Wednesday, February 25, 2015

Expensive Hairdo vs The Memory of A Great Leader

A Kadir Jasin

ADMITTEDLY there have been many twists and turns in the planned implementation of the Goods and Services Tax (GST) – not the least the possibility of widespread profiteering at the expense of the uninformed public.

You and I know that Malaysian traders are not the most scrupulous in the world. On the contrary they could be among the most unscrupulous.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Thank you]

So I am not at all surprised that many people are worried about them taking advantage of GST to profiteer.

The last to join the chorus in expressing this sentiment is the wife of the Prime Minister, (Datin Seri Paduka) Rosmah Mansor.

She cited her hair treatment that had increased in price to RM1,200 per session at her residence and RM500 for tailoring a pair of baju kurung.

GST is taking toll on Rosmah hairdo
I leave it entirely to readers and debaters to make sense of the RM1,200-hairdo. You can credit her for speaking up on behalf of consumers or loath her for the hair raising price she paid for hair colouring.

This is what she was reported saying: “Now when I want to dye my hair at home, the hairdresser charges me RM1,200.

“Wow, that is expensive but they say the price is different in the store. It’s pricey because it is home service...

“They can charge three, four or five times the price citing ‘home service’.

“I am speaking on behalf of housewives. Bakti believes that home services must be subject to (pricing) guidelines.”

To put the RM1,200 hair treatment in perspective let us consider the following statistics:

1. Median income of people in Sarawak, Perak and Kedah RM1,200, Terengganu RM1,100 and Kelantan RM1,000.

2. The majority of ASB unitholders have an average investment of RM550.

3. Out of nearly eight million working Malaysians, the median salary for 2012 and 2011 had stagnated at RM1,500. The median household income was RM3,626. The median household income for the top 20% was RM9,796, the middle 40% (RM4,372) and the bottom 40% (RM1,852).

Late Tun Abdul Razak was Frugal

Then there is this thing about the Prime Minister Office’s statement to the New York Times that Mohd Najib received “healthy” inheritance from this family.

The NYT had quoted the PMO as saying that “…neither any money spent on travel, nor any jewellery purchases, nor the alleged contents of any safes are unusual for a person of the prime minister’s position, responsibilities and legacy family assets.”

Tun Abdul Razak a Frugal Man
This was in relations to the paper’s expose on the mysteriously wealth young Chinese Malaysian, Jho Taek Low son of Tan Sri Larry Low of Penang.

I had made two notations on this in the blog. In one I said, that the PMO’s statement could cast double on Abdul Razak’s integrity and give the impression that he was wealthy.

In another I quoted his former political aide as saying that the second Prime Minister did not die a wealthy man. He left behind two houses – one in Pekan and another in Kuala Lumpur.

Yesterday (Feb 24) Mohd Najib’s sibling namely (Datuk) Johari, (Datuk) Nizam, (Datuk) Nazim and (Datuk Seri) Nazir issued a statement saying:

"We are extremely concerned that some recent news articles and postings have given rise to speculation as to the nature and extent of the inheritance that our late father, Tun Abdul Razak, had left behind.

"We wish to put on record that Tun Abdul Razak was a highly principled man, well-known to all who knew him for his frugality and utmost integrity and any statement or inference to the contrary would be totally false and misleading to his memory and to his service and sacrifices for the nation.

"We take issue with anyone who taints his memory, whatever the motive.

"We would also like to add that our whole family is united on this issue."

Unless the PMO makes an about turn and deny ever making a statement to the NYT about Mohd Najib’s so-called inheritance, it stands accused of tainting the memory of that great man.

The PMO propaganda machine can do whatever it likes even at the expense of ethics and morality to protect the PM and his wife. But for it to dishonour and disrespect the memory of Tun Abdul Razak is an unpardonable sin.



safiai saad said...

Salam sdr Kadir,good eye opener but let us abide by the following rule

no1.rule" NO COMMENT"

no2.rule " NO COMMENT"

no3.rule You may choose to use no1.Rule or no2.Rule.
It will achive the same objectives.

What happen to our common sense.What happen to our reasonableness.

Dear Datin Rosmah help the Government please!!.

i don't dye my hair said...

If one were to read in between the line of the press statement by the 'Razak Brothers minus one' it is fairly accurate to conclude that they disagreed with the PMO statement. Interesting though to find out who they consider their 'family' ?

It doesn't help now that AFP is reporting about the clueless PM's wife on her hairy experience, mocking the majority of the citizen of this country, governed by her equally clueless husband. if one were to put all this into perspective, the writing is pretty much on the wall - the shit is about to hit the fan. said...

Salam dato,

My haircut plus the fragrance spray,head and neck `massage' cost
10 ringgits per month or so.

Kalau banding dengan datin Rosmah, i can use the same amount for 10 years.

Kalau dia `set' rambut dia sebulan sekali selama setahun, saya kira sama kos my hair `dressings and plus' selama 120 tahun!!!!

Betui la dia `kaya', tak gitu dato?.

Tak kira kasut,beg,baju,rantai,
gelang,subang dll.

Makan dan minuman berapa pulak ya....

Patut la ramai nak jadi PM dan isteri PM... oh la la.

Kalau kat dalam jail, bolih dapat service macam tu tak dato?

Abu bakar Ab Rahman

Urang Awak said...

Salam Dato,

How do we spot a gold digger..??

A successful husband is one who makes more money than his wife can spend. A successful woman is one who can find such a man!

Kih kih kih...

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Kalau secara purata kak Ros dandan rambut 8 kali sebulan maka urusan rambut je dah rm9600 sebulan.

Itu dah berapa % drpd gaji abg Jib.

Belum lagi belanja beg dan baju.


Pakcik said...

What's the most suprising is that she felt that's nothing wrong for her to tell the whole world about it.

Aziz Mustapha said...

Salam DAKJ,
Sdr Umar Abdul Aziz nak tahu berapa kali sebulan Kak Ros dandan rambut kena kira berapa kali seminggu dia mandi basah kepala.


RD. said...

I think it's high time we, the supporters of BN to go to the streets, demanding that this wife of our PM be kept out of the limelight. Her mouth just seems to be faster than her brains.

msh said...

Salam Dato.

Dia betul...sebab harga sekali 'set' rambut telah menjadi mahal sebab telah naik lebih dari 100%...(dari RM500 sekali 'set' sudah jadi RM1200).

Tetapi RM500 untuk sekali 'set' pd harga lama '1st Lady' pun sudah dikira terlalu tinggi bila dibanding dgn harga purata dulu yg cuma RM50 hingga RM80 sekali 'set'.....7 kali lebih tinggi.

Dari segi teknikal...dia betul kerana harga sekali 'set' rambut sudah mahal...naik melebihi 100%.

Ia nya serupa dgn cerita.....seorng penagih ditangkap polis kerana mencuri RM50...bila dibicara...dia tidak mengaku salah ditas pertuduhan yg dia mencuri RM50.

Dia mengaku tidak bersalah....kerana pertuduhan (charge) itu tidak benar atau tidak betul sebab dia cuma mencuri RM30 sahaja.

Dari segi teknikal...dia benar dan kes dibuang.

Kalau....harga naik RM3000 sekali 'set' pun....tiada jadi hal....rambut tetap di'set' juga...tidak kah begitu?

Terima kasih.

Hj jamil said...

Salam Dato.

Petang tadi saya minum kopi dengan Puan fatimah.
Dia kata dia baru balek dari London semalam( Thalasa)

Di London dia berjumpa dengan Isteri Nazir,adek najib.

Katanya Toh Puan Rahah sudah suroh Najib berhebti menjadi PM demi untok menjaga intergrity bapanya ,Tun Razak.

Sama sama lah kita lihat.
Mungkin lepas 28/3 lepas kenduri anak perempuan nya.

msh said...

Salam Dato.

RM500 harga lama sekali 'set' pun sudah 7/8 kali tinggi buat org perempuan yg cuma berharga RM50 hingga RM80 sahaja.

Tapi kalau sudah jadi RM1200...memang terlampau tinggi...sudah naik lebih dari 100%.

Dia betul.....kesian pd dia.

Tetapi kalau RM2500 sekali pun rambut tetap di 'set' juga kan....tidak begitu?

Cerita2 mcm ini biasalah Dato....kena juga tunjuk keperihatinan tentang kenaikan harga barangan dan servis.. tanda peka pd rakyat.

Ada juga kawan Menteri sy yg mengeluh sebab Ringgit sudah jatuh...dan dia sekeluarga kena kurang bercuti ke London dan Eropah dari 2 kali setahun ke 1 kali setahun atau ubah bercuti ke Australia atau New Zealand sahaja.

Kesian pd dia.

Terima kasih.

berasiam said...

Salam DAKJ

Almarhum Tun Razak memang tidak dinafikan sebagai negarawan unggul yang berkorban demi negara hingga nafas terakhirnya. Bukanlah kekayaan yang diwariskan kepada anak-anaknya tetapi nama baik serta teladan untuk seluruh bangsa.

Perlu disedari bahawa bonda DS Najib adalah anak orang berada yang dinamakan pada srbuah yayasan yang dikatakan memiliki harta yang banyak. Tambah menarik jika PMO pusing dan dedahkan pula maklumat tentang yayasan berkenaan untuk pulihkan nama baik negarawan yang tercemar. Mungkin cela akan nyata bila Genting, 1mdb dan fgv terkait dengan yayasan berkenaan.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Kenyataan PMO menjawap rencana NYT tu taklah salah 100%.

Maklumlah kenyataan berupa jawapan loyar buruk.

PMO berkata" bukanlah janggal jika keluarga Najib mampu untuk melancung, menbeli belah dan mempunyai peti2 simpanan, sesuai dgn kedudukan dan peranan Najib sebagai PM dan Najib juga mendapat harta pusaka dari almarhum ayahnya".

Cuma alangkah cantik jika PMO boleh membentangkan berapa jumlah sebenar harta Najib dan drpd jumlah itu brp pulak jumlah dari peninggalan pusaka ayahnya.

Secara tekaan atau agak2 kalaulah jumlah keseluruhan harta Najib sekarang rm10b, mungkin hsrta melalui pusaka berjumlah rm1jt.

Itulah maksud saya bahawa kenyataan PMO tu taklah salah 100%.

Maklumlah lidah tak bertulang. Tambahan pulak tak akan ada polis atau pegawai SPRM dtg menyiasat.

Dah berbuih mulut pembangkang suruh menteri istihar harta.

Ramai pulak rakyat anggap menteri2 tu tak mungkin mencuri.

Kesian rakyat . Akibat sedikit BRIM terlena terus.


But who can deliver a better future for Malaysia when Allah swt had not wished that boh Mohd Najib nor Muhyiddin Yassin could and can not. Shall UMNO then try to have Mohd Nazir the younger brother as senator cum finance minister when even the likes of KJ and Mustapha will fail too?

Will that then be enough to wash off the stain of Pekan?

Maybe we should study the other ASEAN countries further and be Singapore's welcome door mat just to get along?

What is the alternative?

Try have Mohd Nazir the younger son of Tun Abdul Razak first, I say.

Salam Hormat.

Joe Black said...


Ahmad Maslan pula merungut bahawa hal Hairdo Rosmah adalah perkara kecil...mengapa pula ianya di bangkit olih umum? Nampaknya Datuk pun sama juga bagi dia...mengambil kira perkara kecil.

Bagi Ahmad Maslan harga lebih $1000 untuk dandan rambut perkara kecil...Wang yang dilontar kepada rakyat miskin olih kerajaan Najib menerusi BR1M amat kecil sekali itu lah sebab ia tak menjadi hal.

Kalau dulu $5 kecil sekarang bagi Ahli kabinet Najib $1000 sama kecilnya. Kalau Dulu 1 juta amat besar sekali sekarang 1 juta masih kecil juga. Sekarang dalam istilah mereka cuma billion yang bolih diambil kira sehingga mereka heran kenapa 1MDB yang cuma berhutang lebih 40 billion kecoh sekali.

Nampaknya ada "Rality Gap" diantara Rakyat dan Isteri serta Ahli Kabinet Najib! Kalau "Reality Gap" ini tidak dikurangkan maka rakyat Malaysia akan menghadapi masa depan yang gelap.

IdrisMdIsa said...

Askm...bila Allah ingin mendedahkan pekong atau aib seseorang, maka Allah akan membuatkan orang itu "terlepas cakap" i.e. mengeluarkan kenyataan without realizing the adverse inference or effect. Itu lah yg terjadi kpd rosmah & najib's PMO. lps ni penjilat2 tegar kedua2 manusia tu masih lagi akan terus menjilat. mereka tu lah sebenarnya perosak2 pemimpin. macamana teruk pun pemimpin, masih tetap ada yang terus menerus memujinya. saya ada terbaca satu blog posting dimana bloggernya memuja najib macam dewa sebab one friday, selepas solat jumaat, najib naik lrt...konon2nya najib tu berjiwa rakyat, just because najib took the lrt ONCE in his entire life, not just during his tenure as pm!

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Baru-baru ini saya pergi cat kereta, harganya Rm1200.

Kalaulah dandan rambut RM1200, saya pun tak paham bahan kimia apa yang digunakan sampai Rm1200.

Pernah juga saya menetap di UK beberapa tahun, tak pernah pulak dengar Queen Elizabeth mengatakan bukan-bukan. Beliau diajar Istana supaya tertib dan menjaga perilaku supaya tidak dicemuh.
Isteri Perdana Menteri England pun orangnya "modest".

Yang herannya, kalau tidak silap saya isteri PM berpesan supaya rakyat berjimat cermat?

Led Zeppelin said...

Assalamualaikum Dato'

I did not read the big hooha about PM's wife hairdo which was widely reported on the internet.News about her doesn't in any way interest me.After reading your posting on the cost she has to incur when she wants to do her hair with the implementation of GST and the comparison you made on the average income earner in Malaysia I am indeed perplexed with what she is complaining.Is that all she care about GST?What about the suffering of the people on the street?Reminds me of Marie Antoinete and her famous quote "Let them eat cake".Sigh....


Haikal Hakimi said...

Salam Dato' AKJ,

1. Nampaknya perang saraf makin hangat melibatkan kedua-dua kem ini. Ramai mungkin tidak sedar percaturan melibatkan peringkat atasan samada dari kem Najib ataupun kem Tun M sudah mula melangkaui beberapa fasa yang amat menarik.

2. Melihat Najib juga bijak menepis serangan menerusi jenteranya yang besar, serangan kini mula beralih arah kepada segmen lebih terfokus, terperinci dan meyakinkan untuk mencapai tujuan tertentu itu.

3. Strategi ditonjolkan juga ada yang dapat dihidu beberapa blogger dan ada yang tidak dapat dikesan sekaligus menggambarkan ketelitian 'percaturan' tersebut.

4. Malah ia juga turut dibantu pihak-pihak sebelah sana bagi mengukuhkan lagi serangan yang semakin agresif berbanding sebelum ini.

5. Harapan saya agar segala tindakan kita disertai niat yang ikhlas untuk keamanan dan kestabilan negara.

jumbeaux said...

Salam Datuk

A wife and a corporate team are supposed to support the PM. Unfortunately, both seemed to have failed him. The former for the lack of sensitivity in public, the latter for the lack of thorough thinking in drafting the response to NYT.

MOKHTAR said...

salam dato,

Apa nak bising sangat pasal Datin Rosmah's hairdos.. Kan husband dia is PM, with his incomes, he can afford practically weekly hairdos + other accessaries for his loving wife.Kan dia orang daripada keluarga bangsawan dan mempunyai properties inheritage from bapa dia orang..

msh said...

Salam Dato.

Ada bnyak kebenaran sprti kata sdra IdrisMadIsa...."bila Allah ingin mendedahkan pekong atau itu "terlepas cakap".......".

Ini memang kerap terjadi pd ketua2 Melayu Islam kita.

Tidak perlu kita memberi apa2 contoh lagi.

Sbgai org Islam kita tentu faham semua ini dan mesti membuat iktibar dari nya.

Dato...serta pembahas yg sy hormati...maaf jika 'off topic' kira semua ini terjadi dgn kehendaknya untuk kita renungi sedlm2 agar tidak menerima....menyokong...berdiam diri dgn tindak tanduk mereka yg begini....jauh sekali memilih mereka sbgai ketua.

Lihat saja pd 'ketua Melayu' dari parti anak beranak yg kunon nya demokratik tetapi dia sendiri tidak demokratik....juga kuat bohong dan takkabur....bangsa dan ugama dipermainkan begitu saja demi politik dan ketagihan kuasa.

Hata...jika kita tidak boleh menerima org yg begini.....adalah menjadi ironi pula jika kita menerima ketua yg sedia ada yg memang 2x5 dgn pendedahan demi pendedahan tentang kemercerkapan yg dilakukan serta isu2 kontroversi pasangan dia dan anak tirinya.

Ini tidak termasuk...sokongan yg dia beri pd 'Moderation' dan Liberal ala the Star....dsb.

Apa pun...tetap sahaja ada 'Yes Men' yg menyanggah apa yg Dato lontarkan untuk tatapan ramai mengenai perilaku 'Boss' mereka semata2 kerana survival diri.

Selepas lebih 6 tahun memerintah...dgn rekod kerja yg mengharukan...dan makin banyak pekong dan aib yg terbuka tersendiri mungkin dgn kehendak Illahi belaka untuk rakyat melihat......mana mungkin Ketua dan isteri dan 'Yes Men' boleh bertukar lagi.

Nmpaknya kita yg rakyat wajar sahaja menolak dan melalukan sesuatu secepat mungkin demi negara..bangsa dan ugama.

Cukup2 lah.

Terima kasih.

master said...

Najib will be remembered as 'not so great leader'.

Najib has tried to please the people but failed.
Pak Lah did not tried at all and got kicked out. KJ will not be Prime Minister in the current state of situation.

It seems only Zeti Aziz of the Bank Negara gabenor is the only person that concern and defending the fundamental economy of this country, but just mere confidence is not enough. Zeti Aziz should resign and let Najib bear the whole responsibility.

Ibnu Din Assingkiri said...

‘Kuasa Wanita’

Mark Anthony bunuh diri
dek cintakan Cleopatra.
(Panglima Julius Caesar
lama sebelum itu; tertewas.)
Shah Jahan menghabiskan
harta negara hanya untuk
mengenang Mumtaznya...

Tidakkah kita belajar
wanita bisa menggegar
empayar agung dan besar.
Inikan pula seconet ekor,
Segenting Kra serta dua
kelingking Pulau Borneo
: Lebih terasalah gegarnya!

Batu Kawan, Pulau Pinang.

melati desa said...


A complete out of touch with reality, that's what she is. Isteri PM hidup di awan-gemawan , rakyat hidup di rumput di bawah. Dia menongkat langit, memanglah komen yang terkeluar dari mulut ttg bulan dan bintang. Kita rakyat di bawah ni yang bercakap tentang rumput yang kering dengan kemarau yang panjang . Segala titik-bengik hidup, rakyat yang harung. Najib Razak elok berundur, demi menjaga negara dan bangsa, apatah lagi, nama baik bapanya. Saya mohon, isteri pemimpin lepas ni, (bukan pembesar-mengambil terma datuk) harus diberi kursus tatacara menjaga mulut dan adab. Let them learn to have some empathy even if they are completely devoid of it. Dahlah najib pernah cakap pasal kangkung dan petani naik kapcai. The fact is, both Najib and Rosmah are utterly and completely devoid of empathy. That's for sure.

kampong lad said...

Salam Tok Kadiaq,

1. a)gst - utility bill spt api, ayaq, astro & sbgnya dibayaq melalui pejabat pos kena 6%. orang kampong mana ada kad credit nak on-line. b) duit dikeluaq melalui atm (meps) kena jugak kot?.

2. kenyataan nyonya mansor - bila sesaorang dah sampai ketahap "dah tak tau dah apa yg dia cakap, nasib badan la ah jib gor dapat bini lagu tu.

3. salam Hj Jamil - masalahnya bini najib tak pernah dengaq cakap mak mentua dia. tak makan saman. ringkas saja.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Banyak betul perkara yg membingung dan meletihkan fikiran sejak Najib jadi PM

Sehari sesudah kisah kos kak Ros berdandan menjangkau beribu rgt, timbul pulak dua syarikat kroni UMNO rugi besar.

Untuk tahun kewangan berakhir 2014, Air Asia X rugi lebih rm600jt.

Berbanding dgn kerugian tahun 2013 yg cuma sekitar rm200jt, prestasi Air Asia X tidaklah sebagaimana yg digembar gembur oleh ketuanya yg terlebih celupar.

Kalaulah saya ada profile pelabur institusi dalam AA X maka bertambah gementar saya sebab takut2 nama EPF, TH, KWAP, PNB dll ada dalam senarai.

Berbillion lagi jumlah pendedahan tabung2 ni.

Apa tidaknya . Sejak di apungkan saham AA X dah jatuh hampir 50% drpd harga asal.

DiMalaysia semacam dah jadi perkara pasti. Iaitu selepas saham sykt diapong harganya akan merudum.

Ini sangat tak baik kpd Bursa Msia yg mau menarik sykt berkualiti dan pelabur luar datang melabur di Malaysia.

Pasal kerugian Utusan inshaAllah bersambung.

Orang Kampung said...

Salam Dato ,

Saya rasa DS Rosmah sangat ikhlas dalam isu ini . Mesej nya amat jelas iaitu kesan pelaksanaan GST harga barangan dan perkhidmatan akan naik melonjak , justeru rakyat jelata akan tanggung beban yang amat teruk. DSR cuba gambar kan kepada kerajaan bahawa dia selaku isteri PM sendiri pun tak tertanggung dengan kesan pelaksanaan GST maka sudah tentulah rakyat biasa lebih dahsyat daripada itu. Allahu a'lam.

Joe Black said...

Sdr Orang Kampung,

Mengikut Anda...Kesian Rosmah hingga "Tak Tertanggung" sebab kena bayar dandan rambut yang mahal!

Which Planet do you come from?
Definitely not from Earth!

melayu lama said...

Salam Dato' - actually some people do DIY haircuts at home - like me. Have been doing so for over 20 years. Happy with the results so far!

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Sambungan berita kerugian Air Asia X dan utusan.

1. Pemilik utama AA X iaitu Tony Fernandez pernah bercakap berlagak dgn berkata" pernah ke saya gagal? "bila diaju soalan oleh pemberita beberapa tahun lalu kenapa Tony berani sangat nak terlibat dalam bisnis Formula One.

Nampak gayanya yg dikatakan manusia , tak la sehebat mana.

Tony dah pun terpaksa jual Formula One beliau.

Bisnis bola Tony dalam pembelian pasukan QPR pun dah beberapa tahun ni hanya di takuk lama.

Mujur ada bisnis Air Asia Bhd yg masih menguntungkan.

Apakah dengan pertandingan sengit oleh penerbang tambang murah lain saham AA B masih ada premium? Saya sangat ragu. Dan saya sangat bimbang dgn nasib wang yg dilabur oleh tabung2 rakyat dalam kumpulan AA.

Oleh kerana saya belum pernah drngar AA bayar dividen maka adakah pelaburan dalam saham AA termasuk dalam kategori gred pelaburan?

2. Berkenaan Utusan, akhbar milik UMNO yg dah tiga tahun rugi berturut2.

2012- rugi rm16jt

2013- rugi rm 16jt.

2014- rugi rm81jt.

Sebab utama adalah pengedaran yg merudum dan hasil pendapatan iklan yg rendah.

Dua perkara ni sgt berkaitan iaitu siapa nak iklan dalam akhbar yg kurang pembaca?

Suntikan modal nampaknya tidak dpt dielakkan. Bertambah rugilah pemegang saham minoriti yg tak mampu membeli rights issues nanti.

Apakah dalam dunia tanpa sempadan ni utusan masih mau dan boleh dipertahan?

Suka tak suka duit UMNO untuk selamat Utusan bererti duit rakyat jugak.

Sama seperti duit gaji Najib suami Rosmah asalnya duit rakyat jugak.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).