Monday, December 22, 2014

To Be beggars or Not, Is The Question

A Kadir Jasin

[NO anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Thank you]

ARE Malay political parties beggars as Tun Dr Mahathir Mohamad had alleged on Dec. 20?

He said, in vying for support among the Malays they stripped the community of power and turned themselves into “beggars” to the Chinese.

The former Prime Minister said the contest among the three Malay-based – Umno, PAS and Keadilan - meant that Malay votes were split into three, forcing them to woo non-Malay support in order to secure the numbers necessary to rule and consequently placing real power in the hands of the minority communities.

He added that Umno, PAS and Keadilan (PKR) are all begging the Chinese to support them at the general elections in order to win.

“And when we are the pengemis (beggars), we are not the powerful ones anymore,” he said in a speech at the Nusantara Youth Convention in Kuala Lumpur.

The answer to the question whether Malay political parties are beggars is yes and no. By the look of things, the one that is really begging for Chinese and Indian votes is Umno.

The Umno-led Barisan Nasional was the one that was rejected by the Chinese in last year’s general elections. Despite fashioning himself as the Prime Minister for all and buttering the Chinese with gifts of money and entertainment, Mohd Najib Abdul Razak was resoundingly and was unequivocally rejected by them.

In the Pakatan Rakyat, the begging by the Malay-dominated parties, if any, is less obvious. This is partly because there is no dominant party in the pact. It is a partnership of equals. The PKR, DAP and PAS are of equal strength.

The Malays Are Strong?

Dr Mahathir’s assertion was rebutted by the DAP MP for Bukit Bendera, Zairil Khir Johari, who said that the Malay control of public spheres is now at its peak.

He expressed disbelief and dismay over what he called Dr Mahathir’s exercise in deception.

“Politically, every significant government post, from the prime minister of the Federation to 12 out of the 13 state chief ministers, is held by Malays.

“Malay dominance is also very visible in other institutions of state, such as the judiciary, the police force, the civil service and the army,” he said.

As I have argued repeatedly for decades, the power of the Malays rests with their number. Being in the majority and united, they controlled politics.

Political control is important to the Malays because they are not on control of the economy. I am speaking in past tense because I am not anymore sure if the Malays still control politics, despite Zairil’s assertion.

If were count the number of Malays in the Dewan Rakyat and the state legislative assemblies irrespective their party affiliation, we can say that the Malays still dominate. Out of 222 members in the Dewan Rakyat, 157 are Malays-Bumiputeras.

So, politically the Malays still dominate by way of arithmetic. But do they lead the debate and set the agenda? I am not sure.

Whether they have to beg other races in order to hang on to power or to win power is an open debate. Since the 2008 general elections, it is Umno that appears to be begging.

This is also one of the reasons putting Mohd Najib at odd with members and supporters of his own party. He is portraying himself as being desperate for non-Malay support, especially Chinese, at the expanse of the Malays.

But all his strategies in this direction had not produced results. The Chinese rejected Ajid Gor resoundingly during the 2013 GE, prompting him to blame the BN’s dismal performance on the “Tsunami Cina”.

In the present situation, the Malays are neither here nor there. The tree-way split has forced all the Malay-based parties to appeal (beg) to the Chinese to stay in power or to take over power.

Being used to enjoying the support of the non-Malays for so long, the BN is the one that is more desperate. If it continues to lose non-Malay support and the younger Malays continue to lean towards the PR, the BN could find itself on the opposite side of the House in the coming GE.

Are the Malays Economic Beggars Too?

Economically, despite the best efforts of the NEP and its successor policies the Malays are still lagging behind the Chinese and Indians.

The game of catching up that the NEP had intended to achieve had not succeeded. Bulk of the expenditures spent to eradicate poverty irrespective of race and to restructure society went to the Chinese long before the Bumiputeras felt their effects.

Maybe the Malays are not begging the Chinese as clearly in the economic sphere as they are in politics. But we cannot also deny the intricate interdependence between the Chinese and the Malays in the economy.

The Malays are producers and consumers. The Chinese are the middlemen and traders. The Malays are not consummate consumers. As such whatever is recommended to them by Chinese traders they will buy even at the risk borrowing at exorbitant interest rates.

Remember the stories of Malay rubber smallholders buying refrigerators during the Korean War rubber boom in the early 1950’s even though they had no electricity at home? They apparently used the refrigerators as cupboards.

They are still buying refrigerators and many more electrical goods from the Chinese at exorbitant interest rates. But they are also buying those big noisy exhaust pipes and strobe lights to fix to their ageing Proton Saga because the Chinese workshop operators say these accessories are good and make their cars run faster. In short, the Chinese sell, the Malays buy.

So the practice of “padi kunca” and other forms of consumption loans continues. The end result is this - the Malays own the land but its economic ownership is with the Chinese.

I have no answer to this. With the death of the rural economic institutions like the syarikat kerjasama (cooperative societies), cooperative shops and the rural rice mills, the Malay grass root business activities are now confined to the pasar mini, pasar malam, pasar tani, pekan sehari and roadside stalls. And their dependence on the Chinese increases.

Off course the NEP had enlarged Malay professional class. But they are limited to the government sector. Without government contracts and employment, very few can hope to make the grade.

It is for this reason that I tentatively support Mohd Najib’s call to the corporate sector in April to have better representation of gender, ethnicity and age in their employment. He wanted them produce sustainability reports that include workforce composition detailing ethnicity, age and gender.

But call alone is not enough. The PM must show that he means business. Show us the results. If he wants us to believe in his 1Malaysia, he must make sure that the Bumiputera economy is integrated into the national economy.

It is a recipe for failure once again if we continue to detach the Bumiputera economy from the overall economy. Bumiputera economy is too small to be sustainable and competitive.

The recently released reports by the Khazanah Research Institute and the UNDP amply show the dire circumstances the Bumiputeras and other poor Malaysians.

I hope, in between the urge to globe-trot and fiery speeches, the Prime Minister stays home and do the needful for the sake of the country and the people. The outlook for the coming year is frighteningly bleak.



zainal abidin awang kechik said...

Salam tok.. Sebagai BEKA Ketua Pemuda UMNO bahagian Batu gajah ..

Saya lihat dua asas kemajuan Politik malaysia

1. Pas akan TERUS dengan wayang lama filem hukum hudud

2 Anwar akan terbuai dengan mimpi UNTUK Nak jadi Pm

Umno bergantung harap bila penceraian Tampa talak yang akan berlaku dalam rumah pkr dap pas

Yang menarik semua dah tua bangka
Pas Tak akan Berjaya
Dap pun lintang pukang dng nyoh ngeh dan lim kit Siang
Mat sabu dengan mimpi NGeri

Jika ini berlaku saya lihat KJ mampu jadi Perdana MENTERI lebih Awal dari tarikh

Barisan Nasional tetap berjaya

Kerana PEMBANGUNAN pembangkang pun Sama sibuk kumpul dan rebut KEJAYAAN kekayaan Dalam kuasa yang mereka ada...
Janji tinggal Janji


MASJID TAPI BILA RAYA TETAP DEPa balik kampung pi tengok kuboq
Dari Florida

Umar Abdul Aziz said...

Ass Datuk Kadir.

Satu lagi paparan daripada Datuk yg sangat baik dan meransang minda.

Banyak yg TDM perkatakan sekarang ibarat meludah ke langit.

Melayu UMNO la yg memulakan episod mengemis undi Cina apabila kerana kebodohan TDM dan pasukannya memberi banyak kursi parlimen kpd kaum Cina dalam persempadanan semula kawasan pilihan raya pada 2003.

Jangan salahkan Najib saja. Siapapun jadi pemimpin UMNO sukar nak mengembalikan kehebatan UBN dalam memenangi kerusi PRU 2004.

Punca utama Melayu terlalu lama terabai.

Dah la Cina enggan menyokong UMNO. Hanya kerana kebijaksanaan rasuah BRIM bercampur campur tangan kotor pengendali pilihan raya berjaya mengekalkan kuasa UMNO.

Rakyat kini hanya perlukan pengendali undang2 dan para simpati yg tak takut UMNO maka akan kalahlah UMNO.

Saya tak kisah jika UMNO muflis.

Yg saya kisah kerana perbuatan ketua2 UMNO dsn Melayu terpilih yg jadi pengkhianat maka umumnya Melayu dah jadi bangsa hina kerana miskin.

Kalau bukan kerana ada akta2 zalim tentulah pejuang hak Melayu lebih berani menentang UMNO dan sekongkol mereka iaitu Melayu terpilih yg kadang kala berlagak mengalahkan menteri besar atau perdana menteri .

Kenapa tak dari dulu TDM jujur jaga Melayu.

Bila Melayu dah tak heran dgn senjata rasuah BRIM maka hilanglah kuasa UMNO.

InshaAllah Melayu lain akan selamatkan Melayu. Dgn bantuan ahli dan penyokong UMNO.

adion said...

Betul juga cakapa Madey tu....bak kata pemimpin kanan PAS... Lim Guan Eng tak boleh menerima hukum hudud akan tetapi mahu kalinah Allah boleh d8gunakan oleh orang kapir..... dan orang Melayu di penang masih rela hati mahu cina Dap terus memimpin mereka disebabkan pemimpin Melayu yang terus mengkhianati mereka.

Lahuma said...


Melayu juga adalah pengemis ekonomi negara sendiri.
Jangan salah siapa.Ini berpunca dari amalan pemimpin UMNO sendiri yang suka makan komisyen dan persen dari tauke-tauke Cina hasil projek yang mereka dapat.
Mereka jadi kaya segera tanpa bekerja.

Akhirnya amalan pemimpin UMNO ini setelah berjalan selama merdeka 57 tahun maka terhasillah keadaan dimana akhirnya bangsa Melayu menjadi pengemis terhormat dari segi ekonomi dan politik.

Pemimpin UMNOlah yang terang-terang memperkayakan kaum Cina.Mereka sendiri tidak percaya pada bangsa sendiri.

Bukan perkauman.Cuma inilah sumbangan pemimpin UMNO sejak dulu hingga kini imenjadi sengsara dalam ekonomi dan politik.

Nasi sudah jadi bubor.Disinilah bermulanya amalan rasuah dan salah guna kuasa.

Politik sudah kian lupus diikuti kekuatan ekonomi Melayu juga kian tenggelam.

Melayu mengemis undi dari Cina.
Melayu juga mengemis duit ringgit dari Cina.

Pemimpin UMNO dan lain pemimpin Melayu termasuk PAS dan PKR bertanggung jawab segala percaturan yang menyimpang jauh.

Mungkin selepas ini Melayu akan mengemis tempat perlingdungan kerana tanah pun sudah tergadai.Angkara lalai dalam mengurus amanah rakyat.

Ini tak termasuk isu akhlak pemimpin Melayu.

Terima kasih Dato

Nor ishak ismail said...

Saya lama bekerja dgn cina malaysia, saya sgt faham dgn hati budi cina ini, pada mereka melayu adalah bodoh dan membebankan . Melayu (malaysia) pula sebolehnya nak lari drp identiti mereka sendiri seolah olah mengsahkan apa yg cina fikir tentang mereka itu betul iaitu bodoh dan membebankan.

Pakcik said...

Melayu jadi semakin mundur sebab..

1. Malas belajar
2. Sibuk dengan Maharaja Lawak/drama
3. Nak senang untung (Jual kontrak,jual lesen)
4. Asyik harap bantuan kerajaan
5. Duit kopi
6. Bergaduh pasal agama, tafsir agama ikut sendiri (dia je yg betul, org lain semua sesat)
7. Hasad dengki


Pak Chik,

1. Tak semua Melayu malas belajar. Cukup ramai Melayu yang cemerlang. Cuma mereka tak dapat tempat untuk menyerlah.

2. Ya, ramai Melayu sibuk dengan Maharaja Lawak/drama. Siapa yang hidangkan bahan-bahan tohor pemiliran ini?

3. Nak senang untung (Jual kontrak,jual lesen). Mereka ini bukan peniaga. Mereka adalah pelobi yang intim dengan Menteri dan yang kononnya jana dana untuk perti. Peniaga Melayu tulen susah nak dapat bantuan. Bank pun tak berapa layan.

4. Tak salah harap bantuan kerajaan. Itu tugas kerajaan. Tapi bantuan jatuh ke tangan yang tidak layak. Bantuan makan kepada anak jalanan dipotong tapi kerajaan tetap nampak boros.

5. Duit kopi. Kalau orang bagi kita tolak kerana itu bukan dari keringat kita, tak akan ada duit kopi.

6. Bergaduh pasal agama, tafsir agama ikut sendiri (dia je yg betul, org lain semua sesat). Adalah Islam mengajar kita taasub dan berfikiran tertutup?

7. Hasad dengki. Bukan semua. Ramai Melayu yang menderma dan membantu, berkongsi dan memberi.

Sdr Lahuma,

8. Nasi jadi bubur masih boleh dimakan. Saya bimbang nasi sudah tumpah ke bumi atau beras dimakan ulat.

Wallahuaklam. Terima kasih.

Joe Black said...


Tugas yang Dato' sarankan untuk menaikkan taraf orang Melayu amat memerlukan Perdana Menteri yang fikiran nya bukan sahaja cukup tajam bahkan memerlukan pemikiran yang innovatif. Adakah PM Najib mempunyai bakat sedemikian?

Secara langsung, dengan pricipnya yang berbunyi...Gua Tolong Lu, Lu Tolong Gua dan perangainya yang terlampau bergantung pada "shadow Consultants" yang masih berhingus, tak mungkin semuanya akan tak kemana..

Jadi Cuma Satu Sahaja Solusi yang Tinggal...Ganti Sahaja Yang Mediocre dengan yang Kurang Mediocre (Nak Kata Brilliant Memang Tak Ada!).

Harris H said...


Could you please provide the links to the UNDP report. Thank you

Hidup Melayu said...

Salam Yg Bhg Dato',

Apakah penyelesaian kpd masalah yg dihadapi org islam/melayu skrg ?

1. Solidariti dibelakang umno/najib ?
2. Bersama PR dan nyahkan umno ?
3. Berjuang bersama IA, perkasa n isma ?
4. Pas n umno ber'UG' ?
5. Umno, Dr M berdamai dgn DSAI ?
6. Jauhkan dr berpolitik dan tumpu pd ibadat khusus/akhirah ?
7. Tidak ada penyelesaian ?
8. Que sera sera, whatever will be will be ?

Meleis said...

Salam Datuk,

Tentang sikap, budaya dan kelemahan orang melayu ni mmg sudah sejak zaman berzaman macam tu jugak. Susah untuk diubah. Lantik la melayu yang paling "towering" pun, melayu akan kekal dengan karakter mereka.

Kalau tak, takderlah orang inggeris waktu zaman penjajah anggap melayu ni secara "genetic" nya malas dan bodoh.

Kalau tak, takderlah TDM waktu beliau bersara, beliau berkata salah satu kegagalan beliau adalah gagal untuk mengubah orang melayu.

But whatever it is, there is always a silver lining. Kita terlampau banyak fokus on kelemahan-kelemahan orang melayu, tapi lupa kebaikan dan kekuatan orang melayu itu sendiri.

Saya berani kata, Malaysia sampai ke tahap ini adalah kerana kecekapan pentadbiran dan sikap orang melayu itu sendiri (mostly orang Melayu adalah yang paling tolerant di dunia). We against all odds, mana ada negara lain yang komposisi kaum macam kat Malaysia ni, mampu berjaya seperti Malaysia? Takda. Nada. Zilt.

Jadi tak payah nak kutuk sangatlah bangsa sendiri. Bukan nak complacent. Tapi we are relatively successfull and that is a fact.

Anyway, bukan itu yang ingin saya sampaikan dalam komen disini, since kita tau sikap melayu ni suka berpecah, bergaduh and what not. So, kita kena expect la perpecahan melayu ni akan terjadi and start plan macam mana untuk tangani (bukan elak) perpecahan tersebut.

Pada saya senang. Grand design on strategy untuk tangani perpecahan dalam melayu mutakhir ini adalah dengan memusnahkan parti-parti politik yang jadi punca perpecahan tersebut.

Mulakan dengan PKR. Kenapa PKR? PKR is the lousiest and the most fragile parti politik dalam PR. Bibit-bibit perpecahan dalam PKR sejak akhir-akhir ni makin teruk, so, UMNO plz la, cepat bertindak capitalized on the situation and buat benda tu secara subtle. Pada saya, PKR boleh dikuburkan dengan sekali "blow" sahaja dari jentera UMNO. Tapi make sure "blow" tersebut is a "strategic blow" lah.

krenggge said...

Memualkan dan menjijikkan perangai pemimpin melayu...

Kaki penjilat semata-mata nak kekal kuasa.

Takder maruah dan harga diri.

BEBAL & BENGANG. Harapkan jer umur banyak, tapi kena klentong idup2 dengan bangsa cer...

Sukalah korang banyak2 kat dunia... Tapi ingat, kat padang mahsyar nanti, kami akan tuntut satu satu penganiayaan kamu kepada kami wahai pemimpin.

wahi said...

Asskum Dato,

Bagi peminpin UMNO Hassan Malik adalah seorang bijak. Begitu juga dgn Mat Maslan. Bagi rakyat mereka berdua adalah antara yg

Betullah sebagamana pengulas2 di atas, Ramai cina2 yg kayarays adalah kroni2 pemimpin2 UMNO.
Sedih Dato Sedih tapi apa nak buat selagi UMNO berkuasa rakyat akan terus terseksa.

safiai saad said...

Salam Sdr Kadir,My opening statement is I totally agreed with Dr Mahathir due to the merit of the statement.

The Malays are split into mainly three group and none of the could rule malaysia as stand alone.
The so called power sharing is relevant as long we have the leader who can ntitutionalised synergistic effect to the coalition. At present even the MCA, MIC and Gerakan did noo provide the synergy.

Even their members votes to Barisan was questionable. That is why if we were to study the voters profile it did not synchronised with the membership list of Barisan party. In short even BN membership did not translate to vote mathematically.

The question is why.To my myopic observation people has lost confident in BN leadership especially the Y Generation.Writing is on the wall but none of BN could even comprehend it. Is It too difficult to notice.
Employment, household debt,cost of living,peacefulness is obviously absent.The Malays themselves are restless seeing that their religion has been attacked from all angle.The corruption of the top rakyat was beyong comprehension. We dont really give a damn about it.Are we.

As a result people need change and the change must start from BN itself.
But dont think PKR and PAS is not begging for votes or favour, they also the incalcitrant politician. their vendetta is in the outerlimit.The appointment of MB selangor involve the begging of votes from their own partner albeit the PAS.The implementation of Hudud by PAS need to beg from DAP.
So when this going to course BN especially UMNO look like the prince and pauper. Eventhough you are the biggest number but you lacked legitimacy as far as popular votes are concerned.As a result you need to beg to live with dignity.

We are unlucky since Malaysia minority can dictate majority. In America the minority can be rich and famous but they dont alter the fibric of America fundamental.

Let all party UMNO, PAS and PKR look closely at each other whether your political CPU (computer processing unit-hardware) are compactible with current software.

You guys are calling each other " mirror mirror on the wall who are the fairest of them all.Even the mirror cannot stop smiling at you and give the answer that you like to hear since you beg for it.
The most logical answer is changed the mirror because it do not perform their role in the society instead become just the satanic verses.2 more years to change otherwise be damn
I rest my case Sdr Kadir.


Seorang lelaki yang tidak berpuas hati setelah memberi sedikit sumbangan kepada seorang ahli sufi tua miskin yang sedang tunduk berzikir bertanya kepada ahli sufi itu mengapa dia (ahli sufi) tidak melihat dan tidak mengucapkan terima kasih kepadanya.

Jawab ahli sufi itu (masih menundukkan muka ), " Andainya saya berbuat sedemikian, tuan mungkin didatangi perasaan riak, ujub dan menganggap saya terhutang budi kepada tuan, sedangkan tujuan asal adalah dengan niat ikhlas semata-mata.

Sedemikian, adalah lebih baik saya tidak mengenali siapakah yang ditakdirkan bersedekah kepada saya. Namun, jauh di dasar sanubari, saya berdoa semoga kehidupan tuan dirahmati Allah."

Moral Pengkisahan:

Kalau silap tempat berbuat baik, jadilah umpama pepatah Cina " Jirus air atas pasir".

Namun akhbar Cina masih dengan angkuhnya mendakwa kerajaan wajib menjirus air atas pasir kerana kononnya tiada pilihan. said...

Salam dato,

Who are the beggars?

Maksud `the begging malays' dato tu kut mana?

Yang beribu kontraktor `kecil' melayu masuk tender biddings tu tapi tak dapat,didalam kategori the begging malays ka dato?

Ramai kontraktor melayu yang `lurus' bendul tak `grease' tukang sain luluskan tender tu the begging malays ka dato?

Yang dipilih direct-nego kontrak to `the begging malays' juga ka dato?

Melayu yang pergi interviews, berpuluh ribu,tetapi terlalu ramai mereka ni gagal. Ada kah mereka ini the begging Malays juga ka dato?..TETAPI yang dapat jawatan tersebut adalah orang yang dah lama kerja disitu, dikategori `kaki tangan kontrak' atau `probation' yang DAH PUN dirancang utuk diserapkan kejawatan, tetapi ikut `aturan' mesti pi interview dulu.

Yang ramai ramai lagi tu biar nampak gah!.

Begitu juga kat sektor swasta, pi interview beribu melayu kategori the begging malays ka dato?..tetapi yang `bisu' bahasa apa pun di pilih juga,sebab dah di`plan' awal sikit.Yang ramai ramai tu buat gah cukup la,kompani tu memang poplar sebab tu beratus/beribu calun dipanggil temuduga!.

Yang ramai non malays lobbyists guna proksi melayu tu untuk segala macam perniagaan,permit,lesen, kontrak jawatan,politik dll TU BUKAN THE BEGGARS LA dato ya?

Oh ya, `the PT3/PMR-like examination results' dah diketahui kelmarin.

BERAPA RAMAI kah the begging malay PARENTS nak minta/rayu/pujuk kabel kabel mereka untuk tempatkan anak disekolah berasrama penuh atau sekolah sekolah elit terpilih ni?.

KEBIASAANYA mereka ini dari orang melayu kelas menengah dan kelas atasan.

The `non begging malays' dari kampung,rumah setinggan,penyewa rumah flat,penorih,kerja ladang,pesawah,peniaga pasar malam,penyewa teksi,pemandu lori dan yang setaraf KENA BELAJAR MACAM MANA NAK JADI BEGGARS untuk dapat semua `kelebihan' ini,tak gitu dato?

Tetapi dimana kah `sekolah sekolah dewasa' tersebut? Bagus jikalau SEMUA melayu dimaklumkan,supaya semuanya lulus dan layak digelar THE BEGGARS.

Pejabat pengurusanya dan ibupejabat ialah diPutrajaya.

Abu Bakar Ab Rahman

Jeruk mangga cik mona said...

Last paragraph got my attention. Stay home? Has najib left the country? The guy is just not cut out, he wasnt a diamond in the rough. There is no hope for him. He cant even talk. He thinks he can talk but he cant. No substance. Half the time he looks bewildered. He got confused that to be pm you have to be voted into office. We just want someone who is fair not a charlatan. I am sick of his ideas and strategies. There was this old guy you know who talked about if we knew what he knew, that which he cannot say, we would be very afraid. Im thinking what he knew is that one day, a day will come when a melayu will be an agent of the yahud and will destroy us from within. Sorry for the tin foil hat comment but i really think the u know who is an agent but doesnt realize it

jumbeaux said...

Salam Datuk

It amuses me to no end when I hear the chinese (owned English newspaper) and the 'eminent' malays calling out concerns that this country is moving towards muslim/ malay extremism.

At first they sounded like the voices of reason and moderation but what do they expect after they supported DAP/ Pakatan in PRU13? The "Ini kali lah" clarion cry is still ringing in the ears of Malays even close to 2 years after the elections. Nothing has happened since then to convince the Malays that their power and way of life is not under threat.

The lack of leadership from Umno has strengthened Perkasa and given birth to groups like ISMA. PAS, on the other hand, is hanging on to DAP's coat tails in Pakatan and thus will not make them the natural successor of Umno in defending the Malays.

So, be concerned over who will fill the void for the Malays but do not feint surprise. You knew this was coming when you supported the ultra chinese party, DAP, in the elections.

I will not comment on what Tun M said as this is not a revelation. The old man is right. Everyone knows it too.

maae said...

Bila sendiri ingin jadi miskin dalam serba kekayaan, maka sadis nya tentu lah jadilah pengemis.

Berbeza dengan hikayat Raja/Sultan zaman dahulu yang menyamar jadi orang miskin demi melihat dan merasa penderitaan rakyat jelata. Lantaran itu bersedia dengan segala kemampuan membela dan melindungi terutama dari serangan lanun, perampok dan penjenayah. Apa lagi memberi bantuan keperluan asas.

Paling pelik bila betul-betul mampu dan berada, masih meminta-minta ! Siapa pengemis sebenar nya menangguk di air keruh lubuk ikan ?

Melayu itu masih mengemis ? Tidak lagi sepatut nya, cuma kerajaan yang di bela menjauhkan diri konon nya Melayu itu mesti berkendiri dan mesti terus bersimpati memberi "sesaji kepada jembalang yang tidak akan bisa mengerti dan berterusan berlakon menjadi "anak tiri" kunun nya...

PM Najib apa khabar ?

Hj.Mokhtar said...

Dato Kadir.
Komen saya atas tulisan Dato saperti berikut.

Samasa Tungku Abdul Rahman menjadi Perdana Menteri
Jurang perbezaan ekonomi antara Melayu dan Cina amat luas sekali.
Tengku beri lesen bank kapada Chinese.
Public Bank kapada Teh Heng Piaw
D & C bank kaoada bapa Alex Lee.
Malayan Banking kapada Khoo Teck Puat.
Lesen Genting kapada Lim Goh Tong.
Monopoli Gula kapada Robert Kwok.
Maka terjadi lah peristiwa 13 Mei dan Dasar Ekonomi Baru di lancarkan.
Bank Bumiputra di tubohkan untok bantu peniaga Melayu.
PNB di tubohkan untok membantu Melayu memileki saham dalam sektor ekonomi.
Banyak syarikat British di ambil aleh oleh PNB .
UDA di tubohkan untok membantu Melayu dalam sektor harta tanah.
PERNAS di tubohkan untok membantu melayu dalam bidang Hotel,Perladangan dan Trading.
SEDC di tubohkan oleh kerajaan Negeri untok menolong Melayu dalam bidang Ekonomi.
Bila Mahathir menjadi PM.
UDA tidak lagi menjadi badan untok menolong Melayu dalam sektor harta tanah.
PERNAS di jual kapada Shariman dan kemudiannya kaoada Syed Mokhtar.
Bank Bumiputra hilang dan di ambil aleh oleh Bank of Commerce.
Daim sabagai Menteri Kewangan telah berjaya melahirkan ramai corporate Melayu yang kaya Raya saperti Halim Saad,Tajuddin,Wan Azmi,
Apabila Daim Bergadoh dengan Mahathir hampir kesemua korporate Melayu di bunoh saperti Halim Saad.Syarikat nya di ambil aleh oleh Khazanah Nasional.
Mmahathir melahirkan ramai billion air cina dan India saperti YTL,Vincen Tan dan Ananda.
Boleh kah kita mempertahan kan Mahathir.Sekarang ia mengkritik Najib kerana nasib peniaga bumiputra.
Samasa PAK Lah menjadi PM,terlalu singkat.Dia tak sempat buat sesuatu untok menolong Bumiputra.
Sekarang Najib menjadi Perdana Menteri.
Ia nya nampak bersunggoh sunggoh untok menolong Melayu tapi dalam keadaan sabenarnya apa yang erlaku banyak sekali projek projek yang besar di beri kapada peniaga Cina dan Indian.
Contohnya Dailog mendapat berbillion konterk Petronas.
Kaneth Wswaran,saorang bouncer dari Sentul.Ia di beri lesen cable TV.Di beri projek lebuh raya dari Banting ka Taiping,di beri kontrek bekalan ka Hospital benilai berbillion ringgit.
Tanag tang bandar raya yang bagitu berharga semua nya di jual kapada Jakel textile dengan harga yang murah,
Projek pembangunan harta tanah yang besar di beri kapada syarikat cina saperti Eco world.
PNB di ketepikan,Tabong Haji di ketepikan.
Siapa kah yang kita hendak salah kan,
UMNO,Pemimpin Menteri Melayu,Perdana Menteri.
Kera di hutan di susukan anak di kandongan kelaparan.
Saya setuju dengan pendapat Musa Hitam.
Bibit bibit untok sekali lagi peristiwa 13 Mai sudah jelas.
Jangan kita salahkan Melayu kampong yang bangun berontak.
Harga getah jatoh,Kawasan Padi sudah habis menjadi taman perumahaan.
Ada keluarga Melayu di kampong yangbhanya makan ulam dan ikan sepat kering dan makan hanya sekali satu hari.
Pegawai pegawai kerajaan semua nya berhutang dengan kooperasi dan bila sampai satengah bulan wang sudah habis.Tak herannlah corruption amat luas sekali.
Ramai anak melayu yang tak mampu pergi sekolah.Mereka ini sama ada tak bersekolah atau hanya mampu belajar sekolah ugama yang free.
UMNO sudah hilang taringnya sudah tidak lagi berupaya monolong Melayu.
Pilehan raya ke 14 amat menarek.
Boleh kah UMNO bertahan lagi.
Saya tidak yakin.

Umar Abdul Aziz said...

Ass Datuk Kadir

Tuan Hj Mokhtar. Syabas dan terimakasih . Saya setuju dgn semua poin yg tn utarakan.

Bagi saya berbanding TDM , yg memerlukan 22 tahun, Najib dan pasukannya hanya memerlukan 5 tahun dalam menjahanamkan negara terutamanya kepentingan Melsyu. Saya tak dapat bayang kalau Najib terus berkuasa lima tahun lagi.

Entah ilmu apa yg kaum ni pakai. Zaman Najib paling cepat melahirkan bilangan jutawan India yg mewah sekali. Kalau dulu purata pendapatan tahunan menurut kaum, Melayu di tempat kedua di belakang kaum Cina, kini kita tercorot di belakang India.

Jangan lupa kalaulah kekayaan Melayu terpilih yg rata2 perhabis beras kerana semakin bertaring bila UMNO semakin lemah, kekayaan org2 besar UMNO, kekayaan segelintir Melayu yg memperaga kekayaan dgn hasil komisyen, salah guna kuasa, curi, tipu, sekongkol, perjanjian berat sebelah yg menipu rakyat maka tentulah purata pendapatan tahunan Melayu majoriti menjadi semakin sangat rendah.

Mungkin udah tiba masa rakyat paling tidak buat motto ASAL BUKAN NAJIB.

Masaalah Melayu suka menangis maklum gembira sangat terima BRIM . Ciptaan siapa ye?

Bukan senang nak suruh diktato said...

Y. Bhg Dato',

I'm sure it is still not too late for Najib to take actions to correct the negative perception of his administration.

The Chairman of 1MDB has given a convincing explanation of the financial position of 1MDB that had generated a lot of confusion among the people. Although we may ask why he took too much time before coming out with a very long press statement.

Preparations for the next general elections should begin as soon as possible so that people's perception can be oriented to support the Barisan Nasional especially amongst the young voters.

A war room to plan tactical strategy for winning the election should be operational at every constituency with a sense of urgency. Every center should be staffed with honest leaders and having a clear vision to win the election.

Every leader in BN must display their good quality of leadership to convince the young voters. Most importantly is they must be seemed serious in combating corruption because the issue of corruption and misused of power were at the top of the list of reasons why the young voters rejected the BN in the last election.

Statements that they really committed to combating these menace must be heard on regular basis with follow up actions of the enforcement agencies.

I appeal to all leaders in BN that you still have a chance to return with strong majority in the next election if you have a clear vision to win with a strong conviction of serving the nation. But you must package into actions all your strategies correctly and show to the people your good qualities of honesty, integrity and sincerity in serving the people.


azhar said...

Salam DAK

kegagalan/kelemahan kerajaan yang paling ketara adalah tidak dapat menilai kesan sesuatu perkara yang di buat keatas orang melayu/bumiputra pada masa datang.

mereka menilai sesuatu perkara/projek berdasarkan matlamat menjadi negara maju tetapi tidak melihat kemampuan/kebolehan/kesediaan majoriti rakyat iaitu orang melayu/bumiputra.

rumah mahal,rumah kedai mahal,tempat niaga yang mewah,kadar sewa ruang niaga yang tinggi,kadar sewa rumah yang tinggi, kadar tol jalan raya yang tinggi,harga minyak tinggi,kos komunikasi telepon dan internet yang mahal,kereta import yang mahal.

semua ini adalah perkara yang majoriti bumiputra tidak mampu beli dan beban kepada majoriti orang melayu dan bumiputra.

mungkin sedikit kredit boleh di berikan kepada air asia kerana merancang perniagaan dengan melihat kemampuan/kehendak majoriti rakyat malaysia.

zainal abidin awang kechik said...

.."tok ... Di Malaysia sahaja Negara yang mana orang miskin pun boleh hidup" ... Di Negara lain yang miskin tak boleh Nak hidup..


Hidup Melayu said...

Salam Yg Bhg Dato'

Semenjak cerita najib letih dan Tun M sarankan umno selangor dirombak, ada apa2 perubahan kah umno di selangor ? Everything sweep under the deepak carpet ? Business as usual ? They are clueless n blurr ? Mmg letih ? Tunggu Pas n umno ber'UG' ? Do nothing n harap PR berpecah sendiri ?

Yg saya nampak ketua pembangkang letak jawatan, pulangkan kereta resmi dan tolak peruntukan adun kawasan.

Dulu kata Pak Lah tidoq. Yg ada skrg lagi baguih ka ?

msh said...

Salam Dato.

Tun M boleh berkata apa pun...hakikatnya tetap sama.

Setelah hampir 60 tahun Melayu masih susah........segala apa jenis kesusahan yg ditakrif 'tegar'..milik Melayu belaka.

Jurang kekayaan antara dua kaum terbesar ini tetap lebar dan tiada tanda2 akan menjadi rapat dlm masa yg terdekat.

Disamping itu juga Melayu kelihatan terkial2...berpecah sudah dan mencari2 identiti Umno dgn cara Umno....pengikut Pas dgn cara 'Islam' nya....Pkr dgn cara 'samarata dan adil' kunonnya.....pengikut Dap pula dgn 'moderation' dan perasaan ditindas yg dibuat2.


Adalah menjadi suatu kenyataan bahawa Melayu tetap dipandang lekeh dan bermaruah rendah.... cuma layak dicemuh dan diherdik berterusan 24/7 oleh org bukan Melayu....terutama dari Cina rasis Dap.

Pandangan Tun M bahawa Melayu...kini terpaksa mengemis sokongan atau undi Cina untuk mndpt kuasa.....memang ada kebenaran nya.

Ini kerana Najib sendiri yg melakukan kerja2 mengemis ini.

Selain Najib...ketua2 Pas dan Pkr pun begitu juga.....menghinakan diri.....melondeh dan menelanjang diri dari segala apa yg ada.....ibarat "hidung tak mancung pipi yg tersorong2" untuk meraih sokongan Cina.

Tetapi bagi sy...jika diambil kira keputusan GE13....Umno dan BN masih berjaya memegang tampuk kuasa walau pun hampir 90% Cina berpaling tadah.

Justeru itu kalau kita lihat secara lebih realistik....BUKAN UNDI CINA YG NAJIB PERLUKAN.....TETAPI UNDI MELAYU YG WAJAR DITAMBAH LAGI.

Hata....'mengemislah' dari org Melayu dgn cara muhasabah diri dan kembalilah kpd perjuangan asal Kemerdekaan dan perkasakan saja bangsa sendiri disamping mempertahankan ugama hingga berjihad jika perlu......bukan cakap2 sahaja.

Tetapi bagi ketua2 Melayu dlm Pas dan Pkr....kerja2 mengemis dan simpati Cina Dap memang diperlukan sangat untuk menjatuhkan Umno.

Tetapi dari perkembamgan Cina kini sudah kelihatan letih dan mual dgn 2 rakan sekutu ini dan tanda2 org Cina berpaling tadah sudah kelihatan....cuma ketua2 diketiga pihak masih lagi enggan menerima hakikat ini 'denial mode' dan menahan amarah sahaja.

Akhir berharap agar Umno lebih bijaksana dan tidak perlu mengemis undi Cina untuk berkuasa.
Cuma ketua No 1 sahaja yg tidak faham sebab tidak bijaksana malah wajar mengundurkan diri sahaja.

Harap2... ahli2 Umno yg ramai dan ketua2 Melayu yg sayangkan bangsa dan ugama dpt mempercepatkan proses 'penyingkiran' ini.

Terima kasih.

Din Kalut said...

Najib dan UMNO kena tegas.
Tak perlu mengemis.Toolak mana-mana pemimpin makan komisen dan persen.

adi said...

Salam Dato,
Apa komen Dato PM Najib main golf dgn Obama semlm. Ketika bnyk negeri dilanda banjir.
Tak nampak pun dia pergi melawat kawasan banjir.

Laimun said...

Salam Dato

Memang pahit bagi saya membaca apa yang di suarakan oleh Tun Mahathir yang Melayu sudah jatuh ke status pengemis di bumi sendiri. Sebelum ini, berbagai cemuhan telah dilemparkan kepada kaum saya, 'BODOH'..'MALAS'..'ALI BABA'..ini adalah kata kata keramat yang di lemparkan oleh orang yang berkuasa dan pemimpin2 UMNO sendiri, apabila kami, raayat bumi (bukan putra) mengkritik kesilapan dan kerakusan parti UMNO.

After more than half a century having attained independence, we are still at this embryonic state of trying to achieve national unity. And who has been leading the country since Merdeka?? We do not even have a common language. We still speak in tongues. The education system is a shambles. Whatever happened to the Education Department that was run by the Civil service. Now we have politicians making a mockery of the whole setup with their half baked ideas and policies. The latest being Maslan who wants to do away with Geography.

What is PM doing about the Ku Klax Klan interpretation of Islamic teachings? All quiet on the Western Front..Don't rock the boat or more precisely "The Gravy Train".

So sad to see Malaysia heading for the pits.

Umar Abdul Aziz said...

Ass Datuk Kadir.

Dengan segala macam kuasa yg Najib ada mau tak mau beliau sebagai PM telah pun dinobat sebagai diktator.

Dengan kerdilnya kuasa parti melantik menteri besar, adakah kita masih yakin Msia masih praktik sistem raja berpelembagaan atau udah kearah raja mutlak?

Sejarah negara lain di dunia menunjukkan kedua2 sistem diktator dan atau raja mutlak lebih banyak merosakkan .

Baru2 ni TDM juga memberi komen perkara keburukan sistem diktator dan raja mutlak walaupun beliau tidak menyebut secara jelas apakah Msia ada diktator mau pun raja mutlak.

Bagaimana pun bila pemerintah dan konco dengan selamatnya atau kebal dari di kritik , jauh sekali dihina kerana di lindungi oleh Akta Hasutan yg memberi ruang untuk disalah guna, maka saya mempunyi kepercayaan tinggi Msia terutama Melayu termasukMelayu UMNO akan terus miskin asyik mengharap komisyen , projek dsb.

Fence Sitter Voter said...

Biar betol!!

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).