Saturday, May 31, 2014

A 238-Vote Victory for BN in Teluk Intan


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

TESTICULAR fortitude paid off for the Gerakan when its candidate, Mah Siew Keong, who represented the Barisan Nasional swept the Teluk Intan parliamentary seat off the feet of the DAP.

Mah, the Gerakan President, won by a majority of 238 votes. A cabinet post is waiting for him. Teluk Intan will get a university and an expressway. These are among BN’s promises.

Mah polled 20,157 votes and DAP’s novice, Dyana Sofya Mohd Daud 19,919. Only 66.67% of registered voters cast their ballots.

The marginal swing in favour of the BN could have been triggered by the fence-sitting Chinese who believed that a Chinese candidate from the BN was better than a Malay candidate from the DAP.

It must have been uncomfortable for some Chinese to see the young Malay DAP candidate being surrounded by tudung-wearing Malay makciks and young tudung-wearing young Malay women.

That was an unfamiliar sight for them. Maybe too that the Chinese thought that the DAP should remain Chinese, and increasing Malay involvement was not the right thing to do.

This could also be their way of telling the DAP they do like the party to continue to be in partnership with PAS following the latter's decision to implement Hudud in Kelantan.

Whatever the case might have been, one thing is sure - Teluk Intan voters had made a fantastic tactical move.

By giving the BN a 238-vote majority, they could now look forward to getting a cabinet post, a university, a highway and other handouts. Congratulation and jubilation.

34 comments:

Wan Kamarul Ariffin said...

tak sangka bn menang. harap2 malaysiakini x tipu.. hahaha

anti syaitan said...

Satu pengajaran kpd pemimpin parti politik supaya mendengar suara akarumbi dan aktivist parti yg lama dan setia berjuang untuk parti dan rakyat setempat....
Pemilihan calun mesti datang dari bawah, dari akar umbi bukannya disogokkan dari atas dikalangan kroni dan mereka yg berada disekeliling pemimpin parti semata mata.

seman said...

Maka permainan BN dengan sogokan RM dan janji manis High5highway dan university err Cina ke?.. maka kaum Cina di Teloq Intang mengundi BN-RM dan menjadi penerima. CIna Telok Intan got nothing to lose even DAP kalah atau Menang. GE14 lambat lagi. MAka masih boleh main tarik tali. DOng Zhong dah tentu tersenyum luas bukan atas kekalahan DAP tetapi stratergi nya mengena.

maae said...

Politik bujur lalu melintang patah Dap. Seolah nya melayu itu terlalu murah harga nya. Boleh di 'celakakan' dan Islam di robek sehabis nya. Mainan 'secara indirect' menggunakan proksi. Hakikat untuk habuan sendiri. Jika di kaji :-

1. Penyokong Dap, hampir majoriti cina yang masih terkunci dengan perkauman terlampau yang di segarkan setiap hari dengan provokasi

2. Pengundi Melayu yang di kelirukan dengan sentimen wajah Pas dan wajah dyana. Dap tetap dengan penyokong setia manakala BN hampir hilang keyakinan 'menawan' kembali Teluk Intan. Pengundi India seolah nya di biar membuat keputusan sendiri. Sebenar nya keadaan ini menjadikan pengundi yang sepatut nya membuang undi, bosan dan tidak ingin ambil tahu.

Jika ini petanda, menuju jalan pulang, maka BN dan Umno mesti lebih agresif dalam media sosial, mengawal fitnah dan salah laku, meminimakan urusan pembaziran kerajaan menepati slogan - Janji di tepati, rakyat di dahulukan.

Jangan ada ruang kepada politik perkauman, membiarkan sentimen bangsa dan agama di permainkan. Melayu itu teruk di lanyak !

Ridd said...

Setuju

Ridd said...
This comment has been removed by a blog administrator.
myGhaz said...

Congratulation and jubilation now we know how BN managed to win:
* Chinese against Malay DAP candidate
* Chinese prefer Chinese candidate
* DAP candidate too young and inexperienced
* Too many tudung-clad women
* BN's carrots, yes carrots lots of them. University,highway,Minister's post- populist!

Yes, jubilation indeed with the slimmest of majority. Mai kita jumpa Next GE15 no.

ab said...

Salam dato,





Tahniah BN menang juga.



Saya fikir bolih bungkus dah ,kalau melihatkan cara kempen dan promosi parti dan calun pati dapa MELEBIHI parti BN dan calun parti Gerakan ...




Saya sangat menyampah, meluat dan geram melihat BN dan jentera kempen ASYIK PROMOTE dan BAGI FREE PUBLICITY kepada parti dap dan calun depa sepanjang masa kempen dari pelbagai sumber BN!.



Promote la parti sendiri dan calun BN sepanjang masa!!, ini tidak, BUKA SAJA MULUT cerita promosi dan publisiti percuma parti dap dan calun nya, sampai tahap menyampah dan meluat saya lihat disetiap media..TV,surat khabar,radio,FB, Twitter,blog dan cerita ceramah ceramah ceramah..ASYIK DOK CERITA PERIHAL MEREKA DAN CALUN MEREKA!!.




CERITA buruk atau baik hal dap dan calun sampai orang ramai `tuned up' dan `familiar sangat' dengan nama dan rupa calun dap tu.





Dah lah dap dan calun depa kempen untuk mereka, BN dan jentera parti BN pun tolong promo dan beri publisiti percuma kepada dap dan calunnya!..apa punya kempen ni?






BELAJAR lah promote parti dan calun sendiri sepanjang masa,tentu lagi baik.





Lagi satu hal, cerita lah tentang apa wakil rakyat sebelumnya dah sumbangan kepada PENDUDUK ditempat tersebut....dan sumbangan wakil rakyat sebelum nya.




BN kena ada pengurus kempen,kena latih tukang kempen yang baik,kena ada PC team yang baik tutur kata,kena ada media `moderators' kena tenguk apa dah jadi di TV,Twitter,FB,surat khabar,radio,blogs dll....



HENDAKLAH sentiasa cari jalan untuk promosi calun dan parti BN, BUKAN PROMOTE dan beri free publicity untuk calun dan pari lawan.






Abu Bakar Ab Rahman

jumbeaux said...

One can read the result in so many ways. One sad conclusion is that racial based politics is alive and well in Malaysia.

DAP took the risk by choosing Dyana but I don't think it was a critical loss. A lot of learnings gained.

zamri yun said...

DAP membuat kesilapan meletak calon. Dipihak penyokong Cina DAP ada unsur protes bila letak calon Melayu, manakala PAS pula hambar membantu kerana polemik hudud, apatah lagi Dyana berpendirian menentang hudud. Kemenangan ini bukan kekuatan BN tetapi PR yang menuju perpecahan. Ini kerana pertambahan undi BN cuma 71 saja berbanding PRU 13, tetapi undi DAP susut sekali. Tk

rahimlpp@yahoo.com said...

Satu keputusan yang baik untuk masa depan politik negara. Politik pembahagian kuasa yang adil boleh menjamin kestabilan politik dan pertumbuhan ekonomi yang berterusan. Formula BN harus diterima sebagai landasan perjuangan semua kaum.

Zed-85 said...

Dato’

To lose the by-election with a mere 238 votes is indeed a very bitter pill to swallow by DAP and PR.

Mah, pronounced in Chinese is Horse. Looks like BN had bet on the right horse. Mah managed to reach the finished line victoriously.

The voters had chosen or perhaps not chosen (66.7% participated).

Looks like Gerakan and perhaps MCA will be back in business again.

The big question in everybody’s mind is why 66.7% turn up not 80% as in the previous GE.

The variables will be race, hudud, age, and candidate (local or else).

Race might not be the main reason as in the GE12, DAP fielded an Indian and won.

DAP and PR will be scratching their head from today onwards on the reason why 66.7%.

Perhaps this outcome is a good thing if PR able to find the causes that held them back, remedy them and come up with the correct strategy for the next GE.

BN on the other hand had put up a lot of stake in this by election, a new stadium, university, a new highway, highspeed bandwidth for the locals.

Since the slogan of BN is "Janji ditepati". It’s time to pay up.

Dok Perati said...

Tok, selamat hujung minggu.

Saya setuju dengan Tok. Zaman kita dulu, arithmetic kemudian Maths sangat penting. Tak pas maths, tak pas class exam. Jadi kita faham angka.

Batoi macam Tok kata, kerana angka 238 daripada lebih 40 ribu undi, pengundi majoriti Cina di Telok Anson telah buat satu keputusan strategik yang nilainya bilion RM.

Kalau BN tunai janji, Telok Anson (telok ensen kata orang Perak)akan dapat jawatan menteri, universiti dan lebuh rasa.

Busuk2 pun sebuah uni atau kampus cawangan uni makan belanja RM500 juta. Lebuh raya RM1 bilion. Tu lah contoh strategi orang Cina laga BN dengan DAP untuk dapat habuan ekonomi terbaik.

Melayu? Kain pulicat, kain balik dan punjaman Mara dah kira banyak.

BN boleh terus mara dengan momentum Telok Anson kalau berani janji lawan rasuah,salah guna kuasa, bazir dan seleweng. Kalau Menteri, MP dan Adun BN berani istihar harta, pengundi muda akan sokong.

Ada berani ka?

Arasu said...

Dato

So we have to believe that the Elections Commission (EC) has done its job well?

The total votes in the counting was 40626 (20157/BN + 19919/DAP + 550/SPOILT)

But earlier, the Elections Commission said that 39850 voters cast their votes on 31/5. Count in the postal votes of 392 the total number of votes cast should be 392 + 39850 = 40242.

Where did the extra 384 votes come from?

The EC is AGAIN letting down its credibility by being blind to such inconsistency and yet announcing the winner.

Imagine if this was the situation if BN as trailing? Would the EC have still proceeded to announce the result?

Can we all take it that this is how the EC will hold itself accountable for all future elections?

Now do you all know why the EC must be accountable to parliament and not the administration of the day?

Don't celebrate too soon!
Get the process in order first - for the better of our generation and the future.

As a responsible citizen, do your part to mould this great nation to be a shining model of law and order for the rest of the world.

Arasu

ab said...

sambung sikit...




BN kena ada A VERY GOOD salesmen/saleswomen.



Sales manager/s kena lagi pandai.



`Sale' your calun and parti laa, AT ALL THE CAMPAIGN PERIOD!.




JANGAN AMBIL/PILIH KAKI KUTUK DAN KAKI GOSSIP jadi tukang kempen, DEPA NI hanya pandai promote dan sale calun dan parti lawan!.



Masa pilihanraya ialah masa `menjual' calun dan parti ketahap maksimum,bukan jual calun parti lawan ke tahap maksimum..




TPM dan MB perak kat mana semasa keputusan diumumkan???.




Abu Bakar Ab Rahman

din klang said...

Dato
Either way...the chinese gain ... only kit siang and his crony lose their water face and less 1 seat

The Lawgiver said...

WHO are racist and chauvinistic; the Melayu or the Cina.

Malaysian Insider (an anti-BN portal) reported:

"Despite failing to retain the Teluk Intan seat, DAP has found a “silver lining” in yesterday's results, which saw a small increase in support among the Malay voters, although there was a sharp fall in Chinese and Indian votes, said party strategist Dr Ong Kian Ming.

In his early assessment of the by-election which saw DAP candidate Dyana Sofya Mohd Daud losing by a razor thin majority of 238 votes against Barisan Nasional's Datuk Mah Siew Keong, Ong said the party's support among Malay voters in Teluk Intan increased from 25% in GE13 to 28%.

"In six Malay majority polling stations, the DAP experienced small increases in the overall support ranging from 0.7% to 3.4%, an encouraging sign given that we were not expecting the Malay support to increase," he said."

But support from the Chinese community, DAP's traditional vote bank, fell by 15%, from 85% in last year's national polls to 70% in the by-election year, which Ong termed as the "most pessimistic" projection.

So Datuk, while the Malays are warming up to the DAP for putting up a Malay candidate, the Chinese showed their racism, chauvinism and communalism by rejecting the DAP and supporting the BN because the BN put up a Chinese candidate.

The Chinese want the DAP to remain Chinese, but Datuk is right, by giving the BN a token majority, they get a cabinet minister, they may get a university, a highway and many more goodies. Because the BN and the PM are so hard up for Chinese support, they will fulfill their election promises.

The Chinese won again. I think the DAP will why away from putting up Malay candidates in the future and the Malays will be more careful about accepting DAP's candidacy.

Penanam tebu said...

Satu lagi universiti di Teluk intan, maka bertambah ramailah siswazah menganggur.

azhar said...

salam dakj

sebenarnya,melayu tiada tempat dalam hati dan jiwa masyarakat cina.

baik dalam parti cina,syarikat cina,sekolah cina atau apa-apa organasasi/agensi masyarakat cina memang melayu tiada tempat yang layak.

jika ada hanyalah sebagai hiasan/boneka/hamba/untuk tujuan mencapai sesuatu dari bangsa melayu itu sendiri.

jika semua cina keluar mengundi calon Melayu DAP pasti menang.mereka tak keluar mengundi.

sayang sekali ada yang tak sedar diri.tak perasan mereka sedang diperalatkan.

tak salah mengkritik sesuatu kepentingan bangsa tapi mempertikaikan keujudannya, mengurangkan/menghilangkan fungsinya, adalah satu tindakan yang amat bodoh.


drlangitbiru penang said...

Tahniah kpd Mah , Gerakan n BN

Tahniah juga kepada Dyana n DAP

Peratus keluar mengundi cuma 66.7%, berbanding 80% pada PRU13 baru-baru ini.

Menarik perhatian,

Undi Cina kpd DAP jatuh 15%
Undi Indiakpd DAP jatuh 10%
TAPI undi Melayu kpd DAP naik 3%

Tahniah kpd DAP kerana membuat satu langkah yang berani, meletakkan calun muda Melayu, 27 tahun, seorang peguam.

Sudah pasti, UMNO sekali kali tak akan meletakkan calun sedemikian KECUALI calun ada hubungan kekeluargaan dengan pemimpin parti.

Adakah keputusan PRK ini mencerminkan perubahan masyarakat Cina n India kpd UMNOBN?

mah said...

Salam Dato..

Sy setuju dgn pndgan sdra Azhar..."sebenarnya Melayu yg tiada tempat dlm hati & jiwa dlm msyrakat Cina"...

'He said it right......1001 truth in the saying'.

Cuma kita yg terhegeh2.....jaga hati...jngan singgung mereka......muhibbah...bla bla...
.
Betulah kata2..."kera dihutan disusukan..anak dipangkuan mati kelaparan.".

Tetapu yg mengkhianati pun bangsa sendiri juga.
Inilah yg uniknya tentang Melayu....unik yg melingkup.

Terima kasih.

Unknown said...

Towards tukang komen kt sini..

i nak tanya...
Hidup u all serba mewah or selesa ker selama ni??

Who cares which party wins... Sebagai rakyat, adakah anda semua puas hati dengan cara wang anda dibelanjakan??

Beribu2 afrika, iran, india dan arab masuk malaysia bekerja not only kolar biru but da masuk sekto kolar putih !!!

Nak buat train to Singapore HSR cost maybe rm50billion+ is this necessary ?? You guys going to kill of MAS with this ...

GST... USA takde GST... why ???
Ketiris dan rasuh serta belanja Boros ... Bila benda ni semua akan berhenti??

Look at Iran... currency crashed !!!

Negara pengeluar minyak... Malaysia sonn will crash and even Petronas cant help...

Sayonara and good luck,...
Take care of your family and kids future laa...

DAP and UMNO kalau besok da takde kita tak mati pun...Utamakan famili sendiri...

Hidup kat dunia ni tak lama... Jangan benci membenci...

Zed-85 said...

Dato’

Dari segi kedudukan kerusi dewan rakyat, keputusan Teluk Intan tidak bawa apa-apa perubahan yang ketara atau “significant”.

Apa yang menarik dalam PRK ini adalah pilihan calon daripada DAP.

Undi melayu naik 3%, tidak begitu ketara tetapi undi cina turun 15%.

Walaubagaimanapun, angka ini merujukkan kepada 66.7% yang mengundi. Kalau yang mengundi 80% seperti lepas, maka angka ini akan berubah kerana ada kemungkinan besar pengundi “outstation” yang kebanyaakkan muda lebih mirip kepada pembangkang.

Tindakan DAP meletakkan orang melayu adalah satu tindakan yang strategik untuk melihat bagaimana “perkauman” memainkan peranan dalam pilihanraya.

Persoalan yang besar ialah, adakah DAP sudah mulakan satu “trend” untuk meletakkan calon orang melayu, selain daripada orang cina dan india.

Mengikut kenyataan DAP, mereka akan mulakan trend seperti ini untuk pilihanraya akan datang kerana ada sambutan.

Pada pandangan saya , sekiranya UMNO tidak bagi peluang kepada graduan dan professional orang melayu untuk menaik tangga politik, orang melayu akan mengambil peluang yang disediakan DAP.

Setakat ini, hanya Khairy Jamaluddin yang berbunyi bagi golongan muda dalam UMNO. Kalau hendak dikaji, komen dari KJ lebih masuk akal dari golongan tua dalam UMNO yang banyak merapu.

Ramai juga orang melayu yang sudah jelak dan fed up asyik tengok muka lama yang tidak mahu lepaskan jawatan dalam BN. Kalau pembangkang meletakkan tokoh-tokoh muda yang baru, ada potensi dan dinamik, saya rasa ramai yang akan menyokong.

Zaman sekarang handphone pun bertukar wajah tiap-tiap tahun, Samsung S4, S5 dan S6 akan keluar tak berapa lama lagi. Dalam UMNO, muka-muka itu juga sampai berdekad dan putih rambut dan expired.

Harris H said...

Salam Datuk, first time comment long time blog reader,I agree with your conclusion. Voters are now very savvy and use their voting power to bring short term and long term gains to their community.
Now they will wager BN to bring about their promises to fruition or be voted out in next GE.

Fuih Kui said...

Syabas dan Tahniah kepada Mah Siew Keong di atas kemenangan di Teluk Intan.
Untuk PRU yang akan datang, saya cadangkan BN untuk meletakkan beruang Panda di Zoo Negara sebagai calon BN di kawasan majoriti Cina.

Wan Kamarul Ariffin said...

Kawan saya menceritakan kepada saya bahawa dia ada terbaca komen kaum cina sebuah blog.

Sebenarnya, kaum cina lebih benci kepada kaum melayu daripada BN itu sendiri. Sebab itu calon BN kaum cina boleh menang kali ini dan calon Dap dari kaum melayu boleh kalah.

Alangkah hinanya kaum melayu menyokong Dap walaupun tidak disukai oleh kaum cina Dap itu sendiri.

msh said...

Salam Dato.

Sdra Zed-85....betul tu...talipon pun selalu bertukar model....dah ada Note 3 dlm masa 3 tahun saja...selepas Note1 dipasarkan....
Blackberry dan Nokia pun tewas dikerjakan Samsung....

Kereta pun sama juga....setiap 2 tahun...BMW...Merc..Toyota dan banyak lagi akan selalu bertukar wajah dan model.

Ini yg dikatakan pembaharuan...

Walau pun bukan semua benda atau perkara mesti ditukar ganti.
Tetapi jika alat itu dah memang tak 'perform' kerana rosak atau pun dah 'out live its purpose' dan dah 'lemau' pula... ianya wajar saja ditukar ganti...jika tidak ia ya menjadi 'beban' yg susah untuk dipikul dgn kos2 yg tinggi untuk 'maintenance'.

Memanglah tidak adil bila kita menyamakan manusia dgn objek....tetapi dgn manusia seperti yg terdapat dlm Umno...memang layak pun dibandingkan begini.

Ramai yg dah 'expire' dan sudah kelihatan membebankan Kerajaan dan Parti....

Jika ini tidak benar masakan Parti Umno yg diketuai mereka menjadi
begini 'lekeh' dan hina' dgn maki hamun bukan saja dari bangsa bukan Melayu malah dari org Melayu sendiri.

Katakan ini tidak benar dan sy akan berhenti berkata2 perkara begini pd ketua2 Parti yg sy sendiri menyokong sekian lama.

Saban waktu dan hari...ada saja perkara berbangkit yg kerap kali penuh kontroversi dan negatif melibatkan ketua2 Umno....jadi sampai bila sy atau org Melayu atau pun rakyat harus berdiam diri?

'Rakyat DIdahulukan' ?

Betulkah?

Sy takut....sy risau...GE14 nanti...boleh kah org Melayu kekal berkuasa?

Terima kasih.

Zed-85 said...

Saudara MSH,

Telefon berubah wajah kerana persaingan. Samsung bersaing dengan apple.

Berdasarkan kepada Moore’s Law, bilangan transistor bertambah (Sekarang ini beberapa billion) dengan memampatkan saiz processor menggunakan technology nanometer. Disebabkan bertambahnya transistor dan saiz yang semakin kecil, telefon bimbit termasuk juga komputer semakin pantas dan menjimatkan bateri/elektrik.

Pendekata, disebabkan persaingan, telefon bimbit semakin canggih dan mesra pengguna.

Politik juga kena bersaing.

Kalau tidak ada pembangkang, tidak ada sebab BN nak ubah untuk lebih baik.

Tidak perlulah kita melebelkan pembangkang pengkhianat.

Kalaulah ada 10 Dyanna Sofya, maka terbinalah 10 universiti baru, 10 lebuhraya baru dan 10 stadium baru. Selesai masalah university tak cukup tempat.

Kita perlukan sebenarnya orang muda yang boleh memangkinkan perubahan tidak kira dalam BN atau di PR.

Sekarang ini dah banyak meletakkan had PM 8 tahun sahaja umpamanya Amerika dan Indonesia. Di Korea 5 tahun sahaja.

Selepas tamat tempoh, berhenti dan beri lalauan kepada yang muda atau baru.

berasiam said...

Salam DAKJ

perkauman masih mengatasi kepartian walaupun majoritinya teramat kecil. jika dibandingkan dengan kemenangan dap pada pru-13, perpindahan sokongan adalah jelas. jika dikatakan faktor pengundi luar tidak kembali, boleh dipersoalkan. lagipun bukankah pengundi luar tidak sepatutnya mempengaruhi keputusan pengundian kerana mereka tidak tinggal untuk merasai kesan sokongan mereka. yang merasa kesannya adalah penduduk tempatan. maka ada baiknya jika spr menetapkan peraturan, di mana pengundi bermastautin, di situlah mereka membuang undi.

adalah tidak adil untuk orang kelantan terus merintih mengharapkan air bersih sedangkan setiap kali pilihanraya, pengundi luar yang begitu besar jumlahnya memenangkan kerajaan yang tidak memberikan bekalan air bersih. apa mereka peduli kerana mereka tinggal di tempat yang bekalan air bersihnya terjamin bekalan dan kualitinya. rakyat yang tinggal di kelantanlah yang menderita azab ketiadaan bekalan air bersih. jadi keputusan prk teluk intan adalah adil kepada penduduk teluk intan kerana jumlah pengundi luar yang kecil sahaja terlibat.

tahniah kepada yb mah, daulat sultan nazrin jugalah tu.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

W/pun agak terlambat, saya mengucapkan tahniah kepda Dato’ Mah kerana menang di Teluk Intan dgn bergaya.

Juga tahniah kepada tuan penasihat kerana ternyata strategi “reverse psycology” yg dimainkan iaitu Melayu sememangnya “Tuan Besar” jika Dyana menang, amat-amat berjaya nampaknya w/pun dikubu kuat mereka. Itulah dia strategi perang saraf yg sememangnya licik dan halus serta terbukti berkesan menakut-nakutkan lawan.

Akhir kata, sekali lagi penasihat memainkan peranan yg begitu penting dlm memilih strategi peperangan, sehingga tiada siapa pun yg perasan jika pendedahan ini tidak dilakukan. Bagi sayalah, memang hebat strategy ini tetapi sayangnya masih jugalah dikutuk dan dicaci oleh orang Melayu sendiri. Sekian TQ.

drlangitbiru penang said...

"Alangkah hinanya kaum melayu menyokong Dap walaupun tidak disukai oleh kaum cina Dap itu sendiri". (Wan Kamarul Ariffin)

Adakah Melayu yg menyokong Cina MCA, Gerakan, DISUKAI oleh Kaum Cina MCA n Gerakan itu sendiri???

Bagaimana Melayu yang menyokong pemimpin Melayu melakukan kezaliman?? Mulia atau hina???

Unknown said...

kat India, parti BJP menang pasal majoriti pengundi baru 18 to 23 yrs old 100 juta orang mengundi menolak parti pemerintah yang korup...

kat malaysia pun kami tunggu populasi orang2 tua yang Bodoh mati dan orang2 muda yang tiada harapan dan pekerjaan menolak BN... PR tak perfect, tapi masih bole diterima....

sayonara BN... it will happen sooner or later... Just wait n see...

Wan Kamarul Ariffin said...

Drlangitbirupenang, sebelum saya jawab,saya nak tanya anda dulu. Anda suka makan coklat Cadbury tak?

Hashim said...

Analisa keputusan Telok Intan saperti berikut.

Undi BN hanya bertambah sabanyak 71 undi dibandingkan dengan pilehan raya lepas.

Undi Melayu kapada DAP naik 3% di bandingkan dengan pilehan raya lepas,

Undi India merosot 11% untok DAP.

Undi Cina untok DAP merosot sabanyak 7000 undi.kebanyakannya pengundi pengundi luarbyang tidak balek menggundi.

Jadi BN tak payah hendak bangga dengan kemenangan itu,
Iamtidak kena mengena denga hudud PAS .

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).