Friday, June 11, 2010

New Parliament House: A Numskull Idea

A Kadir Jasin

[Please take note, ANONYMOUS comments with not be entertained. When commenting, your real identity is preferred. But a suitable pseudonym is accepted. If you have to use anonymous, please print your name or pen name at the bottom of your message. Please avoid seditious, defamatory and libelous statements. Unrelated comments will not be given priority.]

I AGREE with whoever that says that building a new Parliament House, whether in Putrajaya or behind his backyard, is a waste of money.

So, kudos to the MCA for disagreeing with the proposal to build a new RM800-million Parliament House in Putrajaya.

Yes Dr Chua Sooi Lek, I agree with you 100% that it’s a sheer waste of public funds. I would go a step further. It’s sheer bone-headedness.

Whoever that originated the proposal should have his head examined. Or maybe he sees something that we don’t – like money to be made on the side.

This is not only bone-headed, but also irresponsible, especially at the time when the people are being bombarded with the scary stories about subsidy cutbacks and the country going bankrupt like Greece.

I must frankly say that whoever compared or likened Malaysia to Greece has to be numskull. Reduce subsidy by all means, especially to the rich and the billion-ringgit industries, but to compare Malaysia to Greece to justify the cuts is daft.

This is the problem when we have too many loud-mouthed talkative jabbering ministers and high officials. When they see the reporters they go gaga and shoot their mouths off.

Do we really need a new Parliament House? Really we don’t. In fact we should cherish the present historic structure and forever keeps it as our Parliament.

Maybe we should ask the brilliant minister (or ministers) who proposed the new Parliament House, how many times had the British Parliament or the Capitol Building moved in their hundreds years of history?

Or maybe the people who made the proposal are not numskulls at all. Maybe they see what we the country yokels don’t. They see $$$$$$ signs in the proposal!

Dr Chua said: “There is no need for a Parliament building costing RM800mil in Putrajaya which is a sheer waste of public funds which could be better utilised for projects benefiting the rakyat.

“This is especially so when the Government is urging Malaysians to reduce expenditure to have a balanced budget.”

He pointed out that the present Parliament House, which was built in 1962, should not only be preserved as a heritage building but should also be proudly occupied by all parliamentarians.

Well put Dr Chua. And I am sure he could not or would not say so if he’s a minister. So kudos to Dr Chua for remaining just a party leader.

81 comments:

alunbm said...

Dato'

Sapa lah punya "NANGOI" bagi idea dan cadangan yang mengong lagi bangang lagi bodo untuk bina parlimen baru diPutrajaya dikala negara terkial-kial kekeringan kantung dan hutang negara bermillion-million dan negara akan bangkrup pada 2019 kata Derih Jala.

Tahap pemikiran setanding dengan
budak tadika KEMAS!!!!

Kenn said...

Things like these make people question the government. Why drum up the Subsidy but at the same time you appear not to do anything serious about millions and billions seeping away through things like PKFZ, FELDA, SIME DARBY etc...etc.. and you still have anak menantu hoping for a post in the cabinet? And did you make the tax payer pay for the glamorous advertisement in New York?

Anonymous said...

Dato

Biar pape asalkan bergaye!


.....wawa

Anonymous said...

Datuk, you are spot on. What's wrong with the present Parliament house besides continuous leaking? Nazri has definitely overstayed his time as a minister. Cud this due to SAPD chairmanship? PM must replace him immediately with other young dynamic MP in pursuant to his world class vision.

namza-norman

alunbm said...

Era Najib slogan baru juga telah muncul iaitu "BELUM MUKTAMAD"

Apa saja dasar atau cadangan yang cuba diperkenalkan tetapi apabila disergah cepat-cepat pak menteri jawap itu BELUM MUKTAMAD, kami masih menunggu maklum balas dari rakyat.

Parlimen baru ini pun sudah tentu lah belum muktamad jawapan nya.Kami menunggu maklum balas dari rakyat.
Kah kah kah kah
Apa yang dah muktamad tak tau..

Itulah Najib dasar flip flop
flip flop dan play safe(dasar condom).

pakbelalang said...

Use the money to build electric train to Muar so that I can go back to my kampong and have a nice house to stay and enjoy a good quality life with lower cost of living before I die. Once a while I can do my window shopping at Mid Valley riding a train from Muar without driving a car. Maklum sajalah dah tua mata dah rabun. Nak bawa kereta pun dah tak larat.

Cadangan saya ini hanyalah untuk kesenangan saya sahaja tapi mungkin ada orang lain yang angan-angannya sama dengan saya.

Mungkin saya mimpi disiang hari hanya angan-angan kosong. Sampai mati pun cita-cita tidak akan tercapai.

WAKEUUUUUP... said...

Dato,

Kita nak kata apa lagi Dato. Dah jadi darah daging bila dah lama jadi menteri.

Jadi macamana rakyat nak percaya kalau slogan kerajaan kata nak membela rakyat tapi cakap tak serupa bikin.

Persoalan sekarang kerajaan begitu yakin ke boleh menang PR 13?

A KADIR JASIN said...

Pembahas alumbm, antara lagi, menulis:

"Tahap pemikiran setanding dengan
budak tadika KEMAS!!!!"

Saya tak setuju. Jangan hina kanak-kanak Tadika dan guru tadika.

Kanak-kanak Tadika dan guru tadika belajar dan mengajar ABC, 1 2 3 dan menyanyi.

Kanak-kanak tadika lepas sebulan dan boleh baca ABC dan kira sampai 10.

Jadi mereka cerdik. Mereka tidak numskull dan tidak otak belacan.

Terima kasih

langitbiru said...

New Parliament House: Satu idea yang AMAT BODOH.

Bukan hanya amat bodoh, tapi BODOH SOMBONG!

Lebih BODOH lagi, bangunan PArlimen 1962 ni nak dijadikan heritage building (HB)!! Kalau jadikan HB, boleh jana ekonomi Kah? Kos pengurusan saja dah puluh ribu sebulan!!!

Di SINGAPORE, beritanya berbunyi, " The Malaysian Armed Forces will be acquiring three multi-role support ships (MRSS) worth RM2.2bil...."

Juga projek keretapi laju KL-Singapore bakal menelan belanja bilion ringgit.

Kalau begitu, TERTANYA-TANYA saya BENARKAH apa rumusan Idris Jala BERSAMA MAKMALnya di KL Convention Centre baru-baru ni yang Malaysia akan muflis KALAU tak naikkan harga gula 20sen sekilo!!!!!

NAMPAK SANGAT ORANG-ORANG NAJIB DAH MAIN WAYANG. Bukan setakat Wayang, TAPI Silap Mata Wayang!

(Mungkinkah selepas ni ada menteri jawab, perkara ini BELUM MUKTAMAD, masih diperingkat cadangan)

Mohd said...

This is another scheme for the ministers and cronies to make money!

Anonymous said...

Dato'
Semua nya penyamun Tarbus. Buat persidangan Parlimen bawah pokok kan lagi bagus.
Hahaha saya "True Malay" sama lah macam pemikiran Brahim Ali. AMelayu13.

pakbelalang said...

RM800 million can be better utilised to build 80 libraries for the whole country or build more residential schools or build 100 blocks of 10-storey low-cost apartments at the Sungei Besi airport.

Sesiapa yang mencadangkan pembinaan Parliamen yang baru ialah orang yang fikirannya "SEWEL" !!!Tak boleh masuk akal dan tidak ada lojiknya. Ini sepertilah macam menteri pertahanan kita Zahid Hamidi yang nak membina 3 buah "support ships" menelan belanja 2.2 billion ringgit untuk tujuan membantu operasi kemanusiaan dalam keadaan kecemasan. All bullshitt !!!

pakbelalang said...

Saya ingin nasihatkan kepada Najib untuk menasihati menteri-mentri dan juga pemimpin BN lain terutamanya UMNO supaya jangan keluarkan kenyataan yang karut mengarut. Ini akan menjejaskan credibility kerajaan pimpinannya dan secara tidak langsung "rating" Najib sebagai Perdana Menteri dikategorikan seperti Pak Lah seolah-olah macam kerajaan haprak dan HP6!!

Saya perhatikan kebelakangan ini ramai juga menteri-menteri UMNO yang membuat kenyataan yang "controversy" yang pada pemikiran rakyat tidak masuk akal dan ada mempunyai agenda yang terpendam dihati mereka dalam mengutarakan sesuatu idea atau projek baru yang menelan belanja berbillion ringgit.

Mereka patut berhati-hati mengeluarkan kenyataan supaya kenyataan mereka tidak dipandang serong oleh rakyat.

Yang selalu membuat kenyataan yang banyak menimbulkan "was-was" ialah Zahid Hamidi, Menteri Pertahanan. Cubalah kita imbas kembali kenyataan-kenyataan yang diutarakanya. Hampir kesemuanya ada kaitan dengan perbelanjaan berbillion ringgit mengesyorkan berbagai projek seperti nak beli fighter jets, support ships dll.

Dan sekarang ada pula gesaan untuk membina bangunan parliamen baru di Putrajaya.

Apa bendanya ni !!!!!!!!!

dan kajang said...

Assamualaikum Dato,

1. Saya bersetuju dengan Dato' 110%. Saya pernah kata Menteri sekarang ni bercakap tak guna otak. Cakap dulu lepas tu baru berfikir. Mereka ini gemar guna tektik test market. Lepas tu kalau orang mula hentam cadang mereka, mereka akan tuduh Press salah lapor atau kononya cadangan itu masih dikaji dan belum muktamad. (Kes Kg. Baru adalah contoh terbaik). Senang betul kerja mereka ini.

2. Saya pernah hadir di suatu Seminar "THINKING" dengan pengucaptamanya ialah Tun M. Saya ingat Dato' pun hadir sama sebagai salah seorang Penceramah. A very interesting Seminar. Apabila salah seorang peserta bertanya TDM tentang bagaimanakah "Thinking" ahli2 politik sekarang? TDM menjawab secara berseloroh menjawab bahawa "frankly speaking, they never Think when they speak". Seluruh dewan ketawa. Tapi hari ini ternyata benar kenyataan TDM tu.

3. Yang terbaru, semasa membentang RMK10, PM ada menyebut tentang membangun semula Lapangan Terbang Sg. Besi. Hari ini juga Menteri bertanggungjawab terus memberi respon dengan ghairahnya dalam akbar tentang rancangan itu.

4. Secara jujur, saya ni a bit sceptical tentang respon oleh orang-orang berkuasa ini tentang isu ini. Itu kawasan lombong emas dan bersejarah. Janganlah terlampau ghairah hendak "membangunnya" hingga akhirnya kawasan itu akan terbengkalai dan menjadi "eye sore". Kita harap EPU hendaklah kaji betul-betul apabila memilih pemajunya. Jangan hingga duit dah habis, kerja tak siap. Sedih.

5. Akhkir sekali, eloklah PM Najib mula ingatkan Menteri2nya supaya berfikir dahulu sebelum bercakap.

pakbelalang said...

Published in June 15th, 2009 Posted by admin in Dari Meja YB, Petikan media massa1 CommentMUAR: A 26km embankment stretch from Parit Jawa to Sungai Balang will be strengthened and heightened to prevent seawater from entering coastal villages.Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the Drainage and Irrigation Department (DID) would undertake the project to protect some 2,000ha of productive farmland.

Speaking to reporters here, he said the recent weather change and global warming had caused the sea level to rise and the present three meter embankment could not prevent the sea water from entering the villages.

“The DID will increase the height of the embankment from 3m at present to 4.5m and work will start soon.

“Besides flooding the villages, the higher level of the sea water will also cause damage to oil palm, coconut and fruit orchards along the coast,” he said during a visit to the Sungai Balang constituency on Thursday.

Abdul Ghani, who was accompanied by deputy Youth and Sports Minister Datuk Razali Ibrahim, several state executive council members and Muar Umno division chief Datuk Mohd Ismail Mohd Shah, made his first visit to meet the people after the 12th general election.He said he would visit every parliamentary area in Johor on Thursdays to meet the people and find out about their problems firsthand.

comment:

Saya baru saja pulang dari kampong saya di Parit Jamil, Muar kawasan wakil rakyat YB Razali Ibrahim.

Saya ingin mengambil peluang ini melalui blog Dato' untuk memberi maklum kepada YB Razali supaya mengambil perhatian keadaan peparitan di jalan antara Muar ke Batu Pahat. Keadaan saluran peparitan (drainage) sudah dalam keadaan meruncingkan. Saya rasa jika ada berlaku hujan lebat berterusan di Muar kemungkinan semua kampong dari Muar ke Batu Pahat akan mengalami banjir besar kerana keadaan peparitan sudah tidak berfungsi lagi kerana arus aliran air sudah bertakong dan airnya tidak mengalir lagi menuju ke parit besar.

Jadi saya ingin mengesyorkan kepada YB Razali supaya lihat sendiri dan mengambil tidakan sewajarnya untuk memperbaiki keadaan peparitan dikawasan Muar supaya dapat mengelakkan bencana besar berlaku dan harta benda musnah.

donplaypuks® said...

Firstly, what Jala said was that if national debt grows at over 12% per year compounded (I think it was 14% in 2009) and income only at 6%, then we'll likely face the Greece problem in 2019. That's not as ridiculous as many have misunderstoodit, given the assumptions and if economic mismanagement and corruption thrives!

As for the $800 million question, in the over 900 years that Westminster Parliament building has stood in London, it's undergone major renovations thrice due to major fires.

Ours, with a history of 48 years, was renovated at $100 million for roof repairs with a few more million $ for computers costing $10,000 per set when you can get them for under $3,000 from highstreet shops!! Of course, it's Nazri who was in charge of it all!!

In the rabid pursuit of money and stylomylo extravagance, our Ministers seem to consist of philistines who have no appreciation or understanding of heritage, architecture, culture, art or history!

dpp
we are all of 1 race, the Human Race

Anonymous said...

The country is engaging in an economic depreciasion. Why need to pour out more money. Infact, by building a new parliament house, will it boost the our economy?.I don't think so. So put to use the money we have by spending it on something useful. It's our tax money. So the people have rights to disagree on the matter.

My other posts on how to do a self check on CTOS and how you can find a way to repay all thos debts.

http://sugar-and-tea.blogspot.com/

Jutawan baru said...

Find other alternatives to boost our economy instead of pouring our money into the drain by developing a New Parliament building that does not solve our financial crisis.Remember, it's our tax money that are used to build the building.

My other posts-

http://sugar-and-tea.blogspot.com

mad said...

mungkin orang yang punya idea itu merasa cemburu dan tergugat melihat bangunan dun negeri sarawak yang baru yang didirikan di tepi sungai sarawak berdepan dengan bandaraya kuching. sebelum bangunan ini didirikan, rumah-rumah orang miskin bedekatan, terutama kpg boyan, telah dipindahkan kerana takut kelihatan janggal bangunan bernilai rm296.5 juta itu berdiri bersebelahan rumah-rumah rakyat miskin.

berbalik kepada cadangan membina bangunan parlimen baru, saya sependapat dgn datuk bahawa ianya adalah tidak perlu sama sekali. saya yakin majoriti rakyat juga menolak cadangan ini. saya pasti jika projek ini dilaksanakan, nilai rm800 juta itu akan meningkat sekurang-kurangnya sekali ganda, seperti juga projek-projek mega kerajaan yg lain sebelum ini. ini hanyalah projek membuat duit utk pihak-pihak yg berkepentingan sebelum mereka diundurkan pru13 nanti. lihat saja duit dalam sime darby sudah habis mereka kaut kerana mereka tahu tempoh mereka hanya tinggal 2 tahun saja lagi. sekian

Ab Razak Hj Ahmad said...

Maaf Dato' saya tak secerdik pembahas lain. Saya terpaksa buka kamus untuk cari makna perkataan 'Numskull'.... Marah betul Dato' kali ni...

As a tax payer, saya juga marah yang teramat sangat. Di saat negara dah nak bangkrap masih ada hati nak buat 'rumah baru'.. lepas tu suruh rakyat ubah gaya hidup...

Lagi satu yang saya nampak pasal 'numskull' statement oleh PM kata masa titah ucapan sempena keputeraan YDPA berkenaan 6 aspek di dalam NKRA/ KPI telah tercapai termasuk menaik taraf pengangkutan awam... Adoyai... siapa punya penasihat ni.... saya yang gunakan Komuter dan RapidKL since 2004 hinga kini tiada langsung peningkatan. Makin jahanam ada la... Dulu komuter interval 15 minit tetapi kini interval 20 hingga 30 minit dan kadangkala up to 40 to 60 minutes per train (yang berlaku hari Selasa dan Rabu lepas).

2 tahun lepas menangis Pak Lah masa naik komuter dari Serdang - KL Sentral.. Tak kan nak suruh PM naik komuter lagi. Nasib baik bukan Hishamudin punya port folio, nanti keluar statement, saya tak sangka begini teruk perkhidmatan komuter....

Mana ada penambah baikan Dato'... Waktu puncak tren dibatalkan, belum lagi komuter ditarik oleh lokomotive diesel, pastu ada genset kat tengah... Macam kat Ghana pulak.... Then bangga declare Jepun nak sumbang free subway train kat Malaysia... Only need mondification and transport arrangement....

Mana duit penjimatan subsidi minyak yang Pak Lah announced dulu (masuk tabung Kumpulan Wang Amanah Pengangkutan Awam)... Entah ada tidak tabung tu....???

Pencapaian NKRA/ KPI lain saya letih nak ulas.... yang saya tahu wife dah komplen susah nak beli gula and barang basah kat pasar dah makin naik.....

Ab Razak Hj Ahmad said...

Lagi satu Dato' tertinggal tadi.. 2 orang anak saya memang hantar Tadika KEMAS.... Alhamdulillah, lebih menonjol dan cepat membaca dan mengira dari anak jiran dan anak buah lain yang hantar ke Tadika swasta yang berjenama....

samurai melayu said...

SALAM KASIH DAN SAYANG
DATUK AKJ
IZINKAN,
....
Whoever that originated the proposal should have his head examined. Or maybe he sees something that we don’t – like money to be made on the side.

DAH DASAR PENYANGAK!

A VIP ( Very Important Penyangak ) who is a 'DUMB' ( Deranged, Useless, Mental Blocked ) dependence of the 'RM' ( Ringgit Malaysia ) drugs to maintain the addiction of high lifestlye, released on purpose from the 'ABI' (Aggravated Brain Injury) Wards to serve some 'AABs' ( Aimless Aloof Boneheads )

1 untuk KAU, 10 untuk aku
2 untuk KAU, 20 untuk aku
lepas dua, apa ah?.. TAK PANDAI KIRA KE?

OH YA!..ORANG KITA TAK PANDAI KIRA,
ORANG 'COW' PANDAI KIRA..

BEGITU LAH KIRA-KIRA NYA..

Care to join us for the feast of Naan Roti serve with Roasted Mule.. comes PRU 13?

ALFATIHAH, AMIN.
Ps. Budget RMK 10...found ONLY in PROMISES Land where CAKAP didahulukan, PRESTASI dibelakangkan

ab said...

Salam Dato,


Saya sangat takut cadangan ni datang dari orang melayu kut ni?....

Saya malu sekali dengan cadangan itu.... maaf ya saya cakap kasar.


YANG BUAT CADANGAN TU sangat bodo,tak layak diharapkan menjadi pemimpin,tak layak menjaga harta orang,tak layak jaga duit rakyat,tak layak jadi menteri ka,MP ka,wakil rakyat ka.....


DIA NI GILA DUIT! melampau.



PM, semestinya tidak ada orang macam ni sekarang ni kat dalam kerajaan,tak kira kerja apa, depa macam ni la yang melingkup negara.


Kalau betui nak buat, minta dia bom bangunan parlimen yang ada sekarang ni. Kalau tak sanggup, gunakan la bangunan parlimen yang sedia ada....


Abu Bakar Ab Rahman

Pak Mat Tempe said...

Salam Dato'

Posting Dato' kali ini agak tegas dan keras sedikit. Saya sokong pandangan Dato' dan Dato' CSL. Dalam sibuk untuk potong subsidi ada pula idea nak buat Parlimen baru. Agaknya mereka ni tak bincang secara serious ke sebelum buat satu2 cadangan dan pengumuman yang melibatkan belanja yang besar.
Tapi jawapan dah siap tu 'belum muktamad lagi'

Syabas Dato' suara Dato' masih berpengaruh semoga Allah panjangkan umur dan memberikan kesihatan yang baik.

Anonymous said...

Salam Dato',

Mereka itu mungkin mempunyai numskull dan otak belacan tetapi fasal ilmu kira-kira mereka cukup pintar dan handal.Awal-awal lagi mereka sudah dapat teka berapa peratus daripada RM8oo juta akan masuk poket sendiri dan sekian peratus akan masuk tabung khas untuk parti dan juga kuncu-kuncu mereka.Justeru, tak kiralah apa orang nak kata, janji pulus masuk poket.

Yang kurang sedapnya,PM Najib turut nampak macam ada otak belacan juga kerana membiarkan idea semacam itu diperbincangkan.

Askar Tua

Tanduk said...

I'm not really agreed on the waste of fund to build new parliament building.

There is not really a waste if the project could stimulate the economy, creating jobs, give business to contractors, suppliers, manufacturer even to nasi lemak sellers. The economy is moving and circulating. The government must spend in order to make economy active.

The building now may cost 800m, but we should treat that as an investment where the same building may cost 1.6b in 10-15 years later.

On the nation bankruptcy, it is really a very stupid remarks from minister of jungle

Sorry datuk

Anonymous said...

Pak Kadir, itulah org2 PR dok bersusah-payah nak jatuhkan BN. Dah lama BN pegang kuasa, pemikiran diorang dah tak stabil, sbb kuasa besar dan lama sgt dok disitu. Bagi lah ke org lain pulak perintah.

Man BPulau

abdullahngah said...

saya setuju jika kerajaan hendak buat bangunan parlimen baru di putrajaya.

Ini selari dengan "pencapaian diutamakan" dan "rakyat didahulukan".

Soal negara banyak hutang, itu biasa saja.

Yang penting pencapaian diutamakan untuk menampakkan yang negara ini menjadi negara maju.

Lebih lebih lagi 2020 hanya 9 tahun sahaja lagi.

Kalau tak buat mana mungkin boleh jadi negara maju setanding dengan Honkong.

cadangan untuk membina bangunan parlimen baru di putrajaya itu suatu idea yang baik dan maju kedepan.

Tidak timbul idea tak masuk akal ke, kerana para pemimpin yang diberi amanah oleh rakyat itu jelas terdiri mereka yang bijaksana.

mereka punya pemikiran setanding dengan pemikir Islam di Eropah yang bercakap tak serupa bikin.

Itulah tahap pemikiran para pemimpin negara malaysia. Bijak meminjam dan bijak berbelanja.

Yang menarik sekali harganya RM 900 juta. Memang murah jika dibandingkan projek mewah di Terengganu.

Satu jalan mega di Kuala Nerus berharga RM206 juta. Panjangnya hanya 5.6 kilometer sahaja.

Satu jambatan mega Jeram hilir ke Jeram Tok Kong berharga RM 200 juta.

Anda boleh fikir mana yang lebih mahal berbanding dengan satu bangunan parlimen puluhan tingkat tingginya.

Memang tak masuk akal tapi itulah hakikatnya dan ia suatu realiti yang tidak boleh dinafikan.

Oleh itu, macam mana negara tidak boleh bangkrap jika dibiarkan mereka memerintah negara ini.

abdullahngah said...

saya setuju jika kerajaan hendak buat bangunan parlimen baru di putrajaya.

Ini selari dengan "pencapaian diutamakan" dan "rakyat didahulukan".

Soal negara banyak hutang, itu biasa saja.

Yang penting pencapaian diutamakan untuk menampakkan yang negara ini menjadi negara maju.

Lebih lebih lagi 2020 hanya 9 tahun sahaja lagi.

Kalau tak buat mana mungkin boleh jadi negara maju setanding dengan Honkong.

cadangan untuk membina bangunan parlimen baru di putrajaya itu suatu idea yang baik dan maju kedepan.

Tidak timbul idea tak masuk akal ke, kerana para pemimpin yang diberi amanah oleh rakyat itu jelas terdiri mereka yang bijaksana.

mereka punya pemikiran setanding dengan pemikir Islam di Eropah yang bercakap tak serupa bikin.

Itulah tahap pemikiran para pemimpin negara malaysia. Bijak meminjam dan bijak berbelanja.

Yang menarik sekali harganya RM 900 juta. Memang murah jika dibandingkan projek mewah di Terengganu.

Satu jalan mega di Kuala Nerus berharga RM206 juta. Panjangnya hanya 5.6 kilometer sahaja.

Satu jambatan mega Jeram hilir ke Jeram Tok Kong berharga RM 200 juta.

Anda boleh fikir mana yang lebih mahal berbanding dengan satu bangunan parlimen puluhan tingkat tingginya.

Memang tak masuk akal tapi itulah hakikatnya dan ia suatu realiti yang tidak boleh dinafikan.

Oleh itu, macam mana negara tidak boleh bangkrap jika dibiarkan mereka memerintah negara ini.

al-Din-amin said...

Kalau tiap kali menteri buka mulut kena kecam kerana idea bodoh dari otak beku bila Malaysia nak maju. Nak tengok response rakyat konon. Rakyat tak ada kerja lain kah? Mereka tidak kenal sejarah atau menghayati heritage tapi gila membazir.

Saya syorkan Datuk A Kadir Jasin sebagai Chairman Sime Darby menggantikan the elegant pretender yang sepatutnya/akan bersara.

Zabri Mokhtar said...

Salam Dato dan semua,
Ya laaaa setuju dan sokong dengan Dato.
Letih dan cemas kita dibuat oleh orang2 cam ni.
Kenalah ramai sangat kita mempunyai pemimpim2 macam ni.?
Ikhlas,

engkuazri said...

haha....jadi adakah otak mereka lebih tinggi atau lebih rendah dari budak KEMAS, Dato?

zainal abidin awang kechik said...

TOK..
TERIMA KASIH ATAS MASA YANG DILUANGKAN MENZIARAHI AYAHANDA SAYA..

SALAM

Anonymous said...

Dear dato

I like the word daft.

It is frustrating actually, when we hear funny comments by our daft politicians.

1 .They want to take away fuel subsidies to built a new parliament which is totally unnecessary.

2. On subsidies on the tolled highway, they intend to removed it so that the toll operator can increase by every few years. But they forgot that it is them that put us in such unfavorable position, guarantee the toll operator to do business without risks. I wonder are they really subsidizing the rakyat or the toll operator.

3. Again they intend to withdraw fuel subsidies when accessibility to public transportation in KL is bad. I guess till now they cant do much to improve it, because everyone wants a piece of the gov contract. Look at LRT, Star and monorail, limited conductibility, but homogeneous expenditure.

4. Why not cut the unnecessary expenditures first, then if it not enough then only we ration subsidies.

5. Cut the oversized public service sector, cabinet members. Retain the best, and pay them good money for those who are efficient at work.

6. Cut the red tape.

7. I foresee there is little motivation for the current administration to change on the current system. They will be daft to do change.

8. Instead, we shall change them
in the next GE.

Sad

CodeNameSomaliPirate said...

Salam Dato'

Our parliament house is full SENATORS, so tkade hal kalau nak sokongan lawmaker. Mesti angkat tangan punya!

affendi hussain said...

Numskull - a thick or muddled head, a dull or stupid person..

Numb-skull - someone who feels no pain when you whack them repeatedly upside/inside the head.

Yup, the above 2 co-exist in our homegrown product of the Parliament..

Kalau nak buat bangunan parlimen baru, pakat2 potong elaun hangpa la tiap2 bulan masuk tabung macam nak buat surau...

nak tempat hebat tapi otak pencadang sendiri standard layak dok tepi longkang saja..

Nak banding takyah la babit banding dgn budak2.. kita ni dah tua bangka..kita cerita perihal buluh betung skrg yg dah layak ditebang sumbat pulut & santan & bakaq buat lemang..

bukan cerita rebung yg boleh dok lentoq lagi..kita nak selamatkan rebung2 ni supaya tak jadi mcm buluh mangkaq ni semua..

IQ level is so subjective to individuals and their upbringing environment..private is one thing..the fact is it's more on the methodology, not of the branding..if you know what Glenn Doman researched & found, then you will know that even a spastic child can perform better than average children of the same age and baby can count, read, identify and understand at the age as early as 2 y.o ..nothing surprise with Allah s.w.t most precious gift in the universe to humankind - i.e the aqal.

the same can be say about our BN & PR too..too much "poyo" with their 'branding' and 're-branding'..

("/)

raja2u said...

YBhg Dato'

Assalamualaikum,

Keresahan hendak membina Bangunan Parlimen baru akan menimbulkan keresahan tambahan pula apabila terdapat cadangan menjual tanah yang dikosongkan kelak. Ini sudah menjadi budaya untuk menjual apa sahaja pegangngan Kerajaan untuk mendapat duit.

Tidak heran mengapa orang Melayu dahulu menyokong UMNO kerana pada masa dahulu semua yang dilakukan adalah untuk kebaikan anakbangsa. Ini termasuklah bukan sahaja mengubal Dasar Ekonomi Baru tetapi menentukan perlaksanaanya.

Sekarang terdapat orang bertegang lehir mempertahankan UMNO/BN kerana beranggapan semuanya akan hilang jika negara ini diperintah selain dari UMNO/BN. Jika ini betul mengapa pemimpin UMNO tidak balik keperjuangan asal semasa mereka masih berkuasa. Saya percaya jika ini dilakukan dengan ikhlas mulai dari sekarang orang Melayu pasti akan memberi semula sokongan mereka.

Adalah tidak mustahil negara yang kita cintai ini akan bankrap jika stail pemerintahan ini diteruskan. Janganlah kita berpeluk tubuh.Kita ibaratkan berada di zaman Nabi Yusof dan berusaha bersungguh- sungguh untuk beberapa tahun kehadapan supaya kita terselamat dari malaputaka apabila ekonomi negara dan dan dunia musnah seperti yang diramalkan.Pada Pas lupakanlah rancangan menganjurkan demonstrasi tahun hadapan tetapi mulakanlah projek-projek ekonomi secara amali untuk membangunkankan sosio ekonomi anakbangsa. Orang sudah faham apa yang sedang berlaku maka gunalah masa yang ada sebaik mungkin.

Raja Abdu Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategik Vision,
Petaling Jaya.

Rasputin Beliong said...

Nak cari pembuat undang-undang yang berkebolehan pun susah. Kebanyakan berperangai macam kera. Elok buat bangunan parliamen dalam hutan belantara.

Zabri Mokhtar said...

Salam Dato AKJ dan Semua,
Dato kata-..............
Jadi mereka cerdik. Mereka tidak numskull dan tidak otak belacan.
**********
Tergelak dan lucu sungguh hingga senak perut bila saya baca comment Dato yg ini. ;o)

Ya betul jugakan dan saya setuju sangat kanak2 Tadika lagi bijak dari pemimpin2 kita. Mereka lg cepat pick up apa yg diajar.

tamingsari said...

Saya SETUJU bangunan baru parlimen yang baru dibina TAPI bukan sekarang. Mungkin tahun 3010. Dalam keadaan ekonomi dunia yg tidak menentu projek mega hendaklah ditangguhkan. Keperluan yang tidak mendesak dan mendahului kepentingan lain. Bangunan baru hanya memberi keselesaan kepada wakil rakyat sedangkan rakyat memerlukan pembelaan.

Semua negara akan muflis jika tidak diurus dengan baik. Ramalan Idris Jala seolah meragui kemampuan kerajaan mengurus dengan baik negara ini. Have faith and we shall prevail.

c's said...

Assalamualaikum Dato',

I can't imagine how things are being spoiled more and more these days. Don't they think the ruling a country just like having a hug company. We can't simply propose things just because very raw ideas. Many projects are messed up, and maintenance not that simple. I'm surely the ministers are from generous family, raised in well grown up for very at least well-educated, well enough so they are been elected. Don't let ppl treat them like they are at the bottom of social hierarchy by 'criticizing' everywhere n saying s***** whatsoever. I want to respect my leaders as they used to be :( .

I don't know how young generation could inherit the country with this mess.

mere of me

Mustapha Ong said...

Salam Datuk AKJ,

Cadangan untuk pembinaan sebuah Bangunan Parlimen baru di Putrajaya adalah tidak memasuki akal.Bangunan yang sedia ada telah menjadi sebuah "lambang kemerdekaan negara atau landmark" di bandaraya Kuala Lumpur sejak tahun 1962. Akitek dan rekaan bangunan ini juga amat unik dan mempunyai daya penarikan nya sendiri.

Jadi tak perlulah menteri yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan kenyataan yang mungkin "ada udang disebalik batu".Saya sokong ulasan Chua Soi Lek bahawa cadangan untuk membina sebuah parlimen baru di putrajaya adalah satu pembaziran wang negara.

Apa pula pendapat ahli-ahli parlimen dan senator-senator yang menjadi penghuni semasa persidangan parlimen?Rakyat perlu jawapan yang menyeluruh dari wakil-wakil rakyat kita yang sepatutnya memberi pandangan mereka yang sewajarnya mengenai perkara ini.

Perkara ini telah menjadi tajuk pembahasan di ruangan media untuk maklumat umum. Mungkin adalah wajar bagi kita mendapatkan ulasan perdana menteri agar perkara ini tidak menjadi satu isu nasional yang boleh diragui oleh rakyat jelata.

abdullahngah said...

kalau pemimpin kita bodoh macam mana boleh jadi perdana menteri, timbalan perdana menteri dan menteri menteri dan timbalan menteri.

Sudah tentu mereka "bijaksana" dan cerdik.

Macam juga para perompak. Mereka bijaksana dan cerdik.

Kalau mereka bodoh macam mana hendak merompak bank. Bayangkan hanya dalam beberapa minit sahaja mereka dapat larikan wang berjuta juta ringgit.

Ini menunjukkan mereka bijaksana dalam merancang plan rompakan.Mereka bijak tetapi jahat.

Orang jahat tidak semestinya bodoh. Kalau mereka bodoh macam mana boleh jadi kayaraya.

Demikian juga para pemimpin kita. Kalau bodoh macam mana hendak buat itu dan ini.

Macam tindakan Najib keluarkan wang RM 5 bilion, RM 10 biliuon RM 60 bilion atas nama rangsangan ekonomi negara.

Saya belum boleh lupa dengan Tun Mahathir guna wang Tabung haji sebanyak RM 500 juta dan guna wang petrons sebanyak RM 20 bilion ketika ekonomi negara merumdum.

Kalau bodoh mana mungkin mendapat sokongan pakar pakar ekonomi negara, termasuk profesor profesor di menara gading turut menyokong penuh insentif dan rangsangan ekonomi yang dilaksanakan oleh perdana menteri.

Kalau bodoh mana mungkin semua Bijak pandai negara beri sokongan tidak berbelah bahagi.

Oleh itu saya sangat tidak setuju mengatakan para pemimpin negara kita bodoh dan segala perancangan tidak masuk akal.

Yangretibase said...

Assalamualaikum,
Alhamdulillah syukur! Saya nampak, sejak akhir-akhir ini, telah wujud semacam satu kesepakatan yang tersembunyi dalam kalangan hampir semua pembahas blog Datuk yang diketuai oleh Datuk sendiri untuk menyokong perjuangan Islam yang syumul.

Maka, saya menyeru atas nama jihad fisabilillah, marilah kita sama-sama kembali ke pangkuan Allah SWT dengan menjadikan diri kita hamba Allah yang bertaqwa yang hanya mencari keredhaan-Nya.

Wassalam.

A KADIR JASIN said...

Pembahas Abdullahngah, antara lain, brkata:

"kalau pemimpin kita bodoh macam mana boleh jadi perdana menteri, timbalan perdana menteri dan menteri menteri dan timbalan menteri.

Sudah tentu mereka "bijaksana" dan cerdik.

Macam juga para perompak. Mereka bijaksana dan cerdik."

Ada perbezaan erti yang luas antara bijaksana, bijak dan cerdik.

Kalau seseorang itu bijaksana, dia tentulah tidak mencuri atau menjadi perompak profesional.

Seorang yang bijaksana tahu membezakan yang buruk dan baik. Dia tentu tahu mencuri, merompak dan pecah amanah adalah ditegah Allah dan salah di sisi-sisi undang-undang dan moral.

Tetapi orang yang cerdik dan bijak boleh menjadi pencuri dan penyamun sebab dia sekadar cerdik dan pandai sahaja, tetapi tidak bijaksana (wise).

Terima kasih.

dan kajang said...

Assalamualikum Dato'

1. Honestly speaking, I must admit that I'm a great supporter of the'Blue" (don't have it wrong, it's not EPL Football Club but BN). Ever since I registered as a Voter in 1974, I never fail to vote for BN. Though I wanted to go against BN's(MCA) candidate in 2008 GE just to teach them a lesson for being too over confident, but my heart says NO. So I didn't betray but still vote for BN (MCA) candidate then. Eventualy BN lost to DAP candidate in that election.

2. Whatever people may think about BN, I still have a full confident on BN goverment. I simply cannot imagine of what will our goverment be liked sholuld it come under PR. Sorry for the PR supporters for me having this septical thinking about you parties. My intusion says that the new (if it happens) PR goverment will not be a stable and strong goverment as BN.

3. Like the majority of the population, I too have confident in our PM Najib's leadership. I know he will eventualy be one of our best PM, just like his father and TDM. My only worry is people (leaders) around him. That includes some Ministers, BN MPs', the BN components parties. They seem never potray the same image as our PM. Tidak begitu menyakinkan. Too self interest and greedy. Unless these people change, BN may not survive in the next GE.

4. One typical example is the issue we sre discussing "New Parliament House in Putrajaya". Definately its a numskull idea. It is also a suicide statement.

Anonymous said...

Salam Dato',

Dan akhirnya Dato' pun menulis..

"Whoever that originated the proposal should have his head examined. Or maybe he sees something that we don’t – like money to be made on the side....
Or maybe the people who made the proposal are not numskulls at all. Maybe they see what we the country yokels don’t. They see $$$$$$ signs in the proposal!...
Well put Dr Chua. And I am sure he could not or would not say so if he’s a minister. So kudos to Dr Chua for remaining just a party leader. "

Dan seperti pada ayat terakhir yang Dato' tulisan itu, Dato' pun mungkin tak akan menuliskkan "ayat-ayat songsang" sedemikian (pinjam istilah Hishamudin Rais) kiranya masih lagi kat tampuk NSTP.

Tahniah Dato'!

Pak Hj JB

mad said...

ingatlah sekarang adalah fasa "grab all you can before the time's out" bagi parti memerintah. hampir pasti mereka akan kecundang pru13 nanti. jangan hairan dan terkejut bila ada lagi pengumuman projek-projek rm juta-juta atau rm billion-billion kerana inilah masanya mengaut duit sebelum lari keluar negara. tempoh 2 tahun adalah mustahil bagi parti memerintah utk melakukan perubahan dan menarik semula sokongan rakyat seperti yg digembar-gemburkan dan mereka sedar akan hakikat ini. ambil lah iktibar apa yg pernah berlaku kepada negara-negara jiran yg pernah bertukar tampuk pemerintahan, umpamanya filipina, thailand dan indonesia. kita belum pernah bertukar kerajaan pusat dan banyak perkara yg berlaku sekarang dan yg bakal berlaku tidak pernah kita alami sebelumnya. bersedialah menghadapi kemungkinan yg diluar dugaan, bagi penyokong kerajaan juga penyokong pembangkang.

saji said...

Sdr abudllahngah

"kalau pemimpin kita bodoh macam mana boleh jadi perdana menteri, timbalan perdana menteri dan menteri menteri dan timbalan menteri."

Bahana amalan politik nepotisme,ampuisme, politik wangisme dan idea cut & pasteisme

Anonymous said...

Salam Kadiaq,

Do you mean NUMBSKULL or deliberately NUMSKULL?

NUMSKULL are the clever characters residing in the a human head as portrayed in the British comic, TOPPER, in the 60s...

A KADIR JASIN said...

Para pembahas dihormati,

Mum·skull (Numskull) also numb·skull audio (nmskl) KEY

NOUN:

A stupid person; a nitwit.

Terima kasih.

abdullahngah said...

Dato,

Orang yang tahu menilai yang mana buruk dan yang mana baik ialah mereka yang beriman dan bertakwa saja.

Bijaksana ialah orang ada ilmu yang berkaitan, termasuk dalam bidang apa sekalipun.

Mereka ini, jika tidak beriman dan bertakwa pasti tidak kenal yang mana buruk dan yang baik.

Bagi orang yang gemar minum arak miskipun bijaksana, tetap mengatakan arak itu baik bagi dirinya.

Demikian juga bagi mereka yang gemar berzina. Yang larang semua itu ialah agama Islam saja, diri sendiri tidak.

Malah dizaman nabi ada seorang yang minta supaya dihalalkan atyasnya zina baru dia mahu masuk Islam.

Siapa yang tidak mahu sedang ia suatu kelazatan yang tiada tolak banding.Apa jawap Nabi. Bagaimana jika ibumu dizinai? Dia pasti marah. Kalau kamu marah orangpun demikian juga.

Demikian juga bagi mereka yang gemar berjudi. Mereka tetap mengatakan judi itu baik bagi mereka.

Kalau mereka tahu minum dan judi itu buruk sudah pasti ditinggalkan terus, kerana tidak munasabah mereka berminat dengan perkara buruk.

Mereka bijaksana tetapi menganggap yang batil itu baik bagi mereka dan yang baik itu buruk bagi mereka.

Kalau batil itu buruk mana mungkin dijadikan amalan.

Juga pasal amalan riba dan rasuah kalau buruk bagi mereka mana mungkin mereka mengamalkannya. Sudah tentu baik bagi mereka sebab itu makan riba dan makan rasuah.

sejarah telah membuktikan iman dan takwq saja dapat menilai sesuatu yang buruk itu buruk dan sesuatu yang baik itu baik.

Agama sahaja yang membuat orang kenal halal dan haram.

Saidina Umar sebelum masuk Islam tidak kenal Islam itu baik tetapi setelah masuk Islam baru dia tahu Islam itu bagus.

Ulamak. Apa kurangnya dengan ulamak, antara mereka ada yang hafiz Quran dan alim dalam banyak bidang ilmu Islam, tetapi ada ulamak jadi jahat.

Mereka alim tetapi jahat dek tidak tahu menilai yang mana buruk dan yang mana baik. Jahat pun dikata baik dan baik dikatakan jahat.

psr said...

Dato'

You could not have put it better regarding this blatant proposal to spend tax payer's money on a project with no economic benefit to the nation. Unless of course some crony has to be given a fat contract. Plus variation orders issued quietly that will no doubt double the cost by the time the building is done.

I call this an insane idea. This decision is made by a bunch of unpatriotic bozos who want to dump our national icon for quick gain for a crony.

Surely that money can be better spent. Even if we used to it send a few thousand chikgus to England to study teaching of English and they came back to improve the lot of our rural children in mastering English - I would support it. Because in the long run a whole generation of students will grow up with more confidence and knowledgable and able to generate an economic return for our country.

But then we are ruled by a bunch of morons that claims to have advanced science as a nation by sending a model on a ego trip to outer space for RM 38 million. What more can we expect out of this bunch of so-called leaders?

We just need to vote them ALL out in the next General Election. I am sure we are not ALL fools to swallow such garbage from our politicians.

Anonymous said...

Thanks Dato for not being a numskull.
Najib"belum muktamad" fumble again. Beberapa minggu lepas baru nak takut-takut kan orang pasal negara mungkin bankrap, minggu ni nak belanja dekat rm1B nak buat new parlimen...apakebenda la orang gomen ni....barangkali nak jaga KPI sangat kot, tu yang terdesak tu..
BILLY

Anonymous said...

Salam semua.

Dato, penjenayah2 zaman skrg mmg semakin pintar, cerdik dan bijaksana dato. Taktik jenayah mrk semakin terancang,penuh aksi. Sampaikan boleh upah tuan penasihat 20persen lagi.

Puncanya kerana iman dan takwa kepada Allah dan rasulnya itu sudah tiada. Semasa saya kecil dulu, ibu dan ayah saya kerap berpesan pd anak-anaknya. Walau di mana kamu sembunyi atau lakukan ingatlah Allah itu sentiasa melihat dan mengetahui.

Jgn takut pada manusia tetapi takutlah pd Allah. Kita bukan hidup utk selama-lamanya. Harta dan duit berjuta akan ditinggalkan juga. Yg dibawa bersama hanyalah kain putih. Firaun yg anggap dirinya tuhan pun mati jugak.

Pemimpin2 negara ini merompak duit rakyat secara terbuka lebih teruk dari penyamun tarbus. Dasar muka tak malu. Jika seringgit duit saya terlibat dlm setiap rancangan haram mrk, sampai kiamat saya tak halalkan.

Paling teruk sekali kalau pemimpin Islam yg sanggup membayar syarikat zionis sbg penasihat rasminya. Yang perlu berasa malu adalah org2 melayu yg sanggup menyokong tindak tanduk pemimpin mrk yg tidak beramanah ini walaupun anda berpendidikan tinggi.

Dato, sedangkan PM, Timbalan dan menteri2 kabinetnya skrg ramai org dah panggil bodoh dan sombong. Apalagi pengikut2nya yg masih menyokong membutatuli dasar kerajaan yg semakin zalim dan menindas. Saya kira golongan yg masih menyokong membutatuli ini adalah 2x lebih ***** dari pemimpin yg mrk pilih.Kasihani mereka...

p/s: Dato, apa cerita terbaru ttg Felda yg dikhabarkan telah mengalami kerugian spt mana GLC kerajaan yg lain? Tak sabar rasanya saya nak pergi mengundi kali nih.

Rakyat dah bijak

I agree said...

Dato

I do agree that a new parliament house should be built in Putrajaya -

provided the estimated cost to be deduct from the salary and allowance of all MPs and it should be built only when the money is enough to start the project.

saji said...

Salam Dato'

Mungkin ada broker/ arkitek yang tunjukan proposal new parlimen house kat menteri berkenaan hingga membuatkan beliau sukar menolaknya.

Apapun, siapa tak seronok masuk rumah baru, opis baru ............ Tambah pula ada yang sponsor. Lupakah kita cerita pak2 menteri kita yang kerjanya renovate opis setiap kali pindah!

Sebenarnya, budaya hendonisme mencari keseronokon kehidupan duniawi sudah sinonim dengan pak2 menteri kita.

Anonymous said...

assalamualaikum wbt....

1. SAYA SETUJU!! lepas parlimen baru di putrajaya siap, kita bina pulak putrajaya baru..lepas tu kita buat balik parlimen baru kat putrajaya baru tadi...BIJAK KAN SAYA?

2. duit takdak? takpa!!!..kita boleh jimat beberapa bilion ringgit dgn potong subsidi, petronas kita ada aset bilion2 ringgit, sime darby kita syarikat perladangan terbesar dunia..kalau tak cukup lagi, kita bagila lesen judi dan rumah pelacuran pulak..PANDAI KAN SAYA?

3. saya rasa kes parlimen bocor selepas diubahsuai atau ditambahbaik (renovate) belum jugak kita dapat lupa, dah mai idea BERNAS buat parlimen baru

4. saya rasa kes malaysia akan muflis (bangkrupt) dalam masa beberapa tahun lagi yg memaksa subsidi buat rakyat dihapuskan masih lagi baru.. kuping telinga ni belum hilang merah dia, dia dah mai dgn idea RM800juta...

5. datuk kata numskull...saya kata takdak otak, takdak hati dan takdak maruah...buta hati, bodo piang dan otak kat kepala lu**t!

6. saya merayu..tolonglah dedahkan sapa yg bagi idea ni..please, please..saya teringin sangat nak maki depan muka dia..saya rasa bukan saya sorang ja..

7. saya tak paham dengan pembesar2 kita la ni...sorang kata kita akan muflis, sorang lagi nk perabih rm800juta utk parlimen baru yg mana parlimen lama baru diubahsuai..

8. cubala depa pikiaq habih dulu sebelum keluar kenyataan..nk lelong kg baru, nk bg lesen judi, nk hapus subsidi..lepas tu keluar kenyataan belum muktamad...ya Allah, piangnya...

9. maafkan saya menjadi emosional..ni bukan sekali, bukan dua kali depa buat lagu ni..dah berkali2..bila depa nk sedaq? lepas kita bangkrupt?

10. macam mana orang2 lagu ni boleh jadi menteri?

piang, piang, piang...piang!!

wallahualam...

-adli-

Anonymous said...

malas nak cakap, pr atau bn, 2kali lima sama je sorang keluar masuk sini,macam tak ada orang lain. yang masuk pkr majoriti dari bn, sama ada yang duduk diatas ataupun ajk kampung.


mohd paizal

mtgbertam said...

Nak perabih 800 juta untuk 200 orang ahli parlimen bersidang, dan bukan sepanjang tahun pun!!

Mana pi cerdik pandai dalam UMNO, takkan takdak ahli ekonomi, penasihat2 persen, yg mahu membantah cadangan karut tu?

Trend politik ala UMNO skan semakin terhakis dimana semua cadangan pimpinan walau tidak menyebelahi rakyat, terpaksa diterima.

- Manusia diberi 3 kekuatan iaitu akal, perasaan dan jiwa. Jarang ada manusia yg ada ketiga2. Kekuatan ini memerlukan iman sebagai pengawas. Kalau akal kuat DENGAN iman, dia akan jadi ilmuan, pemikir, bijakpandai, pemimpin yg bermanfaat utk manusia. TANPA iman, akal akan mendorong dan mencari pelbagai jalan utk melakukan sesuatu yg melanggar perintah Allah.

Hj Munawir said...

Dato Kadir.

Jika di baca ulasan pembahas2 yang semuanya orang2 Melayu nampak sangat yang sipat orang melayu penoh emosi,berfikiran cetek,banyak berpolitik.Bukan hendak di salahkan mereka.Kata tungkat warrant,Ini lah Melayu.

Sabenarnya mengikut kawan saya saorang yahudi dari Singapura cadangan itu memang baik.Parliment perlu di Pindahkan ka Putra Jaya.

Saya bertanya bagaimana kerajaan dapat membelanjakan sabanyak $800 juta dalam keadaan ekonomi yang kurang baik.Dia kata mudah sahaja.
Jual tanah dan bangunan Parliment yang ada dan gunakan wang itu untok membena bangunan Perliment yang baru.

Saya maseh ingat di masa Zaman Tun Mahathir,YTL ada membuat cadangan tersebut tetapi kabinet menolaknya.

Tidalah payah kita emosi sangat.bangunan Perliment sekarang dah berumor hampir 48 tahun.selalu rosak dan bocor.Jika kita emosi sangat mengenai bentok dan rupanya,kita boleh bina bangunan Perlimen di Putra Jaya dengan bentok dan rupa yang sama.

Syabas APCO dan Najib

saji said...

Sdr dan kajang

"Whatever people may think about BN, I still have a full confident on BN goverment. I simply cannot imagine of what will our goverment be liked sholuld it come under PR. Sorry for the PR supporters for me having this septical thinking about you parties. My intusion says that the new (if it happens) PR goverment will not be a stable and strong goverment as BN."

Kata2 azimat mu diatas yang menjadikan pemimpin2 UMNO/BN tak segan silu tibai duit rakyat dan semakin ditegur semakin rakus!

Anonymous said...

DAKJ,

saya pernah panggil pak menteri keldai dalam blog pak kadiaq tapi pak kadiaq tak mahu publish....tak pa...mungkin kasaq sangat...tapi hari ni pak kadiaq panggil pak menteri numskull tak jauh rasanya dgn saya panggil pak menteri keldai.

Makin hari pak menteri makin bahalul dan bangang...buka mulut menyakitkan hati rakyat macam kita yang bangang...depa ingat depa boleh duduk lama lama kat atas tu.... ada ubi ada batas babe...datang harinya kita balas...

Orang melayu penyabaq berbatas janganlah pijak kepala rakyat sampai nak kami semua jadi Jebat megamuk sampai tak berbatas.

Keturunan Jebat

Anonymous said...

Nampaknya Haji munawir dengan yahudi tidak dapat dipisahkan bagaikan aur dengan tebing!

Maka biarkan si haji munawir
terjun yahudi-yahudi nya.....

....Mat Ngantuk....

amatMok said...

Dato'

The people who came up with this idea are far from being 'numskull'. They are the smart ones - making hays while the sun shines.

The real 'numskulls' are those who supports them & elects them for the past umpteen years.

Do you ever think the so called 'numskulls' in the present government cares about the people? They are there to look after themselves - never for the rakyat.

We the rakyat can scream all we can, (or write in your case Dato')but will they ever care? The only way to make them sit up and take notice is to kick them out from parliament, wherever it will be in 2 years time.

Anonymous said...

Kat SARAWAK dah siap bangunan DUN baru. Tepi Sg. Sarawak lagi tu. Makan ratus juta jugalah untuk bina DUN tu. Tak taulah berapa banyak 'ada orang' masukkk....

asyMok_Aambo said...

ok la tu.
CEPAT sikit TomBang.

Zabri Mokhtar said...

Salam Dato,
Sedih dan benar kata Dr Ridhuan Tee diblog nya mengenai memorial MCA.
http://www.ridhuantee.blogspot.com/

Apa dah nak jadi dah dengan negara ini ? Pemimpim2 termasuk kakitangan kerajaan dan tak ada semangat Kenegaraan Melayu dan islam

MCA dapat sepuluh juta untuk Memorial Tun Tan Chen Lock..ianya akan masuk dalam senarai saya..

p/s Harap dato tak siarkan comment ini.

pakbelalang said...

Govt to study proposal to make Mandarin and Tamil compulsory in schools (Updated)
By TEH ENG HOCK


KUALA LUMPUR: The Education Ministry will study a proposal to make Mandarin and Tamil compulsory in schools.

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddn Yassin said the policy for teaching people own’s language was already in existence in the Education Ministry but it was not fully implemented.

comment:

1. Satu cadangan yang baik dan patut diterima oleh rakyat.

2. Ianya akan meningkatkan perpaduan antara kaum dan disamping itu juga akan meningkatkan nilai pendidikan.

3.Lagi banyak anak-anak kita dapat menguasai berbagai bahasa lagi baik untuk masa depan mereka kerana dunia sekarang sedang menuju kearah "dunia tanpa sempadan" dan globalisasi.

4. Tidak boleh dinafikan bahawa perkembangan pesat ekonomi dunia dalam masa singkat ini telah pun beralih dari barat ke timur.
5. Negara Cina, India, Jepun dan Korea berterusan berkembang pesat ekonomi mereka dan akan menjadi kuasa ekonomi terbesar didunia meninggalkan Amerika Syarikat dan Europa.

6. Negara-negara barat masa kini dalam keadaan tenat ekonomi mereka dan sudah pun ada yang bankrap dan mungkin banyak lagi akan bankrap.

7. Jadi adalah tepat masanya kita mengambil peluang untuk bersama-sama dengan negara-negara Asia menjalin hubungan perdagangan yang lebeh rapat lagi.

8. Salah satu aspek yang patut kita lakukan untuk merapatkan hubungan perdagangan ialah dengan menguasai bahasa mereka supaya mereka lebeh selesa berdagang dengan kita.

9. Kita sudah tidak boleh terlalu nationalistic tentang bahasa kerana keadaan dunia sekarang sudah berubah dan kita mesti buat adjustment yang sesuai demi untuk meningkatkan productiviti dan saingan dengan dunia antarabangsa.

azman said...

Assalamualaikum pak Kadir

Sdr alunbm..
Jangan la berikan gelaran yang tak sedap di dengar atau dibaca, tapi saya gelak guling guling baca hujah awak tu..(Dasar condom)dan nak tanya sket agak agak nua pakai tak condom?.

Mustaza Ekhsan said...

Dato' AKJ,

Building a new Parliament House in Putrajaya at the cost of RM 800 million at this point of time is certainly NOT a wise decision! Why the need to relocate? What is wrong with the current building? Is is a historic building that may need to be refurbished every couple of years. Well there are people who may argue that rather than doing the refurbishment it is better to build a new one! Well even the new building too would need to be maintained. The way I look at it is that in Malaysia one great weakness that we have is lack of proper MAINTENANCE!

It is an irony that we are capable of building well architectured buildings but when it comes to maintenance....alas it is below par. Just look at the government buildings in Putrajaya! Most of it is in dire need of proper maintenance.

If only we can focus on maintenance of all government assets then a lot of money could be saved!

Mus Ekhsan

saji said...

Hj Munawir

Sabenarnya mengikut kawan saya (Hj Munawir) saorang yahudi dari Singapura cadangan itu memang baik.Parliment perlu di Pindahkan ka Putra Jaya.

Saya bertanya bagaimana kerajaan dapat membelanjakan sabanyak $800 juta dalam keadaan ekonomi yang kurang baik.Dia kata mudah sahaja.
Jual tanah dan bangunan Parliment yang ada dan gunakan wang itu untok membena bangunan Perliment yang baru.

Komen:

1. Kalo setakat cadang jual tanah dan bagunan parlimen untuk cari duit biaya pembinaan bangunan parlimen baru berlambak broker2 UMNO boleh cadangkan i.e. tak payah tanya yahudi

2. Boleh Hj tanya balik kawan Hj tu apa pandangannya jika saya cadangkan penjualan tanah dan bangunan parlimen itu dilakukan secara lelong/tender terbuka seperti yang dikehendaki oleh Islam. Maksud saya, hukum jual harta rakyat mengikut agama Yahudi.

3. Kemudian tanyakan sama ada duit hasil jualan tanah dan bangunan parlimen itu cukup untuk membiayai kos pembinaan bangunan parlimen baru di Putrajaya?

Anonymous said...

salam dato

MP-MP & Pak menteri semua ni selalu tuang pun nak bangunan parlimen baru.. tak malu betul la diorang ni.

la ni semua marah kat menteri2 kenapa lak. dulu kita gak yg angkat depa semua naik.

kata guru saya lah dato, agama rakyat itu mengikut agama para pemimpinnya.

wave100

Anonymous said...

Nazri kata kerajaan tak cukup wang nak tanggung semua pelajar cemerlang.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/nazri-putrajaya-has-no-funds-for-bright-students/

Tapi mana pula datangnya bajet RM800 juta untuk parlimen baru ni?

Sebelum ini, kata tak ada duit sampai kena potong subsidi, adakan GST, berikan lesen judi sukan dan lain-lain lagi.

Tapi dalam masa yang sama ada pula bajet besar untuk ditawarkan semasa PRK, kementerian pertahanan beli kasut untuk anggota wanita RM27.5juta, penstrukturan semula gaji polis dan sebagainya.

Dan yang lebih meletihkan, bila ditanya tentang perincian samada soalan duit lebih atau dua kurang, jawapannya adalah "BELUM MUKTAMAD".

Pak Belalang, saya pun suka jika mata pelajaran Mandarin dan Tamil diajar di sekolah kebangsaan. Tapi janganlah kedua-duanya wajib. Dua-dua elektif, wajib pilih satu, itu lebih baik.

Bagaimanapun jangan nak terlalu kejarkan gratifikasi politik sedangkan tenaga pengajarnya belum bersedia. Nanti jadi macam isu Maths dan Sains dalam bahasa Inggeris. Jadilah lebai malang. Yang pening, anak-anak kita juga.

Fed Up

affendi hussain said...

Salam semua..

Mesej yg si hj munawir si propagandis zionis itu ingin terapkan adalah bazirkan RM800juta duit negara ditengah2 defisit 8% & jual tanah tu kpd Zionis atau proksi-proksinya cth Singapura...kelak kita akan jadi peminta sedekah kpd kuasa2 proksi mereka..

Takkan ada org Islam yg mampu beli tanah & bangunan Parlimen skrg tu pun hatta yg paling kaya dikalangan org Islam di Malaysia..

Itu saja peranan si haji celup ni..
laga2kan Melayu (mcm di posting kecam zionis sebelum ini), jatuhkan maruah Melayu dgn mengagungkan Cina dan bagi melayu percaya mereka adalah bangsa pariah yg tiada ubat..media siber ini adalah mediumnya..

We're living in the Age of Dajjal, my bros..

("/)

Arunzab said...

. Datuk,
You and Dr Chua are both wrong. We do indeed need a new Parliament building because over the period of our independence the arses our Yang Berhormats especially from BN have grown to a humongous proportion that they cannot fit into the present seats. Hence a new building is justified

langitbiru said...

Pak Belalang, dan Muhyiddin Yasin

Govt to study proposal to make Mandarin and Tamil compulsory in schools (Updated)
By TEH ENG HOCK


KUALA LUMPUR: The Education Ministry will study a proposal to make Mandarin and Tamil compulsory in schools.

Saya fikir satu cadangan pemikiran songsang! Mana ada negeri/negara yang penduduk asalnya adalah golongan majoriti, DIWAJIBKAN pelajari bahasa "Kaum pendatang" yang merupakan golongan bukan majoriti negeri/negara.

Yang keduanya, bahasa ibunda mana-mana bangsa/kaum sebenarnya telah "dipelajari" oleh bayi sejak dalam perut ibu lagi. Sebab itu, dalam Islam, banyak amalan tertentu yang digalakkan semasa ibu mengandung seperti perbanyakkan bacaan Al-Quran, dan lain-lain. Di negara Barat, pakar-pakar sains perubatan mengesahkan bayi dalam kandungan boleh mempelajari bahasa,bunyi-bunyi yang akan mempercepatkan perkembangan minda selepas kelahiran. Sebab itu, kita pernah dengar mereka meletakkan muzik-muzik, lagu-lagu diperut ibu mengandung.

Maksud saya, bahasa ibunda kaum/bangsa bukan mudah untuk dipelajari kerana lidah ita sudah sebati dengan sebutan sebutan bahasa masing-masing.

Contohnya, sesetengah Melayu Kelantan nak cakap bahasa standard Melayu pun "masih bau budu".

Kedua, APA TUJUAN diwajibkan belajar bahasa Mandarin dan Tamil? Apakah ini untuk Perpaduan Nasional? Kalau itu tujuannya, maka YANG AMAT PERLU diperkasakan adalah Bahasa Kebangsaan.

Hari ini, majoriti anak-anak Cina dan India di tadika dan sekolah rendah TIDAK TAHU ATAU TIDAK FASIH berbahasa Kebangsaan. Kesedaran atau patriotisma ibubapa Cina dan India yang perlu dipersalahkan, BUKANNYA ibubapa Melayu yang anak mereka tak tahu berbahasa CIna dan India.

Kaum Belia Cina dan India juga masih ramai tidak tahu,tidak fasih berbahasa kebangsaan. Majoriti mereka lebih suka berbahasa Ibunda masing-masing atau berbahasa Inggeris. Bahasa Kebangsaan diketepikan.

Pak Belalang,

Sebagaimana hujah saya sebelum ini, UNTUK MENCAPAI PERPADUAN NASIONAL yang lebih bermakna,lebih berkesan, caranya adalah SATU SISTEM SEKOLAH KEBANGSAAN, SATU BAHASA RASMI DI SATU SISTEM SEKOLAH KEBANGSAAN.

Mengekalkan Sistem Sekolah Kebangsaan DAN Sistem Sekolah JENIS Kebnagsaan, akan selama-lamanya perpaduan kaum hanya setakat dibibir sahaja.

JADI, kalau Muhyidin kekalkan Sekolah berasaskan KAUM DAN MEWAJIBKAN SEMUA ANAK MELAYU BELAJAR BAHASA TAMIL DAN MANDARIN, ini adalah jelas satu PEMIKIRAN SONGSANG!

Anonymous said...

Sudah sampai masanya kita mula membina bangunan2 kerajaan yg blh tahan 200/400 tahun. Ini agar ianya tetap megah berdiri untuk digunakan oleh genarasi2 yg akan datang.
Eropah bermegah dgn bangunan2 lama 300/500 tahun lamamya yang digunakan hingga sekarang. Menjadi tumpuan pelacung asing yg tujuan utama datang adalah untuk mengkagumi binaan-binaan sejarah.
DiMalaysia saya rasa menara kembar Petronas tidak akan sanggup bertahan selama 70 tahun lagi dan kemungkinan besar akan di outlast oleh bangunan Sultan Abdul Samad yg menjadi bukti keagungan architectural bangsa Eropah.
Putrajaya megah dengan bangunan2 yang cantik yang mengigatkan kita kepada kota Budapest. Namun mampukah kota2 diPutrajaya bertahan selama mana jangka hayat kota Eropah itu yg merupakan sumber inspirasinya.

Al Maaruf

pakbelalang said...

langitbiru,

Saya sokong kerajaan sediakan peluang untuk murid-murid sekolah belajar berbagai bahasa tambahan selain dari Bahasa Melayu dan Inggeris.Maksud saya bahasa tambahan yang ditawarkan bukan sahaja bahasa Mandarin, Tamil tapi bahasa Perancis, Belanda, Arab ,Rusia, Urdu dll. Pelajaran bahasa tambahan ini mestilah diwajibkan sebagai satu mata pelajaran tambahan tanpa wajib lulus peperiksaan.

Saya berpandangan bila kita dapat bertutur dalam berbagai bahasa adalah lebeh menguntung kita.

Umpamanya anak saya belajar disekolah asrama agama Persekutuan di Labu dan berpeluang belajar bahasa Arab dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan Lima. Sekurang-kurangnya dia faham dan dapat bertutur sedikit sebanyak bahasa Arab. Itulah kelebehan dia dari saya.

Jadi bila murid-murid Melayu membuat pilihan belajar bahasa Mandarin atau Arab umpamanya, saya rasa tidak ada ruginya.

Misalnya kalau murid-murid Melayu cemerlang dalam peperiksaan SPM dan dapat berpeluang belajar di luar negara seperti di Taiwan, Mesir, Jepun, Rusia dll. sekurang-kurangnya mereka dah tahu sedikit sebanyak asas bertutur dalam bahasa negara tersebut.

Tentang isu bahasa ini pandangan saya adalah liberal. Belajarlah apa bahasa nak belajar.

Belajar bahasa Mandarin adalah yang paling baik sekali kerana kita dapat paham apa orang Cina cakap. Saya ingat lagi peristiwa semasa saya berkerja di syarikat Lion Group (syarikat congelomerate dikuasai oleh William Cheng) dimana saya dikehendaki menghadhiri mesyuarat mingguan. Didalam bilik mesyuarat hanya ada dua orang excutive Melayu sahaja dan yang lainnya semua executive bangsa Cina. Bayangkanlah apa yang berlaku jika mereka bertutur dalam bahasa Cina. Kami melopong dan terlopong tak tahu apa yang depa cakap. Mungkin "mengata" kami berdua!!!

anakbuah said...

Dato' dan blogger semua,

>langitbiru said...Sebagaimana hujah saya sebelum ini, UNTUK MENCAPAI PERPADUAN NASIONAL yang lebih bermakna,lebih berkesan, caranya adalah SATU SISTEM SEKOLAH KEBANGSAAN, SATU BAHASA RASMI DI SATU SISTEM SEKOLAH KEBANGSAAN.

# Saya setuju sgt dgn Sdr langitbiru. Kenapa keutamaan utama mcm ini tidak diperdulikan? Kenapa pula keluar idea2 songsang yg lain drp keutamaan utama ini? Saya rasa ada helah yg terselindung atas nama, kononnya utk 'perpaduan kaum'. Memancing sokongan bukan Bumi dgn mengumpan perkara2 yg bebau rasis begini amat berbahaya - mcm api dlm serkam. Atau pun, memang itu yg pemimpin2 kita mahu!?

thegreatteadrinkerdownsouth said...

Salaam, Dato

800 million ringgit can be used for a lot of scholarships!

And why should Felda want to spend 600 million ringgit on a new HQ building when the money could, wait for it, be used for scholarships for the meritorious needy?

About Me

My Photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).