Tuesday, December 28, 2010

1Malaysia, Yisrael Ahat -- In Malaysia, Macam-macam Ada

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

MORE macam-macam ada. This time it’s about copying. Yes, we all copy. The less we know, the more we copy.

Back in the 1950s and 60s in my riverside village in Kedah, we knew very little about America. Our contemporary knowledge of America was represented by the cowboy movies we saw at the cinemas and funfairs.

So every other young man in our village dressed in the yankee pants and danced to the tune of Elvis Presley’s Jailhouse Rock at the funfairs. Of course we all did the twist and the limbo rock. I did mine later at the Tropicana Night Club in Jalan Ipoh.


And every other “modern” woman in the village had their hair curled to look Scarlett O’hara in Gone With The Wind, prompting the Pas-leaning Tok Guru of the nearby pondok to declare hair perming haram.

Scarlett O'hara - Gone With The Wind
He also ruled that using the lipstick was forbidden. Listening to the radio was haram until his wife told him that Radio Malaya also aired Quran recital and played Arabic songs.

The Tok Guru thought Arabic songs were “quranic”. Had he known that they were laden with love, passion and longing for the human form, he would have banned them for good.

So we copied. The Japanese copied car making from the Europeans. They copied so well that in time their cars were better than European and American cars. The Americans made their atomic bombs by kidnapping the German scientists.

Prime Minister Mohd Najib Abdul Razak might not have copied 1Malaysia from anybody, not the least from Israel. APCO Worldwide, the foreign communication and public affairs consulting firm engaged by the Malaysian government, said so. They said they had nothing to do with 1Malaysia.

The Opposition Leader, Anwar Ibrahim, was not totally off the track. There was indeed a One Israel. In Hebrew it was called Yisrael Ahat. As it is Arabic, Ahad stands for one. So hari Ahad is day number one of the week.


Photo...The Star 27 Dec 2010.

One Israel was an alliance of the Labour Party, the Meimad Party and the Gesher Party, which was created to run for the 1999 Israeli parliamentary election.

Did Barrack Obama also copied when he proclaimed: “Yes, we can”? This is because the unofficial motto of the Republic of Tatarstan in Russia is Bez Buldırabız! or We Can!, which is nearly identical to our “Malaysia Boleh.”

So who copied? Well, the answer is we all copied. The less original a person, the more he or she copies. That’s why we have such a thing as copyright.

My cynical, funny friend from Langkawi, Mansor Mat Saman, who once taught journalism at the USM in Penang and published his first book – an erotica – when in form three at the Sultan Abdul Hamid College, Alor Star told me that originally it was alright to copy provided you copied correctly.

Thus the Torah was copied in the right manner, then the Bible and after that the Quran. He said to stop these good books from being wrongly copied, “copy right” was made mandatory. But today, copyright means you can’t copy, even if you copy correctly. You can do that only with permission.

Of course this does not stop China from becoming the world capital for copyright infringements. They copied so well that their fakes look very original so much so that even the Mat Salleh who originated today’s version of copyright bought them with relish when they visited Batu Feringgi and Petaling Street.

Now more and more people are copying the Prime Minister’s 1Malaysia logo – some to curry favour with him and other to add flavour to their products. When you are powerful or influence, everybody wants to follow you or, at the very least, to show he or she is in sync with you.

So when Tun Dr Mahathir Mohamad, as the Prime Minister, authored the “Perjuang Belum Selesai” poem, everybody recited it afterward. Tun Abdullah Ahmad Badawi thought he too had to have a poem. So he commissioned “Damai Abadi”. Maybe a literary laureate should pen one for Mohd Najib!

Why not embrace 1Malaysia or, at the very least, use the eye-catching 1Malaysia logo to claim that you are number one coffee in China and number one paint in Malaysia. When you are not yet number one paint in Malaysia, you can claim that you are number one in Japan.

And why not 1Malaysia logo when you can fool people into thinking that you an outlet of Seven Eleven while at the same time making it difficult for the genuine Seven Eleven to sue you for trademark infringement. Brilliant!

I remember when Dr Mahathir introduced Look East Policy in 1982, a local distributor of a Japanese motorcar brand had a slogan that said something to the effect “Look East, buy our (Japanese) cars”.

The Pakatan Rakyat should not lose sleep over the 1Malaysia logo being used in Selangor. I don’t. Compared to the younger PR VIPs, I have heard a lot more slogans and saw a lot more logos, and I never lose sleep.

Be creative. Use 1Malaysia logo for your own campaign. I am sure that not everybody in PR is a talker and a pontificator. There must be some who can come up with an original idea to embrace 1Malaysia to the advantage of the alliance.

Be like Borat. He was not ashamed when he proclaimed; “ This is Natalya. She is my sister. She is number-four prostitute in whole of Kazakhstan.”

So why not proclaim: “PR, the number one opposition alliance in Malaysia”? Habis cerita. The end of the story and we can then live happily ever after.

But as a taxpayer, I share the PR’s concern about the true identity of Apco Worldwide, the taxpayers’ money being expanded on this American-based company and the usefulness of its services. It's the question of accountability.

29 comments:

Anonymous said...

copy ok dato', dalam sistem pentadbiran pun kita copy demokrasi barat walaupun kita ada pentadbiran islam.Tiada masalah

tapi adalah salah jika kita ckap kita yang mencipta demokrasi.

Kan mudah mengaku 1malaysia kita copy 1israel ataupun 1indonesia.senang cerita.lepas mengaku suruh la kajian tentang perbezaan 1malaysia dan 1israel keluar.

yang elok kita tiru yang teruk kita buang.alahai jangan jadi drrosmi sudah.saya dilahirkan bukan dicipta.hahaha.pakai seluar pun tengok makpak pakai.hehehe

Generasi bundle

jab sp said...

Dato'
Amat betullah tu.Cerita copy mesti cerita berangkai.Nostalgia tentu tak dapat dipisahkan,kerana tak akan cerita lama nak copy cerita baru.
Satu dunia mengamalkan copy.Tapi kita di Malaysia (Malaysia selepas 1998)melakukan lebih dari itu.Kita bukan setakat copy,malah lebih dari itu.Kita adalah juara modified jika merasakan apa yang dicopy itu tidak mengikut citarasa kita.Jadilah seperti KERA MENDAPAT BUNGA.hancur dan musnah.
Kita copy perlembagaan barat sewaktu pemimpin kita belum lagi "bijak" seperti pemimpin sekarang.Hasilnya kita hampir berjaya seperti berjayanya negara negara barat.
Walaupun banyak sekali bangkangan sewaktu dan selepas perlembagaan kita,namun kejayaan kita hari ini tak bolih kita nafikan berpunca dari copy peringkat pertama ini.
Copy sebelum modified ini menghasilkan sistem pengurusan yang terbaik,kehakiman yang saksama,pelaksanaan sistem keselamatan yang tidak dipertikaikan.
Gaya dan stail koboi hanya sekadar ikutan.Tidak melarat kepada kemusnahan.Realitinya ada.Hampir semua ibubapa merasai zaman itu bersama stailnya.Dan lihatlah,adakah kita terbawa hingga sekarang.Pada saya majoritinya tidak.Contohnya,lahirnya begitu banyak para hafiz-hafizah dan ilmuan agama adalah dari zurit ibubapa ini.
Dato'
Kehancuran kita bermula selepas kita modified apa yang kita copy dengan alasan"Kita mengamalkan demokrasi mengikut acuan kita".
Kehakiman,pengurusan,keselamatan di modified sehingga hancur.Jika nak ganti baru,belum pasti "sparepart" yang berkualiti akan digunakan kerana jika akibat pengunaan "sparepart" ini akan menyekat kelajuan mereka.
Dalam pada itu ada juga copy yang baik untuk modified.Bagi saya "slogan" 1Malaysia adalah baik.Kalau nak tiru dari Israel dan buat modified ikut acuan kita,ia tidak masaalah.Tetapi ianya perlu selari dengan copy yang pernah dilakukan olih pemimpin terawal dulu.Tiada modified yang menghancurkan.
Konsep 1Malaysia ni sebenarnya dah lama dibuat.Cuma namanya saja yang berlainan.DAP,PAS,Anwar tak perlu alasan untuk menafikan.Andaikata perkataan 1 Malaysia ini dicapai dulu olih Anwar(Pakatan),tak akan timbul persoalan dan keributan nama ini seperti yang berlaku sekarang,dan mungkin BN pula akan cuba mempertikaikan nya.
Inilah politik.
***masih bersama pakatan

ab said...

Salam dato,



ADA beberapa perkara yang KITA TIDAK COPY dato...

Diantaranya ialah:-

.FELDA adalah original

.9 sultan dan satu Yang Dipertuan Agung untuk satu negara juga original.

.Balairaya juga original


.Sekolah berasrama penuh untuk murid murid dari kampung dulu dulu pun original juga...Sek Alam Shah,Sek Men Kolam Ayer,Sekolah Tun Fatimah,Kolej Tunku Kursiah,Sek Men Sultan Abdul Hamid adalah diantara sekolah berasrama untuk murid murid miskin dari luar bandar....original juga.


.Budu dan cencaluk juga original


.Tok Guru ugama islam kata bolih berkerjasama dengan syaitan pun original juga.


. Kalau dah ada 1israel dari dulu macam tu susah lah sikit nak `claim' 1 malaysia ni original....


IMalaysia ni perlu definasi......

Setakat ini masih tidak ada definasi. JPM kena cari CONTRACTOR BARU LAGI UNTUK BUAT KEMPEN DEFINASI 1MALAYSIA!..... bolih la cap duit lagi bro....tak gitu?


Abu Bakar Ab Rahman

Anonymous said...

Kopi & Pasta (C&P): Versi Glokal

1 Malaysia

Yisrael Ahat (1)

1(PR) -- No. 1 contender for Putrajaya!

Kah-Kah-Kah

pakbelalang said...

Asal niatnya baik tak usahlah dipertikai tentang slogan 1Malaysia. Yang menjadi persoalan sekarang ialah apakah sebenarnya penglibatan dan peranan Apco mengenai 1 Malaysia ini. Adakah benar 1 Malaysia di ilhamkan oleh Apco atau memang ilham yang "ori" dari Najib.

Jika ilham ini datangnya dari Apco sebagai PR untuk kerajaan, berapakah yuran dikenakan untuk perkhidmatan tersebut. Siapakah yang perkenalkan Apco kepada Najib? Adakah J J? Ini semua Najib mesti terangkan kepada rakyat. Adakah Apco diberi tugas lain seperti untuk melobi pentadbiran Obama supaya memberikan layanan yang istimewa kepada Malaysia supaya dasar Amerika Syarikat terhadap Malaysia berpihak kepada kita dan dapat memberikan lebeh munafaat dari segi perkembangan ekonomi dua hala.Adakah bayarannya setimpal dengan apa yang kerajaan harapkan dari Apco dan adakah elemen "kickback" dalam urusan mendapatkan perkhidmatan dari Apco?

Memang benar di Amerika Syarikat memang sudah menjadi lumrah dan tidak salah bagi sesiapa yang melobi untuk mempegaruhi polisi-polisi pentadbiran Amerika Syarikat. Saya fikir semua negara menggunakan pelobbi untuk mendapat layanan dari pentadbiran Amerika Syarikat. Tapi malangnya pelobibi-pelobbi ini hampir kesemuanya adalah dari syarikat atau agency Yahudi. Itulah hakikatnya.

saji said...

Salam Dato' dan ab

mata lebam kena tumbok

dalam lokap pun ori.

tambah ori 2 kelopkak mata

digrafikan gah berdiri menjaga

bulatan anak mata sebagai

lambang parti keadillan rakyat


saya tabik penciptanya.

Anak Warisan Bangsa said...

Salam Dato',

Waktu di Universiti dulu,ada pensyarah otomotif yang beritahu kami bahawa orang Jepun cukup respek dengan anak muda Malaysia(sekarang gelar mat rempit) kerana anak-anak muda ini mampu ubahsuai motor kapcai 90 cc hingga menjadi seperti motor 150 cc kelajuan maksimumnya.
Kalau kita tengok pula kereta buatan Malaysia dari zaman Saga 1984-85 hinggalah sekarang, ada saja ubahsuai bentuk atau enjin yang dilakukan pemiliknya dan make-up tersebut menambahkan seri kereta dan adakala kita tak boleh kenal jenis atau model kereta apakah yang telah diubahsuai itu.
Begitulah hebat orang-orang Malaysia 'copy & paste'.
Pasal 1 Malaysia tu..abaikanlah, sebenarnya konsep tu sekadar nak membuang duit/dana rakyat jer, bayangkanlah setiap kali kerajaan perkenal konsep, berapa banyak duit dibelanjakan dari segi papantanda, buku-buku penerangan, pamplet, iklan tv , kursus pegawai dan banyak lagi . Tak kurang berpuluh juta di'lenyapkan' atas nama konsep. Dulu 'Islam Had-had hari' berpuluh juta lenyap nak perkenal konsep merata Malaysia dan dunia, Wawasan 2020 pulak berpuluh juta lenyap, ini 1Malaysia entah beratus juta juga lenyap, rakyat hanya dengar dan lupa, yang kenyang siapa?

Fikirkanlah.... lepas ni apa moto pulak?

Anak Warisan Bangsa

Anonymous said...

Salam Tuan Pemblog,

Kalau sayalah yang berkuasa, saya akan upah syarikat profesional untuk mendapatkan perkhidmatan bernilai tinggi daripada melantik kroni sendiri untuk memberikan perkhidmatan yang serupa.

Ini kerana syarikat yang berwibawa meskipun kadar upahannya adalah agak tinggi tetapi setidak-tidaknya jumlah kos sebenar yang keluar dapat dilihat dengan telus, tepat dan tanpa kebimbangan akan adanya kos sampingan/tambahan.

Kalau kroni sendiri yang dilantik sebagai penasihat, meskipun upahan yang ditulis atas kertas adalah sebanya RM 1 per bulan tetapi dek kerana kronisme terbukti sebagai pemangkin bagi perkara yang tidak ditulis secara hitam putih, makanya jumlah sebenar yang diperoleh oleh penasihat tadi mungkin jauh lebih besar dari apa yang diterima oleh entiti swasta seperti APCO dsbnya.

AntiHipokrit

Wallahualam said...

Dato,'

Cuba Dato' huraikan persamaan atau perbezaan konsep " Wawasan 2020", "Islam Hadhari" dan "1 Malaysia". Dari apa yang saya baca dan dengar ia tak lebih dari tanda pengenalan atau tagline seorang PM. PM no 4, no 5 dan no 6. Semuanya menggunakan duit/dana rakyat untuk memberitahu atau mengajar/memberi penerangan kepada kakitangan awam dan rakyat. Semuanya membuat/menaja papan iklan yang besar-besar untuk tunjuk muka mereka dan tulis konsep mereka.
Cuba kita tanya orang kampung tentang konsep-konsep tersebut, jawapannya tentu entah/aku tak ingat/apa tu. Sebagai rakyat yang tak kira siang atau malam hanya ingin mencari sesuap nasi, apa jua konsep yang dilaungkan tidak penting, apa yang penting ialah, barang dapor murah, pendapatan meningkat, anak boleh kesekolah, ada klinik murah, pengangkutan cepat dan selesa, petrol murah. Pada kami , rakyat yang melata di atas muka bumi Malaysia ini, konsep tak menjanjikan apa-apa, tak tahu pun tak pa, bukan boleh kaya pun kalau tak kerja.
Seperti yang dinyatakan oleh Anak Warisan Bangsa, konsep yang dilaungkan sekadar nak melenyapkan dana rakyat secara "merompak depan mata" secara terhormat. Mampukah konsep-konsep tersebut memberikan pulangan dari segi ekonomi? Kalau ada nyatakan jumlah yang dah dibelanjakan dan jumlah yang dikutip.
Semuanya hanya nak membohongi rakyat jer Dato', semakin banyak " tembelang dan temberang" . Apa yang saya pasti Dato', petrol akan naik lagi sebab pasaran dunia petrolium naik, barangan juga akan ikut naik.
Kalau kerajaan nak mendengar....dan kalau kerajaan mahu berubah.... dengarlah rintihan setiap pengundi samada di kota atau desa.....kalau mahu berubah, ubahlah sekarang kepada lebih prihatin.
Bukan membazir kepada papan tanda , slogan atau konsep. Lihatlah kepada parti parti tertua di asia seperti LDP (Japan), Golkar (Indonesia), Barisan Nasional (India) semuanya telah kehilangan kuasa kerana korupsi dan seleweng kuasa.
KPI kamu sedang dinilai.....

Wallahualam.

maae said...

Salam Dato'

So let dine and jive...other than that what we would like to do? So we 'copy' the lifestyles.We do it from behind.Anything else.. a lot!

Copycat..same thing.Otherwise how do you determine SUCSESS.You see a lot in China,Taiwan and Hong Kong.

So Dato,after,lets have some coffee - Kopi Hang Tuah...(pun ada yang copy they call it:kopilatte + kopicino)

Is it wrong to give 'credit' to 'Kopi' Hang Tuah? It's pure,indeed!

jimo said...

baik ada slogan 1Malaysia pun. tak original pun biar laa. daripada pakatan rakyat. entah apa asas perjuangan dia pun kita tak faham. yang satu kata mau islam, yang satu lagi kata langkah mayat dulu, satu lagi kata nak bincang, satu lagi kata nak jadi pm. yang kita tau, satu saja, dia nak jadi kerajaan. nak jadi kerajaan persekutuan pun tak apa laa, tapi dasar-dasar kerajaan negeri yang diperintah pun tak selari. janji yang tak tertunai pun toksah cakap laa betapa banyak. macamana tuu?

saji said...

Sdr ab

"Setakat ini masih tidak ada definasi. JPM kena cari CONTRACTOR BARU LAGI UNTUK BUAT KEMPEN DEFINASI 1MALAYSIA!..... bolih la cap duit lagi bro....tak gitu?"


Komen:

Difinisi Konsep 1Malaysia berdasarkan apa yang DS Najib tengah buat merupakan cara PM UMNO semasa mempromosikan dirinya secara brain washing dari segi style politik dalam menyelesaikan masalah rakyat dan membangunkan negara hanya untuk membezakannya dengan PM2 sebelumnya membabitkan isu perpaduan dan keadilan sosial, khasanya.

abdullahngah said...

pakbelalang,

Pakbelalang berkata "Asal niatnya baik tak usahlah dipertikai tentang slogan 1Malaysia. Yang menjadi persoalan sekarang ialah apakah sebenarnya penglibatan dan peranan Apco mengenai 1 Malaysia ini. Adakah benar 1 Malaysia di ilhamkan oleh Apco atau memang ilham yang "ori" dari Najib.

sedih sungguh, kerana masih ada tak faham dengan slogan satu malaysia yang mahu supaya rakyat malaysia ini tiada jenamanya sedangkan kereta ada jenamanya proton saga, proton iswara, proton waja,proton perdana.

Bentukny modelnya berbeza satu sama lain demikian juga dengan manusia.

Melayu tak sama dengan china dan china tak sama dengan India. wajah rupa ketiga tiga bangsa ini tak sama dan berbeza satu sama lain dan tak boleh berubah miskipun buat plastik segery pun.

Bagaimana jika kita lupa dengan keturunan kita dan lupa dengan bangsa kita. bagaimana kita hendak panggil mamat ah chong dan ramasamy sedangkan mamat itu melayu, ah chong itu china dan ramasamy itu India.

Apa akan jadi jika melayu tidak dipanggil melayu bagaimana pula china tak dipanggil china dan India tak dibanggil India.

Cerca merbalah rakyat malaysia satu masa nanti.

Bolehke rakyat ini bersatu atas 1 malaysia bahawa ini adalah bangsa malaysia yang sangat aneh dan tak masuk akal.

Apa salahnya berbangsa bangsa yang diciptakan oleh Allah itu, sedangkan Allah jelaskan berbangsa bangsa itu untuk kenal mengenal satu sama lain.

Jika ini dibuang sudah tentu akan lebih parah lagi perpaduannya. Bukamns etakat itu malahan soal soal agama juga turut hapus dengan begitu saja.

Apa akan jadi jika rakyat malaysia hidup macam haiwan sepertimana generasi remaja hari ini.

Mereka hanya mahu makan dan minum dan seks macam haiwan sehingga yang hanya berseronok semata mata.

pasal agama di ketepikan dan tak penting lagi, termasuk lambakan kelahiran anak luar nikan jadi tak kisah lagi.

Apatah lagi soal solat tiang agama jadi tak penting lagi dek kehendak pemerintah hari ini.

Yang penting bagi mereka seronok dengan kehendak hawa nafsu yang ada pada haiwan.

Soal tiru ada suatu yang penting walaupun ada pihak mengatakan perkara biasa sama seperti copy salinan.

Ingat bahawa Allah menegaskan jangan jadi macam yahudi dan ikut orang kafir.

Nampaknya manusia hari ini, termasuk yang jadi rakyat negara ini kebanyakannya sudah jadi macam yahudi dan sudah lama ikut orang kafir.

Dan tidak kurang juga derhaka kepada Allah dan Rasullullah SAW dan amat wajar digelar sebagai penjahat penjahat agama.

saji said...

Salam Dato' dan rakan pembahas

Kilang2 sawit Tabung Haji, FELDA dan FELCRA disediakan oleh kerajaan dan diurus oleh orang Melayu kita kebanyakannya

Tetapi tak pernah rugi.

Yang saya tahu kilang2 tersebut dibina berdasarkan tender terbuka.

Maksud saya ada usaha untuk memperoleh kos out flownya dalam kiraan aliran tuninya menjadi kompititif kalupun tak rendah.

Raison D'etre said...

Datuk AKJ,
Its been a long while since I smiled after reading your post.

Thank you for this one. Especially love the Borat quote.

L_J said...

Datuk,

Untuk saya, memang orang2 seperti pembahas Anonymous (yg pertama, bergelar juga: "Generasi bundle") menghuni suatu raung yang pasti menipukan diri sendiri bila mereka menyebut perkara macam, kononya, “... dalam sistem pentadbiran... kita.. [wujud] demokrasi barat walaupun kita ada pentadbiran islam”.

Helo kawan2, dimana ada pentadbiran Islam di Malaysia? Itu hanya suatu mithos yg disebarkan dan dikekalkan oleh UMNO untuk pengunaan orang2 Melayu di kampung2. Pentadbiran di Malaysia hanya mengandungi unsur2 Islam secara rupa luar (outward appearance). Tetapi diasasnya adalah amalan demokrasi parlimen Westminster dan common law. Jangan kena tipu kawan2, hanya sebab doa2 yang dilafazkan bila ada mesyuarat, perhimpunan, perarakan dsbnya. Itu cuma dangkal dan superfisial.

Segala yg lain, walaupun di Parlimen/DUN2, mahupun di mahkamah (melainkan perkara berkaitan dengan Islam untuk orang Islam khususnya) adalah ditadbirkan berasas peruntukan2 sekular. Itulah hakikatnya. Dan, memang, itulah seperti seharusnya dari segi undang2, Perlembagaan dan sejarah modern negara Malaysia.

Akhir kata, jangan kena tipu dan, lebih lagi, jangan tipu diri sendiri dan membinakan suatu ruang atau zon keselesaan berbalut yang hanya khayalan

Salam,

LJ

Anonymous said...

Datuk Akj. Salaam,

KUALA LUMPUR, Dec 29 – Catholic church officials were told to remove crucifixes and to avoid hymns being sung when Prime Minister Najib Razak attended the Archbishop of Kuala Lumpur’s Christmas tea party last Saturday.

The overzealous bid to protect the prime minister’s Islamic credentials was described by sources familiar with what happened as “paranoid” and done without Najib’s knowledge.

The sources also noted the actions of officials from the prime minister’s office could have jeopardised warming religious ties. Malaysian Insider.

For as long as the PM is served a bunch of jokers, the incident like this will continue to tarnish his image as 1Prime Minister of 1Malaysia.

These are many jokers, apple polishers and yes men in the PMO. Some are more afraid of Rosmah than they are of the PM. may got into the PMO because of her.

Ex-Riong

Aina Emir said...

Salam Dato'

Wow! I am impressed with 'Satu Malaysia'... or should I say pretend to be impressed? To be frank, I don't know what it means. I am sure 90% of the population also don't know and don't understand this popular new term 'Satu Malaysia'.

Everybody talks about it, but I just don't know if they know exactly what is it.

If you ask me, I'll just say, it is created so that everybody can pretend to be busy doing something trendy! All the ministers will be busy going here and there with the 'Satu Malysia' thing. But truly, are we really 'Satu Malaysia'? Do we all speak the same language? share the same feelings and thoughts about the country? Do we all really love Malaysia? I wonder.

dan kajang said...

Assalamualaikum Dato',

1. Copy is everywhere. Dalam dunia ni mana ada original idea. Tak banyak sedikit mesti terpaksa copy sebab kita ni makluk Allah. So apa salahnya copy.

2. Yang pentingnya ialah asalkan apa yang kita copy atau tercopy itu bertujuan baik, maka tidak perlulah diheboh2. Begitu juga dengan "1Malaysia". Tujuannya ialah untuk kita rakyat Malaysia tidak kira Bangsa, Agama atau pegangan parti politik hendaklah bersatu dan mengaku kepada dunia bahawa kita ini "1', 1Malaysia. Kalau 1Malaysia ini bertujuan nak memecahbelah rakyat maka barulah kita kena tolak slogan itu.

3. Jadi tak payahlah DS Anwar tu nak sensasikan isu ini. Sebagai rakyat Malaysia, kita semua patut sokong perpaduan dan bukan menentang. Kerajaan pula tak payahlah nak layan sangat karenah orang yang tidak mahu bersatu ini. Bagi mereka apa sahaja yang dibuat oleh Kerajaan, semuanya tidak baik. Kalau nak dilayan maka tak jadi kerja akhirnya.

makbudak said...

salam dato',

ala, saya nampak org melayu jer yg banyak sibuk dgn 1M ni. bangsa lain kalau sibuk pun atas dasar nak carik untung untuk meniaga jer....

nak 1M apanya kalau bahasa melayu dipandang sepi. tengok jelah papan2 iklan. ataupun nyonya2 atau apek2 tua tu, ckp melayu pun ada yg tak tahu. sekolah pun nak tuntut sendiri2. undang2 toksah cerita. tengok kat jalan2raya, kalau tgk kereta parking suka2 hati dia jer tengok driver dia...mcm takde undang2.

yg nampaknya ketara 1M ni, mcm nak suruh semua bangsa ikut mera'ikan perayaan kaum2 lain, walaupun dalam Islam tak boleh ikut ugama lain punya acara keagamaan mereka. bagiku Ugamaku, bagi kamu ugama kamu... sekarang pun ramai org Islam dah tak sensitif lagi dgn hukum hakam Islam. 1M punya pasal. sokong mufti johor yg tegur budak2 melayu Islam yg disuruh pakai baju santa claus. punyalah tak sensitif dgn ugama mereka2 ni...

Islam memang suruh bersatu padu serta menghormati hak2 kaum2 yg bukan Islam, Rasulullah s.a.w sendiri pun pernah bangun berdiri apabila mayat seorang bukan Islam dibawa lalu, tapi bukan sampai gadai prinsip dan redha dgn ugama mereka.

Wallahua'lam...

affendi hussain said...

Salam Dato',

Credit should be given to where its due..
Whoever PM Najib's advisors are, be it APCO or whatever.. they already done a good job to BN..

BN captured back Perak state and walk from their fall back to triumph in Hulu Selangor, Galas & Batu Sapi. Tenang probably one foot set in already..

So who form the Pakatan Rakyat advisors?
- The deadwood lawyers like Lim Kit Siang, Karpal Singh, Lim Guan Eng.. the ex-UMNO reject like Anwar Ibrahim & gang.. Zaid Ibrahim (now no more)..and the mullahs of PAS..and not to forget, the lost soul bloggers like the runaway Raja Petra..?

See where they're heading to now? Who's navigating them? Lost cause , lost direction and lost track running to nowhere while their opponent BN still walking maybe slow but at a consistent pace..

Good thing come with a price.. "hanya yang bijak tahu memilih.." (slogan inspira proton)..

The stupid of all would be the one that choose a lousy one but with overprice tag!

The one that choose the cheap and lousy one is not so bad after all..

wasalam

("/)

L_J said...

Hello brader/sis/baby Aina Amir,

"One Malaysia" very simple: i.e., One Malaysia for Melayus; One Malaysia for Cina; & One Malaysia for Indians!

No prizes for guessing which group gets the biggest bite of the cherry :-)

Salam,

LJ

Anonymous said...

Salam Dato AKJ,

sangat bersetuju dgn pandangan AbdullahNgah serta Aina Amir dengan pandangan mengenai bangsa dan Satu Malaysia ni,saya sendiri pun tak faham.

jika yg diinginkan memupuk perpaduan dikalangan rakyat Malaysia,jawapan saya Ya,bagus,perlu tetapi jika kesamarataan adakah boleh atau menjadi realiti??...

Posting Dato sendiri pun.."In Malaysia,macam-macam ada"

PakChop

Zainal Ariffin Ashari said...

Datuk,
Salam, saya kira anak kecil mula meniru tingkah laku ibubapa/penjaga yang membesarkannya seperti makan, minum, bercakap mahupun apabila bermain.
Jika saya faham bahawa tidak semestinya peniruan adalah sesuatu yang buruk, mengapa polemik 1Malaysia meniru 1Israel dibesar-besarkan? Saya ingin memahami konsep ini jika ianya membawa manfaat.
Zainal Ariffin Ashari

Tinta Hitam said...

Datuk,

1Malaysia ni kami di PR dah lama amalkan.Kami tidak bersifat perkauman mcm UMNO/MCA/MIC.Persolannya skg siap yg menentang 1Malaysia ni? BUkan org org UMNO sendiri?PERKASA itu UMNO yg bersifat anti 1Malaysia.Begitu juga org org didlm UMNO yg pergi merata pelusok kg mempropagandakan cina nak rampas Malaysia

ali ahmad said...

Salam Dato',

Banyak yang lucu dalam pojok Dato' ini kali....

"Had he known that they were laden with love, passion and longing for human form, he would have banned them for good"......

INI KENYATAAN YANG HAKIKAT

cuba sesekali tengok video klip lagu Arab di ASTRO tu....cara mereka pakai baju, bergaul antara muhrim......kalah kita di Malaysia ni...jauh ketinggalan.....

mereka berbudaya BARAT....tengok aja di KL....yang seksi-seksi tu....orang bangsa ARAB......Iran, Lebanon, Mesir, Iraq, lain-lain lagi...

part copy-copy ni.....semua orang copy....Dato' editor surat khabar...lagi tahu macam mana orang "paper" copy-copy ni...

budak "U" pun copy-copy juga nak pass....tak kira lah first degree, master, PhD.....semua copy.....

hatta minum kopi pun copy-copy.....kopi tok janggut ka, kopi misai kucing ka, kopi ginseng ka, kopi tongkat ali ka....semua copy-copy....

cuma yang kita semua musykil sikit tu, kenapa mahu ambil perunding jauh sampai Amerika....nak bayar tambang turun-naik kapal terbang bukan sikit duit....bagus kalau datang pakai basikal....naik moto...ini semua all in 1 package punya deal ni, tujuh keturunan pun tak habis pakai duit......ada tempat di Kedah nu, baru aja lepas sengsara 7 keturunan...la ni kita gali lagi lubang kuboq 7 keturunan....

moto-moto ini tok sah lah nak gempak-gempak.....pergi tanya lah tok wan di bendang nu.....apa maknanya.....nganga ja.....dia tak risau pun, yang dia risau bila kerajaan nak pi baik ban...baru hujan 30 minit, bah dah....3 bulan punya kederat habis macam tu ja...

ambil duit bayar perunding tu gi baik ban lagi banyak pahala....

Dr Jamal Badewi said...

Dato Kadir.

Najib menguna khidmat APCO dalam pentabirannya.Ini Tidak dapat di nafikan.

Jiga kita tidak dapat nafikan yang APCO dimileki oleh Jew dari America.Lihat sahaja latar belakang APCO dan orangnya yang terlibat.

Saya setuju dengan Dato yang Najib membelanjakan berpuloh juta wang taxpayer untok membayar khidmat APCO.Tugansnya yang paling berharga ialah sabagai lobby group di Amerika dan ia mengator siri lawatan Najib,Rosmah dan Zaid Hamidi semasa mereka melawat Amerika.

Najib berani dan dia tentu mempunyai sebab yang kukoh untok megunakan khidmat APCO dalam menasehatinya dalam pentabiran Negara.

Selamat Maju jaya.

Anak Warisan Bangsa said...

Salam Dato',

Akhirnya kita berjaya menjuarai Piala Suzuki AFF. Apa yang menarik ialah rata-rata pemain Malaysia berumur 19 tahun hingga 23 tahun. Mereka ini adalah hasil pendedahan di Liga Slovakia selama 4 bulan pada tahun 2009.
Melihat kepada komitmen dan taktik yang digunakan, pasukan ini amat berbeza dari pasukan yang sebelum ini dibentuk oleh jurulatih seperti B.Sathianathan kerana permainan yang ditunjukkan lebih kepada kemahiran individu berpasukan. Ini juga hasil "copy and paste" tetapi bermanafaat untuk industri bolasepak negara.
Di harapkan pemain-pemain muda negara akan terus diberikan pendedahan diperingkat Eropah supaya mereka lebih matang.
Walau apapun, tahniah Malaysia.\

Anak Warisan Bangsa

Sufian Idrus said...

What I know, 1Malaysia is money consuming; with its propaganda, billboards, advertisements, promotions..., etc? And of course, its arguments...But I am not aware of its positive outcome.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).