Thursday, May 03, 2012

Setting The Record Straight

A Kadir Jasin

(If you are commenting “anonymously”, please state your name/pseudonym at the beginning and end of your comment otherwise it will not be entertained. Thank you.)

ON Sunday, April 29, a day after the violent Bersih 3.0 demonstration for “clean election”, a woman reporter from The Malay Mail newspaper asked me to comment on various aspects of the event.

A portion of it was published in the paper on May 1 under the headline “Risks come with job but violence uncalled for”.

The following is the fuller version of what I told her in the telephone interview.

1. Journalists, media photographers and cameramen must accept that their occupations carry a certain degree of risk. If they cannot accept that they should not be journalists, photographers and cameramen.

2. It is easy for a “peaceful” demonstration to turn violent and for media personnel to be mistaken for protestors in the melee, especially now when every other Dick, Tom and Harry carries a camera and, in many instances, claims or pretend to be members of the Press and some members of the Press were attired like protestors. (That is why, despite my ugly face being fairly widely known, I still carry the press accreditation card issued by the Information Department because some young police personnel and state officials may not recognize me.)

3. I hold the Bersih 3.0 organisers responsible for their flock breaking the agreed and publicised rules and breaching the barriers because they claimed that the demonstration would be a peaceful and apolitical one.

4. I hold the police force responsible if its members provoked or acted unreasonably against the Press and the protestors.

5. When the reporter asked about protests in the early days, I told her that in those days, protesters (including Anwar Ibrahim) seemed to know and accept what they were getting into. They were willing to be arrested or had their legs beaten with rotan by the riot police (FRU).

6. In fact, they took pride in being “caned” and considered the cane marks as battle wounds and proofs of commitment to what they stood for. I told her that too many people who took part in the protest were clueless and were made up of “ponens”, “pondans” and “darai” who cried foul at the slightest mishandling or injury.

7. Some were so ignorant that they thought the Bersih 3.0 demonstration was a festival, a fiesta, a carnival and a family outing such that they turned up with their young children.

8. I posed the question: Could the Bersih 3.0 organisers have misled the public by deliberately misrepresenting the event?

9. And despite the demonstration being billed as apolitical, opposition leaders, led by Anwar Ibrahim and his loyal aide Azmin Ali, turned up in full force.

87 comments:

Raja Arif said...

I fully agree with u Dato.

Krishna said...

You must be one of those who thinks that we Malaysians are all foolish people and can be misled into thinking that we are going to a fiesta.
What do you call violence. If anyone had broken the barrier, just arrest them and charge them. Why fire tear gas and spray water cannon on those who did not did not break the barrier?
Watch the video on the police car being overturned. Someone can be heard shouting that someone is pinned under the car.
Press photographers have reported that even when they showed their press accreditation cards, they were beaten up.
Finally what gives the police the right to seize cameras and SD cards? Or to beat anybody?

Zahari Zakaria said...

Salam Dato , says setuju dengan unggapan Dato, pondan ponai dan darai untuk kita simpulkan kepada peserta Bersih 3.0 dan bila melihat budak muda menendang anggots polis yang cedera selepas kemalangan, yang kita orang utara bolih kata dia pondan sebab dalam apa jua perlawanan kita tak pukul bila seseorang tu sudah jatuh. Yang lebih memalukan pelajar Uitm, yang menggunakan segala kemudahan yang beri kerajaan sanggup melakukan begitu biadap selalu. Sangat sedih Dato, buat masa sekarang ibu bapa yang anak mereka memohon untuk melanjutkan ke Uitm berdoa siang malam agar anak mereka terpilih untuk belajar ke Uitm, tetapi mengetahui yang budak muda yang menendang anggota polis adalah pelajar Uitm. Bagi beribu bekas pelajar Uitm rasa sangat malu sebab bukan budaya Uitm, kerana nila setitik rosak susu sebelangga

Malay Gentile said...

Dato ... you as a former journalist I guess you must knew well what was going on during the tenure of former prime minister Tun Dr Mahathir, Pak Lah and now Najib.

Did you ever support journalist integrity & independence of the press before..?

Being an Ex-jourlnalist (God-given talents as a reporter)
who have faith in Islam you cannot escape from what you've done during your career life and will be answerable upon the Almighty God on the judgement day.

Malaysia kini tidak mampu diselamatkan lagi dari tangan2 yg durjana. Malaysia sekarang telahpun punah ranap dengan berbagai2 sistem yg menindas, korupsi disana sini serta kezaliman yg telah hilang kawalan.

Perkara2 sebegini mungkin tidak akan terjadi sekiranya journalist2 mcm Dato dari awal2 lagi memperjuangkan integrity & independence of the press.

Kalau Dato punya umur yg panjang sama2 kita saksikan kebenarannya. Insyaallah

Zirac said...

Finally, an article worth reading. Those demonstrators couldn't have been more naive when an illegal assembly be deemed as carnivals or funfairs where traders carry pushcarts and sell lollypops to their children. Come to think of it, are Malaysians truly ready for total freedom of expression?

besi said...

bahaya kerja wartawan ya....

Anonymous said...

Dear Sir,

If the electoral system is clean, do you think the public need to show their solidarity support to “Bersih”? Whether “Bersih” has misled the public, it is a secondary issue. The main issue of cleaning the electoral system has not been solved. I would appreciate it, if you could give your comments regard to this issue.

You’re a group editor, right? Don’t find excuses of blaming others, if you can’t find a solution to solve the problems.

Thanks.

Alex,

Anonymous said...

OrangBaruLahir

... a good journalist report the truth, without fear or favour ....

At the core of BERSIH 1.0, 2.0 and now 3.0, are the 8 issues that have yet to be addressed by the Goverment of the day.

The Parlimentary Select Committee appointed to improve on the issues rasied in BERSIH 1.0 and BERSIH 2.0 was a sham, and will leave a mark not easily erased on the abused of power at the highest level of the Executive and Legislative Branch of the Government.

Indeed those that will come after us, will for sure remarked eventhough the whole WORLD was changing to the better including the likes of Russia, China and the whole of the Middle East, UMNO and BN had decided that Malaysia should remain in the DARK EDGES of feudal rule by the BLUE BLOOD ruling class within UMNO.

UMNO is within its last dying days, for sure looking at the WITCH HUNT being instigated by Home Minister, grappling and making a last ditch attempt trying to catch those that had participated in the BERSIH 3.0 campaign, turning to ruthless acts of police brutality not seen in any so call Democratic nation.

Sad to see a self proclaimed learned politician stooping so low to maintain the last rite for the dying UMNO. The act enacted by the Minister will once again become a BIG SAD JOKE on the name of his late father, the son, no able to step in the shoes of a great statesmen that had colored the development of Malaysia from a young democracy.

The Minister will be another example of what type of politician UMNO has to show to the world. We had one a former Information Minister who lost his Sungai Petani seat during the 2008 election who was not able to speak properly before the world media pronoucing "we have ERECTION every 5 years ..." rather than "We have ELECTION every 5 years " ... trying to put a case that the ELECTION process in Malaysia was FREE and FAIR from UMNO and BN intervention..


It does not take much for the WORLD PRESS to uncover UMNO dirty tricks ... all it take is for a few well placed OVERSEAS media to make an On the Spot interview with MAT BANGLA and MAT MYANMAR and MINAH CHINA to show the world what BERSIH has been asking the Government to address..

... the day is near .....

OrangBaruLahir

ab said...

Salam dato,



Ho ha hoo hoa dah buat..


Pc sana Pc sini dah jugak..


Interview sana interview sini dah tak larat nak layan...


Repot sana repot sini dah buat..


SO apa jadi pada `tajuk' asai?


Ada pernah tengoq satu photo terkenai sedunia, march on washington april 1965?... depa tak lawan polis pun, depa letak bunga kat barrel senapang polis!...


Tak dak ka yang nak cadang get lost with `demo', ganti dengan `assembly' ka,`gathering'ka,die-in ka, dok sembang ramai ramai ka dsb...



Dan dah tukaq EC ka, dah tukaq gomen ka?..



Dok keriau lagu tu sampai keok pun tak dapat apa ,kencing pun mungkin ada yang tak basoh!..


BILA NAK pi court mohon tunda PRU13?


Bila nak buat `special law' kat parlimen, kansel EC sekarang, kansel SPR, kansel senarai pengundi la ni, dan buat a-z balik?


YANG DO KAT DEPAN TU `LAW MAKERS' tapi nampak dah jadi LAW BREAKER depa tu?..kalau law breaker,kena layan macam law breaker la...



SAYA dok pening pikiaq awatla la ni ramai sungguh pemimpin `islam' dok bersungguh sungguh `pecah belah orang'..tak pulak dengaq atau baca padri kristian, padri buddha,tok sami hindu,tak sami cina dan yang tok sami atheist suruh orang ikut macam depa..APA HAI NI Dato?....


Dok 2-3 minggu lagi dah lupa la tajuk ni, macam `selalu'....


Makin cerdik betui ka melayu/muslim
ni?..macam dak pun nampaknya.


Abu Bakar Ab Rahman

abdullahngah said...

Sesiapa saja yang hidup atas muka bumi ini tetap ada risikonya.

Bukan wartawan saja yang berisiko dalam menjalankan tugas.

Bukan saja pecah kepala, malah sudah ada wartawan kita mati ditembak Somalia.

Cuma di Malaysia setakat hari ini belum ada lagi yang mati ditembak.

luka dan pecah kepala perkara biasa, kerana silapnya.

Saya pernah disaman tuntutan sejumlah RM 100K,.kecut perut.

Bayangkan dari mana hendak dapat wang sejumlah itu. Nasib baik kes itu selesai diluar makhamah dan akhbar yang bayar.

Baru baru ini saya dapat amaran saman RM50K jika terus menulis perkara yang boleh mengelirukan umat Islam akan diambil tindakan saman.

Oleh itu, lebih baik luka dikepala kerana dipukul dan kemara dirampas berbanding kena saman ratusan ribu jutaan ringgit.

Apa saja ada risikonya.

A KADIR JASIN said...

Sdr Alex, I am not a group editor of any newspaper. I resigned from the NSTP in 2000. I work for a lifestyle and business magazine company since then. Thank you

Anonymous said...

OrangBaruLahir

..... MalaysiaKini latest : Submarine investigation in PARIS showed, that the then Defence Minister of Malaysia had asked for USD1Billion for the go between company PERIMEKAR for them to be in France ......

The SCENARIO PERMUTATION for this would be even WORSE than the NFC Scandal, The LYNAS Scandal, the ALTANTUYA Scandal .... MALAYSIA name will go below the CORRUPTION RATING of the African Countries.

Congratulation UMNO ..... this looks like the last NAIL in UMNO coffin, nobody did this to you, looks like your skeletons are finally coming out of the closet.

OrangBaruLahir

Anonymous said...

Datuk, I see a greater, more sinister malady facing our society as the Bersih's demonstrations have shown. Malaysians are neither mature nor ready for fuller freedom. Malaysians in general do not understand democracy and the responsibility that comes with it while political leaders on both ends of the spectrum are generally devious, dubious, untruthful and intellectually deficient.

Even Bersih has lost its direction since the first demo in 2007. It has been usurped and hijacked by partisan interest, i.e the Pakatan Rakyat. Its de facto and spiritual leader is none other than master agitator Anwar Ibrahim.

The violent confrontation between the largely Malay protesters and the Malay policemen showed the sad decline the Malay adab and the Malay intellectual standard.

I was involved overseas in the peace movement of the late 60's and early 70's. We were not violent. But our counterparts at ITM and UM were reported to be violent and thought nothing of breaking the sanctity of the National Mosque by hiding there. We did not hide from the police in churches.

I can say with certainty that the quality of our protesters and the policemen confronting them are shamefully infantile, reflecting the overall decline in the education standard and intellectual agility of our leadership on both sides of the political chasm. It's a sad, sad time time for Malaysia Datuk.

Flower Child

raja2u said...

Assalamualaikum
YBhg Dato' dan pembahas yang saya hormati.Malam ini melalui TV3 YB Menteri dalam Negeri umumkan ramai yang datang ke himpunan Bersih 3 tiada bermasalah. Hanya disaat-saat akhir terdapat sekumpulan orang membuat kacau yang menyebabkan perkara yang tidak diingini berlaku. Dari kenyataan tersebut biarlah siasatan dijalankan dan menghukum orang yang bersalah. Janganlah kerana pendirian politik kita ,kita memfitnah orang .

Raja Abdul Rahman
PJ

Anonymous said...

Assalamualaikum Dato' dgn. izin.

Alex,
BERSIH berdemonstrasi BUKAN untuk menyelesaikan masalah pilihan raya tetapi dgn. sengaja untuk menimbulkan huru hara agar dapat dilihat oleh negara luar,sahabat pembangkang, yg. Malaysia ini perlu dibersihkan dan pada masa sama boleh 'tumpang semangkok'.

Alex,adakah masalah piliharan raya dapat diselesaikan dgn. berdemonstrasi ?

Hanya orang yang 'berkepala berair' saja berfikir begitu.

Salam hormat,

Lat Juno

Zirac said...

Datuk,
You seem to have taken a lot of beating this time from the you-know-who diehard fans. This only speaks volume on their inability to accept difference in opinion. They would only hail you as their champion when you take a swipe at the government.

Some would even resort to calling the PSC a sham which is just sad. No further justification for the name-calling which is so typical of them.

7 out of 8 recommendations by Bersih are accepted by the government which further justifies government's commitment to improve the electoral process. What more do they want? Helen Ang (a blogger) was spot on when she said those Bersih fellas were there only for one purpose only, a regime change. Not a free and fair election. Datuk Ambiga has been with Anwar all these while. Why a so-called apolitical movement takes sides?

As Syed Akbar Ali in another blog rightly pointed out (obviously in cynicism) since all these while UMNO/BN has been vote-rigging the ballot box, the party must have been really stupid for not adding in more extra sacs of phantom votes, so much so that they still lose Kelantan to PAS after 20 years. Even the closest they ever get was a single seat difference in 2004, and a state seat by the name of Pulai Chondong was only lost by a mere few votes.

Its just best to ignore these people. Malaysians really are not ready for freedom of expression.

Penilik bayangan said...

Tuan Hj. Kadir,

Saya amat bersetuju dengan kupasan tuan kali ini. Cuma saya berpendapat, yang menjadi pondan, ponen dan darai orang yang hari ini mengarah dari atas kereta dgn berikan isyarat tangan. Yang memecahkan benteng polis hamyalah alat-alat kepada pondan dan ponen. Polis pula menjalankan perintah dan larangan mahkamah. Orang yang memberi duit RM200 adalah penyokong dari belakang yang tergelak berdekah- dekah kerana dengan 200 hinggit aja, manusia sanggup jadi alat dan sekiramya berjaya, maka kekuasaannya diteruskan. Ambiga dan Pak Samad pula adalah seolah "poster boys" kepada keinginan parti politik tertentu. Mahkamah pula penegak undamg- undang memelihara keamanan dan keselamatan. Saya yakin pilihanraya bulan Jun 2012 sekiramya respond 23-27 Mei adalah mengalakkan. Isu MAS telah selesai. Isu NFcorp telah diambil tindakan. Isu Azmin timbul pula. Selamat mengundi.

saracen said...

I concur with Alex. I don't get it when people just turn a blind eye to the simple fact that Bersih 3.0 is rooting for free and fair election. (You don't need to be a rocket scientist to grasp this noble cause)

By the way what kind of journalism is this?..Take a read on a snapshot below,

Datuk,

Has this be prevalent in NST journalism in the past and now?

" KUALA LUMPUR, May 3 — The New Straits Times (NST) has admitted to falsely reporting that Australian Senator Nicholas Xenophon had criticised Islam in 2009, saying today it regrets the mistake and will take steps to make amends.

In a three-paragraph statement to The Malaysian Insider, the Umno-owned daily said that Xenophon, a known associate of Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, had not called Islam a "criminal organisation" as reported in its article yesterday but had instead used the label to criticise "Scientology". ...."

old man said...

Dato

Tolong translate dalam bahasa Melayu, din klang tak faham dan tak reti nak komen topik ni.

Anonymous said...

Datuk,

Pilihan raya menjelang tiba.
Tak bulan Jun, bulan September.
Tak tahun ini, tahun depan mesti ada.
Kita nak pangkah parti apa?

Barisan Nasional teruk.
Pembangkang macam beruk.
Barisan Nasional tinggal serdak.
Pembangkang haprak.

Barisan Nasional menipu.
Pembangkang membohong.
Barisan Nasional cakap meghapu.
Pembangkang cakap kosong.

Pembangkang persoal wibawa Suruhanjaya Pilihan Raya.
Dikatanya tak adil, tak bersih, tak telus, tak saksama.
Jadi kemenangan di Kelantan, Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bagaimana ya?
Sedangkan pegawai pilihan raya dari sumber yang sama.
Adakah penuh tipu daya juga?
Macam mana Barisan Nasional boleh kalah di negeri itu semua?
Kalau benar seperti yang didakwa bahawa SPR kita kotor belaka.

PR janganlah pandai tibai saja.
Merata tuduh ke sana ke sini.
Cermin dulu muka-muka yang ada
Jangan kokok berderai-derai ekor bergelumang tahi.

Barisan Nasional pun sama.
Cakap tak serupa bikin.
Kejap macam ni katanya.
Esok lusa bunyi lain.

Hakikatnya, pembangkang tak kuat mana.
Barisan Nasional lemah sebenarnya.
Pembesar berlawan nak tunjuk hebat kononnya.
Yang tersepit rakyat jelata juga.

Janji pilihan raya manis belaka.
Duit ditabur merata-rata.
Kita naik ngeri mendengarnya.
Betul ke atau sedap mulut saja.
Sebab yang miskin tetap tak terbela nasib mereka.
Hatta selepas selesai pilihan raya.

Oh, Melayu ku Melayu layu.
Sampai bila mesti kena tipu?
Bukalah mata bukalah hati mu.
Hati-hati memangkah jangan sampai tergadai maruah.
Kalau keliru Melayu mana yang mesti dipilih.
Lihat batang tubuhnya, perhati tindak-tanduknya, nilai tutur katanya, banyaklah bertanya dan membaca.
Barulah kita boleh pastikan nak bagi menang kat siapa.

Seelok-eloknya bersatulah kalau betul berjuang demi agama, bangsa dan negara.
Jangan jadi lembu dicucuk hidungnya.
Oleh bangsa yang lebih kecil bilangannya.


Kak Embon

maae said...

Salam Datuk,

1.Pendidikan bermula dari rumah (ibu/bapa/penjaga). Jika ibu bapa lalai,tidak kisah malah menjadi pemangkin, maka lahir lah anak anak-anak ponen,pondan dan darai. Mereka 'berpesta'(berDEMONstrasi' kerana upah tidak seberapa(kosong nilai) berbanding erti kehidupan sebenar (di mana Satu Entiti songsang sudah mengambil alih tugas-tugas siasah, sosial, pendidikan aliran perdana dari penjaga sebenar dan kerajaan berkuasa) Anak-anak di ajar menjerit , menyumpah, memfitnah, bertindak zalim dalam usia muda, terpekik terlolong membabi buta, kerana melayan hawa nafsu serakah. Jika pada bukan Islam pula, sudah melanggar etika peraturan nenek moyang dan tuhan dewa dewi yang mereka sembah. Malah sebahagian lain nya sudah melanggar tatasusila tuhan triniti ajaran agama mereka. Pada yang tidak beragama, apa itu tuhan, dosa dan pahala ? Mereka lah segala-gala nya...

2.Termasuk juga tokoh-tokoh ustaz, pendidik dan tokoh-tokoh seumpama nya yang di kenali melalui media dan pencapaian mereka berlandaskan keadaan mewah yang mereka kecapi hasil usaha dan sokongan kerajaan sedia ada . Jika di selatan Thailand, hidup sentiasa derita, di bom dan di hambat ketakutan detik siang/malam. Di selatan Filipina di buru tanpa di janjikan apa-apa. Jika di USA dan Eropah mereka akan di pantau dan aktiviti di rekodkan. Jika di Israel,apa pun tidak boleh di lakukan menyanggah kepercayaan yahud. Jika di Singapura, mereka mesti semua nya patuh dan angguk, hanya geleng sikit-sikit saje...

3.Apa jenis manusia yang sudah tidak pandai lagi menghargai dan berterimakasih sesama manusia dan 'ibunda' ? Apa lagi 'bersyukur' dalam istilah pautan Islam.(takrifkan sendiri apa itu ibunda)

4.Agenda Bersih dan Pembangkang seiras dan bermuka dua, malah talam dua muka. Tujuan sama dan jelas. Kini Majlis Peguam jua tetap pada sokongan yang sama. Semua nya korup, kata mereka! Semua nya bersih dan jujur belaka apabila merujuk perbuatan mereka. Pihak hak asasi manusia pula? Semua ini jitu agenda mengambil alih tampuk kuasa dan ingin sekali merasa nikmat bermaharaja lela!

5.Maka para wartawan dan kru yang BENAR tidak berpihak, mampu memberi mata dan deria telus kepada pembaca dan pendengar. Pada sebahagian lain, masih berpura-pura dalam wacana! Jika di perhalusi, Bersih, Kuning atau 'Yellow' adalah warna Di Raja. Kenapa kita gagal menterjemah kehinaan melampau ini?

6. Allah SWT sudah berpesan, jika kita mengangkat HAWA NAFSU menjadi Tuhan, tunggu lah saat-saat KEBINASAAN MUTLAK yang bakal melanda diri, suku, kaum, bangsa dan negara! (Nota:Kita lupa lagi, wabak TAUN bakal melanda Selangor kerana sampah sarap sering terbiar di sana sini...)

7.Ada kah kita kini sudah setaraf sampah sarap yang kita sendiri longgokkan?

awang batuburok said...

Salam Sejahtera Dato',

Saya rasa kita perlu bincang isu pokok yg lebih utama iaitu 8 perkara yg menyebabkan lahirnya gerakan BERSIH.

Kalau isu pokok tak diselesaikan maka makin banyak musibah yg akan berlaku.

Apa khabar lembu-lembu NFC 1Msia?
Apa khabar kapal selam TLDM 1Msia?
Apa khabar enjin jet TUDM 1Msia?
Apa khabar Pulau Batu Putih 1Msia?
Apa khabar tanah peneroka Felda?
Apa khabar MAS, TNB, Khazanah Holding, dll?

Diharap semua nya sihat dan gemok-gebu macam lembu-lembu NFC.

Terima kasih.

Anonymous said...

OrangBaruLahir

... tidak mampu berbahas dengan fakta, sebagaimana golongan yang menentang ISLAM dimasa dulu, timbul lah kaedah mencerca, mengugut dan merasuah oleh puak UMNO / BN, semata-mata menghilangkan rasa marah, dendam dan dengki ....

... kalau lah benar PSC telah berjaya menyelesaikan perkara-perkara yang dituntut BERSIH 2.0

KENAPA .... media masih tidak memberikan waktu yang sama bagi PAKATAN untuk menyuarakan FAKTA tentang kejayaan PAKATAN selama ini ... seperti yang berlaku di USA, UK, dan negara jiran kita Singapura ... berani kerana BENAR kan ?

KENAPA .... masih terdapat senarai PENGUNDI HANTU, yang duduk ditingkat 6 rumah pangsa yang hanya mempunyai 4 tingkat, dan sejumlah besar pengundi baru yang tidak mempunyai butir pendaftaran di Jabatan Pendaftaran dan pengundi baru yang tidak mempunyai alamat bagi dibuat semakan, dan apakah penyelesaian pengundi POS yang sudah jelas tanpa bersuloh adalah senjata sulit Suruhanjaya Pilihan Raya memenangkan UMNO;

KENAPA .... BN / UMNO masih bermaharajalela memberi RASUAH menjelang hari mengundi dan pehak Suruhan Jaya Pilihanraya, malah Polis, dan SPRM tidak berbuat sesuatu pun

Lihatlah dikaca TV MSM peluru UMNO di Selangor dan negeri dibawah Pakatan, hanyalah cerita sampah, cerita air, cerita pengambilan tanah orang Melayu dan cerita fitnah lucah pemimpin Pakatan .... rakyat dah pandai, kesemua cerita-cerita tidak lagi mau didengar kerana seperti hidangan yang sudah basi ... rakyat dah tak hendak dengar cerita basi....

Rakyat hanya dahagakan apa kesudahan NFC, kemana hilang wang RM250juta rakyat .... apa kesudahan kisah motif pembunuhan Altantuya .... apa kesudahan cerita komisyen USD1billion yang dimintak oleh Perimekar dari syarikat penjual kapal selam, berapa harga sebenar kontak kapal selam, kenapa kapal selam tak boleh menyelam, kenapa kapa selam tak ada peluru pemandu .... apa kesudahan penyenaraian FGV yang hanya merugikan peneroka FELDA ... apa kesudahan royalti minyak Kelantan, sedangakan kes bagi Terengganu / Sarawak dan Sabah adalah sama .... kenapa UMNO mengizinkan LYNAS buat tapak di Malaysia sedangkan satu dunia TOLAK tawaran tersebut ... kemana duit PETRONAS yang berbillion dibelanjakan .... kenapa hutang NEGARA dah meningkat ke 55% GDP dan SOVEREIGN RATING akan diturunkan ...

ada banyak lagi isu UMNO yang merugikan orang MELAYU dan menjahanamkan negara ... sedangkan isu Pakatan hanya air, sampah, tanah dan video lucah ..... bukan wang berbillion yang MAKAN dengan lahap oleh UMNO

Ingatlah batas kezaliman ada waktu ... yang berkuasa MUTLAK dulu pun dah mati ... kini giliran UMNO ..kuncu-kuncu UMNO - MCA,MIC tidak boleh lagi diharapkan, mereka hanya menunggu waktu untuk menyeberang ke Pakatan ... kita lihat lah nanti ... mana tahan mereka menghadapi cercaan bangsa mereka sendiri ...


Janganlah terlalu marah ... nasi UMNO sudah menjadi bubur, veteran UMNO sendiri pun benci kepada gelagat pemimpin UMNO yang ada pada masa ini ...

Dato' ....The RECORD WILL BE SET STRAIGHT soon enough, as the meek and righteous marches to Putrajaya ... hope that you will join us on the other side ... it will be better then...

Anonymous said...

OrangBaruLahir


..... Tan Sri Mahmood Adam KSU Kementerian Dalam Negeri kata POLIS rugi 1.8juta akibat dari rusuhan BERSIH ... Utusan Malaysia 5Apr

Tan Sri ni tak berapa pandai membuat pertimbangan kerugian mana yang lebih besar buat RAKYAT dan NEGARA ....

cubala buat sesuatu sensasi dengan mengarahkan PASUKAN COMMERCIAL CRIME SQUAD POLIS BUKIT AMAN membuat siasatan kepada syarikat NFC dan cuba mendapatkan kembali hanya 10% dari RM250juta yang ditelan NFC .... dah dapat selamatkan RM25juta baru lah kelihatan BIJAK sikit ini betul macam keldai dicucuk hidung Menteri

Atau pun cuba lah selesai kan kemelut pembunuhan ALTANTUYA .... apakah motif sebalik pembunuhan ibu dua orang anak dengan mengunakan bahan letupan C4 ... baru lah nampak macam ada sekolah ....


Atau pun cuba siasat dakwaan Program 6P telah disalah gunakan oleh UMNO untuk menambah undi hantu dengan menghabiskan begitu banyak belanja di Pejabat Imigresen dan Pejabat Pendaftaran ... tak cukup bukti jumpa DYMM Yang diPertuan Agung yang telah diberitakan MEMORANDUM tentang "special task force" yang digerakan oleh Kementerian Dalam Negeri ....


Kezaliman itu punya batas waktu dan doa orang yang dizalimkan sudah pasti dikabulkan ...... Tan Sri ini ingat dia akan selamanya diselamatkan oleh UMNO .... dalam kubor nanti cubalah berikan jawapan UMNO boleh tolong ...

Muga-muga Tan Sri ini sempat bertobat semasa masih sempat bertobat...

OrangBaruLahir .... hidup DUNIA hanya sementara dan AKHIRAT jua lah tempat yang kekal buat selama-lamanya ... we are never measured by our GOOD INTENTION it is always by the ACTION that we take ....

Anonymous said...

OrangBaruLahir

.... Even the Melaka Wanita MCA Chief attended the BERSIH 3.0 campaign in Melaka .... BERNAMA 5Apr

Nak kata apa ... apabila hati nurani tersentuh untuk berbuat sesuatu menentang kezaliman yang berleluasa, setiap jiwa yang mempunyai kebaikan pasti akan bertindak memberi sokongan kepada sesuatu gerakan civil society yang menentang RASUAH dan PEMBERSIHAN DAFTAR PEMILIH yang sudah terlalu lama memastikan kezaliman dan ketamakan kumpulan BLUE BLOOD UMNO berterusan .....

Kelihatan MCA cukup rapuh dan sudah termakan kempen teman-teman DAP dan GERAKAN dari Pulau Pinang, dan kalau di MELAKA Ketua Wanita nya sendiri bersuara dia hadir kerana menentang RASUAH dan pembersihan DAFTAR PEMILIH .... it is a very promising sign that the CHINESE voters in MELAKA will make sure DAP captures all the MCA seats in PRU13 ...

... maybe this is like the tip of the ICEBERG that sank the TITANIC and we would likely see the end of Mohamad Ali Rustam as the Chief Minister of the STATE where Hang Tuah says 'tidak Melayu hilang didunia' .... would Ali Rustam be good at being the Ketua Pembangkang ... only time would tell

OrangBaruLahir

mo said...

Salam semua,

Setelah membaca komen dan hujjah dari Dato, tiada yg baru, melainkan dgn alasan yg biasa. Tdk yg rasional di sebalik himpunan bersih, melainkan kemusnahan dan huru hara ?

Persoalan yg aku ingin aju pada dato, mengapa bn dan umno dan pemimpin, terlalu payah dan susah sangat nak terimakan tuntutan BERSIH, clean and fair election , why dato, any resopond from dato ?

mo dol.

Anonymous said...

Tok, ini "take" saya, Pawang Buaya, tentang 8 mata tuntutan Bersih 2.0.

1. Bersihkan senarai undi

• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal.

• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

(Komen: kalau senarai undi kotor dan tipu, PKR, DAP dan PAS pun mungkin tipu juga pasal mereka pun jadi ejen pendaftaran pengundi SPR)


2. Mereformasikan undi pos

• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.

• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.

• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

(Komen: setuju)

3. Gunakan dakwat kekal

• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali. (Komen: OK lah)

4. Masa kempen minima 21 hari

(Komen: 10 hari dah cukup. Lagi lama lagi banyak kerja tak buat. Pekerja tuang, makikan rugi. Silap2 jadi macam Mei 13, 1069 pasal kempen lama sangat.)


. Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.

• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.

(KOmen: tahun 1955 susah nak sampai kepada rakyat. sekarang dah ada Internet. Tak payah mengarut.)

5. Akses media yang bebas dan adil

• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.

• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.

• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam

Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.

Contohnya :

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.

Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa.

Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

(Komen: Setuju. Tapi media massa juga bebas tolak sesiapa yang mereka tidak mahu. Media massa komersial ada pemilik utama yang ada bias politiuk masing2).

7. Hentikan rasuah

Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.

Pembelian undi harus dihentikan!

Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.

(Komen: Setuju. Tapi tanyalah juga Anwar Ibrahim berapa dia buat masa dalam Umno dan Kerajaan. Anwar antara orang terkaya di Malaysia.)

8. Hentikan politik kotor

BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

(Komen: Setuju. Tapi apa macam dengan video kotor orang-orang besar politik? Pemimpin kotor mana boleh pimpin Bersih?)

Pawang Buaya

Anonymous said...

Dato,

There real life examples where pple able to rally without violence, I believe peace loving, curruption, double standard tolerant, Malaysians are capable of doing that.

Those days where, access to information limited to rulling governemnt mount piece were over.

There are better ways to manage the rally and breaches.

They way i see it. Police treated rally participants as dogs. Whenever they see one in yellow shirt they whack you like crazy.

Instead of using the resource to curb crime.

On recent kidnap case, the parent paid ransom to secure release

Sad to say this may be the right thing to do,
If report polis, I think maybe tengok mayat saje
See so many existing missing pple
Sound harsh but this would likely to be the situation


Regards
NY

Anonymous said...

Hi Lat Juno,

What is the point for both parties trying to justify or reason their view when things had happened?
“Bersih” had requested SPR to review 8 points as per below:-

1. Clean up of the electoral roll
2. Reform of postal ballot
3. Use of indelible ink
4. Minimum 21 days of campaign period
5. Free and fair access to mass media for all parties
6. Strengthening of public institutions
7. No corruption
8. No dirty politics

Even a school kids can understand the goods intention of “Bersih”, unless you fully disagree with it. Your posting in this blog has represented what type a person you are? If I’m an opposition party member, I also will hijack
“Bersih” agenda for the purpose of political interest; only an idiot won’t do it.

Thank you.

Alex.

buyong said...

negara kita tiada kerajaankah?

Anonymous said...

RogerIndran,

Pleaselah DKJ, people are not that stupid nowadays!. Whats the reason for police to beat up journalists? Taking pics? And your argument that there are protesters masquarading as journalist doesnt hold up. Either way if the police is not doing anything 'illegal' why they beat up jounalist and take away their camera/memory card?

Anonymous said...

OrangBaruLahir

..... the new SPIN : Rusuhan bertujuan gulingkan kerajaan: Najib .... NST 5Apr

After failing to instigate and deliver the necessary outcome of what would have been an "Opposition Lead Protestor Riot " from the last BERSIH 3.0 .... the PM is now having to back paddle and salvage the necessary damage control and still make good on the ORIGINAL SPIN that BERSIH 3.0 was a campaign to TOPPLE the Government of the day .....

... this is a no brainer : and would not get UMNO anywhere - it would now seem Najib is grappling at whatever straw he can get his hands on, to confuse and diffuse the INCOMING Scorpene French Corruption Trial heading his way

... it looks like he is ON his own on this one, its almost a DO oR DIE mission, with nobody else around he could trust to bare out the old skeleton, without it being used against him, some time in the future ...

I wonder whether he would RESIGN ahead of the ELECTION to make way for a safer candidate to lead the charge for UMNO ....

Its more looking like a real political disaster for Najib and family, it is just a matter of time before a selected UMNO Brutus would stick the knife into Najib, as they try to manage the fallout from the French on going investigation ....


Interesting .... what APCO advise would be in this situation .... save the coalition or save the PM..

OrangBaruLahir

langitbiru said...

Utusan Malaysia muka depan tunjuk kereta polis dihenyak diterbalikkan.

MOTIF Utusan, demo bersih tu ganas, bertindak liar, luar kemanusiaan.

Utusan tak pula tunjuk seorang terperangkap terpesorok bawah kereta polis tersebut. TV3 tak pula tunjuk dua orang terpelanting dilanggar kereta polis tersebut.

Itulah puncanya, polis bertindak terlalu aggresif, maka tindakbalas yang diterima seperti sudah dijangka.

ITULAH KUALITI wartawan arus perdana, BERANI mengampu, bukan berani kerana benar!!!

Harakah melapurkan 180,000 daftar pemilih tiada KOD NEGERI kelahiran. Kalau Dato' Kadir dari Pendang, kod negerinya dah tentu 02. Kelantan 03, Terengganu 11, P.Pinang 07, Perak 05, dsb.

YANG TIADA KOD NEGERI ni siapa???

Mahfuz dedah ada 'task force' beri kad pengenalan kepada warga asing. Kalau tak betui, KDN tangkap saja Mahfuz, masuk ISA, atau pi saman Mahfuz. Bagaimana kalau betui??? Siapa pejuang, siapa petualang???

42,000 daftar diragui di Selangor macammana???

24,000 rakyat Sabah dan Sarawak jadi pengundi di Selangor macammana???

SEMUA ni dah cakap. SPR kata 42,000 cuma 0.3% dari senarai pengundi, TIDAK MENJADIKAN senarai tu KOTOR??? Masuk akal ke alasan sedemikian???

JADI, saya turun demo secara aman, saya tak nak rakyat asing turun mengundi dengan dapat kerakyatan malaysia!!!!!

JADI, siapa yang gila KUASA???

Pihak yang turun berdemo (termasuk saya)

ATAU

Pihak yang memanipulasi daftar pemilih pilihanraya???

Siapa pejuang???

Siapa petualalng???

Kamal Sanusi said...

Salam Dato...

Saya sependapat dengan Alex 3:23 PM

"Kata la apapun...di Malaysia ini sgt pelik. Kita sebagai rakyat seolah-olah tiada pilihan. Jika kamu menyokong sedikit tindakan pihak selain BN...anda dislogankan PEMBANGKANG....yg diracuni pemikiran Melayu Kuno sebagai org yg berfikiran negatif, komunis dan sebagainya. Dari pengamatan politik saya, di negara ini jika kerajaan yg sedia ada membuat majlis menghimpunkan puluhan ribu penyokong....tidak mengapa tetapi tidak kpd mereka yg lain. Contohnya penyokong BN berdemo di Pulau Pinang dgn memberikan hadiah tahi...tiada sebarang isu. Di luar negara kebanyakan negara mereka jarang menyebut pembangkang tetapi hanya menyebut nama parti. Ini seolah-olah satu permainan minda utk mengatakan pembangkang adalah sebuah parti yg akn menjhanamkan negara. Di England mereka tak bercakap tentang pemimpinnya atau menyebut parti yg tidak memerintah sebagai pembangkang. Mereka bercakap tentang parti Buruh-Konservatif. Jika di Amerika tentang parti Republikan - Demokrat. Pemimpinnya tak penting. Tapi di Malaysia, kita cakap tentang Najib-Anwar. Kita tak seperti di England, kalau tak boleh buat, letak jawatan. Di Malaysia kita cakap tentang personalitinya bukan dasar ekonomi utk kesenangan rakyat. Di Malaysia pihak berkuasa seperti polis, SPR dan badan2 kerajaan yg lain dilihat sebagai parti politik. Sehingggakan rakyat keliru antara parti dan kerajaan, begitu juga antara duit parti dan duit kerajaan. Apa itu kerajaan pun mungkin sesetengah mereka tidak faham. Jika anda menyokong sesuatu usaha yg baik di mata dan fikiran anda yg diusahan oleh pihak yg bukan dari kerajaan anda akn di anggap bodoh, memusnahkan bangsa, ganas dan sebagainya. Dlm erti kata lain anda tidak boleh ada pilihan. Anda mesti memilih parti yg memerintah kerajaan itu selama-lamanya. Wujudnya parti yg lagi satu hanyalah sebagai bukti negara ini demokrasi. Saya hairan kenapa apabila saya menyokong apa yg dilakukan kerajaan, saya dianggap bijak, berwawasan dan sebagainya. Tetapi saya tak boleh menyokong yg lain selain daripada kerajaan. Hinggakan saya tertanya apa perlu parti yg lain selain UMNO, MCA dan MIC. Sedangkan Allah Yang Maha Bijaksana memberi saya pilihan samada ingin ke syurga atau ke neraka. Saya juga ke kedai buku di beri pilihan utk membeli buku atau akhbar yg saya inginkan. Begitu juga memilih isteri saya juga diberikan pilihan. Seperti yg saya katakan, beginilah if u choose to live in ignorance..then dont call other people stupid... Kamu duduk di rumah dan tidak menyokong BERSIH...tiada siapa yg peduli. Tiada siapa yg marah. Tiada siapa yg kata kamu bodoh. Jom Heboh yg membuatkan jalan raya sesak...kita tak marah kerana ada manusia yg ingin bersuka ria ke sana. Itu hak mereka. Nasihat saya jgn jadi peminat politik kolot atau kuno. Kamu hanya ada satu pilihan sepertimana Firaun. Kamu hanya boleh pilih Firaun sahaja sebagai Raja dan Tuhan kamu...tak mengaku Firaun Tuhanmu...kamu akn disiksa dan dibunuh. Jadi berilah hak sekali sekala utk org lain. Kata la apapun...saya tetap menganggap mereka yg turun semalam adalah sebagai wira....walaupun sejak berbelas tahun mereka tahu risiko dipukul, disimbah air kimia dan gas pemedih mata...mereka tetap turun menyatakan apa yg tersirat di hati."

Orang Ketiga said...

Mungkin kita tidak perlu lagi Parlimen di masa akan datang. Nampak gayanya ada golongan masyarakat negara ini percaya dengan sesungguhnya cara untuk menarik perhatian Kerajaan bukan di Dewan Rakyat melalui wakil-wakil yang dipilih dalam pilihanraya tetapi menerusi demonstrasi jalanan.
Malahan, wakil rakyat dari PAS, PKR dan DAP juga percaya berdemonstrasi dan membuat himpunan besar-besaran di tengah-tengah kesibukan Kuala Lumpur adalah lebih berkesan daripada berhujah dengan penuh hemah dalam Dewan Rakyat atau Dewan Negara.
Mereka yang percaya kononnya dengan menyertai Bersih 3.0 adalah sesuatu yang benar dan patut disertai sebenarnya menipu diri sendiri. Kita sudah lama tahu tujuan sebenar diadakan demonstrasi Bersih 3.0. Ianya hanya untuk mengugat kedudukan Barisan Nasional yang diberi mandat majoriti rakyat Malaysia untuk memerintah negara.
Sekiranya setiap yang rakyat mahu tuntut dari Kerajaan hendaklah menerusi demonstrasi jalanan dan himpunan-himpunan aman, yang turut disertai parti pembangkang baik kita hapuskan sistem parlimen kerana parlimen bukan lagi medan yang sesuai untuk menyampaikan hasrat rakyat.
Kita juga kena bubar pasukan polis kerna mereka hanya terdiri dari haiwan dan golongan yang hina. Jangan menyertai pasukan polis kerana mereka hanya sampah saja. Kita tidak perlu lagi polis.
ini lah akibatnya apabila ada manusia yang tergila-gila nak jadi Perdana Menteri sampai sanggup memperbodohkan pengikutnya sehingga mereka tercedera dan mungkin menghadapi hukuman penjara. Yang lagi sedih mangsa manusia gila kuasa ini akan segara dilupakan dan tidak dihargai.

Anonymous said...

OrangBaruLahir

beberapa soalan buat pehak POLIS ....

...kereta POLIS yang melanggar ORANG AWAM tu siapa punya ...

...kereta tu siapa yang PANDU ....

...kereta tu KENAPA dipandu LAJU dan tidak membunyikan SIREN

...kereta tu MESTI LAH POLIS PUNYA, dan PEMANDUnya mestilah anggota POLIS dan kereta tersebut memanglah sengaja dipandu untuk melanggar ORANG AWAM untuk menaikkan kemarahan ORANG AWAM ....

nasib baiklah ORANG AWAM yang turut dalam BERSIH 3.0 tidak termakan RACUN dan UMPAN yang memang sengaja dibuat oleh pehak POLIS ...


Tidak masuk OTAK kalau dikatakan yang memandu kereta tersebut orang AWAM sebab sudah PASTI pehak POLIS dah KEJAR .... tapi sepertinya tiada yang bertindak .... KENAPA ?

Tidak masuk OTAK kereta ini boleh masuk tanpa pengetahuan POLIS kerana kereta-kereta dah terhalang oleh sekatan POLIS.

Pada pandangan saya ini kejadian ini sangat merbahaya apabila POLIS DIARAHKAN untuk melanggar ORANG AWAM ...

IGP must come clean .... jangan lari balik kampong sedangkan POLIS dah NYATA diberikan arahan untuk bertindak sebagai PEMICU rusuhan ....

I dont have much hope for an HONEST answer as there NO MORE HONEST COPS around ....

The greatest SIN is for someone with AUTHORITY to be a WITNESS to a CRIME and remain SILENT .... more so if they the POLIS .


.... mungkin sebagai SAKSI 200,000 peserta BERSIH 3.0 harus dengan sukarela menyerah diri ke BALAI POLIS untuk memberi KENYATAAN tentang KEZALIMAN POLIS....


OrangBaruLahir

Lahuma said...

Dato.

Cakap pun susah tak cakap pun susah.

Melayu sudah jadi kaki duitan.
Sebab itu mudah jadi orang upahan dan suruhan.

Parti Melayu/Parti Islam/Parti Adil semua jadi serupa.
Menjelang PRU 13 mereka terpaksa promosi perjuangan palsu untuk dihidangkan pada Melayu.

Melayu telah siap
sedia untuk dijual beli atas nama Melayu Bersatu,Daulat Islam,Tegak Keadilan.

Melayu menang sorak,
Melayu hebat retorik,
Melayu bangga syok sendiri,

Masuk angin keluar asap.

BERSIH adalah kumpulan kecewa pada diri sendiri.
BERSIH adalah kumpulan kecewa pada Kerajaan BN.
BERSIH adalah kumpulan kecewa pada organisasi sendiri.
BERSIH adalah kumpulan kecewa kepad semua orang lain yang dianggap kotor.


PRU 13 pasti hebat dalam sejarah demokrasi Malaysaia.
Rakyat/pngundi kena bijak dan waras.
Jangan sama sekali terpengaruh janji manis mereka ini.Waktu ini semua manis dan mesra sahaja.

Calon adalah amat penting.Parti nombor bawah sikit.

Semoga semua parti Melayu akan tampilkan calon BERSIH dan BAIK .
Bukan bujuor lalu melintang patah.

Terima kasih.

Kajang Pak Malau said...

Salam

I'm one of the protestor for bersih rally, not just for Bersih demand but more on Lynas. I support anti-lynas movement 100% and hope Malaysian too.

Rally was peaceful before I left to Kajang. Very enjoying moment met old friends and colleges laughing and shouting. Will join again in the future for the good of Malaysia.

Anonymous said...

Aslkum Dakj

1. Mubarak, Ghadafi, Ben Ali dan Saleh dah ditumbangkan oleh demo rakyat. Waktu berkuasa dulu lupa diri hingga kebas wang rakyat dan ada yg tergamak beraja dihati bersultan di mata. La ni ada ke yg salahkan rakyat menjatuhkan mereka melalui demo2 jalanan.

2 Mahkamah tinggi Malaysia pernah memutuskan bahawa terdapat penipuan undi dlm PRU di Malaysia. Sayangnya atas sebab yg hanya diketahwi hakim berkenaan maka beliau tak berani memerintahkan pembatalan keputusan dan seterusnya mengadakan pilihan raya ulangan. Moral cerita ini adalah Najib tak boleh berkokok mengatakan kerajaan Umnobn yg ada ni sah dan berwibawa kerana menang dlm pemilihan yg bersih dan adil. Dulu diktator2 yg saya sebut diatas juga sering mendabik dada mengatakan rakyat menyokong mereka walaupun umum faham benar tejtik kotor mereka tipu dlm PRU dgn pelbagai cara. Di Malaysia helah kotor dan keji Najib dan konco mereka semakin terserlah sejak 2008. Wajarlah kerajaan haram Umnobn ditumbangkan dgn cara rakyat bukannya PRU olok2.

Din klang

Anonymous said...

Datuk,

Sememangnya kita banyak masaalah dan kita semua maklum dan amat memahami TETAPI mempunyai PM dan Menteri Dalam Negeri yg KORO hanya akan mendatangkan lebih masaalah.


Mat Sabun.

Anonymous said...

Sdr Lat Juno

"BERSIH berdemonstrasi BUKAN untuk menyelesaikan masalah pilihan raya "

Jika tidak keberatan boleh sdr berikan cara lain daripada berdemontrasi yang pada fikiran sdr mampu untuk menyelesaikan masalah pilihan raya di Malaysia yang dikatakan tidak bersih itu?

...SAJI

Anonymous said...

RAKYAT MENDAKAN DEMONTRASI BUKAN KERANA SPR SAHAJA TETAPI KERANA 1 BILLON DUIT KAPALSELAM,250 JUTA DUIT NFC,12 BILLION DUIT PKFZ,1.5 JUTA DUIT BAYAR ARTIS,TIPU ORANG FELDA,ROYALTI UNTUK KELANTAN,LYNAS ,SARA HIDUP YG NAIK,JUAL TANAH KTM,JUAL PULAU BATU PUTIH,JUAL KAWASAN KONSESI MINYAK DI LIMBANG,RAMPAS KUASA DI PERAK SECARA TIPU,SELUDUP DUIT HARAM KE LUAR NEGARA 100 BILLION,BAGI IC PADA PENDATANG,BALAS DUIT ZAKAT DAN MACAM-MACAM LAGI KERJA JAHAT UMNO BN-AWANGKUMBOI

Anonymous said...

RAKYAT MENDAKAN DEMONTRASI BUKAN KERANA SPR SAHAJA TETAPI KERANA 1 BILLON DUIT KAPALSELAM,250 JUTA DUIT NFC,12 BILLION DUIT PKFZ,1.5 JUTA DUIT BAYAR ARTIS,TIPU ORANG FELDA,ROYALTI UNTUK KELANTAN,LYNAS ,SARA HIDUP YG NAIK,JUAL TANAH KTM,JUAL PULAU BATU PUTIH,JUAL KAWASAN KONSESI MINYAK DI LIMBANG,RAMPAS KUASA DI PERAK SECARA TIPU,SELUDUP DUIT HARAM KE LUAR NEGARA 100 BILLION,BAGI IC PADA PENDATANG,BALAS DUIT ZAKAT DAN MACAM-MACAM LAGI KERJA JAHAT UMNO BN-AWANGKUMBOI

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Kalau kita tak suka demo Bersih janganlah kita terus kutuk peserta dgn pelbagai panggilan.

Cuba tanya diri sendiri apa sumbangan kita pada agama dan bangsa walau sedikit mana pun tak kira berapa tua umur kita. Berhentilah berfikir bahawa Melayu Umno saja yg betul dan pejuang bangsa.Kalau kita mau belajar sejarah pemimpin Umno memang dibela oleh penjajah Inggeris untuk terus menakluki minda umat Melayu agar lupa pd Islam yg sebenar. Islam mereka kalau masih ada hanya pd nama dalam kad pengenalan.


Janganlah kita berkira sgt dgn kepentingan peribadi seperti terperabgkap dalam kesesakan lalu lintas yg bersifat jangka pendek berbanding perjuangan bermatlamat jangka panjang yg jauh lebih baik oleh peserta Bersih.

Kalau anggaran 200000 jumlah peserta demo Sabtu lalu betul maka tidak keterlaluan jika kita anggarkan penyokong Bersih sebenarnya tak kurang 2 juta orang. Satu jumlah yg sebenarnya mengerunkan Najib dan bos2 polis beliau.

Najib sepatutnya tubuh badan bebas baru siasat dakwaan penipuan daftar pemilih. Bukannya buang duit rakyat tubuh badan konon bebas utk siasat peserta demo.

Saya ulangi Bersih 4 hendaklah diistiharkan dgn serta merta. Jangan layan tektik kotor Najib melambat2kan dan buang masa seluruh negara.

Din klang

Anonymous said...

Sdr Maae

"6. Allah SWT sudah berpesan, jika kita mengangkat HAWA NAFSU menjadi Tuhan, tunggu lah saat-saat KEBINASAAN MUTLAK yang bakal melanda diri, suku, kaum, bangsa dan negara! (Nota:Kita lupa lagi, wabak TAUN bakal melanda Selangor kerana sampah sarap sering terbiar di sana sini...)"

Rumah saya kat Taman Sri Keramat KL bukan sahaja tidak mengalami masalah kutipan sampah sejak PR memerintah Negeri Selangor, malah laluan dan longkang belakang rumah bersih diselenggara berkala. Kat mana di Negeri Selangor yang sdr nampak tempat2 sampah sarap terbiar tu? Dan ada kah sampah sarap di tempat2 tersebut dikutip bersih selama BN memerintah Negeri Selangor sebelum ini?

...SAJI

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Minta izin tambah idea sdr orangbarulahir.

Politik nak jadi KSU kementerian.....calon2 mesti lebih Umno dari Umno.

Nak jadi KSU KDN pulak mesti ada sifat kesetiaan pd PM yg tiada cacat cela langsung.

Nak jadi pengerusi SPR pulak mesti pandai yg semua di atas serta mesti pandai buat muka selamba bila sedang menipu.

Sayangnya oleh kerana masih ramai KSU yg takut pd Allah maka Najib dan penasihat kafirnya terpaksa ujudkan jawatan premier.Hebat ke tidak manusia bernama Najib.

Tiada siapa nak komen pasal komisyen beli scorpene yg sedang dibicara di Perancis?

Din klang

Anonymous said...

Rumpelstiltskin

Salam Datuk,

I agree with you that back in the old days people have class. They do things because what they believe in and able to accept the consequences of their actions.

If you go against your boss and then get removed, you accept and move on. Not intigate a street riot by misleading innocent people.

Life has changed. Class is gone.

Rumpelstiltskin

Rawa Lanun-Bahasa said...

Dato Kadir
Salam Hormat

Setting The Record Right
(tegas adil dan berhemah)

MPH » Blog Archive » 15% OFF ON PRE-ORDER OF DOKTOR UMUM ...
pre-order of doktor umum – memoir tun dr. mahathir mohamad for more info, please call mphonline at 03-7954 8353. mph members’ privilege of the month



Doktor Umum: alihbahasa oleh YBhg Dato' A Kadir Jasin

Harga 60 ringgit kurang sekupang

macamana CHEDET tulis buku tak tahu bahasa ibunda?

macamana najib dan semberong kata ada cubaan arab spring?
kenapa tidak dakwa saperti bawah seksyen kes Sauk - al-maunah,
kenapa nak kenakan azmin ali
utusan kena saman?
macamana utusan masih boleh bayar dividen kepada pemegang saham?
macamana semberong boleh layan angan-angan nak jadi presiden umno
berwawasan2020 yang baik?

pdrm diperbodohkan diperalat menterinya sendiri - hishammuddin dengar hantu lapar

On the 16 October 1980, Batu Pahat police killed eight members of a sword-wielding mob led by a Cambodian refugee-cum-cult leader, Ahmad Nasir Ismail, who claimed to be Imam Mahadi, a sort of messiah. They had stormed the police headquarters in Batu Pahat, injuring 14 policemen and 9 civilians. The self-styled Mahadi was among those killed.

mana ada masa untuk bersurai perhimpunan haram?
siapa buka kepungan?
adakah pdrm sepintar yang diuar-uarkan? secekap yang diuar-uarkan?

anggota pdrm mengikut arahan
- wartawan mana mahu siasat?

semberong is reckless
is setting the record to play
hi-fidelity 2020

sekian

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Kedurjanaan Umno dalam penipuan senarai pengundi hanya akan terbongkar sepenuhnya jika rejim zalim ini ditumbangkan. ...cara apa terserah pd rakyat.

Begitu juga kedurjanaan mereka memiskinkan negara melalui projek2 mengarut yg melibatkan kroni diuntungkan secara berlebihan dan rakyat dipapakan.

Dah kehabisan modal mereka serang peribadi pemimpin pembangkang dgn isu seks yg dalam zaman moden ni dah tak laku kerana sah tiada bukti....atau anda nak harap org macam tiga dato boleh jadi saksi adil?. Kalau lah cukup bukti dah lama Anuar diseret ke mahkamah. Sekarang mereka seret Azmin pulak.

Sangat low class tektik jijik Umno hingga lupa soal dosa.

Saya teringin benar melihat pemimpin dan mantan pemimpin Umnobn serta kroni mereka yg rakus mencuri harta rakyat dibawa ke muka pengadilan hakim2 baru agar wang rakyat dikembalikan.

Dan dapatlah kerajaan baru PR menggunakan wang berkenaan untuk hapuskan tol, tutup PTPTN dan ganti dgn pendidikan percuma pd yg miskin, kurangkan harga minya dan caj air serta letrik, kurangkan cukai kereta agar harga kereta menjadi 50% lebih murah...lihat bertapa murahnya harga kereta di Australia dan England.

Seterusnya hospital kita tak lah teruk macam hospital Klang berbanding hospital kerajaan di bandar Brisbane dan Perth.Sekolah pun tak le uzur tanpa kemudahan asas dan selalu mibta sedekah pd ibu bapa melalui jogathon.

Kepada yg terus berfikir Umno segala2nya anda sebenarnya jugak zalim macam Umno kerana bersekongkol dan tak berusaha belajar, bartanya dan berhijrah.Berapa banyak lagikah harta anak cucu kita dibiar dirompak oleh pemimpin Umnobn sebelum kita sedar dan bertindak?

Ketua wanita MCA Melaka yg kafir tu pun mengaku bahawa daftar pemilih kita kotor dgn penipuan.

Din klang

Leman said...



Salam Sejahtera Dato',

Saya rasa kita perlu bincang isu pokok yg lebih utama iaitu 8 perkara yg menyebabkan lahirnya gerakan BERSIH.

Kalau isu pokok tak diselesaikan maka makin banyak musibah yg akan berlaku.

Apa khabar lembu-lembu NFC 1Msia?
Apa khabar kapal selam TLDM 1Msia?
Apa khabar enjin jet TUDM 1Msia?
Apa khabar Pulau Batu Putih 1Msia?
Apa khabar tanah peneroka Felda?
Apa khabar MAS, TNB, Khazanah Holding, dll?

Diharap semua nya sihat dan gemok-gebu macam lembu-lembu NFC.

Terima kasih.

8:09 AM


Chairman NFC sedang didakwa di mahkamah untuk kes CBT. Apa isu lagi?

Kapal Selam menyelam dalam keadaan baik, bukan seperti dakwaan Nurul Izzah. Kalau ada bukti dakwaan komisen, sila kemukakan, jangan omong kosong. Raja Petra pun dah tukar kem.

NCO TUDM yang terlibat menyeludup enjon jet telah dihadapkan ke mahkamah. Apa isu nak main lagi?

Pulau Batu Putih@ Pedra Branca telah diputuskan milik Singapura atas keputusan Mahkamah Timbangtara. kerajaan hormati keputusan mahkamah, bukan macam pihak sebelah sana.

Felda akan disenaraikan ke Bursa Saham. Apa masalah lagi? Sekiranya ada business plan yang lebih baik, kemukakanlah, buat apa melalak untuk membangkang sahaja.

MAS, TNB, Khazanah Holding, ada masa untung, ada masa rugi. Masa untung tak ada dipuji pulak, masa rugi nak dimaki sahaja.

Dah-dah laa tu lari tajuk. Ade je nak pusing-pusing. Dah memang Bersih kali ni betul-betul backfire. A final nail on the coffin for pembangkang.

Leman said...



Hi Lat Juno,

What is the point for both parties trying to justify or reason their view when things had happened?
“Bersih” had requested SPR to review 8 points as per below:-

1. Clean up of the electoral roll
2. Reform of postal ballot
3. Use of indelible ink
4. Minimum 21 days of campaign period
5. Free and fair access to mass media for all parties
6. Strengthening of public institutions
7. No corruption
8. No dirty politics

Even a school kids can understand the goods intention of “Bersih”, unless you fully disagree with it. Your posting in this blog has represented what type a person you are? If I’m an opposition party member, I also will hijack
“Bersih” agenda for the purpose of political interest; only an idiot won’t do it.

Thank you.

Alex.

10:54 AM


Yes Alex,
Even school kids can understand that. That is why everytime there is a demonstration, only persons with school kids mentality attend the rally, not knowing that to assemble requires a permit and law above everyone.

Did people with school kids mentality take heed that PSC with reps from both side of the divide already sat together and deliberate on electoral reform? Of course they don't.

After all, what to expect from school kids other than asking them to attend school?

Rawo Lanun-Bahaso said...

Dengan Izin
menyokong hujah Mohd Amin v PP[FCM]


TERIMA KASIH CHEDET
(ameenhussaini.com on May 3)

Terimakasih
http://chedet.cc/blog/?p=749

terimakasih
Dr Mahathir comments on minimum wage – ameenhussaini.com on May 3, 2012 at 12:06 am

terimakasih
Dear David et al: Salaams

Please view the videos at this site and spread them as far as all over the world.
Najib has to go!

If you has any good memory of Malaysia please spread them
blog was referred by CHEDET http://chedet.cc/blog/?p=749
Dr Mahathir comments on minimum wage – ameenhussaini.com on May 3, 2012 at 12:06 am

Police point guns at protester
May02
2012 Leave a Comment Written by ameenhus

http://ameenhussaini.com/blog/

Terimakasih, YABhg Tun Dr Mahathir bin Mohamad



Terima Kasih dan Selamat Mendengar
Sejati
Itu yang kau ucapkan
Bila janji kugenggam
Bawah pohon kemboja
Yang sekecil kita

Menanti
Di mahligai mainan
Kita bina bersama
Dari dahan yang rapuh

Usia perangkap kita
Remaja kita tinggalkan
Namun aku masih
Menggenggam janji

Tinggal kenangan
Gagal segala impian
Tinggal bertanya
Erti sejati

Kenangan itu
Hanya mainan bagimu
Tinggal bertanya
Erti sejati
Yang telah engkau janjikan dulu
(http://www.youtube.com/watch?v=nwUyN9Hgx14)

terimalah lagu ini!

WINGS - SEJATI (LIVE - 2006)
http://www.youtube.com/watch?v=r9JRGv-P5-8&feature=related



Salam Perjuangan The Scribe

Lahuma said...

Dato

Tokoh negera menjelang PRU 13.


Tahniah pada Najib kerana jadi PM yang hebat dan pemurah.Belum ada lagi PM yang begitu pemurah dan pelbagai tranformasi.Belum ada lagi tokoh yang layak jadi PM selepas PRU 13 nanti.

Tahniah pada Anuar kerana menjadi Ketua Pembangkang yang hebat dan berkesan sekali segala suara rakyat.Banyak isu rakyat dijulang tinggi ada yg benar dan ada yang merapu.Belum ada lagi tokoh yang layak jadi Ketua Pembangkang kini.

Tahniah pada kedua-dua tokoh ini.Kerana sepak terajang merekalah rakyat dapat nikmati RM 100/RM 200 /RM 3000 dan durian runtuh dan luruh .Ada yg elok dan ada yg tak elok.

Dengan yang demekian wajarlah rakyat Malaysia kekalkan mereka berdua iaitu Najib sebagai PM.Manakala Anuar sebagai ketua pembangkang.

Hadi/Kit Siang/ langsung tak layak jadi Ketua Pembangkang kerana lembik dan lemah selain dari Anuar.

Gandingan terbaik negara Malysia kini ialah PM Najib dan Anuar ketua pembangkang.

Selamat mengundi bila tiba masanya.
Terima kasih.

Husaini said...

Anwar Ibrahim has treated enough trouble for this country, Anwar Ibrahim harus bertaubat! said Karpal Singh.

Anonymous said...

Jangan percaya sangat dengan demokrasi. Demokrasi takkan kemana. Sistem yang paling senang dihijack. Jangan bangga sangat memperjuangkan demokrasi.. Nanti sendiri yang rugi. Lihat di US jadi contoh. Demokrasi di hijack oleh yahudi. Lebih malang sistem demokrasi kat Malaysia. Taksesuai lansung untuk orang Melayu. Cuba tengok di Indonesia, sistemnya demokrasi juga, tapi Mana islamnya? tetap gagal menegakkan islam walaupun majoriti rakyat beragama Islam.
Harap tok guru2 jangan taksub dengan demokrasi, tetapi berusahalah untuk sistem khalifah. Itu lebih tepat. Cuba kira berapa lama pemerintahan khalifah dapat bertahan.Dari tahun kelahiran rasulullah saw tahun 571 masehi hingga 1924 kejatuhan uthmaniah, selama 1353 tahun Islam terus berkembang maju dengan sistem khalifah. Dengan sistem khalifah juga melaka menjadi empayar Islam. Tapi dengan demokrasi??? baru 50 tahun dah nek telungkup. Berpada-padalah demokrasi. Carilah alternatif lain. Tak ada cara lain ke? Allah bukan mahu melihat setakat mana keganasan kita, tetapi setakat mana keikhlasan kita . Jangan mati katak memperjuangkan demokrasi,tapi biarlah syahid memperjuangkan Islam.

Mak andir moden

johan5150 said...

300,000 people cant all be 'ganas.kotor' and the 79 cities of bersih demo speak for itself.

what do you think old one?

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Dgn manusia bernama Najib Tun Razak nampaknya rakyat kena tuntut paling tidak 4 Suruhanjaya Draja bagi menyiasat:

1. kes terima komisyen 3.3b rgt berkaitan pembelian kapal selam Petancis.

2. kes pembunuhan ibu muda bernama Altantuya yg dikatakan ada kaitan dgn komisyen di atas.

3. kes pembikinan vodeo2 lucah yg kononnya melibatkan pemimpin pembangkang dikatakan mendapat restu Najib dan

4. kes penipuan daftar pemilih secara berleluasa melibatkan pelelongan maruah dan kedaulatan negara kpd rakyat asing.

Sekadar mengingatkan teman2 peserta demo Bersih 3. Walaupun lebih 200000 ribu org dah beri signal pd Najib....oleh kerana Umno dan sekongkol mereka tak clean maka adakah mereka mau membersihkan sendiri daftar pengundi yg kotor tu?

Bersih 4 mungkin jalan penyelesaian. Tapi jangan pulak puak2 Najib pekik ada cubaan guling kerajaan.

Bila rakyat dah marah macam2 boleh terjadi. Ketika itu polis terpaksa berpihak kpd bos sebenar iaitu rakyat Penzalim2 dikalangan Umnobn tak belajar sejarah ke

Din klang

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Najib nak tubuh badan bebas atau tidak untuk siasat kejadian Bersih 3, itu dia punya pasal sebagai PM kerajaan haram.

Rakyat mau dengar bila daftar pengundi nak dibersih dan bila PRU kita boleh benar2 adil dan bersih.

Din klang

Anonymous said...

...tak perlu kita terpengaruh dengan budaya hishamudin rais yang mengaitkan demontrasi jalanan dengan hanya menghubungkaitkan dengan kejatuhan shah iran, marcos.... penampilannya pun, nampak "semak"

petia

Anonymous said...

Salam Hormat DAKJ,

Apa yang berlaku tempoh hari tidak mengikut "Lagu Negara Ku" yang beralun sentimental dan lembut. Penganut Bersih tidak lagi suka lagu-lagu sentimental. Mungkin satu hari lagu kebangsaan akan bertukar mengikut rentak Rap dan Breakdance.

Atau rentak "tarian gelek" pak arab.
Apabila lihat video-video tak ubah macam zaman canibal.

-lesu

idrisfaizal said...

Salam Dato AKDJ.
A valid question asked by Malay Gentile Dato.What happened to integrity and principal of the press sir?Don't tell me that there were nothing wrong with our country all these years then suddenly we got 250k or 50k or 10k(depends on which media view)of multiracial,of various ages and all gender taking the street and using their legal and maybe in their mind their final right that is constituted in the constitution.
Yang ponens,Yang pondan dan yang darai tu bagi,saya Dato,adalah mereka yang berpeluk tubuh dan berdiam diri apabila melihat perlembagaan dan kekayaannya dirompak dan dicabul berkali-kali.
Pendapat saya yang naif.
Salam Dato.

Anonymous said...

Assalamualaikum Dato' dgn. izin.

Sdr.Saji dan lain2.

Perkara UTAMA: BERSIH dan SPR mesti mempunyai tujuan yang baik untuk memperbaiki apa2 kepincangan dlm. sistem sedia ada.

Tuntutan BERSIH:

1.Bersihkan senarai pemilih.

BERSIH senaraikan pemilih2 yg. termasuk dlm.golongan 'pemilih hantu' bincangkan bersama SPR dan hapuskan pemilih hantu itu sertamerta.

2.Reformasi undi Pos.

BERSIH membuat cadangan yg.kukuh apa yg. perlukan direformkan berdasar undang2 sedia ada.Bukan memaksa berdasarkan kehendak politik semata.Kemudian bincangkan dgn. pihak2 berkuasa.

3.Gunakan dakwat kekal.

Perkara ini dah selesai Desember lepas.

4.Akses Media yg.bebas dan adil.

BERSIH perlu berusaha mendekati media cara yg.sopan untuk mendapatkan kerjasama.Kalau bertindak seperti sekarang, BERSIH perlu REFORMKAN diri sendiri terlebih dulu.

5.Tempoh berkempen minima 21 hari.

BERSIH perlu berbincang dgn.kepala sejuk.Kalau SPR tolak,terima sajalah kerana ada undang2 yg. dipatuhi.

6.Kukuhkan Institusi Awam.

Ini perkara yg. sangat susah untuk dilaksanakan.BERSIH mesti menyediakan cadangan lengkap dan berbincang dgn.pihak2 berkuasa dlm. kerajaan.Perbincangan mestilah tanpa agenda terselindung.

7. Hentikan Rasuah.

Ini satu isu besar yg. perlu ditangani dgn. penuh kecekapan.BERSIH hendaklah membuat lapuran polis setiap kes yg. diketahui supaya dapat diadili. S.Ambiga tentu arif tentang perkara ini.

8.Hentikan Politik Kotor.

Politik memang kotor.BERSIH perlu membersihkan politik pihak pembangkang dan pada masa yg.sama BN membersihkan dirinya.

S.Ambiga mesti membersihkan Majlis Peguam,Suhakam,PR.Politik mereka ini sangat2 kotor.

DAP mesti membersihkan sifat PERKAUMAN yang sangat tebal.

PAS perlu membersihkan dirinya dari menggunakan ayat2 al-Qur'an secara 'jahat'untuk kepentingan sendiri tanpa menghiraukan soal akidah.

PKR perlu membersihkan ideanya untuk mempertahankan Israel dan menjadi KUDA DAP dlm. usaha menumbangkan kerajaan BN.

Sekadar pandangan.

Salam hormat,

Lat Juno.

Anonymous said...

Baguih la tu, sokong umno dulu kini dan selamanya. Bayarlah PTPTN utk anak, cucu dan cicit. Biarlah mereka tanggung hutang sebelum bekerja dan bila bekerja nanti bayarlah hutang tu dulu sampai habis. Lupakan dulu nak beli rumah atau berumahtangga. Lupakan dulu nak bagi ibu ayah duit setiap bulan sebagai mengenak jasa. Yang penting biarkan PTPTN kutip hutang bagi kat CIMB kepunyaan adik Najib. Biarkan pembesar umno rasuah, rompak hasil negara yg kaya ini utk anak beranak mereka.

Drp; zuki ahmad

Anonymous said...

Datuk Kadir, Salam. Saya mengikuti blog Datuk dari awal sampai sekarang. Tapi tidak pernah ulas kerana latihan saya bukan untuk menyata pendapat tapi menyiasat. Tapi setelah membaca berita penderhakaan Azmin ALI terhadap ibunya, saya terpaksa break my silence. Macam Datuk juga, saya adalah antara enam jahanam yang menjatuhkan Haji Suhaimi pada tahun 1982 bagi menaikkan aNWAR iBRAHIM. Kita terpesona dan tertipu oleh hipokrasi Anwar dan taat setia kita kepada ayahnda Dr Mahathir yang kerah kita bantu Anwar.

Datuk tentu ingat lagi sessi strategi kita di rumah lama Ayahnda Datuk Dr Wan Ismail di Jalan Maarof, Bangsar di mana Azmin tidak berani datang kerana kita tidak sukakan budak mentah yang sombong itu yang entah mengapa Anwar sangat sayang dan pertahan matian-matian. Saya ingat lagi ABANG Mohd Nor Azam, Dato" Ahmad Sebi, Dato" Rejal dan Dato" Ghazi Ramli. Semua ini orang kuat Anwar, tapi semua tak percaya dan meluat dengan Azmin sebab Azmin kawal Anwar macam hak peribadi dia.

Saya tahu Datuk kurang mengkrikit apatah lagi melondehlkan ANWar sedangkan saya tahu Datuk sangat rapat dan tahu siapa anwar sebenarnya. Mungkin kerana Datuk Termakan budi atau Datuk malu hendak mengaku yang Datuk terpesona dan tertipu dengan tindak tanduk Anwar. Semua orang dalam tahu Anwar main belakang Datuk (bukan secara fisikal) guna Nazri dan Johan. Masa kita berstrategi di rumah Datuk Wan, Nazri tukang hidang kopi saja dan Johan belum muncol lagi.

Kita enam jahanam tidak putus-putus bagi aMARAN kepada ANWAR tentang azmin, laywer faiz ABDullah, Nalakurapan dan ramai lagi yang kita tahu apa kerja mereka. Siapa yang nasihat Anwar suruh ASP Zul buat laporan polis tentang surat Ummi Hufida kalau bukan Faiz.

Datuk Kadir kena pecah kesunyian ini dan cerita without fear or favor siapa anwar Ibrahim yang Datuk kenal sejak 1982 hingga dia dipecat pada 1998. Ramai pendebat datuk macam Din Klang dan Orangbaru lahir tak kenal aNWAR dari dekat macam kita. Mereka tertipu dengan idealisme palsu Anwar. Datuk, siapa buatkan Tong, Quek Leng Chan dan kawan baik Datuk, Nazri abdullah, kaya raya? Ceritalah tentang Segari Power dan Malakof siapa di belakangnya?

Atau Datuk takut kena saman sebab itulah cara ANWAR takutkan dan tutup mulut orang. Datuk mungkin ok, tapi ramai kawan-kawan kita yang tersepit antara ayahnda Dr Mahathir dan ANWAR HIDUP susah sebab orang sangka kita orang aNWAR. Yang senang orang aNWAR YANG paling dadah. Semua di beri jawatan atau projek oleh Pak Lah dan Najib. Alhamdulillah Tok, kita semua masih sehat, kuat dan ada rezeki sikit sebanyak.

Perisik Bersara

Anonymous said...

Datuk kata...

9. And despite the demonstration being billed as apolitical, opposition leaders, led by Anwar Ibrahim and his loyal aide Azmin Ali, turned up in full force.

Datuk...

Ini rally utk sesiapa yang mahukan pilihanraya yang bersih daripada segala penipuan.Salahkah kalu ada ahli2 parti pembangkang bersama?

Sudah tentu ahli2 parti pembangkang yang seirama dengan perjuangan Bersih 3 akan ada bersama. Malah ada juga beberapa kerat ahli2 parti komponen BN termasuk ahli2 UMNO bersama.

Jadi adalah kurang adil bagi datuk just nak highlight kehadiran Anwar,Azmin dan geng2 PKR saja,sedangkan pemimpin2 PAS dan DAP juga ada bersama.

Sikap datuk,seolah senada dengan aliran fikiran Najib,pecacai2 UMNOnya,media Utusan Meloya,TV3/4 dll.

salam

UMNO63.

bulan said...

Assalamualaikum Dato’
Demonstrations of the past generations were for the good of the country and her people. However the demonstrations, witnessed all over the world today, have an ulterior motive, not for the country and her people but for personal interest and the interest of others, unfortunately.

The main purpose of the Bersih 3, a copy-cat demonstration, is to topple the current elected government. Once this is achieved that will be the end of democracy in Malaysia and it will become just another country with a bastardized people in power. Do anything you wish, as long as the wealth of the country is looted by unscrupulous elements, local and foreign.

As we can see, people are misled into participating in this demonstration, thinking it was a celebration of some sort. Nowadays, people use their eyes and do not use their brain to think.

Dan dari kacamata saya perhimpunan Bersih 3 telah berjaya membuktikan kepada kuasa besar di luar sana bahawa pembangkang masih boleh menumbangkan kerajaan sekarang dengan cara perhimpunan beramai-ramai dengan tunjuk perasaan atau tunjuk nafsu lebih tepat .
• nak jadi perdana menteri .
• nak bebas boleh di depan boleh di belakang .
• nak Tanah Melayu bebas , land of pondan-pondan Islam.

Zaman sekarang, nampaknya manusia dididik dengan mata untuk mencapai keselesaan hidup, kemudian turun kehati menjadi nafsu yang tidak terkawal tetapi kalau naik keotak tidaklah ada perhimpunan bersih yang hanya menggunakan nama tetapi sebenarnya mengotur serta merosakkan nama baik Negara dan bangsanya sendiri.
Seperti dalam senikata lagu lama R Azmi.
‘Dari kerana mata yang mempunyai kuasa
Oh! aku tergoda, aku tergoda dan terkecewa.’

dan kerana mata Melayu
aku tertunduk dan malu
menangis tanpa merayu
kerana segalanya telah berlalu.

Anonymous said...

OrangBaruLahir

.... saya terkejut beruk apabila Majlis Fatwa mengeluarkan FATWA demonstrasi menentang kezaliman itu HARAM dan orang ISLAM yang menyertai demonxtrasi yang sedemkian perlu bertaubat ...

1. ... kenapalah lagi dulu tak keluar FATWA sebegini baik demonstrasi sebelum PRU12 dan siri demonstrasi BERSIH 1.0 atau BERSIH 2.0

2. ... kenapalah ULAMA Mesir yang lebih muktabar TIDAK mengeluarkan FATWA yang sedemikian bagi demonstrasi RAKYAT Mesir di TAHRIR SQUARE ....

3. ... kenapalah ULAMA IRAN yang juga jauh lebih alim TIDAK mengeluarkan FATWA yang sedemikian sewaktu kejatuhan DIKTATOR Shah Iran .....

4. ... kenapa ULAMA Malaya yang terdahulu tidak berFATWA sedemikian sewaktu MELAYU menentang MALAYAN UNION ....

5. ... kenapa ULAMA Malaysia tidak mengeluarkan FATWA sedemikian sewaktu MAHASISWA berdemonstrasi keatas kemiskinan orang MELAYU Baling, Kedah yang hidup hina dina yang hampir MATI kebuluran ...


FATWA ini sangat berbau politik .... sepatutnya KALAU Ulama berbayar ini ingin selamat DUNIA dan AKHIRAT mereka nasihatkanlah UMNO untuk melaksanakan HUKUM Allah selengkapnya.... kalau ia pun takut tak dapat GAJI janganlah bertindak GILA membuat FATWA - "Amar Munkar Nahi Makruf" songsang dari keperluan menegakkan Amar Maaruf Nahi Munkar

DESPERADO betul UMNO ini sampai sanggup memperalat institusi FATWA bagi tujuan politik untuk menampal kapal selam UMNO yang sudah BOCOR dan hampir tenggelam

Muga-muga Allah melindungi kita semua ......

Komentar saya tentang Najib gi holiday di SPAIN ?? .... ini atas nasihat dewan Tertinggi UMNO supaya bercuti sebelum disarakan seperti yang diperintahkan kepada Shahrizat ATAU ini untuk memberi peluang Najib berjumpa dengan Presiden Perancis untuk mengehentikan perbicaraan RASUAH Scorpene yang akan membuka bangkai gajah yang dah dipersembahkan ke mahkamah rakyat Peranchis ....



OrangBaruLahir

Anonymous said...

Aslkum Dakj
Sdr perisik bersara

Anuar Ibrahim sebagaimana manusia biasa tidak lari dari membuat kesilapan. Saya percaya dan harap apa jua dosa beliau semasa zaman jahiliah bersama Umno dulu telah pun Allah balas melalui pelbagai cabaran dan rintangan yg di sengaja dibuat oleh seorang pondan bernama Mahadir.

Hendaknya sdr tidak benci Anuar kerana tidak dpt atau tidak cukup dpt projek spt nama2 org yg sdr sebut.

Kalau sdr benci Anuar kerana Anuar mencuri harta negara untuk dirinya dan anak isteri atau adik beradiknya, saya pun teruja nak tau lebih mendalam.

Sdr perisik bersara sesungguhnya hendaklah menyerahkan apa jua bukti yg ada untuk mensabitkan Anuar dgn perbuatan curang.....sebab selama ini jika Umno atau Mahadir ada bukti rasuah atau salahguna kuasa oleh Anuar, tak perlulah mereka terpaksa mencipta reka kes sodomi.

Din klang tak perlu rapat dgn Anuar untuk memahami permainan kotor politik Mahadir dulu dan Najib sekarang terhadap insan bernama Anuar

Din klang

Tinta Hitam said...

Datuk,

I was there.I was happy to be there.Experiencing lifetime experiences.It was the polices who ran riot no the demonstrators.They were provoked by their own agent provocateuers planted in the crowd.Throwing stones to the polices,cursing the polices,throwing garbages bins on the road.The worst part was hittng the demonstrators with police car.

In fact all these actions it seem had been planned earlier by UMNO and PDRM.They want to give impression that the BERSIH demonstrators were violent lots.But things do go their ways.

It doesnt make sense the polices to use excessive force defending a piece of public land..

They forgot that we lives in 21st century.An era of Youtube and internet.The mainstream can have access to the real new in minutes..

It seem all UMNO /PDRM trick had failed..

What is BERSIH main objectives?

They are:-

1.Clean up of the electoral roll
2.Reform of postal ballot
3.Use of indelible ink
4.Minimum 21 days of campaign period
5.Free and fair access to mass media for all parties
6.Strengthening of public institutions
7.No corruption
8.No dirty politics

Is it so difficult to fulfilled those 8 points demand? On corrupt regime fell those demand could harm them

doncin cai said...

@ perisik bersara
salam

...tahniah .tahniah. tahniah !
saya pernah bagi pandangan, yang Dato' Kadir akan melondehkan sesiapa sahaja di "tanah" beliau ini, tiada pengecualian untuk din klangjuga.. betul, saya masih ternanti nanti kut kut ada cacat cacat celanya dsai yang akan di tulis oleh Dato' sebagai kenalan lama...hampaaaaaaaaa !!!
"melayu kalah pada budi"
bukannya nak tahu tentang kenapa dsai rapat dengan azmin ali... tapi segala kebaikan beliau semasa berkuasa sebelum ini dan yang lebih penting matlamat sebenarnya jika di takdirkan dapat peluang berkuasa sekali lagi....
tk

Tinta Hitam said...

Datuk,

Persoalannya adalah kenapa 300 000 org berdemo pd 28 hb April dulu? Jawapannya ialah sudah tiada lagi pilihan pd rakyat melainkan kejalanraya.SPR sendiri cuba hendak menipu.Parti pemerintah,UMNO/BN cuba mengekalkan kuasa dgn apa cara sekali pun.Jadi apa pilihan rakyat lagi.Ini adalah proses yg telah berlaku diserata dunia.

Kerajaan korup yg ingin mengekalkan kuasa akhirnya akan bertembung dgn rakyat dijalanraya. Kesudahan skrip adalah akhirnya rejim korup akan tumbang menyembah bumi.

Rawa Lanun-Bahasa said...

Dato A Kadir Jasin
Salam Hormat

Soalan Peribadi
(boleh kena samn kalau silap jawab)

Datuk Kadir kena pecah kesunyian ini dan cerita without fear or favor siapa anwar Ibrahim yang Datuk kenal sejak 1982 hingga dia dipecat pada 1998

For the record, Mahaguru ku:

Dato',
anu mamat Permatang Pauh itu
berkelip-kelip atau bergetar-getar
atau kempas kempis panjang pendek
kasar licin melekit lekit

kenapa yang makan hati nurul izzah?


Maaf Kerana Bukan Menyampuk Enam Jahan-nam
depa terror!
(138 is a good number, tell pekan)


Salam Hormat

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Seorang felo ISTAC mengingatkan tentang bahayanya bala budaya LGBT.

Ingatan yg dibuat oleh ulamak pemuka Umno tu sangat baik dan perlu diulang2 sebab dgn budaya bebas yg tak mau hormat agama dikalangan pemimipin Umno saya sangat ngeri kalau2 LGBT merebak dikalangan belia Melayu sesudah gejala dadah dan rempit.

Ulamak berkenaan jugak. harus ingatkan agar media Umno jangan buat fitnah konon budaya LGBT disinonimkan dgn kes sodomi yg dipaksakan keatas insan bernama Anuar Ibrahim.

Din klang

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Sah sudah Presiden Sarkozy kalah kpd pencabarnya Francois Hollande dalam pertandingan merebut jawatan presiden Perancis.

Dalam kempen mereka tak pulak ada kempen kotor oleh media pemerintah spt Hollande sodomi, tak ada pengalaman mentadbir, agen Israil, terlibat kegiatan seks, tak dibenar berkempen dgn bebas dll.

Malah beberapa kali kedua2 calun hadir berdebat tentang isu2 yg menyentuh kepentingan rakyat sekiranya menang.

Di Malaysia Najib tu macam pondan je sebab takut debat dgn Anuar. Nasib baik ada Pengerusi dan Timbalan Pengerusi. SPR yg lebih Umno dari ahli Umno untuk bantu menipu.

Din klang.

Anonymous said...

salam.

Saya sgt teruja dengan Perisik Bersara. Teruskan komen anda untuk orang yang atas pagar macam saya ni.



Rakyat keliru.

Rawa Lanun-Bahasa said...

Dato' A Kadir Jasin
Salam Hormat

Dengan Izin

Risks come with job, but violence uncalled for
(read the ps to peace)

Tuesday, May 01, 2012 - 12:04
by Meena Lakshana
PETALING JAYA: Media personnel must accept the risks that come with documenting history, veteran journalists said yesterday.

Berita Publishing Sdn Bhd editor-in-chief Datuk A. Kadir Jasin said the work of a journalist or photographer is a privilege as well as a risk.

"Anyone who wants to be either, needs to accept the risks involved."


He said the violence perpetrated by police against media personnel during Saturday's Bersih 3.0 rally was uncalled for. "Unwanted violence is detestable and should be condemned."

Kadir, who is also a blogger, said the scepticism showed by police officers against some media personnel was understandable. "With so many people holding cameras and claiming to be press members, we cannot blame the authorities for not considering mistaken identities."
http://www.mmail.com.my/story/risks-come-job-violence-uncalled

Dato' Kadir,
Kenapa PDRM bertindak sedemikian?
IGP Ismail Omar harus letak jawatan atau pegawai yang mengendali anti-rusuh BERSIH3.

Maaf dan Salam Hormat PDRM

Sekian

ps

Dataran Merdeka Formula
(budget for vision2020 demos)

up grade water-canon
with better color anti-demo water safe but smells skunk pee
and better riot gear plus horses

demo group will come
with core helmet gangs
and slingshots brigades
security for women and children
is a probability, igp

but laughter is the best medicine
and peace reigns at dataran merdeka

Anonymous said...

Salam semua

Saya nak cadang ahli Majlis Fatw Kebangsaan dirombak atau nama majlis ditukar kpd Majlis Fatwa Umno Malaysia

Anti boneka

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Tahun 2011 dan 2012 menyaksikan ramai pemimpin negara Arab dan Eropah kalah dalam pilihan raya atau ditumbangkan rakyat.

Di negara kafir Itali, Spanyol, Greece dan terbaru Perancis penyandang jawatan tewas dgn cara bermaruah dalam pilihan raya yg adil dan bersih. Tak ada huruhara, tiada cubaan nak guling kerajaan dsb. Yg kalah berundur secara terhormat tanpa buat kecoh tanpa buat ugutan macam Najib cakap nak pertahan Putrajaya dgn apa cara sekalipun.

Tapi di negara Islam Tunisia, Masir, Libya dan Yamen oleh kerana pemimpin mereka nak menongkat langit tapi zalim maka terpaksalah digulingkan dgn cara demo dan rusuh. Cara yg dianggap berdosa oleh sebuah Majlis Fatwa di Malaysia.

Di Malaysia kalau bukan kerana SPR sekongkol menipu rakyat saya berani guarantee Umnobn akan pupus selepas PRU13 nanti.

Din klang

Anonymous said...

Dato,

Jawapan kepada tuduhan bahawa perhimpunan Bersih 3.0 bertujuan untuk menguling kerajaan dijawab dengan jelas dan terang oleh Mahfuz Omar. Saya petik dari FMT :

"He said protesters brought salt and mineral water bottles, to battle the effects of tear gas and water cannons, and not weapons to wage war on the security forces.

“If we had ulterior motives, we would have brought arms,” he said.

The PAS leader was responding to Prime Minister Najib Tun Razak’s claim that the protesters had intended to lay seige on Dataran Merdeka to recreate what happened in Egypt’s Tahrir Square.

“It’s comical to see government leaders panic,” said Mahfuz. “This is the third Bersih protest, and such allegations were never raised in the past.”


jika benar perhimpunan itu untuk guling kerajaan bagaimana dengan demonstrasi-demonstrasi yang dianjurkan oleh UMNO BARU atau wakilnya seperti PERKASA dan NGO-NGO segera dinegeri Pakatan.

Demo heret kepala lembu, siri demo oleh mamak-maka penang dsb.

Menggunakan alasan yang sama, saya menuduh demo-demo yang didalangi oleh UMNO BARU, PERKASA dan NGO_NGO segera yang condong kepada UMNO BARU ADALAH DEMO_DEMO UNTUK MENGULINGKAN KERSAJAAN NEGERI PAKATAN.

Kerana tujuan mengulingkan kerajaan negeri, demo-demo ini juga haram mengikut Fatwa terbaru.

Wat say u?

mat pendang

Anonymous said...

OrangBaruLahir

.... KSU KDN Tan Sri Mahmood Adam mengakhirkan perkhidmatan selaku KSU KDN mulai 19Mei ...BERNAMA 07Mei

Selamat bersara dan melepaskan diri dari terus bergelumang dengan MENERUSKAN KEZALIMAN di KDN ... dan semuga sempat memohon AMPUN kepada RAKYAT MALAYSIA yang sempat dizalimi, walaupun beralasan "Saya Yang Menurut Perintah"

Selamat datang kepada KSU yang baru semuga membawa WAJAH BARU dan tidak meneruskan KEKEJAMAN dan KEZALIMAN yang bakal terbalas jika tidak di DUNIA maka di AKHIRAT nanti diMAHKAMAH ALLAH pasti TERBALAS ... dan jangan lah menjadi tempatan TADAHAN DOA mereka yang dizalimi .... KSU yang baru bernama Datuk Abd Rahim Mohd Radzi ... dari KDN jugak.

OrangBaruLahir ..... tidak ada siapa yang mengetahui NIAT BAIK seseorang kecuali ALLAH, tetapi setiap PERBUATAN anak Adam itu akan dapat dirasakan oleh MANUSIA dan menjadi UKURAN kebaikkan seseorang.

maae said...

Salam Datuk,

1.Terimakasih kepada perisik bersara yang menceritakan! Nalla baru duduk dan belum tekan butang interaktif lagi.. agak syok juga baca perkembangan nya nanti..he..he

2.Banyok ne sampah belonggok, beghulat, membusuk kat blog Datuk ni...dulu tak macam ni...

3.Bila 'Hawa Nafsu' dah di angkat jadi tuhan...Akhirat kelak (jika mereka-mereka ini ingat lagi)kalau dulu 'pernah' jadi seorang Islam, akan bangkrap sebangkrap nya sebagai balasan kerana suka sangat meratah daging saudara-saudara Islam sendiri.... Jika dah jadi kafir(orang berdosa) tak apa lah, semua nya milik anda!

4.Gerun dan ngeri menilai telatah lagak aksi berani 'melayukiri' yang suka sangat berjudi dengan hidup!

5.Kepada din klang,tak nampak kah ketua pembangkang, politik kenyit-kenyit mata, dalam bersihshit 3.0? Yo!

A KADIR JASIN said...

Thank you to friends who put forward my name for the independent committee to investigate the violence that took place at the resent Bersih 3.0 demonstration.

But as I told them, I could not and would not accept the nomination.

I don't want to be what the Malay proverb says "hidung tak mancung pipi tersorong-sorong".

I had made my stand on alleged police brutality and the right of the people known many a time before.

As a member of the Royal Commission to Enhance the Operation and Management of the Royal Malaysian Police (2004), I stood by its report.

In our 2005 report to the King, we had proposed the formation of the IPCMC - Independent Police Complaints and Misconduct Commission, but was rejected by the government.

If the government rejected a recommendation made by two former Lord Presidents, a senior lawyer who went on to become LP, the former IGP and many more experienced people, what guarantee do we have that the report of this new committee will be accepted?

Had the IPCMC been formed, I think the police would have been more careful in dealing with protesters and the people have a ready place to complaint.

We even appeared before MPs (BN and opposition) to plea for the acceptance of the IPCMC proposal, but to no avail.

I have said enough. I rest my case. Good luck to the new adhoc committee. Maybe they will have a better luck.

Thank you.

Anonymous said...

Tok, Dr M asked the people to vote for Najib to revive the ISA.

Is he senile Tok? It was Najib who abolished the ISA not the Pakatan Rakyat.

Maybe Dr M should just shut up, stay neutral and concentrate on teaching young people history.

The last time in 2008 he caused the downfall of Abdullah. I think if he pushes too hard for Najib, he will bring down Najib. Or is Najib falling all by himself?

BenDol

Anonymous said...

Aslkum Dakj

Sdr maae sepatutnya ngeri dgn segala kejahatan yg dilakukan oleh pemerintah Umnobn yg sdr sekongkol dgnnya. Bukanya ngeri dgn keberanian peserta Bersih 3. yg sebenarnya mencari pahala kerana menuntut hak mereka yg dinafikan oleh Najib dan konco2.

Saya perhatikan sdr maae rajin menulis panjang2 tapi sayang kebanyakannya. tiada nilai.

Kalau dah otak sdr tu dahserasi dgn Umno, segala madaalah rakyat sdr mase dah tak nampak. Atau maae memang cari makan kat blog ni.

Atau maae dan keluarga memang dah senang lenang dpt habuan dari Umno hingga ada budaya denial bila dengar kejahatan pemimpin Umno.

Sdr ingat peserta Bersih macan berpuluh2 golongan mat rempit yg dibayar utk sambut Najib di jalan kebun shah alam beru2 ni ke.

Din klang

A KADIR JASIN said...

Terima kasih kepada Perisik Bersara atas input Saudara. Saya tidak berani teka siapa Sdr kerana sekitar waktu itu dan dalam “cell” Ayahanda Datuk Dr Wan Ismail ada ramai anggota, termasuk bekas-bekas pegawai perisikan. Lagi pun , ada banyak sel dalam orbit Anwar ketika itu. Ada sel propaganda (sel Dr Wan Ismail dan sel media), sel Abim/Agama, sel cendekiawan, sel sastera dan budaya, sel korporat, sel outreach dan sel diplomasi.

Sel-sel ini amnya bergerak secara bersendirian masing-masing berlumba-lumba mempromosikan Anwar. Dalam sel yang sama pun berlaku perlumbaan dan Anwar menggunakan taktik pecah dan perintah bagi mengelakkan anggota sel bersekongkol mencabar atau mengingkari beliau.

Saya faham maksud Saudara Perisik Bersara. Dalam sel-sel yang saya sebutkan itu ada pegawai polis yang masih bertugas dan ada bekas tentera. Kes salah guna kuasa oleh Anwar adalah rentetan daripada kehadiran pegawai seumpama itu dalam sel atau orbit beliau..

Ramai antara kita terhutang budi atau termakan budi dengan Anwar kerana dia sangat powerful dan berpengaruh. Selama 16 tahun, Dr Mahathir amat mempercayai beliau dan bergantung kepada beliau dalam banyak perkara. Dr Mahathir menyerah dan mengerahkan kita kepada Anwar. Sesiapa saja yang mengadu mengenai Anwar akan dituduh membuat fitnah dan diberitahu yang Anwar adalah pengganti beliau.

Tetapi yang Dr Mahathir tidak tahu atau tidak mahu dengar adalah di dalam sel-sel Anwar itu rancangan dibuat bagi memesatkan kenaikan Anwar dan mempercepatkan pengunduran atau penyingkiran Dr Mahathir.

Tak payahlah saya menulis panjang dalam kesempatan ini selain menyatakan bahawa ramai antara kita, bukan saja di kalangan anggota sel Jalan Maarof seperti yang Sdr Perisik Bersara sebutkan, tetapi ramai anggota sel-sel lain juga menjadi mangsa keadaan dan akhirnya kita keluar daripada “sihir” yang selama 16 tahun memukau dan mengabui mata kita.

Siapa tahu, suatu hari nanti akan dituliskan orang sebuah buku mengenai cinta lara dan dendam kesumat Dr Mahathir-Anwar yang bermula pada bulan Mac, 1982 apabila Dr Mahathir memperkenalkan Anwar kepada media massa sebagai “the newest member of Umno” . Saya hadir sidang media itu. Sebulan kemudian “ayam baru tumbuh bulu pahat “ (ungkapan Dr Mahathir) itu menang PRU 1982 di Permatang Pauh. Yang lain, kata ungkapan Inggeris, “is history”.

Terima kasih.

Anonymous said...

salam Dato KJ

Orang yang paling sesuai tulis kisah cinta lara mahathir anwar tak lain tak bukan adalah datuk sendiri.

Buku ini pasti meletup di pasaran, walaupun mungkin perit untuk mendapatkan semula bahan-bahannya agar menjadi setepat yg mungkin.

Apapun, selain data classified, ianya adalah sebahagian sejarah moden malaysia.

Apa kata Dato'?

umarzain.

Mika Angel-0 said...

Dato' A Kadir Jasin
Salam Hormat

Re: umarzain
(Apapun, selain data classified, ianya adalah sebahagian sejarah moden malaysia.)


yen-naa-deiiiii!!!!!
tosai berapa?
minum kira?

semua beres tuan
bersengau tirumalai
herba kari

itu author The Scribe banyak pandai cerita
kita orang pun baca sikit-sikit
banyak cerdik punya orang
hebat pengarang senang belajar
cinta melayu kepada agamanya
membuta hatinya tertawan karisma

bercermin gelap gucci chow kit road
pakai Bentley Sport second-hand nazrin
itulah mahaguru - The Scribe A Kadir Jasin(Dato' Seri Laksamana)

amiiinn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kisah cinta lara
hebat kesah orang melayu memukau dunia

sekian dan setuju bangat, donggg!

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).