Wednesday, April 17, 2013

Mohd Najib Pinning Hopes on New Faces


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

CORRECTION and APOLOGY - I have been informed by debaters "orgkt" and "awangbatuburuk" that Zubir Embong, the proposed BN candidate for Kuala Terengganu parliamentary seat, is not the same Zubir Embong that won in 1986.

"Awangbatuburuk", among other things said: "Sebenarnya Zubir Embong yang dicalunkan oleh BN untuk PRU2013 ini adalah bekas Penolong Pengarah Pendidikan Negeri Terengganu bukannya Zubir Embong (Peguam) yang bertanding dlm PRU 1986 dan PRU1990."

 

I stand corrected and apologise, including to Bernama.


UPDATE – UPON closer scrutiny, I find that women are not significantly represented in the Barisan Nasional's list of candidates despite their growing prominence in the party and despite the BN's leadership promising to have more women contesting the election.

Based on the list published by Utusan Malaysia today (April 17), there are just over 70 female candidates among BN’s 727 parliamentary and state nominees or less than 10%.

As for the so-called new faces, I found out after scrutinising media reports, that some are not new at all, but have been erroneously represented as one.

For instance, Bernama identified the proposed Kuala Terengganu parliamentary candidate, Mohd Zubir Embong as a new face when in fact he had been an MP before. He won the same seat in 1986 but lost it to Semangat 46 in 1990. 

The presence of recycled candidates is pretty prominence in Mohd Najib’s “transformation team”. Whether they are winnable and transformational is for the voters to decide comes May 5.

ORIGINAL POST


IN the April 8 post entitled “BN lwn Pembangkang: Jarak Makin Dekat” I wrote, among other things that “BN tidak ada pilihan melainkan bertindak tegas dan pantas meletakkan lebih banyak calon muda, wanita dan teknokrat yang berwibawa, bersih, telus dan berwawasan.”

In my Other Thots column in the April 16-30 issue of the Malaysian Business magazine, I said the BN could not consider itself regenerating if it fails to nominate at least 40% new faces comprising young people, women and professionals.

The Star online reported that the BN is fielding new faces for a third of the 222 parliamentary seats and almost half the 505 state constituencies in the General Election.

Although the Pakatan Rakyat parties had stolen the thunder from the BN by putting up young candidates as early as the 2004 GE, the catching up game by the BN is applauded. Whether in the BN or the PR, the process of leadership regeneration is welcomed.

Dubbing his younger team “Barisan Nasional’s Transformation Team”, the BN chairman, Mohd Najib Abdul Razak, said the line-up could meet the rakyat's expectations and (if elected) could deliver the coalition’s manifesto pledges.

Although these new faces are young and untested, Mohd Najib said 91% of them have at least diploma-level qualification and among them are lawyers, medical doctors, ulama, university professors and administrative and diplomatic officers.

Some Old Faces Are Back

However, while dropping a handful of senior MPs and State Assemblymen, including ministers, former ministers and Menteris Besar – a few at their own requests – he also brought back or promoted several older members, notably the Felda Chairman and former Negeri Sembilan Menteri Besar, Mohd Isa Samad.

The move to allow the former Prime Minister, Abdullah Ahmad Badawi and Minister in the Prime Minister’s Department, Nor Mohamed Yackop, to retire is perhaps one of Mohd Najib’s bravest.

But it is clear that Mohd Najib has also become the victim of the wily moves and internal bickering in the BN component parties. The exclusion by the MCA of its hugely popular ex-president and Pandan MP Ong Tee Keat is a case in point.

Mohd Najib also appears to have some problems with naming Umno candidates, especially for the state seats, in the states where the Rulers are particular about the choice of candidates and want a say in the choice of Menteris Besar.

While the fresh faces are welcomed, there is the downside to naming too many highly qualified and, conversely, highly paid, candidates from the private and quasi-government sectors.

Unless these candidates, upon being elected, are willing to live modestly on government salary and perks, there is a danger that, instead of serving the rakyat, they would be serving themselves to government projects and appointments to the board of government companies and agencies. This won’t do!

If Mohd Najib gets the big victory he is wishing for - which many observers, including the pro-BN ones, say is not very likely - he has to act decisively against corruption and abuse of power, and keep his Wakil Rakyat on a short leash.

Mohd Najib has also fallen victim to the prolonged talk about the GE. It alerted the oppositions and kept them on their toes.

Although the mainstream media has for months been dishing out stories of quarrels and disagreements among the PR component parties, the reality is they have checkmated the BN in the choice and positioning of candidates.

Many key BN candidates are facing strong and determined opponents. Also the BN parties are more prone to rebellion over the choice of candidates than their PR rivals – a point that has not missed Mohd Najib’s attention when he called for total acceptance, sacrifice and unity.

Whatever the case may be, the rule of the thumb is, the party-biased electors have already made up their minds. For good or evil, come rain or shine, they will vote their parties. The linchpins are the fence sitters and the first time electors, the majority of who are young and urban-based. Their votes can go either way.

36 comments:

Kamal said...

Dato.
This madness in naming and choosing the candidate in UMNO/BN should stop.
Singapore PAP has set the good exemple,used cadre system in naming the election candidate.Why not follow their system.
The Malay in UMNO are wasting their time and energy just to selected winnable candidates.Everybody think they are wineable candidates.

This election will be decided by Y generation.BN had done nothing to getbtheir support.BN use gangster and hooligan yourhmto disrupt the opposition ceramah really didntnhelp them.

I hope Najib can make it. But many sources said Najib /will lose.

kluangman said...

Situasi seperti penceritaan Dato' malah pada mana2 ulasan sekalipun ada kebenarannya Dan kecacatan senarai calon BN boleh sampai ke tahap 20%.

Kita tidak tahu samada itu adalah senarai yg terpilih berdasarkan dari terlalu ramai Calon yg layak atau dari kesukaran dan ketandusan mencari Calon yg sesuai.

Mungkin tidak salah untuk dibuat kesimpulan bahawa samada pakatan atau bn yg akan menang kelak adalah berdasarkan kpd parti mana yg boleh mengekang Dan meminimakan sabotaj Dan masalah dalaman.

Lahuma said...

Dato.

Wajah wajah calon BN.
---------------------

Setelah PM Najib istiharkan calon-calon BN memang benar ada banyak wajah baru.

Terlalu awal untuk tafsiran sebenar.Selepas penamaan calon 20hb.Mei.2013 nanti baru jelas bila semua calon berada digelanggang.

Ada juga wajah lesu,kurang semangat.Rekod utamakan rakyat tak ada.

Ada juga bukan calon boleh menang.Calon kabel kuat berpaut.

Ada juga yang taraf SRP.Ada juga yang beli sijil.

Barangkali tradisi ampu masih segar dalam politik dan ianya satu keperluan.

Semua calon jangan terlalu gembira sangat kerana baru JADI CALON belum tentu jadi YB lagi.

Terima kasih.

Kampong man said...

Salam Dato,

1.Desperate situation calls for desperate measures kata orang puteh.Satu percaturan Najib untuk calon 'winnable candidate'yang practical dan realistik.Pengalaman kegagalan BN di 2008 menjadi kayu ukur.Calon bermasaalah, tidak bersih dan kayu mati lama sendiri menerima hakikat mereka perlu berundur diri memberi nafas baru bagi kemenangan dan menjayakan TRANSFORMASI Najib.

2.Peratusan pengundi baru dan muda sudah meningkat dan mereka mahukan terbaik dan perubahan dalam cara pemerintahan.Mereka tidak punyai sentimen dan tidak membawa baggage sapert kita orang lama Dato.Rasanya percampuran muka baru dan lama adalah satu MIX yang terbaik yang telah diperhalusi dan ditapis berkali kali.Nah ini dia yang terbaik bagi BN.

3.Walaupun kaum Cina telah nekad akan mengundi DAP kali ini dikala pengundi Melayu berpecah pecah saya yakin masih ramai juga kaum ini yang akan di belakang MCA/Gerakan meneruskan tradisi pengorbanan BERKONGSI KUASA bersama bagi masyarakat makmuk Malaysia yang unik yang terbukti berjaya.Formula terbaik Perikatan/ BN selama ini, 55 tahun !!

4.Terdapat pertarongan menarik di beberapa tempat dimana kedua pihak BN dan PR dengan strategi terbaik mereka dengan pendekatan Sun Tzu "The Arts of War" masing masing.Saperti di Gelang Patah, Shah Alam, Jempol dan banyak lagi di tempat lain yang tidak terdapat di masa lalu, engaging the opponents for broke.PR has nothing to loose.The arts of DECEPTIONS.Sangat menarik sekali PRU 13 ini.

5.Tidak kurang juga berbagai ramalan telah dibuat termasok juga dari pakar Fung Shui David Toh yang meramalkan BN menang BESAR (bagaimana besar tidak pula dihuraikan) dan Selangor dan juga Kedah akan kembali ketangan BN.Malah bomoh di kampong saya pun membuat ramalan yang sama.Kita tunggu dan lihat sahajalah.

6.Isu moral dan pertelingkahan dalam PR sahaja mencukupi bagi pengundi baru dan diatas pakar mudah membuat pilihan parti mana yang terbaik untuk negara kita Malaysia.

Selamat membuat pilihan.Bagi KESTABILAN,PEMBANGUNAN dan KEHARMONIAN pilih yang berpengalaman dan terbukti berjaya.

pssst...bagi din Melaka, Melaka tetap juga. BN Ini fakta dan realiti.

x-umno said...

Assalamualaikum Dato. Izinkan saya.

"For good or evil, come rain or shine, they will vote their parties."

I beg to differ kata omputih.

Walaupun dilaporkan berjumlah 4 juta, ahli parti UMNO Baru merupakan ahli yg dibayar yurannya sekali seumur hidup. Apa maksud dan kesannya?
1. Jumlah ahli tidak mencerminkan jumlah sokongan.
2. Dulu masa UMNO asal, kutip yuran keahlian sebelum mesyuarat setiap tahun secara tidak langsung akan mengesan tempat tinggal, masalah setempat dan sikap pengundi. Sekarang tidak lagi.
3. Sekarang, mesyuarat di peringkat bawah tidak lagi melibatkan majoriti ahli. Sebaliknya hanya melibatkan penyokong yg bertanding jawatan. Penyokong inilah juga petugas parti. Bukan ahli biasa yg ramai dalam senarai itu.
4. Mesyuarat tidak cukup kuorum perkara biasa dlm UMNO Baru.

Selain daripada itu, kekuatan Wanita UMNO telah merudum. Dulu ahli dan pemimpin wanita sangat dihormati. Ketua sentiasa utamakan wanita sebab wanita yg akan membuat tugas paling berat iaitu beramah-mesra dan berjumpa pengundi dari rumah ke rumah serta melaporkan permasalahan.

Sekarang, jadi Ketua Wanita pun tak layak jadi calon. Menteri wanita pun PM kena pangku. Naib, exco dan lain-lain pun tidak layak.

Puteri UMNO hanya sekadar mekap parti. Mereka masih muda dan mempunyai pelbagai alasan utk tidak menjalankan tugas parti.
1. sibuk kerja.
2. jaga anak kecil.
3. suami marah.
4. balik kg atau melancong.

Penyokong/petugas parti UMNO Baru sudah pelahap dgn harta rampasan bila menang. Kalau bos menang
1. byk jawatan lantikan bergaji. JASA, KEMAS, ahli majlis, lembaga pengarah, pengerusi sana sini dll.
2. byk keistimewaan seperti dapat tanah kurnia dan komisyen menjadi pelobi projek

Kalau bos mereka tidak dipilih jadi calon, mereka akan boikot secara diam supaya yg dipilih akan kalah atau menang ala kadar dan tunggu 5 tahun lagi.

Ini perkara biasa pada mana-mana parti yg telah lama memerintah.

Hakikatnya, pengundi atas pagar jauh lebih besar peratusnya dari yg dijangka.

BN meletakkan calon baru untuk selesaikan masalah ini. Persoalannya berjayakah pembangkang mengexploitasi kelemahan UMNO Baru sebelum muka baru melaksanakan proses baik-pulih?

Jawapannya 5 Mei ini.

fence sitter said...

Dato

We have a whatsapp chatting group which consist 50 of us ( thats the max whatsapp can allow) and the members are school mates in the 40s from various background.

in whatsapp we are free to voice out what we want in a civilised manner(unlike FB and twitter which are a bit too open to the others) and surprisingly only 2 are pro PR while the rest are mostly fence sitter which are BN friendly.

Most of us agreed that only the stability in economy, social and politic will guarantee the better future of our kids.

But Najib still needs to do a lot of improvement to guarantee his plans and vision works and based on what he has done for the last 4 years, we are willing to give him & his team ( not those politician ) the chance...

x-umno said...

Assalamualaikum Dato. Izinkan saya sekali lagi. Analisis calon baru Parlimen Gelang Patah. Kes pemimpin UMNO ego taknak dengar cakap ahli.

First you forced the Malay in the area to sell their land. Then you forced the UMNO voters to leave the area due to high cost of living. Then, you bring in foreign and cheap workers, who dont eligible/bother to vote or outside voters. Then you ..... drum roll please......

you welcome Singaporean investors whom we all know are PAP oops DAP supporters.

Hahaha Ghani has no choice. Even MCA knew they had to pleased the Singaporean "investors" to keep pretending as the Chinese champion and send their kids to Singapore's schools. That is why MCA willingly (pucuk dicita ulam mendatang) let Ghani face LKS. MCA and investor PAP has no fear coz Ghani is no more MB Johor. You do the math.

Hahaha... it is Johor Vs Singapore in Gelang Patah. If Najib instead of Ghani, I would say Malaysia vs Singapore. But then again, Najib has no balls.

LKS knew this. He got nothing to lose.

Ghani on the other hand has everything to lose. He had failed the Malays. Nothing gain politically even if he won. Come next UMNO election, he will be known as the leader of ketuanan MCA.

langitbiru said...

Assalamualaikum Dato’,

Jalan jalan ke SYURGA DUNIA.
Jalan jalan ke SYURGA AKHIRAT.

Demi kebaikan rakyat, jika kita memilih pemimpin dan parti yang memilih Jalan ke syurga dunia, tiada kebaikan untuk rakyat sebenarnya, tetapi penderitaan yang berpanjangan dan berterusan.

Pemimpin yang memilih syurga dunia, rumahnya ibarat istana sedangkan hanya sejengkal di luar pagar rumahnya, rakyat jelatanya hidup di bawah rumah berbumbung rumbia. Kalau kita nampak payung besar dalam istana yang gah, itu payung “swimming pool”. Kalau kita lihat payung di rumah beratap rumbia, itulah mata pencariannya melalui payung pasar malam nya, kais pagi makan pagi.

Demi kebaikan rakyat, jika kita memilih pemimpin dan parti yang memilih jalan ke syurga akhirat, tiada kejahatan untuk rakyat sebenarnya, tetapi kebaikan dan kesejahteraan rakyat. Pemimpin yang memilih syurga akhirat, akan menutup jalan jalan dan lubang lubang rasuah, akan mempertahankan hak rakyat, akan mengurus tadbir sumber kewangan dan perbendaharaan Negara yang mereka sangat sedar dan arif itu milik rakyat, dan mereka hanya batang tubuh yang mengawal selia sahaja.

Pemimpin yang memilih jalan syurga akhirat inilah yang disebut ULIL AMRI dlam Al-Quran. ULIL AMRI disebut sejurus selepas RasulNya dan Alla swt.

"Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya". (An-nisa 59)

Ayat ini mengajak kita WAJIB taat kepada ULIL AMRI, akan tetapi ketaatan itu bersyarat iaitu Ulil Amri WAJIB taat kepada segala suruhan Allah dan Rasulnya. (Perhatikan tiada tertulis TAATI di hadapan perkataan Ulil Amri, sebagaimana di hadapan Rasul dan Allah).

INI BERERTI, Ulil Amri yang beriman dan bertaqwa, yang nama mereka diletakkan sebaris dengan nama Allah dan RasulNya, sebenarnya mereka terlalu hampir dengan Syurga Akhirat.


Sesungguhnya, jalan jalan ke syurga dunia bagi mereka yang berkuasa terbentang luas tiada sempadan. Salah satu jalannya adalah rasuah dan penyalahgunaan kuasa untuk kepentingan anak beranak.

Ya, kita sedia maklum ada sebuah Parti nasionalis yang paling lama kuasanya dan pengaruhnya DI DUNIA ini ada di bumi Boleh Land Malaysia. Parti nasionalis yang se angkatan dengannya di seluruh dunia sudah banyak yang rebah, langsung tak ada kekuatan untuk bangkit. DAN PArti nasionalis di bumi Boleh Land Malaysia ini amat mahir dan arif akan jalan jalan ke syurga dunia.

ANDAIKATA Parti nasionalis ini tumbang dalam PRU13 nanti, mereka boleh jadi PENJAGA DAN PENGAWAL yang sangat cekap dan efisien menjaga jalan jalan ke syurga dunia ini dari dilalui oleh parti pemerintah akan datang. ITU SANGAT bagus untuk rakyat.

MAKA sayugialah kita semua pengundi melantik parti nasionalis ini sebagai PENJAGA DAN PENGAWAL jalan jalan ke syurga dunia.

AKAN TETAPI sebenarnya, pemimpin yang memilih syurga akhirat, penjaga mereka sebenarnya adalah IMAN DAN TAQWA.

Syaa IQ said...

Najib's selection of candidates has given me a real belief that his transformation, incl transformation of UMNO is real. I take as an example my close friend, Abdul Rahman Redza, who is candidate for N32 Linggi in Negeri Sembilan. Now as far as I know his position is just a Bahagian Pemuda EXCO, and a recent one at that. He is a brilliant lawyer, graduated from LSE, and one of the best man out of our MCKK batch of '90. He hails from Kg Linggi, humble and never forget his roots. We used to call him 'lelaki Melayu terakhir'. He has always been passionate about social justice and rakyat issues, and will be an asset to any organization or group of people he serves. His name came out of nowhere, and if this is the type of people Najib is getting into his team, the future is good for Malaysia. And for UMNO as well.

ab said...

Salam dato,




DS Najib dah `ganti' ramai sungguh bilangan calun BN kali ni..


Menang atau kalah tenguk laa bilangan undi mereka nanti.


Bagus atau tidak prestasi kerja mereka,kita semua akan nilai..
elok kita puji,kalau tak elok,bukan saja kita,orang lain pun akan bantai depa...



Bilangan ini adalah paling ramai sejak 1955 la kut ni kalau saya tak silap!.



Saya puji beliau buat begitu kerana kita pun harap dia buat begitu....TAPI AWAT pulak dok macam tak suka pulak lagi ni?.


Kan dia dah buat dah tu?



Ingat tak dalam 2 posting dato yang lalu dato tulis..``6. BN tidak ada pilihan melainkan bertindak tegas dan keras meminggirkan wakil rakyat - tidak kira wakil biasa, menteri atau ahli exco, yang gagal dan membebankan parti...'



Perkara ini baik, kena beri pujian.



Kita yang dok meniaga ni pun `TAK' berani nak berhentikan 30% top executives dan 50%`clerical staffs' kita,ganti dengan staffs baru....nanti bolih MATI COMPANY !..




Ada dato pikiaq apa macam kalu dato hentikan separuh dari 70 kakitangan dato la ni,tukaq dengan yang baru dan bisness as usual, bole ka?..


PR ada berapa peratus calun baru?




Abu Bakar Ab Rahman

Rawa Lanun-Bahasa said...

YgBhg The Scribe
Salaam

1 - 2 - Somme
(in the month of may)

In the month of may
the gates and doors open
let the rakyat have their say


But it is clear that Mohd Najib has also become the victim of the wily moves and internal bickering in the BN component parties...

If Mohd Najib gets the big victory he is wishing for - which many observers, including the pro-BN ones, say is not very likely...

The linchpins are the fence sitters and the first time electors, the majority of who are young and urban-based



mca looking in pekan
bn conscience searching
pekan sends a sublimal message

gelang patah tanda sayang
and the resignation is ready
mahathir dives for cover in air hitam

ratu minang prepares dendang
when sembrong is strong rendang
langkawi an island citadel

it is the sanctuary of the sheikhs
to plot a gamogen trick post surgeries
tranquility from market volatilities

in gelang patah as a hydra slinks
a dancer on uneven ground sighs
why hang tuah when it is jason's

1 - 2 - somme!
bn wins by a smaller simple majority
the chinese will have their say

1 - 2 - somme!
as the muezziens call
the birds echo asar is fard

1- 2 - somme!
hyena eats dancer

Rawa Lanun-Bahasa said...

Rainbow -- The Temple Of The King
(song of jason - a 1malaysian argonaut)

Lyrics :
One day, in the year of the fox
Came a time remembered well,
When the strong young man of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.
One day in the year of the fox,
When the bell began to ring,
It meant the time had come for one to go
To the temple of the king.

There in the middle of the circle he stands,
Searching, seeking.
With just one touch of his trembling hand,
The answer will be found.
Daylight waits while the old man sings,
Heaven help me!
And then like the rush of a thousand wings,
It shines upon the one.
And the day has just begun.

One day in the year of the fox
Came a time remembered well,
When the strong young man of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.
One day in the year of the fox,
When the bell began to sing
It meant the time had come for the one to go
To the temple of the king.

There in the middle of the people he stands,
Seeing, feeling.
With just a wave of the strong right hand, he's gone
To the temple of the king.

Far from the circle, at the edge of the world,
He's hoping, wondering.
Thinking back on the stories he's heard of
What he's going to see.
There, in the middle of a circle it lies.
Heaven help me!
Then all could see by the shine in his eyes
The answer had been found.

Back with the people in the circle he stands,
Giving, feeling.
With just one touch of a strong right hand, they know
Of the temple and the king.......


go kill the hydra, jason
said the zapin lover

tinta hitam said...

Datuk,

UMNO had pissed me for decades.the socalled new line up did not influenced my decision.Why because the old corrupt warlords still call the shots...

i

atas pagar said...

Salam Dato

Saya lihat calon yang di pilih oleh pemimpin, jika ideal dan mampu berkhidmat adalah bonus kepada pengundi.

Tetapi apalah guna calon itu bagus jika pemimpin sabuah parti itu sendiri adalah jenis NATO iaitu No Action Talk Only seperti Anwar, Hj Hadi, Nik Aziz, Wan Azizah....
Ini telah terbukti sepanjang penggal 2008-2013.

Semua tahu dasar dan arah sabuah parti atau pakatan tertakluk kepada kehendak pemimpin itu sendiri dan bukan calon yang di pilih pemimpin apatah lagi pengundi.

Ini belum lagi di sebut bab pelbagai skandal yang melanda pakatan....

doncin cai said...

....
kenapa @ Din Melaka, tiada ?
sejak mengikuti ruangan ini dulu dulu lagi...
saya mengatakan DNA nya ada pada @langitbiru
TETAPI
tidak akan mengaku macam bakal PM nya

doncin cai said...

minta maaf semua... komen tu dah saya hantar pada penulisan tuan tanah yang se belum ini...

Rosiah Ismail said...

Assalamulaikum dato, Calun BN calun tahi bintang yang jatuh dari angkasa dan tidak akan bersinar kerana ianya sudah karat.

Calun2 nya umpama tayar buruk yang sesuai untuk tukun kerana sudah tidak selamat untuk digunakan dijalanraya lagi......orang yang pernah lawan dipuji melangit orang yang pernah berjasa dibuang kelongkang.

Calun2 nya yang patah ranting patah dahan yang ada hanya tinggal pokok yang rapuh bakal akan reput dimamah hujan dan panas apakah sesuai mereka untuk rakyat.

Calun2 yang sudah tidak menepati kehendak semasa kerana pemikiran yang tidak sesuai dengan semangat malaysia yang berbilang kaum...elok mereka ini dibungkuskan sahaja seperti nangka.

Sekaian dato yang dikasihi wasalam.

orgkt said...

Salam Dato',
FYI this Zubir Embong is not the same Zubir Embong that won in 1986. I know the original Zubir Embong and I know this Zubir Embong too. Same name, different person. Please check it out before commenting. Thank you Dato'.

berasiam said...

Salam Datuk AKJ

Ramai yang bersandar kepada kata-kata YABhg Tun Dr. Mahathir bahawa kita perlu terima siapa sahaja calon yang dinamakan oleh pucuk pimpinan parti dan memberikan sepenuh sokongan kepada mereka. Sebaliknya ramai juga yang terlupa bahawa YABhg Tun juga pernah menyatakan bahawa sokongan ahli parti sahaja tidak akan memenangkan parti dalam pilihanraya. Datuk jurublog sendiri pun pernah menyentuh tentang peranan pengundi atas pagar dalam menentukan kemenangan.

Dicalonkan orang muda, tanpa kelulusan dan hanya Naib Ketua Pemuda Bahagian yang namanya tidak pernah termasuk dalam senarai Cawangan Khas untuk melawan seorang yang berkelulusan Ir. dan bekas exco negeri serta Bendahari partinya, siapakah yang bakal mendapat undi pengundi atas pagar agaknya? Di kalangan ahli parti sendiri sudah timbul cakap-cakap yang tidak elok, apatah lagi bagi pengundi atas pagar. Boleh menangkah BN dalam keadaan seperti ini di tempat berkenaan?

Keadaan di Selangor yang diketuai oleh DS Mohd Najib sendiri lebih memperlihatkan permainan politik dominan Noh Omar. Selain itu, pengaruh Tingkat 4 juga amat jelas walaupun kurang nyata. Permainan mereka lebih halus dan hanya dapat dibaca jika diperhatikan dengan teliti senarai calon dan kedudukan yang ditentukan kepada mereka selepas PRU. Janganlah kita terlepas dari mulut harimau (PR) tetapi masuk pula ke mulut buaya (Tingkat 4) semula.

Wira Jaya said...

Dasar orang kita memang susah nak berpuas hati. Suka membangkang dan orang lain buat serba tak kena. Konon kita yang paling handal dan serba tahu. Apa yang pasti setiap pembahas dah ada calon dan parti masing-masing. Buatlah macam manapun pendirian mereka tidak berubah. PM Najib dah buat yang terbaik pada perkiraan dia dalam memikul amanah yang diberikan. Cercaan dan makian kita sama ada secara lisan atau melalui pena yang tidak bermata dalam kerangka taksub demokrasi akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.Wallahu a'lam

awangbatuburok said...


For instance, Bernama identified the proposed Kuala Terengganu parliamentary candidate, Mohd Zubir Embong as a new face when in fact he had been an MP before. He won the same seat in 1986 but lost it to Semangat 46 in 1990.

Salam Datuk,

Sebenarnya Zubir Embong yang dicalunkan oleh BN untuk PRU2013 ini adalah bekas Penolong Pengarah Pendidikan Negeri Terengganu bukannya Zubir Embong (Peguam) yang bertanding dlm PRU 1986 dan PRU1990.

Walaubagaimana pun saya sekeluarga tetap menolak KIRAM (Kumpulan Import Rakyat Asing Masuk Mengundi)
@UMNO/BN.

Terima kasih.

Rawa Lanun-Bahasa said...

Ada baca cerita Wanita UMNO kena gam?


Kamilia disebut-sebut untuk bertanding di Parlimen Kuala Kangsar, tetapi pada Selasa lepas, Pengerusi BN Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir mengumumkan Adun Bukit Chandan, Datuk Wan Mohamad Khairil Anuar Wan Ahmad bertanding untuk Parlimen tersebut.

Difahamkan Kamelia telah ditawarkan bertanding di Dun Chandan tetapi beliau enggan kerana bagi beliau calon Dun tidak layak untuk dirinya dan beliau mahu menjadi calon Parlimen.



Sharizat ketua wanita umno jadi menteri guna pasport senator, makan duit 99.9999% haram suaminya, tak payah tanding, pula

sepatutnya, ketua wanita bn mesti tanding peringkat parlimen:
sharizat yang terpalit makan duit kerajaan secara haram untuk keluar daging halal toyibbn mesti bertanding di pulau pinang tetapi dia kelentung bn zambry.

Agmennon said...

Wow! Not a single point touched on recycled candidate on the part of opposition.

PAS prophet Nik Aziz has been there for the past 20 years. He got his son waiting in line. Hadi Awang is into his what? 6,7 terms as State Assemblyman and Parliamentarian. How about the rest of Kelantan exco members?

DAP? Uncle Kit and Family. Uncle Kit is practically lord president of DAP since he lives on the throne for eternity. Some say he had found nirvana. He jumps from seat to seat. How about Karpal Singh? He's disabled and still wants to contest. This is a family party.

How about Anwar Ibrahim? He's been a parliamentarian since the 80s. Now he got the family members lining up for the party throne.

Come on Datuk Kadir. Is this the best Barisan Alternatif/Angkatan Perpaduan Ummah/Pakatan Rakyat can offer to the people?

I thought the opposition commanded 51% of popular votes in the last GE12. That's 6 million voters.

Don't tell me they don't have other new faces to put up as leaders.

saifuddin ali said...

analisis simulation monte carlo PRU 13 parlimen. BN 119 dan PR 103 ..fluctuation rates 5% - 7%

Kampong man said...

Salam Dato,

1.On the basis that BN should perform better than PRU 12 the monte carlo analysis simulation above is far from target.Look at Johor for an example.If you add on parliamentary seats PRU 11 plus PRU 12 for PR is merely 1 (one).Johor has 26 Parliamentary seats.BN 26/26 (2004) and 25/26 (2008).PR will perform just slightly better this time due to certain heavy weights but not that significant.

2.The worst PR casualty this time(PRU 13) will be from PKR for obvious reasons.In 2004 PKR secured merely 1 seat and become the dominant PR coalition at 31 seats overall with Anwar factor.It is the same Anwar factor(moral issue) and PKR internal weaknesses that will not be favorable to PKR.Azmin and Wan Azizah both have their cronies and remains at loggerheads. Wan Azizah is a good wife that I can confidently say and too bad the President is not even contesting because the boss Anar say so.
My analysis shows that PKR will NOT get more than 20 seats this time and will not dominate PR, DAP will.PR coalitions are still fighting between themselves to get the better of seats.Lets hope we do not see a three cornered fight for seats.

3. LKS for Gelang Patah will be against Ghani ,an interesting one, at the expense of Jason Teo a committed MCA man, very hardworking.It will be a test case on chinese voters inclination.Watch out this one.Of course poor Anwar had chicken out from Perak much to LKS big disappointment.LKS said:

" Jika saya tidak masok ke neraka siapa pula yang sanggup masuk ke neraka, jika kalah biarlah kalah jika mati biarlah mati" .Expressing his anger to Anwar and other DAP leaders in Perak as well as in Johor.LKS is stepping on too many PR allies toes.

Rupa rupanya ada tokoh Melayu Islam dari UMNO muncul menawarkan diri dan berani mati.!!Jangan samakan Cina Johor dengan Cina di negeri lain.I love to see this exciting contest.LKS seems to be FOREVER an opposition.LKS should retire from politics like my idol Yang Berbahagia Tun Dr Mahathir.

4.All thanks to Lahat Datu incident where all peaceful Malaysians remain united as one for the nation.No more Bersih, no more Hindraf, no more Perhimpunan Shamsidar and no more streets rallies.PEACE and feeling good are all around.All are set for BN government to stay with better performance in the PRU 13,insyallah.We can forget that Monte Carlo analysis. Just keep that Monte Carlo for F1 racing and heavens for casinos and the gamblers.

Did i say Selangor and Kedah will fall into BN hands?.Thank you Dato.

Kampong man said...

Sala Dato,

1. Pergolakan politk DAP menjelang PRU 13 berterusan dengan permasaalahan dan kemelut dalaman di beberapa buah negeri.Terbaru empat wakil DAP keluar parti dan akan menjadi calon bebas.Mereka terdiri dari kaum india termasok MP DAP dari Seremban John A/L Fernandiz !!.Satu lagi tamparan hebat buat DAP ekoran 753 wakil tidak dipanggil bagi pemilihan CEC DAP tempoh hari dan terkini ROS tidak mengiftirafkan 20 wakil CEC yang dipilih. Terbukti DAP adalah sebenarnya adalah untuk kaum Cina yang chauvanistik dan bersifat racis dan kroni Lim dan Karpal.

2.Rakan rumah saya semasa di kolej dulu sdr Aspan Alias masih belum lagi dicalonkan bagi mewakili DAP melayu di N9.Beliau adalah orang kuat UMNO pecahan Semangat 46 yang sudah lama terkubur. Kita hormati pilihan beliau tetapi saya ragui platform DAP bukanlah terbaik bagi beliau Melayu Islam sedangkan DAP adalah parti politik perkauman bagi orang cina yang mempunyai agenda Malaysian Malaysia ala PAP Singapura dan bukanlah 'Multiracial' saperti yang dikehendaki dan dicangkan.

3.Amat menarik sekali ,kerana BN tidak perlu gusar untuk berkempen bermatian. Ahli dan orang kuat DAP dalam DAP itu sendiri yang sebenarnya telah ramai hilang KEYAKINAN dengan DAP.Tengku Aziz, Fernandiz, Tan Tuan Tat dan David Dass dan ramai lagi orang kanan DAP tidak bersetuju dengan Setiausha Agong DAP LG Eng yang terlalu angkoh ,bersifat diktator dan NAIVE dalam cara memeritah dan dalam membuat keputusan.KEMELUT DALAMAN ini akan berterusan dan akan menghilangkan kepercayaan pengundi pada DAP.

4.Apakah artis dan penyanyi Aishah yang mewakili parti Pas akan berjaya di Jempol melawan Isa Samad?.Saya ragui. Saya kenal Aishah saorang anak kecil (sekarang besar) semasa beliau tinggal di Livingstone,Edinburgh.Ibu beliau berkahwin dengan saorang scottish dan Aisha pubyai adik bernama Alexander.

Aishah adalah penyanyi wanita utama The Fan Club dari New Zealand. Isunya Pas dilihat amat ketandusan calon dan saya sentiasa melihat PAS hanyalah satu parti politik bukannya ugama.Cuma sebenarnya Pas bijak menggunakan ugama bagi tujuan politik.Maaf,terima kasih Dato.

Sayang Mama said...

Lebih dari cukup lah quota Wanita tu, Pak Kadiak. Kalau ada yang cekap macam Aunty Fidah tak pelah.
Kita tak ndak lah wanita yang macam penjual nasi lemak.
Bukan ke ada orang kata wanita tu sekadar penghias pejabat. So Najib has met the requirements.
Malah ambik pulak recycled candidate, Azalina Said.
Yang aunty Kamiliah Ibrahim pulak, memilih. Najib kasi dia Bukit Candan state seat tak ndak. Nak Kuala Kangsar.
No worries she will be made a Senator and a minister.
Saya fikir Pak Lah sendiri yang tak nak bertanding lagi. Takkanlah nak jadi back-bencher setelah jadi PM. Dia cuma nak abiskan term dia sebagai MP selama ni. Begitu juga dengan Mohd Nor Yaakob. A reluctant politician. Tak cocok jadi jadi Menteri.
Yang saya tabik spring ialah Najib mengugurkan Rais Yatim. Happy sangat Uncle Bakar Jambatan berkali-kali dah blah. Dah tentu dia dan isteri nak lagi.
Uncle and Aunty Masnah macam 2nd couple pulak, instead of Muhyiddin dan isteri.
Tapi takpelah. Boleh jadi Dubes Malaysia ke Jakarta. Diapun suka sangat cakap bab serumpun dengan Indon.
Saya juga tabik spring kepada Ku Li yang masih nak bertanding sebagai MP for Gua Musang. Itu satu pujian sedangkan Tok Pa dah take over his place as Kelantan State Liasion and Director of Elections. Dah tentu Najib tak berani gugur dia.
Saya juga salute kepada Najib yang tidak tunduk kepada Tun M yang minta Ibrahim Ali bertanding di Pasir Mas.
Pasal Ong Tee Kiat, itu atas desakan CSL. Memang patutpun digugurkan. OTK tu nampak je baik tapi chauvinist- lebih kepada hak-hak orang Cina. Saya taulah sebab saya pengundi kawasan dia.
Yang hairan ialah mengapa si Isa Samad diambil semula.Cukuplah jadi pengerusi Felda.
Yang Uncle MB pula, ramai yang mengatakan pindah ke Federal tapi still retain his state seat.
Beliau patut thanked TV3 for giving him prominence almost every night for the last one month. So tak jadilah kena kick upstairs or kick out.
Yang saya happy ialah abang KJ still retained as MP for Rembau. Makchik saya dan orang-orang tua di Rombau suka sangat dengan dia sebab selalu tolong ke dapur, buat bumbung rumah dan pandai jaga hati mereka.
Tapi yang paling bahagia ialah Ayahnda atau atok kesayangan kita Tun Mahathir. Dapat berkempen dan anak bakal jadi MB Kedah.
Most times overshadow Najib ya. Tapi takpeah PM kita memang pandai memuliakan orang tua.

P.S. saya selama ni cuma pembaca blog Uncle. Banyak belajar dari Pak. Saya cam Pak sorang yang panggil Najib sebagai Mohd Najib nama penuhnya.
Dan saya observe, Pak lebih cenderung memihak kepada keadilan. Banyak memuji Keadilan dan bayangkan parti tu boleh memang besar.
Berkali-kali Pak tulis like favouring Keadilan.

langitbiru said...

Assalamualaikum Dato'

Ada pembaca nampaknya membaca tulisan saya:

Jalan jalan ke Syurga Dunia
Jalan jalan ke Syurga Akhirat

Namun pembaca tersebut mungkin agak marah rasanya. Beliau tidak membaca intipati yang disampaikan tetapi cuba mencari persamaan di kalangan pembahas, membazirkan masa!

Apapun, pernah saya menukilkan di sini, dalam konsep UMNO, mudah saja: "KALAU AKU PADAN MUKA, ENGKAU PUN PADAN MUKA"

Berebut-rebut nak jadi calun, sedangkan gaji YB tu cuma RM5000-6000.00 saja, campur pelbagai elaun dapat juga 10-15,000. TAPI, kalau gaji sebanyak itu, masih tak mampu nak beli rumah belasan juta ringgit, 3-4 buah kereta mewah.

MAKNANYA sangat jelas, UMNOBN berebut sangat sebab dengan jawatan YB ini, memudahkan mereka menuju jalan jalan ke syurga dunia.

Perkembangan terkini, DAP tak boleh guna lambang Roket. Saya fikir, itu satu rancangan jahat UMNOBN, untuk memperlihatkan bahawa "UNDI DAP = UNDI PAS, UNDI PAS = UNDI DAP", tujuannya bagi mengelirukan masyarakat Cina, terutama mengenai Hudud.

SAYA AMAT YAKIN DAN PERCAYA, mereka merancang, Tuhan merancang! Rancangan mereka itu sebenarnya AKAN MENIKAM DIRI MEREKA SENDIRI. Rakyat bijak menilai, rakyat bukannya bodoh!

DAN PALING SAYA GEMBIRA, CALUN TRANSFORMASI ZUL NORDIN di letakkan di SHAH ALAM. Ya, Shah Alam adalah kawasan ELIT MELAYU yang berpelajaran dan professional. Mereka bukan mudah termakan dakyah propaganda UMNO. Zul Nordin nak "memperbodohkan" mereka dengan isu kepala lembu ke? KITA tengoklah siapa perbodohkan siapa.

SAYA juga yakin, kesan pencalunan Zul Nordin itu bukan sahaja di Shah Alam TAPI keseluruhan Selangor menerima tempiasnya.

Satu lagi tindakan "bunuh kiri" UMNOBN adalah dengan menyiarkan video Mustafa Ali. Saya harap, TV1,TV2,TV3 dapat menyiarkan kesemua video-video pemimpin PR setiap hari selama 15 berkempen. Rakyat sebenarnya sudah mual dan meluat dengan berita propaganda jahat sedemikian.

Mereka tidak ambil iktibar PRU1999 sejurus "TILAM,BANTAL" naik mahkamah, rakyat menolak UMNOBN, menyebabkan Mahathir letak jawatan.

KALI INI, mereka pamerkan SELUAR DALAM MUSTAFA ALI! Pilih watak tu pun dah tak kena!!!

Seperti saya katakan, UMNOBN berfikir 20 tahun ke belakang. Mereka bawa imam muda, Imam Pondok Minda, dan Imam Jalur Tiga @ Jati, memberi "FATWA" HARAM UNDI PAKATAN.

Bagi saya semua ini memberi kelebihan kepada Pakatan.

.....UMNO BN BERLARI KENCANG, NAMUN REBAH DI BELAKANG GARISAN PENAMAT!!!

Kalau UMNO nak 2 batu yang bagus, ambil lah satu dari TURKI, satu dari ITALI......Batu Nisan UMNO!

langitbiru said...

Karpal confirms DAP to use PAS, PKR logos


Hafiz Yatim (Malaysiakini)
11:29AM Apr 19, 2013



DAP chairperson Karpal Singh said DAP will contest under the PAS logo in the peninsula and PKR logo in Sabah and Sarawak in the general election with the Registrar of Societies’ failure to withdraw its letter.

KATA DEMOKRASI, tapi nak lawan, lawan diikat tangan.

Ni bukan lagak ayam jantan, lagak ayam ponen!!!!!

APAPUN, SEBENARNYA keputusan DAP guna logo BULAN adalah satu kemenangan kepada kesefahaman dan setiakawan Pakatan rakyat.

LAHUMA said...

DATO.

ORANG POLITIK TETAP MAIN POLITIK.
------------------------------------

iSU PEMILIHAN CALON YANG DIUMUMKAN OLEH PM NAJIB BOLEH DILIHAT SERAMPANG DUA MATA.
PM NAJIB JUGA TIDAK UPAYA DARIPADA PERHITUNGAN POLITIKNYA SENDIRI.

1.UNTUK PRU 13.
2.UNTUK MEMPERKUKUHKAn JAWATAN PRESEDEN UMNO NYA.

PM NAJIB LANGSUNG TIDAK BERANI SENTUH KETUA BAHAGIAN WALAUPUN ADA KETUA BAHAGIAN YANG MEMPUNYAI KYAPLAH ATAU REKOD BURUK.

KALAU DIGUGURKAN PUN KHABARNYA SUDAH ADA POST LAIN SEDANG MENANTI.

MENGENAI NAIB KETUA WANITA KAMALIA IBRAHIM.KENAPA DIA DITAWARKAN CALON NEGERI.SEPATUTNYA CALON PARLIEMN.ALASANNYA MUDAH DIBACA OLEH RAMAI ORANG.SHAHRIZAT TAKUT KAMALIA AMBIL JAWATAN KETUA WANITA NYA NANTI KALAU KAMALIA BERJAWATAN DIPARLIMEN DAN KERAJAAN.

SHAHRIZAT PUN BUKAN KECIK ANAK DALAM HAL INI.JAWATAN KETUA WANITA MEMPUNYAI NILAI YANG AMAT TINGGI DAN BERHARGA DALAM SEGALA SEGI.

RAKYAT DIUTAMAKAN HANYALAH RETORIK SELAIN DARI MEMPERKUKUHKAN KEDUDUKAN DAN KUASA MASING-MASING.

KASIHAN PADA RAKYAT YANG BERHEMPAS PULAS DAN DISURUH BERKORBAN.PEMIMPIN PULA ADA AGENDA SAMPINGAN.

INILAH SECARA RINGKAS PERSIAPAN PM NAJIB UNTUK PRU 13 DAN PEMILIHAN UMNO NANTI YG DIJANGKA DALAM TAHUN 2013 INI JUGA.

SELEPAS PENAMAAN CALON NANTI BOLEHLAH KITA LIHAT PERTARUNGAN SEBENAR YANG DIJANGKA HEBAT.

RAMAI TERTANYA-TANYA BEGITU RAMAI KAKITANGAI DI PEJABAT PM JADI CALON.

TENTU LAH KEARAH MEMPERKEMASKAN KEDUDUKANNYA.

BEGITUALH ORANG POLITIK APA PUN CORAK DAN RENTAK WAJIB ADA WARNA-WARNI POLITIK.

TERIMA KASIH.

x-umno said...

Assalamualaikum Dato. Tolong bagi pandangan tentang konspirasi ROS menyebabkan DAP guna logo PAS.

Bulan jatuh ke riba DAP atau PAS akan dilanyak oleh media perdana?

atas pagar said...

bandingkan calon PR yang majoriti muka lama serta para pemimpin nya yang lima 5 tahun berlalu tanpa sebarang perubahan pada negeri yang di perintah....

at least Najib lepas jadi PM 4 tahun nampak lah perubahan banding dgn zaman Pak Lah....

so muka baru dalam BN adalah value added to Najib's new team.

Din Sasau said...

Hajat PAS Nak Gantikan UMNO Tak Tercapai.

Tapi Hasrat DAP dan PKR Nak Gantikan PAS Semakin Jadi Realiti.

Kampong man said...

Salam Dato,

Lim Guan Eng terus mempolitikan berbagai isu.Terbaru menuduh ROS tidak adil pada DAP kerana tidak mengiftirafkan 20 CEC DAP yang dipilih Dec lepas.LGE melempar tuduhan pada UMNO/BN dan ROS menyebelahi BN dan ini adalah satu sabotaj. Realitinya :

1.LGE gagal sebagai Setiausha Agong DAP bekerjasama dengan ROS atas kesalahan DAP itu sendiri ROS adalah bebas membuat apa apa jua keputusan deem fit.ROS pernah membatalkan UMNO dahulu.ROS tidak memilih bulu.

2. Pandangan saya UMNO/ BN tidak campur tangan isu dalaman pemilihan CEC DAP.Ketidakpuasan adalah datang dari 753 ahli DAP yang gagal dijemput membuat pilihan dan laporan telah dibuat oleh ahli DAP sendiri.DAP dilihat tidak mengamalkan KEADILAN dan DEMOKRASI dalam parti itu.Sayang,ramai pula yang keluar DAP semalam dan ingin menjadi calon bebas termasok Fernandez.

3.LGE terlalu lemah dari segi pengurusan sebagai S/Usha Agong DAP dan ketua menteri Pulau Pinang .Beliau harus berlaku adil pada semua rakyat P.Pinang kerana masih lagi berfikir sebagai pembangkang dan tidak sebagai satu ketua kerajaan negeri, lack management experience.

4.Kita mahukan pilihanraya yang adil, saksama dan telus.Jangan terlalu cenderung menyalahkan ROS, PDRM, SPR dan agensi kerajaan kerana mereka menjalankan tugas apa juga kerajaan yang rakyat majoriti pilih .Mereka(DAP) juga jangan salahkan parti lawan terutama UMNO atas kesalahan sendiri.Masih ingat dengan apa yang pernah saya katakan di blog lain yang ini ?

"MY CATS DIED, I BLAME UMNO !!"

5.Is it difficult to have another CEC election ?.It is not a deregistration mind you.DAP takut dengan bayang bayang atau malu dengan kebodohan sendiri.

Harap DAP gunakan lambang roket bagi menuju ke bulan dan tidak menggunakan lambang bulan.Salahkan diri sendiri.

Tentukan sebelum mengundi kita berautur baik baik ikut BARISAN .Selamat mengundi dan kita hormati apa juga keputusan dan move on.Pada saya BN relevan.Maaf dan terima kasih.



April 20, 2013 at 8:08

Mustaqim said...

Ramalan kebanyakan penyokong UMNO akar umbi menegaskan bahawa PRU13 ini sama atau lebih parah dari PRU12 kerana gara2 PM Najib mahu kekal jadi Presiden UMNO bukan PM Malaysia. Cara beliau memilih calun2 BN rata2 di seluruh Negara amatlah memalukan seluruh jentera UMNO, segala penat lelah 4 tahun meyakinkan Rakyat Malaysia terutama Org Melayu akan ada pembaharuan dalam pemimpin pelapis untuk masa depan UMNO dan Org Melayu hancur tidak tercapai.

Sy telah lama mengikuti cara beliau PM Najib mentadbir Negara, yg paling sedih dan menakutkan pertama-tama kali sebagai PM dari UMNO beliau lah PM Melayu UMNO yg sanggup membuang eksekutif Melayu Islam dari PETRONAS kepada Cina Kristen yg ekstrim berasal dari Sarawak Shell, Datuk Wee Yiaw Hin kelulusan Kej. Awam utk menjawat Executive Vice President (Explorations & Productions) atau dalam bahasa Melayu yg mudah: jawatan inilah tunggak kekuatan sesebuah syarikat minyak & gas kerana bertanggungjawab mengeluarkan minyak & gas dari perut bumi. Bukan hanya menjual minyak & gas setelah ditemui dan dibersihkan (refine). Natijahnya seolah-olahnya tidak ada org Melayu yg amat berpengalaman dalam bidang ini malah ramai jurutera2 minyak Melayu yg telah lama berkecimpung di dalam PETRONAS atau luar PETRONAS yg layak menjawat jawatan penting ini. Jadi sy tidak hairan kalau PM Najib telah mengkianati pejuang2 Melayu Islam yg syahid berjuang memerdekakan Tanah Melayu - Malaysia - Nusantara ini sejak 1511 lagi.

Fikirlah wahai umat Melayu bahawa kita telah tertipu dgn janji manis 1Malaysia PM Najib yg akibatnya hancur satu bangsa yg merdeka tetapi dijajah oleh bangsa Melayu boneka serta dilembukan oleh kafir Kristen yg amat membenci Melayu dan Islam!!!

Lahuma said...

Dato,

Kamalia Ibrahim Kena Pecat.
------------------------------------

Kamalia Ibrahim dipecat kerana bertanding sebagai calon Bebas.Sebagai peguam memang dia sudah faham akan risikonya.

Sebagai insan biasa saya simpati padanya.Antara korban dan dikorbankan.

Jangalah mudah menghukumnya dengan faktor yang tidak rasional.Dia memang kecewa pun.Kalau orang lain pun kecewa juga.

Kamalia sudah tercium akan masa depannya yang akan dikorbankan oleh ketuanya sendiri.Amalan biasa dalam politik.

Ikhlas,jujor,berkorban hanyalah mainan bibir sahaja pada manusia yang ada kuasa terhadap orang bawahnya.

Apalah ada politik kalau macam ini punya keadaan.Politik hanyalah pakaian sahaja.Ahli pun sudah tidak tamut lagi pada istilah pecat ini.

Tidak ada orang yang jadi sendara kerana pecat dari parti.Lagi pun perjuangan ada dimana-mana.

PRU 13 pentingnya kita melihat calon yang berkualiti cemerlang.
Parti bukan wadah 100% perjuangan.Ianya penuh egenda liku-liku orang atasan yang amat takut terlondeh kuasa.

Inilah yang menarik sebagai renengan kita semua menjelang PRU 13 nanti.

Pada semua calon.Anda semua belum tentu jadi YB lagi. 5/5/2013 adalah tarikh penentuan.Sudah pasti ramai yang akan rebah daripada gembira.

Ramai yang akan tewas daripada yang menang..

Maka berdebar lah calon -calon ini.

Kamalia kalau menang bolehlah bersuara di Parlimen.Kalau tewas kenalah cari haluan yang lain pula

Itulah nasib kamalia.Panas bertahun hujan sehari bumi mula berlumpur.

Politik adalah perjuangan,perjudian dan pertarungan.

Terima kasih..

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).