Sunday, September 27, 2009

Some Thoughts To Fill Idle Moments

A Kadir Jasin

[ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

1. ACCORDING to media reports quoting Health Director-General Dr Mohd Ismail Merican there has been no swine flu death since Sept 19. The death toll stands 77.

But for the two weeks of Hari Raya Ops Sikap, which ended yesterday, the police reported 222 died in road accidents throughout the country.

So Hari Raya travel and bad sikap (attitude) on the roads caused more death in a much shorter period that the dreaded swine flu.

The moral of the story is human beings are as capable of causing death and suffering as the H1N1 and other deadly viruses.

2. Tourism Ministry has a new logo reflecting the 1Malaysia spirit. The logo, according to reports, features pictures of the Petronas Twin Towers, a group of Malaysians from different ethnic backgrounds and beaches.

A new slogan means new logos. Different organisations would interpret the slogan differently to suit their purposes while at the same time pleasing the power that be.

So, there’ll be many new billboards and advertisements. More money will be spent, hopefully not taxpayers’ money making these changes.

More logos and billboards mean more business for the logo makers and the owners of billboards, the advertising agencies, radio and television stations and the newspapers.

But for most of those who are changing the logos and putting up new billboards and signboards money is not the concern because it’s not theirs anyway.

I was at KLIA two nights ago. The Malaysian Airlines’ new marketing logo has now been changed to “1MH” to coincide with 1Malaysia slogan.

In economics, they say that one person’s expenditure is another person’s income. So the changing of the logos and signboards to comply with the new slogan is good for the economy. When there’s expenditure, there’s income and this leads, in theory, to economic growth.

3. Another entertainment celebrity nearly caused a whole bunch of Datuks, whose name start with the letter “k”, a major headache with their little ladies at home.

The local entertainment media has this habit of using one’s initials when linking him to an actress or a starlet.

The Sunday Star newspaper reported that the talented actress, Umie Aida, would be getting engaged to a Datuk she called “Abang K”.

Umie Aida declined to elaborate on her man, but paper identified him as one “Datuk Khairuddin”, who is in his mid-40s, with “fair skin and Chinese features.”

Phew, I am 62 and don’t think I look like a Chinese!

4. And, according to Mingguan Malaysia, former Prime Dr Mahathir Mohamad said his former cabinet colleague, S Samy Vellu should go on a 20-year leave from the MIC.

When asked by the press, he said the two-month leave that Samy Vellu was planning was not long enough, adding that the latter should no longer be leading the MIC.

5. The Mingguan also reported that 5,000 people visited Dr Mahathir and 3,000 called on Abdullah Ahmad Badawi at their open houses yesterday.

29 comments:

adi_fimiyun said...

Datuk K...ingtkan Kadir Jasin.

saji said...

Salam Dato'

Menggunakan iklan secara besar-besaran yang ditaja oleh kerajaan untuk memperkenal dan menjelaskan tentang apa itu gagasan/konsep 1Malaysia yang Dato' bincangkan itu merupakan salah satu cara bagaimana golongan kemanusian - ahli sains politik,sains sosial, ekonomi, undang2, sejarah, ahli agama dsb yang dipengaruhi/ mendokong pemikiran kapitalis memberikan kefahaman tentang sesatu gagasan/konsep.

Yang mana, dari sudut konsep dan ciri2 pengurusan organisasi moden, ia hanya berkisar kepada penekanan pemberian input ciri2 aspek kemanusiaan yang dikuasai oleh golongan kemanusiaan tersebut.

Hal yang sama telah dilakukan oleh kerajaan ketika memperkenal dan menjelaskan gagasan/konsep Islam Hadhari dulu. Cuma sekalanya lebih kecil dan kebanyakannya dilakukan oleh kalangan para ustaz.

Dari sudut konsep dan ciri2 organisai moden, kerajaan sebenarnya tidak perlu berbelanja besar untuk iklan sedemikian bagi memberikan kefahaman tentang 1Malaysia tersebut. Ia memadai dengan memperkenal dan menjelaskan kepada rakyat mengenai apa yang dipanggil sebagai input aspek teknikal yang sesuai yang meliputi struktur organisai, kemudahan, peralatan, sistem dan tataca bagi pelaksanaanya yang amat diperlukan sekarang bagi menterjemah gagasan/konsep 1Malaysia tersebut kepada realiti yang diinginkan.

ORANGUTAN PENANG said...

Tok Kadiaq

Its quite funny really reading 'bury the hatchet'news between samy and TUN

The MIC were trying to show that none
can interfere with them.But then again,kah kah kuh kuh kee kee.

I dont know how much Pak Lah and Najib have contributed to samy for him to sing praises of the two,all i know is samy cant even win Sg Siput under Pak Lah.

samy's apple polishing act is legendary,his ungrateful act will cost him dearly.

DONT MESS WITH TUN MAHATHIR.

thank you FUNNY SAMY for the laughters,i am grateful for that.Gosh i'm gonna miss you.

KAH KAH KUH KUH KEE KEE

Rosli Basiran said...

Salam buat Dato' AKJ,

Selamat Hari Raya,

Maaf Zahir Batin...

kerana ada masanya emosi mengatasi segala.

Mungkin kita sedikit alpa atau sentiasa punya budaya seorang Malaysia iaitu "tidak apa"....

tanpa mengira bangsa atau asal keturunan, kita masih tidak dapat mengelak atau lari dari budaya "tidak apa" ini....

Samada kita sedar atau buat-buat tidak tahu, Malaysia adalah dalam senarai 10 negara teratas (top 10) punyai kadar kematian tertinggi virus selsema babi dalam dunia....

namun, ianya tidak punya apa-apa makna sekalipun bukan hanya kepada kerajaan pemerintah malahan masyarakat Malaysia.....

Kementerian Kesihatan malah masih berbangga dengan statistik "TIADA KEMATIAN SEJAK DUA HARI LALU"nya....

WHO pada 26/9/2009 telah meramalkan tentang GELOMBANG KEDUA virus selsema babi yang akan melanda Mexico sekali lagi....

tapi,

Malaysia masih di situ.......kita masih gah dengan suasana perpaduan, meraikan datangnya perayaan.......

sedangkan,

Arab Saudi tengah bertungkus lumus memikirkan akan kedatangan Tetamu ALLAH dalam suasana virus yang tidak terkawal ini........

Iklan penerangan di TV masih dibayangi oleh iklan-iklan promosi tayangan mega sempena perayaan, iklan-iklan promosi 1 Malaysia....

iklan penerangan tidak punyai nilai komersil yang dapat menarik perhatian semua.....

hari-hari iklan basuh tangan.....

kenapa,

kita masih takut untuk siarkan statistik kematian virus selsema babi?

adakalanya,

kita perlu bercakap benar....

suasana panik tidak akan terjadi di Malaysia kerana bukan semua orang Malaysia faham akan statistik itu....

lebih-lebih lagi, dengan sikap "tidak apa" yang menebal dalam diri......

masih kita tidak mahu akui,

hampir semua rakyat Malaysia tidak punya kesedaran kebersihan....

hakikat yang kita akan nafikan.....

tidak perlu pergi jauh.....

cermin diri sendiri.....

lihat sekeliling.....


Ada sebuah negara jiran kita, hampir setiap minggu (sebelum datangnya Ramadhan lalu) mengadakan sembahyang hajat tolak bala berikutan menularnya virus selsema babi di negaranya....

mereka punyai sistem saringan yang ketat....

di sekolah pun, hari-hari murid-murid di saring pada seiap pagi oleh guru-guru sendiri....

dan,

mereka bukan dalam senarai 10 teratas, walaupun kes-kes yang dikesan ratusan nombornya.....

tidakkah kita,

mahu belajar dari mereka?

bukannya pandai selalu....

can the ministry break its comfort zone? before its too late.....

el-Barokhas said...

On 30th September (in three day's time), the PM will be launching Lembaga Tabung Haji's new 1Malaysia logo.

Considering Tabung Haji has hundreds of offices all over the country, not to mention those in Saudi Arabia, the thousands of signboards, signages, letterheads, etc, would have to be changed at a cost of a few million ringgits.

It is all right to spend that much money. After all it does not belong to the high-salaried fund managers at Tabung Haji but to the small men in the kampungs and the poor neighbourhoods in urban areas who painstakingly saved bit by bit for dozens of years for the sole purpose of performing the fifth pillar of our religion, the haj.

It is all right because no representatives of depositors sit on the many Tabung Haji boards and committees. Nor are they represented on boards of dozens of tabung haji subsidiary and associated companies.

It is all right; for is it not the illustrious and selfless politicians as well as officials of the Ministry of Finance with strong backbones who sit on those boards and committees? You can even trust them with a blank checque.

Saddiq Sagaraga said...

Dear Dato' K,

Even if your name is not Khairuddin, or you've already passed 34, and your eyes are far from being slitted, don't despair.

As long as you are a Dato', with an initial K for a name, you should still be good game among Malaysian starlets.

I guess K stands for 'kau punya pukulan!'.

Man Ysf said...

Dato'

These are the categories of pemandu semasa balik kg:

Kategori 1 : Baru Dapat Lesen (Or dah lama tapi mcm tak pandai2 bawa keta)
Pemandu kategori ini tidak pandai 'membaca' trafik flow. Pemanduan mereka teragak2, menekan brek tak kena masa, memotong dengan menggunakan gear tinggi, tidak boleh 'membaca' jarak selamat semasa memotong, memandang rendah julat membrek dengan selamat.

Kategori 2 : Budak Muda (Org Tua Hati Muda) dgn Lesen Motor/Kereta
Mereka lebih bahaya dari kategori 1. Bermain kejar mengejar/cabar mencabar di jalan raya. Mereka ibarat 'kera mendapat bunga' kerana mereka gagal menghargai apa yang mereka ada (motor/kereta) dan apa yang ada disekitar mereka (NYAWA org lain, harta benda ORANG LAIN). Akhirnya ada yang 'terlanggar' kereta hadapan semasa menciluk seterusnya menganiaya insan lain untuk berhari raya. Saya tidak mengasihani mereka, saya lebih mengasihani org yang mereka langgar.

Kategori 3 : Berlagak
Mereka yang berlagak bagus adalah golongan yang paling menjengkelkan. Ada yang kononnya nak mencatatkan rekod terpantas sampai rumah, mempunyai kereta ubahsuai terhebat (kancil, myvi, viva), mempunyai skil menciluk yang tinggi, mempunyai kereta mewah (Merc, BMW, Audi) termahal paling hebat. Apabila barisan kereta terhenti disebabkan kesesakan dihadapan, mereka akan potong barisan, melintas di garisan berkembar, menerjah ke lorong kiri dan kanan sambil menyalakan lampu ke arah trafik bertentangan kononnya meminta pemandu lain ke tepi. Pemandu Kategori 1 dan 2 pun ramai yang termasuk dalam kumpulan kategori 3 ini.

Kesimpulannya our drivers have 'attitude' problem.

More at http://got-tots.blogspot.com/

Anonymous said...

Dato' says,

"So Hari Raya travel and bad sikap (attitude) on the roads caused more death in a much shorter period that the dreaded swine flu."

Agaknya cara berfikir dan menilai harga sebuah kehidupan dipengaruhi oleh faktor kebendaan.

Atas sebab itu yang maut kerana terlibat dalam kemalangan jalan raya tidaklah berasa sia-sia kerana dapat pampasan (insurans).

Sedangkan yang mati kerana penyakit berjangkit tidak dapat apa-apa kecualilah kalau ada insurans hayat.

APOLITIKAL

pakbelalang said...

Bila dah tukar logo baru, tukarlah sekali lagu "Negara Ku". Lagu yang berentak asli Melayu dan tidak boleh dipertikaikan oleh-oleh sesiapa pun. Sudah sampai masanya kita berubah selera dengan alunan lagu kebangsaan yang berentak baru. Lebeh bersemangat lagi dan melambangkan betul-betul semangat One Malaysia!!

Menyentuh tentang lagu, ada satu lagu yang saya rasa boleh dinyanyikan oleh murid-murid sekolah pada setiap kali perhimpunan disekolah-sekolah pada hari Ithnin.

Saya rasa lagu ini sungguh bersemangat sekali bila dinyanyikan beramai-ramai oleh murid sekolah.

Lagunya ialah "JIKA KAU FIKIRKAN BOLEH". Lagu ini boleh didengar di Youtube asalnya dinyanyikan oleh Nash, kalau tak silap saya.

Mahyuddin patut fikirkan cadangan saya ini dan buat experiment sama ada lagu ini boleh memberikan semangat kepada anak-anak murid disekolah.

Saya hanya minat lagu "poco-poco" berentak ala ronggeng atau zapin je!!!

kluangman said...

Kematian dalam tempoh opsikap sekadar 222 berbanding 15 juta pengguna jalan raya sepanjang tempoh tersebut sebenarnya suatu jumlah yang kecil lebih lebih lagi ia disebabkan pelbagai faktor termasuk kelemahan dan kekurangan penyelenggaraaan jalan raya oleh pihak berwajib.

Jumlah tersebut boleh dikurangkan dari masa ke semasa jika semua pihak duduk semeja membincangkannya secara 'ikhlas' termasuklah menaikkan had laju dari 120km kepada 150km dan mengambil tindakan saman ke atas berjuta kereta yang menggunakan lane kanan walaupun dalam keadaan tidak memotong kenderaan lain.

Kenapa pihak berwajib beku idea dan tidak kreatif dan mengongkong kebebasan memandu dengan cara yang lebih santai.

Tol juga boleh dinaikkan dengan kadar yang lebih tinggi dengan mengenakan surcaj kepada kereta kereta laju yang melebihi had sebaik sahaja mereka sampai di tol keluar berdasarkan masa bertolak dan masa sampai.

Memandu kereta secara perlahan dan di lane yang salah merupakan satu jenayah dan perkara ini tidak harus dilepas pandang oleh pihak berwajib.

pakbelalang said...

Saya nak tunggu siapalah actress yang akan gelar tunangnya "Wak Kay" !!

Saya rasa title "Wak K" lagi glamour dari "Datuk K"!!

Biasalah tu kalau nak cari publicity. It is part and parcel of entertainment world. I think it is healthy as long as "jangan huru-harakan" hidup orang lain.

pakbelalang said...

Dato'

Agaknya orang lelaki yang namanya bermula dengan huruf "K" mungkin membawa "tuah". Walau pun berumur 62 tahun mungkin ada harapan lagi untuk "berjinak" dengan selebiriti terkenal, tak kiralah sama ada Datuk "K", Ustaz "K", Pak "K" atau Wak "K".

Are you included, Dato'? hee, heee,heee ! Just joking! Jangan marah ye !!

Nama saya pun bermula dengan "K" tapi tuahnya tak kemana!! Cukuplah apa yang ada !!!

pakbelalang said...

Samy Vellu should be on leave until "doomsday"!

Tu M is brave enough to say in public that Samy has overstayed his welcome and he has no choice but to piss off. That is the reality and yet he is still in a state of denial.

Samy is a liability and a nuisance to MIC now, just like Pak Lah to UMNO before.

pakbelalang said...

Tak payahlah sebut angka berapa ramai kedua-dua bekas pemimpin ini dikunjungi oleh orang ramai di rumah terbuka mereka.

Itu tidak penting. Akhbar Mingguan tidak sensitif tentang hal ini. Apa agenda akhbar menyebut angka kunjungan tersebut.

Yang saya nampak tujuannya adalah untuk memberi tahu tentang siapa yang popular diantara mereka berdua.

Sukj said...

Salam aidil fitri Datuk,

1. Lama saya tak jengok blog Datuk nih.

2. Datuk, PM Najib dengan '1 MALAYSIA'.

3. Saya pun ada konsep dalam bentuk BLOG '1 MALAYSIA LINGKUP'...kah kah kah kah kah..kah

4. So mana satu lebih hebat antara '1 MALAYSIA' dengan '1 MALAYSIA LINGKUP'...kah kah kah kah kah kah..kah kah kah..kah kah

http://sukj.blogspot.com

Anonymous said...

Selamat Hari Raya Datuk K,

1Malaysia...more form than substance. As for Datuk "K", isn't he the Khairuddin that was involved in publishing the "50 Dalil" book together with Khalid Jefri that ultimately led Anwar Ibrahim to be kicked out of the government? 1Malaysia...A truly funny part of Asia!!!!

Rakyat Marhaen

Roti Planta said...

Dato,

Jumlah kematian 222 orang dan 2/3 daripadanya adalah penunggang motosikal. Motokar yang melanggar motosikal tetapi nampak motosikal yang salah. Jadi ramai yang buat kesimpulan pemandu motosikal tidak berhemah.

Bagi tahun depan dicadangkan tiada motosikal dibenarkan 'cross country' dimana tidak dibenarkan menunggang balik kampung. Polis atau JPJ tahan disetiap sempadan negeri. Bila kurang motosikal bergerak maka kuranglah kemalangan maut melibatkan motosikal.

Nampak zalim kepada yang tiada motokar tetapi untuk kebaikan mereka juga. Sebagai alternatif, tambang bas disubsidi kepada pemilik motosikal.

Jika dilaksanakan PASTI statistik kematian dimusim perayaan akan berkurangan.

Bye/Roti Planta

langit biru said...

Saji, , el-Barokhas mengutarakan hujah yang cukup kritikal, padat dan padu.....yang saya fikir langsung tidak pernah terfikir oleh pembesar negara.

El-Barokhas hanya menyentuh 1Malaysia dan Tabung Haji. Belum lagi sentuh 1Malaysia dengan MAS, dan lain-lain agensi/badan kerajaan/swasta.

Selepas 1Malaysia F-1 Team, hadir pula isu logo.

KEMANA "RAKYAT DIUTAMAKAN" oleh pembesar nombor wahid kita?

Rosli Basiran dengan bait-bait puitis yang cukup berkesan bagi mereka yang berfikir.

Amat mengecewakan!

Seolah-olah seorang "penjaga kambing" yang diberi amanah menjaga kambing-kambing dari serigala. Yang anehnya, "penjaga kambing" itu sendiri Sang Serigala!

Anonymous said...

Saya amat setuju atas pandangan Pak Belalang, tetapi nampaknya Yg Bhg Datuk AKJ ini suka sangat memberikan perbezaan sebegini yang nampak sungguh negatif.

Buangkanlah niat jijik itu dan janganlah mengajak rakyat membuatkan pra-sangka negatif sebegini.

Rakan20G

Anonymous said...

SUKJ ngomong,

3. "Saya pun ada konsep dalam bentuk BLOG '1 MALAYSIA LINGKUP'...kah kah kah kah kah..kah"

Memanglah pembangkang suka mendoakan yang bukan-bukan. Pergi jahanamlah, "go to hell"lah dllnya.

Oleh kerana mereka kaya maka tak hairanlah mendoakan Malaysia Lingkup. Depa masih boleh berhijrah, beb. Mereka telah buktikannya bukan seorang dua tetapi berbondong-bondong.

Cumanya tang juak-juak Pas dan PKR tu nak pi mana? Balik Tongsan?

Antihipokrit

Anonymous said...

salam DAKJ n Bloggers,

lawak la dato K ni, teringin gak rupanya...:-))

penyakit h1n1 dh mula terkawal agaknya, tapi penyakit sawan "1" malayISA makin menjadi2....tak kisah la depa nak tukar logo tukar lambang tukar gambar....tapi yang sedih salam pun dah tukar dato "SALAM 1MALAYSIA"!!!! apa kejadahnya, tak boleh ke bagi salam betul2!!!

HAMBA ALLAH

cmk said...

Salam Raya.

Cerita kemalangan musim perayaan memang topik hangat biarpun pada hari-hari yang lain kemalangan sentiasa berlaku. Malah kadang-kadang tidak dipedulikan pun.

Sebagai orang Islam, kita diajar untuk mengamalkan doa naik kenderaan sebagai salah satu cara mengelak musibah ketika dalam perjalanan.

Amalan ini amat bagus. Malangnya bila kita baca doa ini, lazimnya kita hanya niatkan untuk diri kita dan keluarga kita saja. Kita jarang doakan untuk keselamatan pengguna kenderaan yang lain. Sebab itu, kadang-kadang, orang lain yang buat hal, kita pun ikut kemalangan sekali.

Sikap pengguna memang susah diubah sebab banyak sangat pembolehubah. Sampai kiamat pun belum tentu boleh. Susah nak cari kereta sport atau kereta besar yang bawa 100km/j di lebuhraya. Lebih baik kita ubah atau baiki sistem jalan raya kita. Contohnya, jika ada selekoh 'maut', usahakan agar ia jadi selekoh 'hidup' atau 'bunuh' saja selekoh itu agar jalan jadi lebih lurus.

Faezah said...

Salam Dato',


"Phew, I am 62 and don’t think I look like a Chinese!"

Tergelak besar saya apabila membaca komen Dato'.

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin.

Tajul Urus said...

Dato.

Jumlah orang yang mati pada hari raya lebeh banyak dari mati H1N1.

Satu lagi berita yang perlu di mrenong ialah Najib akan merasmikan party baru kaum India,Makkal Sakti,yang bukan ahli komponont BN.Satu presedent yang bahaya

Sabenarnya kaum India ini memang banyak nakal dan akal.Dia hanya 10% sahaja pendudok Malaysia tapi dia punya ragam macam mereka ini pendudok Majority,

Kampong buah pala di penang,yang terlibat hanya 12 family tapi mereka buat ragam macam nak kiamat.

Hari ini mereka bawa lembu dan Kerbau ka Pejabat MB Selangor karana berlaku banjir di ulu Yam,lembu dia mati maka MB bertangonh Jawab.

Soal temple mereka pun merupakan satu masaalah besar Negara.Segala pelusok cerok dia buat Temple.Macan Ustaz Nakee kata di sentul sahaja ada 60 temple.

Jadi saya amat berharap supaya Najib dan team 1M tidak masok perangkap mereka ini.Mereka ini banyak buat"akal Keling".A yo yo yo.

Anonymous said...

salam ... khusus untuk Pak Belalang. Seingat saya Lagu i"JIKA KAU FIKIRKAN BOLEH" adalah nyanyian dR Sam .

zue

saji said...

Sdr CMK

1. Membaca doa menaiki kenderaan,
dari sudut ajaran
Islam,merupakan contoh
pematuhan atau pengamalan
komponen ajaran AKHLAK Islam
yang dipertanggungjawabkan
kepada setiap penggunana
kenderaan Muslim.

2. Mengubah/membaiki
sistem jalan raya bagi
menghindari
bahaya kemalangan maut
berulang merupakan contoh
pematuhanan atau pengamalan
komponen ajaran SYARAH ISLAM
yang dipertanggungjawabkan
kepada setiap pihak berkuasa
tempatan terbabit.

3. Kereta spot/besar yang tidak
mematuhi had laju dilebuh raya
dsb merupakan contoh
pemandu Muslim yang
enggan/tidak mematuhi dan
mengamalkan ajaran komponen
AKEDAH ISLAM, atas hujah bahawa,
perbuatannya itu tidak dilihat
Allah SWT dan direkod Malikat
masing2 atau hanya takut
kepada saman/kehadiran pihak
Polis/JPJ.

4. Maksudaya, hanya dengan
pematuhan dan pengamalan
tiga komponen ajaran
Islam tersebut kemalangan jalan
raya di kalangan umat Islam
di negara ini akan dapat
dielakkan.

5. Persoalannya, mengapa di negara2
bukan Islam atau Barat yang
sekular yang kadar kemalangan
jalan rayanya rendah dilihat
cukup dengan pematuhan komponen
ajaran AKHLAK dan SYARIAH
berdasar apa yang diajarkan oleh
agamanya/budayanya/tamadunya?

Anonymous said...

Sg Siput,

His own people should know him better. If they cannot accept him, then something really wrong with him.

Simple logic.

Bota

Luna said...

lagu 'jika kau fikirkan kau boleh' adalah nyayian kumpulan Freedom.

bab kemalangan jalan raya adalah berpunca dari rasuah.

pemandu yg disaman, beri rasuah..terlepas dari saman...kenderaan perdagangan yang tak lulus, beri rasuah..diluluskan. akhirnya banyak kenderaan dan pemandu yang tak layak berada di jalan raya masih lepas bebas.

dari segi pembinaan jalan begitu juga. kos nya tinggi tetapi sekejap saja sudah rosak dan membahayakan pengguna.

Anonymous said...

Datuk aa...,

1- we should give antiviral for Malaysian driver insteed H1N1 antiviral

2- If new logo dont put your picture on it

3- abg k, datuk k or what k means 'kencing'

4- samy value should change his hair for more attractive an indians

5- mahathir open house, PLah open hotel maa...wonder where PLah hv much money to chatter one whole hotel.


mangkuk

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).