Tuesday, March 25, 2014

Flight MH370 Ended in Southern Indian Ocean


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

OUR sympathies are with families and friends of passengers and crew of MH370.

The Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak, announcing the sad news.

 

 


O

29 comments:

eri said...

Asalamualaikum Datuk,

We are a country in mourning but i fail to understand why PM did not instruct to fly our 'Jalur Gemilang'
half mast.

EX MH CREW

Lahuma said...

Dato.

Dengan rasa sedih yang amat sangat marilah kita rakamkan ucapan takziah serta hadiahkan Alfatihah pada yang Muslim.

Terima kasih juga pada PM Najib dan Kerajaan serta lain negara terlibat.

Terima kasih Dato

XERONINE said...


Inna Lillahi wainna ilaihi raji'un.

Semoga Allah SWT meringankan kesedihan mereka-mereka yang kehilangan.

Ameen Ya Rabbal'alameen.

hari said...

Dato'

I hope the Government will start thinking about the next disaster soon... which is our economy and the unequal distribution of wealth...They cannot continuously advice us to be prudent in our spending and ask for additional budget at the same time...

Secondly if and when the people to wake up...will the government go in peace or use force to resist the change ???

eri said...

our country in mourning but JALUR GEMILANG not half mast please la datuk make some call....

jebat said...


Salam dato',

Saya sedih atas kehilangan MH 370, penumpang2 nya serta anak-anak kapal nya.


Tetapi jalur gemilang masih gembira dan megah.

Kata PM jalur gemilang akan di kibarkan setengah tiang bila sudah pasti MH 370 di temui.

Apakah sekarang belum pasti ?

Artinya PM sewndiri belum pasti berita yang di umumkan nya sendiri.


Oh Malaysia ku. Kenapa dapat PM yang begini?

alkaline diet said...

The govt should fly the country's flag at half mast until the plane has been found. That is to show that M'sia is mourning with all the families of the victims.

berasiam said...

Salam DAKJ

Takziah untuk semua keluarga dan handai taulan yang terbabit dalam nahas MH370.

Sebahagian misteri telahpun terungkai namun masih banyak yang perlu diselidiki.

Teringat kepada ayat 41 surah Yasin yang selalu kita baca, hingga ayat 50 surah yang sama.

Masih ada sisa harapan walaupun teramat tipis.

Yang pasti, pasti akan lebih banyak persoalan yang terungkai dalam masa yang mendatang.

AlFatihah.

Baharudin Kadir said...

Salam Dato',
Can't help but think we are letting ourselves becoming pawns in the game lah! Please visit the link & think for ourselves and stand up sikit la!:

http://www.cabaltimes.com/2014/03/12/ma370-redirected-to-diego-garcia/

BK

azhar said...


salam dakj

ada banyak persolan yang terbuku di hati.

apa sebenarnya yang terjadi.

takdir,rehda dan pasrah pengubat diri.

semuga Allah menletakan mereka ditempat yang diberkati. Aameennnn.

Lahuma said...

Dato.

Setuju pandangan rakan lain.
Tanda sedih dan berkabung patutlah Jalur Gemilang di tutrun separuh tiang.

Takkan sampai keadaan macam ini pun masih tak berani buat keputusan.

Penghormatan negara pada mangsa.

Jangan bila sudah basi baru nak buat .

Harapan PM Najib dan kabinet segerakan istiadat ini.

Majlis Fatwa Kebangsaan pun sudah kata mereka yang muslim mati syahid akhirat dalam nahas ini.

Terima kasih Dato.

OKJ said...

Salam Dato Kadir

Saya juga ingin mengucapkan takziah kepda waris MH370.

Kepada Sdr Mat Perati, OKJ masih orang yg sama. Cuma saya sebagai ahli UMNO akar umbi berasa amat sedih apabila media-media asing menghentam orang Melayu, Islam dan Malaysia habis-habisan tetapi kerajaan masih mengikut telunjuk mereka. Mereka kata “ping”, kita pun ikut kata “ping”. Mereka kata hilang di lautan Hindi, kita pun ikut kata macam tu. Tapi sampai sudah, habuk pun tiada. Sehinggakan waris di Cina berdemonstrasi di depan kedutaan kita di sana sebab tak puas hati. Contohnya semalam, sebuah akhbar luar semalam langsung mengatakan mungkin MH370 terbang ke lautan Hindi hanyalah untuk misi membunuh diri. Nampak tak betapa jahatnya mereka !!!!! Prinsip asas samada bunuh diri atau dibunuh adalah mudah. Perluke saya terangkan? Kalau katakan memang jumpa debri disana, adakah benar ianya dari sana?

Lepas tu menteri sibuk kata nak cari kotak hitam. Sedangkan nak cari fuselage pun tak dapat, inikan nak cari kotak hitam. Dan lautan Hindi terkenal dgn ombaknya amat kasar dan amat dalam. Jadinya, nak tak nak, kita akan menggunakan teknologi mereka lagi dan makin banyaklah teori akan timbul nanti. Sesudahnya, fuselage tak jumpa, kotak hitam pun tak jumpa. Ingat lagi ke TWA Flight 800.

Akhir kata, saya mengaku Malaysia masih terkebelakang dari segi teknologi maritime dan aviation, tetapi sekurang-kurangnya t/j setiap warganegara Malaysia adalah menempis segala fitnah dan tomahan jahat dari pihak luar. Sekian TQ.

A KADIR JASIN said...

Sdr OKJ dan semua orang Melayu,

1. Jangan marah kalau ada orang cela Melayu. Kepten dan pembantu Melayu. PM Melayu. Pemangku Menteri Pengangkutan Melayu. Orang besar MAS Melayu. Orang besar DCA Melayu. Orang besar TUDM Melayu. Orang besar Polis Melayu. Orang Besar Imigresen Melayu. Orang besar media pun Melayu. Bomoh tentulah Melayu.

2. Pasal Melayu bunuh diri pun sama. Dulu Melayu tak bunuh diri takut Nabi tak mengaku umat. Sekarang Melayu tembak bini dan bapa mentua. Lepas tu tembak diri sendiri. Melayu tikan bini lepas tu tikam diri sendiri. Melayu buat anak dara orang bunting lepas tu bunuh diri.

3. Jadi jangan marah orang kalau mereka tak percaya dan tak hormat Melayu. Saya Melayu dan saya pun tak hormat Melayu macam ini.

4. Sdr OKJ kata: "Cuma saya sebagai ahli UMNO akar umbi berasa amat sedih apabila media-media asing menghentam orang Melayu, Islam dan Malaysia habis-habisan tetapi kerajaan masih mengikut telunjuk mereka."

5. Saya pun macam OKJ. Saya masih ahli Umno (Cawangan Tanah Merah, Pendang) tapi saya pun dukacita juga.

6. Makin hari minda orang Melayu dari bawah sampai atas makin terjajah. Tapi apa nak buat. Kalau harapkan sumber sendiri, "ping" pun tara. MALU!!!!! Tu pun tak habis-habis cakap pasal nak jadi negara maju dan negara pendapatan tinggi.

Terima kasih.

ab said...

Salam Dato,




Ucapan takziah kepada semua keluarga mangsa MH370.





Saya masih tidak faham beberapa perkara:-



1.Penerbangan itu outopilot (kecuali masa take off dan landing)...dah tentu `flight plan' dah dimasuk kekomputer kapal terbang sebelum penerbangan.



2. U-turn tu manual. Tetapi plan penerbagan asal masih ada.. keBeijing korner kiri dari Vietnam,kalau u-turn korner kiri juga arah kelautan hindi.



3.Dari waktu semasa U-turn sampai ke `utara Pulau Pinang' RADAR KLIA/SUBANG tak `nampak'. Tetapi radar tentera pun tak nampak jugak dalam 1-2 jam tersebut?...susah saya memahami 2 perkara ini.


Radar KLIA/Subang kena ada signal dari MH370 baru dia `nampak/celik', Radar tentera pulak bolih nampak MH370 kat utara Selat Melaka.TETAPI pasai apa buta di laut china selatan,utara semenanjung dan dilautan Hindi?.




4. Tak disebut kemungkinan kapal terbang rosak didalam PC dari awal sehingga sekarang....mungkin rosak bekalan elektrik, hingga tak bolih berkomunikasi MH370 dengan KLIA/Subang.





Hypothesis saya ialah pilot tahu kerosakan kapal terbang,dia buat manual U-turn dan dari situ kapal terbang tu on autopilot fly ikut flight plan asal (dan koner kiri dari pulau Andaman/Pulau Pinang.)



KESEMUA kakitangan,juruterbang dan penumpang maut akibat punca asal kerosakan kapal terbang juga
ie gas beracun,hilang oksijen dsb.






DCA dab MAS tak bolih compare ka `flight plan' MH370 dengan MH372(?) keBeijing juga, mana tahu ada panduan arah selepas dari point U-turn tu, korner kiri dan autopilot flight samapai habis minyak?.





Bos DCA dan Jeneral TUDM kena tanggung JAWAPAN YANG SANGAT BESAR kerana kedua nya adalah `the last bucks' melibatkan MH370 ini diperingakat awal kemalangan ini.



TAK BILIH DOK DIAM,DIAM,DIAM dan orang lain kena balun kiri kanan siang dan malam!.





Abu Bakar Ab Rahman







mad said...

saya dah katakan sebelum ini pihak amerika terlibat dalam drama ini. very convenient betul pesawat jatuh ditempat jauh dari manusia dan susah diakses.

dalam blog ini mengatakan ada 8 org saintis china berada dlm pesawat >>
http://www.lusuka.com/2014/03/mh370-lapan-saintis-senjata-china.html

Penangmari said...

Salam Datuk,
Saya nak tanya. Pertama,adakah telah dirumuskan bahawa kes ini tamat dengan berakhirnya penerbangan MH370 itu di Laut Hindi?

Kedua,adakah rumusan itu dibuat dengan cara perkiraan menggunapakai kaedah 'data analysis' buat pertama kalinya di sini?

Ketiga, bagaimana pula dengan kaedah konvensional spt. bahan-bukti? Bukankah kita sudah hampir pasti boleh menjejaki apa saja bahan-bukti?

Akhirnya, saya cuma mahu katakan bahawa di sini dan ketika ini, kita masih mampu terus berbicara dengan menggunakan akal-fikiran yang waras tanpa dibatasi oleh sentimen dan emosi. T/kasih.

RD. said...

The police should investigate or at least check the background and credentials of Richard Quest. Is he really an expert on aviation and fit to be an airline correspondent?
He was allowed into the same cockpit of the ill-fated Boeing 777 (MH370), for an interview with the co-pilot, 17 days before it went missing.
You don't need to watch James Bond movies to figure-out the outcome.

Briton Richard Quest once had a rope tied around his privates when he was arrested in New York's Central Park.

They found he had the stimulant methamphetamine in his jacket and a sex toy in his shoe.
A rope was looped around his neck and privates under his clothes.
Quest, a qualified lawyer, spent most of the day in jail then walked free from court after he agreed to six months of drug counselling.

Read more about this guy at below URL.

http://www.dailyrecord.co.uk/news/uk-world-news/cnn-reporter-richard-quest-caught-974866#

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-7466.html

PENGUNDI AMPANG said...

Datuk AKJ,

Dalam era setiap nafas dan kerlipan mata boleh diintai, kita terpaksa tunduk kepada satu kajian yang meyakinkan tetapi kejadian sebenar masih belum pasti betul atau tidak secara mutlak.

Kebetulankah atau iktibar bahawa banyak perkara yang berlaku di sekeling kita bersamaan dengan situasi seperti ini.

Namun, selagi belum dijumpai, selagi itulah masih ada harapan.

wanitabukittinggi said...

Datuk ,

Berita Kejutan (Breaking News);

Berita ini lari daripada tajuk tapi moralnya adalah mencerminkan peribadi orang Melayu yang dipanggil ulama'.

JAWI telah menahan Dr Kassim Ahmad atas tuduhan menghina Islam dan melanggar Fatwa Kebangsaan.

Dr Kassim juga telah dituduh anti-hadith selepas ceramah beliau di Yayasan Perdana atas jemputan Tun Dr Mahathir.

Antara lain pertuduhan keatas Dr Kassim adalah beliau menghina pihak ulama' berhubung ceramahnya yang mengatakan para ulama' sudah jadi "priesthood caste".

Saya rasa kenyataan Dr Kassim ini lebih kena batang hidung para ulama' daripada pertuduhan- pertuduhan yang lain.

Orang Melayu merasakan Islam itu eksklusif untuk orang Melayu.
Orang Melayu juga merasakan para ulama' adalah pemegang kunci ke syurga. Seperti juga penganut Roman Katolik menganggap Pope Paul I pemegang kunci ke syurga.

Makanya jadilah masyarakat Melayu yang tidak boleh ditegur terutama sekali mereka yang memegang jawatan CEO, Hakim, para Ulama', Menteri2 kabinet dan selainnya seperti yang Datuk sebut dalam ruang komen diatas.
Terima kasih.

why said...

Dato

Fikir kan semula

1. Tiada mayday call dari pilot
2. Ramai org kampung nampak pesawat terbang rendah malam tu
3. Pesawat berjaya mengelak dari di jejaki radar komersial
4. Airport military diego garcia berada dalam lingkungan minyak mh370
5.satelit british mengesan objek di lautan yg paling dalam dan sunyi
6.kawasan terletak tidak jauh dari australia

7. Pesawat di andai kan telah jatuh di lautan yg paling ganas dalam dan sunyi....

Sengaja di campak kan di situ agar segala bukti debris pesawat susah di cari apatah lagi mencari kotak hitam

Apakah ini kebetulan ?

saji said...

Sdr PENGUNDI AMPANG

"Dalam era setiap nafas dan kerlipan mata boleh diintai, kita terpaksa tunduk kepada satu kajian yang meyakinkan tetapi kejadian sebenar masih belum pasti betul atau tidak secara mutlak."

Satu cara Kerajaan boleh mengurangkan kesedihan kehilangan yang disayangi ialah dengan mencepatkan pembayaran pampasan. Oleh itu ia mungkin ada kaitan dengan syarat/klausa yang ditetapkan oleh pihak syarikat insuran berkenaan untuk membolehkan pembayaran pampasan dibuat.


SAJI

buah kerdas said...

wanitabukittinggi menulis (5.05 pm):
Orang Melayu merasakan Islam itu eksklusif untuk orang Melayu.
Orang Melayu juga merasakan para ulama' adalah pemegang kunci ke syurga.

Adakah ini pendapat anda atau dapatan kajian? Mohon penjelasan.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Sekarang, media asing tanpa segan silu lagi mengaitkan org Islam & Melayu dan Malaysia yg membawa k/t sebagai pengganas. sungguh celaka betul !!!! Dan nampaknya, barulah kerajaan tersedar sekarang siapakah kawan dan siapakah lawan. Tapi nasi dah jadi bubur. Ping oh Ping !!!!! Sekian TQ.

Norman said...

Salam Dato.

Yang jelas, akibat dari kehilangan MH370, krisis di Ukraine tidak mendapat perhatian dunia atau tidak menjadi tajuk utama kepada CNN dan lain-lain media barat.
Barat menyokong pembangkang di hampir semua Negara yang tidak menyebelahi mereka, termasuk Malaysia. China, sudah tentu menyokong Russia dalam krisis Ukraine.

Nampaknya 'New World Order' yang diketuai Amerika telah dimalukan oleh President Putin. Kehilangan MH370 telah berjaya mengurangkan kemaluan mereka.

Mungkin Richard Quest yang bekerja dengan CNN dapat merungkai misteri MH370?

RD. said...

Maafkan saya Dato.
Saya guna Laptop anak saya, Norman.

matpenang said...

Dato,

Tengok fizikal orang kuat2 tentera yg dok berdiri depan masa pc tu...banding dgn general2 negara luaq..nak temuak tengok.

Kalau di negara lain, tudm punya top lineup sure kena notis tukaq/berenti.

1 donia tengok kelemahan tudm.

Yahanis Yahya said...

Saya amat MARAH kita semua di tololkan oleh PM dan seluruh jentera Kerajaan.

PENGUNDI AMPANG said...

Datuk AKJ,

Sdr Saji,

1.Terima kasih kerana berkongsi keprihatinan.

wanitabukittinggi,

Anda menidakkan kewujudan institusi ulamak dan 'berperang' dengan batang tubuh institusi itu.

Timbangtara said...

Salam Tok..

Sdr RD dan OKJ..

Jangan terlalu marah sangat kapada orang asing terhadap negara kita terutamanya bangsa MEELAAYUU.. sapa yang tak sayang bangsanya sendiri..

Daripada PM, TPM, Ketua TUDM, Ketua TLDM, Menteri Dalam Negeri, Menteri Luar Negeri, Imigresen, pendek kata semua yang besar-besar didalam negara kita ialah MELAYU..

Ertinya kuasa dan arahan semua ditangan Melayu..

Jangan salahkan orang lain kalau pemimpin kita tidak melepasi piawaian pemimpin dari negara lain contohnya dari Australia..

Dalam menjejakki MH530.. kita langsung tidak disegani.. mana peralatan kita.. semua dari bantuan asing..

Jangan marah sdr RD dan OKJ saya ikhlas..

Semuga mangsa MH530 yang muslim mendapat rahmat..

T kasih Tok..

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).