Friday, April 04, 2014

Trouble in Paradise - What Paradise?


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

INITIALLY I had not wanted to comment on the kidnapping of a China tourist from a diving resort off the eastern coast of Sabah on April 2.

With so many tourists from China now roaming the globe and kidnapping being such a common criminal activity in Sabah, I considered this latest incident as another stale news until I read in today’s Star the headline that reads: Trouble in Paradise Again.


Let me be very frank and open. I have lost confidence in our ability to defend the sovereignty of this part of the country and to protect lives and properties of its residents and visitors.

When the Filipino gunmen seized 21 foreign tourists and Malaysian resort employees from Pulau Sipadan in 2000, I went to see the rescue operations. The delegation was led by then Defence Minister, Mohd Najib Abdul Razak. He was accompanied by the Tawau MP, Shafie Apdal.

We flew in RMAF helicopters, rode the Royal Malaysian Navy’s fast commando assault boats and had a briefing on the training ship, KD Hang Tuah.

The whole exercise was to assure the Sabahans and tourists that there would not be a repeat of the incident and that they were safe.

From bad to Worse

Thirteen years had passed. Mohd Najib has become the Prime Minister but the Sabah coast is no safer. On the contrary it has become more lawless and dangerous.

Incursions, kidnapping and outright attacks have become so common that assurances mean little or nothing at all anymore.

So what paradise is The Star talking about?

To save whatever is left our reputation and credibility, we should stop giving wrong impression to tourists that the eastern seaboard of Sabah is safe.

We stop promising them safety and security, when we have clearly failed miserably to secure the area decades after it become part of our sovereign territory.

If we are still hard up for the tourist dollar, we should at least be frank with them. Tell them that they are visiting these islands and beaches at their own risk.

Yes, God has given us many heavenly places, but due to our ineptitude, incompetence and lack of leadership at all levels – down to the local police and military commanders – these places have been turned into hell by gunmen and kidnappers.

It appears that the louder our leaders speak, the more money they spend on defence and security, and the more agencies they set up, the less secure and safe the country becomes.

Maybe we have never actually learnt how to govern Sarawak and Sabah. They are too dissimilar to the Peninsula. Recognising these dissimilarities and their unique position as British colonies, they were granted considerable autonomy when they joined the Federation of Malaya to become Malaysia in 1963.

Is Sang Kelembai Responsible?


What has been happening in the country in the last few years – topped by the disappearance of MH370 almost a month ago - reminds me of the Sang Kelembai.

This mysterious supernatural being in the Malay folklore is so evil and sinister that anybody who runs into him and anything he touches turns into rock.

Are we, figuratively speaking, in the grips of Sang Kelembai? Pray to God that we are not.

I do not want to go into the Malay traditional believe of “tuah” (good luck) and “sial” (bad luck).

But during my days in the village, a man or woman suspected of suffering from the latter had to go through ritual cleansing called “mandi bunga” (flower bath).

Today, pious Muslims would tell you that such a belief and practice is “khurafat” and therefore, forbidden. So are the beliefs in ghosts, spirits, orang bunian (elves), mantras, palm reading, tangkal, keramat and magic stones.

Have a good weekend.

34 comments:

Panglima Perang said...

Dear mr kadiaq,
Pls explore urself in international politic. What happened in sabah for the last 2days was just simply domino effect of the main incident happened to MH370,...THERE ARE certain parties seems to tarnish malaysia-china ties for many reasons. Dont just blame our military n police forces. Dont u knw thta china is one of the nation in spratly island rebutal? The kidnap incident perhaps is the BIG REASON for China to control South-china Sea. THIS IS TRULY complicated-control crisis eva happened to our country. May Allah bless us all, and REMEMBER setiap ujian, pasti ada hikmahNya

Sisipan Karipan said...

So Esscom has not live up to its expectation; that is to ensure safety and security in eastern Sabah porous borders. That is the sole reason when it was first mooted in the first place. Well folks it doesn't work. Those people, they're at it again. Terrorizing our places. They messed up with us again. They had prod a bear with a stick. They're not going to get away with it. So, what's next.
Escomm is good but to rely solely on Escomm so the problem would be solved once and for all is actually simplistic. It doesn't work that way. It is not that simple. Those guys who did these despicable acts were experienced and seasoned marauder. They're more sophisticated than you expected. You almost can't tell whose among them are Sabahans or incognitos. They retreated and melted among locals if they felt threatened. They changed their spot interchangeably to suit the surroundings. They are highly localized and posses dual-citizenship. When it is time to strike, they move fast, hit the target and disappear. They're really hard to spot on, let alone to pin down. They're really good to camouflage themselves as genuine Sabahan.
TO get some result, You need to get to the bottom of this. You have got to do some ground work. Find its root and cause. Probably dating back before the creation of Malaysia or stretch further from colonial days. Some intelligence gathering need to be made. You need to do some homework here. Ask retired government officials or seasoned journalists who were once based there for help. Spend some time with them. Go to the ground and collect the info. All of those bits and info are extremely useful. Ask people who know it inside out especially those Sabahans who reside on the island resorts and other popular tourist spots. Mingle among them. Ask a lot of questions. If there is is a will, there is a way. And then you'll get a clear picture. By understand this thoroughly, effective policies will be formulated based on the foSisiunding. So, you don't have to waste a lot of time and resources doing a lot of hit and miss like before.

looes74 said...

Sisipan,
Then what? Another grand design. This grand design called ESCCOM has failed to do the job. Perhaps it's time to watch this show
How I wish Jim Hacker to be our PM instead. By the way, I bet Kampung man will never understand this episode even with his alleged powderful english

http://www.youtube.com/watch?v=Io841WQVM1M

msh said...

Salam Dato.

kita ada tentera laut...kita ada polis marin...kita ada polis dipantai ....dan kita tahu 'Paradise' yg dimaksudkan itu adalah 'target' pd lanun dan.penculik... saperti ini...

dan pihak polis berkata .lanun2 atau peculik ini bersembunyi dan mendapat pertolongan dari penduduk2 yg memang tinggal dan berada dikawasan perumahan 'rumah ayer' tidak jauh dari 'paradise' ini.

jadi....apa maksud pihak polis berkata begitu?.. adakah dgn jawapan begitu...mereka dikira cekap dan maha mengetahui punca nya dan mereka bertanggung jawab ?

pokoknya...2 org telah diculik....apa yg mereka tahu tak penting lagi...malah sy bosan dgn 'apa yg mereka tahu....dan apa statistik yg mereka ada...mengenai kes2 culik...ceroboh...rogol..ajaran sesat...pati dan apa sekali pun...


malah ianya menunjuk betapa lemahnya mereka kerana tidak mampu bertindak atau mempertahan perkara2 saperti ini berlaku untuk berulang kali sedangkan mereja ada rekod dan statistik mengenainya.

Dato semada sy membaca topik yg Dato lontarkan ini.....sy terdengar berita tv3 bahawa 8 warga Columbia ditahan diShah Alam kerana kes pecah rumah....hah...ini bukan kali pertama pun.... dah berpuluh kali warga Columbia memecah rumah.....juga diikuti dgn penahanan pati olih pihak polis.

sy kira wajah org Columbia mudah dikenal pasti....jadi bagaimana mereka begitu berani 'berkerja' begini?
jawapannya mudah.......pihak polis dan imigresen lemah....atau pun 'sloppy'.....'cincai'....dlm menjalankan tugas mereka....jadi ada 'loopholes' yg mereka ambil kesempatan.

sy kira berulangnya kejadian pencerobohan dan penculikan ini juga kerana pihak yg berwajib begitu 'cincai' dlm menjalankan tugas mereka...

apa jawapan dan statistik yg mereka beri pun tidak mempunyai apa2 makna dan erti bagi sy.

kalau dinegara maju...Pak Menteri dah berhenti kerja.....

inilah akibatnya kita menaruh harapan pd ketua2 yg cuma minat pd jawatan dan gaji bukan pd tsnggung jawab.

ketua mada PAU saja bergema kuat.....tapi yong kosong memang kuat gema nya.

Terima kasih

kluangman said...

Saya melihat ketajaman fikiran dan idea Dato' seperti sedikit terganggu semenjak duamenjak ini dengan beberapa sindiran panas dlm beberapa blog ternama pro najib..

PENGUNDI AMPANG said...

Datuk AKJ,

1. Selain Sang Kelembai, kisah Mahsuri yang kononnya berjaya melakukan 'sumpah celaka' kepada pihak yang menzaliminya adalah di antara cerita/kisah/mitos/tahyol yang masih tidak dapat dinyahkan dari Orang Melayu. Ini adalah di antara wajah Melayu. ' Saya juga Melayu ' bak kata Zaid Ibrahim.

Sehubungan ini, sangat sukar hendak mengekang keyakinan sesetengah orang bahawa 'bala' demi 'bala' yang menimpa negara kebelakangan ini ada kaitannya dengan DSAI yang juga seperti Mahsuri kononnya difitnah.

2. Komen Datuk mengenai penculikan di Sabah sangat mengesankan. Selain itu, kebanjiran PATI dan bukan PATI lebih membimbangkan.Rakyat sangat sakit hati membaca/mendengar berita perbuatan onar yang dilakukan oleh mereka saban hari - merompak, menyamun, merogol,menipu, berniaga sesuka hati,merebut peluang pekerjaan dsb.

Sebagai contoh, pendatang dari Amerika Latin yang negara mereka sangat jauh dari negara kita berani melakukan pecah rumah di sini.

Pendatang dari Afrika yang berbadan sasa pula dikenali dengan gejala black money, mengacu ganggu gadis tempatan....

Pendatang dari Myanmar yang kerajaan mereka memburu orang Islam Rohingya pula merembat kucing-kucing kesayangan untuk dibuat lauk, bergaduh dan berbunuhan sesama sendiri.

Bung dari Indonesia lagi haru. Begitu juga dari negara Cina, Bangladesh dan lain-lain.

Mungkin kita ada masalah mengawal kemasukkan mereka kerana kawasan perairan negara kita yang panjang dan luas. Bagaimanapun, negara kita kecil dan rasanya tidak ada masalah sangat menyerkap mereka di tempat kerja atau yang berkeliaran di dalam bandar.

Siapa boleh percaya bahawa majoriti peniaga 'bundle' di Ibu Kota yang ditangkap baru-baru ini adalah pendatang asing?

Kita, rakyat negara ini rimas dengan pendatang asing samada yang bukan PATI atau PATI.

Sayangnya tidak ada sebuah parti politik pun di negara ini yang manifesto partinya hendak mengekang atau menghapuskan sama sekali PATI di negara ini.

Kalau momentum angkara oleh pendatang asing yang berlaku sekarang berterusan, tidak mustahil akan sampai masanya sebuah parti politik baharu ditubuhkan. Objektif parti itu cuma satu iaitu menangani pendatang asing!

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Mandi bunga

Dato’ ni, bila bab Anwar & PKR serta isu laki bini mereka, tak sampai beberapa hari dah tukar topic. Tak aci betullah!!!! Berbalik kpd topic ini, saya rasalah Dato’, cukuplah Dato’ mengkritik kerajaan & eloklah kita menolong YAB Dato’ Seri presiden & kerajaan kita setakat yg termampu.

Pertamanya, sudah tiba masanya YAB Dato’ Seri mendapatkan penasihat keselamatan yg baru, org luar pula. Bukannnya tak percayakan general-genaral kita, tapi kalau harga mencari MH370 dikatakan akan mencecah 658 juta ringgit hanya disebabkan ketidakpastian & ketidak bertanggungjawaban air turn back, apa salahnya dilantik pakar dari luar pula sebagai penasihat keselamatan Negara. Mahal sikit tak apa tapi puas hati.

Jadinya, kalaulah saya dipilih sebagai penasihat keselamatan negara, first priority saya ialah menangkap hantu jembalang tempatan yg banyak berkeliaran seperti cadangan Dato’ Kadir Jasin. Jadinya, eloklah Dato’ Seri Najib mencontohi Tun dalam tindakannya. Apa kata kita namakan operasi kali ini operasi “mandi bunga” juga mengikut cadangan Dato’ Kadir. Mungkin satu tindakan yg tidak popular tetapi sejarah sekali lagi akan membuktikan ianya begitu effective dan akan dihargai oleh seluruh generasi kita dimasa hadapan. Sekian TQ.

MAJID KADIR said...

Dear Kadir,
Have you ever been to Sabah and eastern Sabah in particular. Your comments sounded like "macam katak bawah tempurung ". Just for the sake of complaining. You have taken the trade mark of "the Dogs And Pigs". Anyway, I just want to share with you the more exciting event of the millennium which is the missing MH370. I have worked out a simple arithmetic to find the location in the South Indian Ocean where the aircraft probably ended. Latitude = 3-7+0 = -40 or 40 degree south, Longitude =3+7+0= 100 degree east. What a coincident, (40S, 100E) is just about 800 km south-east of the present search area. The estimated flight path run exactly on this location. One in a million by chance.

MAJID KADIR said...

Dear Kadir,
Have you ever been to Sabah and eastern Sabah in particular. Your comments sounded like "macam katak bawah tempurung ". Just for the sake of complaining. You have taken the trade mark of "the Dogs And Pigs". Anyway, I just want to share with you the more exciting event of the millennium which is the missing MH370. I have worked out a simple arithmetic to find the location in the South Indian Ocean where the aircraft probably ended. Latitude = 3-7+0 = -40 or 40 degree south, Longitude =3+7+0= 100 degree east. What a coincident, (40S, 100E) is just about 800 km south-east of the present search area. The estimated flight path run exactly on this location. One in a million by chance.

MAJID KADIR said...

Dear Datuk Kadir,

You have taken the.trademark of the Dogs And Pigs, complaining about everything just for the sake of complaining. Have you ever been to Sabah? Have you seen the situation in Eastern Sabah? Better get to the ground, get a boat and sail at night around Semporna, then give your analysis how best the authorities should have.done to protect these areas. Anyway, I want to share with you the event of the millennium on the missing MH370. Can you ever imagine someone fly an aircraft towards the South Indian Ocean without a final destination? There must be in the mind of someone that flew the aircraft a location either to land, ditch or crash the aircraft. I have use a simple arithmetic to get the location: Latitude =3-7+0=-40 or 40 South, Longitude =3+7+0=100 East, or simply 40S, 100E. What a coincident, this location is about 800 km south-east of the present search area, also exactly located on the estimated path of MH370. One in a million by chance.

jebat said...


Salam Takzim, DAKJ,


Malauysia ada TLDM, ada APMM,
Ada ESCON,dan lain laih lagi,

Apakah semuanya termasuk GENERAL-GENERAL didalam nya hanya karactor dalam KETOPRAK sahaja ?

Pada pandangan nya mereka tampak tangkas dan PERWIRA.

Hakikatnya mereka hanya PELAKUN WAYANG. Bila berdepan realiti, mereka KECUNDANG.

Inilah realiti yang kita NAMPAK nyata didepan mata kita,

Dimana silap nya ?

Tanya PM, tanya Menteri Pertahanan, tabya mentari dalam negeri, yang mengatur semua ini.

Akhir sekali tanya rakyat Malaysia.

Ini kah yang mereka mahu unutk negara mereka ??

XERONINE said...

Salam Datuk,

history tells us that our forefathers had ridden the high winds of the oceans to progress from one point to another ...

and so will their children ... if they don't stop learning how ...

certainly we are not quitters ...

terima kasih

... rujuk yang empunya cerita ...

http://riwayatmelayu.blogspot.com/2010/08/alter-terahsia-bangsa-melayu-ix.html

Saji said...

Salam Dakj,

1. Dato' tibai lagi PM Najib.Marah orang UMNO yang tidak suka pemimpinnya dikritik Dato'!

2. Bukan sial/bad luck Dato'. Ia bala yang sedang menimpa negara seperti yang Dato' kata dulu mengenai MH370, khasnya. Itu hakikatnya. Untuk jalan keluarnya, kena cepat2 buat taubat nasuha. Jika tidak menerimanya akan turun bala lain.


SAJI

sang kelembai said...


so what has happen to ESSCOM led by Hisham cousin of Najib...

ESSCOM..sound so great but only by its name only

mat penang said...

Salam dato',

Ringkas je ni, dari dulu dalam blog ni saya tulis mengenai kebanjiran orang asing yang PASTI akan menimbulkan masalah pada negara.

Kedua, siapa yang untung besar dalam membawa masuk 'pelajar bahasa'ini? Siapa lagi kalau bukan anak2 bangsawan negara, anak2 menteri itu ini. Mereka kutip puluhan ribu sebulan, rakyat yang terbeban.

Dah high time, halau saja yang ramai2 tu.

msh said...

Salam Dato.

Sy percaya bahawa selagi pihak berwajib atau Menteri atau Kementerian yg bertanggung jawab main lepas tangan dan 'passing the buck' bila ada apa2 isu yg terjadi....perkara2 saperti pencerobohan..penculikan..PATI atau Pendatang Asing dengan Izin....dan lain2 isu saperti jenayah ragut...ajaran sesat...hasut menghasut...pecah rumah dll akan berterusan buat jangka masa yg berpanjangan.

Sy percaya....semua sistem yg sedia ada serta agensi2 yg dipertanggung jawabkan untuk memantau dan bertindak sudah dikira cukup malah melebihi keperluan pun tetapi kewibawaan dan kebolihan menjalankankan tugas lah yg menjadi persoalannya..

Ketua2 dan Pak Menteri tetap kekal dgn jawatan walau pun kementerian mereja bermasaalah...'business as usual'..

Alasan yg Negara kita mudah dicerobohi sebab mempunyai persisiran pantai yg panjang dan PATI mudah keluar masuk agak lemah malah melucukan kerana kalau kita lihat kejadian2 pecah rumah...ragut...culik...rogol...ajaran sesat dll kebanyakan dilakukan olih rakyat sendiri dan memang ada juga yg dilakukan olih pendatang dgn Izin termasuk yg PATI yg mengambil kesempatan.

Pokoknya disini...adalah jenayah kerap berlaku dan berulang kali...

Pihak berkuasa yg gagal memantau mengambil jln mudah dgn berkata ianya dilakukan olih PATI.

Sabebarnya mereka yg melanggar undang2 ini berada dimana2 pun dan mempunyai dokumen lengkap bila memasuki Negara ....jadi apa pula alasan polis atau penguatkuasa bagawa mereka ini susah untuk dikenal pasti menyebabkan jenayah banyak terjadi.

Saperti yg sy katakan awal tadi....pihak berkuasa bukan setakat tahu puncanya...malah ada rekod2 lampau tentang apa pun jenis jenayah malah ada statistik lagi....tapi apa alasan pula bila jenayah yg sama berulang lagi?

Nampaknya ungkapan 'once beaten twice shy'...tiada memberi apa2 erti pd ketua2 BN kita..

Jawatan masih kekal....gaji dan elaun tidak terjejas....nama pun masih tidak busuk..penyokong dari atas bawah tetap ada....masa PAU nanti menang lagi.....ahhhh pedulikan.


DiJepun atau Korea...ketua2 yg terlibat sudah pun meletak jawatan tetapi di Malaysia...mereka tidur nyeyak dibuai mimpi indah.

Rakyat pula berada dlm gundah gulana.

Berbalik pd jenayah penculikan 2 rakyat asing di 'paradise' ini...kita marah sebab ini bukan kejadian pertama...ianya pernah terjadi....jadi apa alasannya?

Ini pulau....bukan senang nak jaga....lautnya luas....lanun..penceroboh memang selalu ada dan kejadian begini memanf mudah terjadi....hah mungkin ini jawapan nya dari pihak berwajib...agak nya.

Jika begitu tak perlulah kita canang kuat2 untuk org luar datang...cuma melepas tangan kalau mereka diculik.

Kita mestilah bertanggung jawab dgn apa cara sekali pun....lihat sekarang ianya sudah menjadi isu diperingkat antarabangsa dan jadi modal untuk pembangkang menghentam kerajaan...dan kita sendiri pun marah dan bosan dgn semua ini.

Perihal tragedi MH370......PM..TPM..Ketua Tentera.. Ketua Polis ...Ketua Imigresen....Ketua MAS...Ketua DCA...hingga ke Pilot....semuanya Melayu....jadi nak disalahkan siapa lagi?
Kalau bukan org Melayu.

Tetapi sy masih tidak menanggap kejadian MH370 ini ada kena mengena dgn bangsa.....cuma ini memang 'unprecedented'.....dan bolih terjadi pd mana2 Negara sekali pun.....tidak kira Cina.. India...Eropah dll Negara pun.


Tetapi Pemerintah BN yg majoriti Melayu mesti ambil iktibar dan sudah sampai masa mengambil tanggung jawab dgn penuh amanah dan tidak lagi cuci tangan atau buat2 bodoh dan masih sanggup berpaut pd jawatan....sebaliknya turun saja dan lepas jawatan untuk org lain.

Jgn ingat Rakyat semua 'buta' sebab ramai yg sudah muak...letih....dan meluat dgn kamu.

Terima kasih.

abg sam said...

Salam Datuk
Masalah atau bala yang dihadapi oleh Malaysia dan rakyatnya semakin bertingket-tingket...seperti seorang Kapten yang ditemuramah menyata " Malaysia pada dewasa ini agak bercelaru kerana arah tuju rakyat ini kita tidak diketahui". Pengalaman saya di negara luar melihat ramai rakyat asing tidak kira negara maju atau dunia ketiga berlumba-lumba untuk datang ke Malaysia atas tujuan bermacam-macam dan pelbagai terutamanya ekonomi,sosial mahupun melaksanakan misi tertentu. Bagi mereka Negara Malaysia perlu dilawat walaupun sekali seumur hidup kerana negara ini unik dan menawarkan tuah, kalau tidak masakan asas pembetukan Malaysia terdiri daripada bangsa imigrant yang boleh menjadi maju malah sampai ke tahap antara beribu individu terkaya di Malaysia. Malaysia seperti Negara Switzerland pada zaman perang dunia ke 2 menawarkan begitu banyak peluang dan toleransi yang tinggi.
Hakikat yang pasti Negara kita dicintai kini mengalami musibah yang berpanjangan daripada perubahan cuaca, masalah jenayah, kos sara hidup serta masalah politik yang semakin dikusutkan malah Negara Malaysia yang digelar syurga sekelip mata menjadi NERAKA.
Saya ingin mencadangkan pada dekad-dekad mendatang satu realiti yang rakyat harus terima bumi Malaysia bukan lagi milik rakyatnya. Malah kita akan menghadapi fenomena dimana bumi dipijak milik orang. Musibah ini berpunca daripada dasar dan sistem yang mengutamakan keuntungan dan duniawi. Tidak mengejutkan populasi rakyat Malaysia lebih kurang 28 juta tetapi gedung-gedung perumahan mewah lebih daripada populasi rakyat. Sebagai Rakyat Malaysia saya tidak mengharapkan negara saya menjadi syurga atau neraka tetapi memadailah Negara ini berpijak dibumi nyata. Pepatah baru dunia akan muncul " Anda bukan pengembara, jika tidak melawat Malaysia"

Saji said...

Salam Dakj,

"Dato’ ni, bila bab Anwar & PKR serta isu laki bini mereka, tak sampai beberapa hari dah tukar topic. Tak aci betullah!!!! Berbalik kpd topic ini, saya rasalah Dato’, cukuplah Dato’ mengkritik kerajaan & eloklah kita menolong YAB Dato’ Seri presiden & kerajaan kita setakat yg termampu."

Di era 10 tahun terakhir pemerintahan TDMahathir bersama DSSamy Vellu dan era TPak Lah saya banyak menulis mengkritik kerajaan (di UTUSAN khasnya) mengenai projek kerjaan bermasalah - runtuh, retak, terbengkalai, lambat siap dsb.

Kini, di era PMNajib ia (projek kerajaan bermasalah) nampak banyak berkurangan. Saya kira ia sedikit sebanyak ada kaitan dengan kritikan saya berkenaan.



SAJI

Saji said...

Sdr PENGUNDI AMPANG

"Mungkin kita ada masalah mengawal kemasukkan mereka kerana kawasan perairan negara kita yang panjang dan luas. Bagaimanapun, negara kita kecil dan rasanya tidak ada masalah sangat menyerkap mereka di tempat kerja atau yang berkeliaran di dalam bandar."

Setahu saya, kebanyakan Pendatang Asing (PA) yang masuk ke Malaysia Barat masuk secara sah melalui pintu Imigresen Negara. Mereka masuk sama ada dengan memperoleh permit kerja atau pas pelajar atau sebagai pas pelancung. Yang saya tahu juga, PA yang ada permit kerja tidak menimbulkan masalah seperti yang sdr rungutkan itu.

Bagi saya, masalah PA yang sekian lama negara kita hadapi ini berpunca daripada tindakan Kerajaan melibralisasi beberapa sektor utama ekonomi negara membabitkan sektor pembinaan, pertanian, pelacungan dan pendidikan, di mana alasan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara maju telah digunakan.

Persoalnya, adakah dasar liberalisasi negara berkenaan terlalu libral? Atau, badan2 penguatkuasa mengenai PA seperti imigresen dan polis tidak bersedia dengan dasar berkenaan? Atau, mereka kakitangan penguatkuasa berkenaan dan orang politik mengambil kesempatan daripada dasar libralisasi berkenaan?

SAJI

Lahuma said...

Dato.

Sistem keselamatan kita masih berada ditahap cincai.

Rakyat sudah banyak dan makin terhakis hilang keyakinan pada kerajaan

Gaji,elaun,dan macam-macam kemudaha diberi.

Puncanya satu lagi.Sampai bila kerjaan / KDN nak bersihkan segala PATI yang bersepah-sepah dimerata tenpat.

Penyumbang kepada keselamatan kita adalah mereka.Menteri silih berganti .Tapi masaalah makin bertimbun.

Pemimpin kerajaan jarang turun padang.
Denyut nadi rakyat makin sesak nafas.

Bala pun satu ujian pada kerajaan hari ini.

Rasuah,tak amanah,akhlak punca ujian bala ini.

Terima kasih Dato.

jebat said...


Dear Sang Kelembai,

That's what I mean. ESCOM only good at the name. In realty it is nothing but a group of KETOPRAK (old wayang Jawa) caractors.

Therir generals is carryings HEAVY medals in their shoulders.

In fact too heavy to take simple actions.

Their officers too bussy studying their unfinished papers.

Their meninster is bussy tudying RADAR images, left behind by his TIDUR diULIT DENGAN MIMPI addies.

So, what we are going to do ?

I leave it to you sir,
I reserved my opinions.

azman said...

Assalamualaikum wbt. pak Kafir...

Bagaimana kalau saya katakan bahawa musibah yg menimpa kita semua adlah disebabkan kelakuan para pemimpin pembangkang,tak cukup dgn kelakuan songsang ditambah pula dengan keceluparan mulut celaka orang ygmendabik dada sebagai ulamak..
Berani menyamakan Nabi SAW,dengan mamat di kgnya saja.Tidakkah dia faham bahawa kecelupara sebegitu akan dimurkai Allah?.Tapi bila Allah murka & bala akan ditimpakan kepada seluruh umat sesuatu negara itu tanpa mengira siapa.

OKJ said...

Salam Sdr Saji

Sebagai sahabat lama di dlm blog ni, saya amat menghormati sdr, apatah lagi penambah baikan yg dilakukan oleh sdr dlm konsep seni bina di Malaysia. Syabas tuan dan terima kasih. Sekian TQ.

S.M Aminur rahman said...

Masalah atau bala yang dihadapi oleh Malaysia dan rakyatnya semakin bertingket-tingket...seperti seorang Kapten yang ditemuramah menyata " Malaysia pada dewasa ini agak bercelaru kerana arah tuju rakyat ini kita tidak diketahui". essay writing

Zed-85 said...

Dato'

We had a lot of mishaps lately,

There is the missing aircraft, it has been nearly a month now and then this, in supposedly a paradise island.

Some people says that we should not be critical too much.

Then we have a new airport, the authority forcing the airline to migrate even without getting the CCC, certificate of fitness.

From the media, the cost to build the new airport ballooned from 2 billion to 4 billion. This is suppose to be an airport catering for budget airlines.

Some says that anybody that criticize the government should have their citizenship revoked.

So, if we see anything that is not right then we should just keep quite. This is their version of being patriotic.

XERONINE said...

Salam Datuk,

Ustaz Professor, saya pernah nasihat ... Orang Islam, kalau nak buat sesuatu, buat je tanpa perlu menguar-uarkan secara besar-besaran, itu ini, sebab antara musibahnya akan ada saja sang kelembai yang akan cuba menggagalkannya ...

... ada je orang yang tak akan senang duduk ... seperti contoh ni ...

http://www.thestar.com.my/News/World/2014/04/07/US-defence-chief-in-first-to-visit-Chinas-aircraft-carrier/

"All nations, all people deserve respect." ye ... as long as you follow our prescriptions ...

terima kasih

A KADIR JASIN said...

Debater Zed-85, among other things, stated: "
From the media, the cost to build the new airport ballooned from 2 billion to 4 billion. This is suppose to be an airport catering for budget airlines.

Some says that anybody that criticize the government should have their citizenship revoked.

So, if we see anything that is not right then we should just keep quite. This is their version of being patriotic."

1. Only people who have things to hide or who are paid/rewarded to defend the governments (BN and PR) will say those things.

2. The MH370 mystery shows that we are totally unprepared to handle and solve large-scale emergencies. Many agencies we caught with their pants down.

3. As for KLIA2, it was a disaster in the making from the time the contract was awarded to UEM-Bina Puri JV. Could the contract we carried out at RM2 billion in the first place? No worry, Finance Minister will allow variation orders and cost escalation.

4. UEM is a GLC. Bina Puri is linked to the MCA. Bina Puri Chairman, Ir (Tan Sri Dato') Wong Foon Meng was MCA Secretary General. He was President of the Dewan Negara from July 2009 until April 2010.

5. Sdr Jebat, I belive after HM370 and kidnapping in Sabah, more Escom-type of agencies will be set up. That's why we have over one million civil servants and nearly 30 ministers.

6. People are not against taxation, not even GST. But people are against wastage (like KLIA2)and extravagance of the government (like private jets/VIP helicopters).

Thank you.

Saji said...

Salam Dakj

"3. As for KLIA2, it was a disaster in the making from the time the contract was awarded to UEM-Bina Puri JV. Could the contract we carried out at RM2 billion in the first place? No worry, Finance Minister will allow variation orders and cost escalation.

4. UEM is a GLC. Bina Puri is linked to the MCA. Bina Puri Chairman, Ir (Tan Sri Dato') Wong Foon Meng was MCA Secretary General. He was President of the Dewan Negara from July 2009 until April 2010."

a. Dari sudut amalan kontrak pembinaan konvensional (Barat), projek pembinaan lapanganterbang satu projek yang kompleks.

Maksudnya, kontraktor utama yang dipilih mesti ada pengalaman membina lapangan terbang. UEM atau Bina Puri (BP)ada pengalaman sedemikian ke? Yang saya tahu, UEM pakar buat lebuhraya, sementara BP banyak buat projek perumahan mewah jenis kondo, khasnya. Nak tahu juga bentuk JV antara UEM dengan BP tersebut.

Adakah UEM sebagai GLC memainkan peranan sebagai kontraktor utama tukang dapat projek kerajaan serta tempat orang politik terbabit melarikan wang projek, dan BP sebagai kontraktor bukan Bumiputra pula sebagai subkontraktor yang menyediakan modal serta kepakaran pembinaan atau istilah tempatanya "total - sub" ?

Kalau inilah bentuk JVnya, pengalaman tempatan dan saya sendiri menunjukan bahawa, ia akan menyebabkan peningkatan kos pembinaan yang luar bisa.


SAJI

berasiam said...

Salam DAKJ

mungkin ada yang boleh mengubah suai lirik lagu ayam den lapeh untuk mengisahkan kehilangan mh370. begitu berbangga menteri kita mengulang2 kenyataan bahawa kita ramai kawan yang sanggup membantu dalam usaha mencari pesawat yang hilang. dalam banyak kawan tu, mengapa kita tak mohon russia yang membekalkan sukhoi kepada kita supaya turut serta mencari mh370 menggunakan kemudahan teknologi satelitnya yang tidak kurang hebatnya.

selepas inmarsat membuat perkiraan laluan dan titik akhir mh370 di selatan lautan hindi, boeing pula membuat andaian bahawa mh370 terbang lebih laju dan menggunakan bahan bakar melebihi kadar biasa, maka titik akhirnya dikirakan lebih dekat daripada pengiraan inmarsat. kalau minyak cepat habis, macam mana pesawat boleh terbang dalam tempoh yang sama. sepatutnya kalau pesawat lebih laju, dalam jangkamasa terbangnya itu, pesawat bergerak lebih jauh, bukannya lebih dekat. ataupun kalau pesawat guna minyak lebih cepat, tempoh masa terbangnya mestilah lebih pendek. tak mungkin ping terakhir berlaku pada jam 8:11 pagi kalau minyak cepat habis. menteri kita tak tanya ker soalan macam tu kepada pakar-pakar yang buat pengiraan kedua itu. wartawan pun tak tanya soalan asas fizik tu. terang-terang mereka kelentong dan kita terima bulat-bulat.

tulisan datuk kali ini pasti akan menjadi sasaran kecaman blogger pro-najib sepertimana kritikan datuk yang sebelum ini. mereka yang mengecam hanya menjalankan kerja mereka. kalau tak buat macam tu, mungkin saguhati akan dipotong atau ditarik. mereka kata datuk kecewa kerana mengidam tempat di nst, betul ke telahan mereka tu datuk?

kita memerlukan menteri (khususnya perdana menteri) yang lebih banyak berfikir sendiri daripada menyerahkan banyak perkara kepada perunding atau penasihat yang berpuluh orang ramainya. hari ini kebanyakan menteri lebih mirip kepada penghibur atau artis, mengejar glamor lebih daripada segala-galanya. menteri kdn yang kata nak gempur pati ketika kempen pemilihan umno yang lalu pun seolah-olah sudah tercabut kuku dan taringnya. lagi satu janji yang dicapatinya ialah untuk menubuhkan institut perkaderan umno.

khabar kemungkinan dun selangor dibubarkan telah mula bertiup. jika pembubaran mungkin terlalu besar impaknya, yang lebih kecil ialah tan sri khalid ibrahim akan melepaskan jawatan sebagai adun sekiranya beliau terbuang dari menteri besar. mungkin tiada pilihanraya negeri tetapi pilihanraya kecil hampir pasti. namun umno/bn janganlah memasang angan-angan selagi pucuk pimpinan umno negeri yang ada sekarang ini dikekalkan. tapi kita tidak boleh kritik lebih-lebih kerana presiden yang lantik orang yang menerajui umno negeri. bukan presiden tak dimaklumkan sebelum pru-13 bahawa peruntukan tidak sampai ke bawah tetapi presiden pun tidak tahu nak buat apa-apa agaknya. ayam den lapeh lagilah nampaknya.

jebat said...


Salam takzim, Datu' Kadir,


Will be another ESCOM ?
What for ?
To giving jobs to Najib/Hisham/Zahid next of kins

Proved tne existing ESCOM is capable to carry their duties !!

Jangan nak menyemakkan Malaysia dengan berbagai 'COM'.

Jangan nak membiakkan lagi 'XXDM' kalau hanya menambahkan lagi mereka yang 'tidur' DENGAN MIMPI sahaja. (Dengan Permohonan Ampun Kebwah Duli Tuanku) hanya mencemarkan nama DYMM Tuanku sahaja.

Makin banyak 'COM' yang ada makin banyak keboccoran terjadi. Seolah-olah 'COM' berarti 'welcome' kepada peristiwa itu.

XXDM, makin banyak makin banyaklah gaji perlu dibayar dari duit rakyat. Hasil NEHI !!

Mula mula AURI (Zaman Sukarno} menembusi ruang UDARA Malasia. Sepat menurunkan pasukkan payung terjun nya di Labis.

Kemudian, jet pejuang negara jiran terhempas di Tanjung Kupang. Hingga jet itu di angkat kluar pun tak sedar lagi.


Esok lusa entah apa-apa lagi.


Inikah Kerajaan yang kita mahu ?

Kerjaan yang hanya mampu bertahan dalam pilihan raya sahaja.

Tapi tak mampu MEMPARTAHANKAN NEGARA.

Apa nak di kata. Ini lah kemhuan ramai, INILAH demokerasi.

Tunggulah nanti bila 'DIA-MAU-DIKERASI' tiba masanya !!!

TERIMA KASIH.

jebat said...


Salam takzim, Datu' Kadir,


Will be another ESCOM ?
What for ?
To giving jobs to Najib/Hisham/Zahid next of kins

Proved tne existing ESCOM is capable to carry their duties !!

Jangan nak menyemakkan Malaysia dengan berbagai 'COM'.

Jangan nak membiakkan lagi 'XXDM' kalau hanya menambahkan lagi mereka yang 'tidur' DENGAN MIMPI sahaja. (Dengan Permohonan Ampun Kebwah Duli Tuanku) hanya mencemarkan nama DYMM Tuanku sahaja.

Makin banyak 'COM' yang ada makin banyak keboccoran terjadi. Seolah-olah 'COM' berarti 'welcome' kepada peristiwa itu.

XXDM, makin banyak makin banyaklah gaji perlu dibayar dari duit rakyat. Hasil NEHI !!

Mula mula AURI (Zaman Sukarno} menembusi ruang UDARA Malasia. Sepat menurunkan pasukkan payung terjun nya di Labis.

Kemudian, jet pejuang negara jiran terhempas di Tanjung Kupang. Hingga jet itu di angkat kluar pun tak sedar lagi.


Esok lusa entah apa-apa lagi.


Inikah Kerajaan yang kita mahu ?

Kerjaan yang hanya mampu bertahan dalam pilihan raya sahaja.

Tapi tak mampu MEMPARTAHANKAN NEGARA.

Apa nak di kata. Ini lah kemhuan ramai, INILAH demokerasi.

Tunggulah nanti bila 'DIA-MAU-DIKERASI' tiba masanya !!!

TERIMA KASIH.

raja2u said...

Assalamualaikum,
YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati.Adalah mendukacitakan keadaan Negara kita seolah-olahnya tidak menentu.Sebenarnya Kerajaan telah berbelanja begitu besar melatih kakitangannya setanding dengan negara lain.Soalnya adakah mereka dibenarkan mengamalkan apa yang mereka telah pelajari. Mereka mempunyai hubungan rakan kerja di negara lain untuk bertukar-tukar nota bersabit sebarang masalah.Pada saya apa yang diperlukan adalah membenar mereka menjalankan tugas mengikut apa yang mereka telah perolehi dan semuanya akan menjadi teratur dan tiada percanggahan pendapat.Sungguh tajam kenyataan CEO Air Asia yang menyatakan mereka hanya mahu Terminal yang selamat dengan kos yang tidak tinggi.

Disaat-saat yang mengcabar ini marilah kita berdoa semoga apa yang kita lakukan adalah ikhlas untuk kebaikan kita bersama dan tidak untuk tujuan lain.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategik Vision,
Petaling Jaya

HAB said...

Hmm Datuk

I agree with you on leadership and public management issues. This issues fold in two characteristics:

a. How leader are choose in our systems. Especially in the case of public administration where the leader are choose based on are good at what minister want.

b. How we choose our minister what are the criteria?

Saji said...

Salam Sdr raja2u,


1.Adakah Kerajaan tidak membenarkan kakitangannya mengamalkan apa yang mereka pelajari?

2.Saya cuba menjawabnya dengan merujuk kepada isu projek KLIA2 yang kos pembinaannya meningkat 2 kali ganda (2x 2RM Billion) dan terlewat siap 2 tahun itu dengan melihatnya dari sudut amalan kontrak pembinaan konvensional ciptaan Barat yang dipelajari oleh pelajar2 profsioanal jurusan ukur bahan, arkitek, jurunilai harta, banganan dan jerutera awam dan struktur.


3. Kontrak pembinaan Turnkey digunakan untuk pembinaan projek KLIA2. Ia digunakan apabila pihak kontraktor utama turnkey (UEM -Bina Puri JV) bersetuju untuk menyediakan sendiri konsulten2 bagi merekabentuk merekbentuk projek, menyediakan modal sendiri bagi kos projek dan kos pembinaan dan melaksanakan kerja2 pembinaan hingga siap. Apabila projek siap hingga sijil layak menduduki diperolehi daripada pihak berwajib yang mewajarkan projek diserahkan kepada pemilik projek, barulah bayaran dibayar oleh pemilik projek kepada kontraktor turnkey sekali gus. Ini yang pelajar2 profesional berkanaan pelajari.

4. Tetapi, apa yang diamalkan di negara ini membabitkan projek kerajaan khasnya menujukan bahawa kontrak pembinaan Turnkey tersebut di modifikasi / ubahsuai syarat penting penggunaannya di atas dengan pemilik projek mempersetujui kontraktor utama diberikan bayaran wang pendahuluan/advance payment dan bayaran kemajuan/ progress payment.

5. Perlu diingatkan bahawa, mana2 sistem Barat atau konvensional seperti sistem kontrak pembinaan Turnkey di atas tidak boleh dilakukan sebarang modifikasi, melainkan penciptanya sendiri. Ia bagi menghalang sebarang permasalahan timbul, seperti yang telah berlaku kepada projek KLIA2 membabitkan masalah kos meningkat, lewat siap itu ,khasnya!

6. Sebagai jalan keluarnya, Barat mewujudkan sistem lain dalam bentuk alternatif sebagai gantiannya.


SAJI

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).