Friday, December 14, 2012

Dr M Okay With PM's Performance and Rosmah's Profile


A Kadir Jasin

[ATTENTION, anonymous comments will not be published. Please use Google Account, OpenID or Name/URL to comment. Thank you]

I WOULD NOT dare claim that I am right all a long, but I have repeatedly said in this blog that the Prime Minister’s wife can have as high a profile as she likes if she ventures into politics and wins a sit.

Now the former Prime Minister, (Tun) Dr Mahathir Mohamad, had said about the same thing. The media quoted him as saying that Prime Minister Mohd Najib Abdul Razak 's wife, Rosmah Mansor, has the right to have as high a profile as she likes.

"There is no standard format to fill in if you become the wife of the prime minister. You can be as prominent as you like," he said, adding that Rosmah also had the right to rebut allegations made against her in her biography.

Dr Mahathir was asked on whether he thinks Rosmah's profile is too high compared to former prime ministers' wives.

On the same day that he made the comment on Rosmah, he was also quoted as saying that he was not practising double standard by supporting Mohd Najib now and opposing (Tun) Abdullah Ahmad Badawi, when the latter was Prime Minister.

"(There's) no double standard. If somebody doesn't perform, I will campaign, against anybody," Dr Mahathir was quoted as saying.

"Whether he's my nominee or somebody else, I will campaign if somebody does not perform and in my view, Pak Lah didn't perform," Dr Mahathir said.

Asked whether his answer meant that he was satisfied with Najib's performance, he responded, "Yes, I'm satisfied."


So, in one go, Dr Mahathir reaffirmed his endorsement of the Najib-Rosmah partnership, which, I am sure, will be read differently by different quarters.

Take for instance, what a debater in Malaysiakini’s Yoursay forum, who goes by the pseudonym “Little Giant” had to say:

“Going by protocol, the prime minister's wife has the right to have a high profile. But it is not right of Prime Minister Dr Mahathir Mohamad to say that Rosmah Mansor can enjoy as high a profile "as she likes".

Being the prime minister's wife already provides her enough prominence. It is not necessary to seek more prominence and definitely not at the expense of the taxpayers' funds.”


As for me, I still feel that my argument in the posting entitled “Perdana Menteri Wanita: Kenapa Isteri PM Tak Boleh?” on Jan. 16, 2011 is valid and I think the Barisan Nasional should seriously consider putting her up as a candidate in the coming general election.

I am not being cynical. Going by reports and pictures in the media, Rosmah is popular and has her own followers and following. When elected, she has every right to decide and assume whatever profile she desires as long it is within the limit of law and propriety.

As for Dr Mahathir endorsing Mohd Najib, I am not surprised that he is doing it openly and publicly. But what also matters is what he says privately.

If Dr Mahathir does to Mohd Najib what he did to Abdullah in the run-up to the 2008 general election, the consequences would be dire for the Prime Minister, the BN and Umno.

Granted that Mohd Najib is a lot stronger and more capable than Abdullah, he does not, however, enjoy Abdullah’s image as “Mr Clean” and “Mr Nice Guy”. Mohd Najib is more controversial than Abdullah.

Meanwhile, in the eyes of many, including those in the opposition camp, Dr Mahathir is as influential today as he was during the 2008 general election. 

He could still move votes. So Mohd Najib and his retinue of advisers and special officers must be careful not to offend the patriarch and his sympathisers.

It may not be all about altruism though. Dr Mahathir nurtured and protected Mohd Najib because Mohd Najib’s father, (Tun) Abdul Razak Hussein, nurtured and protected him. Now Dr Mahathir has a son, Mukhriz, who is in the political arena and, as the saying goes, one good deed deserves another. Wallahualam.

13 comments:

TOOLBOX said...

Datuk

Pendapat saya Tun Mahathir memberi komen ringkas sebegitu untuk hentikan atau setidak-tidaknya meminimakan pemberita daripada terus bertanya kepada beliau isu berhubungkait Rosmah.

Mungkin saya silap, mungkin Tun Mahathir tak maksudkan begitu, namun terdapat unsur sindiran secara tidak langsung terutama kepada Najib.

Sama seperti Datuk, saya berpendapat sudah sampai masanya untuk Rosmah berkecimpung secara "sah" dalam politik. Sementelah beliau diberi keistimewaan menama dan melancarkan KD Gagah Samudera dalam majlis yang dihadiri oleh Tun Mahathir dan Menteri Pertahanan sendiri. Najib pun nampaknya dah selesa memangku tugas yang dikosongkan oleh Shahrizat.

Ahli psikologi bernama Carin Rubenstein ada menulis buku bertajuk The Superior Wife Syndrome. Dicadangkan elok dibaca oleh PM, setidak-tidaknya boleh beliau jadikan rujukan dalam menjalankan tugas di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat!


Toolbox

Lahuma said...

Dato.

Orang Kedah kata gedik lebih.

Rasanya segalan ungkapan Tun Det ini cuma di bibir sahaja.Dalam isi hatinya lain sama sekali.

Apa nak buat anak dia Mukhriz pun ada dibawah ketiak PM Najib.

Ok sahajalah.Telan sahajalah walaupun pahit.

Si isteri pemimpin janganlah jadi kaduk naik junjung.Berpatutan sahajalah.

Isteri bahaya kalau laju lebih daripada lajak.

Yang paling bahaya ini pakar tukang kipas,bodek,puji yang membawa rebah.

Gedik dan kaduk naik junjung inilah menjelik dimata ramai.

Terima kasih.

doncin cai said...

..entahh..
saya tanya seoranga rakan perempuan , ndak ke jadi macam rosmah... jawabnya "... mau nye tidak... pakai lawa lawa... nak berjalan ada orang escort... nak berucap udah di sedia kan bla.bla.bla..."
WANITA

antisyaitan said...

Salam Sejahtera Datuk KJ,

Memang telah menjadi piagam organisasi "Syaitan Yang DiKenali" setiap ahli yang akur kapada arahan dan perancangan ahli yang lebih senior akan mendapat sokongan padu kumpulan ahli-ahli senior. Sayang sekali Pak Lah tidak memahami dan tidak mematuhi piagam tersebut dengan cuba mendekatkan diri dengan kumpulan "Malaikat Yang Tidak Dikenali".

Dengan wang tabungan yang banyak sejak dari zaman kanak-kanak lagi,
"First Lady Malaysia" memang layak dan mampu untuk bertanding dalam arena politik PRU13 dan berpotensi untuk menjadi "1st Lady PM of Malaysia".

Wallahualam.

K Das said...

Age may be catching up but Mahathir still retains the Machiavellian streaks in him.

Your observation that what nice things he says about Najib publicly may not be the same as what he says privately is very perceptive. Only seasoned people like you can pick up little nuanced things like these.

Mahathir’s displayed endorsement of Najib is strategic. Not only he wins if BN wins, he will also win whoever becomes the PM – Najib or Muhyiddin as he has buttered both side of the bread to make sure he doesn’t lose out. His preference, nevertheless, is detectable.

ab said...

Salam dato,


Datin Seri Rosmah ni menyerlah dari semua isteri Perdana Menteri Malaysia sebelumnya.


Saya fikir itu bagus untuk dirinya.



Ramai orang benci dia,tapi saya tenguk walaupun bermacam macam tuduhan,TAK SAPA PUN BAWAK dia kemahkamah pun...tak menyakinkan saya langsung, kalau ramai loyar loyar tu, tetapi tak sorang pun charge dia kat court selama ni..sama ada loyar loyar tu loyar buruk,atau dia memang tak bersalah..period.




Pada saya, kalau macam tu dia TAK SALAH PUN setakat ini la.., yang kutu kutu dan dhaqrai dhaqrai kacau dia, kondem dia,dengki kat dia,fitnah dia,kutuk dia tu LA YANG LAGI BESAQ PUNYA PROBLEM TAK?..ni kalau tak fitnah,kes nak pekena orang dan penipu la.



Dia ada `contribute' dari segi pendidikan kat negara ini,tu pun kira baguih dah la tu.



Yang kutu kutu dan dhaqrai dhaqrai tu tak tau la anak depa macam mana,dan dah ada ka depa menyumbang pada pendidikan anak anak orang lain..



Apa kata dia pi jadi calun pilihanraya?..kutu kutu dan dhaqrai dhaqrai tu pun bolih la lawan dia cara betui punya,kalah ka menang ka tak kisah la...



Kalau saya, saya jadikan dia calun BN kat SHAH ALAM ka, GOMBAK ka,TITIWANGSA ka,SEPUTEH ka, AMPANG ka,PUCHONG ka,KUANTAN ka..., baru la ada ummph dan pasti ada makhluk makhluk yang meroyan ,melompat dan mengigau kut la ni… keok terus pun bolih jadi!.




Kalau dia kalah,no problem, kalau dia menang lagi LAH BAIK, bolih pi jadi MP, BOLIH CAKAP KUAT KUAT KAT di parlimen sana dan bolih bantai depa balik kaw kaw punya....



Kalau kalah pun, tak sapa bolih delete sumbangan dia, kalau PM la ni menang,dia jadi isteri PM jugak..yang lain tu BOLIH NGANGA LA LUAS LUAS MULUT lu orang sampai next PRU!




Tidak hilang atau berkurang bisa ulaq menyusoq akaq , tak gitu dato?.




Abu Bakar Ab Rahman

awangbatuburok said...

Assalamualaikum Datuk,

Isu yang sangat hangat diperkatakan oleh rakyat jelata dinegeri-negeri pantai timur sekarang ini ialah tentang agihan wang Royalti hasil petroleum yang ditransformasikan sebagai wang Ehsan (yang kononnya disalurkan melalui UMNO/BN Bahagian).

Kalau boleh Datuk beri sedikit ulasan sebagaimana perhatian yang Datuk berikan terhadap transformasi pengswastaan saman trafik melalui sistem AES.

Mohdalisuratman said...

Tahniah dan syabas Datok kerana kini lebih berani memperkatakan sesuatu yang saya rasa sudah lama tersembunyi. Ia membuktikan Datok adalah seorang wartawan dan penulis terbilang. Kata-kata hati dan tulisan Datok juga penuh hormat.

DS Rosmah akan lebih popular dan dihormati bukan saja oleh rakyat Kelantan malah oleh seluruh rakyat Malaysia kalau beliau lebih bijaksana dan berani membuka mulut memerintah(?) PM Najib untuk memulangkanlah 'Wang Royalti' kepada rakyat Kelantan. Katakan juga itu hak rakyat Kelantan!.

Mungkin itu juga salah satu kunci-kata-laluan untuk BN mendapat dua-per-tiga. Takkan ada orang lain sekelilingnya di Malaysia ini yang berani menyanggah ?. Katak-katak hijau juga dengan sendirinya akan tersepit. Wassalam Datok!.

Tinta Hitam said...

Datuk,

UMNO have no more good and capable leaders.Si be ready to go on permanent retirement.Sooner or later.The writing is on the wall

langitbiru said...

Assalamualaikum Dato’

PERDANA MENTERI WANITA?

Kita wajib yakin bahawa Islam agama yang sempurna, yang telah saya jelaskan beberapa kali sebelum ini.

“Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridai Islam itu jadi agama bagimu”. (Al-Maidah 3)

Sempurna bererti segala sesuatu ada petunjuk jalannya dari Allah swt. Dari masuk ke bilik air, cara beristinjak, hatta kepada memilih pemimpin, cara memimpin dan kepimpinan yang diredhaiNya semuanya ada petunjuk.

Petunjuk dari al-quran, hadis, dan ijmak ulama.

Para Sahabat Rasulullah saw adalah golongan yang terbaik (iman dan taqwa) sepanjang zaman, mengikuti mereka seperti mengikuti petunjuk bintang di langit di tengah padang pasir yang “tiada penghujungnya”, atau lautan biru yang “tiada sempadannya”.

Pemilihan Ketua Kerajaan tiada sejarah pada zaman Rasulullah saw, kerana Rasulullah saw sendiri merangkap sebagai Ketua Kerajaan Islam Madinah. TETAPI cara pemilihan Ketua Kerajaan sewajarnya mencontohi bagaimana 4 Khalifah Islam (Khulafa Ar-Rasyiddin) dipilih.

Sunnah para sahabat adalah memilih seorang lelaki yang beriman dan bertaqwa. TIADA SEJARAH MEMILIH WANITA SEBAGAI KETUA KERAJAAN.

“Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya”. (An-Nisa 59)

Pemimpin itu wajib memenuhi cirri-ciri Ulil Amri. Ulil Amri akan sentiasa mengambil Quran dan Sunnah sebagai panduan dan petunjuk, bukan semata-mata logic akal.

MAKA, saranan Dato’ kemungkinan mengangkat WANITA sebagai Ketua Kerajaan sebenarnya bersalahan dengan Sunnah Para Sahabat, dan saya sangat tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.

langitbiru said...

BENARKAH MAHATHIR RESTU NAJIB?

Saya sangat setuju dengan Dato’, banyak pihak akan membacanya dari pelbagai sudut. DAN saya juga sangat bersetuju, DALAM POLITIK, apa yang dilafazkan terang terangan kepada umum, TIDAK SAMA dengan apa yang dilafazkan “dalam kelambu”.

Benarkah Mahathir benar-benar merestui Najib?

Sebenarnya, apa pilihan yang Mahathir ada? Mahathir tiada pilihan selain menyatakan Najib boleh perform, walaupun Najib sebenarnya tidak perform.

Kata-kata Mahathir Najib perform bagus tidak mengubah apa-apa keadaan, TETAPI andaikata Mahathir kata Najib tak perform, besar kemungkinan sokongan kepada Najib dan UMNO merudum secara mendadak, memendekkan usia UMNO.

DAN SAYA SANGAT-SANGAT YAKIN, UMNO BILA JATUH TAK AKAN BANGUN LAGI KEMUDIANNYA KERANA SEGALA-GALANYA BAGI UMNO BERDIRI BERSANGKUT PAUT DENGAN RASUAH. DIMANA ADA UMNO, DISITU ADA RASUAH.

PILIH PEMIMPIN DALAM PAU PUN RASUAH, POLITIK WANG ISTILAH MODEN KONONNYA!

Rasuah tidak akan membenihkan cirri-ciri berkualiti, sebaliknya penuh darah nanah yang busuk lagi membusukkan.

BATANG TUBUH yang penuh bernanah, sekali jatuh, akan selamanya jatuh, DAN TIADA orang yang akan datang membantu membangunkannya, dek kerana busuknya nanah.

Najib sendiri seperti kata Dato, penuh dengan kontroversi, tidak clean macam Pak Lah.

Ya, kita pernah dengar dan lihat, kebenaran muncul dengan sendirinya tanpa diperjuangkan, tanpa di duga. Kebenaran itu datang dari Allah swt.

Tiba-tiba sahaja al-kisah Altantuya muncul semula dengan saksi yang sangat berani mendedahkan cakap-cakap “dalam kelambu’ yang dirahsiakan selama ini. Seorang peniaga karpet begitu berani menongkah arus, dan dakwaannya waib disiasat oleh tribunal yang benar-benar BEBAS.

Bagaimana mungkin ada manusia yang hidung mereka dicucuk dan ditarik oleh majikannya mahu membawa suku sakat majikannya ke Mahkamah?

APATAH LAGI kalau majikannya orang paling berkuasa No 1 di Malaysia.

Siapa berani nak bawa bininya ke mahkamah? KECUALI mereka yang benar-benar takut kepada Allah swt, bukan kepada manusia yang berkuasa!

Kembali kepada Mahathir restu Najib, benarkah?

Walhal, ramai yang tahu terutama dalam UMNO, ramai yang tahu Mahathir suka kepada “Raja Muda” anak Yasin dari Johor.

Petunjuknya sangat jelas dan nyata kata sesetengah pembesar UMNO!!

NAJIB DAN MUHYIDDIN MENGHITUNG HARI!

Rosiah Ismail said...

Salam dato...kita ambil jalan mudah sahaja...kalau ayam betina telur ayam jantan berkokok disambut oleh ayam betina maka riuh la sekampong dengan berkokok nya ayam...maka tertipu la orang kampong maka timbul la peribahasa melayu telur nya sebiji riuh nya sekampong...maka dalam soal ini siapa yang berkokok secara jantan siapa pula berkokok secara betina anda nilai sendiri...ayam jantan berkokok kerana bangga dia jadi jantan dan ayam betina berkokok memang sudah semula jadi betina suka dan bangga dengan apa yang dia hasilkan walaupun itu bukan hak nya.....mulut murai tak tahu berhenti...ada akal nilai ada otak pakai la ya...

Hang Kasturi said...

Salam Datuk,
Tiap-tiap pemimpin adalah umpama sebuah berlian. Iannya mahal. Harganya beragantung kepada beberapa faktor. Facet-facet atau muka berlian itu merupakan faktor terpenting. Jadi Najib punyai satu facet yang lebih baik daripada Pak Lah. Paka Lah pula ada facet yang lebih baik drpd Najib.Rakyat kena timbang semua facet-facet dan buat keputusan sama ada mahu mengangkat pemimpin atau tidak. Ada kelemahan boleh dimaafkan , ada kelemahan tidak boleh dimaafkan.

Banyak sebab kenapa Dr.Mahathir sokong Najib. As a leader, Dr. Mahathir berpendapat Najib is better. Najib is more popular as a peraon than UMNO as a political instituttion. Najib can win but UMNO can lose. Najib is popular because he is dishing out rakyat's money like nobody's business. BilLions expended on these 'spending spree' by Najib can be better utilised on maintaining and upgrading for example Welfare homes for the destitutes ,ets..

Hang Kasturi

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).