Friday, March 22, 2013

An Open Letter to 'Murderer' Bush

A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

LET us take a little time away from our preoccupation with our domestic politics and look at what a wrong choice of leader and voters’ apathy had done to America.

It is widely accepted by the Americans and the world that the Bush-Cheney Administration was the most evil in American history.

                                                     Bush and his 'lapdog' - The Guardian

These liars together with their neoconservative warmongers and their English lapdog, Tony Blair, had brought death, destruction and misery not only to the civilians in Iraq and Afghanistan but also to their own people.

While George W. Bush, Dick Cheney, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz and Tony ‘the lapdog’ Blair continue to live the life of luxury, earning millions for making speeches and defending their lies on Iraq non-existence weapon of mass destruction (WMD), thousands of US and British war veterans are dying of injuries and going mad because of guilt.

                                            The Gang of Three: Bush, Cheney and Rice

On the event of 10th anniversary of the US invasion of Iraq, a dying US veteran, Tomas Young (, wrote a powerful open letter to ‘liar and murderer’ Bush and vice-president Cheney, accusing them of war crimes.

Young joined the U.S. Army two days after the Sept 11 2001 attack on New York and Washington DC. He was shot and paralyzed during an insurgent attack in Sadr City, Iraq in 2004, five days into his first deployment. He penned the letter from his Kansas City, Mo., home, where he's under hospice care.

                                                Young in his Kansas City Home

In the letter, Young also accused Bush and Cheney of  ‘plunder’ and ‘the murder of thousands of young Americans’.

Bush’s Egregious War Crimes

"I write this letter, my last letter, to you, Mr. Bush and Mr. Cheney," Young wrote.

“I wrote not because I think you grasp the terrible human and moral consequences of your lies, manipulation and thirst for wealth and power. I write this letter because, before my own death, I want to make it clear that I, and hundreds of thousands of my fellow veterans, along with millions of my fellow citizens, along with hundreds of millions more in Iraq and the Middle East, know fully who you are and what you have done. You may evade justice but in our eyes you are each guilty of egregious war crimes, of plunder and, finally, of murder, including the murder of thousands of young Americans—my fellow veterans—whose future you stole."

The 33-year-old, who was the subject of Phil Donahue's 2007 documentary "Body of War," continued:
“I joined the Army two days after the 9/11 attacks. I joined the Army because our country had been attacked. I wanted to strike back at those who had killed some 3,000 of my fellow citizens. I did not join the Army to go to Iraq, a country that had no part in the September 2001 attacks and did not pose a threat to its neighbors, much less to the United States. I did not join the Army to “liberate” Iraqis or to shut down mythical weapons-of-mass-destruction facilities or to implant what you cynically called “democracy” in Baghdad and the Middle East. I did not join the Army to rebuild Iraq, which at the time you told us could be paid for by Iraq’s oil revenues.”
Young believes he was injured fighting the wrong war:

“I would not be writing this letter if I had been wounded fighting in Afghanistan against those forces that carried out the attacks of 9/11. Had I been wounded there I would still be miserable because of my physical deterioration and imminent death, but I would at least have the comfort of knowing that my injuries were a consequence of my own decision to defend the country I love. I would not have to lie in my bed, my body filled with painkillers, my life ebbing away, and deal with the fact that hundreds of thousands of human beings, including children, including myself, were sacrificed by you for little more than the greed of oil companies, for your alliance with the oil sheiks in Saudi Arabia, and your insane visions of empire.”

"When Tomas Young saw President Bush on television speaking from the ruins of the Twin Towers, his life changed," his bio on the "Body of War" website reads. "As his basic training began at Ft. Hood, he assumed that he would be shipped off to Afghanistan where the terrorist camps were based, routing out Al Qaeda and Taliban warriors. But soon, Bush ordered the invasion of Iraq."

In an interview with, Young—who suffered an anoxic brain injury in 2008—said he had been contemplating "conventional" suicide, but decided to go on hospice care, "stop feeding and fade away."

"This way, instead of committing the conventional suicide and I am out of the picture, people have a way to stop by or call and say their goodbyes," Young said. "I felt this was a fairer way to treat people than to just go out with a note."

Sadly, in the world where the bankrupt US is the sole superpower, only the lesser beings are charged and punished for crime against humanity. The likes of Bush, Cheney, Blair, Rice, Rumsfelt and Wolfowitz are free to continue their murderous lies in the lecture circuits and memoirs and are paid millions to do so. These are people to whom conscience has no or little meaning.

Sadder still, there are people in and outside our government and the Malaysians in general still look up to American leadership, past and present, for support and inspiration. They are either blind or morally challenged.


bulan bintang said...

When Bush was at the height of his carrier, the inspiration drawn at that time was that only with the practice of 100% meritocracy would make the American Dreams become a reality.

When the present Pres take over the oval office, the inspiration he gave to the world is that: if the minority American can become a Pres why can't we - the minority anglophiles anywhere in the world.

atas pagar said...


The letter should have been posted during Bush era.

Penyokong tegar anwar tak suka merapu topik ni. disadvantage pada depa. boleh makan diri

Dr Junid said...

We,the dogs,are bucking at the wrong hill.

What about hundred of thousand innocent Iraq children and women died in Iraq War.May Allah bless their soul.

When Gangiz Khan raided Baghdad,He invited a prominent Ulama in Baghdad !Ibnu Tamiyah to have a dinner with him in his palace.
When the food was served,Ibnu Tamiah said to him,I cant eat the foor.
Gangiz Khan was wondering And ask him Why.
Ibnu Tamiah Reply,I am not sure if the lamb and Chicken are halal,Maybe your soldier stole it from the poor farmers.
Ibnu Tamiah said I will reite a doa for you.His Doa'Oh Allah if the Mongol who invaded Baghdad with good intention to bring progress to our city than give them all the ease but if your interntion to raid Banghdad ia to destroy the city and kill the innocent people,then destroy them,their families and their generation"

What happen to Mongolia and the Mongol now,from superpower o papuer country.No body in Malaysia know about Mongolia until the murder of Antaytulia by Najib body guard.

Think during the invasion of Iraq by Allied forces,many Iraq Ulama must have said the same prayer to American forces and their allied.Now in UK and US,there are thousand of retired army are daying from a disease that until today the scientis did not know the cuses.


buah kerdas said...

Dato', reading your first paragraph I thought you wanted to get some space out of our dense political air; but somehow your last paragraph seems to contradict the first. With the "exposure" of Abgimudeen Kiram's citizenship, I believe there are people started to "see" similarity between our Lahad Datu fiasco with that of Bush-Cheney-Blair's script on Saddam's Iraq. Only God knows.

raja2u said...


YBhg Dato dan Pembahas yang saya hormati. Memang benar kedua-dua pihak seimbang dan mempunyai kebolehan mengacah-acah lawan masing-masing dan tidak berat sebelah lagi. Biarlah mereka bersilat sesama mereka kerana sehingga ini kita sudah ketahui kebolehan kedua-dua pihak memerintah jika rakyat memberi kepercayaan kepada mereka.

Orang tua kami pada masa dulu telah menolak pelawaan pihak berkuasa mengambil salah seorang dari dua orang Aki saya untuk dilatih sebagai pentadbir di United Kingdom.Moyang sebelah perempuan tidak bersetuju kerana khuatir anaknya akan hilang jati diri bila bersama dengan orang putih.

Allahyarham Tun Abdul Razak membangun Negara ikut keperluan kita dan tidak menerima bulat-bulat idea dari Barat kerana percaya terdapat unsur tidak baik dalam budaya yang diamal pihak Barat.Saya percaya jika Kerajaan terus menerus memajukan sektor pertanian semasa menukar haluan menceburi diri dalam sektor pembuatan kedudukan sosio ekonomi orang Melayu tentu lebih teguh dari sekarang.Pada masa sekarang kita dihidangkan terlalu banyak teori dari negara Barat yang tidak memberi apa-apa kesan kepada taraf hidup orang kita di Kampong.Mereka masih belum dapat menikmati pendapatan tinggi dan kos sara hidup yang selesa.

Saranan saya kita mulalah membina jati diri mengikut keperluan kita dan tidak bergangtung dengan imput luar negara. Kita sudah banyak institusi penyelidekan kita sendiri dan apa yang diperlukan adalah memperkasakannya.

Raja Abdul Rahman bin Raja Mohammad Dain,
Pencetus Strategic Vision,
Petaling Jaya

doncin cai said...

gulf war masih lagi saya ingat sikit2
... mula2, sadam langgo kuwait, tak silap ogos/september 1990... semua negara arab yang be-raja terkejut beruk especially saudi arabia.... takut jadi jadi kiram brothers....
bush ngelabah sbb minyak
... tarikh ini, saya pasti.. bush suruh sadam keluar dari kuwait selewat lewatnya 15 january 1991
...sadam buat "bega"..

sebelum tarikh 15 january, stockmarket memang jatuh...tapi bila u.s launched the first attack pada 16 january called desert storm, rupa2nya market "ngamboi" ke atas...
sejak itu, sehinggalah sekarang saya memang percaya sangat sangat " rumour - sell fact.. ".. untuk DAKJ, cuba tengok tengok "perisai" & thplan...
nak harap pink form ? jangan..!!! gamaknya,banyak juga yang pak sheikh dah bagi kat Din Melaka... jangan le kita semua, gundah gulana bilamana Din Melaka bertindak sebagai lawyer di sini, sebab ".. melayu kalah kepada budi.."

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Sebelum perpecahan kesatuan Soviet pd 1991 dunia ada beberapa super powers. Tapi kini cuma tinggal US saja.

Suatu masa dulu Sadam Hussein bukan main rapat dgn US bila US jadikan IRAQ dadu untuk berperang dgn IRAN yg selepas revolusi 1979 menjatuhkan kawan baik US iaitu Shah Iran berjaya di buat oleh rakyat Iran sendiri yg sekian lama ditindas oleh keturunan raja2 Iran.

Memang baik US, INGGERIS, PERANCIS , mereka ni bangsa penjajah. Sedangkan negara kristian pun mereka jajah inikan pulak negara Islam.

Terbaru US dsn konco2 sedang cuba menumbangkan kerajaan SYRIA yg terkenal rapat dgn perjuangan Palastin dan Iran seteru barat. Nasib baik usaha mereka masih terbantut kerana tidak mendapat sokongan kuasa besar CINA dan RUSSIA.

Kerajaan yg angguk kpd US seperti kerajaan Malaysia bawah Mahadir dan Najib tidak akan dipengapakan. US tak kisah kerajaan Malaysia adil atau tidak, kebas duit rakyat atau tidak. Yg penting kerajaan Malaysia sokong US atau tidak.

Tanda sokongan tak cukup pergi mengadap dan melutut di Washington. Tapi Malaydia mesti beli senjata, kapal terbang US. Jangan lawan resolusi lindung Israil dan mesti lantik penasihat2 US atau ISRAIL.

Lihat saja bagaimana US membenar SINGAPORE mendapatkan senjata tercanggih dan terbaru kerana bukan saja SINGAPORE nagara pak angguk tapi negara kafir. Dua syarat iaitu KAFIR dan ANGGUK.

Jadi Najib atau Mahyudin jangan perasaan. Ditambah pulak dgn pemimpin UMNOBN yg rasuah jangan harap la rakyat hanya boleh dpt helikopter yg selalu terhempas membunuh ramsi pilot Melayu yg tak pergi perang pun. Jugak dapat kapal selam yg tak bokeh menyelam dan dapat pesawat perang yg tak boleh terbang kerana dah usang dan tiada alat ganti.

Sebab itulah jugak negara2 Arab , harapkan ramai saja tapi tak berkualiti. Lantaran tak berani dgn ISRAIL yg mempunyai kelengkapan perang 10 kali lebih hebat.

Jangan salahkan US 100%. Dah tau merrka tu lanun kenapa kita tak buat pertahanan diri yg menyeluruh?

DAKJ juga sejak dulu harus nasihat Mahadir iaitu idola Dakj sejak dulu lagi.

Kalau US lanun dunia, UMNOBN tu pulak lanun Malaysia. Rakyat terutama Melayu jangan salahkan pembangkang kalau sendiri pun dah salah pilih.

Dasar luar Malaysia nanpak hebat. Ya macam kokok berderai2 ekor main taik. Di media utama bukan main lagi nak jadi pemimpin dunia ketiga konon. Di belakang senyap2 jilat punggung US dan Barat.

antisyaitan said...

Salam Datuk,

Adalah diharapkan satu hari nanti ada bekas polis Malaysia atau pesara ATM menulis surat terbuka kapada bekas PM Malaysia memohon penjelasan mengenai pembunuhan rakyat di Memali dan Peristiwa Pendatang dari Sulu (memiliki IC biru) mengamuk di Lahad Datu.

bulan bintang said...

Era Bush akan terus tercatat dalam sejarah ketamadunan manusia sebagai era di mana apabila manusia diberikan penguasaan dan pemonopolian terhadap, ilmu, tenaga, kuasa dan ekonomi, mereka cenderong ke arah melakukan keganasan, penindasan, perluasan dan penjajahan.

Justeru, untuk dunia terus kekal aman dan tenteram, jangan sesekali satu-satu pihak dibenarkan menguasai dan memonopoli segala-galanya kerana sikap tidak akan berpuas hati dengan apa yang dikuasai dan dimonopoli akan lebih banyak meruntuhkan berbanding pembinaan.

Kini dunia kurang lebih aman dan tenteram apabila muncul pihak-pihak tertentu yang dapat mengimbangi penguasaan dan pendominasian legasi Bush, cumanya, apakah keseimbangan ini kekal atau sementara? Apakah tidak mungkin akan muncul pula tangan-tangan baru yang akan membawa kemusnahan?

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Tak sampai 24 jam PKR bongkar kes PAPAGOMO jadi pengundi hantu, SPR buang rekod secepat kilat.

Itulah satu contoh Malaysia boleh.

Dah buang. Kes tutup. Lapor polis pun, polis nak siasat apa? Malah polis pulak pura2 bodoh tak tau nak buat apa2.

Bab ni US kena belajar dgn MAHADIR dan NAJIB.

Apa pulak komen macai2 UMNO diblog ni.

Langitbiru said...

Assalamualaikum Dato'

Saya terfikir dan berfikir, apa gerangannya membuatkan Dato' menulis pasal Bush, Rice and Cheney?

Jika untuk membuat kiasan atau sindiran hal dalaman "sandiwara politik negara", says fakir AGAK MUSTAHIL kerana Dato' memulakan cerita dengan mengajak kita semua lupakan sementara iso domestic politic kita, "LET us take a little time away from our preoccupation with our domestic politics….".

MAKA saya membuat kesimpulan Dato' sememangnya mahu membawa pembaca menilai 'Murderer' Bush dan "sandiwara" Bush Rice Cheney menyerang Iraq.

Pun begitu, saya fikir surat terbuka Dato' ini sudah terlambat dan mungkin sedikit sangat manfaatnya kepada Rakyat Amarika. TAPI ada manfaatnya kepada kita rakyat Malaysia untuk mengambil iktibar, sebagaimana penutup Dato',

"Sadder still, there are people in and outside our government and the Malaysians in general still look up to American leadership, past and present, for support and inspiration. They are either blind or morally challenged."

Tahniah dan terimakasih Dato'.

Tomas Young adalah salah seorang "mangsa" dalam peperangan yang dilancarkan oleh BUSH.
Bagi Young, peperangan yang benar-benar perang, bukan sandiwara perang, itu adalah SANDIWARA BUSH.

Maknanya, Young dan ribuan lagi pemuda-pemuda US baik yang tercedera, mahupun yang terbunuh, pengorbanan mereka sebenarnya adalah "sia-sia".

Young tak sepatutnya lumpuh. Lumpuhnya sia-sia. Yang terbunuh tak sepatutnya mati, mati mereka adalah sia-sia. Peperangan yang mereka lalui, tercedera dan mati, BUKAN peperangan sandiwara, TAPI benar-benar satu peperangan yang membunuh dan terbunuh. Satu peperangan yang benar-benar perang, yang NYAWA mereka jadi pertaruhan.

Memang benar peperangan itu satu peperangan yang benar, NAMUN MOTIF dilancarkan peperangan itu adalah SATU SANDIWARA politik BUSH RICE Cheney.

Oleh kerana motif perang itu satu sandiwara, maka Young yang lumpuh itu satu pengorbanan yang sia-sia, ribuan pemuda US yang terbunuh itu satu pengorbanan jiwa yang sia-sia, semuanya sia-sia, dihantar ke satu medan peperangan yang benar-benar perang, bukan sandiwara perang.

HAKIKATNYA, pemuda-pemuda ke medan perang itu berjuang bermati-matian, ikhlas, benar-benar ikhlas untuk negara mereka. Mereka melakukannya untuk negara tercinta mereka. Mereka benar-benar berjuang dalam perang yang benar, dan mereka yakin mati mereka untuk Negara tercinta mereka, mereka bangga dengannya. Mereka bukan bersandiwara, mereka benar-benar ikhlas berjuang dan mati untuk Negara.

NAMUN sebenarnya, mati mereka mati yang sia-sia KERANA peperangan itu bukan untuk mempertahankan Negara mereka, TAPi peperangan itu demi NASFU pemimpin negara mereka, BUKAN PEPERANGAN DEMI NEGARA MEREKA.

TAPI Young dan ribuan yang terbunuh itu tidak tahu, pengorbanan dan kematian mereka adalah sia-sia. MAti sia-sia itu dalam istilah Bahasa Melayu dipanggil "MATI KATAK".

Kalau tentera dan anggota keselamatan US itu tahu kita panggil mereka MATI KATAK, sudah tentu mereka sangat marah, sangat sangat marah kepada kita kerana mereka faham kita memperlekehkan mereka dan langsung tidak menghormati pengorbanan mereka. Bukan itu maksud kita, tapi merujuk kepada motif sandiwara tersebut yang sepatutnya mereka tidak terlibat.


PM Najib sewaktu mengumumkan serangan udara juga ada mengulas, ini bukan peperangan sandiwara!

Hishamudin juga mengulas, ini bukan peperangan sandiwara!

Zahid juga mengulas, ini bukan peperangan sandiwara!

DAN SANGAT terkejut saya, Panglima ATM juga mengulas, ini bukan peperangan sandiwara!

PERLUKAH dalam keadaan tentera kita benar-benar berperang di medan peperangan yang benar, pembesar negara mengulas ini bukan sandiwara!

Langitbiru said...

(PM to announce RCI on Lahad Datu intrusion.
Home Minister Hishammuddin Hussein said that the PM will announce the formation of another Sabah RCI - this one to investigate the Lahad Datu intrusion.(Malaysian Insider 5:57PM Mar 23, 2013)

ANDAIKATA says berada dal am panel RCI, saya akan bertanya sedikit, Hisham Zahid bincang apa dengan Agbimuddin Kiram 3 minggu lamanya?

Mengapa tidak didedahkan kepada semua rakyat apa yang dibincangkan?

Benarkah Agbimuddin Kiram pernah jadi ADO Kudat?

Diberitakan polis menahan dan menangkap beberapa ahli keluarga Agbimuddin Kiram yang mempunyai kad pengenalan "palsu" kata Polis. Benarkah palsu? Atau benar-benar kad pengenalan biru asli?

Dalam Perhimpunan Agong UMNO pun ada wakil jemputan dari Sulu. Apa hubungan UMNO dengan Sulu?

Mengapa tidak dibentangkan Kertas Puteh di Parlimen dahulu sebelum tubuh RCI???


Saya yakin, mereka tidak mampu menjawab soalan tersebut!!!!

Saya yakin.

Lahuma said...


Amerika kuasa dunia.

Siapa berani menafikan Amerika kuasa dunia.
Penafian kita sekadar pura-pura yang lansung tidak memberi apa-apa kesan padanya.

Janganlah salah siapa-siapa.Puncanya perangai orang Ialam yang tak pernah serik dan insaf.

Orang Islam banyak sangat teori tapi semua berakhir dengan musnah sesama sendiri.

Amerika nak bengkrap pun kita tak percaya.Pada hal kerana kuasa dan keyakinan serta sentimen semula jadi Amerika dijadikan kayu ukur segala segi perihal dunia kini.

Cuba kita fikir sekejap siapa dia pelabur terbanyak diMalaysia yg memberi rezeki pada kita juga.Banyak dari barat juga.

Apa nak buat.Dalam negara pun berapa ramai pelabur Melayu yang lebur.Tak mampu.Kenapa.Maka kita salah orang lain pula.


Dikalangan kita siapakah yang mampu berfikiran dan bertindak tanpa pengaruh dari luar.

Nak buat Phd yg bagus-bagus pun kena kesana.

Nak jadi pakar tertentu pun kena keluar negara.

Hikmahnya kita kena terpaksa juga kerana inilah adat dunia yang saling bergantung antara satu sama lain.

Mampukah Malaysia jadi kuasa sederhana walaupun tak besar.

Selagi bertekak sesama sendiri maaflah.

Terima kasih.

Din Kalut said...

Din Melaka punya cerita serupa saja cuba tanam kebencian pada UMNO sama BN bukan ada apa pun.

Din Klang said...

din melaka berkata......"Kerajaan yg angguk kpd US seperti kerajaan Malaysia bawah Mahadir dan Najib tidak akan dipengapakan. US tak kisah kerajaan Malaysia adil atau tidak, kebas duit rakyat atau tidak. Yg penting kerajaan Malaysia sokong US atau tidak.

Tanda sokongan tak cukup pergi mengadap dan melutut di Washington.

Tapi Malaydia mesti beli senjata, kapal terbang US. Jangan lawan resolusi lindung Israil dan mesti lantik penasihat2 US atau ISRAIL.

.....hahaha penyokong tegar Israel dan US di Malaysia adalah anwar dewa din melaka. Siap al gore pun sokong dia di kl......duit dari tabung yahudi toksah le cerita

din melaka merapu lagi....."Lihat saja bagaimana US membenar SINGAPORE mendapatkan senjata tercanggih dan terbaru kerana bukan saja SINGAPORE nagara pak angguk tapi negara kafir. Dua syarat iaitu KAFIR dan ANGGUK"

..... hahaha dalam topik sebelum ni din melaka sikit punya puji pemerintahan PAP dan singapore.

din melaka, tahap hang ni pi merapu kat blog milosuam je lah.

satu dunia dah tahu fe'el bebal hang tu.

Langitbiru said...

RCI on Sulu
Mengapa perlunya RCI on Sulu Incursions?
Kita masih lagi berbicara Pencerobohan Sulu. Benarkah satu pencerobohan? Dengan itu barangkali RCI perlu ditubuhkan untuk siasat siapa dan puncanya ianya berlaku.

Bila Tian Chua menyebut, pencerobohan INI satu "Sandiwara" UMNOBN, sandiwara para pemerintah, maka ramai yang menyahut dan menyebut-nyebut Sandiwara, Sandiwara,Sandiwara!

PM Najib sebut "sandiwara".

Sepupu PM Najib, Menteri KDN @ Amaran, menyebut "sandiwara".

Zahid Menteri Pertahanan juga menyebut "sandiwara".

KPN juga menyebut "sandiwara".

Panglima ATM juga menyebut "sandiwara".

Semua menyebut "sandiwara".

Kalau ramai yang menyebut satu "sandiwara", maka kebarangkalian ianya benar-benar satu "sandiwara" adalah sangat tinggi, setinggi langitbiru.

Sebelum ini, kita menyebut-nyebut, betapa mudahnya gerombolan lebih 200 orang bersenjata militan memasuki negara, ada yang bagi alasan PANTAI TIMUR SABAH ITU TERSANGATLAH PANJANGNYA, RIBUAN KILOMETER PANJANGNYA.

Bukan saya yang tertanya-tanya, MANTAN PM Mahathir juga sebut, perairan kita begitu polos!!!

Kemudiannya, dimaklumkan oleh Panglima ATM, Zulkiefli Zain, Agbimuddin sudah terlepas keluar Sabah.

Maknanya, Agbimuddin tidak terbunuh oleh pengeboman besar-besaran Tentera Udara dengan kekuatan 8 jet pejuang.

Agbimuddin terlepas dengan kekuatan beberapa helicopter TUDM dan Helicopter Tentera Darat.

Agbimuddin terlepas keluar Sabah dengan beberapa buah kereta perisai tentera darat.

Kemudiannya, Editor "The Philipines Inquire " menyebut, Agbimuddin sebagai "HERO MUSLIM" Filipina, sangat hebat kerana mampu melepasi kawalan 5 Batolion Tentera Darat Malaysia, mampu melepasi kepungan PDRM, terselamat serangan Tentera Udara Malaysia, terlepas dari kawalan Tentera Laut Malaysia.

SEKALI-KALI SAYA TIDAK PERNAH RAGUI KEPAKARAN TENTERA KITA, namun, jika mereka masuk kerana kita lalai dan tidak bersedia, bagaimana mereka terlepas keluar dengan kekuatan Tentera Darat kita 5 Batolion dibantu Polis Komando dan lain-lain kelengkapan canggih?

Jika sedemikian keadaannya,

WAJIB lah Hishamuddin letak jawatan.
WAJIBlah Zahid letak jawatan.
WAJIBlah KPN Ismail letak jawatan.
WAJIB lah Zulkiefli Zain Panglima ATM letak jawatan.


Kerana mereka gagal mengawal Negara dari Pencerobohan Sulu.


Kerana mereka gagal mengawal Penceroboh Sulu terlepas keluar dari Sabah.

2 KALI GAGAL, MAKA WAJIBLAH mereka letak jawatan.


anti-hipokrit said...

Ini ialah salah satu komentar sbg respon terhadap artikel berkaitan.

Buddah • 7 hrs ago Report Abuse

It's quite apparent that MOST ALL the big problems in this world are created & begin with POLITICIANS. They are greedy, arrogant, and their egos are large as is their thirst for power and wealth. They don't care about Mr & Mrs Smith, they are elites who live in an insulated world and have no clue what normal people experience. They ALL make me sick to my stomach.

Utk makluman artikel asal boleh dibaca dilink berikut :

Elite2 politician kita yg hidup kaya raya tanpa memperdulikan keperitan hidup rakyat biasa (sebaliknya hanya berpura-pura) juga 'make me sick to my stomach'. FIKIR2 kan lah

Rawa Lanun-Bahasa said...

Ahli umno tanjung kata:
dari kunta kinte:

cukup bimbang dengan sikap ambil lewa orang kita, khasnya orang Melayu dan Bumiputera, terhadap pengurusan ekonomi dan kewangan. Hutang keliling pinggang kerja macam itu juga. Asyik nak santai dan bersenang-senang. Wallahualam.

guan eng has made good friends with a major china bank...what do you think, Scribe? will the china bank entertain him much longer?
guan eng don't want mof - really?

yes, kunta kinte should also worry of muslims heavy into debt and in the depth of riba. so what is the diff between najib and anwar, mahaguru?

china economics and muslims economics and halal toyibban economics...nothing guan eng needs to worry about, is it, Scribe - a word pirate loose in tanjung?

mca and gerakan get which seat in tanjung is a short question for now: thank you PM for letting the clock run.

terima kasih

Din Melaka said...

Aslkum Dakj

Don Kalut dan Din Klang dua contoh anak didik kursus bina badan UMNO.

Mereka ibarat pencuri teriak orang lain pencuri.

Dulu Din Klang bukan main lagi sokong PR. Dah kena tumbuk cukup2lah tu.

Kata org bebal, cermin lah diri sendiri.

Bila masa ANUAR puja US dan ISRAIL? Oooo baru saya ingat. Oleh kerana Din Klang ni burung kakak tua maka ulang apa pemimpin UMNO kata. Burung punya otak tak pandai macam otak manusia.

Kalau benar ANUAR boneka US dan Israil , kenapa ahli BN lain tak tiru UMNO main isu ni? Menunjukkan walaupun mereka tu kafir tapi dalam menuduh org lain tak le merendahkan martabat seteruk2nya macam Din Klang.

Berobat dan bertaubat le gara2 Din Klang fitnah org tanpa bukti.

Don Kalut tolong jangan kalut2. Yg saya musuhi adalah pemimpin dan pencacai UMNO yg hari2 tipu rakyat dan ahli UMNO ygtak perasan atau tak tau mereka di tipu.

Jangan cuba nak laga2 org.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).