Friday, April 11, 2014

No “Bala” Please for Fengyi and Fuwa


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

WITH Malaysia suffering a series of bad luck or, as the Muslims say, “bala” we should not be over enthusiastic in welcoming Fengyi and Fuwa.

I am, therefore, delighted to read in today’s Star that the Chinese Government has postponed sending them to Malaysia until further notice. No reasons were given.

Handle with care: Cuddly Fengyi and Fuwa
Earlier, the Hong Kong-based South China Morning Post newspaper had reported that the two giant pandas were scheduled to leave China for Malaysia on a Malaysia Airlines flight soon despite a public outcry over the missing MH370 a month ago with 154 Chinese nationals on board.

It reported: “MASkargo, the airliner's cargo carrier, will fly pandas Fengyi and Fuwa to the country’s capital Kuala Lumpur sometime in mid-April on board a cargo aircraft, Muhammad Aniz Mohd Azmi, a spokesman for the airline, told the South China Morning Post.”

I am sure MASkargo would do all it can to ensure that Fengyi and Fuwa arrive safely in Malaysia, including making sure that every ping, pong, ding and dong on its aircraft is in working order.

On our part, instead of being thrilled by the prospect of seeing the cuddly creatures, we should be mortally fearful of the unknown and the unpredictable.

Just imagine if Fengyi and Fuwa contract dengue hemorrhagic fever while in our care or, in the worse case scenario, are molested by a randy Orang Utan.

We know that a male Orang Utan is a solitary animal and is not normally predisposed to violence when looking for a mate.

But with all these mysterious “bala” things happening in our country, we cannot discount the remote possibility of a normally peaceful Orang Utan becoming crazy and, when its keeper is dozing off, escapes from its enclosure and molests the Chinese giant pandas.

You and I may love pandas. They look so cuddly. But there are many devious and dubious people out there who may have a different idea about enjoying the pandas.

Say like some sex crazed male Malaysians, of which there are many. They may decide to kidnap Fengyi and Fuwa not for ransom but for their bile, which is said to have the effect of enhancing sexual prowess.

Others may even kidnap them for ransom. Imagine our predicament if such a heinous act is perpetrated? We are against yielding to blackmail and paying ransom. If anything bad befalls Fengyi and Fuwa, we can kiss goodbye to our special relations with China.

Already as a result of the disappearance of MH370 and the anger it generated among the Chinese, even panda’s poop smells better than our name among the Chinese people.

Panda's poop
As if that’s not bad enough, the Filipino criminals had to pick a Chinese tourist to kidnap off the coast of Sabah. Since they know that we are desperate to be on good terms with China, they upped the ransom demand. They are asking for 500 million Philippine pesos (US$11.3) for her release.

What a miserable luck we have. Maybe some of us have done or are still doing some really bad things – like believing in the bomoh, the mantras and the supernatural – that Allah is punishing us.

Islam forbids the believe in supernatural
Bearing that possibility in mind, let us urge our people first-government to form an ESSCOM-type battle group to guard Fengyi and Fuwa during their stay in Malaysia as our honoured guests.

Finally, while we are allowed to go ga-ga over Fengyi and Fuwa as there’s no law to say that we can’t, I would like to appeal to the country’s collective conscience not to forget the Orang Utan, the humble beruk and kera, siamang and ungka.

We don’t want the case of “panda dari Negeri Cina disusukan, Orang Utan, beruk, kera, siamang dan ungka mati kelaparan” happening.

28 comments:

Anak Bentan said...

Benar sekali pandangan datuk. Anwar Ibrahim disusukan dan pengundi Kajang di beruk, kera dan uran utankan.

XERONINE said...

Salam Datuk,

"I am sure MASkargo would do all it can to ensure that Fengyi and Fuwa arrive safely in Malaysia, including making sure that every ping, pong, ding and dong on its aircraft is in working order."

Having fun ye Datuk. King and kong including. Yes nature talks and tells. Orang Utan, Siamang, Beruk, Kera dan Ungka. In their natural habitat. Kita je yang mungkin tak ambil pelajaran.

Terima kasih.

... and loooking forward to your analysis on the so-callled "Dream Team" of SN-NIA-RR (The Star today). Part berpuak-puak ni saya tak berapa senang ... but i may be wrong in interpreting "team" as "puak".

Terima kasih sekali lagi.


maae said...

Salam Datuk,

1. Betul. Susah jaga panda ini. Makan nya pun(buluh) kena impot masuk. Mahal pula tu. Lagi pun jenis ini memang susah nak serasikan diri di Malaysia. Terlalu mahal. Tidak payah jaga lah. Buat apa beri 1000 panda kerakyatan semula, tiada faedah dan tidak berterimakasih. Harapkan bulu yang cantik, tak boleh buat apa pun kecuali terpaksa berbelanja besar memberi keselesaan kelas 1 untuk mereka.

2.Orang utan memang baik dan sentimental. Boleh di buat kawan. Tapi awas !

3. Beruk Malaysia selalu terkinja-kinja. Ikat dah tapi makin garang. Tak sedar diri. Kerajaan sudah sediakan bermacam-macam, masih kena kawal jua. Yang dah cukuo umur, mesti di lepaskan semula, berbahaya. Gigit orang. Berapa kali kerajaan dah kena gigit ! Sekarang nazak.

3. Kera, siamang bertempikkan buat bising. Tiada apa pun... sampai jadi sirkis ketika bersidang. Spesis ini jika berdekatan kampung, memusnahkan tanaman. Orang kampung nak makan apa? Makan kata-kata ?

4. Sekarang, kerajaan punya pemikiran kelas tiga. BALA no 1 !

Di Selangor, hujan hari*hari. Rakyat balik ke zaman jahilliyah, minta ihsan air setitik dua. Mandi dan bersuci ala kadar ! Wuduk yang hilang seri nya.... terlalu banyak dinasor di Selangor. Makan tidak pernah kenyang konon nya Tuhan itu zalim !

BALA kerana membiarkan segala binatang di atas membuat ONAR - bebas lepas merosak dan menjahanamkan. Ada pula teruja pula dengan panda ! Jika mereka ikhlas, kita tidak perlu sedia kos untuk segala-gala nya. Cukup lah dengan keupayaan kita yang mampu menjaga diri.

( Poin Datuk di kias kepada siapa saya tidak dapat mengagak. Terus terang, saya memang benci kepada manusia-manusia yang menjahanamkan perpaduan negara yang telah di terap sekian lama, kemudian pelekehkan maruah Negara, Pemimpin dan Perlembagaan.

Terfikir pula, BALA apa lagi kelak...iktibar besar tragedi MH 370 ?.. yang pasti Allah itu di atas segala-gala nya. Yang baik dan bathil untuk negara, PM saja tahu - perlu lah beliau bertegas ! )

Zed-85 said...

Dato'

Interesting article,

About the Orang Utan, in Zoo JB, they actually gave cigarettes to the Orang Utan and the Orang Utan become addicted to cigarettes. It can actually able smoke cigarettes like a human being.

you can refer,

http://article.wn.com/view/2011/09/12/No_more_cigarettes_for_smoking_Malaysian_orangutan_d/


Lets hope that the Pandas from China are not corrupted by this. Smoking is bad for health and all that.

buah kerdas said...

I would rather write "No Fengyi and Fuwa Please". We are not that wealthy a nation to have such luxury. Why adopt foreign exotics while there are a lot of our own still not well presented? Just look at our zoos, none without problems that need long awaited budget to rectify them.

awang batuburok said...

We don’t want the case of “panda dari Negeri Cina disusukan, Orang Utan, beruk, kera, siamang dan ungka mati kelaparan” happening.

Salam Dato AKJ,

Kami rakyat Terengganu dan Kelantan telah lama merasai diskriminasi dan kezaliman pimpinan UMENO/B.END sejak berdekad lamanya.. kemuncaknya ialah rampasan wang royalti petroleum yang diagihkan sebagai WANG EHSAN/SEDEKAH melalui akaun UMENO/B.END bahagian tidak melalui sistem akaun Kerajaan Negeri.

Samada benar atau tidak segala apa yang berlaku adalah bala' dari Allah SWT, ianya akan terkesan kapada semua rakyat jelata bukan hanya kapada penzalim dan pengkianat rakyat.

Rakyat juga turut bersalah kerana saban tahun membiarkan diri mereka ditipu oleh pengkhianat dan penyamun tarbus yang berlakun alim dan warak setiap kali kempen PRU/PRK.

jebat said...


Salam DAKJ,


Apalah menariknya tentang PANDA ?

Sangup berbelanja berbilion kerana dua ekor PANDA.

Macam juga import beribu-ribu CHINA DOLLS untuk keuntungan beberapa kerat TAUKEY, yang berselidung di balek topeng 'UNIVERSITI'.

Nama tokoh pendidikan negar telah di gunakan.

Kalau pun minat BERUANG, tiadakah ada beruang tempatan - beruang madu, beruang perang dan lain lan.
a
Ataukah ianya cuma satu alasan untuk 'mengimport'.

ADA UDABG DI SEBALIK MEE.

msh said...

Salam Dato.

Sy tidak tahu....apa sabenarnya objektif topic ini. Tetapi sy berandaian bahawa Dato tidak begitu gemar jika Fengyi dan Fuwa ini dibawa kesini.

Sy juga rasa dlm masa terdekat ini...menerima 2 ekor Panda yg comel..memikat...dan memerlukan penjagaan yg rapi secara 24/7 ini adalah kurang bijaksana.

Sy tahu..ini adalah kerja sibolik antara dua Negara yg berkawanan baik sekian lama dan ianya melambangkan bahawa persahabatan masih diteruskan walau pun diduga dgn tragedi MH370.

Tetapi ianya juga saperti 'double -edged sword'..

Suatu pemberian ikhlas dgn yg niat yg baik dan diterima dgn hati yg terbuka ini memang dituntut...tetapi amat 'berbahaya' sekali jija ada kesilapan yg terjadi tanpa diduga.

Memihara Panda...ataupun apa2 binatang sekali pun didlm zoo....memerlukan duit...masa...perubatan dan kawalan rapi. Panda adalah satu 'specie' yg bukan asli dari Malaysua saperti mawas...beruk..siamang...org utan...dan ini Mesti diambil kira.

Tetapi kita pun ada Jirafah..Penguin zebra yg bujan asal dari sini....cuma sy kira menerima Panda ini...memungkinkan terjadi atau mengundang isu2 yg lebih buruk dan menjehaskan hubungan 2 hala jika ada pihak yg ingin mensabotajkan niat murni ini atau pun disebabkan olih ketidak sengajaan Panda ini ditimpa apa2 musibah.

Apa pun ini nasih kuasa Allah belaka.....cuma sy kira ianya tak jadi masaalah pun jika Najib menolak dgn baik niat ini (put on hold) ini dlm masa terdekat.....daripada mendpt masaalah yg lebih besar jika apa2 yg terjadi pd 2 ekir panda ini.

Terima kasih.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Bagi sayalah, tak ada salahnya panda datang ke Malaysia. Jadinya, kita jangan kacaulah bisness orag lain. Dahlah macam tu, kata pulak kena denggilah, kena buli dgn org utanlah. Secara tak langsung, ia menunjukkan tahap keperibadian kita kepada masyarakat. Tak eloklah macam tu.

Eloklah kita bercerita tentang hudud di Kelantan. Sepatutnya hudud untuk semua rakyat termasuk org kafir. Jadinya, jika PAS ikhlas nak buat hudud, terangkan kepada DAP dan PKR. Beritahu secara terus terang, hudud Allah untuk semua manusia. Buat permualaan ni, hudud PAS hanya dikenakan pada org Islam. Jika semua berjalan lancar, PAS akan mengenakan hudud kepada semua orang tak kita Islam atau tidak. Kalau macam tu, saya sokong 100%. Tapi kalau niat hanya utk meraih sokongan politik, jawablah di akhirat nanti !!!!!!

Dan terakhir, tentang MH370, dah lebih sebulan, ada je bunyi “ping” entah dari mana kalau mengikut nasihat dari mereka. Kepada Dato’ Seri Hisham, cukup-cukuplah negara kita dibuli. Rakyat Malaysia makin bosan mendengarnya dan juga berasa amat malu. Lagipun, negara kita bukannya kaya sangat. Jadinya, eloklah mula dari basic balik. Saya cadangkan kita mulakan dari air turn back (sekali lagi) sebab ianya kunci segala penyelesaian. Betulke 777 boleh naik turun mendadak sehingga katanya turun sampai 5000 kaki dari aras laut ???? Jangan hanya ada satu diagnosis, tetapi dapatkan beberapa differential diagnosis. Keduanya, kalau tak percaya dekat org kampung kita, kenapa tak tanya engineer NZ dekat pelantar minyak di Vietnam tempoh hari (yg keluar dlm TV) yg katanya nampak apa yg terjadi? Jawapannya mungkin ada di situ. Sekian cadangan saya TQ.

A KADIR JASIN said...

1. Melihatkan pendirian dan state of mind sesetengah pembahas, nampaknya tidak ada apa yang boleh saya tulis dan kita bahas melainkan memuji dan memuja "Presiden".

2. Bagi orang yang bermentaliti begini, semua yang "Presiden" buat betul dan wajib disokong dan dipuji.

3. Apa saja yang kita kata, semuanya salah kalau kita tidak turut menyokong dan memuji "Presiden".

4. Kepada mereka, seolah-olah "Presiden" adalah maksum.

5. Saya cadangkan mereka berpakat dan buka blog sendiri khas untuk memuji dan memuja "Presiden".

6. Tak eloklah mereka cuba sekat dan marah orang yang tidak pooja dan tidak sokong "Presiden".

Terima kasih.

berasiam said...

Salam DAKJ

nama pun pembahas, bermacamlah bahasannya. yang tidak puas hati bila presiden dihentam mungkin cuma segelintir tentera siber yang diupah. kalau tidak bela presiden, kurang atau hilanglah upahnya. begitulah lebih kurang.

dalam beberapa tajuk kebelakangan ini, memang jelas mereka menghentam DAKJ bukan sahaja di blog ini malahan di beberapa blog lain. yang komen hentam DAKJ pun orang yang sama di setiap blog itu, komen yang sama oleh orang yang sama namanya. kelakar juga membaca hentaman mereka itu. bukan jawab dengan fakta tapi lebih kepada sokong buta. memang jahanmlah negara kalau presiden lena didodoikan oleh pembodek-pembodek sedemikian.

ini blog DAKJ dan kami cuma menumpang sama. DAKJ teruskanlah menulis apa sahaja yang dirasakan boleh membangun dan menambah baik apa yang ada untuk sama-sama kita kongsi bahaskan. mereka yang anti kritikan terhadap presiden itu komplen tentang rba tapi mereka sendiri pun sama sikapnya. mungkin rba condong ke kiri, mereka ini pincang ke kanan, kita kekallah di tengah-tengah. yang baik kita pujilah, yang salah kita sanggah melalui teguran.

Timbangtara said...

Salam Tok..

Pada saya lah Tok.. Tak payah nak susah-susah ambil panda tu.. Banyak masaalahnya.. Nak jaga makan tempat tinggal dan sebagainya dalam cuaca negara kita yang berbeza..

Saya lebih teruja kalau kita jaga betul spises binatang dari negara kita seperti orang utan..

Menyentuh tentang yang Datuk sebut mentaliti setengah pembahas yang asyik nak kita memuji saja.. Inilah yang akibatnya.. Nrgara kita jadi teruk..

Imegrisen yang longgar kita biarkan jangan tegur.. Duit negara dibelanja dengan cara yang tak munasabah biarkan saja (lapuran audit). Sedih..

Terima kasih Tok..

A KADIR JASIN said...

Demi menggumbirakan (pinjam daripada Allahyarham P Ramlee) mereka yang suka pooja "Presiden", saya ingin membuat kenyataan berikut:-

1. Cepat-cepatlab bawa masuk Fengyi dan Fuwa. kalau nasib baik fengsui bagus.

2. Isytihar cuti khas ulang tahun ke-40 perhubungan diplomatik dengan Negeri China dan semua pakai kemeja-T tema panda.

3. Berkenaan MH370 pula:-

i. Kapten pesawat tak salah.
ii. Pembantu juterbang tak salah.
iii. Orang Iran yang guna pasport curi tak salah.
iv. Semua penumpang lain tak salah.
v. TUDM tak salah
iv. DCA tak salah.
vi. Buah manggis tak salah.
vii. CIA tak salah.

3. Pendek tak ada siapa yang salah. Semua Ok Je.

4. Yang buat angkara hingga MH370 lesap dalam udara tipis adalah parti-parti pembangkang, khususnya PKR, dengan bantuan orang angkasa lepas (suku-sakat ET) dan orang bunian (dari Kg Seri Bunian, Johor).

5. Kalau orang bunian saja, bolehlah cari bomoh pergi kesan dan beri sogokan kepada mereka. Yang jadi masalah ialah orang angkasa lepas. Amerika pun belum ada teknologi nak berkomunikasi dengan mereka.

6. Jadi kita boleh tidur nyenyak kerana tidak ada siapa pun bersalah menyebabkan MH370 lesap pada 8 Mac dan pelancong Negeri China kena culik di Sabah.

Phew!

Terima kasih.

jail_narcosis said...

Hehehe...

Zed-85 said...

Dato’

Saya teringat komen dari berita CNN semasa sidang akhbar seminggu selepas kehilangan pesawat MAS.
Mereka mengatakan pihak Malaysia agak “defensive” semasa sidang akhbar kerana terdapatnya “culture” atau budaya di Malaysia yang mana pentadbiran negara tidak boleh dipersoalkan.

Mereka menyebut “culture” atau budaya.

Pada pandangan peribadi saya, ada kebenarannya. Kalau dibanding dengan negara barat dan maju, mereka lebih terbuka dengan kritikan.

Kita diajar dari kecil mengenai cerita dan hikayat umpamanya Hang Tuah dimana kesetiaan kepada pemimpin adalah “absolute”. Ada juga blog seperti “Jebat must die” yang pada pandangan saya pro-pemerintah. (Walaupun sebenarnya dalam Sejarah Melayu, Hang Kasturi yang mengamuk dan dibunuh Hang Tuah, bukan Hang Jebat).

Kalau di Johor, ada cerita Laksamana Bentan yang mana akibat daripada derhaka, tujuh keturunannya disumpah di Kota Tinggi.

Nilai yang diserapkan adalah kesetiaan yang tidak berbelah bagi. Soal salah atau tidak pemimpin adalah tidak releven.

Dari segi moral, adalah salah untuk mendiamkan diri kalau ada perkara kemungkaran yang berlaku dalam masyarakat dan juga pentadbiran negara. Tetapi sekiranya kita menentang satu “budaya” maka akan timbul tidak-balas sepertimana pemikiran sebahagian daripada pembahas dalam blog ini.

Perubahan pemikiran hanya akan berlaku dengan peningkatan ilmu pengetahuan, dan juga berubahnya generasi lama ke generasi baru yang mana nilai-nilainya berubah mengikut peredaran masa.

Malangnya, sebahagian besar orang melayu kita tidak berapa “excel” dalam ilmu pengetahuan mengikut statistik yang sedia ada, oleh itu perubahan pemikiran akan memakan masa beberapa generasi lamanya.

jebat said...


Salam sejahtera, DAKJ,

Kalau semua yang Datu' sebut tu tak salah, jadi siapa yang salah ?

Hiashamuddin salah !!!

Salah kerana OP TUDM, bila hantar Jet pejuang, matlamat nya ialah untuk menembak jatuh Pesawat commercial, bukam unutuk menyiasat(rujuk sidang media oleh Hishamuddin).

Kenapa begitu cetek/dangkal sekali pemikiran saorang MENTERI, (sama cetek pemikiran PM yang melantik nya ?)

Bagaimana kalau kapalterbang musuh
yang datang ?

ATAU itu cuma satu alasan untuk menutup perkara sebenar - bahawa TUDM sedang TIDUR di ULIT DENGAN MIMPI.

HAI HISHAMUDDIN !!

Tarus teranglah !!

Kerana itu orang mwengatakan kerajaan mnyembunyikan sesuatu.

KERJAAN MENYEMBUNYIKAN KLEMAHAN DAN KEALPAAN NYA.

Kerajaan menyembunyikan ketidak upayaan Menterinya (sepupu PM).

SudAh sepatutnya kita TUKAR KERAJAAN !!

Tidak semestinya kepada PR.


TERIMA KASIH !!!!


Semut Api said...

Jebat,

I thought the government has been handling the MH 370 tragedy really well so far thst we have 36 nations cooperating never done before.
Who is Pak Kadir to belittle the Presiden ?.

Kawanlama said...

Salam YG Bhg Datuk,

Nampaknya bercelaru terus tahap pemikiran Datuk Kadir ketika ini, tiada langsung sifat untuk bersabar menunggu laporan lengkap siasatan MH370.

Terima kasih.

Semut Api said...

Sorry , I mean 26 countries....
We ought to appreciate our limitation.and capabilities.With all the best technology the western powers have the black box is still nowhere to be found.
Can we not understand this?.

Kajang Pak Malau said...

Jangankan mencari Kotak Hitam di Lautan Hindi, cari buah manggis dari mana asalnya pun tak jumpa.

Manggis luar musim kot!!!

Brite Lite said...

Kenapa masih tak faham perkara yang mudah. Soalnya bukan MH370 sahaja, tetapi segala salah laku kira kanan, depan belakang, malah atas dan bawah. Sampai tak terangkat lagi kepala mengingatkan keadaan negara yang nak kita wariskan kepada anak cucu. Apa dengan hutang negara, hutang isirumah, debt exposure yang kita lambakkan untuk generasi akan datang hampir 150% KDNK kesemuanya. Belum dicampur government guarantee yang mencecah 200 Billion. Tambah pula dengan lonjakan inflasi dan penurunan nilai ringgit. Ini semua resepi untuk menjamin taraf hidup yang rendah.

Dengan perbelanjaan yang begitu boros, berhutang sana sini dan tinggalkan untuk generasi depan bayarkan, tapi satu habuk pun tak nampak. MH370 ni cuma pembuka mata saja. Ingat masa mula-mula berlaku dahulu, satu dunia pelik. Soalan-soalan yang benar-benar keluar dari dunia masa tu - mana asset Malaysia? Ada pesawat Hercules aja? Jet pemintas pun entah boleh terbang atau tidak. MIG dengar dari member tinggal 2 yang boleh terbang, yang lain jadi sparepart. Entah betul ke tidak, Allahua'lam. Kapal KD dihantar keluar 6, 5 ditarik balik. Dengar kata ada masalah. Kapal selam jangan cakap lah, entah apa cerita. Pergi beli buat apa kalau katanya tak boleh menyelam keliling kawasan negara, kononnya terlalu cetek. Masa beli tak fikirkah? Tak ingatkah duit tu amanah dari rakyat keseluruhan. Bukan boleh main ambil remeh.

Salahkah kalau kita risau? Inilah amanah yang kita tanggung. Tak sanggup saya berhadapan dengan Allah Rabbul Jalil dan mengatakan saya tak peduli amanah saya dalam waktu yang singkat di bumi ini.

Kita terima yang elok, kita wariskan yang teruk. Tetapi masih ada lagi yang terkinja-kinja menegak benang basah. Kenapa? Cukup-cukup lah. Serendah-rendah iman, bila melihat kemungkaran, sekurangnya bantahlah dengan hati. Biar apa pun kiblat politik kamu, yang salah mari kita katakan salah. Ini negara kita. Ini amanah kita. Baiklah kalau kita bersama menentang salahguna dan korupsi yang berleluasa sebelum lebih melarat.

Saji said...

Sdr Brite Lite


Yang penting 6 generasi waris para pemimpin dan bekas pemimpin UMNObn terus hidup dengan kemewahan. Dasar manusia kapitalis!


SAJI

asma ibrahim said...

Dato', apakah ilmu yg dipakai oleh pm najib n rosmah sehingga mereka nampak begitu kebal walaupun makin bnyk kelemahan dan penyelewengab depan mata? Saya tak fhm kenapa melayu ada mentaliti sanggup dikenakan dan diperbodohkan jika pelaku itu juga melayu tetapi melenting marah jika pelaku itu cina dap tapi bukan cina mca. Dato di mana tahap kecerdikan masyarakat melayu yg kononnya dibela oleh melayu ini? Atau ada agenda unt mengekalkan kebodohan melayu oleh melayu sendiri smbil2 mengenyangkan poket sendiri dan kroni2. Lagi satu dato, nak tanya kenapa umno dan bn terlalu takutkan anwar? Takkan hanya kerana anwar peliwat? Semua ni adalah curiosity dlm kepala sy sbg rakyat yg sygkan malaysia. Hopeless citizen

Semut Api said...

Sdra asma ibrahim,

Siapa yang takutka Anwar Ibrahim?.Melayu bodoh yang saperti sdra saja yang mahukan manusia Anwar ni.Siapa juga Presiden UMNO dan berpuas hati dengan nya akan terus diperkasakan.Sekira sdra bermasaalah kita mempunyai berbagai cara atau avenue untuk melaporkan apa juga kepuncangan dan tolaklah UMNO /BN dalam pilihanraya yang demokratik.Mudahkan.Anda ketinggalan zaman dengan berbagai transfornasi yang berlaku sekarang.Tidak hairanlah PR bukanlah pilihan pengundi selama ini.Ada faham.

asma ibrahim said...

Maaf semut api. Saya tidak taksubkan anwar ataupun PR. Saya hanyalah rakyat malaysia yg mengharapkan negara kita diurus tadbir dengan lebih baik sekurang2nya seperti yg pernah kita nikmati pada zaman tun mahathir. Saudara pun tidak perlu taksub parti. Jadi rakyat yg bijak. Belajar berkenalan dgn fakta sebelum membuat penilaian, mungkin saudara boleh menyemak kembali fakta ttg parti yg m3njadi pilihan rakyat sekali. Kemudian semak sekali laporan audit negara yg secara trg menunjukkan berlaku ketirisan dlm pengurusan wang dan aset negara. Saudara tidak takutkan anwar, itu sy sudah pasti. Tapi BN? Media massa pro kerajaan membuktikan ketakutan BN pd anwar. Sampaikan bultin utama pun fah mcm buletinanwar. Lihatlah brp kali nama anwar disebut2 tidak kira semasa prk atau pru sekalipun. Mungkin saudara juga boleh menjelaskan bagaimana rakyat seperti saya dpt mempercayai SPR sbg pengurus pilihanraya yg berkredebiliti sekiranya terlalu bnyk isu yg meragukan termasuk soal dakwat kekal. Bukalah mata dn minda saudara. Jgn jadi melayu yg mudah dimanipulasi hanya krn cinta yg berlebihan kepada parti

Orked said...

@ Semut Api dan yg sewaktu dengannya

Pada PRU13 yg lepas, PR peroleh 51% majoriti undi popular berbanding BN 47%. Kerajaan skrg adalah kerajaan minoriti.

Dr Mahathir sudah mengatakan ramai ahli2 professional dan bijak pandai beralih arah ke PR. Yg tinggal dlm Umno skrg hanya yg bodoh dan mudah diperbodohkan saja. Harap maklum.


Salam.

Semut Api said...

Sdra bunga Orked dan yang seangkatan dengannya,

Kemenangan majoriti tidak menjaminkan kemenangan PR pun dan ini bukan basis hanya sour grape saja.Sebab pertama adalah faktor 'Tsunami Cina ' kerana rata rata orang Cina anggaran 91% tolak MCA dan ini meningkatkan kemenangan PR ke 89 kerusi.Kalau tidak PR boleh cium habok saja.

Kedua, penambahan mendadak jumlah pengundi Cina disebabkan perancangan rap DAPi dan UMNO/BN tidak daoat menangkis RBA cyber pembangkang sapeeti sdra.

Undi majoriti bukan basis SPR dari dulu lagi.Sebab itu Theresa Kok yang menang majoriti terbanyak tak jadi PM. Majoriti parliament yang menentukan siapa berhak ke Putrajaya.Jangan terpedaya dengan Melayu yang sokong Pak Anu-war yang serabut tu.Undi Melayu pada UMNO tak banyak berubahatau menurun mendadak.Jangan harap akan ada perubahan kerajaan di GE 14 ?.PR kena bersatu dulu dan selesaikan masaalah dalam parti dulu terutama PKR dan DAP .Ada faham.

Harap maklum.

Orked said...

Maaf Datuk Kadir krn komen pjg lebar. Izinkan saya membalas hujah Semut Api.

Demokrasi sebenar bermaksud Kuasa Rakyat; dari rakyat kepada rakyat dan utk rakyat @ Undi majoriti.

Demokrasi UmnoBN bermaksud dari kerusi kpd kerusi dan utk kerusi2 @ diselamatkan oleh kerusi2 parti dari Sabah/Sarawak.

Spt termaktub dlm perlembagaan Malaysia dan dipersetujui semua parti, Perdana Menteri mestilah Islam dan Melayu. Jadi, jgnlah ada org2 Melayu rasa bimbang atau gundah gulana. Kalo Semut Api memenuhi kriteria pun layak dipilih sbg PM tak semestinya dari Umno.

Bagi org biasa tak taksub atau bergantung hidup pd parti politik, tak kisahlah sapa menang /kalah. Kami tak mengharapkan projek2 mewah, imbuhan pangkat, hujan duit dsb. Kami mahu PENTADBIR/PENGURUS negara yg AMANAH, BIJAK dan BERIMAN demi memastikan nasib rakyat terbela. Maka, ada baiknya sistem dua parti di Malaysia skrg. Rakyat bebas utk memilih yg terbaik setelah dibuli berpuluh tahun oleh parti yg sama.

Politik itu persepsi. Bila pembangkang menuduh adanya 40,000 Bangla/Nepal/Indo yg mengundi terlihat di Youtube, pihak berkuasa/SPR wajib menyiasat kebenaran tsb hatta seorg Bangla pun. Ianya ttg kedaulatan negara. Kedua, isu dakwat kekal pun tiada siasatan rapi dilakukan. Ketiga, sistem persempadanan undi mesti dilakukan dgn adil. Berjuang di padang yg rata. Segala sistem pentadbiran dlm negara kita telah lama rosak bercelaru. Jgn sokong membawa rebah.

Terbaru, lihat saja kes MH370 bagaimana PM dan menteri kabinet menanganinya. Sgt kecewa serta memalukan. Kalo sebut ttg isu rasuah, ketirisan dan hutang negara yg semakin menggunung lebih merisaukan. Masalah inilah yg patut difikirkan berbanding susuk tubuh dan kes moral saudara Anwar Ibrahim. Spt saranan pembahas di atas, permasalahan2 yg berlaku skrg perlu dilihat dgn mata hati disertai logik akal. Entah `bala' apa pulak lg sedang menunggu negara bertuah ini.

Diulangi kata2 Dr Mahathir, tiada lg org2 cerdik pandai dlm Umno skrg. Yg ramai `yes men'.

51% itulah manifestasi ~ kami tak rela diperbodohkan lagi. Harap faham.

Terima kasih Datuk.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).