Wednesday, April 20, 2016

Derma Arab Lawan American Pies


A Kadir Jasin


MOHON izin dan minta maaf nak tulis mudah saja kali ini. Nak tulis berkenaan banyaknya “kebetulan” dalam cerita 1MDB dan “derma” AS$681 juta kepada Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone), Mohd Najib Abdul Razak.

[PERINGATAN: Komen guna “Anonymous” tidak akan disiarkan. Sila guna Google Account atau Name/URL. Boleh pakai nama samaran.]

1. Bulan Ramadhan tahun lepas, kita dengar cerita derma itu kononnya dari orang Arab. Mula seorang Arab. Kemudian lebih daripada seorang Arab. Lepas itu balik jadi seorang Arab. Akhir sekali jadi Raja Arab Saudi yang mangkat.

2. Pada 25 Januari lalu, Peguam Negara, (Tan Sri) Mohamed Apandi Ali, bersihkan Mohd Najib. Dia kata duit AS$681 juta itu derma Arab dan sebahagiannya dibagi balik.

Derma Arab: Apandi bersihkan Mohd Najib
3. Tapi pada 6 Februari, Menteri Luar Arab Saudi, Adel bin Ahmed Al-Jubeir, kata duit itu bukan derma tapi pelaburan.

4. Pada 15 April, Al-Jubeir tukar cerita kata dia ambil maklum kenyataan Apandi dan tambah derma itu ikhlas, tanpa syarat dan penderma tak harap apa-apa balasan.

5. Kemudian pada 19 April, Wall Street Journal (yang Mohd Najib ancam nak samam tapi tak saman) kata, 681 itu adalah “American pies” – sejenis hidangan berinti seakan-akan karipap tapi bulat.

7. WSJ kata, pengirim pie Amerika itu adalah tak lain dan tak bukan kawan akrab keluarga Mohd Najib, Jho Low.

Serigala Wall Street: Riza, Joey McFarland dan Jho Low
8. WSJ dakwa, dalam bulan Mac 2013, Jho Low hantar pesanan kepada orang suruhannya di Kuala Lumpur mengatakan 681 pie Amerika akan tiba tidak lama lagi dari seberang laut. Menurut transkrip pesanan segara BlackBerry yang dilihat of WSJ, Jho Low menekankan perlunya kerahsiaan dalam penghantaran pie Amerika.
 
9. Jho Low arah orang suruhannya supaya bagi tahu ketua pegawai eksekutif bank (AmBank) yang “PM” tidak mahu nama, alamat atau nombor kad pengenalannya muncul dalam urusan pemindahan 681 pie Amerika itu.

10. Jadi adakah 681 biji pie Amerika itu berlainan daripada AS$681 juta derma Arab yang Apandi sebut pada 25 Januari itu atau 681 biji pie Amerika itu apabila masuk ke dalam akaun Mohd Najib jadi AS$681 juta?

Pie Amerika ini intinya AS$681 juta
11. Adakah 681 biji pie Amerika itu dari Jho Low hasil putar-belit perniagaan atas angin 1MDB atau duit derma Arab yang dibagi kod atas alasan rahsia?

12. Jawapan kepada misteri pie Amerika dan derma Arab ini akan terjawab kalau Jho Low boleh dibawa balik dan dipaksa duduk atas blok ais dalam bilik hawa dingin selama beberapa jam. Pasti dia akan menyanyi macam burung kenari.

13. Atau Mohd Najib betul-betul kemukakan saman terhadap WSJ kerana memfitnah dan mengaibkan beliau.

Wallahuaklam.

58 comments:

QalamQabut said...

Aku lebih percaya derma Tok Arab tu sebab aku suka anugerah Panglima Islam yg diberi oleh Keruak (?) kepada boss sendiri. Kenapa agaknya Tok Arab tak bagi title Prince of Arabe(or something like that) kepada Mohd Najib. Baru hebat Perdana Menteri kita ni. Memang tersohor serata dunia.

Melayu Celup said...

Dato, dah muak kita dengar cerita putar-belit ini semua. Najib bukan tak tahu dia boleh selesaikan soal $64,000 - pandangan rakyat tentang Najib itu macam mana?

Kalau si Najib itu ada teloq, panggil la snap election segera.

Husin lempoyang said...

Gelama ikan duri siakap senohong
Bila dah mencuri terpaksa lah berbohong.

Pepatah lama Melayu yg tiada kena mengena dengan sesiapa pun.

Zalman A said...



"Jawapan kepada misteri pie Amerika dan derma Arab ini akan terjawab kalau Jho Low boleh dibawa balik dan dipaksa duduk atas blok ais dalam bilik hawa dingin selama beberapa jam. Pasti dia akan menyanyi macam burung kenari."

Datuk,

By trying to shift blame to Aabar's two top executives (Khadem al-Qubaisi and Mohamed Badawy al-Husseiny), Mappadulung has just made himself two mortal enemies.

1MDB is now pretending to be shocked about the "lookalike" Aabar company scam and are saying that Khadem and Mohamed Badawy are the crooks who deceived them.

The huge flaw with this logic is obvious to a 9-year-old child: if Mappadulung "aku sain buta2 jer" Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone is the innocent victim of a deal he was misled to participate in (he looks very happy in that group photo of 12.3.2013, though), then why did US$681 million in cash from the very same deal arrive in his private account?

This is like complaining about a robbery and taking the stolen goods at the same time!

Mohamed Badawy al-Husseiny will soon be interrogated by the FBI and DOJ. He now has no reason to protect Mappadulung. If he is offered a plea bargain or testifies against Mappadulung, the game is over.

What of Jho Low?

The man behind both Tanore and Blackstone (together, the origin of close to 80% of Mappadulung’s total “wealth” of US$1.05 billion) also has no reason to protect Mappadulung any more. Yes, the canary will sing loud and clear.

The way that international investigations are heading, the issue of global arrest warrants for Jho Low and Khadem al-Qubaisi is the next step.

In court, you think a 62-year-old man can claim he was tricked, forced or misled by a chubby young boy barely in his 30s?

He can try, but again - forensic trails do not lie.

This is science, not emotion.


JMS said...

DAKJ,

Elok sangatlah Dato menulis seberapa rengkas dan mudah yg boleh supaya semua boleh faham khususnya parasit- parasit dan lintah-lintah yang berpaut dan melekat pada Pahlawan Bugis yg popular seantaro dunia.

Pakcik said...

Jho low pun kena ingat saksi yg bagus adalah saksi yg tak bernyawa..jgn ingat kawan tak boleh jadi lawan..musuh dlm selimut ada di mana mana..30 juta rakyat Malaysia menyumpah kamu mati terseksa hendaknya..

mosabit said...

Siakap senohong gelama ikan duri Cakap bohong lama-lama jadi perdana menteri.....

Siapakah dia....tak laing tak bukan ialah Datok Sri Mappadulung....

Daniel Noor said...

Salam Datuk,

I dont care so much with this Saudi Foreign Minister's statement.

My only hope is the FBI,DOJ,Swiss,Luxembourg,Spore,Aussie investigators pursue the money trail soonest and get all those involved especially this Coward Pahlawan Bugis be thrown into jail to rot for a long long time.

And I akso hope the French will open again the file on the Scorpene deals.

Last but not least to check on Kak Rosmah extravagant spendings.

Those Pemakan Dedak can be hauled up later

Terjah said...

Sdr,

Pemakan dedak UMNO, Keruak, Nuar Musa , Rahman Dhalan malah mungkin Melayu KJ-Oxford akan kata: tengok sebenarnya derma dari Arab tukan bukan duit cuma kuih pie saja. Mana mungkin kueh pie boleh masuk dalam akaun bank. Itu silap.

Laguhati said...

Husin awat hang dah lupa kot pepatah lama tu bukankah ia bunyi camni ? Siakap senohong gelama ikan duri Cekap berbohong lama kekal menteri

safiai saad said...

Salam Sdr kadir. I like this movie very much, the plot is intersting but more importance is the Malays are getting much smarter in international dealing.
Our law and our practioner of justice were just mediocre.

The ending will be full of mind games, let us watch and I hope Sdr kadir continue to write on this topics.The Wall street Journal is superb.

Please be assured that I am not supporting any criminal act, but the intrigue that capture the mind is the best. malaysia Boleh.
This is the first world mentality.Keep it up bro!

sri tribuana said...

Bukan Keruak. Kaprawi

Laguhati said...

Datuk ..... Alkisah bermulanya yg empunya cerita bahawa dinegara Angin Berdengung seorang pembesar negara amat kempunan nak makan "western food" kerana menganggap makanan tempatan kurang berzat tiada oomph!! Lantas ia memanggil penasihatnya yg terulung datang mengadap untk bertanya bagaimana nak perolehi makanan yg diidamkan. Berbisiklah penasihat kaedah dan caranya untuk mendapatkan apa yg terhajat. "Tuan penasihat kalau kita masak kat luar negara bahaya tu kerana ramuan nya sudah tentu tak syariah compliance"
"Tak perlu gusar dato kita sediakan ramuan di negara kita kemudian kita olehkan sehingga terbentuk american pie yg dato idamidamkan
"Tapi aku rasa tak sedap hati pulak nanti dinampak haram dan tak sepatut dilakukan"
"La apa pulak masalahnya no hal kita bakar pie ni dalam oven buatan negara arab nampak halal dan above board"
"Hello tuan penasihat wait seminit aku takut orang kata makan american pie ni masih haram Apa nanti aku nak cerita kat depa nanti?"
"Dato kalau orang duk sibuk sangat mengata habaq saja dato makan roti arab habih satu bab"
"Kepala hotak hang memang geliga tuan penasihat"

Sekian adanya mengikut sejarahnya.

P.S.

Datuk

Saya ni dah letih penat sangat letih dah dok tunggu bilakah selelesainya kemelut ini. Terliur sungguh mendengar betapa mudahnya untuk memgaut wang berjuta-billion kempunan pun ada. Padahal untuk kesinambungan hidup ini nak cari rezeki nak pinjam RM100 pun rasa amat perit serta terkial kial Sakit sungguh hati ini bila digesa dgn selambat 'Lets move on' saperti tiada apa yg terjadi. Senang bagitu. Saya menulis penglipor lara / sandiwara untuk menjaga kesihatan mental memujuk hati agar segalanya akan kembali tenang. We have to keep our wits around us else we go bonkers.

Terima kasih diberi ruangan.

NordinabilaH said...

Dato sampai bila agaknya kita malaysia ini nak ada pemimpin bisu tak berani nak bertindak kata nak saman WSJ sampai la ni bisu je

ku_seman said...

Salam sejahtera Datuk, sepatutnya Datuk menunjukkan fakta-fakta ini kepada PMO terlebih dahulu sebelum disiarkan. Hanya PMO yang boleh mengesahkan sesuatu fakta itu betul atau tidak. Datuk jangan rujuk akhbar luar negara yang PMO tidak iktiraf kerana semua akhbar itu "mempunyai agenda", "berniat jahat" dan "tidak profesional." Di PMO penuh sesak dengan para bijak pandai dan pakar dalam pelbagai bidang khususnya berita mana yang betul dan yang tidak betul.

PutraKraken said...

Salam Datuk

Whatever!...

Saya dak cukup mual dengan isu Najib dan 1MDB.

1MDB - 1 Malaysia Dah Bangsat.

Apa jua pandangan dan teguran umpama air didaun keladi.
Apalah malangnya nasib bumi Malaysia ini.

Teringat saya bait bait puisi (lagu) Ebiet G.Ade

"Berita kepada Kawan"

Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
Sayang, engkau tak duduk di sampingku kawan
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan
Di tanah kering berbatuan

Tubuh ku terguncang di hempas batu jalanan
Hati tergetar menampak kering rerumputan
Perjalan ini pun seperti jadi saksi
Gembala kecil menangis sedih

Kawan coba dengar apa jawabnya
Ketika ia ku tanya "Mengapa?"
Bapak ibunya telah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya di laut ku khabarkan semuanya
Kepada karang, kepada ombak, kepada matahari
Tetapi semua diam, tetapi semua bisu
Tinggal aku sendiri terpaku menatap langit

Barangkali di sana ada jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana

Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang

Ebiet G.Ade
Sila layari untuk menghayatinya
https://www.youtube.com/watch?v=4Z63WyGK0ig

Rangkap terakhir begitu menusuk jiwa....
Tepat sekali dengan musibah olahan Najib yang melanda bumi kita Malaysia...
Najib...sampai hati kamu...
Kau bebani kami dengan onar dan aib
Tiada daya kami lagi...

Najib...pergilah kau
Semoga aman bumi Malaysia ini

PutraKraken said...

Salam Datuk

Whatever!...

Saya dak cukup mual dengan isu Najib dan 1MDB.

1MDB - 1 Malaysia Dah Bangsat.

Apa jua pandangan dan teguran umpama air didaun keladi.
Apalah malangnya nasib bumi Malaysia ini.

Teringat saya bait bait puisi (lagu) Ebiet G.Ade

"Berita kepada Kawan"

Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
Sayang, engkau tak duduk di sampingku kawan
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan
Di tanah kering berbatuan

Tubuh ku terguncang di hempas batu jalanan
Hati tergetar menampak kering rerumputan
Perjalan ini pun seperti jadi saksi
Gembala kecil menangis sedih

Kawan coba dengar apa jawabnya
Ketika ia ku tanya "Mengapa?"
Bapak ibunya telah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya di laut ku khabarkan semuanya
Kepada karang, kepada ombak, kepada matahari
Tetapi semua diam, tetapi semua bisu
Tinggal aku sendiri terpaku menatap langit

Barangkali di sana ada jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana

Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang

Ebiet G.Ade
Sila layari untuk menghayatinya
https://www.youtube.com/watch?v=4Z63WyGK0ig

Rangkap terakhir begitu menusuk jiwa....
Tepat sekali dengan musibah olahan Najib yang melanda bumi kita Malaysia...
Najib...sampai hati kamu...
Kau bebani kami dengan onar dan aib
Tiada daya kami lagi...

Najib...pergilah kau
Semoga aman bumi Malaysia ini

Zalman A said...


Salam Datuk,

I just have 2 questions:

a) When are TS Muhyiddin Yassin and DS Shafie Apdal going to get a public apology from UMNO?

They raised questions about the 2.6 billion and 1MDB. And they lost their jobs because of it.

It is now globally clear that their concerns were fully justified. If anything, they were too soft on the issue! This is the biggest case of global embezzlement and fraud in the past decade, and one of the largest of all time.

So the question for the MTPD (Majlis Tertinggi Pemakan Dedak), also known as MTMH (Majlis Tertinggi Melayu Haprak) - korang semua buta, pekak, bisu ke?

TS Muhyiddin and DS Shafie were right all along.

Are you so afraid of the “donation” money trail being traced into your own accounts that you are now accomplices of your party president? Do you even understand that the public despises you for placing your selfish self-interest over the country’s interest?

b) When are Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan and lawyer Matthias Chang going to file a suit against the government for wrongful detention?

The Swiss, UK, HK, Singapore and US governments are all on the verge of closing their cases and bringing the Kongsi Gelap/Songlap Bugis-Arab-Cina to justice.

Clearly, the police reports were NOT frivolous.

They were right all along.

msh said...

salam Dato.

Dari segi logik...apa perlu lagi mengheret Duta Arab yg kunonnya dia 'aware' bahawa duit USD681 adalah duit derma.


Agaknya ntuk mensahihkan lagi bahawa itu bukan 'duit curi'.

Ha ha mcm takut dgn bayang2 dan sandiwara2 lepas yg memang rakyat tidak percayalah agaknya.

Katanya....kes 1MDB sudah tutup..semua sudah 'clear'...di 'clearkan' oleh Apandi..Polis...MACC dan BNM...kerana duit itu memang diderma oleh seorg Arab atau beberapa Arab...atau Arab yg dah meninggal.

Bohong dan bohong lagi...tapi mcm tidak pandai2.

Apa jenis manusia org ini...rendah sekali moral dan memang tiada Jatidiri dan memalukan negara.

Hah kini...cerita 'American Pie' sebanyak 681 biji pula timbul..mcm mana nak tangkis pula sebab angka 681 pula sama dan sebijik dgn 'duit derma' yg malaun duta Arab 'aware'.

Memang lucu dgn pembohongan serupa ini tetapi menyakitkan hati rakyat semua dan yg percaya tentulah Pentedarah Dedak termasuk Jawa Totok.

Dato...sy percaya Jho Low yg mengirim pie sebanyak 681 tidak akan muncul.
Apa perlunya muncul nanti kebas teloq duduk atas ais.

Silap2 dia pun MIA atau jadi mcm Mor#+s.



RD. said...

Ketika kemelut 1MDB baru nak 'panas', setahun yang lalu, Jho Low sebagai deal-maker atau orang-tengah kontroversi menjadi terkenal lebih-lebih lagi selepas berparty dengan Paris Hilton. Untuk mempertahankan Jho Low mengatakan;

"It's so frustrating ... I've never faced this kind of attack from all directions. It's just crazy, and these Umno guys are spin masters, they know all this sort of nonsense," Low, 33, told Euromoney."

Ketika itu, RM 2.6 Billion masuk akaun peribadi Najib, belum timbul. Tapi UMNO yang dipersalahkan. Najib yang bersalah, UMNO yang terpalit najis.

Mari kita kaji 'legasi' Najib.
1. Siapa Razak baginda" Dia bukan pegawai Kerajaan? Selepas dua bulan 'buka' Syarikat Perimekar, beliau menjadi 'orang-tengah' dalam urusan Kerajaan, beli kapalselam. Bazir WANG Rakyat RM 500 juta untuk bayar komisen. Altantuya cilok-masuk untuk 'menagih' sebahagian 'durian-runtuh'. Selepas 10 tahun, kes belum selesai. Sebaliknya pembunuh Altantuya pula menghantui UMNO dan Najib.

2. Deepak Carpet - Kenalan Najib dan Isteri. Dapat pinjaman RM 30 juta tanpa-faedah.

3. Jho Low....dalang utama bersama Najib, selain Khadem al-Qubaisi dan Mohamed Badawy al-Husseiny, dalam Kemelut 1MDB..

Rumusannya:-
Selagi Najib menjadi PM, selagi itu lah UMNO dan BN terpaksa bertungkus-lumus menepis segala tohmahan, samada betul atau tidak, setiap kali pembangkang menjadinya 'bahan' kempen Piliharaya.

JMS said...

DAKJ,

Bagi pemakan-pemakan dedak, penjilat-penjilat, parasit-parasit dan lintah-lintah, minda mereka telah dikondisikan untuk hanya dapat menerima kebenaran bahawa sebarang perpindahan keuangan hanya berlaku secara 'simple dan direct', sebagaimana mereka menerima gaji, pencen, elaun atau apa jua upahan yang dikreditkan terus ke dalam akaun bank masing-masing.

Oleh kerana itu, mereka bermati-matian mempertahankan ketidakbersalahan Najib.

Mereka tidak dapat menerima hakikat perpindahan keuangan dari 1MDB, telah melalui jalan yang berlaku-liku, modes operandi yang amat intricate dan komplekas sebelum akhirnya masuk ke dalam akaun Najib.

Mereka juga tidak dapat menerima dan mempercayai kerana mereka mempunyai niat jahatlah maka mereka melakukan perpindahan keuangan cara begitu walaupun pendedahan demi pendedahan telah dibuat mengenainya.

Mappadulung Daing Mentimun Bapak Penyamun Sebaronne said...

Press secretary PM issue kenyataan rasmi PMO berkenaan tindakan mahkamah Tun...... Very emotional dan unprofessional. Mcm budak2 sekolah punya statement...... Kakakaka

Zalman A said...


The WSJ may have missed the full significance of its article that mentioned "Tan Kim Loong" as the person who set up Tanore, the company from which Mappadulung "aku sain buta2 jer" Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone obtained his US$681 million in 2013.

The piece of new information in this long article was that the beneficial owner of Tanore Finance Corporation, a company set up by Aabar’s Falcon Bank in October 2012, was Tan Kim Loong, whom a “person familiar with the matter” had informed WSJ was an

Perhaps that person familiar with the matter had assumed that WSJ would themselves be familiar with the fact that they were referring to the Chinese name of none other than the famed ERIC TAN?!

Did WSJ fail to spot the significance of the name Tan Kim Loong, or Eric Tan?

Eric Tan, an associate of Jho Low. was a key fixer for Jho Low and is currently under investigation by the Singapore authorities. In particular, he is facing allegations that he organised (with suspended Singapore banker Yak Yew Chee) for US$20 million dollars to be wired by a Jho Low company Acme Time to PetroSaudi’s Tarek Obaid.

This means that the same fixer, who channelled millions from Jho Low to Tarek Obaid, who was linked to 1MDB through the PetroSaudi deal, was the man who incorporated Tanore Finance Corporation and gave it an account at Aabar’s very own Falcon Bank, which was linked to 1MDB via a different Abu Dhabi deal.

The dots are being connected across the world.

Yet Mappadulung & his geng kaki bodek try to pretend the money had come from a Saudi royal figure.

The story cannot last.

It is obviously a lie.

The moment Saudi Arabia is asked formally for verified documents under MLA treaties, they will have to distance themselves from Mappadulung.


sukasamasuka said...

Datuk.

Bila dengar Datuk cerita Amerikan Pie, aku pujuk la orang rumah buat sikit, mau rasa la konon. Adoooi...bising nya dia...katanya Amerikan Pie tu cerita sex, bukan makanan???? Dia chinchang aku halus halus, Datuk!!!

Kali ini tulisan Datuk cantik dan senang mau difahami sebab orang kampung macam aku ni mana pandai baca yang heavy heavy.

Teruskan Datuk...vely good!

Tiada seorang pun tau apa Amerikan Pie tu sebenarnya...orang kampung la katakan. Di kampung kampung macam kami ni...orang kenal Obama, tapi bukan Amerikan Pie.

Sejak bila pula kita dapat 681 keping Amerikan Pie? Siapa yang kasi hamtar pie tu? Obama? Clinton? Bila durang hantar? Kalau ada, aku minta se cupak...mesti sedap.

Othman Ahmad said...

My Gosh...'681' American pie and US$'681' transmitted into Najib's personal account at AmBank, what a co-incidence, man..??

Cekap betul talibarut Jho Low buat kerja underworld menggunakan special code ala Jebon.

Zalman A said...


Prime Minister Najib Razak has hit out against certain leaders saying that they once championed nationalism but were now seeking foreign aid in the country’s domestic affairs.

“These people are willing to abandon principles, in fact, gamble away the nation’s sovereignty purely for their personal agenda,” Najib said in his latest post on his Facebook account.

“We do not need, we must not seek foreign intervention in our affairs,” he said. “Let our affairs be determined by the people themselves.”

TRANSLATION:

"Adoi, camne nak kabber-ap siasatan luar negara nih?"

What a shame that investigators in 7 countries cannot be sacked, transferred, arrested, blackmailed, forced to go on leave, and that Mappadulung-friendly puppets cannot be installed everywhere.

In any case it seems we have been interfering in other countries' affairs too.

Some random (and completely fictional) examples:

a) Forming a 3-way conspiracy to defraud the UAE

b) Passing US$681 million via BVI, USA, Singapore jurisdictions

c) Stashing assets in Swiss bank accounts, which are under Swiss govt control worldwide

d) Diverting funds to USA for making films and buying property

e) Using the proceeds of organised songlap activities for personal expenses in foreign jurisdictions, such as buying luxury items and jewellery

So who is at fault?

If you don't want international investigations, don't break international laws.

Simple, kan.

Anything more to say? said...

Datuk,
Tengku Razaleigh is getting famous (or infamous) for his remarks that when he signed the Kelantan Declaration, wasn't it just like signing an attendance list, just sign lah.
No wonder his mentee also fell back on these words, he just signed the 1MDB documents "aku sain buta2 jer"

What to do Tengku Li, you reap what you sow, hope you are proud of your "product"?

panglimo potaseh said...

Apa sudah jadi ni Pak Kadir .. putar-putar .. pusing-pusing .. duit tunai .. kira pakai unit .. tak de kes .. duit derma .. duit untuk pelaburan .. yang bagi duit dah kiok .. duit dah pulangkan balik .. yang cantiknye sebelum pilihanraya Sarawak, terpacul pula Pak Arab ngatakan duit tu sah, Raja Arab yang bagi .. dibagi camtu je untuk mengenangkan jasa Panglima Islam kita. Pada saya Sultan Salahuddin pon tak pernah dikenang jasa nya sebegitu sekali. Maka itu Najib diistiharkan bersih lagi suci .. kes tutup. Maka bolehlah tumpukan pilihanraya Sarawak pulak. Ingat tak dulu apa jadi sebelum pilihanraya Sarawak .. ha .. mitos Anwar entot dengan China Doll.

Nah keluar pula angka 681 .. ada kaitan pula dgn Si Cina tembam Jhlow. Apa ni .. main-main ke .. mentang-mentang kita depani mereka cara berhemah, naik kadok pulak mereka ni. Mungkin kita perlu memikirkan kembali dengan serius kata-kata Chedet, betapa sampailah masanya kita bertindak lasak, didalam usaha menurunkan Najib .. tidak lagi berceramah dan mendengar ceramah sahaja .. jika tidak kerja putar dan pusing ini akan berterusan.

Ummu Aiman said...

Assalamualaikum

Datuk dan pembaca yang dihormati

Di hari Jumaat yang mulia ini saya tidak putus berdoa semoga PM, isteri dan kuncu-kuncunya diberi hidayah untuk bertaubat nasuha. Semoga Allah buka hati mereka untuk mengaku semua salahlaku dan kembalikan semua harta rompakan secara sukarela. Saya juga berdoa kesemua mereka dibawa ke muka pengadilan dan diberi hukuman yang selayaknya.

Semoga Allah mendengar doa rakyat kecil yang dizalimi seperti saya. Aamiin.

JOE said...

Elok suruh baring atas blok ais je dlm freezer room. Biar dia pakai underwear je. Kalau fully stripped takut IO tak selera makan nanti. Hihihi.

Dapatgajibukanpengorbanan said...

PMO Pandai Mengampu Only, Pengampu Professional Office, Pejabat Mengampu Only.

Nor Firdaus Affendi said...

This morning, I recalled some of the facts I read earlier in an article produced by an American intelligence agency. Besides Malaysia, Brazil is also in the midst of a grand corruption scandal involving their President and state-owned national company. In the article, it states that their AG estimates the losses from the entire affair will likely surpass USD 5.3 billion.

This fact has kept lingering in my mind. After reading the article, I have become more curious. How about 1MDB? We are aware that the total amount of their loans was around RM 50 billion. I am not sure the current figure after the so-called 'successful' rationalisation plan took place. Bear in mind that this is the loan figure. How about the losses? What is the economic impact of 1MDB, of course in a negative way, to the rakyat? How much do rakyat have to absorb because of this stupid company, one of the stupidest in the history? And for how long do rakyat have to absorb? How can we mitigate the effect? What are the strategies? Can we create a new economic activity? Do we have the capabilitiy to do it soon so we can generate more money to replace the ones that have been stolen or misused?

If Brazil could come out with a solid figure estimating their losses, what is our figure?

Owh my God, a lot of questions to answer! Then I realized, 'Well, at least Brazil has a good AG but Malaysia doesn't have one.'

What we have... a useless company, useless leaders, and a useless AG.

So I was wondering, how low are we now? And how lower can we go?

Just a few minutes ago, I was reading a comment on the WSJ website:

"Great Pultizer Prize investigative work. fantastic series. You guys keep digging up more. Keep at it. Looting oil wealth has Nigeria on the brink. Malaysians and Nigerians deserve better.

You trace that money through US accounts Najib will not be indicted due to State. But you have demonstrated to my satisfaction as a trial attorney, guilty on Count 1 Money laundering in US, and perhaps securities fraud if some investment money from US investors.

They are in big trouble. Najib too big to fail? Not long if you keep following the money!!"

And I was like, "Malaysians and Nigerians deserve better? Is that our level? Is that how people perceive us now? Just like one of the corrupted African countries? Like Nigeria?"

Sometimes I feel what I have seen, heard, experienced in the past few years, especially since last year is like a dream. Sometimes I feel like this was a story of other country.

Unfortunately, this is the reality. This is a story of your country and my country. A story of our country in the 21st century.

Back to my question - how low are we now? I think I have figured out the answer. I mean, when someone associates your country with Nigeria, that tells us a lot.

How lower can we go? I am still not sure.

Northerly typhoon said...


From Free Malaysia Today:

KUALA LUMPUR: Besides Prime Minister and Umno President Najib Abdul Razak, and Tamrin Ghafar representing his family, the list of people who are likely to speak at a function on Saturday in Melaka includes Tengku Razaleigh Hamzah, noted a political analyst in his latest blog posting.

“It’s understood that the Prime Minister’s Department itself persuaded Razaleigh to turn up at the function and state his piece.”

Why Razaleigh, asks Shahbudin Husin the analyst. “Is this a sign that a change would be taking place in the country soon?”

The analyst was commenting on the scheduled function on April 23 in memory of Ghafar Baba at the Memorial Tun Ghafar Baba in Bukit Peringgit, Melaka. “The function is to observe the 10th anniversary of Ghafar’s passing.”

sukasamasuka said...

Datuk.

Duit wang tunai sebanyak USD681 million atau RM2.6 Billion dalam akaun Mohd Najib di AMBank pada Mac 2013 adalah DUIT CURI........bukan nya "DERMA".....bukan nya "American Pie"....dan, bukan juga "Pelaburan"....pangil lah atas nama apa sekali pun...tetapi duit itu adalah sebenarnya DUIT YANG DI CURI DARI HARTA RAKYAT MALAYSIA.


Cakap apa saja lah...tapi hanya seorang saja di muka bumi Malaysia ini yang ada kuasa untuk membawa keluar...membawa masuk...duit sebanyak USD681 million (RM2.6 billion)...hanya seorang saja...bukan Agong...bukan Zeti...bukan Tun M....jauh sekali lah Datuk AKJ....tapi hanya seorang saja...bukan tuhan atau dewa dewa...bukan jin atau iblis...tetapi hanya seorang saja....dia adalah manusia.....nama nya, Mohd Najib Razak...kerjanya, sebagai PERDANA MENTERI MALAYSIA....kalau kita ada Menteri Kewangan pun, beliau tidak ada kuasa yang besar ini....

Duit sebanyak itu bukan America Pie...atau derma...atau pelaburan....atau gaji Perdana Menteri....bukan...tetapi DUIT CURI!

WANG TUNAI SEBANYAK RM2.6 BILLION ITU IA-LAH DUIT YANG DI CURI OLIH PERDANA MENTERI MALAYSIA MOHD NAJIB...bukan duit bapa nya...bukan duit mama nya...dan bukan duit bini nya....atau duit orang Arab.

Banyak bangsa lain yang terlibat dalam kes curi ini...Cina lah ...Arab lah...orang putih lah...Melayu lah...tetapi semua orang ini TIDAK ADA KUASA...TIDAK ADA DUIT....yang ada kuasa dan yang pegang duit ia-lah Mohd Najib, Perdana Menteri Malaysia...

Jadi yang mencuri duit ia-lah PM Mohd Najib....sebab dia ada kuasa...dan negara banyak duit. Ini bukan nya...harap pagar, pagar makan padi...PM Mohd Najib makan padi semada ada pagar atau pun tiada pagar sebab ITU ADALAH AKHLAK TABIAT NYA YANG SEMULA JADI!

Allah Taala tetap sayang pada mahkluk ciptaan nya....tapi PM Mohd Najib berdepan dengan manusia, bukan nya Allah Taala. Maka itu, dia berdepan dengan hukum manusia...hukum Allah Taala lain cerita, aku tidak mau tau...tiada siapa akan tau selagi bergelar manusia.

DUIT CURI TETAP DUIT CURI...HALAL DIMAKAN KALAU SESIPA YANG MAKAN TIDAK TAU ITU DUIT CURI.

TETAPI, KALAU ADA DIANTARA KAMU YANG WAS WAS DUIT SI NAJIB ITU DUIT CURI...LAGI BAGUS KAMU MAKAN DAGING BABI PANGGANG, YANG MELAYU MELAYU TU LAH...FAHAM?...BELUM FAHAM JUGA...TIDAK APA LAH...buat lah apa yang kamu mau buat.

Itu bukan American Pie...tapi duit curi...ingat lah tu....jangan kita suka mengubah ubah sebab kalau yang salah tetap salah.

American pie ada-lah yang makanan yang sedap dan popular di kalangan penduduk orang America.

sukasamasuka said...

Datuk.

"12. Jawapan kepada misteri pie Amerika dan derma Arab ini akan terjawab kalau Jho Low boleh dibawa balik dan dipaksa duduk atas blok ais dalam bilik hawa dingin selama beberapa jam. Pasti dia akan menyanyi macam burung kenari."

Kesian budak Cina tu kalau kita buat dia sampai begitu sekali. Itu bukan cara nya!

Jho Low tidak ada duit sebanyak itu...USD681 million (RM2.6 billion). Dia hanya budak suruhan Mod Najib yang mempunyai kuasa mutlat sebagai Perdana Menteri untuk mencuri duit dari khazanah negara. Jho Low dapat upah...dia buat sebab dia ada upah...tapi itu aku tidak mau tau...dia buat kerja mesti dapat upah.

Soalan nya dari mana PM Mohd Najib dapat duit sebanyak RM2.6 billion dalam akaun nya di AMBank. Itu saja.

Hingga la ke saat ini, tidak ada " “kebetulan” dalam cerita 1MDB dan “derma” AS$681 juta kepada Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak."

Aku malu Perdana Menteri yang aku undi dulu sudah jadi pencuri...apatah lagi dia berbangsa "Melayu"....beragama "Islam"....mengaku seorang "Muslim".

Buka tiada Melayu yang beragama Islam jadi pencuri...banyak...tetapi, seboleh boleh nya, jangan lah dia yang bergelar Perdana Menteri....sebab hanya Melayu saja yang bolih jadi Perdana Menteri Malaysia...bukan dari bangsa lain seperti Cina, India, Kadazan atau Dayak....hanya Melayu....bangsa ku...sama agama dengan aku.

INI KE MELAYU????

INI KE AKHLAK SEORANG PEMIMPIN MUSLIM????

INI KE ISLAM WASSABIYAH AJARAN UMNO???

BEGINI KE SYARIAH-COMPLIANT ISLAMIC INDEX???


I DON'T WANT TO BE PART OF IT...THANK YOU...ARIGATOU GOZAIMASU!

BUT, THAT'S MY CHOICE...I DON'T KNOW YOURS!!!!

Zalman A said...


"Dr Mahathir Mohamad will not apologise to Prime Minister Najib Abdul Razak regarding 1MDB and the RM2.6 billion issue because the former premier is aware that the allegations are nothing but slander, said Umno supreme council member Mohd Ali Rustam. The senator also claimed that Mahathir could be disappointed with Najib for not being supportive of his son Mukhriz."

Datuk, I am getting quite annoyed by people who have no imagination, and keep repeating like parrots that Tun's criticism of Najib is all about Mukhriz.

I think it has nothing to do with Mukhriz whatsover.

Tun is just echoing the feelings of the vast majority of the rakyat.

The last recorded poll (Merdeka Centre) showed approval for Najib at an all-time low of 31% among Malays and 23% of the overall population.

I am willing to bet it is even lower now.

Najib can win a tiny bit of respect simply by resigning and leaving the country (if he so wishes.)

He should have done so a long time ago.

aku said...

Kadiag, salaam.

Lepaih aku baca tulihsan hang pasai American Pies teringat aku lagu Don MacLean, yg 'refrain'nya lebih korang macam ni:"so bye bye miss American Pie,
drove my Chevy to the levee and the levee was dry,
Dem good ole boys were drinking whisky and rye....
singing this'll be the day that i die...this'll be the day that i die..."

Kali ni bukan lagi pasai jeket merah James Dean, Janis Joplin dll., tapi pasai khianat pd amanah.
Ni aku turun sikit tulihsan Mahmud Yunus erti 'khianat' dipetik dari DUNIA ISLAM.

'Khianat artinya curang, culas, tidak jujur, tidak lurus hati. Menurut Raghib al-Isfahani, khianat kurang lebih sama artinya dengan nifak (orangnya disebut munafik). Khianat dapat terjadi terhadap diri sendiri, terhadap Allah SWT dan Rasul-Nya, dan terhadap orang lain.

Rasullullah SAW menempatkan khianat sebagai salah satu tanda munafik. Dikatakan bahwa “Tanda munafik itu ada tiga: apabila berbicara, dia dusta; apabila berjanji, dia ingkar; dan apabila dipercaya, dia khianat.” (HR Bukhari dan Muslim).

Takat tu saja Kadiag, hanya hang pon tau pintu tobat masih lagi terbuka, wa sallam,
Dengan rendah hati,
Aku.

tatang ka said...

Saya rasa kita tdk perlu layan statement pemakan dedak kerana lagi kita layan lagi banyak masa kita habis dan mereka akan seronok dan fikir kita bodoh termakan umpan. Setiap kali rakyat bentas statement mereka ,keluar lagi statement baru dari dedak lain. Itulah strategi mereka sampai PRU 14.Kan simple saja takanlah pegawai tinggi syarikat 1mdb bodoh. Tandatangan dengan Aabar yg tiada Ltd Abu Dhabi bayar kepada Aabar yg berLtd BVI.
Kan sdah jelas salah dan dedak pun bukan bodoh. Mereka dari awal pun sdah tahu salah.Jadi setiap kali PC atau PS diadakan oleh dedak kita cuma tanya mana bukti. Tunjuk bukti. Budak budak dituduh pun pandai tunjuk bukti. Itu sdah mencukupi.

yana said...

Salam Datuk AKJ.

Semoga Datuk sihat selalu hendaknya.

Datuk, saya agak khuatir belum sempat pun kita bawa balik Taek Jho Low ini untuk didudukkan di atas blok ais, beliau sudah pun 'diaiskan' di mana-mana... Saya rasa tidak keterlaluan saya mengatakan sedemikian memandangkan dalam keadaan sekarang apa pun tidak mustahil.

Taek Jho Low adalah kunci kepada segala misteri Perdana Menteri kita yang termasyhur seantero dunia kini. Kena pastikan Taek Jho Low selamat! Kalau tidak PM lah yang selamat.

Take care Datuk Kadir Jasin :)

Zalman A said...


Selamat pagi Datuk,

What is the big deal about the PAC chairman deleting a few lines from PAC report?

Perhaps the deletion happened close to lunchtime, as previously:

"Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin berkata terdapat salah faham terhadap penggunaan “ayat cari makan” dalam sidang medianya hari ini.

Hasan berkata beliau sebenarnya menyediakan makan tengah hari untuk petugas media bagi mengeratkan hubungan dengan kumpulan itu.

“Ketika sidang media hampir tamat, saya menjemput petugas media untuk makan tengah hari dan selepas itu secara bergurau saya bercakap 'saya pun cari makan' bagi mewujudkan suasana lebih mesra dengan petugas media."

When blood sugar is low, people can make errors. We understand.

But the sentences deleted were very important, because they said that Good Star Limited belonged to a person unrelated to the joint venture between PetroSaudi and 1MDB.

Who said so? Bank Negara Malaysia.

Yes, BANK NEGARA.

You can see the problem. The dedak-eaters can claim "doctored documents", "komplat Yahudi", "topple" etc, but this is BNM's own findings. What can they say now?

This BNM confirmation proves that the US$700 million which went straight from 1MDB’s Deustche Bank account in KL to the Good Star Limited account at RBS Coutts in Zurich on 30th September 2009, was deliberately siphoned out of the joint venture.

So now a 'Sirul' is needed, or the next best thing, a 'Shahrol'.

However, as Shahrol Halmi told the PAC, he had ignored the Board in this matter, because it was overruled under the provisions of Section 117 of the articles of the company, which gives the final say in all matters to the Minister of Finance, Najib Razak.

I think Shahrol should re-evaluate his upcoming starring role in the sandiwara sembelih kambing hitam.

He was under orders.

But this case is no mystery at all, because the rest of the evidence makes it clear whose orders he was under.

Zalman A said...


I was very amused to hear one of the dedak-eaters say yesterday that "local investigations had completely cleared the PM and 1MDB".

Let's be accurate:

a) BNM investigation: Led to request for prosecution of 1MDB not once but TWICE. Blocked by 24-hour replacement.

b) MACC investigation: Clearly there was a case, otherwise the MACC would have closed the files on their end. Blocked by 24-hour replacement. MACC request for MLA not granted by 24-hour replacement. MACC panels wanted to ask for review of decision, but were disbanded.

c) PAC found that up to US$7 billion is unaccounted for in 1MDB, BNM evidence (deleted) that US$700 million was siphoned to the wrong people.

So let's be accurate:

Mappadulung "aku sain buta2 jer" Karaeng Sanrobone's only talent seems to be appointing very hungry people who are "looking for lunch" to oversee, edit and block these investigations into himself.

But to say "local investigations had completely cleared the PM and 1MDB" is wrong.

Zalman A said...


Interesting theory from Sdr. Shahbudin, or maybe it's just the nasi beriani talking?

"Untuk itu, tulisan mengenai Tengku Razaleigh kali ini bukan berdasarkan mimpi sebagaimana yang pernah saya tulis sebelum ini.

Saya terjaga apabila seseorang menelefon dan pantas memberitahu bahawa Ahli Parlimen Gua Musang itu akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Kedua dan Menteri Kewangan tidak lama lagi.

Sebab apa?"

http://shahbudindotcom.blogspot.my/2016/04/ku-li-bakal-dilantik-tpm-kedua.html

"Tapi bukankah Tengku Razaleigh nak jadi Perdana Menteri, bukannya Timbalan Perdana Menteri?

Daripada tak jadi apa-apa, dapat jadi Timbalan Perdana Menteri pun kira okay juga, kata pemanggil tadi penuh yakin.

Hmmmmm...."

Zalman A said...



"PetroSaudi International, the firm which partnered with 1Malaysia Development Berhad (1MDB) in a now defunct investment joint venture, has refused to comment if it owned Good Star Limited, which was the recipient of some US$700 million from the Malaysian government investment arm in 2009.

The US$700 million was part of 1MDB's US$1.83 billion investment in the PetroSaudi joint venture. Another US$330 million was reportedly paid, also to Good Star, two years later in 2011.

The Weekend Australian reported that, in an emailed response to questions from the newspaper, PetroSaudi lawyers have refused to say whether the company owned Good Star."

Phulamak.

Unfortunately for PetroSaudi, ther two existing offices are in the UK (most directly implicated wit 1MDB) and in Switzerland.

These countries are both in possession of the evidence.

The Serious Fraud Office of the London Police are on the PetroSaudi-1MDB case.

Perhaps TS Zeti will be proven right - in this day and age, financial criminals cannot hide.

Tebing Tinggi XVII said...

Note how Rocky, Another Brick In The Wall, Big Dog, LSS, Helen Ang etc have apparently gone quiet on 1MDB. Now, why is that?

There are 2 court cases currently in Singapore. One is Xavier Justo suing Tong Kooi Ong in the Singapore High Court. Let's see how this plays out when Tong's lawyers can cross-examine Justo, no holds barred.

The other case, which could be more interesting, is a former private banker (Yeo Jiawei) with Swiss private bank BSI who has been charged "with receiving ill-gotten funds" (TODAY, http://www.todayonline.com).

As too the reported comments by the Singapore Second Solicitor-General who said that the probe under way "involves a staggering amount" of money and that "this is without doubt the most complex cross-border investigation that the Commercial Affairs Department has done." He said that the case involves multiple transactions, multiple entities in several jurisdictions as well as sensitive information.

Why does that sound familiar?

I am waiting to see if this is reported in the Malaysian mainstream media.

NajibNazak said...

Itu lah TDM takut bi Si Jibby jadi PM, more damaged to UMNO legacy.

Pak Lah no worries, he still sleeping very soundly... he doesnt care.

Raja Abdul Rahman Dain said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati. Nampaknya perbahasan ini sudah sampai ke peringkat dalam "aviation language PNR (point of no return)". Masing-masing akan mempertahankan kedudukan mereka sehingga penghujungnya yang pasti akan berakhir selewat-lewatnya pada PRU ke 14.Sebagai seorang Islam saya yakin disebalik sebarang masalah ada baiknya.Apa yang berlaku sekarang adalah pendedahan kebaikkan dan keburukan satu kumpulan yang selama 50 tahun paling bantu-membantu sesama mereka tetapi oleh sesuatu sebab pada masa ini berusaha mendedahkan keburukan rakan seperjuangan mereka .Melalui pendedahan aktiviti-aktiviti yang dijalankan mereka di dalam dan luar Negara genarasi muda akan belajar keadaan sebenarnya bagaimana Negara kita ditadbirkan selama 50 tahun dahulu dan apa yang perlu diawasi untuk mengelak penyelewengan dari berlaku.Kita terima apa sahaja keputusannya kerana sudah pasti ia membolehkan kita mengetahui kedudukan sebenarnya yang melanda Negara yang kita cintai.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategic Vision,
Petaling Jaya

Alias Dasuki said...

Datuk, salam.
Zalman A's breaking news sounds very probable. It's quite obvious that we are being short-changed. One party gets the plush job, the other goes scot-free, and we remain the BORN LOOSERS.

Dirty Harry said...

Gua Musang MP will be appointed as Second Deputy Prime Minister and Finance Minister soon.

Full article: http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=614180:bombshell-in-bid-to-stay-on-as-pm-najib-to-make-ku-li-finance-minister-second-deputy-prime-minister&Itemid=2#ixzz46esDwFgR
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

No wonder if this is true, the Gus Musang MP has started to dirty his hands.
His legacy is already in tatters, who cares what he does, already lost the moral high ground and now seen to be complicit in what's going wrong in this country.

sukasamasuka said...

Datuk.

Selagi kita ada system yang macam sekarang ini, sesiapa saja yang jadi Perdana Menteri....bolih...dan akan...menggunakan nya untuk kebaikan....atau pun untuk keburukan. Tiada siapa yang dapat meghalang Mohd Najib daripada apa yang dia mau buat....sesuka hatinya....dan sewenang wenang nya.

System yang ada sama seperti yang dulu...tetapi dulu ia-nya berguna untuk kebaikan kita semua....sekarang, pula sudah diputar balitkan hingga ketahap apa yang sudah kita lihat dan rasa pada saat ini.

Salah nya terletak dalam UMNO itu sendiri sebagai party yang menerajui kerajaan Federal selama 60 tahun....dan juga kerajaan negari yang pernah dikuasai olih UMNO dalam BN.

Maka itu, tidak ada cara lain kecuali:

1. Kerajaan campuran atau Unity Government selepas PRU14...INI SAHAJA YANG BOLIH MAMPU MEMBAWA PERUBAHAN.

2. Campur tangan pihak kuasa besar untuk membuat siasatan di luar negara. Aku sangat setuju cara Tun Dr. M minta bantuan untuk membongkar salahlaku pemimpin negara sebab dia terlibat dengan jenayah haram antarabangsa. Usaha ini mesti dikuatkan lagi.

3. Lupakan BNM, PDRM, MACC dan agensi seperti ini...termasuk la kuasa kuasa sultan melayu yang memang tidak ada kuasa langsung. Semua aktivity dalam negeri untuk menyelidik siasat hanya buang masa dan duit rakyat...kita tumpukan yang diluar negara sahaja....hingga disuatu masa selepas kerajaan Federal yang baru dapat ditubuhkan...kalau bolih. Kalau tidak bolih maka aku cadangkan suatu referendum untuk negeri negeri yang minat mau keluar dari Malaysia melalui piagam Bangsa Bangsa Bersatu. INI BOLIH DILAKUKAN mengikut lunas lunas undang undang negara yang ada sekarang. INI SAJA CARA NYA.

Zalman A said...


'So Najib goes not to his business partners, the Saudis, but their neighbors, the UAE, IPIC to underwrite both deals.

Some Saudi may give to Najib US$681 million for nothing, but not IPIC. It has shareholders and the London Stock Exchange (LSE) to answer to. So, in its turn, IPIC asks Malaysia for collateral but at that early stage, year 2010, what has 1MDB got other than MYR1 million as paid-in capital? Nothing, not the JV, no Argentinian oil fields, no Turkmenistan. Nothing, except this: a lien on the power assets — later known as Edra Energy — with which US$3.5 bn was supposed to buy, starting with Tanjung Power.

Most of the money never went to those power plants anyway but transferred instead to some island bank accounts. Now, worse for IPIC, Arul has sold all of Edra, alongside the Bandar Malaysia land (used partly as justification to raise the third, US$3 bn tranche of bonds). Those sales left the Emirate holding what for collateral? Nothing, but a worthless piece of promise on paper.

This train of affairs isn’t a matter of speculative conjecture but constitutes an easily traceable chain of events but are now unraveling.'

https://dinmerican.wordpress.com/2016/04/22/malaysia-azalina-and-tomb-of-lies/

sukasamasuka said...

Datuk.

"Return to the right path like Safiey, Jamil Khir tells transgender people....Minister in the Prime Minister's Department Jamil Khir Baharom said Safiey's action should be emulated by other transgender persons who strayed from Islamic teachings.

"Safiey strayed from Islamic teachings but he received enlightenment and returned to being a man who believes in religion," he said during a community function at Guar Chempedak community hall in Yan, Kedah, today."

(http://www.malaysiakini.com/news/338954)

SOMEONE IS TALKING!!!!!

YOU JUDGE PEOPLE...YOU SHALL BE JUDGED!!!!

LET GOD JUDGE THOSE PEOPLE...NOT YOU JAMIL...NEVER YOU...YOU CAN NEVER DO THAT AS LONG AS YOU HAVE "STOLEN MONEY" FROM THE POORS AND THE ORPHANS....THIS IS NOT FITNAH...ITS IN YOUR BILLS, INVOICES AND RECEIPTS!

"Sesunguhnya orang orang yang memakan harta anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu menelan api sepenuh perutnya dan mereka akan masuk kedalam api yang menyala -nyala (neraka)" an-Nisa 4:10

JANGAN LA MENGAJAR ORANG JAMIL KHIR...KAU BAU BUSUK...LAGI BUSUK DARI ORANG YANG KAU HINA! BOS KAU BUKAN MAIN BUSUK...SEDAR LAH.

YOU NEED ENLIGHTMENT BECAUSE YOU KNOW ABOUT RELIGION.

Cili Padi said...

Assalamualaikum Dato',
Ada lebih baik dibuat pilihanraya umum 14 dgn kadar segera.
Pulangkan kuasa pemilihan kepada rakyat.
Biar rakyat yg tentukan pemilihan.
Biar rakyat yg tentukan siapa diberi mandat kepercayaan.
Biar rakyat yg tentukan siapa yg memerintah.
Daripada kita tunggu hingga 2018 rasa macam beribu tahun menunggu.
Dlm menunggu 2018 tah apa pulak benda, aset, wang yg lesap lagi.
Hutang makin menimbun semua terbeban atas rakyat.
Hasil kurang, banyak syarikat bungkus, kos kehidupan naik rakyat tersepit.
Esok tah apa pulak subsidi rakyat yg ditarik, cukai yg ditambah, harga barang yg naik, potong sana potong sini.
Namun dalam kesempitan hidup rakyat, ada orang yg semakin hari makin kaya bermewah-mewah.
Adilkah begitu???
Jadi memang patutlah kalau PRU 14 diadakan secepat yg mungkin.
Eloklah dihilangkan keresahan rakyat jelata dari hanya memuaskan kemahuan segolongan manusia yg munafik dan tamak.
Wasallam.

msh said...

Salam Dato.

(maaf..sekadar menulis)

Sy pasti...masa akan menentukan kedudukan Bugis HZ ini.

Tetapi yg sy pasti....Bangsa Melayu kini menuju kearah kehancuran didlm berberapa dekad lagi.
Kuasa memerintah akan terhakis juga akhirnya (boleh didebat).

Kata2 Hang Tuah..."Tak kan Melayu Hilang didunia"...ada kebenaran...sy setuju.
Tetapi lagi Tepat.. kata Tun M.."Melayu tetap ada...."Tetapi ada yg macm mana".

Pokoknya Melayu tetap ujud...tetapi berada didlm kedaifan..kesengsaraan dan sentiasa menghadapi kehidupan yg sukar walau pun berada didlm Negara sendiri berbanding kaum2 lain....spt status dan kedudukan kini tetapi akan menjadi lebih teruk lagi.. dimasa hadapan.

Semua ini terjadi kerana Parti Melayu Umno telah hilang fokus...tersasar dari landasan berpunca dari Ketua2 yg tamak haloba...menipu dan mencuri tanpa rasa bersalah...memperalatkan ugama demi survival diri..dan hilang Jatidiri dan roh bangsa.

Semua ini menjadi lagi mudah buat ketua2 Melayu melakukan sesuka hati keranaan majoriti bangsa pula mengambil sikap mudah dgn sikap 'tidak apa...malas berfikir tentang kesan atau akibat jangka panjang bila sanggup menerima...mempertahan dan menyokong Ketua2 bermasalah lagi mungkar memerintah negara.

Didlm Parti Pas dan PKR pun demikian juga...sikap bendul dan hormat pd Ketua secara keterkaluan.
(sila baca Topik Dato dan komen2 lepas tentang Jatidiri Bangsa Melayu).

Dikalangan Ketua2 Melayu...Perangai Ketua spt Bugis HZ ini bukan keseorgan...malah ramai yg masih nerada didlm Parti boleh kita kategorikan serupa...2x5.

Lihat sahaja kelaku org2 spt KJ..Azalina.....Bashah....Nur Jazlan...Mahazir..Nazri..Sabri Rais Yatim...Shahidan...Tengkiu Nan..Shahrizat dan Jawa totok yg semuanya 'Dedak Eaters' belaka.

Mari kita bertanya pd diri.."Apa bezanya mereka dgn Bugis HZ ".

Hilang satu spt dia akan timbul sepuluh menggantikan.

Persoalan2 spt ini wajar kita tanya pd diri kita yg berbangsa Melayu...

"Bangsa Apakah Org Melayu Sebenarnya".

Bangsa apa yg boleh menerima Ketua yg penuh kontroversi malah nenyamun hak mereka sendiri.

Zalman A said...


Salam Datuk,

On Monday the US$50 million interest becomes due on 1MDB bond.

It may or may not be paid, but one thing is very clear:

The UAE is not going to kabber-ap the theft of US$3.5 billion any more. They want justice done.

Now the forensic logic becomes deadly:

a) Did Khadem al-Qubaisi and Mohamed Badawy al-Husseiny set up "Aabar Tiruan", or did they merely profit from the theft?

b) Who set up "Aabar Tiruan", and why?

c) Who else profited from the theft?

d) Is there a link between "Aabar Tiruan" and Tanore Finance?

e) Did money flow from "Aabar Tiruan" to Tanore Finance, and then did 681 American pies arrive in Malaysia from that same flow of money?

So there is now very little left to solve. Just a few loose ends to tie up.

I wonder how well Mappadulung "aku sain buta2 jer" Karaeng Sanrobone is sleeping these days.

usry said...

Sekarang lubang sudah tak boleh tutup dah,.. Habis la kita kali ini. Ekonomi kita sure dalam bahaya.. Mohon Allah lindungi Malaysia.

usry said...

Lubang sudah pecah. KLSE down 26 point now ( 26/4/2016). Harap2 negara kita cepat pulih. Jika terus begini.. Kita semua habis..

JMS said...

DAKJ,

Najib masih bercakap tentang kejayaan dan kehebatan ETP, GTP dan entah apa-apa 'p' lagi.

Ternyata dia dan kuncu-kuncunya hidup dalam dunia mereka sendiri, terpisah jauh dari realiti.

Mohd Saifulnizam said...

Datuk, Saya sebagai melayu yg terasa
diperbodohkan terasa sungguh sedih sgt. Skrg ni org depa dok bangga sebab menang PRK dan ini dijadikan kayu ukuran bahawa rakyat masih menerima dan menyayangi mereka. Rakyat dibutakan mata dengan kononnya PM kita baik hanya sebab bagi satu drum set pada gadis yg kekurangan anggota. Sungguh simbolik penberian itu dengan apa yg terjadi pada kita semua. Saya yg bodoh ni walaupun saya lulusan Luar Negara rasa sgt hampa. Datuk, saya bukan penyokong pembangkang tapi saya dah takdak hati nak sokong kerajaan jadi wallahi, wabillahi watallahi kalau najib tak ditangkap, wallahi wabillahi watallahi pilihanraya umum yg lepas ada pilihanraya saya yg terakhir. Saya tidak akan lagi mengundi selagi najib tidak ditangkap. Ini bukan lagi kisah mcm Tun M dan Anwar. Ini kisah negara kita sudah dimalukan oleh PM kita sendiri dan menteri menteri semua menyokong PM kononnya kerana setia dan TS Muhyiddin DS Shafie dan DS Mukhriz dibuang kerana tak setia. Setia apanya? Setia dgn penyamun maknanya negara kita ditadbir oleh crooks sebab hanya penyamun yg akan setia dengan penyamun. Allah hu akbar Datuk apa nak jadi dengan kami rakyat ni.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).