About Me

My Photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).

Friday, July 29, 2011

"Housekeeping", Benda Remeh dan Benda Penting


A Kadir Jasin

DALAM tampalan (posting) kali ini, saya memohon izin untuk menyebut beberapa hal penyelenggaraan (housekeeping), khasnya bagi mengatasi masalah yang timbul akibat penguatkuasaan format baru oleh Blogger.com.

1. Saya mulakan dengan mengucapkan terima kasih kepada para pelawat, pengikut tetap (followers) dan pembahas. Lawatan ke blog kita ini tidaklah seramai blog popular umpama Che Det dan Rocky’s Bru. Lawatan ke blog kita baru menghampiri (4.97 juta). Tetapi pengikut tetap kita agak ramai – 1,185 orang;

2. Kita ucapkan selamat datang kepada pembahas baru, tidak kira pembahas bebas, pembahas berparti atau “laskar siber” (cyber trooper). Semuanya dialu-alukan cuma diharapkan janganlah terlalu taasub dan emosional sehingga sanggup maki-hamun dan mencarut; dan

3. Akibat penukaran format, tugas saya membaca dan menyiarkan komen menjadi lebih sukar, mengambil masa dan berisiko. Jadi, bagi memudahkan sikit tugas saya di samping menjamin komen saudara dan saudari disiarkan lebih cepat serta mengurangkan kemungkinan dipadamkan, saya memohon kerjasama berikut:-

i. Tuliskan nama saudara – sebenar atau samaran – di permulaan dan akhiran komen;

ii. Saya bercadang tidak membenarkan lagi pembahas menggunakan pengenalan “anomymous.”; dan

iii. Tolong ringkaskan komen. Kalau nak tulis panjang, tolong pecahkan kepada beberapa bahagian.

Nostalgia Pagi Berhujan

Pagi ini hujan. Saya jadi nostalgik. Teringat masa di kampung. Pada hari begini, paling nikmat berselimut kain sentung sambil minum kopi atau teh susu dengan ubi kayu rebus atau nasi pulut ikan masin.

Saya juga nostalgik mengenai zaman Malaya dan Malaysia jaguh bola Asia. Era Abdul Ghani Minhat, Santokh Singh, Isa Bakar, Soh Chin Aun, Namat Abdullah, Shukor Salleh, Ooi Hock Kheng dan N. Baskaran.

Tapi saya langsung tidak tersentuh dengan kekalahan Malaysia di kaki Singapura semalam. Yang saya bimbang ialah kalau Malaysia menang, mungkin ada politikus yang kemaruk perbatuan politik (political milage) akan isytihar cuti atau buat kerja-kerja tak masuk akal yang lain. Alhamdullah.

Teringin juga nak cadang supaya kita “kasi” Harimau Malaya. Mana tahu, mungkin Harimau Malaya akan jadi kuat macam Laksamana Cheng Ho yang terkenal itu. Dia berketurunan Mongol dan dikasi oleh Maharaja China apabila Mongol kalah. Dia menjadi seorang hulubalang yang sangat hebat dan melayari lautan hingga ke Afrika.

Terfikir juga mengenai tukar seks. Tapi itu tak dibenarkan oleh Islam dan dalam sukan pun tak diterima. Kalau tidak, skuad Harimau Malaya boleh cuba masuk bertanding Piala Dunia Wanita FIFA. Itu pun belum tentu cemerlang.

Lebih berpotensi kalau kita “paksa” pendatang Afrika yang ada dalam penjara dan pusat tahanan pendatang kita main bola. Kalau mereka tunjuk bakat, kita beri mereka kewarganegaraan dan wakili kita.

Kemudian kita “paksa” lanun-lanun Somalia berlatih dan ambil bahagian dalam larian maraton. Kalau mereka berbakat, kita ampunkan kesalahan mereka dan berikan kewarganegaraan.

Mengenai semester universiti disesuaikan supaya pelajar Hindu boleh rayakan Deepavali, saya tak mahu komen. Dulu pun pelajar Hindu rayakan Deepavali juga. Tapi yang saya tahu, di India hanya pelajar tahun pertama dapat cuti semester 20 hari setahun. Lepas itu tak ada cuti semester lagi. Kalau mahu cuti, kena mohon syaratnya hadiri 80 peratus kuliah.

Kita di Malaysia ni dah jadi negara cuti, negara ambil hati dan negara pancing undi. Takut-takut kaum majoriti menjadi mangsa kepada tirani oleh minoriti (tyranny of the minority). Wallahualam.

Tuesday, July 19, 2011

Tegur Pemimpin Hak Rakyat Jelata


A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

KITA belajar daripada ibu bapa kita. Bernasib baiklah anak-anak yang mempunyai ibu bapa yang sempurna – akal, tubuh badan, kesihatan, iman dan moral. Jadi, benarlah kata pepatah, bapa borek anak rintik. Ke mana tumpah kuah kalau tidak ke nasi.

Saya adalah anak emak dan ayah saya. Salah satu ilmu dan panduan yang ayah saya ajarkan ialah “dengar teguran dan jangan takut menegur.”

Dulu kita jaga tepi kain orang. Apabila di masjid atau surau, kita memang jaga tepi kain orang. Kalau tepi kain orang kena najis dan lumpur atau carik sehingga dedah aurat, kita tegur. Kita tidak mahu najis dan kekotoran seorang jemaah mencacat solat berjemaah.

Kita jaga tepi kain jiran-jiran kerana kita tidak mahu anak-anak mereka jadi budak jahat dan ganggu ketenteraman kampung.

Kita bagi tahu mereka dan kita tegur anak-anak mereka. Mereka tidak marah kepada kita. Silap hari bulan, anak yang diadukan itu yang kena tempeleng. Saya pun pernah ditegur atau, dalam bahasa jalanan hari ini, kena sound, oleh jiran-jiran kerana buat bising, curi buah rumia (kundang) Pak Su Salleh atau kurang sopan di majlis kenduri. Saya terhutang budi kepada mereka kerana menjaga tepi kain keluarga saya.

Hari ini, jaga tepi kain menjadi ungkapan kotor. Silap-silap kena maki atau penumbuk di muka. Dulu kita jaga tepi kain orang demi kebaikan kerana adat berjiran saling tegur-menegur dan ingat-mengingati.

Hasil ajaran itu, saya tidak berasa bersalah menegur, apatah lagi menegur orang yang kita pilih, kita upah dan kita restui untuk memimpin kita.

Sama ada secara sulit atau secara terbuka, secara lisan atau melalui tulisan, saya sentiasa menjaga tepi kain mereka kerana kalau kain mereka penuh najis, bagaimanakah mereka boleh “mengimamkan” kita.

Tidak kira Dr Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim, Daim Zainuddin, Abdullah Ahmad Badawi, Mohd Najib Abdul Razak, Muhammad Muhammad Taib, Abdul Rahim Tamby Chik atau Dr Khir Toyo dan ramai lagi saya tegur.

Saya mulakan dengan “menegur” mereka secara sulit. Seelok-eloknya secara bersemuka kerana saya perlu menjaga air muka mereka. Ada kalanya saya mengutus surat.

Ketika pilihan raya umum 1999 dan selepasnya saya “menegur” pendekatan dan cara kerajaan dan Barisan Nasional menangani isu Anwar.

Saya terpaksa “menegur” kerana selama hampir 16 tahun – sebagai wartawan dan pengarang – antara tugas wajib saya adalah mempromosikan Anwar.

Ketika di puncak kemasyhurannya, Anwar adalah “untouchable” dan “could do no wrong” – tidak boleh dicuit dan tidak mungkin melakukan kesalahan. Segala bisikan saya – seperti bisikan ramai orang lain – ditolak sebagai iri hati dan fitnah.

Apabila saya menulis sebuah pojok mengenai Brutus menikam Julius Caesar dari belakang dalam kolum “Kunta Kinte” Berita Harian, ia diberhentikan serta-merta. Waktu itu, media massa difrancaiskan kepada Anwar. Pengarang lantikan Anwar amat berkuasa.

 Menegur dan Ditegur

Saya “menegur” mengenai beban peribadi pemimpin BN akibat gerak-geri mereka, campur tangan ahli keluarga mereka dan perniagaan anak-anak mereka.

 Selepas PRU 1999, giliran saya pula “disound” kerana “menegur” kaedah kempen iklan BN dan ingkar arahan.  Turut kena “sound” adalah Quek Leng Chan yang ketika itu menguasai kumpulan akhbar Nanyang.

Menjelang pertengahan tahun 2000 saya mendapati saya tidak dapat lagi meneruskan tugas sebagai Ketua Pengarang Kumpulan NSTP tanpa kehilangan saki-baki kredibiliti saya. Maka saya pun meletakkan jawatan. Quek pula menjual kepentingannya dalam Kumpulan Nanyang.

Apabila Anwar berucap kepada badan pemikir swasta Amerika, Council on Foreign Relations di New York ketika Krisis Kewangan Asia sedang memuncak (September, 1998 ), saya berada di situ dan “menegur” beliau.

Saya berkata, walaupun penghujahan beliau mengenai teori “constructive destruction” ciptaan Joseph Schumpeter dalam tesisnya mengenai kapitalisme, sosialisme dan demokrasi pada tahun 1942 mendapat sambutan hangat daripada audiens Amerika, ia mungkin tidak disenangi bosnya di Kuala Lumpur.Ringkasnya, Anwar dan penulis ucapannya menganggap Krisis Kewangan Asia 1997/98 sebagai kemusnahan yang membina.

Kemudian, ketika saya bersama beliau di dalam kamarnya di hotel JW Marriott, Washington DC, Anwar mendapat panggilan daripada kawan akrabnya, Michel Camdessus, yang ketika itu menjadi Pengarah Urusan Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF). Sekali lagi saya “sound” beliau dengan mengatakan yang bosnya di Kuala Lumpur tidak begitu senang hati dengan percubaan campur tangan IMF.

Saya “sound” Abdullah mengenai cara beliau mengawal media massa, Mohd Najib mengenai rumah tangganya (seperti pernah saya katakan, saya kenal Mohd Najib sejak 1977), Muhammad Taib dan Dr Khir Toyo mengenai pengagihan tanah negeri untuk pembangunan dan Abdul Rahim mengenai gaya hidupnya.

Saya mengingatkan Muhammad Taib dan Dr Khir Toyo mengenai pendahulu mereka yang jatuh kerana skandal dan rasuah.

Tegur Bukan Kerana Benci

Saya tegur kerana saya berasa itu tanggungjawab saya. Sebagai wartawan dan pengarang media arus perdana ketika itu, beban mereka adalah beban saya.

Tentulah tidak semua mereka suka saya menegur mereka. Apatah lagi apabila teguran itu menyentuh hal-hal peribadi dan keluarga mereka. Dan kita tentulah tidak popular dengan membuat teguran itu.

Tetapi bagi saya mudah saja, seorang pemimpin yang tidak bersedia ditegur atau tidak mengendahkan teguran lambat-laun akan tersesat jalan, ditolak oleh rakyat jelata dan mungkin juga diheret ke muka pengadilan, lebih-lebih lagilah apabila berlaku pertukaran parti yang memerintah.

Lihatlah apa yang berlaku di Thailand dan Taiwan, dan kini di negara-negara Arab. Lihatlah apa yang terjadi kepada Hosni Mubarak di Mesir dan Zine El Abidine Ben Ali di Tunisia. Atau yang lebih dekat, Suharto di Indonesia.

Pendek kata, pendirian saya mudah saja dan saya kerap mengulanginya. Kita pilih pemimpin melalui pilihan raya. Kita beri mereka kepercayaan. Kita beri mereka upah. Kita bayar cukai. Kita tidak pernah pilih isteri, anak-pinak, suku-sakat dan sahabat-handai mereka.

Kita beri kuasa kepada mereka bukan untuk difrancaiskan kepada kaum keluarga, sahabat-handai dan FOPM.

PS: Mengenai Mohd Najib menjalin perhubungan diplomatik dengan Vetican, saya dapati berita pesanan rungkas The Star yang berbunyi “Najib meets Pope and announces diplomatic ties with the Vetican to help promote values of moderation and harmony” sangat memeranjatkan.

  1. Adakah selama ini kita tidak mempromosi dan mengamalkan  nilai-nilai sederhana dan harmoni?
  2. Apakah Islam, agama rasmi Persekutuan, dan budaya Melayu, teras budaya kebangsaan, tidak menekankan kesederhanaan dan keharmonian;
  3. Apakah kita memerlukan bantuan Vetican untuk mempromosikan nilai-nilai sederhana dan harmoni?; dan
  4. Bukan semua orang Kristian Malaysia berkiblatkan Vetican. Bancian penduduk tahun 2000 menunjukkan ada 9.1 peratus penganut Kristian yang terdiri daripada Anglican, Baptist, Bretheren, Lutheran, Methodist, Presbyterian dan Roman Katolik.
Wallahualam.


Monday, July 11, 2011

Father & Son, Government & People


A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

[WHEN commenting, please state your name/pseudonym at the beginning of your comment. Also please make it as brief as possible or break it up into parts and send separately. I am having difficulty mastering new blog format. Apologies and thank you.]

CAT Stevens (now Yusof Islam) - the father - in the song “father and son”, said:

”It's not time to make a change,
Just relax, take it easy.
You're still young, that's your fault,
There's so much you have to know.
Find a girl, settle down,
If you want you can marry.
Look at me, I am old, but I'm happy.”

Those were the words that came to mind when I saw the images of young people battling the police during the weekend’s Bersih 2.0 demonstration in Kuala Lumpur.

I was once like them. Back when I was a poor youth “battling” the ruling class and the capitalists of my kampung, I wrote a poem damning my father for his fanaticism towards Umno and his calm acceptance of the “takdir”, which in those days meant abject poverty and marginalisation.

Then, at 26 I became a father and lived on a salary of under RM800 a month. I had little choice but to conform to the demands of fatherhood. Idealism gave way to reality, but it remained in my subconscious. Thanks to the New Economic Policy, hard work and luck, I am better off now and far away from the poverty and deprivation of my youth.

My father had been gone two years now. My mother, Alhamdulillah, is doing well. In his final months my father said no to newspapers, preferring the Quran instead.

 So now, like Cat Stevens, I can tell my children and their peers that:

“I was once like you are now, and I know that it's not easy,
To be calm when you've found something going on.
But take your time, think a lot,
Why, think of everything you've got.
For you will still be here tomorrow, but your dreams may not.”

For good or evil, right or wrong, I believe, I have done my part for my family, my society and country. It’s now for my children and the children of people of my generation to take over. All that I can do is to tell the stories of my past as a guide for them to plot their future.

As such, I don’t blame young people for pursuing their political and ideological ideals, more so at the time when, the general consensus says, idealism is dead. I wish to disagree and I hope fervently that the youthful idealism is alive and well.

And the older people must not take youthful idealism and rebelliousness for granted. Let them speak out. Let them express themselves beyond “Akademi Fantasia”, “Raja Lawak” and devotion to Manchester United.

Yes, there’s a price to pay and, for that, I consider myself lucky. I received spirit-lifting poems and I also received damning letters and emails from my children. Until today, when I am past 60 and my eldest child is nearly 40, we still laugh and, occasionally, cry together.

Listen to what the “son” in Cat Stevens’ song has to say:

“How can I try to explain, when I do he turns away again.
It's always been the same, same old story.
From the moment I could talk I was ordered to listen.
Now there's a way and I know that I have to go away.
I know I have to go.”

The biggest mistake a parent could do is not to listen. If you want your children to listen to you, you must listen to them. Feeding, clothing, sheltering and educating them are your responsibility. They are not the things that bind them to you to eternity, but love and affection do.

The same applies to the government. Providing platforms and the right environment for the people to feed, cloth, shelter and educate themselves are the responsibilities of the government. The government is elected and funded by the people. In return, government is supposed to do good for the people.

So, when the government does a good deed, the people don’t have to say thank you or be grateful. That’s what the government is for – to do good things. Of course, out of courtesy and decency, it’s good to say thank you. We should instead be grateful to God for His guidance and blessings.

But if the government does wrong, it must be condemned. We do not elect the government to do bad or wrong things. If the government makes no restitution or we are unhappy with its apology, our ultimate respond is not to vote for it in the general election.

And neither the father nor the government can keep telling the younger generation “it’s not the time to make a change.”  The government cannot, on the one hand tell the people to change their lifestyles to cope with rising cost of living, while on the other continuing with its extravagance in personal spending.

The father: “It's not time to make a change,
Just sit down, take it slowly.
You're still young, that's your fault,
There's so much you have to go through.
Find a girl, settle down,
if you want you can marry.
Look at me, I am old, but I'm happy.”

The son: “All the times that I cried, keeping all the things I knew inside,
It's hard, but it's harder to ignore it.
If they were right, I'd agree, but it's them you know not me.
Now there's a way and I know that I have to go away.
I know I have to go.”

There’s a limit to what we, as parents, and by extension government, can do to tell what the young should do. After all, it’s their future that’s at stake. And not all of them wish to migrate or can do so even if they want. Malaysia is still their future – good or bad.

An Bob Dylan said:
"Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'."

Footnote: In a 2009 report, Sin Chew Daily Said: The Election Commission deputy chairman Datuk Hj Wan Ahmad bin Wan Omar said, Malaysians had become more positive in voter registration after the general elections last year, especially Chinese voters, while the Indians were the least enthusiastic.
He also told Sin Chew Daily, registration assistants appointed by DAP were the most active, followed by PAS, UMNO and PKR, while the assistants appointed by Gerakan and MIC were the least enthusiastic in registering new voters.

The times the are a changing.

Friday, July 01, 2011

Antara Hak Asasi dan Ketenteraman Awam

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

 LATEST, July 9 - (Reuters/Malaysian Insider/Malaysiakini) POLICE set up roadblocks, deployed trucks mounted with water cannon and sealed off parts of Kuala Lumpur today as hundreds of anti-government protesters took to the streets in a show of strength against Prime Minister Datuk Seri Najib Razak.

Over 200 activists were detained and thousands of police fanned out across the city of 1.6 million people to stop the protest, which could derail Najib’s economic reforms programme.

A massive turnout could signal that the ruling National Front coalition was losing ground and may spur Najib to reconsider a snap election and delay painful economic reforms seen as essential to woo substantial foreign investment.

Polls are not due until 2013 but analysts have said Najib is likely to seek an early mandate after economic growth accelerated to a 10-year high in 2010.

Bersih has vowed to bring together tens of thousands of supporters this afternoon in the city’s downtown area to demand electoral reforms. It could be the biggest anti-government demonstration since Datuk Seri Anwar Ibrahim’s sacking as Deputy Prime Minister in 1998 led to violent street rallies.

Malaysiakini reported that 400 protesters had been arrested, suggesting that they were supporters of Bersih and the Umno youth. Bernama had so far not reported about the demonstration, instead it reported about distruption to businesses and traffic congestion. The Star Online reported lockdown of the City and the firing of teargas, adding that police have sealed off all major roads leading to the heart of the capital, telling people to stay away from any rally Saturday.




MUTAKHIR, 5 Julai - KETUA Bersih, Ambiga Sreeneasan, berkata selepas mengadap Yang Dipertuan Agong, yang tunjuk perasaan di ibu negara 9 Julai ini dibatalkan. Sebaliknya, satu perhimpunan akan diadakan di dalam sebuah stadium. Junjung kasih Tuanku. Terima kasih Pak Lah. Harap-harap segala pahat karat tidaklah berbunyi kerana rumah sudah elok dibina. Macam saya kata, hak berhimpun secara aman termaktub dalam Perlembagaan. Kita hormatilah Perlembagaan. 

MUTAKHIR, 2 Julai - Putrajaya hari ini mengisytiharkan Bersih sebagai sebuah pertubuhan haram - seminggu sebelum ia merancang untuk menganjurkan Himpunan Bersih 2.0 di ibu negara menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.


Ia perkembangan terbaru dalam siri tindakan keras diambil oleh Putrajaya sejak lebih seminggu lalu.

“Menteri Dalam Negeri telah mengisytiharkan bahawa pertubuhan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966 berkuat kuasa 1 Julai (semalam),” kata Pendaftar Pertubuhan Datuk Abdul Rahman Othman hari ini. - Malaysian Insider


Posting Asal

BEBERAPA orang pembahas dan kenalan kedai kopi bertanya mengapa saya tidak menulis mengenai cadangan tunjuk perasaan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini.

Sebenarnya, saya sudah menulis mengenainya beberapa bulan lalu dalam majalah ekonomi dan perniagaan Malaysian Business. Pertama, saya berkata, adalah kesilapan bagi kerajaan dan Barisan Nasional bercakap mengenai pilihan raya umum (PRU) terlalu awal.

Kedua saya berkata, saya sedikit pun tidak ragu-ragu Pakatan Rakyat dan barisan bersekutunya akan mengambil kesempatan daripada khabar angin pilihan raya itu untuk mengadakan demonstrasi jalanan.

Saya berkata lagi, pilihan raya umum tidak perlu diadakan sehingga 2013 dan membuat spekulasi mengenai kemungkinan ia diadakan lebih awal akan menyebabkan tunjuk perasaan jalanan seperti yang berlaku pada 2007 berulang lagi.

Walaupun ramai antara kita mudah lupa – mungkin kerana menderita sindrom awalan Alzheimer - tentu tidak semua sudah lupa tunjuk perasaan haram Bersih dan protes haram pertubuhan haram Hindu Rights Action Front (Hindraf) pada tahun 2007.

Kedua-dua protes yang mengganggu ketenteraman dan keselesaan awam itu diadakan sebaik sahaja pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi membuka mulut bercakap mengenai PRU.

Pakatan Sudah Merasa Darah

Dalam rencana Malaysian Business itu, saya juga berkata pembangkang dan barisan bersatunya “sudah merasa keenakan darah” dan akan mengulanginya kerana protes 2007 membantu mereka dalam PRU 2008.

Jadi, manakala kerajaan dan BN seronok bercakap mengenai kemungkinan PRU awal kerana hanya mereka tahu tarikh sebenar bila ia akan diadakan, PR dan barisan bersatunya sudah bersedia untuk bertindak. Maka tidak hairanlah PR dan parti-parti komponennya teguh di belakang demonstrasi Bersih.

Haram atau halal tidak menjadi masalah. Kalau haram, penganjur dan pesertanya mungkin dikenakan tindakan. Itulah yang dinanti-nanti kerana ia memberi peluang kepada mereka menuduh kerajaan dan BN sebagai tidak menghormati Perlembagaan, tidak demokratik, tidak menghormati hak asasi dan takut kepada reaksi massa.

Itulah yang dilakukan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim. Beliau sudah pun membuat tuduhan terbuka bahawa pemimpin BN yang “korup dan jahat” (corrupt and wicked) akan melakukan apa saja untuk terus berkuasa – tidak mengapa jika korupsi moral dan “wickedness” juga berlaku di pihak pembangkang.

Kerajaan dan BN mungkin berasa lega dengan kutukan massa terhadap penganjur tunjuk perasaan seperti yang dicanangkan oleh media massa arus perdana dan blog-blog partisan prokerajaan, pro-BN dan pro-Umno. Tetapi kerajaan dan BN tidak akan menjadi lebih kuat hanya dengan memburukkan pembangkang dan penunjuk perasaan.

Ya, tindakan mereka akan mengganggu ketenteraman, keselesaan dan keselamatan awam. Tetapi kerajaan dan BN juga wajib melihat ke dalam diri mereka sendiri.

Siapakah yang membuka pintu kuala atas nama keterbukaan, liberalisasi, globalisasi dan pelbagai jargon lagi kalau bukan kerajaan BN pada era Abdullah?

Siapakah yang menyebabkan begitu ramai orang Melayu, termasuk ahli dan penyokong Umno, meluat, menyampah dan benci kepada Umno dan BN? Orang Melayu marah kerana berasa kepentingan mereka diabaikan manakala beberapa kerat “lembu suci” diberikan keutamaan dan perlindungan.

Orang bukan Melayu pula marah kerana berasa janji-janji kepada mereka tidak ditunaikan.

Abdullah membebankan Umno, BN dan kerajaan dengan beberapa kerat suku sakat, sahabat dan budak-budak Tingkat Empat. Soalnya, apakah Umno, BN dan kerajaan pasca-Abdullah bersih daripada ciri-ciri yang memualkan ini?

Siapa Yang Menonjolkan Ambiga?

Siapakah Ambiga Sreeneasan ini kalau bukan “ciptaan” era Abdullah kerana kononnya dia ini sederhana dan bersimpati dengan kerajaan? Dia ditimang ibarat minyak yang penuh oleh budak-budak Abdullah ketika dia menjadi Presiden Majlis Peguam.

Jadi, jangan marah kepada Ambiga jika hari ini dia begitu berkuasa, berpengaruh, dicintai pembangkang dan diyakini oleh Melayu, Cina dan India, haji dan lebai.

Benar PR juga mempunyai masalah. Kepemimpinannya juga sedang dilanda pelbagai kemelut moral dan intelektual, korup dan “wicked”.

Tetapi, adakah kita, sebagai pengundi dan pembayar cukai (dan mungkin juga patriot), sedia menerima situasi di mana kita terpaksa memilih yang terbaik daripada kalangan yang buruk untuk memimpin dan memerintah kita?

Saya bernasib buruk melihat dan mendengar kesan dahsyat peristiwa 13 Mei, 1969 (saya mula bekerja di Kuala Lumpur sebulan selepasnya). Tapi saya bernasib baik dapat belajar daripada peristiwa itu. Maka, biar seoptimistik mana pun saya mengenai Malaysia pasca-13 Mei, namun tertanam di dalam “subconscious” saya kebimbangan mengenai kemungkinan peristiwa seperti itu berulang.

Kalau orang lain tidak takut, itu hak mereka. Mungkin mereka berani. Mungkin mereka kebal – tikam tak mati, tembak tak lut. Atau mungkin juga kerana mereka buta sejarah atau seronok datang percuma ke ibu negara.

Saya takut bila timbul cakap-cakap ada pihak lain bercadang mengadakan tunjuk perasaan balas bagi menjawab tunjuk perasaan PR/Bersih.

Ini tidak mustahil. BN, khasnya Umno, tentu sedar jika ia tidak bertindak balas, ia akan rugi. Ia akan dianggap pengecut oleh penyokongnya sendiri. Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, mungkin telah menyedari hal ini.

Dan jika Perkasa turut sama, keadaan akan menjadi lebih kacau bagi Umno dan parti-parti Melayu/Islam dalam PR. Mereka mungkin hilang lebih banyak sokongan dan keyakinan orang Melayu.

Tidak mengapa kalau hendak mengutuk dan memperkecilkan Ibrahim Ali, tetapi cuba tanya diri sendiri mengapa begitu ramai orang Melayu, termasuk cendekiawan dan ahli profesional, menyokong beliau dan pergerakannya?

Awas Kesan Aksi dan Reaksi

Tindakan dan tindak balas seperti inilah yang membawa kepada ketegangan masa lampau. Peristiwa pada 13 Mei 1969 bermula dengan perarakan kemenangan DAP yang dibalas oleh perarakan kemenangan Umno.

Operasi Lalang 1987 bermula dengan agenda pendidikan Cina yang dijuarai Pemuda MCA dan dilarikan oleh DAP menyebabkan orang Melayu dan Pemuda Umno bertindak balas.

Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak, tentu belum lupa kerana beliaulah yang mengepalai protes balas Melayu di Kampung Baru yang berkesudahan dengan ramai penyokongnya ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri walaupun beliau sendiri terselamat.

Ada orang berkata, Malaysia sudah berubah dan lebih toleransi. Malah mereka begitu yakin peristiwa seperti 13 Mei, 1969 tidak akan berulang dan sesiapa yang bercakap mengenainya berhasrat menghasut dan menakut-nakutkan.

Tetapi saya berkata, lebih baik berhati-hati daripada menyesal kemudian hari. Saya tidak boleh dan tidak akan menghalang sesiapa pun mengadakan perhimpunan aman (peaceful assembly) kerana ia dijamin oleh perlembagaan, tetapi saya juga tidak boleh dan tidak akan menghalang polis daripada menjalankan tugas seperti yang mereka fikirkan wajar.

Kebebasan Tidak Pernah Mutlak

Kalau kita memahami Perlembagaan dan berpegang kepada prinsip demokrasi, kita pasti akui bahawa menangani ancaman demonstrasi Bersih atau mana-mana juga tunjuk perasaan adalah lebih rumit daripada yang digambarkan oleh media massa kedua-dua belah pihak.

Pertama, Perlembagaan menjamin hak rakyat jelata berhimpun secara aman. Perkara 10(1) memberikan hak bersuara, berhimpun secara aman dan menubuhkan persatuan. Tetapi hak itu tidaklah mutlak. Perkara10 (2), (3) dan (4), dengan jelas membenarkan Parlimen mengenakan sekatan demi keselamatan negara, perhubungan baik dengan negara-negara lain, ketenteraman awam, moral, melindungi keistimewaan Parlimen, menghalang penghinaan mahkamah, mencegah fitnah dan hasutan.

Kedua, Perlembagaan memberi hak kepada polis menjaga keamanan dan ketenteraman awam. Polis berkewajipan melindungi orang ramai. Dan orang ramai itu termasuklah penunjuk perasaan sah dan aman.

Hari ini, antara frasa yang kerap dimanterakan oleh kedua-dua belah pihak – BN dan PR – ialah “rakyat sudah matang”. Tetapi dalam jargon partisan mereka, rakyat hanya matang jika menyokong dan memangkah mereka.

Dalam menghadapi dan menangani demonstrasi partisan khasnya dan ketidakpatuhan sivil amnya, kedua-dua belah pihak hendaklah berhati-hati agar rambut tidak putus dan tepung tidak berselerak. Tidak semua matlamat unggul dan tidak semua cara halal. Matlamat tidak semestinya menghalalkan cara. Dan tidak semua manusia waras, sabar dan cintakan ketenteraman.