Wednesday, February 16, 2011

Little India Paved in the Colour of Gold, But....

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]


[LATEST, Feb. 24] - JALAN Sultan Abdul Samad will be reverted to a two-way street by the end of March, following requests from the public and businessmen in Brickfields.

During a walkabout by Deputy Federal Territories and Urban Wellbeing Ministry Datuk M. Saravanan and Kuala Lumpur mayor Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail, the latter urged developers Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) to hasten their road works and complete them by end of March. - The Star Online.

[Original Posting]

ONE of my favourite quotes is by British author Samuel Johnson who said the road to hell is paved with good intentions.

Governments everywhere claimed good intentions to be the reasons for doing things, more so when the good things produced bad results.

It was for this reason that I had resisted commenting on the government’s million-ringgit transformation of the iconic multi-ethnic Brickfields into Little India.

It is one of those 1Malaysia projects which came about following Prime Minister Mohd Najib Abdul Razak's  walkabout in Pantai Dalam, Petaling Street and Brickfields.

The sparkling but not necessarily spanking clean Little India is threatening to harm the government's popularity.

While the contractors who harvested RM35 million in government contracts and the landlords who are merrily upping rentals are pleased, the traders and residents are not.

I am familiar with Brickfields having started to frequent it as early as the 1970s when Bernama’s office was located at Wisma Belia in Jalan Syed Putra (then Lornie Road).

The food there was good and the price was reasonable. There was a finger-licking good nasi kandar stall at the Peking Hotel in Jalan Tun Sambanthan. Peking Hotel had long closed so were the nasi kandar stall and the Chinese-operated coffee shop where it was located.

There was another nasi kandar stall in another Chinese-operated restaurant a stone throw away from the YMCA hostel and the old Lido Cinema. The cinema had been torn down and replaced by a multi-storey building, which today houses a bank and a private college. My barber is located at the YMCA.

According to reports by The Star and the Malaysian Insider, the shopkeepers are complaining of rising rentals and falling sales following the government’s redevelopment that converted the Brickfields into Little India.

They claimed that the landlords had raised rent by as much as 40 per cent — to RM20,000 per month for some shoplots — since Mohd Najib Razak launched the project in October.

The media reported that during a meeting with Lembah Pantai PKR MP Nurul Izzah Anwar and Bukit Bintang DAP MP Fong Kui Lun, traders also complained that the traffic situation has worsened and further affected sales.

I can vouch for that. Turning Jalan Sultan Abdul Samad into a one-way street affected at least six schools, two churches, a large surau, a Buddhist Temple and several civic premises like the Malaysian Association for the Blinds and the Girl Guide – risking the lives of school children, worshippers and the blinds.

Nurul Izzah pointed that there is a lack of communication between the government and community. That too I can vouch.

When the shopkeepers and shoppers complained about traffic congestion and the lack of parking space during the construction of the project, Federal Territories and Urban Wellbeing Minister Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin had pledged to ease the clampdown on illegal parking. But today, the police and the City Hall traffic wardens regularly issue summonses for illegal parking.

Brickfields Business Council (BBC) secretary-general A. Karupiah claimed that crime rate in the area has risen after the Brickfields police station was moved to Seri Petaling.

So the Prime Minister might have paved the roads in Little India in the colour of gold, but the traders and residents are seeing red over rising rentals, falling sales and worsening crime.

One wonders if a proper sosio-economic and demographic study was carried out before the project, which was clearly aimed at winning the hearts and minds of the (Malaysian) Indians, was carried out.

It could be that most of the landlords in Little India are not (Malaysian) Indians after all. For sure a great number of Little India’s residents today are expatriate Indians. They could be the ones feeling very at home in the Malaysian version of their country.

Who did the PM listen to when he jumped wholeheartedly into the Little India project? But one thing is sure. The President of the Indian Chamber of Commerce and Industry, Kenneth Eswaran, is a close associate of the PM. (When I visited Mohd Najib at his family home in Pekan on the nomination day of the 2008 general election, Eswaran was among the people present.)

Que sera sera.

38 comments:

Eve Azeez said...

Nothing much i can comment, coz i moved in only 2 months ago to Brickfields. But as for the parking lot & traffic congested.. Yes, it is bad...

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
DAKJ
Izinkan,

'Little India Paved in the Colour of Gold, But... it's Sen Wise Ringgit Foolish !

Bleak Future for a 'United Malay Najib Organisation'

Rose, Rose, I Love You

ALFATIHAH, AMIN

Little thoughts said...

While it is true that development processes may incur some dirty aspect of the development itself, we have to be patient that our ultimate aim and goal is the end of that process and not the intermediate obstacles faced during the process.

Having saying that, being a muslim, it is our job - first, to remind the authority about the problems and what we see not appropriate in our eyes and what can be done to improve the situation and second, to remind ourselves and our community that what we see or hear should not distract us and channel our energy towards negative aura and attitude such that our emotion is instrumentalized for the gain of certain parties which may make things worse than the reality of our predicament. Having negative attitudes in our life is more foolish than the negative surrounding that we live in.

Third, we have to accept in humility that no one inclusive of our self, no government, no opposition, no authors and no Tom, Dick and Harry that we meet on the street is perfect. If God wants everything perfect, then we are not thoroughly tested to taste his jannah. If we can accept this imperfection, then we need to have a value called "forgiving". Therefore, our intention to criticize should come after forgiving human imperfection and should come with constructive ideas on how to improve the weaknesses and the imperfection caused by the imperfect human being.

Some slight comment on the article, not issuing summons to illegal parking may make things worst if everyone park their car haphazardly. What is needed is actually a temporary parking lot which can temporarily caters for the insufficiency in the localized area. More so, having litter and rubbish on the road does not reflect only the negativity in the responsibility of the authority which collect dumps, but it also reflect the attitude and the lifestyle of the resident and the traders which dominates the area. This is equally important issue of community which may need to be reminded and educated about the cleanest and correct way to handle their own litter. The list may go on.

Overall, I do believe that Little India make good at the end of the development process. It is the problems along the process that needs to be addressed so that imperfection can be somehow corrected. Similarly when I think about Najib, he may have some ideas to improve things but he is imperfect enough to control everything. Everything will be brighter for all community if everyone creates a closed loop and the authority can accept that your eyes and voice is the eyes and voice of the authority.

saji said...

Salam Dakj

"One wonders if a proper sosio-economic and demographic study was carried out before the project, which was clearly aimed at winning the hearts and minds of the (Malaysian) Indians, was carried out."

KOMEN:

1. Dari sudut urbanisme, pembangunan Little India dikategorikan sebagai urban regeneration programme. Contoh terbaik Di UK ialah London Dockyard

2. Ada 2 jenis urban planning atau replanning seperti berikut:

A/ Ad hoc atau piece meal, Melayunya mengejut, tergesa2 dsbatau suku-suku dsb
B/ Comprehensive atau Melayunya menyeluruh

Kelebihan dan kelemahan planning:

Kelebihan planning A/-Cepat proses rekabentuk dan pelaksanaannya , murah kos merancang dan pembanguannya, tak perlu telibat banyak pihak semasa merancang termasuk juruperunding berbagai disiplin

Kelemahan planning A/ -banyak masalah dalam proses pelaksanaan, timbul masalah lain selepas pembangunan siap, objekif planning sukar dicapai

Kelebihan dan kelemahan planning B/ adalah sebaliknya

Tidak sukar untuk memikirkan mengapa saya perlu kemukakan teori planning diatas.

A Chong said...

i lived in brickfield for 25 years of my life and moved out shortly before the little india nonsense. brickfields is now a bigger dump than it already was .

Anonymous said...

Little Thoughts,

Kajian berkait demografi dan impak sosio ekonomi seperti dinyatakan DAKJ adalah keperluan. Terutama bagi kawasan yang sudah sedia padat.

Kerana penyakit inilah, negara kita banyak mempunyai projek gajah putih.

Dalam senario ekonomi semasa, bukankah sepatutnya kita lebih bijak dalam berbelanja? More prudent in spending?

Apatah lagi bagi Bricksfield yang merupakan penempatan "at least six schools, two churches, a large surau, a Buddhist Temple and several civic premises like the Malaysian Association for the Blinds and the Girl Guide".

Jika kajian pra perancangan tidak dibuat, ia bukan lagi kelemahan tetapi merupakan kecuaian. Meletakkan "imperfection is human nature" sebagai alasan tidak boleh diterima.

Fed Up

Little thoughts become smaller said...

Dear Fed-Up,

I cant answer for the authorities for what planning had been lacking or imperfect in the part of the authorities since I am impartial, but can we cry over a spilled milk ?

In the current scenarios, we should think about how to alleviate the problems. So, where are the ADUNs and MPs surrounding Brickfield area which should be on the toe and coordinate with the authorities and public if they know something big is going to happen in Brickfield ? Why didnt the ADUNs and MPs take pro-active steps. What can they do to help people in needs ? Do they only know to condemn the authorities with the hope that votes will go into their coffer ?

Our prophet, Muhammad s.a.w. has asked us, the muslim, to have preserverance and patience, for what is happening may be a temporary matter of something good going to happen in the future. Therefore, we, as muslim, should have a strong mental filter so that we do not fell into the trap of those who wants to instrumentalise our emotions and feeling for their own groups benefit or personal agenda.

Sincerely, I myself would be very angry if Brickfield is left out of development because many reports (even you can search in the internet) suggest Brickfield as a dirty place, with notorious alleys of drugs addicts (around the "nostalgic" old LIDO cinema), prostitutes and gays population intermingling with innocent population of UM students who rented the flats around Brickfield, but accidentally covered-up by the existence of Malaysian Blind Association and several religious institution facilities, such as a YMCA, surau, temples and churches, which on their own cant do much to alleviate and correct that malaise and impropriety of the devilish scenarios in Brickfield.
In my sincere opinion, Brickfield "reformation", once completed, should not only incorporate new religious and civil facilities but also remove the sins institution which has been reported deeply rooted in Brickfield.

In my humble opinion, as a civil society, the community have to ask the MPs and ADUNs to do something for them . Failing that , complaints should go straight to the PM bypassing the not so abled to work ADUN and MPs.

Baijat said...

Salam Datuk AKJ,

Saya pun ada perumpamaan yang popular untuk kaitkan pasal isu ini.

RUMAH SIAP PAHAT BERBUNYI....

Saya menyokong apa yang dinyatakan SAJI.

Memang benar suatu kajian harus dilakukan terlebih dahulu sebelum sesuatu pelaksanaan dijalankan.

Ini harus mengambilkira dari aspek kepentingan, keselamatan dan lain-lain perkara yang berkaitan.

Mengambil jalan pintas konon untuk mengambil hati sesetengah pihak seperti ini bukan satu pelaburan yang menguntungkan.

Mengetengahkan kaedah yang bersifat 'Responsive Environment' mungkin dapat menjadikan sesuatu pembangunan bersifat komprehensif dan mampan.

husin syedmohamad said...

1/Project implementation in Malaysia,one wonders if a proper study was carried out. Why not?. We presumably know why.
2/ Too many ad -hoc decisions and reluctance to have a proper studies carried out, the reasons might be obvious.

L_J said...

Datuk,

Saya tidak dapat menafikan kebanyakan yg dikatakan oleh Datuk berkenaan projek “India Kecil”, akan tetapi saya curigakan niat Datuk dalam dua hal: (1) hasrat Datuk untuk membuat kajian demografik di Brickfields; dan (2) soal ras tuan rumah2 bangunan2 di sana. Untuk saya Datuk begitu lutsinar setiap kali perkara kaum disentuh oleh Datuk.

Walaupun suatu kajian demografik di Brickfields boleh menunjukkan bahawa pada masa kini orang India Malaysia bukan lagi kaum majoriti di tempat itu, secara tradisional tempat itu dikaitan dengan orang India Malaysia. Justera, pada princip dan teori, tiada apapun yg tidak munasabah untuk menamakan tempat itu “India Kecil” (walaupun boleh jadi orang2 yg lebih menikmati tempat itu pada masa kini ialah orang India India).

Dalam pada itu, apakah kena mengena ras tuan rumah2 bangunan2 di sana dengan projek tersebut? Ia suatu perkara realiti ekonomik, dimana menukar tangan pemilik harta tidak mustahil dan suatu perkara yg amat lazim. Apa yang relevan ialah majoriti penghuni2 di tempat itu, saya rasa, lebih dari 80 tahun yg lepas adalah India Malaysia dan itu bermakna label “India Kecil” sungguh tempat dan munasabah, walaupun saya pikir Datuk tidak akan akur dengan kesimpulan itu.

Salam,

LJ

zainal abidin awang kechik said...

SALAM TOK..

KAMPUNG BARU AKAN JADI ZON TERLINDUNG UNTUK ORANG MALAYU KUALA LUMPUR,RAJA NONG CHIK DAN DBKL TELAH BERSETUJU DGN DRAF PEMBANGUNAN KUALA LUMPUR 2011..

TAHUN 2020 KAWASAN INDIA AKAN BANGUN BANGUNAN 35 TINGKAT DAN AKAN JADI ZON BOLYYWOOD..

KAMPUNG BARU KITA BUAT PINTU MASUK.. BILA PELANCONG DATANG BOLEH TENGOK APA ITU MALAYU...

SALAM

siut21 said...

Salam buat Pemblog dan pengunjung,

Bahagian 1,

Lain hulu lain parang, lain dulu lain sekarang. Dulu-dulu, kalau karpet dibentang ia adalah petanda pembesar akan lalu. Dan keadaan seumpama itu telah diterimapakai sebagai satu amalan yang beradab dan bersopan dalam konteks hubungan antara rakyat dan pemerintah.

Namun, lumrah alam menyaksikan setiap kali air bah, setiap kali itu jua tebing-tebing berubah. Begitu juga warga dunia, yakni setiap kali teknologi maklumat dan teknologi komunikasi berubah maka setiap kali itu jua pemikiran dan penghayatan mereka turut berubah.

Ledakan maklumat dan percambahan teknik perhubungan secara langsung membuatkan massa menjadi lebih bermaklumat dan hubungan antara mereka menjadi bertambah erat.

Kini, lebih ramai warga dunia lebih faham tentang bahagian mana yang betul dan bahagian mana yang salah; tang mana satu hak dan tang mana satu batil; isu mana berstatus taboo dan yang mana perlu diterbukakan; budaya mana harus diteruskan dan budaya mana perlu dilupuskan.

Antara perubahan yang ketara di pihak warga dunia (yang telah celik, saling berhubungan dan saling mempengaruhi antara satu sama lain) ialah peranan mereka sebagai wargana dunia dituntut agar didefinisikan semula.

Dalam masa yang sama, kalangan marhaen juga melihat cara lama pemerintah menanggapi mereka dan bagaimana mereka menanggapi pemerintah mahu dikaji semula.

Selari dengan perubahan dari segi pandangan, kemahuan dan jangkaan rakyat, hanya pemerintah atau bakal pemerintah yang peka saja yang akan terus berada dekat di hati rakyat sedangkan bagi yang tidak peka mereka dengan sendirinya menjarakkan diri dari hati rakyat!

Bersambung di bahagian 2.

siut21 said...

Bahagian 2,

Dalam konteks lokal, kesedaran dan kepekaan di pihak parti-parti yang memerintah atau mempunyai keinginan untuk memerintah adalah tinggi. Kalau dulu hanya sekolah tertentu yang diTURAP dengan produk sampingan emas hitam (atau lebih dikenali sebagai minyak tar), kini tidak ada sekolah yang tidak berturap dengan emas hitam.

Kalau dulu, apabila Umno letak karpet ia bermakna ada pembesar yang akan lalu tetapi kini kalau nampak Umno bentang karpet ia mungkin petanda marhaen yang akan berjalan diatasnya. Kalau dulu, karpet yang Pas bentang rata-rata berwarna hijau tetapi sekarang, karpet MERAH bukanlah pemandangan yang asing dalam mana-mana program politik Pas.

Kalau dulu Umno sibuk menurap jalan-jalan ulu dan terpencil tetapi sekarang jalan di Little India diturap emas hitam? Kalau dulu Pas sibuk membentang karpet di laluan menuju Serambi itu dan ini, tetapi sekarang dikembangkan pula ke Petaling Street.

Kalau dulu, setiap kali Umno buka tabung maka sekolah ‘rumi’ bergembira sakan tetapi sekarang dengar saja Umno buka tabung sekolah vernakular bersorak keriangan.

Kalau dulu, setiap kali tabung buluh Pas diedarkan maka kedengaranlah gendang-gendang teokrasi bergema hingga mengatasi gemaan gendang-gendang hedonis. Kini, apabila tabung buluh Pas diedarkan ia tidak lagi diiringi olah gendang-gendang teokrasi sebaliknya gabungan antara kompang, tabla dan gendang tarian singa yang menghiburkan telinga hadirin sekalian.

Apapun tanggapannya, turapan jalan ke depan untuk Little India hanyalah sebahagian dari perubahan dalam konteks pendekatan dalam gelanggang politik kontemporari. Ia bukanlah pendahulu sebaliknya adalah reaksi terhadap perubahan corak pembentangan karpet Pas dan PKR itu sendiri.

Yang sukar ditentukan buat masa ini ialah di tahap manakah persaingan ini akan berakhir? Apakah ianya bakal menguntungkan semua pihak yang bersaing (dalam membuat turapan atau membentangkan karpet)?

Bagaimana dengan marhaen? Apakah semuanya akan mendapat peluang atau hanya segelintir massa saja yang akan mendapat prioriti untuk berjalan atas jalan bertar atau yang berkarpet merah?

Anonymous said...

Dari dulu lagi aku kata projek ni mengarut. Tak tercapai akal aku mengapa projek ini jadi hinggalah Datuk sebut nama Keneth Eswara.
Pernah aku dengar nama ini berkait dengan agen bomoh untuk seorang ternama. Entah betul ke tidak cerita itu aku apa peduli.

Tapi yang aku peduli dengan rasa bengang bila bawak pembesar dari India buat perasmian projek Little India ni.Apa pasal murah sangat maruah kita ni. Kalau panggil Samy Velly atau Karpl Singh pun aku tidak berang sangat. Apa pula kurangnya dengan. Karam Singh Walia. Dulu orang buat lawak kisah satu tanjung di Melaka diberi kepada ehem ehem. Hari ini kawasan Brickfield pulak diberi dominasi. Pandai la tu.
Di KL ada China Town dan India Town. Dan ada Malay Kampung. Tang Melayu town nya hilang masih status kampung.

Zaman rumah setinggan tahun 70 an orang Melayu membuat penempatn mengikut negeri masing masing.Ada kawasan setinggan orang Perak, ada kawasan setinggan orang Kedah. Tapi apabila naik flat tak pulak tempat tu tidak pulak diberi nama Little Perak atau Little Kedah. Orang kata apa ada ada nama. Nama itu Penting bang. Tak Malaysia la kalau nama ambil nama import.

Putrajaya pun satu hal. Pakai Percint percint pulak. Apasal tidak letak Mukim saja. Mukim 1 hingga mukim 10. Satu mukim letak satu penghulu Gred M 48 untuk tadbir. Baru ada warisan bangsa.

AKU BENGANG

tokman said...

Dato, setakat saya tahu 'Little India' dan 'Chinatown' wujud di negara2 lain tapi atas sebab kaum minoriti ni tak ada peluang untuk berniaga....tapi diMalaysia buat apa ada 'Chinatown' atau 'Little India' bila mereka mempunyai kemudahan berniaga lebih daripada orang Melayu! Di Pulau Pinang tu sebagai contoh dah jadi 'Chinatown' dan 'Little India' daripada dulu dah.......KL pun apa kurang. Mungkin sekarang kita perlu 'Pekan Melayu' dihidupkan macam diAlor Star dan Kota Bharu tapi diKL! Apa komen Dato?

Anonymous said...

That is the price of progress we have to pay. However, in the long term it will be good for everybody. Anyway, there will always be solutions to every problem.

Next will be Kampong Baru. Lets see how it goes when Kampong Baru is going to restructure and move forward for a better living environment just like Little India, of course on a bigger scale. Definitely, there would be bigger problems the govt. would have to face.

So the govt. of the day must have the political will to move forward to develop the country.

Whoever governs this country will face the same situation.


-sari emas-

maae said...

Salam Datuk,

1.Saya tak pernah setuju pun dengan projek Little India ni.Sepatut nya hanya pengubahsuaian di lakukan di mana keselesaan lebih di utamakan. Bukan menaikkan kos atau lebih menjadikan kesesakan trafik.

2.Dari segi keperluan,impak projek tidak melimpah kepada semua kaum. Hanya menjurus pada memperkasakan satu budaya.Begitu juga di Petaling Street.Kita tahu sejarah brickfield dan memadai mengadakan simbol peringatan.

3.Pendapat Umum Majoriti dalam Negara Demokrasi Malaysia lebih penting datang dari suara rakyat sendiri. Kerajaan menjayakan jika keperluan bersesuaian dengan aspirasi rakyat, bukan dari sekelompok indidvidu yang nampak laba besar di akhiran nya.

4.Sudah sampai masa nya rakyat mesti memahami keadaan perpaduan sebenar, menghormati dan bertoleransi menyokong pemimpin dan wakil pemimpin dalam kerajaan pemerintah yang sama.

5.Satu Sekolah Satu Bahasa Demi
1Malaysia. Jika ini slogan nya. (Mungkin keadaan sekarang sudah ramai yang melenting dan mencaduk bila perkara ini di timbulkan. Kita tidak lakukan bila peluang sudah di anugerah Allah sedikit masa lalu)

6.Saya tak pernah faham halatuju pemimpin-pemimpin kita sejak akhir-akhir ini.Semua menjurus kepada Kepelbagaian Samar dan tidak di reka kepada satu Aspirasi Nasional

ab said...

Salam Dato,




WHEN PM SAYS DO IT, semua `orang-orang' yang kena buat PASTI AKAN TERKINJA KINJA BUAT, waima kalau buat jamban emas kat dataran merdeka sekali pun akan dibuat juga.....



WHEN PM SAYS DO IT,..... no wisdom is needed!, just do it... Intellectual input is not an
option and not required...



MANY `BRICKFIELDS-likes' projects are on the table on the days prior to voting days during PRKs anywhere in Malaysia..



During PRU, there will be tons of `brickfield-like' projects.....


Just worder how much the `bypass effects' on the epu,unit perancang bandar dan majlis tempatan,wilayah dll!.


Abu Bakar Ab Rahman

A KADIR JASIN said...

Pembahas Tokman,

Yang itu kena tanya PM la. Dia yang ada kuasa dan dia yang bagi arahan.

Di KL ada "Pekan Melayu" iaitu lorong-lorong berlumpur dan busuk di Chow Kit di mana saya pergi beli ikan keli dan sayur-sayuran kampung.

Kina sinsin seluar Tokman macam dalam kampung kita zaman Orang Putih dulu! Tapi mee sup utara kira kow juga.

Terima kasih.

OKJ said...

Salam DAKJ

Although there is some area that looks bad to you, but overall I take it as an accomplish to our prime minister. At least, you agree how progidy our current prime minister is. When he launches a new project at certain particular area, there will be a massive boom to that area in terms of economy and prosperity. Everything will become so valuable and everyone will compete among each other to be the best. The conclusion is, our current prime minister may change crystals to jewels and transform from iron to gold. Hopefully, Little India will become the Malaysia Gold Soak. TQ.

saji said...

Salam Dato'

(sambungan)

1.Dari segi Urbanisme juga, KL Sentral telah dijadikan sebagai pembangunan utama baru kawasan Brickfield dalam bentuk pembangunan sisipan komersil/infill commercial devolopment besaiz mega

2.Kawasan Little India yang suatu ketika dulu merupakan kawasan komersil utama dan letakknya kilang batu bata terbesar di KL diturunkan peranannya sebagai sekadar pembangunan sokongan kepada pembagunan KL Sentral tersebut, dalam erti kata Little India terpaksa dibangunkan untuk menghormati pembangunan KL Sentral

3.Satu cara bagimana kawasan Little India menyokong pembangunan KL Sentral ialah dengan menaikan imej 'lamanya' yang tidak sepadan dengan pembangunan KL Sentral membabitkan tindakan menguatkan karekternya yang sedia ada dan menaik-taraf infrastruktur sedia ada - jalan, lampu jalan, hard landskap dsb.

saji said...

Salam ab


"During PRU, there will be tons of `brickfield-like' projects.....


Just worder how much the `bypass effects' on the epu,unit perancang bandar dan majlis tempatan,wilayah dll!."

Komen:

Bagi saya, sudah tiba masanya Urban Development Act diperkenalkan oleh kerajaan seperti yang dilakukan di semua bandar dan bandaraya di UK, atas alasan Act tersebut dilihat bagaimana kerajaan 'menghalalkan' atau legalize wang rakyat untuk menyeelsaikan isu2 urbanisme seperti Pekan Melayu, Little India, Kg Baru di kawasan2 bandar. Maksudnya, bukan sesuka hati seperti yang kerajaan DSN lakukan sekarang!!!!!!!!!!!!

saji said...

Sdr Fed up


"Kajian berkait demografi dan impak sosio ekonomi seperti dinyatakan DAKJ adalah keperluan. Terutama bagi kawasan yang sudah sedia padat.

Kerana penyakit inilah, negara kita banyak mempunyai projek gajah putih.

Dalam senario ekonomi semasa, bukankah sepatutnya kita lebih bijak dalam berbelanja? More prudent in spending?"

Komen:

1/Kalau dulu sasaran matlamat pengurusan projek berkisar aspek KUALITI, KOS dan TEMPUH SAIP atau qualiti, cost and time (QCT), sekarang aspek boleh berfungsi atau functional telah diambil kira.

2/Kalau dulu kumpulan profesional tertentu dan pemilik projek menentukan sasaran matlamat projek, kini pengelibatan end user ditekankan.

d'enricher said...

Dato,

Cerita lah sampai berbuih mulut, tapi berapa peratus kah sebenar projek yang tak bermotif politik dan keuntungan untuk perseorang/kumpulan tertentu.

Tak nak mengaku saja.

Kita kena terima hakikatlah, ini Malaysia dan ada berbagai kaum dan agama. Tapi asasnya tetap kaum melayu pasal tu lah namanya Malaysia.

Uniknya, kita terima kaum lain dan benarkan mereka terus mengamalkan budaya dan agama masing-masing dalam konteks Malaysia.

Ok la ada Chinatown, ada Little India, tapi berpada-pada la.

Ini bila buat harapkan political milage, yang akhirnya rugi merugikan.

Tambah sikitbab Kampung Baru, saya cadangkan ditubuhkan Amanah saham Kampung Baru (ASKB), PNB tadbir, semua nilai semasa jadi saham, PNB guna RM5 Billion yang nak buat bangunan 100 tingkat itu untuk pembangunan Kampung Baru.

Kalau nak gah kan Melayu, biarlah kat Kampung Baru, tapi jangan nak fikir macammana nak kebas aje.

Berputar cerita itu ini, kita kenalah beri keutamaan pada negara ... Cinta Alam Malaysia.


A.Alshukor
http://malaysiafirst.blogspot.com

Ahmad Fuad said...

Dato'

Kanneth Eswaran is really close to Najib and Rosmah.A bouncer boy from Sentul migrate to Johore and work for Clement Dcruse(The one million dollar man).When Clement fled the country he married Clement wife.

I was told Najib have agree to give him a licence to operate secong budget airline together woth investor from India.

Good luck to you Najib.

Anonymous said...

Little Thoughts,

"I cant answer for the authorities for what planning had been lacking or imperfect in the part of the authorities since I am impartial, but can we cry over a spilled milk ?"

Adakah masalah projek gajah putih yang saya sebut itu merupakan masalah baru dan terpencil?

Jika betul "impartial" jangan la ambil pro sahaja tetapi kontra pun kena kira.

"In the current scenarios, we should think about how to alleviate the problems. So, where are the ADUNs and MPs surrounding Brickfield area which should be on the toe and coordinate with the authorities and public if they know something big is going to happen in Brickfield ?"

Semua orang boleh baca dalam MSM milik UMNO, MIC dan MCA bagaimana PM mendapat ilham Little India ini setelah siri walk-about beliau tempohari.

Jika benar ada kajian dan perancangan seperti sepatutnya, patut dah dibentang kepada umum. Masa tu baru la boleh bangkang jika tak setuju. Jika tidak ada pembentangan, apa isi bangkangan tu nanti - kosong sahaja.

Lagi pula dari sumber media di artikel asal DAKJ, dinyatakan jaminan Raja Nong Chik yang tidak di kota. Maka saya nak tanya, koordinasi apa lagi ditanya sdr jika hasil perbincangan tidak diguna pakai.

Saya tidak bangkang pembangunan di Bricksfield. Tapi biarlah ada perancangannya.

Sekali lagi saya tegaskan tanpa perancangan, akan ada pembaziran. "Rumah siap, pahat berbunyi" juga akan mendatangkan pembaziran yang tidak perlu.

Patutnya masalah aliran trafik sudah difikirkan semasa KL Sentral dibina. Sayang sekali jalan Bricksfield sudah tidak dapat dibesarkan kerana lebih "ekonomik" membuat peruntukan kepada kawasan komersial yang baru (termasuk kawasan parking yang amat luas).

Apa pula kata sdr tentang pembaziran dalam ajaran islam yang dibawa oleh nabi kita?

Fed Up

Ikhlas said...

Salam Dato',

Begitulah yang terjadi apabila perlaksanaan sesuatu projek tidak dilakukan dengan teliti dan secara hentam keromo.

Sasaran gagal dicapai umpama "yang dikejar tak dapat, dikendung berciciran".

Projek yang dibuat hanya memenuhi "saku" suku sakat perlaksana projek dan kaum kerabatnya dan bukan memenuhi saku peniaga dikawasan tersebut.

Wallahualam.

Ikhlas

Little thoughts even become smaller said...

Sdr Fed up,

Nak kata projek "gajah putih", dana projek tu datang dari MRCB dan bukan kocek kerajaan. So, dari erti membazir, nak kata kerajaan membazir, dia boleh jawab duit MRCB... kalau nak kata MRCB membazir, nanti MRCB jawab this is Social Corporate Responsibility, "dah aku buat untung sini, aku kasi lah derma masyarakat sini", masyarakat Brickfield pula tanya, janganlah mare aneee.... nanti Tuhan Allah marah sama kita.

Sama juga di Kelantan, ada syarikat beri Nik Aziz RM 4billion sebagai Social Corporate Responsibility. Sepatutnya kena minta Nik Aziz, bina lah satu masjid... Nik Aziz oooiiii, banyak dapat pahala. Kalau tak nampak hasil, nanti orang kata duit hilang, membazir - seekor gajah pun tak nampak. Saya tak kata, cuma orang lain yang kata. Kalau Nik Aziz bina masjid bila orang PAS baca komen ni, saya lagi gembira sebab tumpang dapat pahala beri teguran.

Tentang tidak saman, sebenarnya saya tidak setuju... lagi pening kepala gamaknya ada. Masalah Raja Nong Cik, memang dia boleh cakap, tapi kalau polis nak saman, dia nak control memanglah susah , after all you all kena lah beritahu kalau ada masalah. Maybe polis yang saman tu penyokong PR, saja nak perlekeh Raja Nong Cik, who knows ? Maybe ye.

Masalah di KL, nak besarkan jalan macam masalah di negara maju dan dunia ketiga lain memang dah up to the throat..kalau nak besarkan kena runtuhkan bangunan, peniaga pula marah nanti keluar issue peniaga tak setuju...

Lagi besarkan jalan, teruk lagi traffic jam...Percaya tak ? Tak percaya ? Bila jalan makin besar semua orang pikir baik aku beli dan naik kereta, kiri kanan jalan jadi besar.., lagi ramai naik kereta. Jadi besarkan ini kalau ikut kata sdr Fed up akan menjurus kepada membazir, sebab kerja tak henti-henti besar jalan , tapi result walhasil balik asal...makin traffic jam pun ada, Anyway, bayangkan runtuhkan bangunan , kemudian bina jalan... kos nya akan jadi 5,6 kali ganda. Kan membazir tu. Sometimes, too much planning may makes things worst. Cost over-run satu dan bina jalan tapi still traffic jam makin bertambah lagi satu hal. Just like to re-quote Samuel Johnson, "The road to hell is paved with good intentions." Mungkin lebih baik bina a more comprehensive train system ala LRT ke MRT ke and so on. Kurang orang naik kereta, kurang traffic jam.

Wallahu alam bisawab.

el-Barokas said...

Having Little India in Brickfields and Chinatown in Petaling Street, one could be forgiven, especially foreigners, to assume that the rest of KL business districts are dominated by Malays.

nasir said...

zainal abidin awang kechik said...

SALAM TOK..

KAMPUNG BARU AKAN JADI ZON TERLINDUNG UNTUK ORANG MALAYU KUALA LUMPUR,RAJA NONG CHIK DAN DBKL TELAH BERSETUJU DGN DRAF PEMBANGUNAN KUALA LUMPUR 2011..
----------------------------------
Silap . Dalam draf pembangunan Kg.Baru boleh dipajak kepada bukan melayu . So .. jangan mimpilah kalau siap shoploat nanti org melayu kg baru mampu nak sewa berniaga ... jadi tunggulah jadi macam KLCC . Satu-persatu kedai melayu rebah . yang tinggl hanya kedai makan . Itupun kalau melayu muslim masih lagi mencari yang halal ....

Tinta Hitam said...

Datuk,

Nurul Izzah said there were lack of communication between the authorities and the community.That was very true.You want to know why? The answer is UMNO govt alwyas felt that the public are too stupid to understand their wants.So the BN govt had to decide for them.After all the projects could fatten theio cronies pockets.Who care about stupid public.Public first slogan is just for decoration purpose.The slogan couldnt fatten UMNO cronies's pockets.

Betul tak komen saya tu

Anonymous said...

Dear Dato'

Bila pula agaknya kita bangunkan - Little Punjabi, Little Farsi, etc. Baru adil.

bertanya juga ...kenapa pula ber 'Litle litle' ni bila se antero Malaysia ni semua mengaku punya.

Duduk je lah elok-elok, berbaik-baik, kalau rasa tak selesa carilah alam yang lebih selesa. tak kiralah siapa. Melayu ke, China ke, India ke atau lain-lain. Janganlah kita terlebih ber aku-aku. Yang ini aku punya. Yang engkau punya pun aku punya.
Janganlah sampai membina mahligai di atas hak orang lain.

Orang-orang besar pun kenalah besar semangat. jangan aibkan diri sendiri. tak usah takutlah buat yang benar elok. and I mean real benar and elok. tanyalah hati. kalau hati masih benar dan elok nampaklah jawabnya.

AstaghfiruLLAh

XERONINE

Anonymous said...

Little Thoughts,

"Maybe polis yang saman tu penyokong PR, saja nak perlekeh Raja Nong Cik, who knows ? Maybe ye."

Nampaknya sdr "argue just for the sake of arguing".

Speaks volume about yourself. Aspecially when you write in BM.

I rest my case.

Fed Up

saji said...

Sdr Tinta, antar lain, berkata, "Nurul Izzah said there were lack of communication between the authorities and the community.That was very true.You want to know why? The answer is UMNO govt alwyas felt that the public are too stupid to understand their wants.So the BN govt had to decide for them.After all the projects could fatten theio cronies pockets.Who care about stupid public.Public first slogan is just for decoration purpose.The slogan couldnt fatten UMNO cronies's pockets.

Betul tak komen saya tu"

Komen:

Jika sdr rujuk komen saya sebelum ini pasal bentuk senibina berteraskan pemikiran pascamoden atau postmodernism dan bentuk senibina berteraskan pemikiran enrich modernisam

Sdr dan Nurul Azzah dipengaruhi fikiran enrich modernism yang menekankan ciri2 ketelusan dan kejernihan. Sama dengan pemikiran rakyat Mesir yang gulingkan Honi Mubarak dan rakyat arab2 lain yang sedang berdemo dijalan2 raya yang juga ditekankan dalam era globaliasi atau internet sekarang. Boleh juga dipanggil pemikiran neo modernism

Raja Nong Cik dan PM, DSNajib terbawa-bawa dek pemikiran pascamoden yang dipasakainya daripada mantan PM, TDM yang menekankan ciri2 kepalsuan dalam apa yang mereka ucapkan. Bahasa mudahnya, cakap tak serupa bikin.

Namun saya tak nafikan jika ada yang berkata DSNajib ke arah pemikiran enrich modernism atau neomodernism.

Hujah saya, terdapat arkitek di negara ini yang menghasilkan bentuk senibina yang mencampur adukan antara elemen postmodernism dengan enrich modernisam atau neomodernism.

Smallest thought said...

Sdr. Fed up,

Apabila saya diminta memberikan pendapat mengenai "pembaziran", saya cuba memberikan pendapat menerusi terjermahan saya maksud "membazir" di dalam konteks kerajaan dan rakyat.

Sesuatu yang dibelanjakan dan nampak hasilnya sukar untuk dikatakan sebagai "membazir". Hasil pulangan akan mememberikan faedah yang lebih besar di dalam jangka masa panjang sekiranya perbelanjaan tersebut menjana pendapatan.

Juga, di dalam konteks pemikiran rakyat, apabila sesebuah kerajaan negeri secara amnya menerima satu cek bernilai RM4billion tetapi tidak nampak hasil perbelanjaan yang memberikan faedah kepada rakyat, tidak perlukah kita fikirkan ke mana pergi sumbangan tersebut sehingga tidak nampak faedah dan manafaat kepada rakyat ?

Apabila saya diminta memberikan pendapat, saya tidak membuat satu generalization ke atas sesuatu individu.

Saya telah berikan contoh, saya amat jelek sekiranya Nik Aziz tidak menampakkan manafaat kepada rakyat hasil daripada sumbangan RM4 billion tetapi saya akan gembira dengan Nik Aziz sekiranya beliau membina sebuah masjid daripada hasil sumbangan tersebut.
Nik Aziz bukan masalah saya, tetapi faedah yang dapat dikecapi oleh rakyat adalah pertimbangan saya.

Saya juga telah katakan, saya tidak bersetuju dengan Raja Nong Chik sekiranya beliau tidak menyaman manusia yang menyalahi undang-undang tetapi saya tidak dapat untuk meletakkan beban kesalahan secara total kepada Raja Nong Chik sekiranya orang lain yang tidak mengikut arahan yang RNC berikan.

Begitu juga, saya mungkin tidak bersetuju mengenai apa yang dilakukan oleh seorang pemimpin tetapi saya tidak boleh meletakkan beliau di taraf terendah secara keseluruhannya berdasarkan kepada satu daripada tindakan beliau. Due to that, we need a closed loop that give feedback between commoners and leaders.

I have said before, human is imperfect. If we can accept human imperfection, then we need to have a value call forgiving.

In my case, when I forgive I will forget, because forgiving without forgetting lacks sincerity.

Sincerely - "Smallest thought".

wajasetia said...

Salam Dato' AKJ
Bersih dan kelihatan bersih.

Setiap perkara jika difikirkan, sememangnya mempunyai rasionalnya sendiri. Jika ditanya kepada yahudi palestin pun apakah rasional mereka merobohkan penempatan penduduk Islam Palestin pun, sudah pasti mereka akan dapat memberikan jawapannya.

Persoalan sekarang adakah kita mahu menerima bulat-bulat rasional yang diberikan setelah ternampak sesuatu yang kelihatan tidak bersih?

Anonymous said...

Dato Mazlan,

Say what you like. I think TDM doesn't care a damm at all.

He knows better than you do. He knows what he is writing. You can only make assumptions to discredit him and trying to damage his credibility. That's all I can deduce. Nothing more nothing less.

Itulah nawaitu sdra.


-Datuk Mindanao-

Anonymous said...

Smallest thought,

You are indeed a wiseman. Syabas !!!

Your points are very rational indeed. A very balance comment. Keep it up!!


joe

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).