Friday, August 09, 2013

Hari Raya at Sri Perdana


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

RAYA PUASA celebration, like most Malaysian religious festivities, is not confined to Muslims only. Of course it is paramount to the Muslims. But Malaysians and residents of other faiths too partake in the Raya festivities.

Some sent greetings to their Muslim friends or visited them. Strangers greet each other as if they are friends. Strictly from the religious point of view, the Hari Raya Puasa or Eid is “compulsory” for a day only - on the 1st day of the Muslim month of Shawal, the 10th month in the Islamic calendar.

On that day, Muslims are forbidden from fasting. But in Malaysia, the entire month of Shawal is celebrated as the Raya month. It’s cultural and only in Malaysia that the Raya open house is held in a big way.

Today’s Friday sermon at the mosque I attended applauded the Raya open house as being in line with the Quranic revelation "O Mankind, We created you from a single (pair) of a male and a female and made you into nations and tribes, that you may know each other. Verily the most honoured of you in the sight of God is he who is the most righteous of you" (Quran 49:13).

So, whether visiting Raya open houses or joining their Muslim compatriots in the “balik kampung” exodus, the non-Muslims have their own ways of partaking in the Raya holidays and with that create their own memories of the event.

A Visit To The PM

AFTER a long absence from the Prime Minister’s open house (since the mid-2000s), I went to one yesterday hosted by Mohd Najib Abdul Razak, his wife Rosmah Mansor, and members of Cabinet. A handful of Ministers and Deputy Ministers were on hand to receive the guests.

After not having had any form of communication with the Prime Minister’s Office since 2009 (except for 2 meetings with the PM, each arranged by Proton and Pemandu respectively for reporting purposes), it came as quite a surprise that during the fasting month I received two invitations from the PMO – one for a media breakfasting, which I could not attend because the fax went astray, and the other for the Raya open house.

PM and Ministers receiving guests  
It was interesting to see the comings and goings of the ordinary folk and the society’s bigwigs. While I was there, many leaders of the Barisan Nasional component parties – past and present – came calling; the likes of S Samy Vellu, Tan Koon Swan and Chua Soi Lek. Then there were members of the corporate elite like Shahril Shamsuddin, Yeoh Tiong Lay, Azman Mokhtar and Kishu Tirathrai.

Also present were former Prime Minister (Tun) Dr Mahathir Mohamad and former Deputy Prime Minister (Tun) Musa Hitam and their spouses.

Memories of Old Times

SEATING beside Musa was an opportunity to relive the old times. As ever, Musa was cheery and not averse to cynicism and occasional sarcasm.

He taught me a lot about the economy, in particular about trade and commodities, back in the late 1970s when I was a reporter with the Business Times and Musa was Deputy Trade Minister and later Minister of Primary Industries.

It was in the latter job that he was faced with the challenge of mitigating the downward spiral of rubber prices. The slump in rubber prices had accorded the young rebel rousing Anwar Ibrahim the reason and opportunity to organise the 1974 Baling rubber smallholders’ protest.

Anwar was detained under the ISA and I went to Baling a couple of times with Musa to meet the smallholders. Several programmes were launched.

Among them were extending Risda’s replanting subsidy to smallholders who occupied state land “illegally”, setting up hostels in towns for rubber smallholders’ children, launching price support system and, at the international level, establishing rubber stockpile by the natural rubber producing countries. Then Malaysia was a respected negotiator and drafter of international and regional treaties and agreements.

The two Chinese undergraduates who sat with Musa at the table had a lot to benefit from the old pro. They were among interns of the Perdana Leadership Programme who were invited to the open house.

Abdullah’s Awakening

THE big talking point was (Tun) Abdullah Ahmad Badawi’s new book – The Awakening” – in which, according to newspaper reports and reviews, he criticized Dr Mahathir.

Well, if Dr Mahathir could criticize Abdullah, why should we be surprised if likewise Abdullah criticizes Dr Mahathir? The Malays say “pulang paku buah keras”.

It’s funny that some people appear to be upset and start to lash out at Abdullah. I am sure Dr Mahathir is more than capable of defending himself should he decide to.

Last but not least, I thank two of PM’s “allies” who  “escorted” me to pay my respect to him. One is PM’s close friend and my colleague at the NSTP, Randhir Singh, and the other is Hardev Kaur, also a colleague at the newspaper group. Hardev has been working for the PM for some years now.

I told Randir not to read too much into my visit to the PM. This is Hari Raya not pilihan raya (general election).

20 comments:

kluangman said...

Saya setuju bukan satu kesalahan atau satu kejutan untuk paklah dan mahathir saling membuat kritikan malah paklah sudah mempertahankan dirinya berkali Kali ketika mahathir menyerangnya, cuma kali ini dibukukan, cuma yg agak terperanjat bila tiba2 dia mempunyai penyakit tidor yg tidak pernah diperjelaskannya sebelum ini, why and what take him so long????? Idea baru mai ka ....

Pengamatan saya mahathir walaupun lantang mengkritik tetapi masih ada had dan batasnya tetapi jawapan Dan serangan paklah I I membuatkan mahathir lebih mudah menjawabnya secara terbuka Dan menceritakan kpd kita apakah yg belum didedahkannya.

Disesetengah blog mereka menyindir mahathir terkaku dng serangan paklah tersebut, tetapi mereka sebenarnya lebih arif bahawa "war is mahathir business"...

Politik melayu making menarik...cuma mungkin semakin meugikan!

maae said...

Salam Datuk,

Semoga aidilfitri kali berjaya merapatkan silaturahim suami isteri(2) di antara anak beranak, adik beradik, jiran, sahabat handai, saling memaafkan jika pernah bergeser dan seterus nya kepada keseluruhan jemaah Islam.

1. Jika dua tokoh politik, pernah pula menjawat jawatan PM, malah perbezaan ketara tempoh menyandang jawatan, perbezaan umur dan pengalaman, mula sinis dan bersikap dingin, maka pengaruh nya amat besar kepada orang-orang melayu sendiri.

2. Ia bakal merebak menjadi dua kumpulan dari penyokong politik masing-masing, membedal di antara satu sama lain. Kenapa kita mesti berpecah lagi? Sehingga kini dilemma melayu terhadap PM Najib belum lagi reda kerana PM Najib, lepas PRU13 di lihat melawan arus, di lihat membelenggu keluhan melayu. Malah dari isyarat awal, beliau teruja melayan kerenah pakatan pembangkang dalam masa yang sama cuba menjuarai sokongan melayu dan melayu umno dalam bentuk yang berbeza-beza, malah tidak tegas, demi konon nya mengadaptasi wassatiyyah dalam Islam. Waktu yang sama rasional melayan cuba hak asasi manusia dengan cara keterlampauan, tidak seimbang seperti lain-lain negara asean.

3. Antara Pak Lah dan Tun M, cara pentadbiran mereka berbeza. Tun M tidak dapat bersuara(tegur sikit atau kongsi pendapat) dalam era Pak Lah kerana mengamalkan konsep terbuka. Sebalik nya era Tun M, ketegasan dan 'result' menjadi kemestian. Secara politik, Tun M berjaya menaikkan nama negara dan kekuatan melayu. Meredakan sikap-sikap cauvinis dan kiasu bukan melayu. Malah tiada ruang untuk fahaman ekstrim yang menjahanamkan negara.

5. Demi itu, kami memohon hentikan perkara yang merugikan ini. Pada waktu seperti yang di atur, LKY juga secara simbolik, menepuk dada meluahkan pemikiran kritikal beliau dalam nada yang sama sebelum nya. Untuk apa?

Malaysia akan lebih hebat, jika Pemimpin( Melayu ) tegas, tulus dan berani menunjukkan kehebatan. Kita sama seperti bangsavlain, tiada yang jelek. Masaalah utama ialah sikap lemah Melayu apologetik, tidak cekap dan suka mendiamkan diri terhadap isu-isu panas semasa( tiada respon) dan selalu bertegas yang tidak kena pada tempat nya.....

zainal abidin awang kechik said...

KISAH NI MENARIK TOK..seumur hidup saya sekalipun tak pernah pi raya ke rumah perdana menteri (seri perdana) sebab nak balik raya dengan mak ayah di kampung, kini ayah telah tiada dan hanya bonda berada di rumah di damansara utama. bersama bonda beraya .. tak masih kah lagi ada bonda di tahun tahun yang mendatang.. apa pun .. saya banga tok pi raya dengan pm .. baguih tu.. jangan depa dok ingat kita tegok .. kita menentang...

salam aidilfitri untuk tok seisi keluarga..

Lahuma said...

Dato.

Raya Aidil Fitri 2013.
---------------------------
Raya Aidil Fitri 2013 bagi saya macam biasa sahaja.Tak adalah hendak berkunjung rumah siapa VVIP kerana masaalah lokasi kediaman.Alang kepalang sahaja kerana jarak yang tidak mengizinkan.

Cuma Raya Aidil Fitri 2013 ini jadi sedikit luar biasa bila banyak pihak menghebohkan cerita buku keluaran Pak Lah ysng katanya menembak Dr Mahathir.Saya pun belum miliki dan mambacanya.

Pak Lah terpaksa bukukan untuk mempertahan dirinay yang sebelum ini diserang oleh Dr Mahaithir.

Ada dua perbezaan antara dua bekas PM dari UMNO ini.

Pak Lah suka jadi pemimpin BERSIH dan serohok bila di panggil Mr Clean.

Dr Mahathir pula dia suka bernafas dalam isu .Sebab itu dia ada sahaja isu.

Inilah beza dan perbandingan umum antara mereka dua.

Kesannya ialah PM Najib yang masih belum reda pening PRU 13.

Nampaknya Pak Lah dan Dr Mahatihr tidak membantu PM Najib.

PM Najib pula terpaksa main selamat takut terjerat dengan masaalah Pak Lah dan Dr Mahatihr.

Bagi PM Najib dia kena terima kasih pada PakLah kerana perstasi buruk PRU 12 membolehkan PM Najib cepat jadi PM bila Pak Lah turun atas tekanan hebat dari Dr Mahatihr dan Mahyudin.

Kalau perstasdi Pak Lah cenmerlang pada PRU 12 yang lalu jangan mimpin Najib jadi mimpi PM macam hari ini.

Bagi PM Najib dia ada baik dan buruknya antara Pak Lah dan Dr Mahatihr.

Pertembungan Pak Lah dan Dr Mahathir merupakan satu pertanda buruk untuk UMNO/BN dan Najib sendiri.

PRU 14 UMNO/BN akan terus bermasaalah kerana kedua mantan PM ini pun cuba tegak basah masing-masing.

Hayat UMNO/BN makin malap.Ini ditambah dengan pemilihan UMNO yang dijangka bukan untuk menguatkan UMNO sebaliknya perebutan jawatan dalam UMNO sudah jadi macam perebutan HARTA PUSAKA.Dibibir sahaja untuk agama,bangsa dan tanah air.

Jawatan dalam UMNO benilai tinggi yang menjamin kuasa,kemewahan hidup,imej peribadi,status hidup dan ekslusif.

Pak Lah dan Dr Mahathir masih mengejar kepentingan yang hanya Allah sahaja yang mengetahuinya.

Menantu Pak Lah sudah di nobatkan Menteri.Anak Dr Mahatihr telah ditabal MB Kedah.Anak Tun razak penyandang PM.Anak Tun Husin pun jadi Menteri juga.
Cuma Tunku Abdul Rahman tidak ada pewarisnya.

Baguslah Dato masih melapangkan masa menziarah Sri Perdana tahun.

Bukan semua marah itu benci dan meluat.Bukan semua pujian itu ikhlas dan mulia.

Semoga negara Malaysia terus diterajui Melayu/Islam buat selamanya.Bukan petualang intai kepentingan diri.

Tahun ini tak nampak pun Lim Kit Siang ziarah Sri Perdana.Dulu dia rajin juga pergi.

Semenjak DAP makin kuat ini LKS pun jarang bersama pemimpin BN lagi.

Hadi,Mat Sabu,Anwar layan tetamu rumah sendiri.

Itulah Hari Raya di Malaysia.

Terima kasih.

Shamsuri Ismail. said...

Saya belum lagi miliki dan baca buku Paklah.Rasanya karya PakLah tak menguntung UMNO dan kerajaan DS Najib.Zaman PakLah adalah zaman lampu padam.

JohorMali said...

DAKJ,
Kekadang says naik pening dan hairan bila para pemimpin berkhutbah menyeru ahli ahli rapatkan saf dan tidak berbalah demi parti. Now could I deduce that the true colour of a leader is really opaque ?
Perhaps the words " dendam kesumat" should be banished in the Malay literary.

Manggis said...

I am confused. Why is it reported as Tun Abdullah's Awakening book? It is not about his autobiography nor was he the writer. The book is just a collection of articles about him as well as interview done and edited by 2 Mat Salleh.

cozzibay dickson said...

Antara lain pak lah dikatakan meyebut bhw dia marahkan mahathir kerana mahathir menyerang pak lah dan pentadbirannya secara terbuka walaupun pak lah pernah bertemu mahathir dan mendengar pendapat mahathir. Juga pak lah menyebut bhw negara akan menjadi bankrap jika permintaan (desakan?) mahathir utk terus berbelanja pak lah ikuti. Semasa menyerahkan tugas PM kpd najib, pak lah menyebut bhw dia pak lah tidak akan mengganggu pentadbiran najib.

Selama lebih 22 tahun mahathir menjadi PM,dia gagal menambah equity dan pemilikan kekayaan kaum bumiputra dan melayu yg disasarkan sebanyak hanya 30%. Ini kegagalan yg sangat besar utk tempoh yg sangat lama bagi seseorang PM. Mengapa kita gagal mencapai 30% kekayaan negara dibawah pentadbiran mahathir yg dikatakan negarawan terhebat itu? Bukankah dizaman mahathir juga berlakunya perpecahan sesama UMNO dan melayu yg paling hebat!! Jika pak lah disalahkan kerana kononnya mengeluarkan anwar maka mahathir jauh lebih bersalah kerana membawa masuk anwar ke dalam UMNO dan kerajaan yg kesannya kita rasai hingga sekarang. Mahathir membuang suhaimi kamaruddin dan ramai pejuang UMNO kerana anwar. Mahathir mahukan anwar utk diri dia mahathir sendiri bukannya kerana UMNO atau Melayu.

Ketika mahathir menjadi PMlah, pada setiap pilihanraya kecil, mahathir diharamkan turun berkempen utk BN kerana rakyat ketika itu sangat membencinya wp sebelum 1997. Jika mahathir tidak melantik pak lah sebagai TPM menggantikan anwar nescaya mahathir adalah presiden UMNO yg pertama akan menjadi ketua pembangkang. Saya tidak pernah berbangga dgn KLCC atau sekian banyak projek mega di zaman mahathir. Betapa banyak kampung-kampung Melayu yg menyokong kuat UMNO masih tidak mempunyai lampu jalan kampung dan jalan yg berturap dgn baik. Apa yg mahathir buat utk kampung kampung Melayu selama 22 tahun itu berbanding dgn apa yg mahathir curahkan kepada kaum cina!? Apakah ini nasihat yg diberikan mahathir kepada najib??

Saya akan sedikit mengkagumi mahathir jika selama lebih 22 tahun mahathir menjadi PM, dia tidak membina kekayaan untuk dirinya sendiri (atau keluarganya)dan kroni-kroninya. Dato' tahu dan saya pun tahu.

Mengapa mahathir tidak mahu membuang najib sedangkan prestasi najib lebih buruk dari pak lah dan kebencian melayu terhadap najib kini semakin memuncak??

cozzibay dickson said...

Kegagalan mahathir untuk mencapai sasaran 30% equity dan kekayaan bumiputra dan bangsa Melayu selama lebih 22 tahun mahathir menjadi PM adalah antara kegagalan terbesar mahathir yg menutup segala projek mega dizaman beliau.

Mahathir dilarang berkempen utk BN pada setiap pilihanraya kecil wp mahathir ketika itu adalah PM dan presiden UMNO kerana rakyat bencikan beliau, Tetapi tak semena-mena rakyat mudah lupa dan kini mahathir di jemput pula berkempen.

Lebih 22 tahun mahathir menjadi PM, betapa masih banyak lagi kampung-kampung Melayu yg menyokong kuat UMNO tidak mempunyai lampu jalan kampung dan jalan yg berturap dgn baik. Sedangkan segala kehendak cina di bandar-bandar, mahathir penuhi. Mungkinkah ini nasihat yg mahathir berikan kepada najib???

Saya akan sedikit mengkagumi mahathir jika selama lebih 22 tahun beliau menjadi PM, mahathir tidak membina kekayaan utk dirinya (atau keluarganya) dan kroni-kroninya yg ramai itu. Dato' tahu dan saya pun tahu.

Mengapa mahathir tidak mahu membuang najib sedangkan prestasi najib lebih buruk dari pak lah dan kebencian Melayu terhadap najib kini semakin memuncak?? Negarawan sejati tidak akan hipokrit dan bersikap munafiq!!!

Kawanlama said...

Bayangan Tun Mahathir nampak masih "kuat" ke atas masyarakat negara ini, tidak sama tandingnya dengan Pak Lah. Tun sememangnya telah banyak memyumbang kepada pembangunan negara dan juga keruntuhannya sekali. Tetapi yang amat jelas Tun Mahathir telah lebih banyak menyebabkan kerosakan masa depan rakyat negara ini...wallahu'allam..

Kawanlama said...

Bayangan Tun Mahathir nampak masih "kuat" ke atas masyarakat negara ini, tidak sama tandingnya dengan Pak Lah. Tun sememangnya telah banyak memyumbang kepada pembangunan negara dan juga keruntuhannya sekali. Tetapi yang amat jelas Tun Mahathir telah lebih banyak menyebabkan kerosakan masa depan rakyat negara ini...wallahu'allam..

Rawa lanun-Bahasa said...

The Scribe
Salam Hormat


Then Malaysia was a respected negotiator and drafter of international and regional treaties and agreements


The Scribe,
Paguh kalau tak pandai main angin permatang
bak melayang layang-layang putus benang
tppa isu besar biar jauh memandang
dicita singkek seberang mahu menyeberang

sekarang apa tah ASEAN Stateman perlu menjawab?


Sebenarnya Tun Mahathir sudah mati langkah - beranikah dia ke Beijing?

Siapa pandai pujuk Jakarta?

Tak payah cerita panjang: Malaysia terima bulat-bulat TPPA, The Scribe.

Sdra Lahuma,

Buku Abdullah Badawi elok Sembrong beli hadiahkan sepupunya?


Salam Hormat

Kampong man said...

Salam Dato dan rakan semua,

1.Kita bolehlah berterima kasih pada Nurul Izah yang sudi melancarkan buku ini di Singapura,bukan di Malaysia pada 30 Ogos ini.Kenapa Nurul ?tentulah ada yang tersirat dari yang tersurat dan ini akan menimbulkan lebih banyak kontroversi kerana ianya juga ada kaitan dengan perselisihan antara Pak Lah dan Tun Dr Mahathir,idola saya walaupun tidak semua saya bersetuju dengan Tun.Ini tidak salah kan ?.Katalah apa yang hendak dikata,Tun adalah NEGARAWAN negara,period.

2.Buku ini bukanlah buku Pak Lah pun dan tentunya punyai banyak penulisan sensasi. Penilaiannya akan hanya dapat dibuat satelah dapat kita membacanya. Ramai yang berpendapat Pak Lah dieksploitasikan. Betul ke ?.Cukuplah Pak Lah dan Khairy di burukkan.Khairy tetap relevan.Kalau tidak masakan beliau di lantik sebagai menteri Belia dan Sukan.

3.Saya tetap mendoakan kesihatan yang baik dan umur yang panjang kepada Tun dan Pak Lah kerana mereka mantan PM kita. Siapalah kita mendoakan yang tidak baik ?.Tambahan juga kita sudah penat dan jadi mual dengan retorik dan'Art of Deception' yang tidak berkesudahan pada kedua pemimpin ini.

4.Di Indonesia mereka mungkin tidak bersetuju dalam hal politik tetapi mereka bersatu dalam banyak isu negara.Ada dengar " MIHANIKA TUNGGAL IKA " - Berbeza tapi bersatu !!.
Kita macam mana pulak ?.Dipersilakan. Wallahwualam.

Teima kasih.

Lembah Tasnim said...

Salam Tok..


Satu ketika dulu ada ungkapan "Perjuangan belum selesai" kepada siapa ditujukan ayat ini.. kepada bangsa Melayu atau kepada keluarga dan keroni.. jujurkah pemimpin kita.. mereka semakin kaya..

Pak Lah jugak berhak mempertahankan diri..


TQ Tok..

Kamal said...

Your last meal before he is being cruxify by UMNO members.

safiai saad said...

The political differences between Pak Lah and Dr mahathir could be traced as far as the early years of Pak Lah Involment in politics.
When Datok Musa resigned from Deputy Prime Minister post,Pak lah was seen to be aligned with Musa.When there was team A and Team B in Umno election 1987,Pak lah was in team B,while Mahathir is in team A.Mahathir felt sad that in the insidence even his cabinet minister was not supporting him.Surely Pak lah was not his choice but then under that circumtances,he has no choicebut to invite Pak lah to join the cabinet under UMNO baru.
When Dr Mahathir try to dislodge ANUAR from UMNO, Pak lah looked to be impartial,he actually does not side with Dr. mahathir.
Looked at their back ground Pak Lah career in politics is quite plain sailing,from PTD officer then emerged to full minister in short span of time.While Dr Mahathir political carreer is more colorful and more street fighter in content and forms.Thus albeit the above facts both leader compell to have different mold,thus surely they looked thing from different perspective.I think both have their own strength and weakness.For us the rakyat let history decide on their legacy.I for one agreed that historian compile analysis on their contribution and its impact to the society,just like the Smithonian Institute which analyse and kept the record of their US president role in respective era.
I think we should not be so judgmental on their role or place in history because none of them has write a real bibliography about their thought,feeling and other national issue.May be it is due Malay culture that despise any negative remark.I read mahathir book Dr in the house,still a lot of historical fact is still missing during his administration. We need more detail.for future to study on their government policy consideration.Little gossip may add some spice on their political wilderness.Why you do what you do.Interesting to find out.

safiai saad said...

The political differences between Pak Lah and Dr mahathir could be traced as far as the early years of Pak Lah Involment in politics.
When Datok Musa resigned from Deputy Prime Minister post,Pak lah was seen to be aligned with Musa.When there was team A and Team B in Umno election 1987,Pak lah was in team B,while Mahathir is in team A.Mahathir felt sad that in the insidence even his cabinet minister was not supporting him.Surely Pak lah was not his choice but then under that circumtances,he has no choicebut to invite Pak lah to join the cabinet under UMNO baru.
When Dr Mahathir try to dislodge ANUAR from UMNO, Pak lah looked to be impartial,he actually does not side with Dr. mahathir.
Looked at their back ground Pak Lah career in politics is quite plain sailing,from PTD officer then emerged to full minister in short span of time.While Dr Mahathir political carreer is more colorful and more street fighter in content and forms.Thus albeit the above facts both leader compell to have different mold,thus surely they looked thing from different perspective.I think both have their own strength and weakness.For us the rakyat let history decide on their legacy.I for one agreed that historian compile analysis on their contribution and its impact to the society,just like the Smithonian Institute which analyse and kept the record of their US president role in respective era.
I think we should not be so judgmental on their role or place in history because none of them has write a real bibliography about their thought,feeling and other national issue.May be it is due Malay culture that despise any negative remark.I read mahathir book Dr in the house,still a lot of historical fact is still missing during his administration. We need more detail.for future to study on their government policy consideration.Little gossip may add some spice on their political wilderness.Why you do what you do.Interesting to find out.

Anonymous said...

Dato..ramai salhkan Tun M tp meka lupa siapa timbalan Tun masa itu..apa gimbalan buat untuk bangsa melayu, tun sibuk dgn membangunkan negara..si mangkok tu buat apa..ooooop buat apa lagi..dgn Datuk Nallah..

Kampong man said...

Salam Dato dan sdra semua,

1.I have deep respect for this man named Mahathir.No mattet how much others are trying to belittle his contributions in other opposition blogs it has not changed my stand a bit.

2.Not many people are born leaders.I have quoted this many times prior PRU 13 in support of the ruling BN government and those few Mahathir haters.To them I said this:

"POLITICIANS THINK OF THE NEXT ELECTION.A STATESMAN THINKS OF THE NEXT GENERATION"


Without doubt Tun Dr Mahathir is a STATESMAN.

Many others are mere politicians and you cannot take that away from this man,Tun. He is one in many millions say what you want.

Semoga Allah memberi kesihatan yang baik dan umur yang panjang pada Tun yang dihormati dan dikasihi.Amin.

Thank you.

Mustapha Ong said...

Salam saudaraku DAKJ,

Selamat Hari Raya dan mungkin disalur jua dengan maaf, zahir dan batin.Tak kiralah sama saya dah buat dosa kepada saudaraku ini samaada ada atau tidak.Saya menganggap AJK sebagai adik beradik kontemporari.

Seronok saya baca cerita anda beraya di Sri Perdana dan bertemu dengan berbagai-bagai lapisan masyarakat pengkunjung untuk menyambut HR dengan pemimpin Malaysia Numbor satu DS Najib Razak. Sya juga di jemput ke Sri Perdana, satu berbuka puasa pada 24 Julai dan perjumpaan media dan seterus nya hari pertama HRaya.

Saya menghargai ketiga-tiga jemputan itu, tetapi tak dapat hadir kerana pada masa yang sama, saya tiada di KL. Akhir nya kami menyambut HRaya ala Jawa di Senggara, Batu Pahat iaitu kampung halaman kami sekeluarga. To cut it short, saya yang sebenar nya sudah lama (beberapa tahun) tak ada selesa untuk beraya di Rumah Terbuka pemimpin2 kita sejak tahun 2007. Tetapi saya tak pernah melepaskan peluang untuk dijemput hadir di HRaya Rumah Terbuka Lembaga Pengarah Kumpulan Utusan Malaysia pada setiap tahun atas jemputan Pengerusi TS Hashim, sahabat dan teman baik saya sejak tahun tujuhpuluhan (70s).Pada tahun ini kita akan bertemu untuk beraya dikompleks baru Utusan di Chan Sow Lin pada Jumaat, 23 Ogos nanti insyAllah.

Akhir nya biarlah saya komen sikit mengenai kontraversi buku anjuran PakLah "AWAKENING: Tun Abdullah Badawi, blah, blah...Tulisan mengenai isu masih perlu dikemaskini sebelum saya post dalam blogspot saya nanti di MasAgungKL's Scribe pada minggu hadapan, insyaAllah.

In the meantime, bolehlah baca komen saya di Facebook yang saya tampilkan untuk ulasan kepada kenyataan Tun Mahathir , Paklah dan Anwar Ibrahim mengenai isu buku kontraversi ini. InsyaAllah kita ditemui Allah nanti......!

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).