Tuesday, May 06, 2014

Of Jeff Ooi, Abdul Khalid "the Bugger" and Roast Owl


A Kadir Jasin

[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]

I LIKE Jeff Ooi’s “sack that bugger” outburst against the Selangor Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim, some time ago.

The blogger turned politician,who is the DAP MP for Jelutong, was reported saying that Abdul Khalid had “….overstayed our welcome. Sack that bugger.”

I don’t care much for Ooi’s attack on Abdul Khalid or about politicians fighting like baboons. But as a Selangor resident and ratepayer, I too am cheesed off with just ended water rationing.

Ooi's outburst - from "kucing kurap" to "sack that bugger"
But I find Ooi’s usage of the term “bugger” very amusing. In the days I was learning English language in the late 1950’s and 1960’s, the term “bugger” was offensive.

Then a bugger was generally referred to man who liked young boys for sexual purposes. Bugger is derived from buggery.

So, when we were upset with somebody and could no longer hold back our anger, we called him a bugger. Or we would turn it into a verb and say, bugger off, which means, go away.

In Victorian England, buggery was so prevalent that it was made a capital offence. A bugger or a sodomite faced very heavy penalty.

My research found that under the English Buggery Act of 1533, sodomy was declared a capital offence, punishable by death.

Under the Act, it did not matter whether it was done with a man, a woman, or an animal. Sodomy was seen more as a sign of debauchery than as one of homosexuality.

Convictions were difficult to obtain. The Act was repealed in 1861, and the penalty changed to imprisonment of between ten years and life.

Our law on the crime is hauntingly similar to the English Act. It appears as Section 377 of the Penal Code under the title unnatural offences and carries a penalty of 20 years imprisonment, caning and fine.

It says, inter alia: “Unnatural Offences 377. Whoever voluntarily has carnal intercourse against the order of nature with any man, woman or animal shall be punished with imprisonment for a term which may extend to 20 years and shall also be liable to fine or whipping.”

Ooi not only called Abdul Khalid a bugger, he also told him to bugger off. But I am sure Ooi had used the term as an expletive and not to accuse Abdul Khalid of buggering young boys.

Ooi was reported saying that the failure of the Parti Keadilan Rakyat of which Abdul Khalid belong, is a Pakatan failure. He was expressing his utter frustration with the Selangor water rationing in a Facebook posting on Apr 23.

Ooi said he was a ratepayer in Selangor as he owned a house in Subang Jaya, and the area is constantly subjected to water supply cuts.

So the next time you call your friend or party colleague a bugger, bear in mind that people who are not familiar with him may think that he is a sodomite.

The Devil's Port-Gate

For Ooi, no matter how angry he is with Abdul Khalid, I strongly advise him not to ask Selangor MB to go kissing  “the devil’s port-gate.” In case Ooi is not familiar with the saying, in the Elizabethan euphemism, devil’s port-gate refers to female’s private part.

Or telling somebody’s jealous wife to feed her husband roast owl. According to English folklore, a man who is fed a roast owl by his wife “will become completely subservient to her every wish.”

For clarity and entertainment, listen to this gem by the great P Ramlee here.

Please have some sympathy for the endangered owls and the meek husbands!

36 comments:

wanitabukittinggi said...

Datuk..

Maaf cakap (pinjam Datuk punya signature) kali ini tulisan Datuk tidak fokus pada satu tajuk dan sukar saya nak teka apa plot cerita.

Cuma yang saya dapat tangkap pasal makan burung hantu pangang tu dan ayat berikut buat saya ketawa...

"Please have some sympathy for the endangered owls and the meek husbands" (Saya faham Datuk cannon kat sapa...hehehe)

Datuk ada menyentuh sedikit pasal undang-undang mengenai sodomi di England dulu dan sekarang.

Saya juga nak sentuh mengenai kehakiman dinegara kita secara umumnya dan hukuman bersabit kesalahan sodomi.

Pertamanya, saya beranggapan sodomi adalah sama status dengan merogol . Oleh itu saya lihat hukuman yang dikenakan keatas "anugerah Tuhan" bagi kesalahan yang kedua kali begitu rengan sekali.
Berdasarkan umur pula beliau tidak dikenakan sebatan.
Adakah beliau dikenakan sebatan pada pertuduhan yang pertama dahulu?

Keduanya, saya terdapat kehakiman (judiciary) yang berat sebelah.
Tidak salah kalau saya katakan terdapat Hakim/ dan Institusi Peguam iaitu seperti Bar-Council terang-terang menyokong pembangkang.

Apa cerita kalau Bar Council mencemuh institiusi perundangan mereka sendiri apabila keputusan kehakiman tidak menyebelahi pihak yang mereka sokong?
Lagi menghairankan pihak Judiciari tidak menegur atau pun mengambil tindakan sewajarnya keatas mereka.

Namun tidak kurang juga ada NGO yang terdiri daripada Peguam-Peguam yang sokong kerajaan.

Paling getir sekarang ialah keadaan dah menjadi diluar kawalan apabila terdapat panel-panel peguam yang mewakili agensi-agensi kerajaan seperti KWSP dan LHDN menekan kontraktor dengan saman yang berulang kali bagi kes yang sama.
Walaupun pihak Mahkamah sedar berlakunya berulangkali perbicaraan bagi kes yang sama tapi tiada langkah-langkah diambil untuk mengelaknya berlaku.

Jika keadaan ini berterusan ramai kontraktor-kontraktor PKS terutamanya (tidak kira mereka Bumi atau tidak) akan gulung tikar.
Sekian.Terima kasih.

kassim.ahmad said...

assmkm dato,
saya bukan nak komen tulisan ni, hanya nak minta datuk jika boleh tukar format blog ni. kadang-kadang dengan firefox kurang bagus dan nampak hanya tuisan hitam dengan background graphics dan latarbelakang puteh tak timbul. it's not great on the eyes for a 66-year old like me. terima kasih

maae said...

he..he...lain macam je Tuk ?

Elizabethan... Kok, the devil's port gate ? Kok 'eating roast owl - jadi subservient ( bunyikan indon sikit ) Kissing and eating ? They are all in the same ship, arent they ? Tkasih pada Datuk, orang lama kan tau, lama daaah....saya baru je tau niiih, dari ceghite Datuk.

Remember Shakespeare ? Its originally 'shake the spear' - shake + spear(e) old english word. Oghang Melayu kata - goncang/ gegar lembing macam di pegang hulubalang melayu dulu-dulu lah.... Ramai pemuja 'tokoh kosong' ini teruja dengan nya. Hakikat satu nama yang di wujudkan atas kebijaksanaan seorang tokoh di masa lampau, betul ke Datuk... itu yang saya di mengertikan dengan sejarah mereka.

Apa-apa pun, good ' quenching' dari Datuk - Quixotic !

Shahar Hussein said...

Salam Dato.

Dlm paper Star...tak silap sy minggu lepas dan kini hari ini 6 Mei 2014..

KJ menulis bahawa....ISU CATUAN AIR YG TERPAKSA DITANGGUNG OLEH RAKYAT SELANGOR BERPUNCA DARI KERAJAAN PKR DIBAWAH MB KHALID... JIKA PKR MENDENGAR NASIHAT KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN TIDAK MENGHALANG PEMBINAAN LANGAT2 PD TAHUN 2009.....ISU AIR INI TIDAK AKAN TERJADI....

Najib pun ada menekan perkara sama saperti yg ditulis didlm Star keluaran 6 Mei 2014.

Sy kira ini lah PUNCA NYA....dari SIKAP DEGIL...BESAR KEPALA...BUSUK HATI....DENGKI...KHIANAT....TERLEBIH PANDAI...SEMUA TAHU....dari Parti yg terhasil dari bersekududukan yg sungguh hodoh serta jelek..

Kerana Politik 'dajjal' mereka....rakyat menderita....sy percaya org yg 'god sent'...selaku Penasihat Ekonomi pun sama2 dgn MB Khalid sertA Exco2 KEPARAT dari 2 Parti sekutu ini pun terlibat dlm keputusan Kerahaan Negri Selangor MENGHALANG PEMB8NAAN LANGAT 2 ini.

INI ISU BESAR DAN RAKYAT TELAH MENJADI MANGSA DAN TERPAKSA MENGHARUNGI KEPAYAHAN DAN AZAB KERANA MAINAN POLITIK DANGKAL OLEH PARTI PENGKHIANAT INI..

Kalau dah " Manifesto Pun Bukan Janji".....fikir lah..apa yg lagi yg tidak peliknya dgn Parti ini?

Mereka mesti Bertanggung Jawab.....kalau di Korea atau diJepun org2 begini sudah meletak jawatan....atau 'harakiri' saja....kerana kesal atau malu...rasa aib yg amat sangat....serta dgn penuh rasa tanggung jawab.....
ini...masih senyum saperti 'kerang busuk'.

Betullah kata J O...kwan dia sendiri..'Khalid has overstayed'.

Terrima kasih

Melati Wilayah said...

Setuju dengan Kassim.Ahmad. Asal masuk saja maka diraikan dengan pemandangan hitam pada tulisan dan back ground. Lama lama naik malas nak layari blog datuk tu...

Zed-85 said...

Dato,

About Section 377,

To be more precise,

There is section 377A (sexual act against order of nature).

There is Section 377B which is consensual sexual act against order of nature (in Malay they called it “suka sama suka”)

There is Section 377C non consensual sexual act against order of nature or rape.

The charge against DSAI is Section 377B. (Consensual or “suka sama suka”). He was found guilty by the court of appeal while the other bugger goes scot-free.

The legal community, local and abroad condemn the charge on the ground that Section 377 is an archaic colonial law that should not be used in this age.

Section 377 is not to curb homosexuality as it did not provide distinction between homosexuality and heterosexuality.

According to the current President of the Bar Council, Malaysia is a country that has rarely seen a prosecution and/or conviction for an offence of consensual sexual acts between adults under section 377A, read with section 377B, of the Penal Code.”

Now the case has gone to the Federal Court which is the highest court of the land, it would be interesting to see what the outcome would be.

In William Shakespeare plays, The Merchant of Venice,
Shylock, one of the main character said “If you deny it (justice) , let the danger light. Upon your charter and your city's freedom”

A KADIR JASIN said...

1. Thank you to anonymous debaters for liking this post. I can't post your comments because they are sent anonymously. May I suggest and plea that you use a pen name so that I can share your views with our readers?

2. Some people said I have run out of ideas. I try to write in as many genre as possible. This one can be considered a satire.

3. As for the format of this blog, I think it is pretty good. Most access issues are related to Internet connectivity, speed and the type of equipment used.

4. As for OKJ, I like your old style and language better, assuming that the present OKJ is the same the original OKJ.

5. For new debaters, please note that you need to press the "send" button only once. Some of you must have pressed it many times because I received 3 or 4 copies of the same comment.

Thank you.

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Saya mengucapkahn tahniah kepda Dato’ Kadir Jasin kerana menjadi orang pertama yg mempertahankan Khalid w/pun beliau mengaku berkemungkinan besar tidak akan mempertahankan jawatannya lagi. Inilah dikatakan kawan sejati, susah senang sentiasa bersama. Syabas Dato’ Kadir Jasin.

W/pun saya tak suka PKR, tetapi saya cukup kesian dekat dia, diperlakukan sebegitu hina. Sebenarnya, MB Khalid tahu perjuangan UMNO ikhlas. Sebab itulah, bila dia susah, YAB Presiden UMNO jugalah yg dirujuknya utk bantuan seperti krisis air baru-baru ini. Begitu jugalah dgn MB Kelantan. Dato’ Anuar Musa & Dato’ Pa jugalah yg dicari utk minta tolong bagi hudud di Kelantan.

Sebabnya, kedua-dua MB ni pun tahu UMNO itu ikhlas. Mereka juga tahu, kalau nak jalankan sesuatu agenda dgn jayanya, carilah UMNO. Nak harapkan parti lain, jangan haraplah. Pemilihan parti sendiri pun tunggang langgang. tapi untuk berdemonstrasi, boleh. Ituu jelah yg boleh diharap.

Akhir kata, sekali lagi saya mengucapkan tahniah & syabas Dato’ kerana menerapkan nilai rakan sejati yg memang amat susah untuk berjumpa di zaman sekarang. Dan diharap MB Khalid juga tidak lupa rakan sejatinya itu. Sekian TQ.

Kassim Ahmad said...

'3. As for the format of this blog, I think it is pretty good. Most access issues are related to Internet connectivity, speed and the type of equipment used.'

well, another case of syok sendiri. bye. i'll have to give your blog a miss!

Suffian said...

wanitabukittinggi....sangat mengharukan jika anda masih tidak dapat mengesan terdapat banyak perkara yg meragukan dlm kes liwat siri 1 & 2 tersebut. Hari pertama DSAI dipecat TPM 1998, saya yg sedang terpinga2 membaca utusan malaysia ketika itu lalu boss saya berbangsa Cina menyampuk...dia kena tendang pasai dia tak boleh gerenti boleh jaga kepentingan boss dia, bila dia jadi PM nanti. Setelah mendengar kata2 itu, saya ambil masa seminggu (setelah mengkaji) utk baru tidak percaya segala cerita liwat tersebut.
Sudah2lah mengaibkan orang walaupun anda mahu percaya orang itu sejahat anjing kurap sekalipun . Sila buka AlQuran dan baca tentang orang yg zalim dan orang yg mendokong kezaliman. Sangatlah tidak berbaloi jika niatnya hanya utk mengekalkan status quo yg bersifat sementara aje. Terimakasih.

A KADIR JASIN said...

1. Para pelawat dan pembahas yang mempunyai masalah akses kepada blog kita ini, sila cuba melalui www.http://kadirjasin.blogspot.co.uk/

2. Masalah akses melalui kadirjasin.blogspot.com adalah perkara lama. Ada masa boleh dan ada masa tidak.

3. Saya menggunakan format ini sejak memulakan blog ini pada tahun 2006 tanpa banyak masalah.

4. Ada orang muda kata,format ini "boring", tapi saya rasa ramai pelawat dan pembahas sudah biasa dengannya.

Terima kasih.

OKJ said...

Salam Dato Kadir

Saya rasa amat terharu bila Dato’ kata ada pembahas baru nak clone saya. Cuma cara penulisan berbeza. Sebenarnya Dato’, bila saya baca balik komen yg saya hantar didlm blog ni, sebijik macam cakap orang kampong. Malu pulak rasanya. Tapi itu jelah yg termampu saya tulis.

W/bagaimana pun, saya turut berbangga sebab ingatkan MB Terengganu je facebooknya diclone. Sekian TQ.

Timbangtara said...

Salam Tok..

Dimana-mana sahaja kalau tak ada air orang akan marah kerana air sangat penting dalam kehidupan kita, kata orang biar tak ada api jangan tak ada air..

Itulah juga yang terjadi pada Jeff Ooi, sehingga dia melepaskan perasaan marahnya mencabar TS Khalid untuk melepaskan jawatan walaupun Jeff Ooi MP DAP..

Sdr Shahar Hussein pula kata kalau diKorea atau Jepun menteri yang gagal akan meletakan jawatan..

Sayang sdr hanya melihat masaalah air ini diSelangor sahaja.. kenapa tidak melihat dijohor, pahang, perak, Negeri Sembilan yang teruk menghadapi masaalah air juga tetapi tidak disiarkan secara sensasi olih akhbar arus perdana..

Kita tentu mendengar selama bertahun-tahun peneroka Felda diPahang menghadapi masaalah air hingga kehari ini, negeri yang akan menyalurkan airnya kaSelangaor melalui Langat 2..

Baru masuk tahun kedua Khalid Ibrahim menerajui Selangor tetapi perestasi kewangan Selangor sangat membanggakan dibanding semasa zaman Khir Toyo dulu..

Terima kasih Tok..



berasiam said...

Salam DAKJ

memang sejak kebelakangan ini kerap berlaku kesukaran untuk mencapai blog the scribe ini. terima kasih kerana memberikan laluan alternatif yang mungkin boleh membantu.

tulisan satira kali ini memang menggelikan hati, orang lama sekolahkan budak yang suka cakap ikut sedap mulut. khalayak pun turut dapat belajar sesuatu yang baru. itu dia guna bahasa Inggeris, kalau guna bahasa Melayu, macam mana pula agaknya ungkapan yang dia gunakan. mungkin dia terpaksa rujuk kepada Karam Singh Walia, wartawan yang sering menyelitkan kiasan dalam setiap laporannya.

barangkali yb jeff ooi pun tercuit hatinya dengan tulisan DAKJ kali ini.

din perati said...

OKJ ni ada dua wajah gamaknya lah dato' sebab saya perasan bahasa dia bila nak puji dato' kemas dan tersusun tapi bila nak hentam dato' tulisan dia dah jadi haru-biru dengan gaya bahasa mcm orang muda sekarang...

Tentera upahan memang macam tu lah agaknya peranan depa ya dato'... masing-masing pakai dua-tiga topeng.

XERONINE said...

Salam Datuk,

Now what? "Sudah jatuh ditimpa tangga"

http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2014/05/08/No-more-cash-from-Govt-Tourism-Minister-says-MAS-will-not-get-more-financial-aid/

Beyond chief ministership, maybe, just maybe, as a renowned businessman, TSKhalid can help?

Thank you

Shahar Hussein said...

Salamm Dato.

Terima kasih Sdra Timbangtara...tentang pencerahan mengenai isu air yg bukan saja terjadi diSelangor...tetapi juga terjadi disetengah negeri2 lain termaksuk beberaa kawasan Felda yg telah lama terjadi.

Sy berpandangan bahawa sdra memberi mesej yg kecaman sy pd Khalid adalah tidak adil kerana cuma 'highlight' isu air diSelangor sahaja....justeru itu sdra beranggapan ianya tidak adil buat beliau..

Sy pun pernah duduk diberberapa rancangan Felda dan dinegeri2 lain dan juga pernah menghadapi isu air....itu kenyataan.

Tetapi disini kita bercakap dlm konteks JO yg marah pd Khalid dan sy yg bermaustatin di Selangor juga terlibat dlm permasaalahan sama....
Sabelum Khalid dan 'Penasihat Tersohor' yg "God Sent"....org Selangor tiada ada apa2 masaalah air...tetapi dgn pemerintahan mereka isu ini TIBA2 TERJADI.

TENTU IA TERJADI SAMA ADA DISENGAJAKAN ATAU KERANA SIKAP DENGKI DAN BUSUK HATI TERHADAP KERAJAAN BN....ATAU PUN KERANA KETIDAK KECEKAPAN PENGURUSAN.

Maaf jika berkata bahawa sdra juga harus melihat dari isu atau topik yg kita bahaskan dan tidak perlu mengaitkan perkara2 yg tidak relevan untuk menguatkan hujah.

Jika kita cuma menghukum Khalid dan tidak pd mereka2 yg bertanggung jawab di negeri2 lain pd isu yg sama...adajah bererti Khalid betul dan tidak bersalah?

Terima kasih

Wan Kamarul Ariffin said...

Isu Hudud makin panas. Dakj tak buat ulasan ke mengenai isu Hudud.

A KADIR JASIN said...

Sdr Xeronine,

1. Agree with the Minister - no more government financial assistance for MAS.

2. This has been my stand for years. The public should not be made to pay for MAS "unworkable" business model.

3. The government should sell MAS. It is still a good brand and a good businessman may still make it work.

4. Penerbangan Nasional Berhad can get back some of its investment by selling the planes it now leased to MAS.

5. It was a big mistake for the government to "renationalise" MAS due to bad advice and vengeance of a bad adviser to Tun Dr Mahathir.

6. It will be more economical for the government to do VSS for MAS staff than to continue to bankroll the money losing airline.

Thank you

OKJ said...

Salam Dato Kadir

Saya tak setuju MAS dilepaskan. Sebabnya, matlamat sebuah kerajaan bukanlah hanya nak cari untung saje tetapi juga memenuhi tanggungjawab social masyarakatnya. Dato’ Kadir ni orang berniaga, jadi pandangannya hanya melalui sudut duit & kaut untung saje sebanyak yg mungkin. Rugi bermakna kena jual !!!!! Itu ke yg Dato’ maksudkan?

Bila kita diperantauan, nampak saje kapal terbang MAS dekat airport pun dah rasa seronok. Bila naik je dan disapa “Selamat datang”, dah rasa macam sampai rumah dah. Itulah perasaan saya sebagai anak kampong. Bila sampai KLIA dan ketua cabin crew kata “And to Malaysian, welcome home” rasa seronok, sayu & bangga menusuk kalbu. Terutamanya bila mat salleh bertepuk tangan sebab “landing smooth” bukti kecekapan pilot kita dan biasanya orang Melayu.

Akhir kata, kepada Din Perati, suka saya peringatkan bahawa orang yg muflis di akhirat nanti adalah orang yg menuduh seseorang tanpa bukti. Sekian TQ.

raayeop said...

first time baca blog ini.. menarik juga kandungan nya ya... keep it up

Timbangtara said...

Salam Tok..

Terima kasih sdr Shahar Hussein kerana memberi perhatian terhadap komen saya.. tidak mengapa kalau sdr beranggapan komen saya tidak relevan..

Kerana sekurang-kurangnya sdr dapat tahu orang kampung seperti saya tidaklah mudah terpengaruh dengan berita dari akhbar arus perdana yang cuba memberi gambaran buruk terhadap negeri yang diperitah olih PR..

Saya berpandangan seandainya SYABAS menerima tawaran dari TS Khalid untuk mengambil alih pengurusan air diSelangor selepas PRU13 dulu, insyaAllah keadaannya tidak seburuk sekarang..

Terima kasih Tok..




din klang said...

timbang tara aka din melaka seperti biasa akan mempertahankan pkr dan "anugerah dewa"

berfikiran rasional lah...sila matangkan diri anda...

jangan nanti sokong membawa rebah..

jangan jadi seperti pak kadok

A KADIR JASIN said...

1. Betul bukan Selangor dan WPKL saja keputusan air paip.

Dua hari lepas balik kampung. Orang Kubor Panjang dan sekitarnya sudah lama keputusan air.

Tetapi oleh sebab ia bukan WPKL dan Kedah tidak diperintah pembangkang, maka tidaklah diuar-uarkan dan orang kampung pun kena tanggung derita dalam sepi.

YAB Mukhriz tolong tengoklah. Dengar-dengar banyak juga rungutan dan sungutan.

2. Tentang jual MAS, itu pendirian saya. Tak nampak jalan MAS boleh diselamatkan dalam model perniagaan sekarang. Semua janji kosong. Semua harapan kecewa. Semua aset MAS dah dijual.

3. AirAsia pun ucap yang sama. Kecuali kena beli makan dan tak ada hiburan dalam pesawat, saya dapati tak ada cacat-cela dengan AirAsia.

4. Saya pun dah mula terbang AirAsia sejak dua tahun ini selepas lebih empat dekad komited kepada MAS. Jimat duit, pesawat pun baru, lebih muda dan ceria.

5. Kalau boleh swastakan Proton, takkan tak boleh swastakan sekalu lagi MAS?

6. Dah banyak kali MAS tukar pengurusan dan tukar warna kapal terbang, tapi rugi tambah teruk. Ini realiti, bukan emosi.

Terima kasih.

Zed-85 said...

Dato'

Sebelum bercerita berkenaan dengan MAS "bailout", perlu cari dulu kapalterbang yang hilang.

Kos untuk baik pulih persepsi kepada MAS pun perlu diambil kira.

Pada paras laut di lautan Hindi yang dalamnya 15,000 kaki, ikan tidak ada, cahaya pun tidak ada (gelap-gelita), tekanan terlampau tinggi sampai Scorpene pun tidak boleh sampai.

Bateri Black-Box yang menghantar ping pun hanya boleh tahan sebulan.

Tidak tahu bila agaknya boleh jumpa.

rahimlpp@yahoo.com said...

Dato'@ MAS adalah sabuah entiti perniagaan yang besar. Revenue sampai RM 15 billion. Kesan sampingan kepada ekonomi juga besar. Kita tak boleh melihat kepada angka profit and loss sahaja kerana kesan berganda kepada ekonomi juga perlu dianalisa dengan teliti.
2. Masaalah pengurusan MAS hari ini mungkin disebabkan business decisions yang dibuat oleh pengurusan lama saperti kontrak pembekalan yang harganya mungkin tidak munasabah.
3. Kita harus yakin dengan pengurusan sekarang. Kalau terus menghentam, bagaimana mereka hendak menguruskan perubahan dengan sempurna.
4. MAS tidak perlu diswastakan tetapi Lembaga Pengarah perlu dilantik dari mereka yang boleh memberi sumbangan kearah pemulehan bukan dari kalangan kroni atau dari anggota perkhidmatan awam yang hanya mengharapkan elaun dsb.
5. Saya yakin pekerja MAS telah dan boleh memberi sumbangan kepada pemulehan MAS. Pekerja melihat kepada tingkah laku pengurusan tertinggi dan juga peranan Kerajaan dalam menguruskan pemulehan MAS. Mereka tahu bagaimana harta MAS yang mereka bina dijual atau kontrak perniagaan dibuat yang tidak memihak kepada MAS.
6. MAS akan kembali kukuh sekiranya pengurusan jujur tanpa campur tangan keputusan politik. MAS harus dipertahankan sebagai sabuah lambang dan identiti Negara.
Iklas,
Rahim

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Chicken Out

Saya baru baca dalam Harakah daily Pas nak tanguh pulak bentang hudud. Sebab nak dapat rumusan daripada jawatankuasa teknikal. Selama lebih 20 tahun (1993 hingga 2014), PAS mencanangkan Hudud versi PAS, rupa-rupanya masih kelabu asap lagi, indah khabar dari rupa je. Itulah PAS, tin kosong !!!!!!!!!

Sebenarnya, saya tak sabar-sabar sebab ingatkan nak tunggu tarikh MCA keluar BN, ataupun PAS keluar Pakatan, tengok siapa yg lebih jantan. Rupanya PAS “chicken out” dan tarik balik Hudud PAS. Itulah standard PAS. Dimanakah PAS nak sorokkan muka ni??????

Disebabkan presiden PAS dah menyerah kalah dan tidak mempercayai lagi kepimpinan Kelantan, secara tak langsung, MB, Timb MB serta semua exco kerajaan negeri Kelantan sekarang sepatutnya kena lepaskan jawatan masing-masing. Akhir kata, rasanya tak perlulah UMNO berdialog lagi dgn parti cap ayam ni Sekian TQ.

Suffian said...

Pak AKJ...buleh tak next artikel kita bincang pasai MH370 . Saya rasa teori pesawat tersebut terhempas sudah tidak relevan lagi. Adakah lautan Hindi tersebut terlalu sunyi sehinggakan tidak ada kapal2 nelayan & dagang yg terjumpa apa2 disana pd hari2 pertama ianya terhempas? Pesawat Air France yg terhempas 2009 , serpihan & mayat dijumpai dlm masa 5 hari sahaja. Tkasih.

wanitabukittinggi said...


Datuk,

Bolehkah Datuk berkongsi pendapat berkaitan temu bual esklusif PM di Bernama TV malam Sabtu (10/5)?

OutSyed The Box sudah pun belasah PM habis-habisan ekoran temu bual tersebut.
Apa pula kata Datuk?

Saji said...

Sdr Rahim

"Dato'@ MAS adalah sabuah entiti perniagaan yang besar. Revenue sampai RM 15 billion. Kesan sampingan kepada ekonomi juga besar. Kita tak boleh melihat kepada angka profit and loss sahaja kerana kesan berganda kepada ekonomi juga perlu dianalisa dengan teliti. "

Perbezaan ketara antara falsafah Bank Konvensional dengan Bank Islam ialah, Bank Konvensional menekankan pulangan (keuntungan)komersial semata2, manakala Bank Islam menekankan keseimbangan antara memenuhi tuntutan komersil dengan tuntutan sosial.

Saya kira, falsafah di sebalik penubuhan MAS yang Kerajaan UMNObn mahu sama dengan falsafah penubuhan Bank Islam Malaysia seperti di atas. Cumanya, Bank Islam lebih berjaya, berbanding dengan MAS.

SAJI

Lahuma said...

Dato.

Saya kasihan pada bekas ahli UMNO kini orang kuat PKR yang juga MB Selangor kini.

MB Khalis bertanding Timbalan Presiden PKR .Baru kita tahu rupanya dalam PKR pun macam kapal atau tongkang nak karam.

MB Selangor ini dalam keadaan sukar nak menang.

Eloklah rakyat Selangor sudah disuruh guna air lombong.Negara banyak sumber air pun kelam kabut.

Dato.

Dalam pemilhan PKR ini nak sama macam pemilihan MIC suatu masa dulu.Adakah mereka ini bekas MIC dulu.

Lagi satu kenapa tina-tiba Pas tarik hand brake pula soal hudud ini.Lawak juga Pas parti Islam ini.

Mat Sabu yang yang buat pengumuman dalam Berita TV3.

Pas pun hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Dap juga yang terus mantap.

Terima kasih Dato.

din klang said...

Salam Dato Kadir

Anwar Ibrahim sibuk ke hulu ke hilir mempengaruhi rakyat Malaysia betapa pincang nya sistem pemerintahan kerajaan di Malaysia ini.

Tetapi dalam dua minggu yang lepas ini kita dapat melihat betapa pincang nya pemilihan parti PKR yang berlaku di hampir kebanyakkan cabang dan bahagian.

Ini belum di ambil kira perebutan kuasa antara Azmin Khalid dan Saifudin dengan di dalangi oleh Anwar dan Wan Azizah.

Dan bagi Jeff Ooi yang bagai menyalak bukit, dia sepatut nya malu dengan pemilihan CEC DAP yang masih belum selesai hingga sekarang dengan pihak SSM.

Malang sungguh rakyat Malaysia yang tiada di beri pilihan yang sewajar nya.

Saya berani bertaruh dalam tempuh 5 tahun akan datang suasana politik di Malaysia tidak banyak jauh beza nya dengan negara dunia Ketiga....

Semua nya gila kuasa

A KADIR JASIN said...

Wanitabukittingg berkata:

"Bolehkah Datuk berkongsi pendapat berkaitan temu bual esklusif PM di Bernama TV malam Sabtu (10/5)?

OutSyed The Box sudah pun belasah PM habis-habisan ekoran temu bual tersebut.

Apa pula kata Datuk?"

Reaksi saya?

Saya gembira dan teruja baca temuramah Sunday Star dengan Tan Sri Rafidah Aziz. Still full of fire and depth.

Tapi orang Umno macam beliau tidak popular sebab cakap dari lubuk hati, tak pandai mengampu dan tak hemoi.

Terima kasih.

Zed-85 said...

Kepada Saudara OKJ,

Komen Saudara,


Sebenarnya, saya tak sabar-sabar sebab ingatkan nak tunggu tarikh MCA keluar BN, ataupun PAS keluar Pakatan, tengok siapa yg lebih jantan. Rupanya PAS “chicken out” dan tarik balik Hudud PAS. Itulah standard PAS. Dimanakah PAS nak sorokkan muka ni??????

Komen Saya,

Tidak ada Hadith atau riwayat mengatakan Hukum hudud wajib hanya kepada sebuah negeri yang bernama Kelantan.

Kenapa UMNO tidak buat di negeri Terengganu, Kedah, Perlis dan Pahang yang majoriti ramai orang melayu.

Tetapi hanya buat di negeri Kelantan.

Adakah UMNO ikhlas atau ada sebab politik seperti mengalihkan perhatian daripada masalah kepincangan pentadbiran negara atau cuba porak-perandakan pembangkang.

Semut Api said...

Zed 85,

Kenapa Pas politikkan hudud?.Kita kena realistik dengan timing implimentasinya dan tarbiah semua rakyat tentang hukum Islam ni dulu.Kita tahu tanpa sokongan MP Islam hudud tidak akan dapat diteruskan.Yang pwnting MP Islam harus bersatu dulu.Saya rasa UMNO terbuka mahukan perbincangan dalam isu hudud.Nak harapkan PKR?.Tak payah.Lihat sahaja cara PKR mengendalikan poll mereka.Hancur sekali!.Ada faham.

Yangretibase said...

Assalamualaikum DAKJ dan semua,

Kesian OKJ. Dia yang sudah established sebagai manusia 'pelik' itu tidak pernah sedar bahawa dia sebenarnya telah lemas dalam kesesatan. Dia asyik memuja parti sekular yang fasiq. Dia syok sendiri menghina serta mengutuk parti Islam.

Walaupun begitu, oleh sebab saya berasa sangat belas kasihan kepadanya, maka saya tidak pernah jemu-jemu dan jauh sekali berputus asa, lagipun saya tidak sampai hati membiarkan dia hanyut berterusan diselubungi euforia dalam kesesatan.

Oleh yang demikian, sukalah saya mengulangi penjelasan kepadanya bahawa UMNO selaku parti pemerintah yang berkuasa di Malaysia merupakan parti (pihak) yang DIPERTANGGUNGJAWABKAN oleh Allah SWT untuk melaksanakan Sistem Perundangan Islam berdasarkan hukum yang diturunkan oleh-Nya.

Malangnya, UMNO dengan sengaja telah "tidak melaksanakan perintah Allah itu, walaupun sudah 57 tahun memegang tampuk kekuasaan. UMNO seolah-olah tidak peduli akan ancaman al-Quran: al-Maidah yang mengecap "barang siapa yang tidak berhukum dengan hukum yang diturunkan oleh Allah sebagai kafir (44), zalim (45) dan fasiq (47).

Ringkas kata, UMNO ialah parti fasiq kerana mengingkari peintah Allah SWT.

Sebaliknya, PAS bukanlah parti yang berkuasa di Malaysia. Oleh sebab itu, PAS terlepas daripada tanggungjawab bagi melaksanakan "hukum yang diturunkan oleh-Nya itu". Namun begitu, PAS tetap juga istiqamah untuk melaksanakan Undang-Undang Islam di negeri-negeri yang dikuasainya, khususnya di Kelantan.

PAS sedar, UMNO merupakan halangan utama baginya untuk menunaikan perintah Allah itu di Kelantan. Tanpa 'restu' UMNO yang memegang kunci kuasa, PAS pasti tidak dapat berbuat apa-apa.

Saya ingin bertanya OKJ sama ada OKJ sudah atau belum menemukan Ayat 2 dan 3 daripada Surah Ibrahim yang bermaksud: "Allah(lah) yang memiliki apa yang ada di langit dan di bumi. Celakalah bagi orang yang ingkar kepada-Nya yang mendapat seksaan yang pedih;" (2)

"Iaitu orang yang lebih mencintai kehidupan dunia daripada kehidupan akhirat; dan menghalang-halangi orang lain daripada jalan Allah; dan menginginkan jalan yang bengkok. Mereka itu telah jauh tersesat." (3)

Tidakkah Ayat 2 dan 3 daripada Surah Ibrahim ini tepat-tepat menampar muka UMNO? Sudahlah UMNO sendiri ingkar untuk melaksanakan Perundangan Islam di Malaysia, dihalangnya pula PAS yang ikhlas berhasrat melaksanakannya!

Nah! Saksikanlah sendiri betapa teramat jauh sekali UMNO sudah terpesong daripada jalan Allah. Dan nampaknya, jalan yang terpesong sesat inilah yang diikuti oleh OKJ dengan lahapnya sehinggakan PAS baginya hanya parti 'tin kosong' dan parti 'cap ayam'.

Lebih dahsyat lagi, OKJ bagai tidak takut jatuh syirik apabila dia menampilkan istilah "Hudud PAS" atau "Hudud versi PAS".

Sukalah saya menerangkan kepada OKJ bahawa Undang-Undang Syari'at Islam, termasuklah Hukum Hudud, diturunkan oleh Allah SWT, Tuhan Yang Maha Esa.

Soalan saya kepadanya: "Tuhan mana pula yang menurunkan "Hudud PAS" atau "Hudud versi PAS"?

Nasihat saya kepadanya: "Bersyahadahlah kamu, wahai OKJ. Beristighfarlah, kamu. Bertaubat nasuhalah kamu. Kita di dunia ini hanya sedetik cuma. Akhirat tempat kembali yang abadi.

Wassalam. Maafkan saya. Saya ikhlas.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).