Tuesday, April 14, 2015

JJ Chopper Crash: Silence Before Plunge


A Kadir Jasin

MYSTERY widens. Another air crash involving a Malaysian registered craft is displaying unexplainable circumstances.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Thank you]

It concerns the deadly crash of Eurocopter AS3655N2 Dauphin, registration no 9M-1GB, on April 4 in Semenyih, Selangor that killed six persons including (Tan Sri) Jamaluddin Jarjis.

This followed the March 8, 2014 disappearance of Malaysia Airline’s flight MH370 with 239 people on board and the shooting down of MH17 over eastern Ukraine just over four months later, on July 17, killing all 283 passengers and crew.

In a front-page report today, the New Straits Times quoted investigators of the helicopter crash as saying, among other things, that:

1. All on board went quiet for several minutes before the death plunge.

2. Aidana Baizieva was an “active participant” of the flight’s operations.

3. No Mayday call: Explosion could have destroyed communication system.

Why did the voice recorder, which earlier on showed that the passengers were “very chatty”, suddenly went silent for a while before the craft went down?


In the exclusive report, the NST said not even the pilot, American Clifford William Fournier, and the mysterious young Krygyzstan women, Baizieva, who was in the co-pilot’s seat, uttered anything.

The NST said only the sound of their breathing was picked up by the cockpit voice recorder (CVR).

It quoted a source assaying that those on board spoke on various subjects “irrelevant to the investigation” ... then there was a lull of several minutes up to the crash.

What were they talking about?

The NST quoted the source as saying: “But let there not be any speculation on this as their going quiet could be due to many reasons, including fatigue.”

It said the investigators had strong grounds to believe that there was an explosion onboard before the craft went down.

What sort of explosion - engine-related, explosives, gunfire, lightning....?  

Things are getting ever stranger and more disturbing in our beloved Malaysia.

Wallahuaklam.




37 comments:

Apanama said...

A friends says the US Embassy was briefed by their 'own experts' that the helicopter could have been struck by lightning Datuk. It is just hearsay at this point of time.

Daniel Noor said...

Am listening to Cliff Richard' song Devil Woman datuk.

RD. said...

Salam Dato.

Bukan saja nahas udara menjadi mystery. Hampir kebanyakan perkara menjadi mystery. 1MDB dan Siapa yang arah bunuh Altantuya pun masih mystery.

Kalau tak kerana kebanggangan Najib yang menghapuskan ISA dan EO, hari ini kita tak perlu bertekak pasal SOSMA, POTA, POCA, PUK* ke apa. Berapa banyak buang masa Ahli Parlimen sampai pukul 2 pagi. Rakyat juga berdebat sehingga merenggangkan lagi hubungan antara kaum.

Pernahkah Ahli Parliament bersidang sampai 2pagi untuk membela kebajikan dan kesejahteraan Rakyat yang mengundi mereka?

Jika Najib dan pembodek mereka membalas-dendam keatas Dr.M dan Mukriz, saya pasti BN akan kalah lebih teruk PRU14 nanti. Jangan jadi banggang.

DS Ismail Sabri Yaakop; Oleh kerana menyokong PM Najib, lebih baik nasihatkan PM kesayangan supaya berhentikan sikap buruk, suka guna 'orang-tengah' atau broker dalam urusan kerajaan.

- Beli submarine, Najib (sebagai Menteri Pertahanan) guna kroni-saudara, Razak Baginda. Akibatnya, Altantuya mati dan diletupkan. Dua anggota Polis akan dihukum gantung sehingga mati. Setelah hampir 10 tahun, masih dipertkaikan.
- Berhutang bagi pihak Rakyat untuk tubuh 1MDB, PM Najib guna Jho Low sebagai 'orang-tengah', perantaraan dan consultant. Lesap berpuloh billion WANG rakyat. UMNO pula berpecah kepada dua, sehingga ramai ahli politik pembodek hang berlumba-lumba beri sokongan. Siap julang lagi.

DS Ahmad Sabri Yaakop; Kalau hang betul-betul jaguh penghapus peranan 'orang-tengah' di KPDNKK, hang pi bagi warning kat PM Najib supaya berhentikan tabiat suka guna 'orang-tengah' dalam urusan kerajaan. Pegawai tinggi kerajaan yang berlambak, pasal apa tak pakai? Pegawai ATM yang pakar dalam serba-serbi ada, pasal apa tak guna? Berapa banyak WANG Rakyat, boleh dijimatkan. Kata "Rakyat di Dahulukan". Walk the Talk, please.

Bagilah orang lain pegang Kementerian Kewangan. Bangsawan boros tak boleh pegang WANG Rakyat.

akaz said...

DAKJ,

Don't tell us there is suicide bomber on board that cause everybody turned quiet a minute before the chopter crashed.

Mmmmm.... Apa mau jadi ni?

wayau said...

Same modus operandi which caused the late Tan Sri Yahaya Ahmad and his wife deatch in a helicopter crash in 2006?

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ

Mungkin dalam UMNO ramai idam nak jadi org kanan PM.

Pelanduk sering lupa jerat. Tapi jerat tidak.

Sebab itu kena taubat hari2.

Umar Abdul Aziz said...

Betul ke apa yg saya baca ni.

Ok jugak la si RD ni.

IT.Scheiss said...

Could there have been carbon monoxide leakage into the cabin which overcame those inside?

Could a poisonous gas have been released inside the cabin which knocked the mall out?

More needs to be discovered about the crash from any evidence from the mangled fuselage of the helicopter.

What do the helicopter's maintenance records say about the aircraft?

yana said...

Salam Dato,

Pening kepala dan sampai gugur rambut akibat memikirkan apa nak jadi dgn negara tercinta ini, dari satu ke satu musibah semenjak dua menjak ini. Namun semakin jelas seolah-olah ada pautan/link rentetan peristiwa2 tersebut. Najib ambil alih jadi PM 2009, arwah JJ jadi duta besar ke US 2009-2012, Mac 2014 MH370 Jul 2014 MH17, April 2015 chopper crash JJ perished. Hati saya kuat mengatakan, wlupun takda bukti lg, bhwa rentetan peristiwa semacam ada perkaitan. Saya teramat bimbang entah apa lg yg bakal muncul selepas ini. Semuanya bermula apabila Najib di persada.

Umar Abdul Aziz said...

Bukan 2006 tapi 1996 .

Kalau sy tak silap.

berasiam said...

Assalamualaikum DAKJ

Banyaknya misteri. Patutlah keperluan mendesak supaya jet baru dibeli. Jet yang lama mungkin dah ramai yang pegang kunci. Mana tahu ada yang sabotaj. Tun Dr. Mahathir pun guna jet yang ada. Sama macam Sirul yang pernah menjadi pengawal peribadi Tun Dr. Mahathir. Segala yang berkaitan dengan Tun Dr. Mahathir mahu dipinggirkan termasuk anaknya Mukhriz.

Itulah realiti politik negara kita yang menjadi punca masalah. Tidak ada kesinambungan dalam kerajaan. Bila orang lain naik, semua usaha orang yang sebelumnya diketepikan. Mulakan yang baru. Sebab itu bila Tuh Lah jadi pm, semua perancangan kerajaan sebelum dia jadi pm diketepikan. Sedangkan ketika keputusan dibuat dia sebahagian daripada pasukan. Najib pun serupalah. Masing2 nak tunjuk lagak kononnya dia lebih hebat. Janji pun dimungkiri sebegitu sahaja.
Jika janji dengan seorang negarawan pun dikhianati apatah lagi dengan rakyat jelata yang tiada sebarang nama.

Dengan misteri yang menyelimuti kemalangan helikopter melibatkan kematian dua orang kanan pmo, sudah pasti pelbagai teori konspirasi akan muncul. Semoga kita tidak terperangkap dalam jaringan fitnah.



Juanda said...

I'm wondering why people always assume you need to send out a mayday call when you're about to crash? As a pilot, you're always taught to aviate (fly the aircraft so that you are in control, or regain control if you have lost control), navigate (make sure you don't fly the aircraft into obstacles), and finally communicate. Most likely the pilot was busy with the aviate part of the equation. Sending out a mayday call would be useful if you have survived a crash and need to seek immediate attention, but you need to survive the crash first, so that's aviate is first on the list.

man dego said...

Saudara RD
Bagi kat orang gomen pun sama aja. Baru-baru ini orang TLDM lumut diserbu SPRM. Duit juta-juta, kereta mewah. Siapa sekarang yang kita boleh harapkan . PKR,DAP,PAS sama aja dengan BN. La ni cet det seorang yang berani bersuara...... orang umno lain .... dah x caya dah.

Arunzab said...

Datuk,

If the chopper is about to crash there should have been voices screaming with fear no remain silent as stated ! There was another chopper following this ill fated one and the pilot stated that there was no explosion in mid air so where did this theory of exploding in mid air come from. And what was this lady who was not a pilot doing in the co-pilots seat. Taking flying lessons or what ! Something really fishy here .

RD. said...

Saudara Man Dego.

Kalau 'ikan bilis', seperti pegawai TLDM makan rasuah, amat mudah SPRM cekop. 'Money trail' senang kesan. Lagi pun kerajaan tak perlu bayar 'komisyen' untuk orang-tengah yang tak tau mai dari mana. Kalau 'pegawai Tertinggi' dalam Negara dan pada masa sama, pegang Bank Negara, siapa berani usik.

Saya sedih, Dr.M kesaorangan.

Najib Perdana Menteri. Ramai sokong Najib kerana harapkan habuan. Kalau tak sokong mereka akan rugi banyakkkk.... Maklumlah, orang politik, "I help you, you Help me". (Pinjam dari PM, ketika berkempen PRU13, di Sibu)
Marahkan bapak, sindir anak. Kesian Mukriz yang jujur kepada rakyat Kedah. Dia kata nak tunggu Ketua Audit Negara dan PAC keluarkan Report, sepantas kilat, seorang pembodek Najib yang khairah, terus desak dia letak jawatan sebagi MB. Mungkin dia ingat Najib akan lantik dia, ganti Mukriz sebagai MB.

Sokongan sebegini hanya bodek dan berpura-pura dan akan membawa UMNO rebah-tersembam. "Soal tak Jawab" pun, mereka kata Najib dah jawab. Pasal tu saya kata, mereka berpura-pura.

Kita yang ramai menyokong Tun Dr.M, tidak mengharapkan apa-apa pun. Kita ikhlas kerana mahu lihat UMNO menang PRU14. Pasal tu kita sokong Tun. Tun bukan ada kuasa atau jawatan apa pun, nak bagi apa-apa pada siapa-siapa. Kedai roti ada la, kalau siapa nak makan roti, boleh lah Tun bagi, mentedarah sampai kembong perut pun tak pa. Lepas berak, habis lah roti yang Tun beri sebagai 'rasuah' tu.

Saya harap 'Kelab CheDet', mohon permit dari Polis, buat perhimpunan untuk tunjuk sokongan pada Tun Dr.M. Kalau pembangkang boleh buat Bersih, ABU, Hindraf, 305, pakai baju hitam tulis 'Najib-Undur' dan lain-lain, takkan penyokong UMNO tak boleh? Kalau DBKL tak benarkan, kita janji pada mereka, kita akan tugaskan pengutip sampah. Kita janji tak tolong DBKL untuk kutip sampah-sarap sekali.

Tak perlu jemput Dr.M datang perhimpunan. Kita bukan nak angkat atau julang Dr.M. Kita nak julang UMNO. Kita nak hapuskan Politik Rasuah dan mengembalikan kepercayaan Rakyat sebelum PRU14.

AbGJaS said...

Betuul...saya memang suka baca komen RD di mana2 blog

msh said...

Salam Dato.

Sy sokong apa yg sdra RD lontarkan seperti;

1. Jika pegawai ikan bilis makan rasuah...sekejap sahaja kena cekup dgn SPRM.

Tetapi bila Jerung bertaraf Menteri...Timb...MB...Suami Menteri... MB...Bekas2 Menteri dan Ketua2 Parti dari BN tidak kira Umno...MCA...MIC dan Gerakan.....mentekedarah rasuah ratusan juta hingga berbilion Ringgit....
hah....bertahun2 dibicarakan....akhirnya kes dibuang begitu sahaja....mereka terlepas.

Terus terang sy katakan bahawa sy menunggu sahaja kesudahannya cerita 'duit lembu' yg diguna membeli kondo dan ahli klab golf oleh suami dan anak bekas Menteri....dan kesudahan cerita 'Rayuan' atas hukuman salah yg dijatuhkan keatas bekas MB yg bina 'mahligai' diatas tanah 2 lot diShah Alam hasil penipuan harga tanah 'fraud in land purchase'....dgn penuh suspense.

Dan kini sy juga (seperti majoriti rakyat marhaen) menunggu apa pula kesudahan cerita 1MDB dari 1 plot yg mudah telah menjadi begitu rumit pula untuk difahami....sebab sy tetap mahu watak utama cerita ini dihukum jika didapati menyeleweng.

Ini serupa cerita....yg Dato tulis..."SiLuncai dgn labu2...tetapi labu rakyat bukan labu dia".

Maaf kerana berfikiran begini...yakani mengharap keburukan menimpa keatas sesama manusia..

Tetapi sy perlu tahu dan bukan berdoa yg buruk cuma mahu hukuman yg adil serta pembalasan yg setimpal pd mereka yg didapati bersalah menyeleweng duit rakyat.

Mereka tidak amanah....hak rakyat telah dicuri...rakyat telah dizalimi dgn perbuatan2 mereka.

2. Tentang Tun M yg keseorangan 'menentang' Presiden Parti yg 'kebal'.
Betul sdra RD...Rakyat Marhaen... Ngo2....wajar menyokong Tun M dlm perkara ini.

Nak diharap dari dlm Parti oleh ahli2 yg kaki Penggilap Epal...Kaki Jilat...Ahli MTEN....Naib2 Presiden TPM termasuk..Ketua Pemuda..Ketua.Wanita yg buta mata dan hati yg cuma pura2 sokong kerana survival diri semata2...memang tidak boleh lah.

Sebelum ini....Tun M lah yg segala2nya...dikawal...dicuim tangan...dipanggil 'Ayahanda'.....tetapi kini dikutuk dan dicemuh pula.

Apa punya 'dajal' org2 ini seperti ini.

PM dan Presiden Parti yg mereka sendiri akui lemah... penuh kontroversi dan membahayakan bangsa dan ugama dan kini tetang2 gagal menjawab 'soalan2 yg simple' dari Tun M pula dijulang..dan ditatang.

Mereka tidak peduli atau mahu mengetahui apa sebenar terjadi pd duit RM7 bilion wang negara yg dia bertanggung jawab.

Inilah sikap sebenar Ketua2 Melayu..."Cakap lain buat lain"....semata2 kerana 'habuan' dan kesenangan yg mereka kecapi.

Sy tetap menyokong Tun M dlm perkara ini dan minta Dato teruskan melondeh sahaja kemungkaran ketua2 begini.

Terima kasih.

Marhein UTARA said...

Betulah RD.

Kalau betul-betul serius hendak menghapuskan orang tengah, sampai mengeluarkan slogan 'JIHAD menghapuskan orang tengah', kerajaan kena mulakan dulu.

DS Ismail Sabri Yaakop kena perluaskan skop kesedaran dan penerangan daripada sektor pertanian sehingga ke Kementarian-kementarian lain terutama Pej. PM dan Kementerian Keewangan atau Kementerian-kementerian yang berbelanjan SUPER besar.

Teori / pepatah ketam boleh digunakan ........

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Sekarang ini tengah hangat di UK. Pilihanraya akan berlangsung pada May 7 2015.

David Cameron (Parti Conservative) dan Edward Miliband (Parti Labour) berdebat di Media Perdana UK.

Masa berdebat, kedua-dua menjawab soalan-soalan penting secara "live" di TV.

Tidak ada pula PM di UK yang ada menjawap secara "recording" di TV.

Adakah cara kita berpolitik mengikut zaman yang ada sekarang atau kita masih ada pada zaman kuno lagi.

Dayang Senandung said...

Jho Low dalam temuramahny dengan EuroMoney kata: "these Umno guys are spin masters...". Celupar sungguh dia. Nampaknya bukan saja orang yang dah mati jadi masalah kepada Najib tapi orang yang hidup pun jadi masalah lebih besar kepada Najib. Orang ciptaan dia bernama Jho Low sudah jadi hantu raya atau frankestein yang serang parti Najib sendiri, iaitu Umno. Hina sungguh orang Melayu khususnya ahli dan penyokong Umno bila parti mereka dicandek dan dihemoi oleh seorang Cina yang kita pun tak tau apa asal-usul dia. Yang kita tahu satu dunia kata dia sangat rapat dengan Najib dan isterinya dan dengan anak tiri Najib, iaitu anak Rosmah dengan suami pertamanya. Sebagai orang Melayu walaupun saya tak sokong Umno saya berasa sangat malu dan hina bila seorang Cina hina Umno. Kalau Khairy Jamaluddin seorang jantan Melayu yang kita tau bercita-cita nak jadi PM dia wajib lawan Jho Low habis-habisan.

A KADIR JASIN said...

1. Setuju dengan Zed-85. Di negara maju mereka tak keberatan debat terbuka dan langsung (live) di TV. Ini bukan kerana mereka petah dan berfikiran cerdas. Politikus kita apa kurangnya? Terpekik-lolong berpidato.

2. Politikus Barat berani sebab mereka tidak ada banyak rangka-rangka dan mayat-mayat bergantungan dalam almari mereka. No skeletons in the closet. Yang ada bangkai dari awal lagi kena tendang atau masuk jail.

3. Politikus kita hanya berani ditermu ramah oleh pengacara mesra yang tanya soalan bertulis tanpa soalan susulan dan dibuat secara rakaman. Mana yang tak elok disunting dulu.

4. Hatta yang mengaji di negeri orang putih pun bila masuk politik jadi pengecut bila dicabar berdebat secara terbuka.

5. Setuju dengan Dayang Senandung. Mohd Najib dan para pesekongkolnya di 1MDB dan Kementerian Kewangan telah mencipta hantu raya/Frankenstein bernama Jho Low yang hari ini begitu berani hingga sanggup menghina Umno parti yang Mat Najib jadi Presiden.

6. Saya rasa Mohd Najib boleh dituduh bersubahat dengan makhluk Jho Low ini kalau dia berdiam diri terhadap tuduhan dan cacian manusia ini terhadap Umno.

7. Tapi nak salahkan Jho Low pun sudah juga bila Mat Najib sendiri tuduh blogger Umno bangang dan akui dalam Umno ada apple polishers dan jemuan.

8. Eloklah Mohd Najib pilih yang mana satu penting bagi beliau - Jho Low atau Umno.

9. Sdr Marhein UTARA mungkin Mat Najib terlupa atau tak faham. Bukankah kawan akrabnya, Abdul Razak Baginda, juga adalah seorang orang tengah apabila dilantik ejen kapal selam Scopene dan dibayar komisen dekat RM500 juta?

10. Berapa agaknya yuran Jho Low? Silap-silap kalah ARB.

Wallahuaklam.

Terima kasih.

Brite Lite said...

Inilah akibatnya bermain sifat kepartian yang berlebih-lebih. Kononnya hanya satu parti yang mampu menjaga negara. Tak dipedulikannya kalau penyamun dan penyangak dah menyelinap masuk parti, dari pertengahan hingga atas penuh dengan orang cari projek semata-mata, ahli bawahan tetap setia bertungkus lumus memenangkan jugak mereka atas dasar mereka sama parti.

Bila nasi dah menjadi bubur, hutang negara sampai cucu cicit piut tak terbayar, skandal bertimbun-timbun, barulah semua ternganga menuding jadi cari salah orang. Rasanya lebih patut tuding muka sendiri.

Rasanya semua patut iktikad baru, lepaskan kepartian, tanamkan sifat "kalau salah katakan salah, betul katakan betul", insyaAllah negara lebih selamat biar siapa pun meneraju negara.

Urang Awak said...

Salam Dato,

Jho Low didalam temubual dengan wartawan Euromoney semalam menyalahkan ahli lembaga pengarah 1DMB serta PM Najib sendiri sebagai pengerusi serta menteri kewangan diatas fiasco 1DMB. Merekalah yang patut disalahkan kerana segala kelulusan serta hal2 pentadbiran 1MDB adalah terletak mutlak diatas tangan mereka.

Hahahaha.... sekarang budak Cina ni menyalahkan ahli2 lembaga pengarah serta puak2 UMNO setelah beliau membalun bayaran commission USD700 Juta (RM2.3 Billion) dari hasil rundingan perjanjian JV dengan PertoSaudi.

Kini anda semua nampak tak kehebatan beliau yang baru berumur 27 tahun...? Dari segi undang2 beliau BERHAK mendapat commission sebagai orang tengah sama seperti kes pembelian 2 unit kapal selam dimana Razak Baginda juga telah mendapat habuan RM500 Juta commission. Kenapa orang lain lepas dan dia tak lepas pulak..???

Hahahah.. sememangnya budak Cina ni bijak dan dia bukan kecik anak orangnya dan yg BODOH adalah orang2 Melayu itu sendiri.

Saya dah meluat dah dengan cerita ceriti bodoh. Jom Dato kita gi jalan2 sambil tukar2 angin. Kebetulan minggu depan saya nak backpacking throughout India selam 3 minggu.

Bosan.. bosan...

RD. said...

Masaalah pemimpin UMNO, mereka nak bela nama baik UMNO, dari difitnah oleh Jho Low pun, tak berapa cerdik. Naina Merican tak sebut pun bahawa berita dan gambar Jho Low dan Paris Hilton sedang mabuk berpesta itu, pada mulanya disiarkan oleh New York Times, ke Sarawak Report. Maaf saya tak pasti.
Maknanya Pakatan Rakyat yang mula heboh pasal 1MDB dan Jho Low. Bukan UMNO.

Patutnya, Naina Merican patut tanya; Jho Low undi party mana pada PRU13. MCA/BN yang diterajui PM Najib (yang beri dia 'pengaruh' dalam 1MDB) atau DAP/Pakatan. Dia, saya rasa, pengundi di Pulau Pinang.

Apabila Jho Low mula buka-mulut, mungkin 'pengilap epal' dalam UMNO sudah jadi berserabut, mengelabah dan mula berbelah-bagi, samada nak sokong Dr.M atau Najib.

Joe Black said...

Dato'

Sekarang ini Musim Transparensi...Bukan sapertimana yang kita difahamkan.

Transparensi yang dikatakan itu adalah dimana personaliti yang kita ingat berseh amanah dan transparent sebenarnya bukan sebersih amanah dan transparent yang kita sangkakan. Yaitu dengan kata kata mereka sahaja, watak mereka sebenarnya sudah menjadi transparent.



kuseman kuhussain said...

DATUK, saya fikir lepas ini kena ada satu peraturan atau SOP untuk siapa yang hendak naik helikopter. Kenalah bezakan helikopter dengan naik bas mini yang drebar boleh bawa siapa sahaja kawan-kawan dia. Nampaknya saya juga kena cari kawan yang jadi pilot helikopter supaya dapat naik helikopter percuma.

Watswifdishomiz said...

Rasanye interviu jholok tu attempt nak clearkan najeebul haq bukan nak implicate.

Dia ulas pasal BOD. pusing2 BOD. Skang ni konon2 collective burden and decision making semua atas BOD. masak la sapa yg duduk atas BOD tu dulu.

Ni diversion. Kita semua tau dari email trace, yg call the shots sapa. Jholok kata najeebul haq yg kata itu ini itu ini. Siap bole bypass regulation BNM lg. agak2 BOD 1MDEEBEE boleh ke buat mcmtu?

Azzam said...

'smart partnership' ... kata orang ATM

Umar Abdul Aziz said...

This has been the best comment so far.

Teruskan.

nor ishak ismail said...

Merujuk pada nukilan RD dan MSH yg mengatakan "ikan bilis" (difahamkan sebagai penjawat awam agaknya) sgt mudah di cekop SPRM. Pada saya kenyataan ini kurang tepat, mungkin 1% atau 2% saja tertangkap yang lain lepas bebas. Kalau dihukum pun kebanyakannya setakat tukar balai atau pejabat sahaja. Lihat kes Cameron Highland walaupun TPM dan Utusan Malaysia (UM) mengatakan ada unsur rasuah, yang kena hanya buruh Bangla. Yang makan rasuah dan pecah amanah masih bebas dan musim hujan tahun ini cerita yang sama akan muncul lagi?

Sebenar samaada "ikan bilis", "sotong" atau "ikan laut dalam", negara ini dah dicap sebagai sangat kritikal dengan aktiviti korup. Lihat sahaja kebanyakan pegawai kerajaan berbelanja, bercuti dan memiliki harta kekadang tidak masuk akal, tidak siapa yang boleh mendakwa atau menangkap mereka sebab undang-undang untuk memberkas mereka dinegara ini adalah lebih longgar jika dibandingkan dgn undang-undang negara-negara "kafir" seperti Hong Kong, Korea, Jepun maupun dinegara maju eropah.

Begitu juga kemelut yang berlaku pada hari ini, kita dapat melihat macam-macam hal yang pada saya ia sangat berkaitan dengan unsur rasuah dan pecah amanah. Sehingga ketahap lain yang rakyat tanya lain pulak dijawab pemimpin. Perlakuannya melibatkan pentadbiran peringkat tinggi yang sepatutnya contoh yang baik perlu digambarkan...kata Chedet "kepimpinan melalui teladan". Dalam hal ini apa yang saya lihat ikan "laut dalam" dan "bilis" sama-sama terlepas. Kita perlu membentuk satu kepimpinan yang baru supaya ia akan jadi teladan pada rakyat jelata. Kita mesti ingat kekayaan bukan segala-galanya yang penting adalah "happiness" rakyat gumbira pemimpin gumbira. Komiditi negara yang banyak yg dianugerah tuhan boleh dikongsi bersama...ini tidak subsidi pun kena tarik??

Umar Abdul Aziz said...

Sdr urang awak.

Sabar sabar.

Tolong jangan bosan.

Pergilah berehat pergi India tu.

Kalau tuan pergi Delhi dan Agra tuan akan tenguk betapa kotor kota tu dgn ramai peminta sedekah.

Maukah kita biarkan ketua2 UMNO menjadikan Melayu peminta sedekah?

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Sekarang berlumba lumbalah mereka tonjol diri sokong Najib.

Kalau Najib tumbang mereka akan ada tuhan lain no 2 bergelar presiden UMNO.

Mereka terlalu taksub dgn dunia hingga lupa erti perjuangan.

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Tun Mahathir kata dia keseorangan dalam kritikannya terhadap Najib.

Khairy Jamaluddin mengikut dalam media menyokong 1Malaysia daripada Wawasan 2020.

Saya bukan penyokong fanatik Dr.M tetapi dalam kes ini saya menyokong wawasan 2020.

Wawasan 2020 adalah hala tuju negara supaya negara dan rakyat menjadi maju dan makmur apabila sampainya tahun 2020.

1Malaysia itu apa dia sebenarnya?

labu said...

Banyak petanda Yang menunjukkan Umno semakin mereput umpama penyakit kencing manis.Ramai ketua ketua Umno kaya raya maka Umno sudah buruk sebelah dan makin merebak.

Doktor berusaha merubat tapi dikata hendak mengambil kesempatan pula ke atas Umno sebab kayanya itu.

Biarkan saja atau paksa sahaja potong mana mana tempat yang membusuk itu dari merebak.

Dr M,doktor umum yang hebat.Saya kagum dengan beliau.

Rosiah Ismail said...

Pak kadir negara maju pemimpin nya ada kelas boleh naik train boleh naik teksi atas nilai kepercayaan diri nya selamat tak kira dimana mereka berada....dinegara kita perasaan bimbang dan takut masih menyelubungi mereka yang disebut sebagai orang yang berkuasa.Ingat la sesungguhnya hanya ALLAH sahaja yang menjaga keselamatan kita semua. Tk pak kadir.

ibrahim darus said...

Sdr Urang Awak
Selamat mengembara di India. Dah pulang besok tolong cerita untuk makanan kami. Saya juga ingin tapi dah tua.

AJBANS said...

Taek Low mesti diarah pulang untuk menjawab segala tohmahan dengan segera.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).