Friday, September 24, 2010

High And Low Looking For Jho Low

 A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

FROM Abdullah Ang of the Malaysia Overseas Investment Corp “fame”, who made waves and finally ended in jail during the opening days of Dr Mahathir Mohamad’s Premiership, to today’s Jho Low, every Malaysian Prime Minister seems to have such a character in his orbit.
Taek Jho Low
These are dealmakers or people who believe that the best and the quickest way up the corporate ladder and stardom was to engage in high-profiled activities or to be in sync with the top men, their spouses, children and clans, their favourite projects and charities.

These are people who entered through the back door or can call on the boss anytime they like without prior appointment. Not even the civil servants and the security staff can stop them from marching in a out of the big man’s office and residence.

But for some of them, their grand entrance did not always secure them a permanent place on the pedestal. Many fell when their mentors and protectors left office. Some were disgraced while others have to endure years of ridicule.

Now is the turn of Taek Jho Low aka Jho Low. When I asked Yahoo “Who is Jho Low?”, I found 299,000 results that relate to that name compared to Mohd Najib Abdul Razak (163,000), Mahathir Mohamad (586,000), Siti Nurhaliza (171,000) and yours truly (172,000).

One was a New York Post report of 8 Nov., 2009, which, among other things, has the following to say about this new Malaysian dealmaker.

"Diddy lived right below me, and that's where his [Low's] security staff is now," Hirtenstein said. "I know because I tried getting a friend in there. My friend offered $17,000; Jho Low came in with $20,000."

But Low's flashy ways during a time of economic hardship have appalled Park Imperial residents, who complain that the building's entire staff acts like his personal servants. Every day, shopping bags get delivered from the city's biggest stores, such as Bergdorf Goodman.

And Low's caravan of Escalades constantly crowds the area outside the building, several sources said.”

The Singapore Straits Times, has the following to say about Joe Low (sic): “Another low-profile businessman (in Mohd Najib’s list of advisers), he was a key architect of a multibillion-ringgit sovereign wealth fund established by the state of Terengganu.

The fund, called the Terengganu Investment Authority (TIA), has sparked controversy because it will be created using borrowed money and not existing capital held by the state. It will raise capital from a RM5 billion (S$2 billion) bond issue, which will be guaranteed by the Malaysian government.

Little is known of Penang-born Mr Low, who a TIA official said is an adviser to Malaysia's King, Sultan Mizan, and has close ties with several Middle East investment funds.”

Malaysia Today news portal: “Mystery” man Jho Taek Low, who reportedly secured the RM500 million contract to redevelop the Sungai Besi airbase (Tentera Udara DiRaja Malaysia), is back in the spotlight, this time in France.

The millionaire businessman, who is closely linked to Prime Minister Najib Tun Razak’s family, was detained together with famed Hollywood star Paris Hilton by French police.

Having good time with Paris Hilton
According to the French newspaper, Corse Matin, Hilton was detained at the Corsica airport after police dogs sniffed out her marijuana loot.

The paper reported that Hilton travelling with a personality who was “closely linked to the top Malaysian authorities” when she was detained.

A kiss is A kiss in St. Tropez
The AFP on July 17 reported: “AJACCIO, France — American socialite Paris Hilton was briefly held by police on the French island of Corsica after being caught with cannabis in her handbag, according to police sources.

Let the good times roll
Hilton was detained after arriving at the airport in Figari on a private jet from Paris on Friday.

Police found less than a gram of cannabis in her handbag, and released her soon afterwards without charge.

According to Corse-Matin newspaper, Hilton was travelling on the private jet with "people close to power in Malaysia", and was due to travel by yacht to the luxury resort of Porto Cervo in Sardinia, Italy.

The incident is the American's second brush with the law this month.

The 29-year-old was arrested during the World Cup in South Africa after a friend she was with took a joint to the Brazil-Netherlands quarter-final match in Port Elizabeth.”

A website called taek-jho-low.com has the following to say about this mystery man: “Taek Jho Low has been Group Advisor and Non Independent & Non Executive Director of UBG Berhad since September 19, 2008. Mr. Low serves as group advisor of several international firms, involved in global private equity, mergers & acquisitions, buyout, government-to-government offset structured investments and financing, networking and financial aid. Mr. Low graduated with a Bachelor of Science in Economics majoring in Finance from The Wharton School, University of Pennsylvania.”

Whoever he is, if indeed he is linked to the Prime Minister or members of his family, Mohd Najib has to come clean for the sake of the credibility of his administration.

The Prime Minister should be transparent about the relationship with Jho Low. There’s a strong lesson to be learnt from his predecessor’s entanglement with similar dealmakers.

52 comments:

zainal abidin awang kechik said...

Tok.. ada pepatah melayu baru"

"WALAUPUN TENGGOLOK ITU DI JUNJUNG,
TAPI TELIPAT DI DALAM POKET LAIN"

bila mana bangsa ini meletakan nafsu bila buat keputusan....ÁWAS cucu cucu kita kan merena di bumi sendiri...'SAD BUT TRUE"

SALAM

Old Fart said...

Jealous ah, now that you can't walk through the front door, or back, without being stopped?

Oh, BTW, the first time I came across Jho Low it was in gutteruncensored.com. That site is now not accessible from Malaysia. I wonder if it has to do with protecting Jho Low or if it has to do with the purported pictures of Nazri's and Najib's sons and their girl friends. Or maybe because they carried pictures of Elizabeth Wong.

langitbiru said...

"Whoever he is, if indeed he is linked to the Prime Minister or members of his family, Mohd Najib has to come clean for the sake of the credibility of his administration.

The Prime Minister should be transparent about the relationship with Jho Low. There’s a strong lesson to be learnt from his predecessor’s entanglement with similar dealmakers".

100% sokong Dato'.

pakbelalang said...

As a Prime Minister Najib's credibility must be impeccable and above all others. Having connection with this colourful character businessman by the name of Jho Low does not augur well for Najib. I am sure by now some people are searching for microscope trying to research deeper if there is any scandal going on in his relationship with this businessman. How strong his influence on Najib is. Hopefully, Najib " belum lagi kena main bontot" that might cause irreversible damage to his credibility and political career.

Learn a lesson from the past, Mr Prime Minister !!! Jangan dah terlajak baru nak balik ke pangkal jalan. That will be disastrous for you as a Prime Minister.

abdullahngah said...

saya pernah sebut sebelum ini, bahawa perdana menteri Malaysia ada "bela" tauke untuk kumpul harta.

Tun Mahathir ada Abdullah Ang, YTL dan beberapa orang lagi, Tun Abdullah ada Petrick lim dan Najib Razak siapa?

kini Datok Dah beritahu bahawa Pengusaha jutawan, yang berkaitan erat dengan keluarga Perdana Menteri Najib Tun Razak, ditahan bersama-sama dengan bintang terkenal Hollywood Paris Hilton oleh polis Perancis.

Itulah orangnya dan itulah kehebatan perdana menteri yang diberi amanah untuk memerintah negara.

Saya juga penah sebut slogan rakyat didahulukan dan pecapaian diutamakan harus ditukar,pada peribadi didahulukan pecapaian keluarga dan kroni diutamakan.

Jika kita biarkan dan memberi sokongan pasti hancur leburlah negara ini.

Segala projek yang akan dilaksanakan nanti bukan dari wang negara, termsuk projek RM 1.4 trilion itu nanti.

Macam juga wang TIA Terengganu sebanyak RM 10 bilion bukan wang negara, tetapi wang yang di pinjam

LHL said...

If BN have JHO LOW, then, PAKATAN RAKYAT have JOHN SOH CHEE WEN (the man who makan so much rakyat punya $$$ & then fled the country only to return back to Malaysia paying a petty fine).

What's ya take????

ab said...

Salam dato,



The reality of living.....



All nations riches are in the hand of very few peoples,all the time,always,and can never and will never be equally owned by all or the majority of the citizens.....


So relax la dato....


TOKSAH ajaq PM lah, kan dia sedang didalam ilusi 1malaysia....satu merepek,satu mengaut,satu melenyap,satu makan angin,satu macam macam la ni..


Abu Bakar Ab Rahman

saji said...

Salam Dato'

Dah berapakali saya menyindir Dr M dalam blok ini berbunyi: Dulu masa2 nak naik jadi presiden UMNO dan PM wah sana sini mengata kat orang Cina - macam benci sangat, sampai naik takut orang Cina dibuatnya- nak ambil hati orang Melayu konon. Sebiji macam Berahim Ali sekarang!Tetapi bila dah naik bukan sahaja pijak2 orang Melayu malah berkawan dengan taiko2 Cina. Dato', saya tak hairan kalau DS Najib berkawan dengan taiko2 Cina.

Saya cukup takut dengan pemimpin Melayu yang tunjuk kebenciannya kepada kaum Cina sebelum jadi PM. Yang saya tahu, menunjukan kebencian terhadap kaum lain bercaggah dengan sistem keadilan Islam.

Roti Planta said...

Dato',
Jika asyik nak bedal duit rakyat dan bawa berjoli diluar maka kalau nak bela taukeh Cina pun carilah taukeh Cina lain. Kalau boleh tangkap dan sumbat sekali 'orang besar' yang bersekongkol merompak duit rakyat tu tanpa mengira dia darah kuning, darah merah atau darah putih.

Roti Planta

OKJ said...

Salam DAKJ

Geli Gelenya

Maaf cakaplah, tapi bila dah tua-tua ni, antara ruangan yg paling saya tak baca adalah ruangan gossip dan artis. Geli Gelenya rasanya. Bila saya tengok kawan-kawan saya yg semakin senja, ramai yg makin alim dan tak kurang juga yg lebih gelenya. Entahlah.

Berbalik kepada artikel ni, rasanya tak berapa molek andaian begitu. Kalau bahasa artis dipanggil gossip, bahasa pasar dipanggil khabar angin dan bahasa persuratan pula dipanggil Fitnah. Eloklah kita menjauhi diri dari fitnah sehingga kita betul-betul pasti. Fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhnya.(Surah al-Baqarah, ayat 191).

Tun Dr Mahathir pun telah tulis tentang fitnah pada dirinya pada 15 Feb 2009. Dato’ Sri Najib dulu kena fitnah, sekarang pun difitnah lagi. Malahan, saya pun kena fitnah kawin dua juga dulu. Yg specialnya, orang yg difitnah pula suruh dibersihkan nama. Gelenya rasanya hingga ke tulang hitam. Sekian TQ.

Asam Pedas said...

Dato,

Kita rakyat biasa yang tidak ada "political connection" dan kuasa hanya setakat mengigit jari. Cuma kuasa itu datang ke rakyat setiap 5 tahun sekali untuk menentukan politik negara dan calon macamana yang dipilih untuk memerintah. Itu pun mudah terkeliru dengan retorik membela bangsa dan negara.

Ali Tanjong said...

Dato Kadir.

Jho Lows father is Larry Low,a businessman from Penang.Larry Low busines partner was mr KK Low,a Thai businessman who control Magnum and Multi Purpose.He ia only Malaysia Permenant Resident and under Malaysia gambling law a foreigner cannot control agambling company.I dont know how this is possible.He is also a close friend of Taksin the despose Thai Primer.Remember when Singtel have the problem to own more than 51% of Taksin Telco company,Mr KK Low become the middleman who own 2%.

I know Jho Low very well.He always come to my house and play computer games with my sons.

To be fair to Jho Low.he is very smart kid.He make friend with some very influencetia Arab friend from Abu Dhabi who study with him in US university.No way you can compare him and Abdullah Ang.Abdullah Ang is an ordinary Chinese businessman who use to sell chiken in Pasar borong K.Lumpur.He become close to Mahathir because Osman Arof,the former Menteri Besar Kedah who married to his sister.

When Najim our PM was in New York,our Ambassador in US J.J fail to make any appointment with top investment banker for Najib,Jlo Low come to rescue.

Certainly Jlo Low know how to market himself and only time will tell wheather he can deliver.He is not stupid like some Malaysia businessman who get govertment job or licence thro political connection.For Jlo Low he dont care who is malaysian political leaders,he bring investor here and make a commission out of it.

I think,we the malay,should follow his success and get out from Pendang or Jitra and be a global players.Jangan Jadi katak bawah tempurong.

affendi hussain said...

Dato'..

These are all called "the art of money laundering" in political world..its running in their blood..

Whoever members of the power house would be, he/she do need "tukang dobi" like this Jho Low or whatever..that's the beauty of being a politician supremos in Malaysia, thanx to the half-baked Lord Reid masterpiece..

You can let somebody else do your "dirty laundry" while you maintain your clean image, neat hand scott free, 'innocent' what the hell..

the best 'tukang dobi' candidate will normally be a chinese since they are not ethically govern by the law of halal/haram in mind unlike those pribumi muslims..they inherited this skill from their "kongsi gelap" forefathers in which nobody can do it any better then them in this land..

Only in Malaysia you can do wonders with the legislative & executive hybrid power as a minister..even in USA, only the President enjoy this kind of privilege..that's why you can hear all those 'clowns' love to issue crap statements that suddenly come to their mind..they are all-star President Club members.membership renewal every 5yrs F.O.C.

What is the best thing to do with this hybrid power? accumulate enormous wealth, legally but unethically of course. Nothing wrong with that legally speaking, right?

that's why it is not easy to convict or "kantoi" an ex-minister unless he/she is stupid enough, in which i do doubt..otherwise how come he/she survive in politic.

excessive power is a venomous formula to corruption which no mortal could effectively handle..one will have the feeling of divine elevation or become some sort of patron saints..
nothing surprises..just learn from Firaun, a mortal that proclaimed himself as God with excessive power..what we have here is yet just the beginning..

Again, to re-phrase, excessive power corrupt ones mind and soul..
screwed up indeed..

That is a hard fact of life to swallow living here in Malaysia.. work hard, work smart, mantra are just hallucinating cover-up bulls..t

p/s: Jadi jangan mimpi lah pemimpin semasa UMNO ni nak bela melayu marhain yg tahu halal/haram ni..terberang & sembang saja kuat, itu hakikat..
mereka hanya suka citarasa halam/hailam saja..Malaysia Boleh, Islam Hadhari, 1Malaysia!

("/)

Zabri Mokhtar said...

Salam Dato dan semua ,
Masalah kita adalah Pemimpim kita seperti kata..
Syed Zahari, one of the longest ISA detainees in Singapore or Malaysia, once told an interview that it's not Ketuanan Melayu that the Malays (or UMNO) should be concerned about. It's Kepimpinan Melayu (Malay leadership), he said.

Maklumat lanjut di blog Dato Rocky
http://rockybru.com.my/2010/09/its-malay-empowerment-stupid.html

Pening..

al-Deen said...

It seems that this JLow guy is no small go getter or go for it type. Agaknya, alang2 menyelok perkasam biar kepangkal lengan.

It takes a character and means to seek such fast and glamourous lifestyle and livelihood. Let it be for it is none of my business.

In business and politics there will be always suckers out there who need run-around boys, frontmen, proxi to get things done and other favours. Otherwise there would be no Tengku Wong and the likes.

Najib as the PM has the whole government and private machiney at his disposal to run the country. He has no time for high stake private deals or public deals that the rakyat has no knowledge. Suddenly the 5B TIA deal timbul! Singapore deal done! Everyone is in high income group! Hooray, hooray!

Najib has more than enough baggage from his mispronouncements and misjudgements to drown him and his honchos in pru13.

mohdalisuratman said...

Assalammualaikum Ybhg Dato AKJ,
Berita di akhabar kita ringkas sahaja yang membabitkan Paris. Boleh tak Dato minta ketua pengarang akhbar perdana kita siarkan rencana ini dalam akhbar-akhbar mingguan hari ahad mereka. Tentu ramai meminatinya dan boleh juga melariskan jualan akhbar. Kisah seperti ini dah lama orang tahu macam cerita penglipur lara, tiada satu penulis Malaysia yang pandai macam mana nak tulis. Bukti Dato ini seorang penulis cermerlang, gemilang dan terbilang. Kawan saya tergelak bila baca motto di salah satu crest tentera di Tugu Peringatan kita,entah ada lagi ke tidak. 'Sarang Tebuan jangan dijolok’. Tentu maksudnya masih relevan lagi hingga ke hari ini. Wasallam Dato.

langitbiru said...

Deris Jala kata, kalau petrol tak naik 15 sen, negara akan bengkrap 9 tahun lagi. Kalau gula tak naik 20 sen, negara akan bengkrap 9 tahun lagi!

Hari ni saya nampak bagaimana negara akan bengkrap 9 tahun lagi....dengan ETP Trillion ringgit!

Kata kita nak bengkrap hingga terpaksa naikkan harga gula, kini kita didedahkan dengan ETP Trillion ringgit!

Mana nak dapat duit tu Tok?

kalau ada dana sebanyak Trillion ringgit, tak payah naik harga gula 20 sen lah!

Nak jugak tanya orang UMNO dalam blog ni, betui ke 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) bersama Jho Low bakal membangunkan Pengkalan Udara Sg Besi dengan kerajaan sebagai "penjamin"?.

Betui ke Dato' statement ni : "The Government of Malaysia has signed a Government Financial Guarantee (GFG) enabling 1MDB to borrow RM5.0 Billion from the banks."

Yang saya nampak, kalau projek tu kantoi, nampaknya kerajaan yang bailout!

Trillion ETP projek tu pun nampak gaya lebih kurang sama, kalu kantoi, kerajaan kena bailout!!

So, kalau gitu, 9 tahun lagi SAH la negara kita akan bengkrap.

Koridor-koridor dulu dah banyak mana habis bailout? jambatan bengkok tu pi tanam/pilinh beberapa cerucuk, dapat pampasan juta-juta ringgit!

Tercapaikan ekonomi Melayu 30% dengan Trillion ETP ni?

Cakap je berkepul-kepul artikel 151 hak-hak istimewa Melayu Bumiputera, demi agama bangsa dan negara, TAPI ETP Trillion ni segala mak bapak jerung semuanya cukong !

pakbelalang said...

Who are the well known Chinese businessmen who could manage to go to Sri Perdana through the "kitchen door" practically anytime of the day?

Could anybody name a few of them?

What about Malay businessmen?

Siapa yang boleh memberi salam di pintu dapur Sri Perdana dan dapat hidangan makanan diruang dapur dengan selesa?

Di zaman Mahathir siapa?

Di zaman Pak Lah siapa?

Sekarang siapa pula di zaman Najib?

sujini said...

Salam Datuk AKadir

1.Waduh Pak. Ini berita sensasi.

2.Tapi saya sudah dengar berita tentang Paris Hilton+Jho Low + seorang kawan rapat mereka(orang Msia juga)kena tahan di LTA Afrika Selatan semasa Pertandingan World Cup berlangsong.

3.Orang yg ke3 tu pun saya ada terima berita identitinya.Tapi tak boleh jelaskan disini takut kena saman,macam blogger Hassan Skodeng kena.

4.Saya tabik spring kepada Datuk kerana berani melaporkan perkara ini yang dianggap RAHSIA BESAR.Tak takut kena saman ke?

5.Walau apa pun , saya harap cerita ini jangan habis di sini saja.

6.Adakah The Scribe akan membuat satu langkah susulan untuk mencari kebenaran?

7.Saya akhiri dengan "Mulut tempayan boleh ditutup tetapi mulut orang....

Anonymous said...

Datuk AKJ.

Saya tak berapa faham ni. Jho Low guna Najib ke Najib guna Jho Low. Keliru jugak ni. Faham sikit sikit bahasa Inggereris.

Melayu Lama

flyer168 said...

Dato',

"High And Low Looking For Jho Low"

After all that has been said...

Hopefully we can all read about & understand about Globalisation, Zeitgeist & the Global Puppet Master's New World Order Agenda...

The Zeitgeist Movement: Orientation Presentation Video - http://vodpod.com/watch/1414982-the-zeitgeist-movement-orientation-presentation Full DVD format here: - http://www.thezeitgeistmovement.com/

"The few who understand the system, will either be so interested from it's profits or so dependent on it's favors, that there will be no opposition from that class" - Mayer Amschel Bauer Rothschild

“Give me control of a nation's money and I care not who makes it's laws" - Mayer Amschel Bauer Rothschild

If MAN does NOT WANT to WAKE-UP & NOT WANT to LEARN about Globalisation, to take “Corrective” Steps...

History will keep REPEATING itself & MAN will continue to be Sheeple aka Goyim!

Yes, we are the suckers that allowed the System to create our nation's ills as well, so please wake up & get out of the Bolehland mindset to see the bigger picture!

Just to share this...

Right place, right time, right people - http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/7/29/nation/6756730&sec=nation

http://laych.com/2009/11/10/just-who-is-jho-low/

PM Najib’s Cronies and their Related Companies - http://www.financetwitter.com/...lated.html

Jho Low is only the Internationally Programmed (Tavistock Institute) "Pawn/Perpetrator/Organiser/Super Butler" for his Global Elite Masters who also "Trapped" UAE, Saudi Arabia, Bolehland, etc, etc, etc"...rather it is by DESIGN...

Towards the NWO Agenda by 2012 or earlier...

Tavistock Institute - http://hardtruth.navhost.com/tavistock.html

Contd...Pt2

flyer168 said...

...Pt2

Confessions of an Economic Hitman - http://hubpages.com/hub/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man

"Economic hitmen (EHMs) are highly paid professionals who cheat countries around the globe out of trillions of dollars.

They funnel money from the World Bank, U.S. Agency for International Development, and other foreign “aid” organizations into the coffers of huge corporations and the pockets of a few wealthy families who control the planet's natural resources.

Their tools include fraudulent financial reports, rigged elections, payoffs, extortion, sex, and murder. They play a game as old as empire, but one that has taken on new and terrifying dimensions during this time of globalization.

I should know; I was an EHM.

I wrote that in 1982, as the beginning of a book with the working title Conscience of an Economic Hit Man.

We EHMs failed to bring Roldós and Torrijos around, and the other type of hit men, the CIA-sanctioned jackals who were always right behind us, stepped in....

It is your story too, the story of your world and mine, of the first truly global empire. History tells us that unless we modify this story, it is guaranteed to end tragically. Empires never last...

This book was written so that we may take heed and remold our story. I am certain that when enough of us become aware of how we are being exploited by the economic engine that creates an insatiable appetite for the world's resources and that results in systems that foster slavery, we will no longer tolerate it.

We will reassess our role in a world where a few swim in riches and the majority drown in poverty, pollution, and violence. We will commit ourselves to navigating a course toward compassion, democracy, and social justice for all.

Admitting to a problem is the first step toward finding a solution. Confessing a sin is the beginning of redemption. Let this book, then, be the start of our salvation. Let it inspire us to new levels of dedication, and drive us to realize our dream for balanced and honorable societies." Unquote.

With the Political Leaders, etc, etc, etc, we have in Bolehland...

They have been "Seduced" into the System's Trap for the "Profits & Favours" they can benefit from it...

The "Club of Doom...is Welcoming Bolehland to join its ranks..."

U.S. National Debt Clock : Real Time - http://www.usdebtclock.org/

It is just round the corner!

Is Bolehland "Padded" with any Contingency Plan for the inevitable 2nd Financial Tsunami?

Eat your heart out "Sheeple!"

You be the judge.

Cheers.

abdullahngah said...

Bercakap pasal bela tauke China ini boleh dikatakan hampir semua pemimpin Melayu tak terkecuali.

Tan Sri Wan Mukhtar Ahmad bekas menteri Besar Terengganu yang pakai Vecent Tan.

Kini Datuk Seri Ahmad said pula yang berbuat demikian.

Pendek kata memang itulah kerja para pemimpin Melayu yang telah diberi amanah sejak dahulu hingga sekarang.

Apa kurangnya dngan Tan Sri Mahyiddin Yassin ketika memerintah Johor.

Barangkalilah, gengster dibela oleh pemimpin jenis ini agar boleh menyelamatkan mereka disamping kerjasama pihak keselamatan yang buat laporan tidak lengkap sekaligus menyelebhi suspek.

Sebab itu apabila kes kes orang berprofil tinggi bebas setelah didakwa di muka pengadilan.

Kita mungkin masih tak lupa dengan kes bunuh Jalil Ibrahim didalam kebul pidang di Hongkong yang membabitkan pinjaman RM 2.5 bilion dulu.

Anonymous said...

Jika kredibiliti,integriti dan imej Najib yg sememangnya dicurigai maka tidak menghairankan jika mereka ada kaitan.
Sungguh menyedihkan bagi UMNO dan berjuta org Melayu di negara ini kerana gagal melahirkan pemimpin2 yg Bersih, Cekap dan Amanah.


Mat Sabun.

Anonymous said...

Dato'

Setiap pembesar pembesar melayu[umno] tulang belakangnya adalah taikun cina yang sedia berkorban wang ringgit apabila diperlukan.

Tapi ingat ada ubi ada batas
makan budi kena balas!!!.

...Mat sengkek.....

pakbelalang said...

Shouting matches, police reports mar PKR elections in Merbok and Jerak
By SIRA HABIBU
sira@thestar.com.my


PETALING JAYA: Shouting matches and allegations of vote-rigging have marred PKR division elections in Kedah.

The Merbok and Jerai division annual general meetings had to be postponed when the situation became too tense for the election committee to handle.

comment:

Semua gila kuasa. I don't think PKR will last, for simple reason that a multi-racial party just cannot survive in this country. DAP and Gerakan are supposed to be multi-racial parties but their memberships are being dominated by Chinese.

Likewise PAS being dominated by Malays even though its membership is open to non-Malays.

A KADIR JASIN said...

Para pembahas dan pelawat sekalian,

1. Saya sekadar menyiarkan semula apa yang akhbar dan sumber-sumber lain kata dan laporkan mengenai Jho Low. Kalau ditakdirkan kena saman juga, apa nak buat;

2. Ada ramai lagi "playboy" Malaysia di dalam dan luar negara. Kita tak peduli pun hal mereka sebab mereka tak ada kena mengena dengan pemerintah. Bila ada kena mengena dengan pemerintah, barulah kita nak ambil tahu;

3. Macam saya kata, kita dah tengok macam mana watak-watak begini menggunakan kerajaan dan membawa malu dan kerugian kepada kita semua sebelum ini;

4. Tetapi kalau Jho Low tak ada kena mengena dengan pemerintah atau urusannya dengan pemerintah dibuat secara sah, teratur dan telus, berterus terang sajalah. Buat apa nak sembunyi-sembunyi. Kalau Jho Low atau sesiapa saja berjasa, katakanlah secara terus terang yang mereka berjasa supaya kita kenal dan berterima kasih kepada mereka;

5. Kita tidak mahu pentadbiran Mohd Najib dilarikan atau dihijack oleh orang yang kita tidak undi, yang kita tidak bagi amanah atau yang tidak ada kuasa undang-undang untuk masuk campur;

6. Seperti berulang kali saya tulis dalam blog ini dan dalam akhbar serta majalah, sebagai pengundi kita pilih YB. Kita tak pilih bini, anak, menantu atau suku-sakat para YB;

7. Kita bagi mandat kepada YB dan tidak sekali-kali kepada bini, anak,menantu dan kawan taulan YB.

7.Kita Malaysia bukan Singapura, Korea Utara atau Syria di mana wujud dinasti politik dan kerajaan di mana anak, bini dan menantu berkongsi kuasa secara sah dan secara kuku besi.

Terima kasih.

Anonymous said...

Dato'

Pakbelalang said:

"As a Prime Minister Najib's credibility must be impeccable and above all others."

Ahem!

Impeccable? You really need to know what that means... Based on the events of last year and before..Let's not dream.

Dato'

You should know by now that what you will get from DS Najib is the Sound of Silence (as they say defeaning silence).




Joe Black

saji said...

Salam Dato'

Belum pun habis cerita antatuya dah timbul cerita jho low. Menariknya, banyak adigan panas2 berlaku di paris. kenapa ye? tak hairan jika adigan tamat di paris

saji said...

Sdr pakbelalang


"PETALING JAYA: Shouting matches and allegations of vote-rigging have marred PKR division elections in Kedah.

The Merbok and Jerai division annual general meetings had to be postponed when the situation became too tense for the election committee to handle.

Your comment:

"Semua gila kuasa. I don't think PKR will last, for simple reason that a multi-racial party just cannot survive in this country. DAP and Gerakan are supposed to be multi-racial parties but their memberships are being dominated by Chinese.

Likewise PAS being dominated by Malays even though its membership is open to non-Malays."

Komen saya:

Mana lebih baik antara bergaduh laki bini sebelum dapat anak macam apa yang berlaku dalam parti PKR/PR yang sdr sindir itu dengan bergaduh selepas berkawin, beranak dan bercucu macam apa yang berlaku dalam parti BN sekarang -antara UMNO dengan MCA/GERAKAN setelah sekian lama berkawain?

Kawan saya dah bercucu bergaduh sebelum bulan puasa. Dikhabarkan sudah berdamai sebelum raya, tetapi lesen keluar malam tak macam dulu lagi.

Anonymous said...

Jho has learned well from me, he was working for me as my apprentice for a few months.

Keep it up Taek Jho, we are proud of you.

ktk

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato' dan Pembahas yang saya hormati.Tiada jalan ke bagi kita untuk menasihati pemimpin kita secara tertutup dan tidak secara terbuka kerana ini dikhuatiri akan menunjukkan bahawa kita Orang Melayu sendiri tidak yakin kepada kebolihan orang Melayu memimpin negara.

Kita terlalu sibuk berbalah sesama kita berkaitan politik sehingga kita tidak sedar orang lain mengambil kesempatan merapati pemimpin kita meminta itu dan ini yang akhirnya beribu-ribu hektar tanah terlepas ketangan mereka. Lihat sahajalah apa yang telah berlaku di Lembah Kelang. Tanah rezab kereta Api Tanah Melayu telah dimajukan dan siapa yang mendapat bahagian besar dari pembangunan tersebut. Apa yang dibincang ini adalah kecil berbanding dengan apa yang mungkin telah berlaku disebalik tirai.

Apa yang sudah berlaku sepatutnya menjadi pengajaran kepada kita. Berhentilah dari "Menang sorak kampong tergadai".Tetapi janganlah pula berputus asa kerana semuanya berlaku dengan izin Allah jua.

Saya percaya masa depan kita cerah jika apa yang saya lihat pada hari Khamis malam Jumaat (23.9.2010 ) diteruskan Jabatan Pendidikan. Pada malam tersebut Masjid Negara dipenohi murid-murid sekolah yang akan menghadapi peperiksaan tingkatan 5 dan tingkatan 6.Bersama-sama mereka adalah Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan , pegawai-pegawai pedidikan dan ibu bapa mereka. Mereka sembahyang hajat berjemaah meminta bantuan Allah bukan sahaja untuk diri mereka tetapi untuk rakan-rakan mereka juga.

Saya berdoa semoga budaya menjalankan sesuatu berjemaah dikalangan generasi muda kita ini dikekalkan supaya kita bersatu semula. Ini berbeza dengan apa yang terdapat diantara sebahagian orang yang lebih tua. Bukan sahaja mereka enggan bersatu sebagai satu jemaah tetapi tidak boleh bercakap pun antara mereka apabila menjadi ahli atau penyokong sesuatu parti politik.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategik Vision,
Petaling Jaya

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato' dan Pembahas yang saya hormati.Tiada jalan ke bagi kita untuk menasihati pemimpin kita secara tertutup dan tidak secara terbuka kerana ini dikhuatiri akan menunjukkan bahawa kita Orang Melayu sendiri tidak yakin kepada kebolihan orang Melayu memimpin negara.

Kita terlalu sibuk berbalah sesama kita berkaitan politik sehingga kita tidak sedar orang lain mengambil kesempatan merapati pemimpin kita meminta itu dan ini yang akhirnya beribu-ribu hektar tanah terlepas ketangan mereka.

Ini sepatutnya menjadi pengajaran kepada kita. Berhentilah dari "Menang sorak kampong tergadai".Tetapi janganlah pula berputus asa kerana semuanya berlaku dengan izin Allah jua.

Saya percaya masa depan kita cerah jika apa yang saya lihat pada hari Khamis malam Jumaat (23.9.2010 ) diteruskan Jabatan Pendidikan. Pada malam tersebut Masjid Negara dipenohi murid-murid sekolah yang akan menghadapi peperiksaan tingkatan 5 dan tingkatan 6.Bersama-sama mereka adalah Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan , pegawai-pegawai pedidikan dan ibu bapa mereka. Mereka sembahyang hajat berjemaah meminta bantuan Allah bukan sahaja untuk diri mereka tetapi untuk rakan-rakan mereka juga.

Saya berdoa semoga budaya menjalankan sesuatu berjemaah dikalangan generasi muda kita ini dikekalkan supaya kita bersatu semula. Ini berbeza dengan apa yang terdapat diantara sebahagian orang yang lebih tua. Bukan sahaja mereka enggan bersatu sebagai satu jemaah tetapi tidak boleh bercakap pun antara mereka apabila menjadi ahli atau penyokong sesuatu parti politik.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategik Vision,
Petaling Jaya

Tinta Hitam said...

Siapa kata UMNO ni ikut DEB.Nak develop Pangkalan TUDM Sg Besi pun bgi kat non bumi..INilah satu sifat hipokrit UMNO yg sering saya perhatikan.

Bolehkah saya dipersalahkan kerana enggan memandang walau sedikit pun pd UMNO.Lagi satu mana dia PERKASA yg berbuih buih bercakap "demi melayu,demi melayu" ni.Mengapa tak mengamuk?

Mohammed Bin Bakar said...

Dato, saya setuju dengan OKJ sesuatu yang belum sah dan terbukti dan kita gembar gemburkan maka jadilah FITNAH, berdosa besar kita dalau kita pula bawa bergebang denagan orang lain. Tapi apa pun DS Najib mesti clarify dan bersihkan diri sebab ini soal pemimpin kerajaan yang dipilih rakyat. Rakyat yang akan menentukan Seri Perdana diduduki lagi oleh DS Najib selepas PRU akan datang.

Saya takut kalau BN tumbang, yang ambilaleh lagi teruk, bukan setakat kawan deng tokey cina, tapi tokey Yahudi pun depa buat kawan dan yang hancur orang-orang macam kita dan anak-anak cucu kita bakal jadi hamba di negara sendiri.

Mohammed Bin Bakar said...

saya setuju dengan OKJ, sesuatu yang belum terbukti dan sah , kalau kita jaja kesana sini akan dikira FITNAH dan fitnah itu berdosa besar. Namun kita tunggu apa kata DS Najib. Kalau ingin selamat dalam PRU akan datang lebih baik DS "clarify" sebaik munkin. Rakat adalah juri dan hakim anda.

OKJ said...

Salam DAKJ

Saya setuju dengan apa yg Dato’ cakap tu. Kita pilih wakil rakyat, bukannya isterinya, anaknya, kenalannya dan sebagainya. Jadi kita kenalah selidik dan bertanya serba sedikit sebelum kita memangkah pada pilihanraya. Maaflah Dato’, tak terfikir pulak saya ke situ. Dato’ ni memang bijak orangnya, saya pulak bila umur bertambah ni, terlupa pulak pesan orang tua-tua iaitu ‘jangan lawan tauke’ terutama bila kita menumpang (blog) orang. Sorry ye Dato’.

OKJ said...

Snippet “Al Kisah Tok-tok janggoat”

Semenjak Tok-tok jangoat mentarbiahkan kafir ni, macam-macam fatwa yg kafir keluarkan. Kalau dulu ada arak halal dan juga ada arak haram. Sekarang ada judi halal dan judi haram pula. Gila!!!! Dulu kata judi bola haram walaupun untuk kafir. Sekarang judi kuda boleh pulak untuk orang miskin. MELOYA Eden denga !!!!! TAPI, syabas dan tahniah Tok-tok janggoat sekalian kerana kafir dah lebih pandai hukum-hakam dari kamu sekalian.

Yg keduanya, Raja kelentong yg terkenal tu juga tak percaya dekat ala-ala hudud PAS, yg hanya wajib ke atas orang Islam je. Dia siap bagi contoh dimana Islam dibunuh, kafir akan terlepas sebab alasannya pembunuh kafir. Sekelentong-kelentong raja kelentong pun boleh nampak beza antara hudud Islam dan ala-ala hudud PAS. Cuma tok-tok janggoat saja yg buat-buat tak nampak.

So Bro, jawab, jangan tak jawab dan cubalah ‘belit’ dan ‘membelit’ semaximum yg mungkin. OK. Sekian TQ.

pakbelalang said...

Johns Hopkins University to set up medical school and hospital here
By WONG CHUN WAI
newsdesk@thestar.com.my


NEW YORK: The world-renowned teaching and research medical institution Johns Hopkins University will be setting up a medical school and hospital in Malaysia.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said a site at Serdang in Selangor had been picked to set up the facilities, which would become a medical research hub for the region.

The medical school, he said, would offer a four-year programme, adding that it would be a private initiative between Malaysian and American investors.

It will be Malaysia’s first private teaching hospital with research facilities.

Speaking to Malaysian newsmen here on Friday evening, he said an agreement would be signed early next month.

The Prime Minister did not give details of the project but it is understood that a Malaysian public listed company would be involved in the medical city plan, estimated to cost RM1.8bil.

comment:

The best location for the medical school and hospital is in Langkawi. The govt. should provide the basic infrastructure to attract the investors to build medical school in the island. Langkawi island should be made a centre of higher learning and attract thousands of South & Far East Asian students to study there. I think the physical environment in the island is very ideal for students to continue their higher education there. All the government need do is to upgrade the physical infrastructure of the island to be of higher standard especially on information and communication system.

saji said...

Salam Dato'

Dato' setujuke hasil analisis PRU 12 BN yang mendakwa rakyat hanya menyuarakan protes terhadap UMNO/BN dan orang Melayu masih setia kat UMNO?

pakbelalang said...

Sdra Saji,

Pada lumrahnya dalam alam perkahwinan tidak ada yang perfect. Perselisihan tentunya akan berlaku. Cuma jika ianya berlaku kerap kali sama ada sebelum atau selepas dapat anak cucu, akhirnya tentu akan berlalku perceraian.
Ianya bergantung kepada tahap mana kedua pihak dapat bertoleransi.

Begitulah andaian yang boleh dibuat dalam hal politik kepartian.
Cuma dalam politik ada masa kawan jadi lawan, lawan jadi kawan!!

Dalam perkahwinan, apabila perceraian berlaku biasanya terus tenggelam antara mereka, apatah lagi jika tidak ada zuriat. Kedua-duanya hanyut dengan mengikut haluan hidup masing-masing. Jarang akan merujuk dan berpatah balik semula.

pakbelalang said...

Apakah patut orang Melayu salahkan bulat-bulat kepada kerajaan kerana DEB tidak mencapai matlamat 30%. Saya rasa orang Melayu sendiri patut memikul tanggong jawab dan cermin diri mengapakah matlamat ini tidak tercapai.

Adalah tidak adil orang Melayu menuding jari kepada kerajaan sedangkan orang Melayu sendiri yang banyak buat silap. Apabila kita tidak mahu mengaku kesilapan dan kelemahan kita sendiri, jalan yang paling mudah ialah dengan melemparkan berbagai tuduhan yang keterlaluan kapada pihak kerajaan.

Adakah ini bijak dilakukan?

abdullahngah said...

seorang profesor sains politik USM dan seorang Tan sri Bekas naib Cenclor pernah bertanya satu soalan yang berbunyi" kenapa orang Melayu tak suka pada umno.

Kawan lama saya yang ada dalam majlis itu berkata berbunyi: Orang Melayu tak benci pada umno.Yang mereka benci pada para pemimpinnya.

Realistik mereka yang baik pasti benci pada yang jahat, tetapi yang jahat tetap sayang pada yang jahat.

Saya setuju dengan jawapan itu. memang benar umno masih disayangi oleh kebanyakan orang Melayu atas sebab taksub.

Oleh kerana kebanyakan pemimpin buruk di kepalanya maka itu yang membuat orang Melayu benci.

Semua faham, tetapi masih ada yang buat buat tak faham, kerana punya kepentingan peribadi mengatasi segala galanya.

saji said...

Sdr OKJ dan Muhammed Bin Bakar

Berdasarkan apa yang Dato' tulis sebelum ini mengenai kecurigaan beliau terhadap tindak-tanduk para pemimpin tertinggi UMNO dalam pentadibiran atau mengurus negara yang boleh menjejaskan kepentingan masa depan orang Melayu dan kerpercayaan orang Melayu terhadap UMNO, khasnya membabitkan seperti tindak tanduknya di Petronas dan Bernas, terbukti bahawa apa yang Dato' tulisan sebelum ini itu bukan sahaja tiada unsur fitnah, bahkan berjaya mengagalkan tindak tinduk para pemimpin tertinggi UMNO yang beliau curgai itu.

abdullahngah said...

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,

Tidak dinafikan berpecah itu membuat kita tidak kuat.

Kita juga kena ingat bersatupadu tak jamin kita akan kuat.

kenapa? pemimpin punca segala galanya.

Jika pemimpin yang ada sekarang ini dah buruk dikepala mana mungkin boleh akan jadi baik.

Agama sahaja yang boleh seseorang boleh jadi baik. Jika tolak agama maka celakalah padahnya.

saya masih tak lupa dengan kata kata Tan Sri Asyhah Ghani bahawa orang umno diajar buat duit.

Duitlah punca segala gala.

Apabila dah pandai buat duit, mereka tak ingat apa apa pun selain dari asyik mengumpul harta.

itulah misi dan agendanya para pemimpin umno.

Ini bukan fitnah tapi ia reasliti yang tidak dapat dinafikan lagi.

Sebab itu para pemimpin umno bela tauke tauke yang membuat kerajaan tak ada kuasa kawal kenaikan harga barang.

Bukan itu sahaja, malah jenayah semakin meningkat, pengedaran dadah semakin berleluasa miskipun akta 39B pernah dilaksanakan.

Jadi macam mana pemimpin melayu hendak dengar nasihat rakyat, kerana rakyat juga dibela oleh pemimpin.

Anonymous said...

Dr M: I’m distressed by loss of Malay voice


PASIR MAS: Tun Dr Mahathir Mohamad has declared he is not a racist but someone who is distressed over an apparent loss of the Malay political voice in the country.

He said racism was the furthest thing from his mind whenever he touched on the subject of Malay rights.

“The country must understand that Malays are now split into three (political) factions, none of which has adequate political support to govern the country effectively.”

Alluding to the split among the Malays in Umno, PAS and PKR, the former premier said he was only talking about the rights of the Malays in the country.

“I do not think the Malays are seeking to take away the rights of other communities.

“They have their rights which are protected under the (Federal) Constitution,” he said when addressing a gathering of thousands organised by Perkasa at the Pasir Mas railway depot here.

Dr Mahathir claimed that the Malays were split because of selfish politicians who wanted power at all costs.

Umno, he said, was also to be blamed as some grassroots leaders behaved like warlords and prevented talented members from moving up the party’s ladder.


comment:

Well said, Tun. Tapi orang Melayu ada yang dah mudah lupa. Mereka masih "pekak, buta dan bisu" !!Mereka sangka mereka dan bijak.

Ada orang Melayu yang bodoh sombong terutama sekali pemimpin-pemimpin Melayu yang hanya pentingkan diri mereka sahaja. Pemimpin yang mabuk kuasa. Pemimpin ini jika diberi ruang untuk memimpin kita akan akhirnya menjahanamkan bangsanya sendiri.Siapa patut di salahkan. Orang Melayu sendiri. Sorry to say that.

Memang membimbangkan melihat kuasa politik orang Melayu dah berpecah belah. Tapi kalau orang Melayu sendiri tak sedar diri akhirnya Melayu jadi satu bangsa "pariah" dinegaranya sendiri.Masa depan anak cucu orang Melayu pun tentunya akan jadi "pariah" selamanya.

Sedih! Sedih! Sedih!

Tun Mahathir dah nampak. Tapi orang Melayu belum nampak lagi atau sengaja tak nampak kerana baru celik mata dah bersikap "bodoh sombong".

Aku sahajalah yang bijak!!


- Concerned Melayu-

A KADIR JASIN said...

Para Pembahas,

1. Saya berasa hairan dan sedih kerana ramai pembahas labih banyak berbahas dan mengutuk Melayu dan bertikam lidah antara satu sama lain;

2. Tujuan saya menulis rencana ini supaya kita bincang tindak tanduk watak-watak macam Jho Low;

3. Kita mahu pembesar Melayu, tak kira dari Umno, Pas atau mana-mana parti politik juga sentiasa berhati-hati bila didatangi oleh watak-watak macam ini tak kira mereka Melayu, Cina, India, Arab...

4. Tapi akhirnya majoriti pembahas balik kepada bertikam lidah atas dasar politik kepartian;

5. Kalau satu hari ditakdirkan Pas memerintah dan pembesar Pas "dijihack" oleh watak-watak yang sama, kesannya serupa dengan sekarang.

6. Apapun saya ucap terima kasih, tetapi saya minta tolong tambah hujah saya dengan hujah dan pandangan yang lebih baik. Hanya dengan cara itu, bahas kita akan menjadi lebih berguna, bukan untuk pertahan parti politik pilihan kita semata-mata.

Terima kasih.

abdullahngah said...

Dato'

Kan dasat politik kepartian itulah halatuju sesebuah negara, termasuk negara malaysia.

jika kita bahas pasal selain daripada itu maka ia tidak berpijak dialam nyata.

Dasar politik kepartian hubung kait rapat dengan perangai manusia yang memimpin.

Oleh itu dua perkara inilah yang harus dibahas dengan tujuan batang tubuh berubah dari buruk kepala kepada baik seluruhnya.

sebaik dasar yang diperjuangkan tidak akan berfungsi jika batang tubuh buruk.

Macam sepohon mangga yang batangnya buruk, pasti buahnya buruk. Tak dinafikan ada sebutir dua buah yang baik. tetapi kebanyakannya buruk malah tak boleh dimakan.

Inilah yang harus dibahas agar pohon yang batang buruk itu ditebang dan ditanam pohon yang baru.

Jika buruk lagi tebang lagi dan tanamn dengan benih yang baru agar pohon molek dan buahnya molek boleh di makan.

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Semenjak masyarakat Cina datang ke Tanah Melayu lagi, kaum cina telah berjaya menawan hati orang melayu bangsawan.(Mereka telah mengahwinkan puteri cina dengan Raja melayu dan semenjak dari itu kaum cina telah diterima).

Sikap segelintir kaum cina yang tidak merasa puas dengan ape yang mereka miliki membuatkan kita berasa terancam.Orang Melayu merasa terancam dengan sikap mereka yang terlalu tamak.

Kaum cina hendaklah sedar bahawa Malaysia ini mempunyai cukup ruang untuk kita hidup bersama. Jangan biarkan ketamakkan menjadikan kita bermusuh.

allen said...

akj, klu Jho Low ni tak corrupt/ambil rasuah biaq pi kat dia lah...klu kita pilih wakil rakyat sekali pun tapi dia rasuah/pencuri, itu yg kita kena jaga! lagi pon Jho Low nie sorang yg genious, klu Najib tak ambik dia pon, banyak lagi org yg akan pakai kepakaran dia. -AL

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato' dan Pembahas yang saya hormati.

Terima kasih saya ucapkan kpd sdr Abdullahngah kerana telah berkongsi pendapat dan pengelaman.

Saya amat takut untuk menghukum seseorang atau sesebuah organisasi kerana kemungkinan membuat keputusan atas fakta -fakta yang tidak tepat.

Saya dapati ayat 159 surah A-LI'IMRAAN Juz 14 sebagai satu panduan yang amat cantik untuk menghadapi masalah seumpama ini.Maksud ayat adalah :

Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad ) , engkau telah bersikap lemah lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu). dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu) , dan pohonkanlah ampun bagi mereka , dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusana (peperangan dan soal-soal keduniaan) itu. Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat , untuk membuat sesuatu ) maka bertawakkallah kepada Allah , sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakkal kepadaNya.

Pada saya kita telah terperangkap dalam suasana syak mengsyakki sesama kita. Adalah harapan saya kita menjadi pencetus kepada usaha untuk berbaik semula dan percaya mempercayai semula sesama kita untuk kebaikan dunia akhirat, Insyaallah.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategik Vision,
Petaling Jaya

wan lah said...

clearly he is adviser to HM. Wasn't Jho great buddies with the brother-in-law of HM so of course good connections. Clearly it is with this connections he got where he is, you really think the Arabs and locals car for childhood friendship if no connections?
TIA raised 5b on credit of oil royalty and royalty. Ironically TIA got consent to become 1MDB it con-sent of HM in the same way the toway got HM as his con-nection. Apparently the con-sent was after MB of terengganu tried to wrestle for control and so the con-sent meant it was with Royal blessings what was otherwise because of something owned by the people of terengganu, the MB had to yield.
So, thank you people of Terengganu for your ehsan.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).