Tuesday, June 16, 2015

Pakatan Rakyat Is “Dead” Says DAP



A Kadir Jasin

THE national opposition coalition is in disarray following the DAP’s declaration today that “Pakatan Rakyat ceases to exist”.


[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]

In a statement, DAP secretary-general Lim Guan Eng said: “The DAP central executive committee accepts the PAS Muktamar’s motion severing ties with DAP and effectively, that Pakatan Rakyat ceases to exist.”

Lim Guan Eng: Pakatan Rakyat is dead
He blamed PAS President Abdul Hadi Awang for the death of the coalition, saying that  Abdul Hadi’s recent actions as well as the party’s general assembly’s decision to sever ties with DAP meant that PR’s Common Policy Framework (CPF) has broken down.

The Penang Chief Minister and Bagan Member of Parliament said the DAP would work with and all other forces that aspire to see an end to UMNO/Barisan Nasional’s rule and  to reshape and realign Malaysian politics with the aim of capturing Putrajaya for the people.

Abdul Hadi is blamed for death of PR
Meanwhile the PKR political bureau would meet tonight to discuss its position and future of the opposition cooperation following DAP’s declaration, its secretary-general Rafizi Ramli told Malay Mail Online.

The DAP’s stance makes the position of the PKR as a go-between awkward and difficult, especially in the absence of its de facto leader, Anwar Ibrahim.

The future of the coalition depends very much on the ability of the Parliamentary Opposition Leader, Dr Wan Azizah Wan Ismail, to negotiate a truce between the DAP and PAS.  

Although the opposition state governments of Selangor and Penang are not in eminent danger of collapsing, the situation Selangor is complicated and possibly dicey.

Can Dr Wan Azizah stop the break-up?
The three coalition parties – the PKR, the DAP and PAS – are almost equal in assembly membership. The PKR has 14 while the DAP and PAS have 15 each. The Barisan Nasional occupies the remaining 12.

The PKR leads the state by providing the Menteri Besar (Mohd Azmin Ali). If either PAS or DAP pulls out, the remaining two parties will have 28 seat in the 56-member house to form a minority government.

The BN may be tempted to test its luck to provoking further rift between the DAP and PAS with the hope of seizing power. The most possible ally in any attempt by Umno is the Ulama-led PAS. But that will give them only 27 seats, unless they could buy the loyalty of at least two PKR assemblymen.

On the other hand, the PKR, the DAP and PAS may still stay together as strange bedfellow sans the PR umbrella, back to what they were before the 2008 general election. The PR came into being as formal coalition only following the big win in 2008.

In Penang where the DAP leads, the government is secure as PAS has only one seat. The DAP has 19 and PKR 10 in the 40-seat assembly.

40 comments:

Seri Nara al-Diraja said...

Terkubur juga delegasi pakatan rakyat.. alhamdulliah..

msh said...

Salam Dato.

Seperti yg dijangka.

Cuma ....Umno yg tidak tahu menangguk diair keruh.
Dimana Noh Omar... Pengerusi Umno Selangor?

Dia tidak nampakah peluang keemasan ini?

Nak harap Pengerusi Parti...tak payah cakaplah....tengah sibuk nak selamat diri dgn skandal 1MDB dan kedudukan diri....entah masih atau tidak sbgai Presiden atau PM.


hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam dato,


A good news for a (lousy) PM. He can choose to become mediocre also now because
he is `the strongest' for a while...


Pakatan is dead.

BN is almost dead.

The citizens are no better..the price of good and services,taxes,almost certain no wage increment, children's college expenses, children's marriage expenses (for some people), house and car loan and related services( lucky enough if interest stays the same for the next 2-3 years) and etc...these will `turn on' people anger,some will died angry,some will get angrier,and some becomes too angry and can become `crazy' .


With this types of `angry politicians' and `very angry peoples', i find that the setting is similar to those in the middle east for the last 3-4 years.



Sooner or later, if this trend proceeds, some `angry people or nuts' will spark domestic unrest somewhere, and leading to domestic violence..


And if that happens, it will be `blessing in disguise' for the present PM...`mageran2' can be called for. And the rest is history.


I am very worried about that possible `sparks' coming from from those ` super religious' lots aka `superpious' aka fanatic nuts that will take the opportunity...


Ya allah, selamatkan lah negara kami. Amiiin.



Abu Bakar Ab Rahman

RAWA LANUN-BAHASA said...

Datuk AKadir Jasin
Salaams

Malay Politics - A New Chapter
(the further erosion of the old malay budaya)


Since PRU14 is not due till 2018 unless Presiden UMNO would want to have a snap election it would be safe to test the new arrangement between the DAP, PKR and PAS.
Would PAS has what it takes to be is the new king maker?
Would the non-Malays now have less trust in the Malays?
Would there be further developments in PAS?

How things turn out in the DUN Selangor would be interesting to watch and hopefully the healthy awareness for more autonomy for the states would be stirred and demanded from the Federal Government. Why should only Sarawak be granted more autonomy?

The questonable decisions by 1MDB and dubious actions undertaken by Presiden UMNO as Minister of Finance in developing the Shariah compliant economics and finance is a very good reason for those states wishing for more transparent and pragmatic halal toyibban muamalat model to compliment their Syariah Courts.

Alhamdulillah the wonderful month of Ramadhan al-Mubarak is here.
I wish you and all Muslims Good Health and Selamat Berpuasa Sebulan Ramadhan. Amiin.

Salam Hormat.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Saya teringat salah seorang orang kuat dalam muktamar PAS megatakan PAS mahu bercerai dengan DAP tapi mahu tinggal satu rumah.

Ini tak betul.

Kalau diikutkan hukum hudud, kalau bukan lagi suami isteri, zina dihukum sebat.

Ada juga anggota pakatan yang mengatakan sudah cerai talak 3 terus.

Saya setuju dengan DAP kerana muktamar dalam PAS adalah dewan yang paling tinggi dan keputusan adalah muktamad.

Pada pandangan saya, PAS berhelah kerana sekiranya tidak lagi dalam Pakatan maka hilanglah "leverage" untuk mendapatkan kuasa. Setakat ini, setahu saya, hukum hudud masih lagi belum disenaraikan untuk dibahas dalam Parlimen.

Tindakan DAP untuk mempercepatkan "alignment" dengan rakan pakatan yang ada dan baru adalah tindakan yang wajar untuk menyiapkan diri untuk PRU 14.

BN juga perlu "alignment" kerana agak carca-marba ketika ini.

Kita akan dapat lihat samada BN atau pembangkang yang mana dapat bersiap sedia untuk PRU14.

Widyan Widyorini said...

I am very sure UMNO played a role in this breakup. UMNO is actually on a life supporting machine. The Rakyat has totally lost confident with Najib and the chances of UMNO/BN losing in the next GE is becoming a reality. So on the quiet UMNO is making a deal with Hadi and to get PAS become a coalition in BN.

Only this way can BN win the next GE but the status of UMNO is still in question as the Rakyat not only have lost confident with Najib but in reality hate him for being a coward.

A real leader cannot be a coward. No point of claiming to be a Pahlawan but afraid to face a 90 year old man who cares so much for this beloved country.

The Rakyat does not want Najib to be the PM. This is the real truth. Najib has to accept and resign NOW.

This is my feeling why PR is broken up.

PKR does not actually represent a big Malay support but PAS is.

RD. said...

Salam Dato AKJ.

I'm glad they don't blame UMNO this time, like they usually did.

I think its stupid of Guan Eng, blaming Hj. Hadi for the "death of the coalition" when it was him that first severed ties with PAS' President but unashamedly, still wants to work with the party.

Maybe the DAP is bold enough to severe ties with PAS' President because PASMA could take on the role of PAS. There are even rumors that PASMA is financed by DAP.

Anyway, Dr.M was right.
If Pakatan were to win GE14, Malaysia would be in danger of anarchy. There is no way, PAS and DAP can work together. Their political ideologies are totally different in nature, form and substance. One Party wants to set-up an Islamic State while the other have been known to campaign; 'Vote against BN is a vote for Jesus'. Not surprising though. DAP's politician are made up of mainly Evangelist.
This is sure recipe for disaster.

BN concept would still be the best option if not because of the 1MDB fiasco.

Din Klang said...

din melaka aka omar
sila bagi pencerahan sikit

JMS said...

DAKJ,

The last thing that both the DAP and PKR may want to see is for BN to be back in power in Selangor and Penang. They will exhaust all avenues to ensure that the present status quo remains despite PAS-DAP divorce.

With a combination of 29 seats between DAP and PKR out of 40 in the Penang State Assembly, BN can only fantasies to wrest power from them.

In Selangor, even if PAS decides to be friendly with UMNO with a view to kicking out DAP and PKR, it will be a strategy in futility. I strongly believe the two PAS renegades who had been suspended by their party will be on the side of DAP and PKR. Noh Omar, Head of UMNO Selangor can continue to have wet dreams.

BTW, the outcome of tonight's PKR meeting is very much being awaited.

msh said...

Salam Dato.

"PR berpecah kerana Hadi"....Itu yg LGE kata.

Bagi LGE..Hadi yg punca masalah dan semua kerana Hadi.

Dia dgn bapa dia serupa saja....menyalahkan org saja.
Itu 'speciality' mereka....pandai sekali mencari alasan atau sebab.

Dulu...apa saja yg tidak betul pasal Dap...Umno yg jadi sasaran....semua salah Umno.

Bila Dap main ikut suka dan 'mempermainkan' ahli dlm pilihan CEC dan ROC bertindak....ROC pula yg dipersalahkan....tidak cukup dgn itu...Umno pun diheret sama dan dipersalahkan.

Tidak pernahkah GE bertanya diri sendiri atau buat post-mortem pd apa2 isu besar yg melibatkan Dap sama ada sikap ...cara...kelakuan.....arahan dsb yg berpunca dari diri dia sendiri?

Kira dia 'perfect'...Parti dia semua betul....Kini Parti sekutu terutama Pas dan Hadi.. sudah tidak betul belaka.

Kalau Pas atau Hadi mengikut cara dan kehendak dia dan Dap...semua pasti ok nmpaknya.

Agaknya Sabu....Phahrolrazi serta Pasma tentu ok buat seketika ini....kerana menyokong atau mengikut cara dia.....tetapi sy percaya mereka ini dgn sekejap sahaja akan jadi busuk jika enggan .....seperti yg terjadi pd Tengku Aziz.

Itulah GE....dia sahaja yg 'perfect' ...ada apa2 isu....salahkan org lain.

CERMINLAH DIRI DULU....JGN ASYIK MENYALAHKAN ORG.

raja2u said...

Assalamualaikum,
YBhg Dato' dan pembahas yang saya hormati.Apa yang berlaku amat menarik. Setelah membuat serangan bertubu-tubi terhadap Presiden PAS, DAP gagal mendapat reaksi yang membolehkan PAS diminta keluar dari Pakatan.Ini adalah satu strategy yang akhirnya DAP menyatakan Pakatan sudah berkubur kerana tidak boleh berbuat apa-apa bagi mengeluarkan PAS dari Pakatan. Sekarang ini terserahlah kepada kebijaksanaan PKR samada terus mengekalkan kewujudan Pakatan bersama PAS atau menwujudkan kumpulan baru seperti yand dicadang DAP.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategic Vision,
Petaling Jaya.

awang batu burok said...

Salam Ramadhan Al Mubarak,

Inilah masaalahnya kalau Presiden PAS malas hadhir mesyuarat Majlis Presiden PR...

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj

1. Bila ulamak PAS umum bahawa HUDUD lebih penting drpd tawan Putrajaya maka sebaiknya PAS jangan lagi jagi parti politik. Tapi jadi badan dakwah.

2. Bila ulamak PAS anggap mereka sudah sangat kuat kerana ada kerajaan Kelantan dan 15 kerusi DUN Selangor maka terserlahlah besar kepala mereka. Mereka juga manusia biasa bukan malaikat.

Kalau mereka cermin diri mereka tentu sedar bahawa mereka tak mungkin menang 15 kerusi di Selangor tanpa 90% undi Cina.

3. Saya masih boleh terima kalau ada satu dua ulamak syok sendiri dalam PAS hingga mereka menjadi tak rasional. Malangnya hampir semua ulamak sudah seiya sekata dgn Hadi. Mereka lupa diri hingga melupakan jasa kaum Cina yg 90% memberi undi kpd mereka. Hilang hormat saya pada mereka.

4. Sungguh keliru diri ini. Dulu saya fikir perbuatan bongkak, sombong dan takabbur ni cuma milik ketua2 UMNO sahaja sebab mereka mana tahu halal haram.

5. Cara Hadi dan geng2nya menolak mereka yg dicop bukan ulamak dalam PAS sangat mengerunkan.

Kalau bukan kerana jasa ahli PAS bukan berkopiah ni berjaya meyakinkan bukan Islam menyokong PAS , tak mungkin PAS menang besar dalam PRU 12/13.

6. Lebih menghairankan Hadi tolak pemimpin PAS bukan ulamak tetapi pada masa sama Hadi mula mesra dgn geng songkok tinggi UMNO. Hadi jangan lupa kalau setakat nak baca doa , ustaz2 dalam UMNO pun dah berlebih.

7. Kalau apa2 berlaku dgn kerajaan Selangor, saya yakin Sultan akan walk the talk iaitu membenarkan PRU Negeri secara mengejut. Biar rakyat putuskan siapa yg patut jadi krrajaan di Selangor.

Inilah masa terbaik buat Sultan menghakis persepsi bahawa beliau mesra UBN.

Tak sabar rasanya nak lihat kekalahan teruk golongan sombong dan tak berpijak di bumi nyata dalam PAS.

Hadi lupa kalau dia dah letih melawan UBN, Allah akan lahirkan generasi baru untuk tentang kerajaan yg zalim.

Betul sungguh kata Zed-85 bahawa Hudud PAS dah jadi alat politik golongan ular dalam semak.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Perkembangan yang terbaru Dato' Nazir Razak hendak buat parti politik yang baru.

Semakin meriahlah suasana politik tanahair.

Dato Saifuddin Abdullah dijangka terlibat. Beliau adalah golongan melayu moderate.

Dengan adanya parti politik baru, kemungkinan serpihan golongan yang tidak puas hati dengan UMNO dan PAS berhijrah kepada parti baru dan PASMA.

Saya rasa ini perkembangan yang baik untuk membetulkan kemelut politik yang sedia ada.

Rakyat yang akan menentukan pilihan yang paling baik untuk masadepan negara sesuai dengan prinsip demokrasi.

A KADIR JASIN said...

1.Saya setuju dengan pembahas Umar Abdul Aziz bahawa “bila ulamak PAS umum bahawa HUDUD lebih penting drpd tawan Putrajaya maka sebaiknya PAS jangan lagi jagi parti politik. Tapi jadi badan dakwah.”

2. Saya kenal PAS sejak kanak-kanak lagi. Keluarga besar Penghulu Tahir pecah dua – sebahagian kecil Umno dan selebihnya PAS. Kini boleh dikatakan semuanya PAS. Saya kenal Allahyarham Asri Muda dan Allahyarham Fadzil Noor berbau bacang. Mereka adalah pemimpin PAS yang berfikir terbuka. Begitu juga Yusof Rawa yang pernah jadi MP kampung saya.

3. PAS sebenarnya amat sukar keluar dari bawah tempurung ortodoksinya, lebih-lebih lagi sekarang bila makin ramai agamawan muda yang tidak semestinya ulama berebut-rebut menjadi ketua dan wira PAS.

4.Mereka ini bukanlah dalam sangat pengetahuan agama dan pengalaman berpolitik pun cetek tetapi dilonjakkan kerana mereka dari dinasti PAS. Mereka curiga terhadap golongan umara yang lebih anjal dan pandai bergaul.

5. Dengan penyingkiran golongan profesional (umara) maka jadilah PAS parti dakwah. Itu pun bukan dakwah fardu kifayah yang menyeluruh tetapi dakwah hudud saja. Kalau kita lihat dalam DUN dan Parlimen, agamawan PAS lebih banyak berdiam diri atau tanya soalan mengenai bola. Mereka tidak ada ilmu untuk bertanya dan menjawab isu-isu politik, ekonomi dan pentadbiran.

6. Elok jugalah PAS tidak lagi diterima oleh Pakatan Rakyat atau PAS keluar PR. Kalau PAS dengan kepemimpinan baru yang dibolot oleh agamawan terus berada dalam PR, PAS mungkin diperalatkan oleh PKR dan DAP yang lebih fokus mengenai politik, ekonomi dan pentadbiran.

7. Debater Abu Bakar Ab Rahman aka Hazleezaition, among other things, said; “A good news for a (lousy) PM. He can choose to become mediocre also now because he is `the strongest' for a while...Pakatan is dead. BN is almost dead. The citizens are no better..the price of good and services,taxes,almost certain no wage increment, children's college expenses, children's marriage expenses (for some people), house and car loan and related services( lucky enough if interest stays the same for the next 2-3 years) and etc...these will `turn on' people anger,some will died angry,some will get angrier,and some becomes too angry and can become `crazy' .”

8. At last the PM admitted that Malaysia is facing economic uncertainties. He said Malaysian economy had its strengths but the country faces “several headwinds on the domestic front”. He said household debt remained high at 87.6% of gross domestic product.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

safiai saad said...

Salam Sdr Kadir,the so called pakatan Rakyat is not the viable alternative to Barisan national. Yes people are tired and fed up of BN, but the contemptious behavior of the pakatan leaders are inherently unacceptable.

Look at "Allah" issue per say , it clearly demonstrates it's lack of knowledge and sensitivities of the whole matter. Even Allah become the instrument for political gain. Then what?,Are we are going to fight to oversome thing that has settled thousand of years ago.

Let look at the economic cakes, how do we distribute it equitably.By marginalise the majority Malays under the pretext of meritocracy and human right surely it become the seed of future unstability.

As Sdr Kadir mentioned in his article, there would be political allignment which I hope it is not done at the detrimental of The Malay and Islam.Some thing that has been agreed upon by our forefathers should be strengthened.
Short of that legitimate expectation will invite serious
repercussion.

The new political game are inevitable but it must operates within those constitution framework.Even the BN are no more politically viable,and acceptable by the population at large.
Severe erosion of government confidence, corruption,inefficient bloated civil service, low productivity,has resulted it distortion of our political economy. Unemployment, lack of feasible housing,high crime rate,high cost of living has gone without nobody have clue to solve it.

The missing MH370,due to "orang dalam", missing malaysian oiltanker due to "orang dalam",the Sabah kidnapping at semporna and lahad datu due to "orang dalam", and with the same reasoning BN will lose its power due to "orang Dalam"

Come on our Malaysian leaders. look at your performance, are you happy with it. Yet you still have the gut to advice other countries using the expensive jet how to govern theirs.Please put all your effort and take a bold decision.BRIM are most welcome but it is is not most and exhaustive method to solve the current malaysian predicament.

May Allah blessed Malaysian in this month of Ramadan Almubarak. I rest my case sdr Kadir, wishing you all the best in this holy month of Ramaddan. Selamat berpuasa.

azhar said...

salam Dakj

realitinya PKR,PAS,DAP mempunyai dasar /ideologi/matlamat yang berbeza.

sekadar pakat-pakat sekejap dengan matlamat tertentu mungkin boleh tetapi untuk pakat-pakat untuk masa yang lama memang tak boleh.akan banyak menimbulkan masalah.

cara kesepakatan cara BN masih terbaik,lebih harmoni.

tebing tinggi said...

Knowing their games well ,their seriousness is very much questionable .

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Saya menganggap adalah penting di Malaysia ini ada parti pembangkang yang kuat supaya ada "check and balance" dalam negara.

Ada peranan yang besar dimainkan oleh pembangkang dalam kes 1MDB dan lain-lain yang melibatkan kepentingan negara.

Pada pandangan saya, Pakatan Rakyat masih belum bersedia untuk mengambil alih dari BN sebagai kerajaan.

Masalah paling besar adalah PAS.

Perkembangan yang terbaru adalah baik dan nampaknya tindakbalas DAP adalah amat cepat. Sememangnya Pakatan Rakyat sudah tamat sepertimana kata DAP.

Golongan progressif dalam PAS seperti Dr.Mujahid, Salehuddin, Mahfoz, Khalid Samad, Dr. Siti Mariah adalah mereka yang berkebolehan dalam PAS.


Kemungkinan besar golongan ini keluar dari PAS dan menubuhkan parti baru PASMA, ini akan menguatkan lagi Pakatan yang baru pembangkang.

PAS masih relevan dan kemungkinan besar akan bersendirian di kawasan pendalaman terutamanya menyelesaikan masalah seperti makhluk halus dan lain-lain.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Saya mengucapkan Selamat Berpuasa kepada Dato' dan semua pembahas.

Semoga kita diberikan kekuatan dan kesihatan dalam bulan Ramadhan Mubarak dan diterima amalan dan ibadah oleh Allah s.w.t dalam bulan yang mulia ini.

Jazakallah khair.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Sejarah manusia bongkak dan sombong ni bukan terhad pd yg kurang ilmu agama je.


Ada org bukan main berlagak dgn Phdnya.

Ada org syok sendiri bila dipanggil atau gelar ustaz.

Ada pulak yg perasan bila bergelar Datuk atau Datin.

Org berlagak kerana tak punya ilmu agama masih boleh ditolerate.

Tapi bila ustaz2 mintak sangat disanjungi maka sangat melemaskan.

Trend ini bukan saja jelas dalam PAS , tapi dikalangan ramai ustz yg saya temui.

Dalam kes PAS bagaimana mereka nak membetulkan UMNO, sedangkan dalam muktamar m

Umar Abdul Aziz said...

Maaf Datuk.

Terganggu pulak.

Dalam muktamar sendiri Hadi tak beri peluang pd ahli bahas soal nak bercerai dgn DAP.

Cara ni dah macam tiru amalan UMNO pulak.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

UMNO tentu sedang mengintai atau meneropong peluang di Selangor.

Nak buat tektik kotor macam di Perak agak sukar sebab ADUN PKR , PAS DAN DAP masa kini tiada yg sekolah rendah atau bekas posmen.

Tak mungkin UMNO nak ulang taktik culik, ugut dan paling tadah sebab majoriti PR terlalu besar di Selangor.

Nak mintak kroni bubarkan DUN pun , tiada jaminan UBN akan menang PRU negeri.

Terutama bila TDM tengah marah giler dgn Najib.

Silap2 hari bulan UMNO ditakuk lama dgn 12 kerusi, malah semua kerusi PAS jatuh pd golongan progresif yg bergabung dgn DAP dan PKR.

Mana nak sorok muka.

Kalau pun tiba2 UMNO jadi alim kucing dan bentuk kerajaan lemah dgn PAS berbekal 15+12+1(Khalid Ibrahim)+2 kerusi curi ala Perak=30, adakah UMNO sanggup bermenteri besarkan org PAS.?

Berdasarkan senario di atas inshaAlah kerusi Azmin masih selamat.

Kecuali kalau Hadi memang tergiur dgn janji2 Najib hingga jual PAS.

yana said...

Salam Datuk AKJ.

Pakatan Rakyat is dead because both PAS and DAP are at the extreme ends of their self called coalition scale, PKR being the centre of balance. Opposite ends hardly meet, and when total failure of alignment happens the centre of balance becomes useless.

UMNO joining forces with PAS from now? Can't promise if the dominant former (considering the head is a spinner) will not bully the latter sooner or later.

Selamat berpuasa sebulan Ramadhan Datuk A. Kadir Jasin, serta semua pembaca dan pembahas di blog Datuk ini. Semoga segala usaha dan amalan yang kita lakukan kerana Allah diberkati olehNya. Semoga kita diberi kekuatan olehNya untuk menempuhi hari-hari muka.

Terima kasih Datuk.

Rosiah Ismail said...

Assalamulaikum dato saya disini hanya mahu mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa kepada dato sekeluarga semoga dato dan family dalam lindungan Allah...untuk kutuk2 stop dulu bersihkan hati insha Allah selamat kita dari fitnah dunia.

Competente said...

DAKJ,

Hidup memperjuangkan parti ini telah menjadikan rakyat merana, keadaan ekonomi orang Melayu menjadi bertambah lemah, keperluan rakyat tidak terjaga.

Hidup memperjuangkan parti ini telah melahirkan pemimpin-pemimpin yang melampau tamaknya, menggunakan kuasa dan pengaruh dalam parti semata-mata untuk kepentingan diri sendiri.

Keadaan yang sama berlaku kepada PAS, UMNO dan juga PKR. Rosak orang Melayu kerana menjaga parti, sedangkan parti bukannya menjaga orang Melayu melainkan kepentingan pemimpin-pemimpin mereka semata-mata.

Parti PAS menjadi bercelaru. Ada orang PAS yang hidup untuk menyokong DAP sehingga memusnahkan parti sendiri. Ada pula yang bermati-matian menghina orang-orang Islam lain semata-mata kerana orang Islam tersebut bukan ahli PAS, tetapi ahli UMNO. Amat dangkal kewarasan mereka di dalam parti ini. Tanya kepada mereka, adakah itu yang diajar di dalam Al Quran dan sunnah Rasulullah?

Orang-orang Melayu dalam Parti PKR pula hidup dan mati kerana Anwar Ibrahim. Matlamat mereka tidak ada kena mengena dengan kebajikan orang-orang Melayu. Mereka hanya wujud kerana memperjuangkan keselamatan dan kepentingan Anwar Ibrahim dan keluarganya semata-mata. Apa yang boleh orang Melayu harapkan dari parti seumpama ini?

Orang-orang UMNO pada hari ini pula hanya memperjuangkan periuk nasi dan ketamakan masing-masing. Hidup orang UMNO hanya untuk membodek ketua agar periuk nasi mereka terjaga. Pemimpin-pemimpin UMNO pula menggunakan sifat tamak haloba ahli-ahli UMNO untuk menjaga kedudukan mereka.

Apa ada pada parti? Parti-parti PAS, PKR dan UMNO tidak memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat, terutama orang Melayu dan Islam. Mereka ini hanya hidup atas sifat tamak, memperjuangkan kepentingan ketua dan puak mereka sahaja tanpa mempedulikan nasib rakyat.

Kerosakan demi kerosakan dilakukan oleh pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli ketiga-tiga parti PAS, PKR dan UMNO ini. Kemurkaan Allah amat jelas, satu demi satu bencana menimpa bumi Malaysa. Dua buah kapalterbang penumpang mengalami bencana, sebuah kapal besar hilang entah kemana, banjir besar melanda, bumi digoncang, matawang jatuh, pemimpin menghilangkan sebahagian besar harta kewangan negara, dan berbagai bencana lagi.

Bila lagi kita hendak sedar?

Pihak-pihak yang memusuhi Islam telah mula menggunakan sikap perseteruan orang-orang dari ketiga-tiga parti ini untuk menghancurkan den melemahkan orang Melayu Islam. Saya mempersalahkan ahli-ahli UMNO, PAS dan juga PKR kerana telah memporak-perandakan kaum Melayu yang beragama Islam.

Islamnya kita adalah kerana kita menurut apa yang diajar di dalam Al Quran dan Sunnah Rasulullah. Kita tidak menjadi Islam dengan menurut kata pemimpin parti yang memusuhi sesama orang Islam semata-mata, dan mengenepikan ajaran Al Quran dan Sunnah Rasulullah.


-Competente-

Ilya Quryakin said...

Talkin utk Pakatan

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Competente.

Setelah mengutuk secara umum akan PAS, PKR dan UMNO , sebagai semua tak boleh pakai, boleh saya tanya apa kah cadangan sdr.?

Atau demi perpaduan Melayu dan Islam, kita tetap bernaung bawah ketiak UMNO?

Umar Abdul Aziz said...

Ilya Quryakin.

Saya setuju sebab PR dah terkubur.

Yg lebih penting penentangan terhadap UBN akan diterus.

Saya nak tenguk UMNO ada teloq tak beri izin penubuhan parti baru yg bakal ganti tempat PAS Hadi.

IT.Scheiss said...

I wonder whether this is one big wayang on DAP's and PKR's part.

I would have thought that it would be UMNO nd BN politicians pronouncing Pakatan dead but here it's the Pakatan leaders themselves, as if they are proud that their pack is ---- well "dead" when it's still not quite dead but could become dead, or maybe metamorphosise into something else.


zainal abidin awang kechik said...

Bercerai ni baik tok... Ada peluang kawin lain..

Azmin suka Kerajaan BN boleh tubuh di selangor

Salam

madd deng said...

Semuanya pembohong saje....
Termasuklah PM kerana negara Dan rakyat yang baik bermula dengan memilih pemimpin yang baik..pemimpin yang ada sekarang Ni bail ker???
Semuanya kipas bontot pm ...tak berani menegak kebenaran dan keadilan...tak berani nenegur kesilapan orang atasan atas alasan takut kerjaya tergugat....
Jadi masyarakat Malaysia ni masih ramai Dato yang hidup dalam hipokrit...... Tun Mahathir bercakap kerana bersebab...bukan nak sokong Tun...tapi Tun are correct in most statements made by him before..Tapi semasa PKR /PR keluarkan isu 1MDB ...semua kutuk Rafizi...suruh Rafizi buktikan...tunjuk bukti...but today what has been ecposed by Rafizi is proven..... 1MDB is exist...haaaa.
Malaysia guna politik pol pot

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Bila UMNO berdolak dalik dalam isu usul perlaksanaan Hudud di Kelantan, padanlah muka Hadi yg terlalu mengharap pd parti lanun.

Hadi langsung tak belajar sejarah PAS dibuang UMNO pd 1978 selepas PAS tak diperlukan lagi dalam BN.


Sekarang ahli PAS kena tuntut agar Hadi letak jawatan atas sebab tak begitu cerdik hingga dengan begitu senang ditipu oleh Najib dan UMNO.

Langkah Hadi yg kelihatan berbaik dgn UMNO demi Hudud, hingga sanggup membelakangkan Anwar, Lim Kit Siang dan golongan progresif dalam PAS sendiri dah makan diri dan memalukan.

Kalau Hadi ada maruah diri beliau mesti letak jawatan agar PAS dapat kembali kepada PR dalam rangka memerangi musuh bersama bernama UBN.

Sebarang langkah lain termasuk menyalahkan org lain spt menuduh DAP anti Hudud atau mengelar golongan progresif dalam PAS sebagai alat DAP tidak dapat memadam dosa Hadi yg nak minta belas kesian UMNO demi sokong bil Hudud di parlimen.

Selagi kaum Cina terus sokong matlamat bersama PKR, DAP dan golongan progresif menumbangkan UBN maka jangan mimpi UMNO nak jadi sekuat sebelum 2008.

InshaAllah dgn serangan berterusan TDM serta terpisahnya PAS Hadi dari kawan2 maka lebih kuat pasukan baru penentang kezaliman UMNOBN.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Bila membaca satu demi satu skandal kewangan zaman Najib yg baru jadi PM selama 6 tahun, saya sangat susah hati.

Persoalan pertama , betul ke Najib yg perintah negara atau setan bertopeng manusia?

22 tahun TDM jadi PM , walaupun teruk tapi rupa2nya Najib jauh lebih teruk.

Persoalan kedua, di kalangan kaum Cina , yg sedar dan nampak penyelewengan Najib cuma ketua2 DAP. Mana perginya Cina2 lain terutama dari MCA dan GERAKAN? Diam membisu.

Adakah mereka tiba2 jadi bodoh atau terlena kerana rusuk mereka dah kena tumbuk oleh kawan mereka?

Persoalan ketiga, di kalangan ketua2 PAS sendiri kita tak dengar golongan ulamak mereka berhujah secara terperinci mengenai skandal kewangan zaman Najib.

Hanya golongan progresif PAS yg bukan main hebat malah tak kurang dari Cina DAP bila mereka berhujah skandal kewangan zaman Najib.

Sayangnya oleh kerana golongan ni tak tunjuk sijil atau ijazah agama maka mereka dah terpelanting dalam hiraki ketua2 PAS.

Boleh atau cukup ke PAS HADI perintah negara dgn bilang tasbih je? Tanpa memerlukan ahli dari bidang bukan agama?

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Puasa2 jugak.

Puasa tak bererti kita puasa drpd dedah aksi seleweng wang awam.

Terbaru, saham Air Asia Bhd pulak merudum teruk akibat dikatakan terlibat dgn penipuan akaun melalui apa yg digelar creative accounting atau manipulative acc reporting.

Kali ni tumpuan kita tentu la kpd CIMB BANK yg beri banyak pinjaman pd AA . Ketua CIMB dikatakan kawan baik Tony F bos AA.

Kalau CIMB rugi bererti Kerajaan atau rakyat rugi. Satu lagi bala. Entah berapa billion.

Apakah selepas MAS, kerajaan terpaksa selamatksn AIR ASIA pulak?

Kita tunggu!!!!

Atau Dakj mahu buat pendedahan?

Competente said...

Sdr Umar Abdul Aziz,

Saya tidak berkata bahawa UMNO itu baik, tetapi PAS dan PKR juga tidaklah lebih baik dari UMNO. Mereka hanya "Periuk yang mengatakan cerek itu hitam" (Pots calling kettles black). Sama-sama hodoh.

Sehingga kini, ketiga-tiga parti UMNO, PAS dan PKR pernah mentadbir. Ada yang mentadbir di peringkat negara dan ada yang mentadbir di peringkat negeri. Adakah mereka-mereka ini benar-benar menjalankan apa yang mereka janjikan? Atau sekadar bermain wayang untuk mendapatkan kuasa dan kemudiannya menjaga kepentingan diri, keluarga dan puak masing-masing semata-mata?

Orang Melayu janganlah terpukau dengan janji-janji parti-parti ini. Sebaliknya lihatlah peribadi yang ada kepada seseorang itu. Kalau percakapan dan amalannya hanya tertumpu kepada kepentingan parti dan puak mereka sahaja, nescaya kepentingan rakyat akan terpinggir. Matlamat mereka hanyalah untuk menipu ahli-ahli parti (yang tidak tahu berfikir) untuk kepentingan diri pemimpin semata-mata.

Sdr Umar Abdul Aziz, Tepuklah dada dan tanya.... Adakah matlamat pemimpin-pemimpin kepartian ini benar-benar untuk membangunkan kepentingan rakyat dan negara? Ataupun mereka berjuang demi kepentingan diri mereka semata-mata.

-Competente-

Tinta Hitam said...

Datuk,
I would like to congratulate UMNO strategists.They are damn good.By capitalizing on the PAS's ustazs stupidities they managed to break the PR coalition..

Well done UMNO..

samad said...

now najib should call for GE. but he does have the b_lls to do so.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Sdr Competente.

1. Jalan pemikiran sdr sangat longgar . Sdr silap besar jika beranggapan ketua2 UMNO, PAS,;DAP, PKR DLL tu akan atau sentiasa menjadi baik demi rakyat.

Sebab mereka tu bukan malaikat. Hatta ulamak pun boleh bertukar menjadi ular dalam semak.

2. Jangan lupa pemimpin hanya akan jadi baik jika rakyat yg dipimpin ternasuk kita semua juga baik atau paling tidak berbuat yg wajib agar pemimpin yg jahat diketepikan.

3. Ada pemimpin sebelum dapat kuasa bukan main baik. Hinggakan sebijak bijak TDM pun tertipu.

4. Formula terbaik kita kena belajar sejsrah iaitu rakyat kena tegas dan guna kuasa mereka dgn bijak hingga digeruni pemimpin. Bukan sebaliknya.

5. Rakyat harus belajar bagaimana Amerika, perancis, Korea Selatan , Australia dan jiran kita Singapore boleh kaya raya dan maju.

6. Kuncinya adalah pemimpin mereka bersih selepas rakyat buang yg tak bersih.

Dan sebaik manapun seseorang pemimpin tu jangan biarkan beliau berkuasa lebih dua penggal atau 8 tahun.

7. Saya rasa rakyat Malaysia selama lebih 55 tahun ni samada terlalu baik hati atau terlalu bodoh hingga tak mahu mencuba parti lain selain UBN sebagai kerajaan.

8. Kalau tak cuba mana kita tahu. Tidak ada kalimah parti keramat. Kalau ditakdir Hadi atau Anwar jadi PM pun, jangan lebih 8 tahun. Kalau mereka pun teruk, rakyat kena ubah sebelum 8 tahun.

9. Pernahkah kita dengar negara maju dan kaya, sediakan BRIM untuk rakyat?

Pemimpin negara maju sediakan pekerjaan yg bersifat manusiawi kepada rakyat mereka.

BRIM lebih bersifat sementara, tak cukup, menghina, manipulatif dan mengalak rakyat malas macam penagih dadah.

Bila kita berkata Najib baik kerana sediakan BRIM maka tahap otak kita terlalu rendah dan low class.

Sebab kita memang terlalu senang dan murah untuk dirasuah..

Tenguk perangai pengundi Cina yg cerdik, walaupun ada yg gelar mereka tak kenang budi. Yg UBN beri mereka ambil. Tapi 90% tak undi UBN.

Mereka bijak , tegas dan tahu pentingnya kuasa undi. Tambahan pulak selepas mereka diberi peluang kuasa oleh TDM pd 2003 melalui aksi persempadanan semula kawasan pilihan raya.

Pada mereka tiada istilah malas berfikir dan tiada istilah tepuk dada.......

Zaxxx said...

Nampak gayanya dari sudut politik Dap telah memperoleh kelebihan dari apa yang tlh berlaku diantara parti poltik majoritinya orang melayu/islam.Sekadar peringatan buat orang islam:Akan tiba masanya jumlah kamu ramai tapi kamu adalah umpama buih buih di tepian pantai dan kamu umpama makanan yang sungguh enak dimana kamu akan dilahap olih mereka.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).