About Me

My Photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).

Saturday, February 27, 2010

Cerita Lama Dan Nostalgia Zaman Muda

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

HASIL tampalan mengenai ulang tahun blog kita yang keempat, beberapa pembahas meminta saya bercerita mengenai hal-hal yang ringan. Terima kasih.

Saya sudah bagi pandangan awal mengenai cadangan “menggabungkan” Felda, Risda dan Felcra. Berhati-hatilah. Jangan guna alasan “synergy” atau keserasian sewenangnya. Saya yakin kerajaan tidak akan tergesa-gesa.

Sdr Hang Jebat bertanya saya kalau saya jumpa tempat makan baru. Saya pun dah lama tidak menjelajah mencari tempat makan baru.

Cuma nak cerita yang ketika saya makan ikan bakar di Bandar Raya Melaka semalam, saya asyik dan kagum dengar Mr Chua nyanyi karaoke lagu-lagu Hindustan, siap dengan geleknya sekali.

Mr Chua kata kegemaran dia menyanyi lagu-lagu Hindustan. Katanya 13 Mac ini dia dijemput menyanyi di hadapan orang besar di pertandingan masak nasi lemak di Kuala Lumpur. Saya kena “check” dulu sebab Mr Chua kata hadiah nombor satu RM10,000.

Nasi kandar kegemaran saya di Kuala Lumpur ialah Kudu di “International Hotel” Jalan Tuanku Abdul Rahman. Kudu dah lama meninggal. Perniagaan kini diuruskan oleh anak-anaknya. Semasa hayatnya, Kudu dan International Hotel adalah tempat lepak P Ramlee.

Di Penang, nasi kandar Line Clear di Penang Road pilihan saya dan di Alor Star Nasi Royal dekat panggung Royal lama dan tak jauh dari Pekan Rabu.

Kepada Saudara Said, terima kasih kerana menjadikan pekan nat Tanah Merah (kampung saya) sebagai pilihannya. Pekan nat Tanah Merah sejak dulu lagi diadakan setiap Rabu.

Pekan nat ni ada sejarah bagi saya. Pada tahun 1954, saya patut masuk darjah 1 Sekolah Melayu Pendang. Tapi pada tiga hari pertama pembukaan sekolah (Ahad, Isnin dan Selasa), pagi-pagi lagi saya dah cabut masuk kebun getah, bersembunyi kerana tidak mahu ke sekolah.

Puas Allahyarham ayah saya, emak dan kakak mencari tapi tak jumpa. Kebun getah zaman itu penuh belukar, rumpun mengkuang, duri dan banir.

Tapi pada petang Selasa, ayah dengan wajah gembira menyuruh saya berpakaian kemas pagi esok (Rabu) kerana dia hendak membawa saya ke pekan nat Tanah Merah makan laksa kuah belut kegemaran saya.

Saya membonceng basikal “Hercules” hitam ayah. Dia mengayuh dengan laju. Sampai ke simpang tiga pekan Tanah Merah, dia memusing ke kanan ke arah Pendang. Pekan nat di sebelah kiri.

Saya sedar saya masuk perangkap tetapi tidak boleh terjun kerana ayah mengayuh dengan amat laju. Setengah jam kemudian sampailah saya ke Sekolah Melayu Pendang.

Saya diserahkan kepada Allahyarham Cikgu (Datuk) Shaari Abu Bakar yang menjadi bapa angkat saya selama lima tahun selepas itu. Maka pada usia tujuh tahun saya memulakan persekolahan atas tipu helah ayah saya. Moga-moga Allah mencurahkan rahmat ke atas roh mereka.

Pekan nat Tanah Merah sekarang tak macam zaman saya. Sekarang banyak barang-barang moden, plastik dan berbungkus. Dulu ada buah keranji, asam kelubi, buah rotan, berjenis-jenis terung, jagung huma, timun huma, ikan pekasam, jeruk maman, daging kering, buah perupuk, ulam lamjai, petai, jering, genuak (kerdas), bedak sejuk, kulit sintuk dan halwa rambut.

Paling dinantikan adalah orang silap mata dan Abdul Rahman (Loman) tukang gigi dan penjual ubat cacing kerawit. Cacing rambu, kata orang Utara.

Dengan izin, “sales pitch” Loman tukang gigi: “Ni, Loman nak bagi tau sikit. Cacing lamu (rambu) ni pungkur Loman pun dia kolek (korek), pungkur laja (Raja) pun dia kolek, pungkur Tunku Abdul Loman (Rahman) pun dia kolek. Mai la beli ubat. Tak hilang penyakit, hilang dit (duit). Minta dit balik,Loman dah makan.”

Sdr Fed Up cakap pasal tanaman padi di Kedah. Maaf cakaplah, saya rasa petani sekarang tidak tekun, pintar dan pandai macam zaman dulu. Semua menjadi mudah kerana subsidi, jentera moden, baja kimia, racun serangga dan rumpai. Jelapang pun tak ada lagi. Padi dituai oleh “combined harvester” dan dihantar terus ke kilang. Makan beras beli mutu rendah bila makan rasa macam pasir.

Dulu kita buat dengan tangan dibantu oleh bantuan kerbau. Baja organik. Benih dikaji selidik dan dicipta sendiri. Menanam dan menuai secara gotong-royong. Dalam istilah Utara, berderau. Hidup susah tetapi orang kampung tekun, sihat dan saling tolong menolong.

Sekarang semua tauke buat. Baja subsidi pun silap-silap jual kepada tauke. Akibat penggunaan baja subsidi dan racun yang berlebihan, bumi kini keracunan. Padi semakin tidak menjadi. Rumput rumpai dan siput gondang emas semakin tahan racun. Upah menanam semakin naik dan bergantung kepada pekerja import dari Negeri Thai dan Bangladesh. Saya bimbang, tanpa subsidi dan perlindungan, bersawah akan kembali ke zaman cukup makan (subsistence).

Mungkin benar kata Sdr Keturunan Jebat, orang Melayu semakin “complacent” dan tidak lagi berdaya maju. Sesetengah atau majoriti orang Melayu pasti kena pukulan “KO” kalau kerajaan tidak berhati-hati dengan kempen liberalisme, globalisasi, persaingan, keterbukaan dan dunia tanpa sempadan.

Bukan orang Melayu saja akan susah, peniaga dan tauke Cina yang menjadi pembekal dan perantara juga akan turut menderita jika pertanian tradisional dan pekebun kecil terkena pukulan “KO.”

Jadi kita perlu pastikan tempat yang terjamin kepada sektor ekonomi ini dalam Model Baru Ekonomi/Model Ekonomi Baru yang sedang dirangka itu.

Mengenai nostalgia SAHC (Kolej Sultan Abdul Hamid) di Alor Star seperti yang ditanyakan oleh Sdr Dan Kajang, saya hanya dua tahun di sana (tingkatan 6 rendah dan atas) tahun 1967 dan 68.

Bila dapat biasiswa (kecil) RM55 sebulan, kami pun pi joli (jolly) ke Penang. Naik bas UTC ke Butterworth, lepas tu feri, makan nasi kandar di Simpang Enam, beli seluar jeans di Pitchay Gani Penang Road dan menumpang di Peking Hotel.

Yang berani (adventerous) curi-curi ke Hat Yai. Bila balik kena tangkap guru disiplin di stesen kereta api Alor Star dan kena rotan di belakang tabir. Yang disyaki dijangkiti penyakit, dihantar ke klinik yang doktornya adalah juga ahli Lembaga Pengelola Sekolah.

Zaman itu zaman kita bercinta, berbahas dan berdrama. Madah dan puisi adalah penghias bibir. Surat cinta lebih penting daripada karangan dan kerja sekolah.

Dan akhir sekali cadangan Sdr Bleacher agar saya mengadakan perhimpunan pembaca dan pembahas blog ini. Maaflah, saya sudah banyak tahun tak buat rumah terbuka Hari Raya. Kalau dengar saya buat majlis seumpama itu, saudara dan saudari adalah dijemput.

Kepada semua pembahas, terima kasih atas ucapan tahniah saudara dan saudari. Kata orang Putih, we can all congratulate ourselves.

Wednesday, February 24, 2010

Blog Kita Genap Empat Tahun

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

HARI ini, 24 Feb. Genaplah empat tahun blog kita. Tampalan (posting) pertama kita berjudul “Tanda tanya di sebalik mohon maaf NST” muncul pada 24 Feb. 2006.

Rencana itu mengenai mohon maaf NST setelah menghina Nabi Muhamnad (SAW) dengan menyiarkan kartun daripada sebuah akhbar Belanda. Ia mendapat tujuh ulasan pembaca.

Kini, ada kalanya para pembahas menyumbang lebih 100 komen bagi sebuah tajuk. Terima kasih. Saya amat gembira kerana ramai pembahas semakin gigih berbahas antara satu sama lain.

Walaupun blog kita agak serius dan saya mengenakan syarat yang agak ketat kepada pembahas, namun bilangan lawatan dan komen telah meningkat dengan menggalakkan.

Blog kita tidaklah sebesar sesetengah blog popular tetapi syukur, bilangan kunjungan telah melepasi empat juta dan sejak ciri pengikut tetap atau “followers” diperkenalkan oleh Blogger.com, bilangan “followers” sudah melebihi 800 orang (810 hari ini).

Daripada nada perbahasan, khasnya mengenai tajuk politik, kita boleh membuat kesimpulan rambang seperti berikut:

1. Blog kita ini dilawati oleh semua bangsa tetapi majoritinya adalah Melayu;

2. Pelawat dan pembahas blog ini terdiri daripada penyokong kerajaan dan pembangkang, dan mereka yang tidak berparti;

3. Walaupun pembahas rata-rata mengakui diri mereka matang dan berkata rakyat kini sudah matang, tetapi ramai yang emosional, tidak bertolak ansur dan tidak boleh menerima pendapat yang berbeza;

4. Namun saya gembira dan bersyukur yang mutu perbahasan semakin meningkat dan sebilangan pembahas sudah boleh dianggap sebagai pembentuk pendapat umum yang berwibawa; dan

5. Masih ramai (atau boleh saya katakan majoriti) masih menggunakan nama samaran atau menghantar komen dengan menggunakan “Anonymous” yang tidak akan dilayan.

Namun, saya ucapkan terima kasih tidak terhingga kepada semua pembahas dan pembaca. Moga-moga interaksi kita menjadi semakin matang dan bermanfaat.

Tuesday, February 23, 2010

Khalid Samad Pertikai Keadilan Kepemimpinan Pas

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

KEWIBAWAAN kepemimpinan Pas terus dipertikaikan dari dalam apabila Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, menggesa kepemimpinan parti itu menghukum semua ahli yang “mensabotaj Pakatan Rakyat.”

Sementara itu Ketua de fakto PR, Anwar Ibrahim, mengumumkan pelan menyegarkan semula PR yang termasuk penubuhan Panel Disiplin bagi menangani pergaduhan di kalangan ahli parti-parti komponen.

Kenyataan beliau dibuat ketika pertikaman lidah secara terbuka sedang memuncak antara ahli partinya, PKR dengan DAP di Pulau Pinang.

Khalid dilaporkan oleh laman berita bebas The Malaysian Insider sebagai berkata kepemimpinan sedang diadili kerana menggantung beliau selama enam bukan, tetapi membebaskan Dr Hasan Ali, Pesuruhjaya Pas Selangor, dengan hanya amaran.

Lembaga Disiplin Pas pada 29 Januari lalu mengambil tindakan ke atas Hasan kerana membuat kenyataan terbuka mengkritik Selcat, badan pengawasan pelaksanaan kerajaan PR Selangor.

Manakala Khalid dihukum kerana dituduh mendedahkan rahsia parti dalam pergaduhannya dengan Dr Hassan. Khalid mahu Dr Hassan ikut dasar parti atau meletakkan jawatan.

“Bukan saya sahaja yang sedang diadili tetapi parti juga kerana orang ramai sedang memerhatikan bagaimana kita menguruskan diri kita,” katanya kepada The Malaysian Insider semalam.

Beliau mendakwa Pas telah gagal memastikan keadilan dilakukan dan berkata dia belum dimaklumkan apakah rahsia parti yang didedahkannya itu. Katanya Lembaga Disiplin tidak menyatakan apa kesalahan beliau selain mengatakan dia didapati bersalah.

Khalid berkata beliau akan merayu kepada kepemimpinan Pas supaya membuktikan keikhlasan dan komitmen mereka kepada PR. Katanya keikhlasan dan komitmen Pas kepada PR sedang dipersoalkan.

Katanya Islam menyeru pengikutnya menunaikan janji sambil merujuk kepada kenyataan Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat, pada tahun 2008 bahawa Pas wajib meletakkan kedua-dua belah kaki di dalam sebuah sampan dan bukan sebelah kaki dalam dua buah sampan.

Khalid mengulangi kenyataan yang dia tidak akan merayu hukuman yang dijatuhkan ke atasnya oleh Lembaga Disiplin.

Sunday, February 21, 2010

Is It True, No Forgiveness From Mohd Najib?

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

AFTER reading a Bernama report of the live interview the Prime Minister’s wife, Rosmah Mansor, gave to Bernama TV, I wonder if I have misjudged and misread Mohd Najib Abdul Razak all this time.

I first came into direct contact with the Prime Minister in 1977 when I interviewed him for the now defunct Business Times. He was 23 years old, a first-year Member of Parliament and still unmarried.

My last formal meeting with him was in March last year, just a few days before he became Prime Minister on April 3.

I had always thought of him as nice, non-confrontational and forgiving person.

But Rosmah, in the interview painted a somewhat different picture of her husband. She was quoted as saying: “I always tell others not to underestimate Datuk Najib, he is not easily angered but do not provoke him. If he is angry, there is no forgiveness for you.”

I know he does not get angry easily. In my meetings with him over the years – including friendly after lunch chats at his old Jalan Duta house – I told him many unpleasant and uncomplimentary things. Some were officials in nature while others were personal. He seemed to take the comments and criticisms calmly and showing strong emotion.

So when the woman closest to him said “if he is angry, there is no forgiveness for you”, I am surprised. I have never considered Mohd Najib to be a vengeful person.

Then again who am I to argue with the person closest to him. I have either misread Mohd Najib all these years or he has changed. Either way it does not bode well for the people.

As Prime Minister, not everything that is told to him will be pleasing. There’ll be news and information that is bound to displease or anger him.

Also, it surprised me that Mohd Najib is capable of, or is in the habit of stomping his feet. But that’s what Rosmah told the TV station. She said:

“Datuk does not say much but he registered what is happening around him. If I made a mistake, he will reprimand me. If he stomp his feet, it will shudder me.”

Maybe he does that with his wife. The feet stomping that is!

Rosmah said: “What is important we are close to each other where we can talk things over, we laugh and share jokes as it is important that a leader should not be so stressed out.

“So when he comes home, we watch TV together, we go out to dinner together. In short, we are best friends.”

But most important is Rosmah’s dismissal of the notion that she is a hidden hand behind the Prime Minister’s decision-making process.

Asked about the allegation, she said: “I have not heard about it, but it is not something that I am sensitive of as it is not true. Maybe I am a bit vocal or gregarious... I like to have friends unlike Datuk Najib, who is a bit reserved.

“But it does not mean that since Datuk Najib is a reserved person, I am making the decisions... I am the type, who will voice out my dissatisfaction, but once said, it is done. I do not harbour feelings.”

Whatever the case may be, the important thing is his one year as the Prime Minister is fast approaching and the people are watching. It is their assessment that really counts.

The following is full report from Bernama.

“KUALA LUMPUR: Datin Seri Rosmah Mansor, wife of the prime minister, has dismissed a talk that she is the hidden hand behind Datuk Seri Najib Razak’s decision-making process.

“I have not heard about it, but it is not something that I am sensitive about as it is not true. Maybe I am a bit vocal or gregarious... I like to have friends, unlike Datuk Najib, who is a bit reserved.

“But it does not mean that just because Datuk Najib is a reserved person, I am making the decisions... I am the type who voices my dissatisfaction, but once said, it is done. I do not harbour ill feelings,” she said in an interview on Hello Malaysia over BernamaTV at Wisma Bernama here on Friday.

Rosmah said that although Najib was not a man of many words, he should not be underestimated.

“I always tell others not to underestimate Datuk Najib. He is not easily angered but do not provoke him. When he becomes angry, there is no forgiveness for you.

“Datuk does not say much but he registers what is happening around him. If I make a mistake, he will reprimand me. If he ever starts to stomp his feet, I will shudder.

“What is important is that we are close to each other. We can talk things over. We laugh and share jokes. It is important that a leader should not become too stressed.

“So, when he comes home, we watch tv together, we go out to dinner, together. In short, we are best friends,” she said.

Rosmah said that she looked after her husband’s needs such as food, clothes and health.

“When he is at home, I do not go out unless I have prior engagements. I also ensure that Datuk Najib stays fit by exercising at the gym.

“I try to ensure that he is not troubled by having to haggle over petty matters as his thoughts should be on the people and the country,” she added.

On another issue, Rosmah advised parents to get back to basics by passing on to their children the tradition of being respectful and thankful.
Parents should not leave the responsibility of teaching their children entirely to schools, she added.

"I am taking a serious view on this matter. Why do youths nowadays fail to say thank you, do not feel they are indebted or do not have respect for others?

"We need to have an awareness campaign, a programme to teach children to respect others. We may have to return to the tradition of mothers pinching us if we did not say 'thank you'.

"Nowadays, mothers no longer pinch their children. When their children make mistakes, they are not reprimanded," she said.

On the PERMATA Pintar programme, she said that about 400 smart children attended a summer camp held at Universiti Kebangsaan Malaysia recently.

"Under the PERMATA Seni programme, a children's concert involving an orchestra, a choir and traditional performances will be held at the end of the year," she added. -- Bernama

Thursday, February 18, 2010

Kes Anwar: Mentaliti Penjajah Dunia Barat

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

MENTALITI penjajah dan sikap tinggi diri susah hendak dipisahkan daripada bangsa-bangsa Eropah apatah lagi bangsa-bangsa yang pernah menjadi penjajah.

Inilah yang terserlah daripada sikap angkuh 50 Ahli Parlimen Australia yang menuntut agar tuduhan liwat terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, digugurkan.

Mereka ini berasa mereka berhak campur tangan dalam urusan semua negara, khasnya negara-negara yang tidak sama warna kulit dengan mereka.

Tapi mereka amat berhati-hati atau tidak campur tangan langsung dalam urusan negara-negara yang sama warna kulit dengan mereka.

Tetapi kalau negara itu berkulit hitam, sawa matang, kuning, coklat atau apa saja warna selain putih, mereka cepat masuk campur.

Seolah-olah tersemat dalam sanubari mereka bahawa orang kulit berwarna tidak mampu menguruskan diri dan negara mereka.

Tidak kiralah sama ada ketua kumpulan 50 MP Australia itu, Michael Danby, seorang pengamal seks JDJ (jantan dengan jantan), seperti yang didakwa, atau sah seorang Yahudi, tindakan mereka itu sangat angkuh.

Mereka mahu negara jadi macam negara mereka di mana seks sama jenis tidak menjadi kesalahan malahan parti Danby, Parti Buruh Australia, tahun lalu mengambil ketetapan membenarkan perkahwinan sesama jenis jika ia kembali berkuasa.

Tetapi di Malaysia seks sesama jenis, tak kira jantan atau perempuan, adalah salah di segi undang-undang.

Kita akui Anwar ramai penyokong dan pesimpati di negara-negara Barat. Ini tidaklah menghairankan. Sebelum menyertai Umno dan menjadi Timbalan Perdana Menteri pun, dia telah menjalin perhubungan yang akrab dengan aktivis, pemikir, cendekiawan dan ahli politik Barat.

Reaksi Amerika Syarikat, bagaimanapun, lebih sederhana. Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Luar Dewan Senat, John Kerry, sekadar menyeru “penyelesaian kes ini dengan cara yang membina keyakinan terhadap keberkecualian dan kredibiliti sistem kehakiman Malaysia.”

Seruan itu berpatutan tetapi tidak mempunyai kredibiliti kerana Amerika sendiri tidak menghormati undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia walaupun seks sesama jenis tidak menjadi kesalahan asalkan atas dasar suka sama suka. Tapi kalau paksa, kena juga.

Amerika menangkap, memenjara dan menyeksa ratusan rakyat asing, hampir semuanya Islam, di Guantanamo Bay tanpa perbicaraan kononnya kerana Guantanamo Bay bukan dalam wilayah Amerika. Ia terletak di pulau Cuba.

Sebenarnya agak aneh yang hanya dua buah negara Barat setakat ini membuat petisyen rasmi mengenai kes ini.

Mengenai tindakan Pakatan Rakyat sebulat suara menyokong campur tangan 50 MP Australia itu, ia tidak memeranjatkan. Anwar adalah ketuanya dan parti-parti pembangkang Malaysia akan menyokong sesiapa saja yang memburukkan kerajaan.

Haji Abdul Hadi dan Nik Abdul Aziz Nik Mat mungkin sudah lupa atau tidak membaca dan tidak mendengar berita bagaimana Barat mengutuk dan menyifatkan Undang-Undang Hudud Pas sebagai zalim (draconian).

Protes Pemuda Umno dan Perkasa bukan terhadap kerajaan atau rakyat Australia tetapi terhadap 50 MP Australia itu. Lagipun Danby bukan daripada parti pemerintah dan hanya 50 daripada 226 Ahli Parlimen (Senat dan Dewan Rakyat) yang tandatangani petisyen itu.

Satu aspek menarik perbicaraan kes Anwar setakat ini adalah percubaan pihak pembela menggunakan pelbagai isu dan helah teknikal untuk membatalkan perbicaraan atau setidak-tidaknya pun melengahkannya.

Sunday, February 14, 2010

Tigers Aren't Burning Bright Anymore

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

THIS Chinese new year, is not my year. According to Chinese almanac, I was born in the year of the pig. I have no problem with that. Pigs are thriving – swine flu no swine flu.

In the UK, the army used pigs in their blast experiments. When the pig huggers complained, they said better to use pigs (than humans).

This year, according to Chinese almanac, is the year of the tiger. Those born during the year of the tiger have something to look forward to. The economy, they say, is recovering. We can all yam seng to that – not necessarily with Tiger beer. Coco-cola will do.

Alas there’s little for the real tigers to look forward too. They are being hunted and eaten to the brink of extinction.

According to the Discovery Channel, fewer than 50 wild tigers remain in China (where the most number of people are welcoming the year of the tiger).

A conservation group in the Middle Kingdom had voiced the hope that the year of the tiger would not be the last for the endangered big cats there.

Xie Yan, director of the China program for the US-based Wildlife Conservation Society (WCS), said that just 20 years ago tigers still roamed across large swathes of China.

As China booms, is seems, the tigers are doomed.

Based on data from the year 2000, there are only around 15 Bengal tigers left in Tibet, 10 Indo-Chinese tiger in China's southwest, and around 20 Siberian tigers in the northeast.

A Reuters report from The Hague quoted a UN expert as saying that genetic experts had found evidence a restaurant in China served tiger meat in defiance of a 1993 ban.

John Sellar, the senior enforcement officer for the Conference on International Trade in Endangered Species (CITES), said the tiger farm he visited in China "vehemently denied" serving tiger’s in a restaurant linked to it.

But evidence compiled after he visited the Guangxi Xiongsen Bear & Tiger Garden this year backed up a report by Britain's ITN television that the restaurant had tiger on the menu, he told a CITES meeting.

Sellar sent a copy of a genetic laboratory report made on a sample of meat obtained by ITN to experts at the U.S. Fish and Wildlife Service, who confirmed the study was properly carried out and the results matched tiger DNA.

In our beloved (but not anymore happy) Malaysia, we will still be greeting our Chinese countrymen (and women) a happy new year of the tiger although only an estimated 500 tigers are left in the wild.

The rest had been shot and eaten. A few were destroyed because they attacked people and livestock.

The New Straits Times some years ago reported that (Chinese) restaurants in Johor had been found to be serving tiger meat to attract customers from neighbouring Singapore.

Tigers had been extinct from Lion City since 1902. According the lore, the last wild tiger was shot when it roamed into the Raffles Hotel (where the White hunters were billeted) on Aug. 13, 1902.

The NST report said the Singaporeans were willingly to pay as much as RM1,000 for a kg of tiger meat to satisfy their palate and supposedly boost their libido.

The Malaysian Nature Society Johor branch adviser Vincent Chow was quoted by the paper as saying that tiger meat could fetch as much as RM1,000 per kg, depending on whether the meat was sold cooked or fresh, while the going rate for tiger’s bones was RM600 per kg.

What is RM1,000 to Singaporeans for tiger meat and bear’s bile if they can improve their mojo? A Durex – yes the condom maker – 2008 global survey found that Singaporeans made love on average 62 times a year against the world’s average of 127.

Now Minister Mentor Lee Kuan Yew knows why he has to depend on imported Chinese and other immigrants to boost his country’s birth rate and its population.

But there aren’t enough tigers to help Singaporeans spice up their love life. The WWF estimates that there could be as few as 3,2000 tigers left in the wild worldwide. Save the tigers, take the Viagra!

In 2008, Malaysia embarked on the ambitious National Tiger Action Plan with the hope of doubling tiger population to 1,000 in 2020. But so far we have heard of wild tigers being shot but not the proof that tiger cubs are being born in the wild.

For reasons best known to the WWF, the world wildlife conservation fund, has declared 2010 The Year of The Tigers.

Its website said: “On February 14, 2010, the Chinese lunar calendar rolls into the Year of the Tiger. Unfortunately, the plight of wild tigers doesn’t call for much celebration. Three subspecies have been driven to extinction in the past century alone and experts estimate there are as few as 3,200 tigers left in the wild. The good news is that together we can secure a future for these magnificent big cats. Join WWF to reach Tx2, our goal to double the number of wild tigers by 2022, the next Year of the Tiger.”

So, to all and sundry, the scribe say, gong xi fa chai, be safe and be happy. Hopefully the year of the tiger brings happiness and vigour (especially to the economy).

Of the magnificent cat, Willian Blake wrote:

TIGER, tiger, burning bright

In the forests of the night,

What immortal hand or eye

Could frame thy fearful symmetry?



In what distant deeps or skies

Burnt the fire of thy eyes?

On what wings dare he aspire?

What the hand dare seize the fire?



And what shoulder and what art

Could twist the sinews of thy heart?



And when thy heart began to beat,

What dread hand and what dread feet?



What the hammer? What the chain?

In what furnace was thy brain?

What the anvil? What dread grasp

Dare its deadly terrors clasp?



When the stars threw down their spears,

And watered heaven with their tears,

Did He smile His work to see?

Did He who made the lamb make thee?



Tiger, tiger, burning bright

In the forests of the night,

What immortal hand or eye

Dare frame thy fearful symmetry?

Thursday, February 11, 2010

Si Duta Malang Dan Pegantin Bermisai

A Kadir Jasin

[NOTA KEPALA: Sila terus berbahas tampalan berjudul: Government Expert: GST Not Burdonsome. Yang ini cerita penghipur lara. Terima kasih]

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

DALAM dunia, macam-macam ada. Di kampung saya masa saya remaja dulu, kalau mahu isteri cantik, minta ibu carikan.

Yang pertama sekali dia akan pastikan bakal menantunya cantik, tak berparut dan mempunyai susuk badan yang boleh melahirkan banyak anak. "Susu" mesti segar dan besar.

Mula-mula majlis menengok di mana rombongan akan curi-curi tengok bakal menantu. Seeloknya waktu pagi lepas mandi kerana pada waktu itulah, konon cerita, kejelitaan seseorang gadis menyerlah.

Dulu memang susah nak cari anak dara tak berparut duit siling kerana jangkitan kudis buta atau calar balar terkena onak dan duri.

Lepas itu merisik. Bila semua kena dan setuju, baru masuk meminang. Selalunya bakal pengantin tidak jumpa satu sama lain sampailah akad nikah bila suami menyarungkan cincin ke jari manis isterinya.

Dipantaskan ke hadapan 50 tahun, kalau si Duta Arab yang dalam berita itu meniru cara Melayu lama, dia tentulah tidak berakhir dengan isteri bermisai dan mata juling.

Akhbar Gulf News dari UAE melaporkan seorang Duta Arab terkejut besar dan terus mengemukakan saman bila mendapati isteri yang baru dinikahinya yang memakai “niqab” (penutup muka) rupa-rupanya bermisai dan bermata juling.

Duta ini orang baik. Walaupun dia berjumpa wanita itu beberapa kali waktu bertunang, dia tidak pernah minta tunangnya buka tudung muka. Boleh jadi juga dia nak tunggu klimak bila mereka ijab kabul dan memadu asmara – macam dalam cerita Seribu Satu Malam.

Malang seribu malang, bila habis ijab kabul dan ketika si Duta nak cium pipi isterinya, si isteri rupa-rupanya bermisai dan mata juling – bunyi macam dalam lagu Allahyarham P Ramlee dan Allahyarhamah Saloma.

Masa pelampau militan yang menduduki Lal Masjid (Masjid Merah) di Islamabad, Pakistan pada tahun 2007, ketua gerombolan itu dilaporkan cuba lari dengan memakai jubah wanita dan “niqab”, tetapi ditembak mati.

Waktu saya di New Straits Times, pernah dua orang pelatih UiTM berpakaian begitu datang nak buat praktikal. Saya arahkan pengawal tidak benarkan mereka masuk kerana peraturan keselamatan wajibkan pekerja dan pelawat daftar diri, dicamkan wajahnya dan pakai tag keselamatan.

Saya beritahu UiTM dan semua universiti, saya tidak akan terima pelatih yang menutup muka. Habis cerita.

Berbalik kepada si Duta malang, dia bawa kesnya ke Mahkamah Syariah United Arab Emirates, mendakwa dia ditipu.

Rupa-rupanya ibu pengantin perempuan tunjukkan gambar adiknya kepada ibu si Duta. Kalau dapat adik, tak jadi hallah -- tak ada misai dan mata pun tak juling. Arab pun tipu juga?

Si Duta minta nikah dibatalkan dan tuntut ganti rugi 500,000 dirhams – lebih kurang RM460,000) -- iaitu harga pakaian, barang emas dan hantaran lain yang dia bagi.

Mahkamah batalkan nikah tetapi tolak tuntutan ganti rugi. Laporan Gulf News tidak menyebut siapa si Duta malang itu. Macam plot filem P Ramlee. Semoga Allah curah rahmat ke atas rohnya.

Moral ceritanya, lain kali, si Duta malang tu selaklah dulu. Bukan banyak pun -- tutup muka saja.

Government Expert: GST Not Burdonsome

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

WE had discussed the proposed goods and service tax (GST) before and the comments from debaters had generally not been positive.

Let us try again. This time we gave the benefit of the doubt to the government. Let us listen to what a government tax expert has to say.

The following report is from the National News Agency Bernama and it is published in full.

“KUALA LUMPUR, Feb 10 — The implementation of the Goods and Services Tax (GST) based on current estimates, will not lead to price increases due to the offset from the abolishment of the sales and services tax (SST), the Chairman of the Tax Review Panel in the Ministry of Finance, Datuk Kamariah Hussain, said today.

She said logically, with GST, consumers would pay 4.0 per cent tax compared with the current service tax of 5.0 per cent and sales tax of 10 per cent.

“GST is progressive rather than regressive, with tax incidence at the 4.0 per cent GST rate being lower than the current SST,” she said at the Affin Investment Bank forum on GST here today.

For instance, consumers currently pay about 2.8 per cent in tax in the prices of goods purchased but with GST, the tax element will be reduced to 2.5 per cent.

With GST, price should decrease as registrants will be able to claim on GST incurred on their inputs, she said.

“We really hope industries will pass on these savings to the consumers,” said Kamariah.

She said the Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism is coming up with a regulation to address issues of businesses taking advantage and keeping the savings to themselves instead of passing on savings to consumers.

“We are really taking care of the lower income group and ensuring that this lower income group will not be affected by the GST,” she said.

However, the implementation of GST will not only benefit the lower income but is expected to be enjoyed by the whole “rakyat”, she said.

In terms of tax collection for the government with the GST, she said the government is expected to collect less revenue with the replacement of SST with GST.

The government currently collects a revenue of almost RM11 billion to RM12 billion from SST. However, under the GST system there will be an estimated shortfall of RM1 billion in revenue, she said.

In order to collect the same amount, the government would have to impose a 4.2 per cent GST rate, she said.

The less collection means more savings to consumers, she added.
More than 140 countries have implemented GST and Malaysia needs to introduce GST due to “inherent weaknesses” in the current consumption tax, said Kamariah.

The proposed GST model is a broad-based consumption tax in the form of value added tax and it covers all sectors of the economy as well as imposed on the supply of goods and services.

Earlier reports have said that the government aimed to fully implement the GST in mid 2011. — Bernama”

A few questions thought.

1. A shortfall of RM1 billion in revenue? A minister was quoted not too long ago that GST would raise revenue by RM1 billion. Who is right?

2. If the Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism has not been able to control profiteering on a smaller number of goods and services under the current SST, what guarantee does the consumers have that it will be able to rein in the unscrupulous cheating traders of a larger number of goods and services?

3. Although the GST rate is lower than the SST, would the consumers not be paying more in the form of tax because more goods and services are covered by GST as opposed to SST?

Over to you fellow debaters.

Tuesday, February 09, 2010

Kesan Kemenangan Zambry Kepada Politik Perak

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

PERINTAH Mahkamah Persekutuan hari ini yang mengisytiharkan Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar yang sah mempunyai implikasi penting kepada politik dan perundangan negeri berkenaan.

Mahkamah tertinggi itu bersetuju dengan Mahkamah Rayuan bahawa Zambry adalah Menteri Besar Perak yang sah.

Keputusan ini menamatkan harapan bekas Menteri Besar Pakatan Rakyat, Mohamad Nizar Jamaluddin (Pas Pasir Panjang) untuk mendapatkan semula jawatannya.

Pada 6 Feb tahun lalu, Zamby mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar menggantikan Nizar setelah tiga Ahli Dewan Undangan Pakatan Rakyat – dua dari PKR dan seorang dari DAP – keluar parti masing-masing dan mengikrarkan sokongan kepada Barisan Nasional.

Pada 13 feb Mohamad Nizar pergi ke mahkamah bagi mendapatkan perisytiharan bahawa dia adalah Menteri Besar Perak yang sah dan memohon perintah menghalang Zambry daripada menunaikan tugas Menteri Besar.

Penghakiman mutakhir hari ini dibuat oleh panel lima hakim terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Alauddin Mohd Sheriff (Tan Sri), Ketua Hakim Malaya Arifin Zakaria (Tan Sri) dan hakim-hakim Zulkefli Ahmad Makinuddin (Datuk), Mohd Ghazali Mohd Yusoff (Datuk) dan Abdul Hamid Embong (Datuk).

Yang Arif Arifin Zakaria ketika membaca penghakiman itu, antara lain, berkata:

“Tidak terdapat syarat dalam Perlembagaan Negeri yang memerlukan undi tidak percaya diambil oleh Dewan Undangan Negeri. Dalam kes yang diadili, tidak ada keraguan bahawa Zambry mempunyai sokongan 31 daripada 59 Ahli Dewan Undangan Negeri.”

Antara implikasi dan kesimpulan perintah Mahkamah Agung itu adalah:-

1. Menghalalkan Kerajaan BN Perak daripada aspek undang-undang;

2. Memberi penjelasan dan pengesahan kepada undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Perak berkaitan undi tidak percaya;

3. Tidak menyelesaikan masalah perebutan kuasa daripada aspek moral;

4. Isu moral akan selesai hanya apabila hal ini dirujuk kepada pengundi;

5. Rujukan kepada pengundi ini mungkin berlaku apabila pilihan raya umum diadakan atau lebih awal dalam bentuk pilihan raya negeri;

6. Masalah Wakil Rakyat (Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri) keluar parti atau lompat parti memerlukan pemikiran dan tindakan lanjut;

7. Penyelamat keadaan adalah tiga Adun yang keluar parti itu tidak menyertai BN. Mereka kini Adun Bebas dan memberi sokongan kepada BN;

8. Dengan kemenangan undang-undang ini, beban Kerajaan BN Perak amnya dan Zambry khasnya menjadi lebih berat dan mencabar; dan

9. Menguji perpaduan Pakatan Rakyat Perak terutamanya berkaitan taat sedia Adun masing-masing terhadap parti.

Thursday, February 04, 2010

Kesan Sihat Kepelbagaian Suara Melayu

A kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

SATU perkembangan menarik yang berlaku kepada bangsa Melayu selepas pilihan raya umum 2004 adalah penyemarakan semula kepelbagaian suara.

Walaupun Melayu mempunyai banyak badan dan pertubuhan sukarela akar umbi, namun untuk jangka masa yang agak lama, suara mereka jarang kedengaran atau tidak lantang.

Mereka berasa lega dan yakin menyerahkan penentuan agenda hala tuju bangsa Melayu dan agama kepada parti-parti politik yang mewakili mereka dan kepada pentadbiran awam yang majoriti anggotanya adalah Melayu.

Tetapi keselesaan dan kelegaan orang Melayu mula terganggu dan akhirnya menjadi keresahan apabila Pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi dilihat sebagai hilang arah tuju, menjadi elitis dan dikuasai oleh segelintir pembantu, penasihat serta sahabat handai.

Pentadbiran Abdullah membuka pintu penyuaraan melalui dasar liberalisme dan keterbukaannya, tetapi gagal memacu agenda itu.

Dalam masa yang singkat, dasar itu dirampas dan dimanfaatkan sepenuhnya oleh pembangkang, khasnya parti-parti yang mewakili kaum Cina dan India.

Provokasi politik mereka melalui tunjuk perasaan dan tindakan mahkamah melemahkan parti-parti bukan Melayu Barisan Nasional yang tidak boleh membuat tuntutan melampau kerana menghormati kontrak sosial BN.

Menjelang PRU 2008, majoriti pengundi Cina dan India berpindah kepada pakatan longgar DAP-PKR-Pas manakala ramai pengundi Melayu, termasuk ahli dan penyokong Umno, sama ada memulau pilihan raya atau mengundi pembangkang “untuk mengajar BN.”

Walaupun Umno masih merupakan parti terkuat di Malaysia dan menjadi penyelamat BN dalam PRU 2008, imejnya telah tercalar dan kepemimpinannya tidak lagi disanjung tinggi oleh orang Melayu.

Akibat perubahan pola politik nasional itu, yang bermula dengan agenda liberalisme Abdullah dan kegagalan BN memacu agenda berkenaan, Umno dan BN menjadi lemah.

Kepada orang Melayu yang berkesedaran dan mampu bersuara, kelemahan Umno ini dilihat sebagai punca pelbagai perkembangan yang mencabar dan merugikan kepentingan bangsa Melayu. Antara ciri yang dibimbangkan termasuk:-

1. Sudah menjadi tanggapan umum bahawa akibat perpecahan dan kelemahan politik ini, orang Melayu tidak lagi berdaya mempertahankan hak dan keistimewaan mereka;

2. Akibat perpecahan dan kelemahan politik orang Melayu itu, lebih mudahlah bangsa-bangsa lain membuat tuntutan;

3. Dilema orang Melayu diburukkan lagi oleh anasir-anasir Melayu liberal. Mereka ini menolak identiti kaum dan menafikan sumbangan Dasar Ekonomi Baru (DEB) ke arah menjadikan mereka golongan elit;

4. Kemudian terdapat semakin ramai orang Melayu yang tercicir daripada aliran pemikiran perdana kerana kurang pendidikan atau bersikap tidak peduli.

5. Kepemimpinan baru Umno (yang menerajui kepemimpinan negara) dilihat sebagai tidak cukup kuat mempertahankan hak dan keistimewaan orang Melayu dan terlalu bertolak-ansur dengan rakan-rakan bukan Melayu mereka dalam BN;

6. Pas pula dilihat sebagai semakin bercelaru akibat percubaan mengimbangkan antara dasar Islamnya dengan keperluan bertolak-ansur dengan rakan-rakan Pakatan Rakyat yang berideologi sekular;

Akibat ketidakyakinan kepada kepemimpinan politik Melayu inilah muncul suara alternatif Melayu, sama ada daripada pertubuhan sedia ada atau daripada pertubuhan baru seperti Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Gabungan Badan Ekonomi Melayu (Gabem).

Walaupun Presiden Perkasa, Ibrahim Ali yang juga Ahli Parlimen (Bebas) Pasir Mas, dilemparkan pelbagai tuduhan dan diberi label yang menghina oleh pihak pro-Pakatan Rakyat, Perkasa kini muncul sebagai suara alternatif Melayu yang lantang dan mendapat liputan meluas oleh media baru.

Sementara itu, dalam Umno sendiri muncul beberapa kumpulan dan individu pendesak yang boleh dilabelkan sebagai “Umno Bebas” atau “Free Umno” yang tidak terikat dengan dasar perdana parti.

Mereka ini terdiri daripada veteran parti, ahli-ahli profesional yang tidak bergantung kepada ihsan Umno, cendekiawan dan pemikir, penulis, wartawan dan blogger.

Perkembangan ini penting bagi orang Melayu jika mereka mahu terus mengekalkan identiti bangsa, menaikkan taraf ekonomi Melayu dan Bumiputera, mempertahankan Islam, menuntut persamaan hak ekonomi dan sosial dengan bangsa-bangsa yang lebih maju dan mengurangkan jurang pendapatan dalam masyarakat Melayu.

Kepelbagaian suara inilah yang menjadi landasan kepada kekuatan politik, ekonomi dan pendidikan Cina. Selain suara politik, bangsa Cina disokong oleh badan-badan bebas seperti dewan-dewan perniagaan, badan-badan pendidikan, persatuan suku kaum dan badan-badan profesional.

Hatta bangsa India yang lebih kecil pun diwakili oleh pelbagai pertubuhan di luar kerangka politik, termasuk Badan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) yang diharamkan.

Kemunculan semula kepelbagaian suara dan pendapat umum Melayu ini adalah sihat dan boleh menjuruskan bangsa Melayu ke arah politik tanpa parti di mana sokongan terhadap parti politik tidak lagi bergantung kepada taat setia, tetapi kepada dasar dan pencapaian.