Thursday, December 24, 2009

Cabinet: Parliament Sitting A Priority

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

[MUTAKHIR, 26 Disember] -- UTUSAN Malayasia melaporkan: Nazri dicabar letak jawatan Ketua Whip BN

KUALA KANGSAR 25 Dis. - Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dicabar meletak jawatan sebagai Ketua Whip Barisan Nasional (BN) kerana gagal memastikan wakil kerajaan hadir semasa pengundian meluluskan Bajet 2010 di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Naib Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Kamilia lbrahim berkata, tugas serta tanggungjawab itu amat penting dan perlu dipandang serius oleh semua wakil rakyat BN.

''Saya kesal, saya rasa beliau (Mohamed Nazri) patut letak jawatan kerana kegagalannya sebagai Ketua Whip BN amat ketara.

''Dalam keadaan politik sekarang, semua wakil rakyat dan Datuk Seri Mohamed Nazri perlu berada di dalam negara dan tak perlu cuti, tumpukan kepada kerja. Saya sangat kecewa, bayangkan kalau bajet tak lulus," katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada Utusan Malaysia selepas merasmikan Program lman 'Remaja Bebas Dadah' di Sekolah Kebangsaan Sayong dekat sini semalam.

[Original posting]

THE
New Straits Times today headlined: “Parliament meeting a priority – drop everything to attend, Barisan Nasional PMs told.”

The paper quoted a directive, which it said, was issued on Dec. 23 in response to the Dec. 14 near defeat of the 2010 Budget when 82 BN MPs were absent.

The Supply Bill was passed by a majority of there. Only 66 BN MPs were in the House against 63 from the opposition.

Quoting unnamed Ministers, the NST said the Cabinet at its weekly meeting yesterday “had discussed the matter at greath (sic) length and with great concern.”

The Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak, who is also Finance Minister, had been reported as having expressed regret and disappointment over the close call.

The report appeared in the online edition of the paper in the morning but was later removed. When asked, a senior member of the staff responded: “Was told they did.” Asked if there was an outside inference, he said: “Tak.” (No).

I have published the list of the absent BN MPs, which included 18 Ministers, in the posting of Dec. 18 entitled “KPI, Undi Belanjawan dan Akhlak Wakil Rakyat.”

I hope the Pakatan Rakyat has the courage to reveal the identities of their absent MPs. I dare not reproduce the list available in the cyberspace because the PR politicians are prone to suing journalists, writers and bloggers.

So when PAS vice-president Salahuddin Ayub called for the replacement of the Official Secrets Act with the Freedom of Information Act I was delighted.

This, said the Pas leader, would assure full freedom to the media and bloggers. Let’s hope that he and his freedom-loving colleagues walk the talk.

Salahuddin made the call at the inaugural convention of the opposition alliance in Shah Alam on Dec. 19. As it stands, the PR leaders top the list of politicians taking journalists, writers and bloggers to court.

In this sense, the BN politicians appear more tolerant to criticisms and negative reports by the mass media.

35 comments:

Anonymous said...

Tuk,
The answer for these absentia is "whip" them. Where was the chief whip ?

I can guess what you are getting at, Zaid's law suit against you. Today one of the DAP/PR leader (J O)urges Zaid to drop it and be more tolerance toward criticism. One thing these PR leader preach and another thing that they practice. Freedom of speech in their fiery political speech and follow by outrageous RM millions of suit and counter suit to scare and muzzle their critic. Not to mention million of tax payer money wasted to "entertain" these law suit in the court of law.

In anticipating of New Economic Agenda (NEA) announcement in the coming February by BN's Najib, why don't you educate us on our macro economic and your thought on what is to be expected from the NEA. You may to research on economic static and national wealth distribution ratio. I had given up my hope to hear this from opposition leader Sdr Anwar. As a muslim, I also lost my hope to hear anything on Islamic Economic Practice from any PAS leader. I also don't bother to ask PAS member to check if Selangor or Kedah governments under new PR and PAS coalition have completely move away from riba' related or conventional banking transaction in their respective state treasury and financial operation.

Economy stupid !

Anonymous (2)

Sulaiman Randas said...

Dato.

Saya tidak salahkan MP BN dan Pak Menteri yang tidak hadzir samasa pengundian di jalankan.Yang perlu di salahkan ialah Tuan Speaker yang kata orang Kedah "buta Perut"Dia sudah tahu tidak ramai MP Bn di dewan kenapa dia terus memangil undi.Tidak bolehkan ia meminta setiausaha memberitahu MP yang pengundian akan di adakan malam itu.

Bagi saya "no big deal "Tak payah nak dibesarkan.

berasiam said...

Salam Datuk AKJ

Kisah enjin-enjin jet yang hilang dan majoriti tipis terhadap Belanjawan 2010 seolah-olah telah dirancang. Sasarannya ialah YAB PM DS Najib. Tak tahulah sama ada beliau dapat membaca apa yang tersirat dalam yang tersurat.

Semasa beliau timbalan, memang ramai yang mengharapkan beliau untuk membetulkan kesilapan Pak Lah tetapi harapan itu semakin hari semakin pudar. Nampak yang menggantikan juga ghairah umum perkara baru tapi dia sendiri tidak terlibat dengan proses penghasilan gagasan itu sendiri. Akibatnya, dia pun tidak faham apa yang dia umumkan. Cara dia bercakap tentang model ekonomi baru pun, nampak bahawa dia cuma tukang umum, bukannya terlibat secara langsung dalam merangka dan membentuk sesuatu perancangan. Sama sebagaimana yang digantikannya, mereka bergantung sepenuhnya kepada tukang tulis ucapan dan tukang buat kertas kerja tanpa sedikit pun kritikan bernas atau sumbangan idea untuk diterapkan dalam apa yang dibentangkan.

Pendek kata, dalam kerajaan kini, tidak kelhatan pemimpin yang benar-benar berpemikiran kritis. Maka watak Nazri Aziz itu tidaklah mengejutkan. Yang lebih malang buat Malaysia, di pihak pembangkang pun, perkara yang sama berlaku. Kalau dulu beria-ia mahu pencegahan rasuah diupayakan dengan kuasa meluas, sekarang merekalah yang menentang SPRM membuat soal siasat sepanjang masa. Malah mereka jadi peguam menuntut supaya masa siasatan SPRM dihadkan kepada waktu pejabat. Tapi pengundi masih menyanjung dan memberikan undi kepada mereka.

Bukankah kehadiran ahli parlimen ke persidangan Dewan Rakyat adalah memang tugas hakiki mereka? Dan kalau Datuk takut nak umum yang tidak hadir pada persidangan berkenaan, elok umumkan mereka yang hadir dari kedua-dua belah pihak, kalau silap pun, mereka takkan saman.

Roti Planta said...

Dato',

Antara faktor kenapa MP's BN tidak hadir adalah kerana pada PRU lepas, BN masih mencalonkan calon yang sepatutnya pencen dan dipencenkan. Kononnya mengenang jasadan jaga hati mereka kena bagilah sepenggal lagi. Jadi mereka ini tidak pernah hadir dan tidak berminat untuk hadir ke Parlimen. Nasib baik BN ada banyak juga majoriti, kalau tidak pasti BN akan kalah dalam setiap pengundian.

Kalau Dato' ada maklumat, boleh beritahu berapa kali PakLah datang sidang?

Bye/Roti Planta

Saddiq Sagaraga said...

Ini kes jururotan parti tak jalankan tugas. The party whip should be whipped by # 1Malaysia.

Shah Firdaus said...

Salam Dato',

Saya bersetuju dengan posting ini bahawa kehadiran ahli parlimen di dalam dewan rakyat adalah amat penting.

Tetapi kalau sekadar mahu memenuhi dewan rakyat sahaja tidak memadai kerana rakyat pada hari ini mahu ahli parlimen dapat berbahas secara baik dan mengetengahkan segala isu yang ada di dalam negara.

Bukan itu sahaja rakyat mahu ahli parlimen yang bertanggungjawab dan tidak sekadar menyokong sesuatu usul hanya kerana mengikut kehendak parti. Sekiranya satu isu tersebut tidak baik bagi rakyat mahupun negara maka ahli parlimen perlu bertanggungjawab membantahnya walaupun mereka terdiri daripada ahli parlimen kerajaan.

Saya juga bersetuju bahawa akta kebebasan maklumat digubal bagi memastikan segala maklumat berkaitan kerajaan (kecuali isu keselamatan negara) didedahkan kepada orang ramai.Adalah tidak masuk akal apabila banyak perkara seperti perjanjian IPP,konsesi tol,air,PKFZ,malah laporan tanah runtuh di Bkt Antarabangsa diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi.

Apakah motif kerajaan berbuat demikian?

Di dalam post Dato' ini,Dato' menyebut:-

'In this sense, the BN politicians appear more tolerant to criticisms and negative reports by the mass media.'

saya bersetuju dalam perkara ini kerana umum mengetahui bahawa kesemua media arus perdana (mass media) dikuasai secara langsung dan tidak langsung oleh BN. Kesemua laporan yang dikeluarkan sudah ditapis terlebih dahulu bagi memastikan ianya tidak lah terlalu negatif (PKFZ,kehilangan enjin jet pejuang,bumbung stadium runtuh dll.)berbanding laporan terhadap PR yang sentiasa di tokok tambah bagi mengeruhkan lagi situasi tersebut.

Saya bagi contoh yang jelas di mana perletakan jawatan oleh Ketua Penerangan Pas Kelantan baru-baru ini digemburkan sebagai satu masalah (krisis) di dalam Pas meskipun beliau menyatakan ia sekadar untuk mengelakkan nama baik Pas tercemar. Meskipun beliau menyatakan ianya satu isu peribadi,tetapi media arus perdana mengaitkannya sbg masalah parti,konspirasi,sbb ada kaitan dgn menantu Nik Aziz,dll.

Sedangkan apabila Timbalan Menteri Pelancongan Dato Seri Sulaiman Abdul Taib meletak jawatan,maka media arus perdana melaporkan ianya hanya satu isu peribadi dan tidak pula ia melaporkan pelbagai spekulasi yang timbul dan diperkatakan oleh orang ramai akibat perletakkan jawatan itu.

Begitu juga dengan laporan tentang kejadian kehilangan enjin jet pejuang dilaporkan secara bersahaja seolah-olah ianya bukan kesalahan besar.Malah sebuah kolum di dalam sebuah akhbar pada hari isnin yang lepas meminta supaya isu itu tidak dipolitikkan sedangkan sekiranya isu ini dibuat oleh PR sudah tentu ia dilabelkan sebagai pengkhianat Melayu,Negara,Tidak tahu memerintah dll..

Sudah sampai masanya media arus perdana dibebaskan dari cengkaman dari mana2 pihak pihak supaya ia dapat melaporkan setiap perkara secara telus,benar,konsisten,tidak memihak kepada sesiapa.

Rakyat terutamanya generasi muda lebih gemar melayari internet bagi mendapatkan maklumat kerana media arus perdana yang selalunya berat sebelah dan menokok tambah sesuatu isu terutamanya yang melibatkan PR bagi mengeruhkan lagi keadaan,

Sebaliknya isu yang melibatkan BN,ditapis malah kadang2 tidak dilaporkan langsung,spt kejatuhan kedudukan negara dalam indeks pencegahan rasuah,pelbagai tuduhan,laporan polis,aduan SPRM,kenyataan bersumpah,yang dibuat terhadap pemimpin BN....

Sebab itu:-
'In this sense, the BN politicians appear more tolerant to criticisms and negative reports by the mass media.'

Maaf ya Dato' kerana terpanjang sedikit komen ini,,,harap Dato' boleh terima komen saya ini untuk disiarkan...

Terima Kasih..

Damansara said...

Dear Datuk

The instruction and reminder is a clear insult to our democratic process.

The BN MP's should know their priorities. If passing the budget is not of paramount importance, then what is?

Do they really need to be reminded of the Parliament updates? Aren’t they supposed to check the updates themselves? What’s the point of having all those secretaries?

And I really do not see the point of BN having a Minister specifically handling the parliament if a comprehensive communication system among their MPs does not exist.

Who are we kidding here?

At the same time, there is nothing funny and impressive about the PR moves. Is the nation's budget a political tool that we use to 'blackmail' the ruling government?

This group (both BN and PR MP’s) of so called leaders throws insults and gets the nation’s temper brewing with their never ending bickering and rhetoric politics - latest being the BTN Racist remarks.

But yet they conveniently act as irresponsible divas!

Mathematician said...

Assalamualaikum Datuk,

Replacing the Official Secrets Act with the Freedom of Information Act??

Mr Salahuddin Ayub, must put some sense in his mind.

ab said...

Salam Dato,

When the law makers breach the rule....the BEST PUNISHMENT IS jangan buat lagiiiii....!

The next best punishment is JANGAN TIDOQ LAGIII......!!.

Kalau kata PM tutup satu mata, dah TERLALU TERUK andaian itu, TETAPI
didalam hal ini dia TUTUP DUA MATA
DAN KOSONGKAN KEPALA!!!!!!!..

Agaknya hukuman musim salji ni dato?......

Najib ni macam orang putih kata NOW JIBE....


Abu Bakar Ab Rahman

dan kajang said...

Assalamualikum Dato'

1. Let by gone be by gone. There is no point discussing the "14 Dec" incident. As I said earlier, these MPs, including some Ministers and Deputies never learn and will never want to learn from their mistake. They are all crearive people. I am sure they will come out with many creative reasonings and answers for their being absent during the day. Mind you if there are 70 BN MPs involved, DS Najib will not be suprised to hear at least 140 different excusses. And in the end it will end up with no action by the PM.

2. After all the 14 Dec incidence "ada hikmahnya" and I am sure if these BN MPs consider themselves a wise people, they should know "apakah hikmahnya yang tersirat di sebalik insiden itu". The rakayat need not have to comment now. They will wait until the PRU 13 to decide. If these BN MPs never want to learn, I am sure they can expect of what's going to happen to the BN in the next PRU 13. God knows.

3. As for the suggestions to have freedom of press,the abolishing the ISA, OSA and others preventive laws by the opposition, I think all these sugestions are made for their convenience to gain support only. I don't think they are serious. Do you think they will honestly want these laws to be abolished if they are in power one day. As you can see nowdays, any media who are against them are conidered "jahat" and they call for a bycott. So dont't you think it will be the reverse if they are in power. Only a stupid goverment will want these preventive laws be abolished.

4. Lets these opposition face the fact. Cakap tidak serupa bikin when they come to hold the power.

Anonymous said...

Tok, i have written the followings before.

Too much nonsense with UMNO and BN at the moment. But that's understandable, because Najib inherits the Parliament and the govt from Pak Lah. He has limited choices. I suggest the followings.

Najib should call for a snap UMNO and BN components elections. With the grassroots voting, UMNO can get rid itself of useless so-called leaders...especially the corrupt ones. Najib should publicly line-up and endorse his own people; people who are young, intelligence, untainted, and can work....to take over the party. As a leader, he must find these kind of people within UMNO.

Get rid of MIC, PPP and Gerakan. They are non entities now. Menyemak aje. Get Subramaniam out from MIC. Urbane, educated non-MIC Indians do support him. Ask all BN component parties to call for snap elections, and get the grassroots to vote as well. People will have more confidence in BN as a whole.

Then, call for a snap general election. Get rid of UMNO/MCA warlords. UMNO should not worry about "backlash" from these warlords. Their support base in their own localities is too small. The non partisan voters are the real kingmakers, not umno members. With faces like Noh Omar, Zahid Hamidi, Khaled Nordin, Ismail Sabri, Nazri ...sorry laaa, we the public have no confidence in this government. The longer this govt lingers on...the faster it will collapse.

Windtalker

Anonymous said...

Dato'

Your reasoning fails to take into account the fact that Mainstream Media is Controlled by UMNO & elements of BN. It is therefore not surprising that BN does not take them to court as they favour BN in their reporting....



Joe Black

mad said...

saya fokuskan tiga perkara penting yg baru saja berlaku yg bagi saya menjadi asas tinjauan saya mengapa bn belum mampu berubah dan berkemungkinan akan tumbang pada pru13 nanti.

1. kecurian enjin
2. ketidakhadiran mp bn yg begitu ramai semasa pengundian budget 2010.
3. 83% undian di blog datok yg tidak puas hati dgn pencapaian kerajaan pimpinan najib.

kalau gst diperkenalkan memang sah bn akan tumbang.

saji said...

Salam Dato' dan sdr berasiam

“Parliament meeting a priority – drop everything to attend, Barisan Nasional PMs told.”

Tidak berapa betul

1. Tanggungjawab utama wakil rakyat BN ialah mencari dan mencetus isu/masalah rakyat dari semasa ke semasa dan mencari idea baru untuk mengatasinya dengan cara mengubal dasar baru dalam bentuk belanjawan, undang2/akta dan rancangan atau projek. Ini, khasnya, bagi wakil rakyat menteri dan timbalan menterinya.

2. Menghadiri Parlimen hanya memenuhi tanggungjawab memenuhi proses mengubal dasar baru tersebut dari segi keperluan untuk dibentangkan dan dibahaskan oleh wakil rakyat menteri dan timbalan menteri yang mengemukakan dasar baru tersebut bersama2 wakil rakyat bukan menteri dan timbalan menteri masing2.

Ab Razak Hj Ahmad said...

As reported in newspaper semalam, MP BN akan dapat Blackberry sorang satu supaya insiden 14 Dec tak berulang.

Dungu jugak yang bagi cadangan tu ya....!!!

Elaun MP dapat, kemudahan dapat, jalankanlah tanggungjawab... takkan semua nak kena suap and jadi seperti tukul dan pahat....!!!

Tinta Hitam said...

Datuk,

Most of the accusation to PR leaders and reps were baseless.Thats why they dared to take those who accused them to court."Berani kerana benar.Takut kerana salah" an dold malay proverb said

However most tof accusations hurled to BN leaders and reps heve strong basis.Thats why they dared not even to answered back the accusations and far away from filing law suits.Its suicide.Why?Because the accusations were true or almost true."A man living in a glass house should never throw stones" an old proverb said.

Now accusation to one of senior UMNO leaders of being gay because he had given a luxury car to a male singer was in in the internet already.Let see the development.Did he dares to take action?

Roti Planta said...

Dato',
Handphone pun kena orang belikan!. Kalau setakat Blackberry tu ada MP akan bagi kat driver jer. Ada pulak yang tak tahu pakai, jadi kena buat kelas lak hehe.
Tak payah ingatkan, hadir dewan adalah tanggungjawab. Kalau budak sekolah yang pergi sekolah tak ada gaji boleh pergi dan tidak pergi kena rotan maka MP yang dapat gaji tentu kena hukum yang lebih berat.
Menteri Pelajaran dan timbalan usah sibuk nak hukum pelajar ponteng kalau dia pun ponteng sekali.

Bye/Roti Planta

kluangman said...

Saya cukup setuju dengan pemikiran Mad.

Kita lihat di penghujung pentadbiran Najib kini sudah mula goyah dengan pelbagai isu peribadi keluarga dan pentadbirannya.

Nazri dilihat antara yang menjadi beban, begitu juga sentimen KJ yang kononnya akan dilantik menjadi Timbalan Menteri kembali memanaskan penyokong BN termasuk bebrapa bloggers. Seperti Paklah, Najib juga dilihat lembek dalam mengambil tindakan.

Ini belum lagi menerima komen2 pedas Tun Mahathir jika kerajaan hari ini masih dilambung leka dan rasapuas.

ali ahmad said...

Salam Dato',

Masalah "ponteng" ni kalau di sekolah dah kena buang sekolah....

nak cari sekolah baru pun susah sebab ada rekod "ponteng"...

hanya pujuk rayu dan musa kesian dapat lembutkan hati cikgu besar sekolah baru ambil masuk....

kalau tidak.....sekolah sendirilah kat rumah....

tapi, kami MP....jawatan menteri...timbalan menteri....mantan menteri lagi....

APA KAMU PEDULI......

SO SAD,

RIGHT FROM THE TOP TO THE BOTTOM....

NOBODY CARES.....

1.....
1KAKI PONTENG
1KAKI TUANG
1.....
1.....

Lu fikir la sendiri (pinjam Nabil-Raja Lawak punya trade mark)

......

LUPA PULAK,

WE HAVE REASONS, TOO.....

Orang Malaysia...faham je lah..

HAVE TONS.....THOUSANDS REASONS...

abdullahngah said...

nampak jelas terlalu ramai MP BN tidak suka dengan Najib Razak.

Atas sebab itulah mereka tidak hadir dewan.

Dengan cara membiokot dewan itulah BN tumbang kerana bajet tidak lulus.

oleh kerana MP Pakatan rakyat tidak dapat hidu maka BN dan Najib masih selamat.

Kesimpulannya MP BN tidak suka Najib pegang jawatan perdana menteri kerana terlalu ikut telunjuk isteri.

dan kajang said...

Assamualaikum Dato'

1. Saya pun bersetuju dengan Abd. Razak Hj. Ahmad bahawa siapa yang mencadangkan MP diberi Blackberry adalah dunggu. Apakah lepas ini kalau tak berkesan juga, nak cadang pula MP beroperasi dari rumah seperti yang sedang dilakukan oleh Kem. Kerja Raya. Dan lepas itu pula kalau nak best lagi boleh MP beroperasi dari Pusat Karaoke.

2. Janganlah merepek. Kita harap semua cadangan bodoh ini tidak jadi kenyataan. Kita hendaklah berbalik kepada tugas asas Ahli Parlimen iaitu antara lain yang terpenting ialah mengubal dan meluluskan perundangan negara. Najib kan telah melantik Nazri sebagai Menteri yang bertanggunjawab kepada Parlimen (Ketua Darjah).

3. Nazri dibayar gaji penuh dan diberi kuasa untuk melaksana tanggungjawab ini dan tentang apa yang berlaku di Parlimen. Peristiwa Memalukan 14 Disember itu menunjukkan Nazri telah gagal dalam tugasnya. Harap Nazri ni janganlah pandai cakap nak cabar orang itu dan orang ini. Sekarang ini dah kena batang hidung. "Some body have to be responsible and take the blaim for the black incidence". Kalau dia seorang berprinsip seperti yang beliau selalu laungkan maka beliau sepatutnya letak jawatan dengan terhormat. Jangan tunggu dia kena pecat kerana gagal capai KPInya.

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

Makin hari makin parah PM kita.Kalu bini pun tak boleh control,macamana orang bawah nak hormat.Lawak betui.

Kalu nak popular pun biaq la rakyat yang tentukan.Jangan syok sendiri bila popular dengan MP saja.Ni la masalah bila takut hilang kerusi Presiden,Biaq saja apa apa warlord umno nak buat.

Memang tak jadi kerja kalu tak tekan orang bawah.Bila mengurus apa apa pun memang bos semua orang tak berkenan.Cuma bila ujung tahun bagi depa bonus banyak,bagi percutian semua pun hepi,benci tapi rindu kat bos.

Memang hancoq kita kalu PM lembik.

saji said...

Sdr abdullahngah

Sdr kata, "oleh kerana MP Pakatan Rakyat tidak dapat hidu maka BN dan Najib masih selamat."

Saya rasa bukan MP Pakatan Rakyat tidak dapat hidu, tetapi mereka belum bersedia menjadi pemerintah dengan idea2 baru yang berbeza atau lebih baik atau inovatif daripada UMNO/BN yang seadanya dalam bentuk dasar awam yang meliputi dalam bentuk belanjawan, undang2, program, rancangan dan projek. Ini, khasnya, dari segi menjaga kepentingan dan kemaslahatan orang Melayu dan agama Islam.

Tidakkah apa yang mereka sudah dan sedang lakukan di Pulau Pinang, Selangor, Kelantan dan Kedah sekadar ubah suai dan menambah baik apa yang dilakukan oleh UMNO/BN?

Abu said...

Salam Datuk !

Pandangan saya gugurkan saja nazeri ajis ni... dia ni jenis "Penyokong Bawak Rebah" dekat kerajaanpun dia nak hidup dekat pembangkangpun dia nak hidup... nak hidup dua alam, sana makan sini makan, manusia jenis ini patut dah lama digugurkan. lebih-lebih lagi komen-komen negatifnya terhadap Tun Mahathir

Anonymous said...

salam dato'
kat Johor (Kubu kuat BN) pun dah ramai orang yang sememangnya penyokong kuat UMNO pun dah berani berkata " aku ahli UMNO tidak semestinya aku pangkah BN"...merujuk kepada isu-isu terkini sekarang ini mmmm..

aduyai....Pemimpin kena sedar semua ni emmmm

singacobra

raja2u said...

YBhg Dato'

Assalamualaikum,

Agak menarik tajuk perbincangan kali ini.Adakah wakil rakyat bertanggungjawab menjaga kepentingan rakyat atau bertanggungjawab mempertahankan parti walaupun dasar yang diperjuangkan bertentangan dengan kepentingan rakyat.Dalam hal ini undian sangat penting menentukan lulus atau tidak perkara yang dibentangkan.BN telah mendapat undi yang secukupnya maka betullah dasar yang dibentangkan tersebut. Agak menarik tidak kurang pembahas menyatakan Kerajaan tidak cekap. YAB PM mendapat pelbagai tomahan mengatakan beliau lemah dan sebagainya.Tetapi apabila BN mendapat undi mejoriti yang tipis tiba -tiba ramai yang menjadi panik dan tidak segan silu menyatakan misti mempertahankan dasar kerajaan dengan menentukan MP ada di Parlimen mempertahankan apa sahaja yang dibentang Kerajaan.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain
Petaling Jaya.

Anonymous said...

salam...

sila baca ni...saya terkejut dan malu...

http://ngm.nationalgeographic.com/print/2010/01/asian-wildlife/christy-text

** cerita tentang seorang penyeludup ternama yang merupakan seorang malaysia. dan cerita bagaimana orang penting perhilitan melihat beliau....

** memalukan malaysia...

** kawan saya pernah kata "disebalik kejayaan seorang melayu, pasti ada cina dibelakangnya"...dan saya tambah..." di sebalik kejayaan seorang cina, ada melayu 'corrupted' di belakangnya"

sila mmbaca....maaf tidak selari dengan pembahasan...

-1malaysia-

alunbm said...

Dalam budaya politik Malaysia istilah meletak jawatan hanyalah mainan dibibir saja.Orang yang didesak meletak jawatan itu tak ambil pot pun...jadi hanyalah membuang masa saja untuk mendesak.Kenyataan seperti ini hanya membuat orang rasa nak muntah!!!tapi itulah yang cuba dilakukan oleh Datuk Kamilia mendesak DatukNazri meletak jawatan.kenyataan dari seorang perempuan pulak tu...lagi lawak!!!.

umar said...

Budget dibentang pada October.Mengapa bulan December baru mahu diundi? Biasanya December musim cuti. Semua sekolah, kolej, uni cuti. Ada juga sanak-saudara yang pergi Haji pun belum balik. Ada pula menteri bertugas diluar negeri dalam lawatan. Mengapa usul-usul penting diundikan pada bulan December dan pada larut malam pula?
Ada wakil rakyat cuti kahwin No.2. Kena buat persiapan diam-diam. Ramai ahli BN dan PKR bercuti musim ini. Janganlah salahkan Nazri. Lebih bagus cabarlah mereka yang tidak hadir untuk letak jawatan MP.

arcadia said...

Btw saper dapat tender tuk black berry tu?

mad said...

cabaran letak jawatan sepatutnya ditujukan kepada dpm kerana dialah sebenarnya yg memegang jawatan ketua whip bn. betulkan saya jika tersilap datuk

affendi hussain said...

Salam semua,

Bini & kabinet sendiri pun tak boleh kawal..lagu mana nak kawal negara dengan gagasan 1Malaysia?

Tak tumbuh tak melata,
Tak sungguh org tak kata..

Adakalanya negara pemikiran dunia ke-3 dengan fasiliti hampir dunia pertama mcm Malaysia ni hanya boleh dikawal melalui watak2 mcm Saddam Hussein, Fidal Castro, Mao Tze Tung & ehemm..ehemm... our beloved Tun Mahathir..

Mugabe yg org Pakatan Rakyat asyik sebut tu tak masuk kelab pasal dia tak mampu kawal 100% dan tak boleh lansung buat pembangunan..apa da Anwar Ibrahim..asas penaakulan mantik pun gagal..tu la asyik berdemo sgt masa tgh mengaji..

Banyak sangat badutnya ahli politik di Malaysia..asyik kelakar buat lawak bodo sepanjang masa..masa bila depa nak guna otak utk buat kerja..

Yg naya rakyat..
p/s: Blackberry pun nak bagi percuma? Dah la tak buat kerja mkn elaun buta..tak halal duit aku bayar cukai jadi sebahagian gaji & elaun badut2 ni semua..tuntut di akhirat.

(",)

Abu said...

Sebenar Nazri Aziz dia pandai menepis... dia cuba nak alihkan kesalahan kepada DPM pulak. Menteri macam Nazri patutnya dah lama digugurkan

Abu said...

Saya setuju dengan saudara... kalau nak jadi pemimpin di Malaysia ini mesti mempunyai watak macam Saddam Hussein, Fidel Castro atau Lee Kuan Yew. Sepatutnya kita di negara ini yang telah merdeka lebih daripada 50 tahun tidak sepatutnya lagi untuk bercakap 1Malaysia yang tujuan untuk perpaduan kaum. Pada saya selagi kita pihak kerajaan yang memerintah tidak berani untuk melaksanakan sekolah satu aliran kita jangan cakaplah soal-soal yang berkaitan perpaduan kaum seperti gagasan 1Malaysia yang dicanang dalam media massa. Perpaduan kaum sekarang lebih teruk berbanding di zaman 60han dan 70han walaupun pergi kesekolah yang berlainan tetapi mereka pergi main dikawasan yang sama.

Begitu juga kawasan perumahan tidak seperti sekarang dikelompok-kelompok mengikut kaum tertentu, kampung datuk kerana untuk orang melayu, jinjang untuk cina, sentul untuk india.

Lebih teruk lagi remaja pelbagai kaum kini banyak menghabiskan masa di internet, komputer games, astro dan sebagainya.

Kalau pemimpin sekarang mementingkan populariti dan undi dari bukan melayu selagi itulah hasrat untuk menyatupadukan kaum seperti di Thailand, Indonesia dan Singapura akan gagal

Wan Shamsudin said...

Salam Datuk AKJ;

Saya percaya Wakil Wakil Parlimen, kebanyakan yang ada di Negara kita tidak mempunyai sifat tanggung jawab dan berintegriti.Jika mereka bertanggung jawab atas amanah yang di beri olih Rakyat, ia itu pengundi pengundi, maka tentunya mereka akan hadir di Parlimen pada masa tersebut.

Saya amat malu atas tingkah laku mereka.Apakah yang bolih kita harapkan dari mereka?

Saya juga yakin ada setengah mereka duduk berbual di lobi lobi hotel pada waktu tersebut dan berbincang dgn kuncu kuncu mereka tentang projek projek yang bolih direncanakan.NAMPAKNYA KITA KENA BUAT PILIHAN YANG TEPAT PADA PRU 13 AKAN DATANG.Ahli Ahli Parlimen kita sudah LUPA DARATAN...

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).