Friday, April 25, 2008

Bloggers Should Thread With Caution

A Kadir Jasin

[Anonymous comment WILL NOT BE PUBLISHED. Your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

MANY commentators have been extremely critical of the RTM’s handling of the first blog programme on its TV1 prime time news on April 20.

As I have stated in the previous posting, we should give the station time to improve the show and to prove its sincerity in having the programme.

It is a positive move considering that RTM is the bastion of state propaganda and that only months ago it was the principal channel for maligning the bloggers.

It is decidedly a brave move on the part of the new Information Minister, Ahmad Sharbery Cheek, to sanction the programme.

Not so much that his predecessor was virulently anti-bloggers but because the change of stance constitutes a major shift in its psychological warfare approach.

Ahmad Shabery’s decision carries two major implications. First, RTM is changing its stance from maligning bloggers to befriending them.

This could have something to do with Ahmad Shabery’s own experience as the Information Chief of the now defunct Parti Melayu Semangat 46.

Without access to the mainstream media, he had to make do with whatever he could get from the smaller independent newspapers and the alternative media, which at that time was still in the formative stage.

Second, Ahmad Shabery is acknowledging the fact that the blogs and other Internet-based media are beginning to become a competitor to RTM.

By engaging bloggers and owners of independent news websites, RTM may benefit from their growing popularity and authority.

It’s ironic that only months ago that instructions were issued to the mainstream media not to quote from the blogs and during the recent general elections Barisan Nasional politicians dismissed blogs and news websites as minor irritations.

Some time last year, while addressing an All Blog seminar in Kuala Lumpur, I made the following observations:

1. For some time to come, proponents and opponents of blogs will continue to define and refine their positions;

2. Some components and participants of the blogsphere will evolve into serious challengers to the existing traditional media;

3. A minister recently said that blogs depended on the mainstream media to establish their credibility. The opposite can also the true. The blogs can cause the credibility of the mainstream media to be questioned;

4. In the Malaysian context, some segments of the blogsphere have benefited from the handling or mishandling of the blogs and bloggers by the authorities. It helps to create awareness and increase the popularity of blogs even among the non-traditional readers;

5. Serious blogs and bloggers must make clear who they are and what they want to be. Are they journalists writing in the form a blogs? Are they journalists using blog to turn themselves politicians and activists?;

6. With growing access to the Internet and the awareness of the people about their democratic rights, more will read the blogs for information and to express their views; and

7. A word of caution – like all members of society, bloggers are subject to the same laws, rules and regulations.

Today, much of these have become a reality. Even the Prime Minister, Abdullah Ahmad Badawi, grudgingly acknowledged that blogs played a role in determining the outcome of the March 8 polls.

But it’s wise for bloggers to treat with caution this new and supposedly more open environment. They should not take things for granted. It’s good to be aware of who the bearers of the gifts are.

31 comments:

norizan sharif said...

Ybhg Dato,

Saya setuju dengan apa yang Dato sebutkan. Memblog adalah satu tanggungjawab. Pertama kita "bertanggungjawab" untuk berkongsi pemerhatian kita terhadap isu2 di sekeliling. Ini adalah asas demokrasi -- citizen participation.

Kedua, kita bertanggungjawab untuk mematuhi undang2 dan peraturan yang diluluskan oleh parlimen dan kerajaan yang dipilih oleh rakyat.

Selama mana kita bertanggungjawab dalam kedua-dua hal yang saya sebutkan tadi, insya-allah ia akan membawa kebaikan kepada semua.

Saya melihat ramai berminat dengan blog kerana ia tidak ada gatekeeper seperti MSM. Bloggers sendiri yang harus menjadi gatekeeper. Oleh itu, pandai-pandailah membawa diri agar ia tidak membawa kemudaratan yang kita semua tidak ingini.

Akhir sekali, saya ingin mencadangkan agar komuniti bloggers (saya tidak pasti siapa yang harus memulakannya), agar dapat mengadakan perbincangan mengenai "Etika Bloggers Malaysia" (kalau tak sesuai, cadangkan nama lain), sama seperti etika kewartawanan. Biar kita sama2 bincang dan persetujui. Dengan cara ini, blogging activities akan menjadi lebih terarah, "profesional" dan bermanfaat.

Saya bimbang, kalau tidak ada inisiatif ini, blog akan menjadi tempat lepas geram dan emosi berlebihan dan ini akan mengelirukan banyak pihak.

Mohon pertimbangan Dato dan kawan2.

din said...

Dear Sir,

Don't you have something to say about the late Rustam A Sani?

Anonymous said...

Thank you Dato',

May I link your posts to my website. I will quote source.

mylivingwall.com

A KADIR JASIN said...

Sdr the owner of mylivingwall.com, you are free to link this blog or this particular article to your blog.

Sdr Din, much has been said about the late Sdr Rastam A Sani.

Suffice to say that I concurred. I was there at his funeral.

I met him often at Raju. Like me, he was a Raju regular.

Thank you.

Avtar said...

When we talk of the Prime Ministers of Malaysia, the word "RAHMAN" has been mentioned, where we are now at the fifth letter namely Ahmad Badawi, our present PM. This begs the question what next. Well I have just dreamt this possibility. First the spelling is slightly out, the word actually spells as "RAHMAAN" and the sixth letter stands for Anwar Ibrahim and the last letter, well you guessed it Nurul Izzah.
tq

alfakir1 said...

Salam Datuk AKJ

Tuan2/Puan2

Tujuan kita blogging ini semata2 untuk berkongsi pendapat, informasi, pengetahuan dan memberi ideas yang membina untuk kita semua. Blog adalah untok kita meluahkan pandangan dan ketidak puasan hati kita atas sesuatu issue, sesaorang, pemimpin, individual, para blogger dan lain2lagi. Adalah terlebih baik jika dapat meluahkan perasaan kita dengan cara berdisplin tampa mengeluarkan kata2 yang kesat dan juga berbau fitnah dan cacian terhadap sesaorang walau pun mungkin perkara itu benar atau pun atas hear say.

Sama2 lah kita berusaha dengan jihad diri sendiri supaya dapat menghakis perangai kita yang kurang sopan sehingga tidak dapat mengawal hati dan lidah tampa disedari akan menghancurkan fizikal dan mental kita. Insha’Allah, niat yang baik untuk memperbaiki diri akan dimakbulkan Allah.

Untok Renongan

Give Me Light

O Allah, give me light in my heart and light in my tongue and light in my hearing and light in my seeing and light in my feeling and light in every part of my body and light before me and light behind me. Give me, I beg you, light on my right hand and light on my left hand and light above me and light beneath me. O Allah, make light grow within me and give me light and illuminate me.

Insha’Allah, Blog Datuk AKJ akan dapat dibanjir oleh pemblogger2 yang lebih matang masa akan datang dari segi komen2, nasihat dan juga ilmu pengetahuan.

din said...

Dearest Sir,

Don't you ever think to conduct a survey on Raju's ingredients.

Since you and the late Rustam is and was Raju regular, I am scared that we will lose another prominent blogger.

NGINAP SRENGENGE said...

Dato,

Guru2 dulu melatih murid2nya bercakap...kata apa saja...kalau salah diperbetulkan.

Bloggers juga perlu dilatih menulis...tulis apa saja. Dan untuk membetulkan maklumat2 yang salah , kita sama2 beri komen , bukan menghukum mereka.

Cantiknya Malaysia mempunyai ramai cendikiawan....jangan tau jadi yes-man saja,itulah lahirnya goblok.

Setuju Dato' dengan pendapat saya ?
Guru2 saya dulu kebanyakkannya dari Kirkby dan SITC .....very committed and dedicated lot .To know them sila layari http://www.kirkbyites.net/

Samuel Goh Kim Eng said...

'Fools rush in where angels fear to tread'
Bloggers will join in when there are strings to thread
They don't do it for the sake of butter and bread
More important to them is the message they spread

(C) Samuel Goh Kim Eng - 250408
http://MotivationInMotion.blogspot.com
http://msi.Rocky101.com
Fri. 25th April 2008.

rakyat biasa said...

Datuk,

biarla blogger skrg tidak terikat dgn mana2 peraturan sebab bila terikat dgn mana2 peraturan jadi blog tak ubah seumpama media arus perdana yg kaki bodek

walaupun kadang-kala blog tak berlapis tp sekurang2nya ada 'reply' untuk diperdebatkan. media arus perdana? tiada...jgn blog mcm km melaka, bila dhujani reply yg tak sehaluan dgn beliau terus 'reply' disabled. sindrom denial mmg susah nak berubah.

blog MMT pula nampak sgt mcm website dan tiada imej blog. nampak kerja web designer.

pendek kata biarlasetiap blog ada originality. tiada makna kita meniru blog org lain. biar konsep sama tapi biarlah gaya penulisan kita berbeza

Sdr Norizan,
sama seperti etika kewartawanan. Biar kita sama2 bincang dan persetujui. Dengan cara ini, blogging activities akan menjadi lebih terarah, "profesional" dan bermanfaat.

i dare to be different. blogging bermula dari satu hobi dan dan etika kewartawanan sesuai jika blogger menjadikan blogging satu kerjaya

Old Timer said...

Jasin,

Your comment on this matter of blogger's responsibility is timely.

Although you have put it quite discretely, the point put across is nevertheless clear.

I find it rather distasteful for anonymous bloggers like "Susan Loone" recently for example, using her blog as a political platform in support surreptitiously of the TCHRD activist group, to bash China while giving the impression she is fighter for freedom of speech and justice.

While following the messages posted, it was evident that there was a hugh groundswell of public opinion against the Western "Free Tibet" campaign to demonise China.

The overt attempt to reduce the impact of this pro-China opinion through falsified pro China posts and exclusion of considerable number of replies to these pro-China posts, certainly has raised more than a few eye-brows.

Normally this should not be an issue if an anonymous blogger like her, had made her political stand clear. Secondly, if she needs to touch on an issue whic did nt turn out the way she like, she should be emotionally and intellectually matured enough to accept that the opinion of the responders to her blog subject. Instead of trying to manipulate and condemning anonymous responders. She need reminded that she is living in a glasshouse.

Even CNN, BBC, Time & Newsweek magazines tried many times to hold e-polls to try and use the results (they hope for) to justify their bias, also had to accept that it is not possible sometimes. A good example was the support of Malaysians for the independent economic policy taken by Dr Mahathir to counteract the adverse effects of the 1007financial crisis.

I think Malaysians are generally well educated and quite discerning. thus the question arises, what is the role of the bloggers?

I don't think anonymous rabble rousing bloggers are welcomed by mature and well meaning readers. Especially the display of double standards to manipulate the public. Just as in politics, credibility is important. Crying "wolf" one time too many, does not help that.

Azman Mohamed said...

Assalamualaikum Datuk,


Tanggungjawab dan bertanggungjawab perlu ada kepada semua pelayar dan bloggers. Menjadi insan yang berguna hendaklah memiliki ciri-ciri sedemikian,jika belum ada ciri-ciri itu itu bermakna masih belum sesuai untuk membincangkan kepentingan umum dan orang ramai.

Undang-undang tidak cukup malah ramai kita tidak takut dengan undang-undang atau peraturan yang ada.Sikap kita menjadi penentu kejayaan.

Jika kita bermula dengan baik dan bertujuan baik sudah tentu akan mencapai matlamat yang dimatlamatkan oleh semua kita.

Peradaban kita menjadi sebahagian penentu generasi dan bangsa Malaysia yang berjaya.

Etika perlu ada, bukan sekadar di bincangkan tetapi harus di ada roh yang sejati. Mana-mana pihak boleh memulakannya tetapi sebaik-sebaiknya hendaklah telus dan dilakukan bersama kerajaan dan media perdana.

Biar mereka lebih faham dan mengerti...kerana kita bukan golongan goblok sebagaimana didakwa.

Wassalam...

old timer said...

Sorry, my fifth para. should read

"The overt attempt to reduce the impact of this pro-China opinion through falsified anti-China posts and exclusion of considerable number of replies to these anti-China posts, certainly has raised more than a few eye-brows."

Anonymous said...

Salam Dato',

In political based blog the message to the relevant politicians is that " YOU CAN'T HIDE ANYMORE". Everybody open up to everything they happen to hear to their knowledge by expressing it out. If the politicians felt that they have to remedy their wrong doings, they must take heed of the issues brought to them. It takes courage to admit mistakes. In a matter of time the respective stones will be flip to expose. Either they like it or not the leadership qualities of the leaders will increase it criterias in the coming months.
But don't forget, everybody makes mistakes. They are just a human being moreover the humble servant to the Allah. But again, is it a planned mistakes? Is it unforseen mistakes? Is it excusable mistakes? Is it forgivable? I believe if the country is at stake for any such planned mistakes it is definate not forgivable!!! Not the kind of leader that we need.

miniclubman

Anonymous said...

Salam dato',

Apa outcome dari mesyuarat majlis raja-raja selama 2 hari ni? Dengar sepatutnya di adakan bulan depan, ini di awalkan.

miniclubman

su-kj said...

A.kum Datuk,

Aukk..Al-Hamdulillah Datuk, kerana kenyang dan sedap makan keropok lekor Losong. Sekarang ini ada satu tempat lagi keropok lekor paling sedap kat 'Bkt Tok Beng'on the way to Sbrg Takir. Yang ini jenis tak digoreng cuma rebus tapi sedap. Saya hayun 5 batang Datuk.
-----------------------------------

1. Bersabit dengan 'Blog', tujuan kita menulis blog supaya kita dapat menarik seberapa ramai orang lain datang membaca apa yang kita tulis.

2. Jika kita tulis tapi tak ada orang baca lebih baik kita tulis dalam hati saja. Tak perlu tidur lewat atau bangun awal untuk menulis.

3. Selain dari itu bila kita menulis kita mesti berani. Jika kita takut semasa menulis, sudah tentu jalan ceritanya tersekat dan bila orang lain membacanya ia menjadi tidak menarik.

4. Jadi, jika penakut lebih baik jangan jadi blogger lebih-lebih lagi bila mengulas isu-isu politik tanpa sempadan. Apa yang telah berlaku dalam politik Umno kerana Ahli-ahlinya telah di 'oriented' supaya menjadi penakut kepada pemimpin tinggi mereka sebelum ini. Akhirnya kesan itu bukan sahaja menimpa keatas Umno sahaja tetapi turut terpalit kepada seluruh rakyat dan sistem pemerintahan negara ini juga.

5. Bagi blog 'su-kj', peranan dan penampilan saya ialah menyokong pihak yang benar serta mengkritik, menegur dan menghentam pihak yang salah. Tanpa memilih siapa mereka sama ada individu, jabatan, ajensi, Umno, Pas, Pkr, Dap atau lain-lain parti politik.

6. Saya hendak Malaysia dibawah sebuah Kerajaan yang jujur, telus berani dan kuat.

7. Tanpa sifat jujur, telus, berani dan kuat adalah sukar untuk kita menjadi sebuah negara Malaysia yang maju, aman dan makmur.

http://www.penyokong-kj.blogspot.com

alfakir1 said...

Rujukkan Bloggers Should Thread With Caution

Kod etika sahaja tidak upaya naikkan imej Umno: Muhyiddin

Kata2 TS Muhyidin
"Apa bentuk tata etika atau panduan tidak akan berguna jika ahli bertindak secara tidak berakhlak dan bermoral“.

Komen2 yang baik kalau dapat di praktikkan oleh pemimpin2 UMNO, pegawai2 Kerajaan, ahli2 UMNO dan juga rakyat jelata.

“Berakhlak dan Bermoral” tinggi yang di tuntut oleh ajar an Islam

Kenalah melatih diri kita, “Self Discipline” di mana2 sahaja kita berada dalam kehidupan seharian kita.
Ini lah di katakana “Islam Way Of Life” supaya dapat mencontohi anak2, isteri2 dan belia2 yang bakal menggantikan pemimpin2 negara yang ada sekarang.

An Opportunity to reflect, learn & improve
Attitude to change for the better, Attitude is everything

Pearls of Wisdom

1. Life is ten percent what happens to you and ninety percent how you react to it.

2. Attitudes are more important than facts. Your attitude determines what you see, so always look on the bright side. The choice is yours.

3. What matters is not spectacular actions, but the love you put into each action. If your actions are full of love for God, then you will do everything well.

4. If the battery is not connected to the motor the car will not start. It is the same for us, if we are not connected to our Source i.e. God, we cannot make our true journey.

5. By the time we hit fifty, we have learned that only a few things are really important. We have learned to take life seriously, but never ourselves.

6. You can do nothing to change the decisions you made in your past, but the future holds many opportunities.

7. What if you gave someone a gift, and they neglected to thank you for it-----would you be likely to give them another? Life is the same way. In order to attract more of the blessings that life has to offer, you must truly appreciate what you already have.

8. Don't wait for a disaster to awaken you to the things that you can be grateful for today.

9. It is easier to blame the past than to create your future. Where do you want to live; in the past or in the now, creating a better future?

10. You don't want to live in such a way that when your life is over you are left thinking more about what you didn't do. Think about how you would feel on your death bed if you were wishing you had done that one special thing or taken that change that you let pass by.

zulfikar samsuri said...

Salam

Saya Zulfikar Samsuri, Editor bagi blogzine Republik Kata sedang melakukan survey untuk kolum saya bernama 'SUARA RAKYAT' di http://republikkata.blogspot.com . Saya ingin tahu pendapat sdr/i sama ada dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang 30 orang Ahli Parlimen BN akan 'lompat parti' menyertai Pakatan Rakyat betul atau tidak, atau cuma perang saraf untuk menyatu padukan Pakatan Rakyat dan melemakan BN seperti diperkatakan oleh Fathi Aris Omar kepada blogzine ini beberapa hari sudah. Kedua, apakah tindakan keluar GERAKAN oleh Lee Kah Choon wajar? Dan yang ketiga, bagaimana masa depan DSAI dalam politik di Malaysia? Mampukah beliau menjadi PM. Oleh itu saya mengharapkan kerjasama sdr/i untuk menjawab soalan-soalan mudah dari saya.

Terima kasih. WS.

Editor Republik Kata
Ahmad Zulfikar Samsuri
zulfikar.samsuri@gmail.com

su-kj said...

A.kum Datuk,

Up: Sdr Zulfikar Samsuri

1. Untuk menjawab soalan anda itu, jawapan daripada saya terdapat dalam blog saya.

2. Cuba anda lihat pada topik "Perang saraf BN v PR"

3. Blog saya seperti berikut:

http://www.penyokong-kj.blogspot.com

Anonymous said...

Dato Scribe,

Gua caya sama lu! Pemilik blog jangan buat tak tentu fasal. Jaga kredibiliti. Ini penting. Dan cara menjaganya ialah dengan menulis dengan penuh rasa tanggungjawab. Macam yg Dato buat ni..

KAWAN

anakbuah said...

Salam Dato' dan Sdr/i semua,

Sekiranya dgn 'blogging' ini kita mahu beramal (beramal soleh terutamanya), kita perlu berbalik semula kepada akhlak Islamiah dimana, kita perlu ada ADAP-ADAP semasa kita berhujah, berbeza/berselisih pendapat dan kritikal terhadap sesuatu perkara atau isu, disamping bertanggungjawap dengan apa yg kita utarakan dan yg diperbincangkan. Mudahnya, kita perlu beradap dan beretika ketika kita 'blogging' sambil menghormati pandangan dan pendapat rakan2 'blogger' yg lain. Kita perlu berlapang dada, menerima dan bersedia bersetuju untuk tidak bersetuju dgn tulisan dan pandangan peribadi 'blogger'2 lain, seperti saranan Sdr/i - secara professional, terarah dan bermanfaat bukan sahaja utk komuniti blogger tetapi juga kepada pembangunan minda masyarakat dan negara amnya. Perlu ada KEIKHLASAN, memilih cara berhujah yg baik dengan berlemah lembut dan BERHIKMAH sewaktu kita membantah dan mengkritik. Elakkan keghirahan mempertahankan pendapat yg mengarah kita kpd kata2 yg kasar/kesat, lucah dan berniat memalukan dan/atau yg keterlaluan.

Allah berfirman, maksudnya: "Serulah (manusia) kepada jalan Robbmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik, dan bantahlah mereka dengan cara yang baik." (Quran 16:125)

FirmanNya lagi, bermaksud: "Dan janganlah kamu berdebat dengan Ahli Kitab, melainkan dengan cara yang baik, kecuali dengan orang-orang zalim di antara mereka." (Quran 29:46)

Dan Rasulullah bersabda, maksudnya: "Barang siapa terhalang dari lemah lembut maka dia terhalang dari seluruh kebaikan." (Hadis riwayat Muslim)

Secara tidak langsung, saya bersetuju dengan cadangan Sdr norizan sharif utk membincangkan mengenai "so-called" 'Etika Blogger Malaysia'. Apa kata Dato' menjadi "champion" dan memulakannya di blog "The Sribe" ini sebelum diperbincangkan di media/akhbar atau di ruang alternatif lain?

Hendaknya, semoga amalan 'blogging' kita mendapat rahmat dpdNya.

A KADIR JASIN said...

Sdr dan Sdri sekalian,

Antara maksud utama saya adalah para blogger barhati-hati dengan pendekatan berbaik-baik para pembesar politik.

Be cautious. We must study and understand their motive.
Why are they suddenly so blogger-friendly?

Kalau baik dan ikhlas kita terima.

Tetapi jangan pula kita terperangkap macam media massa arus perdana.

Mereka didekati, dipuji dan digula-gulakan sehingga akhirnya mareka terperangkap dan hilang kebebesan.

Kita boleh berkawan tetapi kita perlu berhati-hati jangan sampai kita ditawan dan dipenjarakan.

Mengenai etika, saya rasa tak perlulah diadakan etika khas untuk blogger.

Jadikan hukum Tuhan, undang-undang negara, hukum masyarakat dan hukum alam sebagai panduan dan kita pasti tidak tersilap jalan.

Saya kurang yakin dengan etika dan tatacara. Dah banyak sangat etika dan tatacar. Tetapi masyarakat kita buruk juga. Rasuah berlesuasan. Mutu kerja hambar.

Tak guna etika kalau untuk hiasan dan window dressing saja.

Lagi pun dunia blog tidak homogin. Semua orang boleh jadi blogger -- kanak-kanak sekolah, surirumah, penulis, seniman, orang politik. Semua boleh buka blog.

Jadi tidak praktikal diadakan etika khas untuk semua.

Undang-undang Agama, negara, masyarakat dan alam semula jadi sudah cukup lengkap.

Kalau kita patuh, tidak perlu etika itu dan ini.

Terima masih.

Buyong said...

Dato,

Saya selalu membaca teks2 ucapan Tun Dr Mahathir. Yang terbaru ialah ucapan beliau di Cuba dan London berkenaan Keperluan Pertahanan Negara dan Jenayah Perang.

Walau apapun tanggapan seteru politiknya mahupun pakar bahasa (terutama dikalangan rakyat tempatan), saya musykil sekiranya mereka mampu menghasilkan penulisan2, kajian dan pemiliran kritis di atas perkara2 / isu2 antarabangsa yang rumit.

Mungkin penerima anugerah wartawan tempatan/mantan menteri lebih cerdik lalu memandang sebelah mata sahaja atas kerja2 penulisan/pemikiran Tun.

Mungkin sebab inilah maka ramai yang terlalu mencumburui Tun lansung memilih untuk memusuhi Tun termasuk waris kepemimpinan negara. Meraka cuba berlagak lebih pandai. Malangnya, ternampak lebih kebodohan.

Kepimpinan negara sekarang ternyata bermula dengan niat ini-ingin menunjuk 'aku lebih pandai' dalam segala tindakan. Maka jadilah 'tikus membaiki labu'.

Anak Malaysia said...

Dalam banyak-banyak blog Melayu, blog Dato' saja yang tak citer pasal pemergian Allahyarham Rustam A. Sani, patriot negara dan anak Ahmad Boestaman.

Diharapkan Dato' dapat tulis serba sedikit... pandangan dan analisis Dato' yang tajam dan dalam akan amat dihargai.

Terima kasih.

deksi said...

That programme by RTM is fashion along the lines of the Hard Talk programme BBC. Shabery the new info Minister wants to bring bloggers to the public and demolish them.That way bloggers will lose credibility and lose their "media" influence.
Thats why during your interview he keeps interrupting your answers.But he didn't do it well

Bukan Buyong said...

Pendapat Buyong di atas seolah2-olah masih taksub dgn Tun Dr Mahathir. Bagi saya, tak semestinya orang mengkritik Tun kerana "mencemburui" Tun. Kalau begitu, maka pemimpin skrg pun boleh kata dia dikritik kerana orang cemburu kepada dia.

Orang mengkritik Tun kerana pelbagai sebab-musabab. Samalah seperti orang mengkritik pemimpin sekarang. Masalahnya adalah apabila pemimpin2 seperti Tun dan seperti yang skrg ni SUSAH BENAR menerima kritikan.

Rata2 saya tengok bloggers yang popular adalah bloggers yang pro Tun Dr Mahathir. Belum lagi saya nampak blogger popular yang benar2 objektif dalam melaporkan hal ehwal politik negara.

Pembaca2 blog perlu bijak menafsirkan perkara2 seperti ini.

Anak Malaysia said...

Buyong 11:28 am,

Janganlah lekas buat keputusan.

Apa yang diucapkan oleh Tun Dr. Mahathir dalam teks ucapannya di United Kingdom, point-pointnya sudah pun lama diketahui.

Apa yang Tun Mahathir berkata tu bukan benda yang baru atau idea yang baru yang beliau telah pikirkan. Jauh dari itu.

Dia cuma mengulang point-point yang relevan mengenai isu-isu yang disentuhinya tu.

Janganlah terlalu mudah dan buta-buta mengagungkan orang, seolah-olah tiada pemikir Melayu yang original di dunia ini.

Sekian.

Indigo said...

But it’s wise for bloggers to treat with caution this new and supposedly more open environment. They should not take things for granted. It’s good to be aware of who the bearers of the gifts are.-The Scribe

Dari Saudi Gazette:
Farhan won’t quit blogging - associate
By Suzan Zawawi
Saudi Gazette

Riyadh – Fouad Al-Farhan, the famous Saudi blogger who had been released after four months of incarceration, will not quit blogging, according to one of his closest friends.

Ahmed Al-Omran, a friend and supporter of Farhan’s and a co-poster on his blog, Saudi Jeans, told the the Saudi Gazette that Farhan will continue his blog “in the near future.”

Farhan’s blog, along with another one Omran and other friends had created to rally support for him, FreeFouad.com, were blocked in Saudi Arabia, the internet traffic of which mostly goes through the King Abdul Aziz City for Science and Technology.

Omran added that Farhan, fondly known as the father of Saudi bloggers, had assured him that he was never abused or mistreated during his detention.
Farhan had been asked by the government to stop his blog. Prior to his arrest, Farhan had been questioned about his blog and asked to have it stopped...

Nota:

Who is Suzan Zawawi, actually?
American posing as a Saudi or a new arab word.

r.iskandar said...

Syabas kepada datuk yang boleh dikatakan telah 'merasmikan' rancangan ini. Walaupun rancangan 'Blog' ini suatu yang bagus, ia telah dicacatkan oleh soalan-soalan yang tidak berkualiti daripada pengerusi program. Cara beliau mencelah juga membayangkan kurangnya pengetahuan beliau tentang subjek yang diperkatakan dan perjalanan program yang dikendalikan

Walaupun begitu, datuk telah berjaya menyampaikan pandangan datuk dengan jelas, nyata dan terang.

Jeyapalan.T.S.Mahesan said...

AKJ!
Sorry! Missed this piece as I was away on other personal matters! & I am still always trying to figure all this wyfi,hifi,scifi,ictfi...
As Noriza Sharif stated, Bloggers must respect the Law: But NS, all these years we have respected the Law & The System but we have been fed lies,misinformation,threatened .....the list goes on! When the Bloggers started , even then there were threats etc! I was at the Stadium Police Station, when with much Fanfare "certain" persons arrived to lodge a report against Raja Petra Kamaruddin! When I asked this "certain person", why is he bothering about the Blog, when there are persons being held in that Lock Up without access to family & lawyers for 72 hours{which was why I was there}? His reply: such matters is of no consequence to US{UMNO } . And the detained persons were from Titiwangsa!
The Blogs are a very very evry effective medium of expression. It is the most effective method of communication{instantanious}.Most fundamentally, as I have come to realize & feel, there is the wonder of communicating with people I do not know, personally but I get to know thro the blogs, their writings style manner, which is a wonderful experience.It unites us in an incredible, almost mystic manner. Bloggers are as human as the rest of us.We evolve everyday,every minute,every second.
We were shutup for 22 years, muzzled, threatened,bullied blackmailed.....Now we can talk,discuss,express,exchange,evolve between us the RAKYAAT!

Haji Mustapha Ong said...

Salam Dato AKJ,

Is the government going on a random crusade with the arrest of RPK?who next on the list as this unwanted policy approach will backfire. Rightly, the Court shld initiate charges for all those who dare to circulate and comment on the Altantuya infamous case or implicate others for their personal political agenda.

Is the the reformation of judiciary system effective and transparent? WHY NOT CONTEMPT OF COURT???WHAT IS AG'S STAND ON RPK AND OTHERS? ZAID iB SHOULD NOT COMMENT LAH.I HOPE OUR FRIEND PETE UNDERSTANDS AND SURELY HE WILL GET ALL OUR MORAL AND MONETARY SUPPORT.SUNGAI BULUH NOT TOO BAD LAH.

Kapal should be arrested too for his insult towrds our Agong and Sultan Kedah.not sure why he had put his right foot forward to challenge our Tuanku2 and their politics ala istana???

Having said that I was also pissed off with Ibrahim Ali's disgusted remarks over Kapal Singh.He had claimed that HE DID NOT KNOW THAT KAPAL WAS ANOTHER OKU.VERY UNBECOMING OF AN MP.IS HE BLINDED BY THE COLOR OF OUR FRIEND?

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).