Saturday, April 18, 2015

Jho Low Vs Khairy Vs PM

A Kadir Jasin

UPDATE, 20 April – Tun Dr Mahathir Mohamad said he was willing to overlook the lavish lifestyle of Mohd Najib and his wife, Rosmah Mansor, but had to speak up on 1MDB.

In his latest blog post, Dr Mahathir, among other things, said: "There are many things about his personal behaviour that I thought were not right. But I was prepared to overlook them, including he and his wife’s lavish lifestyle.

"But when he cannot explain where billions of ringgit have gone to and his involvement with questionable people in the management of 1MDB, I feel that he is not fit to be the prime minister of this country.

"I will explain about how he lost billions of ringgit in my next blog."


THE Penang-born international man of mystery, Jho Taek Low, dares to take a swipe at Umno for several reasons.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Thank you]

In an interview with the monthly business magazine, Euromoney he labelled his critics in Umno as spinmasters. His exact words are - those Umno guys are spinmasters.

The magazine’s story was headlined “Jho says it ain’t so: Malaysian tycoon denies role in 1MDB “heist of the century”.

This is what Jho Low had said about the so-called Umno spinmasters. “I’ve never faced this kind of attack from all directions. It's just crazy, and these UMNO guys are spinmasters, they know all this sort of nonsense."

Firstly he may not have much respect for Umno having had the experience of dealing with some of its key leaders over the years.

Secondly the physical distance between him and the Malaysia jurisdiction makes him feel safe.

We don’t know exactly where this son of Penang businessman, (Tan Sri Datuk Seri) Larry Low Hock Peng, is.

Maybe Mohd Najib’s stepson, Riza Shahriz Abdul Aziz, knows but he too is an international jetsetter and may not be easy to locate.Even if we can locate him, he may not want to give us Jlo Low’s address.

The Wolves of Wall Street's Riza, Joey McFarland and Jho Low

We can ask Paris Hilton but she may report us to the US Justice Department for international harassment and that would not be good for us.

We could try his Arab friends but they may say “insya-Allah” (God willing) and never get back to us. I once nearly missed a flight out of an Arab country because my government-assigned driver and guide said “insya-Allah” profusely but did not turned up the next morning. They overslept.

Even if Jho Low said he would come back, there is no guarantee that the authorities would be able to pin him down. Remember he was a smooth operator until his cover was blown during the 2013 general election campaign. Also the investigators may deliberately not ask him certain sensitive questions so that he could be let off the hook.

A young Indian Malaysian entrepreneur told me that Jho Low is located in Hong Kong. Phew…what a relief if that’s true. If he is in Hong Kong, we could use the services of the triads to track him down. His Hong Kong company is called Jynwel Capital Limited.

If Home Minister, (Datuk Seri) Ahmad Zahid Hamidi, seems to know the internationally wanted alleged gambling kingpin, Phua Wei Seng aka Paul Phua, well enough to vouch for him in a letter to the FBI, I am sure it will not be a hassle for us to find a totally respectable and dependable triad chief in Hong Kong to track down Jho Low. Or as a quid pro quo, we can ask the FBI to help.

Paul Phua: Ahmad Zaid Vouched for him

Thirdly (or rather firstly) Jho Low dares to lampoon Umno because Mohd Najib himself regularly lampoons his party people. For instance, he called paid Umno bloggers “bangang” (stupid). He admitted that there are apple polishers and “jemuan” (undesirable people) in the party. He even labelled people whom he considered as ungrateful to the government “haram jadah” (bastards). So what’s so terribly offensive if Jho Low followed suit by labelling his critics as in Umno as spin masters?

Jho Low calling Umno people who accused him of manipulating 1MDB as spinmasters is actually very mild. It is a lot more respectable than being called “bangang”.

Fourthly, since Mohd Najib had openly cleared him of wrongdoing (or rather involvement with 1MDB) he has a strong reason accuse Umno of gunning after him.

In a written reply to a query by Wangsa Maju PKR member of Parliament, Dr Tan Kee Kwong, last month Mohd Najib told Dewan Rakyat that “Mr Low Taek Jho has never worked with 1MDB and all decisions and dealings of 1MDB were was done by the management and board of directors.”

How dare those Umno gals and guys, including Youth Chief Khairy Jamaluddin, not believe what their boss had said in Parliament about Mr Low?
Are they saying they don’t believe the Prime Minister? Worse still are they siding with (Tun) Dr Mahathir who wants Jho Low’s role in 1MDB probed?

Or are Umno leaders in such a state of confusion that they don’t know what to do anymore? They had gathered to support their boss. They had sung and danced in praise of him. They pledged their undying love and affection. They carried him so high that he he appeared "gayat" because from that lofty height he could see eternity.

Being "julang" so high that the PM could see eternity
 But why still ask for Jho Low to be investigated when Mohd Najib had cleared him, not in the lowly roadside stall, but in the august house of Parliament?

By blaming the Umno spinmasters Jho Low had portrayed some elements in Umno as not respecting Mohd Najib. This amounts to pitting the Umno President against members of his own party.

Then again, Jho Low could be chest deep in the 1MDB muck. He may not have worked with 1MDB and that all 1MDB decisions and dealings were done by the management and board of directors, but there was nothing to stop him from acting as a fee-earning agent or facilitator. 

Abdul Razak Baginda brokered for Defence Ministry
Abdul Razak Abdullah Baginda too did not work for the Defence Ministry and, I am sure that all decisions and dealings at the ministry were done by Defence Minister and his generals, but that did not stop Abdul Razak from acting as a fee-earning agent for the purchase of the Scorpéne-class submarines. He reputedly earned some US$200 million in commission for brokering the US$2-billion deal.

So we still have to be aware and seek the truth about what Jho Low had said about himself in the Euromoney interview and his role in 1MDB.

He accused the Umno’s spinmasters of playing the Bumiputera card by portraying him as "Chinaman (who) stole the money and blew it on alcohol."



JMS said...


And as said by Ismail Sabri Yaakob "kalau tak percayakan Najib, tak percayakan Allah".

That's the epitome of a man with great moral values and free of any sins as seen in the the eyes of Ismail.


msh said...

Salam Dato.

Kaki ampu mcm tulah.

Kalau tak silap...ada 'geng' pemuda yg 'twit' hentam Jho Low...dgn hujah yg entah apa2.

Bukan main garang dia.

KJ sbgai Pemuda tok sah cakap lagi lah...mcm harimau...cukup garang...dia pun melompat 'twit' sama kpd Jho Low.....heh heh....glee hati...lucu.

Semua melompat seperti "beruk kena belacan"...'twit' itu ini.

Hentam lah Jho Low sepuas2 hati.

Tetapi sebenarnya mereka...kata org putih ' is barking at a wrong tree'.

Inilah kelaku org2 yg suka menggilap epal....Boss kecik 'blow'...mereka yg lebih.....kalau Ketua No 1 batuk...mereka yg demam kura.

Kalau sy jadi Jho Low...selepas sy berkata...bukan kutuk pun 'Umno guys are spin masters'....dan mndpt 'response' dari 'twit2' penggilap epal akan berkata..


Lagi pun betul seperti kata Jho bukan pengarah syarikat...1MDB pun ada 'Board of Directors' tanyalah mereka.

KJ kenalah bijaksana.....jgn hanya cerdik...itu masih belum cukup.

Sebelum ini pun ...Menteri luar pernah berkata pd KJ..
Quote "KJ mungkin cerdik tetapi tidak bijaksana".....dan selepas berberapa setuju pendapat dia....kini terbukti sudah.

Untuk menjadi bijaksana?...perlu ada pengalaman bro.....setakat dpt jawatan kerana 'connection' mcm mee segera juga......seperti Ustaz/Ustazah mee segera yg ramai kini.

Pandai bermadah...tetapi banyak yg hampas.

Dato...Tun M pun tidak mengharap apa2 dari Jho Low...jauh sekali membawa dia kemuka pengadilan....dia cuma mahu jawapan "Who is Jho Low?" dari Najib....selain dari Jawapan2 lain yg masih belum dijawab.

Bola dikaki Najib...bila dia menjawab semua yg ditanya Tun M...sekali gus misteri Jho Low terjawab.

Buat sementara waktu...saranan sy pd KJ dan penggilap2 epal.... 'twit' lah pd Jho Low sebanyak mana yg suka.

Tunjuklah marah pd dia dan tunjuklah sayang pd dewa dan dewi kamu......malah dewa dan dewi kamu lagi panik jika Jho Low mahu kembali dan berbicara....itu mungkin kamu tidak melihat atau membaca..... sebab tidak bijaksana.

Terima kasih.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Analisa dan flow idea penulisan Datuk Kadir hebat sekali.

Terutama bila Datuk bangkitkan fakta bahawa Najib sendiri dah bersihkan nama Cina tu di parlimen.

Waktu Altantuya dibunuh, rakan Nsjib turut didakwa tapi didapati tak bersalah.

Analisa sy adalah adanya kegagalan menyoal soalan motif pembunuhan memudahkan pembebasan teman Najib.

Keceluparan Jho Lo mengutuk org UMNO mungkin makan diri.

Sepatutnya Najib lah menjafi org pertama pertahan org UMNO bila dikutuk Cina tu.

Analisa saya seterusnya selagi kelakuan spt ini berterusan patut sangatlsh Melayu merana di bumi sendiri.


Tok Kadiaq

UMNO is dead when all the incumbents were chosen to lead again..very funny actually.

Until none of the above ceast to exist,PERJUANGAN BELOM SELESAI

jumbeaux said...

Salam Datuk,

Its apparent that someone played the race card to get support from non Malays.

Smart move. Malaysians will gobble up anything if it agrees with their appetite.

aku said...

Kadiag, salaam, apa habag ? Baikka? Alhamdulillah. Depa pangge penyokong UMNO banggang, jemuan ka apaka, tak dak kata apa apa no..? Jadi kalau tauke ni pangge orang UMNO kaki putag pon kira buleh kot. Magna takda harga diri langsong. Apa kata ketua2 hakim, polis, tentera, professor2 universiti termasok pengarah2 hal ehwal pelajak, ketua2 agama, mufti2, suruhanjaya2, jabatan pelajaran daerah dll yg sokong UMNO secara senyap2 atau secara terang2..? Orang kita kata mampoih haih...

Mohamed Fudzail said...

yes, Jho Low dares to lampoon Umno because Mohd Najib himself regularly lampoons his party people.

Agreed, above all, he has been cleared by Mohd Najib!

Apa lagi Umno mahu?

Pakcik said...

Kalau dulu kecik kecik kita baca..

Karun yang tamak harta, sekrg pun Melayu ada
Firaun yang disembah, sekrg pun Melayu yg suka disembah dan menyembah
Ceasar yang gila kuasa, sekrg ada melayu yg sanggup buat apa saja utk dpt kuasa
Raja mongol yang kejam, sekrg pun ada melayu yg menindas sesuka hati
Cleopatra yg gilakan kemewahan, sekrg pun ada di kalangan kita wanita melayu yg begitu

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Zaman TDM menjadi PM beberapa nama tycoon Cina dan India muncul sebagai org yg mendapat layanan istimewa hingga ditakuti pegawai dan menteri Melayu sendiri.

Kalau ada pun tycoon Melayu, macam Tajudin Ramli, Halim Saad dan Rashid Hussein dll tak nampak sangat menonjol hingga hari ni sebagaimsna Cina dan India tadi.

Mereka jadi billionaire sekelip mata berkat deal2 istimewa dgn kerajaan UMNO yg mana rakyat diharam oleh akta zalim OSA drpd mengetahwinya.

Itulah contoh kerajaan diktator yg cuba ditentang pembabgkang tapi malangnya terus di sokong oleh ramai Melayu bangang.

Zaman TAAB pun apa kurangnya.

Dek kerana terlebih tidur agaknya rm4b duit dana ASB Melayu terlebih bayar diguna beli sebuah bank Cina di Indonesia bernama BANK INTERNATIONAL INDONESIA.

Patutla pd zaman Pak Lah juga kawan Najib boleh dpt komisyen setengah billion rgt kerana jadi org tengah beli kapal selam.

Zaman Najib , hanya Allah yg tahu berapa billion wang rakyat lesap kpd org tengah dan kroni.

Org Melayu sedang cuba diracun minda agar benci pd budak Cina bernama Jho Lo.

Tolong jangan lupa dosa Melayu2 termasuk ketua UMNO, menteri dan raja2 yg sekongkol melalui secara commission atau omission.

Bukankah Agong dan Sultan yg terkenal sebagai payung Melayu juga menjadi sebahgian daripada komponen pembuat dasar dan undang2 negara?

Kerana kealpaan mereka menjalan fungsi check n balance maka semakin sedikit dana yg tinggal untuk program bantu Melayu miskin.

Di sebalik segala kelemahan TDM, usaha beliau suruh Najib turun WAJIB dibantu.

Tapi sayang presiden PAS bernama Hadi Awang macam tidur je dalam gagasan ini.

Tinta Hitam said...

Malay UMNOs are fascisnating people..They always have somebody to blame for their wrongdoings.Now they have Jho Low as punching bag..

Apa pun RM42billiom duit kami rakyat Malaysia yg lingkup kena rembat oleh hero hero melayu ni

Joe Black said...


Don't remember of any Previous UMNO Leaders Vouching for the Innocence of Crooks!

Generally, common sense would kick in and compel a person in a position of trust to quickly dissociate oneself from any shady characters for fear of losing one's integrity.

All one can glean is that Leadership Arrogance is at its Peak. And the Malays have themselves to be blamed.

Rohayudin Yaacob said...

Menyanjung dan hormati orang yg lebih tua dan pemimipin….
Orang berbudi kita berbahasa……
Itu budaya santun orang Melayu kita
Tersemat di dada hingga sekarang
walau ada yg hanya tinggal sekelumit di hati anak-anak bangsa.
Rakyat sedar pemimipin sekarang dipilih dgn dan disara oleh mereka
Semata-mata untuk memajukan rakyat dan negara.
Malah rakyat masih lagi hormat pada penguasa,
sungguh pun tahu ada cela dari penguasa,
baik di depan mahupun di belakang mata.
Sayangnya, ada penguasa yang sudah rasa diri seperti dewata,
lebih angkuh dari penguasa purba.
Mungkin duk lama di kerusi kuasa,
hingga anggap itu milik mereka selamanya.
Budaya dan santun Melayu dulu kini kian berubah kerana dek angkara penguasa yg bukan lagi rahsia malah di depan mata.
Bila masa anak muda bertanya
– jasa apa yg pemimpin bawa,
– wawasan apa yg pemimpin cerna,
– kemajuan apa yg pemimpin bina,
– serta mengungkit gaji dan laba penguasa disarai mereka yang jelata.....
ketahuilah keadaan tidak lagi sama…..
kalau dulu pemimpin didewa-dewa,
sekarang pemimpin bak hamba seraya pada jelata…..
Berubahlah ikut peredaran masa jangan sampai diubah di masa pilihanraya mahupun di jalanraya………
Mana mungkin Melayu mudah lupa…malah mungkin memendam rasa yang membara..

pengundi Melayu said...

budak budak umno dan blogger bangang upahan umno kena relax dan berfikir dulu. jangan jadi macam beruk sarkas bila tuan mereka suruh lompat. kalau nak tunjuk kesetiaan biar pada parti dan org melayu..bukan pada ketua yg kita tak tahu apa agenda sebenar mereka...... yg mengundi nanti rakyat juga.... korang jangan lupa tu.

RD. said...

Khalifah "Omar Abdul Aziz" tidak pula membuat perbandingan antara 'kekejaman' pemerintah dibawah PAP Lee Kuan Yew dengan BN/UMNO Dr.M.

Semua pembangkang di Singapura pada zaman LKY (PAP), samaada, disaman sehingga bankrupt, dipenjara tanpa bicara atau melarikan diri keluar negara.

Manakala, Dr.M telah membebaskan 21 tahanan ISA, sebaik saja menjadi PM pada 1981. Dr.M juga, spanjang hidup beliau, sehingga hari ini, tidak pernah menyaman sesiapa pun.
Dr.M hanya menggunakan ISA, sekali saja sepanjang 22 tahun pemerintahannya. Ia itu semasa 'Ops Lalang', 1987.

Dicedok dari nota saya:-

The truth was that, Dr.M had ONLY ONCE, used the ISA during his 22 years' reign. That's was during Ops Lalang, where there were racial tension after our dear ex-convict, and now convict again in Sg.Buloh, as Education Minister then, wants Malay teachers to teach BM in SRJK(C). There were suspicions that the government were bend-on nationalizing vernacular schools. Agitators like Kit Siang, Karpal Singh and many others, including Ibrahim Ali were detained under ISA. And that was for no more than a couple of weeks.
Newspapers were shut-down too and that was because they were stoking racial antagonism. After tension subsided, they were allowed to re-operate. The Star, Watan are a few of them.

Dr.M had never used ISA to oppressed those who go against him. Dr.M was the opposite of Lee Kuan Yew, whose dissidents were either sued bankrupt, jailed without trial or fled into exile.

Pelik juga, ramai termasuk 'Umar' amat menyayangi dan menyanjungi LKY, tetapi sangat benci kepada Dr.M. Adakah kerana bangsa sesaorang itu? Maklumlah, ramai enggang mengikhtiraf Dr.M sebagai Melayu dan kerap mengejek beliau seorang Mamakutty.

Nampaknya "Umar" cuba menghasut secara putar-belit atau spin untuk mencemar kemuliaan Institusi Raja. Tactic yang sama digunakan MalaysiaKini.

Ya, YDP Agong dan Sultan adalah "yg terkenal sebagai payung Melayu juga menjadi sebahgian daripada komponen pembuat dasar dan undang2 negara".

Tetapi mereka hanya menanda-tanganinya setelah diusul dan dibahas oleh Ahli Parliament di Dewan. Selain daripada itu, Baginda langsung tidak terlibat dalam proses mengubal undang di Parliament.

Oleh yang demikian, "Umar" jangan cuba mengaitkan Institusi Raja dengan kepincangan kerajaan dibawah kepimpinan Pak Lah dan Najib.
Sebab itu Akta Hasutan amat perlu untuk ketenteraman Awam. Saya tidak mahu ada penghasut yang ingin melihat Negara kita kucar-kacir demi kepentingan mereka. Memburukan Institusi Raja adalah salah satu dari tactic mereka yang anti-nasional.

Rosiah Ismail said...

ASSALAM DATO....Percaya atau tidak drama bersiri ini akan terus berjalan hingga ke PRU14 TDM hentam DSN dan terbaru drama bersiri KJ hentam Jhlow ini adalah wayang2 dan juga fun fair murahan yang hanya menguntungkan golongan atasan sedangkan rakyat dibawah ini terpalit dengan kesusahan hidup siapa pun tak mahu memandang nya. Bagi orang2 yang menyokong UMNO tengkorak keris jawapan nya mudah tak mahu bayar GST duduk dekat bulan tak mahu bayar GST jangan beli taraf otak orang utan memang ini la nilai nya..drama ini akan berterusan selagi ada matahari selagi ada angin...Betul ya dato kadir. TK WASSALAM.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Kalaulah Jho Low berada diluar negara, berkawan dengan Paris Hilton, tidak ada sebab untuknya balik semula ke Penang.

Apatah lagi beliau tidak ada disabitkan dengan apa-apa kesalahan.

Sekarang ini, kes 1MDB disiasat di Akauntan General.

Setahu saya Akauntan General(AG) adalah dibawah Kementerian Kewangan. 1MDB juga berkait dengan Kementerian Kewangan. Ini macam sendiri siasat sendiri.

Bila agaknya kes 1MDB sampai ke PAC?

Setalah kenaikkan gaji Ahli Parlimen baru-baru, MP boleh berbahas sampai 2, 3 pagi, mungkin makan pil tahan tidur dan mandi kerbau untuk segera luluskan Akta Hasutan.

Mungkin di Jabatan lain perlu juga ada kenaikkan gaji.

kundoq said...

Saya setuju apa yang ditulis oleh sdra MSH.Kita sama pendirian.

Sekuang kurangnya Muhyiddin mula berfikir dan bertindak betul dan menjadi berani.

Umpama panas terik di tengah hari,tiba tiba rintik hujan di petangnya.Inilah yang saya sifatkan ucapan Muhyiddin di hadapan TDM kelmarin.

Saya kembali ada harapan.Ini masanya yang ditakuti sangat si Najib.Rakyat Malaysia seperti diberi tenaga baru dan tentulah TDM telah lama menunggu saat seperti ini.

Datuk Kadir pun boleh mula senyum sikit sikit.Taklah asyik "choom" saja.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Lagi berita sedih untuk rakyat.

1. Kerajaan UBN memotong bajet UMMC daripada rm510m kpd rm387 m sahaja.

2. Dah ada ura2 untuk kerajaan melengahkan pengeluaran wang EPF oleh pencarum drpd umur 55 kpd 60. Tentulah gara2 duit EPF dah terpendam atau terendam di mana2.

Kesemua berita ini memang sudah dijangka.

GST yg dikempenkan tidak akan membebankan rakyat ternyata dah 19 hari ni mencekek darah..

Sekali lagi janji kerajaan Najib dicapatikan.

Dan senuanya berpunca dari kegagalan kerajaan Najib mengurus negara dengan baik dan tidak ada perasaan sayang rakyat.

Kalaulah bajet PERMATA yg berjumlah rm711m dimansuh.

Kalaulah duit bajet kerajaan pusat tidak dilencung membantu agensi spt IMDB bayar hutang hingga berbillion.

Kalaulah kerajaan Najib tidak membazirkan wang rakyat hingga berbillion melalui org tengah konon sebagai konsultan spt Razak Bagibda, Raja Ropiah, dan Jho Lo.

Kalau la kerajaan Najib tidak mengamalkan kontrek rundingan terus kpd kroni hingga menaikkan kos kpd rakyat berbillion rgt.

Kalaula Najib walk the talk dengan menjual kesemua 5/6 jet mewah yg bernilai berbillion rgt tu.

Kalaula sejak 1999 kerajaan meniru kebijaksanaan menteri kewangan bernama Anwar Ibrahim yg mengamalkan belanjawan berimbang.

Kalaula kerajaan sejak dulu mahu mendengar nasihat Ketua Audit Negara agar menghentikan ketirisan yg berlaku 20-25% drpd bajet negara.

Kalaula sejak 1975 kerajaan menubuhkan tabung khas dana petroliam negara dgn secara berkala mengenepikan sebahgian drpd hasil penjualan minyak negara.

Pendek cerita terlalu banyak kalau yg kerajaan yg di dewakan sebagai keramat oleh sesetengah Melayu telah gagal buat selama lebih 55 tahun hingga kerajaan lain yg seangkatan dgnnya spt Korea, Taiwan dan Singapura dah jauh lebih maju dan sejahtera.

Jangan perkecil kesabaran rakyat.

Jika rakyat marah memuncak maka semua kesalahan kerajaan , raja2 sebagai payung negara dan talibarut akan terpaksa diperkatakan dan diminta pertanggungjawaban.

OKJ said...

Salam Dato Kadir

Bulan jatuh ke riba

Kalau Dato perasan, Tan Sri Muhyiddin Yasiin kata semalam, Tun Dr Mahathir tidak keseorangan. Maksudnya amatlah ambiguous. Tapi pada firasat sayalah, beliau telah maju setapak and lebih berkeyakinan dgn suara majority ahli UMNO akar umbi yg mahukan perubahan. Yg suka kepada pemimpin tanpa sebarang skandal 1MDB dan cukai GST yg mesyusahkan seluruh rakyat. Juga yg nak tahu siapa lagi pemimpin yg tergolong dalam kaki pusing seperti kata Jho Low.

Nasihat saya kepada Tan Sri, peluang macam ni, yg bergolek hanya datang sekali saja. Sama ada Tan Sri mengambilnya atau terlepas begitu saja. Rezeki depan mata jangan ditolak. Nanti menyesal seumur hidup. Juga inilah masanya jika Tan Sri nak membalas sokongan ahli UMNO akar umbi. Ramai lagi yg menunggu peluang, cuma masih menghormati seniority je. Tapi kalau Tan Sri tak nak, Alhamdulillah, ramai orang –orang muda yg nak.

Akhir kata, apa kata Tan Sri, kita bagi peluang utk YAB PM memperbaiki prestasi di dua PRK nanti. Kalau majority merosot juga, bermakna masanya dah tiba utk satu pembaharuan. Sekian TQ.


1. Sdr Kundoq dan Sdr OKJ, saya tidak belum cukup yakin TS Muhyiddin akan memimpin Umno bagi menjatuhkan Mohd Najib walaupun beliau berkata Dr Mahathir tidak keseorangan.

2. Jangan perkecilkan pengaruh blogger bangang, apple polishers dan jemuan Umno ke atas Mohd Najib. Mereka tidak akan membenarkan beliau berundur dan mereka akan serang Muhyiddin habis-bahisan. Mohd Najib bukan Muhyiddin yang isi periok nasi mereka.

3. Sdr Umar Abdul Aziz, saya dimaklumkan oleh seorang Ketua Setiausaha Sulit kepada seorang menteri kanan bahawa semua kementerian, jabatan dan agensi "diarahkan" agar memulangkan peruntukan sebanyak RM2 bilion kerana kerajaan tidak ada peruntukan untuk bantu mangsa bajir Disember lalu.

4. Agaknya itulah sebab peruntukan PPUM dikurangkan.

5. Saya bimbang kerajaan sebenarnya tidak ada wang walaupun macam-macam jaminan diberikan kononnya kedudukan kewangan negara kukuh.

6. Dalam seminggu dua ini saja kerajaan dan agensinya menjual bon dan sukuk berbilion ringgit bagi mencari wang.

7. Apakah ini petanda buruk bahawa kerajaan kehabisan wang?


Terima Kasih.

RD. said...

"Kalaula sejak 1999 kerajaan meniru kebijaksanaan menteri kewangan bernama Anwar Ibrahim yg mengamalkan belanjawan berimbang."

Khalifah 'Umar' secara hidup-hidup sedang menipu para-pembahas. Harap maklum.

Pada 1997/98, kisis ekonomi paling buruk akibat diserang 'penyangak matawang' Anwar sebagai Menteri Kewangan, telah minta bantuan IMF. Dr.M amat marah kepada anak-didik kesayangannya.

Pada masa yang sama, Anwar sedang berkomplot untuk menjatuhkan PM Dr.M secara tergesa-gesa kerana sudah ada usaha untuk menghalang beliau menjadi PM. Sebuah buku, '50 Dalil, Mengapa Anwar Tidak Layak Menjadi Perdana Menteri' telah diedarkan ketika PAU. Dicampur dengan tuduhan meliwat di Parliament oleh Karpal Singh dan Mat Sabu, Anwar semakin terdesak untuk menjadi PM. Nasib baik rancangan nya tidak berjaya. Jika Anwar menjadi PM, sudah tentu, Karpal Singh, Mat Sabu, penulis buku 50 Dalil itu, dan Ummi Hafilda akan ditahan dibawah ISA.

Pada 1998, Anwar dipecat dari UMNO kerana meliwat dan salahguna-kuasa mengarah Polis untuk menagkap Ummi Hafilda.

Setelah beberapa bulan Dr.M menerajui sendiri Kem.Kewangan, Daim Zainuddin panggil untuk ambil-alih sehingga letak jawatan pada 2001. Seterusnya Dr.M 'pegang' sehingga bersara pada 2003.

Dari 2003 hingga kehari ini, Perdana Menteri menerajui Kementerian Kewangan secara mutlak. Bahaya, sunggoh bahaya, bila PM yang boros 'pegang' WANG Rakyat.

Supaya pembahas tidak tertipu hidup-hidup, sepatutnya kenyataan 'Umar' berbunyi begini:

"Kalaula sejak 1999 kerajaan meniru kebijaksanaan menteri kewangan bernama Dr.Mahatdir bin Mohamad, yg mengamalkan belanjawan berimbang."
Harap maklum.

yana said...

Salam Datuk AKJ.

DSNajib dah cuba jadi PM tapi ternyata dia gagal. Kalau di negara2 lain di mana pemimpinnya ada rasa tanggungjawab yg tinggi terhadap negara dan rakyat, ada rasa maruah harga diri, sudah lama dah pemimpin itu turun takhta dgn sendirinya. Contoh Jepun, Korea Selatan. Bagi baton itu kpd orang yg lebih layak. Yg utama ialah kelangsungan majoriti, bukan kelangsungan kerakusan circle mereka yg bergelar yang berhormat sahaja. Kalau dah banyak sangat skandal dan kontroversi yg tak terjawab, berundur sajalah, jangan liat sangat tak tahu malu. Orang akan lebih respek. Klu kat Jepun Korea ada yg sanggup bunuh diri tebus maruah. Kat Malaysia bunuh orang.. (hehe PM jgn perasan, terbaru kan kes kat bank HSBC kat JB tu..)

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Sdr zed-85.

Kalau sy tak silap yg diarah menyiasat IMDB adalah Jabatan Audit Negara bukan Jabatan Akauntan Negara..

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Sdr zed-85.

Kalau sy tak silap yg diarah menyiasat IMDB adalah Jabatan Audit Negara bukan Jabatan Akauntan Negara..

matpenang said...

Memang kerajaan sudah kering kantong.
Tanya peniaga yg berurusan dengan kerajaan, depa tau.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Soal kerajaan Najib tak cukup wang bukan petanda lagi.

Ini soal dah benar2 berlaku.

Pada kadar wang negara dibelanja seperti wang peribadi dan hutang negara meningkat dua kali ganda dalam tempuh 6 tahun dan ditambah pulak dengan kejatuhan harga minyak maka kementerian kewangan tak mungkin nak tutup pekong kantong kering kerajaan Najib.

Yg saya paling sedih ialah dizaman Najib ketika kewangan kerajaan ok pun ramai Melayu tersisih inikan pulak waktu kerajaan hampir miskin..

Inilah bala bila Melayu sokong UMNO menbabi buta.

Jemuan spt RD tentu tak suka baca tulisan ini dengan menuduh saya bukan Melayu.

Apa jaminan kita RD ni Melayu?

Saya tak kisah RD ni Melayu atau tidak.

Tulisannya yg merapu dan putar belit yg menggangu perbincangan berkualiti

leleaq said...

Jawapan Sadr molek sekali.Kepada yang bernama Umar Abdul Aziz,muhasabah diri .Nama sudah sedap,tinggal lagi mentaliti Sadr saja yang tak berapa berkenan.

Kamal said...

Salam Dato, saya melihat pembahas dalam blog dato sangat fanatik kepada umno baru.walaupun umno baru buat salah depa tetap sokong.Negara dah nak muflis masih sokong babi buta.Bila ada yang membangkang mereka kata perkataan yang nista.Sokong patutlah berpada-pada.Tuhan bagi otak guna sebaiknya.Tiada dalam Quran yang sebut melayu akan rugi kalau tak sokong umno.Saya dari dulu memang tak sokong umno.Sebab umno bukanlah parti yang bersih dan penuh dengan pemimpin yang berpura-pura.Dengan rakyat di bawah diseru supaya benci cina,tapi pemimpin umno mendapat laba yang besar dengan tauke-tauke cina.Janganlah hipokrit wahai pembahas dalam blog Dato.kami telah muak dan ingin melihat umno tumbang menyembah bumi.

Hanezam said...

Salam Datuk,
Sikit hari lagi, bila Najib dah letak jawatan, boleh dak kita tambah satu lagi rukun dalam Rukunegara kita, iaitu yang ke-6, Kesucian Pentadbiran Tanpa Rasuah. Kalau dimanterakan hari-hari, tentu ada kesan

Zed-85 said...

Saudara Umar Abdul Aziz,

Memang Jabatan Audit Negera bukan Jabatan Akauntan Negara.

Terima Kasih kerana betulkan saya.

1MDB disiasat oleh Jabatan Audit Negara.

Mengikut pertanyaan saya dari anggota kerajaan, Jabatan Audit Negara dibawah naugan Jabatan Perdana Menteri.

Samalah juga, ini macam sendiri siasat sendiri.

Tun Mahathir ada mengatakan bahawa 1MDB sepatutnya disiasat oleh satu badan yang berkecuali dan tidak ada pertindihan kepentingan (conflict of interest).

PAC dibawah Parlimen mungkin adalah instrumen yang sesuai.

Pengerusi PAC, Nur Jazlan selalu mengeluh kerana banyak kes kesalahan tidak ada tindakan setimpal dikenakan kepada pesalah. PAC diumpakan sebagai kucing tidak bertaring.

msh said...

Salam Sdra RD.

Sy menyokong hujah sdra pd 'Khalifah'...perihal kejayaan Anwar sbgai Menteri Kewangan.


Umum tahu Anwar bukan seorg Menteri Keawangan yg berjaya...bukan dia yg menyelamat Malaysia semasa negara2 Asia menghadapi krisis kewangan pd tahun 1997 tetapi Dr M dan Tun Daim.

Anwar sbgai Menteri Kewangan cuma berminat mndpt pertolongan dari IMF untuk menyelesai krisis tersebut.

Ada 2 pandangan tentang ini;
1.Kerana politik peribadi dan hendak menjatuhkan Dr M.
2. Dia tidak tahu apa2 cara bagaimana hendak menyelamat negara dari krisis tersebut.

Berberapa langkah dan arahan2 oleh BNM pd bank2 yg dia luluskan terutama isu2 kenaikan faedah dan 'Non Performing Loan NPL'....banyak menyusahkan rakyat.

Syarikat2 dan peniaga2 individu banyak menghadapi masalah bilamana dia mengarahkan bank mengetatkan lagi pinjaman sedia ada atau yg telah diluluskan dgn menaikan lagi kadar faedah ketahap yg tidak munasabah hingga 22% untuk 'revolving credit' dan 15% untuk 'overdraft'...berbanding10% dan12%.

Semua para peniaga masih ingat lagi bila 'NPL' melebihi 3 bulan ditarik balik 'recalled' oleh bank2....dan peminjam diberi masa yg singkat untuk membayar balik pinjaman tertunggak....atau menghadapi saman menyebabka banyak syarikat2 dan ramai individu2 yg jatuh bankrap.

Adalah satu kenyataan bahawa Malaysia dibawah Dr M dan Daim telah mengambil berberapa langkah walaupun 'drastik' tetapi berjaya dgn penubuhan NEAC memantau dan dgn cara 'capital control' untuk menyelamat negara dari terus parah.

Lumrahnya...semua dagangan negara dgn dunia luar mengguna dollar Amerika dan semasa krisis berlaku 1dollar Amerika pula berterusan melambung keparas RM4.80 yg memungkinkan perniagaan negara dgn negara2 luar menanggung kerugian yg besar dan tidak termampu ditanggung dlm jangka masa yg pendek...dan akan menjadi lagi parah jika dollar Amerika berterusan naik melebihi paras RM5 pd 1 Dollar.


Cukup2 'Khalifah' cuba memperdayakan org dgn berkata Anwar seorg Menteri kewangan yg berjaya...."mengamal belanjawan berimbang pd 1999"....bla bla..bla...

Adalah lebih baik sdra 'Khalifah' simpanrasa hati dan sayang pd Idola dia untuk diri sendiri sahaja.

Jgn pula menidakan kejayaan Dr.M pula
semata2 kerana benci yg keterlaluan dan memberi buat fikiran atau hujah yg tidak tepat.

Dan jgn pula mengagung2jan LKY yg dunia dan majoriti rakyat Singapura pun akui dia seorg bapa segala diktator serupa saja dgn Parti2 Pembangkang negara sendiri yg dikuasai anak beranak...laki dan bini..... dan simpanlah rnarah dia dari berterusan menuduh Dr M diktator....untuk org lain bersetuju.

Cukup2lah dgn hujah2 yg sudah tidak lagi relevan....dan terlalu 'imposing' walhal tiada merit.

Terima kasih.

zainal abidin awang kechik said...

Tak sempat raya tok

kluangman said...

Saya bersetuju kualiti yang ada pada Muhyiddin belum cukup berani untuk merampas bola di kaki Najib kerana ia berpandukan teori - TPM mesti tunjuk baik dan selamat kepada penyokong Najib supaya ia akan mudah dipilih dan diterima jika berlaku peralihan. TPM mesti berlakon bukan dia yang sabotaj atau kebulur jawatan untuk menjatuhkan PM.

Dalam hal ini Muhyiddin hanya anginkan sikit untuk menunjukkan dia sokong Mahathir itupun ketika Najib tiada di luar negara.

Pencetus sebenar yang berpengaruh untuk merealisasikan pengunduran Najib mesti datang dari salah seorang 5 Naib Presiden yang ada dan KJ sepatutnya mengambil peluang suci ini sebelum dibaham oleh yang lain dan ketika Mukhriz sangat tidak sesuai untuk bersuara dan berada di hadapan.

Cuma mungkin KJ juga sama seperti Mahathir, mereka berat hati untuk mengguris perasaan mentor masing-masing.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.


1. Sejarah tak boleh menipu. Hanya dizamsn Anwar jadi menteri kewangan, kerajaan laksana bajet berimbang.

Sila buktikan kenyataan saya itu satu penipuan.

Ini yg susah. RD yg menipu nak tuduh org lain penipu.

Atau RD ni memang blogger banggang hingga dia tak baca sejarah.

Harus diingat dalam sejarah TDM dan TDZ tak pernah menang award Finance minister of the year. Akan tetapi Anwar pernah.

2. Saya berpendapat kalau bukan kerana Anwar telah menjaga kewangan negara secara bijaksana sebagaimana ajaran Nabi Yusof, sejak 1991 hingga dibuang secara zalim pada 1998 mungkin impak krisis kewangan Asia 1997 terhadap kewangan negara Msia akan lebih teruk lsgi.

Sekarang apa dah jadi. Semua org tau sejak 1999 hingga sekarang bajet kita di bawah 3 perdana menteri tak pernah TAK DEFISIT.

Malah dibawah Najib dahlah bajet defisit , hutang berganda, duit rakyat hilang tanpa berita.

Maka hari ni bahang perangai buruk berbelanja yg tak betul ni sedang mendera rajyat .

Mengakulah bahawa kerajaan Najib sebagai warisan kersjaan Mshathir dan Abdullah memang banyak tak betul tadbir kewangan negara.

Ertinya dah hampir 34 tahun kalsu kita kira sejak Mahathir jadi PM.

Nah dah lebih 17 tahun Anwar tak jadi menteri kewangan. Kalau ketiga2 PM tu pandai dan baik sangat kenapa kewangan negara tanpa Anwar sebagai menteri kewangan malsh lebih teruk?

3 Pasal Anwar dianiaya meliwat?

Tanpa mau pertikai ke arifan keputusan mahkamah buksn negara maju Msia, inilah pendapat saya.

Anwar punya isteri yg cantik, anak yg ramai, rupa yg tampan.

Dia seorang lelaki normal , terkenal di dunia Islam jauh sebelum masuk UMNO yg jika dia mau , ramai perempuan baik dan cantik sudi menjadi isteri beliau yg ke 2/3/4.

Anwar tak akan atau tak perlu meliwat pemandu atau budak dropout tu yg saya tenguk pun kedua2nya nak muntah kalau setakat nak di liwat.

Tak tau la kalau RD berselera besar.

Cuba RD kalau berumur 60 tahun ,tangkap atau kejar mana2 anak jantan muda ketinggian 6 kaki berumur 20an dan cuba liwat budak jantan tu kalau dapat! Saya cabar.

Jangan kata budak jantan, budak perempuan pun RD belum tentu dapat tangkap dan rogol.

Inikan pulak Anwar. Dah la berumur, satu dunia tau beliau ada masaalah sakit tulang belakang sejak peristiwa di belasah samseng dalam tahanan.

Nak tanya RD, siapa sebenarnya penipu?

Kalau pemandu teksi pun yakin Anwar di aniaya ertinya adalah yg tak kena di mana2 termasuk otak RD.

Kita tak perlu paksa rakyat panggil kita yg arif atau yg sangat arif kalau kita memang benar2 arif?

Saya maafkan kalau RD tak faham.

Jemuan upahan mana mungkin berhujah hebat. So menipu je lah kerjanya.

Kesimpulsn. Perbezaan besar antara RD dgn saya ialah, RD sebagai orang UMNO setuju dgn TDM agar Najib berhenti.

Masaalahnya pd saya UBN patut serah kuasa pd PR sebab PR menang undi majotiti. Dan biar kita cuba pulak Anwar sebagai PM baru.

RD. said...

Salam Dato dan Pembahas sekalian.

Ingat tak dahulu, ketika Pak Lah naikkan harga petrol sebanyak 70~90 sen seliter. Harga barangan naik mencanak. Beras kampit 10kg, naik dari RM18 ke lebih RM30. Tapi hari ini, rakyat sudah lupa dan semacam sudah lali.

Pada pendapat saya, GST adalah baik untuk Malaysia dalam jangka masa panjang. Kekecohan mengenai GST akan dilupai, PRU14 nanti. Yang pasti, harga barangan memang akan sentiasa meningkat, lebih-lebih lagi bila nilai matawang menurun. Dan yang paling pelik, bila gaji perkhimatam awam dinaikkan, harga barangan akan ikut sama naik dan sudah tentu pada kadar lebih tinggi dari kesan GST.

GST menjadi tohmahan Rakyat kerana Kementerian Kewangan (KK) telah diterajui Perdana Menteri, sejak 2003, dari Pak Lah hingga ke Najib. Bila 1MBD berada dibawah KK, rakyat beranggapan, hasil yang dikutip melalui GST adalah untuk membayar hutang 1MDB. Dan melihat gaya-hidup mewah Najib dan isteri, Rakyat menjadi lebih risau, hasil Negara dibelanja secara boros untuk menampung kehidupan mewah mereka.

Maklumlah, secara senyap-senyap Najib kerap 'hilang', entah kemana. TV3 pula, sentiasa nampak 'bersubahat' dengan ketiadaan PM dalam Negara dengan menyiarkan entry facebook dan twitter, seolah-olah Najib sedang mentadbir dan menjalankan tugas rasmi dari Putrajaya.

Tun Daim Zainuddin berkata nilai matawang kita jatuh kerana persepsi terhadap prestasi kewangan Negara adalah buruk.

Oleh yang demikian, saya pasti jika Najib letak jawatan sebagai Menteri Kewangan, nilai matawang akan mula menampakkan kenaikan. Jika beliau letak jawatan sebagai PM dan 1MDB 'tutup kedai', lagi cepat nilai RM meningkat.

RD. said...

"menggangu perbincangan berkualiti" !!!!!!

Berkualiti apa kebenda bila fakta selalu tidak betul, menipu dan putar-belit seperti Malaysian Insider, untuk memburukkan Dr.M dan kerajaan dibawah "UBN". (UMNO-baca Melayu)

Menjilat, menjulang dan melambong tinggi seorang bekas-banduan salah-guna kuasa yang sekali lagi didapati bersalah meliwat tukang bacuh kopi peribadi pula. Dan orang inilah juga yang mempelopori Politik WANG dalam UMNO dan gunakan Agama untuk mengaburi tabiat buruknya dari pengetahuan masyarakat.

Inikah "perbincangan berkualiti" yang dimaksudkan? said...

Salam dato,

Saya lihat trend ucapan dan tulisan Tun Dr Mahathir terkini bolih menyebabkan beliau di ambil `tindakan' dibawah akta POTA atau akta hasutan yang baru.

Saya harap tindakan begitu tidak diambil keatas beliau.

Tetapi itu lah luahan hati yang benar dari seorang rakyat, dan kebetulan dia mantan PM.

Abu Bakar Ab Rahman

Widyan Widyorini said...

Assalam mualaikum Dato,

Hope i am wrong. But i got a strong gut feelings that the few billions that were siphoned out from this country are meant for these rogues who decided to live in exile or seek citizenship from another country. This can be a strong possibilities. Wallahualam..

Umar Abdul Aziz said...

Sdr zed-85

Lagi pun mengikut procedurenya PAC hanya boleh memanggil ketua jabatan atau lembaga pengarah berdasarkan laporan ketua audit negara yg telah siap.

Kalau 10 tahun lagi baru laporan audit oleh jab audit negara diterima oleh PAC maka waktu tu Nurjazlan pun dah bukan pengerusi PAC.

So rakyat jangan terlalu gembira bila dengar PM dah arah ketua audit negara siasat kewangan IMDB.

Semua tu drama Najib yg masih laku untuk menipu Melayu.

Drama itulah yg di pertahan giler2 oleh jemuan bangang RD dan msh.

msh said...

Salam Dato..

Bosan sekali sy dgn pembahas 'Khalifah U' aka 'troll' yg asyik berulang kali mempertahankan peliwat idola dia yg disumbat kedlm jel dan kutukan melampau terhadap Tun M.

Dia kelihatan begitu marah...seakan2 dendam yg tak bersekudahan....serupa dgn idola....kesian.

Cukup2lah.....berhujahlah mengenai isu yg Dato Kadir lontarkan dgn lebih cerdik berhemah dan berlandaskan fakta...dan tidak terlalu emosi.

Dan jgn selalu menghina intelek pembahas2 lain untuk turut serta menerima pndngan anda kunonnya idola ini dianayai....bla...bla......dan Tun M seorg diktator...bla bla.....dan LKY dipuji...sedangkang LKY...terang2 seorg diktator...dan dia (LKY) sendiri mengaku..."dia lebih suka ditakuti dari disayangi ".

Banyak hujah 'Khalifah U' ini yg bercelaru....penuh kontradiksi....dgn fakta2 yg tidak tepat dan terlalu 'imposing' hingga membosankan.

Lebih baik simpan sahaja pandangan peribadi anda untuk diri sendiri.

Terima kasih.

RD. said...

Maafkan saya Dato AKJ.
Ini dah lari jauh dari tajuk posting Dato.

Aduh..Aduh 'Umar'

Mengapa begitu dangkal sekali.
Kerana mahu menidakkan perlakuan rakus meliwat oleh seorang banduan yang 'Umar' puja dan idamkan sebagai bakal Perdana Menteri, saya pula yang dicabar 'Umar' untuk meliwat seorang lelaki muda, sebagai bukti saya juga tidak mampu melakukannya.

"Cuba RD kalau berumur 60 tahun ,tangkap atau kejar mana2 anak jantan muda ketinggian 6 kaki berumur 20an dan cuba liwat budak jantan tu kalau dapat! Saya cabar."

Kalau dah macam itu, lebih baik Peguam-bela Anwar, semasa perbicaraan kes liwat dahulu, mengarahkan seberapa-ramai orang tua untuk cuba meliwat jantan muda dalam Mahkamah, sebagai bukti tertuduh tidak mampu meliwat.

'Umar' jangan membangangkan diri sendiri. Saya seorang lelaki sejati. Mana mungkin syahwat saya terangsang, melihat loba*g ju**r lelaki lain.

Saya rasa Saudara tak faham kes. Mangsa adalah 'tukang bacuh kopi'. Dibayar gaji RM1000 sebulan. Dihadiahkan suit butoni ke apa, spenda dan jeans yang mahal. Dibawa 'melancong' keliling dunia dan menginap hotel 5 bintang. Diberi elaun yang lumayan. Sudah tentu mangsa banyak termakan budi, sehingga tergadai body. Rela menyerah dalam paksa.
Pelaku pula, idola yang sangat dikagumi dan disanjungi mangsa. Seorang yang berpengaruh, bekas TPM. Termahsyur, satu dunia kenal. Pernah di sambut permaidani merah di Washington oleh Naib President Amerika.
Senang cakap, 'sexual harassment by a superior' di tempat kerja.

Saudara 'Umar' percaya dengan lakonan sakit belakang oleh seorang banduan. Mungkin 'Umar" belum melihat aksi rakus beliau menghenjut Chinadoll. Tak mungkin seorang yang betul-betul sakit belakang, boleh menghenjut sebegitu hebat sekali.

Orang PAS pun sudah tak terhingin Anwar sebagai bakal PM. 'Umar' jangan bermimpi Anwar akan diterima oleh PAS setelah PKR menentang Hudud PAS. PRK Permatang Pauh pun, PAS tidak mahu turun berkempen untuk isteri Anwar.

DAP sudah tentu mahu Anwar sebagai PM kerana hanya Anwar, mereka boleh 'picit telor' supaya menuruti kemahuan mereka. Mungkin DAP ada menyimpan banyak lagi bahan bukti perlakuan jijik Anwar, semasa menjadi TPM dan selepas dipecat dari UMNO.
Dr.M baru-baru ini berkata; "Orang Melayu beri undi pada BN, kerana takut Anwar melantik Kit Siang sebagai TPM'.
Memang benar kata Tun Dr.M.

RD. said...

Saudara Abu Bakar Ab Rahman.

Saya dengan penuh yakin kerajaan dibawah Najib tidak akan berani "ambil `tindakan' dibawah akta POTA atau akta hasutan yang baru."

Dr.M sudah menjadi terlalu 'kebal'. Beliau punyai pengikut setia yang terlalu ramai. Lagi pun semua kata-kata dan penulisan beliau begitu jelas dan tiada langsung unsur-unsur fitnah atau hasutan. Semua rungutan atau tuduhan yang beliau lemparkan, mempunyai asas yang amat kukuh dan sudah menjadi pengetahuan umum. Kalau Dr.M ditangkap, sudah tentu seluruh dunia akan terkejut besar dan mungkin jiran terdekat akan membantah keras. Lagi cepatlah Najib akan letak jawatan.

Masih ingatkah Saudara semasa Anwar ditangkap pada 1998?
Saya rasa kalau Dr.M di tangkap, lagi besar gelombang kemarahan rakyat.

Umar Abdul Aziz said...


Blogger upahan bekerja keras mewar warkan Anwar di dapati bersalah.

Dia belajar dari guru dialah tu bahawa penipuan kalau diulang2 sebagai kebenaran maka akan diterima sebagai sesuatu yg benar.


Blogger upahan yg bangang pulak tu tidak boleh lupa fakta bahawa Anwar dibicara dimshkamah Malaysia, negara dunia mental kelas ketiga bawah.

RD fikir semua pakar2 undang2 baik dalam dan luar negeri yg kritik penghakiman terhadap Anwar tu bodoh belaka? Mereka tak bodoh.

RD confirn bodoh sebab hanya tahu ulang tayang atau sebut skrip TV 1 dan Utusan.

Penzalim dikalangan org ramai macam RD ada dimana mana sejarah tamadun bangsa yg macam ulat tahi suka cari makan ditempat kotor.

RD mana mungkin pernah belajar sejarah kejatuhan raja Perancis dan Dinasti Yi di Korea. Sebab RD terlalu sibuk mencium tangan demi sesuap nasi di dunia ini.

Sebab itu RD tak akan percaya raja Perancis boleh dan telah pun ditumbangkan. Inikan pulak setakat rejim UMNOBN.

Rosiah Ismail said...

Good morning pak kadir, now and forever From the first people will always suffer in like various schemes are offered to the public at the end of his people also affected his punishment as well as all his laws for the people who are associated with any particular party off scot-free. Because he who he even do things that are against the rules, but the rules should have been taking care of her own to know it was not sedition laws so there were two groups to the reason that the notion of the people must be so happy if you want cronies ..... what which implicated at this time is the action of the existing standard double power and its impact what we see today, which covers damage to the system. Finally fix the system and also a transparent method of enforcement.

mad said...

hahaha geli hati saya dato. ada sesetengah pembaca teruja bila tsmy menyatakan seolah-olah sudah bangkit menentang najib. ini samalah seperti dipatuk ular berkali-kali tapi masih tidak serik-serik menghulurkan tangan agar dipatuk lagi. hahaha

saya bukanlah penyokong mana-mana parti, samada parti pemerintah atau parti pembangkang tapi sebodoh-bodoh saya ini, dengan bantuan 'common sense', mengangkat org dari parti yg sama menjadi pemimpin tidak akan mengubah keadaan. kalau ada perubahan pun hanyalah suam-suam kuku. kalaupun tidak semakin teruk. lihatlah bila pm dulu digantikan dgn pm yg sedia ada, gegak gempitalah komen-komen didalam blog ini yg memuji dan teruja, excited dgn kemakmuran yg akan dikecapi. ..tapi lihatlah keadaan negara sekarang.

tengoklah kembali archive dalam blog ini dimasa tab diturunkan dulu dan baca sendiri komen2 pembaca yg begitu teruja itu. sebahagian dari mereka masih menulis komen didalam blog ini. jadikan ini sebagai panduan. Insya Allah

OKJ said...

Salam Dato’ Kadir

Lama Dato’ tak pos artikel baru? Sebok ke? Takpalah, saya tulis sedikit.

Apa yg saya perasanlah, marah rakyat kepada kerajaan sekarang makin membuak-buak. Harga barang naik 10% hingga 30% yg dulunya pakar ekonomi tersohor negara iaitu Dato’ Maslan menjangkakan harga akan jatuh selepas GST. Juga katanya GST untuk orang kaya tetapi rupanya papa kedana pun kena.

Lepastu KWSP pula buat cerita badut. Akhirnya, macam-macam sumpah seranah diluahkan oleh ahlinya utk menyatakan ketidak-puasan hati. Setahu sayalah, KWSP tu majoritinya duit pekerja swasta. Apa salahnya kalau KWSP menghormati hak ahlinya.

Harini, polis pula kata akan mencari pesalah saman trafik seramai 1.5 juta bermua Mei ni. Kesiannya saya melihat rakyat Malaysia yg ditekan dari segenap sudut oleh kerajaan sendiri. Agak-agaknya mereka akan mengundi UMNO dan BN lagi ke nanti? Firasat sayalah, kerajaan UMNO dan BN sekarang ni bagai nyawa-nyawa ikan je.

Apa yg ditakuti oleh Tun Dr Mahathir nampaknya dah semakin nyata. Dan seperti kata Tan Sri Sanusi, system yg digunapakai sekarang perlulah diubah untuk survival UMNO dan BN. Nak tak nak, untuk mengubah system, orang yg di atas juga kenalah diubah sekali. Juga Tun Daim yg amat tidak puas hati dgn halatuju dasar kerajaan sekarang. Juga kredit diberikan kpd Dato’ Kadir sebagai penyampai tak rasmi buah fikiran orang-orang lama secara FOC.

Akhir kata, saya akui memang bijak dan tajam sungguh pemikiran orang-orang lama ini. Jadinya, sekali lagi kepada YAB PM, kami orang-orang muda memang sayangkan PM (I LOV PM) macam dalam gambar tu, TETAPI kami lebih sayangkan UMNO daripada berkubur pada PRU 14 nanti. Akhirnya, atas kedegilan YAB, nasi dah menjadi bubur dah pun. Sekian TQ.

msh said...

Salam Dato.

Sy masih menanti....bila Muhyiddin betul2 serius....bukan main2....bukan sipi2...bukan kias mengkias atau 'dok kenen2' lagi....sama ada dia masih menyokong Najib atau tidak.

Sebagai org No 2 didlm Parti....dia wajar berbuat demikian dari kelmarin lagi.

Dia tentu lebih tahu sama ada wujud unsur penipuan atau penyelewangan dlm isu 1MDB syarikat milik kerajaan dimana Presiden Parti disyaki/dituduh terlibat.

Rakyat mahu kebenaran dan sedang menunggu jawapan.....dan Muhyiddin juga bertanggung jawab terhadap rakyat dlm memberi jawapan sebenar.

Jika Najib berkata......."dia sbgai PM bertanggung jawab pd rakyat.....dan bukan pd Tun M" bila dia menjawab soalan mengenai 1MDB baru2 ini..
tetapu TIDAK MENJAWAB APA2.....maka Muhyiddin sbg org No 2 wajar tampil bercerita dan memberi jawapan sebenar kecuali jika dia percaya bahawa Presiden Parti bercakap benar.

Sy masih menunggu....bila Mahyuddin akan....

Terima kasih

Umar Abdul Aziz said...


Kalau benar TDM mendapat sokongan padu rakyat mana dia bukti?

Jangan kata rakyat, ahli UMNO pun dah lupa beliau. Saya langsung tak hairan. Sebab ahli UMNO 99% hanya dah diajar kenal duit bukan perjuangan.

Sebab itu bila TDM dah tiada kuasa mana dia org nak cium tangan beliau lagi. Mana dia gerombolan yg nak bermati matian pertahan beliau atas dasar prinsip bila TDM serang Najib.
Mana dia ahli dan pemimpin UMNO yg berbondong2 ugut keluar UMNO demi sokong TDM.

Sayang sekali melihat TDM waktu berkuasa sebagai PM . Perangai macam ayam kokok berderai2 ekor main tahi. Konon nak tegur Barat dgn look east policy tapi rumah tangga negara sendiri penuh rasuah dan salah guna kuasa.

Konon nak ajar Barat tapi TDM la yg bolot kuasa dengan pinda undang2 atau buat undang2 baru.

Konon nak jadi jaguh . Nak jadi jurucakap negara dunia ketiga. Tapi punya kroni sana sini yg rakus merompak harta rakyat seperti tebang balak secara haram.

Kalau bukan kerja jahat kroni, RD fikir polis boleh terlepas pandang atas kegondolan hutan Lojing dan Cameron Highland?

Besuk RD dan Msh sebagai blogger bangang UMNO yg fikir diri dah banyak berjasa cuba2 la curi mana2 hutan simpan. Kita sama2 lihat apa akan terjadi pd sdr berdua.

Siapakah yg konon nak hapus imuniti raja2 hingga presiden dan konco UMNO kini jadi bermaharaja?

Cuba kalau dulu lagi TDM ikhlas bersih dan jujur tiru macam LEE KUAN YEW yang bersih ikhlas dan bebas rasuah tentu Msia dah jadi negara maju.

Ini bukan mustahil sebab negara lain dah berjaya.

Ini bukan soal saya sanjung PAP atau Cina atau LKY.

Bila TDM berhenti nak suruh Dollah jadi bersih macam mana? Hari di mana Dollah ambil kuasa hari tu jugalah Dollah dengan segala undang2 zalim yg TDM pertahan atau cipta dan warisikan, maka Dollah, menjadi raja atas segala raja di Msia.

Itu Dollah anak ulamak.

Inikan pulak Najib yg terkenal bab negatifnya nak diharap hapuskan undang2 dan peraturan zalim zaman TDM?

Bukanksh TDM yg tekan Dollah agar jadikan Najib timbalan? Nah sekarang rasakan penangan Najib.

Gamaknya inilah balasan Allah kpd org yg zalim terutama pd rakyat bernama Anwar Tapi RD percaya ke tentang hukum hakam Islam ni.

Nak sanjung TDM?

Kalau dia ada keistimewaan luar biasa jadikan bangsa Msia bertamadun, maju dan berakhlak saya tiada masaalah. Maklumla perintah 22 tahun.

Ini setakat dalam liga Myanmar, Kemboja, Masir dan Bangla, saya rasa ini standar kelas bawah iaitu kelas negara mundur.

Sesuai utk RD dan msh.

Kalau kelas negara maju , ketua hakim negara , ketua polis negara dan peguam negara dilantik oleh parlimen bukan PM macam TDM dulu2 dan Najib sekarang.

Bagaimanapun dalam usaha TDM nak tumbangksn anak tersalah didik bernana Najib yg sangat teruk prestasi, kita wajib sokong TDM.

buah kerdas said...

Jho Low knows very well that in any covert business dealing involving Pembesar UMNO in the past the mastermind, the perpetrator(s) and the culprit(s) is either escape scot free or their name never being mentioned at all. In most cases, it was the public servant(s) that was used to instrumentalise the transaction that got the prison terms. Sadly, our judiciary system allows that to happen. Altantuya murder case although not strictly a business deal is one stark example; it took one ex PM to ask "siapa arah Sirul bunuh Altantuya?". I guess the "siapa" is the mastermind but two public servants that were sent to the gallows.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Selepas TSMY bercakap soal TDM tak kesaorangan di susuli pulak Safie Afdal dan Hamid Albar minta Najib jawab persoalan TDM.

Kelmarin anak mantan setia usaha agong UMNO Nur Jazlan nampak lebih berani dan jelas kutuk pentadbiran Najib.

Jazlan siap suruh ahli pilih kepentingan parti berbanding presiden UMNO.

Dan beliau beri contoh sejarah kejatuhan kerajaan raja Sepanyol bila rakyat dah menyampah 500 tahun lalu.

Confirm RD dan msh tak suka tenguk org bijak pandai dalam UMNO spt Nur Jazlan yg berkelulusan ICEAW.

Tenguk je la tak lama lagi. Satu persatu ketua bahgian UMNO akan tak kenal Najib jika tiada kuasa macam mereka dah lupakan TDM.

Itulah nilai perjuangan dalam UMNO iaitu berpaksikan duit.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Mad.

Sdr betul 100%.

Apalah nasib bangsa ku bernama Melayu mundur harta dan perangai.

Sensng sangat digula2 dgn janji kosong.

Bersyukur salah erti salah tempat.

Penyamun di anggap wira.

Senang di momok2 bahawa tanpa UMNO , nasib Melayu lingkup. Macamla dah lebih 55 tahun ni Melayu dah kaya sangat.

Dulu bila Melayu bodoh ada jugak prluang jadi jaga atau kerja kilang.

Tapi kalau ambil Melayu bekerja, org tertentu tak dpt jual calling visa. Dan org tertentu tak dpt mengepau nat indon dan nat nepal di tepi jalan.

Apakan daya RD dan msh kata UMNO bagus.


"I will explain about how he lost billions of ringgit in my next blog."

Betulkah Che Det nak Najib berhenti jadi PM atau masih sokong Najib?

nor ishak ismail said...

Saya setuju dgn Saudara Mad.
Kalau dulu bila ada masalah kesihatan UMNO ia disebabkan oleh beberapa ahlinya. Tapi sekarang ini kesihatan UMNO terjejas disebabkan UMNO itu sakit.

Setakat Najib undur tukar dgn Mahyudin yang dah kenyang dan penat atau Zahid dan 3M (Maslan, Malek dan Mail) ia macam mengira 2 X 5.

Cara terbaik untuk pulih adalah bubar dan bina kembali UMNO. Cara ini memerlukan korban yang besar dan masa. Kalah atau menangnya UMNO pada pilihanraya yang satu lagi bukan penamat UMNO. Saya sangat yakin UMNO akan bangkit kembali dengan jaya dan kesedaran baru yang tinggi (mengantikan generasi sekarang yang tak sedar diri).

Tak caya lihat saja Jepun (yg kafir) bangkit dan terus ke pesada kejayaan peringkat dunia lepas diatomkan. Lihat bagaimana Sultan Salahuddin menawan kembali Jurusalem selepas genarasi sebelumnye dilanyak.

Competente said...


Kita lihat keputusan di Rompin dan Permatang Pauh kelak. Ia boleh dijadikan ujian asid bagi melihat perubahan kepada sokongan rakyat kepada BN dan juga PKR memandangkan kedua-dua kawasan adalah kubu kuat kepada parti masing-masing.

Jika BN berjaya memenangi kedua-dua kerusi, ia bermakna ada kemungkinan besar BN akan terus meneraju negara dalam PRU akan datang walaupun Najib terus mentadbir negara. Isu GST, 1MDB dan sebagainya tidak ada memberi sebarang kesan. Najib tidak perlu gusar, dan boleh mempertahankan kedudukan beliau kerana telah berjaya menguasai Permatang Pauh.

Jika BN terus menguasai Rompin tetapi kalah di Permatang Pauh, kemungkinan besar keadaan akan terus kekal sebegini. BN akan terus mentadbir di pusat dan PKR masih mempunyai kedudukan.

Jika BN memenangi Permatang Pauh tetapi kalah pula di Rompin. Kedua-dua BN dan PKR perlu mengkaji semula kedudukan mereka. Isu GST, 1MDB dsb nampaknya ada memberi kesan mengakibatkan kehilangan Rompin. Isu yang sama boleh dimainkan dalam PRU yang akan datang dan kemungkinan mengakibatkan kehilangan banyak kawasan BN. Bagi PKR pula, kekucaran antara DAP dan PAS telah menghilangkan keyakinan pengundi di Permatang Pauh. Keadaan ini mungkin merebak di banyak kawasan yang mempunyai majoriti Melayu dan mengakibatkan PR hilang banyak kawasan majoriti Melayu.

Jika BN kalah di kedua-dua kerusi, bermakna keadaan kini amat kritikal bagi BN. Isu-isu GST, 1MDB dan sebagainya telah memberi kesan yang kuat. Jika pentadbiran sebegini berterusan, kemungkinan besar BN akan kalah dalam PRU yang akan datang.


Zed-85 said...

Sallam Dato'

Saya amat setuju dengan komentar Rosiah Ismail.

Kita harus "fix the system"

Mungkin Muhyidin adalah lebih baik dari Najib tetapi beliau lebih tua dari Najib. Berapa lama Muhyidin boleh perintah?

Ada ramai pemimpin yang pakai jam sampai beratus ribu. Bolehkah mereka ini dipercayai untuk perintah tanpa boros?

Kita tidak boleh mengharapkan Tun Mahathir untuk betulkan keadaan selama-lamanya.

Saya teringat dalam film terkenal Amerika, "The Godfather", ada watak yang mengatakan, "For justice we have to see Don Corleone". Dia cium tangan Don Corleone dan keadilan ditegakkan.

Ini disebabkan keadaan di Amerika pada zaman 40'an banyak ada rasuah dalam polis dan kehakiman.

Sekarang ini, rakyat Amerika tidak perlu jumpa Godfather, hanya perlu jumpa lawyar kerana undang-undang dimartabatkan (rule of law).

Samalah kita di Malaysia, kuasa harus di agihkan kepada kerajaan, insitusi kehakiman dan parlimen, bukan dibolot kesemuanya oleh eksekutif kerajaan.

Pindaan Akta Hasutan umpamanya, dibahaskan lama di Parlimen. Bukan sahaja pembangkang yang bantah malah Ahli Parlimen BN sendiri terutamannya bekas peguam, tidak puas hati kerana banyak budi bicara kehakiman telah dikurangkan.

Di UK, Jabatan Audit adalah dibawah Parlimen bukan kerajaan. Di Malaysia, Jabatan Audit di bawah kerajaan yang mentadbir.

Sepertimana komen Tun Dr. Mahathir, baru-baru ini, dalam bahasa Inggeris, "Power courrupt and absolute power corrupt absolutely.

RD. said...

Salam Dato AKJ.

Najib pun dah tak pandang kamera bila bercakap. Air-muka dah nampak hilang seri atau seroqh.
Harap Najib letak jawatan segera untuk memudahkan penganti memulihkan keadaan sebelum PRU14.

Tak sabar saya tunggu hari Penamaan Calon di Permatang Pauh. Adakah Wan Azizah dipilih sebagai calon?
Pada pendapat saya, PAS akan mewakili Pakatan di Permatang Pauh kali ini.
Sebabnya mudah. Jika PKR bertanding, orang PAS akan boikot kerana PKR menolak Hudud PAS. Saya pasti Kit Siang & anak akan buat perjanjian 'bawah-meja' dengan PKR, supaya PAS di beri hadiah istimewa. Lagi pun, kalau ikut sejarah, Permatang Pauh adalah kubu-kuat PAS. Asalkan jangan letak Mat Sabu, PAS berpeluang besar untuk menang.

Jika PKR enggan bertolak ansur kerana berdegil mahu Azizah di lantik sebagai ketua Pembangkang, BN akan menang di Permatang Pauh. Jika BN menang, saya pasti ia bukan kerana Rakyat telah kembali menyokong Najib tetapi kerana DAP dan PKR tidak menyokong Hudud PAS.

Kembali kepada Najib.
Jika beliau letak jawatan, saya pasti sokongan kepada UMNO akan kembali kukuh. Pengundi atas pagar juga akan kembali menyokong UMNO. Walaupun ramai tahu, Anwar telah merosakan UMNO dengan politik WANG, tetapi tiada pilihan lain. Yang paling ditakuti orang Melayu, jika PR menang PRU14; Anwar melantik Kit Siang sebagai TPM.

Dr.M amat bijak dalam 'membaca' minda orang Melayu.

Kit Siang dengan langsung tiada perasaan malu, sanggup mempelawa Dr.M untuk berganding, jatuhkan Najib. Tindakannya itu mendapat bantahan keras dari anggota DAP lain.
Kerana sikap tidak jujur inilah Kit Siang & Anak dipulau oleh DAP Melaka dan lari ke Pulau Pinang. Satu hari nanti Rakyat Pulau Pinang akan sedar sikap sebenar 2 beranak ini.

PRK44 said...

PRK P44: TQ Sdr RD.

Paguh dah tahu pun minggu sudah. Itulah dicuba dengan setiausaha 44 tahun ini.

panglimo potaseh said...

RD nampaknya dah melalut-lalut. Dah macam burung penelek nasib pulak. Kalau buat itu ini jadinya, kalau buat ini itu jadinya. Cakap tak serupa bikin, mengata orang dia yang lebih-lebih.

Umar Abdul Aziz said...

Padan muka RD.

Kena sebijik.

Ada juga panglimo berani.

RD. said...

Apa yang patut dipadan-mukakan. Muka saya pun orang tak kenal rupa.

Kita tunggu keputusan PRK Permatang Pauh nanti.

Silap-silap, calon Bebas menang. Penyokong BN, sudah tentu beralih sokong calon Bebas akibat kemelut 1MDB dan meluat melihat kemewahan Najib & isteri.

Hanya penyokong DAP akan memberi undi kepada Wan Azizah.

panglimo potaseh said...

Burung penelek nasib(RD) meramal lagi. Kali ini siburung kata " silap silap Bebas menang ". Buat silap baru boleh menang...apa tu???...silap yg macamana...silap yg BN buat ke, dapat 47% tapi menang...tanye je.

leman nasir said...

PRK Rompin dan Permatang Pauh ; keputusan memang dah dijangka; tgk perangai Org Pahang dan Pulau Pinang pun dah dapat agak.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

sdr panglimo potaseh.

Hanya manusia tiada maruah boleh pukul canang dia pemenang berbekalkan 47% undi majoriti.

Jangan terkejut jika guru sekolah aksn di paksa ajar anak2 sekolah bahawa 47% lebih besar dari 53%.

Cuba cerita di boleh land semua bisa terjadi.

Bayangkan dengan bantuan undi mat bangla, minah indon, mat filipina, undi berganda, kertas undi terbuang, masih dpt cuma 47% saja.

Halal ke rezeki depa ni.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).