Thursday, January 07, 2010

Two Charge And AG Said No Cover-up

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

SUDDENLY I remember the early days of learning English in the Special Malay class at the Saint Michael’s School in Alor Star back in the late 1950’s. We then had a lesson called the Daily News.

In it, we had to write in short, simple sentences what we saw the day before. If we saw a duck, we would write:

“Yesterday I saw a duck. The duck was swimming in the paddy field. The duck liked to swim in the Paddy field. My mother had many ducks. Her ducks laid many eggs. My mother sold the eggs to the Chinaman.”

Note: Those good old days, it was perfectly all right to call a Chinese a “Chinaman”, a Malay a “Melayu” and an Indian a “Keling.” Keling incidentally refers to people who originated from the great Hindu Empire of Kalinga in India.

So today, I would like to write this posting in the Daily News style. But I’ll not be writing about ducks. I will write about people. Here goes my Daily News:


“Yesterday two men were taken to court. They were taken to court for stealing. They stole aircraft’s engines. They were accused of stealing two jet engines. The engines belonged to the Royal Malaysian Air Force (RMAF).


“One man is a sergeant. He is working for the RMAF. His name is N. Tharmendran. Tharmendran is 42 years old. He pleaded not guilty.


“The other man is K. Rajandran Prasad. Rajandran Prasad is 37 years old. He is a company director. He also claimed not guilty.


“Tharmendran and Rajandran Prasad stole the engines from the Kuala Lumpur RMAF Material Processing Shed. The engines is worth about RM100million.



The Accused: Tharmendram Nagarajah (left) and Rajandran Prasad. -- Courtesy of The Star Online.


“Attorney-General said there is no cover-up. Tan Sri Abdul Gani Patail is the Attorney-General. People say there was a cover-up. They say there was a cover-up because only small people are charged.”


That’s the end of my Daily News. But I still think this a very confusing incident. If the case is not confusing, its handling is.


First the Menteri and the pegawai said only one engine was stolen. Then they said two. Still later they said other spares were also stolen.


Then they said 41 RMF people were sacked for the crime. One was brigadier-general. Then they said 20 were reinstated on appeal.


On Dec. 25, the RMAF issued a statement to debunk their claims. It said the 41 personnel, including a brigadier-general, were not sacked due to the theft of the engines. They were sacked for being incompetent and for poor performance.


The decision to sack them was taken before the engine theft was discovered.


So with this haphazard and sloppy handling by the Menteri and the pegawai, who can blame the people if they are suspicious and think there is a cover-up?

66 comments:

Baharudin said...

Salam Dato',
Time to balik kampong gali ubi... buat KPI on gali ubi...

Anonymous said...

Dato'

Itu Lah Dato' Kalau Benda tu dah busuk, susah nak tutup bau....

Spray deodorant sana.. spay sini pun tak kan jadi sebab busuk tu terlampau kuat.....

Akhir nya yang kena tuduh buat busuk? pengangkat sampah dan bukan orang yang buang sampah yang amat busuk tu.....

Lain kali kena lah nasihat si Awang Gamat, kalau nak buang sampah yang busuk sangat biar tentu platic bag tu ikat betul betul jangan kasi bocor....Nanti bau juga!




Joe Black

paloibinmulau said...

i doubt we cant really classify this incident as a "stealing". all people just take what haprak media feed to them. please la this is "real" national security concern if you want to invoke all those OSA or whatever.

how could government take this granted. what is the consequence from this incident to our national security? dont you think foreign agent cant buy our defense secret if the jet engine can be stolen easily.

airman_1 said...

bicara belum lagi,kita tunggu la..
banyak lagi cerita akan keluar, buat la ni, dua orang tu saja yg ada la..

Azman said...

Y.Bhg Datuk AKJ,

Haphazard and sloppy indeed!

Jangan lepaskan begitu sahaja mereka ini Datuk. Especially for those people that made the “cincai-boncai” statement, they should be treated like “out of the fire but goes into the frying pan!”

It is absolutely absurd for the Air Force to have admitted that 41 of their personnel were of incompetence and poor performers? Is this the Air Force we’re talking about or the RELA (no pun intended yea)?:-)

Aren’t they supposed to be the selected few amongst the Armed Forces? How are we going to put our country’s security and safety in their hands if the number of incompetence and poor performers are that big? Perhaps, that 41 it’s just a tip of the iceberg?

Or was it the Ministry or the Minister whom spoiled the whole thing?

Who ever they are, ‘fry’ them Datuk!

Thank you

Azman Mohd Isa

donplaypuks® said...

How is it possible for a RM100 million theft to have taken place at RMAF and no TOP General or BG or Wing Commander is dismissed for incompetent administration, if not for actual involvement in the crime?

It can only happen under an UMNO/BN regime in M'sian!

More than that, Defence Minister Zadid Hamidi has yet again shown himself to be a throughbred in incompetence. Previously he, together with DPM Muhyddin, despite sterling evidence, continued to support a disbarred lawyer from standing for the by-election at P Pasir as an UMNO candidate, thus bringing UMNO into utter disrepute and shame.

Now, every statement he has made over the engines' theft has been shown to be half-assed, completely inaccurate or a PR disaster. And he had the cheek and temerity to warn bloggers not to "twist the facts"!!

More than that, why is the AG calling the shots in the investigations? The AG's job is to prosecute and not to do the job of the Military Police or Special Branch of the Police!! Very, very suspicious and strange indeed!

Following the Altantuya murder and payment of $540 million gaji buta "commission" to Razak Baginda's Perimekar S/B, this must rank as another major cover up in recent times in our history.

When will such MEGA corruption and incompetency stop in our country?

dpp
We are all of 1 race, the Human race

Anonymous said...

Dato,
Sy rasa takde 'cover-up'. Cannot be because the police did the investigation. Our police is pro and impartial. Standard Operating Procedure (SOP) TUDM is wrong. If a single seargent and a contractor who may be...just maybe a scrap dealer can take jet engines worth RM100mil out of TUDM base, then perhaps a general can sell the entire squadron of aircraft! Just a procedural overlook, correct the SOP and all will be fine. Thiefs are everywhere nowdays.
But then, why wasn't the culprits charged in 2008 or 2009??...AG is overworked and the police were busy, this is small matter only lah.

kartun.

Anonymous said...

If we rope any big guns from the RMAF in the picture it may put the country in bad light internationally,they may link us to terrorism.To avoid all this now the government have to spent many times more for damage control.Now you see how the tax payers money is wasted.

Tax Payer

Anonymous said...

I believed there is a planned cover up at least to buy time for Najib b'coz the theft occured during his watch.
Dollah who took over later did not expose perhaps to cut a deal with Najib.
There were so many allegations against Najib then,and the engine theft could have been an obstacle for him to be PM.

Anti Penipu Rakyat

saji said...

Salam Dato'

1. Kes bunuh wanita Mongolia dulu dua2 OKT tutup muka di mahkamah, seolah-olah ada cover up

2. Kes ingin jet hilang ni dua2 OKT tak pulak tutup muka di mahkamah, mana mungkin ada cover up? Tak tahula apabila hari bicara nanti mula tutup muka pulak

General (R) baharom said...

Dato.

Betul.No cover up.percaya lah.Menteri kita dari sekolah ugama Izzudin Ipoh.Dia bukan hendak cakap bohong.Untok pengetahuan dato Ini bukan kali kedua Ingin kapal terbang jet di curi.Kali pertama tahun 2005.Imgin itu hendak di jual ka North Korea.Masa itu surat khabar tidak dapat berita.

Saya tidak terkejut yang di tudoh itu orang India.Mereka lah yang banyak membeli membeli barang2 terpakai dari angkatan tentera.Kawan saya cakap banyak2 juga barang baru di jual sabagai barang terpakai.Ini bukan cerita baru.Sudah sampai masanya MACC menyamar dan menyiasat perkara ini.

Anonymous said...

Datuk,
At the end of the day, it should be the sergeant to be recommended as the Chief of Defence Force, surely he was smarter than any of the generals.
Betul lah cerita P Ramli yang buat Sarjan Hassan jadi hero so Sarjan ni memang manusia hebat rupa nya!!!!!
So Menteri asked the pegawai, the pegawai confused but looked intelligent, so he wanted to bodek but the pegawai was clueless and picked a magic figure and the Menteri believed him and the pegawai wanted to make sure that the Menteri was 100% convinced and he told a story not connected but to indicate that he is not weak and job had been well done. So the Menteri confused got clobbered by the public, pity the Menteri and the pegawai went on leave.
So even now the AG is telling the truth people still doubtful, well what to do!!!!!!! Stress and confused, someone need to be booted out for shaming the nation.
Injin buruk pun bolih jadi kelam kabut. Alahai... Panglima Angkatan tentera. Januari 2010 dah nak habis Dato', buat cerita lain lah kesian Tok najib tu!!! AnakMelayu69

Roti Planta said...

Dato',

Just forget it! that engine not so expensive lah Dato'. Only RM303,570 when convert to value of our money in 1972. If we convert to value of our money at 31st August 1957 it maybe only RM50!!

Berita Harian:
Nilai sebenar enjin F5-E RM303,570: Ahmad Zahid

PUTRAJAYA: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, hari ini menjelaskan nilai sebenar sebuah enjin pesawat F5-E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), termasuk “afterburner” ialah RM303,570.

Beliau berkata, nilai itu adalah berdasarkan kontrak pembelian pada tahun 1972 dengan mengambil kira nilai tukaran mata wang negara pada masa itu.

“Bagi pesawat yang mempunyai dua enjin pula, nilai sebenar adalah antara RM3.895 juta hingga RM28.047 juta bergantung kepada kecanggihan peralatan pada ketika itu,” katanya di sini, hari ini.

Heheh

/ Roti Planta

Orgkpgdoha said...

Macam tu la Pak Kadir Oiii...Orang nak buat confused public then buat cerite macam flip-flop la..Teringat masa sekolah rendah kebangsaan.belaja bahasa inggeris macam datuk tulis tu la...

Hal enjin jet boleh hilang nak pekena Datuk Seri Najib jer..Kadang2 dalam politik kawan makan kawan pun boleh jadi..

Nampak jer mesra tapi tikam belakang..

10 BUDAK HITAM said...

Assalamualaikum saudara,

Dalam kita bersama-sama menongkah arus dan memperjuangkan setiap idea dan pendekatan ke arah kemakmuran dan keamanan sejagat,saya mohon jasa baik saudara untuk letakkan blog saya,

http://10sibudakhitam.blogspot.com/

dalam blog list saudara.Blog saudara juga telah saya masukkan dalam list saya agar kita dapat sama-sama berkongsi memartabatkan agama dan bangsa tercinta.

Saya dengan ini juga secara rasminya menjadi followers blog saudara.

Dalam memantapkan ukhwah dan merapatkan saf, harapan saya agar dapat kita sama-sama jadi followers blog dan buktikan pengikut kita lebih ramai bersatu-padu dalam menegakkan agama,bangsa dan negara.Tunjukkan inilah generasi maya yang bersatu dalam perjuangan di alam siber.

Menjadi followers di blog saya di http://10sibudakhitam.blogspot.com, saya dahului dengan ucapan terima kasih.

Salam ukhwah dari 10 Si Budak Hitam..Assalamualaikum.

SAM said...

Dato,

Should "We the people" comment further on this one issue? I already give-up as it is biz as usual. No one seems to take heed on concern of the people or we the people living under "tempurung" or living on trees.

Maybe "We the people" should watch how Obama going to act as there is pressure on him to sack some of his administration staff because failing to act on intelligent report on recent attempted plane bombing.

BTW, from the smoke signal news, the engine purchase cost was RM303K. Phew... I should be less worried now.

Dal said...

My daily news Dato'

I am an old man. I was from SMC too. I am a caring and thrusting grandfather. I am of the simple kampong types.

But lately many strange things happen. Everything seems to be murky. Every bush seems to have double shadows. Every fire fly seems to have cat eyes. Every hiss sounds like king cobras. Every movement seems spooky.

But pythons and boas make no sound. They constrict bigger preys.

My simple mind says these seen and unseen shadows are hantus.

So I re-teach my children about hantus and how they exists.

That is the end of my daily news sir. Thank you.

faroki said...

salam,,

No cover-up..!!! oh noo... not again, pupils , can trust la..:)... tak takut hukum karma Tuhan ker?? Zaman skrg hukuman -COD. iskkk...

ab said...

Salam Dato,

The `essay' should be like this:-

A jet engine is a part of a jet. The engine compresses the air and convert it into a very powerful `propeller-like' force to make the aeroplane lifted off the ground and `floating' in the air as there is a higher pressure underneath the wing than above it. Another manouver is to propell the aeroplane foward by altering the direction of this compressed airflow....

However after sometime in malaysia RMAF, the peoples handling this engine found out that it will be MORE POWERFUL like `TURBORISED'
jet if you add REAL RINGGITS INTO THE ENGINE....!!.It was found then that it was not only enabled the aeroplane to fly faster, but MANY peoples on the GROUND from top to bottom CAN ACTUALLY FLOAT AND FLY LIKE angles,like superman....wow...!

THIS INNOVATION was so good, that may peoples are actually PREFERRED to be OFF THE AEROPLANE, ADD MONEY INTO the jet engine,rather than pilots it, and earn the `FLOATING' and `FLYING' capabilities....an uncommon though, but THIS IS VERY GOOD and addictive!!!

NOW,by hook or by crook,the peoples have to get back these magic engines.....SO MANY MORE PEOPLES can floaaaatttttt and flyyyyy like angels,like superman!!!.


JUST GUEST how many more millions ringgit will be spent from then until later when the engines are DECLARED NOT FOUND?RETREIVABLE LATER?!!!!.

MONEY IS NOT in the engine laa...
but is in the noise,paper works,paper trails,and the clothings and shoulder markings!!...


Abu Bakar Ab Rahman

Happy Pirate ! said...

Salam Dato' AKJ

Now I understand why Singapore Air Force won't allow MALAY in their force

PRAY,IT WORKS. joe's blog said...

So is this the way to govern? Imagine the king of a country saying or giving 3 or 4 versions of an order in as many days. The people will be running around in circles.

Roti Planta said...

Dato',
Minta Dato' semak dahulu samada kedua-duanya adalah ahli Hindraf. Biasanya Hindraf akan mempertahankan ahli mereka dengan demonstrasi walaupun mereka penjenayah seperti pencuri kereta mewah, perompak atau pembunuh.

Bye/ Roti Planta

Zaim wal Nur Umairah Syahmina said...

Salam datuk,

saya tak pandai english tapi boleh lah faham sikit-sikit. rakyat kebanyakan macam saya susah nak faham pasal apa enjin yang sebegitu besar dan mahal hanya di curi oleh seorang sarjan (logiknya) manakala yang lagi sorang (logiknya) tukang beli sahaja (pengarah syarikat). Sarjan tu kuat dan gagah orangnya boleh pikul 2 biji enjin jet.

Ilmu apa yang sarjan tu pakai sampai pikul 2 enjin sebesar kereta kancil tu pun orang tak nampak.

Aduh, 1Malaysia boleh.

Terima kasih datuk dengan tulisan yang menarik dan sinis.

bujai said...

dtk, bro,

TUDM is a wing of the armed forces. any military organisation is a 100 per cent disciplined. any form of transaction with the organisation must get prior approval from those having the upper hand. can we just buy the fact that a sergeant or just a corporal are allowed to make decision for such a big contract to service the engines?

in my blog a few days ago, i did raise the issue of why was the disappearance of the spare parts took so long to be noticed. had it been smuggled out of the country by air or sea, someone of higher authority must sign whatever papers required to pass the exit gate. a sergeant alone is not a qualified personnel.

in the first place, who signed the invoices or related documents for the engines to be serviced? why didnt he or his subordinates keep track of the progress of maintenance?

no low-ranking officials can do this a la mafia job under the watchful eyes of many, unless somebody managed to close them.

Anonymous said...

Pak Kadir

Confusion ini ditambah lagi dengan kenyataan bahawa engine yang dicuri tersebut bukan berharga RM 50 Juta tetapi hanya beberapa ratus ribu sahaja.

Kenyataan terbaru ini tidak membantu menyakinkan ramai yang tidak ada cover up. At best, kenyataan terbaru ini adalah after thought untuk justify mengapa hanya ikan bilis sahaja didakwa.

Mungkin pihak-pihak terlibat juga baru sedar bahawa kedua yang didkwa itu terlalu kecil dan mungkin tidak masok akal memandangkan harga asal enjin tersebut adalah 50 juta. Mereka sendiri pun agaknya merasa tak masuk akal mendakwa ikan bilis.

Jadi to make it believeable atleast to themselves, tiba2 menteri pertahanan tiba-tiba bagi tahu harga sebenat enjin yang hilang itu hanya beberapa ratus ribu sahaja.

Nampak sangat sesuatu bercelaru atau kepanikan.

Sensasi ini diteruskan lagi dengan kenyatan AG yang mengatakan akan ade beberapa orang lagi akan didakwa bersama-sama dengan 2 ikan bilis yang telah didakwa.

Hari itu dia kata hanya dua orang ikan bilis tu aje yang akan didakwa. Hari ni kata lain pulak. Agaknya dia sendiri pun tiba-tiba merasakan tindakan pendakwaan itu tak masuk akal.

Yang lebih penting yang perlu diperhatikan adalah timing kenyataan terbaru menteri pertahanan dan AG ini. Macam berpakat je, seolah tindakan mereka berdua itu telah dirancang untuk compliment each other je.

bat8

zainal abidin awang kechik said...
This comment has been removed by a blog administrator.
svmbanu said...

In 2007 it was believed to be stolen. Discovered missing in or about May 2008 and a Police report was lodged in August 2008. Since then nothing happened and suddenly in December 2009 the theft surfaces with many 'discrepancies' and many unanswered questions?

In my view based on common sense is that like many other 'scandal' in this country it was swept under the carpet 'successfully'. I believe some foreign 'elements' like maybe the CIA or MI5 or others may have got wind of the missing engines, and may have traced it to a 'rogue state'.

As a result of this our 'so called responsible authorities' had no choice but to allow this matter to surface. What we are looking at now is pathetic and why should anyone with a sound mind be surprised.

Shah Firdaus said...

Salam Dato'

sejak tersebarnya berita mengenai kehilangan enjin jet tersebut,pihak kerajaan telah melakukan apa yang dipanggil 'damage control'...

maka tidak menghairankan apabila pelbagai kenyataan demi kenyataan dikeluarkan bagi mengelirukan orang ramai dan juga isu2 yang lain termasuklah isu penggunaan kalimah Allah (merujuk kepada demonstrasi yang akan dijalankan pada hari jumaat,8hb Jan 2010) bakal menguburkan terus isu kehilangan enjin tersebut...

adalah tidak masuk akal bagi seorang Menteri yang menjaga dan mangawal segala urusan dibawahnya untuk tidak bertanggungjawab di atas satu isu besar apatah lagi yang melibatkan keselamatan negara

laporan berita (damage control) pada hari semalam juga mengatakan bahawa nilai enjin tersebut HANYALAH RM300,000++ dan bukannya RM50 juta seperti yang dilaporkan sebelum ini seolah-olah tidak mengapakan enjin jet tersebut boleh hilang

saya merasa kesal bahawa tidak ada sebarang tindakan displin,penggantungan atau pemecatan yang diambil terhadap individu yang paling penting sekali terlibat di dalam kejadian ini..

beliau harus bertanggungjawab dan melepaskan kesemua jawatan kerana beliau telah gagal dalam menguruskan hal-ehwal keselematan negara ketika itu....

di manakah KPI yang dilaung2kan sebelum ini?...tetapi apakah daya ianya satu lagi retorik semata-mata kerana banyak lagi isu-isu lain seperti bangunan2 yang runtuh,indeks persepsi rasuah yang merosot,dll..tetapi tidak ada sebarang tindakan diambil terhadap individu2 (Menteri2) yang gagal dalam menjalankan tugas...

malah beberapa bulan yang lepas,TPM ketika itu berkata beliau memberikan diri sendiri 7hari bagi menyelesaikan kemelut parti MCA...beliau mendakwa ia akan dijadikan sebagai KPI beliau untuk menyelesaikan satu tugas.,,

tetapi akan daya....sudah masuk tahun 2010... kemelut parti MCA masih tidak selesai dan apakah telah jadi pada KPI TPM tersebut?..

berubahlah sebelum terlambat

pakbelalang said...

To be fair, I think it is the media and the bloggers who make all the hoo-ha to sensationalise the case until the situation is being blown out of proportion. Now it becomes anti-climax because everybody is expecting few of the big fish to be implicated and chop off their heads. But it does not happen. I am sure some of them must be very disappointed indeed.

I think our Menteri is rather hopeless unable to address the case intelligently.. He is a confused Menteri and should not be in charge of defense portfolio. He should be transfered to a junior ministerial position immediately.

And the joke is the two engines only cost less than a milliom ringgit instead of RM 100 million. Where do the media guys pluck the figure. From hell !!!

A KADIR JASIN said...

Sdra/Sdri Pembahas dan Pembaca,

Dalam posting yang lalu, saya dak kata:

1.Mustahil dua buah enjin secondhand itu bernilai RM50 juta;

2. Saya kata kalau jumlah RM50 juta itu benar, ia mungkin termasuk kelangkapan lain yang dicuri atau hilang;

3. Kemudian diakui yang kelengkapan lain juga turut hilang;

4. Tiba-tiba jumlah itu naik pula jadi RM100 juta;

5. Kini Sang Menteri kata enjin F5E Tiger asalnya RM300,000 seunit;

6. Soalnya apa lagi inventori, aset dan harta TUDM yang sudah dikebas;

7. Kalau betullah dua manusia ini saja yang terlibat dan disahkan benar oleh mahkamah nanti, memanglah mereka ini penyamun tarbus nombor satu di Malaya;

8. Itupun belum tahu lagi. Banyak kes rasuah, CBT dan jenayah lain yang dibawa AG kena buang.

9. Cerita ini belum selasai lagi. Ingat, sekarang perniagaan besi buruk dan kitar semula kaum India yang kontrol.

Terima kasih.

MKM said...

To happypirate 11:04 PM

Happypirate said " Now I understand why Singapore Air Force won't allow MALAY in their force"

What is this got to do with MALAY??? Anything goes woring you quick to blame MALAY. Pls do not make such a shallow conclusion... People like you are the one making most of comments in blogs have no credibility.

Anonymous said...

Tok,

1. India ramai juga dalam RMAF Tok. Tapi India lagi ramai menega besi buruk. Ramai jadi kontraktor beli besi buruk dari kementerian kerajaan. Masuk akai la kalau mereka buat kerja ni.

2. Tapi nampak sangat Zahid Hamidi ni tak layak jadi Menteri Pertahanan. Dia ni lain dari jadi Ketua Pemuda Umno dan buat bising atas arahan Anvar Ibrahim dan Najid, dia tak boleh buat kerja.

3. Jadi menteri junior bolehlah kot sebab kita tahu Umno perlu kepada dia sebab dia kaya raya. Orang tua kita Tun Dr Mahathir tahulah cerita dia ini pada zaman Anvar.

4. Dia ni pandai kipas. Cakap pun selalu sebut Islam pasai dia mengaji SMA. Lagipun dia memang budak Najib kerana sekarang Najib boss dia pun sokong lah.

5. Dia ni memang pandai tunjuk setia kepada kepada bos tak kira Anvar, Najib atau Tun dulu tapi cakap dari dulu pun merapu. Jadi ada lojik lah Najib lantik dia Menteri perang ganti Najib di kementerian pertahanan.

Kamjat

ali ahmad said...

Dato,

The scenario/scene of the drama is easy to conclude.....

few days back..1 minister said the value was RM....

the next couple of days.....the value dropped to RM.....

yesterday...1 person declared that the value was as such RM....only...

when you go to court to charge the 2 persons......"technical error"..."no complete investigation"....."investigation does not follow procedures, SOP".....

then, the judge," due to that bla...bla...mentioned above,it is construed that bla...bla...bla...you 2 are now free to go as there is no prima facie on the case."

CLOSED....END OF DRAMA....

Anonymous said...

GAGAL PATUHI SPESIFIKASI PUNCA STADIUM RUNTUH - malaysiakini

Bahan dan kualiti hasil kerja yang tidak memenuhi spesifikasi dikenal pasti antara punca utama struktur bumbung kerangka Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Terengganu, runtuh Jun tahun lepas.

Menurut laporan jawatankuasa siasatan kejadian itu, faktor reka bentuk yang tidak memadai, bumbung yang tidak dibina dengan sempurna dan kawalan kualiti yang tidak dilaksanakan di tapak projek turut menyumbang kepada kejadian tersebut.

Menteri Kerja Raya Shaziman Abu Mansor yang mendedahkan laporan jawatankuasa siasatan itu hari ini berkata, siasatan juga mendapati pengawasan yang agak kurang ketika kerja-kerja pembinaan selain dilakukan secara tergesa-gesa turut menjejaskan kualiti stadium berkenaan.

KAH KAH KAH…
LEBIH BANYAK PASIR PADA SIMIN… SEMUA ORANG TAHU…

PAKAI BULUH UNTUK GANTI BESI … SATU MALAYSIA TAHU…

ATAP PASANG PAKAI GAM KERTAS… SATU MALAYSIA TAHU…

YANG SATU MALAYSIA NAK TAHU…MACAM MANA BOLEH LULUS…

SATU MALAYSIA NAK TAHU…SIAPA YANG TANDA TANGAN KELULUSAN…

nota:
macam mana diluluskan

minah ronggeng

Anonymous said...

NILAI SEBENAR F-5E RM303,570: AHMAD ZAID – berita hairan

Ahmad Zahid Hamidi, hari ini menjelaskan nilai sebenar sebuah enjin pesawat F-5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), termasuk "afterburner" ialah RM303,570.

Dia berkata, nilai itu adalah berdasarkan kontrak pembelian pada tahun 1972 dengan mengambil kira nilai tukaran mata wang negara pada masa itu.

"Bagi pesawat yang mempunyai dua enjin pula, nilai sebenar adalah antara RM3.895 juta hingga RM28.047 juta bergantung kepada kecanggihan peralatan pada ketika itu," katanya di sini, hari ini.


APA TAK CAKAP DARI DULU… kah kah kah…

…KALAU MACAM INI…. KERETA KANCIL LAGI MAHAL DARI F-5E…

KALAU MURAH MACAM INI… BUAT APA HEBOH HEBOH…

KALAU MURAH MACAM INI…. KITA SEDEKAH JARIAH SAJE…

KALAU MACAM INI HARGA EYES ON MALAYSIA LAGI MAHAL…

BUAT GEMPAQ BUAT APA…

INI SUDAH JADI KES JUAL BESI BURUK….

nota:
tolong siapa rajin tanya google berapa harga sekilo besi buruk ini.

minah ronggeng

OKJ said...

Salam DAKJ

The truth is out there. Be patient and let go of the uneasy feeling and paranoid. We still don’t know who is a culprit and the case is still in abeyance. We should not have any prejudice and paranoid about each other. Government will unearth thoroughly and strive to catch all accomplices in this case. No exception. This is a straight forward case and nothing is absurd. It is an abasement to accuse and slander someone without proof.TQ.

.

rakyatbiasa said...

Dato' Akj...

ala... menteri2 ni apa ada heran dgn pandangan kita2 kat sini... pasal dia tahu...

"...melayu mudah lupa..."

affendi hussain said...

Damage control at full swing?

Imagine, if a Sargent can create this kind of scandal, what would happen if it involved the high rank officers Lieutenant, Capten, Major, Colonel & General?

Then maybe the whole RAMF Camp would be missing, and if it involved 4-star Generals, i bet the whole batallion /regiment could be missing in action too ..

Seriously, this is not just about the value of the missing things..its about the national security!

p/s: Awat AG Ghani Patail tergagap-gagap sgt kat TV umum hasil siasatan? senak perut ka?

(",)

Anonymous said...

Nak tergelak bila ada yang kata tak de cover-up.

Bukan tak mahu percaya tapi susah nak percaya.

Apa-apa pun, saya pasti ramai tidak sabar untuk mengetahui modus operandi dema yang dituduh, bagaimana birokrasi dan sistem kawalan stok dapat diatasi oleh seorang sarjan.

Jika tidak meyakinkan, jangan salahkan warga yang layak mengundi; kerana bukan mereka tidak mahu percaya tapi mereka susah nak percaya.

Bila laporan berita pun flip-flop, lagi la susah nak percaya.

p/s DAKJ tak nak komen ke pasal gereja kena bakar? Tak marah/kecewa ke nama Islam dikaitkan dengan aksi merusuh begini?

Fed Up

al-Balingi said...

Dato',

It was cover up from day one. The engines found missing in May, report made in August....

A KADIR JASIN said...

Pembahas Anonymous (Fed Up), antara lain, menulis:

"p/s DAKJ tak nak komen ke pasal gereja kena bakar? Tak marah/kecewa ke nama Islam dikaitkan dengan aksi merusuh begini?"

1. Kerana insiden ini sudah dilaporkan dan diSMS dengan meluas, eloklah saya sebut sikit;

2. Menurut laporan media online, "A church has been fire-bombed in an attack that gutted its ground floor, church officials said.

"....The three-storey Metro Tabernacle church in Desa Melawati, Kuala Lumpur, part of the Assemblies of God movement, was set ablaze in the attack which took place around midnight, said church leader Peter Yeow, 62."

3. Yang kita takut, kerana nila setikik, rosak susu sebelanga.

4. Saya takut, gereja yang terbakar itu bukan sebahagian daripada gereja Roman Katolik yang menggunakan nama "Allah" dalam penerbitannya.

5. Bukan semua orang tahun hal agama Kristian. Bagi mereka Kristian semuanya sama. Mereka tidak tahu yang ada banyak mazhab dan pecahan dalam agama itu.

6. Yang buat tuntutan ini mazhab Roman Katolik pimpinan Pederi Murphy Pakiam.

Terima kasih.

langit biru said...

8:08 AM OKJ said...
"Salam DAKJ, "The truth is out there. Be patient and let go of the uneasy feeling and paranoid. We still don’t know who is a culprit and the case is still in abeyance. We should not have any prejudice and paranoid about each other. Government will unearth thoroughly and strive to catch all accomplices in this case. No exception. This is a straight forward case and nothing is absurd. It is an abasement to accuse and slander someone without proof.TQ."

Bijak pandai macam OKJ nilah yang amat-amat dinanti dalam saf kepimpinan UMNO. Sat lagi naik pangkat la hang! Sepatutnya hang bagi skrip ni kat Zahid Hamidi!!!

langit biru said...

donplaypuks® said...

"More than that, Defence Minister Zadid Hamidi has yet again shown himself to be a throughbred in incompetence".

Zahid Hamidi seorang je ke a throughbred in incompetence?

mtgbertam said...

Dato',

Benda yg dah hilang tu biaq la walaupun kita jadi gayat dengaq. Elok SPRM pi gerodek betui2 jabatan logistik mindef, pasti banyak benda yg akan terbongkar. Masyarakat usahawan yg dok berurusniaga dgn mindef, depa tau !!!

saji said...

Sdr pakbelalang

Sdr kata, "I think our Menteri is rather hopeless unable to address the case intelligently.. He is a confused Menteri and should not be in charge of defense portfolio. He should be transfered to a junior ministerial position immediately."

Yang saya nampak, pak2 memteri kita mesti pembodek orangnya dan pandai jaga ponggong PMnya. Kenapa? Kerana kalau dia jadi menteri nanti seperti Dr Ahmad Zaid Hamidi, dia hendak pak2 menterinya buat perangai macam dia juga. Sdr pakbelalang,tolong jangan cerita lagi pasal tahap intelligent pak2 menteri kita selepas era Dr M kita!

Anonymous said...

Saudara minah ronggeng,


yang rajin tanya google ialah affendi hussain he he he

TokMatTempel

borhan said...

It is a very interesting story. Big people make big talks.Small people make small talks. That was in the old days. Nowdays small people also make big talks.
The fighter jet is a big thing. It costed big millions to buy.It was said the engines cost hundreds million.Suddenly big people realised that the engine cost only hundred thousands not hundred millions.
How come, if we bought the jet costed hundred millions,then , suddenly after its engine was stolen, after much talks, it was found out that the engine only cost hundred thousands.It look like that we have shortchanged by the supplier...

mtgbertam said...

Dato'
Saya cut & paste dari moderator satu blog forum. Menarik, sbb tu saya copy di sini. (mtgbertam)

Zahid Hamidi membetulkan laporan media. Katanya harga sebenar enjin jet yang hilang itu ialah RM303,570.00 dan bukannya RM50 juta atau RM28 juta.

Maknanya, laporan media selama ini adalah kurang tepat. Kenyataan Zahid ini yang tepat. Zahid bercakap benar.

Shaziman Abu Mansor pula berkata, bumbung stadium di Terengganu runtuh kerana bahan dan kualiti kerja tidak ikut spesifikasi.

Bumbung stadium itu sebenarnya bahaya. Ia tidak selamat seperti sangkaan orang sebelum runtuh. Maknanya sangkaan orang salah. Kenyataan menteri ini yang betul. Shaziman juga bercakap benar.

Enjin sudah hilang dan bumbung sudah runtuh. Apa yang ada hanyalah mulut dan lidah menteri yang berputar-putar mengeluarkan kenyataan. Dengan bangga dan penuh ‘ketelusan’ pula kenyataan itu dikelluarkan.

Sebetul dan setepat mana pun kenyataan menteri, selurus dan seikhlas mana pun menteri, setelus mana pun maklumat, enjin sudah hilang dan bumbung sudah runtuh.

Setebal mana pun laporan, sedetail mana pun siasatan, enjin takkan pulang dan bumbung takkan tegak semula. Kalau enjin pulang pun, ia tidak seperti asal lagi. Sama juga dengan bumbung.

Enjin hilang dan bumbung runtuh membuatkan menteri kita bercakap benar, telus dan berintegriti.

Rupa-rupanya dalam negara ini, menteri hanya bercakap benar dan betul bila ada enjin hilang dan bila ada bumbung runtuh.

Terima kasih enjin dan bumbung. Bukankah ada ADUN BN Terengganu kata keruntuhan bumbung stadium adalah rahmat?

saji said...

Sdr minah rongging

Saya terpanggil untuk memberi pandangan tampalan sdr di bawah.

GAGAL PATUHI SPESIFIKASI PUNCA STADIUM RUNTUH - malaysiakini

Bahan dan kualiti hasil kerja yang tidak memenuhi spesifikasi dikenal pasti antara punca utama struktur bumbung kerangka Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Terengganu, runtuh Jun tahun lepas.

Menurut laporan jawatankuasa siasatan kejadian itu, faktor reka bentuk yang tidak memadai, bumbung yang tidak dibina dengan sempurna dan kawalan kualiti yang tidak dilaksanakan di tapak projek turut menyumbang kepada kejadian tersebut.

Menteri Kerja Raya Shaziman Abu Mansor yang mendedahkan laporan jawatankuasa siasatan itu hari ini berkata, siasatan juga mendapati pengawasan yang agak kurang ketika kerja-kerja pembinaan selain dilakukan secara tergesa-gesa turut menjejaskan kualiti stadium berkenaan.

Mengikut kajian saya, dari sudut amalan kontrak pembinaan Barat dan Islam,bahawa PUNCA bumbung Sultan Mizan runtuh ialah seperti beikut:

Kajian Dari Sudut Amalan Kontrak Pembinaan Barat:

KESAN daripada penggunaan sistem kontrak pembinaan Barat jenis Price-in-advance membabitkan kontrak bentuk Reka dan Bina/ Design and Build, yang dari sudut amalan kontrak Barat, mempunyai kelemahan HAKIKI (tak boleh diperbaiki, melainkan berpindah menggunakan kontrak pembinaan Barat jenis Cost Reimbursement) dari segi kesukaran memenuhi kehendak2 utama pemilik projek membabitkan pencapaian sasaran kualiti reka bentuk dan binaan,khasnya.

Bahkan kebanyakan projek2 kerajaan di Malaysia ia membabitkan kesukaran mencapai sasaran kos dan tempoh siap juga yang, mengikut pengalaman dan kajian saya di UK dan di Malaysia, ia disebabkan penggunaan peraturan kontrak Design and Build yang berbeza seperti berikut:

Kontrak Design and Bulid Di Malaysia;

Reka bentuk bangunan di sediakan oleh kontaktor utama atau wakil kumpulan juruperundingnya yang didasarkan kepada dokumen tawaran tender kontrak yang dinamakan client's requirements yang disediakan oleh pihak pemilik projek sendiri atau wakil kumpulan juruperundinnya.

Kontrak Design and Build di UK;

Reka bentuk bangunan disediakan oleh pemilik projek sendiri atau wakil kumpulan juruperundingnya. Manakala skop kerja kntraktor utama hanya membabitkan penyediaan lukisan kerja/pembinaan dan kerja2pembinaan yang disediakan dalam bentuk dokumen tawaran tender kontrak yang dinamakan -contractor's proposal.

Kajian Dari Sudut Amalan Kontrak Pembinaan Islam:

KESAN daripada penggunaan kontrak bagi trasaksi barangan yang tidak wujud ketika akad membabitkan kontrak Islam yang dinamakan al-Istisnaa atau Melayunya Tempahan yang tidak diharuskan penggunaannya sebagai kontrak pembinaan berdasarkan ijtihad imam mazhab Hanbali, Maliki dan Shafie', atas alasan ia (kontrak Tempahan) bukan kontrak tetapi lebih kepada tanggungjawaban melunaskan amanah oleh pihak2 yang berkontrak dalam melaksanakan kerja2 pembinaan, di samping kesukaran menentukan sasaran kualiti, kos dan tempoh siapnya.

Namun, apa yang saya ingin tekankan dalam pebincangan ini ialah hasil kajian saya yang menujukan bahawa, wujud persamaan yang jelas dan nyata di antara kontrak pembinaan Price-in-advnce Barat dan kontrak pembinaan al-Istisnaa'/Tempahan Islam membabitkan aspek takrif, rukun, syarat sah penggunaan dan contoh2 penggunaannya.

Shah said...

Dear DAKJ,
Ahmad Zahid patut jadi badut lagi baik. Nampak sangat tak mempunyai kelayakan dan kompetensi untuk menjadi Menteri Pertahanan. Nabi kita kata 'sekiranya sesuatu pekerjaan itu diberikan kepada seorang yang bukan ahlinya, tunggulah saat kehancurannya'. Inilah Ahmad Zahid.Buat kenyataan akhbar yang berdolakdalik sehingga dia dan parti yang diwakilinya hilang kredibiliti di mata public.
Satu perkara yang saya masih tak lupa ialah kenyataan akhbar oleh Panglima Angkatan Tentera Malaysia yang dulunya Ketua Pemerintah TUDM yang menyebut di antara lain 'the case is only the tip of the iceberg'.Katalah nilai enjin F5E besi buruk itu hanya RM303,000. 'Tip of the iceberg' mungkin hanya 0.01% (agak-agak saja) daripada saiz iceberg yang di bawah permukaan laut itu. Jadi, iceberg yang tersorok di TUDM itu mungkin bernilai RM3 billion. Wallahu Waalam

Anonymous said...

assalamualaikum...

1. awal2 1 enjin hilang, pastu 2enjin, pastu aset2 lain pon ilang...awal2 puluh2 juta ringgit..last2 ribu2 ja...

2. apala menteri kita sorg ni?dia tak cek betoi2 dulu ka?susah sgtka nk cek benad yg dh ilang bertaun2 dulu?zahid oh zahid oi...ni la jadi kalau pak menteri pon dok tak ketahuan...tu la jadi kalo naik pangkat sbb asik kipas bos je...

3. takdak cover up..yo la tu yop!dengar boleh,percaya jangan..ni la motto kerajaan mkita skang...takkanla 2 org tu je terlibat..ish2..

4. rasanya kalo kita cek PM NAjib betoi2..rasanya semua kes dah boleh setel.most of the hot cases today involve our beloved PM..kalau sedaqla..bodyguard dia, ministry dia, bini dia...apa lg nak?ish3

5. Gereja terbakar?waduuhh pakkk!!ingat ek!aturan perang Islam...kaum wanita & anak2 dilarang dibunuh, rumah2 ibadat2 tidak boleh disentuh etc2...so, sapa2 je yg lakukan ni rasanya terlalu emostional atau kurang pengetahuan..hanya kerana nila setitik,rosak susu sebelanga...

6. so, kes pembakaran ni harusnya jadi pengajaran dan sekaligus peringatan kepada semua pihak di malaysia...ISLAM DAN SEGALA YANG BERKAITAN DENGAN ISLAM TIDAK BOLEH DITENTUKAN OLEH 1 PIHAK SAHAJA DAN TIDAK BOLEH DIMAIN2KAN DENGAN SESUKA HATI...ISLAM DI MALAYSIA BERADA DI ATAS UNDANG2, POLITIK DAN SEGALANYA.IANYA DILINDUNGI OLEH SISTEM BERAJA,PERLEMBAGAAN DAN BANGSA MELAYU...harap maklum

wallahualam dan wassalam


H.A.P.R.A.K

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

My english teacher Mr Brown,an englishman would call the whole story as,

1.COCK AND BULL STORY.
2.SMELL SOMETHING FISHY.
3.OVER THE TOP.
4.MUMBO JUMBO.

The whole episode simply CRACKED ME UP and i will FLIP THE BIRD for it.

Ma'arok Sintok betui depa semua.Piiiraaah Ghapla Jingga.(Idiom versi Penang)

tk

ali ahmad said...

Dato,

Isu kalimah ini....

amat setuju bahawa yang minta guna pakai adalah Kristian Roman Katolik....

tapi, Dato' pergi lah ke Sabah/Sarawak....

....kebanyakan kitab Injil penganut Kristian (versi Sabah/Sarawak) di sana ......sudah lama guna perkataan ini........

...kitab Injil (Kristian versi Sabah/Sarawak) ini pun guna Bahasa Kebangsaan Malaysia......

...kitab Injil mereka ini ada cop KDN pun kita tidak pasti....

...maka KDN pergi serbu lah....apa nak tunggu lagi.......

tapi, memang lah tidak patut kalau kita pergi bakar rumah ibadat agama lain...salah pun...

CUMA, JANGAN LUPA RAMAI YANG MENANGGUK DI AIR KEROH.....jangan salah tafsir pulak...nanti ingat A'Farmosa dekat Ayer Keroh..

KADANG-KADANG PERLU JUGA ISA.....

affendi hussain said...

TokMatTempel

Salam Tok..dah habih dah ka mentelaah artikel2 pasal RIBA kat zaharuddin.net tu?

Kalau dah jelas..alhamdulillah..lepaih dah noo bab tangungjawab saya..dah tunjuk jalan..

Kalau tak cukup habaq mai lagi tok noo..nnt saya bg link lain..

Tok, saya memang suka ilmu..lebih2 lg bidang yg kita minat, tak rugi belajaq selagi kita tak nyanyuk..kita ni bila cakap dgn berilmu org lain nak tibai kita pun susah..
kita pun senang nak tenggalung punggai kepala depa balik kalau pandai cari pasai tak guna akai..

Dato' AKJ..dari dulu lg saya tak berkenan dgn Zahid Hamidi ni w/pun dia ada PhD, pasai dulu dia kata minyak gerudi kt Malaysia cuma boleh hasil minyak injin jet..

hah tengok..tup2 bila dia naik jadi menteri dah naik pula isu injin jet hilang..harap2 dia tau apa kebenda yg hilang tu sebenarnya..

Sdr Shah cakap "tips of iceberg"..ketumpatan ais ~0.92 (i.e ~9/10 dari ayaq), yg timbui tu ~10%, jadi kalo penuh 10/10 lebih kurang RM3.03 juta saja, bukan 3.0 bil..sekadar pebetui fakta sains..no heart feeling pls..

Persoalan utama macam mana enjin jet boleh bolos lepas gate kem yg dikawal rapi MP? Siapa punya authoriti? Pak Sarjan? hmmm... mcm cerita pari2 indon..ajaib.. kalo kat China kepala depa ni dah bersepai hatta Jeneral/Menteri sekalipun..

("/)

mad said...

OKJ said,"The truth is out there. Be patient and let go of the uneasy feeling and paranoid. We still don’t know who is a culprit and the case is still in abeyance. We should not have any prejudice and paranoid about each other. Government will unearth thoroughly and strive to catch all accomplices in this case. No exception. This is a straight forward case and nothing is absurd. It is an abasement to accuse and slander someone without proof.TQ."

hello OKJ where were you all this while. hello anybody home. didn't you see what happen to the mother of all scandal that is pkfz. it seems not in a million years will we find the culprit who stole the rakyat's hard earned money, not when this gov is still around

el-Barokhas said...

Once one starts to tell a lie, he needs more lies to cover the previous ones.

Wasn't it the Minister who earlier said the theft of the two fighter jet engines was only the tip of the iceberg?

Going by what was said by the AG, the iceberg must be doing the impossible, i.e. floating upside down.

So, could we blame people for suggesting that there's a lot of silap mata being performed at the apex of government?

syamsul said...

salam dato. dikalangan rakyat marhain, semacam menyampah pula dengan kenyataan demi kenyataan yg dibuat. memang mengelirukan. yg sedih pak2 menteri adalah org kita juga.
agaknya nak cari yg betul2 kredibel diakhir zaman ni sukar agaknya.doakan Msia terus dirahmati.

yes said...

Assalamualaikum Datuk,
Sebagai warga emas saya rasa this is a very interesting time to live. Cerita cerita yang timbul lebih hebat dari cerita penglipur lara zaman dahulu.

Saya nak tanya sedikit. Bila IGP hantar lapuran siasatan pada Ghani Patail kali pertama ,lapuran di pulangkan sebab tidak lengkap. Tidak kah boleh diambil tindakan kepada polis kerana tidak menjalankan tanggong jawab dengan baik. Atau ini adalah kelaziman nya agar kes akan di buang oleh mahkamah?

Cucu Mat Kilau said...

Salam penuh hormat Dato'

Maka pecahlah tembelang bahawa orang yang bergelar pemimpin itu amatlah kurang upayanya dalam mentadbir negara. Memanda yang ramai itu tidak juga bertanggungjawab. Apakah kerana sebiji nangka peristiwa Mahsuri akan berulang? Sudahlah adat tidak terjulang, agama pula sudah di dagang. Soalan terakhir - bagaimana menjelaskan semua ini menjelang PRU 13?

amoker said...

And also dun know how to count.

Firstly, it was RM100 million.

Then, Zahid come out and said that it is not his fault but it is between RM2 - 30 million per engine.

The next few days, he come out and said that it actually cost RM330K in 1972.

Soon, he will come out and say that it is actually free. People can go in and pick the planes and spare parts that they want.

Anonymous said...

NILAI SEBENAR F-5E RM303,570: AHMAD ZAHID – berita harian

Ahmad Zahid Hamidi, hari ini menjelaskan nilai sebenar sebuah enjin pesawat F-5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), termasuk "afterburner" ialah RM303,570.

alahaii dato'....buang masa je kita bincang pasal enjin ni emmm murah rupanyaaa
patut laaa yg tertuduh pun sarjan je.ntah2 harga kereta dato'lagi mahal hee2
Singacobra

Ab Razak Hj Ahmad said...

Ikan bilis je tu....!!! Pada saya bukan isu harga.... RM50 juta ke, RM50 ringgit, ke it's still stolen the national asset. Ini melibatkan soal maruah dan integrity negara.

PKFZ lagi berbillion, berapa dah kena dakwa. Yang terlebih bayar RM28b kepada vendors tu kat nampak lagi pertuduhan. Now AG tengah sibuk buat audit 2009 and will release the report by 2nd or 3rd quarter 2010 dan pasti report yang sama akan keluar... Fraud dan negligence pada tahun 2007 pun tak settle lagi.. Semua berani buat lagi sebab tiada tindakan tegas di ambil untuk staff yang 'culas'.

borneo menggugat said...

Datuk,

Banyak sudah diperkatakan tentang segala-galanya, terakhir injin jet hilang.

Pada umumnya, pernyataan pembesar-pembesar negara ini memang banyak yang seling bercanggah.

Akhirnya, terkesan oleh kita, bahawa sebenarnya, para pembesar negara ini asalkan 'menganga' sahaj, kerana dia tahu, rakyat akan percaya saja apa yang mereka 'ngangakan'. Ringkas cakap, mereka meanggap rakyat ini sudah cukup 'matang kebodohannya', kerana hari-hari sepanjang zaman mereka terus-terusan diperbodohkan.

Borneo Menggugat

Anonymous said...

Dear Dato'

Which military force in the world would sack a general for incompetency? In the first place, incompetent soldiers don't get promoted to generals.

Thus, about the only reason a general gets sack is for gross misconduct, like insubordination or grand larceny.
One can't really blame the rakyat for thinking otherwise, betul?

- wira

Tinta Hitam said...

So many things to hide, Datuk.So many things.Anyway what truly happened ha..??? Telah dicuri ke,berapa banyak dicuri,berpa rami terlibat,bila masa sebenar dicuri.Mengapa hanya dua org shj sangkut utk didakwa?

Tinta Hitam said...

Another comment from me.We should sing our childhood song "Baa Baa Blacksheep" again.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).