Friday, December 04, 2009

Kena Gempar Terus Ketar

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

BEBERAPA hari telah berlalu apabila pakatan pembangkang sekali lagi berjaya “gempar” sesetengah pembesar Barisan Nasional sehingga ada yang melatah.

Istilah gempar yang saya gunakan di sini merujuk kepada loghat kontemporari Utara di mana gempar membawa erti mengusik/mengacah dengan tujuan menyebabkan ketakutan.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor “gempar” Kerajaan Pusat dengan mengancam tidak membenarkan pegawai negeri menghadiri kursus Biro Tata Negara (BTN).

Pada mulanya saya langsung tidak melihat “gempar” Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim itu sebagai membawa sebarang makna kerana ia di luar bidang kuasa beliau.

Mengikut pemahaman saya, semua kakitangan awam tertakluk kepada Perintah Am (General Order). Kalau GO kata mereka kena sertai kursus BTN atau apa juga kursus, maka mereka wajib menghadirinya. Ingkar adalah kesalahan dalam tata cara dan ketertiban perkhidmatan awam dan boleh dikenakan tindakan.

Oleh kerana perkhidmatan awam Selangor adalah sebahagian daripada perkhidmatan awam pusat maka kuasa penentu adalah di tangan Kerajaan Pusat. Apa yang dilakukan oleh Abdul Khalid adalah sekadar menguji kecerdasan pemikiran Kerajaan Pusat.

Saya yakin ditakdirkan Pakatan Rakyat memerintah negara, ia juga akan menggunakan agensi seperti BTN untuk menjalankan kursus yang selari dengan dasarnya.

Tup-tup (sekali lagi loghat Utara), kita dengar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Nazri Abdul Aziz, berkata kerajaan akan pinda kurikulum BTN.

Katakanlah memang kerajaan bercadang pinda kurikulum BTN agar serasi dengan Satu Malaysia, tetapi mengumumkannya serentak dengan asakan kerajaan PR Selangor memberi gambaran ia tunduk kepada kata dua Abdul Khalid itu. Kalau pinda untuk serasi dengan Satu Malaysia pun belum tentu PR akan terima.

Kalau tidak kerana penjelasan Timbalan Menteri di JPM, Ahmad Maslan, kekeliruan ini akan berterusan. Ahmad Maslan yang bertanggungjawab terhadap BTN berkata tindakan Kerajaan Selangor tidak menjejas kegiatan biro itu kerana bukan semua agensi di Selangor di bawah kawalan kerajaan negeri.

Jadi apakah yang sebenarnya berlaku? Saya simpulkan seperti berikut:-

1. Mohamed Nazri memang terkenal dengan tabiat lepas cakap dan celopar. Dalam bahasa Inggeris, orang macam dia digelar “loose cannon” atau meriam yang tidak boleh dikawal;

2. Media massa, termasuk media arus perdana yang pro-kerajaan tidak lagi mengamalkan konsep melindungi sumber berita (protecting the source) dan tidak mementingkan implikasi sesuatu maklumat. Mereka lapor apa saja yang diucapkan tanpa mempedulikan ketepatan dan implikasi sesuatu kenyataan. Jadi, kalau Mohamed Nazri celopar dan lepas cakap, maka celopar dan lepas cakap jugalah yang mereka laporkan.

3. Ada pemerhati media mengatakan amalan ini baik kerana laporan media menepati apa yang diucapkan (truthful);

4. Inilah yang terjadi kepada Mursyidul Am Pas merangkap Menteri Besar Kelantan Nik Abdul Aziz Nik Mat. Apabila kenyataan, hujah dan fatwa beliau yang tak masuk akal atau “outrageous” dilaporkan oleh media massa, maka terdedahlah beliau kepada pelbagai reaksi dan kesimpulan;

5. Pas yang dahulunya cekap dan padu mengawal pengaliran maklumat dengan hanya menggunakan saluran rasmi parti (Harakah dan Harakah Daily) kini menggunakan saluran umum, termasuk media massa arus perdana;

6. BN pula nampaknya terlalu bergantung kepada media massa pro-kerajaan tanpa memberi perhatian secukupnya kepada pengurusan pengaliran maklumat. Peranan pegawai media dan jurucakap rasmi yang terlatih, berpengalaman serta berwibawa semakin tidak ketara;

7. Peliknya, kelemahan pengurusan pengaliran maklumat rasmi ini berlaku di saat-saat ramai pegawai media dan pegawai khas menteri dilantik menjadi ahli lembaga pengarah pertubuhan media;

8. Ledakan maklumat dan perkembangan pesat telekomunikasi tidak lagi memungkinkan mana-mana pihak mengawal pengaliran maklumat walaupun mereka memiliki saluran maklumat sendiri;

9. Media massa arus perdana mungkin tidak menyiarkan sesuatu berita atas keputusan sendiri atau kerana arahan, tetapi sebahagian besar masyarakat akan membacanya dalam akhbar parti atau daripada Internet manakala yang lain akan mengetahuinya melalui cerita mulut;

10. Dalam era ICT, siapa yang dahulu bercerita dan lantang bersuara dialah yang akan dipercayai oleh majoriti; dan

11. Akhir sekali, tahap kemampuan berhujah dan berbahas yang semakin luntur di kalangan ahli politik dan penyebar maklumat. Ambil contoh kenyataan seorang menteri mengenai kes pergaduhan dua ahli keluarga diraja yang menyebabkan kecederaan parah. Ini adalah kes jenayah. Dalam kes jenayah, pendakwa adalah negara. Kalau ada kes, ia wajib dihadapkan ke mahkamah. Isu selesai luar mahkamah tidak timbul. Hanya dalam kes sivil, pihak yang bertelagah boleh mencari penyelesaian di luar mahkamah.

50 comments:

a.z said...

Kalau benda tu tak betul,selindung macam mana pun akan timbul keburukanya. Inikan pula kursus yang dihadiri sejumlah besar kakitangan awam dan penuntut universiti.

Even without BTN, Malaysian are not encouraged to think independently, whether at schools, universities or in the Media. Look at RTM/TV3 news, whenever public opinion is sought, they all echo the same views, good, baguslah..saya sokong.

Even the cabinet ministers aren't able to give critical views on government policies or programs.

Compare that with Indonesian media. Even a man on the street are very articulate when voicing their opinions.

BTN is a brainwash tool. Titik

warongkopi 56 said...

Assalamua'laikum Datuk,

Bukan kena gepaq dah ketaq, hilang arah sekali. Macam MB Kelantan juga salah terima nasihat.

Apa salah semak general orders dahulu baru cakap. Standard pemimpin sekarang.

Wasalam.

dan kajang said...

Assamualaikum Dato',

1. Saya bersetuju dengan Dato' bahawa pihak yang mengawasi kenyataan media,khususnya di peringkat Kementerian dan Jabatan2 tidak begitu berhati-hati.Mereka tidak langsung memainkan peranan dalam memperbetulkan kenyataan Menteri2 mereka, walaupun kadang kalanya salah.Mereka harus sedar bahawa Menteri2 ini juga adalah merupakan manusia biasa.Malah Pegawai2 Kerajaan lebih arif lagi dalam hal ehwal Kementerian dan Jabatan berkenaan.

2. Yang membezakan Pegawai2 Kerajaan dengan Menteri ialah Menteri diberi kuasa didalam sesuatu Akta itu dan bertanggungjawab kepada PM dan Parlimen. Namun segala maklumat yang diberikan oleh Menteri2 berkenaan adalah berdasarkan kepada nasihat yang diberi oleh Pegawai2 di Kementeriannya. Jadi Pegawai2 Akbar atau PRO Kementerian atau Jabatan hendaklah sentiasa sensitif terhadap kenyataan2 yang diberikan oleh Menteri mereka.

3. Saya pernah mengikuti Menteri saya suatu ketika dulu semasa saya berjawatan Pengurus Besar Korporat PERKESO. Pada ketika itu saya berada di sebelah Menteri yang sedang memberi kenyataan akbar. Semasa dalam suatu soalan oleh seorang Pemberi akbar, Menteri saya telah memberi suatu jawapan yang mungkin salah sedikit. Saya memang sedar tentang kesilapan itu. Namun bagi menjaga imej Menteri, saya hanya berdiam ketika itu. Selepas selesai sesi media itu dan Menteri telah beredar, maka saya telah meminta pihak media yang hadir supaya tunggu untuk saya beri penjelasan dan pembetulan. Alhamdulillah pada kesesokan hari,berita yang disiarkan adalah selari dan tidak ada percanggahan.

4. Oleh itu kita harap para Pegawai Media Kementerin dan Jabatan hendakalah buat kerja sikit. Janganlah main nak ikut belakang Menteri mereka sahaja.

amoker said...

ur point sir? its not the messenger, but the flip flop

Mathematician said...

Assalamualaikum Datuk,
Saya suka buah fikiran orang lama seperti Datuk. Bernas dan tepat. Saya mengharapkan supaya ada di kalangan wartawan muda di media arus perdana yang mengambil iktibar dari coretan Datuk.

Dan saya juga setuju, Nazri memang selalu tak berfikir sebelum bercakap. DS Najib patut hantar Nazri cuti belajar.

ab said...

Salam dato,

GEMPAQ tak pa,kalau kena PENAMPAQ bolih pekak dan pengsan,kalau teruk bolih ISEN seumur hidup.......

TO ALL political parties,jangan
merendahkan pemikiran rakyat!.

Kalau dato meneliti secara teliti,akan diketahui selama ini
kerajaan,ahli politik dan pentadbiran kerajaan setiap masa
membuat polisi,percakapan, pengumuman,proses pentadbiran dll
berdasarkan..I AM IN POWER atau WE ARE THE POWER atau WE DECIDE FOR ALL...

Internet dan telefon bimbit telah mengubah segalanya...semua PRINTED NEWS adalah sudah OUTDATED nilai-nya SEBELUM DICETAK disebabkan
terlalu cepat maklumat baik atau buruk tersebar melalui internet dan telefon bimbit....


KERAJAAN,AHLI POLITIK,PENTADBIRAN
dll sekarang adalah sangat MEMERLUKAN rakyat UNTUK BERJAYA DAN
KEKAL SEBAGAI PEMERINTAH, tak kira parti apa pun....

DAH TERBALIK DAH PUN..laa ni gomen kena hambat dan kejaq orang untuk jadi kawan, bukan orang hambat dan kejaq gomen untuk jadi kawan dan rakan.....

THE GOVERNMENT IS NOT THE SOLE
SUPPLIER OF INFORMATION ANYMORE ( macam diseluruh dunia.. kecuali dibeberapa negara).

THE GOVERNMENT is one of the MANY sources of information......

So, gomen tak bolih harap orang dengaq dan tenguk cerita dia saja la ni..

Gomen kena BERSAING dengan internet dan telefon bimbit UNTUK mendapatkan terbanyak pendengar dan pembaca maklumat, DAN MAKLUMAT KERAJAAN tidak sePATUTNYA sama nilai `rubbish' dan `trash' macam gossip clubs punya information...


BTN lebih bagus kalau dibandingkan
dengan KEBANYAKAN AHLI POLITIK.. perangai macam beruk, tindakan macam autistic, tahap pemikiran elok sikit dari down syndrome. .. .TOK SAH LAA NAK BANDINGKAN BTN dengan mereka semua tu,,,macam bumi dengan langit, seribu kali lebih baik sikap dan peranagi orang yang melalui BTN jika dibandingkan dengan kebanyakan ahli-ahli politik!...

TO ALL EDITORS, kalau you all rajin baca new york times,moscow times,bloomberg,aljazeera,times london,kyoto news dan lain-lain lagi, NAMPAK TAHAP `KPI' MOST OF YOUR `NEWSPAPERS' macam THE SUN kat london atau majalah PLAYBOY!
Most of the times, macam BACARIA.
...

TAK BOLIH ELOK LAGI KA tahap `journalism'surat khabar ni??


Abu Bakar Ab Rahman

Hambali ® said...

Zaman dah berubah Dato. Yang masih tak berubah (dan nampak lagu tak mau berubah) hanyalah "depa-depa" tu saja ....

zainal mohd jais said...

Saya setuju sangat Tuk,

Memang ada satu perkara yang menghairankan tapi berlaku;
dalam satu-satu bidang itu, adakalanya semakin lama seseorang berada dalam bidang itu, dia semakin tidak cerdik.
Itu berlaku dalam politik.

Gagal membaca dan menterjemah kehendak, polisi atau apa lagi falsafah pemimpin tertinggi atau parti - satu perkara.

Terlalu lambat/pasif memahami dan bertindak ke atas sesuatu kewajipan atau keperluan - satu perkara.

Lebih teruk, berbuat sesuatu yang bertentangan dengan apa yang dihasratkan oleh parti dan kepimpinan - ini akan mendatangkan kerosakan.

Sayang sekali, saya fikir, kita, Melayu, sedang ketandusan....

Wallahua'alam Tuk.

Shah said...

Dear DAKJ,
Saya rasa komen Dato mengenai status pegawai dan kakitangan Kerajaan Negeri Selangor itu perlu diperbetulkan sedikit. Dalam negeri-negeri yang dahulunya 'Federated Malay States' sperti Selangor dan Perak, dan "Straits Settlements" seperti Melaka dan Pulau Pinang, ada beberapa kategori warga kerja kerajaan. Yang Pertama ialah staf yang dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri dan mengisi jawatan-jawatan yang diujudkan oleh Kerajaan Negeri. Yang Kedua, ialah staf yang dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Persekutuan tetapi mengisi secara pinjaman jawatan-jawatan yang diujudkan oleh Kerajaan Negeri.Selalunya mereka ini mengisi jawatan-jawatan penting seperti Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri, Pengarah Hutan Negeri Pengarah Pertanian Negeri, Pegawai Daerah,dan sebagainya.Yang Ketiga ialah staf yang dilantik oleh badan-badan berkanun negeri seperti SEDC, Kerajaan-kerajaan Tempatan, Yayasan Negeri dan sepertinya. Yang Keempat ialah staf yang dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Persekutuan dan mengisi jawatan-jawatan yang diujudkan oleh Kerajaan Persekutuan di Negeri itu seperti Pengarah Pembangunan Negeri,Pengarah Pendidikan Negeri, guru-guru, Ketua Polis Negeri dan staf Jabatan Polis dan sepertinya.Yang Kelima ialah staf yang dilantik oleh badan-badan berkanun Persekutuan seperti MARA, RISDA, FELDA atau LPP mengisi jawatan-jawatan di badan-badan berkanun itu di peringkat negeri.
Bagi kategori staf yang pertama, kedua dan ketiga , gaji mereka adalah dibayar oleh Kerajaan Negeri. Oleh yang demikian 'loyalty' mereka sepatutnya adalah kepada 'government of the day' yang memerintah negeri tersebut ketika itu. Dalam masa yang sama, pada pendapat saya, Kerajaan Negeri mempunyai kuasa untuk menerimapakai atau menolak apa-apa polisi dan peraturan yang dibuat oleh Kerajaan Persekutuan berkait dengan urusan personel kerajaan tersebut.Bagi staf dalam kategori yang lain-lain itu, kerana gaji mereka dibayar oleh Kerajaan Persekutuan , maka Kerajaan Negeri tidaklah boleh mengarahkan mereka untuk tidak mematuhi dasar dan peraturan personel Kerajaan Persekutuan.
Dalam kes negeri Selangor yang Dato bangkitkan itu, sudahkah dipastikan samaada arahan Khalid Ibrahim itu ditujukan kepada semua kategori kakitangan kerajaan yang bertugas di Selangor atau kepada kategori kakitangan kerajaan negeri Selangor sahaja.

pakbelalang said...

Dalam era ICT, siapa yang dahulu bercerita dan lantang bersuara dialah yang akan percayai oleh majoriti.

comment:

It all boils down to creativity of the mind. The more creative you are to sensationalise certain issues the more readership you will get thus contributing your bottom line.

At least now there is a bit of transparency in reporting. The ministers will have to be alert what they want to say to avoid being backfired in their statements and to assess how intelligent they are.

TEHrasaCOKE said...

Datuk...

Saya seronok dok diMalaysia.

Satu Malaysia dan Malaysia cuma ada satu.

Tapi...BANYAK LAWAK ADA... atau LAWAK ADA BANYAK...

kahkahkah... terima kasih kepada semua pelawak-pelawak yang tak kekeringan lawak.

Ab Razak Hj Ahmad said...

Saya pernah attend course BTN. Jika diberi pilihan, saya tak nak attend lagi sebab bukan tak tahan lasak tapi ada unsur racist dalam BTN. Tak tahulah mungkin BTN yang saya attend tu berbeza dengan tempat lain.

saji said...

Salam Dato'

1. Sepatutnya awal2 lagi ketika DSN memperkenalkan gagasan 1 Malaysia dulu, beliau perlu jelaskan sekali tetang pindaan yang akan dilakukan oleh pihak berwajib kerajaan terhadap kurikulum BTN tersebut bagi mengelak tabiat mulut celopar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Nazri Abdul Aziz itu.

2. Namun apa yang saya ingin tekankan di sini mengenai Gagasan 1Malaysia DSN ialah;

Ia bukan sahaja tidak dihasilkan berdasarkan satu kajian yang menyeluruh dan sepadu, dalam erti kata melibatkan gabungan menyeluruh dan sepadu di antara apa yang dipanggil sebagai ciri2 aspek kemanusiaan dengan ciri2 aspek teknikal yang saya bincangkan sebelum ini mengenai konsep dan ciri pengurusan dan organisasi moden (K&CPOM, bahkan terlalu menekankan ciri2 aspek kemanusiaan K&CPOM tersebut, berbanding dengan ciri2 aspek teknikalnya.

Bagi saya, keperluan pindaan terhadap kurikulum BTN tersebut merupakan contoh apa yang dipanggil sebagai ciri tata cara aspek teknikal K&CPOM tersebut bukan sahaja diperlukan oleh para pelaksana Dasar Awam yang meliputi gagasan seperti Gagasan 1Malaysia untuk menjelaskannya kepada rakyat, bahkan sebagai alat atau mekanisme pelaksana untuk menterjemahkan gagasan tersebut kepada realiti yang diingankan oleh DSN.

TheOnlyRockHead said...

'Gempaq' would be better than gempar...

suka perhati said...

Datuk yang dihormati.
Syabas diucapkan kepada Datuk diatas Keberanian Datuk menyentuh mengenai BTN itu.Kalau nak harapkan pemimpin kerajaan nampaknya jadi pak anggup saja bolehlah!
Itulah sebabnya Datuk, pembangkang selalu mengatakan yang manteliti pemimpim kerajaan BN ni adalah terlalu rendah.Tengoklah pantang pembangkang acah-acah sergah dah kecut tak tentu hala,apa nak jadi ni Datuk? Nazri Aziz tu bunyi je macam harimau, tapi pantang pembangkang sergah terus meracau! yang dia tak takut cuma dengan Tun Mahathir!!.......
Bukan nak bodek ni Datuk,tapi kalau saya jadi Datuk Najib, orang yang cerdik seperti Datuk inilah yang patut diangkat, yang boleh memberi buah fikiran yang mantap dan bijak, kan begitu Datuk?.
Terus terang saya katakan di sini Datuk, sebagai rakyat biasa saya terlampau risau dengan keadaan Negara buat masa ini lebih-lebih lagi memandangkan pemimpim-pemimpim Negara yang ada sekarang amat membimbangkan, tidak ada seorang pun yang betul-betul boleh diharap baik dipihak pembangkang mahupun kerajaan.

Yangretibase said...

Assalamualaikum Datuk,

Sebenarnyalah kenyataan, hujah dan fatwa TG Nik Abdul Aziz Nik Mat tak masuk akal bagi mereka yang tak berakal.

Apakah salah Nik Aziz mendoakan kecelakaan kepada PM Najib dan UMNO, sedangkan Najib dan UMNO itu musuh politik terbesar Nik Aziz dan PAS? Bukankah selama inipun PAS bukan sekadar berdoa ke hadrat Allah SWT supaya UMNO hancur sehancur-hancurnya, bahkan PAS BERUSAHA dan BERJUANG bersungguh-sungguh setiap detik untuk merampas kuasa daripada UMNO.

PAS bukanlah parti politik yang gila kuasa tak tentu fasal. Oleh sebab kerajaan Malaysia yang didominasi UMNO merupakan kerajaan sekular yang ingkar akan Titah Perintah Allah SWT, maka kejatuhan UMNO akan memberikan peluang kepada PAS untuk melaksanakan Titah Perintah Allah SWT itu.

Oleh yang demikian, dengan hasrat yang murni dan qudus, lillahitaala semata-mata, setiap orang mukmin yang penuh kental imannya WAJIB sentiasa berdoa ke hadrat Allah SWT semoga PAS berjaya menumbangkan UMNO dalam PRU ke-13 nanti sehingga UMNO berkubur buat selama-lamanya.

"Ya Allah, tolonglah kurniakan kerajaan Malaysia kepada PAS; nanti dengan Izin-Mu, PAS akan membela dan memartabatkan agama-Mu ISLAM di muka bumi Malaysia ini. Amin."

Wassalam. Tolong maafkan saya.

pakbelalang said...

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor “gempar” Kerajaan Pusat dengan mengancam tidak membenarkan pegawai negeri menghadiri kursus Biro Tata Negara (BTN).

comment:

Saya rasa ini semua didalangi oleh Anwar Ibrahim. Dia tentunya tahu module yang diguna pakai dalam kursus BTN adalah untuk "brainwashing".

Jadi dari segi lojiknya memanglah mereka sedar bahawa kursus BTN ini akan melahirkan pegawai-pegawai yang mungkin tidak akan setia kepada kerajaan negeri yang diperintah oleh Pakatan dan akan "makan tuannya".

Jadi tidak heranlah mereka bertindak sedemikian semata-mata untuk memperkukuhkan jentera kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan.

Tak payahlah menteri-menteri Pusat hendak melatah tentang isu ini. Terima sahajalah hakikat ini.

Menteri-menteri patut mengambil iktibar bahawa kedudukan kerajaan BN sekarang adalah dalam keadaan
tertekan. Dah tak ada taring dan "bargaining power" lagi.

Masa dah suntuk untuk kerajaan BN nak pertikai perkara yang dianggap sia-sia.

Adalah lebeh elok jika tenaga yang ada diberikan tumpuan yang lebeh kepada perkara yang membolehkan kerajaan BN mendapat sokongan berterusan dan padu dari rakyat dengan membuat sesuatu yang bijak dan mendatangkan hasil yang produktif jika ingin menang dalam pilihan raya.

Kerajaan BN mesti segera membuat "house cleaning" yang masih lagi dalam keadaan "tonggang terbalik" tanpa haluan yang nyata.

saji said...

Sdr Ab Razak Hj Ahmad

Sdr kata, sdr pernah attend course BTN. Jika diberi pilihan, saya tak nak attend lagi sebab bukan tak tahan lasak tapi ada unsur racist dalam BTN. Tak tahulah mungkin BTN yang saya attend tu berbeza dengan tempat lain.


Menurut anak lelaki saya yang sedang belajar di UIAM, topik utama yang diajar dalam korikulum BTN ialah, peranan dan jasa UMNO mewujudkan DEB untuk menjaga kepentingan ekonomi kaum Melayu kita.

Sebagai kaum Melayu, adakah maksud sdr pengajaran topik DEB ini yang mempunyai unsur racist? Jika ya, di mana unsur racistnya?

Jika tidak, apakah topiknya?

Anonymous said...

salam Datuk .. sekadar nak berkongsi pengalaman dan pendapat. Saya pernah menyertai Kursus Tatanegara anjuran BTN ketika saya masih bergelar pelajar; pelajar pra-u. Sememangnya ceramah yang disampaikan lebih menjurus kepada ' mempercayai dan menyokong kerajaan ' !!! Pendek kata, para pelajar bagaikan di 'brainwash' tentang kebaikan kerajaan dan keburukan pihak lawan atau pembangkang. Saya bukan penyokong PKR .. tapi saya suka menyatakan bahawa apa yang pihak pemerintah kerajaan Selangor katakan tu .. BETUL lahh. Shaty

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

Lawak betui tajuk kali ni.Hilang habih penat lelah dok bersilat dengan pesaing yang dah lama berkung fu.Joke of the week.You make my day.

Apa dah jadi dengan datuk laksmana hulu balang negara?Lepah satu, satu tersungkoq terketaq.Silap silap ter kencin dalam seluaq.

Yang ketua hulu balang pemuda pun tak berani panggung kepala.Ka diri sendiri yang tak boleh keluaq dari 'siege mentality'(pelik juga pasai selalu minoriti yg kena serang).

Tanggung la bewak hidup,yang dapat hanya sakit.

syauqi_x said...

slm pak kadir.

untuk meletakkan topik kali ini dalam persepsi yg berbeza, saya ingin menyampaikan cerita pendek saya.

saya sudah 2 kali (kejap lagi masuk kali ke 3) pergi kursus BTN, dan setiap kali ini lah dalam banyak-banyak sesi yang diatur, mesti ada satu/dua slot yang khusus untuk menghentam pembangkang (terutamanya anwar ibrahim) dan kaum-kaum lain di malaysia.

gambar anwar ibrahim bersalam dengan paul wolf. seperti dah jadi bahan wajib acara BTN, kerana dah 2 kali saya di BTN, dua-dua kali ada gambar ini. anwar pengkhianat negara, berkomplot dengan yahudi dan macam-macam lagi yang tak masuk akal dari ini.

belum lagi yang secara terang-terang menghentam orang cina dan india sebagai pendatang dan mereka wajib tunduk ke kontrak sosial dan ketuanan melayu. walaupun ada juga kawan-kawan dari kaum cina dan india di acara tersebut, pembicara seperti sudah tidak segan silu lagi menghentam mereka secara terbuka.

dan belum lagi cerita karut marut seperti singapura mempunyai rencana untuk menawan malaysia, peluru berpandu singapura tidak boleh digunakan kerana tentera kita berperang di hutan dan sebagainya.

saya kira tidak seharusnya pak kadir meletakkan 'positive spin' dan menyalahkan pihak-pihak tertentu tentang BTN ini, kerana dah ribuan fresh graduates/kakitangan kerajaan yang dah melihat dan mendengar dengan mata kepala sendiri cerita-cerita mengarut dalam BTN. cukup dengan mengaku akan kelemahan BTN sahaja dapat menyelamatkan air muka kerajaan.

malangnya, BTN yang dihadiri sebahagian oleh profesional-profesional negara (doktor, jurutera, akauntan dan lain-lain) saya kira hanya menjadi bahan gelak ketawa kami sesampainya kami di bilik masing-masing, kerana memang banyak yang tidak masuk akal 'dipaksakan' masuk dalam kepala kami.

jadi tolong, hentikan mempertahan BTN, selagi tidak dirubah secara keseluruhan, akan terus menjadi momokan rakyat malaysia.

bagi saya, mereka-mereka yang mempertahankan BTN tidak itu dan tidak ini samalah seperti menegakkan benang yang basah, anda boleh mencuba, tapi semua orang tahu apa yang sebenarnya terjadi dalam BTN.

yang baik dalam BTN kekalkan lah, yang salah dan songsang harap diubah secara total.

satu-satunya yang kurang adalah bukti rakaman kejadian ini terjadi. agaknya kalaulah ada satu sahaja orang yang berani merakam senyap-senyap sesi mem'brainwash' para peserta, rakaman itu pasti akan sama terkenal dengan rakaman correct correct correct, tak pun lebih terkenal.

terima kasih.

berasiam said...

Salam Datuk AKJ

Mohamed Nazri Aziz terkenal dengan latahan dan bodekannya. Kerapkali juga bodeknya tak kena tempat, menyusahkan orang lain. Sikap macam tu sesuai jadi ketua pengawas aja. Dalam satu majlis dia pernah cakap tentang ketuanan MCOBA yang tidak boleh digugat oleh sesiapa, kununnya. Bila dia jaga MARA, diarahkan MRSM menukar pakaian seragam kepada warna pakaian MCKK. Mujurlah tindakannya untuk mengMCKKkan MRSM tidak berterusan selepas dia pergi dari MARA. Harap-harap dalam rombakan kabinet akan datang, nama dia terkeluar daripada senarai. Bior Perak kurang seorang Menteri pun tak apalah.

cicitHJHASSANu said...

salam dato'..

Nazri Aziz pun kalau digempar beliau mencicit jugak..

dan kajang said...

Assallamualaikum Dato',

1. Sebenarnya kalau kita teliti betul2, TS Khalid ini bukan nak gempaq Kerajaan Pusat. Beliau sebenarnya tak tahu pun yang dia tidak mempunyai kuasa. Dia ingat dia mempunyai kuasa mutlak ke atas semua hal berkaitan kakitangan Kerajaan Selangor (tak tahulah Penasihat Bodoh mana yang memberi nasihat bodoh kepadanya).

2. Ini ditokok pula dengan beberapa Menteri Persekutuan yang berlagak tera tapi tidak begitu cerdik seperti Nazri Aziz.Dia main hentam bercakap sahaja,tapi tak berfikir.Habisnya terlajak perahu tak boleh berundur lagi.Ingat tak kes TDM yangmana beliau jadi jaguh tukang hentam TDM.Habisnya bila TDM komen kes "Kalongan Kasut" oleh MIC, nampak sangat UMNO teruk. Inilah angkara kecelupaan Si Nazri itu, rosak susu sebelanga.

3. Kita harap Menteri2 dan pembesar2 UMNO/BN hendaklah "berfikir" dahulu sebelum melatah membalas komen dari pembangkang.Kalau depa bodoh, kita pun jangan jadi bodoh sama. Kalau kita tahu dia tidak ada kuasa mengubah, biarlah dia melalak gunung sorang2.Dah letih dia berhenti juga.

Anonymous said...

Sebabnya most ministers don't know what they are talking about. Semua depend kat officers depa. Bila officers tak ada, mula lah cakap merapu. That's the quality of our cabinet. We should go US style. There should be a House hearing on each candidate, to be telecast live on tv, so that the public can judge their knowledge about the economy, finance, public safety, transport, sports, etc. The House must confirm their appointments. Pi mintak kerja jadi drebar lori pun kena interview, so nak jadi menteri pun kena laa ada interview.

Windtalker

Anonymous said...

Saji kata,

"Menurut anak lelaki saya yang sedang belajar di UIAM, topik utama yang diajar dalam korikulum BTN ialah, peranan dan jasa UMNO mewujudkan DEB untuk menjaga kepentingan ekonomi kaum Melayu kita."

Errr...BTN tu anjuran UMNO ke? Untuk ahli UMNO ke? Pakai duit UMNO ke?

Harap Saji dapat melebarkan input bukan setakat 1 input sahaja dari ahli keluarga.

Saji antara penghujah yang ada isi bernas tapi kali ini, statement saji itu sendiri ada yang tak betul.

Cara mengherokan UMNO di BTN adalah dengan menyenaraikan "halangan" dari pembangkang dan bukan melayu. Disinilah soal racism bermula.

Modul boleh jadi "innocent" tapi pengisian jenis ini diguna pakai secara intensif sejak 1998.

Yang lebih mengajaibkan, kebanyakan star lecturer di BTN kemudiannya dinaikkan pangkat ke Naib Canselor IPTA.

Fed Up

Anonymous said...

Peace be with you Dajk,

I was once a pondok dweller. I know a little bit about Islam. So in the case of the doa jahanan by Tok Guru Nik Abdul Aziz, who is lying and speaking with forked tongue? Is it Nik Aziz or the media reporters?

On 4 Dec, Malaysiakini reported: “Far from feeling remorse over the damnation prayer issue, Kelantan Menteri Besar Nik Abdul Aziz Nik Mat took another swipe at Prime Minister Najib Abdul Razak this morning albeit without mentioning his name.

Accompanied by deafening cheers from a huge crowd in Kota Bahru, the PAS spiritual leader proclaimed: "As long as they do not give (the oil royalty), we will pray until that person's stomach bursts."

On 5 Dec, Malaysiakini reported: “Even as the dust continues to be stirred up by Kelantan Menteri Besar Nik Aziz the 'stomach burst' remark made yesterday, his political secretary has risen to his boss's defence by tagging it as just "an analogy".

Speaking to Malaysiakini yesterday, Anual Bakhri Haron also said that the embattled menteri besar did not pin-point any leader at that time, further refuting claims that it was aimed at Prime Minister Najib Abdul Razak or his deputy, Muhyiddin Yassin.

When Nik Aziz says something like that, it is just an analogy that cannot be translated directly," he said, adding that it does not mean that he prayed for that event to take place either.”

This is how I feel about this doa. I think a Tok Guru should not speak with twisted tongue or fool around with a doa. In Islam we pray for peace (salam) and for Allah to change the hearts of our enemies. We call on Allah to destroy the kafirs who seek to destroy our religion. We do not make enemies of peaceful kafirs and we do not pray to Allah to destroy fellow Muslims.

How can a Tok Guru who offers salam all the time but at the same time pray to Allah to burst the stomach of another Muslim? Where is salam (peace) is Nik Aziz’s Islam? I fear that the Tok Guru is showing signs of senility or political power is clouding his religiosity. May Allah forgive him.

Once A Pondok Dweller

bashir said...

dato, saya rasa harapan semakin nipis buat BN untuk menarik balik keyakinan rakyat.kesilapan demi kesilapan.

ORANGUTAN PENANG said...

Saudara berasiam,

Betui jugak komen saudara pasai budak koleq.

Ketua pembangkang pengasas demonstrasi jalanan yang dok canang ketuanan rakyat pun budak koleq.

Allahyarham Dr Azahari yang dituduh Amerika sebagai teroris no 1 menghuruharakan asia tenggara pun budak koleq.

Dah nama pun THE MALAY COLLEGE kot.

teman pun budak koleq juge..he he

raja2u said...

YBhg Dato'

Assalamualaikum. Masanya sudah tiba untuk kita membantu Kerajaan yang dalam keadaan tertekan. Janganlah menghentam Dato' Nazari seorang sahaja yang mungkin hanya menjalankan tugas kerana kita tidak tahu beliau bertindak atas arahan siapa.

Mesej yang kita perlu sampaikan kepada Kerajaan agar tidak gelabah dan memberi apa sahaja yang diminta pihak tertentu bila diugut tidak akan mengundi BN jika kepentingan mereka tidak dilayan.Sebagai contoh ada pihak meminta supaya jumlah mata pelajaran dalam peperiksaan PMR ditambah untuk membolihkan pelajaran ugama diambil.Setahu saya Kerajaan "bo layan" (tidak layan).Tetapi bila MIC mengingatkan BN akan hilang undi jikalau mata pelajaran yang dibenarkan tidak ditambah untuk membolihkan bahasa Tamil dimasukkan , TPM merangkap Menteri Pelajaran terus bersetuju tanpa mengadakan kajian terlebih dahulu.

Kalau dahulu calun BN di tolak bukan Melayu apa akan jadi agaknya bila orang Melayu yang masa kini terus menerus merasa dipinggirkan mengambil keputusan tidak mengundi UMNO pada pilihan raya akan datang . "Tak dapek den menolongnya " jika ini berlaku.

Kita misti faham BTN adalah seperti bom jangka dan sudah pastinya Kerajaan mahu menutup perbincangan mengenainya secepat mungkin.Yang menyedihkan diperingkat masjid pun ada bekas pelatih BTN menceritakan aspek-aspek negatif kursus BTN. Jadi janganlah kita panjangkan isu ini kerana ia akan membawa banyak keburukan dari kebaikan.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain
Petaling Jaya.

Anonymous said...

bagaimana kita tahu pm najib merapu dengan
slogan 1Malaysia -Rakyat di dahulukan
--------------------------------------

Tiap tiap tahun lebih kurang 250 000 pelajar
akan tamat spm dan dari jumlah ini mungkin
separuh akan mencari pekerjaan.

Di dalam keadaan ekonomi yang tak menentu ini
adalah perlu tiap tiap pekerjaan yang terbit
dijaga supaya ia dapat diisi olih lepasan
pelajar sekolah kita.

Baru baru ini saya ada menalipon isp
untuk telepon bimbit saya. Alangkah terperanjatnya saya
apabila suara yang menjawab panggilan saya
adalah suara gadis indonesia yang bertutur
bahasa inggeris dengan baik.

Dari gadis ini saya dapat tahu ada hampir seratus
gadis macam beliau yang bekerja di call centre
memberi perkhidmatan kepada pelanggan .

Nampaknya macam tangan kanan tak tahu apa yang
dibuat olih tangan kiri. PM Najib melaong laongkan dasar
1Malaysia -Rakyat di dahulukan.    Tapi macam mana peluang
pekerjaan untuk lepasan spm bolih diberi kepada gadis indon.
Pemudah -jawatankuasa yang dibentuk untuk mempermudahkan proses
bisnes untuk para pelabur akan menjadi Pelingkup Negara. Si
Mat KSN selalu mendapat pujian dari ceo ceo industri
kerana mempermudahkan segala macam proses yang melibatkan
kelulusan kerajaan. Lihat sajalah kelulusan yang telah
diluluskan -

caddy caddy kelab golf sekarang pun terdiri dari gadis gadis
indonesia. Persoalannya - tidakkah kerja ini mampu dijalankan
olih lepasan sekolah kita yang tiada pekerjaan melainkan merempit?

Sistem caddy melahirkan golf pro yang berguna untuk negara. Malah negara
mengejar populariti denga Formula 1 yang tak mungkin membawa kejayaan!
Kalau dilayan nafsu existentialist pemain golf di negara [ mereka
macam mat jenin dak jadi silvio berlusconi di malaysia] mahu dilayan dek
gadis gadis manis dari indon , negara akan tenggelam dengan moral decadence
yang menghapuskan maruah negara.

Moral decadence sudah jadi satu nilai diterapkan di dalam budaya
perkhidmatan awam . Lihat sajalah surat dari KSN kepada KP SPRM
yang memberi pujian atas kerja baik yang telah dijalankan. Macam
mana si KP itu bolih dipuji manakala kerajaan dicemuh setiap hari
di blog blog di internet atas kecuaian SPRM .  Dan kesan buruknya atas kematian tbh
akan dimainkan beribu kali dipelusuk negara di dalam usaha
menjatuhkan namabaik kerjaan BN yang diterjui olih ds Najib!

Akhirkata wawasan yang baik, menyayangi negara adalah lebih penting dari
mendapat pujian dari pelabur pelabur yang pentingkan bisnes mereka dari
kesejahteraan penduduk negara ini.

notoktok

suka perhati said...

Salam YB Datuk,
Bila membaca pembahas-pembahas diatas yang pernah menghadiri BTN saya menjadi sungguh hairan, sebab saya sendiri pun sudah dua kali menghadiri BTN tetapi tidak pernah pula diberi ceramah politik seperti kata pembahas-pembahas itu, cuma apa yang ditekankan adalah semangat jatidiri yang ketal seperti semangat berkerja berpasukan,bertanggungjawab dengan kerja dan sebagainya.Ceramah agama juga diberi.Oh! agaknya pembahas diatas tak tahan dengan Qiamulail-terpaksa bangun seawal pukul 3:30-4:00 pagi untuk beramai-ramai pergi musala selepas Qiamulail tazkirah subuh sampailah ke pukul 7:00 pagi.Dan selepas senaman terus pergi kuliyah sampai pukul 11:00 malam(hanya berhenti semasa solat dan makan).
Inilah masalah sebenarnya Datuk pembahas diatas tu tak mahu menghadiri BTN lagi (sebab tak boleh tahan dengan tidur) kalau boleh pilih mestilah ramai yang tak nak hadir, oleh itu pembahas-pembahas sekalian kalau tak mahu hadir sebab tak tahan dengan tak cukup tidur tu mengaku sajalah, jangan lah dijadikan alasan "ada ceramah politik" dan tak mahu hadir, berdosa kering saja kerana ceramah politik saya yakin tidak pernah ada, lainlah agaknya kalau BTN tu dianjurkan oleh Anuar Ibrahim atau pati pembangkang.Janganlah disebabkan kita yang sebenarnya tidak punya jatidiri dan pemalas,kita cuba menyalahkan pihak Kerajaan seolah-olah tidak ada satu pun yang dibuat oleh Kerajaan itu betul,walaupun kita tidak menyokong Kerajaan.

Rocky's Bru said...

Tok Scribe,

Memang betul, Nazri tu cepat betul melompat. Kita semua boleh berterimakasih dgn beliau sebab perangai macam tu lah yang bawak rebah buat Pak Lah. Tapi Najib nak maintain orang macam ni dalam kabinet, nak buat apa?

Saya tak pernah mengikuti kursus BTN. Tapi kalau betul BTN ni handal brainwash orang, apasal Nik Nazmi tak "turned"? Sejak 1984 hingga 1996, Anwar Ibrahim jaga BTN. Adakah sebab tu ramai penyokong beliau, sampai boleh buat Reformasi? Kalau gitu, kenapa Dr Mahathir masih jauh lebih popular dari Anwar?

Kalau benar apa yang dikata oleh Lim Kit Siang, yang BTN telah menyebabkan "racial hatred", kenapa insiden May 13 tidak berulang? Macamana orang Cina masih boleh beraya kat rumah orang Melayu dan orang India boleh yamseng dengan kaum Cina?

Tak masuk akal.

Mungkin Nazri ada niat atau agenda lain, macam Kit Siang jugak...

kluangman said...

Dato', bukankah Menteri2 itu pernah hadir BTN sebelum ini, itulah agaknya mentaliti selepas hadir kursus di BTN.

Menteri seperti juga pemain bola sepak dan badminton negara, sekadar jaguh kampung..

arrazzi alhafiz said...

Apabila terbongkar pasal payung yang tutup mayat yng dibunuh oleh sang suami warga emas tempoh hari, kita sudah boleh faham wajah sebenar media arus perdana yang katanya penyebar fikiran rakyat.

Apa begitu rendah minda rakyat Malaysia sampai begitu sekali?

Sesungguhnya rakyat Malaysia sudah terbangun jiwa dan minda mereka dari dongengan dan angkat bakul oleh si penyebar 'fikiran' rakyat

Anonymous said...

Dato AKJ,

Looks like PM has too many excess baggage that he has to carry and most of them are his buddy's and supporter's such as JJ, Nazri, Zahid etc who was with him during his rise to power.

He must realise that UMNO now is not like UMNO during Tun M's time. Tun A 5 year reign has resulted in destroying the very fabric that hold's UMNO power. Now that UMNO has almost lost the mandate, the day's of carrying 'problematic' buddies is over. They will eventually bring him down if he is not careful. Nazri has shown to be the live loose cannon among them. PM should either tell him to shut his mouth or drop him altogether.

If we were to carry a survey among the population, they are still sick and tired of some of the 'pembesar' UMNO. UMNO will still lose the election if it were to be held now. PM is still not certain in his actions and seems to always play safe. That is not good enough to convince people regards to his seriousness in turning UMNO around.

My take is that the "problematic" buddies has to go at once.

Pak Nujum

saji said...

Sdr Rocky's Bru

Sdr kata, "Kalau benar apa yang dikata oleh Lim Kit Siang, yang BTN telah menyebabkan "racial hatred", kenapa insiden May 13 tidak berulang? Macamana orang Cina masih boleh beraya kat rumah orang Melayu dan orang India boleh yamseng dengan kaum Cina?"

Mengapa insiden May 13 tidak berlaku walaupun BTN mengandungi unsur racist?

Mungkin ada yang mengatakan mengenai peranan akta ISA dan akta mesin citak dan akta polis.

Namun, saya cenderung untuk mengatakan faktor perubahan pemikiran manusia sejagat yang menolak politik nasionalisme atau komunalisme, yang di negara ini, diperjuangkan oleh UMNO, MCA dan MIC, khasnya sudah sampai ke peringkat ianya ditolak oleh sebahagaian generasi kedua dan kebanyakan generasi ketiga negara. Baik di kalangan oleh kaum Melayu dan bukan Melayu di negara ini yang, dalam banyak hal, dikaitkan dengan kemunculan era globalisasi yang menghasilkan politik baru yang dinamakan politik globalisasi atau globalisme yang dikatakan menolak unsur-unsur tidak baik mengenai politik nasionalisme atau komunalisme seperti terlalu kenegerian dan ketidakadilan sistem politik, sosial dan ekonomi yang dikaitkan dengan dasar2 perkauman seperti DEB.

Mengenai persoalan, kalau betul BTN ni handal brainwash orang, apasal Nik Nazmi tak "turned"? Sejak 1984 hingga 1996, Anwar Ibrahim jaga BTN. Adakah sebab tu ramai penyokong beliau, sampai boleh buat Reformasi? Kalau gitu, kenapa Dr Mahathir masih jauh lebih popular dari Anwar?

Hanya golongan politik dan bukan politik tempatan yang tidak faham mengenai perubahan isme politik sejagat di atas yang akan terus "diturnedkan" oleh BTN tersebut dan tidak akan meninggalkan politik nasionalisme dan komunalisme itu.

Kenapa Dr Mahathir jauh lebih popular dengan Anwar?

Anwar pencetus politik globalisme tempatan yang kesannya dapat dilihat pada PRU 12 lalu, tetapi menghadapi masalah pengisian di negeri2 yang diperintah oleh PR setakat ini. Sebaliknya, Dr Mahathir tunggu, lihat dan kritik apa yang dilakukan oleh Anwar itu.

Anonymous said...

Salam dato dan pembaca semua.

Sesungguhnya UMNO itu sudah busuk, membusuk hingga ke ususnya.Saya sokong 100% pendapat dr mahathir.
Ibaratnya Malaysia telah dipimpin oleh pembawa2 kuman aids dan merebak ke ahli akar umbi sehingga jd darah daging.Selamatkah Malaysia utk generasi mendatang?

Dato, informasi skrg bergerak pantas dari segenap sudut bkn spt masa dato jd ketua editor dulu. Maklumat diberi sehala, maka rakyat boleh dikhayalkan dgn segala puji-pujian, propaganda, mendewakan pemimpin ego yg lebih byk membawa kerosakan pd agama, bangsa dan negara.Generasi akan dtg terpaksa membayar harga yg tinggi utk kemajuan drastik yg tidak terancang ini.

Secara rasionalnya, rakyat sudah boleh membezakan mana yg baik dan buruk utk diterima. Jika tidak, dah lama pergaduhan kaum ini berlaku sejak tamatnya PRU12. Saban hari isu2 perkauman dibangkitkan. Tujuannya utk menyalakan api kemarahan masing2.
Alhamdulillah rakyat makin bijak dan berfikir lebih rasional bkn lg ikut emosi.

Yg paling merisaukan bila melihat ramainya pendatang asing yg dtg bekerja di sini.Terdetik di dlm hati, tidak mustahil suatu hari nnt, rakyat m'sia pula terpaksa mencari rezeki di negara org beramai2 bila pemimpin yg ada skrg korup dan tak amanah.Duit rakyat dibuat mcm duit sendiri.Harta rakyat dirompak buat mcm harta mak bapak sendiri.Berbelanja duit cukai rakyat ikut hawa nafsu.Pada pendapat saya, pemimpin spt ini harus didoakan semuga dilaknati Allah.

rakyat tak bodoh.

J. Jun said...

Dengan haq Ismul 'Adzam pohon tutupkanlah ya Allah segala jalan DAP keturunan Juj wa Ma'juj ini.

Demi keagungan Asma-u-lhusna pohon ya Robbana lumpuhkan DAP keturunan Juj wa Ma'juj ini.

Dengan Nama Tuhan bagi Muhammad dan sekelian Nabi Rasul a.s.w.s.; minggir engkau (noor-M-mu) hai DAP keturunan Juj wa Ma'juj.

Bis-mil-lah ... gelap seluruh sudut mu hai DAP keturunan Juj wa Ma'juj.

Bis-mil-lah ... tersumbat seluruh rongga mu hai DAP keturunan Juj wa Ma'juj.

Bis-mil-lah ... dipohonkan bantuan bagi kaum yang (mengaku) kelemahan.

Anonymous said...

Sdr Pak Nujum

Sdr kata, " PM is still not certain in his actions and seems to always play safe."

Saya setuju.

Tetapi, tidakkah apa yang sdr katakan itu menjelaskan bahawa PM kita itu lebih kepada seorang follower berbanding seorang leader?


Maksud saya, seorang leader itu perlu bukan sahaja yakin dengan tindakan-tindakan yang diambilnya, bahkan tidak sentiasa mencari jalan menyelamatkan dirinya seperti yang sdr katakan mengenai PM kita itu.

Saji

Anonymous said...

Datuk,

Saya memang dari dulu tak berkenan dengan perangai Datuk Nazri ni. Memalukan Melayu jer. Ada jawatan dalam umno sebab berduit dan keturunan kot. Maaf cakaplah. Kalau tidak macam mana orang macam ni boleh ada jawatan dalam umno? Dia ni langsung tak humble orangnya. Perangai macam orang kaya baru. Padahal memang kaya pun. Tu yang pelik tu.

Pegi buat tinjauan/lawatan ke kampung atau jumpa pemandu teksi pakai baju mahal2.. cermin mata hitam ala budak2 bujang, jam dan baju mahal2.. alahai, nak tergelak pun ye. Sapa pun tak larang pakai baju mahal2 gi melawat kampung, tapi pakailah yang sederhana yang tak nampak brand, dan yang tak berlain sangat dengan orang lain. Ini macam pelakon hindustan jer. Bukan ala hero ye, tapi bad guys - anak orang kaya jahat (brat) yang dikelilingi dengan pengampu. Orang nak dekat pun takut.

Dulu masa Pak Lah Lena dia hentam DrM macam tak hengat. La ni? Orang utara kata 'SENGAP'. Orang macam ni ka patut jadi menteri. Memalukan jer. Najib dok simpan dia dengan Nor Yakob tu apa kes? Mungkin PM takmau nampak sangat dia ikut telunjuk DrM kot. Tapi orang2 cam ni patut dicantas jer. Kalau takde jawatan pun dah kaya raya semua cukup. Macam Khir Toyo.

Enoughlah Nazri. Bagi la jawatan kepada orang yang berjiwa besar, tegas dalam pendirian, ikhlas, bijaksana tetapi humble. Pi la joli duit hang yang menggunung tinggi tu kat overseas lagi baik. Rakyat dah meluat.

tun tijah

Ab Razak Hj Ahmad said...

Buat Saji dan Suka Perhati. Saya dah nyatakan dari awal yang itu adalah pengalaman saya sendiri yang menghadiri oleh BTN. Bukan hear saya. Saji juga mendengar dari anaknya yang belajar di UIAM (hear say kan...??) Saya tak katalah anak Saji menipu. Saya juga ada buat persoalan samaada korikulum BTN ni sama atau berbeza di antara pelajar, pekerja awam, swasta (mcm saya) atau berbeza mengikut lokasi. Bukan isu kena qiamulail, joging berpuluh KM, masuk hutam mlm2 buta and so on...

Kalau Saji nak tahu detail part mana yang saya tak berkenan, saudara Syauqi_x telah menerangkan secara ringkas.

Duit untuk course BTN guna duit rakyat as a tax payor dan bukan duit UMNO or BN... Daripada kerajaan sibuk dok ornaganised BTN baik arrange kan course bagaimana kakitangan awam boleh berjimat dan tak terlebih bayar RM28 billion pada supplier, contractor, vendor etc, bagaimana nak dapat balik duit PKFZ and KTM double track.

Tak boleh kah kita menjadi semulia Nabi Muhammad s.a.w yang menziarahi seorang YAHUDI yang sakit walaupun YAHUDI tersebut setiap hari akan memabaling sampah dan najis ke badan Nabi s.a.w. Tak bolehkan kita menjadi seperti Nabi s.a.w yang menyuap makanan kepada perempuan YAHUDI yang buta tanpa memperkenalkan dirinya... Kalau tak boleh ikut semua, jangan tinggalkan semua... Bukankan kita kena berbaik sesama manusia tanpa mengira batasan agama dan bangsa. Hatta dengan haiwan dan tumbuhan pun kita kena berbuat baik....

Sorry Dato' little bit off topic... Cuma sick and tired dengan segolongan orang yang amat membenci YAHUDI tapi urusan seharian bergelumang dengan company YAHUDI.

- abikhsan -

ORANGUTAN PENANG said...

Saudara Ab Razak hj Hamid

Menarik komen saudara pasai yahudi.

Kawan paling baik saya masa belajaq
dulu orang yahudi.Paling kamceng.Marka jenih depa pun cun melecun.

Pi mana mana mesti dia ada.Pernah mata dia lebam pasai mai tolong cover saya bertumbok dengan negro.

Dia pernah kata "We are best of buddies because we are not that pious"

eddy said...

Salam Dato'. Selepas memerhati prestasi Menteri-Menteri dari UMNO dalam kabinet PM Najib saya rasa sampai masa supaya Nazri dipencenkan, saya rasa ramai lagi YB dari UMNO yang boleh berdebat didalam Parlimen lebih baik dari Nazri. Dia ini banyak merapu dan lebih kepada appearance sahja, jadi pelakon mungkin lebih baiklah.

Satu lagi Dato', saya mintalah Menteri Dalam Negeri sepupu Najib ditukar dari KDN, setakat ini dia tidak dapat menunjukkan presence atau demeanour sebagai seorang Menteri Dalam Negeri. He does not give confidence that he has things under control. Mungkin hantar dia ke MOSTI lebih baik.TQ.

Anonymous said...

Sdr Ab Razak Hj Ahmad

Terima kasih kerana memberi perhatian komen saya, termasuk maklumat tambahan mengenai kurikulam BTN.

Namun terpanggil untuk menyatakan bahawa saya cuma setuju dengan cadangan sdr supaya kerajaan arrange kan course bagaimana kakitangan awam boleh berjimat dan tak terlebih bayar RM28 billion pada supplier, contractor, vendor etc, bagaimana nak dapat balik duit PKFZ and KTM double track jika ianya digabungkan dengan pengajaran sistem ekonomi gelap dan dijadikan sebagai sebahagian daripada kurikulum BTN yang baru iaitu yang disesuaikan dengan gagasan 1 Malaysia.

Saji

Ab Razak Hj Ahmad said...

Quote by Nazri:
________________

Ia merupakan keputusan Kabinet. Seperti yang anda ketahui, peruntukan BTN disebut dalam bajet (di bawah) Jabatan Perdana Menteri ... jadi ia merupakan wang awam.

“Sekiranya ia wang awam, maka kita perlu pastikan ia dibelanjakan secara berhemah,” katanya.

Dalam pada itu Dr Mahathir berkata kritikan mengenai modul kursus BTN, termasuk yang

mendakwa ia berunsur perkauman adalah sesuatu yang diperbesar-besarkan.

Beliau berkata kursus itu hanya mengajar penjawat awam supaya mempunyai nilai dan budaya yang baru, seperti lebih berdisiplin, jujur dan tidak melakukan rasuah, dalam usaha memberi khidmat yang lebih baik kepada negara.
______________________

Komen saya - dah 20 thn dok buat BTN tapi bila baca pasal RM28b tu, menitik air mata saya... Kalau ikut KPI dah memang fail and dah ada red alert... Berani ke Koh Su Koon, sound Nazri...???

Syaqirah said...

Asmlkm Dato'

Sudah berapa lama Nazri menjadi Menteri? Tetapi masih tidak dapat belajar daripada pengalaman.

Pada saya Menteri seperti Nazri akan melemahkan UMNO kerana dia tidak mampu menari melainkan mengikut rentak gendang yang dipalu oleh parti pembangkang. Terakhir gendang yang dipalu oleh Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor. Sudahlah itu, yang lebih buruk lagi ialah keceluparan mulutnya.

Anonymous said...

Salam semua. Eloklah tu pertembungan nazri dan mahathir.Ibarat buku bertemu ruas.

rakyat tak bodoh.

-OrangKampung- said...

Pasal doa Nik Aziz,

apa pasal UMNO takut sangat kat doa orang tua yang cakap "tak masuk akal' nie?

Doa-doa Yang Makbul:
1. Orang yang terdesak.
2. Orang yang teraniaya/dizalimi.
3. Anak yang berbuat baik terhadap kedua ibubapanya.
4. Doa seorang Muslim yang tidak berbuat zalim & tidak memutuskan silaturrahim

Ooo patutlah.. Nik Aziz cakap UMNO menzalimi Kelantan...

Dan kepada UMNO..Kalau tak buat nak takut apa?

A KADIR JASIN said...

Sdra/sdri pembahas yang dimuliakan,

Ada beberapa komen yang tidak dapat saya siarkan kerana terdapat tuduhan dan bahasa yang kesat digunakan terhadap YB Nazri Aziz.

Sama ada beliau toleran atau tidak kepada kritikan dan sama ada beliau akan menyaman atau tidak menyaman saya kerana menyiarkan rencana dan komen mengenainya, itu adalah tidak begitu penting.

Mungkin Nazri dan pembesar Barisan Nasional lebih toleran kepada perbincangan dan kritikan blog, namun menggunakan istilah seperti kaki busuk dan sebagainya bukanlah sesuatu perlu digalakkan.

Jelas bahawa walaupun saya dan kita lebih kerap mengkritik pembesar Barisan Nasional daripada pembesar pembangkang, nampaknya pembesar Barisan Nasional lebih toleran.

Mungkin ini tercetus kerana mereka sendiri terbabit dalam perangkaan dan pelaksanaan Akta Multimedia yang menjamin kebebasan internet.

Terima kasih.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).