Thursday, October 03, 2013

OK To Go Abroad But Not For Fraud


A Kadir Jasin


[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

FELDA, PNB, Khazanah, Pilgrims Fund Board and EPF – they are all going abroad to invest.

There’s nothing wrong in that. In fact it should be applauded provided it is done prudently and above board.

But that had not always been the case as the Sime Darby billion ringgit foreign project losses had shown.

So it is totally understandable that when Felda, a smallholder-based plantation agency, ventured abroad to invest not in plantation but in a posh London apartment.

What does Felda know of hotel and apartment management? It does not sound right.

So it is timely and appropriate that the Malaysian Anti-Corruption Commission had stepped in to investigate the purchase.

That the MACC’s investigation might derail Felda Chairman, Mohd Isa Samad’s bid to win the Umno vice president post is insignificant.

Mohd Isa not winning the seat is unimportant compared to the damage Felda could suffer if the London deal was inappropriately done.

The Malaysian Insider had reported that Felda's £98 million (RM497 million) purchase of a London serviced apartment complex is now being investigated by anti-graft officials and could derail Isa's chances in the Umno vice-president race.

And that the deal is causing growing disquiet in Umno is a good thing. At least there are still people in the party who care beyond winning posts in the ongoing leadership election.

If they truly care, they should bring the case up at all levels of the party. They should also debate the appointments of chairmen of GLCs and ambassadors, the Trans-Pacific Partnership (TPP) negotiations, the strengthening of the Bumiputera economy, the new education blueprint and much more.

The news portal quoted an unnamed person it described as an Umno warlord as saying that the price tag is being widely discussed by Umno members because it is very expensive and it is not something that Felda should be venturing into.

Be Prudent When Investing Abroad

In my column in the Oct 1-15 issue the Malaysian Business magazine I made the following comment:

“I would like also to advise our investors, in particular the Government-Linked Companies (GLCs) and Government-Linked Investment Companies (GLICs) to be mindful of where they invest abroad and in what industries.

“While I applaud their courage and sense of self-confidence in venturing abroad, I must caution them of the risk they are taking. Too many of them are pumping big money into properties, including hotels, which are cyclical in nature.

“Then there is the foreign exchange risk that had caused havoc and major losses to global investors in recent decades. Unless our GLCs and GLICs have strong knowledge in currencies, they may not be able to successfully manage this risk.

“I know the local market is not large enough for the kind of investments and returns they are talking about. This is made worse in recent years by the objection to GLCs and GLICs buying into or take over non-Bumiputera companies as the case of Permodalan Nasional Berhad’s acquisition of SP Setia had shown.

“It does not matter to these anti-market forces that the deals were made in the open market on the willing-buyer, willing-seller basis. It does not also matter that the PNB has been a controlling shareholder of these companies.

“The negative chauvinistic reactions have spooked the GLCs and GLICs. Even the government is to be worried about such a backlash. There can never be a healthy market-driven Bumiputera-non-Bumiputera collaboration if these chauvinists are allowed to hold sway.

“Additionally, we should emulate countries like Saudi Arabia and China, which are going big on food production and food security in the face of global population boom and global warming.

“We should be growing more food for our people and for sale to the rest of the hungry world. We could still find new land in Africa and existing agricultural land in the neighbouring regions.

“Indonesia is opening up Irian Jaya for agriculture and rice-exporting Vietnam is buying up land in Cambodia. We should not be left out because we are a major food importer.”

So it does not sound appropriate when Felda is investing in a London hotel. It should be investing that sum and much more in agriculture and food manufacturing around the world.

But isn’t the Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak, Felda’s mentor or something like that?

42 comments:

Joe Black said...

Except for a very few, most Malaysian Companies have not been successful in establishing themselves overseas, simply because of lack of capable manpower. We have seen round after round of Malaysian investors trying to make inroads into China, South Africa, South America and the Middle East. Most came home bleeding after discovering that it was not as easy as they thought it would be. The rule is that if you are not capable of competing well at home don't expect it would any easier overseas. In fact other countries rules, regulations, beaureaucracy and their people's pencant for trickery may be much worse than in Malaysia.

jason said...

If one were to examine the property transaction per se without any reference to Felda's original agenda, then it is still a good long term investment. Much of Bayswater properties were bought up by the Brunei royal family recently spending over GBP500 million. Likely further acquisition of the whole of Queensway for about GBP1 billion plus plans to convert the Whiteleys shopping center into another Covent Garden over the next few years. This place is gonna have a property boom over the next 10 years.

din klang said...

Salam Dato

Najib adalah graduan lepasan Universiti di England dalam jurusan Industrial Economic.

Yang kita hairan kenapa dia bergantung sepenuh nya kepada penasehat nya serta con sultant nya bila membuat keputusan negara yang besar.

Mungkin ROI pelaburan property lebih menguntungkan felda dari menjamin food security rakyat.

JIka Najib tidak berminat dengan pertanian sekurang kurang nya dia bagi lah jaminan dan jalan kepada agroprenuer Malaysia meneroka di negara seperti Kemboja dan Irian Jaya.

kluangman said...

Apabila Dato' mempersoalkan semua ini apakah Dato' tidak yakin dan percaya dengan Najib lagi bahawa dia akan memastikan rasuah hanya sejarah lampau di Malaysia dan tidak akan berulang lagi.

Mungkin Najib maksudkan situasi itu dijamin dalam Malaysia tetapi tidak di luar.

Abd Rahim said...

Y. Bhg Dato' @ Isa Samad, Pengurusi FGV mempunyai latar belakang yang tidak sesuai untuk mengetuai FGV. Dia pernah tercemar dengan politik wang dan pernah digantung. Tetapi bukan salah dia. Dia dilantik oleh Najib. Dia terima saja kerana itu sudah jadi sebahagian budaya hidup orang politik. Mereka tidak ada perasaan bersalah diatas setiap tidakan mereka.
2. Persepsi yang buruk kepada Isa Samad menyebabkan setiap strategi perniagaan FGV dipandang serung. Isa sendiri patut sedar perkara ini. Kalau dia sayang kepada Felda maka dia patut berundur dan melepaskan jawatan tersebut kepada sesaorang yang lebih profesional dan tidak terlibat dengan politik.
3. Persoalanya sanggupkah Isa berbuat demikian.
Najib pun patut fikirkan perkara ini sewajarnya kerana FGV sabuah kongolemerat besar untuk Felda yang harus bebas dari tangan politik.

Iklas,
Rahim

antisyaitan said...


Salam Dato,

Semasa TS Isa menjadi MB dahulu Negeri Sembilan telah dilanda wabak virus JE yang serius. Agaknya beliau sudah serik untuk mengembangkan perusahaan berkaitan dengan makanan dan pertanian, maka mahu dibawanya FELDA kedalam industri perhotelan pulak. Satu Transformasi yang boleh menjahanamkan FELDA. Apa pun tahniah untuk penyokong tegar TS Isa dalam FELDA.

Admin said...

Felda investments overseas in hotel and other landed properties are not appropriate though they sound very lucrative.

marhaem said...

AKJ

Not many people do get a chance to hold a pm head except a lucky barber... What more if you can hold his ball

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Bukan ini pertama kali Dakj bangkitkan perkara berkaitan pelaburan wang rakyat yg membinbangkan oleh pihak berwajib. InshaAllah rasanya kalau ikut hukum fardhu kifayah tugas Dakj dan yg satu aliran pemikiran dalam mennegur yg mungkar dah selesai.

2.Kalau di banding pakar dan otak geliga yg ada di Khaxanah Malaysia dgn Temasek kepunyaan Singapura tiada banyak bezanya.

Yg berbeza ialah di Temasek lembaga pemegang ananahnya dan atasannya tak ada agenda buat untung peribadi didahulukan berbanding kepentingan rakyat.

Kalau tidak bagaimana walaupun negaranya kecil dana Temasek antara yg terbesar di dunia. Ertinya mereka untung sok mo.

Saya masih ingat dalam kemelut melanda ekonomi England, waktu itulah Temasek meningkat pelaburannya dalam Bank Standard Chartered hingga menjadi largest single shareholder pd harga murah2

3. Saya tak kata kita bodoh. Tapi itulsh hakikstnya bila MAYBANK sanggup membayar saham kepunyaan Temasek dalam BANK Internasional Indonesia pd harga lebih rm8b berbanding harga pasaran cuma rm4b sahaja.

Kejadian spt ini menunjukkan Singapore cerdik. Kedua kejadian membuka persoalan adakah pihak2 tertentu dalam Maybank dan kerajaan mendapat kickbacks kerana meluluskan pembelian yg terang2 mahal yg tak dari perkiraan kewangan bijak langsung. Pada tahun berikutnya Maybank dan tentunya pelabur ASB terpaksa berpuas hati dgn dividen yg sepatutnya boleh lebih tinggi.

Kalau duit ASB melalui MAYBANK pun tak terlepas inikan setakat duit FELDA....berbahgi2 macam cerita P Ramli lah org2 berkenaan.

Waktu ni rupiah sedang merudum. Saya nak lihat Khazanah dan GLC atau EPF ada duit tak nak ambil peluang melabur di Indonesia pd harga murah.

Kesimpulan: Pandai je tak cukup. Yg mesti ada juga adalah bersih dan jujur.

Dalam UBN banyak susah mau jumpa.

Dhahran Sea said...

Salam Dato',
Last sentence tu menyengat lah Dato'... najib mentor FELDA? Nak pecah perut ketawa... tenguk je lah orang yang dia lantik ke FELDA... those with "mentol" yang dah nak fuse, "mentol" yang claim ada PhD... what can we expect from such a mentor?

officeboy said...

Unfortunately Dato most of those high rank officials in Glc and Glic would agree with Najib's idea and decision as it was recomended by consultants from US and UK.

To them anything made in england or usa is the best.... And nothing else is better...
Either they are too naive or too ego to accept that knowledge or reports without experience wont guarantee you any success....

What they are more concern is about their kpi fat salary and better contract . The rest is not their problem

zainal abidin awang kechik said...
This comment has been removed by the author.
doncin cai said...

cantik posting kali niii...

Kamal hashim said...

Dato Kadir.
FYi London Hotel was in the market since last year and the owner wnat to sell only £85m.negotiable.
Felda paid for £98m.a lot of were wondering where £11m gone to.

You are right.Felda are not in hotel business and just winder how many Felda settlers can affort to go to London.Felda also lease the hotel in Mecca and after two years,the hotel was demolish by the Saudi govertment.i was told Felda was not compansated.

Another news on Felda yesterday was,they completed the purchase of Plantation land in Sandakan for $1.2 billions.The chairman of the plantation company is Chin man Hin,the DAP supermo.I dont know if he is the shareholder.The price they paid was 30x PE.and the plantation size on 16,000 ha.
With that kind of money they can buy 100.000 of lplantation land in Kalimantan and 1,000,000 ac of argiculture land in Combodia.
Felda also buying big stake in IRIS,the texhnology co that just started a new venture in chiken.

sujini said...

Datuk,

Topik ini lebih menarik daripada sebelumnya.

1. Akhir-akhir ini sememangnya kita dikejutkan dengan pelaburan-pelaburan mega oleh GLC/ GLIC seperti yang Datuk lapurkan (jangan lupa Khazanah).

2. Kita sepatutnya berterima kasih kepada mereka yang bertanggongjawab dalam Pemandu dan Khazanah yang mempunyai ide inovatif..kreatif.. dan positif untuk melabur didalam dan diluar negara sehingga ke Silicon Valley,SF; Beijing &Mumbai.

3. Kalau pelaburan-pelaburan diatas mendatangkan pulangan yang cepat dan lumayan maka cepatlah rakyat Malaysia jadi kaya raya. Negara akan menjana ekonomi berpendapatan tinggi ; menjadi maju sebelum 2020.

4. Ide Datuk supaya Malaysia menjurus lebih kepada aspek agraria adalah wajar memandangkan apa yang sedang berlaku di Amerika sekarang dan juga di negara-negara lain.

5. Kerajaan AS telah pun mengistiharkan penutupan pejabat-pejabat kerajaan. Seramai 800,000 penjawat awam disuruh balik rumah dan mulai hidup tanpa gaji.Penutupan pejabat kerajaan ini pernah berlaku pada 1985.

6. Pada 1986 satu resesi berlaku dimana melibatkan negara-negara di Asia Tenggara termasuk Malaysia.

7. Besar kemunkinan akan berlaku resesi selepas penutupan kerajaan AS ini dan secara tidak langsong melibatkan negara-negara yang berurus niaga dengannya iaitu termasuklah Malaysia.

8. Oleh sebab PM Najib kita memberi penuh kepercayaan kepada mereka yang bijak pandai dalam Pemandu / Khazanah dan juga kepada Juruperunding seperti Frost&Sullivan yang dibayar berjuta-juta RM maka kita rakyat Malaysia seharusnya tidak perlu rasa gundah gulana jika terjadinya resesi dan apabila negara kita terkena tempiasnya.

9. Kalau betul terjadi pun (syafalis2x), apa susah?
PM Najib ada God Father untuk bela beliau.
Buat kata God Father, PM Najib tidak menduga kadar jenayah akan naik apabila Akta ISA dan EO dimansuhkan.....
atau disebaliknya adakah ini kata-kata sinis daripada God Father ?
Apa kata Datuk?

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Apabila pemimpin UBN dan payung Melayu tamak haloba, tak pernah cukup dgn gaji dan elaun, punyai anak pinak yg manja malas bekerja dan berlumba2 nak tayang kemewahan sebagai simbol kejayaan maka apa juga kejadian penyelewengan yg Dakj bangkitkan akan terus berlaku dulu kini dan selamanya.

Terutamanya bila masih ramai Melayu yg murah sgt harganya kerana drk terlalu miskin.

1. Atas nama pembangunan entah berapa ribu ekar tanah org Melalu atau GLC diambil secara paksa dan dijual murah2 pd toke Cina atau kroni.

Bukankah kerajaan UBN yg menjual tanah prime di Hartamas yg kalau ikut harga pasaran bernilai rm 3b tapi diberi pd kroni kumpulan Naza pd harga cuma rm650jt.

Afakah kerajaan bodoh atau ada kira2 lain dibelakang?.

2. Atas keperluan apa dalam pembelian kapal selam kerajaan atau rakyat perlu pulak bsyar rm500jt pd syarikat kroni Razak Baginda atas nama belanja consultant dsb.

3. Bila kerajaan tak jujur dan jahat semua org susah. Tiris sana sini menyebabkan khidmat asasi pd rakyat semakin tiada atau kurang dalam segala sudut. Org yg pegang jawstan tinggi dalam petkhidmatan awam terpaksa jadi burung kakak tua...angguk. Lagi kuat angguk lagi cepat naik pangkat. Yg dah naik tapi dah mula nak lawan toke dipersila kebawah sebab ramai lagi yg idam jawatan mereka.

Soal duit FELDA tu kacang putih je Tok Kadir. Sekarang ni pun entsh berapa ramai Melayu rugi gara2termakan dgn kempen harga saham FGV yg akan melambung tapi merudum.

Itu tak termasuk lagi duit PNB dan TH yg terbenam dipaksa support harga saham bukan grade pelaburan blue chip spt FGV dan AIR ASIA

Pening2. PRU 14 mai dokong UBN lagi.

Lahuma said...

Dato.

Felda pun ada apartment di London.Hebat pada harganya 98 juta pound= 507 juta ringgit.

Sesekali fikir ok dan membanggakan.Felda mampu ada harta di bekas tanah penjajah Inggeris dulu.

Bial fikir lagi sekali macam tak ok pun ada.

Minta-minta SPRM cepat-cepat selongkar hal urusan jual beli aset ini disebalik bagus atau tak bagusnya.

Pemimpin Melayu Malaysia ini bila buat apa niaga meraka sudah tentu tiadk pernah lekang dengan hal komisyen dan persen.Lazimnya inilah yang selalu berlaku.

Yang kenyang ialah para broker keliling Felda atau keliling empunya apartment tersebut.

Bukan apa macam Ketua Odit Negara Lapor duit ringgit bertabut macam daun getah.Inilah yang berlaku pada wang negara dan rakyat.

Eloklah minta Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim garang sikit hal ini dan hal hal lain.Sebab dia dulu pun pernah jadi TPM.Semua ini dalam poket kiri dia sahaja.

Dato.

Nampak-nampak GLC dan GLIC ini berjoli sakan juga mereka.

Mungkin KPI GLC berlumba siapa yang mampu berbelanja sakan untuk tatapan PM Najib.

Kemudian kerajaan pun buat roadshow minta rakyat berjimat cermat.Menteri cakap dalam TV dan media minta rakyat hidup sederhana.

Kesian PM Najib.TPM Mahyudin diam sahaja takut lawan toke.Menteri lain pun diam juga takut hilang jawatan.

Amereika pun sudah rebah terguling.

Terima kasih Dato.

mokhtar bin Zainol Abidin said...

dear dato,

According to Felda Chairman, Tan Sri Isa Samad said the acquisition was done by Felda Investment Venture (FIC)not by Felda Global Ventures Bhd (FGV),what difference between the two?
wether right or wrong, he is the boss "if we sell it next year, for sure we will make a profit", The objective is to make profit.So jangan sibuk...........

Azmibakri said...

Dato, tak serik2 ke felda melabur luar negeri? Dulu, felda disuruh ambik aleh Twin Rivers Tech di US & buat kilang canola di Canada. Belanja besar sampai USD 260 million. Duit Malaysia RM 860 juta banyak tu...sampai buat loan EPF. Till now North America business loss nearly m600 million? Bukak restoran di Mekah pun tak berbaloi & skrg dah ditutup. Tiba2 skrg pulak felda nak invest non core business di luar negara. Beli apartment rm500 juta di London. Tak seram ke? Berniaga hotel ni bukan berkat sgt. Resturant nak sediakan arak dll. Kalau tak, mat saleh tak dtg. Apartment di London tu mcm2 maksiat...terpulang lah kalau Pengerusi Isa Samad kata bagus....buat lah..pisang berbuah byak kali pun biasa dah....

zed-85 said...

Dato'

Kita kena teliti apa sebenarnya objecktif Felda.

Adakah hanya untuk mendapatkan keuntungan? atau adakah matlamatnya untuk menaikkan taraf kehidupan orang melayu terutamanya di luar bandar.

Sekiranya Felda melabur 500 juta dalam industri Pertanian. Ramai orang melayu terutamanya di luar bandar boleh mendapat habuan daripada pelaburan yang sebegini besar. Peluang pekerjaan boleh diperluaskan.

Sekiranya Felda melabur 500 juta di London, siapa yang dapat keuntungan?

Adakah orang melayu di luar bandar boleh mendapat keuntungan daripada pelaboran di London.

Dimana sebenarnya hala tuju program memperkasakan ekonomi orang melayu. Siapa sebenarnya yang jadi perkasa?

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Isu penjualan bon oleh kerajaan dan agensinya bernama 1MDB.

Kalau menurut muka hadapan UTUSAN MALAYSIA suatu masa dulu yg lebih kuraang berbunyi " bon kerajaan kita laris di jual"

Sekali baca macam jual goreng pisang pulak. Yg membawa erti lagi banyak bon dijual lagi untung kerajaan kesayangan rakyat. Jangan terkejut ramai pembaca UTUSAN dan BERITA HAIRAN yg tak sedar bahawa jualan bon bererti hutang bertambah.

Mengenai bon 1MDB yg berbillion tu bolrh Dakj ulas. Tk

PENGUNDI AMPANG said...

Saya biasanya tidak terikut-ikut marah secara fizikal kepada ahli poltik termasuklah juga yang menerajui GLC (Siapa lagi spesis ahli politik yang diberi peluang menerajui GLC??).

Kalau marah pun di dalam hati kerana tidak mendatangkan kesan satu sen pun.

Kita lihat sendiri betapa ramai ahli politik spesis ini dari kalangan bekas Menteri/Ketua Menteri/Ahli Parlimen/Exco/ADUN/Ketua Bahagian 'dianugerahkan' mentadbir GLC.

Ada diantaranya telah meletakkan jawatan Pengerusi salah sebuah GLC kerana dilantik ke satu jawatan lain.

Bagaimanapun, dia merengek kepada pengurusan GLC agar dilantik semula kerana lambat mendapat maklumat bahawa dia sebenarnya tidak perlu meletakkan jawatan di GLC lamanya. Dia boleh pulun kedua-dua jawatan.

Sebenarnya, gejala ini adalah sesuatu yang ' real ' dan terpaksa kita (bangsa kita) hadapi.Kita seperti tidak ada jalan keluar.

Ahli politik tidak pernah merasakan diri mereka tua atau penat atau telah cukup emas-berlian. Mereka sentiasa beranggapan diri mereka 'dinamik', muda, berwawasan, banyak lagi khidmat kepada bangsa yang belum dilunaskan....

Sehubungan ini apabila Datuk 'mengusik' DSAI dalam entry yang lalu saya tidak setuju. Bukan kerana saya penyokong beliau, tetapi tiada keperluan yang mendesak berbuat demikian.

Begitulah juga ketika Datuk membandingkan usia sendiri dengan DSAI yang hampir sebaya. Sememangnya sebaya tetapi dia ahli politik. Lebih-lebih lagi seorang ahli politik yang sangat luar biasa sifatnya. Dari sisi manapun kedudukkan kita, anti atau pro, terimalah hakikat bahawa DSAI adalah ahli politik "DIREBUS TIDAK EMPUK".

Namun, kita tidak tahu akan kesudahannya pelaburan dari wang keringat peneroka FELDA di luar negera yang sangat besar jumlahnya itu.Mungkin juga sebahagian besar peneroka FELDA tidak mengetahui situasi ini.

Mungkin juga mereka tidak ambil peduli kerana mereka telah telah memberi mandat. Kenapa sebilangan kita perlu ambil peduli??

Kampong man said...

Salam DAKJ and sdra semua,

1. Agree wirh DAKJ that when Felda got into the bandwagon of London properties with the like of consortium of SP Setia, Sime Darby and EPF wirh a GDV of £8 billion(RM38 billion) we began to question the basis of Felda decision. Felda is essentially very much in plantation as their core business.eg the purchase of FGVH of Pontian United Plantarions Bhd at RM1.2 B in Sabah is seen as fair and acceptable as it increases Felda landbanks.
The major difference between the two oufits (SP Setia and Felda) is that one is a DEVELOPER(Battersea Power Station Project Development) and Felda is NOT, mere investor.

2.Granted, FGVH is cash rich after their listing (Second biggest IPO in the world after Facebook , remember ?)last June, the investment in London Hotel raise many questions.It should be investigated and scrutinised as it involves public/shareholder's fund.Not until we have full report of any investigation we can only voice our disagreement of possible irregularities or even fraud.Fair ?.

3.On positive note London property is always highly sought for various reasons.

a).London is a world financial centre and also an education hub.
b) Rising property prices and increase rental rates(with about 5% yield) in London and continuous favorable demand- supply situation make this property purchases good investment among other reasons.

4.As usual investment in properties is always about location, location and location always right. London properties purchase is always exciting for those who are cash rich.Anyone know what happen to properties bloom in Dubai after so much hype ?.

Thank you Dato for all the concerns because WE CARE .Felda must act RESPONSIBLY. Mereka di amanahkan.Wallahwualam.

Chu kai said...

Memang macam ada something tak berapa kena dengan Tabung Haji, PETRONAS, FELDA bila orang politik masuk campur. Tabung Haji nak buat business oil n gas, beli yardtapi tak dapat project pun, gadis2 yang buat marketing pun nampak macam secreatary boss company orang cina macam tak percaya ya. Boss no1 dan 2 dlm Petronas membiarkan si Luncai berenang dengan labu labu nya, semua stategik position dirampas orang yg kurang kepakaran tapi dari kaum bukan bumiputra. Apa dah jadi wallahuallam

Joe Black said...

Nampaknya Apa yang sedang terjadi pada Felda dekat sama dengan apa yang sudah berlaku pada NFC. Apabila duit melimpah maka yang bertanggungjawap mula lah naik gila berbelanja bukan bukan. Dalam hal NFC mereka mula membeli Condo Condo dan Supermarket sedangkan wang patut dibelanja untuk membiak lembu. Sama dengan Felda. Sepatutnya dalam bidang plantation dan bukannya beli hotel dan hartanah yang lain. Mungkin kah ada juga Condo yang Felda sudah beli yang kita tak tahu menahu?

Kampong man said...

Salam DAKJ and adra semua,

1.In fairness,let it be known that FELDA has many assets actually not just about plantatations.Their new arm Felda Investment Corp (FIC) is responsible for generating value for the group's investment.Apparently, hotels under Felda Residences brand is worth about RM8 billion in terms of shares in Malaysia itself.

2.The purchase of The Grand Plaza in Bayswater, central London at £98million (RM497million ) is part of FIC long- term investment.It expects a return of £5million a year according to Mohd Zaid the FIC CEO.
FIC too has acquired The Grand Borneo Hotel in Kota Kinabalu at RM86.4 million.For better insight and understanding on the Felda new restructuring and ventures kindly read current issue of THE EDGE.(#983).

Remember this:

"NOTHING VENTURES, NOTHING GAIN."

"NO RISK, NO BUSINESS" as simple as that right?.

Thank you.

maae said...

Salam Datuk,

Sebenar nya saya pening mengikuti perkembangan GLC dan GLIC kebelakangan ini. Wang yang di labur dalam dan luar negara berbilion ringgit. Prospektif pulangan laba tidak di ketahui.

Keterlibatan lebih kepda pasaran kewangan dan hartanah. Kerjasama pelaburan modal untuk pembangunan koporat. Tiada aktiviti kepakaran teknologi pembuatan dan pengeluaran beasas sumber, industri inovasi dan kreatif, peluang rangkaian dan rantaian perniagaan tempatan dan keterlibatan semua peringkat modal insan.

Jika di definasikan, tiidak ubah pasaran komoditi di mana risiko pelaburan terlalu tinggi. Bersifat keuntungan jangka pendek. Jika begini keadaan, kenapa tidak aktif dalam Wall Street dan ambil alih Syarikat Gergasi Dunia yang boleh menjana keuntungan besar untuk jangka panjang.....
Teringat kisah Mat Jenin...

Kita akan gagal lagi dalam MEB jika keadaan GLC dan GLIC ini tidak di urus cekap. Kepada siapa Melayu dan Bumiputera harus besandar ? Aktiviti ekonomi hanya menguntungkan pemain-pemain atasan dan industri terpilih dan berkitar dalam dunia "super high class" meteka sahaja.

Bila kita boleh merasa transformasi PM Najib yang begitu gah di papar dalam "slide presentation" golongan kanan PM ? Realiti atau mitos ?

zakaria ali said...

Imagine that FGV spend 1.2 billion to buy sandakan plantation company with asset of 16000 ha only and the worst thing is that it is not a controlling stake. So FGV paid rm1.2 b il for less than 30% of the company which work out for less than 4800 ha only or more than rm200,000 per ha . Will somebody in FGV justify the merits of the purchase

Lembah Tasnim said...

Salam Tok..

Memang benar "Tak ada BUSINESS yang tak ada RISK" Tapi carilah orang yang mengurus mereka yang benar-benar berkebolihan dan AMANAH..

Walau pun siapalah kita.. tapi kita perihatin dan kita bimbang.. sebab ada diantara mereka yang mengetuai GLC/GLIC adalah orang yang pernah terkait dengan rasuah..

Dalam hal ini carilah orang yang macam Tan Sri Khalid Ibrahim..

TQ Tok..

Tinta Hitam said...

Datuk,

Jika musang disuruh jaga reban ayam,kucing disuruh jaga ikan panggang,pipit disuruh jagai padi maka tunggulah akibatnya..

Ianya adalah pasti,cuma bila kah ketikanya shj..

shamal66 said...

Salam datuk , najib sebanarnya x tau apa apa..sama macam dollah..pm yg paling byk punahsihat dan isu dan kontovesi ada lah ahjibgor..tak pernah ada Pm yg menukar nama hanay kena maukan undi..sanggup tabur juta juta untuk undi, melantik sampah dalam glc..yg mengenyangkan bangsa bukan bumi atau melayu..

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Terima kasih Dakj. Kalau boleh bangkitkan lagi kejadian2 yg dikira boleh menjejas masa depan kekayaan anak bangsa.

Membiarkan kejadian spt ini drpd pengetahwan rakyat sama spt bersubahat.

Jangan lupa dedahkan juga kekurangan negeri bawah PR jika ada.

2. Kisah FELDA belanja RM1.2 B untuk cuma dptkan 30% saham dalam syarakat pelafangan di Sandakan?

Urusniaga yg sgt fishy. Apakan daya semua org drpd PM sampai ke pengerudi FELDA tiba2 jadi tak cerdik.

Felda tu buksn baru dlm dunia pelafangan. Kalau ikhlas dan jujur Felda sepatutnya dgn rm1.2b bukan setakatboleh beli 12000 ekar atau rm100,00 seekar sawit tetapi 120,000 ekar atau rm10,000 seekar. Caranya beli tanah hutan , tebang dan tanam anak sawit.

Sujujurnya kalaulah wang tu Isa Samad atau milik peribadi menteri sendiri adakah mereka mau belanja sakan seperti itu?

Oleh kerana pak menteri termasuk Najib memang dah ada je jawapan nak lepaskan diri apakata Ketua Audit atau SPRM siasat perkara spt ini.

Ada brani?

Di kalangan pemimpin UMNO yg dianggap bersih spt Mustapha Muhamad, Saifidin Abdullah dan lain2 yg sedang mencuba nasib nak jadi ahli MT takkan tiada seorang pun yg minat tonjolkan diri dgn bangkit isu sebesar ini?

Sedih sungguh saya mengenang sikap tak mau jaga tepi kain teman2 dalam UMNO. Atau mereka pun sama. Jadi mendiamkan diri lagi selamat.

Yg miskin peneroka Felda. Yg kaya tentulah Toke yg jual harta mahal2 pd Felda, agen yg kenalkan Felfa dgn penjual dan yg sangst kaya ialah pihak berkuasa yg paksa Felda beli saham berkrnaan.

UMNO.....dulu kini dan selamanya....melingkupkan Melayu.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

1. Kenapa pengswastaan di Malaysia ada terma2 yg jelas menguntungkan pihak kroni tapi merugikan rakyat.

2. Kenapa sesetengah akaun syarikat milik kerajaan menjadi rahsia walaupun pd parlimen.

3. Kalau GLC tu dah hebat sgt kenapa tidak berdikari. Kenapa mesti minta kerajaan jadi penjamin kalau nak jual bon.

4. Walaupun belum ada bukti Din Melaaka mengsyakki banyak syarikat atau badan berkanun kerajaan kelihatan untung atas cara2 yg pernah terjadi pd syarikat Enron dan Worldcom di Amerika suatu mada dulu yg akhirnya metugikan pelabur berpuluh billion USD

5. Kenapa tabung amanah Bumi atau badan berkanun dan GLC idak mempraktikksn garis panduan yg rigid di mana mereka hanya boleh melabur dalam syarikat grade A ke atas.

Kadang2 saya terfikir dasar2 ekonomi UBN ini teruk atau sengaja diterukkan tanpa simple checks n balances agar ada kesempatan buat duit.

Sangat mengerunkan kerana saya melihat semacam ada time bom terutama zaman Najib ni campur tangan pemerintah dalam PETRONAS sangat unprecedented.

Ya Allah. ENGKAU selamatkan lah nrgara bangsa dan agama kami.

Lahuma said...

Dato.

Felda ini asal nama dia Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan(LKTP)

Itulah tujuan asal.

Saya rasa Felda ini tak perlu lari tujuan asal.

Sebab bila lari dari tujuan asal maka besar kemungkinan yang asalnya itu akan musnah.

Felda makin merapu dalam mengejar banyak benda yang melibatkan jutaan ringgit.

Felda boleh buat projek yang lebih menguntungkan dalam negara sendiri.

Pertukaran wang asing dan nilai RM Malaysia yang makin rapuh akan membahayakan modal Felda itu sendiri.

Belajarlah dari sejarah yang lepas-lepas macamana wang rakyat hangus begitu sahaja kerana gelojoh dalam perkiraan.

Percayalah Felda akan menjadi mangsa kerana terlalu mengharapkan untung dari seberang.

Dato.

Satu sama-samalah kita tunggu Pilihanraya Kecil DUN Sungai Limau di Kedah nanti.

Apa isu atau modal UMNO/BN hendak hidangkan pada pengundi Melayu majoriti disitu.

Begitu juga apa pula isu atau modal Pas khasnya untuk di sajikan pada pengundi disitu.

Sebanarnya banyak isu petani MADA yang banyak belum diselesaikan.
Petani memang hidup dalam kepayahan.MADA ada tapi macam tak ada.

Isu dalaman petani sawah padi memang cukup sayu kalau kita dekati mereka.Kerenah pentadbiran antara agensi kerajaan paling lece dalam penghidupan petani.

Petani petani rupanya indah khabar dari rupa.Pertubuhan peladang pun gagal tangani isu mereka.Jabatan Pertanian ,JPS pun serupa juga.

Selalunya bila Pilihanraya Kecil maka ramailah Menteri akan turun.Masa inilah semua akan selesai.Inilah cara kerajaan selesai isu rakyat.

Itulah untungnya bila Pilihanraya Kecil.Orang DUN Sungai Limau akan dapat apa sahaja jika menyuarakan segala kemuskilan.

Rasanya petani di Sungai Limau lebih beruntung daripada orang FELDA sepanjang kempen itu nanti.

Perang politik di Sungai Limau kali ini tentu hebat.Pas dan Pakatan Rakyat pun tonjolkanlah isu yang bernas dan berkualiti.Janganlah hantar penceramah tukang lawak bodoh .

Sebab UMNO akan habisan akan rebut kerusi DUN Sg Limau.Harapan UMNO/BN memang ada.Kalau Pas buat lebih kurang kalahlah Pas di situ.

Saya jangka Pas dan rakan kongsinya akan banyak modal.

UMNO pula bagaimana hendak bela diri.

Sg Limau akan jadi kubu semua jentera politik Malaysia.

Menarik Dato di Sungai Limau bukan kawasan Felda tetapi kawasan bendang.Felda dan MADA.

Terima kasih Dato.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Pertanyaan pd Sdr/i Lembah Tasnim

1. Kalau kejujuran keseluruhan sistem urus tadbir Najib dan UMNO sendiri di pertikaikan maka dimana peluang org yg benar2 jujur menyinar?

2. Minyak dan air tak akan bercampur. Kalau ada pun Melayu yg jujur adakah merrka nak bersekongkol asyik buat damage control nak selamatkan air muka kerajaan UBN?

Kampong man said...

Salam semua,

1.Benarkan saya muat turun keratan akhbar dalam isu pembelian Pontian Plantation oleh FGVH saperti di bawah ini.

2.FGVH secures 98.81% of Pontian United Plantations
Posted on 18 September 2013 – 05:38am

sunbiz@thesundaily.com
Print
PETALING JAYA (Sept 18, 2013): Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) has succeeded in its RM1.2 billion bid for unlisted Pontian United Plantations Bhd, securing 98.81% of the latter as at last Friday, despite earlier reports which poured cold water on the deal.

In a filing with Bursa Malaysia yesterday, FGVH said it has sent a notice to shareholders to inform them that it received valid acceptances of not less than nine-tenths of the Pontian shares as at Sept 13, 2013, enabling it to compulsorily acquire the remaining shares.

FGVH has extended the closing date of the offer from yesterday to Oct 1, 2013. The offer details remain unchanged.

FGVH on July 18 this year launched a voluntary conditional takeover offer for all Pontian shares, offering RM140 for each share. Given the fragmented shareholding structure of Pontian, with over 30% of the company’s shares held by four different shareholders.

3.Adalah penting bagi FGVH Board of Directors berlaku telus, jujur dan amamah dalam menguruskan kewangan pemegang saham tanpa ada rasuah.They are accountable.

4.It is equally important to note that the acquisition was for 98.91% and not 30%.May be Din Melaka can reconfirm his facts .Correct me if I am wrong here.

Thank you.

Kampong man said...

Salam semua,

1.Sdra Chu kai ,
Sebagai orang lama O&G saya juga merasai keterbukaan PETRONAS kini berbanding dulu.Anda boleh membaca apa Tan Sri Shamsul Azhar kata dalam akhbar Business and Investment weekly, THE EDGE minngu ini.

2.Antara lain dalam artikel muka depan "Hasn't Petronas done enough?" Azizan "in response to to complaints from pressure groups CEO and President TS Shamsul Azhar says the national oil company welcome bumiputra participation in its projects but based strictly on MERIT, TRANSPARENCY and COMPETENCE".This is the norm in O&G.

3.Ini adalah realiti business.Anda kena bersaing di market place tanpa ada emosi. Technically acceptable and the lowest price has been the order of the day to win contracts for O&G business.Yang lembik lembik dan mudah tunjuk jari bolehlah buat business lain.Kita kena PRUDENT dan compete on fair basis all the time.
Sila baca fakta fakta yang Peteonas bentang di muka 77 hingga 80 dan buat analisa sendiri.

4.Business is about survival of the fittest right ?.You cannot compete you have to go.How I wish other GLCs follow the standard that PETRONAS has set in their evaluation ,procurement and award systems which is of international standard.

FYI, I am not a fan of Isa Samad.Thank you.

mokhtar bin Zainol Abidin said...

dear dato,

Do you ever pondering that a day will come for Felda to venture in properties developments and townships. Most of their estates and land are close cities and urban areas.
Temptation is to great to give a miss. The returns and profits are good.
sama2 kita tunggu dan lihat.......

mokhtar bin Zainol Abidin said...

salam dato,

-FIC expects a net yield of 5million pound from its investment in the grand plaza, acccording to CEO of FIC.no bad for a starter.
- Felda also plan venture into property sector thru its owned sub,Capital Protocal S/B.
- its can be interpreted that felda seriously looking to develop its land bank in the near future.

Kampong man said...

Salam sdra Din Melaka dan sdra Zakaria Ali,

1.Ingin saya membuat pembetulan atas fakta sdra yang tidak betul (FGVH perolehi 30% saham Pontian Plantation).Din Melaka jangan hanya buat chongak biasa sahaja dalam pembelian ini.Malah FGVH memperolehi 100% share dalam saham ini melalui bidding process dan berjaya bukan 30%.Ini fakta.

Maka amat penting sekali kita tidak mengelirukan pembaca membentuk perception yang salah kerana kita terlalu benci pada UMNO/BN dan FGVH dalam pembelian saperti ini.I believe the purchase is above board and in the best interest of Felda. A little knowledge is a dangerous thing.Read, read and analyse. No sweeping statement please.If you strongly feel the deal is a fraud and corrupt by all means make a police /BPR report. We have avenues for this.Anyway, may I remind Din Melaka again(for the second time in this blog) :

"MY CATS DIED, I BLAME UMNO" !!

Jangan terlalu mudah menyalahkan orang lain.Fitnah itu berdosa.Be reasonable bro.


2.Sila baca keratan terbaru akhbar di bawah ini.

Quote
"FGVH defends RM1.2b price tag for Pontian
Posted on 4 October 2013 - 05:37am
Ee Ann Nee
sunbiz@thesundaily

KUALA LUMPUR (Oct 4, 2013): Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH), which recently drew flak for its acquisition of Pontian United Plantations Bhd for RM1.2 billion, has come out to defend its move, saying the deal was "not expensive" and was a "good deal".

"If you calculate all the things and minus the cash (of RM256 million), it (the Pontian oil palm estates) comes to RM65,000 to RM67,000 per ha compared with the market price which is higher. (As such,) it's a good deal for FGVH to go into this," its president and CEO Mohd Emir Mavani Abdullah (pix) told a press conference here yesterday.

Analysts have valued FGVH's offer price for Pontian's plantation land in Sabah at between RM74,765 per ha and RM75,000 per ha, which they said was expensive. Last Tuesday, FGVH secured acceptances to acquire 100% equity in Pontian.

Emir said the fresh fruit bunch yield in the plantation land in Sabah is also higher than in Peninsular Malaysia.

"Putting everything together, we consider this (acquisition) as fair value for the price that we paid," said Emir. " Unquote

- See more at: http://m.thesundaily.my/node/225497#sthash.MlG8eCG4.dpuf

Harap maklum, terima kasih.

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sdr Kg Man bukan main hebat hari ni.

1. Maklumat pembelian cuma 30% beberapa kali disebut beberapa kali dalam blog ini. Din Melaka membuat kira2 berdasar peratusan itu.

Bencinya Din Melaka pd ketua2 UMNO tidak terkesan kerana % itu.

Dgn ahli UMNO, DIN MELAKA kawan tapi kesian

2. Kalau memang benar prmbelian tu melibatkan 100% kepentingan maka mahal murah urusniaga berkenaan tidak wajar disandarkan pd jumlah 16000ha tanah sawit semata2

3. Kita juga perlu ada jumlah net asset syarikat berkrnaan. Dari situ bolehlah jita kira net asset per share.

4. Janganlupa lihat sejarah untung rugi paling tidak 5 tahun lalu.

5. Berapa dividen sejak 5 tahun lepas.

6. Buat petbandingan berapa kali PER yg Felda bayar berbandingan dgn PER yg dibayar mengikut sejarsh pembelian syarikat berasas sawit yg lepas2.

7. Berapa hutang terkumpul yg perlu di tanggung olehFelda sebagai tuan punya baru.

8. Terakhir dalam ketaksuban kg man sokong pemimpin UMNO buatlah juga kajian tentang penjualan tanah rakyat pd kroni di sri hartamas pd harga rm2.5b bawah harga pasaran beberapa tahun lalu.Kalsu tidak kita digelar mempunyai pendengaran terpilih.

Soal kucing mati nak salahkan UMNO...saya rasa macam mana nak salahkan UMNO sebab nak bela kucing pun ramai Melayu tak mampu

Oleh kerana kg man kata pembelian oleh Felda ni telus dan berpatutan apa kata kg man dptkan maklumat yg ssya sebut di atas dan bentangkan pd peminat di sini.

Tkasih

Din Melaka said...

Aslkum Dakj.

Saya ada beberapa komen pasal Felda.

1. Penubuhan Felda olrh Tun Razak sangat murni. Sayang Felda selepas tu semakin layu. Mungkin gara2 pengkhianat Melayu.

2. Felda sebelum Najib jadi mentor beberapa tahun lalu ada beberapa billion rgt. Sekarang kemana perginya wang itu.

3. Felda kalau benar2 kukuh kewangannya kenapa perlu jual saham melalui IPO? Kalau promoter syarikst nak kembang perniagaan dgn minta dana publik itu mungkin ada justifikasinya. Itu pun kita harus berhati2 sebab biasanya sebelum promoter hendak kongsi syarikat mereka dgn publik biasanya syarikat mereka telah di TOGIL kan. Dan harga IPO yg mereka pohon dari SC adalah setinggi yg mungkin.

Samalah dgn Felda. Selepas mengutip berbillion duit publik mungkin tetmasuk duit EPF, TH, PNB, BANK2 dsbnya saham Felda merudum.

Ertinya kemungkinan:

a. Harga IPO FELDA tinggi sangat

b. Dana kerajaan dah tak larat nak support harga saham Felda yg tak diminati pelabur bijak.

4. Sdr kg man . Apa2 pun kita bercakap soal track rekod. Dah jelas dalam UMNO dan pegawai tinggi Felda

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).