About Me

My Photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).

Wednesday, February 20, 2013

BN Is Hoping For A Big Win


A Kadir Jasin

[ATTENTION, anonymous comments will not be published. Please use Google Account, OpenID or Name/URL to comment. Thank you]

A COUPLE of weeks ago, I asked one of the Prime Minister’s media handlers the wisdom of the Barisan Nasional bragging about “menang besar” (big victory) in the coming general election at the time, when, in my opinion, it is wiser for the ruling coalition to play the underdog.

I told him that the bragging by several low-ranking Umno and BN trumpeters would alert and deepen the resolve of the opposition Pakatan Rakyat.

He said: “It is part of the strategy to boost the “winning mentality” among party members and supporters.”

Earlier, I asked an Umno insider what “menang besar” amounted to.

He said: “Getting back the two third parliamentary majority and recapturing states held by the opposition.”

So it does not come as a surprise when, on Feb 16 the Malaysian Insider reported that the BN is confident of winning at least 145 parliamentary seats, including recapturing several Umno seats lost in 2008.

The projection, according to the news portal, was about 10 seats higher than the outcome of surveys done by Malaysian intelligence agencies, which say the ruling coalition is only sure of 135 seats - five below 140 it won in Election 2008. BN now has 136 seats in the 222-seat Parliament.

At 145, the BN is three seats short of the two-third majority.

Unless there has been a decisive swing in favour of the BN in the last one year, the projection could be a tat too optimistic bearing in mind that the BN had lost additional seats since the 2008 General Election and took a pretty severe beating in the 2011 Sarawak state election.

                                       Mohd Najib looking forward to a big win
                               Anwar: Pointing the way towards Putrajaya

Voices of the People

Away from the seat of power and, depending on who we listen to, the feelings vary vastly. Here are some examples that I had picked up.

A retired Punjabi Lt. Col. of the Malaysian Armed Forces: “There will not be a general election. Close to the expiry date of the Parliament, an emergency will be declared and election is postponed.”

It sounded a bit over the edge. I told him: “We are dead if parliamentary democracy is suspended for whatever reason.”

An Indian dermatologist: “Najib (Mohd Najib Abdul Razak, the Prime Minister) is popular. He works hard and is doing a good job. But are the BN and Umno popular? What about the people around him?”

A Chinese consultant working for a government-linked company and an ardent supporter of the Prime Minister: “There is an improvement in Chinese support for the BN – maybe two or three per cent more.”

A Malay executive of a BN-linked company: “Isn’t this an election for Anwar (Anwar Ibrahim, the parliamentary opposition leader) to lose?”

(He also told me that his mosque in Kajang received extraordinarily high donations soon after the disbursement of the BR1M allocation and some members of the congregation told him that they had donated their BR1M for mosque activities.)

A Malay driver: “I asked my form three son to go to a Pakatan Rakyat ceramah near my flat and tell me what they said. He came back and told me ‘they talked about the submarine and Rosmah’s ring.’” Rosmah Mansor is the Prime Minister’s influential wife.

A bank clerk whose bank distributed BR1M: “They came to collect their money wearing their party shirts.”

(She was referring to people wearing Pas and PKR shirts and t-shirts when collecting their BR1M allocation.)

An expatriate Malaysian upon being told that she received a letter from the BN signed by Mohd Najib: “Ha ha, after all these years? How much are they offering me?”

A Kedah Umno operator: “We are going to work closely with the pondoks. They have rejected Anwar.”

A Malay student of a private university and a first time elector: “The Federal Territory Minister sent me a postcard welcoming me as a voter, but nobody has come to solicit my vote and the votes of the people in my area.”

An influential Umno veteran: “If Najib win big, he will become even more arrogant. So are the people around him. We must be prepared to criticise him. I will. If he does not do well, Umno will show him the door like Pak Lah (Abdullah Ahmad Badawi, the Prime Minister Mohd Najib succeeded.)

I asked him what he meant by Mohd Najib being arrogant.

He said: “When he first became PM I could tell him things. Now he tells me things. He is very confident of himself.”

Wallahualam.

62 comments:

The Eugenist said...

Salam..

Dato' I'm guessing that the UMNO Veteran you're referring to is none other than TDM?

Or you had someone else on mind..?

Just a will goose chase Datooo..... ;)

sani said...

Wow!!!! The idea of NO ELECTION by retired Lt Col is sooo tempting. I think some of the PM advisers may have suggested the idea already. But, this is my version; there will be an election that the BN will win with slimy majority, 1 or 2 seat. So nervously,within a week after an election, BN will take a very drastic action that will irks a lot of PEOPLES. as a result few MP from SABAH & SERAWAK will JUMP SHIP to PR. This episode will resulting of BN trying to declare an EMERGENCY...and i dare not to imagine what will happen next...

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Pemimpin UMNOBN campur aduk buat baik ( yg mereka patut buat kerana itu dah jadi tjawab kerajaan) dgn kerja jahat spt curi wang rakyat.

Orang yg faham tidak rasa hutang apa2 pd UMNOBN malah tuntut mereka di tumbangkan bagi mengelak negara papa kedana sebab setiap kontrek akan di mark up 30% ke 200% macam duit bapak mereka.

Kemungkinan UMNOBN akan menang besar memang ada. Bukan kerana mereka baik dan sewajarnya popular tapi mereka dgn bantuan kroni, jentera tertentu polis, jab pendaftaran dan SPR , UMNOBN terus menipu dalam setiap pilihan raya.

Ditambah pula dgn peranan media arus perdana dan ustaz2 UMNO yg berjaya membawa agana baru kepada rakyat melayu bergelar Islam tapi lebih takut manusia drpd Allah.

Zaman Najib lagi kuat Melayu dihina dan dimiskinkan. Bandingkan Melayu di Bank Bumiputra dgn Melayu yg hanya kuli di CIMB BANK.

Sejak zaman Najib jugak harga rumah teres dua tingkat di Subabg Jaya di biar melambung dari 350k kpd hampir 800k.

Kos hidup makin meningkat. Yg rakyat mau adalah kesejahteraan hidup yg menyeluruh bukan cukup dgn BRIM je.....malu dan mual bila Najib buat rakyat macam peminta sedekah.

Hanya yg bodoh atau yg penting diri akan sokong Najib.

Betul ke Najib kerja keras. Kalau betul tak le ada macam2 skandal. Ya Allah tolonglah kami.

ab said...

Salam dato,



This is the time to sitdown,relax
and wait for the final votes counts.



Somebody will win and somebody will lose for sure...



My wish is the nation will continue to prosper,peaceful,
maintains a good GNP>5%,ringgit equals 3.00-3.20/USD,CPO price >2600 RM/ton,BNM reserve can be >400 bilion ringgits always,more schools,more masjids,more suraus,more public parks/green areas and finally hospital murah dan tanah kubur percuma!.


AND more employments.


Saya yakin harga minyak,elektrik, tol,beras, gula,tepung dll akan naik juga walau sapa pun menang....
sebab manusia ramai sangat dah nii!




And THE POLITICIANS?. They are born aplenty every second, no worry for them laa,they come, they promise,some deliver, but mostly they lie ,but all of them will collect imbuhan,elaun dan pencen suami,isteri dan anak....FROM us taxpayers.


Selamat mengundi, jangan takpi mengundi udah la..


Abu Bakar Ab Rahman

silent voter said...

Dato

my jiran a very stromg PAS supporter told me ...... if PR still choose anwar to be PM, my vote will go to UMNO/BN.

last time Umno people berkorban undi PR sebab Pak Lah and KJ. Now its time orang PAS pulak berkorban.

adi_fimiyun said...

The way Dato' AKJ rank the possibilities, I might agree that the first one mentioned by the retired Army could be the option if the current coalition lose. Hopefully the reaction is much better this moment compare to the last March 2008.

Satu hal penting dalam politik Malaysia yang dikatakan demokrasi ini adalah tidak wujudnya suasana atau iklim demokrasi.

Saya masih mencari adakah terdapat sumber berita berkenaan politik yang kesahihannya sama seperti jaringan gol perlawanan bola sepak atau kemenangan nombor 4D? Hampir kesemua berita yang ditulis bukanlah dalam konteks sumber berita,tetapi penyampai berita.

Ibni Ismail said...

Salam,

Semakin dekat pilihanraya ini semakin menarik pembacaan kita semua.

Pada firasat saya, BN akan menang. Harapan saya janganlah Kerajaan Najib ini menang sehingga 2/3. Hilang ingatan nanti Najib ini jika dia menang besar.

Pada saya, parti PAS sedang benar2 dalam dilema akibat isu kalimah Allah. Boleh jadi kalah mereka di Kelantan. Akar umbi PAS di Kelantan amat sensitif tentang isu ini terutamanya bila Utusan mengulang ulang pertelingkahan Karpal dan Majlis Syura. Isu kalimah Allah ini menguntungkan semua parti (DAP, PKR dan UMNO) kecuali PAS. PR mungkin menang undi Sabah dan Sarawak tp mungkin juga hilang kelantan.

Firasat saya mungkin PAS akan keluar dari Pakatan sebelum pilihanraya. Menjauhkan diri dari PKR dan DAP adalah langkah terbaik PAS untuk menyelamatkan diri. Yang penting adalah pertahankan kedah dan kelantan serta jika nasib baik sikit dapat tawan Perlis.

Blower said...

salam datok

seorang 'penyelidik' dari jpm yang saya ketemui beberapa hari lepas memberitahu kemungkinan terjadi perkara berikut:

1. parlimen terbubar sendiri bila dah 'due date'

2. cubaan seorang bekas 'ketua penyelidik' (yang selalu deal dengan krisis selatan thailand sebelum ini)untuk membawa masuk 500,000 warga asing sebagai pengundi sedang giat dijalankan

apa-pun terserah lah kepada rakyat kali ini, kata saya kepada beliau yang mana akan menentukan samada mereka ada otak untuk berfikir atau tidak dalam memilih pemimpin(kalau bodoh juga tak tau nak cakap apa la)

saya juga ada dengar cakap-cakap dari staf jabatan kebajikan masyarakat johor yang buat 'pemantauan keadaan' dalam sebuah majlis perjumpaan bersama TPM baru-baru ini; katanya johor tengah kritikal dalam beberapa kawasan parlimen, maaf cakap "ini kali keadaan sudah berubah lah mood di bawah" ketika mereka menyalurkan bantuan....

hehehe.....saya juga dengar juga cakap2 orang sekeliling


BLOWER

Mustapha Ong said...

Salam DAKJ,

BN is not hoping to win but "BN is winning more seats in PRU13 than in PRU2008!" BN will increase their overall status, both parliament and DUN in Selangor, Kedah, Melaka, Pahang, Johor and Sabah. Based on our analysis of all seats won in those states (PRU12), BN is going to win another additional 34 parliamentary seats, making the total at least 170/222 seats!

The followings will enhance BN's chances of a big win:-

(A) SELANGOR:

UMNO: will secure another 4 seats (P)
MCA: will secure 3 seats (P)
MIC: will secure 2 seats (P)
UMNO, MCA n MIC: will secure another 7 state seats (DUN)

(B) KEDAH:

UMNO: Will secure another 2 seats (P) and 5 seat seats (DUN)

(C) SABAH:

BN: Will secure another 5 seats (P) and 3 more state seats (DUN)

(D) PAHANG:

UMNO: Will secure another 2 seats (MP)
MCA: Will secure another 1 seat (MP)

(E) MELAKA:
UMNO: Will secure another 1 more seat (MP)
MCA: Will secure another 1 more seat (MP)

(F) JOHOR:
UMNO: Will secure another 2 more seats (P)
MCA: Will secure 2 more seat (P)
MIC: Will secure 1 more seat (P)
UMNO, MCA, MIC: Will secure another 3 seats (DUN)

The balance of another 8 seats (P) will come from Wilayah Persekutuan (2), Trengganu (1), Perak (2), Kelantan (1)and Sarawak (2).

It is hope that with the additional parliamentary and state seats given to PPP, this progressive party under Kaveas will at least deliver some seats in favour of MIC quota. BN could no longer depend on MCA and MIC to deliver the votes. Gerakan is non performing and is not expected to deliver any seat. PPP's delivery of both MP and DUN seats will be the additional bonus to BN in place of the poor showing by MCA, MIC and Gerakan.

However, the election fever is becoming very intense these few weeks that will also benefit BN as PM and his strong supporters, including Mahathir and Muhyiddin are working extremely hard in their campaign on the ground.

Both Mahathir and Muhyiddin are expected to be in Kedah and Johor respectively for their last campaign and will spring surprises in both the states. Najib will step up campaigns in Perak, Negeri Sembilan and Wilayah Persekutuan in the next few weeks.

Please share your thoughts with me on the theme: "YOUR 1 VOTE (ONE VOTE) COUNTS" as I have posted in my blog: Masagungkl.blogspot.com

Bakh Sani said...

Bila Jurutera buat kerja, ada beberapa orang akan susah.

Bila Doktor buat kerja, ada beberapa orang akan susah.

Tapi bila Ahli Politik buat kerja, semua orang susah.

Bila baca paper, ada hasil kerja depa. Tengok TV, ada hasil kerja depa, sampaikan pi masjid nak dengaq mengaji pun ada hasil kerja depa.

Lahuma said...

Dato.

Harapan BN menang memang ada.
Harapan nak menang besar agak tipis sekali.

PM Najib boleh sambung tugas sebagai PM.Manakala Anuar sangat ideal sebagai Ketua Pembangkang yang hebat dan digeruni kerajaan.

BN tak perlu 2/3 sangat.Rakyat bimbang perangai JOLI dan HORA kuasa dan apa yang ada.

Kerajaan yang baik ialah kedudukan pembangkang dan kerajaan simebang.

Yang amat penting kedua kelompok ini sebagai media rakyat untuk bersuara.Dulu banyak suara rakyat tidak sampai kemana.

Nak harap wakil rakyat.Selepes menang apa agenda mereka ialah membawa sampul sana sini pejabat menteri.Nak harap masaalah rakyat samapi dalam Parlimen pun tak ada.Cuma delat pilihanraya baru semua kelam kabut.

Itulah hikmat PRU 12 yang lalu.Mengajar semua sama ada orang besar atau rakyat.

Jangan pandang ringan peranan pembangkang.Kalau pembangkang yang kuat dan hebat maka kerajaan juga berfungsi dengan hebat seperti hari ini.PM/TPM cukup aktif jumpa rakyat.Kalau dulu ada juga tapi dalam bentuk ringan-ringan sahaja.

55 tahun merdeka dengan 12 kali PRU telah mematangkan rakyat.

Pilih lah calon yang mendahului agneda menjadi loud speaker rakyat .Bukan agenda sebagai wakil rakyat merangkap pedagang politik.

BN tak perlu 2/3.

Demokrasi ertinya ada kerajaan dan ada pembangkang yang berkesan.

Selamat mengundi.Calon diutamakan.Parti kemudianya.

Terima kasih.

jebat said...

Salam

Saya rasa BN/UMNO boleh menang kalau BADUT-BADUT NASINAL tidak disertakan sebagai CALUN dalam PR 13.

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati.Mengapa ramai orang Melayu gelisah menghadapi PRU 13. Orang yang seumur dengan saya dan Dato pada awal merdeka dahulu telah dijanjikan oleh pemimpin UMNO Perlembagaan Negara akan menentukan kedudukan orang Melayu di Tanah Melayu tidak akan tergugat.Terdapat peruntukan istimewa orang Melayu dalam Perlembagaan. Raja-Raja Melayu dan Seri Paduka Yang DiPertuan Agong mempunyai kuasa untuk menahan sebarang perundangan yang merugikan orang Melayu dan ugama Islam. Begitu juga kita mempunyai askar dan polis untuk menjaga kepentingan kita.

Apa sudah jadi sepatutnya kita sekarang tidak kelam kabut seperti terdapat sekarang.Mengapa kita seolah-olah tidak terdaya untuk mempertahankan pemimpin kita dikutuk dari semua penjuru.

Saya ingat pada zaman Alahyarham Tun Abdul Razak beliau sentiasa mendekatkan diri dengan rakyat dan mengarahkan Pegawai Daerah dan Jurutera JKR menyelesaikan sebarang masalah yang ditimbulkan rakyat dengan segera.Sekarang cara sudah berubah dimana kawasan tertentu disediakan untuk lawatan pemimpin dimana antara 10,000 hingga 80,000 orang akan hadir.Atas kertas memang cantik menunjukkan ramai yang menyahut seruan tetapi kalau dikumpulkan jumlah keseluruhan sebenar adalah kurang kerana difahamkan orang yang sama berkali-kali diberi kemudahan untuk hadir.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategic Vision,
Petaling Jaya

saifuddin ali said...

Dato AKJ .. manarik baca posting ni..last two month saya ada bawak reporter jepun dari newspapaer asahi shimbun..menariknya.. dia meramal BN menang sgt nipis dan sgt bersetuju pendapat oleh Stepehn Gan , editor malaysia kini..
.

A KADIR JASIN said...

Dear debaters and visitors,

1, I think the era of monopolistic government is over.

2. Malaysians who are not partisan or are overly loyal to their parties have seen the benefit of a government that does not have a two-third majority in the Dewan Rakyat and a strong opposition.

3. They also have a broader base to compare states ruled by the BN and the PR. Of the PR states, Penang is doing well and Selangor reasonably well. Kedah and Kelantan, by the nature of their economy and location, are not so favourable.

4. People can also see that excesses, corruption and abuse of power are getting less or are being addressed. Even the BN has taken an oath of integrity (whatever it means) in the face of the coming election.

5. But if debater Sdr Mustapha Ong is correct, the BN would get beck the 2/3 parliamentary majority. (He could be right. His influential son is a close confidante of the PM). I thank him for giving the breakdown. It is worth debating.

6. But if that is the case, debater Lahuma's fear of a government that is JOLI and HORA could become a reality. He said: "BN tak perlu 2/3 sangat.Rakyat bimbang perangai JOLI dan HORA kuasa dan apa yang ada."

7. I my view, any constitutional amendment that requires a two-third support, should be achieved via a bi-partisan process - if indeed we are a mature democracy.

Thank you.

Mustapha Ong said...

Salam DAKJ,

Thank you for your comments which makes me a bit uncomfortable. I have given my four cents worth of careful analysis based on certain criteria and based on results of the PRU12/2008.

I think that DAP, PAS and PKR are just wasting their time and good in squabbling among themselves when they should be on the campaign trail like our BN leaders. BN will also apply new strategy during the campaign period once parliament is dissolved. The opposition is also wasting their time to incite BN candidates for debates which is not our way of politics and module for election campaigns.

I think enough is enough and Anwar and his cronies in DAP, PAS and PKR should try to maintain the their status quo in parliament and DUN but unfortunately they are now falling apart. Coming PRU13, the rakyat will abandon them and vote for BN to ensure the success of Najib's transformation programs for another 5 year term.

I am sure that Najib and the BN government will not fail us, while at the same time Najib has assured the people that "integrity and promises will take priority if BN is returned to power with a bigger majority."

Let us give our one vote wisely, without being emotional that will caused this nation our own downfall, as the opposition is not capable to govern this country. However, we need a strong and credible opposition in parliament, with a new opposition leader to replace Anwar Ibrahim, who had lost his creditability and integrity.

Awi Pak Aad said...

Salam Dato'....I believe BN will win by a big margin provided no silly and frightening announcements such as " kerajaan terpaksa naikkan harga minyak petrol dan disel" or " the Cabinet has approved the purchase of a new Executive Jet " are made from now on.

Rosiah Ismail said...

Salam dato,

Walau apa jua alasan kawasan majoriti cina yang pada masa ini lebih kurang 70 kerusi pengundi cina tidak akan memilih calun BN itu reality nya yang BN kena terima akan hakikat ini. Pada saya jika BN tidak hati2 dengan calun2 nya sebenar nya dia sedang menanti untuk kecundang. Pru 13 ini pola kerusi seperti ini. Kawasan cina 70 kerusi Pr akan menang PAS akan menang 30 kerusi PKR akan menang 15 kerusi jumlah PR ialah 115 kerusi BN jangan tertipu dengan analisa prof kangkong seperti 2008 BN akan dapat kerusi dalam 180 atau 190 tapi nyata meleset. BN kena guna cara yang betul jujur dan membuang para pemimpin yang di anggap korup dan tidak bersih. SEKIAN DATO.

Lahuma said...

Dato.

Pemimpin kerajaan dan rakyat .

Sebenarnya apa yang sedang berlaku hari ini antara pemimpin kerajaan dan rakyat kerana sikap angkoh pemimpin sendiri.

Pemimpin kerajaan dan pegawai tertinggi kerajaan memandang amat rendah pada rakyat dimasa yang lalu.

Pemimpin kerajaan dan pegawai tinggi kerajaan mengamalkan seperti
JINAK-JINAK MERPATI SENANG DIDEKATI TAPI SUSAH DI TANGKAP.Itu pun kerana hendak undi

Bila rakyat sudah buka mata akan hal ini mereka tidak mahu lagi mata mereka dipejamkan.

Sebab itu PRU 13 nanti faktor calon amat penting untuk membawa kemenangan pada BN atau PR.

Kalau calon CINCAI tewaslah parti itu.

Terima kasih.

Bedul said...

If only PKR is brave enough to tell Anwar Ibrahim not to contest in the GE, I will consider voting Pakatan. As long as Anwar Ibrahim is there, I will vote BN.
Anwar Ibrahim is a much sullied character that is not fit to rule this nation. He is the cause of all the unsettling things here. He has destroyed the image of this country.
This is the feeling of average Malays. He is not interested in the betterment of the people.
Anwar only likes himself and in love with the idea of being PM.
As a good pal of his, you better tell him to bow gracefully. Enough of his misguided ambition.

Kampong man said...

Salam semua,

Kampong man (KM)telah buat beberapa analysis dalam beberapa blog akan kemungkinan parti mana yang akan menjadi pilihan rakyat.Ramalan Mustafa Ong dan Rosiah Ismail tanpa basis yang kukuh dan agak extreme.Kerana jelas banyak fakta yang salah.Umpamanya ramalan MO bahawa :

1."Sabah BN will secure 5 seats (P) and DUN 3 more states seat."

Setahu saya dalam 2008 PR hanya menang 1 seat MP di KK yang lainnya adalah BN 24 kerusi dari 25.Begitu juga bagi DUN BN 59 dan PR hanya 1 dari DAP.Bererti Pas dan PKR tidak ada tempat langsong di Sabah.Salah fakta awak tu MO.

2.Begitu juga di Pahang .PR hanya perolehi 2 kerusi Parlimen bagi Kuantan dan Indera Makhkota dari 14 kerusi Parlimen yang di tanding.Bermakna BN 12/14 bagi P.DUN pula BN perolehi 37 , Pas 2 dan DAP 2 Bebas 1.MO perlu study past performance ok.

Bagi Din Melaka pula yang terlalu merungut dan berfikiran NEGATIVE beliau harus REALISTIK kerana KM dari Melaka juga dan memahami sentimen pengundi Melaka.Sudah pasti Melaka akan terus di dominasi oleh BN for sure.Melaka bukanlah Kelantan dan Kedah dimana Pas dominan dan menjadi pujaan ramai.Sorry bro, bagi Melaka, Pahang, N9 and Johor sambutan bagi BN is overwhelming.

My prediction BN will win handsomely with sl8ght difficulty for a 2/3 majority that they have enjoyed prior 2008 due to the feeling good is all around now and PR itself is having serious internal problems on issues of seat allocations, leadership and conflicting ideologies. The Kalimah Allah issue is proven to be FATAL to PR coalition.PR will not be the party of choice anymore due to DSAI moral issues as well.PKR will be heavily penalised .Their current 31 MP seats (2004 only 1 at Permatang Pauh) will be drastically reduced to max 20 seats.DAP will contest in about 50 seats and win just about max 40 (29 seats in 2008) in my view.Poor chinese will not be well represented if they choose to be behind DAP.

Kaum Cina nekad di belakang DAP kali ini
tetapi anggaran 30% masih dibelakang MCA/ Gerakan nonetheless.

Benar,dengan 6.4% economic growth in the fourth quarter 2012 the Malaysian economy is expected to hover about 5.5% for 2013.Improvement has been due to the various government TRANSFORMATIONS. Najib deserve to be given the full mandate by right thinking rakyat if we desire to continue stabilising the economy, attracting investors and contnue with development.Is CHANGE of gomen nescessary ?.You decide. Thank you

A KADIR JASIN said...

1. Sdr Kampong Man who sounded very urban please also take note of the following report:

"KUALA LUMPUR: The Economist Intelligence Unit (EIU), which is part of the respected London-based magazine The Economist, predicts that Barisan Nasional (BN) will win the general election based on its successful track record, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s reform agenda and his successful economic leadership.

For international observers, the outcome of the upcoming polls is already clear, that the Barisan will be victorious, it said." - Bernama.

2. Sdr Bedul in a reference to Anwar Ibrahim said the following:

"As a good pal of his, you better tell him to bow gracefully. Enough of his misguided ambition."

I don't think "a good pal" is an accurate description. I knew him personally from 1982, when he joined Umno, and work with him until a few days before his expulsion from Umno and the government in 1999.

But I would not dare think of myself as his good pal and it is not my business to tell him what to and not to do.

Thank you.

Kampong man said...

Salam Dato,

Izin sambong sikit berkenaan analisa Puan Rosiah Ismail yang meramalkan 70 kerusi untuk DAP atau mana mana parti cina dari PR.Ingat, DAP cuma betanding kurang lebih 50 kerusi sahaja.Assumption anda is too simplistic.

Baca blog lain sama.Cuba baca analisa DAH IKHWAN.blogspot dan yang lain juga.Blog Sakmongkol pula lagi kurang cerdik .Ramalan beliau adalah 145 PR dan BN 77 di petik dari udara.Orang Melayu tidak akan pilih parti DAP pujaan beliau dan kita tidak mahu PRU 13 menjadi satu medan politik perkauman pula.Tahukah Sakmongkol Melayu tidak ada tempat dalam DAP?.It is certainly NOT a multiracial party as claimed.Apa lagi yanf Najib tidak buat untuk rakyat?.Wallahwuaallam.

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati.Pertama kali rakyat Malaysia berkeadaan serba salah. Ramai sektor koporat ternanti-nanti bila PRU 13 akan diadakan. Mereka tidak mahu berada di sebelah yang kalah. Ramai yang menunggu sebelum melancar program jangka panjang mereka.Ini adalah kerana apa yang dijalankan perlu ada sokongan politik dan malang sekali jika mereka berada di camp yang salah.

Pada saya ramalan tidak lebih dari merasakan selesa (feeling good) dengan harapan ianya menarik perhatian pengundi atas pagar untuk bersama yang akan menang. Strategi yang paling baik adalah menambah baik perhubungan awam dengan menjadikan diri kita disenangi orang.Orang sudah tahu keadaan sebenar Negara kita maka tidak perlulah mengulanginya sehingga orang menjadi muak.Kurang bercakap bersabit keburukan lawan dan lebih tunjukkan kemesraan kita dan menerangkan apa yang kita boleh sumbang untuk kesejahteraan rakyat.Bagi PR mulakan memperkenal tokoh-tokoh yang telah menyertai mereka seperti bekas penjawat awam, bekas pegawai polis ,bekas pegawai tentera dan lain-lain lagi.Ini boleh membantu menaikkan imej bahawa organisasi tersebut mempunyai ahli yang berkualiti. Bagi BN pula tunjukkan pencapaian telah diperolehi dalam semua bidang dan apa yang perlu dilakukan untuk terus maju.

Untuk menang kita perlu memikat hati pengundi. Untuk itu kita perlu memahami hati mereka. Saya beri beberapa contoh apa yang telah berlaku untuk menampakkan sikap pengudi kita. Pada PRU tahun 1999 BN menampakan agresifnya.Ia telah hilang sokongan orang Melayu dimana Terengganu jatuh ke tangan PAS. BN telah menukar strategi berlembut pada PRU 2004 dan menang besar. Pada PRU 2008 BN telah balik kepada sifat agresifnya dan telah menurun popularitynya.

Kesimpulannya orang Melayu tidak suka kepada mereka yang sombong ,zalim dan menabur fitnah. Bagi bukan Melayu pula mereka lebih memikirkan apa yang baik yang mereka boleh perolihi bagi diri mereka dan negara.

Memandang kepada fakta yang tersebut diatas soalan siapa akan menang masih terbuka luas lagi dan dalam hal seperti ini hanya Allah yang Mengetahui.Marilah kita berdoa agar kita berada dalam keadaan baik walau siapa yang menang.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain
Pencetus Strategic Vision
Petaling Jaya.

doncin cai said...

att @Din Melaka
...tak lama dulu, sekali sekala pegi ke tanjung tualang.... banyak dapat ikan talipia bila di jala... orang rumah buat pekasam... kawan tolong jualkan di pekan ahad batu gajah... bila deme dapat berkuasa di perak sekejap, bukan saya seorang tetapi ramai lagi orang lain di sekitar malim nawar, batu gajah, kg gajah, parit, tanjung tualang etc ...
"...udah berpago lombong talipia kita, Chor...."

memang sakit sangat bila belajo dari kesilapan yang kita buat sendiri

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Siapa pun yg berakal waras akan menjangka BN akan menang.

Tapi persoalannya ialah kemana pergi moral kita yg tak pernah mau berfikir tentang penipuan UMNOBN dalam memastikan kemenangan mereka nanti.

Dakj sendiri, seperti tidak berminat menulis perkara berat yg yg melibatkan halal haram, adap sopan bernegara agar yg menang tu sememangnya layak dan makan rezeki halal.

Dengan begitu banyak bukti pengundi hantu dsbnya saya akan terkejut jika UMNOBN tak menang besar.

Dengan rakyat dilayan seperti peminta sedekah....dan sedihnya mereka merelakan pulak dalam pemberian BRIM yg saya anggap rasuah pilihanraya.....maka saya sangat sedih tentang pemahaman pengertian moral, halal haram majoriti rakyat termasuk bergelar Islam dan yg terpelajar. Dan tentunya saya tak terkejut UMNOBN akan menang besar

Melalui komen2 di blog ini fahamlah saya tentang betapa kuatnya kuasa wang yg boleh mencairkan iman termasuk yg bergelar ustaz inikan pulak sekadar orang biasa apalagi mualaf.

Kalau kalian madah percaya kpd pencuri harta negara good luck.

Yg menang belum tentu benar. Yg tentu benar ialah UMNOBN akan memang melalui undi pengundi hantu dan permainan kotor SPR.

Kalau kalian masih ada sedikit maruah dan harga diri cuba fikir bagaimana dan bertindak bagaimana Malaysia dapat menyekat penyertaan pengundi hantu dan mematahkan permainan kotor UMNOBN/ SPR agar siapa juga yg menang tak akan dipertikai. Yg jahat malah disekat supaya tak terus berleluasa.

Islam sebenar bererti kalian juga mesti banteras kejahatan NAJIB n the gang.

Baik isu penggunaan nama Allah dan terbaru isu konon TGNA hina penerima BRIM sebagai binatang kenapa yg empunya diri tak diberi peluang pertahan diri secara live.

Pemimpin UMNOBN tahu pulak marah kalau digelar spt binatang.

Rosiah Ismail said...

ELECTION TO 13, our calculation is simplified by the majority of Chinese mathematics have 70 seats if its Chinese-based party in the BN whether on the peninsula and Sabah Sarawak could not break the monopoly of the DAP and PKR road defeat BN is so clear and bright.
We take a simple count of 70 +30 +15 = 115 of PAS and PKR 30 15 This is a clear picture in this 13th general election. THANK YOU DATO it we must stand in the real reality not a dream.

Rosiah Ismail said...

Salam dato, PRU 13 adalah pilihanraya yang terbaik buat rakyat menilai calun dan juga parti jadi rakyat adalah 100% penentu nya...kini slogan macam2 ada untuk mempengaruhi rakyat agar memilih calun2 nya jadi rakyat punya kuasa jadi gunakan la kuasa 2 minit itu untuk memangkah siapa pilihan rakyat...tahniah jika kita melaksanakan tanggungjawab kita dengan tepat,

Rakyat malaysia sudah banyak pengalaman dan tahap pendidikan pun sudah meningkat maka tahap pemikiran pun sudah meningkat jadi tiada siapa pun boleh memaksa pengundi untuk memilih A atau B semuanya sudah bijak belaka.

Kalau kita rajin turun dikedai kopi kampong analisa dibuat setiap hari bila mereka berlonggok waktu petang setelah seharian diladang atau pun di bendang mereka pun bijak menganalisa akan PRU 13 jadi kesimpulan nya mereka semua sudah pandai dan sudah tahu siapa yang nak dipilih.

Jumlah pemilih dimalaysia hampir 14 juta jumlah ini sebenar nya amat besar juga dan sudah tentu memerlukan perang saraf yang bijak dari para calun PRU siapa dapat menguasai daya pemikiran mereka pasti akan berjaya....dari saya selamat berjaya kepada para calun dan selamat memangkah pada PRU 13 NI...

Rosiah Ismail said...

Saya ingin merujuk komen kampongman, saya kata bukan DAP akan bertanding 70 kerusi tapi saya katakan adalah kawasan cina ada 70 kerusi kalau diambil kira iklim masa kini mereka akan memilih PR dan pas mungkin akan dapat kerusi dari kawasan melayu mungkin lebih kurang 30 kerusi dan PKR mungkin juga dalam 15 kerusi...saya tidak kata DAP bertanding di 70 kerusi kerana kawasan2 majoriti cina ini DAP akan berkongsi dengan PKR..harap kampong man faham...seruan saya supaya BN benar2 mencalunkan calun yang benar2 bersih jangan berlaku seperti calun PRK kuala terangganu dan juga bukit gantang....selamat mengundi untuk rakyat malaysia.

Kampong man said...

Salam Dato,

Terdapat kecenderongan pembahas masih terus berpropaganda menyalahkan BN membuat penipuan,kejahatan Najib yang dilihat sebagai perompak,menonjolkan Pakatan rakyat yang tidak punyai wawasan dan berpengalaman memerintah sebuah negara.Maka saya rasa di Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan pengundi hantu tidak ada maka PR memenanginya dengan mudah.Sungguh sempit pemikiran mereka dan jelas pengundi yang memilih bersama BN adalah tidak bijak dan tersalah undi selama 12 pru yang lepas mungkin.

Ini adalah gara gara sifat mereka yang tidak dapat menerima kekalahan dengan terbuka dan baik dan tidak dapat menerima pilihan rakyat majoriti, menyalahkan agensi agensi kerajaan saperti SPR, PDRM, JUCIARY, SPRM dan banyak lagi yang sebenarnya berterusan memperbaiki kelemahan yang ada kepada yang lebih baik.Ini adalah satu TRANSFORMASI. Tak gitu ?.Anda penentunya.

Pernah saya menulis diblog lain :

"MY CATS DIED.I BLAME UMNO/BN"

Wallahwuaalam.

Rawa Lanun-Bahasa said...

The Scribe
Salam Hormat

PSY persenda gaya hidup orang kaya
(kata kunta kinte)

"Tu bulan tu bintang,
atas pokok kayu ara.
Tu dia sudah datang,
orang korporat kampung kita.”


ngomong-ngomeng pra pru13
sudah nyata semakin jelas
pintu doa pun terbuka luas
fikirkan kehendak biarlah puas
doa yang baik naiknya jelas
rahmaan nya dia tiada berbalas

biarlah baik tertib dan ikhlas
apa hajat tuan a kadir jasin
menang dua pertiga
negara maju aman makmur
haji mabrur
(bini muda satu lagi?)

rahmaan nya dia tiada berbalas
rahmaan nya dia tiada berbalas

illa fil-kitaab
qadha dan qadar


salam takzim

buah kerdas said...

I think BN is hoping for a landslide victory while PR is hoping for a win to Putrajaya. In the past BN was always sure for a big win while many PAS candidates were almost certain losing their deposits.

As per GE12 results, BN is now UMNO practically without MCA and MIC, let alone Gerakan and PPP. As UMNO has been playing ketuanan Melayu along with Perkasa, more and more Malays will vote for Malay candidate over any non-Malay candidates fielded by BN.

Pro-BN media are now attacking Nik Aziz over his statement about BR1M 2.0. It is an attack with double-sided sword. One the one hand, those who believe that Nik Aziz referring them as "haiwan" will certainly hate him and PAS. When PAS explains what was actually uttered by Nik Aziz, some BR1M recepients will certainly agree with him; what more, they will hate BN because no BR1M-like goodies was ever given to them in the last 12 GEs.

BTW, what is the taxi drivers stand in the coming GE13? Are they still cherishing the RM 520 tyre subsidy awarded to them last year?

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Semua mahukan kemenangan besar,Pembangkan nak menang besar juga untuk jadi kerajaan yang kuat, kalau setakat menang 50/50 jangan harap dapat bertahan lama.

Tapi saya katakan siapa cerdik dia akan berjaya, rakyat juga sekarang semakin cerdik, mereka mahu pastikan kerajaan yang mereka lantik tidak cerdik berfantasi sahaja, malah mereka mahukan kerajaan yang boleh membela dengan ertikata sebenarnya.

Kecerdikan kerajaan sekarang terserlah dan tak dapat dinafikan,kalau mereka yang masih tak nampak adalah disebabkan ketaksuban bukan kerana mereka bodoh untuk menilai.

Jika kerajaan baru naik putrajaya, khazanah telah kering...hahahaha

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Nak tambah sedikit,Khazanah kering bukan kerana pemimpin rembat, tapi dah dipulangkan kepada rakyat,(Segala jenis Bantuan 1Malaysia)supaya setidak tidaknya rakyat merasa duit tu...hehehe,

Kerajaan baru belum tentu lagi boleh dipercaya...wallahualam.

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Nak tambah sedikit,Khazanah kering bukan kerana pemimpin rembat, tapi dah dipulangkan kepada rakyat,(Segala jenis Bantuan 1Malaysia)supaya setidak tidaknya rakyat merasa duit tu...hehehe,

Kerajaan baru belum tentu lagi boleh dipercaya...wallahualam.

Syed Akbar Ali said...

Dato,

Of the 16 By Elections since 2008, the BN won half of them. The BN won the last six By Elections in a row - after Najib had replaced Badawi as PM. Surely the tide has turned. Most interestingly BN lost the By-Election in Kelantan (Manik Urai) by just 65 votes. The BN also carried the Sarawak elections easily. The PKR lost 46 out of 49 seats in Sarawak.

Hatred against the previous PM Badawi peaked in 2008 and persisted until he resigned in 2009. That trouble causer is no more around.

BN lost the two thirds in Parliament by just eight seats. MIC alone lost five seats - Teluk Kemang, Klang, Subang, Sg Siput and Tapah(?). Surely the MIC will be able to win back nearly all these seats, except maybe Subang. That is already four seats.

UMNO should be able to recoup quite a few of the seats they lost. It is also likely that PAS will lose some seats which have been traditioally theirs.

If Tok Pa leads BN in Kelantan, UMNO/BN can make significant progress in Kelantan - maybe even unseat PAS.

The MCA reached bottom in 2008. It is likely that the MCA will win back some seats they lost in 2008.

On the opposition side, they are going haywire. They cannot seem to agree on anything. The latest spat in Johor between DAP and PKR reflects greater stress under the surface between the two.

The BN is also going into the GE13 in a very united and tight formation. There has never been so much unity in the BN since 1995 - when Kit Siang and Karpal lost. A win is very likely for the BN.

After the elections the BN must show even more thankfulness and gratitude to the people.

Syed Akbar Ali.

Syed Akbar Ali said...

Dato,

Of the 16 By Elections since 2008, the BN won half of them. The BN won the last six By Elections in a row - after Najib had replaced Badawi as PM. Surely the tide has turned. Most interestingly BN lost the By-Election in Kelantan (Manik Urai) by just 65 votes. The BN also carried the Sarawak elections easily. The PKR lost 46 out of 49 seats in Sarawak.

Hatred against the previous PM Badawi peaked in 2008 and persisted until he resigned in 2009. That trouble causer is no more around.

BN lost the two thirds in Parliament by just eight seats. MIC alone lost five seats - Teluk Kemang, Klang, Subang, Sg Siput and Tapah(?). Surely the MIC will be able to win back nearly all these seats, except maybe Subang. That is already four seats.

UMNO should be able to recoup quite a few of the seats they lost. It is also likely that PAS will lose some seats which have been traditioally theirs.

If Tok Pa leads BN in Kelantan, UMNO/BN can make significant progress in Kelantan - maybe even unseat PAS.

The MCA reached bottom in 2008. It is likely that the MCA will win back some seats they lost in 2008.

On the opposition side, they are going haywire. They cannot seem to agree on anything. The latest spat in Johor between DAP and PKR reflects greater stress under the surface between the two.

The BN is also going into the GE13 in a very united and tight formation. There has never been so much unity in the BN since 1995 - when Kit Siang and Karpal lost. A win is very likely for the BN.

After the elections the BN must show even more thankfulness and gratitude to the people.

Syed Akbar Ali.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sdr Kampong Man

Sorri bro. Bergeligalah otak bukan saja orang Melayu Kedah dan Kelantan tapi org Melayu negeri lain yg tak syok sendiri menyokong membabi buta pemimpin UMNOBN yg terbukti pengkhianat bangsa Melayu.

Betul ke PR Saja yg ada masaalah sesama mereka? Atau sdr hanya mengulang2 gembar gembur fitnah media perdana agar kepercayaan org Melayu( yg umumnya senang diperbodoh) terhadap keutuhan PR sentiasa goyah. Orang Cina rata2 tak bodoh dan sukar untuk diperbodoh. Cina yg sokong UMNOBN tu bukan bodoh tapi rata2 memang Cina jahat yg bersekongkol dgn pemimpin UMNO dalam merompak harta negara. Jadi cuba sdr jawab siapa perkuda siapa.

Memang badan2 penyelidek tidak bertelagah bahawa kira2 70% Cina tak sokong BN tapi DAP. Sdr harus sedar bahawa mereka sokong DAP kerana mereka juga bersetuju dgn pakatan DAP dgn PAS dan PKR.. Ingat lagi bagaimana undi Cina dan India telah menyelamatkan UMNOBN di kawasan2 50: 50 antara komposisi pengundi Melsyu dan Melayu pd tahun 1999? Mengakibatkan kerajaan UMNOBN merubah/ menambah kawasan parlimen dan DUN yg komposisi pengundi bukan Melayu lebih dari Melayu pada 2004. Walaupun pada 2004 UMNOBN menang besar akan tetapi pada 2008 senjata makan tuan bila bukan Melsyu solid menolak UMNOBN. Selepas tidak akan ada persempadan semula kawasan pilihan raya selagi UMNOBN maupun PR tak menang dgn majoriti dua per tiga. Kerana kebodohan UMNOBN yg melemahkan kuasa Melayu melaluipersempadanan semula tahun 2004 , maka hingga hari ini sukar Melayu nak menang dua per tiga atau bantu menang dua per tiga. Sekonyong2 manusia bernama ANUAR pulak dituduh pengkhianat sebab pecah belah undi Melayu....boodoh.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sambungan untuk Sdr Kampong Man

Terimalah hakikat . Bila UMNOBN kalah teruk dalam 2008 walsupun dibantu dgn penipuan SPR maka untuk PRU 2013 mereka terpaksa rekrut lebih ramai pendatang asing. Mereka juga juga terpaksa mencampak keluar nama penyokong PR entah kemana demi memastikan kemenangan kotor calon mereka. yg dah tentu antara kawasan yg menjadi sasaran permainan kotor mereka ialah di kawasan parlimen Lembah Pantai dan Bandar Tun Razak demi memancung Nurul Izzah dan Khalid Ibrahim. Halal haram tiada dalam kamus pemimpin UMNOBN.

Tak taulah kalau sdr Kg Man masih kenal halal haram.

Sukri abdullah said...

Sdr Mustapa Ong.you appear vary optimistic.

For your info.the latest survey presented to Biro Politik UMNO last month by SB and MIO as follow.

BN can win 101 seat.
Pakatan can win 61seats

The balance 61 seats the chance are 50:50 for BN and Pakatan.
50:50 mean BN max can win another 30 seat.This is less than 140 seats won last election.Ifnthis is the case,Najib have to go and Mahayuddin will becme new PM.

Mantinns said...

Ybhg. Datuk

Pada pendapat saya. PRU tidak perlu diadakan sekarang.

PRU hanya boleh diadakan sehinga kedua-dua pihak menandatangani persetujuan. tentang kesahihan daftar pengundi yang disediakan SPR.

Tiada guna kemenangan mana-mana pihak jika kemenangan itu dipertikaikan.

Pilihan raya baru boleh diadakan. setelah kedua belah pihak tidak lagi membangkitkan isu pengundi Zombie, pengundi wajah Bollywood atau pengundi wong seberang.

Wallahualam
--------------------
Idea kerajaan teknokrat pun menarik juga.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Bagi saya padan benar muka org macam Doncin Cai.

Mana perginya panglima2 UMNOBN sdr? Selepas lebih empat tahun perintah Perak secara haram apa yg mereka buat selama ini? Tak payah le nak dabik dada " hidup Melayu" kalau bekas lombong yg dipagar pun tak boleh diambil semula.

Keluhan sdr mengambarkan betapa hipokritnya sdr dan UMNO sdr. Kalau semasa PR perintah bukan main lagi hebatnya jaguh kampung UMNO yg berani demo sans demo sini. Konon Nizar jadi kuda tungangan PAS.

Kalau sdr dah sedar, kenapa tak pergi demo dpn pej Zamry mamak tu supaya lombong tu dpt di
ambil semula demi kepentingan melayu konooooon!

Berhentilah memperbodoh org lain.

rahimlpp@yahoo.com said...


Dato'@Please allows me to quote your statement:
(I don't think "a good pal" is an accurate description. I knew him personally from 1982, when he joined Umno, and work with him until a few days before his expulsion from Umno and the government in 1999.)

In relation to the statement, please make us understand clearly the real meaning of knowing him personally with respect to your relationship with DSAI.

Obviously you know him much more than us because I believe your were one of his many advisors in his inner circle at the height of his power before being kicked out by Tun Mahathir.

We are really interested to know the truth with regard to the allegations of DSAI having dubious personal character or his real character was not as what had been shown by him as very pious Muslim or a real fighter for a nation building.

You don't have to be too straight forward or be too precise in responding to my request because we are in a position to make our own judgment based on some indications from your statement.

Everyone has the responsibility to make sure we elect a good leader who we can trust for the good of future generation. This responsibility is not limited to our own vote only, but we have to inform our family members or our neighbors who we should vote for to ensure this country is in a good hand.
Iklas,
Rahim

A KADIR JASIN said...

Debater rahimlpp@yahoo.com, among other things, wrote:

"We are really interested to know the truth with regard to the allegations of DSAI having dubious personal character or his real character was not as what had been shown by him as very pious Muslim or a real fighter for a nation building.

You don't have to be too straight forward or be too precise in responding to my request because we are in a position to make our own judgment based on some indications from your statement."

1. As for the allegations against Anwar, the court had tried him trice. To understand where he stood, we must read the judgements very, very carefully;

2. I do not want to make any judgement about Anwar's piety. That's between him and Allah (the Muslim Allah).

3. But, together with other close friends of his, I did advise Anwar to be careful of the company he kept. We were proven right. These unsavory characters not only misled him, but some turned around and stabbed him in the back.

4. Anwar could be many things to many people. He said what he thought you would like to hear. Whether he could manage the economy depends on who he listens to. I don't think he is strong in economic and management. I hope he has improved from the time I presented him with the book "Prinsip-Prinsip Ekonomi" (a sixth form textbook)when he was Youth and Sports Minister.

5. With so many of our leaders, they choose the wrong friends and advisers, and these people do not often tell them the truth. They often say what their bosses like to hear.

6. And when they have a fall-out, they become the worse enemies and their enemies will be adopted as friends by their political enemies. As such, in the Malaysian politics, crooks and ruffians could end up in Parliament.

Thank you.

langitbiru said...

Assalamualaikum Dato'

Dato' kenal sangat DSMNR dan DSAI.

Siapa pada pandangan Dato' antara mereka berdua LEBIH LAYAK jadi PM akan datang?

buah kerdas said...

Give a dog a bad name and hang him. Not with Anwar Ibrahim!

GE13 is about Najib's BN versus Anwar's PR. Period.

No matter what bad names given to Anwar Ibrahim, he and only he is the opposition leader that capable to shatter BN chance to win handsomely in this coming GE13. The first sodomy trial had failed to send Anwar to his political grave. The 2nd sodomy trial did slow him down but did not kill his political career. The exposure of Rahim Tamby Chick role in the China doll episode did lessen the damage on Anwar.

Simply put, no matter how BN belittle Anwar Ibrahim in public BUT this one person Anwar is somebody to be reckoned with.

However there are now interesting events that may spoil PR dream to Putrajaya, ie, the so-called "Unity Government Wave" (UGW). Although UGW was publicly denounced by PAS its undercurrent manifests itself from time to time. Lately, the mysterious meeting between Haron Din and Anwar was construed by many as manifestation of UGW. UMNO is always on the winning side as far as UGW is concerned.

BTW, I see Din Melaka is bold on his stand against UMNOBN. I believe many middle-class Malays share his thought.


Lahuma said...

Dato.

Isu BRIM RM500.

Apalah yang jadi amat bising isu BRIM RM 500 ini.
Kesian rakyat miskin.RM 500 pun riuh rendah satu dunia.Orang lain dapat lebih besar daripada itu senyap saja.

Walaupun miskin tetapi fikiran dan minda mereka bukanlah semiskin itu.Ambil sahaja lah BRIM RM 500 itu,Bila tiba hari mengundi nanti buat keputusan sendiri.Mana yang baik.Ikut selera sendiri.Jangan jadi kurang cerdik macam ahli gurka parti.Bebas nak undi siapa pun.Tengok calun yang terbaik dan bagus pangkah sahajalah.

Dekat pilihanraya semua orang baru nampak orang miskin.Semua pakat nak bantu dan tolong.Bantu waktu ini dapat nama.Kerajaan dan pembangkang serupa sahaja.Orang miskin dijadikan modal dan alat semata-mata.

Agak-agak kalau tak ada orang miskin apalah modal mereka ini.

Begitulah nasib orang miskin jadi seperti bola politik kepartian menjelang pilihnraya.

Yang senang mewah kaya raya ialah gurka politik yang ada imbuhan tertentu.

Terima kasih.



Tan Sri Sulaiman. said...

Kadir.
To become Malaysia PM,you dont need highly qualify person.You need someone who is down to earth and pratical.PKR just announce a group of highly capable and qualf people as their thinktank.One of them is Tan Sri Wan Azmi Hamzah.
Tan Sri Wan Azmi knowledge in Finance and management is well proven.I think he will become a good Finance Minister if PKR win the election.

He is comparable to Tun Daim and I dont understant how UMNO miss him.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Betul. Dakj sebagai wartawan terbilang MUNGKIN ada rahsia keburukan atau kekurangan ANUAR yg kalau memang benar WAJIB diketengahkan.

Pada pendapat saya Dakj telah tidak berlaku adil jika setakat acah2 buat org suspense. Malah saya tak mau sampai Dakj berdosa jika melindungi orang yg durjana.

Walaupun saya penyokong PR saya taklah seperingkat taksub sebagaimana sesetengah penyokong UMNO yg taksub dgn tv3 dan utusan.

Menurut teman2 antara sebab orang tak suka ANUAR ialah kerana tak dapat projek termasuk ustaz2 yg dah pandai pegang kalkulator waktu itu.

Yg saya faham berkasih2an atau berbenci2an hanya dibolehkan atas nama Allah sahaja .

Raja Ahmad said...

PAS kini sedia mengatasi Umno - Raja Nazrin
Harakahdaily
24 Feb 2013
KUALA LUMPUR: Pemangku Raja Perak, Tuanku Raja Nazrin Shah bertitah, PAS kini berada dalam satu tahap keyakinan diri yang amat tinggi akan kekuatan politiknya.
Lagi...

A KADIR JASIN said...

Debater "Tan Sri Sulaiman", commenting on the newly established PKR's Institut Rakyat Think Tank, among other things said:

"PKR just announce a group of highly capable and qualf people as their thinktank.One of them is Tan Sri Wan Azmi Hamzah.
Tan Sri Wan Azmi knowledge in Finance and management is well proven.I think he will become a good Finance Minister if PKR win the election."

1. It does not surprised me. The PKR should have set up such a think tank a long time ago. If it dreams of playing a bigger role in the politics of the country, it needs coherent economic policies. Omong kosong saja tak guna. Also the PKR must match the DAP's prowess in this area.

2. Wan Azmi is a resilient Malay businessman. He was one of the original members of Tun Daim's "Peremba Boys" but perhaps the most independent of Tun Daim.

2. He made some bad business moves but eventually prevailed, mostly outside the country. He is active in cement manufacturing and gold mining is Central Asia and in alternative agriculture and has companies listed in London. I know him from the late 1970's when he joined the NSTP as an accountant. He has the mind of his own.

3. Yes, I agree that he is a good material for finance minister. Umno after Dr Mahathir sidelined a lot of good Malays. They prefer yes man.

4. Pembahas Langitbiru pula berkata: "Dato' kenal sangat DSMNR dan DSAI. Siapa pada pandangan Dato' antara mereka berdua LEBIH LAYAK jadi PM akan datang? "

5. Mohd Najib sudah jadi PM. Anwar hampir-hampir jadi PM. Anwar jadi Ketua Pemuda Umno. Lepas itu Mohd Najib ambil alih. Kalau Anwar suka penjerit ketika berpidato, Mohd Najib pun suka menjerit juga. Kalau Anwar "dituduh/ditohmah" dengan kes moral, Mohd Najib pun sama juga. PA Bala pulang membawa bala!

6. Siapa akan jadi PM selepas ini hanya Allah yang tahu dan terpulanglah kepada pengundi. Wallahualam.

Terima kasih.

Rosiah Ismail said...

Salam dato yang dikasihi. Banyak pembahas hanya membuat ramalan tapi tidak menyentuh pun onjektif mana2 parti untuk membela rakyat hanya membuat ramalan jangan tertipu dek analisa dan juga ramalan untuk menjadi penyedap hati,

Jangan berhayal mendapat bulan dan bintang kalau yang ada tetap dacing berkarat menguasai minda yang sedia kotor.

Sukar nya rakyat malaysia untuk menerima perubahan kerana sebahagian mejoriti mempunyai pemikiran yang sukar untuk menerima perubahan macam TDM perkenalkan pendidikan SAINS.MATEMATIK. dalam bahasa inggeris dibantah dan dipolitikan pada hal nya ianya cukup baik untuk anak2 bangsa malaysia sedangkan orang2 yang bukan melayu menerima nya dengan baik dalam hal ini ada DAP bantah tidak bantah kerana ianya baik tapi kebanyakan melayu membantah.

Begitulah perubahan cukup sukar nak diterima oleh orang2 melayu sebab ada kuasa atau tangan2 yang suka menjolok dan akhir nya orang melayu jauh ketinggalan di bumi sendiri apakah puas hati hanya dengan BR1M tanpa memandang kedepan apakah yang patut mereka miliki pada masa depan. sekian dato.

Kampong man said...

Salam Dato,

Ramai yang mahukan Dato berkata benar dan memberi pandangan to tell the truth.Mereka tidak smart dan yang smart adalah Dato dan ini saya sungguh kagum.Rasanya antara Dato , DSAI dan Kampong man kita tidak banyak beza dari segi pengalaman hidup masing masing.I mean we are no longer in the FIVE SERIES as to be so blunt like my mamat Melaka above.

Mahathir adalah idola saya dan saya tidak sorok my admiration for the man.Kedua Mahathir dan DSAI adalah jiran di Bukit Persekutuan semasa mereka menjadi menteri dan TPM dan saya melihat REFORMASI di masa itu.Saya bukanlah peminat DSAI dari dulu pun.Saya tahu beliau bukanlah PM material pun .Kita pun enggan membuka isu moral dan pekung beliau kerana biarlah beliau sendiri bertanggong jawab atas perbuatan beliau, kalau ada berlaku.Masing masing kita mempunyai keingininan tertentu.Keinginan saya adalah makan lauk asam pedas hari hari kerana saya orang Melaka.

Mahathir mempercayai beliau teramat sangat sahingga beliau di julang melangkahi yang lain.Bagaimana cepatnya naik beliau bagitulah cepatnya beliau turun.Sayang sekali ini semua terjadi. Pada saya DSAI bertanggung jawab kepada perpecahan Melayu sekarang.

Dalam buku DR IN THE HOUSE Mahathir ada menulis kurang lebih begini.

"I may have made many mistakes in my tenure, sacking Anwar is not one of it"

Wallahwuaalam.

raja2u said...

Assalamualaikum,

YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati. Nampaknya Parlimen seolah-olahnya akan terbubar dengan sendirinya memandangkan keadaan pendirian rakyat sukar dibaca dengan jelas oleh pembuat keputusan.Sistem penyampaian berita yang begitu canggih menampakkan peristiwa berlaku di negara seolah-olah siaran langsung yang tiada tapisan atau editing untuk santapan rakyat.Sebagai contoh kenyataan mengatakan YAB Dato Nik Aziz mengibaratkan penerima BR1M sebagai haiwan di sangkal dengan serta merta lengkap dengan klip videonya sekali yang terus menjadikannya "non issue".

Sikap yang terbaik adalah kurangkan bercakap terutamanya bersabit keburukan orang lain supaya kita selamat dari kecaman orang terhadap kita. BN sekarang dengan menandatangi dokumen intigriti perlu meletak calun yang tiada bermasalah. Ini adalah kerana calun-calun berkenaan terdedah kepada pemeriksaan dan penilaian parti lawan dan rakyat. Salah letak calun akan menggugat calun berkenaan dan mungkin juga parti.Kebaikkanya ia membuktikan BN tiada apa hendak diselindung mengenai kewibawaan calunnya.

Keadaan sekarang terbuka luas siapa akan menang dan sebaliknya. Terpulang kepada parti dan calun menunjukkan mereka berakhlak tinggi dan amanah. Tiada tempat untuk orang yang cenderung kepada mengadu dumba kerana orang-orang seperti inilah punca kepada terhebahnya keburukan yang telah berlaku sesama mereka keseluruh Negara.Tiada jaminan yang mereka tidak terus bersikap demikian pada masa hadapan.

Apa yang kita dapat adalah apa yang kita fikirkan. Dari itu berfikir positiflah yang kita baru bangun dari mengigau ngeri dan semuanya balik kepada suasana aman damai selepas meninggalkan peristiwa hitam yang Insyaallah akan menjadi pelajaran kepada kita.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategic Vision ,
Petaling Jaya

pencacai anwar said...

Din Melaka @ Din Klang (dulu),

orang ngomong, anjing gong-gong

mad said...

kemenangan akan berpihak kpd pr jika mereka ada strategi jitu dan berkesan menghalang pengundi hantu dari memangkah di peti undi nanti. jika tidak, hiduplah kita dibawah penyamun bn 5 tahun lagi.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Saya sokong tulisan sdr Mad 110%

Beginilah ceritanya. Umumnya kalau UMNOBN menang cuma dgn majoriti 3000 atau kurang bererti mereka menang kerana hantu2 lah tu. Terutamanya dikawasan kerusi panas.

Kalau lagi ramai berani tampil tulis macam sdr Mad kan bagus.

Kalau nak maju Melayu mesti lebih berani melawan kejahatan. Tak cukup lagikah 55 tahun dah beri peluang pd penyamun UMNOBN?

Yg pertama akan hilang jawatan jika PR menang mestilah pengadil yg turut menipu dalam PRU.

Pak Sako said...

Masaalahnya pr tidak ada strategi dan janji pr tidak dan jarang ditepati.Tidak hairanlah mereka terus selama lamanya menjadi pembangkang.

Dengan penggunaan dakwat penipuan tidak mudah berlaku.Sekira berlaku juga bermakna pemantau pr tidur lena.Rata rata kita semua setuju pr akan tetap kalah .Apa hendak di buat mereka gagal memerintah negeri satelah di beri peluang.

fed up said...

Sdr Raja Abdul Rahman,

Penyiaran video yang menyangkal Nik Aziz vs BR1M menjadikan non-isu kepada Nik Aziz.

Tetapi ia kini menjadi isu kepada BN dan UMNO, apatah lagi bila Muhyiddin mahu memanjangkannya bila mencabar Hj Hadi untuk mengeluarkan fatwa berkenaan BR1M.

Semakin ramai yang dah mula pandai baca "between the line". Maklum saja, Muhyidin bukan orang baru dalam politik.

Pagar Najib nampak rebah di situ.

Fed Up

Scorpion said...

Din Melaka sibuk dengan anti UMNO /BN.Terlalu sibuk dengan theory penipuannya bagi menutup kelemahan yang ada dalam pakatan rapuh , PR beliau.
PR harus jangan diberi peluang bagi memerintah.Apa yang mereka tahu adalah mengadakan huruhara dan membuat keaadaan yang tidak stabil dalam negara. Berpolitik sepanjang masa demi kuasa.

Rakyat bijak harus tolak pakatan yang cuma bersatu bagi memenangi pilihanraya.Seandainya mereka menang maka akan bermulalah satu episod percakaran didalam pakatan itu sendiri.Mereka akan terus berpolitik sebagaimana yang kita lihat sekarang, bercakaran dalam banyak isu didalam pakatan itu sendiri.Apakah parti yang begini yang kita harap memimpin generasi mendatang ? Resipi kegagalan.

ExPet said...

Terdapat pihak yang menjadikan orang Melayu di Malaysia bodoh. Dari segi genetik, kita tiada kurang berbanding kau lain. Contoh projek-projek memperbodohkan Melayu sejak tahun 1980an.
(a) Apabila muncul khabar angin power window kereta Proton selalu rosak, orang Melayu diberitahu oleh "pihak-pihak tertentu" bahawa ini hanyalah khabar angin yang dilakukan oleh orang Cina kerana cemburu dengan kejayaan kerajaan Melayu membina kereta nasional. Maka kita orang Melayu redha dan terima sahaja kereta Proton baru kita yang rosak power window. Maka jurucakap dan pakar yang berbicara mengenai permotoran seperti "car review" di negara kita ialah orang bukan Melayu.
(b) Apabila aktivis alam sekitar berkempen supaya projek menggondolkan bukit dihentikan, kita diajar oleh "pihak tertentu" bahawa mereka itu agen negara asing yang ingin memsabotaj pembangunan negara kita. Maka kita orang Melayu tidak mengambil peduli atau menjuarai kempen selamatkan hutan dan alam sekitar.
(c) Begitu juga dengan kilang kimia di Kuantan dan sebagainya...

Akhir sekali apa yang berlaku, apabila kita menonton TV di luar negara, jurucakap kepada setiap perkara dalam negara ini semuanya bukan Melayu. Sehinggakan aktivis yang bercakap supaya seni membuat gasing dan wau di Terengganu dipelihara pun diwakili oleh orang Cina atau India. Jurucakap atau pakar fesyen Melayu, pakar permainan tradisional Melayu yang muncul dalam channel travel, art cable TV semuanya rakyat Malaysia bukan Melayu. Orang Melayu (walaupun bertaraf "professor") sekalipun hanya bercakap di dalam konteks "as our Prime Minister says" atau "..."in line with the government initiative". Untuk hidup gembira dan mengelakkan depression dan stress kerana semua perkara ini beyond my control, saya mengambil keputusan bahawa menjadi Melayu kepada saya sama tarafnya dengan memiliki darah jenis "O" atau "kebolehan menggulung lidah". Maksud perkataan "kita" di dalam merujuk kepada menjadi Melayu dengan seorang Melayu yang lain sama tarafnya dengan penggunaan "kita" apabila saya berbicara dengan seorang Cina atau India atau orang Asli yang mempunyai darah jenis "O".

azman said...

Assalamualaikum Bedul...

Setuju dengan cadangan tuan 100%, & seseorang seharusnya menyedarkan anwar bahawa beliau tidaklah sehebat mana. Dan dendam kesumat hanya akan membawanya keneraka...