Tuesday, May 13, 2014

Another Terengganu Crisis in the Making?


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

LATEST (May 14) - THE END. The infantile "wayang Teganu Kite" is over. All the three sulking Umno State Assemblymen - Ahmad Said, Roslee Daud and Ghazali Taib - had withdrawn their letters of resignation from the party.

If you for a minute believed that these people would stick to their decision, you are a sucker for political promises.

LATEST – THE Star short message system service reports that the Bukit Besi Umno State Assemblyman, Roslee Daud, retracted his resignation from Umno after meeting Umno Deputy President and Deputy Prime Minister, Muhyiddin Mohd Yassin.

Ajil representative, Ghazali Taib, was also said to be close to returning to the party.

As I have eluded at the bottom of this article, politicians can change their decisions at will if the “price” is right. I am not in any way suggesting that the two are being paid to return to the party, but it proves my point that a politician who we could all trust not to change his or her mind is a dead one.

Still, I say bravo to Muhyiddin for saving the day for Umno once again – not bad for a man who is “tired” and who, some people say, are on the verge of resigning.

LATEST - The Star online reported that the Barisan Nasional Bukit Besi assemblyman, Roslee Daud, has quit Umno Tuesday morning, joining ex-Mentri Besar Datuk Seri Ahmad Said and Ajil assemblyman Ghazali Taib to become independent reps.

ORIGINAL POST

COULD the Barisan Nasional be losing grips on Terengganu?

Could this be another bala’ for the luckless Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak?

The online media has reported that the axed Terengganu Menteri Besar, Ahmad Said, has left Umno and declared himself an independent state assemblyman.

Ahmad is said to have been joined by the Ajil Assemblyman and exco member, Ghazali Taib. Reports say more could be joining them.

They did so hours after Ahmad was replaced by the Seberang Takir State Assemblyman, Ahmad Razif Abd  Rahman, as Menteri Besar yesterday evening.

Technically, the BN is now down by two seats in the state assembly and that puts it on par with the opposition Pakatan Rakyat (PR).

In the May 5, 2013 general elections the BN won 17 seats and the PR won 14 via PAS and one through PKR.

And could the impossible happen - PAS joining Umno in forming a coalition government in the state?

Or will Terengganu be mired in yet another political crisis reminiscence of the 1960’s and 70’s?

If Ahmad and Ghazali persisted with their decision of leaving Umno and declaring themselves independent assemblymen, the PR could demand to form the state government.

It could also ask for a special session of the state assembly to pass a no confidence vote against the new Menteri Besar as he does not have a majority in the assembly.

The situation would be worse for the BN if indeed more Umno assemblymen follow Ahmad's and Ghazali's footsteps.

Still this is a developing situation. Politicians can change their decisions at will if the “price” is right. It is often said that a politician we could trust is a dead one. Wallahualklam.

46 comments:

azhar said...

salam Dakj

mungkin sudah sampai masanya menteri besar ,ketua menteri dan perdana menteri di diberi had tempoh masa memegang jawatan.10 tahun memadai tetapi jika baik (option)mungkin boleh dilanjut kan ke 15 tahun.dan tamat di situ.

so masing masing akan sedia faham ,akur,serta redha masa mereka telah tamat.

kepada peminpin yang telah berkuasa kenangkanlah masa ketika ia berkuasa dan fikirkanlah bagaimana kuasa itu didapati dan apa yang telah dilaksanakan.

keikhlasan membuatkan apa -apa yang telah dilakukan diberkati selamanya.harapkanlah balasan baik itu dari ALLAH.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Maaf Dato’ sebab saya tak dapat komen tentang hudud sekarang sebab berlaku krisis di Terengganu. Bagi sayalah sebagai ahli UMNO, apa yg dilakukan ke atas YAB Dato’ Ahmad Said sesuatu yg sangat tidak patut dan tidak berperikemanusiaan.

Sebagai ahli UMNO biasa, saya pun tak tahu siapa benar dan siapa salah. Tapi seeloknya, kita uruskan macam menarik rambut di dlam tepung. Rambut tidak putus dan tepung tidak berselerak. Jadinya, kalau saya menjadi Dato’ Ahmad Said juga, saya akan melakukan benda yg sama. UMNO bukan sahaja memalukan seorang MB, tetapi juga tidak menghargai jasanya menahan lori roti Gardenia untuk diagihkan kepada penduduk yg dlm kelaparan.

Melihatkan keperibadian YAB Presiden UMNO yg selalunya “play safe”, saya rasalah, ada tangan2 ghaib yg menjadi batu api. TETAPI, tugas YAB Presiden UMNO adalah membuat keputusan selepas menilai “risk and benefit”nya tak kiralah batu api itu sepanas mana. Tapi nampaknya, beliau gagal miserably. Seperti mana beliau gagal miserably untuk mencari MH370 w/p petunjuk dah tersengeh di depan mata.

Maka eloklah Dato’ Ahmad Said menolong membubarkan DUN Terengganu bagi memberi mandat baru kepada rakyat dan juga menjadi pengajaran yg amat berguna kepada Tan Sri Presiden “yg akan datang”. Sekian TQ.

KiNG said...

Congratulation to Najib and UMNO .It will be remembered as the worst gift on UMNO's 68th birthday by UMNO especially Terengganu's UMNO.

The clueless person always listen to other person...to make amove.

kampong lad said...

1.kalau bala, dia sendiri bikin.
2.kalau umno & pas jadi geng, hj hadi nak letak tang mana? mustahil!

Oldtimer said...

TOK, this episode brings back old memories of the turbulent Ibrahim Fikry days of Trengganu.

But I am attracted to your description of PM Najib as a luckless person.

It sounds fine in English. But in the bahasa Melayu context is can be uncomplimentary or even rude.

Luckless according to Kamus Dwibahasa DBP means tidak bernasib baik, sial, celaka.

Are use implying that Najib has no tuah? If he has no tuah, what about us the rakyat who live under his leadership.

He sounds like the mythical Sang Gedembai. He launched Umno's 68th anniversary celebrations. He said Umno has recovered and stronger.

But I agree with you, Umno people can be bought. Let us see if these former Umno people can also be bought or threaten to withdraw their letters.

Now PR is in majority. BN 14, PR 14 plus 3 independents. PR (Pas) plus the independents can form new state govt. Salaam.

ab said...

Salam dato,




Saya fikir pertukaran MB untuk kuatkan BN Teregganu.



Tetapi keputusan itu MELINGKUPKAN BN Terengganu!.



The fault stops at PM, because he is the President UMNO/BN.




Sama macam dia `simpan' MCA kat BN walaupun MCA chickens out kat PRK Bt Gelugor.




Elok PM buat satu lagi keputusan untuk kuatkan BN....LETAK JAWATAN!


Kat ahli ahli UMNO depa suruh sokong/pilih UMNO/ BN, tetapi bila dah sokong depa HEMPUK/pijak BN/UMNO!...apa punya jenis ketua ketua ni??.



Abu Bakar Ab Rahman

maae said...

1. Jika hari ini tidak baik dari semalam, seperti nya Umno bergelumang dengan masaalah silam. Umno dengan arus politik baru, peremajaan dan keterbukaan hanya menjahanamkan.

2. Krisis politik dalaman tidak di selesai cara berhemah. Tidak lain memaparkan kebodohan Presiden, barisan nya dan kelemahan Umno sendiri. Mustahil seseorang yang di pilih, di lantik MB tidak mempunyai penyokong. Apa alternatif nya jika Najib sendiri di posisi nya, di malukan dan di 'jatuhkan' air muka dan maruah nya ? Ini bukan lagi politik tetapi hubungan kemanusiaan. Tiada ahli politik yang bersih, semua nya ' good and damned ! ' Apa yang terpenting menjaga kesejahteraan rakyat dan negara dalam acuan yang di perjuangkan.

3. Seharus nya Melayu lebih bijak dan matang berpolitik kerana tampuk ini sudah di warisi zaman berzaman. Ini lah jadi nya jika luahan rakyat di ' bakul sampahkan' Yang membuat onar di bangga dan di agongkan. Rintihan rakyat terhadap permasaalahan di tulikan konon keterbukaan.

Itu kenapa kita tidak pernah maju dari segi ekonomi ( 50 tahun daaah...)dan memertabatkan bangsa ( biar sahaja Melayu dan Islam di kutuk, di hina, di bakar rumah nya ) kerana ingin menjadi liberal / sekular yang pada hakikat nya terbaik untuk kafirun!

Riuh sekampung, tradisi nya hanya sebiji telur yang kecil sahaja...

looes74 said...

OKJ,
In what way not humane? Hahahaha!Me only know that Idris gang commit derhaka when they use "natang" against the present Terengganu king.

Adjie123 said...

PM gagal...failed miserably. Jadi lebih bermaruah bagi beliau untuk Letak Jawatan......RESIGN. Period.

safiai saad said...

salam Sdr Kadir,come to think of it,this event indicate how vulnerable UMNO and her leadership. Have they done the home work (reads planning and strategise) before execute the plan.
Being UMNO leader is the gift that no one will refuse.Status,wealth,respect,salute by the army and police,organise Hari raya open house with massive turnout,oversea trip without end with credible reasons....wow, No body want to miss it.
If what you plant, that is what you got. If you do not git those privillages and accord might as well you keep and better buzz out.This is UMNO in its fundamental form. Political struggle,uplift the Malays and Islam are just rhetoric. If UMNO did not do it ,God will do it with or without UMNO period.
But for now my theory is British did not colonise us today but German and USA. Why?
We fight because of Mercedes car or BMW,so nice and dignified to move around with chauffer driven.Why USA, we fight because we want to go overseas more frequently to tell the world that we are the best examplary country. Look at our leaders,they never miss to take advantage of this offer and privillage.
We the Malay can cry with sweath and blood continue to sing "small child play with fire will definitely burned himself,his land now belongs to others......eem eem emm.My fate my fortune, my body bad luck oh God... I rest my case Sdr Kadir.

Timbangtara said...

Salam Tok..

Panas-panas...! macam-macam rupanya yang berlaku didunia Melayu kita ni.. sejarah berulang..

Situasi ini mengingat kita apa yang terjadi diPerak dulu.. apabila adun PR yang istihar diri jadi Bebas menyebabkan kedudukkan kerusi BN dan PR sama banyak..

Kemudian Adun bebas ini istihar pula mesra BN, maka jadilah petukaran kerajaan diPerak..

Adakah situasi ini akan berlaku di Terenganu.. tak tau lagi..

Teringat saya dialog Aziz Sattar dengan S. Shamsudin dalam filem Bujang Lapuk adegan mengetuk botol.."yang diketuk sicantik manis yang keluar si badak sumbu". Harapkan yang lain, lain pulak jadinya..

Alahai PM kita..


T kasih Tok..




Unknown said...

Kalau najib gentleman, dia akan bagi laluan PAS untuk memerintah trengganu.

Yangretibase said...

Assalamualaikum DAKJ dan semua,

'Tersentak kucing' saya apabila terbaca komen OKJ selaku seorang 'pemuja' 'YAB Dato' Seri Presiden' yang biasanya dipandang TERLALU mulia lagi tinggi, tiba-tiba pada hari ini dikutuk sedahsyat 'tidak berperikemanusiaan'!

Tidakkah itu bermakna status 'YAB Dato' Seri Presiden' sudah
menjunam jatuh daripada berperikemanusiaan kepada berperikebinatangan?

Lagi sekali saya tersentak apabila saya dapati ungkapan penghormatan istimewa 'YAB Dato' Seri Presiden' sudah bertukar kepada ungkapan biasa 'YAB Presiden UMNO'.

Dalam pada itu pun, OKJ masih menyalahkan 'tangan-tangan ghaib yang menjadi batu api'; namun pada masa yang sama dia mengondem Presiden UMNO itu dengan frasa "beliau gagal miserably".

Saya bersimpati terhadap PM Mohd Najib. Entah tinggal siapa lagi yang setia bersamanya, selain Hajah Rosmah Mansor. OKJ pun sudah mengucapkan 'selamat tinggal' kepadanya apabila dia mengucapkan 'selamat datang' kepada 'Tan Sri Presiden yang akan datang'.

('Tan Sri Presiden yang akan datang' agaknya tentulah Tan Sri Muhyiddin Yassin. Saya tak nampak ........).

Wassalam. Tolong maafkan saya, OKJ. Saya ikhlas.

looes74 said...

Kadir,
Seriously, this is what happen when your good friend Madhater mess up with the constitution and judiciary. Because of that, we have been hearing commentaries such as one by the Terengganu state legal advisor stated that Speaker is part of executive or government and hence it's 14 + 1. With this, you can throw the separation out of the window.

IT'S ALL MADHATER'S FAULT. TUNKU SAYS SO! ASK ASPAN ALIAS

Zafira said...

Betul ke Dato' yang Ahmad Said meletak jawatan kerana pencapaiannya dalam PRU lepas tidak memuaskan? Kalauu betul begitu, bagaimana pula dengan Mohd Najib Razak selaku Pengerusi BN Selangor yang gagal merampas negeri itu daripada pembangkang? Malah pencapaian BN keseluruhannya adalah di tahap "poor".

Dok Perati said...

Tok Kadir, itulah standard orang Umno. Merajuk macam budak2 tak dibagi gula2. Bila pucuk berentilah teriak.

Hina tok bila wakil rakyat merajuk. Lagilah bila kena pucuk, kena sogok dan kena ancam tindakan rasuah mereka tarik balik surat.

Tapi macam ikan, kepala dulu mati tok. Cuba besiang ikan keli. Kita kerat kepala, ekor dok hidup lagi.

Nasib baik la ada Mahyuddin yang berani sikit. tu pun bukan berani sangat. Tapi dialah yang jadi orang nombor satu Umnno tolak Pak Lah keluar.

Tapi macam tok kata dia la ni dah letih dan tak mau lawan lagi. Semua dah jadi kambin kasi. Badan besar tapi dengan kambin betina pun kena sondoi.

Tok, di kampung segar pagi ini. Semalam hujan. Dok tengok burong bangau terbang hala timur cari makan. Salam.

Lahuma said...

Dato.

Apa yang berlaku di Trengganu pada 13/5/2014 adalah ketidak telitian PM Najib dalam menyelesai masaalah.

PM Najib didapati lemah dalam merungkai masaalah.Bukan semua masaalah boleh dirungkai dengan duit macam BRIM.

Lagi sekali PM Najib buat keputusan yang nampak CINCAI dan tidak matang.

UMNO makin lemah dan layu.Itulah jawapannya.Cakap sudah tidak serupa bikin.

Terkini Ahmad Said dan dua orang penyokongnya sudah buat U-Turn.Harga U Turn mereka dijangka cukup MAHAL dalam rundingan mereka.

Yang pelik kenapa utusan atau wakil PM Najib diserah pada SU Agong adan SU Kerja yang sudah basi dikalangan ahli UMNO sendiri.Dua tokoh ini sana sini di kutuk oleh orang UMNO sendiri.

Sebagai satu penghinaan pada Ahmad Said yang jadi MB waktu itu.Sepatutnya PM Najib wakilkan pada TPM.Itulah selayaknya.

Ramai hairan banyak hal PM Najib dan Penasihatnya kurang teliti.
Mereka kena tahu Ahmad Said dan kumpulannya dalam keadaan lemas.Mereka akan buat apa sahaja.

Sekarang apa jadi.PM Najib pun turut terima aib dan malu yang tidak terkira.

Ahmad Said ini anak pelaut.Dia bukan kisah fasal badai atau gelombang.Berbanding dengan PM Najib anak bangsawan.Badai dan gelombang hanyalah sebuah drama sahaja.

Yang untung Idris Jusoh.Selamat politiknya.Diam sahaja.

Masa depan UMNO memang serabut dan penuh dengan lumpur.UMNO dijangka akan lingkup dari dalam UMNO sendiri.

Pemimpin UMNO sudah ramai yang mendapat didikan dan lulusan dari akedemi Ketam.Jalan tak betul.

Kemudian nya Pas pun geli nak jadi kerajaan Trengganu.Hudud pun tak terbuat.Tin kosong.

Terima kasih Dato.

Zed-85 said...

Dato'

Dalam Islam, syarat-syarat sah nikah, wali kepada perempuan tidak semestinya menteri besar.

Kalaulah dia sudah tidak menjadi MB pun, anaknya boleh lagi kahwin.

Mengikut fahaman saya bekas MB Terengganu sudah tahu yang beliau akan meletakkan jawatan setelah setahun, kenapa buat majlis pada bulan May.

Inilah masalahnya, orang UMNO suruh orang melayu bersatu dibawah UMNO tetapi pemimpin UMNO kalau buat majlis kahwin mahukan besar-besaran "grand wedding" sampai tahap membazir melampau.

Ada yang berlumba-lumba majlis siapa yang paling "class" atau besar.

Orang melayu rakyat biasa, nak beli makanan pun disuruh berjimat cermat.

jebat said...


Salam Taksim, DAKJ,


UMNO dibawah pimpinan NAJIB makin hari makin berkecamuk !.

PUNCANYA :

kELEMAHAN DISANA SINI SAPERTI ANAI ANAI MEMAKAN TING RUMAH !!

SKMM dibiarkan TIDUR sementra MEDIA SOSIAL trus-terusan
jadi ANAI-ANAI memecahkan PERPADUN KAUM..

SPRM hanya bermata satu yang separoh tertetup. Cuma melihat kes kes yang TERLANGGAR BATANG HIDUNG NYA.

SUBSIDI: Yang menjadi anai -anai utama menghancurkan ekonomi negara.

SUHAKM dan BAR COUNCEL yang hanya memperjuangkan kepetengan golongan tertentu sahaja.

KALAULAH TUN RAZAK DAN
TUN DR. ISMAIL masih hidup tetulah mereka akan memaksa NAJIB berundur sebagaimana yang dibuat mereka kepada Tunku A. Rahman dulu.


Kalau UMNO mahu terus wujud tukarlah PRESIN mereka kepada orang yang lebi berwibawa dari AH JIB KOH, yang sanggup menukar nmanya kerana cuba mendapatkan populariti yang tak pernah pon didapatnya.



Terim Kaseh.



A KADIR JASIN said...

1. Satuju dengan pembahas. Presiden Umno lemah, tidak teliti, terlalu beergantung kepada orang lain, main selamat dan sembunyi muka dalam bantal bila ada masalah. Nak tangani seorang MB pun kacau-bilau.

2. Umno bukan parti perjuangan dan parti pembelaan lagi. Ia sudah jadi "free for all", parti isi perut, parti merajuk, parti peras ugut.

3. Selain pujuk rayu, apa lagi agaknya modal, (DENGAN IZIN) habuang dan amarang yang Muhyiddin guna untuk buatkan budak-budak Umno itu tarik balik surat keluar parti?

4. Itulah kaliber orang yang dipilih untuk memimpin Umno dan mewakili rakyat jelata. Hambar.

5. Berkenaan Ibu Pejabat Umno, saya kurang pasti kalau ia masih ada atau masih berfungsi. Wallahuaklam.

Terima kasih.

The Lawgiver said...

Datuk, apologies. Off the topic but what do you think of this news; The last Royal Malaysian Air Force (RMAF) C130 Hercules aircraft which took part in the operation to find the missing Malaysia Airlines (MAS) flight MH370, landed at the Subang RMAF base today at 11am.

The arrival of the aircraft, with 11 officers and 13 personnel, was received by RMAF First Air Division Commander, Major-General Datuk Azizool Arif Abdul Ghani, RMAF officers and families of the crew.

Have we given up hope of finding MH370 or the RMAF was not important in the search?

Najib may even be happy that this Trengganu bruhaha makes people shift attention from MH370 tragedy and other important issues like KLIA2 cost overrun, 1MDB billion dollar debts, pending oil price increase, falling rubber and palm oil prices and inflation.

Datuk please refocus on these more important issues than wasting time on the stupidity and antics of self-serving politicians.

Salaam.

wanitabukittinggi said...

Datuk..
Bak kata omputih..ahli dan terutama pemimpin UMNO disemua peringkat ibarat "larger than life"...
Samalah macam Tony Fernandes ugut kerajaan tak nak pindah ke KLIA2.
Begitulah juga cerita dengan ADUN Kijal, Ajil dan Bukit Besi.

Orang politik ini serupa je tak kira parti apa sebab mereka semua adalah manusia bukan Nabi.

Mulanya saya marah juga bila pihak lawan memberi akronim ABU untuk UMNO.
Mulai saat ini betullah ABU tu.

Pada 2018(PRU14) parti mana lagi kita nak undi ni?
Aduiii...

ku_seman said...

Datuk Kadir, saya suka sangat frasa ini yang Datuk karang ini, Politicians can change their decisions at will if the “price” is right.
Perkembangan terkini semua dah balik asal hasil "berbincang" dengan Perdana Menteri hari ini.

Saji said...

Dakj


PM DSNajib yang lemah jika disimpan sehingga PRU-14 baik untuk PR.


SAJI

msh said...

Salam Dato.

Boleh buat 'case study'..cara org Melayu berpolitik.

'Modus Operandi' yg sama...

Bia jadi ketua...Menteri ka...Timbalan ka..MB ka..Ketua Bahagian/cawangan..
Kukuhkan kedudukan...kayakan diri dan keluarga serta kawan taulan...

Kalau dah tiada tempat dihati Ketua atau Presiden atau kena lucut jawatan....

'Sabotaj saja'.....terus keluar parti supaya menjadi ianya menjadi krisis...biar ketua ditimpa masaalah atau malu....hasut sana sini.

Masaalah pd rakyat?
Tak penting....lagipun rakyat memang 'bodoh'...

Maruah diri dan keluarga tak penting...rasa puas dlm diri didahulukan.

Cuba kita lihat dan renung dlm2...
'Modus Operandi' ini telah lama berlaku...Mat Said kira baru....lihat Anwar...Kadir...Mat Taib...Khalid....Azmin..dan ramai lagi..

Zaman Mahathir pun ada Semangat 46...yg terhasil dari org Melayu yg taj puas hati dgn pemerintah...

Ketua No1.pun ada juga sikap begini ketika itu....hampir2.

Itu lah cara Melayu berpolitik.

Rakyat didahulukan?
Sayang pd Parti?

Sorry bro!!!!!
Kepuasan diri NO1 la.

Lahuma. said...

Dato.

Perangai buruk selapas ini ialah balas dendam dalam UMNO Trengganu.
Ahamad Said mungkin dapat imbuhan istimewa dari PM Najib.Tapi pengekornya akan dibedal oleh kumpulan Pro MB sekarang.Ini lah amalan biasa.

Semoga PM Najib ambil pengajaran apa kelemahan tindakan seperti diTrengganu tidak berulang kerana memalukan dirinya sebagai teraju negara.

PM Najib kena ingat bukan semua orang kelilingnya boleh buat kerja seperti wakilnya ke Trengganu.
Pemimpin enjoy dan santai banyak sangat berada dikelilingnya.

Mereka inilah perosak segala gagasan PM Najib sendiri.PM Najib juga bukalah mata dan hati seluasnya dalam memilih dan meletakkan seseorang itu ditempatnya.Bukan kerana sahabat karib,kaki bodek,kaki cium tangan tetapi nilai kerja dan kewibawaan tiada.

Apa pun imej UMNO sudah mulai tercalar berikutan apa yang berlaku diTrengganu.

Mata rakyat yang tanpa parti perlu diambil kira.UMNO sendir yang ada akal fikiran yang waras boleh nilai semua itu.Kecualilah yang taksub buta tuli.

PM Najib kena berhati hati dan waspada semua ini.

Terima kasih Dato.

drlangitbiru penang said...

Assalamualaikum Dato'

"GanuKite"

Siapa "Nelang".....?

Siapa "Lembik"......?

Mat Said kata, PM Najib mohon maaf darinya....

Fuuhhhhh.....Biar betoi Dato'...? Ya ka?

wanitabukittinggi said...

Datuk...

The infantile "wayang Teganu Kite" is over.

Nasib baiklah kalau tidak ada PR Negeri pulak.
Tapi yang paling penting apakah iktibar yang diperolehi oleh orang-orang UMNO daripada wayang Teganu Kite ini?

Tak tahulah kalau mereka ini kulit tebal dan bebal dan tak pelajari daripada kesilapan masing-masing.

Pada pandangan saya..DS Ahmad Said pandai main layang-layang. Mengikut beliau hanya 3 ADUN termasuk dirinya yang keluar daripada parti.
Sekiranya masuk ADUN keempat keluar maka DUN Terengganu terpaksa dibubar.

Presiden UMNO harus hati-hati bila berurus dengan jagoh-jagoh UMNO seperti Ahmad Said .
Silap-silap Presiden tak de parti nak pimpin.

Ahmad Said telah memasuki UMNO sejak umur 18 tahun lagi. Masa itu Najib di England kot?

Datuk, walaupun saya rasa DS Ahmad Said beremosi lebih tetapi tidak jadi hal kiranya diberi ruang kepada jagoh seperti beliau dengan memberi tempoh 4-5 hari lagi.

Apakah halnya sampai MB baru dilantik pada pukul 1:00 pagi 13/5. Kenapa tak boleh tunggu sampai matahari terbit?
Pelik betul.

Seperkara lagi kalau Presiden UMNO sibuk nak transformasikan parti atas sebab keremajaan dan ekoran keputusan prestasi PRU13 yang hambar kenapa Perak tidak terlibat?

Selangor gagal ditawan balik pada PRU13.
Siapa Ketua Perhubungan UMNO Negeri Selangor kalau tidak Presiden parti sendiri.
Jelas sekali pengurusan dalam negeri Selangor ketika PRU13 kucar kacir dengan ada dua nakhoda dalam satu kapal (i.i Datuk Noh Omar& Datuk Mat Zain). Itulah diantara sebab-sebabnya Selangor tidak dapat ditawan semula.

Dua kali fikir,saya tak salahkan Ahmad Said bertindak diluar kotak logik. Siapa pun marah kalau sesaat pun tidak boleh dilengahkan untuk melantik MB baru.Ahmad Said seorang berumur dan telah berjasa kepada parti dan haruslah diberi penghormatan sedikit.

Tatkala berlaku "wayang" sebegini maka bersuaralah pemimpin-peminpin UMNO yang lain agar setia dan patuh kepada Presiden dan Parti.
Senanglah cakap sebab tak kena batang hidung mereka. Cuba kalau mereka yang senior -senior tu disuruh letak jawatan serta merta, relakah?

Mereka lupakah kalau Raja tak adil Raja disanggah, sebab itulah Jebat serang istana walaupun hasilnya hilang banyak nyawa termasuk nyawa Jebat sendiri.
Masih orang Melayu tidak faham dan lupakan sejarah mereka.

Begitulah dengan orang-orang UMNO biasanya cakap tak serupa bikin bila kena batang hidung sendiri.

Layar Belar said...

One thing for sure, those three are dead men walking. This term might be their last. New names will emerge for their respective place. It took a crisis like this to find out where one's loyalty lied to. While still in office, do make the most out of it will ya'. From now on, everyday counts. Mine and extract as much as you like. Hopefully it will be enough for your retirement.

OKJ said...

Salam DAKJ

Alhamdulillah. Syukur semuanya dah bermaaf maafan. Dato’ Seri Najib minta maaf sebab tak perasan tarikh kahwin anak Dato’ Seri Said. Dato’ Seri Said kata tak apalah. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula adik beradik dlm UMNO.

Saya pun minta maaf kepada YAB Dato’ Seri presiden kerana menegurnya kerana tak perasan tarikh kahwin menyebabkan kelam kabut seketika. Saya juga memaafkan Dato’ Seri Presiden kerana mengaku tidak dapat mencari MH370 sehingga kini.

Itulah sifat-sifat mulia yg ada pada YAB Dato’ Seri Presiden kita. Merendahkan diri meminta maaf kepada Dato’ Said dan juga mengaku secara terbuka tak jumpa nak cari MH370. Tahniah Dato’ Seri.

Akhir kata, cuma saya nampak cara penulisan Dato’ Kadir macam tidak berapa suka penyelesaian aman yg dicapai, “infantile” katanya. Sekian TQ.

PENGUNDI AMPANG said...

Datuk AKJ,

Saya 'copy and paste' sebuah puisi lama oleh Datuk Dr Zurinah Hassan bertajuk " Jebat Yang Tidak Jadi Menderhaka " untuk renungan:


Jebat Yang Tidak Jadi Menderhaka
(Datuk Dr Zurinah Hassan)

Sepanjang hidupnya
Jebat mendengar Tuah berkata:
pantang Melayu menderhaka.

Kata-kata itu diulang-ulang
pantang Melayu menderhaka
pantang Melayu menderhaka.

Tuah mengajar mereka menghafalnya
Tuah meminta mereka berjanji
untuk mentaati.

Sehinggalah pada hari itu
Tuah dihukum tanpa usul periksa
Tuah yang setia dituduh menderhaka
Tuah yang dikasihi dihukum mati
siapakah yang dapat berdiam diri.

Dengan marah yang menggelegak
Jebat mahu memberontak
tetapi dia tergamam
terbayang wajah Tuah
bersungguh-sungguh meminta
agar tidak menderhaka
kata-kata orang yang disayangi
memang selalu dikenang
amanat orang yang disayangi
akan tetap dipegang
jika Jebat menderhaka
akan tercemar persaudaraan mereka.

Kerana kasihnya kepada Tuah
Jebat tidak jadi membantah
dia pun tunduk
menerima segala tugas dan anugerah
yang telah dilucutkan daripada Tuah.

Tidak ada apa-apa
yang berlaku di Melaka
kerana Jebat tidak jadi menderhaka
tidak ada apa-apa yang mengganggu
ketika raja lena beradu
didodoi dayang diulit lagu.

Kerana Jebat tidak menderhaka
Tuah tidak dijemput pulang ke Melaka
Hiduplah dia di hutan
sehingga mati dan dilupakan.


~ Zurinah Hassan
Salasilah (DBP 2005, hlm 36-37).

Tinta Hitam said...

Hadiah kembalinya mantan MB kepangkuan UMNO ialah cuti khas sempena perkahwinan anak perempuannya.Tak ke gila dan semakin merepek pemimpin pemimpin UMNO ni?

A KADIR JASIN said...

Kepada para kekasih Presiden Umno,

1. Inilah bukti modus operandi main selamat dan play possum yang membolehkan beliau selamat selama ini.

2. Adakah ini zaman main selamat, zaman buat-buat lupa dan zaman buat-buat pekak?

3. Ada masalah seperti dengan tiga Adun Umno Terengganu itu yang boleh diselesaikan dengan mengaku silap, memohon maaf dan mencium tangan.

4. Tetapi bolehkah masalah yang lebih berat atau dengan orang yang tidak boleh digula-gulakan diatasi dengan buat-buat bodoh, mengaku silap, minta maaf dan gosok bahu?

5. Tuan-Tuan fikirlah sendiri. Bagi saya tindakan tiga Adun Umno yang merajuk itu keanak-anakan. Bukan standard wakil rakyat. Anak-anak saya pun tak pernah merajuk murahan macam itu.

Terima kasih.

msh said...

Salam Dato.

Dato berkata..."tindakan merajuk...itu keanak-anakan....bukan standard wakil rakyaat. Anak sy pun tak pernah merajuk murahan mcm ini"..

Betul Dato...merajuk begini kerja anak2 kecil..sebab ini cara 'protes murahan'...dilakukan oleh anak2..tetapi bila dah tumbuh bulu dan baligh sudah jadi dewasa....kerja2 mcn ini kira cukup lekeh atau 'koman'...atau 'low class'...kira cukup HINA DAJJAL DAN TAK BERMORAL.

Sebabnya...kerana org dewasa saperti Mat Said...Ghazali Taib dan Roslee Daud tentu boleh berfikir dan bila disengajakan dgn bersikap keanak-anakan begini bila berpolitik semata2 untuk Kepentingan Peribadi....ianya sudah cukup menceritakan watak dan keperibadian mereka sebagai ketua dan sebagai org Melayu.

Hatta...biar timbul huru hara...krisis...dan apa saja pd rakyat asalkan 'Hati Rasa Puas'...

Ini kira 'Wakil Rakyat'...Chap Ayam.......wakil apa berperangai busuk dan hanyir begini?

Boleh kah mereka berubah perangai dikehadapan masa kelak?
Apa jaminan yg mereka jujur?

Tetapi Dato...sperti sy katakan....ini modus operandi Melayu berpolitik...boleh dibuat 'case study'...mereka bertiga tidak bersendirian...ramai yg TELAH BERSIKAP BEGINI...bukan satu..bukan dua....dan bukan tiga...malah berpuluh2 pun.

Perangai ketua2 yg diatas pun ramai yg lebih kurang begini....sebab itu mereka boleh menerima dan cepat maaf memaafkan.

Kalau cara begini berterusan...sy sebagai rakyat makin bertambah hilang kepercayaan dan keyakinan pd parti 'keramat Umno' ini dan sy juga percaya ramai yg bersetuju.

Kalau dah Wakil Rakyat 'chap ayam' saperti ini dibiarkan berkeliaran 'berkokok...memagut...melompat' didlm Parti Umno ......
Hala Tuju Umno nampak nya tidak kemana2 lah.

'Dead Men Walking'...kata sahabat pembahas diatas...

Terima Kasih.

jebat said...


Salam takzm DAKJ,

To all UMNO Mininsters.
To all UMNO MT (majlis tertinggi)
To All UMNO MPs.
To All UMNO ADUNs.
To All UMNO Member !!

You all had smeared yuor faces with shames.

You had put UMNO's name in the TOILET BOWL.

You had made acrdit but very small one.

You had make averry BIG MISTAKE, unforgiven ones,


SO, PLEASE CHANGE YOUSELF (Before next GE )

or WE (THE MALAYS) WILL GET RID OF YOU !!!




A KADIR JASIN said...

Pembahas MSH antara lain berkata: "Ini kira 'Wakil Rakyat'...Chap Ayam.......wakil apa berperangai busuk dan hanyir begini?"

Saya rasa, bukan macam Cap Ayam kot? Cap Ayam (Ayam Brand) adalah jenama Malaysia yang cukup global.

Produknya dijual di merata dunia. Baru-baru ini saya di Australia untuk graduasi anak saya. Banyak produk Ayam Brand dijual di pasar raya di sana.

Sekarang saya di Switzerland melawat anak dan cucu. Produk Ayam Brand ada di pasaran di kaunter "Asian Food".

Untuk makluman, ikan merah diimport dari Malaysia. 100 gram bersamaan RM12. Tak mampu. Ikan siakap (see bass) sangkar dari Itali lebih murah.

Pembahas Jebat pula berkata: "Salam takzm DAKJ,

To all UMNO Mininsters.
To all UMNO MT (majlis tertinggi)
To All UMNO MPs.
To All UMNO ADUNs.
To All UMNO Member !!

You all had smeared yuor faces with shames.

You had put UMNO's name in the TOILET BOWL."

Sdr Jebat, I have to disagree. Modern toilet bowls are very sophisticated and when used by civilized people are very clean and comfortable.

I discovered some months ago, while in Tokyo for a conference, that their modern toilet bowls are heated and "very Islamic". They are equipped with water dispenser to clean our bottoms.

I don't think fooling around with the rakyat's mandate like the three Umno Aduns did is Islamic. Amanah is very important in Islam.

Terima kasih.

Hanezam said...

Salam,

Saya ingin memberitahu Datuk satu perkara, iaitu, bahawa Najib adalah lembik. Saya risau sungguh berPMkan seorang laki-laki lembik. Saya rasa seperti Melayu sedang jerlus ke dalam era paling hambar semenjak kemerdekaan.

Saya rasa tak terdaya, dan tidak ada apa-apa yang saya boleh sumbangkan untuk mengubah keadaan ini, selain daripada menulis keluhan yang berjela-jela.

Dan, ke mana perginya Encik Fed Up ? Dengan izin saya mohon menge"Ping!" Encik Fed Up. Saya harap Encik Fed Up masih berada dalam cerapan radar.

jebat said...


Salam Takzim DAKJ,

Teima kasih atas pangdangan Dato' terhadap komen saya.

Saya setuju setengah toilet bowl masa kini begitu bersih dan modern. Tapi ia nya tetap TOILET BOWL dan bukan tempat sepatut nya untuk nama bersar dan KERAMAT saperti UMNO.

Saya fikir kalau Dato' setuju ada lebih baik beberapa NAMA BESAR pemimpin UMNO hari ini di tempatkan disana. Didalam TOILRT BOWL itu. Dan tiap tiap hari pengunjung akan menyiram nya dengan NAJIS.

Apakah dato' fikir tempat sehina itu untuk UMNO ?


Sama sekali saya tidak setuju.


Biarlah nama PEMIMPIN dan orang yang mencemarkan UMNO di taroh disana.


Saya ingin bertanya "Salahkah UMNO kerana perbuatn segelintir pemimpin nya yang menyeleweng ?



Salahkah ISLAM kerana timbulnya penyelewengan seperti QADYANI, SIAH, dan sebagainya ?


FIKIRLAH dengan akal yang di kurnikan Allah. Mudah-mudahan kita berjaya.





A KADIR JASIN said...

Sdr Jebat,

Maybe toilet bowls are not the right place for the unscrupulous, shameless Umno Aduns.

Toilet holes may be more appropriate.

Also, maybe under Mohd Najib the country is not blessed with good luck and good fortune.

Soon after he patted his government on the back for the supposedly achieving 104 per cent success in the implementation of the ETP/GTP and said crime rates had fallen, two nuns were viciously attacked in Seremban, purportedly in a robbery.

Things must be terrible when nuns got robbed! Yet Mohd Najib said we are doing just fine.

I think the PM should stop saying good things because the opposite tends to happen each time he tells us that things are good and everything is fine.

Thank you.

msh said...

Salam Dato.

Sy tetap konsisten dgn pandangan negatif dan kecewa terhadap segelintir pemimpin Umno yg sedia ada.
Bila sy membuat sedikit sebanyak 'survey' sesama sahabat2 Melayu sy tentang kualiti dan kewibawaan ketua2 Melayu Umno yg juga Pemimpin Negara dari No 1 hingga ke peringkat Timbalan Mentri....dan MB.

Yg kami boleh rumuskan ialah 50% saja yg boleh dipercayai dan diharapkan menjaga kepentingan bangsa dan ugama....dan yg bakinya HAMPEH BELAKA....

Org Kedah kata..."buat habis beras saja"

Kelakuan Mat Said dan 2 exco Terengganu ini...menguatkan lagi pandangan kami semua...bahawa Ketua2 Melayu Umno yg juga Pemerintah Negara memang cukup LEKEH.....'very low standard'.

Kalau Dato rasa Chap Ayam pun tak bersesuaian.....sebab 'Ayam Brand' pun sudah mencapai 'International Standard'..

Mungkin Chap Tupai lah kot....'Tupai Brand ?'..

Sdra Jebat berkata.....mereka (ketua2 yg kotor ini) bersamaan 'toilet bowl'...dan wajar menerima najis sahaja...

'I cld not agree more'.

Apa pun Dato...Ketua2 Umno Melayu sudah melampaui batas.

Tukar saja slogan "Rakyat didahulukan"

Kepada...'Rakyat diperbodohkan"

Ini lebih tepat....

Terima kasih.

rahimlpp@yahoo.com said...

Y. Bhg Dato'@ Semakin jelas dan berterus terang Dato' mengkritik Najib. Saperti dah berpatah arang. Bagaimana pun sudah ada teknoloji untuk menyambung apa saja yang patah atau terputus asalkan "at a right price".

Minta maaf Dato'. Apa pilehan kita sekarang. Adakah keadaan akan lebih selamat atau bertambah baik dengan cara hentam sampai habis-habisan. Kalau itu dirasakan terbaik, maka eloklah Dato' teruskan. Bagaimana sekira disebaliknya. Saya bimbang Dato' akan kecundang!

Saya berpendapat Najib terperangkap dengan kebijaksanaan berpolitik Mat Said. Dia tahu yang dia mesti letak jawatan dalam tempoh yang dipersetujui antaranya dengan Najib. Disinilah dia menyusun exit strategy yang akhirnya menampakan kebodohan kepimpinan UMNO. Memberi peluang sesaorang berkuasa dalam tempoh tertentu adalah satu pencaturan kurang bijak kerana memberi ruang kepadanya menyusun exit strategy yang terbaik untuknya.

Mat Said hanya tarik dua orang rakan rapatnya untuk keluar bagi mengelakan Dewan terbubar dengan serta merta. Satu perancangan yang bijak untuk memeras ugut Najib. Akhirnya Mat Said, seorang budak kampong dari Kemaman berjaya memutarbelikan Najib, budak bandar anak bekas PM kedua. Berapa harganya tidak siapa ketahui tetapi air mata yang mengalir bukan air mata kesedihan tetapi kegembiraan kerana strateginya mengena!

Kita berdoa kepada Allah SWT semoga negara ini diselamatkan dari bencana tipu helah saperti ini terutamanya dalam hubungan di peringkat antarabangsa.

Iklas,
Rahim

A KADIR JASIN said...

Saya pun hairan macam ada orang yang beranggapan saya merajuk dengan Mohd Najib.

Atas sebab dan alasan apa saya hendak merajuk?

Saya tidak minta apa-apa daripada beliau dan beliau pun tidak menjanjikan apa-apa kepada saya.

Saya pun tidak cukup penting atau berminat untuk menjadi inner circle beliau.

Saya hanya penulis dan pemerhati - seorang individu. Saya tidak mewakili sesiapa atau mana-mana pihak.

Lagi pun saya bukan jenis suka merajuk seperti watak-watak yang sedang kita bahaskan.

Terima kasih.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Buat pengetahuan Dato’, hari ini ramai sungguh orang datang ke rumah ex-MB Trengganu. YAB Dato’ Seri Najib pun ada sama. Cukup meriah. Saya cukup seronok tengok pemimpin2 UMNO dan rakyat jelata yg begitu rapat. Bukan nak cakap besarlah, tapi rasanya PRU yg akan datang pun masih dimiliki UMNO lagi.

Keduanya, saya nampak Dato’ macam kesunyian je di Zurich. Saya cadangkan Dato’ pergi shopping dekat Chic Outlet. Memang best. Kalau dari Zurich, Chic Outlet paling dekat rasanya dekat Frankfurt (Wertheim Village). Dato ambil train ICE lebih kurang 4 jam sampai Frankfurt Main. Memang laju lebih kurang 180 – 200 km/h. Beli bag Samsonite murah dekat sana.

Akhir kata, bila Dato’ balik Malaysia. kalau Dato’ balik next week dan singgah di Mekah buat Umrah, bolehlah kita jumpa di sana. Sekian TQ.

Tahinogun said...

'Saya pun tak cukup penting atau berminat untuk menjadi inner circle beliau' .Itu bunyi org merajuk. Sebenarnya dato' org penting cuma najib tak pedulikan dato'

jebat said...


Salam Takzim, DAKJ,


Saya setuju pendapat Dato' TIADA SEBAB KITA HENDAK MERAJUK.

Saya seorang ahli UMNO. Tujuan saya ialah ingin membersihkan UMNO dari 'kutu-kutu' dikepala UMNO.

Saya sayangkan UMNO.


Tapi saya benci Pemimpin-pemimpin UMNO yang meletakkan UMNO di dalam TOILET BOWL. Kalau mereka sendiri yang nak duduk dalam tu TERPULANG LAH !!!


Saya harap dan berdoa MOGA Dato' TABAH dan cekalhati menghadapi segala-galanya.


Mungkin kita berbeza pendapat, tetapi hanya dari segi teknikal sahaja.

SAMA-SAMALAH KITA BERDOA MUGA-MUGA SATU HARI NANTI UMNO AKAN BERSIH DARI KUTU-KUTU DI KEPALA NYA. AMIN.


Terima kasih.



din klang said...

Sepatutnya umno yg bergantung harapan pada orang Melayu di zaman ini...dan bukan orang Melayu yg bergantung harap pada umno

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).