Wednesday, December 09, 2009

New MACC Head & RM47M Dead Police Chief

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

FOR THE sake of all Malaysians, I pray that the Malaysian Anti-Corruption Commission’s Chief Commissioner designate, Abu Kassim Mohamed, is not being premature in his proclamation.

The soon-to-be-promoted deputy head of the MACC, according to media reports, had vowed to restore the credibility of the agency when he takes over on Jan 1.

"I will introduce several plans and measures to redeem MACC's integrity and public confidence," he told reporters after opening the Integrity Conference 2009 in Penang on Dec. 5.

He said cooperation from other agencies and non-government organisations was also important in restoring the MACC's credibility.

He had earlier spoke at a one-day seminar themed 'Integrity in Development', which was opened by Penang Chief Minister Lim Guan Eng and attended by staff and officers of various government agencies

Abu Kassim is slotted to replace Ahmad Said Hamdan, who would retire at the end of the month, five months ahead of his retirement date.

Personally, I would like to express my deepest hope that Abu Kassim makes a good Chief Commissioner.

I recall that during the sitting of Royal Commission for the Enhancement of the Operations and Management of the Royal Malaysian Police in 2004 and 2005, Abu Kassim had impressed the members of the Commission.

He was then the head of the Penang Anti-Corruption Agency, the predecessor to the MACC, and had volunteered to brief members of the Commission on the inside stories of corruption. He showed the Commission video recordings of the corrupt and their corruptors in action.

It sounds to me that the same fire is still burning in his belly. So I wish him all the best and hope he’ll use his new position and the wider powers of the MACC without fear and favour to bring small and big fish to book.

He has to act on the corrupt and their corruptors with equal ferocity.

The corruptors – the chin chai and the duit kopi givers, the holiday sponsors and the “offerers” of retirement posts to civil servants and politicians -- are as evil as the corrupt themselves.

We have seen how retired senior government officers and politicians shamelessly accepted board appointments at gaming companies and conglomerates with extensive gaming operations.

Abu Kassim and his officers must not be cowed by political pressure from any quarter, be it the ruling party or the opposition.

He must come down equally hard on both because there’s nothing to stop the opposition from becoming the government and the government becoming the opposition in future.

It’s not too much to say that the MACC is our last hope of ridding our political system of corruption and abuse of power.

The MACC can offer us this glimpse of hope by being proactive i.e initiating investigations on suspected political figures without waiting for complains to be filed.

Simply put, if we are going to continue to have the BN as our government, let’s have a cleaner and more credible BN. On the other hand, if the voters feel that it’s time to replace it with the Pakatan Rakyat, let us be sure that the latter is free of corrupt and abusive leaders.

We cannot have a situation where one weak political party is replaced by another weak political party as our government simply because too many of our politicians are under the cloud of suspicion, either for corruption or other immoral activities.

Since political parties are unlikely to be able or willing to get rid themselves of corrupt but powerful warlords, only a proactive and fearless MACC can help weed out such people from all parties so that when the next general election comes, the voters are assured of better candidates to choose from.

Let’s put it this way, how can we ever put our system above suspicion when we read in the newspapers of a dead Deputy IGP leaving behind assets worth RM47 million? Unless it could be proven that he came from a very wealthy family and had inherited such a fabulous wealth, a posthumous investigation should be carried out. These days, they call it forensic investigation.

The New Straits Times reported that a bitter legal tussle is brewing between a brother and the son of a former deputy inspector-general of police Jaafar Abdul, who reportedly left behind RM47.3 million in property on his death in September.

Jaafar’s son, Jeffri Jaffar, the report said, had obtained an interim order against his uncle, Ahmad Dedol, from the Syariah High Court in Muar on Nov 4 to freeze all movable and immovable properties of his father until a decision by the court.

Or am I, in placing my bet on the MACC chief designate, is making another futile call? I hope not. The reverse of that is the continued downgrading our corruption index and with it our global competitiveness.

At the end of the day, everybody pays a high price for the crime of the corrupt and their corrupters.

26 comments:

Teech Airil said...

Tena koe Sir,

When will we be able to see beyond the corrupt and over-powerful and choose better people to lead us? Can we ever or are all just talk? Modal air liur, kata orang.

Kalau kita sendiri yang memberi ruang dan peluang untuk korupsi berlaku - kitalah juga yang akan mendapat 'manfaat' sebagai suatu bangsa dan negara yang bertemakan korupsi dan nilai materialistik.

Jangan Dato' lupa survey yang telah dijalankan ke atas anak-anak muda Malaysia yang nampaknya percaya bahawa korupsi adalah OKAY jika mereka dapat meraih manfaat darinya.

Therefore amassing RM47M on a public servant's post is also okay in a capitalist country such as ours right? As the Tun once remarked - if you are 'rajin' in Malaysia, the sky is the limit for you.

And, there are many ways to define a person who is 'rajin'.

Kind regards to you Sir, and i wish you strength in facing the upcoming legal storm.

abe MIE 'TERJAH' said...

datuk, boleh ulas mengenai...

1Malaysia bererti 1-Masjid perlu didirikan 1-kuil untuk agama Hindu dan Buddha, 1- Gereja. Itu kata Ahli Parlimen DAP Taiping yang juga Timbalan Bendahari Agung DAP, Nga Kor Ming.

teruskan perjuangan

pkrpasdap.blogspot.com

kluangman said...

Dato'...dalam hidup Dato agaknya berapa kalikah 'harapan' Dato kepada Ketua Jabatan dan Ketua Pemimpin Negara, Pemimpin Kanan Kerajaan, VVVVVIP Negara berakhir dengan 'baik' seperti harapan Dato'..

Rasanya, semakin hari semakin senak dan mual dibuatnya dengan statement demi statement yang baghal dan makan diri yang dibuat oleh Menteri seperti Nazri.

Saya harap dapat juga Dato' ulas sedikdit mengenai betapa Muhyiddin tidak dihormati dan digeruni sewajarnya sebagai TPM seperti TPM TPM yang terdahulu baik di dalam UMNO atau BN itu sendiri..

Anonymous said...

Datuk,

When there is a title in front of a name, I never expect anything from that person.....

We have lived long enough to see these things....a mirage actually....

So tak payah lah hope apa2.....but you can continue 'praying'....

The MIND!!!

A KADIR JASIN said...

Sdr Abe Me Terjah, antara lain, berkata:

"1Malaysia bererti 1-Masjid perlu didirikan 1-kuil untuk agama Hindu dan Buddha, 1- Gereja. Itu kata Ahli Parlimen DAP Taiping yang juga Timbalan Bendahari Agung DAP, Nga Kor Ming."

1. Sebelum ada 1Malaysia pun, penganut beberapa agama sudah menikmati "kelebihan" kerana ciri agama mereka;

2. Semua orang Islam boleh sembahyang di sebuah masjid atau surau yang sama;

3. Orang Kristian tidak. Setiap mazhah atau "denomination" perlu ada gereja atau "chapel" sendiri. Sebab itulah di Jalan Gasing atau di Brickfields ada beberapa buah gereja;

4. Agama Hindua pula ada berjuta-juta Dewata (Dewa dan Dewi) yang disembah dan kuil dibina di mana-mana yang boleh untuk Dewa dan Dewi ini;

5. Orang Buddha pula ada kuil dan wat;

6. Kemudian ada pula tokong yang didedikasikan kepada pelbagai Datuk dan "Deity" oleh pengamal kepercayaan tradisional Cina; dan

7. Sebab itulah perlu ada kawalan dan peraturan agar keharmonian agama dapat dikekalkan.

Terima kasih.

pakbelalang said...

If Pakatan were to govern the federal government I think the political corruption will be worse, simply because in order to strengthen its position, their leaders will be tempted to corrupt their supporters with the vested power they are holding. They will try to emulate the exprience of BN government and "modify" the corrupt practices to suit the expectations of their supporters.

Ramai "penyangak" pemimpin-pemimpin politik Pakatan sedang menunggu peluang keemasan yang di idam-idamkan selama ini. Inilah giliran mereka untuk "meraih keuntungan" dari hasil penat lelah mereka berjuang untuk mendapat kuasa.

MACC will fail to function effectively if it does not have experienced manpower to act professionally. It needs to strengthen its structure especially in area of investigation procedures.

ab said...

Salam dato,


Mat saleh kata, `THE MARKER OF INSANITY IS CONTINUING DOING THINGS THE SAME AND EXPECTING A DIFFERENT RESULT, lebih kurang macam tu lah...


Tatacara dan jaringan KAKITANGAN kerajaan lebih kurang 1/3 dari jumlah rakyat, KERAJAAN `memberikan' sejumlah 30% dari KDNK
(GDP),sebelum ekonomi merudum ni! dan SWASTA pula menjana 70% dari KDNK...laa ni dah terbalik dah,sumbangan kerajaan mungkin dah hampir 70-80% GDP....


Kerajaan kira `input' duit sabagai
nombor untuk kira peratusan KDNK, BUKAN hasilnya, sebab SUSAH nak kira HASIL sumbangan kerajaan...
dalam bajet dikata `expenditure'..


Sumbangan SWASTA pula dikira dari
`hasil' jualan,ekspot, import, jual/ beli mesin,alatan dll sebagai PERATUSAN KDNK....


JADI lebih susah swasta untuk `hilangkan' kan modal input tanpa
kesan jelas pada peringkat hasil...


Pada pihak kerajaan, ASALKAN SUDAH MASUK JUMLAH DUIT dalam `allo-cation' untuk projek sekian sekian, kalau habis semua duit tu TERBANG pun masih lagi jumlah duit asal dikira dah masuk dalam projek juga!...dalam buku dah kira `contributed to allocation/allo-cated' dah ni....dah kira GDP dah!!!...


GDP calculation is as follows:
GDP = private consumption + Government Expenditures/spending + Investment +(Exports - Imports)


SELAGI kerajaan tak tukar perkiraan
`expenditure/spending' ni kepada bukti fizikal (tangible evidence) sebagai tanda untuk kira `input' kerajaan kepada KDNK/GDP, selagi itu lah RASUAH BERLELUASA..



SEKARANG INI dan untuk beberapa tahun yang akan datang, saya pasti RASUAH AKAN BERGANDA GANDA.... ini disebabkan berganda ganda duit tambahan `expenditures/spending', kerajaan ni...


KAKITANGAN KERAJAAN adalah terdiri dari 95% orang melayu/islam, KALAU RASUAH BERTAMBAH, maknanya makin kurang ISLAM dalam mereka ini!...


Sudah sampai masanya kerajaan OUTSOURCE dari perkhidmatan swasta untuk MEMPASTIKAN SETIAP SEN duit `expenditure/spending' tersebut dibelanjakan seperti yang dirancang.....KALAU DOK HARAP KEPADA sistem sekarang,dan ikut sistem sekarang......SPRM akan jadi macam jabatan kerajaan lain...


Abu Bakar Ab Rahman

Anonymous said...

Datuk apa yg saya faham, the late Jaffar ( peace be upon him) came frm a wealthy family.

At least half of his supposed 4o million or so were inherited frm his family.

Lots of wealthy Malays as well as wealthy Chinese and wealthy Arabs( especially by holding acres and acres of land in the town area) in Muar for your infos.

where in a sleepy district can u find HSBC, OCBC , Bank of China and countless of car trading companies other than in Muar.

furtermore the value of lands in Muar is very steeps even compared to those in Malacca same with housing and shops lots as well.


Dr Muzi
Muarian himself


p/s: let him in peace .

Al fatihah to the Late Deputy Police Chief

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

Duit kopi is not part of our culture.Gotong royong is.Giving duit kopi is alien to us but unfortunately,money has always been a good worker.

Some say certain people are more successful through hard word but i doubt it.Money makes money.Full stop.

MACC seems to be our only hope if we ever want to achieve equality in economics opportunities.In China,givers and takers are sent to the gallows.China want to stop this culture and very serious about it.

If it takes a change of government from time to time,let be it.Let those who are in power know that their political enemy will scrutinise their activities once out of office.

BESIDES,NOWADAYS MALAY PRIVILEGES IS ONLY A MYTH.ONLY THROUGH PAIN CAN WE LEARN OUR MISTAKES.

mtgbertam said...

Saya akan respect bos baru SPRM kalau dia boleh kekang amalan `direct nego'.....

Dalam peraturan kewangan, direct nego hanya dibenarkan dalam 2-3 situasi. Misalnya, barang tersebut memang pemilik tunggal. Atau, ketika kejadian bencana alam (nak beli makanan, selimut, tilam dll mana dan tender).

Selain itu, semua kena tender. Ada ke berlaku sekarang??? SPRM jawab sat !!

raja2u said...

Bhg Dato'

Assalamualaikum,

Kita ucapkan tahniah kepada bakal Ketua SPRM dan berdoa semoga beliau dapat menjalankan tugas dengan baik.Ini bukanlah jawatan yang seronok ditanggung kerana risikonya terhadap diri dan keluarga adalah tinggi bila tanggungjawab dijalankan mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Bercakap mengenai rasuah apa sudah jadi kepada 2.4 juta ahli UMNO apabila UMNO telah dikatakan menghadapi sakit kronik diantaranya gejala rasuah.Apa sudah jadi kepada Pemuda , Putra dan Putri UMNO yang tidak menyangkal tuduhan tersebut yang dibuat secara terang dan berkemundang keseluruh negara dan juga dunia.Saya percaya Tun Dr. Mahathir juga kecewa kerana kenyataan berbentuk provokasinya itu sepatutnya membangunkan UMNO dan menyangkal tuduhan tersebut dengan fakta-fakta membuktikan ianya tidak berlaku.UMNO sepatutnya sedar bahawa itu bukan tuduhan TDM sendirian tetapi adalah menyampaikan pendapat veteran UMNO.Jadi UMNO perlu mengakui ianya memang berlaku dan sedang mengambil langkah konkrit mengatasinya atau bertindak membuktikan ianya hanyalah persepsi dan tidak seburuk yang diumumkan.

Sebagai rakyat kita perlu membantu Kerajaan yang dipilih rakyat untuk berjaya kerana kejayaan Kerajaan memerintah bererti kebajikan dan kesejahteraan kita terjamin. Kegagalan Kerajaan membawa kesengsaraan rakyat.Sebagai contoh kita perlu memaklumkan kepada Kerajaan asas kebimbangan kita dengan rang undang-undang GST.Undang-undang ini akan memberi "open ticket" kepada Kerajaan mengutip cukai atas apa sahaja barang dan perkhidmatan dengan kadar cukai yang akan dikenakan.Memanglah pada mulanya pelbagai pelepasan akan diberi olih Kerajaan yang prehatin kepada keperluan rakyat.Apa akan jadi jika terjadi pertukaran Kerajaan.Kerajaan yang terdesak tidak akan ragu-ragu memperluas barangan yang dikenakan cukai dan juga menaikkan kadar cukainya.Yang akan menderita adalah rakyat miskin.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain
Petaling Jaya.

Azman said...

Y.Bhg Datuk AKJ,

I beg your pardon Datuk but I think what you were trying to say was forensic accounting instead of forensic investigation.

Anyway, yes I agree that MACC must start using forensic accounting not only on all suspiciously wealthy government servants, but politicians of both divides and corporate leaders too; givers and takers.

Thank you.

Azman Mohd Isa

Yangretibase said...

Assalamualaikum,
"Sebodoh-bodoh manusia ialah mereka yang mengumpul sebanyak-banyak harta benda sekadar untuk ditinggalkan di dunia ini; manakala secerdik-cerdik manusia ialah mereka yang mengumpul sebanyak-banyak bekalan taqwa untuk dibawa pulang bersama."
Wassalam.

Anonymous said...

Dato,

Seorang kenalan saya seorang anggota polis berpangkat sarjan termasuk dikalangan rakyat kita yang rajin seperti yang disebut oleh teech airil.

Satu masa dulu dibanyak melabur duit simpanan dalam perniagaan kecil-kecilan seperti car wash dsb setelah diajak oleh oleh owner-owner ini yang dari keturunan cina. Mewah sakan hidup dia hasil dari business-business sampingan ini.

Selain dari itu dia juga menjalankan kerja menjaga keselamatan rumah-rumah taukey-taukey cina dikawasannya. Kerja ini dibuat time lepas bertugas sebagai polis.

Diperhatikan, oleh kerana business kecilan dan kerja menjaga keselamatan rumah-rumah tokey ini, kami jarang bertemu. Maklumlah sebok. Saya pun xsure bila dia balik rumah.

Kekadang timbul juga persoalan, mungkinkah dia akan mendapat peluang begini jika dia bekerja sebagai kerani sahaja dan bukan sebagai anggota polis. Wallahualam.

Saya ceritakan tentang kenalan saya ini mungkin ada relevannya dengan isu bekas timbalan IGP yang kaya raya itu.

baT8

Anonymous said...

Di UK Datuk, bayi yang dilahirkan tanpa ayah (anak haram dalam bahasa harian orang Melayu) dianggap "more promising" dan lebih mulia daripada orang korup.

mat royan

Aspiring Sufi said...

Sekarang si mati dan waris tak merasa harta 47 juta yang sudah dibeku. Itu satu tanda sahih harta yang tak berkat.

semaremas said...

SPRM & RASUAH.

Dato' Kadir & semua para pembaca termasuk juga para penulis komen yg budiman.

Apakah RASUAH?

1. Dari segi bahasa dan nahu bahasa Melayu, apakah RASUAH?

2. Dari segi pandangan para ahlul politik, apakah RASUAH?

3.Dari segi pandangan kakiktangan awam, apakah RASUAH?

4. Dari pandangan dan sudut agama Islam, apakah RASUAH?

5. Dari pandangan dan sudut agama lain , apakah RASUAH?

6. Dari sudut pandangan rakyat, apakah RASUAH?

7. Dari sudut pandangan Sosialis Demokrat, apakah RASUAH?

8. Dari sudut pandangan, SPRM, apakah RASUAH?

9. Dari sudut pandangan PERUNDANGAN NEGARA, apakah RASUAH?

Jadi, para tuan-tuan dan puan-puan budiman, tafsiran manakah yg lebih berhak dan sah serta sahih untuk diikuti dan menjadi KAYU UKUR bagi perlakuan yang melayakkan perlakuan itu ditafsirkan PERLAKUAN RASUAH? Sila buat pilihan tanpa memberi penjelasan kerana pilihan anda sendiri adalah satu penjelasan.

Kemudian dari itu, kalau ada Apa, sudah tentu ada SIAPA.

Siapakah perasuah?
PERASUAH , dalam nahu Bahasa Melayu, Per- adalah kata penambahan awalan yg aktif, melibatkan yg membuat perbuatan ( rasuah).

PERASUAH difahamkan dari segi bahasa merujuk kepada :-
1. PEMBERI RASUAH.
2. PENERIMA RASUAH.
3. BARANG RASUAH.
4. PERKARA YG DIRASUAHKAN.

Cukuplah setakat ini saja.

Perbandingan.
Gejala RASUAH sama seperti gejala sivik lain, yg paling hampir kebersihan tandas awam.

SPRM tidak bermasalah, yg bermasalah adalah rakyat jelata sendiri.Saya gunakan isitilah RAKYAT JELATA termasuk para pemimpin dan kakitangan awam, kerana mereka juga RAKYAT JELATA.

Bak kata Dato Kadir dlm satu penulisannya mengenai KPI, kalau kita rakyat jelata sendiri yg menjadi pengukurnya ada kemungkinan besar, TANDAS AWAM BERSIH dan begitu juga RASUAH.

Sebelum saya akhiri, saya tampilkan di sini takrifan RASUAH mengikut HUKUM NEGARA :-

1. Ordinan No. 22 Dharurat 1970, berkaitan rasuah.

2. Akta Kastam 1967 (disemak 1980) berkaitan rasuah ( seksyen 167)

3. Kanun Keseksaan.

4.Akta Kesalahan Pilihanraya berkaintan rasuah.

5. Akta Pengubahan Wang Haram 2001 berkaintan rasuah.

6. Akta SPRM 2009.

Ada 4 Akta, 1 Ordinan Dharurat (kuasa-kuasa Khas) dan 1 Kanun.

Kesimpulan:-
TAKRIFAN RASUAH ADALAH MENGIKUT TAKRIFAN PERUNDANGAN DI ATAS DAN SELAIN DARI ITU BUKANLAH TAKRIFAN RASUAH.

mack said...

Akum DATO AKJ yang saya hormati.Sesunguhnya dato seorang leadership yang bagus dan baik ini bukan pujian kosong tetapi dari apa yang dato tulis ini jelas yang dato bersifat terbuka terhadap semua pihak teruskan ideas dato. Ya dato manusia mati sepatutnya meniggalkan nama yang harum lebih2 lagi kalau dia penjawat awam berunifom akan tetapi lumrah kehidupan begitulah bukan Rm 47 JUTA yang nak dipersoalkan tapi bagaimana WANG sebanyak itu diperolehi sekiranya ia dari sumber yang jelas maka itu tidak menjadi masaalah kepada UMUM yakni RAKYAT.Harta itu pula sekarang ini menjadi pertelingkahan keluarga kenapa ya berlaku kalau dah ada amanah simati kenapa pula nak dibangkitkan dimakhamah pula ini juga satu persoalan yang memegang amanah itu sendiri disinilah nilai kejujuran akan menjadi persoalan nya.Mungkin kah manusia akan menjadi kelabu dengan nilai harta sebanyak itu hingga sanggup sesuatu isu yang boleh diselesaikan sacara mesyuarah keluarga dibawa kemakhamah cuba kita fikirkan mungkinkah ini suatu yang ALLAH akan tunjukan kepada umum sesuatu yang tidak diredhai nya tapi itu hanya kebarangkalian saya sahaja bukan muktamad dato. yang penting dalam kehidupan kita walaupun pendapatan sedikit tapi kalau ianya halal insyaALLAH ada keberkatanya. ok dato saya nak memulakan kerja selamat bertugas kepada dato dan rakan2 diberita harian dan NST SEMOGA MENYIARKAN BERITA YANG BENAR DAN ADIL KEPADA SEMUA PIHAK. WSLM

Anonymous said...

Yg Bhg Datuk,

Pandangan saya terhadap komen Kluangman Said-

"Rasanya, semakin hari semakin senak dan mual dibuatnya dengan statement demi statement yang baghal dan makan diri yang dibuat oleh Menteri seperti Nazri."

Tahniah dan syabas diucapkan atas ketegasan dan keberanian pemimpin muda ini. Kalau menunggu pemimpin seperti TS Mahyuddin dan lain-lain pemimipin UMNO yang kononya hendak jaga hati Tun, alamat makan diri dan hati ...lah rakyat jelata melihat Tun Mahathir yang terus menunjukkan perangai dan sikap "keras kepalanya"...rakyat dah bosan dengan sikap Tun yang hipokrit ini.

Saya amat hairan apabila mendengar komen TPM kita, TS Muhyiddin. Mungkin beliau baru sedar yang agar debat dan pandangan terbuka itu akan banyak mendatang mudharat.

Tidakkah beliau bersama-sama Mukhriz, Safie Afdal yang banyak membuat kenyataan-kenyataan terbuka meminta Pak Lah berhenti atau dipercepatkan peralihan kuasa..yang anehnya tak sempat-sempat balik ke negara ini, hingga sanggup buat kenyataan di luar negara.

Adakah beliau sedar yang kenyataan begitu tidak banyak membantu dan membina, sekaligus mencetuskan banyak tafsiran yang negatif dan polemik di kalangan rakyat.

Ini apabila Tun Mahathir bersuara semuanya dianggap kononnya membina dan takut hendak "balas". Nasib baik ada lagi pemimipin seperti Nazri, yang berani mengambil risiko menegakkan kebenaran.

Syabas Nazri, siapa Tun untuk meminta beliu berhenti. Baru dikritik begitu sudah nampak belangnya. Dengan tidak ada kuasa di tangan masih cuba menunjukan kuasa cengkaman "MAHATHIRISM'.

Semoga Allah memberikan kita pemimpin yang berani kerana benar dan bukan yang bersikap hipokrit.

Wallahua'alam

Rakan20G

zainal abidin awang kechik said...

TOK
APA PERLU KITA NAK HEBAH MEREKA YANG DI TUDUH DI MAHKAMAH

TUDUHAN TAK BERETI BERSALAH

MALAYSIA KITA NI SAYA SETUJU KATA TUN DAIM KAT SAYA.."HURU HARA"

SALAM UNTUK BONDA TOK

abdullahngah said...

sebenarnya kita mengharapkan orang jahat melakukan kebaikan.

Tidak ada kebaikan bagi orang jahat, kerana ukuran mereka hanya hawa nafsu semata.

Atas sebab itulah kita jadi macam yang ada hari ini.

Orang melayu tidak kemana apatah lagi dengan agama.

Yang peliknya masih mengaku Islam yang luas. pada hal solat lima kali sehari semalam tidak pernah dilakukan.

Tunai haji kadang kadang tiap taip tahun. malah dapat masuk dalam kaabah pulu tu.

kita seolah olah harapkan tikus membaiki labu sebenarnya.Rasuah tetap rasuah. Kalau tak ada rasuah macam tidak boleh hidup.

AsyMok_ambo said...

Pi Mai Pi Mai Tang Tu Juga!

Das said...

Dear Kadir!

Anyone and everyone when they assume the position of power will be deemed "perfect" in the eyes of the general public! But once there, everything changes....especially when you are in the grib of your political masters! You have been a journalist for so many years and you know "the name of the game"! At the end of the day, it is up to that individual, who is given the responsibility of carrying out his/her duties without fear or favour, who will remain in the good books of the Almighty! This is because finally we all have to answer to the Almighty come JUDGEMENT DAY....am I right on, at least this score!?

Cheers Bro!

Das

Paul said...

Corruption is everywhere. There are many retired senior government officers and politicians shamelessly accepted board appointments at gaming companies and conglomerates with extensive gaming operations.

hak55 said...

Dear YBhg. Dato',

Here’s something about corruption.

I also saw somewhere before in a documentary a scene where a local newscaster was interviewing a foreigner (businessman) who have been trading in this region for a very long time on what he thought about corruption in this region and here was his answer:

Indonesia - black (bad)
Singapore - white (no corruption)
Malaysia - grey (somewhere in between)

He said, 'It's easy if it is black or white, but when it is grey, it is very confusing!

In Indonesia, the practice of corruption is very systematic, one knows who to pay to, how to pay them and after that, whatever he wants is or are delivered. No questions asked.

In this country, as I said before, it is very confusing because there's no system. One pays someone as he arrives at the payee's office doorstep and then out come others from all over, from the windows, ceilings, walls and even floors asking for their share otherwise, your file/s will not move.

Upon leaving the door after he thought that the matter was done, he meets with a queue of unknown people who appeared suddenly from nowhere outside and had to pay each and everyone of them.

Never mind if that's the way it is, he thought further, but after some months later and after paying a lot of money, whatever he wants and asked for, thinking that he had done everything that he was required to do, are still not delivered.

In a ‘grey’ country, one tends to pay more compared to a ‘black’ country.

So, you’d eventually ask: “Hey, macammanadey, apalagi yang diaorang mahu?”

Maybe, it’d be better for this country to set up a ‘Department of Accepted Corruption’, with set rules and procedures, and make it systematic as with the practices seen in ‘grey’ countries like those in Indonesia, Africa and India (pardon the pun, not intended) and station it at Putrajaya, next to MACC.

Best regards.

hak55 said...

Sorry Sir,

It's supposed to read 'black' countries and not 'grey' countries. That's the 'pun'. The paragraph below is shown after the correction.

Maybe, it’d be better for this country to set up a ‘Department of Accepted Corruption’, with set rules and procedures, and make it systematic as with the practices seen in ‘black’ countries like those in Indonesia, Africa and India (pardon the pun, not intended) and station it at Putrajaya, next to MACC.

Best regards.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).