Wednesday, June 03, 2015

Belacan Is Good For A Lame Duck


A Kadir Jasin

PARTI Islam SeMalaysia (PAS) is deciding tomorrow who is to lead and which path to follow. If the religious group prevails, PAS is more likely to become a “dakwah” (preaching) party. Winning elections comes second.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Please be respectful .. No swearing. Thank you]

If there is a healthy mix of the ulama and the professionals, PAS may still pursue hudud but will place equal importance to winning elections.

Whatever the case may be, PAS proves that it is democratic in choosing leaders. The competition for posts is stiff. Even the President, Abdul Hadi Awang, is being challenged.

The outcome of the election is critical to both the opposition Pakatan Rakyat and the ruling Barisan Nasional. Without PAS it’s hard for PR to win the next general election while Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak, is hoping that PAS will come to his rescue should the opposition from his own party, Umno, become insurmountable.

But I don’t think Abdul Hadi or his opponent, Ahmad Awang, will take a risk of partnering Mohd Najib or joining the BN. PAS is better off being in an unhappy relationship with the DAP than remarrying Umno, especially now when Mohd Najib’s trouble with his own party and the rakyat appears to be getting more complicated.

Rebels In The Cabinet

The latest episode being his demand that rebels leave the Cabinet. That is after declaring that he would not succumb to the demand of one man (read: Tun Dr Mahathir Mohamad) because he enjoys the support of Umno members and the people.

But if there are rebels in the Cabinet, then he does not have full support of his party. The Cabinet rebels are most likely to be from Umno.

Mohd Najib had said repeatedly that he has full backing of Umno. Going by the way the party and its various wings held meetings after meetings to pledge support for him, it is natural for the Umno President to believe that he has their full support.

But if he believes strongly enough that there are rebels in his Cabinet so as to challenge them to leave, then the indications are he no longer enjoys full support of his party.

Thus my contention in the posting of May 28 entitled “PM Goes On The Offensive” that he “should immediately reshuffle the Cabinet to exclude Deputy Prime Minister, Muhyiddin Mohd Yassin, for being a pain in the rear, and possibly Sabahan Shafie Apdal” has its basis. There are rebels in his Cabinet.

It may not be a full-scale rebellion but an open disagreement or a qualified support as the case is with his cousin and Defence Minister Hishammuddin Hussein.

According to online media, Hishammuddin twitted: “Agree, with conditions: 1) rationalisation of 1MDB, 2) accountability if there is wrongdoing, and 3) transparency on (conditions 1 and 2).”

But do not expect any of them to step down. Some would not dare because they owe too much to him while others have dark secrets to hide.

For those who do not have skeletons to hide, they will stay on in defiance of his challenge and, indirectly, dare him to sack them.

Could the PM have been checkmated yet again or his Bugis pride is causing him to lose sight of reality?

Also, if he has full support of his party, why is there the need for him to meet groups of six to 10 Umno divisional chiefs on regular basis? Some sources say on daily.

Is he fearful that past pledges have waned and need to be reinforced with financial allocations and promises?

In the same posting, I also said: “To make it even more sensational, Anwar Ibrahim could be tempted to endorse it (the bad book on Dr Mahathir) via a preface. I am sure that can be arranged if the latter is given a few days to rest and recreate at, say, the HUKM.”

On Tuesday, June 2, Anwar was warded at the Kuala Lumpur Hospital. My roadside sources (to quote Encik Rizal Mansor) told me that the PM or someone close to him might be making an exploratory visit to him at his hospital bed. Just watch out whether or nor Anwar will be allowed an extended hospital stay!

Mohd Najib Not The Constitution

As for Tengku Razaleigh Hamzah’s suggestion that there should be a direct election of the PM, I do not think our Constitution provides for it.

Ours is a constitutional monarchy where the PM is nominated by the party. Malaysia is not a republic. I am sure Ku Li does not mean that we should be a republic. Warning. Be very careful. This enters the realm of sedition.

Our problem is not with the Constitution. It is not even with the post of PM. We have had five PMs before Mohd Najib. We had issues with two of them – Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra and Tun Abdullah Ahmad Badawi. Both resigned amicably when they realised that they no longer enjoyed the support of their party.

So it is not the way we elect a PM that is the problem. The problem is we now have Mohd Najib as our PM. He does not want to resign because he believes he has the support of the majority and he will never be allowed to give in and give up by the people around him, starting with his wife.

As for the rumours that Jho Low and his Abu Dhabi associates met Mohd Najib in Kuala Lumpur last Thursday to chart the future direction of 1MDB, only Ahmad Husni Hazadlah can confirm or deny.

But the following day (Friday) May 29, Ahmad Husni confirmed that the Abu Dhabi-based International Petroleum Investment Co (IPIC) and its subsidiary Aabar Investments PJS would lend 1MDB US$1 billion (RM3.6 billion) to settle its US$975-million syndicated loan from the Deutsche Bank-led consortium.

In the meantime, the country continues to suffer a serious confidence deficit as reflected by the economy and the marketplace. In the American political parlance, our PM is a lame duck.

In the northern slang, a lame duck is called “itik mantah.” It cannot not walk and quacks faintly. My mother’s cure for that deadly avian affliction is feed it with the smelly but highly nutritious “belacan”.

Wallahuaklam.

47 comments:

joe black said...

Dato'

To make matters worse, this "Lame Duck" thinks he is a "Swan".

Adorable Pests said...

Ayam kena ketit tungai boleh jugak ke Datuk?

zainal abidin awang kechik said...

Moga ... Allah sejahterakan Malaysia...

Rawa Lanun-Bahasa said...

Petua siapa yang Dato pakai katakan belacan baik untuk itik mantah?

Apakah PAS sekarang mendapat perhatian lebih ramai orang Melayu sebagai partai politik yang boleh bersuara untuk mereka akibat kemelut UMNO dalam isu 1MDB?

Wonkaliwon said...

Tok, read this. "The Nigerian media was in an uproar this week over a watch first lady Aisha Buhari wore during her husband's inauguration ceremonies. She also wore the accessory described as a Cartier Baignoire Folle 18-Carat White Gold Diamond Ladies Watch in her newly unveiled official portrait. Nigeria media have estimated the watch costs roughly $52,000, or more than what President Muhammadu Buhari earns in three months from his official salary.(IBT). Are they all the same?

A KADIR JASIN said...

1. Adorable Pests, ayam kena ketit tungau jadi tak tentu hala. Kelepiak sana kelepiak sini. Silap-silap tungau terpelanting hinggap kepada manusia. Tungau suka ketit dan isap darah di tempat "sulit". Kena colek sampai keluar kalu tidak gatai sakan dan silap-silap menanah.

2. Rawa Laun-Bahasa, petua mak saya. Dulu kami bela banyak itik. Jual telor atau buat telor asin.

3. A duck that thinks it is a swan often gets slaughtered or eaten by wily fox. Not all duck can fly to escape the fox.

Wallahuaklam.

Thank you.

Urang Awak said...

Salam Dato,

Kangkung + Belacan technically it is not a bad combination for clueless PM

Hahaha...

kluangman said...

Ramadhan menjelang - Najib diselamatkan..
Syawal pula bolehlah kita bermaaf-maafan..

Isu 1MDB terselesai...

maae said...

I don't think Najib fonds of belacan especially the rotten one. "Muntah den, bangang !" like RM used to say... roadside standard !.

Now Perkasa has been warned ! The Evangelistas and their "mentor" (Datuk knows better) already paving way, to push away the obstruction. Next, possibly will be ISMA. Just get ready, gang !

Well, most of the cabinet ministers who are against 1MDB seem to create a 'playsafe' mode. Deep in their heart, there lies uncertainty of the Umno's future. So, Sera..Sera.. what will be..will be.. the future is not for us to see...

Indeed Ku Li made a mad suggestion, turning Malaysia into a Republic? he..he.. you got the point, Datuk. He himself a Tengku ! What's gonna be ?

The Malays are loosing feet. Its been "my foot" everywhere !

Similarly, we are lame ducks too, but still quite fortunate, we have a Medical Doctor at a moment. But...

So suddenly, Anwar needs a "pakar" plak..he..he..

hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam Dato,



Bukan lame duck lah... PM ialah pahlawan bugis.


Dalam kurun ke 22 in ada ramai orang bugis,TETAPI cuma
seorang yang lantik dirinya sebagai pahlawan.


Yang lain lain tu bugis `the peasants' saja .

`The rebels in cabinet' akan menjelma selepas
pemilihan calun atau penamaan calun PRU/PRK
akan datang...



Abu Bakar Ab Rahman

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Berkenaan dengan PAS,

Saya pernah bertanya dengan orang mesir yang merantau di Malaysia apa halnya dengan Presiden Morsi sebelum kejatuhannya.

Katanya, kerajaan Morsi di Mesir yang menggantikan Mubarak adalah lemah. Akhirnya kerajaan Morsi sokongan ikhwanul Muslimin jatuh.

Sama juga dengan PAS. Kejatuhan PAS di Trengganu dan Kedah setelah hanya satu penggal perintah adalah kerana PAS tidak lagi bersedia untuk perintah.

Saya tidak ada keyakinan dengan rejim ulama yang menggantikan Nik Aziz sekarang.

Bagi saya parti pembangkang yang buat kerja adalah DAP dan PKR. Isu-isu yang rakyat seperti GST dan lain-lain diketengahkan.

Perjuangan PAS untuk hukum hudud sudah berpuluh tahun namun sampai sekarang tidak dapat nampak bayangnya.

Perbahasan bill hudud di Perlimen masih lagi tidak ada ketentuan.

Dalam suasana politik yang ada sekarang di Malaysia, peranan pembangkang adalah amat penting dan nampaknya PAS tidak memainkan peranannya.

Saya amat berharap PAS keluar dari pakatan dan masuk UMNO atau bersendiri sahaja dalam perjuanganya di luar bandar dan pendalaman seperti dahulu sebelum masuk Pakatan.

hazleezaiton@yahoo.com said...

Salam Dato,



Bukan lame duck lah... PM ialah pahlawan bugis.


Dalam kurun ke 22 in ada ramai orang bugis,TETAPI cuma
seorang yang lantik dirinya sebagai pahlawan.


Yang lain lain tu bugis `the peasants' saja .

`The rebels in cabinet' akan menjelma selepas
pemilihan calun atau penamaan calun PRU/PRK
akan datang...



Abu Bakar Ab Rahman

msh said...

Hari ini dlm Star..Najib minta/mahu Perkasa..."Tone down".

Asyik2 Ngo Melayu juga yg dia 'terpa' sebabnya?

Nak ambil hati Cina.

Ngo2 Cina yg biadab dan kurang ajar termasuk The Star...mcm mana?

Tak payah 'tone down'.

Inilah Melayu bacul.
Tak dak telog.

Takut bini...takut semua.

Tak layak dipanggil Melayu.

yana said...

Salam Datuk AKJ,

A sick duck is full of worms and not safe for human consumption. Similarly lame duck PM is detrimental and useless to the country. No matter what he does to try fix everything just gets worse. Resorting to befriend PAS (we can now watch PAS on RTM news) and predictably DSAI in the fight against his own UMNO rebels. Looks to me PM is quite unsaveable unless God has meant him to stay and we don't have a choice.

Btway Datuk the link (sarawak report 1 jun 2015) was about our flom's indulgence in gems and the roles played by her Singapore based designer Mirpuri and master Jho Low in flom's deals with the world's exclusive jewellers. Obviously ms. Mirpuri is facilitator while master Jho Low is the funder cum the $$$juggler. Eye popping bling bling pictures (daughter's wedding pic).

Hope this story ends soon or late, it's wasting so much of our energy and time. Hoping for Hang Jebats to unleash from their veils, and it's now or never.

Thank you Datuk A. Kadir. May Allah bless you.

tebing tinggi said...


You asked the current Malays ,what is belachan , many of them would not know what is belachan ,unlike the perivous Malays .

Most Malays had forget how and what the taste of belachan ,so much so their Malays feeling and identity .

I think Najip and many UMNO members has even forget ,what is belachan look like .

adion said...

Tok,

Najib hari hari jumpa ketua bahagian mintak nyawa.... mana maruah sebagai pemimpin yg dilantik. masih nak jugak bergayut pada jawatan.

pepatah Inggeris ada berkata...hidung tak mancung, pipi tersorong sorong. mana lah maruah dia

Othaman Ahmad said...

Talking about belacan, there's another famous proverb that says..."Bagai kera kena belacan" which mean that one who could not keep still, resah gelisah tak tentu arah. I reckon Najib falls in this category.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Akhirnya Najib melalui pak sanggup bernama Arul presiden IMDB menyenaraikan kemana pergi wang rm42b tu.

Kalau lah Najib senaraikan sejak tiga bulan lalu tak lah TDM dan pembangkang membising minta penjelasan.

Malangnya nasib rakyat terutama Melayu yg terharao2 pd UMNO.

Sebab? Melihat senarai perbelanjaan tu saya 99% yakin bahawa 80% drpd wang rakyat dalam IMDB telah pun kena ngap oleh lanun2 dan kroni.

Tak de beza Najib dgn TDM.



Zed-85 said...

Sallam Dato'

Akhirnya keluarlah angka-angka yang ditunggu-tunggu mengenai 1MDB, walaupun PAC baru sahaja bermula untuk audit.

Ramailah yang akan keluarkan calculator.

6 tahun 1MDB beroperasi, RM42Billion hutang terkumpul, cukai yang dipulangkan semula kepada kerajaan hanya RM 0.4 billion.

Banyak juga "cost for finance" hampir RM4.8 billion. Ada lagi RM 15.4 billion yang dilaburkan.

Saya berharap PAC dapat melakukan audit sebaik-baiknya.

Perkembangan terbaru yang lain PAS menamatkan hubungan dengan DAP tetapi masih dalam Pakatan Rakyat.

Pening kepala PKR yang duduk di tengah.

Tindakan PAS mungkin kerana untuk meneruskan Pakatan memerintah Selangor.

Saya amat berharap PASMA dapat menggantikan tempat PAS di Pakatan Rakyat dan masalah PAS dapat diselesaikan.

Pembangkang yang kuat diperlukan di Malaysia.

Semasa pembangkang kuat , orang melayu dapat BR1M. Bila pembangkang lemah, orang melayu dapat GST.

Mujurlah Tun Mahathir ada untuk betulkan keadaan tetapi tidak boleh kita harapkan Tun Mahathir selama-lamanya.

Sallam

aku said...

Kadiag, salaam. Awat hang dok sabit breder kat bamboo river tu dlm perkara ni. Antara ahli politik di malaya yg nampak sikit buleh pakai (mat saleh kata "authentic"), breder ni lah. Aku mintak hang jangan dok tibai dia lagi, pasai orang macam dia ni jarang nak jumpa, terutama lepaih Tok Guru tinggai kita. Lagi satu, dia tak bebaih nak hujah balik. Hak lain tu lantak hang lah. Hang pon tau dosa pahala. Mangap no.

A KADIR JASIN said...

Issues to be mindful of when assessing 1MDB:-

1. Arul Kanda's the so-called tell all must be taken with a big pinch of salt. He had made erroneous statements before - like denying Ananda Krishman's RM2 billion loan to 1MDB.

2. Did he or did he not gave 1MDB RM2 billion. This is yet to be conclusively determined.

3. What about 1MDB's business conduct, corporate governance failure and the overpricing of assets it purchased.

4. Abuse of power/corruption. Deliberately overpricing assets, giving excessive commissions/fees to advisers and lead managers and the possibility of giving kickbacks to third party as well as operating unregistered funds and foundations as means of hiding kickbacks.

5. Must investigate vendors of assets purchased by 1MDB, especially the IPPs, to see what sort of under-the-counter payments were made, if any. The assistance of trustees of foundations linked to these vendors must be sought. They could have signed the cheques or make electronic transfers to people/parties associated with 1MDB.

Wallahuaklam.

Thank you.

jumbeaux said...

Salam Datuk

Kampung people have now decided that the issue is too complicated for them to get involved in. They have tuned off. I hope this doesn't mean that the momentum is lost.

vasantha said...

Dear Dato,
I am lost for words. We have a new dilemma,that is a dearth of honorable men in our midst. It is a greater apathy to not care. We are fast becoming a nation of "yes men."
But are we saying aye to the right things.When men cease to have a conscience,
they cease to have character. Always stand and be counted for.

Boley Jalan said...

Jangan keterlaluan Dato'......anwar ke hospital kerana beliau memerlukan rawatan. Buruk sangka does not helps In the case of mohd najib, mungkin dia akan cuba approach but integrity anwar is not negotiable,najib knows about it. Even madey had tried b4, in the end he resorted to such infamous allegation with the support of all gov. Apparatus.
Today madey do not enjoy the same power he had then ........however his influence still strong as usual and najib days are counted! Let Focus on succession, who after najib?.....all are aware of muhyideen lameness to take the bull by the horn.....cakap boleh la......

"The song remain the same" malaysia Boleh!

zainal abidin awang kechik said...

selamat besara YAB TMBALAN PERDANA MENTERI

SELAMAT DATANG YAB DATUK SERI ZAHID HAMIDI

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum sdr Zed-85.

Nak tahu ada unsur pencurian wang rakyat melalui IMDB atau tidak senang je.

Pertama drpd cost of finance yg berjumlah rm4.8b tu....adakah jumlah dan peratusan yg dibayar kpd konsultan tu biasa2 atau jauh lebih tinggi drpd kebiasaan.

Kedua , aset yg di rekod sebagai pelaburan rm15.4b tu adakah masih ada nilai. Kalau ada maka si Arul dan Deloitte kena sahkan berapakah Net realisable value pelaburan tersebut.

Jangan2 tinggal harta atas kertas je.

Macam kes penipuan korporate terbesar di US bernama Enron dan World Com suatu masa dulu.

Dalam kedua2 kes tersebut perngurusan dan audit luar bersekongkol menipu rakyat dan pelabur.

Caranya mudah. Iaitu setiap perbelanjaan tidak direkod kedalam akaun untung rugi ,tetapi direkod sebagai pembelian aset yg akan ditunjuk dalam kunci kira2.

Ertinya setiap kali duit keluar bukan bererti untung berkurang tetapi aset bertambah. Sampai bila pun IMDB tak akan rugi.

Oleh kerana tiada siapa berani pertikai PM Msia yg punya kuasa diktator maka kalau bukan kerana ada whistleblower spt Sarawak Report dan pembangkang , jugak TDM maka akaun dan kewangan IMDB aksn selamanya kelihatan cantik mantik .

Dan sebagai rskyat kita harus mula persoal.

Adakah segala akaun GLC dibawah kerajaan Najib tu benar.

Adakah dividen TH, KWSP , PNB telah dibayar kepada pencarum berdasarkan akaun yg benar2 benar.

Adakah sektor korporate terutama yg di pelopori oleh kroni telah membayar cukai sepatutnya berdasar akaun untung rugi yg betul.

Mscam2 wayang IMDB dan yg sewaktu dgnnya akan terbongkar jika UMNO tumbang.

Cuba untuk sementara ni kita simpan dulu gagasan UMNO tu parti keramat.

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Masaalahnya org yg bukan berpihak kpd kepentingan rakyat ada saja jawapan mereka.

Dah jadi standard practice bagi yg berkuasa bersetuju dgn deal2 yg membodohkan rakyat tapi menguntungkan kroni dan penguasa.

Sejarah di mana kroni mengadap penguasa dgn proposal oleh swasta yg mengiurkan penguasa bermula sejak zaman pengswastaan TDM yg sarat dgn penyalah gunaan kuasa hinggakan wakil rakyat pun tidak ada hak lihat perjanjian antara kerajaan dgn kroni.

Seandainya UMNO tumbang dalam PRU 14, mungkin dalam masa 6 bulan segala kumungkaran dalam IMDB, MAS, PETRONAS, PKFZ, IPP, jalan bertol, BANK BUMI, kumpulan Renong , SYABAS, dan pengswastaan air Selangor, projek Rapid , Kes Altantuya, pemenjaraan Anwar, beli kapal selam , campur tangan eksekutif dalam kehakiman dan kerja polis/ pendakwa, pemberian AP pd kroni, penjualan visa kerja buruh asing, pemberian hak warga negara, pilihan raya oleh SPR yg diragui dll akan segera terbongkar.

Selagi Najib dan UMNO terus berkuasa, harapan Datuk dalam paparan 11.50pm rasanya tinggal mimpi sahaja.

Kalau Najib jujur dan ikhlas , bukan susah nak siasat kes IMDB.

Kalau Najib lebih baik drpd Mahathir dan Dollah inilah masanya untuk Najib perbetulkan kesilapam PM2 terdahulu.

KALAU!!!!

Lahuma said...

Dato.

Cerita pasal usul dalam muktamar Pas.
Hendak putus hubungan dengan Dap tetapi hendak kekal dalam Pakatan Rakyat.
Nampak sangat pembuat dan semua perwakilan Pas macam tak bijak main politik.
Pakatan Rakyat itu di kuasai oleh Dap dan Pkr.
Sebab itu Pas terbahagi dua .Satu kumpulan kena cucok hidung dengan Dap.
Akhirnya Parti Pas akan jadi Parti Pak Pandir Moden yang banyak kelentong dan tipu ahlinya atas wajah Islam dan serban serta lebai-lebainya.
Diwaktu yang sama habuk pun tak nampak.

Pasal 1 MDB ni.
Terima kasih pada TDM kerana suaranya lah maka segala butir-butir kewangan !mDB di keluarkan walaupun penuh dengan banyak persoalan.
Kerana desakan dan kritikan TDM semua orang dapat tahu cerita 1MDB ni.
Kenapa PM Najib hendak berRAHSIA sangat dengan 1 MDB ini dengan Kabinet ,MKT Umno dan rakyat sebelum ini.
Bila menteri pun tak tahu hendak jawab baru lah dibentang dalam kabinet.
Perjumpaan tertutup dengan Ketua bahagian sekadar minta sokongan politik Umno.
Tetapi untuk PRU 14 PM Najib dan BN /Umno rasanya berada di jalan yang amat sukar dan sulit.


Itulah pengajaran pada semua pemimpin.

Terima kasih Dato.

maae said...

Hard time indeed. Indeed he's in hot soup of superb sambal belacan ! Now PM Najib turn to evangelistas padrees...

He might have said, " my foot !!! that damned malays !!! " ..

Kesian plak. Betul salah dia ke atau staf-staf pilihan beliau. Tapi 1MDB tunggak nya beliau. Macamana boleh terlepas pandang ?

Syukur lah Ahmad Maslan dah duduk ontok-ontok...

nor ishak ismail said...

Seperti catatan saya dilembaran lalu yang memprihalkan bagaimana berbagai malapetaka kecil, besar yang "pelik tapi benar" melanda negara kita.

Seingat saya malapetaka yang mula-mula sekali adalah, kemalangan bas pelancongan di Genting Highland yang mengorbankan berpuloh-puloh nyawa ... sehinggalah bulan lepas kes helikopter dan kemalangan udara di Pakistan.

Dicatatan saya yang lalu, saya ada bertanya bulan depan apa pula?.

... baru 4 hari dibulan baru, semalam kita dengar bot tenggelam di Sarawak yang mengambil korban beberapa nyawa ... Gua Musang ... kemalangan (korban nyawa) dibeberapa lebuhraya agak pelik juga sebab lebuhraya adalah laluan yang paling selamat ...

Adakah malapetaka "pelik tapi benar" ini ada kaitan dengan suasana politik yang juga "pelik dan benar" yang kita sedang hadapi sekarang ini ...

Saya harap Pak Kadir dan gengnya teruskan perjuangan, untuk menegakkan moral dan beramanah supaya kita dapat tampirkan negara kita negara Islam yang setaraf dengan negara maju yang lain.

Saya juga berharap para penggunjung blog Pak Kadir ini, dapat fokus pada satu target sahaja. Contohnya jika isunya berkenaan Najib den gengnya, janganlah dicampur adukan dengan kisah lampau Tun Mahathir dan Sudara Anwar. Sebab akhir nya keadaan menjadi bercelaru dan berpuak ... yang untung Najib juga ... dahlah dia dah sapu banyak keuntungan?.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr Boley Jalan.

Terimakasih banyak kerana satu kepala dgn saya pertshan Anwar atas dasar kebenaran.

Dakj sejak dulu tak sebulu dgn Anwar. Apakah sebab Anwar lawan TDM iaitu kawan Dakj.

Atau ada perangai Anwar dan atau org2nya yg Dakj tak suka. Maklum la Dakj juga punya prinsip hidup sendiri yg saya hormati.

Cuma saya ada satu perbezaan besar antara prinsip Dakj/TDM selama ini dalam melawan Najib yg bagi saya kurang cukup baiknya.

Iaitu mereka melawan Najib kerana takut UMNO kalah PRU 14.

Bukan kerana Najib dan perlakuannya merosak rakyat. Tapi lebih nak selamatkan UMNO agar tak kalah.

Selamat UMNO bererti selamatlah kesilapan masa silam TDM yg menurut sy 2×5 Najib.

Bererti TDM bukan berjuang untuk rakyat senata2, tetapi dalam melawan Najib beliau ada agenda selamatkan diri sendiri melalui UMNO.

Persoalannya di mana pendirian DAKJ .

Gimana pun hati kecil sy selalu berkata DAKJ tidak adil kpd Anwar.

Wallahuaklam.

Zed-85 said...

Sallam Sdr Umar,

Komen Saudara,

Nak tahu ada unsur pencurian wang rakyat melalui IMDB atau tidak senang je.

Pertama drpd cost of finance yg berjumlah rm4.8b tu....adakah jumlah dan peratusan yg dibayar kpd konsultan tu biasa2 atau jauh lebih tinggi drpd kebiasaan.

Komen saya,

Sebenarnya samada satu hal itu salah atau betul adalah satu perkara.

Samada satu hal itu salah atau betul di sisi undang-undang adalah satu perkara yang lain.

Umpamanya, kalau harga kapal selam 4 billion, komisyennya 5% iaitu RM200 juta.

Dari soal moral memang tidak betul, wang 200 juta adalah wang rakyat. Tetapi dari soal undang-undang adalah perkara lain.

Sebab itu ada peranan yang patut dilakukan oleh pembangkang supaya hak rakyat dalam negara dipelihara.

Salah satu penyelesaian dicadangkan oleh PAS adalah Hukum Hudud.

Hukum Hudud adalah wajib dijalankan bukan untuk dipolitikkan. Sampai berapa lama lagi nak tunggu PAS laksanakan Hukum Hudud?

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum Dakj.

Sedih dan sakit betul hati ni bila meneliti satu persatu butiran perbelanjaan IMDB.

Kalau Najib tak bersalah akibat tertidur, bukan ke beliau patut buang je lembaga pengarah IMDB.

Bila beliau buat tektik melambat2 maka hati ini yakin Najib 99% bersekongkol. Tapi tak mahu mengaku.

Cuba kita fokus pd pembelian IPP yg nak tamat tempuh pd harga rm8.5b yg dipertikai sebagai jauh melebihi nilai sebenar.

Kalau rm 8.5b sudah dikira mahal berbanding dgn nilai sebenar, apa je jadah rakyat melalui IMDB di kenakan pulak beban tambahan sebanyak rm6b lagi guna membayarkan hutang lama IPP berkenaan.

Ertinya rakyat membayar bukan rm8.5b , tetapi rm14.5b .

Senang betul kroni swasta perbodoh rakyat melalui IMDB.

Tapi ini tak mungkin sebab lembaga pengarah IMDB tak senang diperbodoh sebab semua lulusan tinggi.

Kecuali mereka buat benda kotor seperti pakat dgn penjual iaitu mereka akan dapat habuan berbentuk kickbacks.

Dalau Najib tak ternasuk dalam golongan mereka itu, apa perlu Najib bersungguh macam perlahankan siasatan?

Tuan punya IPP warisan dasar TDM ni tak habis2 susahkan rakyat.

Tak cukupkah lagi dgn dasar IPP sejak zaman TDM rompak rakyat dgn perlembu TNB?

Sori sdr OA, anda telah meletakkan diri anda sangat low class bila anggap TDM sebagai negarawan.

Kini bila tempoh hayat IPP nak tamat mereka rompak rakyat cara lain pulak. Kali ini dgn perkuda Melayu lain bernama Najib.

Tak patut kalau saya terlebih puji ramai Melayu sebagai pandai.

Tinta Hitam said...

Datuk,

Saya ketawa terkekeh bila melihat foto foto para perwakilan PAS menggunakan "toyol" atau "cai" utk memilih pucuk pimpinan PAS..KEputusan siapa yang patut dipilah sebenarwnya sudah diputuskan diperingkat bahagian.Jadi perwakilan cuma membawa keputusan bahagian sahaja keMuktamar..Tapi apa sudah jadi?Ni terang terang guna toyol dan tidak mengikut amanah yg dberi oleh ahli ahli bahagian..Jadi mcm mana nak kata depa boleh amanah memerintah Malaysia ni?

Terfikir juga saya.Nasib baik PAS belum lagi memerintah Malaysia.Jika tidak fitnah kepada perjuangan Islam itu terlalu besar disebabkan oleh perangai perangai mereka yg sedemikian

Othaman Ahmad said...

Sdra UAA..
.
Terima kasih mengkatogerikan saya low class kerana kebencian meluap-luap terhadap Tun Mahathir

You still owe me justification or evidence as to what significant contributions have Anwar Gay delivered to Malays, Islam, Malaysia & the world. Otherwise, stop making yourself looked like a Moronic fool through your baseless condemnation against the world recognised statesman, Tun Dr. Mahathir Mohammed.

Umar Abdul Aziz said...

Sdr OA.

Pd mulanya sy nak move on. Tak mahu layan org yg meletakkan dirinya pd cita rasa low class.

Bila sdr OA terus desak sy maka tahulah saya bahawa bukan saya yg suka benci membara2.

TDM sebagai world recognised statesman?

Sdr bermimpi ka. Setahu sy tak pernah pulak ada muafakat antara negara menganugerahkan gelaran tersebut?

Janganlah kerana sifat sayang membabi buta OA terhadap perosak negara selama 22 tahun yg sdr puja sebagai mentor menghalalkan OA menhamburkan kata nista spt si peliwat terhadap org lain yg difitnah bernama Anwar.

Jika sy tak mahu minta OA senarai kebaikan Mahathir maka rasanya buang masa sy saja jika OA tak nampak jasa Anwar.

Kalau TDM ada buat jasa pd negara, itu biasa2 saja. Tak petlu puji tinggi sebab itu memang tugas beliau. Dan beliau dibayar gaji oleh rakyat.

Kalau TDM pemimpin lengkap, tiada terpalit rasuah , tidak zalim, tidak rugi kan rakyat dgn salah guna kuasa dan negara jadi maju dibawah pemerintahannya maka sy org pertama akan akur bahawa Mahathir seorang negarawan.

Pujian saya sangat mahal. Sebab sy tuntut standar yg terbaik drpd seorang PM.

Saya bukan hipokrit yg low class.

Ingin jugak nak tanya OA, apa yg TDM pernah ajar OA hingga anggap mantan PM sebagai mentor. Adakah OA antara yg beruntung dihantar penguasa tenguk sendiri peristiwa sodomi1 dan 2, hingga OA bila mengutuk atau mengelar peliwat terhadap Anwar kelihatan over confident.

Setahu sy dalam kedua2 petbicaraan tiada langsung saksi penguasa yg mengaku melihat sendiri kelaluan Anwar dgn mata kepala sendiri.

Nah sekarang cuba tanya diri sendiri , apakah OA tak punya sifat marah dan dendam meluap2 terhadap Anwar ?

nabil suffian said...

Aduhai UUA...

Maaf tanya... suadara dh tgk ke bukti berkotak2 dokumen salahlaku rasuah dsb "manusia anugerah" pujaan hati tuan yg beliau kata nk tunjukkan... Saya tertunggu2 juga...nk kata masa tu dlm penjara...dh keluar...dh masuk balik pun. Agaknya mmng betul kaya org tua, kalau dh lalat, takkan jadi lebah, busuk bangkai tetap dihurung walau ada bunga mewangi

Budak kutu jalanan pun klau boleh nk berkelamin cover line...inikan pulak manusi yg bijak pandai mcm idola tuan... tp syg dna tertinggal..takkan nk ajak ramai2 dtg tgk ORGY pulak... karpal singh dan mat sabu pun tau dia peliwat tegar...berani karpal ckp dlm parlimen lg...

Kenapa yer dia tk benarkan dirinya disoal balas di mahkhamah..

Maaf... cr idola lain la tuan...kecuali la tuan sama selera...

PkR nie...rasanya dr kalangan ahli UMNO yg kecewa...opportunis.. patutlah DAP dan PAS jdkan bahan je

Umar Abdul Aziz said...

Nabil Suffian.

Tolong jawab. Anda ada lihat dgn mata kepala?.

Kalau tidak lebih baik diam.

Tak le nampak kebodohan

RD. said...

Saudara Othaman dan Saudara Nabil.

Penyokong Peliwat dah keliru, pening-lalat dan rungsing. Semua yang pro-DAP dan Anwarinas dalam PAS, dah kecundang. Tiada lagi parasite dalam PAS.

Idol mereka yang didapati bersalah lagi, kali ini meliwat pula pembantu peribadi sendiri pada 2008. Selepas 5 tahun Dr.M bersara, beliau masih difitnah kerana 'aniaya' idol mereka. Akibat kemelut 1MDB, Rohingya, Muktamar PAS dan gempa-bumi di Sabah, lakonan sakit banduan liwat untuk raih simpati rakyat, tidak dapat perhatian.

Apalah bangang, penyokong peliwat bertanya samada penguasa lihat sendiri zakar Anwar, masuk-keluar jubor Saiful?
Hudud PAS, dia tak sokong. Tapi masih nak guna teknik pembuktian kuno padang pasir untuk menegak benang-basah. Zaman sekarang ada kondo, flat, gated-community dan berbagai jenis perumahan, siap dengan kamera-video dan security alarm. Manusia tidak perlu lagi 'main' dalam khemah, dalam semak atau tempat terbuka dipadang-pasir.

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Dah sahlah RD tak tengok sendiri peristiwa tu sodomi 1 & 2.

Bererti tak bolehlah RD nak rasa 100% yakin apatah lagi hingga jadi bodoh bila terlebih yakin.

Hanya berdasarkan bukti dari saksi.

Dan yg pasti saksi2 tu semuanya manusia . Bukan malaikat.

Tak tahu pulak saya kalau cctv kepunyaan RD rakam peristiwa sodomi 1 & 2?

Kalau ada rakaman tu, tak ada kemungkinan kah RD & rakan2 bersubahat berlakun jadi Anwar dan watak2 lain tu.

Malaysia boleh!!!!

Umar Abdul Aziz said...

Aslkum DAKJ.

Izinkan saya mendoakan sial kepada org yg menfitnah sy tidak sokong hukum hudud PAS.

Itu saja.

madd deng said...

Karma darpada Allah swt ke atas orang yang zalim..pemerintah yang zalim...
Mereka semua lupa pada Kuasa Allah....
Sumpah bohong ...
Penipuan MH370 ...sudah lebih setahun ....tiada sebarang bukti mh370 terhempas.....oh ye...najib cakap "BERAKHIR DI LAUTAN HINDI."..HA..HA..HA... Another bad episode of Najib' s Era

Othaman Ahmad said...

Sdra UAA...

Saya dulu juga pengkagum Anwar tapi mula hilang minat bila dia berkempen seluruh negara menjatuhkan Tun Ghafar pd awal 90an atas nama Angin Perubahan & Melayu Baru. Ketika itu saya menjawat Ketua Pemuda Cawangan & Pengerusi Tetap Pemuda Bahagian.

Perihal seks luar tabie beliau, kami memang ada mendengar ketika itu tapi tak ambil peduli kerana tidak ada bukti. Saya & teman2 hanya percaya setelah kes liwat I dibawa ke mahkamah. Bertambah yakin lagi bila dia didapati bersalah di kes liwat II. Saya tak perlu lihat malah meluat & jijij aksi terkutuk itu.

Saya dapati anda gemar menggelar orang tak sependapat dgn anda sebagai bodoh, tak sekolah & low class. How high class are you? Which school of thought have you attended and majoring in what subjects? You still fail to show us what significant contributions your Anwar Gay had rendered to Malays, the nation and the world.

Perhaps you never realise that your unbecoming behaviour has put yourself against all odds. So....stop talking gibberish like an idiotic bloody fool.

RD. said...

Aik, masa bila, sudah kembali menyokong Hudud PAS sehingga tergamak mendoakan sial kepada sesiapa yang mengatakan sebaliknya.

Cakap berbelit-belit. Dulu pernah berkata Anwar pernah jadi Menteri Kewangan pada 1999. Bila disanggah, pusing cakap, dituduh saya yang mengatakan demikian. Ini kah sikap orang yang menggunakan nama Khalifah tersohor? Perangai sebiji seperti idola beliau yang mahir mengunakan Agama untuk memperdayakan rakyat. Mungkin spesis dua-alam juga.

Umar Abdul Aziz said...

RD.

Kalau tak faham bahasa org yg sy doakan sial tu adalah RD sendiri.

Jangan buat2 tak faham.

Kalau RD ada maruah sila kemukakan bukti saya tak menyokong hudud PAS.

Kalau RD bukan penipu sila kemukakan bukti saya ada kata Anwar jadi menteri kewangan pd 1999.

Kalau pun RD dah terbiasa terlepas bila menipu atau menfitnah, saya rasa RD silap tempatla kali ni.

Di blog Dakj, tiada tempat org bodoh2 macam RD.

RD. said...

Hang seorang sajalah yang pandai menyamar, memutar-belit, menipu dan memfitnah dalam blog yang bukan milik sendiri.
Sendiri boleh cari bukti dalam posting Dato AKJ, yang lepas-lepas. Jangan berlakon dan berpura-pura bijak serba-serbi.

Umar Abdul Aziz said...

RD

Manusia yg tak mahu mengaku salah atau silap tu sangat hina.

Sombong macam perangai iblis.

Dan busuk hati . Kat mana muka tu nak sorok di hadapan Allah nanti.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).