Wednesday, July 26, 2006

Bergunakah Orang Tengah Khalil?

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan “anonymous” tidak akan dilayan. Sila guna nama sebenar atau nama samaran yang sesuai.)

[Update 28 Julai: Sama ada diserang gas pemedih mata atau tidak sengaja terkena gas pemedih mata, Tun Dr Mahathir Mohamad selamat dan tidak berganjak daripada misinya.

Beliau meneruskan temu janji dengan rakyat Kelantan yang ingin mendengar penjelasannya walaupun dinasihatkan agar membatalkan programnya.

Ingatan saya kembali kepada pilihan raya umum tahun 1969 di Kota Star Selatan (kini Pendang) apabila beliau dicaci cela dan dibaling telur busuk. Dia tidak berganjak. Dr Mahathir dulu dan sekarang tidak berubah. Yang berubah hanya usia.]

[Posting Asal] --- TUN Dr Mahathir Mohamad mengesahkan bahawa Yang Dipertua Nedanggeri Melaka, Tun Mohamad Khalil Yaakob adalah “orang tengah” yang cuba menyelesaikan “masalah” antara beliau dan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita di Kuala Lumpur semalam. Khalil menemui Dr Mahathir di rumahnya di Sungai Besi pada 1 Julai lalu (lihat blog 2 Julai).

Masalahnya ialah sama ada usaha baik Khalil itu ada gunanya atau tidak kerana Abdullah berkata beliau tidak mempunyai sebarang masalah dengan Dr Mahathir.

Dr Mahathir pula berkata beliau akan meneruskan kegiatannya memberi penerangan mengenai isu-isu yang dibangkitkannya dengan menggunakan pelantar Umno.

Itu sebelum Majlis Tertinggi Umno yang bermesyuarat malam tadi membuat keputusan meletakkan sepenuh tanggungjawab kepada Umno bahagian jika program yang membabitkan Dr Mahathir “menjejas kepentingan parti”.

Demikian menurut laporan akhbar yang memetik Presiden Umno itu. Dalam bahasa yang mudah, Abdullah berkata Umno bahagian bebas membuat keputusan sama ada mahu mengadakan pertemuan dengan Dr Mahathir atau sebaliknya, tetapi kalau apa-apa berlaku, merekalah yang bertanggungjawab.

Utusan Malaysia (26 Julai) melaporkan Perdana Menteri sebagai berkata: “Umno bahagian bebas membuat sebarang keputusan sekiranya ia bertujuan menjaga kepentingan bahagian itu serta perhubungan antara ahlinya.”

Peringatan Presiden parti itu ada logiknya. Bukan semua ahli Umno berpuas hati mendengar penjelasan Kerajaan dan pemimpin parti sahaja. Banyak juga yang mahu mendengar versi Dr Mahathir.

Sebaliknya ada juga ahli yang berpuas hati hanya mendengar penjelasan Kerajaan dan pemimpin parti. Dan terdapat juga kumpulan ketiga yang hanya mahu mendengar cerita Dr Mahathir.

Namun pada pandangan saya, pendirian “berkecuali” MT mengenai kebebasan Umno bahagian menjemput atau tidak menjemput Dr Mahathir, meneruskan atau tidak meneruskan pertemuan dengan beliau, tidak menghalang individu dan kelompok tertentu dalam parti itu daripada menganjurkan program serupa itu.

Misalnya di Kelantan, sebuah kokus yang menggabungkan bekas-bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan bekas-bekas ketua bahagian Umno telah ditubuhkan untuk mengambil alih penganjuran majlis penerangan Dr Mahathir esok (Jumaat, 28 Julai).

Kokus ini ditubuhkan setelah penganjur asal majlis itu, sebuah pertubuhan sampingan Umno yang menggabungkan bekas-bekas Ahli Parlimen Umno dari negeri Kelantan menarik diri.

Banyak pihak bimbang perkembangan sekarang akan memecahbelahkan Umno seperti yang berlaku ketika krisis kepemimpinan 1987/88 dan pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Saya berasa peristiwa itu tidak akan berulang. Sebaliknya, perkembangan sekarang menguji kesungguhan dan keikhlasan kepemimpinan Abdullah mengotakan kata-kata mereka mengenai ketelusan, kebertanggungjawaban dan keterbukaan.

Ini terbukti dengan adanya elemen-elemen bebas dalam Umno seperti yang dimanifestasikan oleh Ketua Bahagian Padang Besar (Perlis), Datuk Zahidi Zainul Abidin, yang berani mewujudkan platform bagi membolehkan Dr Mahathir membentangkan “his side of the story”.

Zahidi, dilaporkan oleh The Star (26 Julai) sebagai berkata bahawa adalah lebih baik bagi Umno menyediakan pelantar bagi Dr Mahathir mengemukakan hujahnya daripada membenarkan parti-parti pembangkang mengambil kesempatan.

Kembali kepada Khalil, khabar terakhir mengenai usaha damai beliau ialah beliau telah menghantar sepucuk surat kepada Perdana Menteri. [Terbaru. Surat berkenaan dihantarkan melalui Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.]

Antara perkembangan lain yang perlu diperhatikan:

1. Perdana Menteri memberi pengiktirafan secara tidak langsung kepada “bloggers” dengan menasihatkan media massa arus perdana agar tidak bersaing dengan laman berita Internet dan blogger (seperti laman kita ini) untuk terus menjadi saluran maklumat yang popular;

2. Kontrak jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP/EPF) Datuk Azlan Zainol mungkin tidak dilanjutkan. Kalau ini terjadi, perhatikan siapa pengganti beliau. KWSP, dengan aset sebanyak RM240.3 bilion (tahun 2004), adalah “lombong permata” bagi pengantara kewangan (financial intermediaries); dan

3. Kontrak atau surat persetujuan mungkin telah diberikan kepada pihak tertentu untuk membina kompleks kecemerlangan sukan yang bernilai RM490 juta di UK. Kalau tidak, mengapakah ada Menteri yang beria-ia mempertahankan projek itu dan begitu pasti dengan kosnya? Siapa kontraktor itu?

44 comments:

AMLG said...

Siakap Senohong,
Gelama, ikan duri
Cakap bohong
Lama-lama jadi pencuri

Kalau Che Det cakap hak asasi
Dalam media depa kasi
belakang tabir habih depa "kasi"
Dulu Tok Imam La Ni Hipokrasi

Altis said...

Assalamualaikum w.t.b
Dato'
Please tell me what should I or we can do? Cakap kat kedai kopi or give a comment in the blog will not change the current situation at all. With permission "Macam anjing menyalak bukit". Saya rasa kerajaan pikir org Malaysia hanya mampu condemn kat kedai kopi & internet & berapa kerat sangat org Malaysia(especially Malay) yg ada internet or yg ada internet lebih gemar tengok benda 2 yg tak berfaedah. So kerajaan peduli apa.
Paper, TV pon la nie useless. Cerita Siti Norhaliza nak kahwin, cerita Mawi putus tunang terpampang kat muka surat depan.Napa tak bubuh saja kat ruangan Hiburan. Even berita tentang saudara kita kat Lebanon yg dah lebih 400 orang meninggal pon tak dapat front page.

Suspicious_Mind said...

Dear Dato,

This is in reference to the statement echoed by TDM when he realized that 5 of the UMNO divisional meetings have been called off. “If the UMNO divisions have to cancel the gathering due to interference from top level, then let me organize my own meeting for the UMNO members". What an elegant move by TDM. Prior to that one of the high ranking UMNO officials had come out with a statement denying that that UMNO higher ups has instructed the division head to call off the meetings. In contrast, news circulated that in fact a few of the UMNO members were actually distraught upon the cancellation.

Such a hypocrite. It tells you that you cannot trust UMNO currently. Now came the statement that you mentioned , i.e. the PM has told the division head that if you keep on insisting to organize the meetings, whatever untoward happen after that, it is at your own risk. In summary, you have various statements keep on coming out from the UMNO leaders and that tells you the state of flux Umno is in currently. Who should come out with the proper statement? Should it be the President or Nazri or Pemuda Umno or anybody who felt that they have the right to do so? It also tells you that there is such a rift within the party that is waiting to crack at any point in time.

The only reason why the division UMNO officers previously had to cancel the previous arrangement is due to “demi menjaga periuk nasi”. Unless you follow our orders from the UMNO central committee, all the RMK9 contracts that we have awarded to you and your clans previously will be taken away. So when you hear any statement, i.e." Yang Mengikut Perintah” from UMNO groups or individuals, it is due to "Money talks". One interesting factor is that the brewing conflict now is no more between the opposition parties against UMNO. Now, not only between UMNO proTDM against UMNO proAAB plus government machinery, but also the rakyat against UMNO proAAB. Comparatively, the 2006 conflict is different from the infamous UMNO 1987 Team A-Team B infighting. During that time, the rakyat is quite detached from the mudslinging between the UMNO high ups. The dissatisfaction originated from some of the senior UMNO members accusing TDM of usurping all the decision making power by himself and leaves no room for other senior UMNO members involved in consensus decision making.

I believe now the rakyat, either overtly or covertly, supporting the proUMNO TDM due to the economic sufferings and other social illness that are plaguing now. The rakyat is calling for major upheaval and majority cannot withstand any longer. Just thinking about all the previous unsolved issues, current issues and the impending future issues everyday can simply make one goes bonkers. No wonder our crime rate keeps on getting higher and higher everyday. It won't be surprised there would be a substantial increase in the number of young people die early in their 30s and 40s, due to heart attack, within the next couple of years.

Another worrying issue is this connection between KJ-Kalimullah-purchasing of Malaysians GLCs companies by Singapore Incorporate. Historically, KJ has gone to school in Singapore and study in Oxford and work in a publishing company producing “the economist” magazine. Kalimullah is an exSingaporean NST staff. I believe it is no coincidence that the purchase by the Singapore Inc. on Malaysian GLCs comes at the time where KJ-Kalimullah were given free reign to wield their power in AAB administration. “We help you to secure buying some GLC's share from Khazanah and also provide you with other inside information, and in return you have to provide us the funds so that we can consolidate our power within UMNO”.

For those following KJ ascension to power and how he uses his power to succumb his rivals, the power-play is more or less similar to what you read in the contemporary spy novel, e.g. on how the MOSSAD or CIA neutralizes their rivals. It seems too good to be true that one man KJ with the assistance of Kalimullah able to usurp such a mass power in the government within a short period of time. Their tentacles of control within UMNO and government decision-making are such awesome that it is highly unlikely that they can do that without the aid of outside sources. I basically loath to think all these but the modus operandi are more or less resemble the way other international underground movement works.

Basically there is too much suspicious elements operating inside UMNO and the government machinery that you can't hardly fathom how entrenched they are in now. How much classified government records have been compromised, only God knows.

I think its time for rakyat to make a decision. What do you do if a disease, e.g. gangrene, begins to ravage one of your legs? You don't have much choice except cutting off the infected ones. It is such a pity that the leg has helped you in so many ways previously. But now it has become a huge liability and the gangrene disease is beginning to slowly infecting other parts of your body. It leaves you without any choice except cutting it off. Short-term wise, it makes you uncomfortable as you are left without one leg but long-term wise it good for your overall health. I believe inevitably a major change is due to happen and its better for the sake of Malaysia sovereignty and survival, as well as, keeping its treasured national asset from being pillaged away.

drmuzi said...

we all have democratic right.

use it wisely next time.

you cab use it as a MALAYSIAN citizen who are eligible to vote coming general election.

and for the UMNO MAN and LAdies, use your vote wisely in the coming UMNO GENERAL ASSEMBLY 2007/2008.

wassalam.

lmd said...

Assalamualaikum Dato'

Seperti kata Altis, itulah soalan saya, 'Please tell me what should we do?'

Ini adalah rayuan terbuka kepada Pemuda UMNO, Puteri UMNO, Pemuda MCA dan Pemuda MIC: isu-isu Proton, penjualan ECM Libra, Hospital Pantai/Femoma, Kompleks Sukan London, dan pemimpin/penggunaan wang KWSP bukan lagi isu UMNO atau isu orang Melayu. Semua wakil-wakil rakyat Barisan Nasional dan wakil rakyat pembangkang memegang amanah setiap pengundi dan rakyat Malaysia sekarang dan akan datang. Apa yang diputuskan sekarang pasti membawa kesan mendalam sehingga generasi akan datang.

Jadi dalam demokrasi, bila kurang jelas, patutlah berbalik kepada rakyatnya. Setiap wakil wajib mendapatkan pandangan/hasrat majoriti di kawasan masing-masing. Hasrat ini yang mesti di sampaikan ke BN/Kerajaan ... soalannya adakah Pemimpin-Pemimpin ini peduli apa rakyat fikir sekarang?? Apa mungkin diadakan pungutan suara?

hani_my_hani said...

Dato'

I agree with the comments of the Altis & Imnd.

We the rakyat have been rendered helpless. What can we do?

Only rakyat like us with access to the internet have the chance to express our views in blogs like yours of our frustrations at the way the current administration is running the country.

Comments like we’ve seen in yours blogs will never see the light of day in the mainstream media.

But if what rockybru says is true (see below), the future looks bleak indeed.

We can't depend on the minstream media because they are telling the whole truth about many issues & not addressing the country’s problems or the rakyat's concerns. And, now we may be deprived of our alternative source of information from reliable & responsible blogs,like yours, if indeed online media & bloggers come under the Printing & Press Act .

It is depressing!

==================================

Thursday, July 27, 2006
BLOGGING, PRINTING AND PRESSES ACT?
The government is studying the possibility of placing online media, including those damn bloggers, under the Printing and Presses Act?

If you have the Star's SMS alert, you would have gotten a newsflash on a statement made to this effect by a deputy minister at the two-day Media Conference at IOI Mariott, Putrajaya, that ended yesterday….

http://rockybru.blogspot.com/

A KADIR JASIN said...

Saudara/Saudari,
Saya mendengar keluhan Saudara/Saudari. Saya yakin banyak yang berkedudukan sebagai pemimpin juga mendengar keluhan kita dan keluhan rakyat jelata.
Keadaan tidaklah sedaif atau "as helpless" seperti yang kadang-kadang kita rasakan.
If we have all the answers, we'll not be asking questions. So its alright to ask questions.
If we believe that our country is democratic and our election is not a farce, which I think it is not, we can always make our feeling known ultimately.
Yes, people will always try to control things. Now they are talking about controlling websites and blogs. That may go against multi-media laws. Control is power. But they will not always succeed against the will of the people.
Of course there's a price to this. We don't get a single sen spending time and effort blogging on this weblog.
It may not cost much financially to maintain this site, but in doing so we could lose business, favours, contracts, jobs and even friends.
But we persevere because we love this country deeply. We care for its past, present and future.
Love has a high price. But the price of not loving is higher.
Thank You.

Sinbad said...

Dato,

Bagi saya, untuk mengundi UMNO/BN dalam Pilihanraya Umum akan datang adalah "out of the question!" Sudah pasti saya TIDAK AKAN "pangkah" mereka selagi Pak Lah/Khairy masih memimpin dan selagi manusia-manusia kurang ajar seperti Dato Nazri Aziz masih dengan sikap biadap dan samseng.

Yang menjadi persoalannya ialah adakah wajar saya hanya patut "membuat undi rosak" atau "tidak keluar mengundi"? Ataupun saya lebih berat menghukum UMNO/BN dengan mengundi parti pembangkang?

Secara jujur saya bercakap, walaupun saya menyokong UMNO tetapi kalau keadaan sekarang tidak berubah, silap haribulan UMNO/BN akan dapat undi NEGATIF dari saya. Begitu "tidak berguna" nya kepimpinan UMNO pada pandangan saya; begitu "tamak haloba" nya pemimpin-pemimpin UMNO sekarang ini, saya rasa sekadar memberi "undi rosak" tidak akan cukup menyedarkan mereka. Perkara yang lebih drastik perlu dilakukan; seperti mengundi pembangkang! Walaupun hati pilu mengenangkannya, walaupun sepahit jadam, saya terpaksa telan.

Saya bukanlah hendak mengugut tetapi hanya sekadar memberi ingatan. Saya percaya saya tidak berkeseorangan dalam hal ini.

Pada pemimpin-pemimpin UMNO yang sedang membaca keluhan hati saya ini, tanyalah pada diri anda sendiri. Mampukah anda "terselamat" dalam pilihanraya umum yang akan datang kelak? Pak Lah pasti akan menang di Kepala Batas, Najib tidak mungkin akan hanya menang dengan majoriti 300 undi seperti dulu, KJ pasti mampu menang di kubu kuat UMNO di Negeri Sembilan TETAPI diri anda sendiri macam mana?

Ingat apa yang pernah terjadi pada Dato Mustapa di Jeli, Wan Mokhtar, Megat Junid dan lain-lain dalam 1999. Percayalah, kali ini ia akan jadi lebih teruk lagi kalau anda asyik seperti "langau di ekor gajah" dan tidak berbuat sesuatu pada kepimpinan sekarang.

rockybru said...

AKJ!

tahniah, datuk tidak silap selama ni tentang khalil sebagai si mediator, walaupun khalil sendiri terpaksa menyangkal lapuran tentang dirinya tak berapa lama dulu.

semalam saya ke persidangan media di ioi mariott. memang hebat. kdn patut diberi pujian kerana berjaya mengadakan dialog yang begitu terbuka. banyak berita2 panas, termasuk statement zam dan yang terbaru tentang kenyataan timbalan menteri Fu Ah Kiow yang kerajaan akan menilai untuk menggubal Printing & Presses Act untuk menyekat kebebas-lepasan media elektronik dan internet, termasuklah bloggers macam kita.

Kata Fu, media traditional (seperti NST dan Berita Harian) tak setuju sebab media internet "can get away with things that the print media could not".

"They feel there are double standards, and that it is not a level playing field.”

Saya rasa saya dapat agak siapa dari pihak akhbar yang komplen, dah tentulah pihak2 yang akhbarnya tak begitu maju sekarang. Lazimnya, cari salah orang.

Abdullah's "backhand" acknowledgement of bloggers, somehow, does not excite me. Saya sangsi beliau tahu yang hampir kesemua bloggers2 yang ada sekarang lebih professional dari orang2 yang beliau letak di Balai Berita untuk "meningkatkan martabat NST" (saya petik kata2 Kalimullah Hassan circa Dec 2003).

Kesangsian saya itu terbukti dengan kenyataan Fu Ah Kiow itu.

Kita semua ingat siapa yang janji Internet di Malaysia ni akan bebaslepas dan tak dikawal. Yep. Dr M believes in it and he made sure there was no restrictions.

Another deconstruction (saya pinjam perkataan kesukaan Bandit di Rocky's Bru) of his good work?

Looks like it, bukan?

mat tunjang enterprise said...

Pak Lah dok pertahan menantu dia Khairy
Dia kata Khairy bukan penasihat Perdana Menteri
Pasai apa hangpa semua dok aram sakit hati
Bukan ka cukup tinggi budak ni pi mengaji?

Hangpa jangan la selalu dok perli
Bagi la can kepada orang muda ni
Mana tau satu hari dia jadi Perdana Menteri
Boleh la kita minta macam-macam subsidi.

Ada orang kata Keng Yaik dah mati
Pasai masa tu PM pi ke luar negeri
Ramai menteri yang seronok tak terperi
Keng Yaik releks dia tidur berhari-hari.

Bila lama sangat tak nampak dia di TV
Buat kenyataan pasai telekom dan TNB
Orang pun tanya mana dia dah pi
Kaki lawak jawab Keng Yaik dah mati.

PM balik Keng Yaik pun terjaga
Dia terkejut tidaklah terkira
Bila dalam SMS banyak orang kata
Keng Yaik dah mati, dah pi ke syurga.

Dia pun marah bukan kepalang
Dia kata, aiyaa, cilaka lu olang
Cakap gua nyawa sudah hilang
Gua lagi hidup, tendang telajang

I am Alive and kicking
My heart’s beating the blood’s flowing
In the Gerakan I’m still the king
So you fellows stop dreaming.

Mat Tunjang Enterprise minta ampun
Guna bahasa Inggeris buat serangkap pantun
Dewan Bahasa janganlah melenting melantun
Pasai la ni dok rayakan ulang tahun.

Pak Lah kata khairy bukan penasihat dia
Tapi kita tau banyak hal dia Khairy jaga
Khalil nak serah surat pun melalui dia juga
Pasai Khairy ini di semua tempat dia ada.

Mat Tunjang Enterprise mengundur diri
Mai kita berdoa agar selamat satu negeri
Agar senanglah kita anak dan bini
Malaysia maju orang Melayu tak dibuli.

Sufi Yusoff said...

The following is my letter dated July 24 to the NSTP. To this date, it hasn't been published:

Ybhg Datuk Hishamuddin Aun
Group Editor-in-Chief
New Straits Times Press (Malaysia) Berhad
Balai Berita
31, Jalan Riong
59100 Kuala Lumpur


July 24, 2006


Dear Sir,


RE: Set the record straight

I refer to the Sunday Column: And who, really, is demonising whom? (New Sunday Times June 11, 2006).

In that column your columnist (Datuk) Kalimullah Hassan gave his version of the meeting between Prime Minister YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and former Prime Minister YABhg Tun Dr Mahathir bin Mohamad on May 26, 2006, as follows, and I quote;

“The Prime Minister was in Japan shortly after the Malaysiakini article appeared and was told that Dr Mahathir wanted to come and see him.

Abdullah, in the midst of breakfast with aides and officials, immediately put on his tie and told the ambassador that he would go and see his ex-boss rather than let Dr Mahathir come down and see him.

Yet, less than two weeks later, Dr Mahathir invited the foreign Press to his office and lambasted Abdullah and his administration.”

Following the publication of the said column, on behalf of Dr Mahathir I had written to the New Straits Times’ Letters to the Editor section on the same day to clarify several factual errors contained in the column, mainly;

• Tun Dr Mahathir Mohamad did not seek an appointment with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi while both leaders were in Tokyo attending the Nikkei Conference.

• Dr Mahathir did not invite the foreign Press to, in the columnist’s words, "lambast Abdullah and his administration". The Press conference on June 7 was called to announce the Perdana Leadership Foundation’s Global Peace Forum to be held from June 20-22. The foreign Press was there for that purpose.
The following day the New Straits Times published Dr Mahathir’s version of the Tokyo meeting in the Letters to the Editor section, although it did not apologise to Dr Mahathir.

Instead, there was a footnote at the end of the letter which read:

(We have received many letters in support of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Because they express similar sentiments to the correspondence already published, we have decided to bring this subject to a close. — Editor)

On the New Straits Times’ part, it chose to remain silent although the article and the factual errors contained within were clearly pointed out in my letter dated July 11, 2006.

In this case the New Straits Times was expected to offer an apology to Dr Mahathir.

On July 20, 2006 the NST and Berita Harian, two publications under the NSTP published these two news items, of which the excerpts I have taken off the website and reproduced here;


No ill-feeling towards Dr M, says Abdullah
20 Jul 2006
By Hamidah Atan and Deborah Loh

- “When he was in Tokyo recently, Abdullah said, he was the one who made the effort to meet Dr Mahathir in the latter’s room after knowing that the former prime minister was also staying in the same hotel.

Abdullah said he contacted an officer of Dr Mahathir to enquire whether the former prime minister had time for them to meet.

"I did not ask him to come and see me. I went to meet him. As a gesture of friendship, just to exchange greetings," he said. ”


Saya tak ada masalah dengan Dr M: Abdullah
Oleh Shamshul Azree Samshir dan Azrina Ahzan

- “Perdana Menteri yang ditanya mengenai hubungannya dengan Dr Mahathir sekarang, juga berkata, ketika menghadiri satu forum di Tokyo baru-baru ini, beliau mengambil inisiatif menemui bekas perdana menteri itu.

Abdullah berkata, beliau menghubungi pegawai Dr Mahathir bertanyakan sama ada bekas perdana menteri itu ada masa berjumpanya.

“Bukan saya suruh dia datang jumpa saya. Saya (pergi) jumpa dia, sebagai silaturahim, bertanya khabar,” katanya.”

Based on these two news items, quoting none other than Prime Minister Abdullah himself, it is clear that the columnist’s version of the events of the meeting in Tokyo on May 26, 2006, was inaccurate.

The unqualified and misleading three paragraphs in the Sunday Column can only be read as intending to cast aspersion on Dr Mahathir.

I am sure the New Straits Times would agree that given the clarification by Prime Minister Abdullah, the New Sunday Times version is inaccurate.

Given this latest development, an unreserved apology is due to Dr Mahathir and it is only right.

I understand that the columnist have now ceased writing the Sunday Column, in which case I would seek for the apology to be prominently displayed in the New Straits Times.


Thank you.


Yours sincerely,





………………………………..
SUFI YUSOFF
for Tun Dr Mahathir bin Mohamad



Note: This letter is also sent to the columnist who is also Deputy Chairman of the New Straits Times Press (Malaysia) Berhad seeking an apology from him.

drmuzi said...

KHAS BUAT YANG AMAT BERBAHAGIA TUN DR MAHATHIR MOHAMMAD

"Kalau kami tedung,
TUANLAH BISANYA;
kalau kami harimau,
TUANLAH TARINGNYA!
kalau kami berlian,
TUANLAH SILAUNYA;
kalau kami guruh,
TUANLAH KILATNYA".

INSYALLAH, TUAN SEBAGAI PENCETUS REVOLUSI UMNO.

UMNO YANG DIHILANGKAN SIFAT :

TITAH PATIK KAMI JUNJUNG

BELUM BERCAKAP APA, KAMI SOKONG

TAK TAHU APA KAMI SOKONG

Teruskan perjuangan TUAN ,selesaikan PERJUANGAN MU TUAN.

KAMI BERSEDIA JADI TEDUNGNYA
KAMI BERSEDIA JADI HARIMAUNYA
KAMI BERSEDIA JADI BERLIANNYA
KAMI BERSDEIA JADI GURUHNYA

Demi MALAYSIA yg BERMARUAH.

Cucutun said...

Dato'
Sekali lagi saya bukan orang UMNO cuma darah dan daging saya saja diUMNOkan TDM.
Sebenarnya apa yang berlaku sekarang ialah gambaran sebenar pelbagai jenis orang UMNO.Saya teringat satu cerita seorang Raja yang amat zalim , naik kuda keliling kota bertanya pada rakyatnya ," Adakah aku zalim ? Jawab Mr A , tidak ! . Raja pun pancung Mr A. Raja ronda lagi tanya Mr B , " Adakah aku Zalim ?. Mr. B jawab , ya ! memang zalim . Raja pancung Mr B. Akhirnya Raja jumpa seorang gila dan bertanya soalan yang sama , jawab orang gila tu ; " Tuanku , yang zalim ni sebenarnya kami sebab tu dapat Raja macam Tuanku.Raja pun kata ok lah kau boleh pergi......

Truth said...

DrMuzi

There is no problem voting the right person or the lesser wrong among the two in the next UMNO election. The question is, will there be a candidate to choose from.

Sufi,

I suggest Tun takes legal action on NST and the columnist as no one can deny the evidence produced and witnessed by millions. It's money in the bank. Judging by Tun's world stature, the examplary damages alone would run to six figures at the very least, not to mention the trauma and grief suffered.

Geram said...

Dato,

Bukan nak cakap apa. Saya ni bukan ahli UMNO tapi saya memang sokong kepimpinan TDM sebelum ni. Orang kebanyakan sebenarnya tak faham between konsep and perlaksanaan.

Mahathir sebelum dia buat anything dia kaji semua aspek. Misalnya, pensyarikatan Malaysia. Idea tu memang baguih. Tengok macamana Jepun dan Korea maju. Masalahnya bila dia bagi dekat orang yang dia rasa berkaliber untuk jalankan polisi tu, mereka niilah yang buat tahi. Habis apa yang dia nak buat tu jadi rosak. Bila dah rosak perlaksanaan, terpaksalah dia masuk campur sikit supaya nasi tu tak jadi bubur.

Masa dia masuk campur supaya perkara tu tak semakin teruk lagi, mulalah orang lain menjerit, "TDM koruplah dan sebagainya" sebab mereka tak faham yang TDM cuba menjernihkan benda yang semakin kotor. Terpaksalah tangan dia terpalit sikit untuk memurnikan benda yang dah kotor.

Saya pasti sekiranya Malaysia ada sekurang-kurang 10,000 kepala otak dan semangat kerja TDM, sure Malaysia akan 100% lebih maju dari Korea dan Jepun.

Masalah yang memang susah betui dia nak selesaikan dan sampai sekarang dia mengeluh lagi ialah sikap dan perangai Melayu yang macam Pak Pandir - Cakap macam Profesor tapi satu perkara pun tak jalan. Bila nak buat kerja, nak kerja yang paling senang sekali ataupun kerja paling senang sekali tapi nak pulangan yang paling banyak. Sebab tu saya rasa orang macam Mahathir datang sekali dalam 300 tahun. Jadi masa dia masih hidup lagi, kita semua cuba belajar dan cuba sokong apa yang beliau cuba lakukan. Kita tak naklah bila orang tua tu dah ta'ada lagi, baru kita menyesal. "Kalau lah TDM ada lagi, sure Malaysia takan jadi haprak macam ni". Masa tu, barulah nasi jadi bubur.

morkymoqq said...

Assalamualaikum dato,

Saya kira rakyat sekarang ini berada dalam satu situasi kecelaruan yang serius. 'Pertelingkahan' yang wujud antara mantan PM dan PM ibarat kata bidalan lama " Gajah bergaduh pelanduk mati ditengah2 ". Mahupun begitu, saya kira 'pelanduk' tidak akan mati tetapi akan hanya tersepit sakit. :)

Maaf dato,
jika saya mempersoalkan, walaupun soalan2 TDM kemudiannya akan terjawab ataupun AAB memilih untuk terus menerus berdiam elegan. Rakyat yang sebenarnya menelan pahit kerana akan terus kabur tentang halatuju negara.

Di zaman mantan PM dahulu, negara lebih menjurus kepada idea sebuah negara industri sehingga terhasil sebuah wawasan antara lain menggariskan hasrat menjadikan Malaysia sebuah negara industri yg sohor. Bagai hilang patinya, kini PM ingin membawa Malaysia pula sebagai sebuah negara pertanian. Hanya selepas 22 tahun, belumpun genap usia negara 50 tahun, halatuju negara telah berubah dan dalam keadaan ini rakyat yang kabur pun 'berpusu2' mengubah aliran kerana merasakan negara kini telah berubah aspirasi malah bergantung kepada sektor pertanian sebagai sumber hasil negara. Idea seperti 'halal hub' (siapa chairmannya?) kini diketengahkan antara elemen2 penting sektor pertanian dalam menjana pendapatan negara.

Begitu juga dengan dasar2 yang dipelopori oleh mantan PM seperti "pandang ke timur, " bersih, cekap dan amanah".Ianya makin lama makin hilang dari minda rakyat jelata, Kini kedapatan dibibit mulut rakyat hanya seruan "cemerlang, gemilang, terbilang" atau "marilah bekerja bersama saya". Rakyat yang kabur jugalah yang akan beriya2 membawa seruan2 baru ini menggantikan dasar2 lama bak proton saga diganti satria neo.

"Sekali air bah, sekali pantai berubah". Begitulah juga perangai politikus2 apabila membicarakan tentang 'pertelingkahan' antara kedua pemimpin besar negara. Jika ketika dahulu, mereka akan semahu mahunya mempertahankan kebenaran TDM, kini atas kedudukan di bawah tampuk kempimpinan AAB dan 'sekutu'nya maka selantang-lantangnya AAB harus dipertahankan dan sekali lagi rakyat akan terus dibiarkan kabur dari isu yang sebenar.

Maka saya kira, dunia ini ibarat roda jua, dan apabila PM sedia ada menjadi mantan PM dan Malaysia menerima PM yang ke 6 maka segala usaha, dasar dan idea yang ditinggalkan mantan PM kelak akan jua dilupakan. Suara2 baru kedengaran, idea2 baru dicanangkan dan semangat2 baru akan diketengahkan.. Yang masih serupa hanyalah rakyat; terus kabur tentang halatuju negara.

Anonymous said...

Dato,

Saya merupakan antara rakyat Malaysia yang sudah berumur 29 tahun tapi belum pernah mengundi lagi. Ini kerana saya percaya kepada kerajaan pemerintahan.

Tetapi, saya telah mendaftar sebagai pengundi minggu lepas kerana saya rasa pucuk pimpinan kita sudah kucar kacir. Mengapa saya mendaftar sebagai pengundi? Kerana saya rasa saya dah tak percaya kepada Barisan Nasional.
Saya tak kisah la siapa la pembangkang di kawasan saya, but I will vote against BN.

Saya telah mendengar keluhan rakan2, especially blue collar. "Alahai... harga barang naik... tapi gaji tak naik". Sedih saya mendengarnya.


Cik Iris Edward
Sarawak

hipokrasi said...

Kenapa pemuda UMNO tidak buat demonstrasi anti Israel dihdpn kedutaan Singapore?

Repost:
Luncai Nyanyok

Musang berbulu ayam.
Agak pelik jika diamati petikan dr .berita harian mengenai isu Palestine muka 4 ,22/7.
Dalam mengerakkan demonstrasi anti Israel Timbalan Pengerusi Pemuda BN mengatakan:

"Saya percaya kuasa rakyat dunia boleh menewaskan Israel...kalau bukan senjata dan
kalau bukan peluru,kita gunakan akal."

Hendak berjuang dengan Israel menggunakan akal?Berikan contoh?.Apakah maksud disebalik kenyataan tersebut?
Ada dua maksud disini,Pertama selain untuk menunjukkan kononnya prihatin terhadap
rakyat Palestine dan Lebanon dia sebenarnya tiada idea... Anda masih lagi tidak faham?Gunakan akal...utk. memahaminya.
Maksud yang kedua gunakan akal,gunakan otak dan tubuh badan tanpa apa-apa senjata untuh diratah oleh peluru berpandu Israel. Ianya adalah ibarat menyokong perjuangan seseorang supaya mati katak. Atau lebih tepat jika dikatakan guna otak yang cerdik tanpa senjata supaya mudah bersepai dimamah peluru Israel.

Jika beginilah idea yang kononnya datang dr the best brain in Malaysia maka bergembira
lah proxy Yahudi diselatan tanahair.Idea untuk menewaskan Israel tanpa senjata adalah idea yang terlalu dangkal dan tidak perlu belajar sehingga ke Oxford utk menghuraikannya. Malah pedang para sahabat di zamannya direkacipta dgn seninya dan diibaratkan antara senjata tercanggih diantara pedang-pedang yang lain.Malah mereka bukan saja mempunyai kekuatan rohani tetapi juga military hardware apabila berhadapan dengan musuh.

Jika dilihat dari style dan mimik mukanya yg egoist semasa demonstrasi. Ia lebih kepada
political stunt untuk mewawarkan kepada golongan Islamic dalam Umno dan rakyat
terutamanya yg mudah terpedaya, bahawa dia memperjuangkan Islamic cause. Dalam hal ini media tempatan
dijadikan orang suruhan supaya mengambil the best shot or act utk dipaparkan didlm media elektronik dan akhbar keesokan harinya.
Ianya lebih merupakan bekalan campaignnya untuk hari mendatang apabila ada pemilihan pucuk pimpinan.Atau bahasa mudah 'political stunt'.
Kenapa Nazri tidak menggelarkan mereka bodoh apabila demonstrasi.Bukan ke lembu sudah pulang kekandang. Bukan ke lebih pandai jika hantar si KJ ni ke Lebanon @ Palestine untuk buat humanitarian aids atau lebih baik lagi sama-sama berjuang.

Simboliknya disini, ia lebih merupakan publisiti stunt, opportunist, a way of deception atau tactical move dalam memprojekkan imejnya yang tercalar kerana dicurigai bersekongkol
dengan golongan pro yahudi di Asia dan Antarabangsa.
Atau lebih mudah kenapa tidak dia membawa demonstrasi dan bertempik dihadapan kedutaan Singapore yang merupakan agen tidak rasmi Zionist di Asia Tenggara.
Dengan pergi ke Indonesia dan cuba meraih sokongan dr. pemuda Indonesia dan negara Asia yang lain, kenapa tidak ia memperjuangkan Palestine cause dikampung halaman keduanya diseberang Tambak,sebuah negara yang menyokong AS terhadap penaklukan Iraq secara terang-terangan. Mungkin dia tidak berani untuk memperkecilkan hati sahabat-handai dan mentornya yang mengambil Israel sebagai penasihat ketenteraan.Atau mungkin terhutang body..opps maaf, maksud saya budi dengan pihak disana.

Menyentuh tentang gunakan akal..
Satu yang harus diteliti dan dibimbangi tentang 9MP @ RMK9 budget Pertahanan Negara.Dalam sibuk rakyat menunggu RMK9 berkenaan periuk nasi mereka,pembuat dasar Revolution Military Affairs singapore sibuk menunggu-nunggu budget pertahanan negara.Seperti kera mendapat bunga mereka meraikan peruntukan yg dibuat oleh kerajaan Malaysia untuk pertahanan. Kenapa budget tersebut diturunkan dgn significant dari RM18.6billion kepada RM14.5billion? Siapa yang menentukan penurunan peruntukkan tersebut? Level 4th?Menteri kabinet? Siapa yang bergembira dengan penurunan ini?Lion King?Adakah ini satu kejayaan pihak berkenaan untuk meletakkan Malaysia 5 tahun terkebelakang dalam perolehan military hardware?Adakah TDMalaysia boleh beroperasi dgn efektif dalam suasana harga bahanapi yang tinggi dan kos peralatan yang meningkat naik pada 5 thn akan datang? Adakah perolehan baru negara terhenti setakat 2 Scorpene dan satu skuadron Suk-30MKM disebabkan peruntukkan yg menguncup?Ada sumber yg mengatakan perbelanjaan utk membiayai Scorpene dan Sukhoi termasuk dlm budget RMK9. Itu bermakna actual budget 9MP utk pertahanan adalah kurang dr RM14.5billion yg diperuntukkan..

Dalam keadaan undang2 antarabangsa tidak dipedulikan dan UN hanya sebagai pak turut,
Malaysia perlu sentiasa siap-siaga dari segi pertahanan dan kelengkapan..

Kemajuan Ekonomi yang dinikmati selama ini perlu dipertahankan , jgn sampai pizza menjadi lempeng...

Biarkan,Biarkan si Luncai syok dgn labunya...

Azer Mantessa said...

1. hidup bloggers!

2. kompleks kecemerlangan sukan yang bernilai RM490 juta di UK. - nih tak payah pun tak pa.

tamingsary said...

Dato'

Nampaknya senario di negara kita semakin hari semakin kacau. Pentadbiran negara hari ini jelas kelihatan tiada kewibawaan. Semakin hari semakin longlai diterajui oleh menteri2 yang kaki ampu.

Pelbagai isu dan persoalan yang ditimbulkan TDM masih lagi belum terjawab. Malah penjelasan berkaitannya bagaikan disembunyikan punca.

Bukan itu saja, segala perancangan kerajaan dewasa ini penuh kekaburan.

Lihat saja apa dah jadi dengan Islam Hadhari, zahirnya elok tapi hakikatnya HANCUR. Jelas ia bagaikan mempersendakan Islam bilamana Islam progresif yang diwarwarkan oleh AAB diwarnai dengan aktiviti hiburan yang berleluasa sekaligus menenggelamkan syiar islam.

Ini belum diambilkira lain-lain persoalan seperti isu murtad, penambahan tempoh operasi pusat hiburan, pengurangan harga arak dll.

Apakah ini yang kita mahukan. Keputusan untuk mengubah kerajaan yang tidak mengaku kelemahan sendiri berada di tangan kita.

shar101 said...

A)Why must the letter be passed through KJ? Why can't it be delivered directly to AAB? How many mediator(s) are there? Or is this a case of two postmen doing one job. Procrastination at work (at best).

B)If Azlan Zainol's contract may not be renewed with EPF, his announcement in Star that EPF is committed to being a major financier of PFI projects under 9MP is considered ill-timed. On the other hand, perhaps not.

C)TARRC - Instead of a HPTC, it makes more sense to upgrade the research facilities for biotechnology purposes.

On a lighter note, aspiring 100 meter sprinters shall be trained to clock sub-10sec runs coz the baton (explodable test tube) is timed for 10.25sec.

Bimbang Sekali said...

Saya lihat beberapa isu-isu semasa yang dibangkitkan oleh pihak tertentu seperti soal negara Islam, kes murtad dan Article 11 forum, iaitu perbincangan hal-hal antara ugama merupakan suatu ujian gentir untuk pentadbiran AAB. Semua isu-isu ini dibangkitkan serentak apabila pihak-pihak tertentu merasakan pentadbiran AAB semaking pudar. Kalau isu-isu sebegini tidak ditangani dengan tepat dan dibiarkan berlarutan serta bertambah-tambah lagi dari semasa ke semasa, ia akan membawa suatu masalah besar pada pentadbiran AAB. Lebih-lebih lagi sekiranya, keputusan yang dicapai menampakkan seolah-olah pihak yang memperjuangkannya menang, maka golongan Islam khasnya bangsa Melayu akan merasa begitu amat tercabar sekali . Saya tidak hairan sekiranya peristiwa berdarah 13 Mei akan berulang lagi.

Saya fikir Tun pun faham bahawa masalah besar sebenarnya bukan disebabkan projek-projek yang beliau usahakan itu tidak diteruskan lagi. Isu-isu yang disebutkan sebelum ini lebhi lagi menekankan serta mengugat maruah dan kedaulatan negara. Sekiranya isu-isu ini menjadi semakin bergolak sehinggalah pentadbiran AAB menjadi terlalu tertekan lalu tersilap langkah membuat keputusan, maka buruklah padahnya . Tambahan lagi, pihak luar hanya memerhatikan sahaja dan tidak hairan mungkin suatu hari lagi mereka akan masuk campur untuk memberi tekanan drastik pada pentadbiran AAB. Mungkin kalau dilihat secara rambang, isu-isu yang dibangkitkan itu semuanya nampak "independent", tapi sebenarnya merupakan suatu komplot yang telah direncanakan awal-awal lagi untuk mencabar kedaulatan negara.

Kita tidak mahu kejadian seperti terjadi di Indonesia dimana pada suatu ketika pihak luar meminta supaya Indonesia membuka prasarananya tapi Indonesia masih berdegil. Mahu tidak mahu dengan mengadakan serangan matawang pada tahun 1997, terus ekonomi Indonesia lumpuh. Seterusnya Indonesia tidak ada pilihan, selain mengikut telunjuk pihak luar dalam menyelengara hal ehwal ekonomi dan negara.

Berlainan dengan keadaan diIndonesia dimana serangan secara terancang keatas negara kita tidak datang dari luar negara tapi lebih merupakan dari dalam negeri dan lebih halus lagi. Tapi tidak terkejut, sekiranya serangan dari dalam dilihat tidak berhasil, maka pihak luar akan masuk campur untuk memberi moral support. Lama kelamaan isu mengenai hak keistimewaan bangsa Melayu dan status pemerintahan beraja Melayu akan hangat dan berani dipersoalankan secara terbuka.

Sepatutnya UMNO sudah dapat menangkis masalah-masalan ini awal-awal lagi sebelum semua ini bergolojak. Sikap tamak haloba mementingkan kekayaan dan kuasa telah menjadikan UMNO semakin hari semakin dayus. Sebab itu negara sekarang ini memerlukan TDM untuk kembali semula ke arena politik, bukan untuk menerajui tompok kepimpinan tapi sekadar memberi halatuju dan nasihat serta menaikan semula semangat tahun 1946, iaitu semangat perjuangan UMNO sebenarnya.

Kawan said...

Dato,

Umno dan kerajaan hari ini berhadapan dengan krisis kredibiliti yang amat berat. Tidak pernah wujud dalam sejarah parti dan kerajaan, kredibiliti ini dipersoalkan seperti hari ini.

Dalam situasi hari ini, Umno dan Kerajaan diragui dari segi keikhlasan dan kejujuran seluruh jentera pentadbirannya. Malah, tidak salah kalau saya kata bahawa kewibawaan kepimpinan hari ini amat2 diragukan. Selagi Kerajaan tidak berjaya menangani ejekan bahawa ia adalah kerajaan 'half past six,' selagi itulah kredibilitinya dipersoalkan.

Sentimen dalam beberapa blog jelas mencerminkan keresahan sebilangan rakyat atau pengundi. Sentimen dalam media arus perdana pula semuanya baik2 belaka walaupun mereka tidak dapat menahan laporan bahawa jenayah besar sedang meningkat dan soalan2 tentang isu keagamaan juga semakin hangat. Ketegasan kerajaan dalam menangani isu2 ini seddang diteliti, apatah lagi bila kerajaan melaungkan pentadbirannya adalah lebih terbuka hari ini jika dibanding masa lampau.

Perbahasan di warong kopi dan di pejabat2 sama saja kandungannya. Ejekan berbentuk jenaka terhadap kerajaan semakin meluas, terutama membabitkan pemimpin2 atasan termasuk presiden parti dan PM sendiri. Cacian terhadap Menteri2 kabinet juga semakin kedengaran. Dan yang terok ialah kelohan rakyat biasa yang cuba mengatasi kenaikan harga barang, dan betapa mereka merintih bahawa Kerajaan seolah2 tidak memperdulikan masalah mereka. Setelah hampir 3 tahun Tun Mahathir bersara, rakyat mula merasa kehilangan kepimpinannya, terutama dalam hal membela nasib rakyat. Perbandingan serius dibuat antara kepimpinan beliau dgn penggantinya. Keresahan dan keperitan hari ini ialah hasil perbandingan itu.

Dato,
Kredibiliti Umno dan kerajaan akan diukur pada pilihanraya akan datang jika beberapa itu tidak diperjelaskan dengan memuaskan - siapa sebenarnya yang berkuasa? Dimana ketuanan Melayu? Dimana kedaulatan negara? Benar atau tidak pengaruh Singapura semakin menular ke peringkat yang membimbangkan?

Soalan2 ini memerlukan jawapan yang berlandaskan bukti yang kukuh, bukan retorik politik. Umno dan Kerajaan diteropong kuat oleh pengundi. Isu yang dibangkitkan oleh Tun Mahathir cuma sebahagian dari keresahan sebenar rakyat.

nora khalid said...

setuju dengan komen altis.Tak ramai orng melayu yang ambik hirau psl negara.Depa lagi suka baca benda2 yang berkaitan dengan artis.

Tapi saya bersyukur sebb at least ade laman web mcm dato' ni yang boleh buka minda kita. Tak semestinya kita terima 100% apa yang ade di blog ni, tapi sekurng2nya apa yang ade di blog ni comes frm somebody yang dah lama jadik pemerhati politik.And he wrote based on his knowledge.Bukan nya mcm sesetengah orng komen ikut perasaan.

Saya ni membesar zaman Tun Mahathir.Rase kekok bila he was not in the government anymore. Kalau dulu boleh bangga dengan pembangun negara.Sekrng????Tak tahu apa nak di banggakan...Baca paper muka depan tak abih2 psl MAwi ngan CT, tak dak bahan lain...sangat menyedihkan.

Abu Azam Isman said...

Khalil serah surat tentang pertemuannya dengan Tun Dr Mahathir kepada PM melalui Khairy Jamaluddin. Persoalan:
1. Dangkal sangatkah Khalil ini? Dia tahu tentang betapa meluatnya Tun dengan KJ. Mengapa serah melalui menantu PM?;
2. Tidak mustahil PM yang arah Khalil serah surat itu kepada KJ untuk sindir Mahathir;
3. Tidak mustahil PM tak berhasrat baca surat Khalil sebab dia tidak mahu dengar apa Mahathir kata;
4. Tidak mustahil KJ yang baca surat itu dan beri opinion kepada bapa mertua;
5. Tidak mustahil KJ guna maklumat Khalil itu untuk arah Kali teruskan fitnah dan penghinaan ke atas Mahathir;
6. Tidak mustahil Khalil sengaja buat macam itu untuk curry favour dengan KJ; dan
7. Tidak mustahil dakwaan PM bahawa KJ bukan penasihatnya benar kerana kedudukan KJ lebih penasihat. Dia adalah penasihat khas kepada PM -- Perdana Menteri, Prime Minister, pak mentua.

A KADIR JASIN said...

Tajuk berita akhbar Malaysia hari ini cukup menarik.

Utusan Malaysia: :Wajah-wajah kematian (kekejaman Israel di Lebanon) dan usaha Malaysia menggesa Amerika mengarahkan Israel memberhentikan kekejamannya.

The Star: Us Must Act. PM beritahu Setiausaha Negara Amerika, Condoleezza Rice supaya Amerika arah Israel hentikan serangan.

The Sun: Handle With Care. Mustapa mengenai isu ethnik UPM.

NST: BOTOX FIX FORBIDDEN. Kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan.

Berita harian: Botox haram. Kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan.

I rest my case, jika ada kes!

Budakboy said...

Dato',

Sebagai seorang bekas orang terkanan NST, Dato' tentu sekali merasa sedih melihat akhbar itu dipergunakan begitu sekali.

Dahulu saya pernah menganggap The Star sebagai sebuah akhbar yang 'chauvinist' tetapi sekarang saya sudah membatalkan langganan NST saya.

Sebarang isu yang boleh gunakan untuk mempersendakan Islam dan orang Melayu dieksploitasikan sepenuhnya. Tak cukup dengan Deputy Chairman, Group Editor dan editors, ditokok oleh columnists pula.

Saya berterima kasih kerana adanya blog ini tapi pada masa yang sama saya sedih kerana terlalu banyak blog-blog lain yang tidak dikelola dengan betul.

Ini membuka ruang kepada pihak berkuasa untuk menyalahgunakan kuasa. Apa yang dikatakan oleh Rockbru, saya setuju sangat.

Daud EB said...

Datuk

We all know that Singapore had shown full support to the Israeli and American massacre of the Arabs in Lebanon in the twisted war against terror.

Your latest posting only showed the obvious. That Brendan Pereira and the NST editorial board are only following the policies of their masters in Singapore.

Datuk ZAM latest press statement is timely, he just missed naming the NST and BH outright.

drmuzi said...

if what ZAM is saying is targeted to NST and SUn.

it just confirm what TUN DR M is saying all this while and he emphasises again at Perdana HOTEL.

he repeated kali and brendan name more than 5 times.

i really admire the strength that this 82 years old GENTLEMAN have.

despite pleading frm certain quarters for him to cancelled his talk following the arsonic attack on him..he never budge and way forward with his blistering attack on present leadership.

Syabas Tun

shh said...

Assalamualaikum w.t.b

im very sad for the attack on Tun.

i hope there will be more Tun.

how i wish more brains than such gengsterism amok of malay due to what has happen.

Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu)."

Kawan said...

Dato K,

Tun M pejuang tulen yg tiada tolok bandingan. Ya, dia juga ahli politik. Tetapi politiknya memihak kepada kebenaran, rakyat dan keadilan sosial. Apabila dia terkena gas atau spray di Kota Baru, tindakan itu memberi semangat kepadanya. Sekaligus, kita rakyat biasa juga menumpang semangat itu. Apa tindakan kerajaan 'half past six' terhadap ucapannya di KB? Si Nazri yang biadab itu akan berkata apa kali ini? Dato mungkin tahu bahawa Nazri keciwa dengan rakan2nya dalam Kabinet dan MT Umno kerana tidak menyokong kebiadapannya! Tun Mahathir sudah memulakan sesuatu sekembalinya dari cuti panjang. Rakyat Kelantan juga akan memulakan sesuatu dalam hal ini.

Tidak lama lagi, bahagian2 Umno akan mengadakan mesyuarat tahunan mereka. Saya pasti ia menarik dan mendebarkan. Tun Mahathir tidak mempunyai spin doctors atau pakar putar belit; dia tidak mempunyai media besar sebagai jentera; dia juga tidak ada menantu yang menjadi penasihat. Tun Mahathir cuma bergantung pada tulang empat keratnya, inteleknya yang mendalam, dan kebenaran perjuangan.

Tun Mahathir memang hebat, dan Dato memahaminya lebih dari saya. Kita juga perlu melihat kejadian di KB sebagai petanda bahawa Tun Mahathir sedia berhadapan dgn apa juga demi perjuangannya.

Dalam hal yang berasingan, Menteri Penerangan Dato Zam seolah-olah mahu memberitahu sesuatu akan berlaku dalam masa terdekat dalam dunia media. Beliau seolah-olah memberi amaran keras bahawa tindakan akan diambil terhadap media tertentu. Dia benar2 percaya bahawa ada pengarang media yang tidak patriotik dan sanggup menjadi agen kuasa asing.

Soalan saya: apakah Dato Zam berkata demikian atas namanya sendiri, atau diarah berbuat demikian oleh bosnya? Saya merasakan sesuatu akan berlaku dalam dunia media. Dato Zam cuba memberi clue dalam kenyataannya. Kita tunggu dan lihat. Kalau di KB Tun menyebut tentang pertalian akrab antara JPM, NSTP dan ECM Libra, apakah Dato Zam juga mempunyai pandangan yang sama?

Apapun, rakyat memerhatikan tindakan Umno dan Kerajaan. Setelah Tun Mahathir menyebut nama2 individu yang dikatakan mempengaruhi pandangan Perdana Menteri sebagai masalah utama negara, adakah mereka akan menyaman bekas Perdana Menteri itu?

Rakyat mahukan satu petunjuk. Ahli2 Umno juga menunggu 'signal' kearah mana perbalahan ini akan dibawa. Kita perlu bertindak Datuk!

Budak kampung said...

Assalamualaikum, Dato'
kelmarin seluruh Malaysia terpukau dengan satu lagi "political stunt" yang dilakonkan oleh KJ. Habis satu Malaysia dimomokkan oleh beliau yang membuat kenyataan media umpama orang tengah mabuk sambil diusung keluar jauh dari pintu masuk Pusat Konvensyen KL.

Bagi mereka yang daif,KJ di sanjung sebagai penegak kebenaran, pejuang kebebasan dan wira agama. Namun, bagi yang sudah arif dengan tendang terajang politik, masing-masing tahu bahawa ini semuaadalah salah satu cara untuk menonjolkan diri sendiri agar ianya dapat "mengangkat" martabat dirinya di mata masyarakat umum untuk masa akan datang.

Saya teringin nak dengar komen AAB mengenai perbuatan anak menantunya yang satu ini.... Apa komen Dato' pula?

kedidi said...

Salam Hormat Buat Semua,
Tun Dr. Mahathir kena 'serang' di Kota Bharu benar-benar di luar jangkaan. Sama ada ia terjadi tanpa sengaja atau disengajakan kita tidak dapat menyatakannya dengan tepat namun tindakan membawa pemedih mata itu adalah suatu tindakan yang dibuat berdasarkan niat. siapa pelakunya dan bermotif apa sekali lagi mengundang berbagai-bagai persoalan. Saya tanpa mempunyai apa-apa kepentingan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan itu. sebak diri saya memikirkan kebiadapan telah dengan mudahnya menular menjadi sebahagian dari orang-orang Melayu hari ini.

Telah lama orang Melayu terkenal dengan tabiatnya suka berhibur semata-mata. Telah lama orang Melayu terkenal suka menerima percuma segalanya. Telah lama orang Melayu terkenal sebagai malas menggunakan otak untuk kelebihan dirinya. Jangan lupa sudah lama juga orang melayu terkenal sebagai pak turut dan ia masih berterusan hingga ke hari ini.

Kepada saudara saya orang Melayu di laman bicara ini, terserah kepada diri masing-masing untuk meletak di mana duduk bangun diri saudara semua pada ketika dan saat ini.

Saya sudah lama melangkah namun keadaan menjadi begitu sukar untuk saya rakyat biasa dalam keadaan Malaysia ketika ini.

Tulus dari hati saya....saya begitu merindui Malaysia di masa Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad.

A KADIR JASIN said...

Many commentators wrote about the role of the mainstream media and their reporting slant in the current political development in the country.

The debate is heightened by the insistence of the Information Minister, Datuk Zainuddin Maidin (Zam) that the wind of change is blowing and may soon sweep through two media organizations.

When I was on the stage with him during the panel discussion on “Law Enforcement in the Supervision of the Newspapers” at Putrajaya earlier in the week, I privately warned him not be too sure about what he told me as impending changes.

It was obvious from his presentation and later during the Q&A that Zam was referring to the NST. Now some commentators said The Sun could be another target.

As for the NSTP, I warned Zam that he should know who and what he’s up against. But he said he has his way of skinning the cat.

Although leadership changes took place at literally all major mainstream media organizations in the months following Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi’s takeover from Tun Dr Mahathir Mohamad in Nov. 2003, it was at the NSTP that the changes were most sweeping.

It started with the unceremonious sacking of the Mahathir-era Group Editor-in-Chief Tan Sri Abdullah (Kok Lanas) Ahmad and the appointment of businessman-journalist Datuk Kalimullah Hassan Masheerul Hassan as his replacement.

This was followed by the systematic “removal” of other Mahathir-era editors and senior journalists, mostly Malays, by way of transfers, re-designations and finally the offer of voluntary separation scheme.

So, bearing in mind these very deliberate changes in the NSTP, which could not and would not have happened without the Prime Minister’s blessing, I warned Zam that he should not be too confident about promoting and expecting changes in the NSTP.

But with him repeating his warning a few days later and hinting that changes are on the way, the only conclusion that I can draw is Zam may know something that we don’t.

Reputation is at stake here, not just of Zam but also of the Prime Minister, the government and Umno. Editors come and go, more so in the NSTP. But what’s happening today is unique.

dignity2u said...

Dear Dato’

Sorry I have been too busy to write. Your comment:

"It may not cost much financially to maintain this site, but in doing so we could lose business, favours, contracts, jobs and even friends. But we persevere because we love this country deeply. We care for its past, present and future. Love has a high price. But the price of not loving is higher."

It almost chokes me with emotion.

I’m trained to be strong, but I’m human and there are times I don’t feel strong.

I’m taught to have a good conscience, but there are times I still harbour thoughts of chopping off some crooks’ limbs, and torturing those crooks to death.

Many years ago, I was in a packed area when an accident happened. There was shock, fear and confusion all around. The people just yelled, “Will somebody tell us what to do!”

In today’s political scenario, people are confused and anxious. I believe they are yelling “Will somebody tell us what to do.”

Dato’, your blogging and sacrifices give me strength. Thank you so much.

Prof Tua, Bangi said...

Ada beda yang besar dan jalas antara cabaran terhadap pemerintah dengan cabaran kepada keselamatan negara.
Distingsi ini wajib dibuat kerana ianya akan membantu kita membedakan antara pemerintah yang demokratis dengan pemerintah yang autoritarian.
Dalam hubungan Malaysia, pemerintah adalah hasil pilihan jelata melalui proses demokrasi. Justeru, pemerintah bisa dikritik dan dicabar secara demokratis pada bila-bila waktu.
Tetapi lain halnya dengan cabaran kepada keselamatan negara misalnya melalui protes genas, hasutan, perbuatan khianat dan pengintipan. Pemerintah berkewajiban membanterasnya.
Pemerintah Malaysia sekarang dipilih dengan suara majoritas yang cukup besar maka memadai ia menggunakan kekuatan moral untuk menangani kritikan dan cabaran terhadapnya.
Saya bimbang dangan cakap-cakap berulangnya tindakan yang menyekat kebebasan massa. Ini tidak sihat dan wajar diteliti betul-betul.

Budakboy said...

Dato'

The attack on TDM saddens me but at the same time I'm relieved that such a dastardly act was not from a young hot-tempered TDM supporter but a titled middle-aged businessman. The police are investigating but only Allah knows his real motives and his affiliations.

Now I see before me an administration run by people we did not vote for. Everyday is like a wayang kulit show.

When AAB announced that the OIC will not pull out of the UN as suggested by Pemuda UMNO, instead of a rational statement from a statesman, I saw it as another wayang kulit act to reinforce AAB's statement that KJ is not his advisor.

The UMNO leadership has really changed for the worse. Loyalty, service and integrity are being replaced with greed, greed and even more greed.

I am under no illusion that my single ballot can influence the politics in this country. At my age I do not have the energy, nor the inclination to be a rebel-rouser or an anarchist.

The business climate favours only those who are favoured and the Ringgit does not go as far as it used to.

Everyday I see this nation taking backward steps in every field be it the economy, race relations or international relations.

So what are my options?

geram said...

Berikut ini ialah jawapan MT, bekas MB Selangor, kepada soalan diajukan dari wartawan UMNO mengenai TDM mengadakan sessi penerangan 4 soalan yang diutarakan selepas beliau menghadiri mesyuarat kepimpinan - “Dahulu saya diagar untuk menyokong kepimpinan…tapi sekarang ni dia berbuat lain dari yang diucapkan”.

Susah juga untuk dinilaikan sama ada jawapan MT tu ikhlas atau tidak Tidak ikhlas sebab soalan itu diajukan selepas mesyurat MT UMNO dan mungkin tiada jawapan lain yang sesuai melainkan jawapan sebegini. Ikhlas bermaksud dia mendokong kepimpinan UMNO sekarang dan merasakan PM perlu diberikan tempoh masa lagi untuk menunjukkan keberkesanan kepimpinan beliau dalam menerajui negara.

Secara teori, memang betullah, seorang PM mesti diberikan tempoh sekurang-kurang satu penggal (4 atau 5 tahun) untuk menunjukkan keberkesanan membawa pembaharuan serta bagaimana beliau dapat menyelesaikan masalah semasa.Soalan yang sebaliknya perlu ditanya balik lah perlukah ditunggu selama 2 tahun lagi. Adakah kita mahu lihat bila UMNO dan kerajaan jadi rentung sebelum membuat sesuatu. Yang intipati sebenarnya ialah sekarang ini kita mempertikaikan KREDIBILI kerajaan, bukannya memberi kesempatan apa yang barisan kepimpinan sekarang boleh buat. Sekiranya 4 soalan itu boleh dijawab dengan betul, ikhlas dan berkesan, saya rasa SEMUA rakyat setuju OKlah, kami boleh beri tempoh 2 tahun lagi sehinggalah pengundian akan datang uk kerajaan menunjukan kemajuan yang boleh dibuat. Sekarang 4 soalan pun tak boleh dijawab, tambahan lagii soalan mengenai penguasaan KJ dan Oxford gang, Avenue-ECM Libra, hal ekonomi yang nampak tiada rancanganan dan penguasaan pengaruh pihak Singapura yang masih menjadi tanda tanya. Semua-semua soalan ini perlu dijawab segera kerana ia berkenaan dengan kedaulatan dan ekonomi yang bukan lagi masalah antara TDM-AAB. Sekarang ini ialah masalah “survival” rakyat Malaysia. Time is so precious. Setiap hari berjalan, rakyat Malaysia merasakan Malaysia semakin surut kebawah, yang mana proses untuk pemulihan akan menjadi lebih payah lagi. Tidak adak sebarang tindakan untuk menghentikan supaya arus surut itu tidak berlarutan. Bagaiman rakyat hendak percaya kredibiliti kerajaan sekarang untuk membuat sebarang pembaharuan sedangkan kemerosatan yang ada sekarang dibiarkan saja dan tidak dibendung. Rakyat Malaysia tidak boleh ditipu lagi. Rakyat sekarang sudah cerdik,tidak seperti zaman mak-bapak kita yang belum pernah didedahkan dengan masalah hal ehwal semasa yang begitu rumit seperti ini.

Sekiranya BN kalah teruk, dalam pilihanraya apa yang akan terjadi. Saya rasa kerajaan akan menjadi tidak stabil. Mungkin terpaksa diadakan “coalition government” dan yang penting ekonomi tidak stabil. Geng-geng politikus, seperti exMB kita tidak akan ada masalah kerana duit sudah banyak terkumpul dalam bank. Yang menderita rakyat.

Target sekarang ialah perubahan pucuk kepimpinan pada mesyuarat agung UMNO. Sekarang ini TDM sikit demi sikit menghakiskan pengaruh AAB dan terpulanglah Najib-Hishammudin dan UMNO veteran yang lain untuk bermain peranan dibelakang takbir didalam membuat persediaan didalam untuk membuat perubahan besar pada pucuk kepimpinan.

Siva said...

Hello Dato,
Siva here(St. Michael). I think our country is being drained of its wealth and resources slowly but surely. Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely. And to hide this corruption, religious and racial issues are played up daily and whoever speaks the loudest are seemed to be the champions and heroes of the nation. The rest be dammed!

Dissapointed said...

The question is "Will the 4 question ever be answered satisfactorily". TDM knew that whatever answers given, he can counter them easily. In another word, it seems a forgone conclusion that those questions will never be answered. Even if, Pak Lah or his cabinet tried to answer them, it will only generate more queries, as if they are digging their own grave. TDM has verily known by posing the questions, he is setting a trap of which there is no way out.

So where does it all leads to. As it turns out, every time TDM gives a speech, new revelations cropped up. Even though he keeps on harping the 4 main questions, new disclosures on the weaknesses of Pak Lah keep on appearing, e.g. on how TDM is being treated as bygone politician and being castaway and decisions by Pak Lah , which are not keeping up to the spirit of UMNO and the nation.

So what is the short term repercussion? Due to the quick erosion of his credibility, Pak Lah will be receiving lesser invitation to officiate or to speak at a reputable function normally graced by TDM previously. Most of the invitations he will be receiving will be from the government sectors, or other international forum, which is sympathetic to Pak Lah administration.

In contrast, those functions that would like to be associated with the previous administration will invite Najib as they feel that Najib represents the past administration.

Dato,

I think TDM already felt that Pak Lah has reached a point of no-return. TDM felt that Pak Lah state of leadership is more suited if he holds a lesser and more ceremonial post, e.g. the post of Governor of Penang or Yang DiPertuan Negeri of Melaka. So what is fundamentally wrong with Pak Lah when TDM commented that Pak Lah leadership is not in the spirit of Umno forefathers? Is it because of the following reasons?

1) He presides his administration as if he is the King, meaning to say that he spend less time on day to day administrative work but prefer to spend more of his time engaging in his favourite pursuit . He doesn’t like to be bother by all these nitty-gritty problems. If a problem appears, he would like to have it quickly disappear by taking the easiest route to solve the problem without taking into consideration the intricacies involved arriving to the solution. Its similar to the last Russian Czar, Nicholas II, where he could care less governing his country, whereby Russia was on the brink of collapsed and the people were starving . He would rather spend most of the time attending to family matters and attending functions. He left his administrative duties to his ministers to run and they were handicapped as they need his official approval for some of the decisions. On top of that, the key decision was influenced by Rasputin, the sorcerer who has gain the trust from Czar. Under the influence of Rasputin, Nicholas II, has wield his repressive military power in clamping down the demonstration that has cause huge number of causality and the rest is history.

It is imperative that a PM need have all the positive traits, e.g. very analytical, studious, sharp and able to make a sound judgement after taking into consideration various and divergent view. He should not easily be influence from only one perspective and able to weight the pros and cons well before coming with a decisive decision. I believe TDM finally realized the Pak Lah didn’t measure up as a PM material and lacking all the required traits.

2. Even if he is considered competent, his decision making is such flawed that whatever type of decisions that came out of it is not well thought. He seldom holds meetings with UMNO or Cabinet to discuss on important issues to solve the ongoing problems together. He either leaves the minister to decide on their own cause of action and later on reports to him, or the other way round, in which he already made his own decision privately and then imposed on the minister. Not well thought and thorough discussion ensued.

3) TDM felt Pak Lah actual reason to be in the office is simply to groom his son-in-law to be the next prime minister. Just like Lee Kuan Yew did to his son. All the key problems are left to his KJ. Pak Lah felt that his role as just the overseer or godfather, which is to give the final approval, i.e. either Yes or No. No wonder all decisions and the reasons for those decisions sound very half past six.

4) Only a few close knitted families and friends being rewarded with huge contracts while ignoring the rest of UMNO clans. Pak Lah allowing people close to him become so greedy likens to the days of Suharto regimes. Suharto's sons and friends became so greedy until they would grab their hands on any major projects that are still in the pipeline. Similarly corruption is allowed to breed to an unprecedented level and BPR has rendered toothless as the government is not keen anymore to prosecute those deem corrupted, as it will involved those from his closed knitted group.

5) Finally, the straw that broke the camel’s back is Pak Lah is considered too close to Singapore until TDM felt that Pak Lah has a soft spot for Singapore. Even the UMNO forefathers can hardly imagine that somebody in a position as PM can be so friendly with Singapore to the extent of “kowtowing” to them. That is like you backstabbing UMNO for what UMNO stood for. The is the ultimate sin for someone who has been upholding UMNO ideals for most of his adult life. It is like you have sold your soul to the devil.

After 3 years in power, is there any chance to change the way how things are being done. I think majority of rakyat would agree given too many problems besetting the nation plus how things are currently being done plus future problems/revelation being exposed by TDM, it just looks very difficult for Pak Lah to be able to survive until the next general election. Even if he made through over the next general election, BN will suffer an unprecedented defeat in which his days in the office will be numbered too.

It is wise for Pak Lah to retreat when the opportunity to leave his office with dignity is still open. If he were to leave now, he would probably attempt to make concessions so that there will be no political vendetta aimed against him after his retirement and no prosecution on KJ, Kamaluddin, Kalimullah and Brenda Pereira for any alleged wrongdoings that they might have committed.

What If Pak Lah still insist holding to power and UMNO eventually lost significant majority, Pak Lah fate will be worse. He will be humiliated to vacate his UMNO and BN leadership. His name will be taunted and vilified and will be remembered as the weakest PM and UMNO president since the independence

In due course, Pak Lah will come to his senses on what is good for UMNO and for Malaysia and to leave now rather than later with whatever is left of his legacy.

Kamil said...

Apahal dengan Pak Lah. Bila Tun cakap, barulah dia cakap. Bila Tun buat road show, dia pun nak buat road show dekat Johor. Bila tengadah, baru nak bergerak. Kalau tak cakap, dok lentok macam tu saja.

Bila dia bergerak, bukan dia sendiri nak bergerak. Spin doktor dia yang suruh bergerak, takut kalah dengan Tun.

Kalau nak pikiaq, suruh orang lain pikiaq dulu. Kalau nak buat, suruh orang lain buat dulu. Kalau pasai dipuji, dia nak dipuji dulu.

Apahai Pak Lah. Kalau macam ni, mampuih lah bangsa dan negara.

shar101 said...

Disappointed's comment and analysis on AAB is food for thought.

TDM did mention that NTR was his first choice but AAB got the job due to seniority.

Now, I am wondering..Is our PM just plain lazy as a person.

kluangman said...

4 saolan mudah TDM masih belum terjawab walaupun sudah banyak habis duit rakyat digunakan untuk mencetak buku kecil ( sama seperti buku rujukan UPSR )..
Malahan TDM pernah memberi klu jawapan kepada saolannya, sama YES or NO, Ya atau TIDAK..tetapi para menteri masih berselindung di bebayang masing masing..
Lewat kebelakangan ini paklah bingkas bangun seperti orang yang dirasuk, menjawab semua persaolan, bercakap tentang hala tuju yang belum ketentuan, meredah negara untuk menunjuk kekuatan.. kata orang melintang patah, membujur rebah..
Dalam masa yang sama adatnya, bila banyak bercakap, banyaklah pulak sasulnya...
Memimpin negara secara kelamkabut dan berhujah seperti angin kosong sesungguhnya menjemukan, lihatlah TDM mengupas isu semasa di Kota Baharu, bersahaja tetapi mampu memaku ribuan pendengar hatta musuhnya juga, untuk tidak berganjak..
Itu sudah cukup menjarakkan karisma kedua dua tokoh, suatu hakikat yang terpaksa ditelan dengan pahit apabila tersalah langkah dari kaki yang tak cukup gagah..

Tongkat Jebat said...

Dato'

Apalah nak jadi dengan UMNO pada hari ini. Terpekik terlolong membela pak arab yang jauh, jiran di sebelah rumah mati kelaparan.

Kononnya,
akulah pejuang,
akulah pembela,
akulah yang berperasaan,
untuk negara yang jauh nun di sana..
Tetapi negara sendiri banyak yang cacat dan cela.

KJ! Ingatlah, negara kita GULA pun tiada....

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).