Wednesday, November 10, 2010

Anson Wong Is the Product of Our Reticence

A Kadir Jasin

FROM the political animals, let’s us now shift to people with animalistic instinct preying on fellow humans and helpless animals.

But let me first explain myself. I am not calling politicians animals. I am merely echoing Aristotle’s political theory and philosophy, where he said human beings are by nature political animals.

I joined the Bar Council and other parties in welcoming the recent decision by the Shah Alam High Court to impose a 5-year jail sentence on international wildlife smuggler, Anson Wong Keng Liang.

This man, like all other Malaysian criminals, is bringing a bad name to our beloved country. This man had pleaded guilty to trafficking in wildlife in the US in 2000 and was sentenced to 71 months’ jail.

On Sept. 6, the Sepang Sessions Court sentenced this international wildlife smuggler to six months jail and a fine of RM190,000 for illegally exporting 95 boa constrictors.

On Nov. 4, the Shah Alam High Court enhanced the jail sentence to five years after allowing an appeal filed by the Attorney-General's Chambers for a heavier sentence.

It’s incumbent upon our learned judges to help salvage our sagging international reputation by imposing deterrent sentences on convicted criminals, in particular those engaged in cross-border crimes.

On Nov. 1, the newspaper The Australian reported that a mother and her son had been charged with organising one of Australia's biggest heroin smuggling attempts. Ying Ma and her son Bin Xiao were arrested along with 33-year-old Hong Kong national Nam Leung Lau in Sydney after the police seized 168kg of heroin in a shipping container sent from Malaysia to Sydney.

Because of people like these that our country is being profiled as a centre for money laundering, drug, human and wildlife trafficking, and the transit point for illegal immigrants, and innocent Malaysians travelling abroad are often viewed with suspicion by airport officials.

The ease with which people like Wong were able to carry out their illegal trade past our ports’ and airports’ officials suggests something fishy. Either they are sleeping on the job or are being paid to fall asleep.

And it does not help to boost our morale that the AG, the police and the Malaysian Anti-Corruption Commission had lost so many high profile criminal and corruption cases on technicality.

A sample of what outsiders thinks of us: “MALAYSIA (TIER 3) [Extracted from U.S. State Dept Trafficking in Persons Report, June 2009]. Malaysia is a destination and, to a lesser extent, a source and transit country for women and children trafficked for the purpose of commercial sexual exploitation and for men, women, and children trafficked for the purpose of forced labor. Malaysia is mainly a destination country for men, women, and children who migrate willingly from Indonesia, Nepal, Thailand, the People’s Republic of China (PRC), the Philippines, Burma, Cambodia, Bangladesh, Pakistan, India, and Vietnam for work – usually legal, contractual labor – and are subsequently subjected to conditions of involuntary servitude in the domestic, agricultural, food service, construction, plantation, industrial, and fisheries sectors……”

It does not help that some animalistic Malaysians are raping, beating, scalding, starving and murdering their foreign maids and workers. These people do not deserved being Malaysians or, for that matter, human beings.

I know some people will be angry. But let’s face fact. We can do better if we want to. Unfortunately we are not. We allow the “tidak apa” attitude, corruption, laziness and a misplaced sense of superiority to get the better of us. We are becoming less humane.


pakbelalang said...

Sack Hishamuddin. He is the culprit that causes damage to our country's reputation. He being the Minister of Home Affairs should accept full responsibilty for the poor control of our security system. He has done nothing to improve the situation. He is just no good. Let Zaid Ibrahim be the Minister, kah, kah, kah !!!!

The Phoenix Foundation said...

Touche' DAKJ!
But why have we become such?
May I profer some thots!
1. Animals - for a long period, it was believed that Monkeys Brains, Snake's Venom, etc etc were GOOD MEDICINE! So we killed,killed & killed - but have these people ever thought that they are taking a life- from God's Creatures?
Herein, I salute the "SEMBILIH" process - it is scientific, it is humane & most of all we have to ask for forgiveness when we slaughter{correct me if I am wrong}
2. Women Traffiking - in this new age, I fail to see how the lust that creates this "demand" is still in existence - have not those who are purveyers of this, ever stopped to think of their sisters,wifes,daugthers & mothers?
3.Children - what is it with these sickos?
The recent fracas about the briefcase NGO that ran a home,where an autistic boy died - that had a "predator" in its midst - the powers that be do not care, the parents do not care!

The simple answer lies in the fact that the leaders/prominentpersons do not care, in fact they seem to partake of such things either by comission or omission {boy , oh , boy - in Bahasa such language , much more expressive, would land me & probably you in a whole lot of codswallop!!!}

This bumi, this land, our civilization AKJ is something like 25,000 years old - I have proof of this & am working on it}- That was why Ptolemy called this Bumi THE GOLDEN CHERSONESE!

Recently, many childhood images have flashed - late fifties & early sixties - TAR,Tun Razak,Tun Ismail,Hisham,Najib - when we were kids - happily plaing, whilst the Elders discussed affairs of the state & nation - there was so much energy, hope & optimism - we let it rot.

However,AKJ, I see & feel, that we are pulling ourselves from the abyss!
It would take Anson Wong & SAHC's revision to make us realize!

There is hope,AKJ, & please do not give up us yet!

Godspeed until we met for a roti channai , thosai, va'adai & chaya!!

George Choo said...

Pak Kadir, why they are so many foreigners in the country today.This is because most of the officers at the border checkpoint are KAKI RASUAH WHO are paid to sleep on the job.Just go to Kotaraya on Sunday and for a moment you thought you are in MYANMAR or BANGLADESH. Especially at the Thai border,SESIAPA NAK MASUK MALAYSIA ,BAYAR SAJA and NO QUESTIONS ASK and You
can proceed to KL, Malaysia.

raja2u said...


YBhg Dato' dan Pembahas yang dihormati.

It is all a question of political will.Prior to the eighties politicions will seek the advice of governtment staff before embarking on any projects.Government servants then were following the book and were strong enough to say no if anything was not according to the law of the country.

Things changed with the introduction of "political master" concept to the governing of the country system. Simply put members of parliment are representatives of the people and as such they represent the people. Government servant role is to carry out the will of the people as expressed by the elected representatives through the head of the Government.The role of the government servant is to implement whatever is requested by the Governtment.Theirs is to facilitate and if there is anything on the way then find ways to make it possible such as by changing existing rules and regulations if necessary.

In many cases governtment servants hands were tied and as such not being able to carry out their responsibilities according to the book. For things to change for the better we need a clean Government with a strong political will to put wrong things right.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategik Vision,
Petaling Jaya.

alunbm said...


One of the seven immigration officers arrested under the ISA last month has RM9 million in a foreign bank account, believed to be proceeds from human trafficking activities.
Berita penuh boleh dibaca dlm NST 10.11.2010.

Inilah yang dikatakan harapkan pagar,pagar timpa padi.

Jangan salahkan rakyat biasa kalau persepsi rasuah dan orang berkuasa bagaikan isi dan kuku berpisah tiada!!!.

maae said...

That's it Dato'...slightly better of the same kind but with no compassion

maae said...

That's it Dato'...slightly better than the same kind but with no compassion

saji said...

Salam Dato' dan rakan pebahas

Orang Cina kata kalau kepala ikan busuk, seluruh badannya akan busuk.

Kalau kepala ikan itu diibaratkan kalangan pemimpin BN kaki ambil rasuah badannya ialah rakyat terbanyak kaki ambil dan pemberi rasuah termasuk pegawai imigraition, polis, kastam dan penguasa projek kerajaan kita.

Kalau kita tanya pegawai kerajaan, mengapa dia ambil rasuah? Dia akan jawab, orang politik lagi teruk!

Bagi saya, ia bukan sekadar " a question of political will" seperti kata raja2u itu. Ia lebih kepada persoalan bila penguasa politik kita hendak mulakannya supaya kepala ikan itu tak terus busuk.

Pemimpin politik BN boleh kata janji2 projek semasa PRK bukan rasuah dengan memberikan hujah itu dan ini. Tetapi persepsi rakyat dan TI kata, itu rasuah.

ab said...

Salam dato,

Kes ini mengingatkan saya bahawa
`pengainayaan' keatas haiwan ini sudah lama dinegra ini....

Pada pertengahan tahun 60an dulu dikampung saya, setiap hujung minggu ada lah dua tiga lori 1 tan datang `ambil' monyet beratus ekor setiap minggu.

Perangkap monyet yang digunakan hampir sebesar dapur rumah setingkat 3 bilik sekarang, dimana siling rumah merupakan `trap door' yang besar dengan pintu umpan hampir seluas pintu dapoq!....

Perangkap ini dibuat dari kayu hutan yang `fresh'sebesar betis dan paha orang dewasa, dan umpan menggunakan 2-5 tandan pisang.Pintu umpan `trap door'itu macam corong bubu buloh kebawah,tetapi besar, kalau kanak kanak 1-2 tahun bolih `terpe-gheluih' masuk dengan senang.

Ada 5-8 perangkap dipasang sentiasa di hutan, belukar dan kebun getah.

Setiap hari sabtu atau ahad mereka ,kebanyaknya orang cina dan adala beberapa orang tamil,datang dengan lori dan letakan perangkap tersebut atas lori bersama beratus ekor monyet.

Dimusim cuti sekolah ramai cigu cikgu cina datang menembak keluang yang terbang berkumpulan diwaktu petang jam 4-6 petang,terutamanya dimusim rambutan... besaq besaq hampir sebesaq kucing, depa guna anjing untuk mencari keluang yang jatuh dari udara...

Depa guna senapang patah 1 barrel dan ada dua barrel, peluru oren sebesaq ibu jari...

Seperkara lagi orang tamil gemaq ligan babi hutan dan ulaq sawa beramai ramai guna parang dan lembing kayu tajam...dapat juga babi hutan dan ulaq tu kat depa, kenduri rayahindu sakan laa depa kalau dapat... depa kata daging babi hutan pejal dan sedap. Ulaq sawa depa gantung kat pokok asam jawa,lapah kulit, isi dipotong dan rebuih dalam kawah besaq macam kawah masak nasi kenduri dulu dulu, lepas tu cicah kicap,cili atau dll....hanyir baunya masa tu...

Keluarga apek angkat tong taik malam malam dari jamban jamban gunakan tong taik getah tebai pulak suka makan anjing dan kura kura..tak tau `clan' apa, tetapi
kalau terdengaq bunyi anjing kena pukoi, `kiang,keng, dll' dan dalam 30 minit ke 1 jam dah diam dan lepas itu berasap sakan dalam kandang zing belakang rumah depa,itu depa tengak buat bbq atau sup laa tu!!

Sekali sekala saya dapat tangkap kura kura kat sungai atau labi labi...juai kat depa la!!

Kat KL, semasa tahun 70an dulu dijalan silang dan jalan petaling ada kedai jual monyet,ulaq,biawak dll....

Sekali saya kePenang tahun 80an, ada kedai juai daging kering daging buaya,kuda laut, biawak,ulaq dan macam macam....

SEKARANG NI Dato, lagi terer punya perkembangan..... monyet dan babi dah ada sampai kat dewan undangan negeri dan parlimen!!! DEPA MEETING BUAT PELBAGAI undang undang untuk kita semua pulak dahhhh!....

Malaysia oooh Malaysia!.

Abu Bakar Ab Rahman

jo said...

I believe the article in Nat Geo magazine on Anson Wong brought the swift action by the Malaysian government to prosecute him. Typical la tu...satu dunia dah tahu baru rasa malu. Tapi takkan Anson saja? Takde orang lain yang bersekongkol dengan dia selama bertahun2 dia buat bisnes ni? orang yang ada kuasa tapi pejam mata dan tutup telinga tak dihadap ke mahkamah??

vincent eg said...

Dato Kadir.

I disagree with you.I think Anson Wong should be release.He is doing an export business to Malaysia and bringing foreign exchange.\

There are pleanty of animals in the jungle.if we didnt catch and export them,it will be kill by prediators.

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

"Dalam kumpulan haiwan tiada manusia,tapi dalam kumpulan manusia ade haiwan".

Manusia manusia yang berhati haiwan beginilah yang perlu sangat kita hindari atau kerajaan tangani.

Manusia sebegini kalau dapat kita tangkap dan hukumannya,kita penjarakan dia bersebelahan dengan harimau atau singa yang kita hanya beri makan seminggu sekali.

DTok Alang Ali said...

Malaysia will be as-is-where-is even for the next 53 years to come. Whom are we blaming ?, the Malays, the Chinese, the Indian ? or the Muftis, the Prists, the Samis ?. or the Rakyat ?

No !!, they are not. Blame the MENTERIs.

ali ahmad said...

Salam Dato',

We are too busy politicking....

...and our elected MPs?....


.....who is the loudest shouter!!!

......monkeying around?.....

..our AG Dept?....too busy sheilding facts....protecting cronies?......




....MCMC ACT...WHAT FOR WHEN YOU CANNOT EVEN BRING DOWN ANY OF THOSE WHO LEAKS OUR PRIVATE DETAILS TO "LEGALISED AH LONG"...... suggestion....let the law students....thousands in the assignment...let them give comment/addition/amendment....upgrade the ACTs....

.....they are using them in the coming years...not US...WE ARE IN THE "PENGHUJUNG SENJA".....


Anonymous said...

I don't think we should blame Anson Wong for his involvement in illegal trade involving exotic items.

As a trader he has responsibility. He must be responsive to demand by supplying items which which the market is craving for.

As long as people believe certain creatures can cure or improve the erection problem, don't expect the trade will stop.

For those who can afford, EDS (erectile dsyfuntion) is not the end to sexual satisfaction. The answer to that is viagra and its siblings.

What about those who can't aford expensive 'aprodhisiacs'? And if these people believe on something than why don't just let them have what they want - make it legal!

Padlock Homes

Zabri Mokhtar said...

Salam Dato dan semua,
Ubah peraturan dan hukuman ..
bunuh bagi setiap kesalahan yg dato catatkan.
Terutama pada pengkianat Negara.
Lihat saja di China segala kesalahan yang di maksudkan Dato semuanya dihukum bunuh.
Senang cite... tapi pemimpin kita tak da teloq..dan dipulas.

abdullahngah said...

Ada yang tak setuju apabila kita hukum rakyatlah yang bersalah jika para pemimpin negara terbabit dengan rasuah.

Jika diteliti secara halusi siapa yang angkat para pemimpin negara pasti wajar rakyat yang bersalah.

Hujjahnya, rakyat yang angkat para pemimpin melalui musim pilihanraya umum lima tahun sekali.

Rakyatlah yang angkat mereka duduk ditempat yang dia ada sekarang miskipun ada yang berkata "aku tak suruh mereka makan rasuah".

Sama ada ssuruh tak suruh tapi mereka kebanyakannya terbabit dengan rasuah sampai keakar umbinya.

Dari segi Islam rakyat yang angkat para pemimpin tetap berdosa, kerana undi orang yang jelas terbabit dengan rasuah.

berdalih, kalau kita tak ambil nanti orang lain ambil. itu bukan hujahnya, kerana apa yang mereka lakukan itu adalah suatu sogokan dari pihak kedua yang mengharapkan suatu balasan.

Atas sebab itulah negara kita tidak boleh bentras kegiatan rasuah, kerana setiap kali tiba musim pilihanraya umum rakyat undi mereka itu juga, sedangkan rakyat dah tahu dan kenalpasti mereka terdriri dari golongan ikan buruk di kepala.

Jika ikan buruk di kepala masih diangkat menjadi pemimpin negara jangan diharap rasuah dapat dibentraskan, hatta kurang pun adalah mustahil.

Lebih lebih lagi golongan itu tetap mengatakan itu bukan rasuah, kerana mereka tidak meminta tapi orang yang memberi.

Inilah punca segala galanya.

Roti Planta said...


Siasat juga siapa yang beri Anson Wong permit Zoo sementara di Penang yang dia gunakan sebagai alat untuk mengabui mata pihak berkuasa untuk aktiviti import-eskport haiwan liar. Aktiviti Anson ini telah lama diperhatikan oleh WWF dan menurut perbualan dengan kawan saya yang bekerja dengan WWF pada musim raya dulu, dia ni merupakan 'wanted' oleh semua pencinta haiwan seluruh dunia tetapi 'dilindungi' di Malaysia.

Kepada Vicent Eg, memang Anson Wong ni perlu dikeluarkan dari penjara tetapi lepas itu diletakkan di dalam Zoo Negara... biar dimakan dek harimau.

Bye/Roti Planta

jebat said...

Salam Dato' AKJ,

According to chinese old proverb: All animals the back facing the sun are consumeable. (lucky our back are not facing the sun)

Anything black and bitter can be consume as medician.

langitbiru said...

“Aristotle’s political theory and philosophy, where he said human beings are by nature political animals”.

Benar sekali kerana itu adalah Teori dan Falsafah Politik Sekular.Sesiapa yang memilih acuan politik secular, nafsu ammarahnya secara semulajadi bersifat kebinatangan.

Oop! Juga ada yang kata, dalam lipatan serban ada iblis, dalam jubah ada syaitan, di janggut iblis-syaitan bergayutan. Memang betui pun,kerana iblis-syaitan itu bukan setakat disitu malah dalam saluran darah yang mengalir hingga ke segumpal hati yang senantiasa membisik manusia melakukan kejahatan HATTA dalam sembahyang sekalipun.

107:4 Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang salat,
107:5 (yaitu) orang-orang yang lalai dari salatnya

Yang melalaikan manusia dalam salat adalah iblis syaitan yang bersarang di hati manusia.

Iblis syaitan inilah juga yang menjadikan manusia LEBIH SESAT DARI BINATANG.

25:44 atau apakah kamu mengira bahwa kebanyakan mereka itu mendengar atau memahami. Mereka itu tidak lain, hanyalah seperti binatang ternak, bahkan mereka LEBIH SESAT jalannya (dari binatang ternak itu). (Al-Furqan 44).

Jadi, jangan kita aniaya binatang, tak baik. Binatang ni tak pernah lupa bertasbih bersembahyang kepada Allah swt yang telah memberi mereka nikmat dan rezeki tak terhingga banyaknya, TAPI sebahagian manusia selalu lupa, selalu tak bersembahyang kepada Allah swt.

17:44 Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tak ada suatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.(Al-Isra 44)

24:41 Tidakkah kamu tahu bahwasanya Allah: kepada-Nya bertasbih apa yang di langit dan di bumi dan (juga) burung dengan mengembangkan sayapnya. Masing-masing telah mengetahui (cara) sembahyang dan tasbihnya, dan Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.(An-Nur 41)

Jadi, nak kaitkan pemimpin politik dengan binatang sememangnya boleh. Yang melolong melalak penuh emosi tanpa ilmu dalam Parlimen tu semacamlah!

saji said...

Salam abdullahngah

"Jika diteliti secara halusi siapa yang angkat para pemimpin negara pasti wajar rakyat yang bersalah.

Hujjahnya, rakyat yang angkat para pemimpin melalui musim pilihanraya umum lima tahun sekali.

Rakyatlah yang angkat mereka duduk ditempat yang dia ada sekarang miskipun ada yang berkata "aku tak suruh mereka makan rasuah".

Sama ada ssuruh tak suruh tapi mereka kebanyakannya terbabit dengan rasuah sampai keakar umbinya.

Dari segi Islam rakyat yang angkat para pemimpin tetap berdosa, kerana undi orang yang jelas terbabit dengan rasuah."


Lebih jelas kalau sdr katakan dosa yang sdr maksudkan itu ialah dosa melanggar rukun dan syarat sah hukum/kontrak muamalat al-Wakalah atau Wakil-meawakil yang dikaitkan dengan tanggungjawab politik ummah menawarkan diri menjadi pemimpin mewakili rakyat di kawasannya dan tanggungjawab rakyat terbabit melantik wakil rakyat pada PRU dan PRK. Rujuk komen saya sebelum ini.

saji said...

Salam Dato' dan pembahas

Muamalat Islam menetapkan;

1. Babi sah haram dimakan dan jualbeli kerana ada nas yang nyata dan terang dalam alQuran.Produk babi lain seperti minyak babi juga haram bersandarkan penghukuman qias.

2. Pengharaman makan dan jualbeli lain2 binatang berdasarkan ijtihad imam 4 mazhab dihuraikan sebagai binatang yang makan daging, bangkai, najis, benda kotor dsb, makan menyambar atau bertaring atau berjalan cara, mempunyai racun yang boleh membunuh, merayap dan hidup 2 dunia -air dan darat, melainkan ada Hadis sahih dan ijtihad baru yang mengharuskannya seperti cacing untuk kegunaan sebagai baja.

3. Nanti ada pulak yang bertanya;

-Macam mana dengan ayam kampung makan najis?

- Macam mana dengan ikan kembung rebus tak buang tahi?

- Macam mana dengan ikan bilis dibuat budu?

-Macam mana dengan ikan keli diberi makan sisa babi?

-Macam mana dengan ayam bela dan lembu bela diberi makanan dedak yang di campur dengan sisa binatang termasuk babi?

saji said...

Mr Padlock Homes

In western believe, Chinese traders like Anson Wong are traders without good ethic

saji said...

Salam langitbiru

"Jadi, nak kaitkan pemimpin politik dengan binatang sememangnya boleh. Yang melolong melalak penuh emosi tanpa ilmu dalam Parlimen tu semacamlah!"


Kalau sdr maksudkan pemimpin politik yang melolong melalak penuh emosi diParlimen ketika dia bahas mengenai budak sekolah yang dirotan 10kali oleh gurunya itu kerana bawa bekal makanan ada lauk daging babi yang tak pasti Muslimnya itu iaitu pasal isu agama, dia tu contoh gologan alim Melayu kita tak tinggal kopiah yang dapat ilmu agama cara pungut-pungut sana sini dan cuba lakukan ijtihad sedirian tapi tak cukup syarat. Kah-kah-kah. Macam dapat ijazah PhD palsu.Kah-kah-kah.

ehbiwa said...

SANGAT SETUJU DENGAN TAJUK YANG KITA BINCANGKAN INI....'is the PRODUCT of our RETICENCE' sebagaimana yang telah dijelaskan oleh Allah swt dalam surah al-Baqarah ayat 18 bermaksud..."mereka (seolah-olah orang yang) pekak, bisu dan buta (tidak mendapat menafaat daripada kebenaran melalui ketiga-tiga pancaindera tersebut)maka mereka tidak dapat kembali(daripada kesesatan kepada kebenaran)...

Maksud saya bagaiman Wong dapat buat kerja sehingga haiwan-haiwan itu sempai ke destinasi luar negara.Sudah pasti ada MATA YANG MELIHAT tetapi BUAT-BUAT TAK NAMPAK kot.('mata' yang melihat tu juga adalah product kita!!!maklumlah dalam dunia yang serba canggih ini 'mata' dapat melihat perkara sebenar perihal serta tingkah laku ibu-bapa, kawan,sahabat,pemimpin, pegawai kerajaan, selebriti,penulis, ahli politik atau siapa saja )

Harapan moga kerajaan pimpinan DSNR dapat hapuskan perlakuan ini demi kepentingan BANGSA DAN NEGARA.

OKJ said...

Salam DAKJ

Bagi sayalah, bukannya penjawat awam tak cekap TAPI penyangak dan penyeludup ni lebih terror. Macam demam denggi juga, macam mana kita nak cegah pun, ianya masih berlaku dan ada yg sampai bawa maut sebab kuman tu lebih terror. Jadi, sampai satu tahap, kita kena tahulah limit kita dimana. Cakap memang senang tapi buat belum tentu.

Satu lagi, saya tak tahulah apa nak jadi dengan parti Pak janggoat. Dengan tak malunya mempertahankan sosej babi dibawa ke sekolah oleh anak yg bapaknya dulu Islam. Lepastu dengan bangganya, bapaknya beritahu seMalaya beliau telah murtad. Nampaknya isu jadi lebih besar sekarang. Rasanya, Allah dah tunjukkan dengan jelas, terang dan nyata siapa dipihak yg benar dan siapakah munafik. INGATLAH, sesungguhnya Allah menutup pintu hati hambanya dari menerima kebenaran jika hambanya mendustakan kebenaran.

So Pak Janggoat, sebok sangat mengkafirkan orang, alih-alih berkawan dengan orang murtad rupanya. Nampaknya doa Pak janggoat untuk berkawan dengan setan dah dikabulkan. Tahniah Pak janggoat sekalian sebab dapat ramai kawan. Sekian TQ.

pakbelalang said...

Undi Melayu perlu bagi mengambil alih kerajaan – Hadi
13/11/2010 8:22pm

SHAH ALAM 13 Nov. – Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini berkata, Pas perlu berusaha meningkatkan sokongan orang Melayu jika ingin menguasai pemerintahan negara.

Beliau berkata, kekuatan politik di negara ini terletak di tangan orang Melayu termasuk ahli-ahli UMNO.


Alangkah eloknya kalau PAS dan UMNO bergabung untuk kekalkan kuasa Melayu memerintah negara. Sama-sama kita memerintah. Kan sama-sama Melayu dan sama-sama Islam. Apa susah sangat nak bersatu.Sama-sama bermuafakat. Duduk semeja dan selesaikan bersama masaalah rakyat.

Memang benar dulu PAS dan UMNO dah bergabong tapi gagal. Apa salahnya kita cuba lagi dan mungkin gegalan yang berlaku dulu kita boleh dapat atasi sekarang. Dulu mungkin kedaannya berlainan dari sekarang, tapi sekarang penyelesaian mungkin boleh dicapai dengan menggunakan kaedah dan pendekatan yang berbeza dari dahulu.

Tak payahlah kita nak bolot kuasa sendirian kerana tujuannya adalah satu.
Untuk memertabatkan bangsa dan agama kearah lebih cemerlang lagi.

saji said...

Salam pakbelalng

1. Jika PAS & UMNO bergabung, takkah ia bercanggah dengan konsep 1Malaysia?

2. Jika mereka jadi bergabung dan gagal lagi, takkah politik Malaysia berputar ke belakang?

3."Memang benar dulu PAS dan UMNO dah bergabong tapi gagal. Apa salahnya kita cuba lagi dan mungkin gegalan yang berlaku dulu kita boleh dapat atasi sekarang. Dulu mungkin kedaannya berlainan dari sekarang, tapi sekarang penyelesaian mungkin boleh dicapai dengan menggunakan kaedah dan pendekatan yang berbeza dari dahulu."


Jika kita imbau dan perhalusi sejarah PRU 1969 dan 2008, UMNO akan bergabung dengan PAS jika BN kalah teruk dalam mana2 PRU akan datang.PRU 13 saya belum nampak?

Anonymous said...

Pucuk pangkal nya adalah kefahaman etika dan kepatuhan terhadap undang-undang. Bangsa Melayu mempunyai peradaban yang kini menampakkan kehakisan kerana terdapat masyarakat majmuk yang mempersoalkan cara pemikiran Melayu. Ini ditambah lagi masyarakat muda Melayu yang terdedah dengan cara pemikiran dari berbagai arus. Sebagai contoh perdagangan binatang adalah unsur luar yang di bawa oleh bangsa asing. Bangasa tidak mengenal self-restraint dan bercenderong kepada kebebasan mutlak

Melayu Nusantara

Anonymous said...

The profile of Anson is typical of the belief of absolute freedom. Laws and social restraints are considered obstacles in the pursuit of immediate material gains in whatever aspect of their life. So we can understand why the protests over the equitable NEP or Syariah laws as impediments to their objectives. The laws will slow down the process but ways will be sought to circumvent them.

Melayu Nusantara

hang_nadim2 said...

Salam Pak Belalang

Tak payahlah UMNO dan PAS bergabung kerana kalau masing-masing berjuang bukan kerana ALLAH, ianya tidak akan kekal.

Yang penting, orang UMNO dan orang PAS mesti mempunyai akhlak yang baik dan bijak berpolitik.

Sekian Terima Kasih

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).