Monday, October 16, 2006

Dr M: Najib or Ku Li Can Become PM

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan “anonymous” tidak akan dilayan. Penting! Bagi memastikan laman ini "current" dan tidak tersangkut (hang), sila klik "refresh" dari semasa ke semasa. Pilih antara Internet Explorer dan Mozilla Firefox yang mana satu lebih pantas dan “reliable”.]

IT is interesting that in his interview with Bloomberg Television, the former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad should mention Tengku Razaleigh Hamzah as one of the two possible candidates to succeed Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

The other, understandably, is the Deputy Prime Minister, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Dr Mahathir has always had a soft spot for Najib for two reasons. First, he is the son of late Tun Abdul Razak, Malaysia’s highly respected second Prime Minister.

Dr Mahathir owed a lot to Razak for his personal safety and for his political survival. It was Razak who brought him back to Umno in 1972 after being expelled two years earlier by the late Tunku Abdul Rahman Putra.

It is widely believed that it was Razak’s “wasiat” (will) that induced the late Tun Hussein Onn to make Dr Mahathir his deputy instead of the two other more senior Umno vice-presidents, Tengku Razaleigh and the late Tun Abdul Ghafar Baba.

Second, he was responsible for charting Najib’s political career. Najib was Deputy Minister of Education when Dr Mahathir became Prime Minister in 1981. Dr Mahathir immediately transferred him to the Finance Ministry.After the 1982 general elections, Dr Mahathir appointed him the Menteri Besar of Pahang, making him the youngest Menteri Besar at 29. He rose progressively through Culture, Youth and Sports, Defence and Education Ministries.

Dr Mahathir out of his way, including breaking the tradition, to ensure that Najib was made the Deputy Prime Minister when he passed the baton to Abdullah.

But in recent months, as his criticisms of Abdullah grew stiffer and the latter retaliated by using the party to shut him out, Dr Mahathir was said to have become somewhat reticent about his support for Najib. He thought Najib wasn’t doing enough to pull his weight as Deputy Prime Minister and Umno Deputy President.

This could be one of the reasons why he mentioned Tengku Razaleigh as a possible successor despite the fact that they seldom see eye-to-eye. Tengku Razaleigh mounted a failed challenge to oust Dr Mahathir as Umno President in 1987. Abdullah was a key player in Tengku Razaleigh’s Team B.

But Dr Mahathir has always had healthy respect for the Kelantan Prince, openly acknowledging him as a worthy opponent. In recent months, Tengku Razaleigh has on many occasions “sided” with Dr Mahathir in his criticism of the Prime Minister.

The mere mention of his name should give Tengku Razaleigh a boost should he decide to make a second attempt to challenge Abdullah for the top party post. But this does not amount to an open support by Dr Mahathir. I am sure former Prime Minister would like to know what Tengku Razaleigh has to say and offer to the party and the country.

For Najib, Dr Mahathir’s mention of Tengku Razaleigh may not immediately diminish his chances of taking over from Abdullah. But it does put him in a bid of a dilemma because he is indebted to both men – Dr Mahathir for making him a protégé and Tengku Razaleigh for introducing him to politics and the economy way back in the mid 1970’s.

At the very least Dr Mahathir’s mention of Tengku Razaleigh should set the people, especially Umno members, thinking that there is more than one person that can take over from Abdullah sooner or later.

Another possibility is it could set Umno members thinking about the wisdom of separating the post of party President and the Prime Minister. A future Umno President may not necessarily become the Prime Minister or want to assume the post.

24 comments:

fendy_ahmad said...

Satu Lagi Kata Kata TDM yang pastinya akan memberi impak kepada senario politik UMNO dan Malaysia....

Rasanya sudah tibalah masanya ' LAH JUMPA MAHATHIR ' dan bincang secara professional tanpa dipenuhi rasa dendam lama dan penagaruh pendapat pihak lain.

Walaupun secara peribadi saya mmg menyokong TDM tetapi rasa hormat kepada Pak Lah sebagai PM tetap ada dan tidak sanggup lagi melihat institusi PERDANA MENTERI MALAYSIA diketawakan oleh ramai orang dan dijadikan landasan untuk guna-menggunakan di kalangan mereka yg cuba tunjuk lagak dan tunjuk pandai......

cre8tif said...

it is unfortunate that the party general election has been deferred until further notice ...

at least the learned Tengku Razaleigh has not put his foot into his own mouth thus far ...

however, if only the party political machinery is open enough to allow for his nomination otherwise it will be a wasted chance for the learned Tengku ...

another sensible chap who make sense is Zaid Ibrahim ... any takers ?

what malaysia would need now is a leader who can think globally and be *glokal* [in the words of Najib]

dukperati said...

alhamdulillah datok.....

nama yang saya tunggu tuggu akan disebut oleh tun akhirnya disebut juga...syukur alhamdullillah...

akhirnya ada open endorsement dari tun untuk nama tengku razaleigh...walaupun mereka dari school of thoughts yg berbeza...tapi matlamat mereka sama....perjuangan melayu...itulah titik persamaan mereka...

semoga tengku razaleigh bersetuju....time is running out...

untu datuk najib....you can continue to play safe..until you are not safe anymore...

Aku SiKosakata said...

pada pendapat saya yg anak bilis nih..terdapat beberapa org ahli umno yg lebih patut diberi peluang utk memegang tampuk yg lebih kritikal dlm pentadbiran negara..selain dari zaid ibrahim dan ku li..jgn kita lupa akan dato shahrir samad..yg pada saya,amat pro-aktif sebagai ahli parlimen berbanding rata-rata ahli parlime lain.

Pelajar Ilmu Politik, UKM said...

Datuk dan para pembahas serta pelawat sekalian,

Saya mohon Datuk atau sesiapa yang sudi dan pakar menjawab soalan berikut yang tercetus akibat tulisan Datuk:

1.Apakah ini bermakna Dr Mahathir tidak lagi komited kepada menyokong Najib sebagai bakal calon Perdana Menteri?

2.Apakah ini bermakna Dr Mahathir telah mengubah sikap tidak bertolak-ansur dengan Ku Li?

3. Apakah ini signal Dr Mahathir kepada Umno bahawa masanya sudah sampai bagi mereka memikirkan isu pewarisan parti dan kerajaan?

4. Pernahkah terjadi dalam Umno di mana Presiden melantik orang lain jadi Perdana Menteri?

5. Apakah kesannya kalau Presiden Umno tidak menjadi Perdana Menteri? dan

6. Mungkinkah Ku Li jadi Presiden Umno dan lantik Najib yang Datuk kata anak didiknya jadi Perdana Menteri?

Terima kasih didahulukan kepada yang sudi mengulas.

drmuzi said...

Dato i am not a fan of Ku Li , but he has my respect for two traits:

1. he is among the real Malay Gentleman

2. he is an economist by nature, to some extent he can be of great help to Malaysia especially after poor lead by Abdullah,now we left to 6 place in SEA in term of FDI, last year we were number 2. Just within one year we lost 4 places.

God forbid if Abdullah continue as PM , we may end up as SEA lagging next after Myanmar and Laos.

As for Najib, he has no great record as Minister, either during his stint as edication minister or present defence minister.

The best thing of him is only about lobbying the giv to raise the salary and allowance in each ministry he resides.

Other than that he has no remarkable leadership quality.

lubok melayu said...

Salams.

Politik Melayu memang hebat. Dan orang yang paling hebat menghebatkan dunia politik Melayu sekarang ialah our "retired prime minister". Dibuktikan sekali lagi dalam interviu beliau dengan Bloomberg. Pertama, beliau membuatnya nampak begitu mudah untuk menjadi tamu wawancara stesen tv global seperti Bloomberg. Kedua, beliau bercakap dengan jelas dan jalan fikiran beliau tak berkecamuk. Audience dapat mengikuti interviu dengan mudah. Anak saya yang umur 8 tahun tu pun paham, datuk dia yang umur 68 tahun pun paham. Ketiga, cakap beliau berisi, bernas, berfakta, tidak menggelabah. Kegagalan Tun Dr M ialah memilih pengganti yang boleh buat ketiga-tiga perkara di atas. Saya tonton interviu PM saya dengan CNN kelmarin dengan rasa kebas: tak rasa malu dan tak jugak berasa megah. Cuma Pak Mentua saya kata dia tak paham apa yang cuba diperkatakan Pak Lah. Dengan lain kata, kalau tak tengok pun tak rugi.

Terimakasih, selamat berpuasa kita semua. Untuk penganut agama Hindu, Selamat BerDeepavali.

cre8tif said...

there could be good outcome should the post of Prime minister be separated from the presidency of any political parties.

Very often, the survival of the Prime Ministerial post is linked to the outcome of the political survival of the UMNO presidency which is not healthy as shown previously in the UMNO crisis pre and post 1987.

People with good leadership material are not often with the deepest pocket and consequently, people in political power which wield great influences are not necessarily people having leadership ability and charisma.

But then again, people would question as to what sort of political accountability the Prime Minister would have to the ruling political parties and its elected leaders should the rule on auto PMship be separated from the UMNO Presidency ?

jenap said...

The govt will continue with its policy of openness and listen to the people but they should not take advantage of this and cause trouble - PM Abdullah.

Datuk,

Demikian berita ringkas yang saya terima dan baca. Seronoknya dengar pengucapan begini daripada seorang pemimpin tertinggi parti dan negara.
But alas, what you hear and read may not necessarily be the same as what you get!

Hence, the people can continue talking under his so called open policy but it does not necessarily means he would listen.

So there goes the scrapping of the scenic bridge, higher prices of consumer goods, higher electricity tariff, higher water tariff, RM millions in the renovation of Sri Perdana, Monsoon Cup, merger of capital avenue-ECM Libra, downfall of a newspaper institution - NSTP, humiliating and eliminating process of Tun M... and the list goes on.

The people, if not all, did not ask for those but it happened. So did PM Abdullah really listened to the people or HIS people?

May I suggest that PM Abdullah stop talking. If you have allowed people to talk under your 'wise' policy, you have to expect for the worst. You cannot expect them not to take advantage and cause trouble as you are not talking to only a handful people but of rakyat yang merangkumi pelbagai lapisan bangsa dan masyarakat. In any case, I think it is not the rakyat that cause you trouble but indeed YOU ARE sir!

Tidak hairanlah rakyat lebih ternanti-nantikan pandangan, pendapat dan buah kata daripada mantan PM, Tun Dr M. Hatta apabila beliau menyebut nama Tengku Razaleigh pun sudah cukup membuat orang di sekeliling Datuk Najib gelisah...

DoktorPiano said...

The new Malay Dilemma - who would be, who would not be or who would still be. One thing is certain, the Malays have what they deserve and deserve what they have. With hard work and determination, InsyaAllah we will have what we deserve. But through our own doing and undoing we now have what and who we have. And we deserve that. Go forth do, undo and re-do.

Sinbad said...

Ku Li jadi PM?

Baik punya cilok ni!

Lu cilok sama gua
Gua cilok sama lu

Pak Lah, Najib, Muhyiddin, Anwar, dan sekarang Ku Li pula. Siapa akan cilok siapa?

Sama-samalah kita tunggu.

Ahli Umno 1982 said...

Sdr Pelajar Ilmu Politik UKM,

Bayangkan keadaan di mana Ku Li menjadi Presiden Umno dan Datuk Najib jadi PM.

Parti lantik PM dan parti awasi PM. Dengan cara ini, kepentingan Melalyu lebih terjamin kerana Umno berkuasa ke atas PM.

Macam datuk kata, Ku Li pernah mentor Najib, jadi cukup ideal jika gabungan Ku Li-Najib ini jadi kenyataan.

Bukan pilih salah satu, tetapi keduanya sekali. Orang Melayu dan Umno harus berani memilih yang terbaik dan dipimpin oleh yang terbaik.

superman said...

Sinbad...

Yg penting jgn bagi yg ada sekarang mencilok hak kita.

Pak Mail said...

Datuk,

This is what I like about TDM: he always come out with something substantial that make people think.

It is up to the people to evaluate and decide, but the path is opened.

Najib has been with AAB all this while. Instead of stopping the rot, he obediently endorse or agree with everything that has been done, worsening our country's economy and even race relation.

Not even once has Najib said or do something against the present grain - we cannot afford to have this yes, yes, mentality if we are to progress further. Furthermore he also concentrate too much on the affair of his own state, Pahang.

TDM had laid the foundation, the infrastructure, the framework - it will be a real pity if we lose all these due to a leader who is inept and without a vision of his own.

In my opinion Tengku Razaleigh has a much greater capability to carry on with the mission, and beyond.

kluangman said...

Yang paling hebat untuk menjadi bakal PM sebenarnya ialah DSAI, cuma TDM tidak dapat memberi sokongan disebabkan DSAI sendiri membuat pendekatan terus bermusuhan dengan TDM.

Anwar lebih berharap jalan mudah dan pintas serta dalam masa yang sama dapat mempertahankan egonya kepada TDM, anwar masih mengharap Najib dapat diketepikan dengan mudah dan perjanjian syaitannya dengan KJ menjadi kenyataan.

AAB lepaskan jawatan kepada Anwar dengan syarat KJ timbalannya, dan segala bentuk 'warisan' dan 'pendapatan' mereka terpelihara, anwar boleh bertolak ansur dalam hal ini asalkan jawatan no. 1 tetap jadi miliknya.

Najib menyedari dan membuat pilihan terus mendekatkan diri dan kesetiaan kepada paklah dengan harapan paklah akan turun akibat tekanan mantan PM tanpa sempat anwar menghabiskan tempoh larangan berpolitik.

Jika kesetiaannya diragui dengan jelas dan nyata atau paklah sudah mempunyai jalan untuk menyingkirkannya, barulah najib akan bertindak menentang arus kepimpinan sekarang.

Pilihan kedua anwar ialah berdamai dengan TDM, berdamai dalam poilitik bukan bererti ia mengaku salah, ego inilah yang harus mampu anuar buangkan. Anuar harus kembali kepada najib untuk menjadi orang tengah perdamaiannya dengan TDM dan najib harus mampu berkorban untuk tetap menanti sebagai orang no.2.

Bagi Najib, menanti sebagai TPM berketuakan Anuar tentunya lebih baik berketuakan TR atas dasar faktor usia dan jalan selamat. Anuar mungkin mencari alasan menyingkir Najib jika menduduki kerusi no. 1, inilah yang sangat ditakuti oleh Najib jika bersekongkol dengan Anuar.

Dalam isu isu melibatkan AAB, TR dan DSAI, situasi yang paling rugi dan tersepit ialah Najib, kerusi No. 1 jauh dari jangkauannya dan tidak menentu. Najib akan teersingkir sekarang atau jika berketuakan DSAI atau TR, dan jalan yang paling selamat ialah duduk dan setia dibawah AAB dengan harapan AAB akan turun dan KJ tidak sempat mengembangkan sayapnya.

Situasi sekarang menguntungkan Muhyidin, Shahrir dan Khaled Nordin serta seluruh tokoh politik Johor kecuali Hisham

langit biru said...

Ramale ambo, Najib jadi no 1 nanti.Bukenyo Ku Li! Aura R.A.H.M.A.N tu nampaknya begitu kuat. Sistem pemilihan UMNO yang diubahsuai selepas pemilihan 1987 itu akan mempastikan siapa yang memegang tampuk kuasa, dia akan menang-itulah kelemahan sistem ciptaan manusia. PM Malaysia (Presiden UMNO)akan ditentukan oleh 2500 orang sahaja!!! Apakah 2500 orang itu orang yang betul-betul terpilih??? Sedangkan orang sehebat DrM (tak berkuasa) boleh kalah begitu mudah di peringkat bahagian! Bahagian mana yang berani mencalonkan Ku Li?
Saya sependapat dengan DrM, bahawa Ku Li tu memang orang yang hebat dan beliau ada kebolehan di Kelantan kalau beliau dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan. Orang Kelantan kata, Annuar Musa tu barang "reject" mana boleh jadi MB!

langit biru said...

Jawab pelajar ilmu politik,ukm

1.Apakah ini bermakna Dr Mahathir tidak lagi komited kepada menyokong Najib sebagai bakal calon Perdana Menteri?
Disebut Ku Li sebagai cabaran kepada Najib,mengajak Najib BERFIKIR

2.Apakah ini bermakna Dr Mahathir telah mengubah sikap tidak bertolak-ansur dengan Ku Li?
DrM sentiasa bertolak ansur bukan saja dengan Ku Li tapi juga lain-lain penentangnya(bahkan diangkat dan dilantik jadi menteri).

3. Apakah ini signal Dr Mahathir kepada Umno bahawa masanya sudah sampai bagi mereka memikirkan isu pewarisan parti dan kerajaan?
Dah lama DrM bagi signal tu!

4. Pernahkah terjadi dalam Umno di mana Presiden melantik orang lain jadi Perdana Menteri?
Presiden tak pernah lantik penggantinya tapi memberi isyarat kepada ahli bahawa sipolan itu bakal penggantinya.Yang tak ikut hierarki kekananan adalah Tun Hussain pilih DrM, bukan Ku Li.

5. Apakah kesannya kalau Presiden Umno tidak menjadi Perdana Menteri?
Kontrak Sosial kata macam tu, Presiden UMNO jadi PM dan nak jadi PM mesti jadi Presiden UMNO

6. Mungkinkah Ku Li jadi Presiden Umno dan lantik Najib yang Datuk kata anak didiknya jadi Perdana Menteri?
Sebarang kemungkinan itu ada tapi kebarangkalian Ku Li jadi presiden UMNO itu amat tipis sekali! Kalau dah jadi presiden mesti nak jadi PM dan semestinya begitu, kalau tak, akan jadi sebuah kapal 2 nakhoda!Hala tujunya kemana?

Shaykh Zarul as Sufi said...

"Ku Li tengah gear 2..." Jangan tungu lama-lama Tengku...nanti diambil orang...

Ibrahim Ali tengah kayuh basikal. Pelan-pelan pun nanti sampai juga...

Najib tengah panas enjin. Lama sangat bakar Petrol, takut tak sempat sampai nanti.

Mahathir tengah naik kuda. Memang perlahan sikit dari kereta, tapi kuda tak perlu isi Petrol. Dia naik bukan nak berlumba. Saja jalan-jalan window shopping. Satu penyembuhan therapy tue...Tapi kuda pun lama-lama tau haus...

Sharir Samad macam biasa laa...tengah tunggang motor kapcai honda C70 (sayang dia dgn motor tua ni). Tak pelan dan tak laju. Yang penting sempat sampai MAsjid solat Tarawikh.

Tok Guru Nik Ajis lagi laa sempoi...memang dari dulu suka jalan kaki. Excersice katanya... sebab yang penting sihat. Senang nak beribadah. Lagipun jalan kaki pi Masjid lagi banyak collect pahala. Tabik Tok Guru!

Muhyiddin sejak jadi petani, dah beli lori pick up Isuzu D max 3.0. Senang nak angkut barang sana sini...

Nazri Ajis baru beli satria Neo. Tu yang tak pasal2 nak pecut jer memanjang...Tak kira kira jalan sempit ke...jalan kampung semua main redah... Silap-silap terjun lubok. Bahaya tue...

Khairy - tengah hantar kereta kat bengkel. Tu yang lama tak nampak tue...Kalau tak bising juga bunyi enjin kete dia.

Raphidah - dulu pakai Merc...laa ni...dah tukar perodua Myvi. Kekeluargaan.

Azlina masih selamat sebab pandu Savvy. Body safety.

Shahidan baru plan nak samba kete baru. tengah tengok2 brochure...


Akhir kata,

Pak Lah tengah bersandar dalam Jet Rasmi dia. Ada masa intai-intai laa orang kat bawah. Sehandal mana pun Jet tu, lambat laun kena gak landing kat bawah ni. Kita pun paham, Pak Lah laa ni banyak masalah , Yang penting petrol jgn lagi naik harga!
Kerana Mu Malaysia...

Shamsul Iskandar Mohd. Akin said...

Salam, dato', apa pandangan dato tentang kenyataan seorang perdana menteri yang lemah macam Pak Lah yang kali ini menggunakan pendekatan mengugut rakyat jangan bincang DEB. Ingat rakyat ni tak dak aqai ka ???

I think "argumentative tradition" ini perlu disuburkan. Yang ini sepatutnya menjadi "niche" PM yang baru

Zass....layan

Shaykh Zarul as Sufi said...

Surat Terbuka Buat Yang Mulia Tengku Razaleigh Hamzah

Selamat kembali Ku...Sila masuk, sila... Jangan malu-malu sebab saya rasa Ku memang layak. Jangan segan Ku, buat macam istana sendiri. Sebab bangunan UMNO PWTC ini pun hasil usaha Ku. Ramai ahli UMNO dah lupa, tapi kami tak pernah lupa. Biasalah Ku, bukankah Tun Mahathir pernah cakap “Melayu Mudah Lupa?” Dah lebih kurang 2 dekad Ku kena pinggir dengan Media arus perdana, namun kuasa sakti politik Ku tak pernah hilang. Ular kalau menyusur akar tak pernah hilang bisa Ku.

Selama ini Ku kena pinggir. Kalau hadir Perhimpunan Agung UMNO pun ada yang endah tak endah. Macam-macam mereka kata. Padahal yang tukang mengata tu lah yang tak tahu berterima kasih. Dulu Ku kena...sekarang giliran Che Det pula. Lepas ni kita tengoklah siapa pula yang kena.

Mereka lupa Ku, mereka terlupa bahawa Ku pernah berjasa dalam pembangunan Ekonomi bangsa Melayu. Bermacam kata nista dilemparkan kepada Ku, namun Ku masih boleh tersenyum. Ku dimalukan dengan pelbagai kata tohmahan didada akhbar Malaysia. Namun kami sesekali tidak pernah lupa bahawa Ku ni Bapa Ekonomi Malaysia. Budak-budak yang baru naik ni manalah tahu semua ini. Media kita cuba tutup sejarah. Tapi kalau yang rajin baca buku tu nak tak nak mesti jumpa nama Ku kalau bercakap soal ekonomi. Petronas, Dasar Ekonomi Baru hatta Mara sekalipun bukankah atas daya usaha Ku?

Banyak lagi sebenarnya yang Ku buat, saya malas lah nak tulis kat sini sebab penat. Kalau mereka tak percaya mereka boleh refer buku sejarah. Habis madu sepah dibuang. Tidak mengapa Ku, rezeki ketentuan Allah swt.

Mungkin Ku kena begini ada hikmah tersembunyi. Bukankah Ku yang berjaya menumbangkan kerajaan Islam Pas Kelantan tahun 1978? Ahli UMNO BARU manalah nak mengerti semua ni. Ku pun manusia biasa...ada kelemahan. Sepatutnya Ku dulu jadi PM sebelum Dr. Mahathir. Tapi langkah bendul punya pasal, Ku terimalah dengan redha.
Patutnya lepas Tun Hussien, yang paling layak tentulah Tun Ghafar. Ku jatuh nombor 2. Tun Mahathir nombor 3. Inilah politik Ku... Ramai juga yang tak tahu siapa sebenarnya yang tarik Anwar Ibrahim masuk UMNO. Kisah disebalik kemasukkan Pak Sheikh adalah usaha Ku secara peribadi. Sebab tu Pak Sheikh segan nak bantai Ku lebih-lebih.

Kami harap Ku tidak terus menyisih diri (atau mungkin tersisih?) Pak Lah dulu pun kena teruk juga, tapi dah rezeki dia...Kalau tak silap saya Ku dulu pernah disenaraikan oleh sebuah majalah antarabangsa (saya pun tak berapa ingat yang mana satu, entahkan majalah Asiaweek atau Forbes) sebagai Menteri Kewangan Terbaik Asia disekitar tahun 70an dulu. Bila Ku jatuh boleh lah saya ibarat kan seperti “Lembu punya susu...tokeh lembu jadi kaya!” Segala dasar ekonomi yang Ku rancang orang lain dapat imbuhan.

Bila rumah Ku di Jalan Langgak Golf ada style ‘White House’... tak habis-habis ada pihak menyindir. Kononnya Ku bercitarasa tinggilah, tapi laa ni...demo punya rumahlah yang mengalahkan Istana Raja-Raja Melayu. Saya saja jer ungkitkan semua ini supaya puak-puak ni tak berani nak letak Ku terus menerus dalam Tong Sampah. Apa mereka ingat kami ini buta sejarah sangat kah?

Akhir kata, semoga Ku mendapat semangat untuk kembali kepada Politik Arus Perdana dengan prinsip politik yang Ku pegang selama ini, “Anak Raja Berjiwa Rakyat”. Bila dah dapat kuasa nanti, kami yang dok kat bawah ni berharap, Ku dapat menyatukan kembali seluruh orang Melayu. Dengan pengalaman yang Ku ada, skami boleh percaya.

Saya juga secara peribadi berharap Ku berbaik-baik lah dengan Tok Guru kat seluruh Malaysia ni. Lebih-lebih lagi anak didik Ku seperti Ustaz Nik Aziz merangkap Menteri Besar Kelantan. Ustaz Nik dah naik martabat jadi Tok Guru. Jadi hormatilah dia sebagaimana Kami menghormati Ku.

Walaupun juak-juak Ku seperti Rais Yatim dan Shaberry Chik dah naik kapal lain, depa tak sepatutnya biarkan Ku karam sorang-sorang. Nasib baiklah ada orang kuat Ku macam kerabat pahang Tengku Azlan tu. Jangan gentar Ku...Tok Him kan ada? Tok Him ni jangan di buat pasal. Dia ni pejuang! Tok Him dah biasa meredah samudera macam dia kata dalam buku dia laa...Dia pun kena kata teruk juga. Laa ni nasib baik ada tempat berpaut kat Ustaz Nik Aziz. Kan kami dah kata dengan Tok-Tok Guru ni jangan dihina nista. Akhirnya kat mereka inilah kita berpaut manja. Kalau tak percaya, Ku boleh tanya kat Pak Sheikh kita.



Ikhlas dari Saya,
Hamba Allah swt.

abc said...

saya amat respek dng TDM, dis habat, mat salleh pun kate gitu, tapi yg peliknya, silap lantik orang jadi pengganti, tak pikir panjang, terus lantik. dia juga yg ubah cara pemilihan dlm UMNo, undi bonus la dan macam-macam lagi yg kononnya tak nak ada perpecahan. tapi sekarang diguna oleh AAB, sukarlah ku li nak masuk line.

abc said...

saya amat respek dng TDM, dia habat, mat salleh pun kate gitu, tapi yg peliknya, silap lantik orang jadi pengganti, tak pikir panjang, terus lantik. dia juga yg ubah cara pemilihan dlm UMNo, undi bonus la dan macam-macam lagi yg kononnya tak nak ada perpecahan. tapi sekarang diguna oleh AAB, sukarlah ku li nak masuk line.

selipar said...

Assalamualaikum,

Dari sudut lainnya apa yang kita boleh lihat melalui statement TDM ni ialah beliau secara terang nak bagitau kat sesape yang ada berprasangka buruk mengatakan bahawa TDM bercita-cita nak memegang jawatan tertinggi dalam kerajaan semula adalah karut. Lepas ni apa lagi modal diorang nak kenakan TDM.

hmm... entahlah

dignity2u said...

Salam Dato’

My family gives me the okay sign to write this. I think they are very fed up already.

Pak Lah should know that people will run out of patience no matter how much they want to be nice, kind and supportive. As the days wear on, we get only negative news, ridiculous issues, growing frustrations, diminishing hope, etc etc etc.

After all the shocks that Pak Lah has brought us, having Ku Li as PM may not be so shocking after all.

Furthermore, in a desperate situation we are tempted to take desperate actions.

We are clear about two things on the word “trust”.
• We trusted Pak Lah in 2004. Today, we stop trusting him. In fact, we are afraid of him – afraid that he is creating the Abdullah Dynasty in Malaysia
• We may decide to trust Ku Li. Of course, we have to find out first if he has the ability and opportunity to start a dynasty. We will also judge him by the company he keeps.

I think it’s very dangerous to make people angry and desperate. When Pak Lah finally wakes up to know this, it will be too late.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).