Thursday, September 18, 2014

VIPs Booted Out of Aeroplane


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

DOES this not sound familiar – VIPs arriving late to board a plane causing anger among the passengers?

I had experienced that many times during the days of flying with MAS domestically. In some instances, the planes were parked away from the terminal so that they would be closer to the VIP lounge.

But Malaysians seem to be a patience lot. They make noise and that’s all.

It seems that such a practice happened in Pakistan too but the passengers there have had enough of the VIPs antics that they confronted and chased two of them off the plane at Karachi Airport. (Read here).

I pray to Allah the All Mighty that all the stories of our VIPs arriving late for functions - including those hosted by the King, and on trips abroad, forcing leaders of host nations wait for them because their spouses and errant members of their delegation took longer than usual to get dressed - are not true.

I was told of such a story by a businessman who was a member of delegation accompanying one of our VIPs to a very friendly country in Central Asia.

The story has it that their protocol officers assigned to our official delegation were severely reprimanded by their President because our VIPs arrived late for an official function.

This particular President, it seems, is a stickler for time – like our former PM, Tun Dr Mahathir Mohamad.

It wasn’t the officers’ fault. It was just that the spouse of one of our VIPs is a stickler for sartorial and cosmetic perfection.

I think we have to make it clear to our VIPs of our displeasure if they arrive late for a function. With some VIPs it has become a habit. A bad one as it wastes other people’s time, energy and efforts.

Perhaps we too should shoo them away like the Pakistanis did with their thoughtless VIPs. Wallahuaklam.

9 comments:

ab said...

Salam Dato,



Perkara perkara seperti itu AKAN TERUS BERULANG olih kerana dimalaysia hampir SEMUA ORANG PENTINGKAN PANGKAT dan darjat...betui tak dato?



Kat luar negara ini ramai pembesar,orang pangkat tinggi dan orang kaya raya naik keretapi awam kecuali yang ada private jet.



Kat negara ini sini RAMAI SANGAT YANG yang anggap mereka tersangat penting dan anggap dan buat comercial planes,keenderaan kerajaan,majlis majlis dan
pejabat awam macam KEPUNYAAN PERIBADI mereka...sebab itu perkara lambat atau terus tak datang berulang ulang.



SUDAH SAMPAI waktu acara acara khusus sesuatu majlis dijalankan tanpa VIPs tersebut..setelah siap baru buat majlis yang memerlukan VIPs itu,seperti pelanjaran, perasmaian dll.



Kepada yang pandai ajaran islam,saya ingin bertanyakan soalan tentang adakah perbuatan VIPs yang melengahkan kedatangan mereka itu SEBAHAGIAN DARI ISLAMIC TEACHINGS?... kalau ya,teruskan lah...


KALAU tidak bila nak hentikan?.



Apa kata para mufti mufti sekelian mengenai perihal dan sifat VIPs yang begini?.



Sungguh membosankan...



Abu Bakar Ab Rahman

Seri Nara al-Diraja said...

Hikayat pembangkang ingin menawan Putrajaya dalam PRU selepas ia dijadikan ibu kota :

1999: Ingin melelong Putrajaya sekiranya menang pilihanraya tetapi gagal juga.

2004: Senyap terus sebab kalah teruk kerana peralihan kuasa daripada Dr. M kepada Pak Lah.

2008 : Ingin menjatuhkan Kerajaan pada 16 September 2008 tetapi gagal juga.

2013 : Gagal juga...

2018 : Tunggu sajelah...

Kui3

HAB said...

Well Dato".. I blame this to our in effective government officers. They never give sincere advices to our leader.

Ismail. Muda said...

Datuk, negara kita kaya dgn public holiday & terkenal dgn bercerimonial. Dari bulan puasa hingga ke raya, majlis tak putus2 satu negara. Kalau tiada orang kenamaan vvip, majlis tak sempurna. Seolah2 majlis lebih pentingkan vvip. Menjadi kebiasaan selalu vvip dtg lambat. Dah jadi budaya vvip tak tepati waktu. Kecuali zaman Tun Mahathir dulu, Tun selalu tepati masa. Ada penganjur tension kalau isteri vvip hadir sama. Ini kerana cerewet yg pelik2 & luar biasa isteri vvip. Penganjur kena buat persiapan rapi semata2 kerenah tersebut & nak pastikan vvip puas hati. Itu lah budaya ceremonial di negara kita.... Di negara barat, majlis simple dan padat. Di negara kita, salutation sampai 5 minit. Salah sebut silap2 MC kena belasah. Ada penganjur terpaksa import MC dari luar dan membayar profesional fee jadi MC.
Kos bermajlis sudah jadi pelik dan mahal. Kontraktor pembekal kemah terutama marquee tent banyak masuk dapat job. Itu belum masuk back drop, pentas, hiasan, makan minum, transport, banner bunting bill board dsb. Ada majlis bantuan orang fakir miskin guna marquee tent dan dibuat besar2an. Org fakir hanya dapat sekampit beras dan barang dapur nilainya kurang rm100 seorg, sedangkan kos marquee tent sampai rm200 ribu. Lebih elok serahkan rm200 ribu pada fakir! Peliknya mengapa penganjur tak guna bangunan/kemudahan awam yg disediakan Kerajaan spt dewan, balai raya, padang awam, Mesjid dll? Agaknya vvip segan menggunakan tempat2 yg sebegini! Sebab itu kalau dicampur kos vvip dtg lewat, kos tak nampak lagi banyak. Kalau dicampur satu negara agaknya, mungkin kos ini bole membina sekolah atau membantu beribu2 pelajar miskin.
Sudah jadi budaya atau trend di negara kita, amalan tidak menepati waktu. Dari pak menteri hinggalah pegawai tinggi Kerajaan. Nak jumpa pak menteri kena bawak orang bahagian atau guna org yg berpengaruh. Ada setengah Jabatan/Kementerian, sangat payah nak jumpa pegawai tinggi. Protokolnya sgt ketat... MOF? Kalau meeting dgn pak menteri atau di Kementrian, belum tentu tepat waktunya. Itu lah trend sekarang. Sungguhpun begitu tahniah kpd Kaunter2 Kerajaan khususnya imigresen, jab pendaftaran dll yg berkenaan.
Di Singapura menteri yg menerima hadiah cenderahati dari penganjur majlis, ia mesti declare kepada pihak berkuasa dan jika ia mahukan barangan tersebut, ia hendaklah membayar harga yg dinilai pihak berkuasa. Sebaliknya di negara kita, bukan saja baju tempah dibekalkan kpd tetamu vvip, tetapi hadiah cenderahati disediakan. Garis panduan sudah ada tetapi pelaksanaannya tak dipakai??? Kos melayan vvip makin tinggi.... Ia datang dari sifat ego dan trend melayan vvip secara berlebih2..Itu lah harga yg dibayar oleh rakyat. Benarkah????????

KT said...

Salam. Biasanya org yang paling tinggi pangkatnya akan datang akhir sekali kpd mesyuarat dan selalunya memang selepas waktu mesyuarat patut mula. Salah satu cara utk tunjuk kuasa dia.

Labu8455 said...

Pak Lah is one of them. I don't know whether he still doing it today but when he is the Prime Minister ,he frequently late for appointments or functions.

Timbangtara said...

Salam Tok..

Saya pernah kerja disyarikat yg diketuai oleh bangsa Cina, kalau lambat datang mesyuarat memang kena panggil dan kena marah.

Untuk menepati waktu ikut saja cara askar.sapa lambat ambil tindakkan disiplin.

Orang kita perlu diatur untuk menepati waktu.

TQ

jumbeaux said...

Salam Datuk,

Bersih, Cekap, Amanah has long been forgotten. Today they are more interested in being popular. So they invest on things that makes them look good. Hence there is a weird correlation between cosmetics and BR1M.

OrangJitra said...

Sokong apa En Abu Bakar kata

Apabenda VIP? Meluat gila dengaq perkataaan tu... important konon la sangat. Mai function lambat, makan sedap, tu pon mai polis trafik escort tu bole lambat lagi. Banyak kali sangat dah, orang Malaysia ni layan VIP ni macam tuhan (kadang2 ada yang skip solat sebab organize function etc)

Sepatutnya kalo VIP ni dari golongan penjawat awam tak kira la hang Ketua Pengarah ka Menteri ka sapa ka hampa yang patut tunggu orang mai. Ni apa function start pukui 8 malam VIP mai 9 malam ni apa cerita?

Bila last skali hampa tengok VIP yang tak serupa VIP? Makan sekali share semeja dengan orang ramai? Beratoq amik makan? Mai awai tunggu orang lain penuhkan dewan? Speech pendek2 penuh isi instead of berjela2 punya cakap kosong?

Orang kita tak kejar duit, pangkat KONON la sangat... lagi tak bole buang protokol sambut VIP yang bodek, cucuk, ampu, kipas macam depa tu Tuhan kat dunia lagi tu la kita ni tak bole maju. Negara lain bole kritik orang berpangkat ni slamber kodok, dan yang dikritik pon take it like a man. Kat sini? Heh pendapat sendiri pon silap2 masuk jel

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).