Tuesday, January 26, 2016

Case Closed Que Sera Sera


A Kadir Jasin


UPDATE- Apologies to my young and younger journalist colleagues for confusing them with my hearty laughter when they asked me about the Attorney General’s decision to absolve the Prime Minister of  wrongdoings in relation to the SRC International and the RM2.6 billion “donations”.

More so because I was laughing at their expense. I was amused by the "sound" of their desperation. I don’t blame them because (Tan Sri) Mohamed Apandi Ali's decision, though expected, was baffling to the sane mind.

But as an older person and a journalist of more than four decades I had seen many extraordinary and unbelievable events so as to be stumped and stung by Apandi's decision.

His decision instantaneously brought to mind a similar "no case" ruling by a former AG involving sex-related allegations against the former Malacca Chief Minister, (Tan Sri) Abdul Rahim Thamby Chik.

It was a difficult time for us editors because Abdul Rahim was an effective CM and was much loved by then Prime Minister (Tun) Dr Mahathir Mohamad.

My advise to my younger colleagues and the rest of despondent Malaysians is not to play god and let history runs its course. There are things in life that are best left to divinity.

As for the extraordinary appointment of Apandi to the board of Tabung Haji, the timing could not have been less inauspicious. It confirms the suspicion that something abnormal is happening at the pilgrims fund. His appointment suggests that there could have been a criminal act, which if not properly manage, could end up in court.

With the events of today, Apandi elevated himself to the status of troubleshooter extraordinaire of the Prime Minister in just over half a year - a meteoric rise indeed.

The Court of Justice may not have the chance to prove or disapprove Mohd Najib’s culpability. He may be safe from prosecution for now.
But despite the AG closing the case, the court of public opinion will continue to try him.

As for all of us, we have to do some serious soul searching if we care for this country and its future.

For those god-fearing officers of the Malaysian Anti-Corruption Agency (MACC), they too should search their souls. Can they continue to serve the agency after this?

It is a matter of time that it will be taken over by the puppet-on-the-string type in order to secure and close shut what the AG announced today.


ORIGINAL POST


MALAYSIAN Attorney General says will instruct anti-graft agency to close probe into PM Najib; no further action to be taken – Reuter SMS

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Be respectful. No swearing. Thank you]

AG Apandi: No criminal offence committed by PM in relation to SRC International, RM2.6 bil donation. – The Star SMS.

For more read here.

Apandi says no further action

This is lunchtime. Continue with your meal. No point losing appetite. Avoid heart attack and stomach cramp.

You think the PM cares if you drop dead of remorse and disappointment?

Life goes on.

Wallahuaklam; only Allah know!

73 comments:

mami jarum said...

anybody surprised by this axx-licxxx AG's decision?

sukasamasuka said...

Datuk.

Syukur alhamdullilah kes sudah selesai. Mari la kita pergi berpicnic ke pantai sambil menikmati udara yang nyaman. Terima kasih pada MACC dan AG.

timor said...

So Apandi is the Judge! SubhanALlahil Malikulquddus.

Urang Awak said...

Salam Dato,

Now I began to understand why Cash Is King.

Mangsa said...

Is there anything that we can do?
I hope this is not the end.

Fendi Ahmad said...

Kepada ALLAH Berserah

Kita Hanyalah Rakyat Biasa Tiada Darjat, Bukan Darah Pahlawan, Bukan Keturunan Ternama

Kita Hanya Boleh Berserah

Tetapi Demokrasi Memberi Kita Sedikit Kuasa

Bersatunya Sedikit Kuasa Itu, Jatuhlah Apa Yang Patut Jatuh

Kita Berdoa, Kita Mengharap dan Kita Tagih Simpati ALLAH Moga Negara Kita Selamat

Fendi Ahmad said...

Beberapa bulan lepas Datuk Bahri SPRM kelihatan cukup bersemangat sambil mengguna nama Tuhan, apa sudah jadi ?

Vagrant John said...

Dear Dato

All evidences pointed that the PM is innocent.
Donation by Pak Arab cleared.
There is a reason why someone needed a new AG.

No escape from God said...

Datuk, yes God knows and justice and punishment will be wrought on the wrongdoers.
But hard to keep from throwing up, we are humans so we wait to see the hand of God striking them. Will come without fail.

Birubiruan said...

Sakitnya tuh disini......
- malunya jadi penyokong umno
- berbulan2 pusing sana pusing sini, last2 case closed
* penderma mengaku bagi derma - sape orangnya pon tak tau
* kabinet lulus pinjaman tanpa paksaan - nak buat macam mana, ada sesetengah ketua2 pon tahap SPM n SRP aje - patutla biasiswa pon dah kena potong. Tak perlu lagi belajar tinggi tinggi. Kalau nak senang, bila bos suruh lompat, just ask how high
* alasan terakhir skali nampak sangat bodoh- 2.0 billion dah dipulangkan kerana tak dibelanjakan - aik ni dah terlajak bodoh - siapa la yang bodoh sangat bagi alasan macam tu - kalau itu hanyalah sekadar alasan, tu alasan yang sangat bodoh...kalau tu perkara yang benar2 terjadi pulak, PM pulak yang sangat2 bodoh... Dah orang bagi derma tanpa syarat tu, yang engkau pulangkan tu kenapa... Bagi kat saya pon takpa, boleh saya belanjakan kat mana2 tempat yang berfaedah
* takde dah ke bijak pandai dalam umno? Siap baru dapat jadi lembaga pengarah TH pon , stakat ni aje alasan yang dia boleh bagi? Macam mana nak menang case kalau kerajaan kita disaman di mahkamah international or US bila TPPA dah jalan nanti?

- terlupa pulak saya... Tiada undang2 boleh dipakai untuk mendakwa seseorang disebabkan kelalaian atau kebodohan...

P/s : dulu bukan PM kata dia dah belanja untuk parti ke duit tu.... Siapa yang tipu nih.,.. Pening kepala weh nak explain benda nih kat ahli umno.... Nak explain kat yang bukan ahli memang dah kena gelak dah.... Siapa yang ada dedak2 lebih tu pass la sini sikit... Haji pon belum pergi lagi...bonus tabung haji pon tak masuk2

Ya ALLAH selamatkanlah negara kami dari pemimpin2 yang khianat dan bodoh

Razali Endun said...

Memang sudah dijangka. Kalau tidak takkan Peguam Negara dulu diberhentikan serta merta dan SPRM disiasat polis. Semua yang berkaitan diganggu gugat. Orang tak akan percaya siasatan dan Peguam Negara kemudiannya. Tak siapa tahu pendermanya dan tak tahu macam mana duit itu dibelanjakan. Selamatlah Kau Najib. Kau takkan selamat selagi rakyat mendoakan sebaliknya. Demikianlah sebuah pentas sadiwara ditutup tirainya.

mok said...

dengar cerita beliau dapat pangkat board of director kat LTH..hebat betul..sangat berharap kes ni dikemukakan di mahkamah supaya rakyat dapat lihat ketelusan perjalanan kes..jika Najib tak bersalah pasti itu akan menaikkan imej suci lagi bersih Najib di persada dunia..tapi taktik sebegini yg digunakan..there is something to hide..

Aesop's fairy tales said...

Datuk, we wont drop dead with disappointment, its the other way around, they will die from embarrassment.

Zawawi Osman said...

Indok ku tolok

sani said...

To Mangsa 2:09pm...please continue your lunch.

Mujahid said...

Ya Allah, hancurkanlah Apandi Ali ini.

sani said...

Sungguh baik hati...pulangkan balik baki "derma" RM2.03billion kpd org yg memberi sedekah. 1 sejarah terunggul dlm dunia.kalau saya, saya akan sedekah kan kpd TH yg mungkin defisit dana, bantu pelajar2 IPTA/S yg x cukup makan, sedekah ke tabung biasiswa JPA, dll lagi. Sedekah atas sedekah...hu3!!!

The cow said...

Datuk, this is as good as saying the moon is made of cheese. His supporters will not dare to ask for more, there is this very convenient excuse that the money's been sent back. So no money, no more cash is king, no more power and influence.

RD. said...

Maklumlah Dato AKJ, Peguam Negara, Apandi baharu saja dilantik sebagai salah seorang Ahli Lembaga Pengarah Tabung Haji.

rahman jpc said...

salam dato kj.

sungguhpun kemungkinan keputusan tlh d janka, ia nya amat meengguris serta menyayat hati.

dalam jangka masa terdekat,hanya tinggal satu jln atau cara untuk menyelesaikan kemulut ini. saluran melalui 'due process' tlh selesai tetapi saya percaya 'in d court of public opinion' ia nya masih tergantung. apa bolih buat apabila ada hamba Allah rela menjadi 'judge jury n saviour'.

olih demikian saya sarankan agar pertubuhan 'civil society' atau sesiapa juga memulakan kempen tanda tangan.satu petisen d sembahkan kpd dymm tuanku agong agar 'royal commission of enquiry' d tubuhkan utk dua kes besar ini i.e 1MDB n SRC.

pr14 terlalu jauh n mengikut seorang ahli ekonomi terkenal 'in the long run, we r all dead'.

RD. said...

Saya sudah lama jangka PRU14 akan tertangguh, sampai tak tahu bila. Oleh yang demikian, salah langsung tidak terkejut jika AG dapati Najb tidak bersalah, punyai RM2.6 Billion dan isteri, RM2 juta, dalam akaun peribadi.

Kegemaran Najib menguna *orang-tengah kelabu-asap, pucok hilang - pangkal lesap, sambil membelakangkan kempen KPDNKK, 'Jihad Memerangi Orang-tengah', menguatkan pendirian saya bahawa Najib bukan seorang yang jujur dan tidak boleh dipercayai.

*Razak Baginda, Deepak Carpet dan Jho Low adalah 'orang-tengah' yang dilantik Najin untuk berurusan bagi pihak Kerajaan. Sia-sia guna WANG Rakyat untuk bayar komisen kepada mereka. Bayangkan berapa billion WANG Rakyat boleh dijimatkan jika Najib guna Pegawai Kerajaan yang berlambak tuh. Hanya perlu bayar mileage claim dan elaun saja, jika mereka diarah pergi seberang-laut untuk nego bagi pihak kerajaaan.

Mckinen Pot said...

Really? Najib 'clean' now... so, it's time sue WSJ and SR then!

Mckinen Pot said...

good then! when Mr. Najib want to sue SR, WSJ?

jumbeaux said...

Salam Datuk

Bila kes peribadi Datuk Seri Najib muncul pertengahan tahun lalu, saya sudah mengingatkan semua supaya jangan lupa kes 1MDB lebih besar dari itu. Namunbegitu saya masih terasa kecewanya dengan keputusan hari ini.

Segala ikhtiar telah gagal. Sudah tidak nampak apa lagi yang boleh diusahakan. Penyangak-penyangak akan terlepas bebas. Rakyat terus menderita.

LaM said...


Keputusan Apandi AG/PP adalah untuk melindungi pesalah jenayah rasuah yg paling buruk dlm sejarah Msia dan adalah menyalahi undang2. Ia patut dicabar dlm mahkamah melalui semakan kehakiman.

"The Public Prosecutor and his Deputies are public officers. And as public officers, their decisions if it goes against public interest are reviewable by a court of law. In the UK case of Rv DPPex PC 1995 Cr App R136, Keneddy LJ said that it had been 'common ground' that a decision by the DPP not to prosecute was reviewable. Three circumstances in which applicant for a judicial review of a decision not to prosecute would be effective are when 1) the decision is a result of some unlawful policy, or 2) the decision was perverse and/or 3) PP/DPP had deviated from the normal standard and practice of issuing consent".

Mesti ada yg bolih buat ni. 10juta rakyat Msia contribute RM1 each sudah cukup hanayk untuk tampong kos guaman. Melalui judicial review, kita akan tahu nanti kes siasatan SPRM.


Case open RM42 million said...

Case not closed yet, still very open.

In Jebat Must Die blog, https://jebatmustdie.wordpress.com/2016/01/26/donation-money-returned-in-august-2103-yet-rm42-million-donation-was-still-banked-in-a-year-later/

he wrote ‘Donation money’ returned in August 2013, yet RM42 million ‘donation’ was still banked in a year later?

Quote Extract:
The question now is, if Najib Razak returned all the donation money in August 2013 how come he was still receiving millions in December 2014 and February 2015?

In summary, RM42 million was credited in stages:
1.RM27 million on 26 December 2014
2.RM5 million on 27 December 2014
3.RM10 million on 10 February 2015

So what happened to the RM42 million? From where did Najib Razak get that RM42 million? Where did it go? To who and on what was it spent on? The AG’s statement is silent on this one. The figure RM42 million was not even mentioned in the statement. It is almost deliberately left unsaid. Is it because it is the most toxic? In this regard, how could the AG asked the MACC to close the investigation papers?

Unquote

ku_seman said...

Syukur kerana Peguam Negara, Apandi Ali telah tidak mengecewakan Perdana Menteri yang pada masa sama menjadi Presiden UMNO dan juga Menteri Kewangan, Najib bin Razak yang melantik dia menggantikan Gani Patail selepas tercetus kontroversi 1MDB dan derma RM2.6 bilion. Apandi Ali telah memberikah khidmat terbaik apabila hari ini mengumumkan perbuatan Najib bin Razak menerima "derma" RM2.6 bilion dan disalurkan dalam akaun peribadinya bukan satu kesalahan. Tidak sia-sia Najib bin Razak berkorban apabila dicaci kerana memecat Gani Patail dan melantik Apandi sebagai ganti.

Rakyar Malaysia menerima pengumuman Apandi (seorang paling tinggi kedudukannya dalam sistem perundangan negara) dengan gembira dan syukur. Kalau tidak setuju dengan Apandi nak setuju dengan siapa lagi? Tidak ada lagi orang yang lebih arif dalam hal undang-undang dan kehakiman selain Apandi. Akhirnya seperti yang didoakan oleh sekelian rakyat telah dimakbulkan yang mereka berpayung di bawah pemimpin yang ikhlas, amanah dan bersih.

Diharapkan dengan pengumuman Apandi ini bergembiralah mereka yang ada kecenderungan untuk menerima "hadiah" atau "derma" yang diberikan atas kapisiti peribadi. Perbuatan itu kalau sebelum ini dianggap satu kesalahan tetapi kini tidak lagi. Kepimpinan melalui teladan dan contohilah yang dilakukan oleh pemimpin kerana itulah sebaik-baik perbuatan.

Fendi Ahmad said...

Saya gaji tak besar, tak cecah 10k tapi saya sanggup bg lebih besr dr rm1 tu :)

Fendi Ahmad said...

Terlihat semalam di FB org viral kan kenyataan Tun Daim dipetik dr Awani (tak pasti betul atau tidak) yang kata Malaysia akan bangkrup menjelang September jika masalah kejatuhan RM tidak di atasi. Esok rasanya RM jatuh lagi.

wan halim ismail said...

Executives sacrificed, transferred at lightning speed and forced to retire early. Task force disbanded. PAC reshuffled.
All of the above and there's no case to answer.
Salam senja, Malaysia...

kluangman said...

Kesian kepada mak bapak meeka yang dalam kubur, Tuhan pun depa tipu.

yana said...

Salam sejahtera Datuk AKJ.

Yes only Allah knows. That is for sure. For now, kuasa di tangan PM. Apa pun dia boleh buat selagi ada fulus. Tak heranlah keputusan AG tu. Cumanya don't give up je Datuk, keep it up. Kami ada di belakang dan bersama-sama Datuk, Tun Mahathir, dan semua para pejuang kebenaran dan penolak kemungkaran. Hari ini hari Najib dan petualang-petualangnya. Esok belum tentu lagi. What goes around will come around Datuk. We reap what we sow. And I am a melayu, I am a muslim. Phrases in english, or our stance against racism, are not indications of who we are. Saya suka mengikuti tulisan Datuk. Datuk AKJ antara wartawan penulis yang bersopan, serta menguasai kedua-dua bahasa melayu dan bahasa inggeris dengan sangat baik (excellent). Semoga Datuk sentiasa majujaya serta dilindungi Allah swt.

Waqiah Tabarak said...

Marilah kita yang beragama Islam secara beramai-ramai di seluruh Malaysia mengerjakan solat hajat secara serentak memohon supaya Allah tunjukkan kebenaran dan memberi petunjuk lurus kepada pemimpin2 negara ini.
Baik kita terus memohon kepada Yang Maha Berkuasa dari terus membuat hati sakit dengan andaian dan tafsiran yang tiada jawapan.

Zalman A said...


Every single wrongdoing of the Bugis shall now be covered by the new A-G.

Yes, there has been severe mismanagement at LTH.

That is clear.

But there will be no justice.

Justice is dead in Malaysia.

rahman jpc said...

salam dato kj.

betul kata Charley Chaplin(pelawak terkenal) - 'puncak tragedy adalah komedi'. ini lah apa yg terjadi d Negara kita sekarang.

saya sering mengikuti perkembangan d Indonesia d mana pembangunan fizikal mereka amat menkagumkan sahingga pak jokowi mendapdt pujian rakyat.

d antara kami secara berseloroh membuat perbandingan d antara jokowi dgn najib saperti berikut :

1)jokowi adalah presiden ke 7 ri n najib adalah suami kedua rosmah.

2)kurang dari 2 tahun jokowi memerintah dia d gelar bapa pembangunan infrustrktur n najib selepas 8 tahun memerintah masih d kenali bapa kpd kesemua anak2 nya.

insya'allah jokowi masih ada 8 tahun lagi utk memerintah n najib ada lebih kurang 2 tahun lagi.sudah tentu sekali banyak lagi perbandingan yg akan d buat. kita tunggu dan lihat.

nothing to hide said...

we can wait till 2018.2018 will come and come it will.

Hadi Abdullah said...

ya allah ya tuhan kami...maha mengetahui...selamatkan negara tercinta ini daripada nafsu jahat mereka yg memegang kuasa dan cerahkan hati dan minda kami utk berani bersuara. amin

Josefharrys said...

Salam sejahtera DAKJ

Memang telah dijangkakan kesudahan cerita begini dan dlm posting saya yg lalu saya yakin pihak luar sahaja spt FBI Sweden,HongKong dan Singapura yg akan mengheret Najib kemuka pengadilan kerana mereka mempunyai bukti2 yg saya rasa cukup utk mengaibkan Najib dan mereka juga sdg menunggu apakah keputusan yg AG akan ambil dan kes ini mungkin ditutup disini tetapi tidak diluar sana kerana ada antara negara2 ini sudah membuka kertas siasatan dan saya pasti akan terbongkar sedikit masa lagi.

jumbeaux said...

Salam Datuk

If this is the end then yes, some soul searching is needed whether we want to continue to fight a hopeless cause.

Malaysia is now a pseudo democracy ruled by a government with absolutely no check and balance.

There is talk that the GE14 will either be delayed or cancelled using NSC powers. Easy excuse/ruse would be terrorism. We might as well have no elections anymore anyway. That way we can stop pretending to have a government of the people, by the people and for the people and be what the country really is now, a dictatorship.

budak jawa said...

Assalamualaikum DAKJ,

wallahualam bissawab.

By the way, boleh ke Datuk buat kronologi kenyataan2 yang dikeluarkan oleh Najib dan kuncu-kuncunya berkaitan dengan RM2.6 bilion ni sepanjang beberapa lama tempoh mulai kisahnya dibangkitkan.

Daripada mula dakwaan dikatakan sebagai fitnah, kemudian berubah menjadi derma, kemudian dan kemudian dan kemudian cerita berkembang selama beberapa lama sehinggalah hasil siasatan oleh agensi-agensi penguatkuasa kerajaan diputuskan oleh peguam negara sebagai tiada kesalahan jenayah.

Punyalah simple cerita, tapi punyalah susah nak jawab, sampai berapa lama ambil masa. punyalah juga tidak kompeten agensi penguatkuasaan kita sampai siasatan yang dilakukan beberapa lama tiada kes. bnm, pdrm, sprm, satupun tak sangkut kes.

Molek kiranya diabadikan untuk menjadi tatapan dan peringatan untuk generasi akan datang.

sekian, terima kasih.

budak jawa

MOHD YUNUS Yunus said...

God save Malaysia. Malaysians are treated as stupid fools. If RM 2.3 b was returned in 2013 what did the Anti Corruption, police, Bank Negara and all those involved in the investigation do? Rakyat Malaysia bodoh. UMNO bosses have to answer ALLAH. NO ESCAPE IN THE HEREAFTER.

Hantu Gigi Jarang said...

Dengan dokumen setebal 7 kaki, tidak ada satu caj pun? Habis apa pasal MACC serahkan juga pada AG Pandir?

RD. said...

Salam Dato AKJ dan Pembahas sekalian.

Pada pendapat saya, mereka yang sangat mendambakan PRU14 akan sekali lagi berputih-mata.
Sebabnya:-
-Laporan Ketua Audit....tertangguh atau diklasifikasi 'Rahsia'. Padahal, dulu dia suruh kita sabar sehingga laporan Ketua Audit selesai.

-Suruh tunggu Laporan PAC I......PAC I terbubar bila ketua dinaikan pangkat, jadi Timbalan Menteri. Maknanya, tertangguh lagi. Tubuh pula PAC II.....tak tahu bila nak habis dan Rakyat pun dah tak hairan.

-Program 'Nothing to hide', sendiri anjurkan. Lepas tu dibatalkan atas nasihat Polis kerana 'ancaman keselamatan'.

-Sekarang diwar-warkan pula ancaman-Daesh*, setiap hari di kaca TV. Dijemputnya bersidang dengan 'Omputih' yang menjadi punca-utama, lahirnya puak militan-Sunni, akibat pembunuhan Saddam dan Gadaffi. Hakikatnya, Amerika telah 'membantu' menegakkan kerajaan Syiah di Iraq dan Libya, sekali gus menyemarakkan permusuhan Sunni-Syiah. Lepas itu mereka 'membantu' pula, apa yang mereka gelar sebagai 'freedom fighters' (terdiri dari; FSA-Free Syrian Army, Daesh-mulanya ISIL/ISIS @IS, Al-Nusra dan Puak Kurdish) kesemua berfahaman Sunni, dengan dana dan peralatan perang untuk menjatuhkan Hafez Assad yang berfahaman Syiah Alawaite. Arab Saudi dan Turki juga 'membantu' jatuhkan Assad. Ada juga laporan mengatakan bahawa seorang Yahudi berpangkat kolonel turut berjuang bersama Daesh.
Kemudia Amerika 'membantu' Aran Saudi (Sunni) mengebom Yemen yang di kuasai Syiah-Houti. Maka bersemarak lah lagi perbunuhan sesama Sunni-Syiah.

Malangnya, ada bukan-Arab di Nusantara ini secara membuta-tuli masuk campur dalam pertelingkahan Pak-Arab, tanpa menyedari bahawa mereka telah diperdaya oleh 'musuh Islam' yang mahu orang-Islam berbunuhan sesama sendiri. Bagi 'musuh' kedua-dua, Sunni & Syiah adalah Islam. Maka bodohlah orang Sunni yang mengakirkan Syiah.

Oleh yang demikian, kita akan berputih-mata sekali jika; bila dekat PRU 14 nanti, bom meletup dimana-mana dan siasatan mendapati ianya angkara Daesh. Terus di istihar darurat dan tertangguh lah PRU 14, sampai-tak-tahu-bila, selagi 'ancaman pengganas' belum reda.

taufiq hamdan said...

Ameen..

taufiq hamdan said...

YBhg Dato',

Jika DS Najib beqada dipihak yg benar dan sedang dianiaya dgn fitnah..saya mohon pada Allah, agar kemenangan akan berpihak kpd Najib.

Namun jika DS Najib memang benar2 bersalah, saya berdoa, bermunajat dan merayu pada Allah Yg Maha Agong..agar Najib bersama2 KERAJAAN MUNAFIQnya akan jatuh tersungkur dlm keadaan yg paling hina lagi mengaibkan, dlm masa terdekat ni.. Ya Allah Ya Azez..perkenankanlah doa saya ini...AMEEN YA ALLAH

tebing tinggi said...



Tahniah PM .

RD. said...

Maaf, Saya terlupa.

Pada komen saya diatas, saya menggunakan Daesh*, mengantikan 'IS' (Islamic State?) seperti yang disyorkan Kerajaan, untuk mengelak agama Islam dikaitkan dengan keganasan atau terrorism. Malangnya baru-baru ini saya terdengar MB Melaka dan lain-lain Menteri masih menggunakan istilah IS dikaca TV.

Nampak sangat kecelaruan, seolah-olah Kerajaan dibawah Najib tidak mampu mengawal dan menyampaikan sesuatu arahan yang mampu ter'tanam' ke dalam benak Pegawai tertinggi Kerajaan.

Daniel Noor said...

Salam Datuk,

Is this what they called ' A Kangaroo Court ?'. Appandi is the Judge,Jury and Executor all in One.

It is a precedence created. This can be dangerous, in future any PM of Malaysia can receive donations by the billions of ringgit since that is not a crime according to AG and such donations received by a person in a powerful and influential position is not considered as reward or inducement. Oppositions please take note. Civil servants please take note. Now anybody can receive such ' donations'. Not a crime. And if anyone not aware of millions of ringgit being deposited into your account by a company which is linked to you through business, it is not a crime. It is okay, too.

Najib and Appandi is insulting the intelligence of Malaysians as well as those who read and follow the scandal of Najib and his family worldwide.

Sekarang mana nak letak muka Bsngsa Melayu yang di Bangsat kan oleh Najib.

GRA said...

Please don't bring GOD into this mess. It was sycophants like you who turned a blind eye to all the Evil done by the previous leaders and now you want GOD's intervention!!Wake up god HAS abandoned you cos you abandoned him by turning a blind eye to the previous regime shenanigans.Why should GOD help you now?? You know what ...GOD is having a good laugh while saying PADAN MUKA.

Waris said...

Ameen..

A KADIR JASIN said...

1. No matter how extraordinary the AG'S decision is, those of us who believe in the safe passage theory can still hope that they may be light at the end of the tunnel.

2. With him being freed of culpability over the SRC and the RM2.6 billion donation, it would be easier for Mohd Najib to consider resigning for the sake of the country.

3. Surely he knows that his credibility has been destroyed and it would be nearly impossible to bring back public trust and confidence.

4. Umno, the Barisan Nasional and the country will continue to suffer trust defisit for as long as he remains the Prime Minister.

5. It is best for him to leave now before more dirt are dug up. The closure of the two cases does not mean that other related issues will also be close shut. Already we are seeing the Tabung Haji dividend payment being raised. Tabung Haji is one of the many government linked investment companies that are exposed to 1MDB debt.

6. So it could still be a one-percent chance that Mohd Najib may accept safe passage and leave.

Wallahuaklam.

sukasamasuka said...

Datuk.

1. Ya habibi...itu Raja Saudi memang bodoh punya Arab. Itu bukan dia punya duit, tapi rakyat Saudi punya duit, dia suka suka bagi sama orang lain. ITU BUKAN ISLAM namanya, tapi ikut hawa nafsu iblis fahaman wahabi.

2. Ya habibi...saya MALU jadi orang Malaysia. Saya malu jadi orang Melayu. Kalau bolih saya mau tukar jadi bangsa lain. Saya punya pemimpin, minta duit sama orang Arab....baru lah saya tahu dia minta sama Raja Arab Saudi. SAYA RASA HINA...lebih 30 tahun hingga sekarang saya bayar cukai, mana duit cukai?...kenapa minta sama orang Arab?

3. KENAPA SAYA DI HINA? APA SAYA TIDAK PERNAH BAYAR CUKAI????? CUKAI MASIH HUTANG SAMA SAYA BELUM BAYAR...KONON DUIT NAJIB MAU AMBIL!!!!!!

4. INI KE ORANG MELAYU??????

5. INI KE ORANG MALAYSIA??? MANA MARUAH BANGSA??? MANA??? CAKAP!!!!!

sukasamasuka said...

Datuk.

1% right?....that's a lot when Datuk dare to say "a one-percent chance that Mohd Najib may accept safe passage and leave"...he can run and hide, if you ask me...NO SAFE PASSAGE! Well...Palestinian Arab and Mexican know how to dug tunnel...who is the minister in charge of work and infrastructure? Hello?..not Sammy Vellu....sorry bos.

Praxis said...

How much can the poor soul do, oppressed by the opulence of the rich, other than to add weight and momentum to the upright in eternity?

Alex Lee said...

Malaysia is once again the laughing stock of the world

Saul said...

Datuk,

Senario ini mengingatkan saya kepada drama-drama melayu yang cuba nak menyumbat idea kepada penonton. Skrip skrip yang ditulis kadang kadang lansung tak masuk akal namun terhibur juga bila menonton.!!! Apa pun hanya masa akan menentukan.

saul

Wahi said...

Dato Kadir,

Kita semua kena ikut undang2 di Malaysia , kalau tak setuju dipersilakan pindah saja Dari Malaysia.

Begitulah juga dengan undang2 Allah SWT. Sesiapa saja yang tidak setuju untuk melaksanakan HUKUMNYA sila pindah me Alam lain .

Zakaria Ali said...

Kes bolih di tutup macam tu saja..tapi hati kami kau x bolih tutup..

sukasamasuka said...

Datuk.

Raja Saudi mengancurkan imej dan maruah Malaysia dengan RM2.6 billion sahaja...seperti mereka menghancurkan jiran jiran mereka di Timur Tengah. 60 tahun kita bina Malaysia, dengan sekelip mata saja kita jadi begini di mata dunia. Dulu orang Arab pandang kita, kita di segani dan di hormati...kerana nila setitik!

yana said...

Salam Datuk AKJ,

Bila Datuk kata safe passage are you suggesting suaka politik kat mana-mana ke? Out of this country without being penalised? Macam Marcos?

I still feel it is not right. Who is Najib that he should be spared punishment after all that he's done to the country the people. After all Datuk, bukannya death penalty pun, bukan firing squad gantung atau pancung pun. Penjara sahaja kan. Itu pun kot-kot dia seronok kat dalam cell tu sebab pastinya khusus disediakan untuk beliau sebagai bekas PM. Orang Malaysia kan orang yang maseh tahu menghormati, terutama bekas pemimpin.

So it's still no to safe passage. Ini pengajaran buat semua. Yang di atas yang di bawah semua terpaksa menanggung akibat perbuatan pemimpin yang beronar. Then only the lesson would be learned.

Thanks Datuk Kadir Jasin. Take care kesihatan Datuk.

sukasamasuka said...

Datuk.

Malaysia ini lahir kerana pergorbanan orang Melayu dan bangsa lain dari Perlis hingga ke Sabah, bukan hanya orang Melayu Semenanjung saja dan UMNO saja walaupun sejarah berat sebelah. Ada titisan darah mengalir di bumi Malaysia ini untuk mencapai kemerdekaan...cari mayat seorang tentera, anak Melayu, bangsa Suluk keturunan orang Sabah, darah daging aku, dalam hutan di Negari Perak...MANA MAYAT NYA???? Ya...dia mati kena perangkap samar komunis...itu la ertinya pengorbanan untuk kemerdekaan kita bersama. Keluarga ku dihalau dan ada yang dibunuh di bumi Berunai kerana mau mencapai kemerdekaan bersama dalam gagasan Malaysia.

AKU MALU...KAMI MALU JADI RAKYAT MALAYSIA...PEMINTA SEDEKAH...POOOOI!

BIAR MATI ANAK JANGAN MATI ADAT!

INI KE ADAT KITA?

INI MARUAH KITA?

sukasamasuka said...

Datuk.

Kenapa kita TIDAK TAU MALU?

Ini ke taraf pemimpin sebuah negara yang berdaulat dan berpelembagaan beraja?

TIDAK TAU MALU!!!!!

Puuuuuuuuuuiiiiiii!

RD. said...

Aiit... Pada posting lepas, sukasamasuka datang dia dan keluarga sudah keluarkan tabungan untuk pergi haji, di TH. Mungkin sukasamasuka seorang mualaf dan sebab itu guna telo Cina untuk memberi pendapat.

" INI KE ORANG MELAYU??????"

Yang jelas Najib telah menyebabkan bangsa and Agama Melayu dihina dan diperlekeh oleh bukan-Melayu & bukan-Islam. Bukan salah Arab. Yang salah adalah Najib.

Oleh yang demikian, Najib mesti diturunkan demi mengembalikan martabat Melayu dan Agama Islam. Segala yang tersembur keluar dari mulut Najib, tidak lagi boleh dipercayai. Menggunakan Agama untuk membela-diri hanya akan memburukkan lagi imej Islam.

JinKerjaKacauKampong@J3K said...

.. LOCEH...MatPendi...LOCEH...

lone ranger said...

Mungkin tidak lama lagi kita akan di halang dari membaca blog Dato Kadir Jasin sepertimana beberapa blog yg di bekukan hari ini

Aku said...

Kadiag, salaam.

Ini ada orang tulih basa gomen ni...

'Anonymous GRA said...

Please don't bring GOD into this mess. It was sycophants like you who turned a blind eye to all the Evil done by the previous leaders and now you want GOD's intervention!!Wake up god HAS abandoned you cos you abandoned him by turning a blind eye to the previous regime shenanigans.Why should GOD help you now?? You know what ...GOD is having a good laugh while saying PADAN MUKA.
9:52 AM'

Pada pikiag aku, dia ni macam marah sangat kad hang, dia macam maksudkan hang pon dua kali lima saja, dan hang pon 'penjilat' atau "sycophant" munkin pada Mat Tehag Tongkang Yard zaman dia PM dulu, buat derk saja, atau "turn a blind eye to all the Evil done by the previous leaders" (munkin masa member hang dari Tongkang Yard tu 'buat hudoh'), dia juga guna pekataan "shenanigans", yg ikut tulihsan dia, sampai hampa belakangkan tuhan. Lantaran tu, tuhan laa ni tak ambik kisah apa yg dok belaku kad Malaya.

Dengan rendah hati, izin aku nak celah sikit, yagni Allah tu juga Maha Pemurah, Maha Mengetahui, Maha Pengampun... dan siap sedia untuk menerima tobat dari hamba2 yg memohon tobat dan yg berdo'a kepada Nya. Memang tuhan tu sangat teliti atas pebuatan hamba2Nya, sehingga sekecik kecik zarrah, tapi Dia juga memberi tangguh... hingga sampai kepada "ajal" atau janji yg ditentukan (marfhum sebagian ayat terakhir suroh Faathir.) Jadi masa macam laa ni lah, yagni masa kita di bagi tanggoh, kita kena insap dan balik dan pulon sebut dan besagkan nama Allah banyak2 ("pagi dan petang") dan mintak campog tangan Dia (GOD's intervention).

Mintak maghap no.., yg tesangat dho'if

Aku



Ida S said...

Salam Dato
Satu demi satu blog yang lantang melawan PM diblock oleh MCMC..

You take care Dato'

jumbeaux said...

Salam Datuk,

We are seeing a couple of reports on BBC with messages that are positive or neutral towards the revelation that the 2.6 billions came from the Saudi palace.

This is so perfectly timed with AG's announcement yesterday for me to believe that it's merely coincidental.

I hope that the past scandal where the BBC was paid to create positive content about Malaysia hasn't been repeated.

http://www.independent.co.uk/news/media/tv-radio/special-investigation-tv-company-takes-millions-from-malaysian-government-to-make-documentaries-for-2338813.html

Zalman A said...


Salam Datuk,

I think there is not even a one-percent chance that Mohd Najib may accept safe passage and leave.

He intends to rule by pure dictatorship. Already the Outsyed blog has been banned by the govt just like SR and others. (He should either move to an unbannable platform like Facebook or perhaps think of another platform.) Hence, everyone who speaks up will be silenced, banned, arrested, etc.

The country's future will be destroyed.

The inner circle, already millionaires, can all look forward to becoming billionaires, because corruption will be completely unchecked. We can see it now. The 24-hour replacement, in his haste to cover up, has made a mockery of the law. The plunder of the GLCs and GLICs will continue. but at a worse level than before. Umno will become a vicious party of pure criminals, all stabbing each other to see how can grab the most.

The only true thing that Malaysia's worst PM ever said is: "Cash Is King".

A KADIR JASIN said...

1. Insya-Allah, nampaknya - setakat ini - tidak ada masalah untuk masuk ke blog kita. Dua tahun lalu, kalau tak silap, pernah jadi tapi pelawat kita yang pandai komputer berjaya bantu.

2. Saya tak pasti blog Syed Outside the Box kena sekat, kena sabotaj atau susah nak masuk pasal ramai sangat pelawat. Kita kena tunggu dan perhati.

3. Salleh Said dan konco-konconya di Kementerian Penerangan dan Suruhanjaya Kominikasi boleh guna kuku besi untuk sekat Internet macam Korea Utara, tapi rakyat jelata akan cari jalan mengatasinya.

Wallahuaklam.

AlfJam said...

Oh Thank God, I can still access your blog.
OSTB -- blocked
DinTurtle -- blocked
Jinggofotopages! (Blog ni tunjuk gambar je, jarang sekali ada komen ) BLOCKED

Takpe lah kita semua boleh pi menimba ilmu kat MyKMU, RPK, Rockybru, Helen Ang.

sukasamasuka said...

Datuk.

"... tapi rakyat jelata akan cari jalan mengatasinya."

WE WILL....

mok said...

Setuju..dah kurang bahan bacaan untuk buat otak berfungsi dengan baik..

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).