Monday, December 21, 2009

Missing Fighter Engines - A Fishy Explanation

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

[UPDATE, Dec. 25] - THE story becomes more fishy. It smells conspiracy and cover-up. This is what The Star reports today.

"PETALING JAYA: The 41 Royal Malaysian Air Force (RMAF) personnel including a brigadier-general were not sacked due to the theft of two RM50mil turbojet engines.

"In a statement released yesterday, the RMAF said the 41 were sacked due to incompetency issues and poor working performances.

“The decision to sack them was taken before the engines were discovered missing,” said the RMAF.

So it appears that somebody lied about the sacking and now it's harder to believe that no cover-up had taken place.

[Original Posting]

SHOULD we be happy and jump with joy at the news that a brigadier-general and 40 other armed forces personnel were sacked for alleged involvement in missing RMAF jet engines incident?

The New Straits Times headlined today that they were given the boot late last year after Air Force jet engines worth RM50 million went missing.

Why alleged? What then is the “real” truth behind this dastardly, shameful, treacherous act?

Why only an internal inquiry? Why not a full-blown investigation and trial by a civil or military authority?

Why not a court martial? If these people could steal and sell their own equipment, what is there to stop them from surrendering to the enemies when their lives are at stake?

Something is amiss. Where was the Minister in-charge when this alleged crime was committed? Where were the generals, the secretary-general and the internal auditors? Sleeping?

Something is fishy. Why just an internal inquiry? Why just gave them the boot?
This is an act of treason. Why were they not court-martialed?

I have no answer. It’s too mind-boggling. It defies logics.

Here, I strongly feel that there’s a very strong reason to call for the setting up of an independent royal commission.

Satu Malaysia malu dan terancam akibat perbuatan khianat ini atau adakah ia ibarat kata pepatah, kalau tidak ada-ada, masakan tempua bersarang rendah.

111 comments:

Anonymous said...

Dato' saya bersetuju sangat Royal Comission ditubuhkan untuk siasat kes kecurian enjin jet ini. Yang hilang enjin jet TUDM berharga RM50 juta bukannya enjin motor kapchai. Rakyat membayar cukai dan pegawai serta anggota TUDM yang diarahkan bersara awal dan diambil tindakan dalaman tu tidak dihukum dengan sebenarnya.Buat siasatan menyeluruh,libatkan SPRM,PDRM dan agensi yang berkaitan.Ini maruah negara. HADI,IPOH

Hanez said...

Datuk,

I baru tau pagi ni, ada cerita meletup pasal MP kawin sebunyi-sebunyi dengan artis jelita yang putih melepak.. makin huruhara no! He he he ..

dinturtle said...

Salam Dato,

Mula2 dengar berita ni, saya macam tak percaya. Perkara pertama yang datang, besar mana enjin jet itu? ada ke besar kepala keretapi?

Biar betul mat2 combat kita ni. In a lighter mood, kira respek jugalah. Macam filem hollywood. Bukan curi screwdiver beb...

Then again you are right dato'. Kalau enjin jet ngan registration cardnya yang disimpan dalam peti besi boleh hilang dari kawasan tentera (yang ada signboeard gambar orang kena tembak kalau menceroboh), what else can u say about our security... and they are people whom we put our trust to guard our national security.

Memalukan negara dan bangsa !

emmm just a naughty thought, sebelum hantar mereka yang bersalah ke penjara, arahkan mereka yang kreatif ni laksanakan satu misi penting - culik semua pemimpin2 yang ultra kiasu dan jualkan pada mana2 negara yang nak beli, offer package. emm kalau ada tempat kosong, culik sama Rosmah. Registration kad jangan lupa.

zool said...

salam datuk
sekadar ingin bertanya menteri manakah yg bertanggungjawab semasa peristiwa ini berlaku??PM kita sekarang atau Tun Lah??

Anonymous said...

Dear sir,
I have to agree with you.
You are one of the few voices in UMNO who still have your conscience.

BTW, who was the defense minister back in 2007? remember the C4 used to blow up the poor lady from Mongolia?

Salam
J

Hambali ® said...

Saya terkedu dengaq berita ni. Tak paham. Musykil. Pelik. Logik akal musti bertanya, macam mana benda sebesaq dan sepenting tu boleh hilang. Dan semua perasaan tu pelan-pelan berubah jadi syak wasangka.

DS Najib kata dia puas hati pasai rakyat paham NKRA. ( http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1221&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm )

Betoika rakyat paham? Ka orang dia saja yang dok p report kat dia kononnya rakyat paham? Yang kes enjin ni macam mana sebab menteri pertahanan zaman tu belum ada KPI nak diuukur.

Adoiyai Malaysiaku.

A. Alshukor said...

Yes Why not???

This is serious, we need to be very serious. Court Martial, Royal Commission and anything that can be done ... Please we need action.

Tan Sri IGP, Tan Sri AG, Datuk Seri Minister & Datuk Seri Prime Minister.

Cinta Alam Malaysia

Anonymous said...

assalamualaikum dan salam sejahtera....

izinkan saya bercakap 'lebar' akan 3 perkara kerana sudah lama saya sekadar membaca...

a. zaid ibrahim vs akj

1. sebaiknya beliau tidak terus melulu saman. alangkah baik kiranya beliau menegur atau membetulkan fakta2 yang salah di ruangan 'comment' terlebih dahulu sebelum langsung menyaman....

2. perbuatan dia ni membuatkan orang makin takut utk bersuara. cuba bayangkan kalau yg menulis tu takdak duit nk bayar lawyer...apa la punya org ni...

3. saya ada baca komen2 di blog beliau berkenaan datuk akj...saya rasa tukang komen n tukang tuleh blog sama je...yg saya baca 'penulis upahan', pelacur, n macam2 lagi tuduhan2...very2 immature...

4. datuk, andaikata zaid menang di mahkamah (mintak simpang n mintak2 dijauhkan)..saya harap datuk sedar, kami (kebanyakan rakyat jelata) jauh2 lebih menyenangi & menghormati datuk berbanding zaid..u r much2 more better than him!

5. sekurang2nya datuk 'loyal' pada kebenaran (siapa yg tahu kebenaran dari crita datuk,akan tahu datuk tidak slalu mengangguk pada ur superior)...n paling penting, datuk 'loyal' pada kami (orang biasa)..datuk menyusahkan diri utk menjelaskan yg tersurat dan tersirat dari cerita pembesar negara kepada kami..datuk menulis dengan maruah di atas kepala...thank you so much!!kami hanya mampu berdoa buat datuk dan keluarga datuk....


b. najib, KPI n his minister...

1. macamana nk kata KPI bagus..sana sini budget kepada rakyat kena potong...sana sini auta lebih...

2. mamanda smua mintak rakyat berjimat cermat..tp cuba tgk depa punya lifestyle...flamboyant lifestyle...meeting nk mahal2, baju nk branded2, rumah nk macam istana...yg penat, rakyatla....

3. macamana nk kata KPI baguih?cuba tgk apa nazri aziz buat..xabeh2 kontroversi..dulu dok buat busuk kat tun M, pastu kes foto anak dia, pastu la ni...awat DS najib,UMNO nak simpan liabiliti macam ni
?

4. KPI kan UMNO? saya jawab dengan isa samad, nazri aziz dan khairy jamaludin..cukup semua ada..kata nk tegas..ujung2 crita batuk kat tangga je la...UMNO is dying..

5. hari ini semua komponen BN bermasalah...hari ini taraf hidup kita tidak sebaik 20 tahun kemarin, hari ini tahap perkauman kita berada di tahap membimbangkan, hari ni hanya 3undi menyelamatkan imej PM kita....hari ini baiknya kita lihat kembali ke sejarah demi kesinambungan (survival) buat masa depan...

6. kita (rakyat & para memanda) harus terima 1 hakikat..mereka yg berada di 'cabinet lineup' tidak semestinya yg terbaik dari kalangan kita...dat is fact!!tapi itu bukan pangkal masalahnya. pokok persoalannya adalah keterbuakaan mereka...bagusnya kalau depa ni mendengar dan melihat sebaik2nya apa rakyat kata,apa rakyat crita, apa rakyat derita...dan alangkah moleknya kalau depa rendah diri pi tanya kepada para senior mereka (para mantan sekalian)..tapi tak ramai yg lagu (macam) ni....auta ja lebih..BN ka BA ka sama saja...

sambungan...

H.A.P.R.A.K

Anonymous said...

sambunagn....

c. F5(TUDM) dan UN...

1. F5 dulu: baca utusan hari ni (21/12)..orang dalam dkenakan tindakan..apa ni?apa ni!!!..kami (rakyat) nk tau sapa depa ni..kami nk tau sapa yg khianati (betray) kami..kami nk tau awat depa sanggup buat lagu ni!kami nk tau apa tindakan kena kat depa (court martial?dicutikan 1 hari?bayar denda?)..kami nk tau sapa yg bagi arahan dan sapa yg lalai...kami nak tau semua...awat, kami xboleh tau ka?kami ni xpenting ka?

2. UN: baca utusan hari ini (21/12...petikan: Katanya (kohilan), Obama mengiktiraf peranan Malaysia dalam Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) yang banyak mengendalikan isu-isu antarabangsa....baguih sangatla, kita bangga obama iktiraf kepentingan kita kepada OIC...lepas ni kita tunggula israel iktiraf kita pulak..ok?

3. saya lagi percaya che det dari apa yg saya baca di utusan...saya lagi percaya duta kita kena panggil sebab mempertahankan iran & tidak menyokong US dari crita prosedur tidak diikuti..saya mintak maaf kalau dikatakan bias atau pandangan tertutup..tapi berdasarkan crita lepas2...we can rely more to bloggers than to our own national mass media..

4. 1 malaysia maju atau 1 malaysia lingkup..pilihan di tangan kita...


ujung kata: saya mintak maaf tulisan yg sangat panjang...apa2 pun, kita sokong kerajaan kalau baik dan kita bantah kalau tidak baik...terima kasih kepada datuk akj dan para pembaca serta hormat saya kepada pemerintah malaysia..doa dari kami, semoga Tuhan memberkati dan menyayangi malaysia, rakyat malaysia dan pemerintah malaysia sekalian...wallahualam...wassalam

H.A.P.R.A.K

foo wy len said...

Dato',
Are you sure the plane has an engine in the first place? Just kiddinglah.

eddy said...

Dato, like you and many other concerned Malaysians I am very upset and very angry, this is beyond redemption. This goes beyond robbery this is more than high treason this is waging war against the Agung and our nation. The only suitable punishment for all these perpetrators is to be hung by the neck until they die.

It was also reported that beside the jet engine, even the engine's maintenance records from a safe was taken too. I cannot imagine how the huge jet engine can be taken out in a lorry through the tight security of the air force establishment and then transported out of the country. This is indeed a precise and very well planned operation. God knows what else is missing from the Armed Forces store.

Remember the Al-Maunah gang who impersonated as army officers and men who easily raided the Army's armory in Perak in July 2000. Fortunately these extremists were surrounded and they surrendered to the ATM Commandos and Rangers at Sauk. The AlMaunah leader and his assistants were hung in 2006 after being found guilty of waging war against the Agung. I think the armed forces as a whole have not really learned from this experience, that is military hardware security is a 24hrs 365days/year job.

Internal enquiries and sacking and sweeping this serious breach of national security under the carpet just would not do, as such:

1. All those involved be caught and charged with waging war against the Agung and the nation. It does not matter who the guilty are, whether they are Air Force officers and men and their civilian counterparts. The guilty one should be hung until they die or at least given life sentences.

2. A Royal Commission of Inquiry be called to investigate, study what happened and what else was lost and recommend tighter procedures in dealing with storing and movement of military hardware arms, spares and parts.

This jet engine robbery event is a disgrace to the entire Armed Forces, while the investigation is ongoing the TUDM top brass and officers incharge of Logistics and support and security should be relieved of their command so that others more competent would take their place. Yes, this is the time for pointing fingers and fix a national security leak situation. Let this be a lesson that robbing military hardware is a National Security matter and is high treason punishable with death.TQ.

ab said...

Salam dato,


Ni kes curi ke kes jual?

Kalau curi, IGP dan AG tak kata apa puuunnnn...

Kalau kes jual PM,MOD, Ketua ATM
tak kata pa punnnn....

Nanti Ketua Juruaudit Negara kena buat lapuran keatas lapuran balik....enjin tu tak hilang atau terjual...CUMA HANTAQ PI SREVICE DAN OVERHAUL, depa LUPAAAA NAK HANTAQ BALIKK!!!!.

Dua tiga bualan lagi kes ni akan ikut jadual kes-kes lain....SENGAP dan KIRA DAH SELESAI DAH,BOLIH MASUK KPI MOD dan PM...lulus dangan cemerlang!!.


PUTAQALAM satu kapai....


Abu Bakar Ab Rahman

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

I wrote it before,THE BEST JOB TO SWINDLE IS WORKING FOR THE GOVT OR BEING A POLITICIAN(BN OF COURSE).

The worst case scenario would be the sacking or resigning or found not guilty in court.

They can still enjoy the millions for the rest of their lives.Being MUKA TEMBOK,these would not hurt them a bit.

Being a govt scholar, my arwah Tok nek thought I was stupid for declining a govt job offer.

'awat chek tak pi keja ngan gomen,banyak elaun.Elaun tahan lori pun ada'- my very pious arwah tok nek from pondok chegaq.

When i was down even now at times, her advice was very wise after all.

KAH KAH KAH ..keep these jokes coming fellow 'penjawat awam' since to get angry with these worst hapraks will only make me sick.

Anonymous said...

Salaam Datuk,

This really takes us to a new low. Just as we are about to feel proud of our naval personnel, bringing professionalism to a new level as submariners, we have complete buffoons in the air force. And to let them off with a sacking, not even a court martial and revelation of the identity of the culprits...tell me Datuk, who are the real traitors of the nation here...

FLANKER...

Anonymous said...

submarine kita ada lagi tak...saja tanyaaa....

Windtalker

The Fleece Master said...

Memalukan. Menunjukkan betapa rapuhnya tahap keselamatan dalam negara dan betapa korupnya kita, hingga di dalam tentera sendiri pun kita tak boleh nak kawal. Pls clarify, betul ke enjin tu dah ada kat Iran? Kalau betul, we are doomed di mata keselamatan antarabangsa.

Non-partisan said...

A few years ago an assorted of weapons were stolen from the armoury of the Armed Forces by a deviationist group which was later identified as Al-Maunah.

A Lt.Gen was subsequently hailed as a hero and accorded all the due priveleges.

And now a far more expensive and strategic asset went missing!!

Anonymous said...

Dato'

Ahem.....

PM Najib adalah Menteri Pertahanan masa terjadinya kecurian tersebut...







Joe Black

new_del said...

Datuk,

The more fishy is why now the news exposed, is there any cover up during the date back then?

Our beloved current PM is the Minister in charged, during that duration he was waiting to be handed the PM post from Abdullah.

Nik said...

Dato'

By the way Dato..Adalah patut bagi Kerajaan semak balik Weapons Inventori Angkatan Tentera Kita Kut Kut Nanti ada benda benda lain yang telah di jual dengan tidak di ketahui olih kerajaan...

Kalau Jet Engine Boleh dijual apatah lagi benda benda lain yang lebih kecil.

Rizal said...

Yes Dato' correctly pointed, The amount involved are immaterial,dignity of the arm forces at stake.How can they defend this country where they themselves are not able to defend merely aircraft engine...something is amiss here. Who was the prime minister then?

P/S : Does our new submarine engines still at it place? better check

kluangman said...

Kemungkinan besar 'isu' ini akan digunakan untuk 'bertolak ansur' dan 'tawar menawar' di antara dan sesama mereka termasuklah untuk 'survival' politik.

Contoh: Buang kes aku, aku tak lanyak kau kat media.

Contoh: Projek ni kita bahagi 2, aku buat, kau diam diam, tunggu komisyen.

Contoh: 1001 kemungkinan

1Melayu said...

Tan Sri Azizan as ex airforce chief should be sack but instead he was promoted to Chief Of Defence Force, what a joke !

Zahid ,do your home work and check the background of all senoir officers before they are promoted.

You have failled as Defence Minister and you together with CDF should gracefully resigned.

alrawa said...

The jet engines were found missing in 2007.It was made known to the public in 2009(dumb public).The authorities had 2 years to cover whatever crooked tracks made.Those exposed after the ministry's investigations will be nothing more than scapegoats.
Wonder what happened to the alrawa-oops- I mean the al maunah gang?

Ryzal72 said...

Assalamualaikum Pak Kadir,
Terlalu banyak persoalannya?. Saya pun blur memikirkan keadaan ini. Siapakah yang bermain dengan games ini dan apakah bentuk games ini?. Jika enjin jet boleh hilang dengan mudah...bagaimana dengan soal yang lebih besar seperti maklumat sulit/keselamatan negara?. Berapakah nilainya di pasaran gela dan sudah banyak mana yang dirembes keluar?. Dimana akhirnya kedaulatan negara?. Kita sebagai rakyat yg marhein, hanya mampu terlopong....bagaimana akhirnya nasih anak cucu kita dibumi bertuah ini, MALAYA.

jurutera pencen said...

Salam Datuk KJ,
Apa hendak dikatakan lagi Datuk AKJ, Menteri Pertahanan ketika itu kini sudah jadi PM.Ada berani cubalah usik!!!

asyMok said...

What a pity for MALAYSIANS...
INILAH AKIBAT AMANAH SUDAH PUNAH!

alunbm said...

lawak-lawak sampai tak terpikiaq oleh rakyat biasa engin jet pun ada orang sanggup jual.begitulah adanya kalau dah nampak lubang duit.what a SHAME...

Tinta Hitam said...

Datuk,

Good query.memang something fishy.In fact I smell rat.It seem they tried to cover up the case.F5E had been phased out from service and replaced by MIG29.

Saya juga tak pelik kalau mereka yg dibuang kerja tu cuma kambing hitam.Bukannya org yg directly involved dengan kecurian tersebut.50millions were damn lot of money.It tak emore than a General and some low ranking RMAF staffsa to complete the transactions.

Are they going to investigated further?No prize guessing.The answer is writing clearly on the wall now...

kambeng said...

mereka adalah pengkhianat dan pembelot negara..jika berlaku perang,mereka akan jual maklumat sulit..mgkin mereka juga terlibat dlm menjual maklumat sulit negara pd negara asing..jika di iran, mereka layak digantung smp mati dikhalayak ramai dan mayat dibiarkan busuk berulat..

EnDang said...

Salam,

Dahulu kita edarkan poster "Dimanakah Sharlinie"

Sekarang kita edarkan lagi poster
" Dimanakah Engine F-5E"

mtgbertam said...

Salam dato',

Dulu orang kata puak2 ni dok gadai harta negara satu demi satu, dato' masih dok nak pertahankan.
La ni yg terbongkar, mungkin dato' ada sikit terganggu.
Takkan nak tunggu depa jual `peta' malaysia ni baru nak sedaq?

Rembatan harta negara melalui istilah2 yg sedap didengar. Penswastaan, rundingan terus, dan pelbagai lagi.

Apa yg kita nak wariskan pada anak cucu (saya) dan cicit2 dato' lepas ni?

mad said...

itu baru kecurian yg jelas kelihatan. bagaimana pula kecurian yg dibuat secara halus. contohnya pengurangan saham kerajaan dalam glc. kepada pembaca semua anda tahu apa nak buat pru13 nanti.

Yangretibase said...

Assalamualaikum,
The then Defence Minister must be held FULLY RESPONSIBLE. Whoever you are now, you have to bear the consequences of your men's wrongdoing. In honour of our nation and the rakyat, YOU should call it quits and QUIT.

Wassalam.

yes said...

Thank you Dato kerana mengulas tentang cerita ini.Betul betul macam cerita rekaan, tetapi memang benar bahawa Truth is stranger than fiction.

Pegawai dan pemerentah yang bercakap tentang ini di TV macam ini adalah perkara biasa dan tak ada apa apa, tidak sekali kali menunjukan reaksi bahawa ini ada lah sesuatu yang amat penteng ( cuba perhatikan air muka masing masing)
Dah lah begitu, ada di antara mereka yang terlibat masih menerima pencen ( menurut berita dalam tv )ha ha memang menghairankan.

Journalis patut menyiasat dan ketengahkan cerita ini. Siapa dan di mana mereka ini.Get an interview dg mereka yang terlibat. Biar terpampang muka muka pengkhianat ini di dada akhbar.

Adakah agaknya journalis di negara kita ini yang mampu berbuat begitu?

Anonymous said...

Dato,

NST says it was stolen, Najib says it was
stolen, Zahid says it was stolen. Do you believe these jokers? What if it was sold by our Govt? Now that they have been found out they cook up a story. If not there is no reason the NST being given the "scoop".

This is the only plausible explanation.

Btw, when a certain tourist's immigration records were erased.. did you raise any questions?

Iman.

Anonymous said...

Dato'

Agree with you, there should be a court marshal and a full blown investigation.

The military should not be tarnished with all this nonsense.

Jay_Bee

Anonymous said...

Salam Dato', kehilangan injin satu hal ,tapi cara mereka menangani perkara ini lebih memalu dan mengaibkan serta menimbulkan pelbagai kesangsian dan kecurigaan.Kejadian ini menampakan betapa lemah dan pincangnya seluroh sistem pentadbiran dan kawalan didalam ATM hari ini.Sikap tidak jujor,kurang wibawa dan intergriti dikalangan mereka yg bertanggongjawab dalam perkara ini.Olih itu ,semua yg berkenaan,dari Menteri Pertahanan pada masa itu,Penglima Tentera Udara dan mereka yg terlibat secara tidak langsong hendaklah letak jawatan.Bagi mereka yg terlibat secara langsung hendaklah didakwa sebagai pelaku "high treason",sabit kesalahan akan digantung sampai mati.Padam muka. Askar Tua

Buyong said...

Dato,
Cuba pi 'Muzium Tentera Udara ' kat Sg Besi.

Itu bukan muzium....itu besi buruk.....kesian anak2 saya....

Thibbs_kid said...

Dato'

Our Military is a laughing stock compared to other ASEAN armed forces. Go fly a kite la...No wonder they all have pot bellies.

These Generals and the COs must be tried for treason. It involves National security. I think when the first sign of trouble, they are the one who will lay down the red carpets to our enemies. TRAITORS!!

Budak Parit said...

Saudara Kadir;

RM 12 Billion hilang kat PKFTZ - tak ada apa!

Engine Jet hilang - tak ada apa!

Bila nak buat royal commission - tak payah!

Akhirnya - sekor dua ikan bilis kena cekup. Tutup kes! Jerung ketawa terbahak bahak ....

1Dunia gelak kat 1Malaysia!

Ret.General Bahrom said...

Dato Kadir.

Menteri Pertahana pada masa itu ia lah Pak Lah.PM yang selalu tidor.Jangan lah marah.Maaf kan lah dia.Jika di buat Court martial semua akan keluar.

Saya juga tidak terkejut yang Singapore spy dan Mossad spy bercambah di dalam Kementerian Pertahanan dan Police force.Pasokan SB kita dan army interlligent hanya sebok untok menjaga dan mengawal politik BN dan Pakatan Raayat.

Mereka juga tahu yang jet fighter kita yang baru di beli dari Russian tidak boleh di pakai sampai sekarang.Mereka juga tahu yang kereta kebal yang kita beli dari Poland,senjata nya tidak boleh di pakai.Mereka juga tahu yang senjata2 yang kita pakai semua nya model lama yang telah tidak lagi di pakai oleh US Army.

Jikalau Dato menghadiri pertunjokan LIMA di langkawi baru ini,Singapura telah menunjokan bagaimana gagahnya pertahanan udaranya.

Kita juga menunjokan kapal selam kita yang baru di beli.Tahukah Dato diantara pelawat yang masok di dalam kapal selam itu termasoklah spy dari Singapura.

Majulah Singapora.Saya juga maseh ingat samasa Mahathir menjadi PM,keadaan tegang dengan Singapura telah berlaku mengenai kes bekalan air.Dalam mesyuarat dengan pegawai angkatan tentera di airport KLIA,PM Mahathir bertanya mereka bagaimana dengan kedudokan pertahanan kita jika Singapora menyerang Johore.Mereka menjawab dalam masa 6 jam mereka boleh mara dan menawan negara kita sampai Gemas.Semua orang pucat.PM mahathir kata please aleart Indonesia.

Negara kita ini macam ayam sabong.Berkukok besar tapi belakangnya banyak tahi.

Salam.

berasiam said...

Salam Datuk AKJ

Kalau tak silap saya, kes ini pernah diceritakan oleh seseorang pada masa awal berlakunya, ie 2007. Oleh sebab tidak ada kehebohan pada masa itu, saya anggap kerajaan tidak ambil berat mengenainya. Lagipun F5E telah digantikan dengan MIG29. Jadi bila berita ini timbul, saya tidak terkejut. Sebaik berita ini keluar, saya maklumkan kepada keluarga bahawa ini cerita lama dan terbukti susulannya menyebut 2007 sebagai tahun kejadian.

Bila akhbar menyebut tentang seorang Brigedier General diarahkan bersara, sepatutnya si polan itu dinamakan dengan jelas. Jangan timbul fitnah kepada orang lain kerana politik ATM memang hebat dalam cantas mencantas. Mungkin ada kes saman yang sedang diadili berkenaan perkara pemecatan ini. Benarkah Brigedier General terlibat atau cuma yang berpangkat rendah sahaja menandatangan semua dokumen berkaitan?

Berapa banyak cadangan tapak tetap universiti yang ATM dah terokai pun satu soalan cepumas, Datuk.

pakbelalang said...

General-General yang dah bersara dulu semuanya ada nama Mat Saleh seperti Gen Ghazali Che Mat (Gen. Joe), Gen. Yusuf (Gen. Jimmy), Gen. Hashim (Gen. Freddy), Col. Mokhtar (Mike Mokhtar), Col. Idrus (Col Eddy) dll.

Semua general-general dahulu kebanyakan mereka adalah Sandhurst trained generals dan perwatakan mereka sungguh menyerlah sekali.

Bagaimana pula dengan general-general sekarang? Mungkin mereka lebeh "handal" lagi dari general-general zaman dahulu.Mungkin mereka ada menjalani kursus tambahan "silap mata" bagaimana nak hilangkan atau larikan "engine jet fighter". Dia akan terbangkan jet fighter tinggi diudara dan kemudiannya dia ejectkan engine tersebut dan dijatuhkan ke laut dengan parachute. Di laut kapal sudah menunggu untuk menyambut engine tersebut dan di bawa lari ke South Amerika. Pilot yang berpangkat general ini akan pulang ke base tanpa engine dengan cara gliding. Ini hanya teori "cartoon" saya sahaja. kah, kah, kah !!

Anonymous said...

ntah-ntah jet tu masa beli memang tak ada enjin kot....sangka baik je laa

singacobra

Anonymous said...

Salam Dato'. Saya macam tak percaya perkara macam ni boleh berlaku. Sebabnya semua pihak bila depan khalayak nampak alim semuanya, ya lah cuba ingat ketika raya lepas alim sangat masa rakaman takbir. Dah ada Institut Integriti Malaysia. Bagaimana agaknya dengan peluru, mortar dan yang lain-lain kecil. Mungkin ada yang dah difaraidkan, rekod/catatan semuanya catatan manusia. Tapi apa nak herankan, "Malaysia Boleh".

Azmi

abdullahngah said...

kita sangat sensitif dengan engin kapal terbang dicuri dan dijual. Tapi kita tidak sensitif dengan para yang dah hendah jual negara.

Jadi apalah sangat curi engin kapal terbang yang berharga RM 50 juta itu jika dibanding dengan jual negara yang harganya tiada tolak bandingnya itu.

Sebab itu apabila pegawai tinggi terbabit dengan apa kes segala pun mereka diminta bersara awal, kerana kes itu adalah kes keci.

Kes jual menjual harta kerajaan banyak berlaku, kereta kerajaan dijual oleh pegawai kerajaan juga pernah berlaku.

Tapi kita kena ingat jual negara itu harus diperi perhatian kerana inilah yang membuat siapa sahaja yang pegang jawatan tinggi dan rendah jadi tidak amanah dalam banyak perkara.

Ikan buruk di kepala maka akan merebaklah ke ekornya.

said said...

Biasa la,
Kalau orang kecik2 ambil tanpa izin, bukan main lagi dikenakan hukuman.
Kalau yang buat tu orang ternama, pejam mata rapat.
Malaysia Oh Tanah air ku.

new_del said...

Datuk,

Latest news kata bukan satu malah dua enjin yg hilang !

Shah said...

Dear DAKJ.
Ini Retired General Baharom pun satu. Macamana seorang bekas general boleh lupa siapa menteri pertahanan semasa enjin FE5 itu hilang. Saya yang bukan orang tentera pun masih ingat Menteri Pertahanan pada masa itu ialah Najib Tun Razak.In fact in October 2007 he went to France with Rosmah to launch our newly purchased submarine during which time Rosmah pukul kapalselam itu dengan botol. Come to think of it, there were many controversial issues which had cropped up when Najib was the Minister of Defence. Apart from the submarine case, there were controversies surrounding the purchase of the SUKHOI MIG's and the purchase of the SCORPION tanks. Now that this 2 year covered-up case had been exposed, I believe there must be truth in the corruption allegations made by some political leaders during that time.There must have been a lot of cover-ups done to protect the interests of some government political leaders and their cohorts.But being One Malaysia, I do not think there is any hope that we will see light at the end of the tunnel. One Malaysia can only mean 'satu untuk engkau, satu untuk aku' like said by Aziz Sattar and S.Shamsuddin in the film Nujum Pak Belalang when, as thieves ,they were dividing their stolen lot. All the best to Najib.

Anonymous said...

DAKJ,

apa yang nak terkejutkan..benda tu dah lama hilang....how about tukar enjin second hand kat mara, kat rapid etc.... aiyah.....bukan benda barulah....

Yang makan upfront dgn procurement orang atas. Yang kasi benda hilang ni selalunya orang bawah... Bapa borek anak rintik.

Kalau yang kepalanya tak betul dah hitam, ekor apa lagi.....

Itulah dia bagi lagi orang tak amanah naik, yang lain ikut aje...
Bila kita yang kecik kecik kasi beringat dia black list kita....

Jual lagi jual lagi! Jual terus 1 Malaysia. Cheap sale....

Keturunan Jebat

mad said...

memang agak pelik seperti yg dibahaskan oleh beberapa pembaca bahawa skandal ini dilaporkan oleh nst dan media perdana lain yg biasanya akan berdiam dalam isu begini dan menuduhnya sebagai 'kecurian'.

seperti tulisan Gary Allen dalam bukunya 'None Dare Call it Conspiracy'

“It must be remembered that the first job of any conspiracy, whether it be in politics,
crime or within a business office, is to convince everyone else that no conspiracy exists.
The conspirators’ success will be determined largely by their ability to do this.”
[Gary Allen, None Dare Call It Conspiracy]

JB Jawal said...

Sekurang-kurangnya kita tau media kita masih boleh dipercayai dan masih berbaloi untuk dibeli. Keep it rolling.

alunbm said...

Dato, bukan SATU tapi DUA yang kena curik lapur BeritaHarian pada hariini 22dec2009.

Anonymous said...

There was a practice firing of an Exocet Missile (about RM5.0 mill each) which misfired - also when Najib was Defense Minister. Then in Nov this year they fired another one and they say it worked ok.

Now an F5E engine was stolen and sold. It was stripped down and then resold as spare parts to the RMAF for profit. So the engine never left the country. It is possible it never even left he airbase.

This is only talk about South African arms dealers, South American connection etc. I dont believe that. Melayu tak lah pandai sangat. I think they just took the engine out, removed all the parts, sent it out the back door, then received it back through the front door as "new engine parts". Since the supplier of F5E spare parts are well known, I think if we find the supplier, we will solve this mystery. Suppliers of aircraft parts are usually well connected people, Datos or Tan Sris. It may even go back to the politicians in power. So I dont think there will be any Royal Commission.

Tiong Setia Wangsa

Anonymous said...

Dato,

Jangan buang masa tulis tentang perkara ini, datuk kan kawan rapat Najib? 2 enjin hilang bila najib jadi menteri pertahan...bukan hara kiri tapi jadi PM pula...tutup masa saja, semua tak penting di malaysia.....

Ali

-thethinker- said...

kenapa boleh bagi depa ni bersara awal , buang kerja ?? Ini kes serius tahap 1 gaban ni.. ini kes mengkhianati negara , mengkhianati YDP Agong. INI KES HUKUM MATI !!!! Malah , segala harta-benda juga harus DISITA !!

DIMANA MARUAH NEGARA ????

TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA ???

TAKKAN ENJIM HILANG DI KAPAL TERBANG

orgkpgdoha said...

Simple calculation...

RM50,000,000.00 diskaun 20% dapat RM40,000,000.00
bahagi 40 pegawai (kalau betui pegawai ikin bilis ni tau la plan Pegawai besaq) and 1 Brigedier General.

RM40,000,000/41 =RM975,609.76 pukui rata...

Boss kena dapat lebih banyak laaa.....

Hancuq negara mcm ni punya tentera kita,,harapkan pagar , pagar telan padi...hemmmmm

Pak kAdir apa lagi isu ni kena sebaq kepada rakyat..baru BN buat kerja takut hancuq dlm PRU 13
nanti.

mad said...

berita terbaru melaporkan bukan 1 tapi 2 enjin f5e yg hilang, lima bulan selepas kehilangan pertama. kejadian berlaku pada 1 Nov 2007. mengapa agaknya baru sekarang berita ini dilaporkan oleh media perdana? inilah soalan cepu mas

Anonymous said...

Sebagai anak Melayu dan Malaysia, berita kehilangan enjin jet ini sungguh menyedih, mengecewa dan menakutkan. Sedih = kerana duit ringgit mereka sanggup gadaikan maruah diri, kecewa = amanah yang diberikan negara tidak dihormati dan takut = keselamatan negara boleh terancam. Teorinya mungkin kerana pada yang terlibat menyangkakan pesawat f53 sudah hendak diphase outkan, maka tiada siapa peduli tentangnya. lalu kesempatan diambil untuk mencari keuntungan. berlakulah kecurian atau kehilangan enjin jet ini. kes ini juga satu pengajaran dan ingatan kepada kerajaan bahawa pemilihan pemimpin tertinggi tentera atau mereka yang diberi kuasa hendaklah dibuat dengan tepat dan menggunakan banyak tapisan. dalam atm, jeneral2nya berebut2 memegang jawatan yang boleh membuat atau membawa pulangan hasil seperti di bahagian lojistik, pembelian harta, perisikan, tender dsbgnya. jeneral2 ini akan mempastikan kroni mereka yang memegang jawatan2penting itu, kerana nanti boleh tumpang makan sama, atau nanti pencen, ada habuan nanti. bukan setakat jeneral sahaja, ia juga melarat sampat ke kol, mejar, kapten dan lain-lain yang berlagak seperti 'little napoleons' di bahagian masing2. tanyalah para kontraktor dan pembekal alat2 persenjataan kepada atm. mereka boleh cerita semuanya..dari main golf, makan angin luar negara, karoake dan perempuan...memang dah reput pun jentera kerajaan. bukan sahaja atm, malah kementerian2 dan jabatan2 kerajaan lain juga ada berlaku, rasuah, penipuan, penyelewengan dan sebagainya. punca semuanya ini ialah kerana pegawai dan kakitangan kerajaan yang tidak jujur dan ikhlas dalam menjalankan tugas yang diamanahkan. wallahuallam.

senapang patah

pakteh adam said...

salam dato

or is it just another cover up. the so clled missing engine never exist,wlupun didalam surat pembelian dan pembayaran disahkan ada. tembelang pecah daripada lapuran audit. so cari general dan gerombolan yang dah nak pencen, instead of pencen, .... bonus persaraan.. win win situation. rakyat kata " apa dah jadi!" pengkhianat sebener hanya tersenyum! ialah kan, siapa nak cek, setiap kali budget ada aje yang nak dibeli. beli yang dulu sampai ke tidak pihak audit aje yang tahu. depa x bagi tahu atas alasan rahsia besar!

Badr said...

Salam Datuk AKJ,

I fully agree with comments from Eddy and 1Melayu. First and foremost, the chief of arm forces (being the chief of the airforce during that time) MUST resign or sacked and those involved should be charge for treason!!

Kalau lah benda ini berlaku dinegara lain, tidak ada punishment selain dari yang berikut:
1. Menteri pertahanan (masa itu) dipaksa letak jawatan;
2. Chief of Airforce (masa itu) dipaksa letak jawatan dan didakwa dimahkamah/martial court; dan
3. Semua pegawai/anggota air force yang terlibat secara langsung dengan pencurian itu didakwa kerana treason dan dihukum gantung/sentence to death (bukan digantung dari tugas atau diminta berhenti).

Percaya atau tidak, kalau disiasat dalam-dalam, tentu banyak lagi kes "kehilangan" aset tentera yang telah berlaku selama ini tetapi didiamkan/ditutup dari pengetahuan umum kerana berbagai sebab.

Vani R said...

That depends on who committed the treason..after all that's how this country works aint it...who knows who...who is connected to whom...as long as the country is run in this manner, everyone gets away with it!

A KADIR JASIN said...

Sdra/Sdri pembahas dan pelawat sekalian,

1. Mungkin ada sesuatu yang tidak kena dan ada sesuatu yang lebih serius telah berlaku;

2. Saya rasa harga dua buah enjen terpakai F5E Tiger tidak sampai RM50 juta;

3. Jadi sama ada lebih banyak enjin dan/atau barang gantian (spare parts) yang dicuri dan dijual atau anggaran RM50 juta itu tidak tetap;

4. Pesawat F5E Tuger tidak digunakan lagi, tetapi masih disimpan;

5. Kalau tidak salap saya, ada yang dibuang isi perutnya dan didermakan kepada universiti tertentu;

6. Namun begitu F5E, enjin serta spare partsnya masih berharga kerana masih banyak angkatan udara yang menggunanakan pewasat itu seperti Amerika Syarikat, Switzerland dan beberapa buah negara membangun; dan

7. Suruhanjaya yang saya cadangkan bukan sahaja menyiasat kes ini tetapi membuat audit ke atas semua aset ATM serta operasinya;

8.Mengenai komen Ret. Gen. Bahrom yang berbunyi:

"...Saya juga maseh ingat samasa Mahathir menjadi PM,keadaan tegang dengan Singapura telah berlaku mengenai kes bekalan air.Dalam mesyuarat dengan pegawai angkatan tentera di airport KLIA,PM Mahathir bertanya mereka bagaimana dengan kedudokan pertahanan kita jika Singapora menyerang Johore.Mereka menjawab dalam masa 6 jam mereka boleh mara dan menawan negara kita sampai Gemas.Semua orang pucat.PM mahathir kata please aleart Indonesia.."

Saya ada satu komen iaitu Doktrin Pertahanan Singapura adalah sama dengan Doktrin Pertahanan Israel iaitu "never fight a war on your own territory. Bring the war into the territory of your enemy."

Jadi tidaklah menghairankan kalau berlaku konflik bersenjata dengan Singapura, matlamat Singapura adalah menjadikan Johor sebagai medan perang seperti yang dibuat Isreal di Semenanjung Senai, Golan Heights dan West Bank.

Terima kasih

Pemerhati said...

Dato,
Memang patut Menteri Pertahanan 2007 letak jawatan kerana bertanggungjawab ke atas kehilangan enjin jet itu. Ketua TUDM di masa itu pun harus meletak jawatan.
Tetapi yang peliknya TS Azizan sbg ketua TUDM telah dinaikkan pangkat ke Ketua Turus Angkatan Tentera. Nampak tak ada sesuatu yg pelik di sini? Seolah2 TS telah disenyapkan mulutnya dgn kenaikan pangkat.
Dikambinghitamkan seorang Brigadier General yg telah diberhentikan tetapi dgn pencen yg lumayan!
Sekarang ini sdr Anwar Ibrahim pun ada kuasa tawar-menawar dgn DS Najib. You throw out my liwat case and I will keep quiet about this stolen engine case, alright?

wishediwaswrong said...

Why are we so unhappy about this almost unbelievable episode? After all, it only took slightly more than two years for the armed forces to make a police report.

Moreover, the cost of each engine is a mere RM50,000,000. And only two engines were taken without permission.

Just assume that these poor perpetrators stole slightly more than RM2.00, for each engine, from every citizen (adults, children, babies, OKU's) for them to enjoy some of life's luxuries.

Weren't there equally big or bigger thefts of public funds that had escaped state action before?

Kasihanilah pengkhianat-pengkhianat ini.

abdullahngah said...

mungkin ramai yang percaya bahawa enjin kapal terbang dicuri.

Sebenarnya enjin itu tidak dicuri

Jika anda pernah bekerjs sebagai pegawai kanan kerajaan anda sedia maklum dengan apa yang berlaku pada kementerian pertahanan dan kementerian kewangan.

Saya pernah jadi pegawai kerajaan dan saya boleh buat permohonan untuk baiki kenderaan dibawah pengelolaaan saya.

Demikian juga dengan pegawai kanan tentera yang buat permohonan agar engin kapala terbang itu dibaiki diluar negara.

Kalau permohonan itu tidak diluluskan oleh kementerian pertahanan dan kementerian kewangan sudah tentu engin itu tidak boleh dibawa keluar, kerana engin tidak boleh keluar dari dari bengkel.

Jadi apa yang berlaku ianya mendapat kelulusan kementerian pertahanan dan kementerian kewangan.

Jadi jual menjual engin kapal terbang boleh berlaku dengan mudah, kerana sudah dapat lampau hijau dari dua kementerian.

Kalau tidak macam mana hendak bawa engin itu.

Bercakap pasal curi barangan yang dikawal dengan begitu ketat tidak berlaku, kecuali maklumat yang walaupun dikawal ketat akan bocor juga akhir sepertimana berlakunya penjualan engin yang dikatakan berharga RM 50 juta.

Bocornya kes ini ada kemungkinan wang hasil penjualan tidak dibahagi dengan adil. Atau dengan kata ada pihak yang baham wang itu lebih banyak berbanding diberi kepada yang berusaha keras menjualnya.

Saya hendak beri contoh, bahawa sebuah kereta mewah dan pajero milik kerajaan Terengganu hilang entah kemana.

Inilah yang berlaku. Hilang kereta dan pajero bukan kerana dicuri tetapi dijual oleh pegawai kanan yang berkhidmat di Kuala Lumpur.

Demikian juga dengan engin kapal terbang yang dikatakan dicuri dan dijual. sebenarnya ia bukan dicuri tetapi dijual dengan satu sendikit yang amat licik oleh pegawai kanan dengan restu dua kemenenterian terbabit.

Yang harus bertanggungjawab ialah menteri pertahanan dan menteri kewangan. Siapa menteri kewangan ketika itu dan siapa pula menteri pertahanan yang meluluskan engin itu dibawa keluar untuk dibaiki diluar negara.

hairul.....ex petronas said...

salam, datuk...
membina bangsa dengan mata pena,
jangan putus asa datuk......
teruskan menyuarakan pandangan dan war-warkan pd penulis yang mampu membina negara dan bangsanya... walau apa pun agendanya...
kita hanya ada satu agenda
"membawa rahmat ke sekelian alam.

umar said...

The Malays have lost everything; honour, trust,credibility.Sudah hilang jati diri.The malays are entrusted in senior positions everywhere from Petronas, Proton, Telekom, TNB,Perodua. So the junior staff are also predomininantly malays.The fish rots from the head. You can see genuine spare parts from Proton or Perodua sold to dealers in PJ by none other than staff members in full uniform on saturdays.You never know what is happening in Petronas too.Hospital provisions and medical goods find their way to open market via back-door.
The reason why this type of news gets leaked eventually is because somebody didn't get his fair share of the loot.Malays are quick in doing this as last resort.You have to be a malay to understand the malay psyche.
If we pursue any enquiry, it would embarass the malays since they are the majority in the forces.The prosecution teams in AG's chambers are diligently persuing Saiful's ass while the nation gets buggered.

Anonymous said...

Eh Cepat-cepat check, itu kapal selam punya engine adakah' sudah jual!!!

mad said...

maaf datuk saya keluar tajuk. undian kpi datuk sekarang menunjukkan sudah lebih seribu org mengundi dan 82% berkata tidak puashati dgn pencapaian kerajaan setakat ini. setujukah datuk jika ditafsirkan 82% ini jugak tidak akan mengundi bn di pru13 nanti. jika datuk tidak setuju nyatakan alasan datuk. saya salah seorang yg tidak setuju dan saya sudah bertekad tidak akan mengundi bn nanti.

Anonymous said...

Datuk,

Mungkin kes ini akan menjatuhkan Najib. Muhyidin perlu sedia. Segala usaha beliau (Najib) untuk mengembalikan keyakinan rakyat kepada BN hancus dek sebab cerita ini. Ada bloggers pro BN cuba spin dan menuduh cerita enjin kena curi sebagai propaganda Anwar. Mungkin ia propaganda, tetapi yang salah tetap salah. Najib must step down. Too much hanky panky dah terbongkar. What's next? Yang paling menyedihkan, our military men dah takde maruah, tak sayangkan negara dan boleh dibeli dengan duit. Who the hell can we depend on in this country, Datuk?

Lost

Anonymous said...

Dato,

Now its 2 engines "stolen" !!!
If i am not mistaken there is a clause in the defence purchase agreements that says that the buyer is not allowed to sell the weapons, jets, heli's, boats to unfriendly nations unless explicit approval is obtained.If not some countries like ours who is sympathetic to certain other countries such as Iran, Palestine, Zimbabwe etc etc may purchase these weapons and re-sell them to these so called rogue nations.
Malaysia was accused at one time of providing some parts to Iran for their nuclear programme (BSA Tahir case).

My theory is that our govt pandai2 sold these jet engines and other parts to those rogue nations. It is possible that the seller wants to do an audit to see if we still have our purchases.
(as per the agreement) and most likely
they all lari lintang pukang because they are about to fail the audit.

So it takes them 2 years strengthen their cover stories to face the impending audit. Now they let NST do the scoop and report it as stolen and blame some low rank officers.
If these low rank people can pull off such a heist then they should be promoted to Generals as obviously they are damm smart. All the Generals and Ministers whose watch this happened should be sent to polish the boots of recruits and then hanged for treason.

Iman.

pakbelalang said...

It looks like this country is really in a mess. So many things happening which had caught the rakyat by surprise. I think we are going to be a failed state in a matter of time. Be prepared for the worse to come.

What next to expect? Doomsday !!!

2Lt Peh Hoo Guan said...

Dato,

Memang pengkhianat bangsa dan negara..bukan sahaja anggota TUDM yg terlibat, orang awam juga terlibat. Saya agak musykil mengapakerja2 pengelengraan pesawaat tidak dilakukan sepenuhnya oleh krew2 kejuruteraan sendiri? tak silap saya, AIROD dimiliki TUDM sepenuhnya sebelum ini, dan sekarang telah diswastakan. persoalannya kenapa kerja2 teknikal tidak dapat dilakukan oleh TUDM sepenunya, manakala pembekalan alat gantian boleh dilakukan oleh syarikat sdn. bhd.?

wali said...

Hilang bulan Mei 2007, report Polis Ogos 2007... Najib kata tindakan awal telah diambil bila kes disedari... 3 bulan reprt polis selepas kejadian berlaku? Orang Atasan TUDM x terlibat kata Zahid arini.. Polis tengah siasat, menteri dah tahu sapa yg terlibat... Ini kes Bilis yang kena jerung terlepas... kesian kat tentera bawahan... kalu 2007 rakyat dh tahu mgkin PRU12 BN dah kalah lagi teruk...
tup tup.. panglima ATM sekarang dari panglima TUDM waktu kehilangan... Ada kompromi nga Najib ke..
Dato'... Jika Akidah tentera kita telah runtuh sebenarnya benteng pertahanan negara juga telah lama runtuh dan diceroboh... dah la sistem perthanan lemah.. Akidah dan iman juga lebih teruk...
dah lama saya tengok tentera kita ni banyak dapat training dari barat, xde langsung pendekatan isalam yang dipratikan dalam tentera kita... nak simpan jnaggut pun x boleh.. sedangkan janggut tu antara kemuliaan kegerunan musush.. cuba perhati tentera islam Chenya kat rusia tu.. dan tentera Hamas kat Palestine tu.. bercahaya wajah pada raut mereka dan compare dengan tentera kita...

Anonymous said...

Maybe it is about time to 'sub-con' or out-source the security services to other party - Gurkhas/Nepalese/bangla/pakistani etc.

Shame!

Sam

Toya said...

satu satu kes pecah.. lama-lama habis satu tudm semua general-general sampai ke prebet kena fired/pencen ...

Soalan cepumas. Cuba teka dimana engine F-5E berada sekarang?

A. Dah lekat kat belakang Optimus Prime ( Sila tengok cerita Transformers II)

B. Santa Claus buat booster pada Kereta salji dia

C. Kereta Batman (Batmobile)

zainal abidin awang kechik said...

satu hari nanti bangsa melayu pun hilang tok..

hampeh said...

haha tu belum tanya nasib

1. helicopter nuri
2. MIG 29
3. Kapal KD Seri Inderapura (Yang terbakar baru-baru ni)
4. Adnan APV
5. Kereta kebal MBT 91-M

Dulu ada satu musim asyik asyik MIG dgn nuri jatuh... apesal yek?

Anonymous said...

Saya dapat dari blog penarik beca:

Kronologi kehilangan enjin pesawat tempur F-5E TUDM
# 26Jun 2007 - enjin pertama dihantar keluar
# 1November 2007 - enjin kedua dihantar keluar
# Mei 2008 - enjin disedari hilang
# 4 Ogos 2008 - laporan polis dibuat
# 13 Mei 2009 - kertas siasatan dihantar kepada Peguam Negara
# 25 Jun 2009 - kertas siasatan dipulangkan dengan arahan untuk lengkapkan siasatan
# 18 November 2009 - kertas siasatan dihantar semula.

Betul ke tarikh-tarikh tu? Jika betul memang malang kita semua....bolehlah kita buat andaian kebocoran duit negara sekurang-kurangnya double RM28 Billion.

Fed Up

mardhiah said...

Muakan sangat penjawat-penjawat korup ni, alasan nak jaga nama baik Melayu, budi bicara. Jangan kita tabur pasir dalam periuk nasi orang, jangan kita jadi manusia yang membuka aib orang.

Inilah dia natijah dari nak bersikap halus budi, pemaaf tak bertempat. Kadang-kadang tu dah sah-sah langgar peraturan, diberikan pula stamp "treasury approval" Itulah dia Ketua yang berjuruh lagi berpekerti mulia kerana rela berkorbankan duit rakyat demi menjaga nama baik dan beri peluang pada orang bawahan. Agar saling sayang menyanyang antara anak buah dan bos.

Baguslah macam itu cara kita tunjuk kasih dan sayangkan bangsa kita. Jaga nama baik , memperkasakan nama bangsa dengan cara yang tak masuk akal langsung. Persis filem Anak ku Sazali arahan Allahyarham Tan Sri P Ramlee betullah.

Anonymous said...

Salam.

Dato, saya rasa mrk2 ni nak sgt tersenarai dlm m'sia book of guiness kot. Dlm kategori pencuri2 paling licik di m'sia. Selari dgn slogan MALAYSIA BOLEH!

Kecewanya tgk pemimpin melayu islam skrg bila sifat amanah sudah hilang dlm diri. Jika tak takut pd manusia, takutlah pada Allah.

rakyat tak bodoh.

Anonymous said...

Dato,
Your are right!
" Why not a court martial? If these people could steal and sell their own equipment, what is there to stop them from surrendering to the enemies when their lives are at stake? "
BUT in a country where no body respects the law including those who are the top leaders of this country, do you think this will happen? This happened 2 years ago and it has become too explosive that they have no choice but to finally reveal it.

Do you still remember the 30 stolen Malaysian luxury cars that syndicates sneaked into Singapore earlier this year, ready to be shipped out to neighboring countries? Perhaps as a journalist, you could write the full story how the Singapore police were able to destroy their plans when our Malaysian Police can't do a thing.Is this not a great national shame?

Johnny

Muthusami said...

Dato.

Bapa saya perniaga besi burok yang terbesar di Malaysia.Bapa saya banyak beli besi burok dari Angktan Tentera.Saya tidak ingat ada engine kapal terbang yang dia jual,tapi lain barang macam2 ada.

Bila lori saya keluar dia tak chek dengan rapi.selalu saya kasi satu rokok sama pengawai dia banyak suka dan kata ok.Saya ingat itu pengawal pun mahu ajar dia supaya hati2.

Bukan saja ini ingin dia curi tapi banyak itu spare part kereta dan lori pun selalu hilang.Tayar bateri minyak cylinder dan macam lagi,itu saya dengan selalu hilang.

Anonymous said...

saya begitu terkejut apabila terbaca kisah kehilangan enjin pesawat pejuang F5E..saya adalah anak kepada pesara TUDM yang membesar dengan bunyi bising pesawat ini di TUDM Butterworth...bagaimana equitment yang sebegitu besar boleh bolos dari kawalan ANGKATAN TENTERA...bukan security guard kedai emas...yang pasti ia pasti melibatkan 'jerung2' besar...biarlah kali ini yang bersalah tertangkap...Insiden ini cukup memalukan negara...

-ANAK ASKAR-

beavie said...

Blooody helll..paling tinggi pangkat antara yang terbabit adalah pangkat Sarjan..SARJANNNNNN..bageiroo..nampaknya sejarah MELAKA gemilang akan berulang kembali..pembesar2 boleh dibeli dengan duit ... 52 tahun di perintah semuannya maju termasuk orang2nya maju sampai boleh dibeli.

Ab Razak Hj Ahmad said...

Tubuh suruhanjaya di Raja..?? Then what for the next..?? Macam kes Linggam, akhirnya tiada kes untuk disabitkan.

Berikut rentetan beberapa insiden yang menyesakkan dada as a tax payor:-

- Overpaid to vendor @ RM28b
- PKFZ - ber billion-billion
- KTMB Double track Rawang - Ipoh
- Missing jet engine @ RM50m
- The list will go on....

and TBH died for a few thousand of fraud (kalau betul la..) not worth it..

Apa nak jadi dengan Malaysia kita ni.. Pembaziran berlaku di mana-mana dan tak setimpal dengan keuntungan negara... hamlau betul...

- abikhsan -

alunbm said...

Segagah-gagah jet terbang diudara akhirnya ENGINE diGASAK orang juga.Aduh....malang sungguh jet itu!!!.

mack said...

AKUM DATO AKJ=Sekarang isu enjin pesawat lesap sudah jadi gurauan dato pagi tadi saya office sahaja ada seorang rakan sekerja saya bertanya begini SEKARANG BILA SAMPAI OFFICE SAHAJA SAYA TENGAH MEMIKIRKAN NYA MACAM MANA NAK BAWA KELUAR ENJIN FORKLIFT DARI KAWASAN KILANG itulah dia semua nya menjadi senda gurauan maknanya kerajaan yang ada hari ini hanya bahan untuk buat lawak fikirkanlah

Zainuddin Haji Sulaiman said...

Salam kepada Datuk dan pembahas-pembahas dan juga pelawat-pelawat!

Perkara pertama yang saya rasakan patut difikirkan semula apabila isu kehilangan enjin pesawat ini menjadi heboh, ialah DISIPLIN tentera atau ASKAR.

Kenapa saya mengatakan demikian, ialah kerana kita selalu berbangga dengan kesegakan dan ketampanan anggota tentera di dalam uniform tentera berbaris semasa sambutan Hari Kemerdekaan yang disiarkan secara langsung melalui TV Malaysia setiap tahun.

Bahkan diri saya tidak terkecuali, begitu mengagumi kedisiplinan anggota tentera.

Apabila diberitahu bahawa yang terlibat merupakan pegawai yang begitu kanan, ianya seolah-olah memberi gambaran bahawa uniform dan pangkat yang disandang tidak boleh dijadikan sandaran ataupun dahan tempat bergantung.

Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut lagi kerana, perkara sudah berlaku, cumakan selepas ini pihak berwajib bolehlah mengambil sebanyak-banyak iktibar daripada kejadian ini.

Terima kasih.

1Malaysia
Rakyat Didahulukan.
Pencapaian Diutamakan.

amie said...

Di mana wang hasil jualan enjin tersebut dan siapa pula yang mendapat hasilnya..Pihak yang melakukan jenayah ini sudah tentu mempunyai pengaruh yang besar dalam ATM..bukan calang-calang orang yang berani nak mencuri enjin jet TUDM nak menjualnya kepada pihak luar. Pihak Kerajaan seperti tidak mahu memperbesarkan isu ini dengan mengambil tindakan secara pentadbiran sahaja..jadi pikirlah sendiri!!

guns said...

salam pak kadir,

kalau enjin jet pejuang hilang apa nak heran, manusia monggolia pun bole hilang. inikan pula enjin jet pejuang....... mengalahkan penyamun dlm filem ali baba bujang lapok........ habis semua hilang. siapa menteri pertahanan pd masa tu?? UMNO...UMNO. tak habis2 buat hal.

Anonymous said...

zahid hamidi sedang 'cuci taik' bekas menteri pertahanan!

lesap..bukan sesuatu yang luarbiasa di bolehland...

misterio

affendi hussain said...

Salam semua,

If a jet engine of this kind of size can go missing from the military camp, nothing surprised me if some people really lost their balls inside their very own pants..i'm really concerned about the size..not just the RM50m value..gajah pun boleh hilang lagu ni..David Copperfield kah? cannot imagine how it managed to slipped through the tight military security and worst if its already out of the country, how did it escape the public eyes, Police, JPJ, Kastam and Port Authority? Mau keluaq peluru pun angkat sumpah apa..dia dismantled dulu ka baru bawa keluaq? Misteri!

Impossible things can be made possible only in Malaysia Boleh!
That's the spirit!

But this is very2 serious..these people should face the charges like the Al-Maunah, shouldn't they? its a treason to this country!

(",)

Anonymous said...

assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

1. pencuri tetap pencuri..pengkhianat tetap pengkhianat...tidak peduli berapa bintang dia ada, apa wrna kolar dia, berapa jauh dia boleh lari, berapa banyak duit dia ada...hukum harus berjalan seperti seharusnya...jangan ada intervasi sapa2..even seorang PM,menteri...hukum harus jalan!

2. DS najib dan pemerintahannya harus sedar bahawa rakyat tidak lagi dapat dibohongi dengan mudah..dan kami (rakyat) sudah sangat2 muak,bosan dan menyampah dengan perilaku kalian....

3. kemarin skandal kapal selam, sukhoi, nuri jatuh, kapal perang terbakar..hari ni enjin pesawat TEMPUR dicuri..banyak sangat skandal dan anomali dalam batang tubuh kementerian perthanan kita..

4. kami tidak minta kalian jadi malaikat,suci dari kesalahan..tapi kami minta kalian menggunakan akal dan menjunjung maruah serta mnyempurnakan amanah sebaiknya..kerana di sini, kami tidak bercakap ttg maruah kalian sahaja..kami bercakap ttg maruah kami jugak dan negara kami jugak..itu amanah kami buat kalian...

5. cuba pikirkan...apa terjadi kalau majoriti rakyat sudah tidak percaya, muak dan BENCI pada kerajaan sendiri...

6. kalian mungkin kaya, kalian mungkin berkuasa dan kalian mungkin punya segala...tapi jangan lupa, kami punya upaya untuk berdoa..dan kalian bertaubatlah segera,supaya sang Pencipta tidak murka...kami marah takpa, Tuhan marah..mampuih hangpa!

7. sekali2 cuba dengar lagu XPDC..monggol dah pulang...musuh belum datang, tapi kita sudah kalah...cmni la kita kata... 1 Malaysia lingkup!


semuga Allah SWT menjauhkan bala pertaka dari kita dan negara kita..amin ya rabbal alamin...

H.A.P.R.A.K

-GST- said...

Agaknya pencuri ni amalkan petua sikit-sikit lama lama jadi bukit.

hebat... mula mula sebijik enjin hilang.. lepas tu surat branak dgn registration/maintenance document pon hilang.
Esoknya lagi sebijik lagi enjin hilang. Hari nie banyak lagi parts dia hilang.

Minggu depan menteri boleh declare complete sebijik jet hilang hahaa...

A KADIR JASIN said...

Khas buat Sdr Shah Firdaus,

1. Terima kasih atas senarai MP BN yang tuang Dewan yang saudara berikan;

2. saya tidak akan menyiarkannya sekarang. Saya perlu mengesahkannya dengan sumber yang lebih mengetahui sebab kalau tidak betul, kita boleh dikenakan tindakan, termasuk saman malu;

3. Tetapi saudara boleh membantu saya dengan memberitahu sumber maklumat saudara;

4. Saya akan merahsiakannya. Ia hanya komunikasi antara Sdr dan saya;

5. Rakyat jelata berhak mengatahui MP mana yang tidak hadir ketika Belanjawan diundi;

6. Kalau boleh, tolong berikan senarai PR juga.

Terima kasih.

mad said...

pangkat paling tinggi yg terlibat berpangkat sarjan. don't insult my intelligence. dahlah kehilangan enjin macam cerita kartun, fakta yg diberi lagi kartun

Anonymous said...

SALAM DATO'
semakin seronok baca komen-komen di blog ini...yg mana infonya kebanyakkannya tak akan dapat di baca di akhbar di luar sana...sebagai rakyat biasa atau dari istilah politik negara di gelar 'rakyat akar umbi' dapat membaca apa yang telah ditulis menyebabkan hati akan berkata ...sungguh tidak ku sangka... walaupun berita itu tidak tentu lagi kesahihannya..tetapi dari penulisan yang dihantar itu menunjukkan penulis itu mempunyai pengetahuan yang mendalam dari artikel yang di buat..dan bukan dari sebarang orang..yang pada hemat saya hanya berselindung pada nama-nama samaran...sangat menarik dan harap diteruskan..
seronok baca...tq dato'...
banyak ilmu saya dapat

singacobra

A KADIR JASIN said...

Sdr Shah Firdaus,

1. Terima kasih atas respons segera Sdr;

2. Saya sudah tampalkan senarai kalian BN yang tidak hadir itu dalam ruangan komen bagi posting bertajuk KPI, Undi Belanjawan dan Akhlak Wakil Rakyat;

3. Senarai itu saya perolehi dari portal Malaysian Mirror (sila lawati portal itu); dan

4. Terima kasih atas senarai kalian PR yang tuang itu. saya akan sahkan dulu maklumlah mereka ini kuat saman.

Terima kasih

Anonymous said...

Dato,
Bayangkan bila nak berperang atau memintas pesawat musuh, semua jet pejuang kita tak boleh terbang sebab dah tak da enjin....kelakar betui.
Bila diamanahkan kita khianat, maka hancurlah organisasi dan akan hancurlah negara yang kita sayangi.
Tindakan seperti ISA wajar dikenakan pada personnel TUDM yang terlibat supaya pada masa akan datang tiada lagi kejadian seumpama akan berlaku.
Negara China pada zaman kejatuhan maharaja terakhir mereka mengalami masalah yang sama bila para jeneral dan menteri pertahanan menjual bom dan peluru di depot simpanan untuk meraih keuntungan, akhirnya bila pihak british, portugal , jerman menyerang mereka , mereka gagal mempertahankan negara bila tiada peluru dan bom untuk digunakan, akhirnya dinasti manchu musnah angkara pegawai-pegawai yang korup.

Ambillah iktibar dari pengalaman kehancuran disnasti manchu tersebut, belajarlah dari sejarah orang-lain dan kita tidak perlu mengalaminya sendiri.
Para pemimpin BN yang mengaku sangat "bersih" perlu bertindak untuk menghapuskan sebarang salahlaku yang akan merugikan rakyat dan negara dan jangan asyik sapu sampah kebawah karpet untuk menutup kesalahan/kesilapan.

Waktu untuk buat kerja dan bukan asyik berpolitik.

Anak_Bota

Anonymous said...

Tuk,

Allah the Almighty has answered your prayers!....(if you have done it....or not yet?)

Ni pasal ketua baru SPRM tu....Datuk kata nak pray semoga dia lebih baik dari yang dulu tu....and I did ask you to pray.....

See if the new head is better than the kepala manchis!....will he act on this F-5E fiasco (or circus!).....

dah penat tuk ......penat!....lengoh kepala lutut!

The MIND!!!

Tinta Hitam said...

Pada saya selagi UMNO berkuasa di Negara ini selagi itu lah kes kes mcm ini akan berlaku dan tidak diambil tindakan.UMNO sudah terlalu korup dan semakin lembab mentadbir negara.

Sya sebenarnya sudah amat bosan dgn UMNO.Pada saya UMNO adalah "foul four letter word".Menyebut perkataan UMNO ini pun saya rasa lucah.

mack said...

PADA TAHUN INI SAYA DAPAT BONUS Rm 6000 dan bayar income tax untuk setahun 3500 saya rasa tidak ada faedah nya kerana membayar untuk mereka yang makan gaji buta. Saya istiharkan duit itu saya tidak halalkan untuk mereka yang hanya tahu sambar artis jelita bukan fikir masaalah RAKYAT

-OrangKampong- said...

Kadang kadang rasa lebih baik Malaysia nie jadi negara yang miskin.

Bila miskin tak ada harta dan benda UMNO boleh rembat.

Masa tu mungkin UMNO kasi Malaysia ni free of charge kat PR.

Haha nak sangat.. ambiikkk....

Anonymous said...

1Melayu,

Awat miss ka?

You know, as do I that it's an Air Force's general turn to be Panglima Angkatan Tentera.

Would you have suggested so if a tank was missing?

I think the rotation is a good thing, so..

Tunggu la, your turn next.

-1Bai-

Anonymous said...

Datuk,

It has come to a stage where the news of this missing jet engine is gradually fading away from my interest, and in its place is the question as to why the story should grab my attention in the first place.

Why bother with a jet engine that is technologically nearing its 30 years of obsolescence?

Is it really RM50 million worth right now? Its real worth is only when it is cannibalised for parts. How much is that if it's not RM100k at the most?

No body or organisation in their right mind would want to fly a craft with it attached as it would be relatively unsafe to do so. It's just not viable economically to maintain its reliability. Henceforth, neither would it be in terms of its jet-engine performance.

What pique me the most is why bringing up a 2-year old grandmother-story now in the open when the "thievery" was realised then?

The confusion then began.

We are hearing many conflicting statements being made. Claims and counter claims, and none seems to make much sense.

Now they are going to open the case. Oops sorry, it's re-opening the case since it was already opened before.

I shan't add anymore since it's giving me a headache.

But then there is a cure for my headache, Datuk.

Could you, say, surreptitiously find out how this news got splashed in the NST in the first place? You know - who, when, how and so forth.

That will be the holy grail to end this very confusing episode of the jet engines.

I heard you went to Switzerland a while back, Datuk. Say Datuk, you've got RM600k to spend in Switzerland. How would that be done?

Via credit/debit cards like the most of us poor? Hard cash like MM2? Wired transfer to a Swiss Bank account if you're a billionaire?

But if it's through a money exchanger then I would say you definitely have something to hide.

Don't feel slighted one bit Datuk. It's only a hypothetical question.

Chill out and salam.

mat royan

Anonymous said...

1Melayu,

Are you not proud that ALL 4-star generals in ATM are Malays? Does it really matter that the PAT is from Navy, Air Force or Tentera Darat. Not so long ago, the Chiefs of each arm were only 3-star generals, now they are 4-stars and conferred Tan Sri titles. Now we have many 4-star generals, that is progress. To have the position rotated amongst the chiefs of the armed services was also a good idea.

I am sure the current PAT was the best candidate for the position and satisfied all criteria for the selection. Was he not selected by a council of his peers, endorsed by MoD, PM and the Army's Supreme Commander, The King?

Here we have our number 1 soldier, a fine gentleman with a situation not of his doing. Why are you demanding his resignation unless he is directly involved in the fiasco. If so, let justice take it's course.

Why must this Melayu PHD sentiment rear it's ugly head at every turn?

#6 - Red Arrows

ubi jaga said...

dato tanya,Why only an internal inquiry'why not a full-blown investigation a trial by a civil or military autority?
apala Dato ni,ini militari la dato,pasal maruah negara,pasal keselamatan negara kan boleh dedah sesuka hati aje.Dato kena la pikir,kang Polis dunia tau kita beli apa kan susah nnti,on paper mmg la beli pistol aje,hakikat yg sebenar beli missile,ntah2 kita dah ade ballistic missile sape tau?
Benda lain bolehlah nak audit,pasal kelengkapan perang ni susah sikit la Dato. memang mudah buat duit kat sini jika kerajaan Korup,jadi undilah kerajaan yg kita fikir tak korup.
tentang kecurian benda2 besar ni Dato, saya tak pelik pun,ini mainan atas kertas aje agaknya..ntah2 enjin tu tak pernah sampaipun kat malaysia ni,sape tau....
takde harganya 50juta dgn jawatan PM.cuma saya takut pembangkang skang ni dah makin advance cipta konspirasi,dah main masuk bahagian pertahanan plak dah...
tak terfikirkah kita runtuhan,retakan,kebocoran,skandal adalah satu konspirasi yg terangcang...

Anonymous said...

Hari ini negara dikejutkan dengan berita askar2 merogol remaja bawah umur. Tak cukupkah didikan agama dan disiplin angkatan tentera negara kita?

-hairan

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).