Tuesday, September 18, 2012

Wither The True Bangsa Malaysia




A Kadir Jasin

[ATTENTION, anonymous comments will not be published. Please use Google Account, OpenID or Name/URL to comment. Thank you]

IN A MALAYSIA that is becoming more racially polarised and economically dichotomised, the passing of my Chinaman friend, Yap Keng Hock, on Aug. 14 was a sad moment.

We, his Melayu friends, called him China Yap and he loved every bit of it. We could very well be the last Malaysians who could call each other by our “bangsa” and not a bit offended by it.

But in public we would refrain from calling out to each other by our bangsa - Melayu and China - for fear that we might offense the sensibilities of the new Malaysian generation who are not used to the kind of camaraderie that once defined our multiracial and cross cultural relationship.

Our group comprised the late Captain Mahyuddin Ahmad of Kulim, Kedah; Yap; the executive director of Media Prima Berhad, Ahmad A Talib and yours truly.

Mahyuddin and Yap collaborated in business. When Mahyuddin was a manager at Marco Shoes in Klang, Yap supplied moulds and dyes for Nike shoes that the company was then manufacturing under license.

[The photograph above was taken in 2002 showed Yap (extreme left) with Mohd Desa Omar, VS Ganesan, Myself, VM Muru, Azmi Bahari and Solehan Haji Badri at a Hari Raya open house.]

Yap learned mould and dye making in Japan when he was sent there by his early employer, Matsushita.

Mahyuddin went on to set up a mill in Kulim to produce castrating rings for animal husbandry. Mahyuddin’s business was inherited by his children and all of Yap’s four children are working in the family business together with Yap’s younger brother, Gary.

When I was introduced to Yap in the late 1970’s, he was running a makeshift foundry in Klang. I noted in my report in the Business Times newspaper that his foundry looked more like a pigsty than a factory.

He enjoyed every bit of the report and told me later that even American bankers found his story inspiring. When the factory caught fire and was totally destroyed, he built a better one.

Yap was indeed a kampung boy who made good thanks to his Malay and English education, and the fact that he was born and raised in a mixed rural town in Negeri Sembilan.

Today, there aren’t that many Malays like Mahyuddin and Chinese like Yap, who attended bilingual multi-ethnic schools where the command of the Malay and English languages built bridges and tore down communal fences.

Sadly today, the Malays and other Bumiputeras attend national schools, the Chinese go to Chinese type national schools and Tamil-speaking Indians go to Tamil type national schools.

They all call themselves national, but they are separated by geography, language, culture and quality of education. To add to the confusion we also have private and international schools where the better-off parents are free to send their children.

Little surprise that when products of this fractured school system meet each other in later life, they are already influenced by deep racial, religious and cultural biases that makes the fostering of a true bangsa Malaysia nearly impossible.

As I grow older and many of good friends of those unprejudiced times are either dead or struck down by age-related illnesses, I look back at the past with a mixture of satisfaction and nostalgia that we were once true Malayans (and later Malaysians). Wallahualam.

45 comments:

XERONINE said...

"Little surprise that when products of this fractured school system meet each other in later life, they are already influenced by deep racial, religious and cultural biases that makes the fostering of a true bangsa Malaysia nearly impossible."

... dan bias "ke-berada-an" and "ke-elit-an" ... the impacts of which are pronounced both within and among the bangsa ...

... but ... never give up!

XERONINE

langitbiru said...

"Sadly today, the Malays and other Bumiputeras attend national schools, the Chinese go to Chinese type national schools and Tamil-speaking Indians go to Tamil type national schools.

They all call themselves national, but they are separated by geography, language, culture and quality of education. To add to the confusion we also have private and international schools where the better-off parents are free to send their children.

Little surprise that when products of this fractured school system meet each other in later life, they are already influenced by deep racial, religious and cultural biases that makes the fostering of a true bangsa Malaysia nearly impossible." A Kadir Jasin.

Saya sangat-sangat bersetuju dengan pendapat Dato' di atas. Sebagai rekod, dalam blog Dato ini, sudah beberapa kali saya nyatakan bahawa perpaduan nasional tidak akan berlaku secara menyeluruh selagi sistem persekolahan dan pendidikan KEKAL sepertimana hari ini.

Perpaduan Rakyat Malaysia bakal dicapai dituai jika sistem SATU SEKOLAH, SATU SISTEM PENDIDIKAN diamalkan secara TOTAL,dan MENYELURUH.

SANGAT MALANG, tiada siapapun BAHKAN tiada seorang Perdana Menteri pun "berani" nak "sentuh" sekolah Cina dan India.

KERANA, kononnya menghormati HAK ASASI mereka.

HAKIKATNYA, tiada keberanian kerana takut UNDI MELAYANG!!!

PADA HARI INI, saya amat yakin belum ada mana-mana pemimpin politik BERANI menyuarakan pendapat KETIDAKPERLUNYA sekolah jenis kebanggsaan Cina /India.

NAJIB, tak berani.
ANWAR,tak berani.

SIAPA YANG BERANI DATO'???

Mat said...

And now we have DAPs and the likes of Dong Ziong fanning racial hatred against the Malays. Perkasa became a product of Chinese hatred against the Malays when government isn't responding swiftly against these perpetrators.

In Singapore, or the olden days of Malaysia, people like Lim Kit Siang and his son would've been shot dead by special branch or at very least, put away in Kamunting.

Elsewhere, a simple tweet describing a particular race in a bad light would've caused somebody behind bars.

langitbiru said...

"Little surprise that when products of this fractured school system meet each other in later life, they are already influenced by deep racial, religious and cultural biases that makes the fostering of a true bangsa Malaysia nearly impossible".

Saya juga pernah menyatakan pendapat ini kepada sahabat-sahabat, bila bincang soal perpaduan Malaysia.

Yang dapat masuk IPTA, Cina-India-Melayu dapat "bersemuka" selepas 18 tahun dididik, diasuh dengan sistem pendidikan masing-masing. Sikap keBANGSAan mereka masih menebal tapi sekurang-kurangnya ada peluang untuk mengurangkannya.

Yang masuk IPTS, pun sama tapi saya fikir impaknya sedikit kurang dari IPTA.

Bagaimana yang langsung tidak dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi???
Mereka ini, Melayu-Cina-India terus menerus terasing bersama kaum masing-masing TIBA-TIBA "bertembung" di celah-celah kehidupan yang sangat mencabar. sedikit sahaja selisih faham,bolehjadi menjadi satu isu yang boleh merebak dengan cepat dan pantas.

Malaysian-Malaysia, 1-Malaysia tidak berdaya, tidak berjaya mewujudkan TRUE-MALAYSIANS.

bodoh.pandai said...

Bangsa Malaysia left the building when Bumiputra and NEP was introduced.

Because Ali, Ah Chong and Ramasamy no longer share the same set of challenges.

No longer a level playing field.
Ali get 8% discount for the same house Ah Chong and ramasamy wants to buy.
Ali gets to invest in ASB where the returns are higher.

Ali's children get an easier path for scholarship.

Ali no longer eats in Ah Chong's and Ramasamy houses coz it not halal anymore .


abdullahngah said...

nak buat macam mana lagi, "nasi sudah jadi bubur".

Ini bukan kata saya, tapi kata kata melompat dari mulut Tun Mahathir sendiri ketika duduk diluar umno sekejap dulu.

Bukan itu sahaja, Umno dicop busuk dan buruk.

Siapa angkaranya kita tak tahu. Nak kata umno punya kerja ada yang kata tidak.Siapa yang nak mengaku.

Nampak dengan jelas apabila Tun Mahatnir kata nasi sudah jadi bubur dan umno busuk dan buruk.

ab said...

Salam dato,




The `era of tribalism' kat malaysia
mai balik dah....`' tukang kipas' dan batu api dari atas sampai bawah,semua `tribes' sekali...



Apa susah, benua afrika punya tribalism dah lama dah,tak pi kemana pun depa...kalu satu malaysia nak joint depa apa salahnya tak?, lagi pun tak ramai pun dalam 30 juta orang saja,bagi 3 thailand,bagi empat vietnam,bagi lapan indonesia saja...


Lagi pun kalu negara maju sangat
pun tak baguih jugak tak ? apa nak gebang lagi kalu semua dah maju....



Elok juga buat referendum nak tribalism ka tak nak, kalu nak tribalism,pi terus kut tu, kalau mampuih,mampuih pi laa, kan tu demokrasi,tak gitu?



Tu la ada pendapat kata demokrasi
is not easily applicable in a heterogenous society..ada kebenerannya.



Lagi pun Dato, history is always
pusing balik punya!..manusia ni kalu pandai pun bodo jugak akhiaqnya...



Abu Bakar Ab Rahman

nur man said...
This comment has been removed by the author.
Rawa Lanun-Bahasa said...

Educating Muhyiddin Yassin
(innocence of paguh malay)

Insultingly for the BN that after 55 years in goverment the BN has produced a 'fractured school system influenced by deep racial, religious and cultural biases that makes the fostering of a true bangsa Malaysia nearly impossible'.

There three kinds of Malaysians:
Muslims, Munafiks and Kuffars.

Whither the true Malaysian Muslims, o Mahaguru?

Salam Hormat

Saji said...

Salam Dakj

"As I grow older and many of good friends of those unprejudiced times are either dead or struck down by age-related illnesses, I look back at the past with a mixture of satisfaction and nostalgia that we were once true Malayans (and later Malaysians)."

Setiap kali saya singgah minom pagi dan petang di restoran mamak di Jenjarom (dekat dengan Balai Polis di seberang jalan) saya dapat bayangkan apa yang Dato' maksudkan sebagai " true malaysian " di atas bila saya lihat orang sekitar umur Dato' yang minom di situ daripda pelbagai kaum -Cina, India dan Melayu-Jawa (kebanyakannya) begitu mesera sekali berbual.


...SAJI

saji said...

Sdr langitbiru

Saya juga sudah beberapa kali nyatakan bahawa tanggungjawab hakiki orang politik ialah mencari dan mencipta isu masyakaratnya yang kemudiannya mereka cari jalan penyelesainnya dengan cara mengubal dasar awam yang sesuai dalam bentuk belanjawan, undang2 dan rancangan/ projek untuk diterjemahkan oleh golongan pelaksana dasar awam iaitu kakitangan kerajaan.

Malangnya meskipun kalangan ahli politik kita nampak dan sentiasa diingatkan oleh orang seperti sdr dan Dato' bahawa, isu perpaduan nasional masakini yang berakar -umbi daripada dasar awam yang begitu lama membiarkan terlalu banyak jenis sekolah dalam sistem pendidikan negara (seperti yang artikal Dato' ulas) itu sebagai satu isu masyarakat, tetapi mereka buat-buat tak nampak dan pekakkan telinga.

...SAJI

Lahuma said...

Dato.

Perpaduan dan penyatuan rakyat

Pemimpin pemimpin barangkali mereka pun kurang sedar.Mereka pun ibarat ketam yang suruh anaknya berjalan betul.

Pada hal dikalangan mereka sendir pun tak bersatu.

Tidak ada satu contoh setakat ini yg nak dapat dijadikan tauladan pada rakyat.

Sama pemimpin yg satu agama dan satu bangsa pun tak bersatu.

Perpaduan dan penyatuan dalam selera mereka sendiri.Bukan selera untuk kebaikan rakyat.

Yang menjadi segala batu api ini ialah pemimpin diatas.Rakyat diadu domba oleh gelombang rasa tamak mereka.

Kehancuran sesama sendiri adan sesama rakyat amat bahaya sekali.

Pemimpin kita semua aliran kena tunjuk model terbaik dulu.

Terima kasih.

Abu Syahmi said...

Tidak dinafikan kenangan masa lalu sering menggamit pemikiran kita terutama dalam hal-hal keseronokan terutama di ambang pasca merdeka. Sekitar tahun 1960an dan 1970an, masa itu kita masih tebal dengan sistem British khasnya penjawat-penjawat awam. Parti, berdansa, mabuk, kabaret, night club adalah perkara biasa dan menjadi simbol status elit dalam terutama masyarakat bandar. Filem-filem Allahyarham Tan Sri P.Ramlee banyak memaparkan hal-hal yang sedemikian. Kehidupan di kampong juga ada caranya yang tersendiri seperti, perjudian, khurafat, tahyul, laga lembu, laga ayam, laga biri-biri. Masih ingat lagi gaya hidup hippi, ganja, seluar bell bottom dan baju bare back. Inilah kehidupan diterima oleh Ahmad, Tong Seng dan Ramasamy di bumi Melayu. Justeru ramai pihak yang ‘bergotong royong’ untuk menjayakan kehidupan ‘lagha’ sebegini hatta siak dan noja boleh tergedik-gedik atas pentas joget lambak semasa kenduri kahwin.
Atas rahmat Allah SWT, kesedaran Islam berputik kembali di hati masyarakat Muslim di Malaysia bermula awal 1980an apabila kerajaan melaksanakan Dasar Penerapan Nilai-nilai Islam dalam pentadbiran. Justeru dapat dilihat ramai kaum Hawa bertudung, Bank Islam, sistem jual beli secara Islam dan sedikit demi sedikit amalan yang tidak Islamik ditinggalkan sebagaimana yang dapat lihat pada hari ini. Waktu ini juga, kita jarang melihat Ahmad, Tong Seng dan Ramasamy duduk semeja sambil menikmati ‘air sarbat’. Sukar dilihat kelibat Abu dan Swee Lan berpacaran ke panggung wayang. Islamisasi telah banyak mempengaruhi kehidupan bermasyarakat semua bangsa di Malaysia yang seolah-olah mempunyai haluan yang tersendiri di mana kurangnya mahabbah dan toleransi. Tidak sedikit yang berpandangan bahawa Islam satu agama yang keras dan jumud. Adakah sebegitu?

rahimlpp@yahoo.com said...

Y.Bhg Dato',

I think the national unity will only remain a dream so long the existing economic system in the country is still based on a minority ethnic group dominates a large part of the economy.

2. Generally, this is something not acceptable anywhere in the world where a minority group owns or controls almost two-thirds of the nation's wealth.

3. I have the opinion disputes about the education system is something trivial so long as the economic system is not corrected. It will be self corrected when the fairness in the economic system is established.

4.Bumiputra as the majority should be given the right to control the wealth of the country as a first step towards national unity.

5.Tun Razak took the correct action when the new economic policy was launched after the incident of May, 13. However, it is really sad because the Malays are not fully united to ensure the achievement of the policy. Rightly, differences of political affiliation should not give room for any party to criticize the new economic policy.

6.After more than 50 years of Merdeka, the minority group still in control of the whole chain of economic activities from production, value-added activities, financing, marketing and retailing. At one time Prof Aziz Ungku used the term “monopoly and monopsony system” to reflect the role of the intermediary in an economic system dominated by this group especially in rural economy.

7.Let us ask ourselves as Malays what percentage of our overall expenses spent in stores owned by the Malays.

8.After the launching of the DEB, various programs have been implemented but failed to break the chain of economic activities dominated the Chinese.

9.The question is how to achieve national integration in situations where an uneven field for competition between the races in this country. In reality, there are hatred feelings among the Malays against the Chinese mainly because of the unfairness in the economic system though these feelings are not shown publicly.


Iklas,

Rahim

Naj said...

I've a friend who's very dear to us in our sports team in UM. We call him Keong Anak Cina. He's not the least offended. But of course this is an 'inside thing' what we dare not do in the presence of other people. Perhaps this is part of the problem Dato', that when we refrain from showing our 'selamba'ness, we discourage others from being selamba. Maybe I'm wrong..

And bodoh pandai, I don't really believe it's because of the NEP like you said. You see, I'm only 32. I believe that if you keep on thinking like this we can never find a solution to this dilemma.

-Naj

SmartTinta said...

Saudara Rahim, Saya nak tambah item 5. ketirisan projek. sudah di debatkan dalam Perhimpunan UMNO apa kesudahan tindakannya? Biarlah Pembangkang menkritik supaya UMNO jalankan tugas dan tunaikan tanggungjawab, tapi UMNO hanya gegakgempita dalam Dewan Perhimpunan buat lawak bodoh semua pakat gelak.Ini dewan jenaka atau nak pejuangkan bangsa? Sekarang bangsa Melayu kena gelak.

Item 7. saya setuju sangat kita kena check kedai siapa kita berbelanja. Walaupun kita ada pakar buat produk kilang dsb tapi nak jual kat wholesaler mana? retail mana? kalau kedai Melayu tak ada jangan harap nak dapat wholeseler melayu. dan jangan mimpi nak buat kilang. kilang vendor boleh le mcm Proton Produa tu dan GLC selebih tu janagan harap nak masuk line.tak percaya try.

XERONINE said...

Saudara Abu Syahmi ... the FB way ... I Loike ... :)

XERONINE

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Pernah dan biasa dengar senikata lagu ini?:- MALAYSIA BERJAYA.

Malaysia kita telah berjaya
Aman makmur bahagia
Malaysia abadi selamanya
Berjaya dan berjaya
Berbagai kaum telah berikrar
Menjungjung cita cita
Satu bangsa satu bahasa
Malaysia berjaya.

Sewaktu kecil lagu lagu begini sering berkumandang di radio, sampai boleh hafal, dan lama lama kita faham apa maksudnya, kerana disekolah guru juga memberi pemahaman yang lebih tentang apa maksud merdeka.

Sungguhpon kita tidak begitu bergaul dengan bangsa bangsa lain disekolah tetapi guru memberi gambaran bahawa kita tak perlu berdengki dan berdendam dengan bangsa bangsa lain kerana mereka adalah rakyat negara yang perlu kita hormati.

Bila dewasa kita belajar lebih mendalam tentang ugama, dan disitu kita lebih memahami hidup bermasyarakat, hak hak masing masing dalam masyarakat, tanpa kita merasa tergugat, walaupun bangsa lain adalah jiran kita.Kita boleh hidup berjiran tanpa ada rasa was was.

Yang menjadi pokonya sekarang adalah anasir penghasut, jadi kerajaan perlu sedar dan perlu bertindak tegas,jangan biarkan nasik menjadi bubur.

rahimlpp@yahoo.com said...

Saudara SmartTinta,

I would like to thank you for responding to my comment. Discussing the leakages of DEB in Perhimpunan Agung UMNO is an example of the stupidity of Malays in politics especially in a multiracial country like Malaysia.

2. NEP as the basic policy to benefit the Malays should not be used as a joking materials or discussed in an open forum. The subject must be placed at the highest level and respected as how we uphold the Perlembagaan Negara.

3. The policy to restructure society and to eradicate poverty should be maintained as long the imbalances in economy system among the races still exist.

4. To me, restructuring society means an equitable distribution of wealth among the races and there should not be any minority group controlling everything in our economy. It may take a few decades to achieve but the Malays must be given a clear direction in achieving that vision.

iklas,

Rahim




A KADIR JASIN said...

Rahim, Naj and all,

1. Those who opposed and chided the DEB are people who want to see the poor remaining poor and the rich getting richer. Their mantras are meritocracy and free market.

2. They are also against the eradication of poverty irrespective of race and oppose the restructuring of society so that Malays are not forever identified with the rural economy and Indians with the estates.

3. The NEP opponents are generally well-educated and well to do. But they are also individualistic and selfish.

4. In my recent trip home to my village, the roti canai maker, Nashar Abas Ibrahim, told me that "Cina Panjang" owns much of the Pekan Tanah Merah. We knew Nashar's father as Keling Ibrahim. Then we called all Indians "Keling" -- from the world Kalinga which was an ancient Hindu Empire in India. Ibrahim was in fact a Pathan.

5. Very people know "Cina Panjang's" real name. All that they know is buying from him and selling to him. They even borrow money from him. NEP or no NEP he continues to prosper. His real name is Tay Ng Hong.

6. During the May 13 1969 riot, the former Malay Home Guard members - my late father included - formed a team armed with shotguns to protect their Chinese neighbours from possible attack by hotheads.

7. In 1969, for every 10 cars and shop houses burnt down in Kuala Lumpur, eight or more belonged to the Chinese. Today more Malays have cars and houses in Kuala Lumpur. Maybe that's why a repeat of May 13 is less likely.

8. As much as I defended the ISA, I also defended the NEP. NEP and ISA contributed to what has become of us today - largely peaceful and fairly well-off.

Thank you

tebing tinggi said...


I strongly belief 1 Malaysia will never be achieve .
I strongly believe that racial politic in Malaysia will never come to the end.
I strongly believe interracial relations will be more a part .

There no way that you being raise and develop differently can come together at the latter age.
The answer is Malaysia must make a brave move to one school system ,it's better late then never .

A KADIR JASIN said...

Sdr Tebing Tinggi,

1. Dasar satu sekolah tidak akan menjadi kenyataan, apatah lagi dalam suasana kerajaan yang lemah dan tidak tegas.

2. Kalau PR memerintah pun mereka tidak akan ubah sistem pelbagai sekolah dan bahasa. Mungkin lebih teruk.

3. Hanya Lee Kuan Yew berwawasan dan berani hapuskan sekolah Cina kerana beliau tidak mahu ada dua kelas orang Cina di Singapura. Lagi pun waktu itu, Cina Singapura yang berpelajaran Cina umumnya anti-kerajaan dan terlibat dengan gerakan komunis.

4. Apa nak kata, di Malaysia kita ini, ada menteri yang tak hantar anak ke sekolah kebangsaan. Semua anak saya belajar di sekolah kebangsaan dan Alhamdulillah mereka berjaya.

5. Yang salah bukan dasar, bahasa dan rancangan. Yang salah adalah pelaksanaan yang hambar dan kepemimpinan politik yang tidak ada iltizam dan tidak ada keazaman. Wallahualam.

Terima kasih.

tokman said...

Pemimpin2 polituik bolih main peranan penting dalam mengujudkan keharmonian dan kemesraan antara Melayu-Cina-India dan kaum2 lain diMalaysia. Kita faham parti2 politik perkauman mempunyai peranan masing2 tetapi pemimpin2nya jangan terlampau ghairah tapi mesti bersikap moderate dalam kepimpinannya. Yang penting mana2 parti politik yang berjaya memerintah kena bersikap adil kepada semua kaum dalam semua segi berdasarkan kepada meritokrasi (seperti dalam sukan)....dalam pelajaran, biasisiwa, pekerjaan,kontrak dan lain2 selepas 25 tahun Merdeka. Pada pandangan saya aliran Inggeris disekolah2 adalah aliran yang terbaik untuk negara kita yang berbilang bangsa untuk mengujudkan rakyat bijak, cerdik dan yang penting sekali hidup bersatu! Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan bahasa Cina-India dan lain2 kaum tidak akan terjejas kerana terus diadakan disekolah2 tetapi menjadikan negara ini lebih maju dan berilmiah! Seperti Dato dan ramai2 pemimpin2 yang berpendidikan aliran Inggeris Dato tidak hilang kuasa Bahasa Melayu tetapi lebih yakin bila berbincang diforum2 antarabangsa....itu kelebihannya!

tokman said...

Pemimpin2 politik bolih main peranan penting dalam mengujudkan keharmonian dan kemesraan antara Melayu-Cina-India dan kaum2 lain diMalaysia. Kita faham parti2 politik perkauman mempunyai peranan masing2 tetapi pemimpin2nya jangan terlampau ghairah tapi mesti bersikap moderate dalam kepimpinannya. Soalnya ada kah orang Melayu memandang bangsa asing yang sudah diterima sebagai warga negara Malaysia sebagai warga negara kelas dua? Jika itu sikap orang2 Melayu maka masalah2ini akan terus berpanjangan. Yang penting mana2 parti politik yang berjaya memerintah kena bersikap adil kepada semua kaum dalam semua segi berdasarkan kepada meritokrasi (seperti dalam sukan)....dalam pelajaran, biasisiwa, pekerjaan,kontrak dan lain2 selepas 25 tahun Merdeka. Pada pandangan saya aliran Inggeris disekolah2 adalah aliran yang terbaik untuk negara kita yang berbilang bangsa untuk mengujudkan rakyat bijak, cerdik dan yang penting sekali hidup bersatu! Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan bahasa Cina-India dan lain2 kaum tidak akan terjejas kerana terus diadakan disekolah2 tetapi menjadikan negara ini lebih maju dan berilmiah! Seperti Dato dan ramai2 pemimpin2 yang berpendidikan aliran Inggeris Dato tidak hilang kuasa Bahasa Melayu tetapi lebih yakin bila berbincang diforum2 antarabangsa....itu kelebihannya!

Abu Syahmi said...

Mr Xeronine,

Sorry for my weaknesses.
I don't get the FB way, federal biro, face book or. ..
Could you please clarify.

Regards

Saji said...

Salam Dakj

Trajidi 13 Mei menghasilkan DEB. Adakah negara memerlukan satu lagi trajidi untuk ahli politik kita melaksanakan Sistem 1 Sekolah?


...SAJI

saji said...

Salam Dakj


Dato' kena cakap juga orang Cina sama2 dapat manfaat NEP melalui pebelian atau pajakan lesen, projek, permit dan konsesi kerajaan UMNObn yang ditawarkan kepada orang Melayu tanpa diambil tindakan.

...SAJI

raja2u said...

Assalamualikum
YBhg Dato' dan Pembahas yang saya hormati.Memang benar masalah ini tidak dapat diatasi selagi kita tidak mengkaji dengan hati terbuka sebabnya. Pada saya masalah ini adalah rancangan halus yang dimajukan kepada pemimpin kita semasa menuntut kemerdekaan. Pihak British telah memberi jalan mudah kepada mereka yang mendapat latihan di United Kingdom dengan mengutarakan konsep berkongsi kuasa. Mereka diberitahu akan terus berkuasa selagi mereka menjaga kumpulan masing-masing untuk mengundi mereka.Pasa mulanya memamanglah menunjukkan membela bangsa masing-masing untuj mendapat sanjungan dan undi. Lepas itu mengguna apa cara untuk kekal berkuasa.DEB sungguh cantik. Dengan mengwajibkan mendapat kredit dalam Bahasa Melayu telah menambah nilai ekonomi Bahasa kita. Tidak difahami mengapa dasar ini telah diubah begitu rupa hingga supper market pun memerlukan orang berpelajaran Inggeris untuk berkerja wal hal pembeli utama terdiri dari orang Melayu.

berasiam said...

Salam Datuk A Kadir Jasin

Untuk mengatakan peningkatan kefahaman terhadap Islam sebagai salah satu punca meluasnya polarisasi kaum adalah tidak relevan sama sekali, seolah-olah melabelkan orang yang bersikap terbuka dengan kaum lain kurang memahami ajaran Islam.

Ada yang berpendapat, sekiranya 13 Mei berulang, berkemungkinan akan terjadi kebuluran yang berleluasa di negara ini, khususnya di kalangan orang Melayu. Dengan seluruh saluran agihan pemasaran dikuasai oleh orang Cina, semua keperluan, termasuk beras, akan tersekat atau disekat daripada sampai kepada pasaran orang Melayu. Tidak sukar untuk mereka melakukan perkara sebegini dengan dominasi mereka yang semakin bertambah setiap hari.

Malangnya sebahagian besar kita masih belum sedar realiti yang terpapar dan terus mengambil ringan kepada siapa ringgit dan sen mereka dibelanjakan setiap hari. Orang kita cukup bersemangat berdemo membantah filem yang menghina Rasulullah saw tetapi tidak beriltizam mencontohi Baginda saw memperkasakan ekonomi ummah.

berasiam said...

Salam Datuk A Kadir Jasin

Untuk mengatakan peningkatan kefahaman terhadap Islam sebagai salah satu punca meluasnya polarisasi kaum adalah tidak relevan sama sekali, seolah-olah melabelkan orang yang bersikap terbuka dengan kaum lain kurang memahami ajaran Islam.

Ada yang berpendapat, sekiranya 13 Mei berulang, berkemungkinan akan terjadi kebuluran yang berleluasa di negara ini, khususnya di kalangan orang Melayu. Dengan seluruh saluran agihan pemasaran dikuasai oleh orang Cina, semua keperluan, termasuk beras, akan tersekat atau disekat daripada sampai kepada pasaran orang Melayu. Tidak sukar untuk mereka melakukan perkara sebegini dengan dominasi mereka yang semakin bertambah setiap hari.

Malangnya sebahagian besar kita masih belum sedar realiti yang terpapar dan terus mengambil ringan kepada siapa ringgit dan sen mereka dibelanjakan setiap hari. Orang kita cukup bersemangat berdemo membantah filem yang menghina Rasulullah saw tetapi tidak beriltizam mencontohi Baginda saw memperkasakan ekonomi ummah.

Azlan Ali said...

Salam Dato’ Kadir,

Please allow me to share a bit of my life story…

I once had a conversation with a non-malay lecturer friend from one of the IPTA. Our views differed on a single school system. And I wonder how many scholars are against it? Is the threat of losing cultural identities stopping such move of setting up a single school system? Maybe… I don’t know.

I was brought up in an environment that taught me to respect people regardless of color or creed. I thanked my father and my late mother for their initiatives to bring up my siblings and me this way. When talked about different races, I will always have fond memories of the people who came into our lives as we grew up.

Our family once employed an Indian maid to look after us when my father was posted in Kedah. My father was a planter with one of the British company before Malaysia started to nationalise foreign owned companies here. We are so fond with our maid, whom we called ‘Kak Ramu’. We treated her as our elder sister and she treated us as her younger siblings. She was part of our family. I still missed her.

Earlier in our lives, my father was once posted somewhere in Melaka. My late mother, my elder sister and my younger brother tagged along. It is in Melaka that my mother somehow befriended a Chinese couple with a little baby girl. They would visit my late mother and have tea. One day, our family decided to adopt this baby. What I learned was that, this couple already had other children to take care and they were having a hard time to cope financially. And this is how we have a new addition to our family.

When my mother passed away, my father re-married and I have new family members. Two lovely little sisters, they are half Siamese and half Malay. Our family is a little bit ‘rojak’. As we grew up, there were the Mat Salleh, Melayu, Cina, India and others that crossed our path…

Sorry if I bored many of you with my life’s story. It is just that, the transition from the past into the present time makes me a little bit sad. One race looks down upon another race. Stereotyping is rampant and fingers point in all directions. This is us. This is the reality now.

A single school may help to foster unity. But a home is where everything begins. The education that we receive from home is priceless. It is the first mould we go through before we passed through other moulds that will eventually shaped us into a human being.

Just pandangan sekupang dua dari saya..

XERONINE said...

Saudara Abu Syahmi ...

Anak-anak di Facebook, bila mereka bersetuju dengan sesuatu kenyataan yang diutarakan ... mereka akan kata "I Loike" - I Like lah tu ... simplekan bicara anak-anak muda ...

Back to kesatuan ... mungkin masalah terbesar kita ... banyak sangat waswas ... terhadap sesama dan semua ...

Doa dekatkan yang elok dan baik, jauhkan yang tak elok dan tak baik ... leave the world dalam baik and enter the next world dalam baik ... InsyaAllah ...

XERONINE

Lahuma said...

Dato.

Apa dah jadi dengan kontrak sosial yg dikatakan dan kotakan dahulu.
Kontrak sosila sudah menjadi sejarah dan berada dalam muzium besar antarabangsa.

Puncanya majoriti berpecah belah yg tidak ada kesudahan.Kumpula minoriti naik tocang.

Cerdik pandai dalam majoriti pun tak bersatu.
Ulamak pun tak bersatu.
Puak jahil pun serupa.

Masing-masing tegak benang basah sendiri punya.Kuasa adalah punca matlamat hidup untuk jadi kaya raya.

Kumpulan majoriti banyak sangat retorik pancing dan pengaruh dan undi.

Yang kaya raya senng lenang nanti tunggu dan lihat lah sendiri.

Faktor calon dan tokoh diutamakan.Parti faktor selapas itu.

Suara rakyat terletak pada calon dan tokoh.

Majoriti kena bersatu hati dan matlamat tanpa melakukan kezaliman pada minoriti.

Terima kasih.

Rawa Lanun-Bahasa said...

Langitbiru: Ada yang berpendapat, sekiranya 13 Mei berulang, berkemungkinan akan terjadi kebuluran yang berleluasa di negara ini, khususnya di kalangan orang Melayu.

Sila beri sedikit penjelasan bagaimana boleh jadi begitu?

langitbiru, tak sangka selepas berjela-jela membawa ayat dan tafsiran anda, yang tajallinya sekarang anda dan keluarga anda saperti katak-katak bawah tempurung china.

botax9 said...

Yang patut kita tenguk kenapa bangsa cina tidak mahu memasukkan anak mereka ke sekolah kebangsaan, bagi saya kalau kualiti sekolah kebangsaan kita sama taraf dgn kualiti sekolah jenis kebangsaan tak mustahil kita akan kembali kezaman dato dahulu. Dato tenguk kenapa bangsa cina terlalu meminta anak2 mereka untuk memasuki IPTA dari pada IPTS, ini sebab kualiti IPTA kita lebih baik dari IPTS. Dengan kata mudah kita kena perbetulkan kualiti pembelajaran sekolah kebangssan dahulu baru dengan sendirinya bangsa cina meminati untuk bersama-sama kembali ke sekolah kebangsaan.

Botax9.

rawa lanun-bahasa said...

YBhg The Scribe
Salam Takzim


Musings O Mahaguru!
(you bloody biadap mahathir)

Should Botax9 would have met some
of the most intelligent Chinese in
Penang when he was a student in
PFS, green lane - but what is a
smart reader to the oldest sekolah
kebangsaan in Penang - he would
have a wonderful time thinking
about the insan and his fate and
children sitting in a class room
in the new minden heights sekolah kebangsaan
- no mean sissy school a sasterawan negara
would readily agree - and it is the question
of Muhyiddin Yassin to see it through

bi izinillah

Paguh lives under the malay coconut shell -
the seven firmaments of the heavens and the earth
for he his a servant of the king - he is
from alor setar there about. the king knows
as much about education as chedet

and listening to mishari's al-mulk recital;
a lanunbahasa of a wordpirate thought of blue-skies
and hope the coconut shell Chinese is as delicate
as an imperial ming vase.

yes levine was right when he said
that blasphemy is a political tool
- arise is the god of isreal
o lord and wonderful is he
as you o allah! my lord.

but would muhammad have uttered that
the beloved the seal of the nubia
such a thought

and what has a movie of a tan sri
has to do about first class malays
and third class malays, o the scribe?

or should one grow old and fritter away
no not chedet

a kahin was he the quraishes said
but they could not quite agree
- salman rushdie is a what is he muslim
a satire

ad-dunya is a play of al-ahad as-samad
a wish a command

the promises of the lord al-haqq
you can see it in the skies and the earth
and that in between


Maaf dan Salam Hormat

ps2asamurai
don'tkickdabucketyetbro
andtryahungparliament
tundaimis 1smartcookie

Mustapha Ong said...

Askum Bro,

Your downright comments is so true as I also find that true political friends are not many today, even if we have known them for a few decades. I also have a share of my personal experience with these political opportunists, whereby they will need your help when they want a favour. Once they get what they want, they will walk straight without even looking into your eyes or say hello to you.

Now after 60 years of living a fruitful life, I must admit that my best of friends are not politicians but the ordinary and none of the performing professionals that will appreciate our golden years. These are my long time classmates and school mates from the 50s, 60s, 70s who are still around to share their moments with us down the memory lane.

Sometimes, I am quite disappointed with my senior political friends and wish that they do not behave as if the whole nation and country will collapse without them in power. For that, I still salute Tun Dr. Mahathir and Pak Lah for their modesty and humility as we can still respect each other as friends of the 60s until today.

langitbiru said...

Rawa Lanun-Bahasa said...

Langitbiru: Ada yang berpendapat, sekiranya 13 Mei berulang, berkemungkinan akan terjadi kebuluran yang berleluasa di negara ini, khususnya di kalangan orang Melayu.

Sila beri sedikit penjelasan bagaimana boleh jadi begitu?

langitbiru, tak sangka selepas berjela-jela membawa ayat dan tafsiran anda, yang tajallinya sekarang anda dan keluarga anda saperti katak-katak bawah tempurung china.

4:39 PM






Anonymous berasiam said...

Salam Datuk A Kadir Jasin

Ada yang berpendapat, sekiranya 13 Mei berulang, berkemungkinan akan terjadi kebuluran yang berleluasa di negara ini, khususnya di kalangan orang Melayu.

2:08 AM


Assalamualaikum,
Sdr Rawa Lanun-Bahasa

Bagaimana mungkin saya boleh beri penjelasan atas kenyataan yang dibuat oleh orang lain???

Saya hanya bertanggungjawab atas kenyataan yang saya buat, bukan kenyataan yang orang lain buat!!!

Dan sangat tidak bertanggungjawab dan tidak sensitif kalau orang lain bagi kenyataan, orang lain yang dihentam dan dapat nama!!!

Lembu punya susu, bagilah namanya kepada lembu! Bukan kepada sapi!

rawa lanun-bahasa said...


DENGAN IZIN

(berasiam?!)

Maka saya amat amat amat malu kerana kesalahan itu, langitbiru.

saya mohan maaf.

Maka dan oleh kerana berasiam yang empunya kenyataan itu maka saya tarik balik kenyataan saya yang tidak bertempat wal tidak langsung masuk akal kepada langitbiru yang yang telah dipertinggikan lagi qahhar.

maka sekiranya anda juga mahu turut sekali terdirinya 'hung parliament' selepas PRU13 nanti, saya amat-amat berterima kasih.


(ps. i should be sent to syria)







Rawa Lanun-Bahasa said...

YBhg The Scribe
Salam Hormat


DENGAN IZIN

Musings O Mahaguru II
(bukan ianya perkara enteng)

wahai lanunbahasa !
mengapa tersilap sasaran mu?!

lembu sekufu - bunyinya serupa
maka jelas sifat dan tabiat mereka
berasiam berat pagarnya senget
mengapa begitu perlu berlaku

al-mulk! mishari lagi

Ada yang berpendapat, sekiranya
13 Mei berulang, berkemungkinan
akan terjadi kebuluran yang berleluasa di negara ini,
khususnya di kalangan orang Melayu.


ada hari mestinya si-lanunbahasa
hairan tersihrnya yang nyata
berasiam bukan melukut
namun pagarnya senget sebelah

bukan assobiyah lupakan perkauman
bila berdiri tegak di atas titian lurusan
namun wajib nama pada sifat
berasiam itu pun jelas hakikat


if only it i was just a case of
he slip of the tongue and as easy
as copy and paste

Sigmund Freud, whose name is
indelibly linked with such gaffes, called them Fehlleistungen (faulty actions) in his 1901 book, The Psychopathology of Everyday Life. He deemed them notable for revealing an unconscious thought, belief, wish, or motive. "Almost invariably I discover a disturbing influence from something outside of the intended speech," he wrote. "The disturbing element is a single unconscious thought, which comes to light through the special blunder."


namun, kenapa berasiam kata begitu?
hung parliament bukanlah perkara enteng

al-mulk! mishari lagi

is it a slip of the eye o mahaguru?
dengan izin


Sekian

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
DAKJ
Izinkan,

Sdrku RL-B,

A Rhapsody intrigued, rhyme of a dewa-bahaso ..

'the promises of the lord al-haqq
you can see it in the skies and the earth and that in between'

Learn of oneself and the guide to the coming and passing of the most beautiful date in one's life shall prevail...

Wallahualam

ALFATIHAH, AMIN
Ps. Ketentuan Kun faya kun NYA.

langitbiru said...

Assalamualaikum sdr Rawa-Lanun-Bahaso

Terimakasih.

abdullah said...

we went to the malay school and later after an examination of sorts were transferred to the Special Malay Class. In the Malay school we were thought how to read and write jawi and until today my jawi writing and raeding is as good as if not better. We had sekolah ugama.At the SMC we were mixed with Indian, Chinese and Baii boys who are still our friends. We could interact and mix freely. In the University unfortunately I was sharing a room with a Kelatan boy..who despised anything non Malay or non Islam until i found him too much that I asked to be moved out from the room and instead I shared with a Chinese Science student from Kedah Teoh
Today the Ktan guy is active in PAS and his feelings for the non malays and non Muslims is as thick as before.I often wonder why they are with The Pakatan politically??

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
DAKJ
Izinkan,

Sdrku RL-B,

Acaseof 1smartcookietochew
andahungparliamentoengulp

...still a samurai sits on the dock of the bay watching the tide mambo rambo..

ALFATIHAH, AMIN.
Ps. Kepada NYA ku serahkan segala pujian dan kejayaan...

Rawa Lanun-Bahasa said...

Terima Kasih, Sdra langitbiru, Samurai Melayu dan The Scribe.
Alhamdulillah.
DiperluaskanNya rezeki yang halal lagi toyiban dan dimudahkan urusan-urusan kita di dunia wal-akhirat.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).