Tuesday, May 19, 2015

Trial By Media Could Be in 1MDB’s Favour


A Kadir Jasin


UPDATE, May 20 – THE fear of some debaters that Auditor General may not do a good job and his investigation may be confined to the narrow area of accounting is not unfounded.

Unless he broadens the scope to cover possible wrongdoings like cheating and manipulation of facts, his work may not amount to much.

A Hong Kong-based private banker friend of mine noted: “Can’t just hide behind auditors. Many famous frauds and bankruptcies in the world were audited as well and later found out to be fraud like Enron, Lehman Brothers, Worldcom, Satyam, Tyco, Bernie Madoff and Sino Forest. Also the famous Pan Electric (Pan EL) fraud.”

Yes, auditors are not angels and they may be inclined to cover each other’s rear. That’s why I am placing more hope in PAC because there are opposition members in it.

ORIGINAL POST



THE Star newspaper reported today that 1Malaysia Development Berhad (1MDB) had said that a trial by media is of no benefit to anyone who is ­genuinely interested in the truth about the company.


[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]


In a statement yesterday, its board of director said recent ­questions posed to it through the media was an attempt to influence public opinion ahead of the Public Accounts Committee (PAC) and the Auditor-General (AG) completing their reviews into its operations.

“It is clear from the selective presentation of facts, lack of supporting evidence and biased reporting that an attempt is being made to shape public opinion,” said 1MDB.

The 1MDB board argued that the search for truth must be fact-based and ­conducted by trustworthy, unbiased and impartial parties.

“Accordingly, the board will fully co-operate with and will only reply to questions posed by the bi-partisan PAC, the Auditor-General and relevant regulatory authorities.”

1MDB Has Backers

My question is, why should a trial by the media be bad for 1MDB?

I believe that the mainstream media outlets like RTM, TV3, the New Straits Times, Utusan Malaysia and Berita Harian are fully behind the government and 1MDB in the ongoing debate.

The government and 1MDB should show confidence in the ability of these news organisations to ward off the alleged attempts by independent news portals and “unfriendly bloggers” to mislead or influence public.

Furthermore, only a few days ago the Prime Minister, (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak, feted hundreds of friendly newspapermen and bloggers at the Malam Media Perdana 2015 in Kuala Lumpur to thank them for their support. 

Malam Media Perdana heightens support for PM

Surely their resolve to defend him, his government and 1MDB had been replenished and heightened.

Or 1MDB board members fear that the “selective presentation of facts, lack of supporting evidence and biased reporting” by the portals and blogs could make sense with the investigators and would raise them when they question 1MDB representatives.

With daily revelations that more and more government-linked companies (GLCs), government-linked investment companies (GLICs) and trust agencies are involved in lending money to 1MDB, the public has every right to ask questions.

Today Mohd Najib himself admitted that the civil servants retirement fund– the Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) – has “invested” RM1.4 billion in 1MDB and its subsidiaries.

In a written reply to Rafizi Ramli (PKR-Pandan), the Finance Minister said the subsidiaries were Bandar Malaysia Sdn Bhd, 1MDB Energy Limited, 1MDB Global Investment Limited and Jimah Energy Ventures Bhd.

Najib also said the Employees Provident Fund (EPF) has subscribed to 1MDB bonds totalling RM200 million in 2009, which is fully guaranteed by the government.

"EPF also has investment exposure on 1MDB's subsidiaries namely Panglima Power Sdn Bhd (PPSB) and Jimah Energy Ventures Sdn Bhd totalling RM1.52 billion," said Mohd Najib.

The EPF's involvements in these subsidiaries took place in 2003 and 2005 respectively before they were bought over by 1MDB in 2012, he added.

So don’t blame the independent media and bloggers if they ask questions because what they picked up from the roadside (to borrow the term used by Mohd Najib’s special assistance Encil Rizal Mansor) turned out to be true with the passing of time.

Wallahuaklam.

55 comments:

ADUHAI said...

Shame on you Rizal Mansor.. Hahahahahahah

adion said...

Regardless the question is from PAC, AG, MSM, social media and etc, they all represent the rakyat.

Just answer with fact and keep it simple if you want everybody to understand.

Urang Awak said...

Salam Dato,

I’m more interested in who's going to stop them and how do we the people put an end of this fiasco..?? I believe most people want rid of this situation and the problem is that they don’t see that the cure is in their own hands. Can we just rely on PAC, Police, SPRM or Auditor General to crack the crime..??

Conspiracy Theorist said...

As-Salam bro Dato AKJ.., this YouTube recording of Najib is self explanatory of d sad 1MDB situation., he ask us to wait for Auditors report but meantime he is instructing MOF n d likes to menyelamatkan atau memulihkan 1MDB meaning save & restore 1MDB.., why dun he wait for 1MDB auditor's report before giving a statement of menyelamatkan n memulihkan 1MDB now? says Najib " Kita percaya bahawa langkah2 pemulihan boleh kita lakukan untuk mengurangkan jumlah hutang 1MDB dan inilah perkara yg sedang diusahakan oleh pihak kerajaan. Saya yakin MOF boleh bersama2 memastikan pelan pemulihan itu dpt kita laksanakn walaupun kita berdepan dgn begitu byk kritikan, lambat lanun kta boleh buktikan bahawa langkah2 menyelamatkan atau memulihkan (kantoi dh) 1MDB boleh mencapai matlamatnya. Itulah saya nak sebut cara umum detailnyer tunggulah masa. Dari masa ke semasa kita akan ambil langkah2 yang perlu dilakukan. (admitting indirectly he can't wait for auditor's report n is doing his best to salvage watever ego left to bailout 1MDB)
Que sera sera, watever wil be wil be....

http://dinturtle.blogspot.com/2015/05/najib-mengaku-hutang-1mdb-terlalu-besar.html

1MDB BOD means digital media/online media after u have posted ur article on wat questions to ask..,heheh.., wat else can I say Dato..,(",)

yana said...

Salam sejahtera Datuk AKJ,

Saya setuju dengan Datuk, 'apa yang dikutip di tepi jalan oleh media bebas bukan kerajaan turned out to be true with the passing of time'. And shockingly enough this passage of time is actually in no time at all! Satu persatu keluar dari persembunyiannya.. atau dikeluarkan sendiri oleh villain (DSNajib dan team silapmatanya) sekarang sebab alang-alang dah terkeluar tip of the iceberg (oleh media bebas bukan kerajaan), maka might as well make the most of the situation to try and turn the table upside down! Clever tak. Also with his nationwide tour now utk meraih sokongan ke atas diri beliau, sambil-sambil ambik peluang menghentam balik Tun Mahathir. Seems like he's got nothing to lose.. for now...

Datuk, saya hanya mampu berdoa agar segala kecelaruan dan salahlaku melibatkan orang tertinggi negara ini bakal menemui titik noktahnya dan negara diselamatkan daripada menemui 'ajal sebelum waktunya'.

Terima kasih Datuk A.Kadir Jasin. Jaga diri dan jaga keselamatan, di mana saja Datuk berada.

GoldTrex said...

Dato AKJ

Assmkm dan salam sejahtera.

Lembaga Pengarah 1MDB nampaknya baru mahu bersuara. Baiklah tu.

Selama ini, inilah yang Rakyat nanti-nantikan -- nak dengar secara langsong dari para-para pengarah 1MDB.

Kami pun dok tunggu-tunggu juga laporan Ketua Audit Negara mengenai akaun 1MDB dari tahun 2009 hingga 2013. Difahamkan laporan dan penyata akaun tahun-tahun ini telah pun di audit dan diluluskan oleh auditor2 1MDB.

Diantara kami rakyat, ada juga yang boleh baca penyata kunci kira-kira, penyata untung rugi, dan penyata aliran tunai.

Malah ada juga yang mahir sehingga memahami keperluan2 MFRS (Malaysian financial reporting standard)

Kami rakyat nak minta la -- tolong masukkan penyata2 kewangan ini di laman web 1MDB. Bolehlah kami muat turun dan sama2 teliti akaun2 ini.

Bila ada berita baik dari akaun2 ini, maka mudahlah kami rakyat menyokong 1MDB.

Syarikat2 yang tersenarai di BURSA, diperlukan menyiarkan penyata akaun tahunan masing2 melalui laman web masing2 untuk para pelabur membacanya.

Begitulah juga dengan kedudukan 1MDB. Oleh kerana 1MDB dimilik sepenuhnya oleh Kerajaan dan juga kerana semua hutangnya ditanggung oleh Kerajaan, maka rakyat berhak tahu tentang urusan 1MDB melalui penyata-penyata akaun tahunan.

Oleh itu, maka kami Rakyat sekalian, harap sungguh2 agar 1MDB menyiarkan laporan2 akaun tahunannya melalui laman web nya.

TQ dan wassalam

Ekonomis Kampong

A KADIR JASIN said...

1. Let us have some faith in PAC and even the Auditor General.

2. Surely not everything and every one in this country is rotten.

3. Bapa borek anak tidak semestinya rintik.

4. PAC is made up of both the BN and Opposition.

5. Surely the PR representatives are in no mood to let the scoundrels go scot free and be blame for incompetence unless they are all impotence (mati pucuk)?

6. Even Nur Jazlan I am sure will want to show that PAC serves a useful purpose and he is not an apple polisher of the Bugis Warrior.

7. Let us have faith, pray and keep our spirit high. Surely Malaysia is not yet a banana republic and let us stop it from being one.

Wallahuaklam.

Thank you.

joetamchi said...

#BapakSamaNama

Rizal Mansor...
Rosmah Mansor...

RM + RM...=...??

Belanja RM negara...!!!




Zed-85 said...

Sallam Dato’

I remember that during the last GE, Dato Nur Jazlan and Dato Sharifuddin are among the very few that were brave enough to faced the opposition in an open forum.

Most of UMNO big-shots wanted to play safe.

I think most people have some degree t of faith in PAC. Nur Jazlan from BN is there, Tony Pua from DAP is also in PAC as well as other BN and opposition members.

About the spokesperson of the mainstream media saying that the social media, web-based reporting and blogs should be more balance, objective and not to shape the mind of the readers.

Well, they should first practice what they preach.

Nowadays, a lot of people do not put a lot of stock in what the mainstream media are saying. That is why more and more people go to the web.

Petoi Boga said...

Najib recently used a Bugis proverb to prove his mettle. So did Azmin when he took office as MB. Are they both from the same boat? Or is one a real Bugis and the other pseudo-Bugis? Whatever, one is running his office better than the other.

MOKHTAR said...

Salam Dato,

The panglima bugis finally admitted that 1MDB is in financial rojak & his govt is taking steps to pare down debts..yang terbaik he should have instructed 1MDB to cease all business transactions until after AG
/ PAC complete their respectives auditing / probes..

Rawa Lanun-Bahasa said...

Pak Kadir
Salaams

Bagaimana tikus mahu baiki labu?
Harap kita diizinkan Tuhan dapat lagi beroleh labu yang halal dan toyibban.

Kalau dah tak boleh yang halal?
Kalau dah tak ada yang halal?
Kalau dah tak reti halal dan haram?

Salam atas aku hari aku dilahirkan
salam atas aku hari aku dimatikan
salam atas aku hari aku hidup dibangkit semula.

Siapakah Nabi Isa ibnu Maryam.

Hang Kasturi said...

EPF is a statutary body having its own constitution,with its own spirit and soul entrusted to the BOD. It is a legal entity as trustee to the workers' saving funds to cater for their old age.

EPF is very rich. The government as in the past approached EPF for funds and became the guarantor . EPF could not say NO. EPF got involved with 1MDB because 1MDB is the government " strategic sovereign fund ".

Would EPF get involved if the company is NOT 1MDB? The answer is resounding NO.

It is the rakyat money that is going to settle the loans if 1MDB goes under.





MARHEIN Utara said...

Serba CACAMERBA di Malaysia Hari Ini @ MHI :

1. Najib CACAMERBA dengan isu 1MDBnya.

2. Rakyat lagi CACAMERBA bila pakat-pakat buat kenyataan tentang 1MDB.

3. UMNO/BN pun CACAMERBA dari PRU12 ke PRU 13. Entahla macam mana nanti PRU14.

4. PAS pun CACAMERBA untuk PEMILIHAN partinya kali ini;

5. PAKATAN RAKYAT pun CACAMERBA dengan parti komponen masing-masing.

6. Maka RAKYAT jadi CACAMERBA nak sokong BN atau PR.

7. Maklumat/data Kerajaan kata Pendapatan KDNK meningkat, tapi BRIM diperkenalkan dan malahan permohonan dan penerima BRIM meningkat. CACAMERBA juga.

8. RAKYAT (tua/muda, miskin/kaya) juga CACAMERBA dengan GST. Sebelum perlaksanaan kata GST menghapuskan/ganti cukai lama. Kerajaan kata harga barang TAK AKAN NAIK malahan akan/boleh turun. Tapi bila dilaksanakan, ternganga sebab harga barang naik dan kemudian timbul pula istilah tempoh penyesuaian. Tak tau la apa lagi istilah akan keluar lepas ni. Kemudian kerajaan salahkan peniaga. Macam la kerjaaan tak ada kuasa. KPDNKK dan dibubarkan dah ka ??... Akhir sekali rakyat juga yang tanggung ... CACAMERBA rakyat jadinya.

7. ENTAHlah .... apa lagi yang CACAMERBA .....

Dah dekat nak capai 2020, tapi boleh ka dengan CACAMERBA macam ni ? Jangan nanti pada 2020 LAGI CACAMERBA......

p/s : CACMERBA KA tulisan chek ni ??..

Kawanlama said...

Thanks Datuk, you are absolutely right..

MARHEIN Utara said...

Check nak sambung sikit tentang bab CACAMERBA sebelum ini ...

Memetik daripada blog anak sungai derhaka @ Wednesday, May 20, 2015 yang menyatakan :

"Bekas anggota elit polis, Koperal Sirul Azhar Umar keluar dari Malaysia dengan cara yang sah.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan individu tersebut yang kini berada di Australia mendapat kebenaran mahkamah untuk keluar dari negara sebelum beliau dijatuhkan hukuman gantung sampai mati kerana disabitkan dengan kesalahan membunuh model Mongolia, Altantuya Shaariibuu".

PULAK dahhhh ..... macam mana ni, lagi CACAMERBA jadinya.


Satu lagi apabila terbaca kenyataan :

"Syarikat 1MDB memerlukan pelan pemulihan".

Pulak dah, kata tak ada masalah.... tapi perlu pelan pemulihan. Nak kira macam mana nie, check dah jadi CACAMERBA + HARU BIRU...


Tambah lagi satu kenyataan (dipetik daripada ; http://bloglist-malaysia.blogspot.com/2015/05/najin-kena-gst-bising-dapat-brim-senyap.html) :

'Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak "sedih" dengan orang ramai yang ‘bising’ apabila dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) namun ‘senyap’ selepas menerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) sebanyak RM300.

“Kita harus memahami bukan hasrat kerajaan mahu susahkan rakyat, kita perkenalkan GST dengan menambahkan BR1M umpamanya sebanyak RM300, malangnya bila dah dapat duit banyak yang senyap.

“Sebaliknya kalau barang naik sikit, timbul rungutan. Kita dah sedar ada sedikit sebanyak kenaikan harga tetapi ada timbal balasnya yang diberikan kerajaan melalui kenaikan BR1M, pengurangan cukai pendapatan satu hingga tiga peratus, pengurangan cukai korporat dan sebagainya,” katanya.

Najib berkata demikian dalam perhimpunan bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya pagi ini".

Check rasa sedih ada, lawak pun ada ......

Bagi check la, sebenarnya GST tu tak ada masalah.

Masalahnya harga barang NAIK... NAIKKKKKKKK.....

Katakanlah GST menyebabkan harga barang turun atau sekurang-kurangnya harga barang tak naik, ada orang nak bising.

Lagi satu, depa (kerajaan)juga kata sebelum ini, GST ini menggantikan cukai yang sedia ada. Dan GST (6%) adalah lebih rendah daripada cukai sebelum ini (10 %). Jadi sepatutnya harga barang tak boleh naik kalau pun harga barang tak turun.

Tapi apa jadi sekarang ni. Harga barang tak berubah, turun atau naik?

Mungkin PM, menteri-menteri, pegawai kerajaan peringkat tinggi di kementerian atau mungkin orang UMNO tak beli barang kot. Sebab tu depa tak tau harga barang dah naik. Tak pun depa beli barang pakai air liuq sahaja (tak pakai duit).

La ni check bukan takat CACAMERBA + HARIBIRU, tapi dah + CEMPERA dah.........

Oh WAWASAN 2020, macam mana engkau nanti....

Zed-85 said...

Saudara Marhein Utara,

SST = 10% , GST = 6%

SST adalah 10% dari apa?

SST = 10% dari Harga Kilang

GST = 6% dari Harga Runcit

Harga kilang "TIDAK SAMA" Harga Runcit.

Oleh itu adalah tidak betul untuk bandingkan nilai peratus SST dgn GST.

Harga runcit sudah tentulah lebih tinggi dari harga kilang dan sebab itu harga barang naik setelah dikenakan GST.

Ahmad Maslan agaknya tidak cerita betul bab ini.

zainal abidin awang kechik said...

PEGAWAI MULA MENDERHAKA...

semua dah takut tok..

tidak kesunyian sungai buloh

Umar Abdul Aziz said...

Sdr MARHEIN Utara.

Bila pemerintah tipu, tipu, tipu dan terus tipu demi nak tutup tipu terdahulu maka semua jadi kelam kabut atau Carcamerba.

Kerajaan baik tak perlu putar belit apa2 atau tipu.

Contoh terbaik. Di parlimen menteri kata duit IMDB di Caymen Island dah dicair dan kini di parking di sebuah bank di Spore.

Berita hari ni dah lain pulak.

Kalau di Parlimen pun pemerintah tiada rasa hormat apa lagi ditempat lain?

Bukankah Agong sebahgian drpd institusi Parlimen? Kata pemerintah pertahan institusi raja.

Kalau pembangkang yg berbohong, rasanya IGP dah sibuk tunggu nak tahan reman.

aku said...

Kadiag, salaam. Masa dok korek lubang tutup lubang, tak merenget 'trial by media' pulak. Sebaliknya 'media sosial' banyak jasanya, dgn akta rahsia resmi la, akta hasutan la, SKMM la, kuatkuasaan berpilih pilih laa...dapat juga sampaikan maklumat kat rakyat macam aku ni. Terima Kadiag dgn geng hang sekali...

A KADIR JASIN said...

1. How could there not be a trial by the media when the PM himself appears to be less than truthful in his replies to questions about 1MDB?

2. Elsewhere, members would have called for the PM to face disciplinary/ethics committee of the House for his "ever changing" response to questions about 1MDB.

3. His response in the Dewan Rakyat today about the so-called 1MDB's deposits with BSI Bank in Singapore is a classic example of his double-talk and technical defense.

4. With an answer like that to the august House, I wonder to what degree he is willing to lead the uninformed rural rakyat up the garden path should he survive and leads the BN in the next GE.

Wallahuaklam.

Thank you.

aku said...

Aku 9.03pm. Terima kasih Kadiag dan geng. Itu yang aku nak tulih, tersilap pulak. Mintak ma'ap no...

Daniel Noor said...

Actually harga yg kita bayar di mall..supermkt..dll skrg ialah SST+GST.

Sblom GST saya beli roti bun 0.80 sen. Skrg dgn GST saya kena byr 0.85 sen. Mana nurah nya seperti Ahmad Maslan kata

Rosiah Ismail said...

Pak Kadir. We wish to continue to be healthy to try 1MDB to the point of his period. In my view any investigations that will be done either vague or not it is not going anywhere and that surely will do Usha to protect these same kinds of cases and PKFZ PERWAJA obvious there are irregularities were subjected to what action they are clearly no what actions are imposed by law all of his net. 1MDB already lapsed of that kind might also just as noisy as birds foraging and end his silence and the fatigue investigation where PERWAJA who was involved who claimed all his independent as well as PKFZ no one is guilty of all free as dove still can his final flying to and fro people who also receive his due. She got us all what is happening in our country who still can kill the defendant out of the country was said by the minister as its clean and legal affairs ... so confused his people with all kinds of systems in our country but in the end it had to dengnan also bow to political power because political power is the highest authority on our side. saya yang merapu tapi bukan pengampu. Wassalam

Joe Black said...

Dato'

It is better for the Country to form an RCI instead of depending totally on PAC for both the 1MDB and Altantuya Cases. PAC comprises of only about 38% opposition members and not truly bipartisen in nature.

Rosiah Ismail said...

Rakyat perlukan duit untuk bayar itu dan ini pihak berkuasa pula hanya tahu setiap apa yang dikenakan mesti bayar cuba dato tengok pemandu motor di tangkap kerana tak bayar saman pilu ke tidak hati dato tapi bab jerung senyum sahaja ini la nilai rakyat kepada mata pemimpin kita dato. Saman memang tetap saman berbagai kaedah boleh dilaksanakan cuma perlaksanaan nya kena telus an bersih laksanakan sesuatu dengan penuh berintegeriti supaya tidak menjadi bahan ketawa...akhir nya kemana 1MDB nak dibawa????? Kemana rakyat nak di bawa oleh BN...wassalam

Umar Abdul Aziz said...

Daniel noor.

Sdr dan ramai lagi pembahas dah tunjuk bukti bshawa GENG SONGKOK TINGGI dah kencing rakyat psl GST.

Tapi kalau dpt CGPA 3.85 pun dgn cara2 talian hayat maka bila menipu pasal GST pun muka jawa sorang tu selamba je.

Apa boleh buat ramai jawa masih terus angguk.

maae said...

1. Untuk sementara ini kita kena percayakan PAC yang melibatkan panel semua pihak. Jadi kita tidak lihat ia berkepentingan merujuk individu.

2. AG entiti kerajaan yang mengawal dan menterjemah bagaimana perbelanjaan benar atau salah urus dana/peruntukan besar setiap tahun. Tanpa AG bagaimana kerajaan itu efisyen dengan akaun nya? Bagaimana salah tadbir dan rasuah boleh di bendung ? Kita tidak boleh menyangkal kewujudan AG dengan tidak mempercayai mereka.

3. Kes 1MDB boleh di kategori kes 'skandal' jika di lihat dari penubuhan dan pentadbiran nya. Bila urusan mereka melibatkan kerajaan di jadikan penjamin untuk liabiliti mereka yang luarbiasa besar, dewan parlimen mesti tahu tentang persoalan ini. Rakyat mesti di maklumkan. Ia mesti di kawal selia dengan cara berhemah.

4. Merujuk 1MDB juga, jawapan DS Najib tidak konsisten dan akhir-akhir ini terkeluar dari kenyataan awal nya. Mestikah hutang RM 42 bilion hanya sekadar tangkap muat cara penyelesaian nya ? Banyak urusan yang kabur, kelibat individu2 misteri yang tidak terlibat konon tiada cap jari ( ambil kata KJ ) dengan urusan dan transaksi akaun mencurigakan.

Oleh kerana kes ini besar, maka sayugia kita beri peluang kepada PM Najib menjawab cara berhemah dengan sokongan laporan PAC dan AG seperti di janjikan. Mungkin penghujung Jun (jaminan PM). Pendapat saya di jangkakan mungkin sahaja sebelum PAU kelak setelah Ramadhan dan Aidilfitri.

Zed-85 said...

Saudara Daniel,

Ini agak off-topic berkenaan GST.

GST dah ganti SST.

Dulu SST dikenakan sekali sahaja bila barang keluar dari kilang (10%).

GST dikenakan bila barang dikeluar dari kilang (6%), dikenakan sekali lagi bila pemborong jual kepada peruncit (6%), dikenakan sekali lagi bila pelanggan beli dari peruncit (6%).

Bab ini Ahmad Maslan tak cerita kot?

Kawanlama said...

Fahaman saya begini Sdra Zed,

Kalau diandai harga kilang & runcit masing2 RM100 dan RM130, maka pengiraannya begini:

Sebelum gST:
RM100xSST10%+margin runcit RM30 = harga dibeli RM140.00.
Selepas gST:
RM100+margin runcit RM30=RM130 x gST 6% iaitu RM7.80, maka saya beli dengan harga RM137.80

Justeru itu harga lebih murah sebanyak RM2.20 bukan?

Kawanlama said...

Sdra Daniel, harga sesuatu barang bukan hanya ditetapkan oleh kadar percukaian, tapi ianya banyak bergantung kepada faktor2 lain dan di antaranya adalah margin untung yang ditetap oleh sama ada pemborong atau peruncit.

Nafsu peniaga ini amat sukar dikawal, tidak semua yang terlibat ini jujur dalam perniagaan.

nor ishak ismail said...

Kalau Najib dengan "silap mata"nya mampu memperolehi sokongan (boleh dikatakan 100%) daripada perkawilan UMNO, maka saya belum nampak lagi kelebihan PAC.untuk menangkis "silap mata" Najib ini.

Lihat saja laporan tahunan Audit tentang ketirisan. Contoh mudahnya seperti spanar atau jam dinding yang harga pasaran RM50 tapi di beli dengan harga RM500 sehingga beribu ringgit. Banyak lagi kes yang hanya terdampar begitu saja. Apakah PAC tidak ada suara didalam hal ini.

1 MDB, walaupun nampak kurang cerdik (bangang) tetapi ia kelihatan telah dirancang dengan teliti. Mereka terlebih dahulu telah mengkaji apakah reaksi orang ramai terhadap mekanisma "sorok duit" 1 MDB yang berjumlah berbillion ringgit itu. Malahan mereka juga telah mengenal pasti hartanah (dan Perbadanan) untuk di "Trade In".

Saya melihat mereka tidak peduli apakah impak mekanisma 1 MDB terhadap negara ini.....itu rakyat tanggung sendiri.

Najib dan 1 MDB tahu banyak soalan akan diajukan terutama tentang dimanakah wang itu di sorokan dan Najib sangat faham tentang soalan itu. Apa yang perlu dilakukannya ada bermain dengan masa. Apabila poket dah hampir nak pecah barulah caklibut.

Seperti yang telah dirancang .....mula-mula Najib buat-buat diam sahaja. Lepas itu, jawab soalan dengan cara "berbohong sunat", tanya lain jawab lain, tanya lagi jawapannya dah berlainan pula.

Lepas itu tuduh orang yang bertanya tak faham apa yang ditanya dan tak tanya betul-betul. Malahan sampai keperingkat mengatakan kalau dulu orang lain boleh buat mengapa dia tak boleh buat.

Sekarang ini dah mula mencari duit nak bayar bunga pula, orang ramai jadi gembar-gembur, isu jadi panas naik mendadak tapi tak lama sekejap tu dah sejuk, timbul pula isu lain begitulah seterusnya.

Pada saya semua ini telah dirancang. Dalam proses ini selain duit yang hilang itu tak tahu telah masuk poket siapa. Perkara beli tanah jual tanah dan buat pinjaman ini akan menjelmakan kekayaan melimpah ruah pada beberapa orang.

Bayangkanlah kalau konsultan yang mengaturkan pinjaman 1 MDB dapat komisen peratusannya sangat tinggi dengan pinjaman 100% dapatnya hanya 90% sahaja (10% itu masuk poket siapa agaknya). Sudah tentu pinjaman atau jual beli seterusnya akan mengikut acuan yang sama.

Projek hartanah yang menjadi mangsa "jual beli" adalah tanah TRX (Tanah Institusi Melayu) dan tanah Kerajaan Sungai Besi.

Tanah Sungai Besi adalah tanah bandar yang sangat luas dan berlokasi sangat strategik. Ia dicadangkan untuk usaha murni perumahan mampu milik PRIMA, lepas itu tetiba dicadangkan pula untuk kegunaan komersil.

Apabila tanah Sungai Besi ini dicadangkan untuk komersil, lari daripada tujuan asalnya ia itu untuk perumahan mampu milik PRIMA. Maka faham lah saya bertapa "kong kalikong"nya pentadbiran Najib ini.

Sangat sedih saya melihatnya betapa tanah Melayu dan tanah yang sepatutnya dibina rumah rakyat di "Kong Kalikong" begitu sahaja tanpa apa-apa pembilaan.

A KADIR JASIN said...

1. Makin banyak perkembangan berkaitan 1MDB tidak masuk akal.

2. Jawapan PM sekadar mengesahkan apa yang kita khuatiri selama ini iaitu putar-belit fakta, urusan yang tidak terlus dan niat yang tidak ikhlas.

3. Sumber-sumber yang ada akses kepada maklumat dalaman 1MDB "memberi amaran" bahawa keadaan mungkin lebih teruk daripada yang dijangkakan.

4. Tun Dr Mahathir mungkin ternyata benar apabila bertanya ke mana baki RM27 bilion hutang 1MDB.

5. Kalau PAC masih gagal mencari kebenaran dan mengenal pasti pihak-pihak yang bertanggungjawab, kredibilitinya akan dipertikai.

6. Saya yakin Jho Low, Riza Aziz dan watak-watak yang dikaitkan dengan 1MDB sudah tidak dapat tidur nyenyak dan tidak akan keluar di khalayak tanpa pengawal peribadi.

7. Pendedahan akhbar NYT mengenai kekayaan dan gaya hidup mereka boleh menjadikan mereka sasaran culik atau peras ugut.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

nor ishak ismail said...

Kapal karam dipersisiran pantai Kota Tinggi setakat ini 14 terkorban. Minggu lepas kerabat duta Malaysia di Pakistan terkorban jatuh Helikopter.

Setakat ini, itu adalah korban untuk bulan ini. Bulan lepas apabila helikopter terhempas di Semenyih, saya ada bertanya bulan depan apa pula malapetakanya? Saya ingat tak perlulah saya ulangi senarai malapetaka yang telah terjadi sebelumnya.

Saya masih ingat diantara senarai panjang pengajaran ibu saya adalah jangan "bersumpah-sumpah" nanti dimakan sumpah. Menurut ulama lebih 95% mereka yang bersumpah adalah berbohong.

Saya masih ingat semasa era Tun Razak dulu juga ada banyak insiden. Jangan salah faham saya menghormati Tun Razak terutama apabila beliau (memberi) banyak tanah pada orang Melayu.

Pembukaan era Tun Razak banjir terbesar telah berlaku. Pada tahun 1974 dan 75 merupakan kemuncak insiden. Banyak balai polis telah diserang hendap yang memakan korban. Askar juga ramai terkorban diperbatasan. Ketua Polis dan Askar turut terkorban. Bayangkan tugu negara turut dibom.

Insiden ini berlaku adalah angkara gerombolan komunis yang juga sedang memuncak bersama teori domino mereka. Semangat perjuangan komunis sangat tinggi pada waktu itu apabila kerajaan komunis Vietnam Utara berjaya menumbangkan dan menghalau tentera dan pengaruh Amerika di Vietnam.

Bezakan diantara insiden era Tun Razah dengan malapetaka yang kita alami sekarang ini.....lain sekali keadaannya.

Bulan depan apa pula.....maksud saya perbadanan atau tanah mana pula yang jadi korban?.....selain daripada malapetaka.

Zed-85 said...

Saudara Kawanlama,

Komen Saudara,

Kalau diandai harga kilang & runcit masing2 RM100 dan RM130, maka pengiraannya begini:

Sebelum gST:
RM100xSST10%+margin runcit RM30 = harga dibeli RM140.00.
Selepas gST:
RM100+margin runcit RM30=RM130 x gST 6% iaitu RM7.80, maka saya beli dengan harga RM137.80

Justeru itu harga lebih murah sebanyak RM2.20 bukan?

Komen Saya,

Selepas GST,

RM100 + (6%) = RM106

RM 106 + margin Peruncit = RM136

RM136 + (6%) = RM144.16

Harga bertambah RM4.16

Ada 6% GST yang saudara tidak masukkan dalam transaksi Pengilang - Peruncit.

Perlu dinyatakan contoh saudara tidak ada pemborong/orang tengah yang mana akan ada lagi cukai 6%.

Saya heran agaknya Ahmad Maslan tak terangkan betul-betul.

msh said...

Salam Dato.

Tun M memang betul dlm perkara ini.

'Najib is full of shit...unbecoming of Prime Minister'.

Demikian juga Ketua2 Bahagian dan KP kelulusan Cambridge yg cuma mangkok najis Najib sahaja.

Sebelum ini pun sy berkata bahawa sejarah akan menulis tentang kejatuhan Umno adalah kerana najis2 ini masih tidak dibuang.

Inilah 'moment of truth' tentang betapa rendahnya Jatidiri bangsa Melayu bila mndpt habuan dan kedudukan....roh bangsa digadai.

Sy ulangi kata2 Hang Tuah..."Takan Melayu Hilang DiDunia".

Dan sy ulangi kata2 Tun M.."Melayu tak hilang dibumi ini.....Melayu ada.....tetapi ada yg mcm mana? "

Agaknya sebab itu "this shit call himself I am a Bugis".

Seri Nara al-Diraja said...

Sejarah pasti akan berulang.

Bimbang 1MDB jadi macam BBMB era 1980-an.

Mula-mula kecoh.

Lepas tu tutup senyap macam itu sahaja.

fermi said...

Salam Dato',

1. Saya rasa datuk terlalu optimis ataupun naive kerana nak meletakkan harapan pada PAC dengan alasan adanya wakil pembangkang didalamnya.

2. Tidakkah Dato sedar sejak akhir-akhir ini, ketua-ketua pembangkang seperti Kit Siang, Guan Eng,Nu Izah, Azmin, Hadi dll hanya sepi seribu bahasa mengenai 1MDB. Tidakkah dato rasa pelik?

3. Malah jika ditanya pendapat mereka (pembangkang) mengenai desakkan Tun agar Najib berundur, semuanya consensusly meyatakan supaya Najib bertahan sebagai PM.

4. Malah, soalan ini juga ada ditanya kepada Tun di Ipoh baru-baru ini mengenai tingkah laku pembangkang terhadap Najib & 1MDB. Jawapan Tun adalah, mereka hendak Najib menjadi PM sehingga PRU14 sebab mereka yakin mereka akan menang PRU 14 sebab majorit rakyat dah benci kepada Najib.

5. Oleh itu saya rasa tak payahlah nak meletakkna harapan yang terlalu tinggi pada PAC dalam siasatannya keatas 1MDB dengan adanya pembangkang didalam PAC.

Just my 2 cents......

nor ishak ismail said...

Terkini drp Mahyuddin, katanya:

1). Bagaimana dalam masa begitu singkat sebuah syarikat menanggung labiliti sehingga RM42,000,000,000.00. Tak tercapai fikirannya dengan jumlah sebegitu.

2). Setiap bulan kena bayar bunga diantara RM100,000,000.00 hingga RM200,000,000.00. Tidak pernah saya fikirkan mana-mana syarikat dalam dunia ini yang menanggung beban sebegini tapi berlaku di Malaysia.

3). Bagaimana nak yakinkan rakyat?. Lembaga Pengarah syarikat tersebut perlu di pecat, dibuang.....bukan dibuang tapi panggil polis tangkap mereka ini (dan dihukum).

4). Presiden perlu bertindak sekarang bukannya tunggu lagi sebulan dua.

Zed-85 said...

Saudara Kawanlama,

Pembetulan komen saya,

GST dikenakan kepada semua rantaian barangan (supply chain), melainkan pelanggan terakhir, cukai/tax adalah "claimable".

Contoh yang saudara berikan untuk GST adalah betul.

Walaubagaimanapun, barangan ada yang melalui pemborong/wholesaler (Bukan terus dari kilang ke peruncit). Oleh itu, harga apabila sampai ke peruncit, menjadi jauh lebih tinggi dari harga kilang (lebih dari 70%).Pengenalah GST akan menyebabkan harga barang naik.

Skop cukai GST juga adalah lebih luas dari SST. Ada barangan/perkhidmatan yang tidak termasuk dalam SST telah dikenakan GST dan ini menyebabkan kos keseluruhan bertambah dan Harga Kilang menjadi naik.

Ini antara sebeb harga barang boleh naik.

Apa pun adalah tidak wajar untuk bandingkan 10% SST dan 6% GST dan buat kesimpulan bahawa harga barang akan turun kerana SST 10% dari harga kilang dan GST 6% dari harga runcit.

Minta maaf atas ralat dan juga blog owner kerana lari dari tajuk asal.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Setahu saya antara projeck 1MDB adalah Tun Razak Exchange iaitu pusat kawangan dan ekonomi serantau (financial Hub).

Kalaulah PM sendiri tidak jawap dengan betul dimana duit berbillion pergi, bagaimana dengan keyakinan pelabur/penyimpan kepada TRX.

Kredibiliti pemimpin adalah penting terutamanya berkait dengan soal kewangan rakyat.

budak jawa said...

Assalamualaikum DAKJ,

Nampaknya Najib kalih lagi. Dia habaq mai MOF akan berusaha menyelesaikan masalah hutang 1MDB. Nampak macam dah mengaku 1MDB tu bermasalah. Tapi dia kalih tak habaq pun hutang RM42 bilion tu pi mana selain dok pi beli ipp, tanah dan csr?

masalah bayaq hutang tu no. 2 dan tak sepatutnya Kerajaan yang perlu bayar atau bantu pembayaran kalau soalan duit hutang tu pi mana pun tak buleh nak habaq mai.

Apa pun, lets keep this thing in our view especially najibs response and keep the pressure to get the right answer.

budak jawa

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

1. TDM bukan mungkin ternyata benar bila bertanya kemana lesapnya baki rm27b wang hasil hutang IMDB.

2. Dah sibuk berita TSMY minta Najib pecat kesemua lembaga pengarah IMDB.

Menurut sy permintaan spt itu samalah dgn signal bahawa TSMY hilang kepercayaan kpd geng2 Najib.

Rasa2nya doa rakyat yg dah jelak dgn Najib akan dimakbul tak lama lagi.

Umar Abdul Aziz said...

Nor ishak ismail.

Sewaktu Najib sebagai DPM minta pd Pak Lah untuk jaga Felda atas faktor nostalgia Felda adalah ilham arwah Tun Razak.

Rupa2nya rezab Felda berjumlah rm8b lesap selepas itu.

Baik Pak Lah maupun Najib, sedap je kencing TDM dan rakyat.

Dah berapa kali kerajaan umum bahawa tanah sg besi akan dibina rumah mampu milik.

Sampai hati lanun2 ni.

Sdr masihkah percaya Najib?

Pompuan said...

Salam DAKJ
Tak rasa pedih ke Najib menyindir you all yg nak him step down?
Semakin kuat nampaknya dia dengan laungan Hidup Najib di akhir ucapannya. Ada satu suara pulak kata Hidup Mahathir.
Lawak ya MP kita ni.
Anyways I think it will be the topic for your next blog. Awaiting, dear Sir.
Umar Abdul Aziz
Hang sibuk kutuk UMNO. Amacam shadow cabinet Pakatan yg jelas shadow. Tak sepakat langsung.
Macam mana nak perintah negara bila shadow kabinetpun gagal.
Patutnya Hadi lahh PM. Takkanlah nenek kipas. Isy isy.
Cachamerba bebenor parti pujaan anda. Taruklah apapun. Yg jelas if Pakatan wins ( nauzubillah) Kit Siang atau anakandanyalah yang jadi PM.
End of story. AuRevoir.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Poin no 7 Dakj sangat berkaitan.

Menurut saya kes Scorpene. Kes kehilangan rezab Felda. Kes kerugian FGV. Kes pembunuhan kejam mistres seseorang dari Mongolia. Dan kes kehilangan berbillion wang rakyat dalam IMDB.

Kes2 diatas boleh atau mungkin menyebabkan teloq PM The Boleh Land dah kena gengam.

Ada isteri tak takut suami. Ada suami takut isteri.

Kalau teloq dah kena pulas bererti isteri seseorang sangat menakutkan.

zainal abidin awang kechik said...

MALAYSIA BAKAL ADA PEDANA MENTERI BARU

Umar Abdul Aziz said...

Pendapat fermi bukan bernilai 2 sen tapi tiada nilai langsung.

Kalau bukan pembangkang(kecuali Hadi) yg bijak pandai serta berani dedah pelbagai kepincangan Najib dan UMNO rakyat siang malam kena tipu oleh MAP.

Mahathir punya kepentingan besar jika Anwar atau Wan Azizah jadi PM baru kerana kalau RCI ditubuh maka bukan sahaja rahsia Najib terbongkar malah tembelang Mahathir jugak.

Kalau fermi tak tahu composisi anggota PAC lebih baik baca buku.

Ertinya tak layakpun sokong Mahathir membabi buta.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Seri Nara.

Sebab itu rakyat terutama Melayu harus jadi cerdik dgn tumbangkan UMNO dalam PRU 14 nanti.

Beri peluang Anwar sekali pun cukup. Kalau dia pun teruk kita pilih UMNO semula.

Lahuma said...

Dato.

Nak ulas panjang-panjang pun semua orang sudah tahu drp sebelum ini ramai yang tak tahu.

Tak akan bertahan lama.Akhirnya budak-budak sekolah pun sudah tahu.

Begitulah para pemimpin UMNo.Bila mereka tersepit dan terkepit.Maka mereka akan berkata ini semua untuk Melayu.
Melayu akan rugi.
Melayu kena jual.

Terima kasih Dato.

Umar Abdul Aziz said...

Pompuan.

Jangan risau hingga boleh sasau.

Negara ni kan kaya raya. Suruh ketua2 parti pujaan Pompuan buat lagi projek silap mata gelapkan wang.

Tak cukup rm42b, pompuan suruh tambah lagi rm84b pulak.

Yang penting asal bukan Anwar atau Wan Azizah jadi PM.

Menurut pompuan, Melayu lain dari UMNO semua tak layak jadi PM.

Apa sibuk sgt dgn kabinet bayangan. Cuba beri kuasa pd PR dulu. Tahulah mereka pakat2

Pompuan patut risau dgn penyakit gila bayang di kalangan Bapak2 atau gila angau bila putri UMNO terkayang2 atau terkinja2.

yana said...

Salam Datuk AKJ,

Setuju dengan Datuk 'auditors are not angels'...of course they're not angels...especially where corruption is deeply rooted in a political system or society. Maybe can cite some African countries or India, to name a few glaring example.

Peranan media yang bebas serta telus perlu dalam mengimbangi(check) peranan badan-badan audit terutama yang milik kerajaan.Kita boleh meletakkan harapan kepada PAC (harap2), or skeptically, the AG... tetapi individu tertentu yang sangat manipulatif mungkin 'campurtangan'.

Independent transparent media is the voice of the people. Thus trial by media is trial by the people. Especially when trust in the governing administration has been lost and the people heading that government are manipulators.

Terima kasih Datuk AKJ kerana penat lelah Datuk dalam menyampaikan kebenaran kepada semua, hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Dalam media hari ini, Puad Zarkashi kata Muhyidin pemalas kerana sekolah dalam keadaan teruk.

Ini ada makna lain dari hal sekolah.

Muhyidin sudah jadi target selepas Mahathir.

Seingat saya, Puad Zarkashi sendiri pun kalah di Batu Pahat, Johor PRU13.

Baguslah, Muhyidin pun dah bersuara. Katannya tidak takut kepada sesiapa melainkan Allah.

Ini barulah orang Bugis betul

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

Labu Labi 3 turn out to be serious stuff..no longer a joke after all.

Instead of boasting who is best.The main character chose whose is worst.

Perhaps he has nothing to show except the biggest hairdo. far fetch from the tallest twin tower.

In the end both may be trap in a situation whereby yang menang jadi arang yang kalah jadi abu.

Will it be a tragic ending Dato'?

LETS ENJOY WHATS NEXT

nor ishak ismail said...

Najib ni dengar boleh, percaya tak boleh. Tengok jelah tanah Sg. Besi. Untuk mengkaburi mata rakyat dia ambil tanah itu utk perumahan mampu milik. Bila dah dapat tanah tersebut lain pulak ceritanya. Tanah tu nak buat komersil. Semalam cerita Najib pasal RM 11 boleh pakai ke?.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).