Friday, October 25, 2013

Juice Morsels Before the Budget


A Kadir Jasin
[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

WHILE waiting for the Finance Minister, Mohd Najib Abdul Razak, to present the 2014 Budget, let’s take a break from the mundane and talk about something serious.

I have only two things to share with the esteemed readers today and both relate to the rock solid blogger, Rocky aka Akhiruddin Atan of Rocky’s Bru.

Rocky The Man

First his post on a sensational divorce proceeding between a Sharifah and her powerful husband, who, according to the blogsphere, is a key officer in the PMO.

I shall not repeat the story. If you are bored and need some free entertainment, read here. Rocky had “warned” me in an SMS to the effect that, should I choose to write on the subject, I should wear a strong condom.

The second is, despite writing about the PM’s alleged speechwriter in his blog, Rocky was the only blogger to be invited to join the Finance Minister in his pre-budget briefing for the mass media.

That’s the measure of Rocky’s influence and camaraderie with the PM. (I suspect The Star's page one story today is based on that briefing).

You’re the man, Bro. Wallahualam.

25 comments:

awang batuburok said...


Salam Datuk,

Maaf kalau saya buat lawak sikit di pagi jumaat ni.

Agaknya spesis Burung Dodo yang telah pupus tersebut mungkin telah terjebak dengan tabiat songsang yang menyebabkan mereka terputus zuriat....

Apapun spesis kesayangan Wanita UMNO masih segar membiak walaupun saban tahun disembelih.

RD. said...

Rocky Bru is the man, indeed.

Joe Black said...

And He has Little to Say About it Too. And they say a Face May well describe a person beyond a thousand words...That picture is a good one.

hari said...

juice , juicy or is actually sordid?

doncin cai said...

personal

Kampong man said...

Dato,

You and Rocky was more subtle on the subject. However, 'another brick on the wall' is too direct and blunt !.No mercy,I thought. Probably there is a basis and justifications for the gossip.I keep my distance lah.

Oh yeah, guess anything sexual is always SEXCITING ,something light before the budget announcement tomorrow kot.I won't wish to dwell further or being gossipy, takut fitnah Dato.

2. Another brick on the wall?.It will be a lot better to listen to PINK FLOYD 'Brick On The Wall ' and/or 'WIsh You Were Here.' OR better still anything DIRE STRAITS-like Money for Nothing, Don Mc Lean -Crossroads,Vincent , American pie , empty chairs and of course our local talented Dato Jamal Abdillah kita , is awesome !! Good for the ears away from the normal dirty politics.

3.Sejuk dengan bacaan Surah Ar-Rahman di mesjid Pulapol di hari jumaat yang mulia ini Dato.Good for the soul.

I am for love and peace.!! Have a good weekend with the family all.Salam and thank you.

sujini said...

Datuk,

Janganlah terasa hati sangat jika sahabat Datuk, blogger Rocky saja yang dijemput oleh MOF untuk menghadiri Taklimat Pra-Bajet mewakili pihak media.

Munkin blogger lain dan termasuk Datuk tidak " Walk the line " seperti Rocky.
Apa pun blogger The Scribe tetap ada kelebihannya berbanding blogger Rocky's Bru.

Carry on blogging ..The Scribe.

zainal abidin awang kechik said...

BERKATA LAH BENAR WALAUPUN PAHIT.



Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Sesungguhnya Kami telah membuka bagi perjuanganmu (wahai Muhammad) satu jalan kemenangan yang jelas nyata,


Kemenangan yang dengan sebabnya Allah mengampunkan salah dan silapmu yang telah lalu dan yang terkemudian, dan menyempurnakan nikmatNya kepadamu, serta menambahkanmu hidayah ke jalan yang lurus (dalam mengembangkan Islam dan melaksanakan hukum-hukumnya).


Dan dengan sebabnya Allah memberikanmu pertolongan (untuk mencapai kejayaan) dengan sepunuh-penuh dan sehandal-handal pertolongan (yang tidak ada bandingannya).
(


(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dia lah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada; pada hal Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menolong mereka); dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
(

(Allah melakukan yang demikian) supaya ia memasukkan orang-orang yang beriman - lelaki dan perempuan - ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; dengan keadaan kekal mereka di dalamnya, serta menghapuskan dosa-dosa mereka; dan adalah yang demikian itu pada sisi Allah merupakan kejayaan yang besar (untuk mereka);

Zed-85 said...

Dato'

Pengajarannya kalau orang nak kawin,kena jaga-jaga terutamanya orang perempuan jangan nak tengok ada pangkat dan glamor saja. Nilai budi pekerti kena tengok juga.

Terutamanya, yang fitnah dan aibkan orang, rupa-rupanya dialah yang sekej-keji manusia dan lebih bawah standard dengan haiwan.

Zed-85 said...

Dato'

Saya teringat cerita P.Ramlee, Ahmad Albab.

Anak AR Tompel 2 orang kawin orang kaya dan seorang kawin gembala kambing.

Kawin orang kaya buat besar-besaran.

Bila tiba hari jadi, yang kaya beri hadiah intan dan belian, Syawal (P. Ramlee) bawa garam dan gula.

Sekarang ini (belanjawan 2014) harga gula dah naik.

Rupa-rupanya, yang kaya itu kepala penyamun.

Akhirnya P.Ramlee kata, "Kekayaan, kebahagian rumah tangga adalah dari Tuhan"

Orang yang terlibat dalam kes ini tak tengok dan paham cerita P.RAmlee. Agaknya.

Ismail said...

Ini Khairul pegawai Khas Najib,kawan baik Samsul.

Apa sudah jadi dengan Pejabat Najib.

Hj Ismail said...

Masaalah dengan Rookie,dia tidak beranu bercakap terus terang dengan Najib saperti bloger Lain,Syed Ali Akhbar.

Budget Najib ini memang budget sewel.

Malausia akan benkrup dalam dua tahun.

RPGT 30%,Targeting foreign buyer for property in Malaysia.
You kill the goose that lay the golden Egg,

Subsidy gula dihapuskan demi untok membantu MSM milek Felda.Ia nya membeban kan raayat.

Kenapa Subsidi Diasel dan Petrol tidak di hapuskan atau di turun 5%,
Ini dapat menjimatkan wanh negara.

GST at 6% kata rookie merupakan kadar terrendak kata Rookie.
Did he know GST ada cummulitive effect.Mula 6% but effective tax kita bayar mungkin 15%.

Pergi jumpa docktor kena 6%, Beli ubat di Phamacy kena 6% .beli petrol untok kereta kena 6%,beli barang makanan di Giant/Tesco kena 6%. Beli buku anak sekolah kena 6%. Beli pencil/ pen untok anak kena 6%,
Makan teh tarik dan roti canai di resturang kena 6%.

Pak Kadir,cuba awak kira dalam satu hari berapa %GST keluarga miskin kena bayar,
Awak dan Rookie mungkin tidak berasa tapi bagi CheGu,Petani,Pegawai kerajaan yang rendah boleh pengsan.

Jika kita belanja $1000 sabulan GST nya $60 ringgit.
Jika kita belanja $2000 sabulan GST nya $120. Ringgit,

Bayangkan gaji $1000 setiap bulan kena bayar $50 or $60 sabulan.

Boleh Pengsan Pak Kadir.

Joe Black said...

Whatever the Government intends to Impose on the Public must take into consideration the wages of the rakyat.

Kalau Gaji dah tak cukup untuk menampung sara hidup apa lagi yang nak dibuat untuk membebankan rakyat?

Kalau simple Arithmetic pun tak bolih nampak tak payah nak cakap hal economi baru.

Yang Penting Kerajaan terus bergantung atas Petronas untuk terus hidup. Ini amat merbahya. Fikir lah macam mana nak cari duit dari punca lain dan bukan dengan cara nak bantai rakyat yang sedang susah!

Zed-85 said...

Hj Ismail,

Sebenarnya, mengikut fahaman saya, hanya kedai/pasaraya besar yang besar sahaja yang mengenakan GST tax.

Kalau makan roti Chanai, beli karipap dekat gerai, tak ada GST Tax.

Walaumacamanapun, tauke roti Chanai yang membeli tepung dengan pemborong kena GST tax.

Oleh itu besar kemungkinan harga roti chanai akan naik harga ataupun seperti trend sedia ada, saiz roti chanai semakin kecil untuk mengurangkan kos.

Persoalan yang paling utama sekali yang kita perlu tanya, adakah GST ini akan menaikkah harga barang?

Sekiranya harga barang naik maka inflasi naik.

Kerajaan kata tidak naik tetapi pembangkang kata naik.

Saya berpandangan harga barang akan naik kerana sekiranya kita pergi ke Tesco dan Giant, jumlah semua harga barang akan ditambah dengan GST tax.

Kalau pembeli di kampong membeli barang di Kedai kecil, memang tidak ada GST tax tetapi pekedai yang membeli dari pemborong terpaksa dikenakan GST tax. Oleh itu secara logik harga barang pasti akan naik.

Singapura mengenakan GST tax 7% tetapi setiap tahun diberikan kepada rakyat wang dipanggil "GST offset". Kita sini dipanggil BR1M.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Bajet untuk ekonomi negara yg ibarat nasi dah jadi bubur.

2. Najib dan ketua2 UMNO seharusnya menangis bukan nampak gah.

Kalau dah 7.9 juta penerima drpd 28 juta rajyat bakal layak dpt BRIM 3 ertinya dah ramai sangat % rajyat merenpat. Semua harus susah hati.

Kalau mereka yg pendapatan isi rumahnya tak kebih rm4000 sebulan layak dpt BRIM 3, ertinya hampir semua graduan U yg baru kerja akan lebih drpd layak sebab gaji mereka rata2 tak lebih rm2500 sebulan.

3. ketua2 UMNO ni biar betul. Orang cakap pasalnegara berpendapatan tinggi mereka pun nak menyampuk. Orang cakap pasal nak jadi negsra msju, mereka pun nak jugak.

Tapi mereka tak malu ke jika ditempelak dgn angka 27% penduduk negara maju bernama Malaysia adalah penerima wang ihsan ciptaan kerajaan lucu dunia yg dijuarai ketua2 UMNO?

bersambung

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Lagi pasal bajet 2014

1. bererti dah 16 tahun berturut2 kerajaan UBN GAGAL laksana bajet berimbang. Berhutang terus.

2. jumlah bajet keseluruhan ialsh rm264b. Terdiri drpd rm217b atau 82% untuk belanja hangus atau belanja mengurus dan baki rm47b atau cuma 18% untuk belanja pelaburan generasi masa depan iaitu belanja pembangunan

Lebih 60% penduduk negara terdiri drpd golongan muda berumur 40 tahun kebawah.

Oleh yg demikian adakah betul dan bijak bila bajet 2014 hanya mempetuntukkan 18% drpd keseluruhan wang untuk belanja pembangunan?

Trend ini kalau teruskan maka:

bangunan sekolah, hospital, universit dan pusat penyelidikani , jambatan dan jalan raya kita yg baru tak ada atau tak cukup bajet bererti pertambahannya tak dapat menampung pertambahan bilangan penduduk baru.

Ssya tidak yakin adakan nisbah bajet tujuan prngurusan yg terlalu tinggi berbanding tujuan pembangunan yg sangat rendah cukup untuk menampung atau menjamin kelestarian hidup selesa generasi masa depan

3. Sebelum bajet pun , pihak penaraf antara bangsa bernama Fitch dah terkebih dahulu menurunkan grade hutang negara dikaca mata masyarakat kewangan antara bangsa , yg membawa maksud kos hutang negara akan menjadi lebih tinggi.

Bererti negara dan rakyat ibarat dah jatuh ditimpa tangga dan di hempap pulak oleh pasu bunga siap dgn tahi ayamnya sekali.

Dilema bila kos hutang negara meningkat gara2 tak cerdiknya atau tak lurusnya ketua2 UMNO dalam urus duit rakyat ialah semakin berkurang baki duit yg ada untuk bantu Melayu miskin.

Saya harap orang ramai di bandar dan org kampong faham dan perihatin.

Betullah kata Dakj bahawa hasil prmilihan UMNO sangat ngeri.

Kampong man said...

Dato,

1 The increase in the RPGT has the support of many factions.It will reduce speculation and help reduce if not check unreasonable house prices hopefully to some extent.

2.Developers think otherwise.How many young graduates and normal working people can afford this exorbitant prices.I know of many taukey friends who have at least five condos and landed properties and some are for speculating purposes.Goosh...

3.How can new married couples afford a 400K link house and pay them through the nose I wonder.The new RPGT of 30%, ,double the existing rate ,shows the gomen is listening and wish to have many more new affordable houses.Currently, most houses are grossly inflated and unfortunately beyond the reach of many.My two sens advise , if you cannot afford them DON'T !! just rent first and live within your means and manage your finance well and buy only what you need and not what you wish.Yes, we all have dreams but kalau menyusahkan baiklah tak payah. Put highest priority on our children education as the best investment.Wallahwualam.

Lembah Tasnim said...

Salam tok Kadir..


Untuk menulis dan berkata yang benar memang besar cabarannya Tok..

Kata Hamka "perjuangan menegak kebenaran bukan dibentang dengan permaidani merah tetapi penuh dengan ranjau dan duri"

Itulah yang dihadapi oleh pejuang kebenaran termasuk Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW..

GTS salah satu topik yang pernah Datok tulis.. satu perkara yang yang bakal menyusahkan gulungan pendapatan rendah..


TQ Tok..

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Najib cuba meyakinkan pengenalan cukai bernama GST berdasarkan hujah negara2 maju dah lama guna sistem GST.

2. Singapore mula guna GST sejak tahun 1994. Australia mula pd tahun 1998.

Tapi jangan lupa mereka tu dah maju dulu baru perkenal GST.

Malaysia the boleh land terbalik. Belum jadi nrgara maju dah tak sempat2 nak perkenal GST.

3. Kalaulah niat ketua2 UMNO perkenal GST sebagai jalan pintas nak kutip seberapa banyak cukai dalam masa terdekat agar boleh melunaskan hutang berlonggok sejak 1981 maka good luck.

Nak kutip lebih banyak cukai pd simiskin? Ada lagi ke duit mereka?

Dengan gaji mereka yg kecil. Kalau graduan dpt gaji seciput apalagi kalau bukan graduan.

Betul ke kerajaan boleh kutip banyak cukai pd yg kaya atau berada setelah srlama ini pun cukai keatas barang simbul status spt kereta mewah dah yg tertinggi di dunia?

Saya mungkin silap. Sama2 kita tunggu.

Tapi kalau sebuah kereta mewah di Australia boleh di beli dgn harga cuma rm400000 tapi Malaysia harus bayar lebih rm1 jt lebih baik saya ( kalau ada duit) beli satu di sana dan penjimatannya boleh diguna buat berulsng alik , sewa rumah atau bercuti di negara kangroo itu.

Pokoknya bagi mereka yg berduit belum tentu kerajaan akan rasa duit mereka melalui GST.

Zed-85 said...

Kampong Man,

FYI,

400K for link house?

New apartments are already more then 500k. PR1MA offering 400k flats in KL.

Yes, there should be some form of regulation to curb speculations.

Just want to add that buying a property should be one of the main priority for married couple as the price of property is quite volatile.

(Like what happened in Hong Kong where price of property is quoted in per square inch)

sayangmalaysia said...

Masaalahnya..... ramai kutuk Kerajaan belanjawan negara masih defisit.

Cukai nak suruh turun, subsidi tak mahu turun, BR1M nak ditambah, sekolah semua percuma, hospital semua nak percuma.... mana nak datang duit Perbehandaraan?

Kakitangan Kerajaan bertambah-tambah, cuti umum bertambah, cuti bersalin bertambah..... mana nak datamg produktiviti? Tapi gaji nak naik tiap tahun.

Yang patut Kerajaan lakukan adalah didik Rakyat A-Z berkenaan asas ekonomi Negara. Ini tak.... asyik dok longgok duit free kepada 'yang miskin' tanpa sebarang sumbangan balas.

Yang dok bising pasal GST dan pasal cukai tinggi tu, ramai tak pernah bayar cukai pun. Kerajaan perlu lebih peka dan cekap kutip cukai dari semua orang yang berniaga dan bekerja sendiri. Ramai mereka ni pendapatan tinggi, tapi oleh sebab tidak ada sistem yang baik, mereka tak bayar cukai pendapatan, mereka masih dapat penuh subsidi sekolah, biasiswa, hospital dan mungkin BR1M juga!

Matilah yang sedikit kena bayar cukai nak bela yang ramai! Cubalah tengok di seluruh Negara berapa ramai lelaki sihat gagah, tapi bekerja sekerat hari sahaja? Mereka boleh lepak separuh hari, bersembang, berpolitik dan dengar ustaz kutuk Kerajaan sing malam; lepas tu tak sabar-sabar nak beratur kutip BR1M!

Kerajaan tak ada strategi psikologi....

Lahuma said...

Dato.

GST .
Pada dasarnya wajar PM Najib nak laksanakan GST ini.Negara lain didunia pun banyak yg sudah laksanakan GST ini.
Kalau PAS/DAP/PKR jadi kerajaan pun mereka tak ada pilihan lain.Akhirnya mereka juga akan buat benda yang sama.
PM Najib dan kabinetnya kena beri penjelasan yg cukup sampai bawah biar rakyat faham.Kerajaan BN jangan asyik syok sendiri sahaja.
Bajet yang besar itu kenalah telus dan jangan ambil kesempatan rambat duit rakyat cara terhormat.
GST ini rakyat dikampung dann bandar berlunggok yang tak faham.Sebab itu mudah diracun fikiran mereka.Menteri dan pemimpin semua jangan bergantung pada media saja.Jumpa rakyat dibawah cerita elok-elok.
Jangan bila ada pilihanraya kecil baru kelam kabut buat itu dan ini.
Namnpak juga yang PM Najib kita tidak gopoh gapah dan gelojoh untuk hendak laksana GST ini.April 2015 baru hendak laksana.PM Najib hendak test market dulu serta dalam waktu itu dia akan dengar apa jua kritikan dan komen dari semua pihak.
Harap-harap jangan GST sahaja nampak telus dan mendengar suara rakyat.Manakala perkara yang lain buat ikut suka ,ikut rasa.
Teguran Ketua Odit Negara pun sudah pedih telinga rakyat.
Rupanya ada lagi unsur hisap darah melalui duit rakyat.
Subsidi gula dimansuhkan pun tak ada masaalah.Ramai rakyat minum kurang gula.Demi hendak hapuskan kencing manis.
Harapan rakyat juga kerajaan BN/UMNO tak ada lagi kencing rakyat melalui laporan Ketua Odit Negara.
GST bukan isu besar sangat.Laksanalah demi sumber kewangan negara.Pastikan rakyat diberi pembelaan.

Terima kasih Dato.

Kampong man said...

Salam,

Dalam isu GST Din Melaka kata :

"Tapi jangan lupa mereka tu dah maju dulu baru perkenal GST.

Malaysia the boleh land terbalik. Belum jadi nrgara maju dah tak sempat2 nak perkenal GST."

Statement ini perlu pembetulan.Selain dari negeri yang telah saya sebutkan diatas Cambodia, Laos, Vietnam , 44 negara Afrika, Bangladesh, Nepal, Pakistan, 11 negara Amerika Selatan antara lain semuanya sudah lama implement GST walaupun GDP Per Capita mereka banyak yang lebih rendah dari kita. (Source :Rocky bru "Conquering the GST fear" Oct 25 , 2013).Banyak fakta untuk kita buat rujukan.Brunei dan Myanmar masih belum lagi.

Persoalanya adakah negara yang memperkenalkan GST dirantau ini dan dinegara lain "sudah maju dulu baru perkenal GST " ??. Tidak kan ?.

Ingat dengan rate 6% GST Malaysia kita masih di antara negara yang terendah didunia.

Harap ambil perhatian dengan fakta yang kita pengomen tulis, takut ianya mengelirukan. Sekadar teguran bagi pembetulan sahaja. Tambahan pula PRU 14 masih jauh lagi.Tak perlu susah susah.


@ Read Rocky bru latest(29 oct 2013) "Have you paid a bribe today?."See how Malaysia fair according to World Bank Surveys and also read the latest Transparency International's 'Global Corruption Barometer 2013' there as well.

In addition , kindly read Rocky bru article on same "The World Bank Ease Of Doing Business Report 2014 " recent press release.Surely , we are proud to be Malaysians, are we not ?.

NO BEATING ABOUR THE BUSH, Please.Takut dipatuk ular!!.Cheers.

Terims kasih Dato.




Din Melaka said...

Aslkum Dakj

kalau kg man berbangga berlebihan jadi rakyat Malaysia hanya berdasarkan laporan Bank Dunia yg melapurkan ada penbaikan ketara dalam urusan memulakan perniagaan di negara Malaysia?

Terserah. Kg Man. Tak ada laporan tu pun memang kawan baik ketua2 UMNO.

Nak bangga apatah lagi kalau nak berlebihan banyak lagi kriteria yg pemberatnya lebih penting mesti diambil kira.

kebebasan bersuara bagaimana.

undang2 menindas bagaimana

undang2 melindung perbuatan jahat ketua2 UMNO bagaimana.

Pilihan raya tak tipu ke.

polis tu hamba rakyat ke hamba kerajaan

hakim2 mahkamah tinggi yg dengan selamba membuang kes petisyen PRU13 tanpa perbicaraan penuh. Dah bebas sangatkah merrka tu.

hunang negara terus meningkat 16 tahun berturut2 bila nak langsai.

dah selesa sangatkah kehidupan rakyat terutamanya Melayu hingga graduan Melayu yg menggangur entah berapa ratus ribu dgn hutang keliling pinggang.

otang bodoh mana yg nak bangga dgn penerima BRIM bukan saja berjumlah berjuta orang tapi di buli dengar celoteh ketua2 UMNO.

dah bangga sangatkah kita bila dengar kapal selam tak boleh menyelam. Kapal terbang dan helicopter tentera yg dah usang. Dan tentera terpaksa anggkut tentera ke Sabah dgn pesawat Air Asia.

banggakah kita bila harta penoreh getah atsu penanam sawit Felda semakin susut gara2 ketua UMNO nak cari duit melalui IPO.

Kg man jangan lupa Malaysia masih terperesuk digolongan bawah dalam indeks rasuah.

Kalau kg man tak dpt buat kebaikan pd rakyat, tolong jangan putar belit hinggavnenghalalkan perbuatan mungkar.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

minta izin sikit

Bukankah kerajaan menggunakan hujah oleh kerana negara maju dah lama terima pakai GST maka Malaysia seolah2 akan ketinggalan bas mini jika tak ikut.

GST sebagai strategi baik untuk kutip cukai lebih secara adil, menyeluruh dan praktikal berasaskan penggunaan atau perbelanjaan rakyat sangat sesuai bagi negara yg taburan pendapatan sama rata lebih tinggi dikalangan rakyat. Dan ujud golongan middle income group yg membentuk majoriti rakyat.

Persoalannya adakah kriteria distas sudah ujud?

Datangkan lah datuk GST sekali pun kalau kerajaan sesuatu negara tu RASUAH maka kantung kerajaan tetap kering dan negara / rakyat terus miskin.

Kalau tidak, wahai kg man bgm sdr menjelaskan banyak negara yg dah lama amal GST masih miskin terutamanya rakyat mereka walaupun sesetengah pengomen akan berhujah purata pendapatan rakyat telsh naik

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).