Friday, July 15, 2016

A New Party to Rival Umno


A Kadir Jasin


UPDATE, July 17 - Former deputy prime minister Muhyiddin Yassin will lead efforts to build a consensus among all opposition parties for a new challenge to the Barisan Nasional.

He said Saturday that the formation of a new political movement, announced by Dr Mahathir Mohamad on Thursday, could only be effective if it was agreed in consensus by other opposition parties.

“For that, I will resume talks with other relevant quarters,” he said in a press statement. (More here).

ORIGINAL POST

A new political party to rival Umno will be formed, according to Tun Dr Mahathir Mohamad. He would join but might not lead.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Be respectful. No swearing. Thank you.]

He said this to the media after chairing a three-hour long meeting of signatories of People’s Declaration in Putrajaya yesterday.

I was at the meeting. So were leaders of political parties (PKR, the DAP, Amanah and PAS), non-governmental organisations and individuals, including several Umno and MCA veterans.

The meeting heard that a new political party to rival Umno might be formed mainly by those who were sacked from the party or left voluntarily.

The meeting expressed readiness to welcome leaders of the new party into the Save Malaysia movement while political leaders who attended the meeting said the new party is welcomed to join the Pakatan Harapan coalition.

Two Umno leaders sacked from the party are former Deputy President Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin and Supreme Council member Datuk Seri Mukhriz Mahathir. A Vice President, Datuk Seri Shafie Apdal, who had his membership suspended left voluntarily.

They are expected to lead the new party. Shafie was present at yesterday’s meeting. He is expected to play a major role is his home state, Sabah.

Staying Focussed

The meeting agreed that the parties opposing the Barisan Nasional and wanting the removal of the Prime Minister, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak, should be more focussed, united and inclusive.

For that reason they welcomed the “ceasefire” offer by the PAS Deputy President Tuan Ibrahim Tuan Man and supported plans by the representatives of the NGOs to seek a meeting with PAS leaders.

The NGO representatives and most politicians who attended the meeting were adamant that there should be truce and dialogue among the opposition parties.

The NGOs warned that they would not support the opposition in any multi-cornered fight in the coming general election. They insisted on a one-to-one face off with the BN.

The meeting took note of the revelation by the Sarawak Report of the entire content of the Auditor-General’s report on 1MDB despite it being sealed under the Official Secrets Act (OSA). The meeting wants the banning lifted and the report made public.

The meeting urged every electorate to check their status with the Election Commission regularly to ensure that their names are not illegally erased and their voting place illegally changed.

It was reported that many electors in the recent Sungai Besar and Kuala Kangsar by-elections had discovered at the last minute that their names had either been deleted or transferred to unfamiliar voting areas. This could not have happened had someone not been fiddling with the Election Commission’s registry.

The meeting agreed that the next wave of Save Malaysia campaign would commence soon with more prominent Malaysians from non-political spheres putting down their signatures.

[SIGN your People’s Declaration Here]. Over a million had so far done it.

Wallahuaklam.





46 comments:

Mat Bakar said...

Sallam DAKJ,

Suatu perkembangan positif ke arah mengembalikan negara dihormati masyarakat antarabangsa seandainya DS najib ditumbangkan. Saya dan seluruh keluarga saya akan menyertai parti baru ini insya'Allah. Sudah tiba masanya Tun bertindak secara kolektif bersama veteran UMNO, MCA dan parti parti lain mencari kaedah untuk memenangi hati rakyat negara ini yang masih banyak lagi mabuk dengan dedak yang ditabur oleh DS Najib dan konco konconya.

Allah akan bersama mereka yang menentang kemungkaran dan kezaliman.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Dalam filem paling popular Amerika, "Game of Throne", episode terakhir untuk musim ketujuh. Puteri "Daenerys Targaryen" berjaya menggabungkan kesemua kabilah dan bala tentera termasuk 3 naganya untuk menyerang bandar "Winterfell".

Kalau kita ibaratkan "Winterfell" dengan Putrajaya.

Sekarang ini ada 3 kapal besar yang utama iaitu PKR, DAP dan Amanah.

Pandangan saya orang seperti Muhyudin, Mukriz adalah orang yang agak senior dalam politik. Mereka ada penyokong tegar dan mungkin merasakan bahawa menjadi anak kapal tak sesuai. Mereka pun berkebolehan untuk menjadi kapten kapal sendiri.

Kalau ada parti baru maka, ada 4 kapal besar menghala ke Putrajaya.

Cabaran yang utama adalah, perlunya ada satu ketua armada yang akhirnya akan duduk menjadi kepala kerajaan. (The iron throne).

Masalah berkenaan PAS, kapal PAS bukan lagi menghala ke Putrajaya sepertimana dahulu di zaman TGNA tetapi sekarang ini kapal PAS menghala ke Kota Bahru.

Orang kedua PAS mengatakan bahawa patut ada gencatan senjata "Ceasefire". Sebenarnya, yang berkuasa dalam PAS adalah Ketua Mursyidil PAS dan Presiden PAS.

PAS mengamal "Wala Unta". Orang kedua PAS sebenarnya tidak mempunyai kuasa.

Hadi Awang mengatakan secara terang dan jelas bahawa dia tidak iktiraf Parti Amanah dan mungkin juga DAP.

Oleh itu apabila tiba waktu perang, PRU14, maka PAS akan menyerang Pakatan Harapan yang menuju kepada Putrajaya. Ini sepertimana yang berlaka di Sungai Besar dan Kuala Kangsar dimana ada perlawanan 3 penjuru.

Bagi saya adalah amat sukar untuk berpakat dengan PAS selagi dua orang teratas masih ada. PAS mahukan "ceasefire" bukan kerana mahukan berdamai tetapi tidak mahu kedudukannya terancam.

Agenda Pakatan Harpan sekarang ini adalah untuk selamatkan Malaysia tetapi PAS sekarang ini agak sibuk untuk melaksanakan hukum sebat di Kelantan. Parti gabungan baru Ikatan juga mengatakan bahawa mereka tidak setuju dengah hukum hudud.

Oleh itu, PAS dengan agendanya yang tidak relevan dengan agenda rakyat dan sekarang ini kedudukannya yang lemah terpaksa semakin rapat dengan BN untuk "survival" Parti. Itu saya rasa orang kedua PAS tidak mahukan kerana ini menunjukkan tembelang PAS sebenar dan akan merosakkan nama PAS untuk jangka masa panjang.

Saya ambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada Dato' dan semua. Maaf Zahir Batin.

Zalman A said...


"For that reason they welcomed the “ceasefire” offer by the PAS Deputy President Tuan Ibrahim Tuan Man and supported plans by the representatives of the NGOs to seek a meeting with PAS leaders.The NGO representatives and most politicians who attended the meeting were adamant that there should be truce and dialogue among the opposition parties."

Salam Datuk,

This is a good aim, but as I have pointed out before, the sensible things that Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man says are often overturned by Hadi Awang.

I still think the latter has agreed with the Bugis pirate to create multi-cornered fights in Ge14 and that the rewards for him will be Terengganu and Kedah.

Good luck to those who trust the Bugis pirate; in purely statistical terms, no other Malaysian Prime Minister has told as many lies to the public, or done as many flip-flops on previous promises.

I think Dato' Tuan Ibrahim is smarter than Hadi. He does not trust Najib.

Zalman A said...


'Atau boleh jadi juga tujuan Tuan Ibrahim melontar cadangan itu untuk memberi tahu kepada para mulla dalam Pas, yang mengagaskan tauhid baharu politik Pas sedia bersendirian dan hanya mengharap keredhaan Allah tanpa mahukan kemenangan dalam pilihan raya. Boleh jadi beliau melontar cadangan itu bagi melihat sejauh ana reaksi mereka dan juga ahli bawahan Pas. Dalam kata lain, lontaran cadangan itu untuk mendapat pandangan atas dan bawah, bagi Pas mengkaji semula keberkesanan tauhid politiknya dan apakah ia terus dijadikan akidah politik.

Kalau bukan begitu, seelok-eloknya (atau apakah Tuan Ibrahim sudah) berbincang dengan para mulla sebelum menulis cadangan itu dalam media sosialnya. Atau pun beliau sudah pun berbincang dan itu adalah sikap terbaru Pas dan idea itu kini dalam proses pemasaran. Namun kalau ianya ia begitu, kenapa pandangan itu dibuat secara lisan dan bukan rasmi?

Dari sudut lain pula ini lebih penting, cadangan Tuan Ibrahim itu selain menunjukkan beliau bimbang dengan situasi yang ada, menjelaskan sikap ketidaksetujuan beliau dengan tauhid politik yang digagaskan oleh golongan mulla dalam Pas itu. Jadi cadangan itu membawa siratan maksud dan mesej halusnya menunjukkan penentangan beliau kepada tauhid politik Pas itu.

Kerana kurang berani untuk mendada, maka ia dibuat secara bersimbolik berupa cadangan itu, meletakan pembangkang perlu bergabung untuk menghadapi UBN, walhal yang harus bergerak ke arah penggabungan dan perlu bergabung ialah Pas. Inilah tafsiran dan terjemahan saya terhadap maksud tersirat apa yang dilontarkan Tuan Ibrahim itu. Semoga ia akan ada susulan sokongan cadangannya itu dari mana-mana fraksi dalam Pas.'

http://msomelayu.blogspot.my/2016/07/menterjemah-cadangan-gencatan-senjata.html

Fendi Ahmad said...

1) Sudah tidak sabar untuk "sign" borang
2) TS Muhyiddin Presiden, DS Shafei Timbalan Presiden dan DS Mukhriz Naib Presiden. Ketua Wanita Datuk Hamidah Othman daripada Perak okay juga.
3) Saya cadangkan namakan ia Parti Wawasan Negara dengan nama pendeknya "Wawasan."
4) Beri fokus kepada menarik sebanyak mungkin Gen Y ke dalam parti ini kerana merekalah yang 80% sudah pasti tidak menyetujui segala tindak tanduk Mappadulung dan rejimnya.
5) Fokus kepada Bumiputera sahaja supaya dapat wujudkan sinergi dengan DAP dan PKR. Amanah fokus pada kawasan yang majoriti suka nilai Islamik tetapi urban. PAS tumpukan pada Kelantan dan Terengganu serta kawasan rural pro islamik di Kedah dan Pahang. Parti "Wawasan" pula fokus pada kawasan majoriti Bumiputera yang hardcore UMNO seperti di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah etc.

Malaysian Cybertrooper said...

Salam tuan,
Mohon pembetulan sedikit.
1) Game of Throne musim ke 6. (Musim ke-7 hanya akan ke udara tahun 2017).
2) Matlamat serangan adalah keatas "King's Landing" dimana terletaknya "Iron Throne" yang mana sekarang ini dikuasai oleh "House Lannisters" dan bukan "Winterfell" seperti yg tuan nyatakan.

Walau bagaimana pun, saya ingin menambah sedikit dalam konteks "Game of Throne" ini di mana saya merasakan suatu persamaan diantara Hadi Awang dengan watak "Little Finger" dalam siri yg sama.

Esa Adam said...

Datuk. Seperti parti2 yang lepas yang ditubuh oleh bekas2 ahli UMNO ianya kan pupus dengan sendiri. Ramai yang masih tidak belajar dari sejarah.

arizmaya said...

My friends, my family members and I will leave UMNO to join this new party.
UMNO is a damaged good beyond repair...
with current leaderships, it is only fit for the scrap.

rahman jpc said...

salam d kj,

insya'allah saya akan mohon utk menjadi ahli sebaik saja ROS memberi kelulusan.

saya akan bantu gempur kawasan parliament Pekan secara total.

mcm mana saya dpt berhubung dgn secretariat penubuhan parti.

besar hati kalau dato dpt membantu.

tqvm.

Ozz said...

Tak jadi kafir jika tinggalkan UMNO Najib.....
Segala prinsip, sahsiah dan matlamat telah kabur, terbongkang dan diperkosa semahunya.
UMNO telah hilang halatuju penubuhannya. Cukupkah cuma berpaksi kepada sejarah dan kegemilangan dahulu? (yang banyak dipelopori oleh Tun M sendiri selama 22 tahun). UMNO kini tiada apa yang nak diperkatakan lagi, hanyalah dihuni oleh pendungu-pendungu yang mendukung kebebalan yang penuh hipokrasi dan kemunafikan yang nyata. Rukun Negara hanya menjadi penghias kulit buku latihan sekolah rendah dan Wawasan 2020 yang penuh progresif, hanyalah menjadi laungan presiden politikus dungu memperbodohkan rakyat marhaen yang sebenarnya pendungu-pendungu itu sendiri tidak tahu buah butirnya.

TBS said...

Datuk Seri Hadi cakap tamau join you laa Datuk Kadir.

PAS is on its own.

You all establish a party without any concrete policy on how to create a better Malaysia. You all only play the hatred game.

How to convince the people? Whether in the kampung or in the city, BN supporters still significant number. Meaning significant population not convinced with your rojak ideology.

No registered coalition.
No similar ideology.
Only common hatred.
Only know how to instill fear.

You say BN gov is shit. Yet no revamp on civil servant functions and key people. No major policy change in the way you deal with public coffer. Still use same people, same system, no transparency. So, how is Selangor and Penang different from the past?

This is the reality you all refuse to acknowledge.

You all are like the BREXIT team who don't know what to do after winning. Everyone refuse responsibility.

Believe me, no matter 100 hundred parties you establish, you can never beat BN.

PutraKraken said...

Salam Datuk

Nak kata teruja..tak juga. Nak kata kurang setuju...tak juga.
Perasaan sangsi dan waspada.
Kita tidak meragui ketokohan dan pengalaman Tun sebagai pemimpin mahu pun penggerak.

Kesangsian timbul dengan kesepakatan parti parti dalam PH sekarang. Apa yang berlaku di PRN Sarawak tak akan dilupakan begitu sahaja. Begitu juga PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar. PAS menjadi penghalang utama dalam mencapai kesepakatan dalam blok pembangkang sekarang. Walau pun Tuan Ibrahim melontarkan gencatan namun pucuk pimpinan PAS begitu condong kepada Najib...demi survival PAS dalam masa jangka pendek ini...(atau munkin ade dedak ditabur?) Apakah PAS jujur dan ikhlas untuk bekerjasama...terutama dengan Amanah dan DAP? Sukar untuk meramal halatuju PAS yang ternyata telah hilang sengat.

Waspada...Tun harus waspada kepada pergolakan dan perebutan dalaman parti parti dalam PH. PKR dengan faktor Anwarnya...DAP dengan chauvinist stigmanya...dan Amanah yang masih belum teruji lagi. Takut nanti ada tuduhan siapa tunggang siapa. Ini adalah politik Malaysia....masih dangkal walaupun lebih setengah abad merdeka.

Yang penting ialah...perjuangan membela rakyat tanpa mengira kaum dan aliran politik. Sokongan jenerasi Y amat penting. Sesiapa yang dapat mendekati jenerasi Y ini akan bertahan dan berjaya mengubah lanskap politik dan kepimpinan negara.

AMANAH, JUJUR DAN TELUS.
Tumpukan kepada Agenda Kesepakatan dan Perjuangan Menegakkan Kebenaran.

Semoga Allah merestui apa jua tindakan Tun demi menyelamatkan Malaysia.

Zalman A said...


Datuk,

The DPS (Dedak Power Structure) is well understood by Umno veterans.

The KBU makan sampai kenyang, then the minor chiefs and their macai pick up the scraps of contracts here and small directorships there. Then in the rural areas the various Pengerusi JKKK and their macai, in turn, get the crumbs of the crumbs.

This is how the nation's wealth is stolen and redirected (the Pengerusi2 & ahli2 JKKK do not have direct access to Jho Low. The theft of billions is for "Premier League" Umno crooks only.)

To break the Dedak Power Structure is not easy, but not impossible.

The work must start now.

jumbeaux said...

Salam Datuk

I agree that the new Malay party is to replace UMNO. Hopefully it will have good grassroot recruitment machinery.

However, I also hope that the new party realizes that the Malays are still very suspicious of DAP. Do not be seen to be too close to them. This was the reason why Malays rejected PKR and Amanah in the first place.

mohd ali abu said...

Berangan angan amat menghayalkan. Bentuk lah parti baru dan lihat berapa kilometer mereka bolih berlari. Harap harap mereka ada nafas untuk ke garis penamat.
Datok bolih lah berikan petua petua lama bagaimana untuk berjaya dengan parti baru ini.

Selamat berjaya.

Zed-85 said...

To Malaysian Cybertrooper,

Terima Kasih betulkan saya. Memang betul Kings Landing yang letaknya Iron Throne.

Ada banyak persamaan cerita filem dengan politik negara. Ada soal strategi, soal penipuan dan tipu daya, soal "Betrayal".

Saya setuju dengan komen tuan berkenaan Hadi Awang. Hadi Awang tak boleh bertolak ansur dalam soal hukum hudud dalam Pakatan Harapan tapi boleh pula bertolak ansur dengan Kadir Sheikh Fadzir yang tidak terima hukum hudud. Ini contoh penipuan.

Saya boleh buat persamaan Dato' Nazri dengan Ramsey Bolton. Nazri kata Muhyidin ibarat anjing yang ashik menggigit orang UMNO. Akhirnya Ramsey dimakan oleh anjingnya sendiri.

ANSHARI said...

Daenerys ada wildcard 3 ekor naganya. Pakatan baru ni memiliki Muhyiddin, Mukhriz dan Syafie yang amat ganas dan berpengaruh di negeri masing2, harap Pakatan sedar dan betul-betul menggunakan kelebihan ini.

Zalman A said...


Strategically, the new party should be a Malay party.

The Alliance of Tunku's era had the right idea.

It has now become a monster.

The modern BN is Parti Dedak Najib (formerly known as UMNO), which is not a political party but a money-making machine.

MCA serves the Chinese towkays who need Parti Dedak Najib contracts (Ali-Baba is still strong.)

MIC are half dedak, half haprak.

Gerakan are irrelevant.

There needs to be a party for current UMNO members who cannot stomach the thought of being in Parti Dedak Najib.

The true, original spirit of Alliance / BN can be recaptured by this new coalition.

Let us not be corrupt, self-serving people telling lies about "agama, bangsa & negara" when all that really matters to Parti Dedak Najib is $$$$$.

That is hypocrisy.

Let us not accept a PM who is a liar and thief.

He must go.


Adion said...

Salam Dato

My 2 sen tot

1. Sudah kah Tun membuat post mortem berkaitan kemenangan umno BN di PRK sg besar dan K.Kangsar baru baru ini.

2. Parti baru ini se elok nya di terajui oleh golongan muda dengan yg veteran cuma memegang post non executive board of council sahaja dan bertindak sebagai penasihat

3. Fokus lebih kepada golongan muda kerana mereka ini lah yg ter awang awang mencari cari barisan pemimpin yg memahami keperluan dan masalah mereka dan mampu memberi sinar harapan yg baru kepada generasi dan keluarga mereka ini.

4. Golongan tua terutama di kampung secara am nya lebih selesa terus duduk dalam kepompong comfort zone Najib di sebabkan usia lanjut mereka dan point ini lah yg di gunakan Najib dengan senjata cash is king nya.

5. Barisan pemimpin muda ini mestilah terdiri dari golongan professional dan berpengalaman dalam bidang masing masing dan paling penting bersih dari segi rekod mereka sewaktu bersama dengan parti atau NGO terdahulu atau sewaktu bekerja.

6. Sebagai contoh terbaik Adnan Satem berjaya mencuri hati pengundi sarawak dengan mengubah terus corak pemerintahan nya dari yg di amalkan oleh Taib Mahmud. Dia mampu menang sendiri dengan wawasan baru nya mahu memajukan rakyat sarawak walaupun Najib cuba mwncuri credit dengan kemenagan BN di sarawak.

7. Cuma beza di sarawak adalah belum timbul lagi jurang pendapat yg jelas di kalangan pengundi tua dengan yg muda kecuali sentimen kaum cina di kawasan bandar.

8. Satu lagi contoh terbaik dimana Presiden indonesia Jokowi lebih memilih golongan professional ie lulusan harvard dalam barisan kabinet nya dengan harapan dapat memberi fokus untuk pembangunan Indonesia dan kurang berpolitik sesama.mereka.

Kita sedia maklum bahawa golongan professional ini mampu terus hidup andaikata suata hari kelak mereka terkeluar dari bidang politk... tidak seperti politikus di Malaysia.


Wallahualam.

Finger family said...

Sorry but this will fail. Unless and until the government fails to pay the civil servants, everything else will come up short. King makers are the civil servants this is where all of you fail to grasp. having one or two renegades wont help. I said this early on when dr m came out and said he was against najib that it was too soon and the spike it caused was like having a red bull. Lo and behold, it didnt last. If you guys really think foreign countries are going to cause a scene and wreak havoc on najib, all of you are deluded. They too will pinpoint this on a scapegoat. If you really think a third world country, with its leader that swindled money is an international problem, again you guys are deluded. People have bigger fish to fry. Did you really think that golf session with obama was a photoshoot ONLY? Did you really think going to China was to strengthen bilateral ties ONLY? Did you really think all the visits to camel land was to perform the umrah ONLY? This idiot named najib has all his bases covered. he didnt even arrest dr m, and im pretty sure you guys had hoped that would have happened. But this guy is smarter than he looks. You need to inflitrate his advisors. There is a gem in there that calls the shot.

sri tribuana said...

Ni mcm ayat angkuh citer Titanic la. Even God cant sink it. Ptuih

ismadi yusoff said...

Salam DAKJ,

The new Party is good. The leaders must come from Parliamentarian willing to resign from Umno to join the new Party. Umno would be weakened then. If Dato Shafiee Apdal and Tsmy managed to call 10 each Umno/Bn Parlementarian to join them, we can be ready to say bye bye Umno.

Aku said...

Kadiag, salaam.

Kalu hampa nak cekau jisim kritikal (critical mass) dlm satu gagasan massa, baguih laa...

Satu aspek yg mustahak ialah mengerahkan peryebaran informasi melalui satu mobilisasi massa. Munkin perlu pada satu sistem perkaderan dan organisasi yg sangat rapi. Ini kerana depa dah dok buat benda ni dah berabad abad dah dgn sumber duit yg sangat lumayan. Magna nya, hampa nak lawan satu gerombolan yg dah lama dok buat kerja tu... soalnya bulih ka hampa dlm tempoh masa yg singkat dan kewangan yg munkin jugak terhad bersaing dgn depa ni..?

Maksud aku, di samping gagasan yg hampa dok cadang ni, aku rasa laa hampa kena cuba jugak bukak satu medan baru, dimana depa memang lemah atau dlm keadaan terdedah, orang kata "flanking manouvres" dari pelbagai arah, selain dari serangan berdepan depan, yg kebanyakkan hampa dok buat selama ni. Ini kena kaji sakan ni, 'orang' batu kawan atau mejar Zaidi dan wakil parlimen Kluang dan seangkatan, hampa bulih kerah buat kerja ni. kod... munkin macam N.O.W. tu dok buat. Aku nampak kekuatan hampa ialah 'reservoir' ketokohan ni dan komitmen atau motivasi, berbanding kelesuan/kecelaruan dipihak depa.... Aku nampak laa, hampa bulih rebahkan atau tumpaihkan depa satu persatu (pick them off one by one) hasil dari sikit 'background check' ka apa ka.... , hampa pon selalu kata depa ni kuat makan 'dedak' kan dan kata orang mungkin sekali kebanyakkan depa ada "skeletons" dlm almari, biag teborai macam SR dok buat kad chip nombo satu depa tu...

Wallahua'lam.
Aku

Keluarga jemari said...

Problem dia Aku, both sides of the divide have got skeletons in the closet. You throw mine in the open, be ready for yours to make an appearance. As with the code of honour among thieves, there is also an unspoken code among politicians which is similar. Do we really think tsmy and encik sapie are all clean during the decades they'd participated in politics? They might be now but what about the past?

Zalman A said...


"Zamkata".....

"Tun terus terang menyatakan bahawa bukanlah tujuan beliau dengan penubuhan parti baru untuk bertanding dalam Piliharnaya Umum ke 14 yang dengan sendirinya menafikan sebarang prasangka untuk kembali menjadi Perdana Menteri.

Sekiranya Ibrahim Ali menyertai parti baru pimpinan Mahathir yang akan bersama dalam Pakatan Pembangkang baharu yang disertai oleh DAP maka Mahathir dengan kewibawaan pimpinannya, tidaklah lagi akan terlihat sebagai menjual orang Melayu kepada DAP sebaliknya akan dapat membantu menghakiskan imej perkauman Cina DAP.

Jika Ibrahim Ali yang mewakili sejumlah besar bekas ahli UMNO dan Lim Kit Siang yang mewakili orang Cina dapat duduk bersama di bawah pimpinan Mahathir, pastinya akan membantu mewujudkan suatu keharmonian politik baru di Malaysia yang lebih mantap dari pimpinan Anwar Ibrahim yang membawa kerjasama PAS DAP."

Rip said...

Angkatan Perpaduan Ummah...
Barisan Alternatif...
Pakatan Rakyat...
Pakatan Harapan...
Pakatan????

Satu je tujuan.... Untuk runtuhkan kerajaan zalim UMNO.

Sebagai ganti, siapa jadi PM? Siapa calon anggota kabinet? Apa polisi kerajaan baru?

Jangan menghina pilihan orang lain dengan memanggil mereka pemakan dedak. Cuba cermin diri sendiri. Nak pilih yang alternatif, tapi tak fikir yang mengganti tu boleh ke buat lebih baik?

Baiklah, penyokong 'Pakatan ???', boleh senaraikan bagaimana nak tangani isu kenaikan harga barang, isu kekurangan orang tempatan nak mengisi kerja 3D, isu pengagihan kek ekonomi, isu pengasingan dan pertindihan bidang kuasa mahkamah syariah dan sivil, isu kelembapan ekonomi dan pengurangan nilai ringgit, kekurangan tahap kompetitif Malaysia (terbaru kilang Seagate dan Western Digital di Pulau Pinang ditutup), alternatif kepada sistem pendidikan yang dikatakan tiada standard, polisi bumiputera, hak rakyat bukan Islam yang merungut kerana pihak berkuasa bagi mereka buka rumah ibadat dalam rumah kedai sahaja. Ini sebahagian sahaja yang jadi rungutan rakyat. Ada lagi.

Cuba calon PM dan anggota shadow cabinet senaraikan bagaimana nak tangani isu-isu ini.

Ok, kita semua setuju isu altantuya dan kapal selam dan jet peribadi dan 1MDB, dan 2.6 bil, atas dasar ini BN patut ditumbangkan.

Tapi, boleh tak jawab isu di atas? Takkan kita nak gantikan kerajaan yang mediocre dengan kerajaan yang lagi teruk? Yang tiada hala tuju dan polisi lebih baik?

Jangan jadi menang sorak, kampung tergadai.

Zalman A said...


Sejarah lupa, orang UMNO lupa, Najib, Nazri, Ismail Sabri, Saleh Said Keruak-lupa bahawa Mahathir ialah satu2nya orang yang menubuhkan parti baru dan jadi kerajaan. Parti itu nama nya UMNO Baru.

Jadi ketawalah sekuatnya, sindirlah sesinisnya, cacilah dengan goncangnya- kebarangkalian parti baru jadikan kerajaan baru agak tinggi. Orang2 yang frust dalam UMNO mahukan parti untuk berkelana yang serasi dengan jiwa mereka. Mahathir mungkin boleh beri ketenteraman kepada mereka.

Adakah kita ingat, pandangan mengenai parti baru yang Dr Mahathir akan ujudkan, sama ada positif atau negatif, mengoyahkan Dr Mahathir? Dr Mahathir- kalau dia tinggal seorang diri pun, dia akan kekal dengan objektif nya- mengeluarkan Najib. Dan dia tetap disokong.

Dia hanya akan menepisnya. Waktu ini, tidak ada apa2 pun yang akan menggelincirkan gerabak keretapi Dr M dari merempuh Najib.

Najib dan pengampu nya tahu, musuh utama mereka ialah Dr Mahathir. Anwar dalam penjara is a useless Anwar. Tengku Razaleigh, yang keseorangan, amat mudah diperdayakan.

Tapi pendirian orang Melayu yang Melayu bangsa nya, Islam agama nya yang menjengkelkan kita. Bila bangsa lain menegur dan mencerca kita- adakah teguran dan cercaan itu kerana kita kekurangan atau lemah atau adakah ianya kerana bangsa kita?

https://senapangsakti.wordpress.com/2016/07/16/dr-mahathir-dengan-parti-baru/

A KADIR JASIN said...

1. Thank you too debaters, thoughtful or otherwise, for your continued support and keen participation.

2. Dr Mahathir has shown the way. Leaders of the Pakatan Harapan parties had broadly agreed with the way forward he proposed.

3. Muhyiddin had promised to take the lead in forming a new political party and to consult with the PH parties and other like-minded Malaysians.

4. The bravest statements echoed around the table in the July 14 meeting were inclusiveness. We agreed not to forsake or exclude anybody including PAS and we recognised the role of Datuk Seri Anwar Ibrahim.

5. To achieve the ideals of the Deklarasi Rakyat as stated in paragraph 36, we need a change of government. Paragraph 36 states: “For all these reasons, we, the undersigned citizens of Malaysia agree and support:
a) The removal of Dato’ Sri Najib Tun Razak as the Prime Minister of Malaysia through non-violent and legally permissible means;
b) The removal of all those who have acted in concert with him;
c) A repeal of all the recent laws and agreements that violate the fundamental rights guaranteed by the Federal Constitution and undermine policy choices and
d) A restoration of the integrity of the institutions that have been undermined, such as the police, the MACC, Bank Negara and the PAC.”

6. We need unity like never before. We also need to look beyond today and tomorrow. We need to look far into the future – into the eyes of our children and their children.

7. Even if we win tomorrow, it will take us years to overcome the destruction caused by the present government and return our country to its original footing. The economy is in the danger of decimation.

8. Therefore, we have to mobilise the young in this nation-saving endeavour. Every voting age Malaysian must be encouraged to register and vote in the coming GE. This has to be the first tasks of the Pakatan Harapan and the new political party.

9. The rot and the marauding hordes must be stop dead in their track or Malaysia will disappear and Zimbabwesia or Talibanisia will become a reality.

10. Stop the dedak-eating culture or this country will die chocking on cheap giveaways and buah tangan.

Wallahuaklam. Thank you.

thrutheyears said...

Pada saya, kalau ditubuhkan parti baru tidak semestinya dapat menjatuhkan Barisan Nasional. Kalau ditubuhkan pun, UMNO pasti selesa dengan penubuhan parti yang baru kerana sokongan separuh kaum melayu masih pekat pada UMNO. Mereka yang mahukan pentadbiran yang lebih cekap tidak mampu dapat menyekat sistem warlords yang diwujudkan UMNO dalam daerah masing masing.

Kalau mahu realistik dalam perjuangan mesti berpangkalkan kepada sikap patriotisme Melayu dan kedaerahan. Masyarakat lebih bersatu di bawah kelompok yang kecil dibandingkan kelompok besar peringkat nasional.

Paling elok adalah menubuhkan parti parti kenegerian dengan semangat kenegerian. Orang Kedah Parti Kedah. Orang Johor Parti Johor. Maka sentimen dan perjuangan boleh dikembangkan dengan teliti kerana bangsa Melayu kuat sikap perkauman dan sayang bangsa dan daerahnya.

Parti peringkat kebangsaan cuma akan menjadi seperti parti PKR dan parti parti lainnya. Wujud tapi tidak mampu menjatuhkan Barisan secara total. Tambahan parti cuma akan memecahkan undi pembangkang sedangkan Barisan selesa dengan sokongan kurang majoritinya.

Kesilapan besar adalah menubuhkan parti baru di peringkat kebangsaan tanpa mahu menumpukan serta menguatkan sentimen kenegerian. Cuma sentimen kenegerian sahaja dapat masyarakat bersatu dan menumbangkan Barisan.

Cuba-cubalah fikirkan....

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Bagi saya, apa yang paling penting adalah adanya satu parti pembangkang yang boleh memperbaiki sistem politik negara untuk masa hadapan.

Kita harus berfikir menjangkau PRU14.

Kita tidak mahukan generasi akan datang terhimpit dengan keadaan suasana politik yang berkecamuk dan tidak memanfaat rakyat.

Sudah tentu waktu waktu masa hadapan akan lebih mencabar dengan cabaran ekonomi, teknologi, sosial dan lain-lain. Oleh itu, kita perlukan kerajaan yang lebih baik untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh generasi akan datang. Kerajaan "Cash is King" sudah tentu tidak sesuai untuk zaman sekarang dan zaman akan datang.

Tun Mahathir, Muhyidin adalah orang yang agak senior dalam politik dan umur mereka agak besar terutamanya Tun M. Oleh itu adalah baik untuk mereka menyediakan satu wadah baru yang boleh diambil alih oleh golongan yang akan datang. Tun M tidak akan memainkan peranan yang lama kerana faktor umur.

Berbanding dengan Semangat 46 yang sudah dibubarkan, parti PKR sudah dikira sebangai parti yang "established" kerana sudah bertahan lama dan berjaya perintah Selangor hampir 2 penggal. Anwar Ibrahim memainkan peranan yang besar dalam PKR dan Pakatan. Oleh itu, parti yang baru harus mencari formula bagaimana pendekatan untuk berkerja dengan Anwar. Adalah tidak mustahil Anwar dibebaskan lebih awal. Ini mungkin akan menjadi satu isu berlakunya krisis kepimpinan.

Saya berharap mungkin anak Anwar boleh ambil alih tempat bapanya dan Anwar menjadi penasihat parti , begitu juga Mahathir, mungkin mukhriz atau Muhyidin memainkan peranan utama dan Mahathir sebagai penasihat/pengerusi parti. Ini diamalkan di Indonesia dimana, Jokowi menjadi Presiden Indonesia dan Megawati masih menjadi pengerusi dalam Parti yang sama.

Saya berharap isu kepimpinan dalam pembangkang dapat diatasi, Anwar, Mahathir, Hadi Awang, Harun Din, Lim Kit Siang kesemua nya sudah menjangkau 70 tahun lebih. Adalah lebih penting untuk kita melihat era zaman selepas pemimpin ini dalam PKR, DAP, PAS dan parti baru.

Zalman A said...


Salam Datuk

You make 2 excellent points:

"7. Even if we win tomorrow, it will take us years to overcome the destruction caused by the present government and return our country to its original footing. The economy is in the danger of decimation.

8. Therefore, we have to mobilise the young in this nation-saving endeavour. Every voting age Malaysian must be encouraged to register and vote in the coming GE. This has to be the first tasks of the Pakatan Harapan and the new political party."

a) There will be a huge wave of new voters eligible to vote this round.

The youth are very self-mobilising - a movement can catch on very fast via technology and social media. So the "member-get-member" strategy is important - every youth who has registered should "activate" one friend to also register. This becomes a multiplier effect. The youth are less prone to dedak, and Parti Dedak Najib's race and religion games. They are better informed.

b) The rakyat jelata needs to be well-informed over Parti Dedak Najib's hypocritical use of religion. That is their cynical strategy, to tumpang on PAS. Explain to the masses that frauds at Yapeim, TH and the use of RM60 million for luxury shopping from public funds are hardly "Islamic". Parti Dedak Najib's only religion is money. Do not be fooled by their wayang.

c) I suspect there will be one more round of "Hudud Wayang" in October and I suspect the GE14 may even be called this year. The Bugis pirate knows that 2017 will see a lot of international probes into 1MDB making good progress. He is in a hurry. Time is running out.

d) The best people to speak to PAS are TSMY and Azmin. Beware of Anwar Ibrahim (this is a general rule.) Above all, beware of Hadi Awang. He knows the most logical conclusion of GE14 is that PAS will lose its presence in Selangor, and be reduced to Kelantan only. Hence, deals have been made with the devil already.


Daniel Noor said...

Salam Datuk

Gabungan Patriotik Bersatu ( GPB)..satu nama utk parti2 gabungan Pembangkang utk menghadapi UMNO dan BN pada PRU akan datang.

Patriotik kerana dari Tun M hingga ke Datuk sendiri dan yg laen2 semua nya peduli dan prihatin dgn rakyat dan negara ini.

They willing to die for the nation bkn seperti Ketua Bahagian Kepong yg hanya rela mati utk Najis sahaja. Tidak kisah keadaan rakyat dan negara.

Wallahualam

zurintarmizi said...

Please establish an online registration for us to be a member of this new party as soon as possible.

Kepimpinan UMNO bodoh.. said...

Lebih ramai yang berminat tentang urus negara Tanah Melayu lebih baik.
Selama ini MT UMNO hanya pandai mencuri untuk bangsa lain seperti MYEG, BERNAS dan lain yang kita sudah maklum.
Mahathir pun bukan pandai sangat bukannya jati melayu sebab itu dia sanggup bagi Airasia kepada Tony Fernandes yang kini menggunakannya untuk mengkayakan negara kafir Perancis dengan memberi pekerjaan kepada Airbus sebanyak 60 billion.

Dari mana duit yang akan digunakan oleh AirAsia untuk bayar kapal kapal terbang ini?
Dengan duit orang Malaysia yang digalakan melancong ke luar negara.

Bayangkan berapa puluh aliran keluar wang malaysia bila rakyat malaysia berjuta juta dibawa keluar oleh Tony Fernandes.

Ramai Melayu yang tak cekap bertepuk tangan bila AirAsia bawa rakyat malaysia keluar sedangkan negara lain menggunakan exit tax untuk mengawal rakyat keluar... bodohnya kepimpinan UMNO sekarang.

Azri Abdul Halim said...

Salam Dato, skali pandang ramai yg brsetuju dgn penubuhan parti baru ini, namun saya ingin mengetahui apakah agenda/matlamat utama parti baru ni..hanya untuk jatuhkan najib..then whats next?..dgn sentimen umno yg masih kuat melekat pd org melayu espcially d kg, sy merasakan penubuhan parti ini pd round yg pertama akan gagal..nak pula byk pemimpin2 buangan itu masih tebal rasa syg dan kasihnya pd umno, takut2 fokus tu x trlalu accurate...for me once u da decide utk form it so kne committ till end..takut2 jd cm s46 blabla...plus dap bukanlah rakan kongsi yg baik pd sy..so..tkut itu sume jdi modal umno skang ni utk pejatuhkan wira2 bangsa kita ni infuture kpd anak cucu kita....apapun sy myokong penubuhan ini dan insyAllah 1undi sy pasti untuk parti ini...gudluck

kerenggge said...

Saya menyanjungi komen-komen tuan/puan semua.
Secara tersuratnya, kebanyakannya benci kemungkaran dan kezaliman.
Komen saya pula, darjah politik di Malaysia akan menjadi lebih panas dan tegang selepas ini dan memuncak pada tahun 2017.

False flag akan dicipta di dalam negara untuk menakut-nakutkan rakyat, ISIS akan digembar gemburkan lebih meluas di Malaysia, POLIS akan menunjuk-nunjukkan 'kecekapan' membentras keganasan atau rusuhan-rusuhan yang dicipta, maka nanti kerajaan bermuka sayu tak putus berseru-seru pula meminta rakyat menyokong kerajaan dalam membina keamanan di masa depan, WAKLU.... ah semua itu sudah dalam kepala saya. Kerajaan BN akan berpatah arang berkerat rotan untuk mempertahankan kuasanya dengan apa cara sekalipun, percayalah!.

Ketiganya, sekiranya semua drama di atas tidak mampu lagi mengembalikan kepercayaan rakyat, saya pernh melontarkan di blog ini tahun 2014 atau 2015, no PRU. PM akan menggunakan kuasanya above the law dan Agong untuk mengisytihar darurat mencegah keganasan.

What the next happen? Anda cari sendiri jawapannya. BERSEDIALAH.

Alyaniff said...

Better you and your ilk quit now? Why the wait? Dedak factor yer?

Alyaniff said...

You praised all his moves but then you call him idiots. Surely you are confused.

Zalman A said...


Datuk,

The opportunist Nur Jazlan, who threw the rakyat's interest into the dustbin the moment he was offered a position on the dedak train.

Since then he has lost the respect of every sane Malaysian over the "passport issue".

Bow this........

"In Johor Baru, Deputy Home Minister Datuk Nur Jazlan Mohamed said the Registrar of Societies had yet to receive any application from individuals to register a new political party.

“A formal application must be sent to the Home Ministry for consideration before approval is granted.

“The background of the person will be vetted to see if he has any previous records, including financial resources as we do not want any party to get monetary aid from outsiders with ill-intention towards the country,” he said yesterday.

Nur Jazlan said the vetting would take time and that it was good if Dr Mahathir could submit an application as soon as possible.

He said the ministry would scrutinise the purpose of the new party and whether it would benefit the people at large or created out of self-interest."

Read it again:

"He said the ministry would scrutinise the purpose of the new party and whether it would benefit the people at large or created out of self-interest."

What criteria is that???

If so Parti Dedak Najib would have been de-registered years ago. Also, please explain how massive songlap of public funds is not "self-interest"?

Beware the ROS.

Tun & Co may need to take over an existing party, e.g. KITA of Zaid Ibrahim.

The ROS will be ordered by the Bugis's macai to block or delay till after GE14.

Please have Plan B ready.



Zalman A said...


From FMT:

"Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed has no “stature” to tell former premier Dr Mahathir Mohamad what to do, says Khairuddin Abu Hassan.

The former Batu Kawan Umno division vice-chairman was responding to Nur Jazlan’s reminder to Mahathir to immediately register his new political party.

“We understand the procedures of forming a new party. He (Nur Jazlan) has no stature to advise or push Mahathir,” said Khairuddin in a statement today.

Nur Jazlan, who is also Pulai MP, had said yesterday his ministry did not want the rakyat “to be fooled by the party if it is created out of self interest instead of for the benefit of Malaysians.”

To this Khairuddin, who is rumoured to be part of the Mahathir-led new party, said unlike Nur Jazlan, prospective members were not “traitors.”

“He knew what actually happened in the 1MDB (1Malaysia Development Berhad) scandal. He was a former PAC (Public Accounts Committee) chairman who resigned in the middle of the 1MDB investigation to take up the deputy minister’s post.

“By doing so, Nur Jazlan has disappointed the hopes of 30 million Malaysians. I want to remind all Pulai voters not to vote for him in the next general election.

“He is a man without principle and hence, should not be allowed a spot in Parliament.”

I agree.

The people of Pulai must never forget or forgive this turncoat.




Zalman A said...


Datuk,

A lesson from the billboard incident in Sg Besar.

Amanah must be a standalone party, not one seen to be subservient to the DAP. Ditto, other parties in Malaysia. That is why I go back to the Alliance model of our founding father.

The DAP may claim to be multiracial, but is a Chinese party. So they should concentrate on Chinese votes. Nothing wrong with that. Before MCA was reduced to its current role of being "bapak ayam" for Chinese towkays looking for Umno contracts, that was the MCA's role. Once upon a time, they were a strong party.

This new party of Tun's should work very closely with PKR and Amanah and try to also attract more from PAS. Hence it is a united Malay front. That is very important.

There are only two types of Melayu ultimately:

Pro-rasuah and anti-rasuah.

Stupid and smart.

Pro-dedak and anti-dedak.

This cuts across party lines.

Ultimately the future is decided by rural and semi-rural voters, not by urbanites.

That is the battleground.



Zalman A said...


Datuk,

Here is an important point:

http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/07/18/najib-allowed-to-remove-dr-m-affidavit-in-suit-against-dr-ling/

Bear in mind that overseas prosecutors can be subpoenaed.

Bear in mind that the MACC can be subpoenaed.

The 24-hour replacement help up a chart by mistake that fully implicates the Bugis pirate. Or is he also going to claim ignorance?

There is a ton of evidence to prove that Tun Ling was right - that the Bugis pirate has indeed "taken the people's money and put it in his own account".

Now, all we need is men braver than the 24-hour replacement, the Carimakan PAC chief, and the other dedak eaters.

Being a judge is a sacred trust.

Let us hope some remember that.


sukasamasuka said...

Datuk yang ku kasihi,

"3. Muhyiddin had promised to take the lead in forming a new political party and to consult with the PH parties and other like-minded Malaysians."

"UPDATE, July 17 - Former deputy prime minister Muhyiddin Yassin will lead efforts to build a consensus among all opposition parties for a new challenge to the Barisan Nasional."



It is good to know that Muhyiddin will take an active role in the formation of the new political initiative...as an elder politician...the like of Tun and Datuk...to provide opportunities...and to champion for the young to come out as a new Prime Minister...and, not to promote himself as the Prime Minister in the new government after GE14.

Why must he wanting to become the new Prime Minister...more of the same...as I do not see him as having such materials to bring us forward...not to belittle his political experiences and skills...but, to serve a bigger purpose to champion a new chapter in new politics of Malaysia...a dual system of government like in matured democracies like in Britain, Canada, Australia, Japan and Europe. This is his opportunity to promote the young, not himself.

We want to see a new Malaysia!

Not, more of the same!

As long as all the various opposition parties think they are oppositions...they shall die as oppositions!

I will be the last person in Malaysia to treat them differently if they still want to think of themselves are oppositions...though, I respect their choices, but they shall remain as such...for, even if there are 100 of Tun, nothing will change....if, they don't want change.

We want a new Malaysia!

If you can't deliver that...please go home and cook rice...I don't want to be part of it.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Berkenaan mereka yang mahu buat parti baru,

Kalaulah kita kaji balik dan buat perbandingan , adakah baik ahli pas keluar dari PAS dan tubuh Amanah?

Saya rasa, setelah hampir setahun, nampaknya tindakan ini betul.

Mul-mula PAS kata PAS tidak hirau sangat mereka yang nak keluar PAS. Ada yang mengatakan ahli PAS yang keluar adalah nyamuk.

Sekarang nampaknya Parti yang setahun jagung boleh kalahkan PAS yang umurnya 70 tahun.

Sekarang ini orang nombor 2 PAS, Tuan Ibrahim mahukan pulak Amanah dibubarkan. Tuan Ibrahim pula mengatakan “Ceasefire” ini setakat pandangan peribadi sahaja.

Kalaulah tidak ada Parti Amanah maka PAS akan lebih besar kepala. Kita takut kejadian dalam DUN Selangor berulang di peringkat federal.

sukasamasuka said...

Datuk yang aku kasihi,

"4. The bravest statements echoed around the table in the July 14 meeting were INCLUSIVENESS. We agreed not to forsake or exclude anybody including PAS and we recognised the role of Datuk Seri Anwar Ibrahim."


FOR THE SAKE OF A NEW MALAYSIA...I SUPPORT THIS STATEMENT.

We want to see a New Malaysia!

In the New Malaysia...all has a part to contribute...nothing is more noble than that...and, I, for one, is MORE THAN WILLING to accept PAS and Datuk Seri Anwar Ibrahim....though, I must categorically state my stand that I never vote for them in the past.

I accept all, though in pain...for the sake of a New Malaysia...for the sake of my children...for this will be last struggle...to correct my past mistakes in supporting UMNO.

There are still some good people in UMNO...in PAS, all and sundry...please invite them, especially the young among them to join in this new political struggle to form a New Malaysia.

The New Malaysia is for the young people...whether they are still in UMNO, PAS, DAP, PKR, PBS, or PBB and all...we the elders are to invite and guide them accordingly, with our wealth of experiences, to create a New Malaysia.

A New Malaysia...is not easy...but, do we have a better choice?

sukasamasuka said...

Datuk yang aku kasihi,

"10. Stop the dedak-eating culture or this country will die chocking on cheap giveaways and buah tangan."


This is not going to be easy.

It is easy to convince an urban voter with a Ph.D in Economics from University of Cambridge to vote for DAP in the next GE14, than a 60 years old uneducated poor fisherman that depends on cash handouts, free net and outboard and subsidies from a local UMNO rep.

Both cast one vote each.

This is the secret success of UMNO.

There are more local fishermen in Malaysia than Ph.Ds.

The new political initiative must not ignore this fact...in helping the poor...for they do not understand the lofty political ideas...unless, we have a robust programs to help them...help them, we must...tell them how are we going to help them...if we can't do it...FORGET ABOUT FORMING A NEW GOVERNMENT!!!!!!!!

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).