Monday, June 22, 2015

Bank Negara Wades In But Truth May Never Prevail


A Kadir Jasin

IN the June 9 posting entitled N2H: Arul Kanda Nor Dr Mahathir Who Spooked PM, in part, I wrote: “The Negara Governor, Zeti Akhtar Aziz, is in danger of losing public confidence and respect for her extended silence on the 1MDB issue and her penchant for hiding behind banking secrecy and confidentiality.”

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]

I contended that this is because Bank Negara Malaysia (BNM) had been openly dragged into the controversy by no less than the Prime Minster, Mohd Najib Abdul Razak, himself.

He had said openly cash 1MDB was bringing back from Cayman Islands could not be remitted directly to Malaysia due to BNM”s restrictions and had to be deposited in Singapore.

The cash, amounting to the US$1.103 billion (RM3.985 billion), had since metamorphosed into “asset certificates” and more recently, according to Finance Minister II, Ahmad Husni Hazadlah, had become “units”.

In an interview with TV3 on April 10, the Prime Minister said: “Time will determine but at a certain time, the money will be brought back to Malaysia.”

On May 26, Zeti confirmed that BNM Negara had received a report from its Singapore counterpart - Monetary Authority of Singapore (MAS) - on a complaint lodged by BSI about 1MDB’s account. BSI is the Swiss private bank where 1MDB deposited the Cayman Islands' proceeds.

Only after more than a week of receiving the MAS report that BNM, on June 3, announced that it has commenced a formal enquiry to examine if there are any contravention of financial rules and regulations with respect to matters surrounding 1MDB. It does not help to raise our confidence when BNM appears to be playing the games of catching up.

In the meantime, confidence in economy is waning despite assurances that our economic fundamentals are strong. Whether BNM admits it or not, the contagion effects of 1MDB are becoming more apparent.

Given the secrecy and confidentiality claims, we don’t know much about what BNM has been doing in the interim. Has it entered the currency market to prop up the ringgit? Maybe it has because the exchange rates of the local currency has stabilised after falling to a nine-year low against the dollar on June 8 and its reserves has fallen.

Zeti had indirectly alluded to the contagion effects of 1MDB when she BNM would not allow any single entity to undermine the country’s financial system.

Bank Negara Finally Admits

On June 18, in yet another admission that the contagion effects of 1MDB and the political development are becoming worse, the Central Bank did the unthinkable – it waded into the murky world of politics.

Resolve Domestic Issues, say Bank Negara
While saying that BNM would not be drawn into politics, it issued a statement urging “the country to resolve domestic issues that have affected the currency.”

It said it would not be drawn into any political agenda and would remain focused on maintaining monetary and financial stability.

So, after months of expounding the country’s strong economic fundamentals and blaming external factors for the weakness of the ringgit, the Central Bank finally acknowledged that “domestic issues” are equally to be blamed.

The national news agency, Bernama had described the BNM statement as attempt to “depoliticise the debate over the weakening ringgit.”

The Central Bank was responding to what it called “the recent inaccurate and misleading media reports” on the central bank and the ringgit’s volatility.

It statement came a day after Deputy Finance Minister Ahmad Maslan had said that Bank Negara’s information indicated Tun Dr Mahathir Mohamad’s criticism against Mohd Najib was one of the reasons for the weakness of the ringgit.

The comments was made in parliament and reported in local media. Ahmad Maslan, who became the butt of many Internet jokes for his outrageous statements on the economy in support of the Prime Minister – the latest being his GST-free fried rice - had emerged as Mohd Najib’s poster boy.

Ahmad Maslan (left) is Mohd Najib's poster boy
Ahmad Maslan was catapulted to that position following the growing reluctance of the more senior members of the Cabinet to come to the Prime Minister’s defense.
Instead “the roadside sources” said he faced considerable opposition from member of the Umno Supreme Council on 1MDB. The sources said the disagreement was so serious that there were the banging of the tables and raised voices at the sitting of the Council.

Despite Mohd Najib telling the press that the Council supported him, sources said some members told him point blank that 1MDB could kill Umno.

[Roadside sources was a term used by Mohd Najib’s spokesman, Encik Rizal Mansor (no relation to Rosmah Mansor the PM’s consort), to described sources of information of the independent bloggers.]

Cooking Up The Book

The process of dressing up 1MDB’s book via creative accounting is in full swing. We hear such jargons as enterprise value, prudence and propriety being used to trap the uninitiated.

The whole idea is to give the impression that everything is OK and above board.

But the people involved, including external auditors, must be reminded of recent events in the US, when accountants and auditors cooked up the books of such giants as Enron, Worldcom, Tyco, Freddie Mac and American Insurance Group. The frauds were almost all accounting-related.

As for the investigations into possible criminal deeds, except one by the Public Account Committee (PAC) of the Parliament, the rest could very well be getting nowhere.

That is to be expected. For as long as Mohd Najib remains the Prime Minister, the investigators would have to abide by the protocol. Be it the police, the MACC or the Auditor General, their boss is the PM. We cannot expect them to go against their boss.

So the public should not place too much hope that the guilty parties would be exposed and punished. Maybe one or two will be made scapegoats and be given a light slap on the wrist and removed from the board and management. 

The truth may not prevail instead the crusaders will be burnt at the stake.

Business as Usual

In the meantime Mohd Najib continues to do what he does best – gives handouts. A few days after chairing the pre-budget dialogue and telling the people to “remain vigilant in the face of economic uncertainties” he announced a special Raya Bonus for the civil servants.

Mohd Najib believes “money is king” and favours could be bought.

He acknowledged that household debt remained high - at 87.6% of gross domestic product - while commodity prices, particularly crude oil, liquefied natural gas and palm oil, were anticipated to remain soft.

Yet he continues to play Santa Clause to prop up his popularity.

He admitted that the GST is dampening private consumption, which he said saw some moderation due to the one-off inflationary pressures of the new tax.

May inflation rose to 2.1 per cent year-on-year (y-o-y) but analysts expect the overall inflation rate to slow to 2.3 per cent for the whole year due to lower consumption.

In the meantime businesses are suffering, corporate results are dismal and foreign investors are leaving in droves. We are suffering a massive confidence deficit.

According to MIDF Research head, Zulkifli Hamzah, as of the middle of thin month, foreign investors had been net sellers on Bursa Malaysia for seven consecutive weeks. In his weekly fund flow report dated June 15, Zulkifli said for the third week running, the amount offloaded by foreign funds was more than RM850 million a week. That’s a whopping RM2.55 billion.

So where is Mohd Najib as Finance Minister going to get the additional revenue to pay the civil servants and to meet his lavish off-budget expenditures?

Already his Idris Jala-inspired transformational programmes have seen RM25 billion of EPF money – the life savings of private sector workers – had been channelled to Pembinaan PFI.

Like 1MDB, Pembinaan PFI belongs to Finance Ministry and is also heavily indebted. It is one those things that Mohd Najib called Private Financing Initiative (PFI).

What is so private when the company belongs to Finance Ministry and the money comes from EPF?

This could be another time bomb and the deceit continues. Even Tabung Haji had to lie about the so-called buyers lining up to buy its 1MDB land. Its sales deadline had long past and no transaction in sight. Some BN members of Parliament had tried to come to its rescue by saying it should keep the land. But the sale order was made by Mohd Najib himself!

So, like a clumsy overfed kitten, Mohd Najib is spinning yarn around himself, and in the process is causing us to trip. This cannot be good. But being a Bugis Warrior Mohd Najib would rather sink in the stormy sea than taking the ship back to harbour. The Malay saying “sesat di hujung jalan kembali ke pangkal jalan” does not apply to a blueblood Bugis Warrior.

Wallahuaklam.

58 comments:

badaruddin mahmud said...

Dato,

Let Najib and Arul stay for a while EXPLAINING AWAY THE TRUTH

It is no good at all to conjure all sorts of reasons to explain away truth:

One could subscribe to truth only when one has self-respect in the first place;

When a man tells untruths, he has no respect for himself and little would he do better for others except for his own gain;

And when a man tells lies, he has a tendency to forget:

With one lie after the other, eventually he would be caught in his own tangled web

Wallahuaklam

kluangman said...

Teguran yang dibuat oleh penyokong, bekas penyokong dan dari dalam ke atas tubuh badan Najib akan dianggap menyerang dan melemahkan parti UMNO dan kerajaan.
Mereka tidak dapat membezakan atau dipengaruhi untuk mempercayai bahawa serangan ke atas Najib adalah serangan kegagalan peribadinya sebagai PM dan Presiden UMNO dalam menguruskan negara dan parti.

Lebih malang nasihat orang berpengalaman seperti Tun Dr Mahathir yang sifar kepentingan diri diabaikan, dipandang ringan dan kini sudah jadi api besar.

UMNO dengan 3 juta keahlian lama-kelamaan akan rosak jika Najib masih kekal dan tidak menerima kenyataan kesilapannya.

Serangan sebenarnya datang dari pembangkang, walaupun secara parti mereka tidak bersama, DAP kekal menerajui dengan pelbagai isu yang menyengat ke ats UMNO. PAS dan PKR akan jadi pak turut kerana mereka sedang berkelahi sesama sendiri.

Serangan yang berbentuk pendedahan ini lebih menjurus kepada penyalahgunaan kuasa, rasuah dan pecah amanah. Jika tidak dinafikan, ditangani dengan cepat dan telus ia akan menjadi viral.

Akan sampai masa DAP akan membawa isu ini bukan sebagai isu politik tetapi kepada isu sosial dan ekonomi dan jika berkaitan rasuah dan penyelewengan yang nyata, tidak akan ada sesiapapun terkecuali untuk menyokong. Apa harapan kerajaan pimpinan Najib pada masa itu jika integiritinya di kalangan UMNO sendiri pun sudah terhakis.

Joe Black said...

Bank Negara Governor speaks as if she is an Outside Observer. The Comment that Malaysia should Resolve its Domestic Problems/Issues in order to negatively affect the Malaysian currency, can only come from the Likes of Bloomberg or Wall street Observers. However when these foreign observers penned their comments they were instantly attacked via a slew of Angry Remarks from DS Najib's Ministers....

Perhaps the Governor wishes to remain silent, afraid of receiving the same treatment?

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

1. Kalau Najib terus berkuasa banyak asas kekuatan ekonomi negara akan roboh satu persatu.

2. Baik ringgit, baik saham, baik pelaburan FDI dan eksport akan menjunam. Yg ini tiada org termasuk pembodek2 boleh sanggah. Senuabya dapat dibukti dgn angka2.

3. Kalau Najib dan geng cepat berambus peluang menyelamatkan saki baki asas ekonomi agak mudah.

4. TDM dan Dakj kena terus menekan org hampas ni.

5 Saya hairan. Cina yg banyak beliau tolong melalui dasar bebal SATU MALAYSIA pun menolak beliau dalam PRU 13.

6. Bayangkan kalau rezab bank negara semakin menipis maka Fitch tentu akan menurunkan gred rating kita. Tidak mustahil ia boleh menjadi tahap junk atau non investment. Waktu tu nasi akan jadi bubur.

7. Semoga Allah buka minda wakil2 rakyat UBN agar memisah diri drpd Najib. Cara itu saja akan menjatuhkan rejim lanun terburuk dalam sejarah negara.

Sharul Nizam said...

Uthman bin Affan pun refuse untuk letak jawatan, last - last kena bunuh. Tapi itu Arab.

aku said...

Kadiag, salaam dan Alhamdulillah, baguih tulisan hang. Aku memang lama nak cerita pasai BNM ni, tapi kenang Pak Dia tu banyak jasa kak Malaya tu, aku dah lama dok tahan diri. Pak Dia ni otak dia keliya (mat salih heja 'clear'), jarang2 dah dengak daripada dia lani, tinggai sayup2 saja kalau ada pon, last sekali yg aku ingat lebih korang, dia pelik tengok ramai yg dok makan risyuah adalah orang Melayu, padahai depa kata depa Islam, dan Islam sangat2 larang risyuah ni, berdosa dia kata.
Bukan aku nak kata kat Zeti, tapi hampiag kebanyakkan 'pemuka' atau orang besak pemerintah, aku rasa la, jenih paling top tukang hangguk atau dedah diri mereka pada tukang karut media aruih perdana. Sekali lagi aku mintak mangap kat Zeti, zahiak batin, dunia dan akhirot. Bulan posa pulak ni. Aku bulih agak la sikit2 masalah yg depa hadapi bila kerja dan jadi orang besak gomen masa ni. Tapi sekali lagi Alhamdulillah, sebab nampak ada perubahan macam hang tulih.
Dzolim depa kepada pembesak2 depa lebih korang cermin pada dzolim depa pada rakyat banyak. Bohong depa pasai 1MDB, sekarang ni dok beranak bercucu di merata pelusuk. Tak payah Idrih serawak tu nak tulih berjela jela, aku rasa orang masih ingat cerita punyala sakan kikih aset MAS, boleh jadi hingga bawak nyawa nyawa ikan, dan akiagnya teruih bungkuih. Lani orang Dayak di hulu-hulu sungai pon dah paham sangat kelakuan hampa. Diluak negeri, Hanipa adik musa ketua menteri Sabah tu pulak nak pompang pompang, di New York ka, di mana ka, aku yakin Barrack, sengkek mana pon dah baca ''catch 22'' dan pada umok muda lagi dia dah tau sangat pasai 'watergate'. Tulisan dua orang besak kerajaan (dari negeri2 'fixed deposit') ni didalam dan luak negeri pertahankan idola depa ni macam nak kompom (mat salih heja 'confirm') pekong dan hanyiak tu dah tersebak dalam dan luak negeri. Wallahua'lam.

adion said...

even at pasar ramadhan, there is plenty of empty stall on the 4th day of ramadhan after a promising first day crowd.

Saraly said...

Government servants of grades 41 and above are not so happy with this selective caring personality of a PM. Like Pak Lah and his selective love for the below 41 grades of government servants, giving them more by making the higher grades from 41, being taxed taxingly in order to make others happier. And look at where is Pak Lah now. Tik tok.

Josefharrys said...

Terlalu banyak isu2 yg menjadi persoalan dlm 1mdb ini dan perkara yg paling mencurigakan adalah pertukaran auditor2 yg dipanggil big four dlm masa yg singkat ini kerana auditor2 professional ini ada yg enggan meneruskan audit dan ada juga yg dihentikan servis mereka dan dari sudut ini kita dpt lihat ada yg tak kena dlm 1mdb tetapi apabila wang yg membabitkan simpanan di Singapura dan pihak lembaga matawang singapura melaporkan kpd bank negara pihak bnm terpaksa mengeluarkan kenyataan yg benar ini kerana pihak di spore knows what is happening in 1mdb dan mahu atau tidak pihak BNM terpaksa membuat kenyataan and as you said datuk there will be one or two scapegoat in this case but if we think secara logik this 1mdb business is run by a person who can authorised all the transaction and this issue must be answered by the particular person.

Kawanlama said...

Terima kasih DAKJ,

Tulisan kali nampaknya macam tulisan putus asa dan terpaksa melibatkan kredibiliti BNM pula.

Apabila sudah habis disentuh AG, PAC, Polis, SPRM yang nampak tidak membantu teori Datuk, maka tiba pula fasa untuk menidakkan peranan BNM pula.

Seolah-olah macam cerita berhantu dan mungkin tinggal cerita dongeng akhirnya.

Cara menghalalkan matlamat jahat agaknya.

jumbeaux said...

Salam Datuk,

The use of home cooked fried rice as an example truly demonstrates the level of economic intelligence of the administration. Did they not consider that if all families avoid eating out, the food outlets ( a generator of employment and more importantly, taxes for the government) will close down? If consumers avoid spending, won't all consumer based businesses be at risk? The fact is we can't all be working for oil & gas companies. Even they depend on consumer consumption for income.

I'd say that the above do demonstrate that this administration is good in spinning a yarn. "It is all about perception" we heard someone say recently. Unfortunately, that is dangerous thinking because the impact on our livelihood is real and it will be brutal if nothing (real) is done to correct the mistakes.

Keep up the good work Datuk. My only wish is that the younger, and admittedly, more energetic generation would step up to support what you do a bit more than they have.

A KADIR JASIN said...

1. Pembahas Josefharrys, antara lain, berkata: "..apabila wang yg membabitkan simpanan di Singapura dan pihak lembaga matawang singapura melaporkan kpd bank negara pihak bnm terpaksa mengeluarkan kenyataan yg benar ini kerana pihak di spore knows what is happening in 1mdb dan mahu atau tidak pihak BNM terpaksa membuat kenyataan..."

2. Ini satu lagi "offshoot" atau akibat skandal 1MDB iaitu Singapura tahu atau dapat satu lagi rahsia mengenai negara kita yang mereka boleh guna untuk kepentingan mereka.

3. Beberapa hari selepas Lembaga Mata Wang Singapura (MAS) dapat rahsia putar-belit 1MDB di Singapura, Mohd Najib jumpa Lee Hsien Loong di Singapora dan terus setuju tangguh projek kerata api laju ke Singapura.

4. Itu projek kita, tapi kena dapat persetujuan Singapore. Nampak sangat kita kowtow kepada Singapura. Bila pemimpin-pemimpin kita sudah kena kunci kerana ada rahsia mengenai mereka yang Singapura pegang, maka jadilah negara kita ayam tambatan Singapura.

5. Sebab itu jugalah kita nampak negara kita amat kowtow kepada Amerika. Saya yakin pihak IRS dan district attorney di Amerika tahu siapa Riza Aziz and Jho Low. Jadi ada orang kata, kalau kita berminat nak tahu apa peranan Jho Low, kita kena buat aduan kepada mahkamah Amerika macam dibuat ke atas FIFA. Penyiasatan rasuah FIFA dibuat oleh FBI.

6. Di segi politik, pihak-pihak yang mahu kebenaran mengenai 1MDB dan mahu Mohd Najib berundur mungkin kecundang. Isu 1MBD laku dan difahami oleh golongan elit saja dan Mohd Najib tidak perlukan sokongan golongan elit. Bagi beliau asalkan orang kampung dan pemimpin Umno sokong, beliau akan kekal PM.

7. Jadi pihak-pihak yang faham mengenai isu-isu ekonomi, korporat dan perakaunan serta mahu mencari kebenaran tidak semestinya akan menang. Ini adalah realiti kerana akaun syarikat boleh diatur dengan begitu rupa untuk menyembunyikan keadaan sebenar. Sebab itulah juruaudit luar 1MDB sering berubah. Yang diperkukan hanyalah menatuhi piawaian asas perakaunan.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Kata org kalau tak tahu bertanya.

Kalau tak pandai mesti belajar.

Ya paling susah adalah mereka pandai tapi suka menipu macam gerombolan ketua2 lanun dalam UMNO

Yg ini hanya rakyat boleh ajar mereka.

Kalau rakyat asyik dok dibuai mimpi2 indah spt percaya UMNO parti keramat , hanya UMNO boleh perintah negara maka selama2nya jentera kerajaan berada di takuk kelas ke 4 dunia.

Negara Indonesia yg ekonomi kurang maju berbanding kita pun dah belajar drpd kesilapan masa zaman Suharto dan Parti Golkar mereka.

Kalau dulu semua jawatan penting dalam kerajaan di buat Suharto sebagai presiden, secara kuku besi , kini tidak lagi.

Untuk jawatan2 sangat penting Presiden hanya mencadang kpd Parlimen. Parlimen akan membuat pendengaran awam sebelum melantik atau menolak calon yg dikemuka presiden.Kalau calon ditolak maka presiden harus habtar nama calon baru.

Parlimen sendiri tidak ada kuasa untuk mencalon sesiapa. Ini contoh amalan check n balance antara cabang eksekutif dan legislatif.

Itu satu contoh Indonesia meniru praktik terbaik yg diamal oleh negara2 maju spt Amerika.

Persoalannya kenapa perlantikan jawatan penting tak boleh dibuat secara monopoli oleh seorang presiden atau PM?

Tak lain tak bukan untuk mengelak drpd org yg dilantik itu terhutang budi kpd bos yg melantik hingga boleh membelakangkan kepentingan rakyat dalam kerja2 harian mereka.

Kalau pemisahan kuasa ini jelas, secara otomatik demi untuk kebaikan bersama rakyat dan negara, presiden atau PM tidak lagi menjadi diktator .

Mulai sekarang org spt Dakj dan TDM mestilah bukan setakat berjuang untuk buang Najib.

Lebih penting drpd itu perjuangan juga hendaklah kearah sistem bernegara yg lebih baik.

Sekiranya wawasan ini diterima pakai maka jawatan berikut mesti dilantik oleh parlimen atas usulan perdana menteri.

Menteri kewangan.
Menteri dalam negeri
Menteri pertahanan.
Ketua polis negara
Ketua ATM.
Semua panglima cabang ATM
Ketua SPRM.
Ketua SPR.
Ketua hakim dan semua hakim mahkamah tinggi ke atas.
Gobenor Bank negara.
Semua KSU.
KSN.
KP JPA dan jabatan besar.
CEO Khazanah.
Ceo Petronas dan GLC yg besar2
Ketua audit negara.
Semua naib cencelor u awam
Dll.

Sekiranya ketua2 cawangan dan bahgian UBN mahu menerima usul ini bererti kucing akan bertanduk.

Dakj dan masyarakat perihatin kena terus perjuangkan hingga tercapai.


Kawanlama said...



Dedicated to Sdra Umar yang bijaksana

Tolong huraikan data di bawah ini dan adakah teruk sangat M'sia economy di kalangan negara- negara asean?

Analysis GDP growth of 6 asean countries between 2004 & 2014:-

Singapore-
183% increase from USD 109 bil to USD 326 bil.

Malaysia-
58% increase from USD 207b to USD 327 bil.

Indonesia:
17% increase from USD 758 bil to USD 889 bil.

Thailand:
22% decrease from USD 476 bil to USD 374 bil.

Philiphine:
26% decrease from USD 391 bil to USD 285 bil.

Vietnam:
9% decrease from USD 204 bil to USD 186 bil.

Debts to GDP analysis:-

S'pore- 2014: 99% 2004: 97%

M'sia- 2014: 53% 2004: 46%

Indon- 2014: 25% 2004: 51%

Thai- 2013: 46% 2004: 49%

Phil- 2014: 45% 2004: 70%

Viet- 2014: 50% 2004: 38%

Umar Abdul Aziz said...

Kawan Lama.

Org cerdik tentu faham bahawa kehebatan ekonomi negara bukan setakat di ukur oleh kadar GDP dan kadar HUTANG NEGARA berbanding GDP.

Bagaimana pun dalam urusan copy paste tanpa sebarang analisa Kawan Lama tak la tergolong bonggok.

Kalau nak naik ke kategori cerdik, kawan lama kenalah buat ulasan sendiri agar kita yakin tentang kekuatan ekonomi bawah Najib.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Satu persatu aib org bongkak sedang Allah buka.

Giliran pembodek Najib bernama Anuar Musa bakal menjawap soalan kerana beliau adalah pengerusi MARA.

Kali ini mengenai penglibatan MARA dalam kes beli property di Merbourne Australia.

Baru beberapa minggu lalu Anuar Musa dgn bangganya mencerita bahawa beliau memandu kereta mewah kerana mampu.

Apa ada masaalah. Katanya.

Anonymous said...

Salam Dato',
Kalau nak 'hantam' PM...banyak lagi hal pentadbiran si-pahlawan Bugis.

http://www.theage.com.au/national/corrupt-malaysia-money-distorts-melbourne-market-20150623-ghu6a0

Selamat berpuasa.

"Outside watcher"

Zed-85 said...

Saudara Kawanlama,

Melihat kepada data saudara tunjukkan, ini amat menarik.

Mungkin saudara boleh jelaskan secara bijaksana, macamana negara Singapura yang begitu kecil sekali ,tarikh merdeka pun sama dengan Malaysia, dengan tidak ada hasil bumi, minyak, kelapa sawit dan lain-lain, mempunyai GDP yang sama dengan Malaysia? iaitu bersamaan dengan USD 326 Billion?

Dengan nisbah penduduk yang 6 kali lebih kecil dan GDP yang sama bermakna rakyat Singapura 6 kali lebih produktif dari rakyat Malaysia dan rakyat Singapura jauh lebih kaya.

Mungkin dengan adanya DAP yang mana adik beradik dengan PAP Singapura, dalam Pakatan Rakyat, sekiranya mengambil alih, maka prestasi GDP dijangka jauh lebih baik.

Sepertimana Selangor dan Penang, dengan adanya lebih ketelusan dan "Frugal" government maka, perbendaharaan Penang dan Selangor lebih baik dari sebelumnya.

Satu lagi hal, walaupun GDP to Debt Ratio Singapura adalah 99% berbanding dengan Malaysia, Foreign Reserve Singapura jauh lebih besar dari Malaysia iaitu US249 Billion berbanding dengan Malaysia US103 Billion. Iaitu hampir 3 kali ganda.

zainal abidin awang kechik said...

Saya bertanya kan 200 juta pinjaman jangka pendek, Cridit Sussuie berkata adakah kamu terlibat dengan PEMBANGUNAN TRX. SAYA KATA.. " I wish "

Dengan ertikata lain.. kerajaan perlu memulangkan keyakianan bank saudagar dengan MALAYSIA..
INI PENTING.


SELAMAT BERPUASA TOK.. PESAN SAYA KEPADA TOK .. JANGAN LUPA MAKAN SOQ.. nanti penat..

Salam

Kawanlama said...

Sdra Umar,

Itu lah standard jawapan sdra yang jelas amat terhad dan terlalu sempit pemikirannya.

Ingatkan boleh bawa berbincang dan cuba rasionalisasikan bahan dan hujah sdra sendiri tapi jauh daripada tanggapan saya...confirmed TIN KOSONG..

Kawanlama said...

Ye lupa nak sangkalkan dakwaan sdra yang rizab negara agak kritikal dan cuba sdra lihat forex reserve negara-negara asean di bawah dan buka mata sdra besar-besar ye:

Singapore-
2014: USD335 bil (2004:USD175 bil.)
Malaysia-
2014: USD 105 bil (2004: USD 40 bil)
Indonesia-
2014: USD 110 bil (2004: USD38 bil)
Thailand-
2014: USD 159 bil (2004: USD 39 bil)
Phillipines-
2014: USD 80 bil (2004: USD 18 bil)
Vietnam-
2014: USD 26 bil (2004: USD 5 bil)

msh said...

Salam Dato.

Betul seperti Dato lontarkan...perkara atau cerita sebenar mengenai 'Penipuan' fakta....angka dan manipulasi tentang keburukan kedudukan hutang...kewangan...pelaburan dsb tetang 1MDB ini tidak akan diketahui umum kelak kerana semuanya akan dipadam dan 'diperbetulkan'.
Ini sekali gus menidakan segala apa salahlaku Najib...ahli lembaga Pengarah seperti Lodin...Arul dll.

Semua yg terlibat seperti BNM...Polis...SPRM...Firma Audit akan terus menerus membuat liputan dlm media bahawa 1MDB adalah syarikat kerajaan yg telus...berjaya dan menguntungkan.

Cuma disini....sy tertanya2 bagaimana PAC dan peranan dia didlm kerja2 'cover up' menolong Najib.

Kita tunggu dan lihat sahaja.

Cuma yg kita tahu...RM7b ke Caymen Island....dan RM3.9b balik ke negara tetapi disimpan dlm bank diSingapura tetapi kini Najib dan Arul kata bukan duit tetapi unit.
DUIT TAK ADA....YILLAIPOCHIT.

Kalau ini bukan PEMBOHONGAN DAN PENIPUAN....YG DILAKUKAN OLEH NAJIB DAN ARUL.....apa pula yg kita boleh kata kan?

Akhir sekali Tun M pula yg dituduh mengada2kan cerita atas sebab 'peribadi' oleh Najib.

Huh...ini boleh dibuat movie dgn tajuk...

"BIGGEST SCAM OF A CENTURY ORCHESTRATED BY AN UMNO LEADER IN HIS CAPACITY AS A PRIME MINISTER AND HOW HE GOT AWAY WITH IT'.

Zed-85 said...

Sallam Dato’

Kalau tidak silap saya dulu, kita ada NFC yang sepatutnya melabor dalam industry ternakan lembu, beli condo di Singapore.

Kemudian kita ada Felda international melabur dengan beli hotel di UK.

Sekarang ini kita ada MARA beli apartment di Melbourne Australia pula.

Setahu saya, NFC, MARA, dan Felda ditubuhkan untuk menolong orang melayu miskin.

Perkara “Kickbacks” ini, marah orang Australia kerana mengacau harga pasaran hartanah di sana.

Kerajaan Australia bukan kerajaan "bangang" untuk benarkan perkara-perkara yang bukan-bukan dalam negara mereka.

Nak jual beli mesti ikut harga yang betul bukan harga terlampau rendah dan bukan harga terlampau tinggi (dan tendang semula/kickbacks).

Beli hartanah di luar negara memang menguntungkan bilamana harga ringgit pula tengah merudum.

Teringat saya pepatah orang melayu kata “Orang tamak selalu rugi”.

Saya harap PAC akan siasat.

Banyak kerja Nur Jazlan, 1MDB, KLIA2, dan sekarang ini pegawai MARA pula.

Kawanlama said...

Terima kasih sdra Zed kerana sudi baca dan menanyakan beberapa isu berbangkit.

Komen saya adalah:-

Ekonomi mereka adalah kecil tetapi lebih terbuka. Jumlah eksport dan import mereka jauh melebihi GPD mereka. Sebanyak lebih kurang USD380 bil sehari jumlah purata foreign exchange trading volume, yg ketiga terbesar dalam dunia selepas UK & US dlm tahun lalu.

Sebab itu GDP dan forex reserve mereka cukup besar.

Pihak berkuasa kewangan MAS sentiasa menjaga dan cukup perihatin dalam mengawal kadar pertukaran matawang di pasaran dunia demi menjaga kadar inflasi dan harga barangan keperluan harian rakyat mereka.

Lain-lain faktor adalah lebih kepada kualiti rakyat & pemimpin, selain daripada menitik beratkan kepada roductivity-based growth economy yang dilaksanakan.

Juga kurang internal demokrasi memudahkan pemerintah nenguruskan hal ehwal berkaitan kepentingan negara mereka.

Wallahuallam

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Sdr Zed-85.

Sebagaimana biasa saya suka membaca komen2 sdr yg bernas dan bijaksana.

Pasal DEBT TO GDP RATIO.

semua negara euro zone punya nisbah purata 90%.

German 75%.

US 101%.

Jepun 230%

Dan Singapore 99%.

Persoalannya adalah.

Pertama kenapa credit rating negara bekenaan termasuk Singapore adalah AAA.
Kenapa Msia jauh lebih bawah.

Kebanyakan negara2 berkenaan tak guna duit hutang untuk buat kerja2 tampung kekurangan hasil dalam bajet tahunan. Apa tah lagi buat kerja2 gila buat hutang hilang atau hangus melalui skim2 tipu spt IMDB.

Ketiga rezab simpanan oleh Bank Pusat negara berkenaan ditambah dgn rezab kepunyaan kerajaan spt Khazanah Nasional jauh lebih besar berbanding dgn hutang negara mereka. Sehingga tiada masaalah untuk mereka bayar balik hutang negara.

Sebagai contoh katakan Ahmad mendapat gaji kasar rm15000 sebulan. Tentulah tak ada masaalah bayar hutang kerrea honda accord jika mengambil hutang rm130000.

Akan tetapi Kawan Lama cuma beli kereta honda civic berhagra rm120000 lebih rendah dari harga honda accord. Tapi pendapatan Kawan Lama sebagai blogger upahan cuma katalah rm3000 sebulan. Peninglah kepala KL nak bayar bank setiap bulan walaupun hutang kereta KL cuma katalah rm100000.

Dalam kes Singapore, jumlah rezab kepunyaan MAS, GIC dan TEMASEK jauh lebih besar drpd hutang negara mereka.

Banyaknya rezab simpanan Singapore cukup mengerunkan spekulator matawang tahun 1998 hingga mereka tak berani menyerang mata wang Sing dollar.

Kini selepas 18 tahun krisis ekonomi Asia:

Malaysia bawah TDM, PAK LAH dan kini Najib tak belajar apa2 atau tak pernah serik.

Mereka tak nampak ke bahawa bala besar sedang melanda rakyat akibat perbuatan mereka?

Buktinya ringgit semakin lemah, rasuah menjadi2, salah guna kuasa macam jadi kebanggaan, ekonomi semakin menguncup , pengganguran bertambah dan hutang negara berganda.

Selagi mental Melayu setakat taraf Kawan Lama selagi itulah ketua2 UMNO gemuk atas penderitaan org Melayu lain.

Michael said...

@Kawanlama ni kurang faham apa yg dia tulis. Ini masalah bila kita copy paste tanpa selidik. Yang lebih penting bukan jumlah hutang, tapi berapa peratus hutang itu dari luar negeri. Apa lagi bila Ringgit menurun: masa pinjam US$1 dulu dapat RM3.30 tapi bila nak bayar sekarang kena cari RM3.70, tak kira lagi bunga. Thailand, Philippines, Indonesia semuanya mempunyai hutang luar negeri yang jauh lebih rendah dari Malaysia - search & check Internet.

Paling menonjol Singapura, tidak ada hutang luar negeri langsung, zero foreign debt. Tapi macam mana dikata hutang negara tinggi? Penjelasan nya begini:

Public debt: 105.5% of GDP (2013 est.) 108.4% of GDP (2012 est.)
note: Singapore's public debt consists largely of Singapore Government Securities (SGS) issued to assist the Central Provident Fund (CPF), which administers Singapore's defined contribution pension fund; special issues of SGS are held by the CPF, and are non-tradable; the government has not borrowed to finance deficit expenditures since the 1980s; Singapore has no external public debt

Diatas penjelasan dari http://www.indexmundi.com/singapore/public_debt.html tapi boleh juga lihat Wikipedia dan banyak sumber2 lain, Google aja.

Sebab itu Singapura dapat rating tertinggi AAA oleh SEMUA ranting agencies - S&P, Moodys, Fitch, etc. Kita Malaysia cuma A- itu pun mungkin akan diturunkan tak lama lagi. Juga dana negara sovereign wealth fund mereka (GIC & Temasek) hampir US$600 billion. Kita Khazanah cuma US$40 billion.

Harap maklum.

Kawanlama said...

Terima kasih dan seronok dapat baca kupasan begini dari sdra....tahniah ye dan maaf lah atas tanggapan saya selama ini ingatkan sdra macam TinKosong TAPI berisi juga nampaknya ......isinya hanyalah ibarat biskut kering yg tak penuh yg membuatkan tun itu masih bunyi bising bila digoyangkan.

Kawanlama said...

.....maaf silap 'membuat tin bukan tun

Jurutera Meter said...

....Accordingly, the country’s relative position among its major ASEAN peers has deteriorated from one of the strongest credits to one of the weakest....

http://www.gbm.scotiabank.com/English/bns_econ/malaysia-execbriefing.pdf

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Sdr Michael.

Terima kasih banyak.

Banyak yg dapat saya pelajari.

Kawanlama said...


Hi En Micheal, terima kasih atas respon sdra. Cuma mungkin sdra tidak baca sepenuhnya dgn membuat tanggapan kononnya saya kurang faham apa yg saya sendiri tulis dan copy paste tanpa selidik....maaf ye saya bukan makhlok jenis begitu & tiada pun buat apa2 rumusan ke atas data2 tersebut.

Mungkin terkeliru bila tak dijelaskan maksud debts itu, ianya rujuk kpd government debts to GDP ye.

Data2 yg saya jelaskan semata2 hanya untuk menyangkal kenyataan umum sdra Umar bahawa ekonomi M'sia tidak seteruk mana yg dia ungkapkan iaitu "Kalau Najib terus berkuasa banyak asas kekuatan ekonomi negara akan roboh satu persatu."

Walau bagaimanapun jgn lah khuatir sangat bahawa our FedGov's share of external debts is small and manageable..

Mungkin sdra pun perlu juga ambilkira bukan hanya reserve held by Khazanah but Petronas as well for fair comparison ye.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj

Berita bekas hakim mahkamah tinggi syariah Ipoh didapati bersalah rasuah rm105000 dan di denda penjara 6 tahun serta denda rm210000 sangat memalu dan menggangu fikiran saya.

Berhadapan dgn habuan duit seseorang tu boleh hilang pertimbangan tak kira org tu org agamawan atau bukan.

Cuma saya tertanya2.

Kalau gejala rasuah dah merebak ke jabatan agama bagaimana pulak dijabatan lain.

Sukar untuk mempercayai rasuah tidak bermaharaja lela di jabatan polis, jab peguam negara , SPRM dan jabatan kehakiman.

Tibai jangan tak tibai. Baru berapa sangat kalau dibanding dgn jumlah yg di ngap Jho Low, NPC , kroni2 yg tibai AP dan syarikat razak baginda.

Nasib baik nak buat nykad dan pasport tak perlu rasuah.

Ketua2 UMNO membawa negara tersungkur.

wara said...

We know that the bugis idiot is running away from problems. What is more of concern is he does not seem to be running the country. The civil servants are dragging their feet because the idiot prefers foreign advisers and consultants. The idiot is in the job for the glamour.

Daniel Noor said...

As long as Nsjib is the PM..we will never know the real truth about 1MDB. But we all know that Jho Lo is the proxy of Najib.

ismailrosiah said...

Asslamulaikum Dato, Apakah malang nya kita ini satu2 kes timbul kini kes MARA yang melibatkan pembelian hartanah di australia melebihi harga pasaran apa ulasan dato. Pengurusi kata PM sudah setuju dengan pembelian tersebut...Saya tunggu ulasan dato. Tkasih wassalam,

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Bila org spt KL hanya pandai copy paste, tak pandai membuat rumusan sendiri drpt data yg dicopy paste dan tak nak mengaku pulak maka itu contoh bodoh sombong namanya.

Dalam konteks perbandingan rezab negara spt Singappore para ahli ekonomi hanya ambil kira rezab kepunyaan bank pusat Spore iaitu Monetary Authority of Singapore, tabung dana berdaulat mereka iaitu Temasek dan GIC sahaja.

Ahli ekonomi tak ambil kira dana Singapore Airlines dan lain2 dana atau rezab GLC milik kerajaan Spore.



Dalam konteks Malaysia yg diambil kira adalah rezab BNM dan rezab tabung berdaulat Khazanah Nasional dan kalau ada rezab IMDB.

Berapa rezabGLC spt petronas, Sime Darby, TNB, TELEKOM tidak releven.

Nanti KL mintak kita ambil kita ambil kira anggaran rezab minyak dan gas bawah bumi Msia pulak demi nak menang berbanding rezab Singapore.

Tak payahla KL nak buat fornula sendiri demi nak pertahan ketua2 UMNO tu.

Cermin saja diri terhadap:

1. Ringgit yg semakin lemah berbanding sing dollar sejak 1980.

2. Msia kalah kpd Spore dalam pelbagai indeks prestasi.....indeks rasuah, indeks produktiviti, grade credit rating agency, indeks kepercayaan warga bisnis dll.

3. Jumlah hutang dalam dan luar negara Msia yg jauh lebih besar berbanding Spore apa lagi kalau diukur berdasar per kapita penduduk.

Susah la kalau KL tulis sebab tunai tanggung jawab makan gaji bulanan.

Zed-85 said...

Saudara Kawanlama,

Komen saudara,

Ekonomi mereka adalah kecil tetapi lebih terbuka. Jumlah eksport dan import mereka jauh melebihi GPD mereka.

Komen Saya,

GDP adalah salah satu ukuran untuk saiz ekonomi sebuah negara. Disebabkan GDP Singapura sangat hampir sama dengan Malaysia maka size ekonomi Malaysia dan Singapura hampir sama walaupun sumber (resources) Singapura yang jauh lebih terbatas dari segi saiz penduduk, tanah dan sumber alam.

Bukan saya memuji Singapura tetapi perbandingan saudara dengan negara bermasalah seperti Indonesia dan Vietnam sebuah negara bekas komunis adalah tidak sesuai.

Mengapa kita tidak boleh bandingkan negara kita negara Korea umpamanya, adakah cuaca sejuk menyebabkan penduduknya lebih baik dan produktif?

Pada ketika ini, ramai rakyat Malaysia terutamanya dikalangan graduan orang muda menghadapi masalah ekonomi terutamanya untuk membeli rumah dan juga masalah kos sara hidup yang tinggi. Ini adalah nyata.

Masalah pendidikan juga menjadi satu isu semasa dan golongan tua adakah mereka akan mendapat rawatan yang lebih baik dengan budget kesihatan yang dikurangkan?

Komen saudara yang kita tidak perlu risau dengan ekonomi negara adalah tidak betul.

Kita perlukan kerajaan yang betul-betul bersungguh-sungguh dan berkemampuan bukan kerajaan yang 2nd rate.

Kejadian yang baru-baru ini berlaku di Australia yang melibatkan MARA. Kalaulah benar berlakunya "kickbacks" bukankah lebih baik sekiranya wang lebih kurng RM20 juta dapat disalurkan kepada beratus orang pelajar universiti terutamanya yang susah daripada lesap begitu sahaja.

PAC banyak melaporkan banyak kejadian di negara kita dimana duit rakyat digunakan untuk membeli dengan harga yang terlampau tinggi dan tidak munasabah.

Kawanlama said...

Terima kasih DAKJ,

Sdra Umar perlu terima hakikat bahawa perkara-perkara salahlaku begini dapat dikesan dan dibicarakan adalah hasil daripada sesuatu sistem yang baik dan berkesan.

Maka ini membuktikan sistem negara ini masih baik walaupun kononnya digambarkan ianya jauh tertinggal dgn sistem pemerintahan di Indon ketika ini.

Cuma saya hendak tanya sdra

Kenapa sistem pemerintahan alah demokrasi yang agak rendah di S'pore telah tetap menjanjikan satu kejayaan dan kesejahteraa S'pore?

A KADIR JASIN said...

1. Pembahas Ismailrosiah berkata: "Asslamulaikum Dato, Apakah malang nya kita ini satu2 kes timbul kini kes MARA yang melibatkan pembelian hartanah di australia melebihi harga pasaran apa ulasan dato. Pengurusi kata PM sudah setuju dengan pembelian tersebut...Saya tunggu ulasan dato. Tkasih wassalam,"

2. Yang saya khuatir ialah rasuah dan salah guna kuasa di kalangan ahli politik dan penjawat awam sudah menjadi "systemic" - berjangkitan, bernanah dan busuk. Lagi teruk kalau berlaku cerita bapa borek anak rintik. Kalau bos buat, tak kena tangkap dan jadi kaya raya, pasal apa aku tak boleh?

3. Inilah akibat bila orang politik dan penjawat awam bersekongkol - engkau garu belakang aku, aku garu belakang engkau. Engkau simpan rahsia aku, aku simpan rahsia engkau. Engkau sokong aku, engkau senang. Engkau tentang aku, engkau kena tendang.

4. Mara sejak sekian lama dijadikan "fiefdom" oleh sesipa saja yang dilantik pengerusi. Kalau baik perilaku orang itu maka baiklah Mara, kalau buruk, Allah saja yang tahu muslihat mereka.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

Zed-85 said...

Sallam Dato,

Konsep I help you, you help me. I scratch your back, you scratch mine.

Dekat Australia boleh ke?

Kalau you help me, I help you tapi tidak melibatkan duit orang lain, itu tak apa.

msh said...

Salam Dato.

Bila ikan busuk...dia bermula dari kepala.
Lekeh betul ketua2 Melayu Umno.

yana said...

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa Datuk AKJ.

Saya dapat rasakan keadaan kita sekarang seperti lumpuh tidak berdaya hanya suara (paralyzed and immobilised), jalan yang kita lalui kini bakal sama seperti di negara Afrika barat di mana demokrasinya lumpuh rakyatnya paling berduka apabila RASUAH serta SALAHGUNA KUASA di kalangan orang politik dan penjawat awam berleluasa bak penyakit yang menular secara sistemik. Pilihan di tangan rakyat pilihanraya diadakan tetapi pemimpin-pemimpin korup dan menyalahguna kuasa mereka tetap memegang tampuk kuasa. Pembangkang ada malah yang menolak kerajaan DSNajib dalam kalangan Umno BN juga sangat ketara tetapi TIADA DAYA bak menyalak kepada bukit kerana terlalu kebalnya kerajaan Najib ini.

Semoga Ramadhan ini Datuk doa rakyat Malaysia yang dizalimi didengar oleh Allah swt. Semoga di hujung perjuangan terdapat sinar baharu.

Terima kasih Datuk A. Kadir Jasin. Selamat bersahur dan berpuasa esok. Semoga diberi kekuatan meneruskan perjuangan yang murni.

madd deng said...

Akuilah...walaupun pahit ...najib telah GAGAL....
Seluruh Malaysia malah dunia memperkatakan kudis yang sedang melarat hampir menjadi pekong ini....
Akuilah....sekiranya tidak benar kenapa cerdik pandai dalam dan luar negara sedan hangat memperkatakannya???
Yang masih tak nak akui atau terpaksa tidak mau akui kegagalan ini adalah konco -konco Najib yang masih berkepentingan.....
Saya takda fakta nak kemukakan lagi ...kerana fakta2 penting semuanya sudah di tangan Tun....
Just wait and see what's the end of these true lies...

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

1. Sejak merdeka tak habis2 kita mendengar serta menghitung pengkhiatan ketua2 UMNO dan atau kroni mereka terhadap bangsa Melayu khususnya dan rakyat Msia amnya.

Drpd kes rasuah, salah guna kuasa, pecah amanah, kickbacks, perjanjian berat sebelah yg bodoh2 hingga merugi negara, penjualan permit atau projek dll. Sebut saja apa yg tiada di Msia ni.

2. Sejak dua hari ni adakah Najib dan yg tersayang sudah boleh tidur lena?

Dengan tiba2 MAP cuba mengambarkan bahawa dengan tertangkapnya Justo iaitu bekas pengarah PETROSAUDI oleh polis Thailand atas alasan disyakki cuba mengugut bekas majikannya dengan mengantar atau membocor maklumat kpd Sarawak Report tentang penglibatan Petrosaudi/ IMDB/ Jho Lo/ dll maka MAP melalui penangkapan ini seolah2 mahu membersihkan IMDB dll tu dari sebarang salah laku menghilangkan wang rakyat berbillion rgt?

Kalau JUSTO benar2 peras ugut biarlah mahkamah Thailand / Saudi yg tentukan hukumannya.

Kalaupun dia peras ugut bekas majikannya tak bermakna maklumat yg beliau bocorkan pd Sarawak Report tu palsu atau fitnah?

Hujah seterusnya sejak bila pulak membocorkan kejadian jahat dalam masyarakat termasuk masyarakat perniagaan langsung digam sebagai kesalahan?

Menteri Dalam Negeri, si Zahid pulak dengan cepat dan cekap terus memberi amaran kpd akhbar the Edge yg lantang melapor berita pelarian atau pencurian wang rakyat oleh GST dalam IMDB, bahawa permit penerbitan mereka boleh ditarik balik.

3. Penangkapan Justo sangat menarik untuk kita ikuti perkembangannya.

Yg pasti dosa2 ketua UMNO terutama sejak zaman TDM banyak bukan setakat merugi tetapi boleh melingkup Melayu.

Contohnya apabila MARA ada bangunan di Australia.

Ada kemungkinan lembu2 akan ditempatkan di bangunan tersebut bila buat masa ini MARA bawah Najib dah tiada cukup peruntukan taja pelajar2 Melayu belajar luar negara.

Apa nak susah. Kalau ditakdir bangunan2 tu terpaksa dijual bukan menteri atau pengerusi MARA yg rugi.

Malah melalui skim2 spt modus operandi IMDB maka ada segelintir org akan untung dalam bentuk kickbacks.

Melayu tak pernah mahu belajar dari pengalaman.

Dalam pada itu rezab BNM dan ringgit semakin hancur.

ismailrosiah said...

Assalamulaikum Dato. Rosak ekonomi kerana di urus oleh orang yang tidak cekap ataupun tidak faham tentang pelaburan yang akhir jahanam ekonomi kerana tangan2 kotor ada di belakang nya atau di sebalik selimut orang yang sedang tidur lena.
Ingatkah dahulu ada agensi penarafan yang meramalkan saham felda global venture akan melambong tinggi harga nya namun ada NGO yang berkait dengan anak2 peneroka felda beranggapan saham tersebut akan jatuh teruk jadi analisa siapa yang tepat disini????? bila kita bersuara hanya pendapat mereka sahaja yang betul dan pandangan kita tolak masuk tong sampah dan akibat nya seluruh rakyat yang merasai kesan dari salah urus pelaburan atau kewangan.
Rakyat malaysia masih berpendapat ekonomi masih baik kerana masih boleh makan dan minum tapi sampai bila kerajaan boleh bagi BRIM dan sampai bila pula kita boleh ambil harta di bukit yang akhir nya akan runtuh kerana hari2 kena tarah bila runtuh kesan nya kepada semua pihak tak kira di desa dan di kota semuanya akan merasa kesan nya...kita ada umur panjang akan melihat semua ini....Kerajaan perlu bertindak untuk mengatasi perkara2 yang tidak sepatut nya berlaku seperti pelbauran hartanah oleh MARA diluar negara apa faedah nya yang boleh dapat dari pelabuaran yang tak wajar itu. SEKIAN DATO WASSALAM...SELAMAT BERPUASA

Othaman Ahmad said...

1mdb adalah inisiatif Najib menciplak gaya pemerintah Spore berurus niaga dalam bidang hartanah melalui sykt Temasek Holdingsnya. Mereka mempunyai rezab simpanan yg amat teguh untuk menjalankan perniagaan. 1mdb pula bermodalkan keciput (RM1 juta saja) tapi bernafsu besar untuk terlibat dalam perniagaan ribuan juta. Ibarat modal 1 ringgit tapi ada hati nak berniaga ribuan ringgit. Akibatnya 1mdb terjebak dgn dosa penipuan, pembohongan & bunga riba tinggi hasil persekongkolan dgn yahudi Goldman Sachs & pegawai2 tak beramanah.

Kawanlama said...

Terima kasih sdra Zed atas komen di atas.

Perbandingan data ekonomi itu adalah satu keadaan ekonomi yang sangat relative dan subjektif.

Saya pilih asean kerana mereka adalah jiran-jiran kita yang mana terdapat sebuah market ekonomi antara terbaik di dunia dan ekonomi bersaiz sederhana dan besar sedang membangun.

Saya belum jumpa lagi dalam dunia ini seseebuah kerajaan yang tidak bersungguh-sungguh dalam membangunkan ekonomi masing, hanya tahap kemampuan sahaja yang boleh dipersoalkan. Kelas 1, atau 2 atau 3 itu tidak penting. Kita hanya perlu sejahtera dengan tidak perlu menjadi yang terbaik.

Saya sentiasa bersyukur dan menghargai dengan apa yang dikecapi oleh negara ini sehingga kini.

wara said...

Najib is the worst PM since 57. What has he done to make Malaysia proud? What has he done to make the Malays proud? NOTHING.

Rawa Lanun-Bahasa said...

The Scribe
Salaams


Honorable Death
(grant me that yaillahi rabbi)

Maka biarlah Tun Mahathir rajin bertahajjud dan lakukan solat hajat.
Wawasan2020 kita ialah orang Melayu berilmu beriman dan bertaqwa adalah cara faham kita.

Alhamdulillah Dewa Yang Maha Esa beri kita kerja mulia agar bersabar ingat memperingati kaum tentang Halal dan Haram.
Kalau mati - mati syahid.

Tolong kirim salaam kita kepada Tun Mahathir dan tentera beliau yang kecil bilangan nya. Kita faham The Scribe - Perjuangan belum selesai.
Tuhan Al-Ghaalib berserta kita.


Saalam Ramadhan.

azman said...

Assalamualaikum wbt pak Kadir..

Pak Kadir yang budiman,

Telah begitu lama tak menulis, bergetar jari jemari manaip huruf demi huruf, untuk dijadikan ayat yang boleh difahami & tidak pula melukakan hati sesiapa yang membacanya terutama dihari&bulan baik ini,terutama kpd sdr. Umar Abdul Aziz.

Kata pepatah "Jika bangkai gajah tak dpt ditutup dengan nyiru", membawa maksud, walaubagaimana pon kita cuba menghidarkan(menyorokkan) sesuatu yang tidak baik itu dari pengetahuan orang, tetapi tetap akan diketahui juga akhirnya.

Tetapi keadaan telah menjadi sebaliknya pula, sepatutnya bangkai yang semestinya busuk,& berbau hanyir, nampaknya telah mengeluarkan bau yang berlainan pula.

Mohon pencerahan dari Umar Abdul Aziz, apa pula perancangan yang tidak mengena sehinggakan bau bangkai yang sepatutnya busuk dan hanyir itu tidak begitu busuk baunya?.

Adakah kerana begitu bersungguhnya orang yang difitnah itu untuk mengabui mata kita atau oleh kerana Allah tidak meredoinya dari berlaku?.

Kawanlama said...

Hebat sdra Umar ini dan tahniah atas kepercayaan sdra kepada sistem pengadilan dan kehakiman di Siam dan Saudi tapi tidak negara sendiri.

Kalau dalam negara ini perbicaraan dan jatuh hukum boleh dibuat di talian internet saje sudah cukup...

Itu nama sifat hipokrit ye

ORANGUTAN PENANG said...

TOK TOK

Terima kasih la dok perjuangkan kebenaran. Tah berapa billion terselamat hasil usaha menentang pemimpinan yang gila.

Orang gila ni Tok depa kebai undang undang.Tak solat pun tak berdosa.Dah gila nak buat camna.

Kampung saya dulu ada sorang gila yg pi mai pi mai tang tu.Orang hantaq pi hospital tak makan ubat.Dia ok konon.

Almaklumlah dia dulu pelajar perubatan.Last last saya dengaq kerta langgaq dalam keadaan tanpa sehelai benang.

Harapan dari jadi doktor tapi meninggal dalam keadaan menyedihkan. legasi yang sama akan di alami NAJIB RAZAK.

MUNGKIN CARA YANG GILA SAJA UBATNYA.

Kawanlama said...

Kalau JUSTO benar2 peras ugut biarlah mahkamah Thailand / Saudi yg tentukan hukumannya.....itu lah ksta2 sdra Umar yang jelas berpilih dalam membuat rumusan.

Minta isu ditangguh hingga mahkamah putuskan, tapi orang lain boleh gunakan modal dan bukti air liur saje....itu nama prinsip tahi kucing

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Cerita lain kali. Berdasarkan perbuatan ketua2 UMNO sejak TDM hingga Najib.

1. Kalau anda mencuri duit rakyat tapi anda ada bukti tolong sedekah atau buat masjid atau sumbang tabung UMNO, anda ada peluang besar terlepas daripada meringkuk dalam penjara.

2. Jika anda ketua UMNO yg terkenal cium tangan presiden dan maam besar anda agak bebas buat kerja curi wang negara. Dan kalau diketahwi umum, anda hanya cari jalan buat damage control dan cuba pulangkan balik wang berkenaan. Anda akan selamat drpd polis dan SPRM.

Ini yg saya faham drpd kes IMDB.

Setelah kes IMDB pecah barulah mereka2 berkenaan cari jalan nak pulangkan balik duit berkenaan.

Itulah budaya busuk penimpin Msia.

3. Betullah ujud budaya awak tolong saya, saya akan tolong awak di dalam pentadbiran Najib.

Buktinya bila Najib kata pegawai Mara yg terpalit boleh terus bertugas selagi tak di dapati bersalah.

Soalnya bila nak bersalah kalau dok asyik dok cium tangan PM.

Bila nak bersalah kalau polis dan SPRM sibuk dgn urusan ikan bilis.

Tentulah berbeza jika kita ada PM yg bersih dan berani beri amaran berbunyi " saya tidak akan lindungi sebarang kejadian salah laku. Setiap pegawai yg di ragui akan digantung tugas hingga siasiatan selesai"

Najib ada berani ka?

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Najib kata kalau tol tak dinaik maka kerajaan terpaksa naikkan cukai untuk bantu kerajaan memenuhi tanggungjawab kerajaan dalam perjanjian dgn syarikat tol.

Rakyat cerdik akan kata:

1. Inilah padahnya bila kerajaan zalim aka hampas UBN buat perjanjian berat sebelah yg menguntungkan syarikat tol dan mungkin individu UBN tertentu hingga nemdera rakyat berterusan.

2. Agaknya inilah definasi baru dalam kamus dewan bahasa tentang motto Najib " rakyat didahulukan "

3. Kalau pun kesilapan buat perjanjian bodoh2 dengan syarikat tol tu bermula zaman TDM, demi kebaikan rakyat inilah masa sesuai untuk pahlawan bugis perbetulkan kesilapan TDM satu persatu.


Ini boleh di buat dgn mengambil alih sykt tol dan seterusnya membatal atau mengurangkan kadar tol. Bukan menaikkan.


Barulah ada sebab kukuh nak sokong Najib.

Mereka dalam UBN ni bongok ke apa?

Kenaikkan tol bukan terhenti disitu sahaja. Brg lain turut akan naki harga.

Mentang2la rakyat Msia tak reti berdemo!!!

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Pemimpin pembangkang Tony Phua berkata polis Msia patut malu dgn ketangkasan polis Australia menyiasat aduan ada salah guna wang MARA dalam pembelian hostel pelajar di Melbourne.

Tony harus faham polis Australia mana ada masaalah nak jaga di mana mat Indon dan Bangla bekera haram dan bila mereka dpt gaji.

Tony juga kena tahu bahawa polis Australia mana ada tanggungjawab pantau pelacur2 luar negara yg datang berbondong2 dgn visa pelancung.

Polis Australia mana ada masaalah terpaksa menghendap pemimpin pembangkang di sana kalau2 mereka meliwat atau berzina.

Polis Australia mana ada masaalah berhadapan dgn tindakan mahkamah oleh bekas anggota polis sendiri atas dakwaan fitnah dan pendakwaan berniat jahat.

Polis Australia mana ada kena arah kawal 24 jam pergerakan dan ceramah pembangkang.

Tapi Tony Phua jangan lupa ada perkara2 polis dan kehakiman Australia lembab dan kalah teruk bila dibanding dgn kecekapan Msia.

Polis Australia boleh ke secepat kilat tangkap pemimpin pembangkang bila ada saja aduan di buat oleh pemimpin kerajaan mereka.

Mahkamah Rayuan Australia cekap ke hingga boleh hukum ketua pembangkang mereka sodomi dalam masa satu hari?

Orang Kampung said...

Agak jenuh kita bercerita tentang fakta rdan angka. Saya ingin berkongsi cerita tentang sunnatullah . Allah mencipta burung gagak dan burung ereng, orang utara panggil eghiang, orang kampung saya panggil egheng.

Ereng sejenis burung bersaiz agak besar , lebih besar daripada angsa . Mereka ada ketua . Biasanya leher dan paruh warna merah dan sedikit botak. Saya begitulah. Saya hanya selalu lihat kumpulan binatang ini sekitar tahun 1960 an. Di kampung saya pada ketika itu burung ereng sering kelihatan . Mereka suka makan bangkai . Tapi jenis besar besar seperti kerbau dan lembu. Ayam dan itik bukan pilihan mereka , malah kambing . Saya belum tenguk lagi mereka makan bangkai ayam dan itik . Di kampung saya pada zaman itu ada sebatang pokok yang paling besar dan paling tinggi , namanya mengikut panggilan orang tua tua kampung saya pokok dasar. Pokok ini menjadi tempat singgah burung burung ereng ini . Ada juga orang kampung saya ada senapang tapi tak pernah saya tenguk mereka tembak . Mungkin agaknya kerana berkedudukan tinggi .

Berbeza dengan gagak . Gagak dari jenis kecil walaupun perangai mereka sama , suka makan bangkai. Tapi bangkai jenis kecil . Tidak seperti ereng. Namun agak malang bagi gagak mereka sering jadi mangsa tembak . Jika tak silap ada negeri di negara yang pernah buat operasi tembak gagak . Mungkin mereka dari kumpulan yang setanding dengan ereng meskipun berkongsi tabiat sama . Inilah barangkali apa yang dipanggil sunnatullah dalam ciptaan makhluk Nya . Sesungguhnya Allah mencipta makhluk Nya tidak sesia. Wallahualam.

vasantha said...

Dear Dato,
It is time,we say no to nepotism. Did she really merit the post of Govenor of BNM or her illustrious parents had paved the way to this hallowed position. Minta maaf jika saya silap. We need public servants to serve without fear. Taking "a holier then thou attitude" is not going to solve things.Civil servants can-strive to give their best to the public without meandering to the narrow minded agenda of their political masters.
Service above self should the priority. Daripada asyik tengok kekurangan orang lain, cerminkan diri sendiri. Semalam saya di sebuah pejabat pos di Kuala Lumpur. Senyum juga saya melihat pakaian seorang wanita melayu di situ. Beliau pakai tudung,bermekap beberapa lapis dan seluar yang sangat ketat. Memang menjolok mata. Her dressing left nothing to the imagination.
The prophet himself was known to tegur his wife Aishah if he felt that if she had erred somewhere. Thus let all the muslim men guide their wives to dress apropriately. Only then, can they set the country right. Minta maaf ye jika menyinggung perasaan sesiapa.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).