Monday, August 14, 2006

PM Says Singapore Controls Pantai Hospitals

A Kadir Jasin

A WEEK after denying in a TV3 interview that no Malaysian company is being controlled by a foreign company, the Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, was forced to acknowledge that private hospital operator, Pantai Holdings Bhd is now controlled by Singapore-based Parkway Holdings Ltd.

The admission came amidst reports in The Star, the Internet newspapers and blogs that Pantai Holdings, together with its two privatized components – Fomema and Pantai Medivest – had effectively fallen into Parkway’s hand.

Bernama, on Aug. 13 quoted the Prime Minister as saying in Kepala Batas that the government was studying the necessary action to be taken pertaining to the disposal of a 31-per cent stake in the company to Parkway.

He said the matter was being looked into by the Treasury after realising that it had become a problem as it was related to the concession for the supply of hospital requirements.

(The Bernama report did not mention the PM saying anything about foreign workers' medical examination and monitoring privatised to Fomema).

"The share sale has become a problem, as it involves several matters related to the concession given to Pantai Holdings, that is a contract to supply hospital requirements," he told reporters.

Having overlooked the problem when approving the sale just over half a year ago, is the Treasury a competent authority to look into the matter now?

How could the Treasury, together with its agencies and affiliates like Securities Commission, Bursa Malaysia, Foreign Issue Committee (FIC) and, possibly, Bank Negara overlook the problem in the very first place?

Even during the interview (conducted by the non-journalist Bernama chairman, Datuk Annuar Zaini, who is a close associate of the PM), Abdullah was not cautioned on the Pantai Holdings issue, resulting in him declaring that “there is no Malaysian company that is controlled by a foreign company.”

This latest development will not help convince the people that the Government is on top of things, especially after so many sweeping statements Abdullah made during the Aug. 7 interview are proving to be inaccurate.

47 comments:

An Observer said...

When one leaves the decisions to the 'so called advisers' who have personal interest, this is bound to happen, one big mess after another. Where is the credibilty of our PM. He defended Khairy on the ECB Libra share purchase. It is now emerging as to the true identity of the Co. vis a vis its Parkway Holdings and Zionist link. He claimed that his son's companies are only involved in foreign projects when the following night after the interview, the same TV channel admitted that Scomi was part of the consortium that get the contract to provide the monorail project in Penang. On top of that he dares to call other people 'iblis' and 'fitnah'. It is pathetic.
I weep for the country. The image of the country, once built to a high pedestal, is irreparibly damaged. We need a change in leadership before it gets into a worse quadmire

KL said...

Dato'

Saya mendoakan agar pegawai-pegawai yang diberi tanggungjawab untuk menasihati PM, sedar dan ikhlas dalam menjalankan tanggungjawab mereka, kerana implikasinya amat besar kepada rakyat dan negara ini.

Cucutun said...

Dato',

Syarikat Singapura ini juga dikatakan akan terlibat dengan projek 'mega' di Johor sebagai konsultan. Jangan pula kerajaan kita terlupa atau tidak tahu yang KPJ juga berkredibiliti bagi tujuan berkenaan.

Umno Supporter said...

Dato

Saya betul betul berharap AAB sudah sedar yang adviser dia advise dia tak betul.

Jumpa je la Tun Mahathir to settle things out.

arshad said...

Dear Merdeitis,

Regarding your statement- “We should not mix business with public welfare. Petronas is a commercial entity which is supposed to compete with other oil and gas company, by asking them to subsidize our oil, we will be making them unnecessarily uncompetitive.”

I beg to disagree on this. I don't see the reason why we should not let the Petronas to subsidize the increase in petrol. For e.g. in Norway, the country’s oil company is channelling most of the surplus in profit into the public pension fund and also into other government programmes.

Petronas is being build as part of the initiative to boost the government revenue etc. Some of the money that Petronas made would eventually siphon back into the government coffers and some will be used for its future project. Whatever it is, most and foremost the government has the responsibility to maintain a stable monetary policy meaning that they have the duty to maintain low and stable inflation. Even nowadays, in most countries through the world their main economic objective is to ensure that the inflation rate is maintained as low as possible. Not surprisingly currently Malaysia is experiencing a relatively high interest rate is because the Bank Negara need to ensure that the inflation rate doesn’t spiral up. So how did PM decided to let the price of petrol to escalate is probably based from his own wisdom or the advise from his “non-economic background” advisers. I am sure, if he were to sort advice from our Central Bank Governor, she would go against the recommendation to let the price of petrol to simply increase

A KADIR JASIN said...

Saudara Daud Eb,

I'll not be posting your comment. I think the way to do it is to point our readers to that article by Guna or to give the link to his site or his newspaper. I, however, agree with Guna that the viability of the proposed KL-S'pre bullet train is questionable.

Private Financing Initiative is actually Abdullah's variation of Privatisation's build, operate and transfer.

As for Lubok Melayu, I am sorry I am unable to post his comment because there are elements of libel and name-calling.

But I took note of his comments concerning the role of people like Khairy, Kalimullah Hassan, Vincent Lim, Tan Sri Noor Yaacop, Brendan Pereira, Kamal Khalid and other personnal officers of the PM.

Yes, I agree with Lubok Malayu that they're influential but I will not dare stand by those things you say about them.

Thank you Arshad for responding accurately to Merdeitis. We are not flogging Petronas. We acknowledge it's role as the national oil company.

But Petronas pays taxes and dividends to the Government. Higher crude oil prices means Petronas pays more taxes and dividends to the Government.

The Government should use the higher taxation and devidend incomes from Petronas for the benefit of the people, including by giving them subsidy when necessary.

As for the Pantai Holdings fiasco and allegations that the Singapore-controlled company would play major role in future Johor development, I agree entirely with Cucutun that we should not sideline KPJ.

For Cucutun's info, KPJ had once bid for Pantai Holdings but "was played out". I think KPJ sued the the vendors.

This may and may not be the case of "kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan."

But if we are not mindful, the kera can come into our house and steal the susu we bought for our anak.

Apatah lagi jika ada kera-kera suci (sacred monkeys) yang bersekongkol dengan mereka.

Terima Kasih.

KRayau said...

Sometimes when you are so busy defending yourself, you close your mind to information. Some ppl call it "Kena sergah terus melatah" reaction.

Why couldn't he check all the relevant facts before saying anything? Why does he see his former boss as an enemy instead of a concerned mentor? Both of them are in the same political party.

Ego, the reason for downfall of man.

Strange, I was thought to listen even in anger during Kem Bina Negara years ago. To contain my defensive anger and to listen to the person I am adversarial to and check for valid points. Because you cannot defend your position when you are blind to fallacies.

Maybe we should send all the menteri to a special Kem Bina Negara?

KRayau

Kedidi said...

Mudah kata lah Pak Lah sebenarnya tak tau apa-apa...jawapan yang diberi tak tetap, tak teguh tak mantap dan selalunya terbuka kepada seribu satu macam persoalan. Usah pulak kita bercakap tentang 'body language' beliau apabila berhadapan dengan soalan-soalan. Nampak gelisah dan resah aje. Itu baru ditemubual oleh 'kawan-kawan' kalau yang menemubual tu mereka yang sebenar-benar wartawan, bagaimana? Berpeluh jantankah Pak Lah?

La ni depa dok kata kalu berlaku perpecahan dalam UMNO, Tun Dr. Mahathir lah puncanya. Tak kah depa berfikir bahawa punca pecah datang dari retak yang dimulakan oleh Pak Lah. Pak Lah memungkiri janji, Pak Lah dan anak menantunya, Pak Lah 'diperguna', Pak Lah nak 'play safe, Pak Lah tak jawab-jawab persoalan.

Tun Musa Hitam kata Pak Lah 'elegant silence, tapi saya kata Pak Lah tak jawab sama ada kerana dia kurang tau atau tak tau apa-apa. Masa dulu-dulu orang tua kita selalu kata kalu tak tau apa-apa baik diam, jangan nak tunjuk pandai, nanti kita akan nampak lebih bodoh.

Kalu macam tu semua orang boleh jadi perdana menterilah.

Altis said...

Assalamualaikum w.t.b
Dato'
Kalau tak silap saya yg tak pernah beli saham nie, kelulusan daripada Kerajaan/SC/Bank Negara diperlukan sekiranya more than 30% saham hendak dibeli samada oleh org malaysia or otherwise. Seperti mana cubaan utk membeli Time.com oleh Singtel dulu. Tapi kenapa perkara ini tidak berlaku semasa pembelian Pantai Holding. Sedangkan Pantai ialah syarikat yg mendapat konsesi.Pada pendapat Dato' adakah ini disebabkan oleh kelalaian pihak 2 yg berwajib? Ataupon ada loop hole in rule/procedure ataupon heavy work load sampai tak perasan.Pada pandangan saya yg tidak berpendidikan tinggi dan lurus nie ialah - ada orang tak buat kerja yg diamanahkan. In other word...With permission - "Makan gaji buta".
Additionally, most people bercerita tentang Pantai Holding telah jatuh ketangan org asing...samada dikedai kopi dikampong atau dikedai mamak yg ada aircond. Kanapa still org yg sepatutnya lebih tahu pulak tak tahu lebih awal? Better jadikan advisor dari kalangan observer yg ada dikedai kopi kat kampong kerana org kampong sekarang dah celik IT & convincing. Recent interview(@TV3) can't even bit them. Jauh sekali to bit penjual ubat & jamu dikaki lima yg lebih convincing walaupon most of their ubat cannot be trusted 100%.
TQ

saifulrizan said...

Kita doakan lah AAB tu jadi pemimpin yang betul2 memimpin, bukan yang 'dipimpin'.

Cucutun said...

Dato'

Sebagaimana YAB Perdana Menteri membuat kajian semula berkenaan kedudukan Pantai , bagi memperbetulkan keadaan saya rasa dia juga harus menilai kedudukan media arus perdana terutamanya NST. Penilaian semula ini adalah amat mustahak bagi mengembalikan maruah orang Melayu dan UMNO.

miss jue said...

Dato’ Nazri kata tidak boleh ada dua nakhoda dalam sebuah kapal, memang betul tapi andai kata nakhoda yang ada boleh menenggelamkan kapal, entah-entah kita terjumpa lanun pula di “Pulau Carribean” jadi tidak salah bertanya pada nakhoda yang lebih arif dan telah belayar selama 22 tahun. Takut-takut nanti kapal kita jadi “Titanic” sebab nakhoda terlepas pandang (overlooked), kapal tenggelam dan remain sekadar jadi sejarah.

A KADIR JASIN said...

Dear Budakboy, I am not posting your latest comment. You may disagree with Call Me Dumb, but we're not going to brand anybody racist nor will we label those who sell Malaysian assets he or she owns to foreigners as a greedy person or, worse still, a traitor.

Cross border buying and selling of assets are allowed by our law. We buy foreign assets as well.

But you are right. The block of Pantai Holdings' shares in question was initially held by Mokhzani Mahathir.

Four years ago, Mokhzani sold this block to Lim Tong Yong, who is a Malaysian. So no racism here. A Bumiputera was allowed to sell his assets to a non-Bumiputera.

If we question Mokhzani's sale of the shares to Lim, we can also question Lim's sale of the same shares to Parkway Holdings. But I don't it's right to call them names.

Having questioned Mokhzani and Lim for their action, we must now question our Government why it allowed Lim to sell the shares to Singapore-based Parkway.

As if that's not bad enough, our Government took months to realise that a Malaysian company has fallen into foreign hands.

I know for certain that Kumpulan Perubatan Johor (KPJ) has always been keen on Pantai. In fact it made a bid but the deal fell through and it sued the vendor.

Thank You.

Penang_Mari said...

Dato,

I am just curious why suddenly we are witnessing so many politicians supporting Pak Lah for e.g.

Koh Tsu Koon:" No, Khari didn't dictate me to whom the contract awards should be granted to. We only discuss the normal issues when we met each other"

Lim Keng Yik :"How could the government reverse its decision (refers to Jambatan Benkang Bengkok) because of one man (Tun)?

Can it be coincident that these two politicians, who whole heartedly support Pak Lah due to feeling obliged that Pak Lah in favour that Penang Ketua Menteri position should not be rotated between Gerakan and Umno. The curious thing is that what if Pak Lah accedes to the demand by the Penang Umno for the Ketua Menteri to be rotated. You’ll then witness different side of reactions coming from both Gerakan politicians.

Dato,

Most Penang Malays felt during the past two years they have been ruthlessly marginalised.

Now it becomes so apparent since a lot of the multinational manufacturing companies has moved abroad and cause massive unemployment especially amongst the Malays who mostly work as the machine operators. State government are not sensitive towards the plight of the Malays by not assisting them. No retraining programmes being done to assist those unemployed or locate them elsewhere. So basically, when you have unemployment, more crimes and family problems began to suddenly emerge.

I think Pak Lah is treading on a thin line. He has perched too comfortably on the high tree in Putra Jaya until the plight of his state people has been largely ignored. He only pays lip service to address the plight of Penang Malay. His craving to placate to certain section of his party's coalition has caused him to be blinded. Now, Pak Lah is currently caught between a treacherous sea and the enemy chasing towards him from behind. So which choice would he go for? Issues like this wouldn’t have appearred if Pak Lah has taken a more proactive role two years ago, i.e.- 1) Pak Lah should have seriously tackled the Malay issue when he first won the huge mandate in the 2003 election. He should have used to push some of the programmes that is beneficial toward the Malays when he is in a much stronger position, politically. 2) He should have long attempt to address the issue of Penang gradually hollowing out as the country’s manufacturing hub. Initiative should have done to attract new companies to set up their sites in Penang to replace those who have gone abroad. Nothing has being done on the FDI front.

So basically, Pak Lah more issues keeps on piling up. The Penang people were happy when you won the election and expect more things from you. But empty promises still remains empty promise and their patience is growing thinner and thinner day by day. The saddest thing is that he , Pak Lah, least to expect all these grouses to come from his home state supporters, at the time when he most needed their support.

Anonymous said...

Assalamualaikum Dato'

Terlebih dahulu, ingin saya berkata bahawa saya dan keluarga berdoa semuga Dato' diberkati senantiasa terhadap urusan harian dan perjuangan yang Dato' laksanakan sekarang. Bukan mudah melayari perjuangan 'UpStream', itu pun cuma spesis-spesis Ikan 'Salmon' yang dikira 'elit' bagi kita diMalaysia.

Dato'

Izinkan saya mengutarakan suatu pandangan yang saya pertimbangakan secara mendalam terhadap 'Kenapa TDM amat-amat menghendaki dibina jugak Jambatan untuk menggantikan Tambak Johor', iaitu suatu kajian dari fahaman saya untuk tatapan bersama dengan pemerhati blog Dato. Pendapat ini adalah yang saya layarkan diKMU dahulu. Pendapat saya ialah :

Re: PEMBELIT AKAN MEMBERI JAWAPAN YANG TIDAK LURUS KEATAS SKANDAL JAMBATAN BENGKOK

Dari pengamatan saya, berikut adalah kesimpulan yang saya dapati.

1. TDM amat bijak dalam mendapatkan persetujuan (a letter in respond by Goh Chok Tong 11/4/2002, saying Spore agreed - is a written agreement by itself, no doubt about that.) Singapura. TDM need no reply as he has got the right / consent agreement by Spore. That's it. That is why Malaysia does not need to conceive again on the matter, we just have to proceed with the bridge, but should Spore later disagree, we can bring it to the International Court / Tribunal. See how sleek is TDM. Smart chap that we have. See how TDM outsmart the Sporean by taking out from the pakage deal, and steal the agreement under the Sporean nose without their realising it. Very smart move.

2. If not, Why did then, Spore later hantar Nota Bantahan? And they mention about the AGREEMENT! It's becoz they suddently realise their overlook mistake. They accidently agreed to the construction of the bridge.

3. Yang TERJADI AMATLAH BODOHNYA, Pak Lah and the Cabinate members pi dok discuss balik and asking whats Spore's concern buat apa. Itulah depa punya mistake besar. Bila dah masuk bincang, dah jadi kok lain, maka dengan tidak tersengaja, bila masuk mini pakej, hah... mulalah depa terperasan yg depa dah tersilap. Jadi takdak jalan lain, kecuali abandon project sebab sendiri dah ter'create' masaalah. Lalu di spinkan yg projek ada masaalah undang2 dan rakyat tak setuju.

4. Nah... soalan seterusnya yg depa mesti jawab, kenapa p dok bincang hal lain lagi bila Spore dah agree? Siapa yang buat blunder disini?

5. Dengan pembinaan jambatan tersebut, maka dapatlah kita mengurangkan bebanan arus keluaran wang dari negara ke Singapura, melalui lori2 yang keluar menggunakan pelabuhan Spore. Bukankah, sebelum ini, Dato Muhyiddin ada berkata, terdapat juga banyak barang2 keluaran Msia, bila sampai Spore dibrandkan keluaran negara mereka. Sebab seterusnya, dgn jambatan baru, pasti lori kena bayar tol yg lebih. Jadi lebih ekonomik jika menggunakan pelabuhan diMsia dan support local ports.

You n Me know who... THE hAlf6 Govt. They should at least make an APPOLOGY to the Rakyat, And Thank TDM for showing what's gone wrong, and not plan to demonise TDM instead. Kalu aku pun, aku mesti marah, org dah buat elok2 dah, depa p slongkak bagi rosak. Bodoh tui punya menteris. Tapi dalam politik, boleh ka depa nak mintak maaf pada rakyat. Sorilah... mesti kena mintak letak jawatan dgn pembangkang. So depa cari scape goat... TDM. Adaka patut.. Buat malu punya mentris.

SO... LETS SUPPORT TDM ..... HIDUP TUN, WE LOVE U ALWAYS.

Sekian, maaf Dato' kerana terpaksa guna bahasa campur.

Salam hormat dari saya yang ikhlas.

Azmi

Budakboy said...

Dato'

Point taken and I apologise. I was rather annoyed because in most cases like this there will always be people who take issues of national interest and twist it into a Bumi/non-Bumi issue.

These days I read this blog and sometimes Rocky's Bru and Cuitsikit. I avoid the rest because of the blatant racism and insensitivity to the sensivities of others.

I have written several times to various owners of blogs and sites, once to the late M.G.G.Pillai, that by hijacking issues of common interest and turning them into an NEP/Malay bashing, they alienate Malays who would have otherwise supported them.

alrashid said...

Assalammualaikum Dato' & Sdr2 Sekelian,

My apology for posting this link - http://www.malaysiakini.com/letters/55402 -right here, but I thought this really is an interesting piece of an "Open letter to PM on Scomi" by Sulaiman Rejab. It makes for a very informative reading.

Regards.

BawangMerah said...

I think what's worrying is that, if an important issue like this could slip by without notice, what else has slipped by? I guess this where the internet can play it's important role, by being the extra eye to alert the people in charge if something like this were to happen again. Transparency allows more eyes to be on the lookout. After all we are human, and can't expect to be vigilant all the time by ourselves. As they say there is strength in numbers.

kluangman said...

Yang berbahagia Dato'.
Malaysia sekarang ketandusan kepimpinan untuk menyelesaikan krisis, satu ruang yang ditinggalkan oleh TDM yang tiada penggantinya hingga kini.
Malahan seluruh rakyat dan kabinet dimanjakan oleh TDM dengan beliau mengepalai segala masalah dan krisis untuk menyelesaikannya dengan begitu segak dan bergaya.
Kini tinggallah pemimpin seumpama 'ayam daging' yang tidak akan ke mana mana walaupun terlepeas dari sangkar.
Kesempatan ini digunakan oleh musa'ng dan singa' dan akhirnya ayam daging menjadi mangsa 'curry' buat 'pak imam'yang sudah lama membujang mengaminkannya..

Bumihighway said...

Saya merasakan sungguh sedih apabila mengenangkan masa hadapan Malaysia yang sungguh gelap. Dahulunya apabila kita menceritakan mengenai Malaysia, kita sungguh bangga sekali. Malaysia dikenali dikhalayak ramai dan ekonomi dan politik Malaysia di jadikan contoh untuk negara asing, tidak kira yang mundur ataupun yang maju. Kita sungguh disegani dan kita menjadi hero kepada pelbagai negara. Kita menjadi suara kepada mereka yang merasakan tertindas, yang dipinggiri, yang digelar 'terrorist', dan yang merasakan terlalu lemah untuk bersuara. Kita diberi pujian menjulang kerana telah menyelamatkan kawasan ini daripada terus diserangi oleh penyangak matawang, dengan cara kita sendiri dan telah menjadi contoh kepada negara yang lain.

Tapi kalau dilihat sekarang ini, sungguh sedih jika dibandingkan dengan nasib kita dahulu kala. Bak kata orang seperti langit dan bumi. Negara kita semaking hari di lapah sesuka hati oleh musuh ketat kita sambil pemimpin kita menutup sebelah mata. Nasib Melayu Pulau Pinang dibiarkan dipermainkan begitu sahaja sedangkan tempat itulah tempat asal beliau. Tidak dapat dibayangkan bagaimana suatu masa dahulu Malaysia di lihat sebagai negara di mercu kejayaan telah jatuh tertiarap dan sesenang hati sahaja dimainkan oleh pihak asing. Kemanakah penjuang-pejuang UMNO kita ketika semua ini terjadi. Adakah mereka masih mabuk mengira jumlah kontrak yang dikecapi sehinggakan tanah bumi dibiarkan begitu sahaja. Mereka asyik mengangguk dan mengikut saja pemimpin yang sudah hilang arah . Hanya tinggal seorang saja wira yang masih boleh diharapkan. Dialah yang menjadi tunggak dan halangan daripa arus kegelapan terus merundumi bumi Malaysia ini. Marilah…. mereka yang masih mencintai Malaysia…. supaya kita terus bersama wira ini untuk terus menyokong perjuangan yang masih belum selesai….. supaya terbela nasib anak dan cucu-cicit kita di masa hadapan.

Jeo said...

Dato'

Orang selalu associatekan AAB dengan 'warak', sincere, transparent, hati lembut, dan yang seerti dengannya..tapi sejarah juga membuktikan TDM seorang pemaaf..Parti PBS (Datuk Pairin Kitingan) yang dah memang terang-terang tikam dari belakang dengan mengumumkan keluar dari BN 3 hari sebelum pilihanraya di Sabah suatu ketika dulu pun masih diberi kemaafan, masih diberi ruang menebus kesalahan...AAB?? kita tunggu dan lihat sajalah...

Budakboy said...

Dato'

In an earlier comment I mentioned the possibility of Singapore companies and consultants being invited to participate in the SJER.

Looks like this is going to happen with Parkway Holdings (PH) likely to get the health/medical component. As you and cucutun have mentioned, what about KPJ? A Johor GLC running maybe even more hospitals than PH. Why the need to placate Singapore? Or maybe, as mentioned in a previous comment, because it is Bumi controlled, it lacks quality. Another possibility could be because KPJ is a child from the TDM administration let's feed the kera across the selat.

With regard to Pantai Holdings, I do not think we have to buy back anything. There must be an escape clause which allows the government to rescind the contracts. It is now in fact a company controlled by foreigners but unlike other companies controlled by foreigners, it is a government contractor which was not foreign controlled at the point of award.

It would be very interesting to see the outcome of the investigation into how this debacle came about. Who did not carry out his duties, in which case there is negligence, or who "closed one eye and shut the other eye", in which case there could be corruption and/or collaboration. I will not be at all surprised however, if the verdict is everything was done above the table.

Whatever it is, to plead ignorance is unacceptable especially if one is in a position to know.

A KADIR JASIN said...

Terima kasih kepada Akupening dan beberapa pelawat lain yang memaklumkan mengenai masalah teknikal blog ini.

Walaupun Akupening menulis sekadar memaklumkan pengalamannya kepada saya, namun saya memohon izin beliau untuk berkongsi dengan para pelawat.

Akupening menulis: “Blog Datuk nie saya rasa macam ada yg tak kena. Sebab bila saya bukak, pc akan jadi slow sgt. Adakah ada script2 tersembunyi yg membuatkan web browser IE ni jadi slow. Dan kadang2 boleh jadi hang. Bila saya buka Yahoo, segala masalah akan selesai. Jadi saya pasti blog Datuk nie ada masalah.”

Saya bukanlah pandai sangat hal teknologi komunikasi ni. Setakat pakai komputer, layari Internet, hantar dan terima e-mel dan buat blog yang mudah bolehlah. Nak program sendiri komputer tak pandai.

Tapi mengikut kawan-kawan yang menolong saya mendirikan blog ini, kaedah teknikal yang digunakan adalah sama (standard) dengan blog-blog lain yang menggunakan tapak/acuan (template) yang disediakan oleh “blogger.com”.

Dengan menaip www.kadirjasin.blogspot.com atau www.akadirjasin.com, pelawat boleh membaca rencana saya. Pergi ke bawah rencana dan klik “comments”, pelawat boleh membaca ulasan oleh para pembahas. Di situ jaga ada kotak khas untuk menulis komen.

Selepas menulis komen, pembahas boleh memilih menggunakan nama sendiri atau nama samaran. Komen yang dihantar menggunakan pengenalan “anonymous” tidak akan ditampalkan tetapi saya akan baca. Sebabnya mudah saja – susah nak bezakan antara seorang “anonymous” dengan “anonymous” yang lain. Seelok-eloknya kita gunalah nama sebenar.

Sistem keselamatan dan ketelusan blogger tidak membolehkan saya menyunting komen-komen sebelum ditampalkan. Lagipun saya pun tidak berhasrat berbuat demikian.

(Blog ni kita buat kerja sorang-sorang, guna masa sendiri dan kalau kena duit, duit pun duit sendiri. Tapi lain daripada talian telefon, blogging ni boleh kata percuma. Sebab itu, kanak-kanak sekolah pun ada blog.)

Berbalik kepada komen pembaca, sekiranya ada keterlaluan, ketelanjuran, bahasa kesat dan lucah, hasutan, fitnah atau penghinaan, saya tidak akan tampalkan.

Bagaimanapun, dari semasa ke semasa saya mengulas mengenai sesetengah daripada komen yang tidak dapat ditampalkan itu. Bilangan komen yang ditolak tidak banyak. Lebih 90 peratus ditampalkan.

Dulu, apabila berlaku masalah teknikal seperti yang Akupening dan banyak lagi pelawat maklumkan kepada saya, kecenderungan saya adalah menyalahkan komputer, bekalan elektrik yang tidak stabil, talian telefon atau wireless yang kurang bagus atau perkhidmatan Tmnet, Streamyx dan Jaring yang kurang memuaskan.

Itu sebelum Kerajaan mula bercakap mengenai pemantauan dan kawalan ke atas Internet, khasnya terhadap laman-laman berita web dan blogger. Saya tak tahulah kalau tindakan ini, jika telah dikuatkuasakan, boleh menjejas atau mengganggu kecekapan teknikal (technical efficiency) blog seperti blog kita ini.

Apa pun, saya berharap kita tidak akan dipengaruhi oleh psikologi negeri polis (police state psychology) sehingga kita berasa setiap gerak-geri kita diawasi dan kita menjadi takut untuk berbahas dengan bebas dan waras.

PS --- Awang, saya tidak akan menampalkan komen anda yang membandingkan pucuk pimpinan negara dengan ADO Baling. Saya rasa tidak elok kita melemahkan semangat kakitangan awam dengan membuat perbandingan yang negatif.

Saya juga mengambil maklum komen pelawat tanpa nama yang menulis “untuk mata saya” sahaja. Saya harap di suatu masa nanti, anda akan menulis untuk tujuan penerbitan.

Terima kasih.

Cucutun said...

Dato',

KPJ ni sekarang telah diamanahkan mengurus sebuah Hospital Swasta di Bangladesh. Jangan memandang remeh kedudukan Bangladesh kerana salah satu hospital swastanya ( milik Apollo Hospital) lebih canggih dari Hospital Pantai atau Gleneagles. Jumlah penduduk kayarayanya yang terlalu ramai sedang mengalih daripada melakukan pemeriksaan perubatan di Singapura , Uk atau Thailand kembali ke bangladesh. Jadi kalau dia orang ni percaya kepada KPJ kenapa bukan kita. Kalau kita masih terleka Industri Perubatan di Bangladesh akan lebih maju dari Malaysia dan diurus pula oleh orang Melayu. Yang orang Melayu ni kerana sedikit keuntungan politik dan ekonomi sanggup membelakangkan orang sendiri.

Azzam Nor Akmal said...

Syukur negara ku malaysia sudah merdeka.

Teringat cerita arwah moyang yang terpaksa memakan ubi kayu bercampur beras hancur.Bukan kerana tidak ada wang, tetapi beras terlalu mahal! kesan deflasi mungkin..

penjajahan jepun bertukar kpd british....

Terima kasih kpd tunku atas usahanya utk memerdekakan Tanah Melayu. Layaklah dia mendapat gelaran Bapa Kemerdekaan.

Tampuk diganti pula oleh Tun Razak. Usahanya membangunkan kawasan luar bandar amat dipuji, perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru 1971 juga telah menaikkan ekonomi melayu. Layak lah dia digelar Bapa Pembangunan.

Tampuk berganti lagi, anak pengasas UMNO pula seterusnya - Tun Hussein Onn. Usahanya menyatupadukan rakyat berbilang kaum dan program rukun tetangga nya haruslah dihargai . Gelaran Bapa Perpaduan layaklah diberikan padanya.

Tampuk berganti lagi, kali ini bukan lagi dikalangan orang kenamaan. Tetapi anak tempatan yang dibesarkan dengan pelajaran. Dr Mahathir namanya. Tekadnya untuk menaikkan taraf bangsa melayu, agama Islam, negara malaysia tidak dapat dinafikan. Dari bidang pendidikan,ke bidang pertahanan,ke bidang ekonomi dlm negara,luar negara dan bidang teknologi semasa; semuanya dikaji dan dibangunkan dengan teliti demi wawasan nya untuk melihat Malaysia menjadi negara MAJU dengan acuan sendiri. Maka layaklah dia diNOBATkan sebagai BAPA PEMODENAN MALAYSIA. Alhamdulillah aku dilahirkan di negara Islam yang aman.

Tampuk pemerintahan berganti lagi. Kali ini anak berketurunan orang2 yang dihormati dalam bidang agama. Berminat untuk menjadi pakar ekonomi, namun akibat kecewa kerana gagal dlm subjek Statistik membuatnya bertukar ke Bidang pengajian Islam (mungkin segulung ijazah lebih penting drpd trus berusaha keras mencapai cita). Oleh kerana sifatnya yang pendiam dan berwajah 'bersih dari unsur wang' membuatkan Dr. Mahathir(yg pada ketika itu tertekan dgn senario politik wang) memilihnya menjadi pengganti. Kini selepas hampir 3tahun, memegang tampuk PM, satu-persatu tugas dilepas. Mungkin padanya menteri yang dilantik perlulah menjaga tanggungjawab portflio masing2 dan tugas PM hanyalah merasmikan pelancaran itu ini disana sini. Kemungkinan besar dia masih belum habis memikirkan apa objektifnya menjadi Perdana Menteri.

Dan rakyat pun mungkin juga belum memikirkan atau tercari-cari gelaran BAPA apa yang patut di beri kepadanya.

Bapa mertua mungkin....

akupening said...

Talk Di Perlis dibatalkan.. lagi skali buat saya pening... apa sudah jadi dgn kerajaan malaysia sekarang. satu perkara yg paling saya takut mengenai kata2 TDM..
" Umno menang selama ini adalah kerana kita bercakap benar, jika kita mula bercakap bohong, maka jangan terkejut kalau kita kalah dalam pilihanraya nanti" -- lebih kurang macam tuh beliau bercakap..

jadi inilah yg saya takut. Kelihatan org paling atas terlalu takut dengan org tua yg tak punya ramai konco2 ini. terlalu takut sampaikan dengan sedaya upaya cuba utk menggagalkan majlis tersebut. dan kini akhirnya berjaya. majlis itu dibatalkan atas sebab tiada tempat utk berucap. semua dewan atau hotel gagal ditempah (booking) . inilah yg dikatakan telus oleh seseorang itu. zaman yg telus, semua org tidak bleh membantah dan mengkritik. mungkin kamus yang digunakan olehnya ialah kamus dr terbitan negara luar. bukan dari DBP. hairan bin ajaib.

lagi dia buat begini, makin ramai yg dulunya atas agar, jatuh ke sebelah TDM kerana jelas mereka ini sungguh takut dgn ucapan2 TDM.

Curious mind said...

This is what I have been expecting long time ago. Dirty tactics starts into play. The ongoing case study is what is happening in Perlis currently. Dato' Zahidi wasn't able to secure a place to hold meeting and obtain the police permit. Therefore, Tun won't be able to make his speech.

The UMNO central party would then come out with the statement denying that they have any role in all these. Then we will hear the typical statement: "It is up to the premise owner whether they wanted to rent the place or not. We don't have any say on how they decide. Regarding the non-issuance of police permit:" We leave to the discretion of the police to decide the situation. If they felt that the situation could threaten the national security, than they have the right to refrain from giving out the permit. We have nothing to do with them."

So basically, Tun will be denied giving his speech and his voice will be muzzled. So if Tun is silenced, so eventually the criticism will die out and no fresh topics to talk about. Later on, people would either got bored talking about the same subject or simply forgot as things have cooled down. So if Perlis experiment works, then why not used in all the states in Malaysia.

The BIG question is what Tun needs to do so that he can still speak his mind off. Why not Tun goes into life video streaming via the website so that he can reach for more audience. Then it becomes a double edge sword. The good thing is that Tun's speech can reach more to larger audience. The bad thing is that the authority can have a good reason to clamp down, not only his website but on other bloggers who supported TUn.

The best bet is for Tun to speak at his home state. I don't think that the Kedah MB is brave enough to take action, since his action will cause uproar on the grassroots’ level as Tun is their golden boy. The most important thing is that as long as he is given the opportunity to give his speech to the general public, it is good enough. His speech could then be transformed into CDs or projected via internet streaming to reach for wider audience.

Whatever it is, in the present desperate situation, Tun will use his life-time wits and experiences to overcome the huddle. Never ever underestimate Tun as he is at his best when he is really under pressure.

morgan fairchild said...

Thought this is relevant to be re-posted here (original posted in Rocky Bru blog).


Found this while googling.

Look at the smelly rat in this report.

http://0101.netclime.net/1_5/C/N/S/JPMorgan-050921-Mala.pdf


This JP Morgan report dated back in 20 Setember 2005 at the time when Pantai shares was RM1.74 and targetted Pantai price to reach RM2.50.

It value Medivest at RM211 million and Fomema at RM832 million. This is interesting and really fishy. Page 3 and 7 of this report state that the target price has been based on valuation of the 2 concessions on a RENEWED basis.

Why on earth is the issue of RENEWAL of concessions period assumed in the report? EPU, or MOF, Can shed some light.?

The Star reported that the concessions don't expire till 2012, so why the need to extend and WHY give value to a company that is now controlled by foreigners?

Or this is just to "goreng" Pantai shares for taxi drivers, burger sellers and pasar malam traders to jump in. Bursa Saham, over to you.


Had those "savvy shareholders" (words borrowed from Anita report in Star) like Fidelity International and Singapore GIC bought Pantai shares based on this JP Morgan report?

Layman mathematics don't work here. Parkway bought the controlling blocks of Pantai which has all the hospital (7) and 2 concessions for only RM312 million. And in that Star report, they indicate the selling price just for this 2 concessions alone for RM300 to RM500 million.

Simply Fishy.

Some savvy analyst can please comment

Mat Tunjang Ekspres said...

Dah lama dok tak cerita
Kepala pening tak terkira
Dok fikir hal negara huru-hara
Rata-rata masjid orang dok kata.

"I'm the Prime Minister," kata Pak lah
Kita yang dengar rasa serba salah
Bila pulak kita kata dia bukan ketua pemerintah
Dok ingat kan dah tiga tahun angkat sumpah.

I'm the Prime Minister of Malaysia
I'll do what is good for rakyat jelata
What Mahathir says I don't bother
I got big mandate in the last pilihan raya.

Lagilah terkejut bila Najib bersuara
Dok ingat dia dok play safe macam selalu juga
Maklumlah itu cara dia naik jadi ketua
Dok diam-diam biar orang lain sengsara.

Dok tak dok kita dengar Najib bersuara
Dia kata, pertahan Pak Lah tugas semua
Dia bagitau Mahathir, berenti buat angkara
Isu jambatan dah tak ada sebarang guna.

Inilah cerita kacang lupakan kulit
Jasa Mahathir tak laku seduit
Sebab kepada you know who, he's very afraid
You better be PM or you're as good as dead.

Nazri Aziz nak jadi pendekar
Nak lawan Mahathir sebab engkar
Jumpa Khairy pun dak ketar
Mahathir jerkah berak dalam seluar.

Releks le membe
Bising-bising buat ape
Kalau berani lantak aje
Vintage wine kan nanti kite

Tak cukup di Malaysie kite ke Singapure
Buat parti suke-suke
Ada GRO Melayu dan Cine
Have fun pedulikan mereke.

Mat Tunjang Enterpise nak pi Perlis
Nak tanya Tok Guru Haji Idris
PM kata ada manusia macam iblis
Dalam Quran macam tu ka tulis?

samasama said...

Lah tak payah tokong analisa panjang lebar. Seluk beluk memang standard. Orang yang pandai niaga "Buy Low - Sell High"

Tapi pada dana kerajaan, "Buy High - Cry Low"

Sama juga macam MAS beli Tajuddin share kat RM8.

Mungkin pentadbiran kini pun macam tu, tapi ini lagi canggih.

Canggih kerana ini Buy High dari orang asing, itulah yang cermerlang.

Lagi pun kalau beli dengan harga tinggi, lagi tinggi lah komisen untuk para middle man.

Tunggu lah apa action dan wayang yang Pak Lah akan buat.

Tengok dana yang kena tikam - EPF, Tabung Haji, Khazanah, PNB, LTAT dll.

Ni surat panjang lebar dari Husam kat PM

http://www.harakahdaily.net/v06/index.php?option=com_content&task=view&id=3813&Itemid=1

twinkle_iris said...

Dato,

Dua hari lepas saya tidak dapat log in ke blog Dato. Terdetik di hati saya, dah kena banned ke blog Dato ni?

Syukurlah hari ni, bila saya cuba access, ada lagi rupanya.

Dato,

Sampai bila kami sebagai pengundi yang sah ni tahan melihat kepalsuan yang ditaburkan oleh pemimpin negara kita?

Hari ini, 16th August di Borneo Post, muka depan lagi, Datuk Nazri menuduh Tun Mahathir cuba untuk mennggulingkan PM.

Takde modal lain ka?

stomedt said...

Dato,
Hari ni confirmed yg kadar faedah naik lagi.........
Wahai Menteri Kewangan,1st,2nd or 3rd...apa dah jadi.Hangpa ok lah sebab dah memang kaya raya.Yang kami ni merana.Mana peginya bijak pandai ekonomi..Tan Sri Zeti, awat jadi lagu ni, kan ke u ni pernah jadi `Best National Bank Governor'.Takkan takdak solution kot..Cukuplah dengan harga minyak naik,gula susah nak cari,cukai tanah/pintu,air letrik dsbnya mencodak naik.....ni BNM pun nak tumpang sekaki naikkan interest rate..Hangpa ni betuilah,...

A KADIR JASIN said...

Stomedt,

Saya keliru sikit. Tak pula terbaca berita atau dapat maklumat bahawa kadar faedah bank naik lagi.

Yang dilaporkan adalah kadar inflasi bulan Julai yang naik 4.1 peratus iaitu kenaikan terbesar dalam masa tiga bulan atas dasar tahun ke tahun.

Ahli-ahli ekonomi menyalahkan peningkatan itu kepada kenaikan harga minyak, makanan dan tarif elektrik (The Star).

Terima Kadih.

miss jue said...

Sdr Stomedt...

In 1980s, the worst inflation rate ever recorded i.e.<1% (if am not mistaken). Low inflation pun not necessary good (due to it always associated with slow economic activities & growth)…higher inflation always associated with_economic growth and contribute to the production of real output (translated and measured by GDP)…but bear in mind…higher inflation jugak ada possibily hurting the economy…what is important is to maintain a stable inflation environment!!..

ali allah ditta said...

The opposition exposed the deal,the gomen denied. The opposition unfold the dealing done thru Khairy,the gomen say "tidak"..."tidak" semuanya OK!!

Now...comes Pak Lah putting a sad face over TV expressing his fear & frustration sebab Pantai Holding sudah tergadai. What more to say terlalu percaya sangat kepada Khairy..habis tergadai!!!

Whats the hell is he doing..
memerintah atau diperintah???

cheers.

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM DATO'

IZINKAN SAYA PENA SEDIKIT PANDANGAN SAYA DATO'

BICARA MINDA – PERIHAL KEMENANGAN PILIHANRAYA YANG LALU.

DARI PENGAMATAN DAN CONGAKKAN SAYALAH... KALAU TUN TAK LETAK JAWATAN DAN MEMBAWA BERSAMANYA SEGALA DENDAM HASRAT ORANGRAMAI YANG BENCIKAN TUN, BERSAMA KETIKA KELUAR UMNO DULU, TAK MUNGKIN PAK LAH BOLEH MENANG PILIHANRAYA TERDAHULU DENGAN SEBEGITU BANYAK.

THE AFTER EFFECT/HASIL DARI KEMENANGANNYA, SEBENARNYA DATANG DARI PAKSI TINDAKAN TUN.

SEPERKARA LAGI, SEBELUM TUN BERUNDUR, DIA TELAH MERAPATKAN SEMUA AHLI PARTI SUPAYA BERSATU DAN TERUS GIAT BERJUANG. DIA TELAH MENYERU DALAM PERHIMPUNAN UMNO...."GENDANG PERANG DAH DIPALU... APA LAGI... PERGILAH BERJUANG" (RUJUK KEMBALI KATA2 KARAMAH DARI TUN DLM PERHIMPUNAN AGONG UMNO YANG DAHULU). KETIKA MENDENGAR SERUAN SEORANG PEMIMPIN BERKATA BEGITU, BERDETUP JIWA HATI DAN MINDA SAYA, RAKYAT BIASA YANG TIADA APA-APA, CUMA YANG ADA HANYALAH UNTUK BANGUN BERJUANG. MENYERTAI PERJUANGAN BANGSA DAN NEGARA. TUN TELAH MENIUP SEMANGAT AHLI2 UMNO, TERMASUK KEPADA PAKLAH UNTUK BERJUANG, UNTUK MENAIK DAN MENEGAKKAN PERJUANGAN PARTI MELAYU - UMNO!.

KEMUDIAN DARI RENUNGAN SAYA, SEBELUM TUN BERUNDUR, DIA TELAH MEMASTIKAN SEMUA KEKECOHAN YANG ADA DAPAT DISELESAIKAN DENGAN SEBAIK MUNGKIN. TUN MEMASTIKAN KEADAAN NEGARA DAN EKONOMI BERADA DALAM KEADAAN YANG TERBAIK. JIKA YANG TIDAK BAIK, DIA TELAH MEMBAWA BERSAMA-SAMANYA UNTUK KELUAR DARI PARTI, AGAR ORANG TIDAK MEMBENCI UMNO.... WALAUPUN DIRINYA, ADA MASIH YANG MEMBENCI, DIHINA ATAU DICACI. RAMAI JUGA YANG KETIKA ITU DUKA BESEDIH DENGAN KEHENDAK DAN PEMERGIAN TUN. PELBAGAI RUPA, SEHINGGA SAYA SENDIRI TIDAK SEDAR DIRI BERGELINANG AIR MATA. TERASA BENAR AIRNYA SEJUK DAN HATI SAYA SEBAK MERONTA. PERGINYA JUGA SEORANG PEJUANG - TUN DR. MAHATHIR.

SEMASA 'PRU' NAK DIADAKAN, SAYA TURUT BERKEMPEN, MEMBAWA SEGALA SEMANGAT YANG MEMBARA, BERKOBAR-KOBAR KECERUK BERSAMA PEMIMPIN. HINGGAKAN PARTI2 PEMBANGKANG PUN LESU, TIADA SEBARANG ISU UNTUK DICANANG-CANANGKAN.

JADI, KEMENANGAN PAK LAH DALAM PILIHANRAYA YANG LALU... BUKAN LAH DATANG DARI FAKTOR KERJA DIA SORANG, MAHUPUN DARI PEMIMPIN2 UMNO SEKARANG DAN JUGAK AHLI2NYA... TETAPI DARI SAYA, KAMI DAN MEREKA YANG MENDOKONG SEMANGAT KEWIBAAN PARTI UMNO YANG TELAH DIBAKAR, DIASUH DAN DISERU KESUATU TAHAP YANG MULIA DAN TINGGI – IAITU OLEH TUN.

OLEH DEMIKIAN, AMATLAH SEDIH TERLALU PADA PANDANGAN SAYA, KENAPA PARA AHLI UMNO YANG ADA KINI, BAGAIKAN HILANG API SEMANGAT PERJUANGAN MEREKA. CAHAYA YANG ADA, PENUH SANGSI LAGI DIGUSARI. BERBAHASA PULAK, BAGAIKAN SELOKA SANG 'PARIAH' (MAAF DGN IZIN DATO' & PEMBACA). DAH.. TU… MEREKA MEMBAKAR PULAK INSAN YANG TELAH MEJULANG SEMANGAT MEREKA. DICACI DAN DINISTA SEGALA KATA, TANPA SILU DIHADAPAN JELATA. SELALUNYA APAKAH HUKUM BAGI MEREKA YANG MENONGKAH KARMA. MALAPETAKALAH SUDAH PARTI KITA - UMNO. MALU DAN RUNTUN SUNGGUH, HATI DAN KUSUT MINDA SAYA DENGAN SEGALA SIKAP DAN TINDAK TANDUK PARA PEMIMPIN YANG TIDAK DAPAT MENILAI... YANG MANA SATU PERJUANGAN DAN YANG MANA SATU PENGGADAIAN MARUAH. APAKAH MINDA DAN HATI YANG KITA PUPUK SUCI INI TIDAK DAPAT MENGENAL YANG MANA SATU BENAR DAN YANG MANA SATU SALAH. JIKALAH KITA TIDAK MENGERTI MENILAI AKAN RUKUN2 INSAN, MAKA BEGITU, JENIS IBLIS DAN BERUKLAH KITA SEMUA.

AKHIR SEKALI, SAYA MENYERU PADA SEMUA… MARILAH KITA RENUNG SEJENAK.... DENGAN CARA YANG MENDALAM. MOGA-MOGA KITA TIDAK DITIMPA LAGI DENGAN IMPIAN KOSONG YANG MENJANJIKAN DAMAI ABADI.


SEKIAN, WASSALAM DATO'.

BISMI OMAR

anti-belit 2020 said...

Dato'

Can help to have this feeling.

Because of fear, (just fear only) of violiation international law and our sensitivities to our neighbour, the crooked bridge is cancelled almost abruptly.

In this Parkway/Pantai mess, almost ONE YEAR, PM now only realise the problem and will take action. And here PM admitted there is indeed a problem (some kind of violation has happened).

Just don't quite understand.

Macam ada Udang DiSebalik Batu.

Macam mana nak cemerlang and terbilang. Can't blame the rakyat to be cynical. More like temberang kut!

Amin Ahmad said...

Saya fikir begini..

Jika benar PM ada buat keputusan yang salah, bukan susah untuk TDM tegur dia dengan cara lain. Maksud saya pi pejabat PM. Dan kita kena ingat bahawa PM, ikut kepercayaan saya, buat keputusan mesti ada konsensus dalam kabinet.

Maka, bila TDM ribut-ribut, malah ada kenyataan dalam ucapannya yang kata PM biar orang hentam dia, maka saya kira TDM ni serampang dua mata.

Saya lebih cenderung kata TDM lihat DSAI ada ruang untuk kembali. Hal ini penting kerana bila DSAI boleh buat comeback, habis la 22 tahun punya cerita keagungan TDM.

Sy fikir kita ni terlalu banyak berpolitik. Untuk saya, TDM dan DSAI kena saling memaafkan dan mengaku silap mana yang patut. AAB mungkin nampak lemah tapi saya percaya dia pun bukan ada niat nak jual negara (jika betul la semua tuduhan tu).

Saya cenderung fikir kenapa TDM kata ada bukti tapi tak lapor polis? Benda ni bukan baru malah saya rasa banyak juga hal yang TDM kritik macam ludah ke langit terutama soal kebebasan, akta dan lain-lain.

Pendek kata..saya fikir UMNO makin tak relevan. Dan saya walaupun lahir dalam keluarga UMNO sangat muak dengan kempen perkauman yang keterlaluan oleh BTN dan UMNO. Itu saja buat masa ni.

The Economist said...

Datuk and Bru, Whereas Pantai Holdings Berhad has fallen into foreign control, ECM Libra Berhad, which was recently handed a valuable government (people's)asset in the form of Avenue Resources Berhad, does not look very Malaysian either.
Other than the high-profile and controversial presence of the Prime Minister's son-in-law and Deputy Umno Youth Chief, and one or two other Malays, there are not that many Malays and no Indians, Ibans or Kadazan-Dusuns in its board and senior management.
I think a true Malaysian investment banker with strong government participation must exhibit a truer Malaysian face.
This is from the company's official webside:-


Dato' Kalimullah bin Masheerul Hassan
Executive Chairman & Co-Chief Executive Officer

Datuk Roger Tan Kim Hock
Deputy Chairman

Lim Kian Onn
Co-Chief Executive Officer

David Chua Ming Huat
Chief Operating Officer

Tan Sri Dato' Dr. Sak Cheng Lum
Non-Executive Director

Dato' Mohd Ali bin Abd. Samad
Non-Executive Director

Syed Elias Alhabshi
Adviser

Lim Boon Soon
Chief Financial Officer

Ng Hoe Guan
Head of Group IT and Operations

Franklin Tan
Executive Director and Co-Head,
Client Coverage, Investment Banking

Khairy Jamaluddin
Director, Investment Banking

YM Raja Ali Raja Othman
Director and Head,
Corporate Finance, Investment Banking

Joyce Tan
Director and Head,
Corporate Finance, Investment Banking

Koh Eu Jin
Associate Director & Deputy Head,
Corporate Finance, Investment Banking

Chong Tan
Head of Structured Products, Investment Banking

Lim Ah Lay
Executive Director, Operations


Copyright 2004 ECM Libra Berhad. All rights reserved.

miss jue said...

Dear Economist...

I think you're right. I had an opportunity to attend series of meetings/discussions with ECM's staff. During the meeting, i found that 9/10 of the representatives are chinese!!

Arab PJ said...

Dato!

Talking about Foreign Companies taking over strategic companies in Malaysia.

Not too long ago it was reported that a Singapore based company took over the management of 'Central Market' from UDA.

This heritage building which housed shops selling handy crafts, souvenirs, paintings & etc is synonimous to Malaysian culture.

Could anyone with more information elaborate about this.

kedidi said...

Dato AKJ,

saya berminat nak 'sampuk' pandangan saudara saya Amin Ahmad..."saya percaya AAB bukan ada niat nak jual negara."

Saya setuju memang banyak perkara yang AAB tidak ada niat tapi risiko dari tak ada niat tu besar sungguh implikasinya. Sebab itu bukan sembarangan orang boleh jadi PM. Seorang PM tahap sensitiviti sentiasa berada di tahap tinggi. Apatah lagi mampu membaca masa depan negara melampaui dua generasi ke hadapan. Seorang PM ialah seorang yang begitu istimewa dan terpilih. Di bahunya terpikul tanggunjawab yang maha hebat. Ia bukan kisah anak menantu dan cucu cicit sahaja. Dalam kes Malaysia seorang PM membawa harapan 23 juta rakyat.

Jadi dengan apa yang berlaku sekarang...fikirkanlah di mana Malaysia tidak lama lagi.

tamingsary said...

Dato'

Cuba renungkan, betapa kerajaan hari ini amat terdesak. Nampaknya AAB kian tersepit. Kadangkala kita keliru yang mana satu antara 'iblis' dan malaikat.

Tapi saya yakin, rakyat kian sedar betapa kita terus ditipu dan ditipu oleh media arus perdana agar tembelang AAB tidak pecah terburai ditengah jalan. Hanya mereka yang buta mata-hati saja yang akan menjunjung pekung yang kian berbau.

Saya bukan memihak kepada mana-mana parti cuma sekadar ingin berkongsi artikel dibawah :-

Jumaat, 18 Ogos, 2006,
Oleh Basiron Abdul Wahab

Isu penjualan saham Mukhzani dalam Pantai Holding: Media cuba alih tumpuan

TEMERLOH, 18 Ogos (Hrkh) - Exco Dewan Pemuda PAS, Abdullah Karim menyifatkan tindakan media mendedahkan isu penjualan saham Pantai Holding oleh Dato' Mukhzani Mahathir kepada Dato' Lim Tong Yong yang merujuk isu pemilikan saham Pantai Holding oleh syarikat Singapura adalah tindakan tidak bertanggungjawab dan percubaan untuk mengalih isu.

Katanya, media arus perdana cuba mengalih tumpuan daripada isu sebenar kepada Mukhzani untuk menunjukkan bahawa anak Tun Mahathir juga terlibat dalam penjualan Pantai Holding kepada syarikat orang asing.

Ia juga bertujuan untuk menutup pihak yang terlibat menguruskan penjualan saham Pantai Holding kepada syarikat Singapura pada 2006 yang menyebabkan penguasaan Pantai Holding jatuh ketangan pihak asing, Parkway Holding Limited Singapore.

Abdullah berkata, beliau tidak sekali-kali membela Mukhriz malah tidak bersetuju dengan tindakanya menjual saham miliknya pada 2001 tetapi kedua-dua isu tersebut adalah berlainan di mana Mukhzani menjual sahamnya kepada Lim Tong Yong seorang warga Malaysia.

Penjualan itu tidak menjadikan Pantai Holding jatuh ketangan asing kerana Lim adalah rakyat tempatan sebaliknya tindakan Avenue Capital Resources yang menguruskan penjualan saham Pantai kepada syarikat asing itulah yang menyebabkan syarikat tersebut jatuh kepada penguasaan asing.

Adalah jelas kata Abdullah, media arus perdana masih cuba mempertahankan tindakan pihak terbabit dalam penjualan 2006 dengan memperbesarkan isu penjualan 2001 yang melibatkan anak Tun Mahathir.

"Mereka membuat laporan berputar belit untuk kepentingan individu yang dipertahankan dengan cuba meletakkan kesalahan kepada pihak lain, begitulah cara media memainkan peranannya sebagai alat propaganda."

"Dalam kes ini Mokhzani telah menjual sahamnya kepada Lim Tong Yong pada 2001 tetapi penjualan pada 2006 yang diurus oleh Avenue Capital yang dikaitkan dengan menantu PM adalah lebih teruk malah melanggar segala peraturan sedia ada," ujarnya.

Pada 14 Ogos lalu Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kerajaan akan mengkaji pemilikan saham Pantai Holding supaya kontrak bekalan alat hospital dikembalikan keada rakyat tempatan.

Kenyataan perdana menteri itu dilihat sebagai tindakan 'menyesal' di atas transaksi penjualan saham Pantai Holding kepada syarikat asing kerana beliau sebagai Menteri Kewangan sepatutnya dipertanggungjawabkan.

Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan apakah bentuk tindakan yang akan dilakukannya untuk mengembalikan hak membekal peralatan hospital kepada rakyat tempatan. Ia masih menjadi persoalan sejauh mana keberanian beliau untuk menguatkuasa peraturan yang ada untuk menekan syarikat gergasi Singapura untuk menjual kepentingan mereka di dalam Pantai Holding.

Malaysia sebelum ini telah terbabit dengan pelbagai isu dengan jiran di selatan itu.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS, Mazlan Aliman pula berkata, pemimpin Malaysia, sama ada pemimpin Johor atau Pusat belum pernah menang dengan pemimpin Singapura dalam semua perundingan kerana pemimpin Singapura mengetahui kelemahan pemimpin Malaysia.

"Rahsia pemimpin Malaysia berada di dalam poket mereka," kata Mazlan. - mns

Senor Guevara said...

Dato'

Saya tertarik dengan posting yg di buat oleh the economist yg menyenaraikan nama org kuat ECM Libra. Ada ramai bekas senior executive Hong Leong Group dalalam senarai tu. Dulu tokey Hong Leong Group ni rapat dengan bekas timbalan menteri kita.

Ada apa-apa kaitan ker agaknya?

morkymoqq said...

dato'
bak kata bidalan "terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata..." nah, kita telah lihat implikasinya sendiri...

Apa yg diperkatakan oleh AAB, kita telah perbincangkan dgn hangat dalam kolum ini maka saya tidak mahu terus mengupas penjelasan2 longgar PM tempoh hari. Apa yg menarik untuk saya bincangkan adalah petikan2 kata 'advisor' beliau. Saya lebih gemar menggunakan "initial" KJ sahaja. :)

Masih terngiang di telinga saya ketika KJ menjawab persoalan, dari mana sumber wangnya untuk membeli lebih 10 juta saham di dalam Avenue Resources. Dengan penuh yakin KJ mengulas soalan wartawan bahawa ada budiman yang memberi dia pinjaman. Sesungguhnya apa yang dilaburkan itu bukanlah dari hasil pendapatannya.

Aneh, kenapa seorang budiman sanggup meminjamkan lebih RM10 juta kepada seseorang dalam pembelian saham. Kenapa si budiman itu tidak melabur menggunakan namanya sendiri? Adakah faktor, si budiman ini seorang yg terlibat langsung dalam pentadbiran negara? Bermakna si budiman ini lebih 'berkuasa' dari KJ sendiri.. ?

Ataupun adakah si budiman merasakan KJ bulih berbuat sesuatu kerana KJ berada dekat dengan 'kuasa'?.. wallahualam.. persoalan ini saya sendiri tidak dapat simpulkan. Hanya yang saya dapat uraikan di sini.. harga RM10 juta itu tidaklah seberapa jika hasilnya kelak akan berkali2 ganda...

Dan bila mana di naskhah2 akhbar memaparkan KJ telah menjual sahamnya akibat tidak mahu terus membawa "bandwagon" ini dan menjadi calar kepada PEMUDA UMNO, sekali lagi telinga saya berdesing apabila KJ mengatakan akibat penjualan tersebut KJ telah kerugian hampir RM200K dan saham2 tersebut masih selamat di tangan pelabur melayu..

Aduhh, mudah benarkah mata anak2 melayu dibutakan? senang benarkah telinga anak2 melayu dipekakkan?!

KJ sendiri mengaku saham itu hasil pinjaman..maka sebenarnya dari fahaman saya yang naïf ini, yg rugi adalah si budiman yang meminjamkan.. KJ sememangnya tidak rugi apa2.. malah terlebih untung kerana mendapat banyak 'political mileage' atas tindakannya itu ditambah hasil bantuan hebahan yang menyeluruh oleh akhbar2 utama pula . Dan bila mana dia mengaku sahamnya selamat di tangan pelabur melayu, ya benar.. dan kemungkinan benar juga pelabur melayu itu pula memegang atas bagi pihak KJ.

Sekali lagi mata dan telinga anak2 melayu begitu senang menjadi buta dan tuli..

dato,
namun begitu.. saya kira apa sahaja yang dilakukan KJ samada tersilap kata atau perbuatan hanya disedari oleh sebilangan mereka yang arif atau mungkin mengambil perhatian tentang isu politik negara dari pandangan yang berbeza. Rata2 ahli umno biasanya mengambil setiap berita atau info seadanya.. apa sahaja pernyataan yg dipetik oleh akhbar semua benar2 belaka... maka tidak hairanlah pemimpin seperti ini terus mendapat tempat kerana kehebatan mereka menyembunyikan 'their true colors' kerana ahli2 majoriti akan terus menyokong mereka.. dan golongan yang menentang itu terlalu kecil utk dipedulikan..

skinnybrownme said...

sebenarnya..

let's stick to the facts.

1) KJ's deal to buy into ecm libra with a staff loan (when he wasn't yet a staff) with no collateral (shares bought can not made collateral - otherwise i pun nak like that), was an insider trading infringement. pure & simple, by any definition.

that he has sold on is not the point. that he escapes persecution of such a public deal, at that, is.

2) it is not that Petronas should not be channeling funds into govt and by extension public coffers.

it is that the subsidy is going directly to:

a)the private IPPs (they take up 2/3 of TOTAL subsidies to the power sector. source: petronas annual reports themselves. did you know this?). who are the IPPs? check local listings for largest block purchasors of brand new ferraris i.e. not the common/ rakyat, you or I.

b) TNB. and this under dictum of MITI in order to provide cheap electricity - not to the people, as we use a modicum of capacity - but the foreign companies setting up in our free trade areas.

reason: to encourage FDIs and boost country growth. after 20 years, tho, how successful has it been in encouraging growth in efficiencies and productivity?

fact: malaysians do not need higher salaries because of a 30sen/liter fuel price hike. we need to up our productivity - which is one of the lowest among "upper developing countries", to enable companies to make more with less, hence JUSTIFY our pay increases. heck, our productivity is even lower than the ones we make fun of! (check: UNDP stats)

fact: we need to stop making excuses and pointing fingers. we complain about unfair comparisons to foreigners, but do so WITHIN the country among MALAYSIANS. STOP. just get on with it. teach ourselves english, learn new things even at 54 and oh, yes: work the FULL 8 hours, for a start. THEN talk about not earning enough money.

fact: i'm tired of public road projects that just create jobs for 3 years, then add to misery and public funds because the works are poorly done and need upgrade/maintenance works every other month, with no corresponding rise in contribution to society.

ideas, anyone?

CoolBuddy said...

Dato’

I am **-year old and my father tells me to read more about politic, which was rather more entertaining then the recent Akedemi Fantasia, and at the same time, he wants my English to be improved.

Dato’

Look at those who grumble about the Kamaluddin Abdullah Scomi's achievement while in my opinion, they should have to look into how Scomi do the businesses, while Scomi have all the expertise.

Arguing about the hopeless Prime Minister statements are greatly a waste of time as everybody supposedly knows about his incredibility as a weak Prime Minister.

However, Kamaluddin Abdullah and Shah Hakim have been appointed as the very few of richest Malays of it's top 40s and in my opinion, Malay should be proud of this and not to spitefully heartburnt.

Dato’

Look at what had happened to the Mokhzani Pantai Medivest, when he has to quit from being the UMNO Youth Treasurer, just to satisfy the busted Malay around. Whereby, in the end, the loses were up to the whole nation especially the Malay (Government) themselves. I believe that Pantai should be sold to the GLC, still. Bailed or not bailed, was not the most matters but, people should know the cause and effect if it is sold to the other parties rather than the GLC.

Dato’

They shouldn’t have to scream out the nepotism and cronyism all the times as if they do really understand about the importance of strategic companies as the nation’s own. Now, Pantai is no more with us, and I still believe there are people who don’t really realize about what was actually happened and besides, they still talk about nepotism and cronyism, which was somehow unnecessary.

Thank You.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).