Friday, October 30, 2009

Pergolakan PKR Beri Kesan Besar

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

SAYA mulakan komentari ini dengan menyatakan kesediaan saya menerima kritikan dan kutukan daripada mana-mana pihak jua kerana saya sedar perkara yang hendak saya ulas ini menyentuh sebuah parti Pakatan Rakyat iaitu Parti Keadilan Rakyat.

Saya membaca daripada Malaysiakini, blog-blog dan media massa arus perdana berita mengenai masalah yang sedang dihadapi oleh PKR. Saya telah menulis sedikit mengenai peranan Senator Zaid Ibrahim dalam kemelut itu dalam tampalan 21 Oktober.

Oleh kerana PKR adalah peneraju PR dan mempunyai bilangan Ahli Parlimen paling ramai di kalangan parti-parti PR -- 31 orang berbanding DAP 28n dan Pas 23 -- serta peranannya sebagai orang tengah PR, saya tidak boleh berdiam diri seolah-olah apa yang sedang berlaku tidak penting.

Jika apa yang berlaku terhadap Pas penting kepada politik nasional maka peristiwa yang sedang terjadi dalam PKR lebih penting kepada politik nasional.

Walaupun saya telah beberapa kali membuat analisis yang mempersoalkan kelangsungan (survival) jangka panjang PKR, saya tidak pula menjangka yang parti itu akan menghadapi ujian seteruk sekarang dalam jangka masa begitu singkat.

Saya telah menyebut mengenai betapa sukarnya membentuk dan mengekalkan sebuah parti pelbagai kaum seperti PKR berpandukan sejarah yang menyaksikan kematian atau perubahan komposisi keahlian parti-parti pelbagai kaum seperti Parti Buruh, Parti Sosialis Rakyat Malaysia, DAP, Gerakan dan Pekemas.

Parti-parti ini sama ada mati, bergabung atau berubah struktur menjadi parti yang didominasi oleh satu kaum seperti yang terjadi kepada DAP dan Gerakan yang kini didominasi oleh kaum Cina.

Saya simpati dengan Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail dan menganggap kenyataan beliau yang dipetik oleh Malaysiakini sebagai paling rasional dan mencerminkan keadaan sebenar dalam PKR.

Dr Wan Azizah, menurut laporan Malaysiakini, mengaku bahawa partinya sedang berdepan dengan masalah dalaman ekoran peletakan jawatan beberapa pemimpin utamanya.

"Kekecewaan yang diluahkan oleh sebilangan rakan dan ahli parti ada asasnya...," katanya pada 29 Oktober.

Beberapa hari lalu, dua pembesar parti itu -- Naib Presiden Jeffrey Kitingan dan Timbalan Ketua Wanita Sabah Christina Liew – meletakkan jawatan manakala pada 29 Oktober, Ahli Dewan Undangannya bagi kerusi Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah, keluar parti.

Dr Wan Azizah dipetik sebagai berkata dia menyedari bahawa tidak semua ahli berpuas hati dengan keputusan yang dibuat oleh kepimpinan dan menyedari betapa sukarnya membuat keputusan dengan meneliti setiap pandangan yang disampaikan, termasuk daripada cabang-cabang yang menjadi tulang belakang parti, di samping memastikan parti mencapai matlamatnya.

Tetapi Badrul Hisham dilaporkan berkata antara sebab dia keluar PKR adalah tuduhan liwat yang membabitkan ketua umum parti itu, Anwar Ibrahim. Bercakap dalam satu sidang akhbar, Badrul Hisham berkata dia menjadi lebih syak terhadap Anwar yang dipercayainya sengaja melengah-lengahkan perbicaraan dan enggan menjelaskan hal itu kepada ahli parti.

Saya dari awal lagi mensyaki yang komponen Melayu adalah yang terdahulu akan bergolak. Ini terbukti benar bermula dengan penarikan diri dua Adun PKR Perak daripada parti itu awal tahun ini yang menyebabkan tumbangnya Kerajaan PR Perak.

Saya tidak berani membuat ramalan mengapa ia terjadi tetapi adalah pengetahuan umum yang ramai ahli Melayu PKR berasa suara dan peranan mereka semakin tidak diutamakan.

Ini tidak memeranjatkan kerana suara yang lantang dalam PKR khasnya dan PR amnya adalah suara komponen India dan Cina yang petah dan rajin bercakap serta pandai memperalatkan media massa.

Satu perkara lagi ialah kepelbagaian latar belakang ahli dan pembesar PKR dari segi kaum, agama, ideologi dan sebab musabab mereka menyertai parti itu. Ramai daripada mereka adalah pelarian daripada parti-parti Barisan Nasional atau parti-parti PR yang lain.

Sebarang masalah yang melanda PKR akan memberi kesan langsung kepada PR kerana tidak dinafikan yang PKR masih memainkan peranan sebagai pemangkin dan pendamai.

Nampaknya politik tanah air kita hampir-hampir serupa dengan hubungan antara kuman dengan manusia. Apabila badan lemah mudahlah kuman menjangkiti. Atas premis itu, nampaknya hampir semua parti utama BN dan PR sedang mengalami jangkitan wabak yang teruk.

Ini pastinya tidak baik bagi negara dan negeri yang mereka perintah memandangkan suasana ekonomi sekarang memerlukan kepemimpinan nasional dan negeri yang mantap dan fokus.

Wednesday, October 28, 2009

Hukum Bush Dan "Anjing-Anjing Perangnya"

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]




PAGI tadi saya di pembukaan Persidangan dan Pameran Menjenayahkan Perang (criminalising war) oleh Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di Pusat Dagangan Dunia Putera (PWTC).

Ramai yang menitiskan air mata melihat persembahan kanak-kanak Iraq mengenai penderitaan perang di negara mereka angkara “penjenayah perang” George W Bush, Tony Blair dan “dogs of war” mereka.

Sebuah sajak yang dideklamasikan dengan penuh melankoli oleh seorang kanak-kanak Malaysia, Ismail Ibrahim bin Yahaya, lapan tahun, menambahkan kesayuan. Puisi bahasa Inggeris yang dideklamasikannya berbunyi:




[MY ONLY WISH

ALL your armies,
All your fighters,
All your tanks,
And all your soldiers,
Against a boy,
Holding a stone,
Standing there, all alone,
In his eyes, I see the sun,
In his smile, I see the moon,
And I wonder, I only wonder
Who is weak, and who is strong?
Who is right, and who is wrong?
And I wish, I only wish
That the truth, has begun.]

Ismail Ibrahim bin Yahaya mendeklamasikan sajak.
Gambar oleh CV Wong.

Saya terjemah ke bahasa Melayu

SEGALA bala tenteramu
Segala pesawat pejuangmu
Segala kereta kebalmu
Dan Segala soldadumu
Berdepan seorang kanak-kanak
Yang menggenggam seketul batu
Bersendirian dia berdiri di situ
Dalam sinar matanya
Kulihat sinar mantari
Dalam senyumnya
Kulihat sinar rembulan
Dan aku pun bertanya
Sekadar bertanya
Siapa yang lemah melarat?
Dan siapa yang kuat hebat?
Siapa yang benar?
Dan siapa yang hambar?
Dan aku berharap
Sekadar berharap
Yang kebenaran
Kini berada di hadapan.

Dalam sesi perbahasan pagi ini, seorang warga emas British yang menetap di Malaysia sejak tahun 2001, menyarankan agar Bush, Blair dan “dogs of war” mereka diisytiharkan persona non grata (orang yang tidak dikehendaki) di Malaysia. Saranannya mendapat tepukan gemuruh hadirin.

Jemputlah ke persidangan dan pameran ini bagi menyatakan penolakan kita kepada peperangan dan menggesa kerajaan kita memulakan gerakan menjadikan “war of aggression” sebagai jenayah.

Saturday, October 24, 2009

EGM MCA Jadi Ilham Nik Abdul Aziz

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

SEORANG pembahas dalam tampalan lalu yang menggunakan nama pena Mtgbertam, antara lain, berkata:

“Ni Tok Guru Nik Aziz ada keluaq kan cadangan supaya PAS ada EGM. Nampaknya ada lagi tajuk dato nk (nak) hentam PAS.”

Bertindak ke atas maklumat Sdr Mtgbertam, saya membaca laporan Malaysiakini dan melayari blog Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat. Saya amat tertarik dengan hujah dan saranan beliau.

Oleh kerana implikasi kenyataan Tok Guru itu penting kepada masa depan politik nasional, saya memerlukan ruang yang agak panjang untuk membuat analisis.

Mula-mula mari kita baca apa yang Nik Aziz kata. Menulis dengan tajuk “Pas: Keperluan Muktamar Khas Luar Biasa”, Nik Abdul Aziz , antara lain, berkata:

“Kalau Umno boleh buat sesuatu dengan mengadakan Mesyuarat Agong Khas dan MCA pun boleh mengadakan EGMnya sehingga sempat menggugurkan Presiden dan Timbalan Presidennya. Demikian juga dengan PKR yang telah membuat pindaan Perlembagaannya melalui Kongres Khas mereka. Maka kita?

“....Isu kita ialah isu dua tiga kerat pemimpin bermasalah. Masyarakat India pun boleh menentang Samy Vellu dengan mewujudkan parti lain. Maka pelik apa, kita panggil mesyuarat parti yang tergempar misalnya; mungkin dipanggil muktamar khaslah.

“Kalau nak kirakan, kitalah yang sepatut buat dulu. Demi “tajdid” kita perlu buat Mesyuarat Agong Luarbiasa ini. Bila Mesyuarat Agong tak mahu tukar Presiden, misalnya maka tidak mengapalah. Kita pakat-pakat belalah.

“Begitu juga dengan isu-isu di sekitar Hassan Ali atau Mustafa Ali yang tak habis-habis dengan nak bekerjasama PAS dengan Umno ke arah kerajaan Perpaduan atau UG. Tenggelam-tenggelam, timbul, kemudian dihidupkan. Kemudian dimatikan pula bila nampak orang marah. Apa ni?

“Tidak boleh jadi ni, kita duk “ghok-ghak” (kacau) begini. Orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khaslah; senang cerita. Biar tentu sah, nak ikut yang mana. Kita nak kekal yang mana dan buang yang mana.

“Dengan Muktamar Khas yang boleh menjelaskan dan memutuskan banyak perkara ini, puak-puak atas pagar yang membuat swing votes dan mempengaruhi keputusan pilihan raya juga akan berpuas hati samada nak swing atau tak nak swing lagi kerana mereka sudah dijelaskan oleh keputusan Muktamar Khas berkenaan. Mereka jelas.”

Singkir Haji Abdul Hadi

Inti pati cadangan Nik Abdul Aziz itu adalah apa yang beliau labelkan sebagai “dua tiga kerat pemimpin bermasalah” dalam Pas.

Siapakah dua tiga kerat pemimpin bermasalah yang Nik Abdul Aziz maksudkan?

Secara langsung beliau menyebut nama Hassan Ali dan Mustafa Ali yang menurut beliau “tak habis-habis dengan nak bekerjasama PAS dengan Umno ke arah kerajaan Perpaduan atau UG.” (UG adalah singkatan Unity Government).

Tetapi apa yang tersirat dan lebih berat adalah presiden parti, Abdul Hadi Awang. Tanpa menyebut nama beliau, Nik Abdul Aziz menulis: “Bila Mesyuarat Agong tak mahu tukar Presiden, misalnya maka tidak mengapalah. Kita pakat-pakat belalah.”

Edisi bahasa Melayu Malaysiakini dalam laporannya membuat kesimpulan bahawa Nik Abdul Aziz mahu Abdul Hadi disingkirkan. Portal berita itu melaporkan:

“Mursyidul Am PAS mencadangkan parti itu mengadakan muktamar khas bagi membincangkan isu "dua tiga kerat pemimpin bermasalah", termasuk presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.”

Saranan Nik Abdul Aziz itu boleh memberi kesan besar kepada politik nasional kerana secara efektifnya Pas adalah parti politik kedua terbesar selepas Umno. Apa jua yang berlaku kepada parti itu akan mempengaruhi politik nasional.

MCA dan MIC Penanda Aras?

Selama ini umum didedahkan kepada masalah dan krisis yang dihadapi oleh parti-parti BN. Kepemimpinan parti-parti Pakatan Rakyat dilihat sebagai padu dan mantap.

Tetapi apakah implikasinya apabila Nik Abdul Aziz berasa sesuai dan perlu untuk merujuk kepada krisis yang dihadapi oleh MCA dan MIC bagi menyokong cadangan mesyuarat agung luar biasa Pas?

Pertama, apakah krisis kepemimpinan Pas sama teruk dengan krisis MCA dan MIC?

Kedua, adakah MCA dan MIC – dua parti bukan Islam dan bukan Melayu dalam BN – boleh dijadikan penanda aras bagi Pas yang mendakwa dirinya parti Islam, yang majoriti ahlinya adalah orang Melayu?

Ketiga, adakah masalah Pas dengan Abdul Hadi sama dengan masalah MCA dengan Ong Tee Kiat dan MIC dengan Samy Vellu? Atau

Keempat, adakah Nik Abdul Aziz berharap mesyuarat agung luar biasa Pas akan singkir Abdul Hadi seperti EGM MCA singkir Ong? Dan

Kelima, adakah ini sebenarnya manifestasi perbezaan ideologi dan pendekatan di kalangan pelbagai feksyen di dalam Pas?

Pas Jurucakap Melayu/Islam

Apa pun kesudahannya, satu perkara yang tidak boleh diabaikan adalah peranan Pas sebagai jurucakap orang Melayu/Islam.

Jika ditakdirkan PR menubuhkan kerajaan pusat, Pas secara langsung menjadi wakil dan jurucakap orang Melayu/Islam menggantikan Umno dalam kerajaan.

Pada masa itu, jika Pas tidak mempunyai perwakilan yang besar dalam Parlimen atau tidak mempunyai kecekapan berunding, kepentingan orang Melayu/Islam mungkin terjejas.

Sedangkan pada masa itu harapan dan ekspektasi orang Melayu/Islam kepada Pas pasti sangat tinggi. Apa tidaknya, mereka tentu tidak menaikkan Pas dengan menjatuhkan Umno jika mereka tidak mempunyai keyakinan yang lebih tinggi terhadap Pas.

Tetapi rundingan dan tolak ansur antara Pas dengan rakan-rakan PRnya pasti tidak sama dengan rundingan dan tolak ansur antara Umno dengan rakan-rakan BNnya.

Ini adalah kerana Pas bukan parti kebangsaan Melayu. Tentulah janggal bagi Pas berunding dan bertolak ansur atas landasan bangsa sedangkan Pas menolak kebangsaan atas alasan ia assabiyah.

Pas hanya boleh menyuarakan aspirasi orang Melayu secara pintu belakang dengan menggunakan landasan Islam. Ini bermakna rundingan dan tolak ansur antara Pas dengan PKR dan DAP akan berlandaskan Islam.

Saya rasa sebagai orang Islam, orang Melayu tidak ada masalah jika Pas menggunakan Islam sebagai pemangkin rundingan dan tolak ansur dengan DAP dan PKR.

Soalnya, adakah DAP dan PKR, dua parti sekular, bersedia menerima Islam sebagai asas rundingan dan tolak ansur dalam PR?

Bagi saya, senario ini menjanjikan eksperimen politik yang sangat menarik, yang memerlukan pemain hebat dari segi kecerdikan, kecerdasan fikiran, perancangan dan pelaksanaan.

Manakala Pas melandaskan tindak-tanduknya kepada Islam, DAP akan melandaskannya kepada sosialisme dan PKR kepada liberalisme Anglo-Saxon Barat.

Politik nasional kita akan berpindah daripada perundingan dan tolak ansur berasaskan kaum kepada perundingan dan tolak ansur berasaskan agama (Pas), ideologi (DAP) dan hak asasi manusia (PKR).

Soalnya, apakah pemanggilan mesyuarat agung luar biasa Pas seperti dicadangkan oleh Nik Abdul Aziz itu akan melahirkan kepemimpinan yang mesra PR atau konservatif yang mirip kepada Pas bergerak bersendirian dan mengutamakan perpaduan Melayu?

Kita tunggu dan lihat.

Wednesday, October 21, 2009

Zaid, The Hurricane Hattie Of PR

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

[UPDATE, Oct. 22]

PHEW
, so much for political maturity, liberalism, openness, freedom of expression and healthy debate. You touched Zaid Ibrahim you’re dead.

To Sdr/Sdri Anon, I’ll investigate the information on the Bank Pembangunan loan and the steel fabrication yard.

I also published a number of anonymous comments to show how mature Zaid’s supporters are.

[Original Post]


NO
malice intended, but the Parti Keadilan Rakyat’s new wunder kinder, Senator Zaid Ibrahim reminds me of the cartoon character Hurricane Hattie.

In the comic strip The Born Loser, by Art Sansom, which started in 1965, Hurricane Hattie was the mischievous girl next door, who delighted in menacing pretty much any adult she encountered, especially the main character, Brutus Thornapple.

Wherever she went in Thornapple’s household, she created havoc. So is the Umno-nominated Kelantan Senator. Wherever he goes, controversy is not far behind.

I won’t dare say I know him intimately. But I think I know him enough. I was first introduced to him when he was actively representing Umno’s corporate interest in the aftermath of the party’s 1987/88 leadership crisis.

Being a young, brash and confident-looking Malay lawyer, he was noticed by the power behind Umno’s corporate empire. Not the least because he hails from Kelantan.

He was among the intermediaries used by Umno to reacquire and appropriate its vast assets taken over by the Public Trustee when the party was deregistered in 1988.

That association, I believe, made him very wealthy and, in due course, satiated his appetite for politics. He soon became an active Umno activist whose knowledge of law and expertise in corporate conveyance activities were highly valued.

But he disappointed the Umno higher-ups very early in his career when he failed to deliver his party-endorsed speech on the Ruler and the Constitution during the 1992 Umno General Assembly at the height of the 2nd Constitutional crisis. He chickened out less than 10 minutes into his speech.

I would not cast aspersion on his new high-powered position in PKR and the Pakatan Rakyat. Suffice to say that wherever he goes and with whomever he associates with, Zaid is bound to ruffle some feathers.

When he was in Abdullah Ahmad Badawi’s cabinet, his mission to reform Umno and the Judiciary put him at odds with fellow ministers and Umno leaders.

Seeing that Abdullah’s days were numbered and his chances of remaining in the government in the post-Abdullah era miniscule, he beat a hasty retreat. On Sept. 15, 2008 resigned from the cabinet.

Having publicly urged the Yang di-Pertuan Agong not to appoint Mohd Najib Abdul Razak as Prime Minister, the only honorable thing for him to do was leave Umno when the former was made PM and became Umno President.

Given Zaid’s type of liberalism and lifestyle, he is certainly better suited being a PKR linchpin than an Umno reformer. In the PKR, liberalism and unconventional lifestyles is commonplace.

But there’s one problem though. The ex-Umno elements in PKR like deputy president Mohd Azmin Ali and the Selangor Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim, know well who Zaid is.

Not surprisingly, Mold Azmin, a loyal aide to PKR’s supreme leader Anwar Ibrahim saw the threat and danger is allowing Zaid to roam free in the party and the country.

Zaid’s shoot from the hip’s style could endanger further the party’s uncertain position in Sarawak and Sabah. Both Anwar and Mohd Azmin have done much to nurture the two Borneo states from the days they were in Umno.

When he was Deputy Prime Minister and Umno Deputy President, Anwar ruled supreme in Sabah. But the state failed him last year when hardly a single Member of Parliament crossed over to his side in his so-called Sept. 16 parliamentary coup.

Still Sabah and Sawarak are key states in Anwar’s quest to become the future PM, thus the objection to Zaid running wild in the two states is understandable.

But for Mohd Azmin to stop Zaid is as futile as Brutus Thornapple trying to stop Hurricane Hattie from running amuck in his house.

Zaid may find support among the PKR people who do not know him well and are willing to try their luck with him instead of Mohd Azmin. He may prove to be popular with the non-Umno and the non-Malay elements of the party.

Although Anwar is appreciative of Mohd Azmin’s loyalty and sacrifices as his number one aide, he could not say no to Zaid either. The Kelantan-born lawyer brought with him legal and financial wealth.

Zaid is a wealthy lawyer who boasted the largest Bumiputera-owned legal firm in the country, thanks to his long association with Umno.

But knowing Zaid, he is not going to be satisfied with being just a PKR reformer or with contending with the likes of Mohd Azmin in a mud-slinging contest. He’s already positioning himself as a key player in the PR.

In a recent interview with Malaysiakini, he spoke confidently about the alliance’s so-called Common Policy Framework (CPF) as if he was the spokesman.

Like Hurricane Hattie, Zaid either has his way or, to use the street jargon, he’ll split. There’s no way that anybody, including Anwar, can shut him up.

He is supposed to be on a six-month hiatus from politics yet he gave a lengthy interview to talk about a very important development in the PR in the very state that he was forbidden from going -- Sabah.

Maybe is he more astute than most people in the PKR. He can turn around and argue that there’s no such a thing leave or holiday in politics. A politician works all the time and the cigar chomping lawyer is always in the overdrive mode.

Friday, October 16, 2009

Plea To Retain The NSTP's Name

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

[UPDATE, OCT. 18)

SOME thoughts on the proposed acquisition and merger (A&M) of New Straits Times Press (Malaysia) Berhad by its sister company, Media Prima Berhad:-

1. Must be fair to minority shareholders of NSTP. NSTP has consistently shown better balance sheet and market valuation than Media Prima;

2. The proposed pricing and the ratio of share exchange – one NSTP share for one Media Prime share at RM2 and 1 free new Media Prima warrant for every 5 Media Prima shares accepted -- do not suggest that minority shareholders of the NSTP will enjoy the best deal;

3. This is a very unkind and hurtful cut. It was the NSTP’s money that was used to fund TV3, the predecessor of Media Prima;

4. Although controlling shareholder (Media Prima) cannot vote in the acquisition and merger (A&M) exercise, it’s bound to get the support of other substantial shareholders. The A&M is as good as done;

5. Controlling shareholder stand to make substantial capital gains by disposing the shares of the enlarged company upon re-listing. This has to be one of the key things on their mind;

6. The controlling shareholders have to make sure that at least 25 per cent of the shares are in private hands before re-listing;

7. There are bound to be staff redundancies when the two entities are merged. Staff rationalization may not happen immediately for public relations reasons, but will happen eventually; and

8. If this A&M is proven to be successful in creating one of the largest media conglomerate in the country, there will be temptation to rope in the Utusan Melayu Berhad at a later stage, since they share the same “controlling shareholder”.

[ORIGINAL POST]

THE MEDIA today reported that trading on Bursa Malaysia of New Straits Times Press (Malaysia) Berhad and its controlling shareholder, Media Prima Berhad were suspended “pending a corporate exercise.”

Media Prime told the bourse that “it will be making a very material announcement of a corporate exercise involving the group and the NSTP.”

Well, it no longer a secret that Media Prima is planning to take the NSTP private, which automatically ends its Bursa Malaysia listing, and merging it with the former.

Presumably, the listing status of the merged entity will be assumed by Media Prima. The venerable NSTP name may disappear from the bourse unless the Media Prima shareholders, the board and management decide to retain the NSTP brand.

Since I wrote about this merger in this blog on Sept. 23, two top managers of Media Prima had met me separately to explain their plan.

As a former NSTP staff, board member of STMB (Media Prima’s predecessor) and a minority shareholder of the NSTP, I thank them for their goodwill.

In brief I told them the following:

1. The minority shareholders of NSTP are loyal, helpful and understanding. They stay with the company through thick and thin;

2. They are very attached to the NSTP and, therefore, very emotional about the name NSTP;

3. The board and management of Media Prima have the choice of retaining their goodwill by giving them a fair deal and retaining the NSTP’s name or expect a lot of flax from them;

4. I went on to suggest that they consider marrying the Media Prima and NSTP names as the name of the merged and enlarged entity – something like Media Prima NSTP Berhad.

5. I told them, as a minority shareholder, that the minimum that I expect from them; and

6. After all many merged companies retained their former identities and brands like Glaxo Smith Kline (GSK), Salomon Smith Barney and LVMH.

Let us wait and see.

[UPDATE, 17 Oct.]

FOLLOWING is Media Prima’s statement:-

Media Prima Consolidates Position in NSTP to Create a Leading Integrated Media Group

Proposed Acquisition to Benefit Both Shareholders

HIGHLIGHTS
1. Offers an opportunity for NSTP shareholders to enhance value of their investments by unlocking the potential of the company.
2. Annual revenue of more than RM1 billion projected for Enlarged MPB
3. Creation of the nation’s truly integrated media group with presence across multiple media platforms
4. A Conditional Take-Over Offer to be made to NSTP’s shareholders by way of a 1:1 share exchange for MPB shares at an issue price of RM2.00 together with 1 free new warrant in MPB for every 5 offer shares accepted.
5. MPB to raise RM150 million via a bond issue attached with 50 million detachable warrants.

PETALING JAYA, 16 October 2009 – Media Prima Berhad (MPB) today announced its proposal to acquire Malaysia's oldest and largest newspaper publisher, The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP). The enlarged entity of MPB and NSTP will create the country’s truly integrated media group offering advertisers the widest reach in terms of TV viewership, radio, outdoor, new media and print via a full range of multi-media channels.

Under the proposal the editorial, management and board of MPB and NSTP will remain mutually independent and exclusive as per other subsidiaries of MPB – supported by the efficiencies brought about by revenue, cost and marketing synergies. The identities and brands of its individual print, television and other media platforms will be retained.

The consolidation of the two media companies is projected to generate over RM1 billion in annual revenue with net profits exceeding RM140 million. Under the proposed transaction, the enlarged media entity will have the potential to emerge as one of the largest media groups in Malaysia in terms of sales and total shareholders funds.

“MPB’s current equity stake in NSTP does not permit us to translate our vision to unlock both MPB and NSTP’s full potential and steer it quickly enough in the strategic manner required to take advantage of the opportunities which we come across. So the proposed acquisition is a decisive move to chart our growth strategy,” said MPB’s Chairman, Datuk Johan Jaaffar.

A Conditional Take-Over Offer will be made to the shareholders of NSTP by way of a 1:1 share exchange for MPB shares at an issue price of RM2.00 together with 1 free new warrant in MPB for every 5 offer shares accepted.

The Offer is undertaken principally to increase MPB’s equity interest in NSTP with the intention of making NSTP a subsidiary.

The share exchange ratio of 1:1 is derived from market price driven benchmarks such as historical average price of MPB and NSTP in the past one year, Volume Weighted Average Price, average analysts consensus target prices and average trading comparables based on price / earnings multiple for selected media companies in the region.

“We noted the recent price hike which was in favour of NSTP but we believe the recent hike in the share price in the last four weeks was largely driven by speculative interest. We are valuing our offer price on the fundamentals of the business, historical average price of NSTP in the past one year prior to such speculative spur in share price” said MPB Group Managing Director, Dato’ Amrin Awaluddin.

He further added, “We believe the offer is fair and that it does not represent an exit offer to the shareholders of NSTP but the “pooling of strengths” between two leading media groups in their respective fields. It provides both MPB and NSTP shareholders the opportunity to participate in the exciting prospects of the enlarged Group (“Enlarged MPB Group”)”.

At the same time, MPB also intends to distribute up to 24,604,298 new MPB bonus warrants to its existing shareholders at an entitlement date to be determined later.

To finance its working capital and investments, MPB also intends to raise RM150 million via a bond issue attached with 50 million warrants which are convertible into 50 million shares in the Enlarged MPB Group. Additional plans in the future may include launch of an Employee Share Option Scheme (“ESOS”) for the employees of Enlarged MPB.

The Enlarged MPB Group will be the only media company in Malaysia offering television, print, radio, new media and outdoor advertising channel to potentially capture the single largest share of the advertising expenditure.

“The shareholders of both MPB and NSTP will see their investments benefit from the synergy, growth potential and focus that will result from the opportunities which the Enlarged MPB Group will offer,” said Amrin.

“It creates an excellent opportunity to leverage on the synergy available in both companies, to bring about an evolutionary change which mirrors the needs of advertisers by harnessing the media platforms available within the Enlarged MPB Group which has the potential to produce a business in the scale of over RM1 billion in annual revenue and a dominant presence,” added Amrin.

Both NSTP and MPB will be able to tap on the resources and expertise available within the enlarged group to expand revenue and increase earnings via consolidation of certain operations and expanding into other earnings accretive activities.

Amrin also expressed his confidence that NSTP shareholders would decide in favour of the proposal as it presented them with an excellent opportunity to see their investments unlocked and perform to their true potential when more advertising based revenue comes in.

Wednesday, October 14, 2009

Mahukah Kita Damai Dalam Kejahilan?

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

MINTA maaf kepada para pembaca, pembahas dan “followers” kerana agak lama tidak membuat tampalan (posting) baru.

Namun saya gembira melihat para pembahas berbincang antara satu sama lain. Itulah antara tujuan blog kita ini. Saudara dan saudari bukan sahaja membahaskan hujah saya, malah lebih penting daripada itu adalah berbahas antara satu sama lain.

Begitu hebat perbahasan mengenai tajuk “Pas dan DAP: Perjuangan lwn Lakonan” sehingga ada yang mengibaratkan perlawanan antara Umno dan Pas dengan Perang Badar dan Perang Uhud!

Apa pun saya harap pembahas janganlah taasub sangat kepada politik kepartian sehingga menjadi terlalu emosional sampai hilang akal dan pertimbangan.

Saya mengambil kesempatan mengalu-alukan “followers” baru yang menyertai rangkaian kita. Bilangan “followers” blog kita sekarang sudah melebihi 700. Terima kasih.

Sekembali sahaja daripada melawat anak, menantu dan cucu di Zurich, Switzerland, kerja bertimbun menunggu. Sebenarnya pada 23 Ogos lalu (hari lahir saya yang ke-62), saya mendapat cucu nombor tiga. Cucu perempuan pertama.

Tidak sampai tiga jam saya kembali ke tanah air pada 10 Oktober, seorang lagi anak perempuan saya melahirkan anaknya yang pertama – seorang lelaki. Jadi dah empat oranglah cucu saya.

Anak lima cucu empat – “not bad” kata Orang Putih sebab masa saya kecil dulu, saya di berikan harapan hidup yang sangat tipis akibat pelbagai masalah kesihatan.

Apa yang tidak dijadikan ubat – lipas bakar dalam minyak kelapa untuk lelah, batu kawi untuk kudis buta, tembakau untuk cacing kerawit dan sirih pinang serta kemenyan untuk menghalau hantu jembalang.

Tapi pastilah saya tidak boleh lawan ayah dan ibu saya. Apabila ayah meninggal dunia pada 2 Jun lalu pada usia 85 tahun, dia meninggalkan ibu saya, Hajah Cik Ah Binti Said, 82, lapan orang anak, 31 orang cucu dan 18 orang cicit. Sekarang cicit dah naik jadi 20.

Kerja pun banyak yang hendak diselesaikan. Menulis, menyunting dan berniaga sendiri bukanlah gabungan yang ideal apatah lagi dalam suasana ekonomi yang tenat macam sekarang.

Busuk-busuk pun kena cari hasil yang cukup untuk bayar gaji hampir 70 kakitangan, bayar sewa pejabat, air dan api. Percayalah, jadi peniaga Bumiputera bukanlah mudah.

Cakap atau dengar berita memang sedap. Bantuan itu dan ini. Tabung itu dan ini. Projek itu dan ini. Tapi bila berniaga barulah tahu tanah tinggi dan rendah, falasi dan realiti.

Baru-baru nak pinjam duit untuk beli bangunan pejabat. Sebuah bank GLC tolak bulat-bulat. Sebuah lagi hanya sanggup bagi 65 peratus. Itu pun dengan macam-macam syarat. Tapi bila pergi bank Cina dapat sampai 85 peratus.

Bank Cina lebih yakin kepada peniaga Bumiputera daripada bank GLC! Alhamdulillah. Kalau Menteri Kewangan nak tahu, saya boleh beritahu.

Apabila saya dan beberapa orang peniaga muda Bumiputera/Islam bertanya sebuah tabung modal Bumiputera, mereka kata mereka tidak galak lagi perniagaan makanan dan restoran, kononnya dah ramai Bumiputera dan tak untung.

Ramai Bumiputera berbanding dengan siapa? Ramai peniaga makanan Bumiputera daripada Cina dan India? Inilah sikap sesetengah pengurus GLC dan badan-badan amanah. Bukan menjadi penggalak dan penggerak, sebaliknya penghalang dan pembunuh semangat.

Cakap memang mudah dan murah, tetapi realiti menyayat hati melainkan berniaga guna duit orang lain macam pengurus-pengurus GLC. Kalau kompeni rugi pun tak apa. Habis-habis sangat kena berhenti kerja atau ditukar ke tempat lain.

Tapi bila berniaga sendiri, guna duit sendiri dan cagar aset sendiri barulah kita tahu risikonya. Silap-silap kain dan baju pun boleh hilang.

Apatah lagi bila kita ambil alih syarikat yang rugi dan kena pula pikul hutang lapuknya macam yang saya buat!

Tapi orang yang tak tahu atau tidak pernah berniaga, mereka tentulah ingat berniaga mudah, semua peniaga untung besar dan kalau Bumiputera dapat macam-macam bantuan dan projek.

Apa yang mereka tak tahu ialah apabila kerajaan tutup Kementerian Pembangunan Usahawan (MeCD) kerja kita susah sebab banyak tempat kena pergi untuk buat kerja yang sama. Bayaran pun tertangguh kerana terpaksa buka buku baru, pergi ke pejabat baru dan jumpa pegawai baru.

Saya tidak suka berniaga. Tetapi saya dilatih berniaga sejak kecil lagi apabila ayah saya membuka kedai runcit kemudian kedai membeli getah dan akhir sekali berniaga kerbau lembu dan daging.

Jadi sikit sebanyak tahulah siluk-biluk berniaga. Lepas itu belajar main saham. Itu pun atas ihsan bos-bos di Bernama apabila pada awal tahun 1972an mereka kerah saya buat liputan berita ekonomi di Bernama Economic Service.

Bila saya disuruh buat liputan Pasaran Saham Kuala Lumpur-Singapura (Kuala Lumpur-Singapore Stock Exchange/KLSE), saya tidak tahu apa-apa pun mengenai perniagaan saham.

Waktu itu pejabat bursa di Bangunan Bangkok Bank, Lebuh Pasar, tidak jauh dari Central Market yang masa itu memang pasar ikan dan sayur.

Setiap pagi dalam jam 10 saya nampak beberapa orang wanita Cina berpakaian serba putih singgah di bilik dagangan KLSE dengan bakul rotan berisi ikan dan sayur.

Rupa-rupanya mereka datang untuk “main saham”. Waktu itu pasaran masih kecil, peraturan masih longgar dan “short selling” ada penggerak pasaran dan cara mudah buat duit kocek.

Terima kasih kepada amah-amah Cina itu dan tunjuk ajar “floor trader” Amanah Saham Mara saya mendapat ilham dan pengetahuan bagaimana menjadi “short seller”, buat duit poket dan seterusnya mendalami operasi pasaran saham.

Nasib baiklah waktu itu amah bangsa Cina. Bayangkan kalau amah waktu itu dari Indonesia macam sekarang. Tak ada canlah saya nak belajar jadi pemain pasaran saham.

Satu lagi, waktu itu hanya Amanah Saham Mara jadi pelabur institusi yang melakukan jual-beli secara terus dengan KLSE. PNB dan ASB tak ada lagi. Tahun 1981 baru ada.

Tapi sekarang “short selling” tidak digalakkan lagi. Malah selepas krisis ekonomi 1997/98 ia diharamkan dan dibenarkan semula secara terhad akibat protes penggiat pasaran tetapi dengan syarat yang ketat.

Itulah ironi hidup. Lagi banyak kita tahu, lebih sedar kita bahawa banyak lagi yang kita tidak tahu. Belajar adalah proses yang tidak ada penghujung atau kita amalkan macam kata ungkapan Inggeris, “ignorance is a bliss” – kejahilan adalah kedamaian.

Friday, October 09, 2009

Pas dan DAP: Perjuangan lwn Lakonan

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

[NOTA PENTING: Tolong jangan hantar komen menggunakan nama orang lain yang dikenali atau terkenal. Saya mendapat aduan daripada orang ternama yang nama mereka digunakan oleh pembahas. Inilah adalah sikap tidak bertanggungjawab. Terima kasih]

PADA 9 Julai, Malaysiakini menyiarkan tajuk berita “Guan Eng, Nik Aziz Charm Chinese Voters” (Guan Eng, Nik Aziz Mamukau Pengundi Cina). Di mana lagi kalau tidak di Bagan Pinang.

Pada 7 Julai, portal berita yang sama melaporkan yang PAS dan DAP telah “menanam kapak ke dalam bumi” (bury the hatchet) – ertinya sudah berdamai – mengenai kes Selcat.

Mereka juga bersetuju mengelakkan pertikaman lidah secara terbuka yang boleh mengaibkan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Sekiranya drama politik PR ini dijadikan siri televisyen ia pasti sama atau lebih hebat daripada The West Wing dan tidak akan ada akhirnya.

Para diplomat dan wartawan asing yang dulunya mendapati politik Malaysia sangat kompleks dan penuh dengan tipu daya kini semakin pening kepala.

Kalau dulu minat mereka terhadap “intrigue” politik ini tertumpu kepada Barisan Nasional, kini perhatian mereka semakin menjurus kepada Pakatan Rakyat.

Satu soalan yang kerap mereka tanya adalah mengenai komitmen Pas terhadap matlamat menubuhkan Negara Islam dan melaksanakan Hukum Hudud.

Yang tersurat dan tersirat

Sebenarnya kita sendiri sukar memisahkan antara yang tersurat dengan yang tersirat dan antara lakonan dengan kesungguhan dalam tindakan parti dan pembesar PR pada akhir-akhir ini.

Ambil contoh pertikaman lidah antara Tok Guru Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan Ahli Parlimen de facto Pas bagi kawasan Pasir Mas, Ibrahim Ali. Atau episod kedua serangan Pesuruhjaya Pas Selangor, Hassan Ali ke atas rakan-rakan Pakatan Rakyat Selangor.

Nik Abdul Aziz menyarankan agar Ibrahim meletakkan jawatan MP atas atasan Ibrahim tidak lagi mendapat restu rakyat jelata. Ibrahim membalas dengan menggesa Tok Guru meletakkan jawatan Menteri Besar Kelantan.

Ketiga-tiga mereka – Nik Abdul Aziz, Ibrahim dan Hassan -- adalah pakar perang saraf dan propaganda. Tetapi yang sah pakar profesional bidang ini adalah Hassan yang berupa seorang motivator. Sebagai motivator Hassan sangat peka mengenai keperluan untuk terus menarik minat dan menaikkan semangat pengikutnya.

Jadi setelah gagal memaksa Menteri Besar PKR, Abdul Khalid Ibrahim melucutkan jawatan Exco Kerajaan Tempatan Ronnie Liu (DAP) dan gagal menyekat penjualan bir oleh kedai-kedai di kawasan majoriti Islam dia membuat episod baru.

Kali ini dia mempertikaikan kewibawaan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Kecekapan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat). Dia mahu wakil bebas dilantik menganggotai jawatankuasa yang kini terdiri daripada pembesar politik PR sahaja.

Tidak menghairankan jika “gimmick” Hassan itu mendapat sokongan luas ahli Pas Selangor yang termakan propagandanya, tetapi ditentang oleh PKR, DAP dan sesetengah anasir dalam Pas sendiri.

Ambil contoh herdikan terhadapnya oleh Ahli Parlimen Pas Shah Alam, Khalid Abdul Samad. Khalid menyuruh Hassan ikut arahan parti atau keluar PR.

Masuk angin keluar asap

Namun seperti kes-kes sebelum ini, selepas bising-bising dan heboh-behoh, kenyataan dibuat mengatakan kes sudah selesai atau akan diselesaikan.

Pada 2 Oktober, Malaysiakini melaporkan Setiausaha Agung Pas, Mustafa Ali sebagai berkata satu pertemuan dua hala antara Pas dan DAP akan diadakan 7 Oktober bagi menyelesaikan perbezaan mengenai pelbagai isu antara dua parti itu.

Pada 7 Julai Malaysiakini melaporkan yang PAS dan DAP telah “bury the hatchet” – ertinya sudah berdamai – mengenai kes Selcat.

Soalnya sampai bilakah lakonan begini akan dipentaskan dan disokong oleh ahli Pas, tetapi berakhir ibarat kata Allahyarham P Ramlee, masuk angin keluar asap?

Nampaknya wayang ini semakin kerap dipentaskan seperti mana berlaku Kedah mengenai isu rumah sembelihan babi dan di Pulau Pinang mengenai pemecatan Timbalan Ketua Menteri oleh PKR.

Banyak pihak sudah mula menyedari masalah dalam PR sehingga memaksa ketua de factonya, Anwar Ibrahim mengaku bahawa ada masalah dalam PR. Katanya di San Francisco baru-baru ini, PR mungkin koyak di tepinya tetapi di tengah ia masih kuat.

Berbalik kepada drama pementasan Hassan, soalnya apakah dia juga menjadi mangsa fenomena semasa iaitu apabila orang Melayu dan orang Islam bersuara mereka dianggap fanatik dan perkauman.

Tetapi apabila orang bangsa dan agama lain bersuara, mereka dihormati kononnya kerana adalah hak mereka menuntut dan mempertahankan hak.

Adakah Hassan diserang begitu rupa kerana tindakannya dianggap mencabar hak orang bukan Melayu dan orang bukan Islam atau kerana kedudukan Pas sebagai rakan kongsi junior dalam Kerajaan PR Selangor?

Kompleks Rendah Diri Pas

Di satu pihak Pas menderita kompleks rendah diri kerana ia mempunyai bilangan Adun paling kecil dalam Kerajaan PR Selangor manakala di pihak lain ia perlu membuktikan kepada penyokongnya yang ia tetap mempertahankan Islam.

Jadi untuk tidak dilihat sebagai sudah kalah, ramai pembesar, propagandis dan penyokong serta media massa pro-Pas mencuba memberi gambaran bahawa isu arak sudah selesai dan memuaskan hati semua pihak.

Mungkin pada fahaman mereka, bersetuju untuk tidak menyelesaikan masalah adalah juga satu bentuk penyelesaian.

Persoalannya, adakah ini bukti bahawa Pas menjadi semakin pragmatis dan longgar dalam hal-hal yang membabitkan Islam atau Pas akan lakukan apa saja untuk berkuasa?

Dalam erti kata yang lain, Pas sudah berhijrah jauh daripada era mengkafirkan Umno kerana bekerjasama dengan bukan Islam kepada era di mana Pas sendiri bersekongkol dengan parti-parti bukan Islam yang terang-terang menolak Dasar Negara Islamnya.

Atau adakah DAP sudah berlembut dan tidak lagi mencabar Pas melangkah mayatnya jika ia mahu mendirikan Negara Islam? Dalam erti kata yang lain, DAP sudah menerima matlamat penubuhan Negara Islam dan pelaksanaan Hukum Hudud ala Pas.

Sama ada disedari atau tidak, pragmatisme Pas ini lambat laun akan menjadikannya serupa dengan Umno. Ini boleh mengaburkan garis pemisah keduaan (duality) politik Melayu/Islam yang selama ini melagakan Pas dan Umno.

Pas Sebagai Parti Sesedap Rasa

Atau adakah mungkin Pas menjadi parti sesedap rasa dan talam dua muka yang boleh berubah-ubah bergantung kepada situasi semasa?

Misalnya Pas Kelantan dan Kedah yang menjadi rakan kongsi induk dalam DUN berbeza daripada Pas Pulau Pinang, Perak dan Selangor di mana ia adalah rakan kongsi junior.

Dalam erti kata lain, Pas bersedia mengubahsuai dasarnya bergantung kepada masa dan tempat ibarat masuk kandang harimau mengaum, masuk kandang kerbau menguak dan masuk kandang kambing membebek.

Ini adalah eksperimen politik yang cukup radikal yang sama ada akan membawa tuah atau celaka kepada parti itu. Ia sama ada berjaya menjinakkan harimau atau menjadi mangsanya.

Ia sama ada menikmati kelazatan susu kerbau atau terpalit lumpur dan najis haiwan itu.

Atau menjadi kambing korban untuk menjinakkan hantu dan puaka politik pelbagai kaum Malaysia – sesuatu yang Umno sudah tahu sejak lebih 50 tahun lalu.

Kesimpulannya, walaupun ada pihak yang mengatakan Hassan sedang bermain wayang manakala yang lain pula percaya dia sedang berjuang atas nama Islam, kesudahan kepada jerit pekik beliau itu akan menentukan sama ada Pas akan lebih diyakini atau kredibilitinya akan dipertikai.

Atau Pas akan menjadi parti personaliti di mana kepemimpinan dan dasar bergantung kepada personaliti yang berkuasa.

Kita sudah lihat bagaimana Pas Kelantan berkisar di sekitar perwatakan Nik Abdul Aziz. Mohd Nizar Jamaluddin cuba melakukan yang sama di Perak. Mungkin inilah juga motivasi dan objektif Hassan di Selangor iaitu menegakkan agenda peribadi dengan bertopengkan perjuangan parti.

Monday, October 05, 2009

Cara Mudah KPIkan Pembesar Kita

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

WALAUPUN kita dah beberapa tahun diperkenalkan kepada KPI (Key Performance Indicator/Penanda aras Utama Prestasi), saya rasa ramai masih kelabu dan keliru.

Saya sendiri pun masih kurang faham dengan siluk-belok KPI ni dan macam mana kita nak ukur atau nak rasa kesannya.

Semalam, dalam perjalanan kereta api selama sejam dari Zurich ke Luzern (Lucerne) saya mendapat satu idea.

(Idea bukan ide. Ide tu bahasa Wak Jawa kawan saya dari Surabaya. Dia tak boleh sebut idea. Dia sebut ide. Macamlah dia sebut golf sebagai golof dan debate (bahas) sebagai debat.)

Idea saya itu tercetus akibat daripada dua, tiga perkara yang saya perhatikan. Pertama kereta api Swiss sangat rapi penyelenggaraannya. Kedua tandasnya begitu bersih kita boleh jadikan tempat rehat dan ketiga ia menepati jadual.

Begitu tetap jadual kereta apinya sehingga wujud apa yang dipanggil waktu kereta api Swiss. Malah ada jam tangan dan dinding yang menggunakan jenama Swiss Railway.

Bukan kereta api saja diselenggarakan dengan rapi, bersih, selamat dan menetapi tuntutan pelanggan. Bas, trem, taman awam dan bangunan pun begitu juga. Yang kelas tu tandas ada di mana-mana, tak kena duit dan bersih sehingga berbau wangi.

Penyelenggaraan rapi, kebersihan dan ketepatan waktu adalah antara ciri yang boleh kita rasai dan mudah kita fahami.

Jadi idea saya adalah kita, sebagai rakyat jelata, pembayar cukai (hasil) dan pengundi, jadikan ciri-ciri kerapian, kebersihan (fizikal dan moral), menepati waktu dan janji serta keberkesanan kos sebagai KPI kita untuk mengukur prestasi bapa dan ibu Menteri, Ahli Parlimen, Adun dan kakitangan awam kita.

Saya perhatikan masih ada Menteri yang hadir majlis awam tidak menepati masa yang dijanjikan. Malah ada yang tidak pun memohon maaf kepada hadirin yang lama menunggu. Mohon maaf saja tak bermakna kalau tabiat lewat ini tidak diatasi.

Kalau kita tengok di negara kita, bas Rapid KL yang baru trang tang tang pun tak putus-putus keok di jalan raya. Buka saja penumpang tergendala malah pengguna jalan raya yang lain turut tersangkut disekat bas yang keok itu.

Jadi kita kena tanya dua Menteri Senator yang jaga KPI (Koh Tsu Koon dan Idris Jala), siapa yang bekalkan bas yang selalu keok itu dan siapa pula yang selenggara?

Yang kita takut bas-bas ni keok bukan saja fasal pemandu dan mekaniknya hap pas six (half-past six) tapi fasal ada konspirasi supaya boleh selalu beli bas baru.

Sesiapa yang pernah memandu ke arah Kuala Kubu baru mungkin sudah nampak “tanah perkuburan” bas Rapid KL yang mengandungi beratus-ratus bas keok yang dari jauh nampak masih cantik -- lebih cantik daripada bas Mara Liner yang digunakan di Pendang.

Tengok sajalah beza antara jalan JKR dengan lebuh raya Plus atau jalan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dengan jalan bertol.

Soalnya apa dah jadi dengan duit cukai, duit hasil dan duit yang kerajaan pinjam berbilion-bilion setiap tahun itu? Ini termasuklah kerajaan Pakatan Rakyat di negeri-negeri. Jadi kita wajib PKIkan semua pihak yang pungut dan guna duit cukai kita.

Di Malaysia, tandas bayar pun ada yang sama kotor dan sama busuk dengan tandas angkut tahun 1950an. Dalam hal tandas awam ni, kita betul-betul bermentaliti dan berkualiti Dunia Ketiga.

Ramai orang kita nak guna tandas pun tak tahu. Yang lain tak bersikap sivik. Orang guna tandas dulu baru pam. Kita pam dulu baru guna.

Ini punca salah pusingan. Bila habis guna, air dalam tangki tak penuh lagi. Nak pam tak cukup air. Jadi ditinggalkan penuh najis, busuk dan menjijikkan. Orang yang nak guna kena pam dulu. Dan salah pusingan ini berterusan. Nasib baik ada pekerja asing yang bersihkan kekotoran kita. Malu.

Mari kita KPIkan penggunaan tandas awam dengan membetulkan pusingan ini. Kita guna tandas. Kita pam. Dan kepada yang jantan tu, mintalah “aim” pancutan dengan tepat!

Di Switzerland ni, dasarnya “anda peroleh apa yang anda bayar”. Cukai dan harga barang tinggi. Untuk naik kereta apa kelas 2 dari Zurich ke Luzern pergi balik harganya 72 Swiss Franc atau lebih kurang RM240. Saya tak berani nak kata apa dasar cukai, harga dan kualiti perkhidmatan di negara kita.

Alles Gute!

Saturday, October 03, 2009

Craving For Roti Canai From The Alpine Height

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

WITH little thing to do, other than trying my best to serve the purpose I am here, which is visiting my three grandchildren -- two boys and an infant girl -- I have the whole day not to bother myself with the home politics.

But I did make a tactical oversight. Just before I left Kuala Lumpur I posted the story on the naming by the Barisan Nasional of Mohd Isa Abdul Samad as its candidate for the Bagan Pinang state by-election.

Thought I made no comment other than stating, “it’s sometimes better to leave our mouth shut,” the short post received considerable reaction.

I have not watched TV or read the newspapers since arriving here in this Alpine heart of Europe. The latter are mostly in German. Thank you, I can live pretty well without them.

The morning is spent sending my eldest grandson Omar to the kindergarten. Not that he needs sending but with us seeing each other so little, every waking hour is important. Call it a grandfather-grandson bonding.

On the afternoon that I arrived, I went to pick up his younger brother, Rashid from the krippe, the crib school. Here, parents have the option of sending their children as young as four months to one of these private nurseries for an equivalent of RM276 a day.

When Dinah is about a year old, she too will go to the krippe twice a week. Her brothers, at four and six, are pretty competent in German and English but their Bahasa needs some polishing.

Working parents would send for five days a week, but others for two or three days so that they have some time to themselves and to expose their children early to schooling.

Kindergarten starts at the age of five and is free. It is considered a formal part of the education system. The stress is on socialising and the development of mental and physical skills.

Writing and reading are not taught until the primary school a year later although most pre-school children seem to be very good at counting, recognising and remembering things.

I will not attempt to link these later skills to the fact that this country is famous for its banking and precision industries. But one thing is sure. The people here work hard, play hard and live well.

This is the nation of joggers, trackers and mountain climbers -- the home to motor racing aces and the current tennis sensation, Roger Federer. And Rolex is among the many famous brands made here. This is also the home of Nestle.

On the first evening I was here, Omar, Rashid, my son-in-law, the six-footer Daniel, and I took a five-kilometer hike through several farms on the outskirt of the city.

We went there to buy freshly plucked apples and homemade apple juice. The farms here are very modern and farmers are among the wealthiest people. Their land is worth the weight of gold, literally.

This is a nation of great irony and beauty. It is one of the most industrialised countries in the world and yet beautifully kept rivers, forests and farms are never very far away.

Trouts swims in streams that flow through industrial parks and cows share the village streets with tourists. The chocolates are heavenly and the people friendly.

But I still, as the proverb says, “hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri”, I miss the teh tarik, nasi lemak daun pisang, roti canai, chee chong fan and wantan mee.

So, I shall be back for them and, as I have said before and I am saying it again, over my dead body if you want to politicise teh tarik and roti canai.

In the meantime, so long and Auf Wiedersehen.

About Me

My Photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).