Tuesday, May 14, 2013

My Two Sen Worth of Advice To New Wakil Rakyat




 A Kadir Jasin
 
[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

LAST Saturday, after a long silence, a dear friend of mine who is a penasihat (adviser) to a very important Barisan Nasional big man water land, invited me for a cup of tea.

(Big man water land is Johan Jaaffar’s literal translation of orang besar tanah air a term used to describe the important people of the country.)
                                                          
This friend of mine is such a secretive fellow that after ruling out several venues (because he doesn’t like the groups that hang out there), we settle for Bangsar Village. Yes the “secretive” Bangsar!

                                Wanting To Look Like John Lennon

So we met there after Asar (the afternoon prayer). The after Asar bit is significant because in our younger days we were from the joli generation – the hippie fringe that kept long hair and thick moustache to look like John Lennon and DUI (danced under the influence) like crazy to the rhythm of Kung Fu Fighting.

                                             On Diet Of Rose Chan

We were the products of schools of hard knock and thrived of the diet of Rose Chan and Annie Cheah, the Cave Night Club (now KLCC), the Eastern Cabaret (now Menara Multi-Purpose) and Kelab Malam Tropicana in Jalan Ipoh, but we were full of perjuangan (struggle). The jahiliah (age of darkness) days were over for us some decades ago when the “penerapan nilai-nilai Islam” (the inculcation of Islamic values) of Anwar Ibrahim did have some positive results on us.

He “tried” to explain to me what went right and wrong with his boss’s party in the May 5 GE. The story is familiar so I will not repeat it. I gave my version of the event for whatever it is worth.

A Phone Call From Salahuddin

In the midst of our discussion, my cellular phone (not a Blackberry or any of the smart variety) rang. I sought his permission to answer. On the other end was PAS’s Vice President Salahuddin Ayub.

When I sent him an  SMS after the May 5 polls, he sounded a bit under the cloud. He had just lost to the BN in the Pulai parliamentary and Nusa Jaya state seats.

He told me that after studying the statistics, he believes that he “did not lose”. After just over a year of returning to Johor (from Kelantan) to set up base in Johor, he was able to reduce Nur Jazlan Mohamed’s majority from 20,449 in 2008 to 3,226 on May 5.

                               Salahuddin Gave Jazlan A Tough Fight

Jazlan is no mean person. He is the chairman of UDA Berhad and the son of the former Information Minister, the late Mohamed Rahmat. He has been Pulai’s MP since 2004 and Pulai was his father’s old seat.

During the election, I sent messages via the SMS to candidates of all parties whom I know well to wish them luck. Literally all PR’s calons responded but only one BN’s candidate namely Johari Abdul Ghani of Titiwangsa in the Kuala Lumpur Federal Territory acknowledged. He went on to win the seat, one of two out of 11 in Kuala Lumpur won by the BN. The other is Setiawangsa, won by Ahmad Fauzi Zahari.

He wrote: “I am here to serve. Titiwangsa is where I was born and grew up. My primary (schooling) was at Sekolah Kampung Pandan (and) secondary (at) Aminuddin Baki. If I am selected and win, I will meet you for advice from time to time. Will take note of some of the mistakes and weaknesses of leaders of the past and will learn from the good things that they have done for the country.”

My Two Sen Worth of Advice

I told him if he wants to survive as MP in an urban area like Titiwangsa, he has to be like the former DAP MP for Bukit Bintang, (Tan Sri) Lee Lam Thye, whose service to his constituents was second to none.

Although he was an opposition MP, he was well liked by city officials because of his please personality, hard work and incorruptibility.

Johari told me that he had met Lee, who is a voter in his constituency, and when I met Lee at a wedding kenduri on Sunday, he said Johari had spoken to him.
                               Johari Can Emulate Lee Lam Thye

I would like to add Johari should carry out his own transformation programmes by transforming everyday public amenities like clogged drains, rat-infested eateries, broken down lifts at low-cost flats, leaks water mains and illegal garbage dumps. Do not make a habit of suap the constituents with money. Get close to young people and motivate them.

A Malay pantun says:

Pisang emas dibawa belayar
Masak sebiji di atas peti

Hutang emas boleh dibayar

Hutang budi dibawa mati.

(In gist it says, debt of money can be repaid, but debt of gratitude lasts forever.)

My political version of the same pantun:

Pisang emas dibawa ke barat

Masak sebiji di atas peti

Beri BR1M mereka sebat
Beri budi ingat masa mengundi.

(You gave the 1Malaysian People Assistance they would grab but if you gave service they would remember forever.)

Alas money is not everything. With the wrong niat it can corrupt. Ironically, even the corrupters, albeit hypocritically, disassociate themselves from corruption. A former Cabinet member who campaigned actively for the BN said, when young people asked him about corruption he had a hard time explaining to them. So an elected representative must non only be clean but also seen to be clean.

14 comments:

ab said...

Salam dato,




Kepada YB YB yang baru dipilih:_



Jadilah wakil rakyat dalam 60 bulan sampai PRU 14...jangan lepas 6 bulan DAH JADI WAKIL KERAJAAN...



Mulakan MELAWAT rumah rumah rakyat di kawasan YB YB, setiap hari kena ada lawatan kerumah rakyat yang baru,bukan ulang ulang lawat rumah yang sudah dilawati...



JANGAN LUPA , YB YB mahu rakyat yang pilih YB YB pilih YB lagi nanti, kalau dok tunggu orang lain pi lawat rumah pengundi, isirumah akan UNDI PELAWAT tu laa nanti...



KALAU malas melawat rumah pengundi,dapat la nanti undi sekadaq sikit sebanyak,kalau tak pun, bolih hilang wang deposit!



JANGAN buat hai ligan pengundi 2 minggu belum PRU14!! mampuih hampa
kalau macam tu...



Dalam PRU 11,dan 12 saya dah minta calun calun dun dan parlimen kat kawasan saya melawat rumah rumah pengundi..TAPI DEPA NI JENIS hidung tinggi,ego tinggi,tak makan nasihat dari pengundi punya!...dah `terpelekngot, dah 4 orang tu!.



JANGAN lupa,YB adalah TEAM LEADER
untuk proses kempen mengundi.. YOU,BUT NOBODY ELSE MUST
arrange the organisation of the dun/parliment campaign workers..YOU ARE the leader,jangan harap PDM PDM dan wakil wakil buat kerja tanpa plan dan objektif..kadang kadang macam ayam hilang anak!.tak tentu kelulu.



Selamat menjalankan tugas tugas yang YB YB ligan dan mahu sangat tu....jangan kata letih,jangan sebut susah.. you dah pilih sendiri kan,tak gitu?



Abu Bakar Ab Rahman

atas pagar said...

Salam Dato,

Harap Dato boleh terangkan kekeliruan kami semua.

Saya setuju sangat dengan cadangan Dato agar semua wakil rakyat menjadikan Tan Sri Lee Lam Thye sebagai benchmark dalam menjalankan amanah setelah di undi rakyat.

Tetapi kenapa beliau yang di kira second to none telah di tendang keluar oleh Lim Kit Siang dari parti "Democratic Action Party".

Boleh Dato terangkan di sini dengan jelas bagaimana fenomena begini boleh terjadi ?

pasti pengundi muda dan buta jadi semakin keliru dengan politik Malaysia jika mereka baca entry Dato kali ini.

atas pagar said...

Dato

Tell Najib that what we need is a working class hero/heroes and nothing fancy.

When the working class are motivated, the rest will follow. So simple.

A KADIR JASIN said...

1. Pembahas Abdul Samad, terima kasih atas komen Saudara. Mohon maaf tidak dapat menyiarkannya kerana terdapat unsur-unsur "libel" yang tidak dapat saya membuat "verifikasi".

2. Saudara Atas Pagar, DAP adalah parti perwatakan. Sejak ditubuhkan pada 1966, ada dua ciri pokok kepada parti itu - ideologi (sosialis) dan personaliti (Lim Kit Siang).

3. LKS adalah supremo atau watak dominan DAP. Sila layari laman ini http://dapinsider.com/?p=560 ia mungkin membantu.

Terima kasih.

jeragang said...

exactly Dato, must seen to be clean..... no matter how corrupt are you......

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir Jasin

Alhamdulillah, akhirnya Dato’ akui bahwa terdapatnya perubahan besar penghayatan Islam dalam msyarakat Negara ini, dari zaman agogo kepada memartabatkan Islam. Anak-anak gadis pun makin comel-comel, pakai tudung dan quota pergi haji pun dah jadi berpuluh-puluh tahun. Terima kasih UMNO kerana mengislamkan Malaysia sempena 67 tahun penubuhannya dalam diam-diam w/p dilemparkan pelbagai fitnah dan tomahan...

Juga bagi sayalah, cadangan Dato’ utk YB-YB, seperti nampak bersih dan ‘berbagai nampak’ lagi rasanya dah ketinggalan zaman dan hanya sesuai digunakan pada zaman batu & dinasour saja. Ini kerana fitnah seperti pengundi hantulah, backoutlah, bangla mengundilah, harga naiklah dan sebagainya dah menjadi sebati dgn darah daging mereka. Dato’ tak perasan ke buat-buat tak perasan? Boleh tak Dato’ berkata benar dan menjawab secara jujur? Susah sangat ke???

Saya juga rasa eloklah kajian secara scientific dilakukan, bermula dari sekarang dan seseorang kena mulakan. Jadi, ‘pilot study’ yg dilakukan oleh menteri besar Terengganu itu memang kena pada tempatnya. Kalau PRU 14 nanti BN menang besar di Terengganu, eloklah strategi tersebut dikembangkan ke seluruh negara.

Satu lagi strategi, eloklah dipercepatkan saman UMNO terhadap spenderman tempohari. Sebabnya, ramai yg nak tahu siapakah di dalam video tersebut, adakah mereka suami isteri. Jika mereka suami isteri, Alhamdulillah. TETAPI jika terbukti mereka berzina, eloklah hukuman hudud yg pertama di Malaysia dijalankan iaitu direjam kedua-duanya sampai mati. Kemudian bolehlah di teruskan dgn video china doll pula. Sekian TQ.

Mat Tunjang Enterprise said...

Lama dah mat tak mai cerita
Mintak datuk selamat sejahtera
Punya la hangat deman pilihan raya
Mat pun hulu hilir ikut sama.

Inilah masalah kita orang parti
Marah2 pun kita ambil peduli
Yang kita dok meluat bukan parti
Tapi pemimpin yang busuk hati.

Bila kitaa diam depa pijak kepala
Bila buka mulut kena tuduh deraka
Depa dok sangka depa ada kuasa
Belagak sana sini macam orang kaya.

Bila sampai masa pilihanraya
Barulah nampak muka depa
Sengeh2 macam bapak kera
Dengan kita bukan main mesra.

Pasai kabinet toksah dok cakap
Kita orang besa jangan dok harap
Tok Najib akan pilih kawan akrab
Suku Sakat walaupun lembab.

Pasai Hishamudin ni orang dok gelak
Keselamatan negara dah korak rabak
Bunuh rogol ragut dan tembak
Dia dok bagi amaran macam nak rak.

Bagilah dia kerja lain
Lantik orang yang kita yakin
Keselatan rakyat jangan main-main
Takut 2018 rakyat pilih yang lain.

Mat Najib janganlah keregar
Suara rakyat kenalah dengar
Jangan dok pecaya strategis kawar
Lebih2 lagilah yang mai dari luar.

Mat Najib dekat2 nak kalah
Tanya diri sendiri sapa yang salah
Anak dan bini yang jadi masaalah
Kita dok dengar macam nak muntah.

Kita jantan semua ada bini
Pondan darai kita kecuali
Mat pun sayang anak isteri
Tapi taklah sampai jadi hamba abdi.

Pasai YB baru
Dengan Tok Mat setuju
Jangan dok buat haru biru
Rakyat jelata kena jaga selalu.

Jangan dok sombong kerana pangkat
Hangha di situ kami yang angkat
Kepada kami hangpa berkhidmat
Kalau 2018 hangpa nak selamat.

Ampun maaf Mat Tunjang minta
Bahasa kasar menang sengaja
YB kita bukan buleh dimanja manja
Silap2 depa jijak kepala kita.

Mat Tunjang mintak berenti dulu
Banyak kerja yang dok tunggu
Kana lari hilir dan hulu
Ekonomi kita bukan macam dulu-dulu.

Mat Tunjang Enterptise

Lahuma said...

Dato.

Apa dah jadi dgn YB kita.
----------------------------

Tak sampai 30 hari jadi YB belum lagi angkat sumpah sudah bunyi komplen sana sini.
Ada YB yang tak jawab panggilan HPhone dari rakyat untuk buat aduan dan minta khidmat.
Yang peliknya bila kroni YB talipon ada pula jawapannya.
Penyakit lama YB kita sudah mula bunyi.
Kalau sibuk pun tolonglah buat panggilan balik.Jaga lah hati rakyat.
Semua ini adalah YB BN.Menag pun majoriti tak sampai seribu.
YB pembangkang terus hilang takut jumpa rakyat.Cuma jumpa pro mereka sahaja.
Apa pun kerja kuat atau tidur mimpi elaun YB kita jalan secukunya.
Yang jadi mangsa rakyat kena buli.
Tunggulah PRU 14 pula.

Jumpa lagi.

Terima kasih.

A KADIR JASIN said...

1. Bukan semua YB dan orang politik macam Mat Tunjang kata:

“Bila sampai masa pilihanraya
Barulah nampak muka depa
Sengeh2 macam bapak kera
Dengan kita bukan main mesra.”

2. Saya kenal banyak YB dan orang politik yang mesra rakyat. Silapnya bagi BN, khasnya Umno, ialah terlalu lambat membayangkan calon dan terlalu suntuk masa membayangkan calon MB. Banyak negeri sampai akhir tidak ada MB bayangan. Di Kedah hanya dua atau tiga hari sebelum mengundi baru sahkan Mukhriz sebagai calon MB itu pun mungkin kerana pengaruh (Tun) Dr Mahathir Mohamad.

3. Orang politik mesra rakyat macam Othman Abdul walaupun dah lama tak jadi YB menang (lawan Mohamad Sabu) kerana orang bawah dan pemimpin cawangan kenal dia dan dia pun tak tinggal bahagian walaupun tak ada jawatan. Sebaliknya calon baru dan muda kalah kerana mereka tidak dibayangkan sebagai calon dan bila diumumkan, tak cukup masa memperkenalkan diri apatah lagi penggiat bahagian yang tak dipilih calon senyap-senyap sabotaj.

4. Jadi ada kekangan dalam Umno. Pemimpin lama masih diterima, pemimpin muda “payung terjun” ditolak. Ini pun kerana pembesar Umno tidak berkomunikasi dengan berkesan dengan bahagian dan negeri. Mereka lebih suka perhimpunan raksasa warna-warni daripada mesyuarat tertutup. Mereka suka puji dan puja.

5. Seelok-eloknya buatlah sistem cadre dan mentoring. Orang baru diperkenalkan lebih awal kepada bahagian dan orang lama macam Othman dibagi peluang cergas sebagai mentor. Adakan Majlis Penasihat Orang Tua. Orang muda mungkin cerdik tapi belum tahu pandai.

6. Betul macam Dr Mahathir tanya, mana strategis Mohd Najib? Saya rasa mereka ini ada malah sangat ramai tapi seronok sendiri dan saling puji-memuji antara satu sama lain atau you don’t touch mine and I won’t touch yours. Mereka bagi maklum balas yang Mohd Najib suka dengar saja. Mereka tak berpijak di bumi nyata. Mana mereka pergi kempen Pakatan Rakyat untuk faham mood lawan? Boleh kata semua kawan-kawan saya dalam media arus perdana ramalkan Mohd Najib akan menang dua pertiga.

7. Ini era siber. Rakyat jelata ada macam-macam sumber maklumat. Betul atau tidak itu cerita lain. Asalkan mereka percaya, susahlah orang politik yang jadi bahan cerita. Orang tahun cerita guna soldadu angkat tong hantaran meminang. Askar ada mulut. Mereka bercerita. Dr Mahathir kata, dia pun dengar juga. Wallahualam.

TRY_CREATE said...

PERDANA MENTERI MALAYSIA: RAKYAT DIDAHULUKAN,- INILAH MALAYSIA. INILAH KEBAHAGIAAN. INI LAH KEMAKMURAN.INILAH KESETIAAN.

So, jangan lah kami di pedalaman kaum minoriti rasa terpinggir.

Serba sedikit kaum di Malaysia...

Kita dijadikan berbangsa-bangsa, supaya kita dapat berkenal-kenal dan bersaudara....

1. Wakil Rakyat Melayu
2. Wakil Rakyat Cina
3. Wakil Rakyat india
4. Wakil Rakyat Iban
5. Wakil Rakyat Kadazan- Sabah
6. Wakil Rakyat Melanau- Sarawak
7. Wakil Rakyat Punan- Sarawak
8. Wakil Rakyat Penan- Sarawk
9. Wakil Rakyat Orang Asli
10. Wakil Rakyat Kayan-Srawak
11. Wakil Rakyat Kenyah- Sarawak
12. Wakil Rakyat Kejaman-Sarawak
13. Wakil Rakyat Lahanan- Sarawak
14. Wakil Rakyat Sihan - Sarawak
15. Wakil Rakyat Sekapan - Sarawak
16. Wakil Rakyat Beketan- Sarawak
17. Wakil Rakyat Kelabit - Sarawak
18. Wakil Rakyat Belawen - Sarawak
19. Wakil Rakyat Bidayuh - Sarawak
20. Wakil Rakyat Bajau - Sabah
21. dan seterusnya...letih nak senaraikan

Harapan strategi lautan biru perlu menghilangkan rasa terpinggir komuniti minoriti pedalaman..Selamat berkhidmat kepada Wakil Rakyat...

From Desarancang
Kaum Punan

Din Melaka said...

ASLKUM DAKJ

Jangan sekali2 mudah memuji. Biar dejarah yg adili prestasi pemimpin rakyat.

Ada PM yg hari pertamanya hebat dgn janji BERSIH CEKAP DAN AMANAH. AKHIRNYA KEKAYSN ANAK DAN KRONI YG MELIMPAH. HAK ISTIMEWA MELAYU DICAMPAK ENTAH KEMANA.

ADA PULSK PM KETURANAN ULAMAK BUKAN MAIN PANDAI BERLAKON HINGGA MENTORNYA MENYESAL TAK HABIS. ANAK DAN MENABTU NAIK TOCANG. YG UNTUNG CINA DAN INDIA. YG MELSYU GIGIT JARI

ADA PULAK PM YG NI, SAMPAI RAKYAT TAK FAHAM DIA PM KE ATAU ISIERINYA.

DULU ADA PAKAR MOTIVASI. PANDAI BEBWRAPA KERAT AYAT ALLAH NAK TUNJUK LAKON JADI ULAMAK. HENTAM UMNO SANA SINI TAPI SAYANG STAMINA TAK KUAT SEBAB HUTANG KELILING PINGGANG. UMNO CERDIK AMBIL PELUANG....UNGKAU MASUK KEM KAKI HUTANG ENGKAU BANK KADI WRITE OFF DGN SYARAT HARUS KUTUK ANUAR DAN PAS.

MULAI SEKARANG AJAR DIRI DAN ANAK CUCU JANGAN MUDAH PERCAYA ORANG . YG BERSERBAN PUN BELUM TENTU BOLEH DIPERCAYAI INIKAN PULAK UMNO BIG TIME?

budak kilang said...

Kepada OKJ

The jahiliah (age of darkness) days were over for us some decades ago when the “penerapan nilai-nilai Islam” (the inculcation of Islamic values) of Anwar Ibrahim did have some positive results on us.

Baca biar sampai habis.. Puiii..

Lat Juno said...

Assalamualaikum Dato' dgn izin,

Dato' you said Sdr Salehuddin said after studying the stasistics, he believes that he " did not lose".

Dato' a LOST is a LOST.

This is not about belief BUT about facts.

Sdr Salehuddin definitely lost to Dato' Nur Jazlan at Pulai P 161 and Dr Zaini at Nusa Jaya N 49.

In our system, First Post The Post (FPTP),one is the winner even if he/she got only one vote majority.

His belief is very dangerous to the people and the nation of Malaysia.

This makes DSAI, LKS, KS, PR supporters ( mostly young Chinese ) sleeplessly flooded the stadiums and public roads.

Without facts, they believe that Pakatan Rakyat is the winner, actually,THE LOSER.

Salam hormat.

berasiam said...

Salam Datuk AKJ

Kemenangan Datuk Johari Abdul Ghani adalah satu contoh peletakan calon yang tepat. Seorang ketua keluarga dengan bangganya bercerita mereka berpindah kawasan undi dari kawasan Parlimen di Selangor ke Titiwangsa semata-mata untuk memberikan sokongan dan undi kepada beliau kerana mengenalinya sejak sekian lama. Datuk Johari sendiri tidak mengambil kira undi Cina dalam perkiraannya untuk menang. Hasilnya beliau menjadi salah seorang calon BN yang menang di Kuala Lumpur. Semoga Datuk Johari akan terus hebat sebagai wakil rakyat Titiwangsa walaupun tidak dilantik ke dalam pasukan DS Najib.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).