Wednesday, March 11, 2015

Be Haste In Tracking Down Jho Low


A Kadir Jasin

IN the movie “The International”, an operative of the The International Criminal Police Organization (Interpol), Louis Salinger (Clive Owen) and US District Attorney, Louis Salinger (Naomi Watts) investigated corruption in a fictional merchant bank, IBBC, that serviced organised crime and corrupt governments.


[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Thank you]


The 2009 movie was inspired by the Bank of Credit and Commerce International (BCCI) scandal of the 1980’s when investigators from several countries and international agencies discovered that the London-headquartered and Luxembourg-incorporated bank was involved in massive money laundering and financial crimes, and illegally gained controlling interest in a major American bank.

But even before the movie was made and the real life BCCI collapsed, we had our own equally sensational banking scandal – the Bumiputera Malaysia Finance (BMF).

The Former Menara of defunct Bank Bumiputera
We could yet faced a similar scandal in the shape of 1Malaysia Development Berhad. Already there is an uncanny similarity between BMF scandal of the early 1980’s and the development surrounding 1MDB. While BMF and its parent company, Bank Bumiputera, had long gone, the alleged 1MDB scandal is still unfolding.

The Attorney-General Department is reported to have set up a task force comprising the police, the Malaysian Anti-Corruption Commission and the Auditor-General’s Department to investigate all reports and complains pertaining to 1MDB.

I would like to recommend that officers assigned to the task force watch the above movie and learn from our own investigation of the BMF scandal.

George Tan "brought down" Bank Bumiputera
The Hong Kong-based subsidiary of Bank Bumiputera collapsed due largely to its incestuous relationship with Hong Kong-based Singaporean civil engineer, George Tan Soon Gin.

Like today’s 1MDB that sent out huge sums of locally obtained funds to be parked in Cayman Islands, Bank Bumiputera sent its locally-generated funds to Hong Kong to bankroll the high-flying Tan.

Tan’s Carrian Group borrowed heavily from BMF and soon defaulted. Bank Bumiputera sent one of its auditors, Jalil Ibrahim, to Hong Kong to take charge and was brutally murdered. The scandal eventually led to the bankruptcy and break-up of Bank Bumiputera.

Jho Low is said to have big influence over 1MDB
While Tan was seen by many as the man who brought down BMF and Bank Bumiputera, the allegations against 1MDB are centred around a Penang-born corporate highflier, Jho Taek Low, better known as Jho Low. The mysterious overseas-based Jho Low is the son of Penang businessman Tan Sri Larry Low Hock Peng.

So if BMF/Bank Bumiputera had George Tan, 1MDB has Jho Low.

The collapse of the BMF saw at least three senior executives of the Bank Bumiputera Group– all of them Malays - being sent to jail while Tan went scot-free. No case to Answer, declared English judge (Dennis Barker) after one and a half years trial. Then Hong Kong was a British colony. A Klang businessman, Man Fook Than was convicted of Jalil’s murder and sentenced to life in prison.

An investigation by a three-member team led by then Auditor-General, (Tan Sri) Ahmad Nordin unveiled financial fraud, criminal breach of trust and criminal conspiracy. Other members were Chooi Mun Shou and Ramli Ibrahim.

PM High On the List


Having made a promise to the effect that no stone will be left unturned and the guilty will face the full weight of the law, the Prime Minister (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak must now prove that he is a man of his words.

He must ensure that the task force carries out its duty transparently and independently. The Inspector-General of Police, Tan Sri Khalid Abu Bakar, when asked by the press if the Prime Minister would be included in the investigation, Khalid replied, yes. If the Prime Minister has nothing to hide, he will happily cooperate with the investigators.

For the task force, the first order of business is to ensure that evidence of criminal wrongdoings is preserved. It has to stop evidence from being erased or shredded and witnesses from disappearing.

Seek Interpol's Assistance
With some key witnesses and possible suspects in the 1MBD investigation residing abroad, including Jho Low, the task force should seek the assistance of Interpol to track them down.

The rakyat and their elected representatives must step up the pressure to ensure that the task force carries out its mandate transparently and freely. Never mind if the 160-Umno divisional leaders, who attended the red shirt solidarity day on March 8 at the PWTC, believed unequivocally in their President’s explanation of 1MDB.

Wallahuaklam.

30 comments:

eri said...

salam pak kadir,
betul ka Delloite audit firm tu salah satu dr pengerusinya anak Najib??bertanya sebab tak tahu...

JMS said...

DAKJ,

I'm not too sure about the Task Force mentioned by the IGP. I must have missed something somewhere.

Yes, earlier there was sign of commitment and urgency on the part of the IGP as regards the Task Force plus the inclusion of Najib as one of those to be 'questioned'. But the very next minute. the IGP appeared to have corrected himself - everything and everybody have to wait until the Auditor General has completed his task.

JMS said...

DAKJ,

Contd..The plot for both the 1MDB and BMF may be similar but the ending may be different. In the case of 1MDB, like the proverbial children stories, everybody lives happily ever after. Reasons? Need not crack our head for the answers.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Berdasarkan berpuluh2 malah beratuskes perompakan harta rakyat yg berjumlah beribu billion rgt sejak era TDM maka dapat kita buat beberapa kesimpulan.

Baik kes BMF, kes Bakun, kes Perwaja,kes IPP, kes PKFZ, BII, dan IMDB yg melibatkan wang berbillion rgt kita lihat pemenangnya adalah Cina. Akan tetapi barua yg meluluskan kerja kotor itu adalah menteri Melayu UMNO yg berdegar2 bersorak hidup Melayu.

Untuk kes2 yg bertaraf ratusan juta barulah kita lihat ada sorang dua Melayu menjadi pemenang beserta rakan kongsi Cina/ India . Sayangnya yg bersekongkol tetap juga Menteri Melayu UMNO yg tukang meluluskan projek pd kos yg merugikan rakyat.

Setiap kali rakyat melalui pembangkang atau NGO peduli nasib rakyat membuat bantahan maka kerajaan menafi sekerasnya dgn menuduh suara babtahan itu sebagai fitnah.

Walaupun kerajaan ada menubuhkan pelbagai jawatankuasa malah Suruhanjaya Penyiasat Draja sejarah sudah beberapa kali membuktikan bahawa semua itu langkah menyedapkan hati penyokong2 Melayu yg tak mau cerdik atau lebih berterus terang kalau kita katakan semua penubuhan jawatankuasa siasatan itu hanyalah wayang kulit bagi membersihkan nama kerajaan.

Dalam kes IMDB saya berpendapat bila kerja PAN yg sepatutnya bebas ditokok tambah pulak konon oleh satu lagi Task Force di bawah Gani Patail hanya menguatkan lagi keyakinan saya kesemua ini adalah wayang untuk membersihkan pihak durjana.

Bukankah AGC hanya perlu menunggu hasil siasatan polis atau PAN sebelum memutus mau mendakwa atau tidak?

AGC dalam kes tertentu boleh mengarahkan pihak lain membuat siasatan atau siasatan lanjut jika belum berpuas hati dgn bukti2 yg ada. Akan tetapi kalau AGC sudah terlibat dari awal dalam peketjaan org lain maka saya sangat sangsi motifnya.

Adakah penglibatan awal AGC bertujuan menjadi koordinator agar pihak jujur di PAN dapat dijinak sejak awal? Atau memastikan skrip drama tidak lagi lari dari jalan cerita asalmacam kes2 sodomi , kes Sirul bunuh Altantuya , kes peguam kanan " correct2 "yg rasuah ketua hakim dan kes ketua audit negara TS Ahmad Nordin lawan toke dalam kes siasatan Diraja BMF?

Apa2 pun drama ni hanya mengurangkan bajet bantu org susah dapat bantuan bulanan drpd kerajaan.

Hidup Melayu.

zainal abidin awang kechik said...

Salam Tok..

Saya lihat Datuk Najib perlu berhati hati bila ramai yang berbohong dan memberi Pm pandangan dan hala tuju yang salah.

Saya yakin 1MDB akan melakukan dengan terbaik demi maruah negara kita Malaysia.

ADA KALA manusia terlupa UMNO masih lagi ada sikap membisu bila mana Fitnah berlaku dalam pengurusan politik dan ekonomi negara,..

ANWAR yang bersalah di makamah Malaysia masih lagi PAS DAP PKR angap ANWAR manusia murni dan sama taraf dengan para ambiya dan shuhadah..

saya berharap apa pun keputusan 1MDB ..kerajaan barisan nasional perlu membuat serta memastikan jika runtuh 1MDB .perlu tanah di kuala lumpur jangan di lelong kepada TEMASEK..

1MDB siang malam duk pikiaq nak bayaq hutang...perlu ada PLAN RANGKA JANGKA PANDEK DAN JANGKA PANJANG.. bagi Maruah Malaysia terbila.. MALU KITA kepada anak cucu kita bila ada kelemah yang berlaku dalam 1MDB.

"jangan kita bina kekayaan di atas penderitaan orang lain"

salam

Led Zeppelin said...

Assalamualaikum Dato'

Whether it is a mere coincidence,BMF and 1MDB problem were caused by the Chinese.Not forgetting PKFZ and Pan El scandals,which were also contributed by the Chinese community or their political leaders,they are quick to accuse that the government led by a Malay political party and leader weak and corrupted.As with the current 1MDB fiasco,I have not seen Tony Phua going after Jho Low.He has thrown everything to our PM but hardly anthing on this chap.There is a saying "it takes two to tango"thus 1MDB problem is not only caused by the Govt.but it was probably initiated by someone.And as his name has been mentioned in the social media in relation to this 1MDB,it will only be appropriate that this person to be questioned by the authorities.Ironically,I only see comments from the Chinese and Indians on the social media,condemming and whacking the government and of course the Malay leaders,but somehow they neglect or purposely not to include this guy in their comments on this 1MDB issue.

I am with you Dato on this,that the tracking of Jho Low should be hasten.As a ordinary kampung guy,I am praying hard that this 1MDB hulabaloo is just a mere slander by various parties for if there are truths to those allegations,all of us and our next generation will be in a deep shit.We are talking about RM42Billion debt here.

Wassalam.

MOKHTAR said...

Salam Dato,

'Redeemed 1MDB funds in BSI Singapore ' said PM cum Finance Minister..reason for easy transactions.. easy transactions?
a wide interpretations, untuk menipu?untuk sembunyi daripada siasatan Task Force? whatever but if PM cum Finance Minister do not trust local banking system.. maaf hancur la.. just close Bank Negara .

budskpondok said...

umno mmerlukan 2 org utk mmrintah selamanya..pertama org BODOH..kedua yg boleh diPerbodohkan..kja umno MEMBODOHkan Melayu.

James Labu said...


Agak2 ada persamaan tak watak2 dlm cerita ?

Scandal Scorpene = Scandal 1MDB

Razak Baginda = Low Taek Jho

Musa Safri = Lodin Wok Kamaruddin

Azilah Hadri = Shahrol Halmi

Sirul Azhar = Mohd Hazem Abd Rahman

NTR = NTR

RM = RM

Taek Jho sudah buat wawancara dan penafian dlm South China Morning Post hari ini. Dia kata dia tidak terlibat. Mcm Razak Baginda kata.

Keep cool. Everything will be taken care of.

A KADIR JASIN said...

1. Siapa cakap benar dan siapa kena tipu?

2. Seorang pemimpin Umno menangkis dakwaan bahawa kerajaan baru-baru ini ingin menyuntik RM900 juta lagi kepada firma pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB)

Dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak ingin membantu 1MDB itu dikatakan dibuat sewaktu pertemuan beliau dengan ketua-ketua bahagian Umno Ahad lalu.

Ketua Umno Cheras mengulas kenyataan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli yang mendakwa beliau mendengar perkara tersebut daripada seorang ketua Umno bahagian yang hadir dalam pertemuan tertutup itu.

Bagaimanapun Datuk Seri Syed Ali Alhabshee, yang juga penganjur perhimpunan tersebut, menyifatkan dakwaan PKR itu sebagai "satu lagi cerita dongeng pembangkang".

3. Kerajaan mengakui mempunyai “kredit tunggu sedia” RM950 juta untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB), susulan laporan suntikan RM1 bilion untuk syarikat pelaburan negara itu.

Perkara itu didedahkan oleh Datuk Seri Menteri Kewangan II Husni Hanadzlah kepada Dewan Rakyat hari ini.

Beliau bagaimanapun berkata hanya RM60 juta digunakan 1MDB untuk menguruskan aliran tunainya.

4. Jelas ada pembesar Umno yang tidak ikhlas dengan ahli-ahli sendiri.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

master said...

Jho Low said he has not done anything wrong. He is not the decision maker.

So if the investigation goes right, the crime will be appointing to Najib himself or the whole cabinet has to resign. But it will not happen as in the famous Altantuya murder case. The difference is Altantuya might be a private matter and also involved in the Scorpene scandal which cost millions if not billions.

On the other hand, 1MDB cost RM 42 billion of public money and Najib might be ready with RM 1 billion government 'standby credit' once in four months. And yes. That is Najib's plan. RM 1 billion until the coffers goes dry or perhaps he will sell the whole lands or assets such as KLCC or KLIA to foreigners.

master said...

Betul. Tutup saja Bank Negara. Duit banyak-banyak bagi jiran sebelah rumah simpan.

mdh said...

Salam Dato.

Pembesar Umno Ikhlas dgn ahli sendiri?

Ada yg Ikhlas....tetapi ramai yg tidak.

Kalau kita ambil yg dari 160 org...30% saja kot yg betul2 iklas.

Sebab org2 politik ada yg berkata;
"Kalau nak makan...
jgnlah makan semua...ibarat kata..kalau dpt 10...makanlah 1 atau 2...jgn makan 6 bagi 5".

Tetapi makan 1 atau 2 pun tetap salah..masih tidak amanah...kalau makan 6 bagi 5...lagi teruk.

Ini rasmi mereka yg kita selalu dengar.
Kira makan 1 atau 2 pun tetap ok.

Justeru itu boleh lagi kah kita percaya pd pembesar2 serupa ini dan masih menaruh harapan bahawa mereka ini ikhlas atau amanah?

Jika Ikhlas dan amanah tiadalah cerita2 pasal;

1.1MDB.
2. Bank Rakyat dgn isu RM32 juta pinjaman tanpa faedah (yg melibatkan menteri).
3. Felda;
saham FGV yg merundum bagai nak rak....
isu pembelian 3 hotel yg melibatkan anak Pengerusi.
4. Kondo yg dibeli dgn duit lembu....melibatkan suami Menteri.
5. Pendatang dan banjir teruk diTanah Tinggi Cameron Highland...yg melibatkan Menteri Besar.

dll..

Apa yg hebatnya Pembesar Umno?
Kalau betul2 ikhlas dan amanah...tiada lah baju merah seramai 160 org mempertahan ketua Persiden hingga membelakangkan Timbalan Presiden.

Dato....atau siapa2 pun kalau terserempak ulag dan org Umno....ambil kayu dan KATOK kuat2...dahulukan yg perlu.

Fahamlah....maksud sy.

Walau pun dua2 bisa...tetapi bisa yg satu ini...cukup dasyat....kerana mampu menghancurkan Bangsa dan Ugama.

Yg ikhlas.....ooops!!!

Terima kasih.

LahTaekJah said...

Saya yakin di atas faktor2 berikut :

1-FLOM mempunyai banyak beg tangan yg banyak perempuan tak mampu guna walau pun berduit-menunjukkan beliau se orang yg betul2 resourceful !(sebab queue untuk membeli beg2 tersebut me akin masa bertahun tahini).

2-Secara kebetulan tuan punya jenama tersebut se orang yahudi terkaya di Paris adalah salah seorang board of TRUSTEES 1mdb

3-PMO lead media consultant Paul Stadlen juga yahudi yang berpengalaman (Sarawak report)

...jelas membuktikan negara kita benar2 telah mecapai taraf glokal yang sukar dinafikan!!!

Pakcik said...

Entah kenapa pemimpin Umno nie ya..tengah meroyan ke? Lalok hisap ketum? Kalau tak silap ustaz pun pernah cakap org yang banyak makan rasuah akan jadi macam orang gila..memang tak masuk bila memula mendengarnya tapi sekarang mungkin memang betul cakap ustaz..

adion said...


Di mata 160 org ketua bahagian Umno, Najib perlu di utamakan.

160 org saja yang menyokong Najib membabi buta, manakala 30 juta rakyat lagi mahukan penjelasan.

JohLwo said...

DAKJ have u read:
Why Jho Low teamed up with Taib only to buy him out later with ...
www.themalaysianinsider.com/.../why-jho-low-teamed-up-with-taib-only-t...
5 days ago - Tun Abdul Taib Mahmud's family controlled the Utama Banking Group (UBG) through Cahaya Mata Sarawak Bhd. Jho Low connected with ...

A KADIR JASIN said...

1. Pembahas LahTaekJah, antara lain, menulis: "-FLOM mempunyai banyak beg tangan yg banyak perempuan tak mampu guna walau pun berduit-menunjukkan beliau se orang yg betul2 resourceful !(sebab queue untuk membeli beg2 tersebut me akin masa bertahun tahini).-Secara kebetulan tuan punya jenama tersebut se orang yahudi terkaya di Paris adalah salah seorang board of TRUSTEES 1mdb."

2. Saya rasa orang yang LahTaekJah maksudkan itu adalah Bernard Arnault, pengerusi dan ketua eksekutif LVMH.

3. Beliau bukan trustee 1MDB tapi ahli Lembaga Penasihat 1MDB yang pengerusinya Mohd Najib.

4. Beliau adalah Yahudi dan disenaraikan sebagai orang nombor lapan terkaya di dunia.

Wallahuaklam,

Terima kasih.

JMS said...

DAKJ,

Setiap hari ada sahaja cerita baru tentang 1MDB, tetapi semuanya negatif. Terakhir ialah suntikan RM950 juta oleh Kementerian Kewangan walaupun 1MDB cuba menjustifikasikannya sebagai hutang syarat komersial.

Pada saya 1MDB kini diibaratkan dalam keadaan comatose yang hidupnya bergantung kepada support machine iaitu hutang di sekeliling pinggang.

MOKHTAR said...

Salam Dato,

kisah 1MDB ini..yang kena tipu adalah orang Melayu... yang menipu
adalah orang Cina..sampai bila2 pun orang Melayu akan ditipu dan diperbodohkan daripada PM,DPM, menteri2, parti2 politik Melayu.. oleh orang2 Cina atas nama 1Malaysia..

joe black said...

Dato,

Apabila IPO untuk Power Unit 1MDB dilancarkan maka berebut rebut lah rakyat Malaysia terutama rakyat berbangsa tionghua untuk memebeli saham syarikat tersebut.

Jika business model 1MDB mengutamakan IPO untuk mendapatkan wang, tak payah berhutang berlebihan untuk beli power station dengan harga yang mahal. Ikut saja Jejak SPAC dan terus ke IPO dengan tak mempunyai modal! Atas nama kerajaan sudah tentu ramai rakyat akan beli saham SPAC Kerajaan!

joe black said...

Dato'

The most succinct treatment of the 1MDB issue ia currently posted on Chedet by the blessed Tun M.

Should be clear and concise reading for all except those who still insist on not using their brains.

Jet Lah said...

Tok Kadir

Chedet dah kena blok. Tok standby lah (mcm standby loan) kalau-kalau lepas ni giliran Tok pulak. Kasi link alternatif cepat-cepat...

Hidup Melayu said...


Pastikan semua pintu keluar dikawal rapi.

Jgn bagi mudah NTR n RM lari bila mereka lihat keadaan dah terdesak.

They must face the full brunt of the law if found guilty. No exception. Even RM's son. All their ill-gotten gains must be confiscated.

Unless he wants to nego with TDM.

Pakcik said...

Artikel Tun M mengkritik keras 1Mdb yang cuba dipadam tetapi sempat disalin di sini...

http://dinturtle.blogspot.com/2015/03/1mdb-bom-dari-tun-mahathir.html?m=1

Maknyah said...

Hari cuba ke blog Chet Det ... x bole boleh sambong ... tajuknya 1MDB ..... kenapa ? ada siapa tau kenapa ?

Nmy said...

Behind every corrupt Malay, is a Chinese.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr MOKHTAR.

Adalah menjadi tjawab semua Melayu mencerdikkan bangsa mereka yg semakin bodoh kerana tak cukup zat makanan.

TS Shafee itu confirm bukan Melayu.

Cuma nak tanya dia tu mamak atau India bernama Melayu?

Tkasih kalau ada yg boleh beri pencerahan.

berasiam said...

Bacalah sajak usman awang tentang takrif melayu. Atau telitilah ikut takrif Perlembagaan yang mencirikan agama, bahasa, budaya (cara hidup) dan tmpt menetapnya. Sahih2 ts shafee adalah Melayu.

pakteh adam said...

Dato Tengku Razaleigh dengarnya terlibat secara langsung didalam kes BUMIPUTRA COMMERCE HONGKONG..tiada siasatan sampai sekarang?

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).