Wednesday, March 04, 2015

Auditor-General To "Verify" 1MDB's Accounts


A Kadir Jasin

A WEEK after an unconfirmed report that the Cabinet had rejected an RM3-billion “rescue package” for 1Malaysian Development Berhad, a decision was made at its weekly meeting today to order the Auditor-General to verify the accounts of debt-ridden state-owned strategic investment company.


[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Thank you]

A statement by Prime Minister's Office this evening said the Prime Minister, (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak, had ordered the Auditor-General to verify 1MDB’s accounts “although no wrongdoing has been found in the company.”

The statement said this was decided at the Cabinet meeting, where 1MDB's management and its external auditors, Deloitte, were called to brief the ministers.

It added that the Auditor General’s report would be passed, for transparent inspection, to the Public Accounts Committee, which is fully bipartisan and reflects Parliament’s composition.

Mohd Najib: “If any wrongdoing is proven, the law will be enforced without exception.”

The PMO statement suggests that the power over 1MDB is no longer the exclusive of the Prime Minister. The Cabinet appears to be taking a direct collective responsibility.

This could be useful for the Prime Minister. He now shifts part of the responsibility for 1MDB to the Cabinet. What started off as his one-man show is now collective burden of the Cabinet.

The Deepak-Bank Rakyat Scandal

In an unrelated development, former Agriculture Minister, (Tan Sri) Sanusi Junid, launched a book titled "Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat" (Exposing the Deepak & Bank Rakyat Scandal) in Petaling Jaya.

The book was authored by writer/blogger Shahbudin Husin based on interviews with the former Bank Rakyat’s Chairman, (Tan Sri) Sabbaruddin Chik.

Shahbudin, Sanusi and Sabbaruddin at the launch
In his address, Sanusi said never in the history of Umno that a former Secretary General was insulted and shamed like was done to Sabbaruddin. Both Sanusi and Sabbarauddin had served as Umno Secretary General.
Shahbudin exposed the role played by carpet trader Deepak Jaikishan and Minister of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism (Datuk Seri) Hasan Malek in the scandal. The former was given “an easy loan” of RM32 million plus by the cooperative bank, allegedly at Hasan’s behest.

Sabbaruddin’s term as Chairman of the bank was not extended although Bank Negara had approved an extension after he objected to the alleged interference by Hasan in Deepak’s loan application.

The book also exposed the once close relationship between the carpet trader and Prime Minister’s wife, (Datin Seri Paduka) Rosmah Mansor. However, after a fallout, Deepak publish an online expose on Rosmah entitled “The Black Rose” with a promise of a follow up.

There wasn’t a follow-up. Instead Deepak’s business problems involving an Umno Wanita leader, Raja Ropiaah, was sorted out and he went on to receive the Bank Rakyat loan.

Wallahuaklam.

52 comments:

K-DEAN said...

A problem kah dengan pinjaman rm32 juta itu, dato? Harap cerita sikit pada kita yang tak mampu beli buku bro UMNO kita. Lainlah kalau Sarawak Report.

Hebat juga Deepak ini pinjam rm32 juta boleh bayar. 1MDB pinjam berapa banyak banyak pula cerita. Melayu kurang pandai makan riba tak macam Daim(Tan Sri) pandai main interest rates.

Wallahuaklam

Anti 1monyetdiludahbabi said...

Sidestepping. It was the clown and his circus that started the ball rolling and now that shit has hit the fan and mucked the walls, the clown is making the circus look like teamwork amongst the handlers, freaks, lions and hippos. I raised the question earlier of who. 1monyetdiludahbabi was a funnel. Now the cat is out and the funnel is drenched in oil. Either there will be fire sales or garage sales, or the government honours its promise or heads will roll along. That idiot slit eye "joke low" is in cahoots. With who? He mustve promised "bulan dan bintang" or $$$$$ to other parties. This 1mdb goes high up and now it is belly up and the coffer that is filled with taxpayers will most likely suffer

Hidup Melayu said...


Sirul and Azilah acted alone. No one instructed them.

Hasan Malek acted alone. Nobody instructed him.

1MDB chairman and CEO acted alone. No one instructed them.

Motive is not relevant for their actions.

A KADIR JASIN said...

1. Mohon banyak-banyak ampun. Kalau ada lagi pembahas blog ini, khususnya Melayu, yang tak tahu atau tak baca mengenai Deepak saudagar permaidani yang tersohor itu, susahlah nak cerita.

2.Mudah cerita, Yohoo atau Google sajalah nama itu.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

zainal abidin awang kechik said...

saya akan pergi 'DEMI MALAYSIA DAN RAKYAT"






hanya tok faham ayat ni

Hj Jaafar said...

Datuk Kadir,

FYI after cabinet rejected $3 billion loan from MOF,Someone vary powerful call Malanyan Banking chief asking the bank to help 1 MDB with $3 billion loan.
Maybank CEO told the The guy Maybank exposure to 1MDB vary big,unlikely the board will approved additional loan.

If Auditor General check 1MDB they will not find any irregularity.They should check what happen to the money after being transfer to Hong Kong and Cayman island.Check the money trail.
Email instruction they cant erase.
The shit had hit the fan,difficult to cover.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Nak tenguk samada kewangan Bank Rakyat iaitu bank koperasi Melayu terutamanya ahli UMNO masih selamat drpd diceroboh oleh lanun dan kroni kita sama2 tunggu pengumuman junlah dividen tak lama lagi.

Kalau dividen kurang drpd 15% spt biasa maka bukan ahli yg melingkupkan Bank Rakyat tapi pihak berkuasa.

Pengurusan dalam dilema. Walaupun umumnya mereka lurus ikut buku,Kalau tak diikut arahan lisan dari politikus maka terbanglah periuk nasi.

Ingat lagi tak pd zaman TDM, wang Tabung Haji pun tak terlepas bantu kroni buat projek Maju Junction?

Zaman Najib, projek zaman TDM yg dulu dianggap mega dah jadi kerdil.

Harap2 rezab Bank Negara Msia dan duit PNB masih selamat.

Dikalangan Timbalan Gobenor BNM tu pun bukan malaikat. Berebut nak ambil hati kroni PM deni ganti Zeti.

K-DEAN said...

Konarbaring sikitlah bro scribe; kalu sirul pembunuh kenapa ada monyetpasdiludahbabi mahfuz megah dengan manusia berdosa ini?

Lipattidur lagi nak tanya brear scribe kalu tentera kita ini semuanya akan ikut satu panglima atau akan ada macam Hafiz AlAssad atau Nasser?

Bab Penjual kapet ini taklah teruk kena macam melayu bangang kedah beli saham mas kot?

Apapun bank rakyat tak akan saman malu bro yang tulis buku atau si chik yang lulus pinjaman kan? Tapi keradiludahkhinzir punya bank ini andai jual amalan interest rate sama peminjam melayu no?

Takpalah jangan jadi monyet atau kera makam riba cukuplah no?

Kalu schmuck tu schmuck juga no?

Nak tengok penulis buku masuk dap atau keluar parti.

Shalom.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

1. Kalau seorang mantan perdana menteri spt TDM pun diperlekeh inikan pulak setakat mantan menteri spt Sabarudin Chik.

2. Altantuya yg disebut sebagai penterjemah dalam deal beli kapal tak boleh menyelam yg dikatakan cuba mendedah itu ini dah pun dibunuh dan diletup.

Berbanding Altantuya, nasib Deepak jauh lebih baik sebab dahlah masih hidup dapat pulak keistimewaan dari Bank Melayu pinjam rm32jt tapi dikecuali bayar faedah. Keistimewaan yg luar biasa yg ketua bahgian UMNO pun tak mungkin merasa.

Kalau kita peduli menyenak senarai kroni yg mendapat pinjaman MARAbernilai berhuta rgt kita akan tau betapa mudah org istimewa ngap duit rakyat

Saya cabar kalaulah tanpa rekod bisnis yg bagus boleh ke Deepak dpt pinjaman rm32jt daripada Bank Cina? Jangan beranganlah nak mintak pengecualian drpd bayar faedah.

3. Berbalik kisah IMDB. Kita dah pernah lihat bagaimana mantan ketua audit negara iaitu almarhum Tan Sri Ahnad Nordin terpelanting selepas kes skandal kerugian Bank Bumiputra gara2 beri pinjaman pd Cina di hong kong.

Bila Najib guna perkataan minta pejabat ketua audit negara verify akaun IMDB agar membuktikan penyata kewangannya betul dan adil maka saya rasa macambeliau lepas batuk ditangga.

Adakah verify bererti memadai dgn berbincang dan bertanya soalan kpd auditor luaran yg ketiga? Atau juga melibatkan dua auditor terdahulu yg terpaksa berhenti? Atau bererti suatu pasukan khas audit oleh pegawai jabatan ketua audit negara akan membuat audit terperinci sebelum mereka boleh memperaku kebenaran akaun dan operasi IMDB selama ini..

Rasanya kes IMDB boleh menentukan masa depan kerjaya TS Amrin Buang sebagai ketua audit negara.

4. Nampaknya baik polis, pendakwa dan hakim kenalah bersedia dengan jalan cerita baru untuk sesiapa yg mungkin dikambing hitam

JMS said...

DAKJ,

We don't really know the sort of atmosphere during the cabinet meeting when it reportedly rejected an RM3 bil rescue package for 1MDB knowing that each and everyone of its members are beholden to the PM in every respect of their life. Now that the cabinet has assumed a collective responsibility, indicating a compromise has been reached to rescue their boss, albeit temporarily before the AG has accounted for every ringgit and sen spent. We trust that the AG will be transparent and professional.

On Deepak, in the begnning there were sues and counter sues. Suddenly everything quietened down and disappeared into thin air, much akin to a magic show,now you see, now you don't. The poor rakyat are the audience, looking awed, amazed, confused interspersed with their counterfeited glee.

Salleh said...

Assalamualaikum

Datuk,

1.Kabinet telah mengisytiharkan 1MDB tiada salah laku. Isytihar sebelum audit negara buat audit? Bolehkah isytihar tiada salah laku untuk dana berpuluh billion dari taklimat beberapa jam Deloitte dan CEO.

2. Kedua2 pemberi taklimat sudah tentu akan beritahu tiada salah laku kerana CEO Kandanasamy adalah yang mengurus syarikat dan Deloitte mengesahkan akaun. Kalau mengaku 1MDB bermasalah ibarat menggali kubur sendiri. Dan kabinet beli alasan tersebut bulat2 lalu terus bersetuju 1MDB tiada salah laku.

3. Tak perlu fikir salah laku atau tidak. 1MDB memang tidak patut wujud. Dibina atas dasar hutang. Adakah ia mengambil model ekonomi Brazil yg di pacu berdasarkan hutang pada 1970an yg akhirnya membawa kejatuhan(Saya tidak pandai ekonomi mungkin Datuk boleh ulas)

Malindo said...

Salam hormat DKJ dan teman pembahas,saya tak berapa tau 1MDB tu 'tujuannya apa',investment arm,perlukah?saya tak duduk di Msia,jadi tak ada teman berborak utk beri kemasukan/maklumat buat saya,saya hanya baca online news,tapi menurut saya tak penting kut tubuh 1MDB,kan dah haru biru.Dan pembisness yg agak terkenal pinjam dari Bank Rakyat bukan pembisness hebat atau baik,ianya hanya sebab 'all line clear'kalau pinjam di BR.heran juga saya Chairman BR digugat sebab cuba tolak pinjaman tersebut.Kasihan juga saya lihat situasi dalaman pemimpin negara tercinta.Ini contoh(bukan I syndrome)waktu saya berniaga di Msia kira2 17thn yg lalu,susah sgt nak pinjam bank atau nk dpt projek kecuali saya harus berbaik dgn org penting negara.Akhirnya sy jual co dan asset di Msia dan mula berniaga disini(Indonesia)org kata kat Indonesia lagi susah kalau tak rasuah dan tak rapat dgn org atas,TAK PUN bagi saya.setelah 17 thn sy berniaga disini,saya in kontrol.Maka ada org politik yg susah nk tolong waktu sy di Msia dulu mula dtg nk rapat2,malas saya.Jadi kita jgn ikutkan sgt kerenah birokrasi dan Org politik yg kotor.Saya byk kecil hati dulu dgn teman2 politik di Msia.skrg biarlah mereka kecil hati dgn saya sebab saya tak layan bila mereka dtg Jakarta nak enjoy2.

Joe Black said...

Dato'

As the famous writer George Orwell once said;

"To see what is infront of one's nose requires a constant struggle".

(Kalau pembaca Melayu tak tahu siapa itu George Orwell, cuba google nama beliau).

Jadi, tak kesah lah siapa Najib pilih untuk mengesahkan kesahihan beliau, jika mereka memilih untuk tidak melihat... gajah didalam bilik pun tak akan nampak.

Cuma apabila sudah beberapa lama dan setelah makin ramai rakyat bersuara baru Najib terpaksa mangambil tindakan yang tidak diingini. Yang heran nya jika 1MDB Cuci Bersih sampai putih melepak mengapa pula suruh Auditor general masuk campur?

Siapakah yang akan lari ke Australia bila terasa mereka akan menjadi scapegoat agaknya?

A KADIR JASIN said...

1. Setuju dengan pembahas Salleh yang berkata, antara lain: :Kabinet telah mengisytiharkan 1MDB tiada salah laku. Isytihar sebelum audit negara buat audit? Bolehkah isytihar tiada salah laku untuk dana berpuluh billion dari taklimat beberapa jam Deloitte dan CEO.

2. Kalau saya jadi PM, saya tak akan kata Kabinet tak kesan apa-apa salah laku oleh 1MDB. Saya akan tunggu Ketua Juruaudit Negara (KJN) siasat dulu. Malulah kabinet kalau KJN kesan salah urus. Atau JKN akan endorse saja?

3. Kalau tugas KJN setakat verify atau sahkan, tak payahkan bising-bising. Tak tahulah saya kalau KJN berani atau berhak buat “forensic auditing” untuk kesan “money trail” macam dicadangkan oleh pembahas Hj Jaafar?

4. Kata beliau: “If Auditor General check 1MDB they will not find any irregularity.They should check what happen to the money after being transfer to Hong Kong and Cayman island.Check the money trail. Email instruction they cant erase.”

5. Saya masih ingat apa yang pembahas Umar Abdul Aziz sebut yang berbunyi: “Berbalik kisah IMDB. Kita dah pernah lihat bagaimana mantan ketua audit negara iaitu almarhum Tan Sri Ahnad Nordin terpelanting selepas kes skandal kerugian Bank Bumiputra gara2 beri pinjaman pd Cina di hong kong. Bila Najib guna perkataan minta pejabat ketua audit negara verify akaun IMDB agar membuktikan penyata kewangannya betul dan adil maka saya rasa macambeliau lepas batuk ditangga.”

6. Bukan sahaja Ahmad Nordin hilang jawatan dan diperlekehkan, malah seorang juruaudit dalaman Bank Bumiputera, Adbul Jalil Ibrahim, dibunuh kejam apabila dihantar untuk siasat akaun BMF di Hong Kong.

7. Dalam kes MBF yang memufliskan Bank Bumiputera, protagonistnya adalah seorang Cina Singapura yang berpangkalan di Hong Kong bernama George Tan.

8. Dalam episod pembelian kapal selam kelas Scorpene daripada Perancis yang melibatkan orang kanan Mohd Najib (Abdul Razak Abdullah Baginda) kita lihat pembunuhan kejam seorang wanita dan ibu Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

9. Berkenaan “pinjaman mudah” luar biasa Bank Rakyat kepada saudagar permaidani Deepak Jaikishan a/l Jaikishan Rewachand, jumlahnya sangat kecil jika dibandingkan dengan ratusan juta ringgit yang dipinjamkan oleh institusi kewangan milik negara kepada seorang dua lagi orang tempatan dan asing yang akrab dengan orang tertentu dalam pemerintahan.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

zack said...

Assalam dato..saya rasa terganggu dgn komen-komen tahap haprak dari KDean yg nampaknya sgt rendah mentality dan tak mampu faham apa2. Biarlah komen berilmiah saja yg disiarkan. Jgn kotorkan ruang ini dgn komen tak tau hujung pangkal mcm orang tak betul spt KDean itu.

Lahuma said...

Dato.

Kerajaan kena cuci banyak dosa mengenai isu ! MDB ini.

Odit Negara eloklah segerakan odit semua urus belanja ! MDB yang dikatakank akan melenyapkan masa depan PM Najib dan UMNO/BN.

Satu pihak kerajaan kata tidak ada penyelewengan.Satu pihak kata macam ulat busuk dalam 1 MDB.

Cuma penerima BRIM sahaja yang akan angguk kepala dengan penjelasan kerajaan.Termasuk ahli UMNo tegar.

Yang lain rasanya percaya akan 1 MDB penuh masaalah.

Bila keluar buku skandal Bank Rakyat yang ada kaitan dengan mantan SUA Umno maknanya bertambah gamatlah isu hal ekonomi dan kewangan negara.

PM Najib dia nampaknya suka pada ucapan Tahniah,Bagus dan angkat ibu jari oleh golongan setiakawanya.
Sekarang mampukah pemimpin UMNO turun padang menangkis isu.

Tak ada seorang pun Ketua Bahagian.MT,EXCO -EXCO sayap yang berani dan mampu menjelaskan isu ini.
Terutamanya terhadap golongan kelas menengah dan celik huruf.

Rupanya dalam negara kita banyak amalkan Demokrasi Kroni.

Semoga Odit Negara bertindak cepat.

Terima kasih Dato.

kuseman kuhussain said...

Datuk Kadir, baik sungguh Bank Rakyat bagi penjual karpet pinjaman RM32 juta. Ini baru betul bank yang berjiwa rakyat. Tapi tau tau Hasan Malek pun berlakon juga dalam sandiwara ini. Cuma saya nak tau Hasan Malek main watak utama atau pelakon tambahan saja?

Walau apapun saya tengah dok melilau cari buku baharu Tan Sri Sanusi sebelum diharamkan. Saya fikir ini bukan penjual karpet biasa tetapi dia belajar dengan P. Ramlee dalam filem Laksamana Do Re Mi.

kampong lad said...

1mdb.

1. ah jib gor perintah auditor jeneral siasat tapi letak caveat. dlm erti kata lain, boleh check, takdak masalah tapi the findings must be clean. satu lagi projek kerajaan barisan nasionalh -form filling exercise.

2. kabinet ambil alih tanggungjawab. inilah yg dikatakan empowerment i.e. from chairman to
ceo to general manager to manager to pegawai to kerani sampai ke peon. in other words, delegation of authority to galaih bewak hidup. power satu pihak saja yg dapat, tanggungjawab dipihak lain. syiok la lagu tu.

saudagar permaidani.

what i came to understand is - rm32 juta tu kategori npl (hutang lapuk), and he was permitted to pay the sum in an instalment basis over a period of time interest free. soalan: sementara menunggu lobang tu dikambus sepenuhnya, how did bank rakyat fill the gap? meaning rm32 juta dari duit pelabur/penyimpan? lagu ni pun boleh ka, oh ya malaysia apa pun boleh.

K-DEAN said...

Tahniah!
Semua yang dikatakan dato betul.
Cuma macam dah kelamayuh tubuh sampai ke otak nak buat sekarang?

Harap nasib baik kalau jadi macam Mesir dan bukan macam Libya mahupun Syria negara kita ketana kita tak jadi macam Tunisia.

Betul kata pembahas - kesian tengok 99% kena tipu dengan 1% yang rakus. 1MDB bukan untuk rakyat itu bukan fakta kuat; tetapi kalau tempang niat dan perbuatan walau ilmu menggunung tak akan berbaloi.

Siapa patut saya cari dalam 1MDB yang patut pikul tanggung jawab kegagalan? - TS Nor MY.
Siapa saya mahu baiki labu? - Nazir adik Najib.

Taniah! Dato boleh lari ke Switzerland tetapi ramai yang akan merama kalau tubuh yang kelamayuh sampai ke otak tak diambiltindakan yang betul.

Salam hormat.

buah kerdas said...

Bank Rakyat pernah mengeluarkan Kertas Putih dalam tahun 1970an dulu. Maka terserlah nama pembesar-pemebesar Melayu yang membuat pinjaman besar dengan Bank Rakyat. Saya tidak pasti berapa peratus daripada pinjaman-pinjaman besar itu tergolong sebagai NPL, tapi yang pasti Bank Rakyat zaman itu tenat.

Kemudian kita ada skandal BMF. Belum kita lupa kesedihan itu kita dengar pinjaman "Lembu Kondo". Semua cerita skandal ini melibatkan pinjaman yang diluluskan dengan campurtangan ghaib tanpa collateral yang sepadan.

Sekarang terserlah pula isu pinjaman 1MDB yang mungkin TIDAK sepadan dengan NTA 1MDB itu sendiri. Pinjaman mudah Deepak RM 32 juta itu hanyalah conet yang timbul daripada bongkah ais yang masih berendam.

Padanlah hampir semua orang Cina di Malaysia ni berpendapat "Melayu bodoh". Apao nak dikato..

msh said...

Salam Dato.

Semua terlondeh.

Kedua2 isu...melibatkan 1MDB dan Bank Rakyat....ada kena mengena dgn 'the loving wife of Mr Presiden'.

Jho Low dgn 1MDB ada hubungan dgn anak tiri Presiden parti....Deepak dgn pinjaman 32 juta dari Bnk Rakyat kenal dgn isteri Presiden parti.

Dua tokoh dari parti Umno....satu bertaraf Menteri dan satu lagi org kuat Wanita....yg "menurut perintah" telah dilembukan untuk pinjaman 32 juta oleh Deepak.

Tentu ada yg tidak betul...bila pengurusan Bnk Rakyat tidak setuju untuk meminjamkan....tetapi masih lulus hasil campur tangan Menteri dan berakhir dgn pinjaman dan bayaran balik secara 'interest free'.

32 juta bukan kecil untuk pinjaman yg bebas faedah...kalau 5% 1 tahun pun sudah dikira sbanyak RM1.6 juta...kalau didarab 2 tahun sudah jadi RM3.2 juta.

Minta saja Menteri membayar balik faedah yg 'free' sebanyak RM3.2 juta.

Bagaimana dgn 'Cost of fund' yg terpaksa ditanggung oleh bank?

Memang Sah....bila Dato pernah melontar 1 topik dulu berjudul;
"Rosmah is the most powerful....."

Justeru itu.....perlukah lagi kita menyayangi dan mengagungkan lagi ketua seperti ini?

Kalau ahli Umno....terutama....Timbalan Presiden....Naib2 Presiden...Ahli Majlis Tertinggi dan Ketua2 Bahagian...Pemuda dan Wanita masih lagi menobatkan ketua seperti ini....kira anda semua serupa sahaja 2x5....."
BERTANGGUNG JAWAB MEMPERCEPATKAN KEHANCURAN BANGSA DAN UGAMA".

1 sen pun tak guna.

Terima kasih.

master said...

Rakyat biasa di sekat-sekat untuk pinjaman. Kereta kena tarik. Rumah kena lelong. Ishtihar muflis. Pinjaman untuk bisnes kecil-kecil RM 5-10 ribu pun susah.

Anak-anak Melayu nak belajar pun susah. Pinjam sana sini PTPTN, Mara dan lain-lain. Selepas kerja bayar semula. Belum apa-apa sudah hutang keliling pinggang.

Tapi...

Kalau ade hubungan politik yang kuat, puluhan dan ratusan juta ringgit tiada masalah. Berbillion ringgit tak bayar pun tiada masalah. Boleh tangguh. Boleh senyap. 32 Juta Ringgit untuk Deepak okay sahaja.

Inilah UMNO yang konon jaga orang Melayu.

K-DEAN said...

Komen ilmiah macamana itu?
Kenapa rasa terganggu?
Anda umur berapa dik?

Nasib baik kadir tak siat banyak lagi komen
pasal dia takut budak-budak macam zack 10:44 jadi lagi terganggu dan tak kena syabu lompat bangunan. kesian.

Kalau nak bayar gaji sama scribe barulah ada sebab si kadir timbangkan.
Tapi kita kena kesianlah sama budak-budak tak kuat akal.

Maaf Scribe.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Hatta jika Najib tubuhkan Suruhanjaya Draja sekali pun siasat IMDB hanya buang masa dan buang duit rakyat.

Lihat saja dah berapa siasatan Draja dibuat.

Rumusannya macam dah ditentukan iaitu pengerusi akan perah otak agar kerajaan diktator UBN tidak dipersalah.

Tektik kotor lama di kitar semula. Hairannya masih laku.

Perhatian rakyat di alih drpd masaalah lain. Dan duit rakyat juga yg diperhabis oleh anggota Suruhanjaya Draja.

Bila Najib umum suruh Ketua Audit Negara semak akaun IMDB, pun dah beribu2 Melayu tak cerdik cair dan bersabar.

Tektik kotorTDM menundukkan Melayu dan disempurnakan dgn jayanya oleh Najib, sebagai anak murid yg cemerlang.

Jangan terkejut jika dgn tiba2 seorang badut muncul dgn sengaja menyaman IMDB atas sebab2 cuai dsbnya dan hakim dgn secepat kilat mengeluarkan perintah kepada semua rakyat termasuk PM agar berhenti memberi komen terhadap IMDB kerana dikira prejudis terhadap kes yg sedang dibicarakan.

Dan oleh kerana mahkamah terlalu sibuk dgn kes2 berkaitan perhimpunan bela Anwar maka mahkamah hanya ada masa bersidang selepas PRU 14 tahun 2018.

Ada jalan ceritakan?

matpenang said...

Salam dato',

Tindakan pertama audit negara ialah batalkan tajaan tunai haji percuma untuk imam@jkk@ajk masjid. Dah pi free, duit poket seribu.
Pi pun potong kuota. Ini motif politik najib, rentikan saja.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr matpenang

Jangan terkejut kalau selepas Arul Kanda jadi presiden IMDB maka mereka akan sponsor juga org MIC pergi ibadat di India.

IMDB boleh!

K-DEAN said...

Ada.
Banjir besar berlaku lagi. Kedah Klate Ganu Johor dan Pahang; tak lupa Sarawak dan Sabah.
Kemarau buruk di Selangor Penang N9 dan Melaka.
ISIS masih maharajalela dan makin popular di Mesir Libya Jordan Palestin.

Russia tawan Timur Ukraine.

Lateral thinking is fun. Tapi kita tak mahir lateral thinking - just logik cabuk.

I call for the destruction of a country? No.
But you are. Dan dalam bahasa poker - i c u

AsamJawa said...

Salam Dato

1. Zahid dah kata 1mdb dah brief cabinet dan cabinet tak nampak apa2 wrong doing Dan Menteri Kewangan dah panggil AG untuk verify yang 1mdb tak bust apa apa wrong doing

2 Zahid seterusnya berkata mereka2 yang dok cari wrong doing dengan 1mdb berniat untuk menjatuhkan imej negara (dan seterusnya nilai ringgit barang kali)

Maka kesimpulan yang dapat saya buat adalah:

1Saya menggesa cabinet cepat2 meluluskan permohonan RM3 billion kepada 1mdb

2Gesaan tersebut adalah di atas dasar 1mdb tidak dapat meminjam melalui bond lagi disebabkan oleh terdapatnya pehak2 yang sengaja mencanang keburukan 1mdb hingga dah sampai ke NY Dan London

3Saya amat kesian dgn 1mdb kerana jadi mangsa pehak2 yang tidak mementingkan nama baik negara.

Cerita Passaic mangsa ni saya teringat cerita Chah (Aisyah) di kampong saya di Kedah dulu Tok:

Chah adalah bini muda sorang Tok Guru yg dok mengajar kitab di kampong saya.
Satu hari petang Khamis Tok Guru ni baca kitab di rumah Chah bini muda dia.
Masa dia dok mengajaq Chah dok bang dengaq kat dapoq....

So Tok Guru ni kata pada anak2 murid dia

"Kita kalau nak bagi satu2 benda ataih nama Allah,kita kena bagi benda2 yang elok dan tak cacat"
"Contoh dia binatang2 untuk qurban mesti la yang sempurna dan cukup syarat"

Besoknya bila Tok Guru nak pi sembahyang Jumaat dia cari kain pelikat dia tapi tak jumpa jadi teruih dia panggil
"Chaaaah mana kain pelikat auk yang baru tu?"
Chah tanya
"Awat pelikat baru yang kala biru tu ka abang?"
Jawab Tok Guru
"Ha hat tu ar"
Chah kata
"Laaa chek dah sedekah kat orang dah pagi tadi"
Tok guru tanya
"Laaa awat hang bagi hat tu Chah oiii...."
Chah nawab
"Kemarin Chek dengaq abang mengajaq...abang kata..kalau nak bagi kerana Allah kena bagi yang elok2 chek cari yang baru laaaa"

"Ihh ihh ....Chaaaah....Chah...aku kata tu untuk orang nak bagi kat aku...."




PaohTiru said...

Salam
Paul Theraux a popular travel writer at the end of his journey throughout the African continent concluded that
"The africans are the most lied to people in the world"" in context of their politicians.
I am having a second thought of inviting him to Malaysia ...in case he has to rewrite the whole travel book.

MatPiah said...

Saya tak begitu faham apa itu "taktik kotorTDM menundukkan Melayu".
Boleh bagi pencerahan?
Maklumlah saya ini Melayu totok.

Lahuma said...

Dato.

Kenapa PM Najib jadi begini.
Jurang antara bekas pemimpin dengan pimpinan yang ada amat teruk sekali.
PM Najib dan anggota kumpulannya seolah-olah membolot semua kuasa,urusan,pendapat mengenai negara.

Golongan pakar yang ada diluar lingkup kerajaan nampak lebih hebat dari yang ada keliling PM Najib.

Pegawai tinggi kerajaan banyak main selamat dan jaga perut sendiri.Asal diri sendiri selamat.

Zaman PM Najib ialah era main selamat.
Apa PM Najib buat semua angkat ibu jari.Pada hal banyak yang jadi pelingkup masa depan diri sendiri.

Apa matlamat hendak jadi pemimpin UMNO.
1.Buat harta dan hendak hidup mewah.
2.Rebuat apa jawatan dalam GLC atau agensi kerajaan selain jadi calon PRU atau Pilihanraya Kecil.

Masa depan PM Najib ialah PRU 14 nanti.Jawatan Presiden UMNO 200% selamat.Tanpa digugat.

Yang jelas tekanan rakyat melalaui NGO dan aliran pembangkang.

Isu Anwar sudah tidak penting lagi.Hanya orang upahan Anwar sahaja yang melompat sana sini.

Hendak salah orang keliling dia pun tak boleh juga.Tanpa orang keliling mana boleh ada boss.Boss akan wujud dengan adanya orang keliling.

Yang jelas apa juga yang berlaku nanti orang kelilingnya sudah penuh uncang masing-masing.

Masa itu menangis sorang-sorang.Teman gembira sudah mengelilingin orang lain pula.

Rakyat yang layak dan berpendapatan rendah akan terus selasa dengan BRIM nya.

Terima kasih Dato.

Je Suis Chef said...

Huhuhu ... agama dok ajaq oghang jadi kelamkabut tak tentu hala.
Jujur tak sama dengan ikhlas.
Depa dok kelentong sakan kat Chah.



Led Zeppelin. said...

Assalamualaikum Dato'

The Sun paper today reported "according to sources 1MDB will be left as a skeletal structure and possibly disolved under a debt payment plan in which most of its assests will be sold".

If this is true,it confirms Dato previous article that our PM is losing his plot.To me his 1MDB plan or plot,whatever you may call it, is akin to a poker game,the ony difference in a poker game,the player uses his or her own money,whereas in this 1MDB thing,they are using our money.

Wassalam.

Wassalam.

Mat Demon said...

Bak kata Tunku, "biaq pi lah kat depa".

Depa tu tak puaih hati sebab depa tak bulih tawan Puteghajaya. Lagipon sejak bila depa ada puji projek keghajaan?

Kecuali, bila depa dapat monopoli macam Robert Kuok, depa dok diamdiam pulun duit free berpuloh tahun tak komplen satu haram pon !

Hangpa pikiaq la sendiri noh ...

CUCU TOK BISU PULAU BESAR said...

ALHAMDULILLAH.
Tak lama lagi 1MDB akan di soal PAC.

Alhamdulillah
Bagus orang Johor telah bersuara.
Terima kasih kita kepada Dato A Kadir dan usahanya;
Dan terima kasih kita kepada Muhyiddin Yassin(Tan Sri) Ketua Perhubungan UMNO Johor Darul Takzim.

Sekarang bolehlah biar momentum ambil alih.
Harap TSri Nor MY anak jantan bertanggung jawab. Jangan lari.

Salam teramat hormat kita kepada Yg Bhg The Scribe. Allah swt merahmati anda dunia akhirat.
Ameen.


.

Mat Demon said...

Hang ni ada inferiority complex ka hapa? Cuba pikiaq sikit, apa motif apa paedah Tun nak tunduk nak jatuhkan org Melayu? Kalu dia buat lagu tu samalah dia derhaka kat mak dia sendiri.

Takkan lah hat tu pon hang nak oghang lain bagi ceghah kat hang? Hang ni lama dok teperap dalam bilik gelap kot ...



msh said...

Salam

Ya.....sy pun begitu....apa hal nya...lagi2 TDM....minta pencerahan dari yg menuduh TDM.

Kawanlama said...

Terlalu rasa gembira dan juga SANGSI apabila sdra telah berjaya berniaga dengan tidak menghadapi kerenah dan masalah di Indonesia.

Urang Awak said...

Salam Dato,

1MDB is penniless now. Najib seems to start suing many people hoping to pay off its debt owing to the banks.

Kih kih kih..

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Sebelum sy bentangkan satu persatu dosa besar TDM kpd bangsa Melayu apa kata kalau pemuja mantan PM tu ketengahkan hujah sebab2 kenapa kita patut puja dan agongkan org macam itu sebagai pemimpin bangsa Melayu.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Zaman Tun Razak dan Tun Hussein Onn jelas nampak jasa mereka kpd Melayu dan negara.

Zaman TDM, TAAB dan Najib saya nampak kekuatan Melayu yg dibinaTR dan THO dirobek2.

Cuma di antara mereka bertiga kalau saya sebagai rakyat memberi markah maka TDM paling gagal.

Terlalu banyak contoh hingga tak berbaloi nak ulang2.

Najiblah yg paling beruntung kerana beliau mewarisi masyarakat Melayu yg ramai miskin dan yg demikian dah jadi bodoh atau cukup diperbodoh dgn rasuah murahan iaitu BRIM.

BRIM berjumlah 4/5 b dikongsi oleh berjuta rakyat.

Kehilangan berbillion duit rakyat dalam IMDB mungkin dingap beberapa org saja.

Syabas kepada pemuja2 UMNO

msh said...

Betul....jgan lari.

Juga Hassan Malik...minta dia bayar 'interest free loan'.. RM1.6 juta....juga Raja Ropiiah... skandal Bnk Rakyat dgn Deepak terhasil dari mereka yg mengikut arahan membati buta.

Isa Samad pun sama...jangan lari...dia yg bertanggung jawab penuh dgn siapa lagi ( tak payah sebut nama) pekena puak2 Felda dgn skandal saham FGV yg merudum teruk....hasil 'scam' dia.

Mana2 Ketua Umno lain2.... mcm kes duit lembu beli kondo dan yg kaki klepek....pun jangan lari.

Tangkap saja org2 mcm ni.

msh said...

TDM....masih ahli Umno...dia dan semua ahli ada hak bersuara terhadap pemerintah.

Topik2 dan isu2 mengenai Pemimpin No 1....dewasa ini.

TDM bukan org yg kita hendak letak jawatan.

Apa kena mengena isu 1MDB....FGV..Bank Rakyat...Altantunya....jet Peribadi..Moderation.....BRIM...harga minyak naik dan jatuh...harrga rumah naik melambung....kos sara hidup .dan banyak lagi...dgn TDM?

Berhujah biar ada merit dan relevan bukan hanya dendam yg terbuku...jika ada sekali pun.

Jemulah....sebut pasal TDM.....kenapa tak sebut Pak Lah yg lagi teruk dari TDM?
Terima kasih.

CUCU TOK SRIMBUN PULAU BESAR said...

Bagus. Dan maaf.
Bagaimana dengan bukti?
Bukan senang mahu jadi mukmin.

Kita mahu dengar bukti walaupun hujah pendakwa hebat. Namun, siapakah hakim yang maha adil?
Adakah dia sudah tiada?

Sekarang senanglah duduk dalam penjara dunia membelek kitab tigapuluh juzuk.

Till another meeting. Salaam.

Hidup Melayu said...


TSMY wants 1MDB accounts to be audited since inception and PAC to start questioning and not to wait for the audit to be completed. No govt (rakyat's) money to be used to bail out 1MDB.

The dagger is out.

What is going to happen on sunday, 8 March ?

TDM said 'Beware of the Ides of March'.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Gendang perang antara puak Muhyidin dan Najib rasanya baru saja bermula.

Kenyataan media TSMY tentang peranan Ketua Audit dan PAC dalam menyiasat kewangan IMDB sejak awal penubuhan nampaknya lebih keras berbanding Najib.

Timing TSMY membuat kenyataan satu hari sebelum ketua2 bahgian UMNO bertemu Najib menimbul pelbagai spekulasi.

Din Kalut said...

Percayalah ramai lagi orang umno dan pro umno akan lari selagi ego dan angkuh pemimpin umno tidak berubah.

Rosiah Ismail said...

Assalamulaikum, Apakhabar dato sesekali baca coretan dato syok juga tapi hasil nya sama la cuma syok sendiri sebab perkara yang tak enak tetap berlaku hahaha dah ada buku sekarang skandal bank rakyat bila cerita bank ini teringat kisah lama dalam tahun 70an kes melibatkan bank ini juga iaitu skandal boxing. Begitulah cerita orang2 kita bak kata orang tua2 si kitol kehulu kehilir bawa bulu lidah tejelir. Rumusan nya mudah cuba kita bandingkan susah nya rakyat nak cari loan study dengan faedah PTPTN pun ada service charges Rm 32 juta tanpa ada faedah dan bayaran balik nya pun tak tahu boleh dapat balik atau pun tidak sendiri mahu ingat. Yang tulis buku pun orang yang kecewa setelah khidmat nya tak disambung kalau disambung belum tentu ada keluar buku mungkin membisu juga kot sendiri mahu ingat lagi la.Sudah banyak kemusnahan berlaku akibat kebodohan kita yang akal nya dapat sedikit jadi la itu sebab ada nabi pernah berkata MANUSIA ITU HIDUP NYA UMPAMA KERA DAN BABI maka kita lihat hidup kera macam mana ditunjuk nya sebijik pisang maka berduyun-duyun berkumpul nak berebut pisang begitulah dengan apa yang ada pada hari ini babi daging nya pejal otak tak ada jenis tak boleh berfikir. Orang2 melayu mesti sedar dari lamunan mimpi dan bangunkan akal minda agar tidak ditipu sepanjang hidup dan minda sempit diwariskan pula kepada generasi nya selepas dia selagi itu la melayu akan layu di hujung tanjong sedangkan tanjong sudah sudah terlepas tapi mulut masih melopong......pesan orang2 tua kepada anak2 nya tanah ini amat berharga jangan dijual ya kalau dijual kamu tak akan dapat balik tanpa tanah kamu tak ada maruah sebab apa kerana kamu juga akan balik ketanah juga...tapi hari ini berapa banyak tanah melayu yang sudah melayang....Rm 32 juta mudah hilang dari kantong bank yang ada sejarah silam nya...mari kia berfikir walau siapa kita. OK Dato itu sahaja la celoteh dari orang tak sekolah beratap genting berlanaikan marble....wassalam...

Joe Black said...

Dato'

Nampaknya semakin rancak tempo hal 1MDB semakin rancak pemimpin UMNO berjoget...Terutama Sekali Khairy Jamaluddin. Sekali mempertahankan Najib sekali memberi Amaran tentang padahnya jika 1MDB tersungkur. Dimasa inilah mereka akan mencerminkan watak mereka sebenar.

Adakah amaran Tan Sri Muhyideen sekadar amaran untuk menunjukkan bahawa sesetangah Pemimpin UMNO masih waras?

"Bottom Line", jika Najib masih tetap menjadi President UMNO dan PM semua ini adalah "Drama Melayu" belaka.

Zed-85 said...

Sallam Dato,

Baguslah Muhyidin sudah bersuara.

Pada pandangan sayalah, pilihan untuk orang UMNO senang sahaja.

Antara Muhyidin dan Najib, Muhyidin lebih berkebolehan. Latarbelakangnya bukan bangsawan. UMNO akan lebih kuat jika Muhyidin ambil alih.

Setakat ini, komen-komen Muhyidin lebih masuk akal daripada yang lain. Tidak pernah disebut kangkong dan isterinya bertudung.

Cuma pada pandangan saya, golongan bangsawan dalam UMNO mungkin tidak senang sekiranya orang bukan bangsawan mengambil alih jawatan no.1

Pakcik said...

Dosa hang camne pulak?

Malindo said...

Sdr sahabat lama.terima kasih.Alhamdulillah mmg ada kerenah birokrasi disini(Indonesia)tapi saya laluinya dgn tenang.sebagai pembisness yg dah lama di Indonesia,saya tahu meredah redtape.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).