Tuesday, March 08, 2011

The Doctor Examines Himself and Others

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

STORIES of Tun Dr Mahathir Mohamad have been told before, albeit in bits and pieces, and by an assortment of people.

The “Doctor”, as he is still being called or referred to by his contemporaries, had himself contributed his share, but mostly on contemporary issues and incidences.

But now the full story of the country’s first non-aristocratic and non-lawyer Prime Minister – that’s how he variously described himself – has been written and by the man himself.


Today, Dr Mahathir’s long-awaited autobiography is released and is aptly titled “A Doctor In The House – The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad”-- is launched in Kuala Lumpur.

Published by the Yayasan Albukhary-owned MPH, the 843-page single volume memoirs traces Dr Mahathir journey from a simple everyday life as a boy in Alor Setar to the corridor of power in Kuala Lumpur and the heartaches in between.

But it is not all about the writer. For the most part, it was about the Malaysia and the world that he saw and helped shaped.

As with his speeches and consultations with local and world leaders, the Doctor did not hold back his punches nor minced his words. If he was seen to be less than candid or, as some would say, brutal it was only out of respect for friends and foes that had passed away. But officially none escaped his scrutiny.

In spite of his deep respect for the late Tunku Abdul Rahman Putra, a Kedahan like him, Dr Mahathir wrote: “Yet I found it odd that the Tunku simply could not understand how racial tension could have arisen. When I knew him in his younger days, when he was in the Kedah State Civil Service, he had always shown great concern about the Malays. But after he became Prime Minister and head of the multiracial Alliance, his view seemed to flatten and became one-dimensional.”

But having written a stinging letter to the Tunku in the aftermath of the 1969 race riots, he acknowledged that he was being unforgiving and deliberately provocative. He said: “When I read it now, I see that I was most intemperate in my language.”

Of the man he respected most and whom he called “my mentor”, the late Tun Abdul Razak Hussein, he said: “I learnt a lot from Tun Razak. He was a doer. The Tunku had left almost all the administrative tasks of running the government to him, and he understood that preparations had to be carried out before plans could be implemented. He was a sincere leader who truly wanted to do something for the country and the Malays…”

Of his contemporaries, compatriots and protégés, he made a considerable effort to clear the air over his relationship with such figures as the late Hussein Onn, Lee Kuan Yew, Harun Idris, Abdul Ghafar Baba, Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah and, understandably, Anwar Ibrahim.

Of the Singapore ruler, he wrote: “Lee Kuan Yew and I had a civil relationship, but never a friendship.”

This attitude developed when they shared the Malaysian Parliament in the brief 1964-65 period. He wrote: “….his demeanour usually seemed condescending and he appeared to want to deliver lectures to the House on what it and the government should do.”

Although Dr Mahathir said he had always dreamed of being Prime Minister, he did not believe that he would be one, especially when his ways and words had often caught his aristocratic predecessors the wrong way.

“The odds had always been stacked against me. I did not come from the Malay ruling elite,” he wrote in the opening passages.

In another, he said: “I was also a rebel and a troublemaker. I had no protector. I was expelled from Umno in 1969 for daring to criticise the Tunku. This alone should have ended my political career.”

So only after signing the oath of office and official secrets at the Istana Negara on July 16, 1981 that he was sure that he had indeed been made the Prime Minister.

He commented: “Inscribing those signatures represented a sharp demarcation between my old life and my new one. During my tenure, I would wonder how an ordinary person like me had risen to this office. Looking back, it was a most unlikely path for a medical doctor, let alone a commoner. Yet I became the fourth Prime Minister of Malaysia.”

Dr Mahathir made considerable efforts to study, re-read and verify historical events and the people involved in them. The book is easy to read because Dr Mahathir had chosen to write it in his familiar style – simple and straight to the point, an art, he said, he developed when he went out campaigning for his first general election in 1964 in Kota Setar Selatan (now Pendang) in Kedah.

He commented: “ Instead of rich oratory, I am keen to make sure that the people understand what I am saying – there is no point in trying to show the people how brilliant you are when you are not. But over time, my public speaking improved.”

The book is certain to attract not only keen attention, but may also spark debates and, not the least, denials especially so when many of the “patients” dissected by the Doctor are still alive and active in politics and other fields.

It will also answer the question often asked - how did he do it? Well, as his favourite karaoke song says; “I did it my way.” In short, the doctor in the house has many prescriptions for all of us.

113 comments:

Anonymous said...

Dato',
Memoirs ke cerita dongeng orang Melayu?
You know whether it is worthy as memoirs or just another spin out of hatred!
Kesian orang Melayu!anakM69!

Anonymous said...

a good book must be able to spark debate and indeed the Memoir of Tun Dr M is one of th ekind that will spark controversies and debates within and across the "Tambak".

drmuzi

Hj Munawir said...

Dato Kadir.

Saya amat menghormati Dr Mahathir sabagai saorang pembela bangsa Melayu sejak ia menulis surat terbuka kapada Tungku.

Saya terus kagum dengan Dr mahathir sahinggalah sampai saya ka University malaya.Satu hari saya menghadiri satu Forum anjoran PBMUM.Ahli penelnya ialah Sanusi Junid,Prof Zainal Abidin wahid dan Hasan Ibrahim.Tahun 1971 dan tajuk forum di sekitar servival bangsa Melayu.

Saya terkejut apabila sanusi Junid dengan lantang mengkritik Dr Mahathir dengan mengatakan ia bersubahat dengan Tungku Abdullah dalam menjadikan bangunan flat milek MAYC di jalan looney sabagai sarang pelacor.Semasa Dr mahathir menjadi PM, sanusi junid telah menjadi menteri kabinet.Di mereta tempat dia pergi dia memuji Dr mahathir sahingga tidak kering gusi.

Dr mahathir yang di usir keluar dari UMNO masok samula UMNO dengan usaha gigih Datuk Harun.samasa Dr mahathir menjadi PM dan Datuk harun didalam Penjara,tugas nya yang pertama ialah mengampunkan Datok harun.saya juga hairan kenapa Datuk harum melawan mahathir tahun 1987.

Dr Mahathir saorang yang saya percaya mempunyai semangat Melayu yang pekat.Yang saya tidak faham kenapa semasa ia menjadi PM dia banyak menolong orang Cina saperti Vincent Tan ,Yeo Tioeng Lay,Ananda Krisnian,Arumugam,menjadi billionair dan gagal untok menolong Halim Saad,Tajuddin yang menghadapi sadikit masaalah kewangan,untok terus menjadi billionair.Harta mereka di paksa di jual kapada Khazanah Nasional dengan harga yang murah.Ada kah penasehat Dr mahathir saperti TS Noor Yaakup tidak memberi gambaran yang betul.Atau ada kah ia terlampau marah dengan Daim.

Ini tidak ada ulasan di dalam buku Mahathir.Mungkin Dato Kadir dapat membantu.Saya juga hairan kenapa dia hanya menolong Syed Mokhtar sahaja.Orang lain semua tidak betul.

Hubongan Dr mahathir dengan Anwar bermula dari Kampus lagi.Anwar memang amat mengagongkan Dr mahathir.jadi tidak hairan bila Dr mahathir menjadi PM,Anwar mesuk UMNO tahun 1981.Pergadohan anrata Mahathir dengan Anwar adalah kerana ramai tali barut dikeliling Mahathir merachun pikirannya dan mengatakan yang Anwar akan bertasnding mementangnya.Zaid Hamidi boleh beri cerita yang betul.Kesilapan Anwar yang besar ialah ia sabagai Timbalan PM gagal untok menghormati Mahathir sabagai Bossnya.Anwar memarahi Mahathir kerana anak Mahathir,Mirzan yang syarikatnya Konsotium Perkapalan menghadapi masaalah dan Dr Mahathir meminta Petronas menolongnya.Mirzan tidak memberi cerita yang betul masaalah kewangannya.Bila Anwar bersusah payah meyakinkan Petronas untoh menulongnya,tapi usaha ini tidak di hargai.Anwar marah dan dia memaki hamun Mahathir.Dato Affifuddin yang menjadi timbalan Anwar di Kementerian Kewangan boleh comfirm cerita saya.

Pergadohan Mahathir denga Anwar perlu di hentikan.Akibatnya orang Melayu akan rugi.Melayu berpecah tiga dan UMNO menjadi lemah.

Anonymous said...

anon 559
Baca dulu la baru tau dongeng ke tak. Klu dongeng pun,dapat gak ilmu2 lain..kurang2 ilmu menambah baikkan English....errr awk typical Melayu yg dikasihankan tu ya...kesian awak ya
fadzildom

Anonymous said...

Looking forward to read his memoirs. I am sure we can gather a lot of information for future reference and learn something from it.

-aqil-

Miz Lavender said...

Hi Uncle Kadir

Got the book during lunch time today. Phew, long queue to get his autograph.
But it's worth it. Got to shake his hands. Oh my, he's got nice tapered fingers and so soft hands.
My parents want to read the book first, since it's their money I bought it with.
Will wait my turn, hope by this week-end..
Dad told me you are a close friend of Tun.
Did you get a free copy? Thanks.

JadiOrangSebabTun said...

itu ada satu memoir yang sebenarnya. bukan dongeng. hanya orang yang berkercedikan rendah sahaj yang boleh menggangapnya sebagai dongeng

Anonymous said...

Dear Datuk,

Thank you for the review.

Memoir atau dongeng ... why not check it out first. Setuju atau tidak, each one of us is free to disect and analyse, and forward the response.

What are the lessons learnt? Betul ke begitu atau begini? Compare and contrast.

How people think and act, and the impact of that thought and act ... These are of interest to me.

It cannot be 100% wrong or 100% right. 100% black or 100% white. It's okay to disagree.

On another matter, finally I got a copy of MALAYSIAN BUSINESS today and got the name right. After a quick review, the truth is for me, this blog is much better than MB :-)

XERONINE

Dato Mazlan said...

Dato.

Salepas membaca buku Dr Mahathir hari ini,kesimpulan saya ia lah Dr Mahathir saorang Hypokrite yang besar.Saorang perasuah yang besar dan saorang yang tidak ada minat untok menolong Melayu.Semangat Melayunya kosong,sunggoh pun ada satitek darah Melayu di badannya.

Bukunya penoh dengan pembohongan.

1-satu pembohongan bila ia mengatakan yang kerajaan tidak memaksa Tajuddin membeli saham MAS dengan harga $1.8 billion.Pada masa itu Bank Negara telah bankrup kerana kerugian hampir 30 billion dalam spekulasi matawang oleh Noor Yaakup.Tajuddin tidak akan membeli saham MAS jika tiada arahan dari Kerajaan.
2-Mahathir memaksa Halim Saad menjual empirenya kapada Khazanah yang bernilai hampir 20 billion dengan membayar kapada Halim 165 juta.Noor Yaakop berjanji untok membayar kapada halim 1.6 billion.Janji ini tidak di tunaikan.Mahathir yang marah kapada Daim ,percaya semua syarikat Halim itu milek Daim.Dalam suratnya kapada Mahathir baru2 ini ia menafikan dengan keras yang syarikatnya itu milek Daim.
3.Kenapa Mahathir tidak menulis dalam bukunya bagaimana ia memaksa Petronal untok menyelamat syarikat anaknya Mirzan,Konsotium Perkapalan.Ia telah meminta Tan Sri Rashid melobby Hasan Marican,Ceo Petronas supaya membayar kapada anaknya 1.3 billion untok menyelamatkan nya dari tindakan bank.Bukan kah ini satu Corruption.Salepas Petronas setuju membeli syarikat kapal Mirzan dengan membayar 1.3 billion,Mirzan telah membuat kenyataan yang Konsotiom Perkapalan telah membuat keuntongan 300 juta.Ini yang membuat Anwar sabagai Menteri kewangan look stupid.Ia menyerang Mahathir dengan mengatakan you are liar and corruoted.Mahathir Naik marah dan ia menyuroh Daim to Fix Anwar.

Mahathir menulis didalam bukunya yang Ku Li membelanjakan hampir 20 juta wangnya untok kempen UMNO 1987.Ini satu pembohongan.Kenapa ia tidak menulis pada masa itu Team A(team mahathir) juga membelanjakan wang yang banyak.Dato Ahmad Sebi yang pada masa itu MD TV3,membelanjakan banyak wang untok membawar kapada perwakilan UMNO.

Samasa Mahathir menjadi PM ia mengamalkan divide dan rule policy.Dia yang melaga kan antara Musa Hitam dan Ku Li.Akhirnya kedua mereka sedar akan permainan mahathir dan mereka mengambil keputusan untok join force melawan MaHATHIR.Team Mahathir terdiri daripada Daim,Anwar,Sanusi,Rafidah sahaja.Jika tidak kerana staretegi dan kempen yang kuat dari Anwar,Mahathir sudah tentu kalah.

Mahathir tidak tahu untok membalas budi.Akhirnya Anwar di pecat dan di masokkan dalam jel kerana kes korrupsi.ie.dia cuba mempengarohi Police untok menutup kes nya.

Saya berharap Mahathir bertaubat sabelum ia mati.

Fitnah itu dosanya lebeh besar dari membunoh.Ini hadith sahih.

Salam.

saji said...

Salam Tuan Hj Munawir

Apa yang Tuan Hj ceritakan mengenai mantan PM TDM tersebut mengesahkan andaian saya sebelum ini bahawa,TDM merupakan seorang pemikir berfikiran bentuk/style pascamoden atau postmodernism yang eranya jika dirujuk kepada sejarah senibina moden ianya sudah belalu kira2 bermulanya era matan PM, Pak Lah menjadi PM, atau jika dirujuk kepada sejarah senibina juga ia bersamaan dengan bermulanya era kemsukan pengaruh senibina moden baru yang saya namakan neo modernism yang merupakan bentuk senibina yang banyak menekankan kepada ciri2 ketelusan.

Dari segi tren senibina semasa, PM, DSNajib yang mengantikan Pak Lah sepatutnya meneruskan bentuk senibina neo modernism tersebut.Tetapi beliau hingga kini dilihat seperti cuba meneruskan bentuk senibina pascamoden yang menekankan ciri2 berikut:

- Hiasan luar bangunaan mempaparkan elemen2 klasikal romen
-Hiasan dalam bangunan mempaparkan elemen2 atau bahan binaan moden
-Penggunaan bahan binaan palsu sebagai bahan gantian kepada motif2 klasikal romen membabitkan elemen tiang, tangga, tingkap, pintu dan bumbung

Jika dilihat kuatnya dan lamanya pengaruh bentuk senibina pascamoden tersebut bertapak di negara ini adalah tidak menghairkan ramai rakyat negara ini yang bukan sahaja menjadi peminat TDM, malah berfikiran seperti beliau.

Anonymous said...

Akal Anon 5.59 pm sungguh cetek. Dalam jiwanya mungkin kacau bilau. Ada berbagai sikap negatif dalam dirinya seperti cemburu, benci atau bodoh sombong. Biasanya orang bodoh sombong akan membuat sesuatu untuk tarik perhatian kerana dia ada kekurangan. Sebenarnya dia ni mungkin mengalami "inferiority complex" !!
Kesian ! Kesian! Kesian dia !! He must be a very lonely person. Tak ada benda yang nak di komennya maka merapulah dia tak tentu hujung pangkal.

-jabal kuntak-

Hanezam said...

Datuk,

Buku ni, bagai bulan jatuh ke riba..

zainal abidin awang kechik said...

salam tok...

buku ini menarik.. tetapi bagaimana TUN MAHATHIR SAY "NO" kepada Tony Franandes.. tak pulak saya nampak..

Tahniah TUN..

tq TOK..salam kepada datin tok yang tercinta.. teringat bila mana kita munum kopi bersama..

salam

Anonymous said...

Datuk AKJ,
Harapan saya selepas ini minat membaca orang Malaysia semakin meningkat serta pemimpin politik,NGO dan agama rajin menulis biografi yang menarik susunan bahasa dan urutan peristiwa yang mudah difahami.

Di Malaysia terlalu banyak buku bukan fiksyen yang suka membodek dan diharap buku Tun Dr M ini dapat mencetus era baru industri buku negara.

Harap Datuk Seri Anwar Ibrahim keluar memoir sendiri lepas ni hehehe
Bob From Kuching

Hj Menawar said...

Haji Munawir,

Itu versi kamu sahaja. It's just your words against Tun M. Nothing more.

Tinta Hitam said...

Datuk,

Saya tertarik dgn buku tu.Saya akan beli nanti.Walalubagaimanapun ada beberapa fakta boleh dipertikaikan juga sbb Tun M ni selalun juga auta.Antara isinya dia kata DSAI telah cuba membuat hubungan seks dgn 4 wanita.2 wanita tak mau 2 lagi setuju.Mengapa skg dia keluarkan cerita tu? Siapa wanita berkenaan? Tu sbb saya menganggap ianya sebagai auta shj.Walaubagaimanapun buku ini tetap menarik utk dibeli dari seorang tokoh whom most of us love to hate

Anonymous said...

Dato'

Looking at the selling price, no Malay (Except for the rich elite) will be able to read it!

Selling for $100 to donate $1 to charity?



Takmampumelayu

Yangretibase said...

Assalamualaikum DAKJ,

Saya mengatur setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan kepada sesiapa yang menghayati "Sajak buat Tun Dr. Mahathir Mohamad" bersempena dengan pelancaran buku "A Doctor In The House - The Memoirs of Tun Dr. Mahathir Mohamad".

Sajak buat Tun Dr.Mahathir Mohamad

Assalamualaikum Tun Dr Mahathir Mohamad,
Aku menyayangimu amat-amat,
Engkaulah jurutera tamadun bangsa paling hebat,
Engkaulah pengukir lanskap zaman,
Satu dalam jutaan.

Tun Dr Mahathir Mohamad,
Malangnya engkau pendosa engkau pengkhianat,
Bersyahadahlah kamu,
Beristighfarlah kamu,
Minta ampunlah kamu
atas segala dosa yang kamu buat,
Semoga terlepaslah kamu daripada seksa Allah yang sangat azab
di alam akhirat.

Tun Dr Mahathir Mohamad,
Bertaubatlah kamu dengan taubat nasuha,
Dan mohonlah kemaafan daripada rakyatmu,
(terutama dan lebih-lebih lagi Anwar)
yang telah engkau zalimi selama ini,
Semoga matimu dalam sejahtera
dan dikenang sepanjang masa
sebagai wira bangsa,
kerana kalau engkau mati sekarang
dalam keadaan bergelumang dosa dan noda,
maka matimu dalam celaka,
Meninggalkan namamu yang busuk lagi membusukkan
sepanjang masa.

JohorMali said...

DAKJ
Just bought the book yesterday and have read through page 109 only.
Komen awal saya , buku ini amat informative sekali bagi mereka yang baru mengenal sejarah Tanah Melayu, tak kira orang Melayu atau bukan Melayu.
Untuk para pembaca dan bakal pembaca,consume the biography with an open mind.
My early take on some of the comments on your blog is that some of them are dead set on their opinion of TMM.
Some are vindictive, perhaps due the boats they missed to board (or being thrown out) on a journey to ShangriLa.

saji said...

Tuan Hj Menawar

Kalau sdr tahu apa itu pemikiran pascamoden atau senibina bentuk pascamoden sdr akan 100% setuju dengan komen Tn Hj Munawir itu yang dipekukuhkan dengan komen oleh Dato Mazlan selepasnya.

Sekadar bertanya, boleh saya tahu rumah sdr bentuk senibina apa?

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq,

'Nothing splendid has ever been achieved except by those who dared believe that something inside them was superior to circumstance.'
BRUCE BARTON.

THANK YOU TUN FOR 'KITA BOLEH'MENTALITY.

TQ

fikir said...

Dato Mazlan,

tulisan awak penuh dgn pembohongan. belajar menulis dengan kebenaran dahulu sebelum menuduh orang lain bohong...

Anonymous said...

Tinta Hitam,

Apanya yang auta? Tun Mahathir tahu segala-galanya. Terimalah hakikat ini. Beliau sebagai PM tentunya tahu segala-galanya melalui berbagai sumber dan bijak meneliti sama ada sesuatu kejadian itu benar atau tidak.

Mengapa sekarang dia keluarkan cerita tu? Sdra fikirkanlah apa sebabnya. Kalau tak dapat fikir sebabnya mungkin dalam mimpi sdra akan dapat ilham dan jawapannya.

Hakikatnya memang sudah menjadi lumrah ada setengah orang cuba nak menafikannya. Itu lah sifat setengah manusia. Tahap pemikiran manusia tidak sama. Ada yang bijak dan ada yang kurang bijak melontarkan sesuatu comment. Selalunya ada element emosi yang keterlaluan dan tak terkawal diluahkan hinggakan tidak mampu melahirkan comment yang rational dan bijaksana seperti Anon 5.59.

- pelajar pondok-

Mahathir fan said...

Some of you have the wrong notion of what a memoir is.
It is the author's perception, his own insight.
And Tun M is writing as he sees it when he was the PM. His own life and times.
He knows better since he was at the helm.
Many of you including me have not bought the book yet. So how can you judge it.(I am buying it this week-end).
As he said, those who don't like what he wrote can go to court to dispute it.
Siapa makan chili, dia terasa pedas. It's a bitter medicine to swallow. And the truth hurts.
Anwar Ibrahim can write his own memoir to counter him.
But I am sure not buying his memoir. He does not contribute to our country's success. Only to ruin it.
You guys are welcome to Din's blog where they are Mahathir haters.
You can have a field day there with like-minded people.

Mat Deris said...

As salam Dato'
As usual, another fine article under your belt. Just would like to comment on Dato Mazlan's allegations on Tun's memoirs. If he's not satisfied with it, or he thinks it's loaded with lies and bullshit, make a police report or better still.. sue him. Tun said this himself during the launching of his memoirs, and he's not afraid of it. As a matter of fact, expecting it actually.
It makes me wonder if you have anything to gain or lose from his memoirs..??? Another disgruntled bumiputra entrepreneur not getting enough contract from the government...?? God only knows.. As of now, it’s his words against yours, and maybe when you reached a certain age, write your own memoirs…. Perhaps someone out there agrees with you. MD

Anonymous said...

Fadzildom &jabal kuntak.
Baca sahaja lah buku tu and just comment about the book. Apa yang saya tulis Pak Kadiq dah pun paparkan.
Anyway, thanks Dato' but I am holding my ground so Jabal kuntak & fadzildom dah baca ke belum? Jangan cakap aje Melayu!anakM69.

ab said...

Salam dato,




Tun Dr Mahathir telah MENJELASKAN dan MENGAJAR negara ini (dan negara lain):-



1.Orang melayu bolih jadi `pandai' kalau mengaji betui betui..


2.Bagi hutan kat orang melayu.. orang melayu bolih buat pekan,..bagi lagi hutan kat orang melayu dia bolih buat jalan, lagi ada hutan orang melayu bolih buat pelabuhan,empangan,lapangan terbang,ibu negara baru dll.


3.Bagi laut kat orang melayu, mereka mampu korek minyak,korek gas dan buat kapal....


4.Bagi udara kepada, depa bolih melayu bolih buat satelit....


5.Bagi bank, orang melayu bolih buat urusan bank berlandaskan islam, bond dll


6.Bagi besi buruk, orang melayu bolih buat motosikal dan kereta, malah senapang ,peluru dan kereta kebal pun.....


7. KALAU BAGI GURUN...saya pasti orang melayu dapat buat ISTANA besar besar, buat undeground cities, underground tunnel,train etc disamping korek minyak,gas dan
air....


8.KALAU UN tak bantah, MELAYU SEKARANG PASTI BOLIH bina peluru berpandu dan bom nuklear sekali!.



WALAU apa pun kata mereka yang tak suka beliau ini, DIA SUDAH TUNJUKAN melayu ni bukan bodo dan malas seperti kata MUNSHI ABDULLAH(entah betui melayu ka tidak!)..



UCAPAN SETINGGI TINGGI TAHNIAH kepada TUN DR MAHATHIR MOHAMED!!





Abu Bakar Ab Rahman

Anonymous said...

Dear Datuk,

To understand the entire scenario, many more memoirs are expected. Those of, among others whose names have been mentioned here:

Tajudin Ramli
Halim Saad
Anwar Ibrahim
Rashid Hussein
Noor Yaakop
Daim Zainudin
Mirzan Mahathir
and many significant others

Mungkin sudah ada memoir mereka. The point is ... beberapa statements yang dikemukakan di sini ialah third party statements. Yang empunya diri (kecuali yang telah kembali kerahmatuLLAH) mungkin lebih pantas dalam memberikan kenyataan yang lebih tepat.

Apa pun, soalnya apakah hasil dan impaknya kepada negara yang kita cintai ini? Dapatkah kita membeza kemaslahatan peribadi dan kemaslahatan awam? Hak peribadi dan hak awam?

Ingin memetik kenyataan MALAYSIAN BUSINESS March 1, 2011: Other Thots, p.10:

"We can celebrate market-driven economy and meritocracy, but we cannot ignore the poor who are getting poorer due to inflation and the withdrawal of petroleum subsidies.

We can divert the savings from petroleum subsidies to fund a multi-billion dollar mass rapid transport system for Kuala Lumpur and the Klang Valley, but we cannot ignore the Sarawakians, Sabahans and Kelantanese who still ride boats, wooden sampans and bamboo rafts despite their states being PRODUCERS OF OIL AND GAS (emphasis mine)."

Now mungkin ada yang bertanya, apa kena mengena dengan memoir ini.

Simply said, leaders, their thoughts and actions can move the pipelines of sustenance for selected or whole good.

Maka berikanlah yang empunya hak, haknya.

XERONINE

Anonymous said...

Dato Mazlan,

Say what you like. I think TDM doesn't care a damm at all.

He knows better than you do. He knows what he is writing. You can only make assumptions to discredit him and trying to damage his credibility. That's all I can deduce. Nothing more nothing less.

Itulah nawaitu sdra.


-Datuk Mindanao-

bulan said...

Assalamu’allaikum Tuan Datuk A Kadir Jasin yang mulia lagi dihormati

Though I have yet to get a copy of Tun's book, I can envisage that there would be many who will disagree with the Tun. He is not a politician to exploit but a patriot to save Malaysia from being swallowed by unscrupulous elements from within and outside of the country called 'Tanah Melayu'. Politicians will generally sugar-coat their actions to make all appear happy but a patriot will not perform such a callous act.

I totally agree with what Mr A Kadir Jasin said, 'In short, the doctor in the house has many prescriptions for all of us.' To question a competent doctor's prescription, needless to say, we have to be a specialist, for a start. Are we?

Friends or foes can say anything about the Tun’s book but as for me, I know it is well written by the greatest statesman Malaysia will ever have.

I will definitely buy an extra copy or two of Tun’s book, for the next generations to read.


Terimakasih dan wassalam.

saji said...

Sdr fikir

Kalau apa yang diceritakan oleh Dato Mazlan itu bohong, bagimana jika saya katakan bahawa, dasar pensyarikatan TDM membabitkan program penswataan projek2 kerajaan merupakan cara halus kroni TDM/UMNOBN
menghalalkan pelaksanaan projek tanpa tender, selaras dengan pemikiran kapitalisnya -mencapai matlamat peribadi dan organisasi dengan apa jua cara.

Dato mazlan. said...

Saudara fikir.

Boleh saudara jelaskan tulisan saya yang mana penoh dengan pembohongan.Harap dapat penjelesan tuan.Lebeh menarek lagi jika saudara jelaskan identity saudara atau latar belakang saudara.

Dato Mazlan.

Dato Mazlah. said...

Kapada saudara Hj Menawar dan Mat Deris.

Jika saudara siarkan identity saudara dan saya akan siarkan latar belakang saya,saudara tentu tahbu siapa yang bercakan benar atau tidak.

Dato kadir tahu apa yang saya nyatakan di dalam tulisan saya ada truth nya dan bukan fitnah dan pembohongan sebab itu ia menyiarkan tulisan saya.

Salam.

Dato Mazlan. said...

Kapada Saudara Hj Menawar,Fikir dan Mat Deris.

Saya dapati didalam buku Mahathir apa yang dia tidak cerita ialah bagaimana ia telah memaksa Petronas untok membeli asset Konsotiun Perkapalan ,milek anaknya Mirzan.

Ceritanya bagini.

Waktu berlaku krisis kewangan tahun 1998,Konsotium Perkapalan telah meminjam sabanyak US280 juta untok membeli Pacific Shipping.Pada masa pinjaman dibuat kadar tukaran ringgit dengan US ialah 2.3 rinhggit satu US dollah.

Bila kadar ringgit jatoh kapada 3.8 maka kadar pinjamannya juga melonjak.Mirzan telah meminta MISC,anak syarikat Petronas untok membeli Pacific Shipping dari Konsotium Perkapalan.Mahathir tidak berani bercakap dengan TS Hasan Marican jadi ia meminta Anwar sabagai Menteri kewangan untok bercakap.

Satelah di nilai oleh MISC,mereke hanya sanggup membayar $900 juta untok membeli syarikat Mirzan.Mirzan memberitahu TS Hassan marika jumlah ini tidak cukup dan ia akan mengalami kerugian $300 juta rgt.Dato Yasin,Vice President MISC berkeras,dan tidak mahu membayar lebeh dari itu.

Tun Mahathir menghubongi Tan Sri Rashid Hussein dan meminta ia menjemput Hassan Marikan makan malam di rumahnya.Mahathir kata ia akan datang ka majelis itu tapi jangan beritahu Hassan .Hassan marican terkejut bila ia dapati Tun Mahathir datang sama malam itu.

Mereka berbincang dengan panjang lebar mengenai Petronas dan MISC.Mahathir memberitahu Hassan supaya mempertuimbang samula nilaian nya kaatas Asset pacific shipping.Ia berkata jika MISC tidak membelinya,MIRZAN akan menjualnya kapada Genting.Ia juga sacara tidak langsong memberitahu Hassan,I am your PM

Hasan Marican melapor segalanya kapada Anwar.Dato Affifudin ada sama dalam perbincangan itu.Affifudin mencadang kapada Anwar supaya bersetuju dengan harga yang di minta oleh Mirzan iaitu $1.3 billion.Dia kata bukan itu duit bapa you,itu duit Petronas.Mulanya Anwar berkeras tapi akhirnya ia bersetuju dan meminta Hasan membuat nilaian samula asset itu untok justify kapada lembaga pengarah MISC.

Bila MISC bersetuju untok membeli dengan harga yang di minta oleh Mirzan,Mahathir mengucapkan terima kaseh kapada Anwar.

Apa yang tidak disangka oleh Anwar,salepas pembelian di buat,Mirzan memberi satu interview kapada AWSJ.keluar muka depan.Ia berkata Konsotium Perkapalan untong $300 juta rgt dengan penjualan pacific shipping kapada MISC.

Anwar meletup dan berasa malu dengan lembaga pengarah MISC dan Petronas.Ia berasa tertipu dan Mirzan tidak bercakap benar.Ia terus pergi berjumpa dengan Mahathir dan mengata kapadanya."You are lier.Anak awak juga lier."

Mahathir amat marah dengan tindakan Anwar.Dia kata awak tidak terhutang budi kapada saya.Dari sini lah mulanya keretakan hubongan Anwar dengan Mahathir.

Satu lagi peristiwa yang merosak lagi hubongan Anwar denga mahathir ,apabila ACA pergi mengelidah pejabat Tan Sri Ali Abu Hassan di EPU dan menjumpai wang tunai yang banyak didalam bileknya.Mahathir menudoh Anwar hedak memalukannya dan marah kenapa ia tidak di maklum.Anwar berkata itu bukan arahan dia dan dia pun tidak tahu.Jika hendak tahu lebeh jelas peristiwa ini,sila baca buku tulisan isteri Dato Yayha Shafie.Dato yahya ialah ketua Pengarah ACA yang membuat serbuan kapejabat Tan Sri ALi.

Saya maseh dengan pendirian saya yang Mahathir tidak Ikhlas dan Perasuah.Kenapa cerita ini tidak didalam bukunya.Mahathir saperti Ayam Jantan yang berkukok gagah tapi jubornya penoh dengan tahi.

sharat said...

Salam Datuk,

Good tht more info is available for the public's knowledge...

got to share something with u...

I have not been bloging for some time now coz i kinda fed up with the way things are... what gave me motivation to blog again is yesterday's news in star biz.... one of them is that a foreign company been appointed to tell Malaysian Government n the appointed companies to do the MRT bloody job in a more 'smarter n cheaper way or not'.

AGAIN... a foreigner to tell us if we are smart or not...any way more comments below....read thru the article i got extract from star online:

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/3/9/business/8216445&sec=business

Let me share with you the history of Value Management(VM)in Malaysia...

Dr Mazlan is the guy tht introduce in Malaysia way back in 1990s.

I organised VM conferences n workshop together with him and Dr Mazlan continue the effort to save billions of ringgit for the Malaysia Government thru his consultancy and workshops...

He have saved rm 1.6 billion for the KLIA 2 project when he was appointed by the EPU and MAHB. He saved hundred of millions on other project in JKR, UNiversities, TNB and many more...

He infact introduce VM to the Gov via EPU and present it to the Prime Minister untill VM methodology has been made mandatory requirements by the EPU for projects etc costing rm50mil and above. In fact it has been announced by the PM as one of the supporting pillars during the 11th Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Conference on March 2010.

He even ca,e out in papers n TV talk shows on this matter...

My point is this:

1. Why waste money and appoint a foreign company when we have a anak melayu whom have done a greattrac record for saving billions for the government.

2. does the foreign company appointed got any VM knowledge or work done in malaysia to be claimed be able to study and carry on the VM framework?

3. Dr Mazlan have ofcoz tried to offer its service by sending his profile etc after discussing with mgt of prasarana back in december but no news... why?

4. how the does the appointment done? any bid? rfp done?

5. is there arent any communications between the EPU and SPAD or Prasarana since its a National and most expensive project...if they do why cant epu or mof share their success via dr mazlan VM framework and saved rm1.6bil for the KLIA 2 project.... why??


i am taking few action steps for justice to prevail to fight for the truth and honesty in thias project n leave no room for leakages especially involved billions of Rakyat money!

if government do not recognised that melayu is smart enough to be appoint as a 'consultant' then bile lagi melayu nak maju n sape lagi nake bela nasib melayu... the opposition ke?

johan5150 said...

datuk,
our countrys systems today are made of players who are complicit in robbing the petronas,epf,tbg hj,tax money from the people.
mahathir close one eye on this and today the system is so sophisticated that if you are not part of it,you will be damned!
pls...we need to change now!

Anonymous said...

Assalamualaikum Dato,
Saya membaca artikel ini dan amat bersetuju dengan pendapat Datuk.
Kepada Yangretibase;;;;;
Tak usah nak bersajak dengan Tun, cermin diri dulu sebelum meminta Tun bertaubat, Tun tahu siapa dia dan ilmu ugama dia lebih tinggi (terlalu) tinggi kalau nak dibanding dengan diri anda dan abang Aanwar anda.
Orang nak tergelak dengar sajak itu yang macam sampah.
Cubalah muhasabah diri, jangan terlalu fanatik kepada Bang Nuar tu, dia kencing anda saja, anda saja yang tak faham, bebal dan bodoh.
Fikir- fikirlah;;;;;

daripada kak siti Kuala Muda, Kedah

Oversea Malaysian said...

Trust me, the memoir will be a big hit, and marketable overseas; perhaps with 1 million copies sales potential.

Rather than depriving international readers, the book must find it ways to www.amazon.com soon. Writing profession is very rewarding monetarily, as has been proven by Barrack Obama and others, who were/are in political spotlight.

Tron said...

Datuk,

I really dont understand why these whiners are complaning about a book?

Is the book a complusory read and shoved down their throats?

Are they forced to buy it with their own salary?

If you dont like the book, then dont buy it yet alone read it.

Nobody cares about comments from anonymous parties who has no track record of any achievements in his life.

Also please dont show your lack of intelligence and show typical Melayu mentality by stating that the book is out of reach for the Malays.

Hello,speak for yourself as a loser Malay but not for the other Malays who have made it in life.

Is is because of the price or that you are unable to comprehend English?

And if so, whose fault is it?

Blaming Tun again is it?

nobody is INTERESTED in your gripes and cheap comments..you got a problem, please make a police report of get your lawyers to sue if you can afford one.

These comments are not worth responding.

As the saying goes "do not wrestle with pigs, because even if you win, you will still get dirty".

Anonymous said...

Dato' Mazlan,

Baca buku tu bagi habis dulu sebelum nak buat kesimpulan...

Atau awak dah habis baca 800+ mukasurat dalamm masa 1 hari? Kalau macam tu awak mang hebat - saya rasa awak patut jadi PM terus, tak payah pilihanraya.

Kalau nak lagi hebat, awak tulis memoir sendiri...

Katana.

nazaucis said...

Dear Tron.
Well said,congratulation.

Anonymous said...

Dato' Mazlan,

Kalau Dato' berani, just introduce yourself. We want to know who really you are. Then we can appreciate what you have commented. Or else your credibility as a Dato' is just HP6.Atau menyamar dan berangan-angan menipu diri sendiri kononnya akulah Dato' !!!


- Datin Minah Jongang -

Putra said...

Hello, ada orang suka Mahathir dan ada orang tak suka dia. Mahathir punya memoir, ada orang cakap bagus tapi ada orang cakap dia kelentong banyak. Jadi apa masalahnya.

Memoir itu untuk public reading dan public consumption. Jadi mana orang yang anggap version Mahathir mengenai sesuatu perkara hanya bohong, mereka berhak menyatakan bagitu. Bagitu juga yang menyokong Mahathir, mereka berhak mengatakan apa Mahathir cakap tu benar.

Yang kau marah kat Dato Mazlan, apa hal? Itu dia punya pendapat. Sebagai contoh, peristiwa pemecatan Salleh Abas. Mahathir ada version dia sendiri. Salleh Abas ada version senidri seperti tertulis dalam bukunya 'May Day Justice'. Siapa yang percaya version Mahathir cakap Mahathir betul. Orang yang percaya version Salleh cakap Mahathir penipu. Jadi apa masalahnya public menyatakan secara positive atau negative perkara2 dalam memoir itu.

pemerhati bebas said...

Dato

sekarang semua orang pro anwar sudah lupa pasal interlok dan sibuk pasal memoir Mahathir.

cara mereka bercerita macamlah mereka PA Mahathir atau Anwar. sentiasa ada disamping mereka.

kalau setakat dengar cerita orang di coffee house, baik saya baca buku syed husin.

Anonymous said...

Dato Mazlan,

Awak ada ke di Majlis makan malam tu? Kalau tidak macam mana awak tahu cerita. Siapa yang cerita pada awak? Hasan Marican, Rashid Husin, Afifuddin, Anwar .......siapa lagi?Apa peranan awak ketika itu dan ketika ini? Atau cerita dongeng. Cerita atas cerita di tokok tambah untuk menyedapkan cerita. Syok sendiri untuk gemparkan orang.

Saya rasa cerita awak banyak cakap bohong dan fitnah. Awak mungkin "pelobi" yang gagal untuk mendapatkan sesuatu dari Tun M. UMNOputra yang tercicir.

Kipli

Anonymous said...

Hello dato mazlan,

Sudah lah lu. Cakap je lah awak tu pengikut tegar Anwar Berahi!! Cerita pasal anak beranak Mahathir memang awak boleh buat kesimpulan sendiri. Kalau dah peminat Nuar memang lah u spin ikut 'benefit' idola kau.

Dont waste our time lah! anwar is finished. Accept that fact. If u r the so called Dr Mazaln supposedly Value Managemtn expert, poorahhhh. U can only talk at UTM je lah! Project mana yg this so called expert saved the govt? KLIA certainly not due to u. Just shut up and go to teach ur
students la.

Anti Liar

Anonymous said...

johan5150,

What change? Change for the worst!!
Those faces that we know who want to change are all haprak and HP6. What to change? We know their capability. Nothing exceptional. They are just plain opportunists of the first order and no credibility at all. Mereka akan jadi seperti tikus membaiki labu, period !!

labu

fikir said...

Saji,

apa yang awak tulis juga adalah bohong dan hanya prejudis semata-mata. Awak tidak akan boleh buktikan apa yang awak tulis. cubalah.

Dato. Mazlan,

kesemua yg awak tulis adalah bohong. saya cabar awak kemukakan bukti untuk setiap apa yang awak tulis.

malah cerita awak pasal MISC dan konsortium perkapalan pun tak betul.

lebih baik awak pergi dan bersemuka dengan hassan merican dan dapatkan fakta yang betul

Competente said...

Ulasan Hj Munawir dan Dato Mazlan amat menarik; namun saya rasa penerangan yang pendek lagi ringkas oleh Hj Menawar, fikir dan terutama Mat Deris telah memberi penjelasan kepada kekeliruan.

Anonymous said...

Dear Datuk

To share:

A specialist (surgeon) once told us. As far as he was concerned, he subscribed to the following philosophy of allophatic medicine:

Simply, we are in the business of import-export... export (buang) non-fuctioning parts ... import (ganti dengan) new parts.

Actually, the discussion started with the use of Misai Kucing (Orthosiphon stamineous) to stabilise blood sugar (for diabetic conditions) as reported by Professor Zhari Ismail of USM.

Our esteemed specialist did not think much of this lowly Misai Kucing ... remedy orang kampung ... hence his philosophy statement.

Betulkah falsafah itu ...

To ponder, specialists have all the answers ... but are all these answers apt, considered and correct?

Mungkin pasti banyak yang betul, tidak kurang mungkinnya juga barang yang silap.

Isn't that more human?

XERONINE

Sekilas renungan said...

Sdr. Sharat may be a bit emotional when he talks about the foreign consultancy firm but his points are rational to the nationalism sentiment of Malaysian people.

It would make good if government is seen utilizing local expertise managing his own firm rather than utilizing local expertise working for a foreign firm.

I would not want to suggest that the government should appoint a particular individual, rather his track records should speak for himself.

Imagine, a local consultancy firm appointment for a big project as MRT may help the firm to become as big as Mc Kinsey ~ one day in the future ! If he has been excellent in the past, then he should be given a chance.

I have no whatsoever interest in this matter, just speaking my opinion.

MCKK !eq SAHOCA said...

Sejahtera semua,

Saya setuju dgn Datuk Mazlan..

TunM sendiri bercakap,
"Saya Pernah Buat Salah-Tun Mahathir"

Cuma bezanya, kalau kita tulis di dalam buku sebagai memoir, takkan kita nak ceritakan keburukkan kita plak yer...

So siapa yang "dekat n tahu" sahaja boleh "menghakimi" TunM.

Saudara DAKJ pun rapat dgn TunM cuma tak serapat seperti Pak Ali bangsar tu:)

Selain itu kita berserah kepada ALLAH YG MAHA ESA dan berdoa utk kesejahteraan TunM hingga akhir hayatnya.

Anyway.. saya masih berniaga jual burger ditepi jln sesambil 3G blogging..

ps: Saya dulu gang bebdk SAHOCA dan Pak Ali Bangsar :)

Terima kasih..

Abj said...

Salam,

Sifat buruk orang Melayu:
1. Suka bergaduh dan mengata orang, merasa diri sendiri yang terbaik.
2. Tidak bersatu, sentiasa merasa diri sendiri yang betul.
3. Hal orang lain dia yang sibuk lebih.
4. Kaki ampu, salah pun tetap dipertahankan.
5. Kalau tak suka, langsung tak nampak kebaikan yang ada.
6. Suka berdebat tapi dengan cara yang tidak matang, lebih kepada emosi.
7. Suka buat kesimpulan yang bias berdasarkan beberapa perkara yang tidak pasti.
8. Suka sensasikan keburukan daripada kebaikan seseorang.

Insaflah Melayu semua. Sedarlah bahawa hidup ini tidak lama. Melayu masih ketinggalan. Nasib anak cucu melayu di masa hadapan masih terumbang ambing. Pemimpin asyik berpolitik untuk kepentingan sendiri. Kaum lain mengambil kesempatan yang ada.

Hj Munawir said...

Dato.

Semalam ada bloger menulis Memoiar Dr Mahathir tidak lengkap.Ia hanya menulis apa yang dia anggap betul untok nya.mana peristiwa yang tidak favaurable untok nya ia tidak tulis.Dr Mahathir tidak ikhlas dengan dirinya dan dengan raayat Malaysia yang ia anggap lebeh bodoh darinya.

Raja Melayu kena tipu.Ahli politik kena tipu.Peniaga Melayu kena tipu.Yang dia tidak boleh tipu ia lah Lee Kuan Yew.Dia terlalu marah kapada Lee akhirnya ia tidak benarkan kapal terbang tentera Singapura terbang di ruang udara Johore.

Jika saya ada kuasa saya ingin nmenukar nama buku Dr Mahathir denga tajuk lain.Mr Bully Perdana Menteri.

A KADIR JASIN said...

Apologies. I cab't publish several comments by regular and new bebaters.

Please take note that we are discussing Dr Mahathir's memoirs and for those who have read the book, please limit to the book.

I have also noticed that several debaters are dragging other people and parties into the debate, who are not mentioned in the book.

Some of their comments are seditious and libelous. I can't publish such comments.

Thank you.

saji said...

Sdr fikir


Sdr berkata apa yang awak (saji) tulis juga adalah bohong dan hanya prejudis semata-mata. Awak tidak akan boleh buktikan apa yang awak tulis. cubalah.

Kalau sdr pakar pengurusan projek atau pakar kontrak pembinaan Islam dan Barat awak boleh kata saya bohong sana sini. Kalau saya bohong mengapa kritikan saya terhadap dasar dan projek2 penswastaan era TDM dulu disiarkan oleh media perdana?

saji said...

Salam Dakj

Saya harap orang2 SPRM yang telah membaca komen2 mengenai rasuah dalam posting Dato' ini membuat siasatan

Anonymous said...

Hj Munawir,

Melayu tak kena bully. Sdra sahaja yang kena bully. Sebabnya saudara tidak ada "bola". Kalau saudara tahu Melayu kena bully kenapa semasa zaman Tun M dahulu saudara tidak "menggorantak". Saudara macam "pondan" Siam. Berani komen dibelakang blog AKJ. Shame on you Hj. Munawir.


-malu-

saji said...

Sdr sharat

1. Saya terlibat dengan Value Engineering (VE) bagi projek Stadium Hoki Bukit Jalil dari aspek senibina. Adakah ia berbeza dengan Value Management(VM)yang Dr Mazlan dan sdr pasarkan di negara ini? Projek stadium tersebut mambabitkan Design & Build construction contract dan dilakukan secara tender tertutup membabitkan 6 petender.

2. Bagi saya, sistem ISO, VM atau VE yang diperkenalkan oleh Barat bagi pelaksanaan projek merupakan alat atau produk yang mereka tepaksa hasilkan bagi mengatasi kelemahan hakiki sistem kontrak pembinaan pembinaan jenis Price-in-advance atau Islamnya al-Istisna' atau Melayunya Tempahan membabitkan kontrak bentuk Lump Sum, Bills of Quantities, Turnkey dan Design and Build with Contractor's input design dari segi kesukaran mencapai sasaran projek dari segi Quality, Cost dan Time (QCT). Maksud saya, ia umpama sistem anti virus yang diperkenalkan oleh pencipta sistem komputer atau ITC

Tetapi satu bonus atau benda mudah disasarkan jika ia membabitkan sistem kontrak pembinaan jenis Cost Reimbursement membabitkan bentuk Management Contract atau sepertinya yang tidak ada dalam senarai JKR form of contract itu.

3. Boleh saya tahu bentuk kontrak pembinaan yang digunakan bagi projek KLIA? Tahu mengapa saya tanyakan soalan ini berdasarkan hujah saya di atas?

Anonymous said...

Putra,

Dato' Mazlan is trying to lower our intelligence and make others like a fool.

Actually, he is the greatest fool of all. Being a Dato' making such reckless allegation is uncalled for. Respect is to be earned.


-chitarito-

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Membawa buku yang Tun M tulis untuk didebatkan disini agak tidak sesuai, kerana ianya akan mengundang 1001 persolan baru.Sudah semestinya akan ade yang terima dan yang tentang habis habisan, dan ini tidak berapa baik sekiranya para pembahas dan pengunjung tak dapat kefahaman.Sebaiknya bacalah dulu buku tersebut dan fahamkan..Pak Kadir nak promo buku Tun..hehehehe

Memang baik untuk kita berbahas dan mengeluarkan pendapat dalam ape isu sekalipon,kerana akhirnya kita dapat mencari kebenaran.Tetapi janganlah kita membutakan mate dan memekakkan telinga kepada kebenaran.

Anonymous said...

salam

Nampaknya blog ni jadi medan bg yg pro & anti TDM.

Anyawy, saya harap sbrg komen jgn lah sampai melanggar syarak (keji, maki, cerca, fitnah dsb)

siapapun yg anda sokong, puja ada batasannya.

ingatlah bhw nanti di akhirat kita akan dibangkitkan & dihimpunkan dgn siapa-siapa yg kita sokong, yg kita puja.

kalau di dunia kita suka, sokong & puja penipu, pencuri, perompak, penyanggak, org fasiq maka nanti kat 'sana' kita bersamalah dgn mereka ni.

so, saya reservelah komen saya saja utk hari tu nanti.

insyaAllah kebenaran akan muncul jua.

kalau bukan disini, pasti di'sana'

JJ

Anonymous said...

Kebiasaannya memoir melahirkan yang baik2 saja tentang penulisnya.
Bukan Mahathir saja tetapi semua yang menulis buku berbentuk begitu.
Tidak dapat dinafikan, banyak perkara buruk diketepikan Mahathir dalam memoir tersebut.
Setelah membacanya, sesiapa
kenal Mahathir pasti tersenyum kambing.
Sesiapa jahil tentulah percaya apa saja apa yang tercoret.
Bagi saya senang saja.
Kalau dapat menerima apa yang ditulisnya saya kategorikan non-fiction.
Kalau merasakan berlaku penyelewengan dan merapu masuk saja ke kategori fiction.
- AdnanZain

Hj Mazlan. said...

Dato.

Ini cerita Tun Mahathir dengan Tun Daim.Mahathir berkata ia terpaksa mengunakan khidmat kawan baiknya untok memberitahu Daim suroh dia berhenti kerana ia mengshaki yang Daim terlibat dalam rasuah.

Kenapa Tun mahathir tidak berani memberitahu Daim sacara terus.Dia PM dan Daim menteri Kewangan.Kenapa dia takut kapada Daim.Jika Daim perasuah kenapa ia melantek samula Daim menjadi Menteri Kewangan kali kedua menganti kan Anwar.

Samasa saya berjumpa dengan Tun Daim salepas ia berhenti menjadi Menteri kewangan ia memberitahu saya ada orang melapor kapada Mahathir yang ia perasuah dan mereka berkata Syarikat Renong,UM dan PLUS itu miilek dia.Halim saad itu proxy dia.Dia tidak sedar yang Renong dan UE setiap kali pilehan raya terpaksa memberi derma sabanyak $200 juta kapada BN.Dia tidak sedar siapa kah yang menyelamatkan Syarikat UMNO yang memileki PWTC.Mana Mahathir berani,dia pun dua kali lima aje.Daim menyuroh saya supaya pergi berkempen dan memberitahu semua ketua2 UMNO meminta Mahathir berhenti dan meminta Pak Lah mengantinya."

Sebab itu saya tidak terkejut apabila Mahathir mahu Halim menjual semua syarikatnya kapada Khazanah salepas Daim berhenti menjadi Menteri kewangan kali kedua.Tinggal lagi kenapa Khazanah berani menipu Halim.Mereke berjanji untok membayar kapadanya 1.6 billion.Mereka hanya bayar 10% sahaja.Kesian Halim.

Ini dosa Mahathir yang paling besar,membunoh usahawan Melayu dan tidak berani menyentok usahawan Cina dan India.

fikir said...

@saji,

saya tak peduli media perdana publish your article or not.

yang saya nak bagi tahu adalah, awak bohong dan tidak dapat membuktikanya.

@AdnanZain,

saya kenal mahathir, dan saya tak senyum kambing pun... sbb apa yang ditulisnya adalah benar. tapi kalau dengar dari anwar ibrahim mesti jadi tak benar sbb anwar suka menipu. tengoklah berapa banya penipuan dia... tapi yg pelik ada pulak yg percaya tu.

@Hj. Mazlan,

Apa yg awak tulis pun jauh dari kebenaran. Jelas, awak tak kenal Daim.

saya cabar awak buktikan tulisan awak.

Anonymous said...

Seorang bernama Dato Mazlan dan seorang lagi bernama Hj Mazlan, Mungkin orang nya sama kerana jalan ceritanya dan gaya ceritanya seakan sama.

-apadah-

Anonymous said...

Dear Datuk,

For the benefit of Sdr SAJI:

Please check out overview of Value Management and related work written by Dr. Mohd Mazlan Che Mat in MALAYSIAN BUSINESS: March 1st 2011, p.36.

(Dr Mazlan is not the same as Dato Mazlan/Hj Mazlan that contributes to this blog I presume. A bit confusing here).

I suggest, Anonymous gunalah nama lain, a bit unfair to Dr. Mohd Mazlan I think :-) Small matter though, if we can differentiate.

XERONINE

Hj Munawir said...

Dato.

Ada dua orang individu dalam kerajaan dan UMNO yang paling di benci oleh Mahathir.Mereka ialah Tun Ghazali Shafie dan Mohamad rahmat.

Ia marah kapada King Ghaz kerana sewaktu Hussien Onn menjadi PM dan mahathir menjadi Timbalan,Peranan King Ghaz telah overshadownya.Hussein lebeh bergantong kapada king Ghaz untok nasehat dari dirinya.Ia mendendam sampai lah King Ghaz mati.Ia tidak pergi menziarah mayatnya.King Ghaz mati sabagai orang papa,tingal di dalam flat rumah murah di Subang jaya.

Ia marah kapada Mohamad rahmat kerana didalam buku tulisanya salepas ia pencen ia mengkritik mahathir .mahathir amat marah.Apabila Mohamad rahmat mati,dia tidak pergi menziarahnya.

Ini lah sikap Mahathir yang kita agongkan.Sikap orang Islam yang percaya kapada kasim Ahmad,kepala kumpulan Anti hadith.

Sekarang,dalam bukunya memburokan Daim,orang yang membantunya siang malam,Anwar,Tengku Razaligh,Musa Hitam.Saya tidak tahu apabila mereka MATI,sama ada dosa mereka di maafkan.

Mengikut Hadith sahih Bukhari.Kita tidak boleh bermusoh dan tidak bercakap dengan saudara kita sesama Islam.Allah itu maha pengampun.Siapakah kita yang tidak mahu mengampun rakan kita sendiri dalam UMNO.

pakbelalang said...

Liow: Students can study anywhere after changes to Medical Act
By LOH FOON FONG, FLORENCE A. SAMY and ISABELLE LAI
newsdesk@thestar.com.my


KUALA LUMPUR: Malaysian students will be able to study medicine in any institution in the world when amendments are made to the Medical Act 1971.

However, they will now have to sit for a licensing examination before being registered with the Malaysian Medical Council (MMC).

Among the amendments to the Act involves abolishing the Second Schedule, which lists the 375 recognised medical institutions from 34 countries now, said Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai.

When the schedule is scrapped, medical students will be free to study in any institution of their choice — but would first need to obtain the “No Objection” certificate from the Ministry of Higher Education.

“The amendments will only apply to new medical students and not those who are already in existing courses,” said Liow when replying to a question from Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) in the Dewan Rakyat yesterday.

comment:

Firstly,I think it is a gross mistake for the govt. to abolish the Second Schedule and replace with just a "No Objection" certificate from the Ministry of Higher Education.

Secondly, I think there is no necessity to sit for licensing examination when the govt. have recognised over 300 medical institutions all over the world.

Adakah ini dengan secara tidak langsung tujuannya adalah cuba untuk menyekat golongan pelajar bumiputra mendapatkan tauliah sebagai professional doctor. Saya rasa ada kemungkinan nanti setengah pihak akan menganjurkan quota untuk lulus peperiksaan untuk mendapatkan lesen. Implikasinya ialah pihak tertentu akan memanipulasikan sistem pemeriksaan ini dengan niat jahat untuk menyekat jumlah doktor bumiputra seperti yang berlaku dalam profession undang-undang dimana dikehendaki lulus CLP.

Saya kurang selesa dengan langkah yang akan dilaksanakan oleh pihak Kementrian Kesihatan ini. Mungkin ada udang disebalik batu !!!

Sorry to divert Dato'. I think this is a very important issue that can affect our aspiring Malay students who want to become professional doctors.

Anonymous said...

salam..TDM seorang yg bijak..apa la agaknya yg beliau cuba nak hasilkan dengan memburukkan semua musuh lampaunya dalam memoir beliau pada sisa-sisa akhir hidupnya?

hasan

Dato Mazlan. said...

Salam.

Kapada Datin Minah jongang,kipli,malu,chitarito,Anti liar dan Fikir.

Kenapa marah kapada saya.adakah apa yang saya tulis tidak benar,sila kemukakan bokti.

Jikalau saudara berumor di bawah 40 tahun,semasa peristiwa itu berlaku,awak maseh di sekolah atau di university.

Yang jelasnya saudara ini bukah lah ahli UMNO maka saudara tidak akan dapat menghargai apa yang saya sampaikan.

Saya tidak berani menfitnah.

Tun Mahathir mempunyai split persenolity.Dia hanya fikir dia sahaja yang benar dan orang lain semua salah dan bodoh.Ini termasoklah orang yang berkorban untok mempertahankan dia sabagai PM salama 21 tahun.

Dia amat marah kapada Lee Kuan yew dan mengechilkan peranan Lee.tapi kita tidak dapat nafikan kejayaan Singapora di bawah Lee Kuan Yew.Negeri yang berseh dengan rasuah.negeri yang mempunyai reserve yang tinggi,negeri yang berdispline.

Di Singapura jika menteri tahu yang ia akan di siasah dengan rasuah,dia akan bunoh diri.Sudah ada 3 menteri bunoh diri.Di malaysia jika Pak Menteri di siasat rasuah,dia akan berkata menteri lain pun ambil.

Mahathir tiada tandingannya dengan Lee.Macam langit dengan bumi.samasa Mahathir rasuah amat ketara sekali.Tidak payah saya cerita.jika tidak masakan ada menteri yang boleh hisap curut berharga sabatang $150rgt.Pakai baji BROINi dan suitnya berharga $30,000 ribu.Pergi shopping di London dan Dubai sampai bawa balek 10 beg besar.

mari lah kita berdebat dengan baik.Saya mengatakan yang Mahathir itu saorang hypocrite yang besar dan memberi hujah2 saya.Saudara perlu lah mengemukakan hujah saudara yang menolak hujah saya..Period.

rahimlpp@yahoo.com said...

Y.Bhg Dato' @ Saya cadangkan Dato' hentikan perdebatan yang boleh membawa kepada nama Tun Mahathir tercemar. Beliau adalah seorang negarawan yang banyak berjasa kepada negara khususnya orang Melayu. Saya yakin apa yang ditulis dalam buku tersebut dapat dipertahankan sekiranya ada pihak yang ingin membawanya kemahkamah. ( iklas dari Rahim)

saji said...

Hj Mazlan, antara lain berkata, "Samasa saya (Hj Mazlan) berjumpa dengan Tun Daim salepas ia berhenti menjadi Menteri kewangan ia memberitahu saya ada orang melapor kapada Mahathir yang ia perasuah dan mereka berkata Syarikat Renong,UM dan PLUS itu miilek dia.Halim saad itu proxy dia.Dia tidak sedar yang Renong dan UE setiap kali pilehan raya terpaksa memberi derma sabanyak $200 juta kapada BN.Dia tidak sedar siapa kah yang menyelamatkan Syarikat UMNO yang memileki PWTC.Mana Mahathir berani,dia pun dua kali lima aje.Daim menyuroh saya supaya pergi berkempen dan memberitahu semua ketua2 UMNO meminta Mahathir berhenti dan meminta Pak Lah mengantinya."

Komen:

1. Patutlah perjanjian konsesi penswastaan lebuh raya negara dikatakan SULIT oleh kerjaan UMNOBN

2. Patutlah macam sampai bila2 rakyat kena bayar tol PLUS

3. Patutlah kerajaan UMNOBN kata BUKU GINGA tak masuk akal

4. Patulah TDM susah sangat nak berhentikan menteri tol, Sammy Vellu

5. Rupa2nya ada udang di sebalik mi apabila kerajaan UMNOBN melancarkan program penswastaan projek2 kerajaan

6. Sampai bila produk2 keluaran Malaysia tak kompititif

Yangretibase said...

Assalamualaikum,

Manusia dan jin diciptakan oleh Allah SWT untuk menjadi hamba-Nya yang sentiasa ikhlas beribadat kepada-Nya, di samping berperanan sebagai khalifah yang mengurustadbirkan bumi demi kemakmuran dan kesejahteraan manusia.

Satu aktiviti ibadah yang amat besar ialah menghasilkan tulisan, lebih-lebih lagi menghasilkan buku yang memberikan manfaatnya kepada manusia dengan syarat buku yang dihasikan itu menatarkan fakta, analisis dan pendapat yang seratus-peratus benar.

Paling aula sebagai prasyarat penulisan buku itu ialah, "Demi Allah, sesungguhnya aku menulis buku ini semata-mata kerana-Mu, ya Allah".

Demikianlah sangka baik saya terhadap Tun Dr Maharhir yang teleh berjaya menghasilkan buku autobiographi dirinya yang setebal 800 halaman itu.
Buku ialah sumber ilmu. Menurut Rasulullah, ilmu yang bermanfaat yang ditinggalkan oleh si mati merupakan satu daripada tiga perkara yang meyampaikan ganjaran pahala kepada si mati berkenaan secara berterusan.

Namun, sebaliknya, sekiranya buku Tun itu mengandungi fakta pembohongan, fitnah, adu domba, hasutan, penegakan benang basah, tuduhan palsu, perlekehan, hinaan, bencian dan seumpamanya, maka buku itu akan menjadi sumber dosa baginya, dan berterusan ... .

Lebih-lebih lagi, jika penulis buku itu berniat memperlihatkan kehebatannya, keegoannya, kesombongannya, keriakannya, keangkuhannya, kelebihannya selalu mengatasi orang lain, berprinsip sentiasa hendak menang sahaja, maka tunggulah ketikanya apabila kecelakaan datang mendampinginya.

Wassalam.

Anti Korupsi said...

Salam Dato',

Kepada pembahas yang mengatakan TDM korup, kemukakanlah bukti dan saksi supaya TDM boleh diseret kemuka pengadilan dan membela diri beliau dan seterusnya membersihkan nama beliau dari segala tuduhan dan tohmahan sekiranya dakwaan tersebut tak berasas. Adalah tidak wajar menyerang TDM melalui blog DAKJ tanpa bukti nyata dan sahih atau setakat dengar cakap jer.

Seret semua saksi yang boleh mengesahkan semua dakwaan beserta bukti, kita mahukan keadilan, begitu juga TDM.

Islam itu adil dan saksama.

Anti Korupsi.

saji said...

Dato Mazlan, antara lain, berkata, "Salepas membaca buku Dr Mahathir hari ini,kesimpulan saya ia lah Dr Mahathir saorang Hypokrite yang besar.Saorang perasuah yang besar dan saorang yang tidak ada minat untok menolong Melayu.Semangat Melayunya kosong,sunggoh pun ada satitek darah Melayu di badannya."

Jika saya boleh jelaskan apa yang Dato katakan di atas mengenai semangat matan PM, TDM menolong orang Melayu dengan mengaitkannya terhadap apa yang saya katakan sebelum ini mengenai pemikiran pascamoden matan PM, TDM yang saya kaitkan dengan style senibina pascamoden atau Inggerisnya postmodernism itu, saya umpamakan semangat TDM menolong orang Melayu hingga ke hari ini tidak lebih daripada tindakan beliau memasang kemasan bahan binaan palsu ukuran 2m in diameter secara sistem cladding bagi menutupi dan menghiasi tiang-tiang konkrit yang saiznya lebih kecil yang sebenarnya menyokong bumbung bangunan Subang Parade.

Putra said...

Pada pendapat saya yg bukan ahli atau peminat Umno, T.Razaleigh adalah sebenarnya seorang statesman. Beliau sepatutnya jadi PM negara ni. Disebabkan kebanggangan Anwar Ibrahim yg menyokong Mahathir, TR yang lebih berwibawa dan bersih dari Mahathir tidak jadi PM. Saya rasa RM50 billion peruntukan Bumi yg lesap dibawah NEP tidak akan lesap kalau TR jadi PM.

Dan TR telah dalam sidang akhbar semalam, 'describe Mahathir's memoir is comedic and full of political lies'. Jadi apa yg Dato Mazlan cakap tu betullah. Buat apa nak marah kat dia..Cik minah oiii. yg nak 'lower our intelligence' ialah Mahathir sendiri kerana ' political lies and comedic version of events dia'.

Anonymous said...

Dato' Mazlan,

Tak siapa nak marah kat kamu. Cuma comment kamu tu meragukan. Kita boleh terima comment kamu ada credibility jika kamu istiharkan siapa diri kamu. Kerana hujah kamu itu seolah-olah kamu rapat dengan orang-orang yang kamu sebutkan. Jika tidak hujah kamu itu boleh dianggap berunsur fitnah.

Dalam mengemukakan hujah, peringkat umur tidak boleh dijadikan factor. Kadangkala orang-orang seperti kamu yang umornya mungkin sudah melangkau 50han hujahnya kadangkala tidaklah sebijak mana.

kipli

Anonymous said...

Saudara Saji dah termakan jarum Hj Mazlan. Ada juga kelemahan Sdra Saji dalam mengutarakan hujahnya sehingga terperangkap dengan comment Hj Mazlan yang sumber hujahnya itu dipersoalkan kebenarannya.

-KGB Kampong-

Anonymous said...

YB Dato',
Rata-rata pengunjung blog Dato adalah orang yang sama seperti Saji,Tinta Hitam,Haji Munawir,Dato Mazlan dan yang sewaktu dengannya. Yang jelas dan nyata mereka-mereka ini adalah orang yang kecewa untuk mendapat apa-apa projek pada masa pemerintahan Tun Mahathir, sebab itulah mereka-mereka ini tersangat memusuhi Tun sehingga sedikit pun tidak pernah mengiktiraf jasa-jasa Tun sebaliknya sanggup memusuhi dan menghina Tun dengan berbagai cara. Inilah contoh "Melayu mudah lupa", kekadang cuba mempamerkan diri yang mereka ini lebih cerdik dari Tun lah konon!! saya cabar mereka yang dua-tiga kerat ini masuk calon la di pilihan raya ke-13 nanti atau terus bertanding untuk jadi Perdana Menteri.
Inilah kerenah orang-orang melayu Dato yang sukar dikikis cepat perasaan,pendendam dan dengki hati bila melihat orang-orang melayu lain berjaya. Semoga Allah malaknati orang-orang seperti ini.

Penghuni Desa...

Anonymous said...

rahimlpp@yahoo.com ,

Saya fikir debat ini patut diteruskan kerana kita akan melihat bagaimana gelagat orang yang sangat-sangat bencikan Tun Mahathir hinggakan sanggup memfitnahnya.

Mereka tidak menghayati bagaimana besar dosa yang dilakukan oleh orang yang memfitnah.

Adalah lebih baik diamkan diri jika orang itu beriman. Apalah faedahnya mereka-reka cerita yang karut mengarut.

Pak Lat

Anonymous said...

dato'

99.9999% org2 yg berpolitik adalah kaki kencing dan temberang.

bila dah pencen boleh upah orang lain tulis tah apa-apa.

tapi sebahagian besar yang syok aje ditulis yang benar dan tak syok tak ditulis pun.

orang politik cari duit untuk makan dengan mengelentong.

kalau adelah orang malaysia yg percaya cerita orang politik yg makan duit hasil politik memanglah bodoh. retarddddddddd.

fikir said...

@ dato mazlan,

awak masih lagi berbohong. perbandingan yg awak buat dgn singapura juga tidak tepat kerana tidak membuat alignment...

saya akan terus mengatakan awak berbohong sehingga awak keluarkan bukti diatas tuduhan awak. Saya tunggu.

@saji,

sekali lagi jelas, awak mudah terikut-ikut dan terpedaya dgn kata phak ketiga.

cuba awak suruh Hj. Mazlan kemukakan bukti.... lepas tu barulah awak membuat analisa dan hasilkan rumusan/pendapat.

jgn jadi spt orang-orang pas yang terus menerus menjadi pak angguk.

Anonymous said...

Saya tak baca buku itu tapi saya suka komen hasan dan saji.

Dato' Mazlan,

Dalam UMNO dan luar UMNO, telah mendengar berbagai versi tentang punca keretakan hubungan Mahathir-Anwar, Mahathir-Daim dan Mahathir-Ku Li.

Benar kata anda, bagi yang umor 40 keatas tentunya komen anda tidak akan dirasa sebagai begitu asing.

Namun apa yang benar, apa yang tidak, saya dan orang kebanyakan tidak akan tahu.

Secara peribadi, saya boleh setuju Mahathir amat banyak jasanya tetapi beliau bukan sempurna kerana tidak kurang juga tindakannya yang tidak betul.

p/s Saji, tentunya kesimpulan anda tentang tol itu satu sindiran sinis. Saya percaya anda tentu sudah lama menyedari perkara ini kerana tol bukan satu-satunya perjanjian yang dikelaskan sebagai sulit yang dibuat kerajaan. Jika kita lihat pada senario IPP, perlaksanaan dasar penswastaan dan prestasi kewangan Petronas, kita akan nampak bagaimana plot dramanya adalah sama walaupun dengan skrip dan dailog yang berbeza.

Fed Up

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq,

Hang kata kat aku,aku kata kat hang..takpa janji semua pakat puas hati.

Kalu nak pikiaq sapa betui sapa salah,silap silap boleh masuk TR.

Nak tumpang sekaki berdebat pun,tak tau hujung pangkai.Memang ketinggalan
saya ni Tok!

Almaklum lah,politik kita la ni tuduh menuduh,fitnah menfitnah dah takda hai.

Mana ada negara dalam dunia yang PM kena tuduh terlibat bunuh awek Mongolia.

Yang 'PM IN WAITING' plak kena tuduh jadi king crawler.KAH KAH KAH.

Apa pun komen pendebat memang menarik.Di sudut pandangan masing masing memang ada betui jugak.

APA PUN PAK BELALANG JUGAK TETAP MANTAIN..

TQ

rillink@gmail.com said...

Assalam dato,
Saya yakin semua yang comment memoir of Tun DR M dalam blog Dato adalah terdiri dari hamba Allah yang berugama Islam.Islam melarang kita mengaibkan sesama saudara kita di-khalayak ramai apatah lagi di-ruang siber dan di-bukukan.Saya telah membaca beberapa perengan isi buku ini dari sesaorang sahabat yang telah membelinya,jadi saya telah ambil keputusan tak akan membaca lagi dan membelinya kerana tak mahu bersubahat dengan penulisnya tentang dosa mengaibkan orang.Saya nasihatkan penulis buku ini..jika kita menulis buku biarlah kita mendapat pahala apabila orang ramai membacanya bukannya dosa..buktinya dalam blog ini telah terbit fitnah memfitnah hasil dari karangan penulis buku tersebut.Islam mengajar kita berbaik sangka bukan mendedahkan keaiban orang..bertaubat-lah kita semua..hidup di-dunia ini hanya sebentar jadi kenapa kita harus merosakkan kehidupan ini.Wassalam

saji said...

Sdr Anti Korupsi, antara lain berkata, "Kepada pembahas yang mengatakan TDM korup, kemukakanlah bukti dan saksi supaya TDM boleh diseret kemuka pengadilan dan membela diri beliau dan seterusnya membersihkan nama beliau dari segala tuduhan dan tohmahan sekiranya dakwaan tersebut tak berasas. Adalah tidak wajar menyerang TDM melalui blog DAKJ tanpa bukti nyata dan sahih atau setakat dengar cakap jer.

Seret semua saksi yang boleh mengesahkan semua dakwaan beserta bukti, kita mahukan keadilan, begitu juga TDM.

Islam itu adil dan saksama"

Bagaimana jika saya katakan bahawa mantan PM, TDM masih menguasai pemerintahan negara ini!

Kenapa tidaknya, dia boleh pengaruhi orang UMNO buang Pak Lah? Dia boleh pengaruhi orang UMNO naikkan DSN? Dia boleh samakan 1Malaysia DSN dengan Malaysian-Malaysia LKS tidak seorang pun orang UMNO melenting! Mengapa? Apalah SPRM ni nak tunggu orang bagi bukti baru nak siasat !!!!!!!!!!Tetapi mengapa siasat kalau ada blogger tulis orang pembangkang ambil rasuah? Patulah rating indeks rasuah negara 10 kali ganda lebih randah daripada Singapura!

ab said...

Salam Dato,



Nampak `panas' betui perbahasan ni.



ELOK DATO `reset' track ni, biaq terang sikit...



ELOK KITA bahas bab `nation building' dan kaedah kaedahnya...



Nampaknya yang terjadi kat sini dah ex builder, an elderly dah kena `bantai' left,right,centre,up and down,front and back....!.



Yang ironinya ialah...pembahas pembahas dan `pembantai pembantai' ni dok guna jalan tol yang sama juga,isi minyak kereta kat kedai petrol yang sama juga, naik kapal terbang kat KLIA sama juga nak pi jalan keluar negara/negeri,guna elektrik dan air dari kompeni yang sama juga,guna signal handphone dari satelit com yang sama juga,beli beras dari sumber yang sama juga dll...dll..dll.


Saya rasa la, jangan marah ya,..kalau la `pembantai' `pembantai' ni hidup SEMASA RASULULLAH,harus depa bantai beliau juga la kut ni!.



SEKECIK ZARAH pun kalau yang baik,tetap baik....asai malaikat yang kat kanan tu `AGREES TULIS' kat buku dia,`repot' tu kat allah dah kira sangat bagus disisi allah!.



Credit is a credit when it is entitled....



KALAU DIA NAK PILIH NERAKA, lantak pi laa kat dia..it does not bother
me the least!


Abu Bakar Ab Rahman

saji said...

Sdr KGB Kampong

"Saudara Saji dah termakan jarum Hj Mazlan. Ada juga kelemahan Sdra Saji dalam mengutarakan hujahnya sehingga terperangkap dengan comment Hj Mazlan yang sumber hujahnya itu dipersoalkan kebenarannya."

Kalau sdr kata sumber hujah Hj Mazlan itu dipersoalkan kebenarannya, pahala bagi sdr membetulkannya jika sdr tahu sumber sahihnya. Sebaliknya dosa bagi sdr menyorokannya. Hujah Islamnya, ilmu termasuk maklumat milik Allah SWT yang dipinjamkan kepada sdr untuk kegunaan sdr dan pihak lain yang memerlukannya. Lebih2 lagi jika dikongsi bersama dalam pembahasan ini mampu menghidar fitnah! Itulah adab dan cara berbahas dalam Islam, seperti imam yang salah bacaannya makmum kena cepat betulkan dengan cara yang dibenarkan.

Jika sdr gagal berbuat demekian saya anggap style pemikiran sdr sekapal dengan TDM iaitu postmodernist

saji said...

Sdr Penghuni Desa dan rakan pembahas

Komen2 yang saya telah berikan terhadap TDM yang menyentuh program penswastaan yang beliau perkenalkan serta style pemikiran postmodernisnya adalah selaras dengan hasrat Dakj sendiri yang mahu menjadikan blog beliau ini sebagai tempat mengkritik dan membetulkan kerajaan UMNOBN kerana, menurut beliau, pembangkang kebelakangan ini sudah menjadi lemah untuk diharapkan membetukan kerajaan UMNOBN.

maae said...

Salam Datuk,

1.Teringat kembali cerita "Ketapang Group" satu waktu dulu.Datuk mungkin tahu kut..

2.Yang nak tahu..kumpulan ini ramai ahli-ahli nya yang pro'con'- boleh buat watak apa saja,malah jadi menteri pun boleh siap dengan gelaran sekali.Kerja mereka tolong atau 'con' orang siang malam. Temu janji di lobi-lobi hotel sahaja.

3.Ini lah "memoirs". Pros and Cons.

4.Jika TDM tulis yang benar,maka benar lah dalam garapan beliau. Kenapa nak di sangkal? Itu semua pengalaman tidak ternilai sebagai PM yang paling lama di tampuk kuasa

5.Jika pada fikiran kita benar terhadap apa yang tidak benar dalam tulisan memoirs TDM,beliau sudah nyatakan bahawa ramai yang akan tidak senang dengan nya.Terbuka minda pula rela di saman.

5.Jadi,setelah sekian lama dendam kesumat di dada, masa nya sudah tiba. Gelanggang sudah di buka.Apa lagi yang di debatkan di sini.Buang stim aje!

6.Cerita Politik yang baik nya, rakyat menagih belaan dan di bela. Yang keji nya di belakang tabir; janji? kuasa? siapa? hendak apa? Mereka boleh jadi dalam para 1,2,3 bila-bila masa mengabui rakyat jelata.

7.Baca,nilai dan kita ambil iktibar Perelokkan untuk wadah kekuatan utk generasi kita esok hari! Kita tidak mahu generasi yang di suruh angguk ...angguk, di suruh geleng ... geleng.Kepala jadi pusing!

8.Kata orang,baca akbar cina,anda akan sentiasa angguk,tanda berita yang anda baca sentiasa betul... Baca akabar melayu dan lain-lain nya, geleng, sah berita nya tak betul,tak de yang betul
(quote lawak)

9.Akhir nya...diri sendiri sahaja yang benar!

ayob said...

YB Dato',
Rata-rata pengunjung blog Dato adalah orang yang sama seperti Saji,Tinta Hitam,Haji Munawir,Dato Mazlan dan yang sewaktu dengannya. Yang jelas dan nyata mereka-mereka ini adalah orang yang kecewa untuk mendapat apa-apa projek pada masa pemerintahan Tun Mahathir, sebab itulah mereka-mereka ini tersangat memusuhi Tun sehingga sedikit pun tidak pernah mengiktiraf jasa-jasa Tun sebaliknya sanggup memusuhi dan menghina Tun dengan berbagai cara. Inilah contoh "Melayu mudah lupa", kekadang cuba mempamerkan diri yang mereka ini lebih cerdik dari Tun lah konon!! saya cabar mereka yang dua-tiga kerat ini masuk calon la di pilihan raya ke-13 nanti atau terus bertanding untuk jadi Perdana Menteri.
Inilah kerenah orang-orang melayu Dato yang sukar dikikis cepat perasaan,pendendam dan dengki hati bila melihat orang-orang melayu lain berjaya. Semoga Allah malaknati orang-orang seperti ini.

Penghuni Desa...

..............kalau macam tu, adakah perlu melayu dididik apabila telah disuap, kekenyangan, maka membenarkan apa yg salah?

rahimlpp@yahoo.com said...

Y.Bhg Dato'@ Saya berpendapat blog Dato' mempunyai pengaruh dan kedudukannya yang agak tinggi kerana Dato' seorang wartawan yang dihormati. Blog Dato' seharusnya menjadi suatu ruangan untuk membangunkan minda masyarakat dan memperjuangkan kepentingan ugama, bangsa dan negara. Dato' tidak harus membenarkan mereka yang pengecut mengambil kesempatan untuk mencemar, memfitnah atau membuat tuduhan yang berniat jahat bagi menjatuh kewibawaan orang lain. Menggunakan nama samaran untuk menulis sesuatu yang boleh menjatuh kewibawaan orang lain boleh dianggap pengecut malah lebih burok dari orang yang kita syaki.

2. Membuat fitnah tanpa bukti yang kukoh kepada pemimpin Negara khususnya kepada negarawan saperti Tun Dr Mahathir adalah suatu yang sangat tidak sesuai dalam blog Dato' yang berprestig ini. Saya khuatir kalau Dato' terus memberi ruang kepada pengecut saperti ini, akhirnya credibility Dato' sebagai wartawan ternama juga akan terjejas. Mereka yang berani membuat sesuatu kenyataan tidak harus berselindung disebalik nama samaran dan mesti berani mempertahankan setiap kenyataan yang debut.
Iklas,
Rahim

Yangretibase said...

Assalamualaikum,

You are a Malay, if your father is a Malay. You are a Chinese, if your father is a Chinese. You are an Indian, if your father is an Indian.

Tun Dr. Mahathir says in his book that he is a Malay. Yes, I very much agree with Tun M that he is a Malay, provided that Tun's father is a Malay.

However, if Tun Dr. Mahathir's father is not a Malay, then Tun Dr. Mahathir is not a Malay.

Wassalam.

saji said...

Sdr XERONINE

1.Saya dah beli MB dan baca overview of Value Management and related work written by Dr. Mohd Mazlan Che Mat, March 1st 2011, p.36. Di mana Dr Mohd Mazlan merupakan seorang QS

2. Saya boleh kata VM bidang kepakaran/specialization baru bagi mengatasi benda2 yang tak namapak oleh orang lain semasa proses merancang atau rekabentuk membabitkan projek mega atau kompleks,khasnya

3. Peranannya lebih kurang sama dengan Value Engineerang dan Building Economic iaitu menghasilkan produk atau perkhidmatan yang ada nilai harga /value for money melalui proses pengunjuran pinjamatan kos yang sesuai pada tempatnya membabitkan peringkat pembinaan dan post production management

4. Orang yang pakar VM ini mesti mahir dalam cost cycle analisis, di mana jika dikaitkan dengan projek MRT di Lembah Kelang yang ada masalah construction cost dari segi mensasarkan produk MRT yang ada nilai harga itu mereka boleh unjurkan kos saving antara pengambilan tanah dengan membina trowong untuk MRT

5.Mengenai VMnya diKLIA, Dr Mohd Mazlan cuma menceritakan mengenai projek ubahsuai dan menaiktaraf public washroomnya pada tahun 2008 bagi mengatasi masalah bau busuk yang, menurut beliau, berpunca daripada pemasangan kemasan tile yang tidak rata yang menakung air

OKJ said...

Salam DAKJ

Pertamanya, cukup susah nak dapatkan buku ini. Semua kedai sold out. Tapi akhirnya saya dapat beli buku ni di Kuching Sarawak beberapa hari lepas. Setakat ini, saya baru baca sampai MS 300.

Keduanya, tahniah diucapkan kepada Dato’ kerana Tun Dr Mahathir memang menghargai Dato’. Dalam bukunya, beliau secara specifik menyebut nama orang-ornag yg rapat dengannya termasuklah Dato’. Juga beliau mengikuti perkembangan Dato’ sehingga kini. Nama Dato’juga ada di dalam index bukunya.

Seterusnya, saya akui sejarah pasca kemerdekaaan memang tidak saya ketahui dengan tepat. Tetapi saya lebih percayakan penjelasan Tun Dr Mahathir di dalam bukunya. Bagi saya, beliau seorang yg jujur, berterus terang dan lebih dipercayai dari pemimpin lain di Malaysia termasuklah pemimpin PAS. Beliau juga a good listener, a good observer, a good physician, good in making money dan macam macam good lagi. Kalau diikutkan hati, saya nak tulis dua tiga mukasurat pujian untuk buku ini.

However, from my observation, most of his decisions are based on his instinct. There was no precise and concrete study before introducing a new agenda. Fortunately, he was lucky most of the time. Probably, he was so influenced and obsessed with his surgical base medicine. He also gave few examples where he did the laparotomy and with his naked eye, he tried to make a diagnosis, then only thought how to fix it? There is a joke about the basic philosophy of the surgeon, i.e. ‘to cut and see’. Honestly, I think the approach is correct on that time. He is the right person on the right time and at the right place.

In this millennium century, I think the surgical base philosophy is probably outdated. It has to change to the medical base philosophy. Nowadays, everybody talks about evidence based. We also categories the evidence based on how strong is the study(s) and summarize it as the level of recommendation. For me, I think this should be the future direction before making any major decision. And it is widely practiced in the developed countries. TQ.

abdullahngah said...

Barasngsiapa yang menghormati orang zalim maka dia juga turun zalim.Apatah lagi berkata saya amat menghormati.

Zalim terbahagi kepada dua. Satu, zalim pada diri sendiri dan dua,zalim kepada orang lain.

Allah berfirman, Inna Llaha la yahdi qauman zolimin.

Maksudnya,Allah tidak akan memberi pertunjuk kepada kaum zalim.

Oleh itu kita kena ingat jangan sekali kali menghormati orang zalim, maka jadilah zalim.

KU Li sebut Tun Mahathir berbohong mengatakan yang dia terbabit dengan politik wang semasa bertanding merebut jawatan presiden umno dulu.

barangsiapa yang berbohong dia adalah seorang yang zalim kepada orang lain dan zalim pada diri sendiri yang jelas telah mencampakkan dalam kebinasaan.

Anonymous said...

Assalamualaikum WBT Dato'

Lama tak menjengah ke blog Dato', masa tak mengizinkan. Rindu rasanya. Apa pun, terima kasih atas tulisan mengenai memoir Tun Mahathir... ada juga membantu saya tahu serba sedikit tentang kandungannya - tak tahu bilalah saya boleh mula baca.

Saya cuma nak tanya kalau tulisan Tun itu ada masukkan cerita mengenai usaha dan pendirian Tun supaya membantu ekonomi Melayu di Kelantan, yang tak ramai tahu, memandangkan banyak kisah-kisah sulit dan rahsia yang dimasukkan dalam buku itu.


Mom-o-Success

saji said...

Dato Mazlan, antara lain berkata, "Dia (TDM) amat marah kapada Lee Kuan yew dan mengechilkan peranan Lee.tapi kita tidak dapat nafikan kejayaan Singapora di bawah Lee Kuan Yew.Negeri yang berseh dengan rasuah.negeri yang mempunyai reserve yang tinggi,negeri yang berdispline.

Di Singapura jika menteri tahu yang ia akan di siasah dengan rasuah,dia akan bunoh diri.Sudah ada 3 menteri bunoh diri.Di malaysia jika Pak Menteri di siasat rasuah,dia akan berkata menteri lain pun ambil.

Mahathir tiada tandingannya dengan Lee.Macam langit dengan bumi.samasa Mahathir rasuah amat ketara sekali.Tidak payah saya cerita.jika tidak masakan ada menteri yang boleh hisap curut berharga sabatang $150rgt.Pakai baji BROINi dan suitnya berharga $30,000 ribu.Pergi shopping di London dan Dubai sampai bawa balek 10 beg besar."

Sebelum ini, saya mengaitkan style pemikiran matan PM, TDM, dari sudut senibina, sebagai berpemikiran postmodernist yang merupakan salah satu cabang senibina moden.

Satu lagi cabang style senibina moden ialah brutalism yang dicetuskan oleh arkitek Pranchis, Le Corbusier yang merupakan style senibina yang menekankan ciri-ciri pemikiran arkitek yang berterskan keikhlasan dan ketelusan dalam mempamirkan bahan binaan kemasan yang, bagi saya, boleh dikaitkan dengan style pemikiran Lee Kuan Yew berdasarkan apa yang Dato cuba jelaskan di atas.

Contoh bangunan tempatan yang mempaparkan senibina style brutalism ialah HKL dan Bank Negara HQ iaitu style senibina yang mudah dikenali dengan paparan permukaan konkrit terdedah yang kelihatan brutal atau kasar itu.Dan boleh dikatakan kesemua generasi moden jambatan konkrit di negara ini mempaparkan senibina jambatan style brutalism

Apa yang saya tahu, ramai orang di negara ini yang amat sukakan senibina style postmodernism berbanding dengan style brutalism yang saya kaitkan dengan style pemikiran LKY itu. Malah jika Dato berkunjung ke HKL Dato akan namapak permukaan konkrit terdedah yang brutal itu telah dicatkan oleh pihak penyelenggaraan HKL

Anonymous said...

Hj. Munawir
Saya rasa kamu ini ketinggalan zaman, apakah kamu tidak tahu mengapa Tun Mahathir amat marah kepada Muhd. Rahmat? Apakah kamu tidak tengok TV di mana Muhd. Rahmat mengeluarkan statement memarahi Tun kononnya beliau menyokong Pak Lah pada masa itu(tak payahlah saya cerita apa yang beliau kata rasanya rakyat Malaysia semua tahu dan dengar) bertapa hinanya Tun di mata beliau pada masa itu padahal semasa pemerintahan Tun, Tun tetap mengangkat beliau sebagai menteri dan menjadi duta Malaysia ke Indonesia walau pun kalah dalam pilihan raya, tetapi dia sanggup memusuhi Tun di saat Tun sudah tidak ada kuasa. Inilah dasar "Melayu mudah lupa", jadi dengan cerita saya di atas, kiranya kalau kamu di tempat Tun bagaimana? Tetapi itulah Tun seorang yang terlalu sabar dan jujur, walaupun hatinya disakiti tetapi semasa kematian Muhd. Rahmat beliau tetap menyampaikan ucapan takziah kepada isteri Muhd. Rahmat siap dengan terima kasih dan puji-pujian sekali terhadap Muhd. Rahmat semasa bertugas di bawah beliau. Takkan kamu tak tahu ini semua wahai Hj. Munawir kata kenal semua menteri!! ataupun kamu buat-buat tak tahu demi hati busuk kamu itu!!.
Sudah-sudahlah kamu menghina dan mengaibkan Tun, dosanya tak tertanggung oleh kamu di akhirat nanti. Kamu tu dah bergelar "Hj" sepatutnya bersangka baik sesama umat manusia bukan mengumpat dan mengeji. Semoga Allah menyedarkan kamu.

Sarip Dol....

Anonymous said...

Abdullah Ngah,

Awak ni tak zalim ke mengata orang? Jangan kata orang lain zalim dan pandai gunakan firman Allah !!!

Jangan gunakan firman Allah jika diri sendiri belum tentu baiknya.

Lebeh baik diam !!! Jauhilah dari kata-kata yang tidak mendatangkan faedah pada diri sendiri. Apa daaaaah !!!


-pian-

Anonymous said...

Sdra Saji,
Kalau sdra percaya bahawa hujah Hj Mazlan tu sahih. Sahihlah !!

Saya tak tahu. Saya diam. Tak nak komen. Tapi saya tidak akan terima hujah Hj Mazlan dan termakan jarum pasal saya tak tahu latar belakangnya.Siapa dia?

Sdra Saji tahu siapa Hj Mazlan ni?
KGB Kampong

Yangretibase said...

Assalamualaikum,

Kasihan Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Berasa hairan amat saya, mengapa tiada seorang ulama UMNO pun yang bersimpati, menyayangi dan mengasihi Tun dengan sejujur keikhlasan. Semuanya bersikap hipokrit terhadapnya, sehinggakan anaknya sendiri, Datuk Mukhriz, mempertahankan 'kesilapan' ayahnya sampai tergamak mencabar Anwar Ibrahim untuk menyaman ayahnya itu sebanyak RM100 juta atau RM200 juta.

Ke mana menghilangnya TS Harussani Zakaria dan 40 orang ulama muda UMNO? Sampai hatinya mereka membiarkan Tun M terus bergelumang dengan dosa, padahal saya yakin, umum mengetahui bahawa buku memoir karangan Tun Mahathir itu bukannya mengandungi 100% kebenaran!

Tidak mengapalah. Biar saya, Yangretibase sahajalah yang dengan ikhlasnya mengulangi nasihat saya agar Tun Dr Mahathir memilih waktu matinya yang baik.

Terdapat hanya beberapa langkah yang mudah:
i. Ucapkan lafaz taubat nasuha.
ii. Buat pengumuman penarikan balik setiap naskhah yang sudah terjual.
iii. Buat pengisytiharan bahawa pembetulan ke atas bukunya itu akan dilakukan sehingga buku memoir setebal 843 halaman itu mengandungi seratus peratus kebenaran persis sebuah kitab.
iv. Edarkan semula.

Saya yakin, kalau Allah SWT menjempt kembali Tun M setelah buku itu menjadi kitab, maka itulah sebaik-baik waktu bagi Tun M dan selamatlah Tun M di alam sana; namun kalau tidak, saya khuatir bukunya itu akan menjadi sumber dosanya yang berkekalan baginya
di alam sana.

Berani saya tegaskan bahawa pembaca buku memoirnya itu juga tidak terlepas daripada menanggung dosa.

Wassalam. Saya ikhlas. Tolong maafkan saya.

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
DAKJ
Izinkan,

Salam kasih sayang para bloggers semua,
Terima kasih atas komentar (pro & con) kalian kerana belum sempat membeli/membaca memoirs Ayahanda Tun sudah pun dapat 'feedbacks'

Terdapat bermacam2 komen..ada yang berunsur dendam dan fitnah dan ada yang hp6 kebenarannya.

Bagi kami, buku Dr. Mahathir nyata kebenarannya. Telah pun siap dan dijual dipasaran. Itu hakikatnya.

Adakah isi memoirs beliau satu kebenaran atau penipuan kami akan nilaikan (dalam hati) selepas membaca keseluruhan nya.

Kami berasa tiada siapa jua yang berhak menjatuhkan hukum melainkan ALLAH SWT. Insan yang berhati mulia akur akan rukun Iman ( qadho dan kadak) dan akur bahawa hak bertaubat atau insaf terletak dibahu setiap individu yang telah baligh dan merdeka...siapa kita yang hendak mengata orang lain..

NAFSU BERKATA2 MELALUI MULUT
IMAN BERKATA2 MELALUI HATI

Apa jua pun, kami amat bersyukur kehadrat Allah swt kerana mezahirkan seorang pemimpin Melayu/Islam yang telah memperjuangkan bangsa MELAYU hingga diikhtiraf dipentas DUNIA (PBB)
Menitis airmata kegembiraan melihat Tan Sri Razali Ismail berbaju Melayu, berSongkok Orang Bagak (SOB) berucap dalam BAHASA MELAYU dengan penuh bersemangat sebagi Presiden 'Security Council' ketika itu.
Maka tergerak hati ketika itu menyematkan penghargaan kami terhadap beliau.

TUTUR PENGHARGAAN BANGSA

MEI 13, 1969 IA BERMULA
MELEDAH BANJARAN PEMISAH
MENGALIR DEBU DAN LAHAR
DIANTARA DARAH DAN NANAH
MERESAP DICECAIRAN BUMI BANGSA
KEKAYAAN PUSAKA BANGSA DIMILIKI SEMUA

NAFSU HAIWAN MENGUASAI JIWA RAGA
DENYUT NADI HASAT DENGKI
MERAH, MEMBAHANG, MENYALA
SLOGAN MELAYU BERDILEMA
MERANGSANG PEJUANGAN BANGSA

BANGUN TEGAK BERDIRI
MEROBOH, MENCANAI
WALAUPUN MULANYA KERINGAT DAN AIRMATA
PERIT, PEDIH, RINTIHAN

DALAM PENENTU BELUM PENGHUJUNG
MENGORAK LANGKAH, MENGATUR CARA
MENITI PERMATANG, PENENTU JUANG
KINI, BANGSA MU MULA MENGANGKAT MUKA
TIADA EJEKAN KATA HINA

TETAPI SAMPAI DETIK BILA BERTAHAN LAMA
DASAR EKONOMI BARU, PANDANG KETIMUR
WAWASAN 2020 BUKAN TITIK PENYUDAH
BAGI GENERASI MENDATANG IA BERMULA

MELAYU TAK HILANG DIDUNIA BUKAN DENDANGAN
TETAPI LANDASAN PERJUANGAN

DEMIKIAN SURATAN ILMU ALLAH
BANGSA MELAYU MELANGKAH MEGAH
MENJULANG PANJI PANJI BUMI BERTUAH
ANAK WATAN PUSAKA BANGSA

MAHATHIR, NAMA MU MEKAR SEGAR
SEPERTI MAWAR DITITIS EMBUN PAGI
MANIS DIKATA
HILANG MU KU CARI
PERGI MU KU NANTI
PULANG MU KU TUNGGU

KAU LAYAK MENERIMA ANUGERAH
RIMBUN PELINDUNG UNTUK SEMUA
AYAHANDA, TUTUR PENGHARGAAN BANGSA
BONDA, UNTUK ISTERI TERCINTA

DEMIKIAN KELUHAN RINDU
DARI RAKYAT BANGSA MU
YANG PUNYA PERASAAN
DARAH, DAGING, TULANG, URAT SARAF
YANG MENJUNJUNG FALSAFAH PERJUANGAN BANGSA MU
UNTUK BANGSA MU MELAYU, SELAGI IANYA BERGELAR MELAYU.

SALAM KASIH DAN SAYANG KAMI
AYAHANDA RAKYAT TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD
SALAM KASIH DAN SAYANG KAMI
BONDA RAKYAT TUN DR. SITI HASMAH ALI

ALFATIHAH, AMIN.

pakbelalang said...

I just bought Tun M's memoir 3 days ago. Quite interesting reading it through and to ponder his achievements and his failures and also all the controversies.

Yes, a good reading material and deserves to be kept in my small library at home for my grand boy to read and treasure it in future.

What a great leader he is !!!

tokman said...

Have you ever heard of an author writing 'bad' about himself in his memoirs? Just read it if you have bought it and do refrain from making nasty remarks if you want to comment as only Allah swt knows the truth and He has his ways of dealing with those who go against His teachings! Regarding some 'incidents' that Tun missed out, well as he said...'Melayu mudah lupa!'

abdullahngah said...

Anonymous,

Kalau takut dengan zalim jangan zalimlah.

Saya hanya sebut saja agar orang yang mengakui beragama Islam sedar dan beringat ingat.

jangan buat zalim pada diri sendiri.

Minum arak, makan riba dan makan rasuah zalim namanya.

mereka ini Allah tak akan beri pertunjuk.

Sebab itu mereka tak rasa salah dengan perbuatan tersebut.

Bukan setakat itu saja, malah mendadik dada dan takbur.

Atas sebab itulah Allah ingatkan kita jangan jadi macam yahudi dan jangan ikut orang kafir.

Arak adalah minuman orang yang berdosa dan kafir. Demikian zina.Apatah lagi riba dan rasuah.

martabatmelayu said...

KESILAPAN NAJIB MENYERAH TANAH KTM KEPADA SINGAPURA

Dari Tengku, Hussein Onn, Razak, Mahathir semua mempertahank kan Tanah Melayu dan KTM kenapa pula Najib sekarang menyerah. Singapura menang.
Singapura sakit mata melihat maseh ada lagi papan tanda TANAH MELAYU di Tanjung Pagar. Sejarah Singapura dan Malaysia adalah satu, sejarah tidak bolih di jual beli, di tukar ganti, tidak bolih di lupakan dan yang paling BIADAP menyerahkan kepada musuh untuk kepentingan mereka.

Najib seharusnya mengadakan referendum atau parliment approval sebelum menyerah Tanah Melayu yang terakhir di Singapura, dengan STASION nya yg paling INDAH DAN BERSEJARAH.
STASION KTM HARUS DI PELIHARA DAN DIMILIKI OLIH WARISAN MALAYSIA.
Kerana Cina Spura tidak akan amanah terhadap sejarah melayu.

Turunlah, ziarah, ambil photo, nangislah, tanah Melayu ini akan hilang buat selamanya.
Singapura menang. Najib menyerah.
Anehnya, tanah yang di tukar ganti adalah tanah yang di rampas dari waris kesultanan Melayu yang sudah hilang martabat dan maruah bangsa.
Tanah yang di tukar ganti pula adalah tanah yang kerajaan Singapura rampas dari Kesultanan Melayu Singapura yang sudah lenyap di Singapura.

MENGAPA TIDAK ADA NATIONAL REFERENDUM ATAU PARLIMEN APPROVAL SEBELUM NAJIB BUAT PENYERAHAN... apa tu tanah bapak dia ke??
Bangun dan bersuaralah rakyat Melayu.


NAJIB MELATAH DAN MENYERAH KEPADA SINGAPURA.
Bila Najib britahu Malaysia akan serah Tanah KTM, Spura bersorak. Media dan lidah pengarang akhbar Spura berkata Malaysia mundur, korupsi dan memerlukan Spura utk maju, bukan ucapan terima kaseh. Cina Spura menang, Melayu kalah.
Apakah High Comm Malaysia tidur ke dan tidak beri comment?
Jika Najib serahkan tanah KTM keretapi tanah melayu kepada singapura, mak LENGKAPLAH hasrat kemahuan kerajaan Cina Singapura untuk melenyapkan semua saki baki kesan sejarah Melayu di Singapura, hapuskan kesan ia adalah asal dari tanah melayu.
Mula lagi ia sudah hancurkan tempatan orang melayu, rampas Malay Reserve Land untuk org Melayu pemberian dari British,
neval base KD Malaya sudah kena halau,
di tuntut Pulau Batu Putih,
tukar namanama jalan Melayu,
kuburkan dan lenyapkan wariswaris sultan melayu,
nama sekolah seperti Kota Raja, Sang Nila Utama di lenyapkan di ganti dengan nama mandarin,
kisah sejarah Melayu di sekolah diketepikan, suara azan di setiap masjid di perlahankan,
bahasa melayu sudah hampir lenyap, dari papantanda dan risalah,
walaupun dalam perlembagaan bahasa melayu bahasa rasmi singapura,
orang melayu sudah jadi kaum yang termiskin di singapura,
banyak lagi polici ‘ethnik cleansing ‘ yang orang melayu kena di spura, tapi orang melayu singapurapura sudah jadi takut untuk bersuara, mata dan fikiran sudah dikunci olih kerajaan.

Spura kerajaan yang sangat antiMelayu, anti Malaysia, ia sudah lupa bahawa Tengku telah beri pulau Spura percuma kepada Kuan Yew.

Anonymous said...

Salam DAKJ

Tun Dr Mahathir (TDM) merupakan bekas Perdana Menteri Malaysia yang ke-4. Beliau merupakan Perdana Menteri Malaysia yang paling lama mentadbir Malaysia iaitu sejak tahun 1981 hingga tahun 2003, 22 tahun. Sekiranya dinisbahkan dengan “usia kemerdekaan” Malaysia, kira- kira 42% daripada usia Malaysia ditadbir oleh beliau. Maka tidak salah jika kita katakan apa jua kerosakan yang ada di depan mata kita sekarang merupakan hasil tangan beliau. Di celah- celah menara KLCC yang dibangga-banggakan itu, di situ jualah kerosakan turut berlaku.

Masyarakat sering memandang TDM sebagai bapa pemodenan. Namun yang menyedihkan, ukuran pemodenan itu dilihat dari sudut pemodenan menurut ukuran kapitalisme - naiknya KDNK, bertambahnya kuasa membeli rakyat, banyaknya pusat- pusat membeli belah, bangunan pencakar langit yang tumbuh bak cendawan selepas hujan dan sebagainya. Tetapi dalam Islam, apalah ertinya pemodenan sedemikian jika ia menghantar kepada kemurkaan Allah? Apakah dengan bertambahnya bangunan pencakar langit dan projek- projek mega mampu untuk menebus dosa pemimpin kerana gagal menerapkan hukum Islam ke atas masyarakat?

Kapitalis pastinya akan memandang kemajuan dari segi material tanpa melihat keredhaan Allah sebagai kayu ukur utama. Maka tidak hairanlah kita melihat beliau melenting bila beliau dikatakan telah menyebabkan kerugian sebanyak RM100 billion sepanjang pemerintahannya. Hakikatnya, bukan itu yang seharusnya dilihat sebagai ukuran ‘kerugian’ yang dialami ketika pemerintahan TDM. Lihatlah anak-anak muda dan orang tua yang tidak berakhlak, seks bebas, jenayah, rasuah dan pelbagai keruntuhan moral serta pertambahan jenayah yang berlaku selama 42% riwayat Malaysia diperintah oleh TDM – hasil tidak diterapkan Islam secara menyeluruh – inilah yang seharusnya dilihat sebagai tolok ukur utama dalam menilai pemerintahan beliau. Sejak Malaysia merdeka sehinggalah TDM dan kini Najib, Islam masih belum diterapkan sepenuhnya, sedangkan Allah telah berfirman :
“Apakah hukum Jahiliyyah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?” [TMQ al-Ma’idah (5):50].

“...dan barangsiapa yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir” [TMQ al-Ma’idah (5):44].

“...dan barangsiapa yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang zalim” [TMQ al-Ma’idah (5):45].

“...dan barangsiapa yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang fasik” [TMQ al-Ma’idah (5):47].

Hidup selepas kematian merupakan perkara yang pasti dilalui oleh semua manusia. Kehidupan selepas kematian itulah merupakan kehidupan yang abadi selama- lamanya. Kepada pemimpin- pemimpin umat Islam yang masih berkuasa, takutilah Allah dengan menerapkan hukum-Nya. Janganlah mengkhianati Allah dan Rasulnya dengan tidak menerapkan peraturan Allah, malah menginjak- injaknya dan melemparkannya jauh di belakang. Sesungguhnya, sekiranya kalian menerapkan hukum Allah, mahligai yang kalian bakal duduki di akhirat nanti jauh lebih baik daripada mahligai palsu tempat kalian bersemayam di dunia hari ini. Dan sesungguhnya, janji Allah itu adalah benar dan azab Allah itu pun benar.

Akmal,Terengganu

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
DAKJ
Izinkan,

Akmal,Terengganu 7:55 AM

Salam kasih sayang sdr. Akmal,

Terima kasih. Izinkan kami berkongsi pendapat tentang manusia yang hidup dengan ILMU kurnian Allah.

Manusia yang BERIMAN tidak akan mengeluh hidup dalam apa jua keaadan dan tidak akan terpengaruh dengan keadaan dikelilingnya, ibarat ikan yang HIDUP didalam air laut yang masin.. ianya tidak akan MASIN!…

PENGETAHUAN PENGARUH NAFSU
ILMU PENGARUH IMAN

ALFATIHAH, AMIN.
Ps. Sang Lebah TIDAK akan bersarang pada dahan yang RAPUH!..

saji said...

Sdr Akmal,Terengganu

Kalau sdr kata, kerjaan UMNOBN gagal menerapkan hukum Islam ke atas masyarakat sepenuhnya, boleh sdr senaraikan hukum-hukum Islam yang kerajaan UMNOBN belum terapkan hingga kini?

Anonymous said...

Akmal,

Semua negara Arab adalah negara Islam. Apa dah jadi kepada negara-negara Islam. Semuanya hancur !!! Tak ada satu pun yang boleh dibuat contoh sebagai negara Islam yang unggul.

Sebutlah hujah-hujah berjela-jela dengan ayat-ayat Quran tapi mengapa negara-negara Islam yang kaya dengan minyak yang dianugerahkan Allah semuanya haprak dan HP6?

Sekurang-kurangnya Malaysia dah maju kehadapan dengan berbagai kemajuan.

Mengeluarkan hujah dan nasihat memang senang tapi apabila dah dapat kuasa satu benda tak menjadi. Apa sebabnya. Pasal kita hanya pandai cakap sahaja. Tapi hasil tak kemana. Typical of Malay mentality. Syok sendiri je !!!

Allah suruh kita berusaha memajukan diri didunia dan akhirat. Segala perkara yang baik dilakukan ada ganjarannya dari Allah. Tak payah cerita pasal kapitalis dan lain lain.

-sedap cakap-

saji said...

Sdr sedap cakap

"Mengeluarkan hujah dan nasihat memang senang tapi apabila dah dapat kuasa satu benda tak menjadi. Apa sebabnya. Pasal kita hanya pandai cakap sahaja. Tapi hasil tak kemana. Typical of Malay mentality. Syok sendiri je !!!"

Komen:

1. Setuju dengan pandngan sdr yang mengatakan kita hanya pandai bercakap sahaja jika ganti nama kita yang sdr maksudkan itu ialah golongan ulamak dan golongan kemanusiaan serta teknikal kita yang bercakap dan berfikir seperti ulamak

2. Apapun saya sudah atasinya dengan membuat penyelidikan secara kumpulan atau jemaah seperti yang disarankan oleh Dr Yusuf al-Qaradawi (maksudnya ijtihad kumpulan) di peringkat universiti yang memerlukan pergabungan tenaga, pemikiran dan kepakaran individu penyelidik dalam bidang muamalat Islam, pakar sains sosial dan pembangunan Islam, pakar pengurusan projek dan strategi dan arkitek. Penyelidikan yang dimaksukdan ialah Ke arah pembentukan sistem pengurusan projek yang berteraskan Islam yang kajian teksnya telah selesai pada 31/12/2010.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).