Thursday, January 07, 2016

The Courting of Abdul Hadi Awang


A Kadir Jasin

IN THIS installment of the Kedai Kopi Assembly (KKA), we shall discuss (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib bin Abdul Razak’s courting of Haji Abdul Hadi bin Awang.

[REMINDER: No anonymous comments will be published.  Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym is accepted. Be respectful. No swearing. Thank you]

For now, this very interesting development is safer seen as a romance between two desperate party leaders. They are drawn to each other as they drift further and further away from their party members and from reality.

These are two strangers in the night exchanging glances wondering what’s inside (their hearts) as they know that they are losing the hearts and minds of their party members.

Mohd Najib and Abdul Hadi: Romance of two desperate leaders
At the December Umno General Assembly (PAU), Mohd Najib called for Umno-PAS unity. Most observers interpreted this as a sign of UMNO's weakness and the desperation on Mohd Najib’s part.

In the 2013 General Elections, Mohd Najib led the Barisan Nasional into the worse ever electoral performance since 1969. Despite the hype, he did worse than Tun Abdullah Ahmad Badawi in 2008. Had it not been for Sabah and Sarawak, he would have lost the election altogether.

If Abdul Hadi could convince his party to join Umno, PAS could end up having a strong influence on Umno and the BN. Conversely, Sarawak’s and Sabah’s position as BN’s “fixed deposit” would be undermined. They might not be too happy with that.

Also, Sarawak and Sabah have different ethnic and religious composition that they may find the PAS “jubah” not to their liking.

They are better off supporting a unity government that is being built around the Umno veteran Tengku Razaleigh Hamzah.

The Marriage Lifeline

Abdul Hadi may be able to throw Mohd Najib the lifeline by bringing as many PAS seats as he could but the PM could end up losing support from Sarawak and Sabah. Remember, the majority of the people in the two Borneo states are Christians and they may not cherish sharing the bed with PAS.

Even the Muslim majority parties in the two states might not be too enthusiastic about the prospect of Umno-PAS hegemony. They are more likely to be at ease with Amanah, the newly formed PAS splinter party.

Mohd Najib and his inner circle might have done their basic arithmetic and plot their survival plan, but Umno members in general may not be all too excited about remarrying PAS that they divorced in 1977.

With the Sarawak state election approaching, would Mohd Najib dare risk alienating the voters there? He may be deeply in love with PAS but fallout with Sarawak would be costly.

Already he is facing demands for greater autonomy and higher oil and gas royalties from the two states. To buttress his power base, he appointed disproportionately high number of ministers from Sarawak and Sabah, many of whom are neither Malays nor Muslims. So when he talks about Malay unity and Islam, he frightens his own BN partners.

An Umno-PAS remarriage could spell more problems for the non-Malay parties of the BN. Former MCA president, (Tan Sri) Dr Chua SoiLek warned in his blog that any cooperation between PAS and Umno would sideline non-Muslim BN parties from mainstream politics.

In Mohd Najib's reading, he could sacrifice MCA and the Gerakan as they are unlikely to be able to deliver Chinese votes as was proven in the last GE’s Chinese Tsunami.

He is trying his luck with PAS. But would PAS be prepared to hop onto his sinking Bugis pinisi? Abdul Hadi and (Datuk) Harun Din may want the alliance but the grass root may not share their enthusiasm. Even the Umno grass root, if given the choice, may reject the proposal.

Malay support for UMNO/BN stands at 30% and Chinese at 5%. So it is unlikely that PAS supporters would want to join a weak coalition. A rift appears to have developed in PAS with its Deputy President (Datuk) Tuan Ibrahim Tuan Man leading the dissenting voice. Instead he wanted Mohd Najib to go on leave pending the completion of the 1MDB and the RM2.6-billion investigations.

Out of Touch

Mohd Najib’s political reading has been woefully misguided. He spent billions of ringgit during the 2013 GE and was confident of regaining the two third majority but instead he lost the popular votes.

With the 1MDB and the RM2.6-billion donation scandals, the GST, rising inflation and unemployment, the mounting national debt and debilitating household indebtedness, the next GE would be much tougher to win even when the opposition is in disarray.

The PAU was a chance for Umno leaders to get feedback from the grass root, but delegates were banned from raising these issues. Instead their energies were directed at praising and idolizing the President.

Mohd Najib compressed the two very important matters into a one-paragraph statement. He also failed to keep his promise to answer them in Parliament, giving the impression he really does not have a believable explanation to give.

There are just too many bad news and bad moves for a discredited PM to handle. The fallouts from the 1MDB scandal and his RM2.6-billion Arab donation have been so extensive that they impacted badly on every facet of the daily life of the country and its people.

A transformational PM and a once the beacon of hope has turned into the biggest liability the country has ever experienced in history. In the meantime the rakyat’s suffering gets worst.

Wallahuaklam.

49 comments:

Unknown said...

Datuk,

His mr bean minister affirmed that gst will lower the price of goods and this was telecast in national tv. Few months later he asked rakyat to work double job... do we want to trust bn again?

kluangman said...

Mula mula nak kenai, identify mana satu tino mana satu jantae..

Sorang nak kahwin pasal boleh tumpang senang, laki banyak harta.

Sorang lagi nak kahwin sebab nak berlindung bawah ketiak ostazah, nampak alim.

Zalman A said...



Salam Datuk,

"A rift appears to have developed in PAS with its Deputy President (Datuk) Tuan Ibrahim Tuan Man leading the dissenting voice. Instead he wanted Mohd Najib to go on leave pending the completion of the 1MDB and the RM2.6-billion investigations."

I believe Datuk Tuan Ibrahim is not the only senior PAS leader who is not in favour of this so-called alliance. The reason is obvious: Najib is a drowning man who is reaching out in desperation to anything he can hold on to.

Iskandar Samad fully understands the Umno strategy, which is "win-win":

Either:

a) Najib manages to "polish' his Islamic credentials by forging an alliance with Hadi.

b) If that fails, then they can cause a further split in PAS by pitting the senior leadership of PAS against each other over this issue, and hence cause further fallout and more instability; terbelah tiga, pulak. it is no secret that Umno has been working "inside" PAS for at least 3 years with the objective of weakening the party.

However, I think common sense has prevailed in PAS and they have seen through Umno's trickery:

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/01/07/jangan-timbulkan-lagi-isu-bergabung-dengan-umno-nik-mohd-amar/

PAS would be more consistent if they waited for the coming exodus from Umno and forged a co-operation with them, rather than with the Najib camp.

We do not wish to see any further immoral, unprincipled and unethical leadership in this country, nor should anyone support such people.

Six years has been bad enough.

Malaysia has suffered greatly.

guamusang said...

What is so great about Hadi? His only contribution to the nation is introduce the local Terengganu word "CAKNA" into our vocab.Anwar sis better haha

Azahari A Ahmad said...

I wonder what our PM's SPM score was....would be good to know to gauge his level of intelligence (thus his ability to lead, administer and manage this nation).

Datuk, would you know that?

Praxis said...

How does our commitment to brotherhood of man embrace the corruption of man, wholesome and complete?

Mohd Sufian said...

Depa habaq najib xde teloq. Realitinya ramai diantara kita jugak xde teloq. Nampak gaya kena tunggu lagi ayam berteloq.

jumbeaux said...

Salam Datuk

I think we should not underestimate Haji Hadi's political skills.

His end goal is to implement Hudud in Kelantan. In doing so, he will get people of Terengganu and Kedah to get excited agaim to vote for PAS and perhaps put them in power.

Therefore, Haji Hadi needs Najib and Federal government not to block his plans in Kelantan. He also knows how weak UMNO and Barisan is now. So he is playing nice with Najib. Making them believe that PAS wants to cooperate with UMNO.

I honestly could not believe that Haji Hadi's position as PAS leader is weak right now. On the contrary, having removed the 'Erdogans', his powers should be bigger. In another political manoeuvre to appease PAS supporters, he must have quietly given his blessings to Tuan Ibrahim to make those statements against Najib.

I agree with you though on Sabah and Sarawak concerns. Will voters change their votes because of UMNO's partnership with PAS? If they do I would put it more due to the tireless work by DAP. PRU13 gave them a major lesson in the importance of East Malaysia and they have been working hard ever since. If not for the voters to vote for DAP in the next elections, it is to sow doubts in people's minds whether BN is the right choice. UMNO's antagonistic behaviour towards non-Malays lately plays perfectly into DAP's hands.

Najib is right though to ignore MCA, Gerakan and MIC. Unless a miracle happens in these 2 years, Chinese and Indians will not vote for BN at PRU14. DAP will get their votes easily for the same reason as the above.

msh said...

Salam Dato.

'Strangers in the night, exchanging glances...."

Org Kedah kata ..

"Dua2 tak boleh pakai ...2x5....serupa tapi tak sama.
Sorg berkopiah sorg berjubah...itu bedzanya ..tapi perangai dua2 sama ..kemaruk kuasa ...cakap tak pikiaq dan kuat pekena...pantang dpt mikrofon...main tembak ikut sedap mulut".

Tetapi mereka ' survivor' Politik dan spt yg telah sy post kan sebelum ini...." politik cara org Melayu membahayakan...kerana Ugama dijadikan alat 'tools'...dan mereka berdua telah melakukan nya...tidak perlu huraian lanjut lagi.

"Strangers atau different bed partners" ini...memang mementing 'survival' diri semata2.. dan perasaan akar umbi tidak penting.
Disini ..Bugis ada ada kelebihan...kerana ahli parti...Peringkat tertinggi diketuai oleh Jawa Tok2 dan Penjilat2 Tegar HZ telah termakan 'dedak' yg dia tabur...cuba Hadi yg perlu kerja kuat nak 'convince' hardcore ahli tertinggi yg 'anything but Umno'....lebih2 lagi yg 3 org Ketua yg Dato sebut.

Tetapi..kita tidak akan tahu.. .sebab mereka adalah Ketua2 Melayu. .semua boleh asal ada imbuhan dan survival diri terjamin.

Jika tidak siapa boleh percaya...Pas boleh berkahwin Mutaah dg Dap dgn tertubuh Pakatan Rakyat?

Terima kasih.

nothing to hide said...

Datuk. Pleasa tell me why should I vote for a party whose leader is dishonest, dare not face reporters, dare not answer questions in parliment, lied in parliament, hid important issues from his own cabinet, took ages to solve small matters like the prepaid issue, blame a pm who retired 13 years ago for today's problems and still conniving to hold on to power?

yana said...

Salam Datuk AKJ,

That is why we should never judge a book by its cover - luar nampak cantik tapi dalam hampas tak ada isi. Mappadulung diangkat sebab ayahanda beliau. Sekarang baru semua nampak warna sebenar mappadulung.

Oh cakap pasal warna, saya menyampah tengok percintaan mappadulung dengan haji hadi...siap dengan baju warna pink. Pengacara tv1 pun masa malam tahun baharu juga mengenakan sedondon pakaian warna pink (diarahkan kot) dengan si pengacara lelaki berjubah (pink lol) :)))

Now we can expect to see lots of pink clad clowns around...lol... Gay colours...and I mean happy ok ;)))

Oh post script sikit Datuk - semalam dalam Soal Jawab tv3 menteri kesejahteraan bandar, perumahan datuk rahman dahlan said that renting (house) is good for mobility... so kalau harga rumah mahal dan rumah ppr pun kerajaan tak mampu nak tunaikan janji no hal lah tu can opt for menyewa rumah hehehe... (kalau berlaku kematian pada ketua keluarga, boleh mintak sedekah daripada rahman dahlan atau mappadulung atau pun haji hadi...)

Terima kasih dan jaga diri selalu Datuk AKJ.

Rusli Rashid said...

Political commentators are mostly self-righteous lot. They thought that readings and views ara almost correct. Sometimes it is quite disgusting reading their views and comments especially those do not really understand Islam and political Islam.

Zalman A said...


Analogi simplistik ini (mungkin) boleh dimaksudkan begini, Pas boleh "tolak kereta" Umno yang mogok tetapi tidak semestinya bersetuju  dengan Umno, apa lagi akan ikut sertai menaiki kereta berkenaan bersama Umno walaupun kebetulan perjalanan orang Umno itu ke masjid? Ertinya Pas setakat membantu Umno dari konteks kemanusiaan sahaja dan tidak mengharap keuntungan spiritual.

Kenapa sikap sebegitu diambil. Apakah Pas tetap juga tidak akan menaiki kereta Umno yang ditolak itu hidup sedangkan ia menuju ke destinasi sama untuk ke masjid? Pegangan Nik Amar ini atau falsafah ta'awun Pas ini boleh diperbetulkan.

Ta'awun demikian adalah berdasarkan kepada maksud untuk membantu demi kebaikan bersama. Ianya diambil setelah mengkaji pelbagai sudut dan keadaan terdesak. Kesedaran dan langkah ini sesuatu yang patut dipuji kerana telah lama ummah di negara ini berkecamukan dan mengalami pelbagai kerugian kerana ketiadaan ta'awun seperti ini.


http://msomelayu.blogspot.my/2016/01/bertawun-pas-mahu-jadi-penolak-kereta.html

pak cik said...

Hanya di Malaysia sahaja di mana pemimpib yg lemah masih mampu memegang kuasa tertinggi.... ini di kira parti kerajaan dan juga pembangkang

Suka sama suka said...

Datuk.

"as a romance between two desperate party leaders."

1. Romance of two grown-up men? Wow! that's awesome...

2. Yang satu Bugis "Cibai Bissu" or "Bissu" keturunan Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone yang memang jaguh dalam ilmu batin, kebomohan dan santaunya. Makhluk bangsat ini bukan lelaki, bukan juga perempuan....tapi alat jantina perempuan nya mungkin berfungsi untuk orang macam si Hadi.

3. Yang satu pula memang kuat "Arab"nya hingga pakaian pun macam Arab. janggut ala Arab dan jalan pun macam Arab. Negara Arab yang tidak mau Hudud pun si Hadi mau untuk Melayu di Kelantan dan di Terengganu dan mungkin di Kedah.

4. Jangan kena "tangkap basah", hukum Syariah berat. Kalau ikut Hukum Hudud, si bangsat kena panggal "anu"nya. Tanpa "benda" itu, maka hilang lah "kuasa kebomohan sakti" Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone dan seterusnya pangkat itu akan lucut dan bertukar tangan sebab hanya seorang saja yang bolih pegang jawatan tu pada sesuatu masa. Arwah Tun Razak pun tak boleh pegang jawatan itu.

5. Presiden Obama, bukan macam Clinton atau Kennedy yang memang terkenal seluruh dunia as womanisers. Real men like that. Tapi Obama ada lain sikit (ikut cerita lah), jadi "persahabtan" dia dengan si bangsat satu ni, faham faham saja lah. Ingin kita ingatkan disini bahawa belum ada Perdana Menteri Malaysia yang begitu "akrab" dengan Presiden Amerika. JANGAN JANGAN..... Ini bukan aku yang cakap!

Suka sama suka said...

Datuk.

1. Kalau...itu pun kalau...kalau betul foto diblog ini, ia-itu kedua-duanya pakai baju warna pink yang sama, silap silap boloh nikah dan kawin lah tu. Elok juga tu, Datuk.

2. Cantik macam pinang dibelah dua. Ngam. Yang satu nampak kelakian dia....janggut ada, serban ada, jaket pun ada, maka sah itu jantan....bolih kawin.

3. Siapa pula pasangan nya itu, Datuk? Isisis...aku dengar makhluk dua alam. Itu susah sikit dalam hukum hudud, tapi hudud pasangan dia tu, aku rasa rasa apa pun bolih, asal "bini" ada duit dan "anu" nya bolih dipakai sikit sikit.

4. Islam mengalakkan kita kawin kalau sudah cukup umur,sihat dan ada rezeki untuk menyambung zuriat. Ini politik Islam. Dan, ini lah Islam.

5. Tapi kalau hantaran duit itu puncanya duit haram, duit curi, rasuah dan tipu...maka hukum orang yang tinggal dalam gua batu pun tak akan terima duit hantaran sedemikian. Jauh sekali kalau kita mengaku kita orang Melayu beragama Islam. Tetapi kalau bangsat tetap bangsat juga sebab semua yang dia buat adalah kerja haram zadah. INI BUKAN ISLAM!

Suka sama suka said...

Datuk.

"They are better off supporting a unity government that is being built around the Umno veteran Tengku Razaleigh Hamzah."

Apa ni Datuk???????????????????

Widyan Widyorini said...

Salam Datuk,

Its a marriage of Convenient. Each Desperados trying to cling on to power and leadership in a sinking ship.

The Sabahans and Sarawakians have centuries been living in harmony and respect irrespective of their believe and faith. With UMNO drumming their war drums of Hak Melayu and PAS sounding the sirens of Hudud, I am damn sure the rakyat from these 2 states will reject and even kick them out.

Widyan Widyorini said...

Salam Datuk,

Incidently, Nazir Tn razak, the brother of this Coward Bugis has been soooo quiet. Virtually sort of non existence. previously he was much vocal with current issues and the economy of the country. Has he decided to gang up with his beloved brother till end of time ? Birds of feather flock together eh..

Adi said...

Salam DAKJ,

Sy rasa terpanggil utk komen kerana tak percaya org sehebat Datuk memilih utk discuss tajuk di atas. Baru 2 hari lepas majlis syura dah keluar kenyataan yg lebih kurang mksudnya PAS tak akan msk BN. Yg PAS buat skrg adalah berdakwah kpd UMNO. Tak lebih dari itu. Yg dok bising adalah media arus perdana yg bertujuan nk memecah belah dan kelirukan ahli PAS di peringkat bawah. Juga supaya parti2 pembangkang lain makin jauh dgn PAS. Maklumlah skrg UMNO sedang nazak. Bila nk PRU nnti baru UMNO akan bgtau rakan2 dlm BN tiada apa2 antara UMNO dan PAS.

My 2 cents is PAS akan bertanding secara solo dlm PRU akan dtg dan kalau ada kerjasama pun hanya dgn PKR. Jadi tak akan ada PAS lwn PKR, tetapi akan ada pertandingan 3 penjuru antara PAS, BN dan Amanah atau DAP di beberapa kerusi.

Thanks.

Hussein Hakim said...
This comment has been removed by the author.
Suka sama suka said...

Datuk.

1. Malay unity and Muslim unity are two different things and can never be the same.

2. Malay unity simply means different tribes within the Malay race get together for common causes. So Indonesian Malays, Malaysian Malays, Sri Lankan Malays, South African Malays, Southern Thailand Malays within the Malay Diaspora can sit down and chart their destiny.

3. Muslim unity is based on Islamic principles, laid down 1,500 years ago in written form, but Islam existed since the creation of Adam n Eve. So, Islam was in fact existed before there is such a thing as Malay race. So, Islam and Malay cannot converge because Islam belongs to mankind, Malay is just a race. Even as a race, Malay have had adopted various belief systems from Hinduism, Buddhism, Animism, Christianity, Communism, Capitalism and Islam till to this very day.

4. There IS NO POLITICAL ISLAM, Wassabiyah, wasatayiah, atlantuya and all these rubbish. These are man made, nothing to do with Islam.

5. Please correct my shallow understanding of Islam so we can have a clear conscience about the marriage of UMNO and PAS. Is it for Malay unity or for Muslim unity or for both?

Malay unity, no problem...go ahead and get married.

Muslim unity...impossible. HADI, DUIT HANTARAN KAMU HALAL. TAPI, DUIT HANTARAN DARI SI BANGSAT ITU HARAM....DUIT CURI, RASUAH DAN TIPU SANA SINI. HADI MAU MAKAN ITU DUIT? JADI BANGSAT BUAT KERJA HARAM ZADAH! JANGAN BUANG MASA MAU CARI EMPAT SAKSI UNTUK TENTUKAN ITU DUIT HARAM...KAMU TAU, SI BANGSAT PUN TAU. ZETI TAU. KASSIM TAU. APANDI TAU. KHALID TAU. DR.M TAU. KAMU TIDAK TAU, HADI? Potong itu janggut dan buang itu serban, jadi macam saya, orang biasa. Faham!

Competente said...

DAKJ,

With Najib steering, UMNO is a sinking boat. Who would want to tie their boat to a sinking one? The sinking boat will bring them down altogether.

Haji Hadi should have enough trouble with Mat Sabu's regime and ought to rethink of tying a knot with Najib.

-Competente-

bat8 said...

Dato

Yang mahu PAS-UNNO bergabung ialah HH dan HH. Bagi HH ia adalah kerjasama ekonomi terutama untuk diri sendiri. Bagi HH ia adalah untuk melaksana hudud ar all cost. The rest of PAS leader hanya pak turut sahaja.TITM hanya menentang half heartedly sahaja, bila HH bersuara, dia mengalah dan terus buat u turn.

Actually, UMNO sudah berjaya neutralise kekuatan PAS yg satu masa mempunyai potensi untuk mengantikan UMNO sebagai payung orang melayu dan Islam.in fact PAS leaders post election are UMNO installed leaders. Namun with all this, Najib tetap gagal menyelamatkan dirinya dari semua kemelut yg dihadapinya.

BN mungkin masih boleh menang tipis dalam PRU 14 tetapi PAS will be finished....hebat juga pokitik " money is king" Najib untuk memerangkap lebai2 PAS.

Zalman A said...



Menilai Amanat Haji Hadi Dengan Adil:

http://drmaza.com/home/?p=2255

xairlinepilot said...

Wow...

Mentimun Sombatone sudah kena payung ka dgn Mr Obama???

Zed-85 said...

Sallam Dato'

Baru-baru ini Majlis Syura PAS mengatakan bahawa PAS masuk BN tak boleh tapi kerjasama boleh.

Dalam Pakatan Harapan pula, PAS berkerjasama dengan PKR.

Jadi itu, dua-dua pihak PAS bekerjasama.

Baru-baru ini, ada tayangan filem Star Wars.

Dalam Star Wars ada dua pihak, the light and the dark side of the force.

Dalam filem Star Wars, pemimpin baru dilantik secara demokrasi iaitu Chanselor Palpatine. Disebabkan gila kuasa, dia telah mengangkat dirinya menjadi diktator.

Kalau kita tanya pemimpin PAS, boleh jadi PAS akan berkerjasama dengan "the dark side" dan juga "the light".

Pandangan saya rasa pemimpin PAS yang sedia ada ini selepas TGNA, tidak ada pendirian.

Kalau PAS masuk BN lagi baik, ada dua pihak yang terang. Senang pengundi nak pilih.

Tetapi, isu ahli akar umbi PAS tidak sokong, isu Sabah dan Sarawak dan parti komponen menyebabkan kemungkinan PAS masuk BN sangat tipis.

Suka sama suka said...

Datuk.

1. UMNO vs PAS ibarat minyak petrol RON95 dengan air zam zam.

2. Harga minyak petrol jenama UMNO sudah turun ke 30% dan akan turun lagi sebab kurang sambutan sebab minyak ini terlalu kotor dengan campuran elemen elemen seperti korupsi, rasuah, pembunuhan, gila kuasa dan menduakan tuhan dengan amalan bomoh dan ilmu hitam. Bagus lagi si bangsat makan babi, bolih kena ampunkan tuhan. Kalau si bangsat sengaja menduakan tuhan, apa cerita dia? INI BUKAN ISLAM.

3. Air zam xam, air yang suci murni, penawar hati dan tiada nilai nya di dunia ini. Mungkin suatu masa yang lampau, PAS macam begini....itu dulu lah. Sekarang PAS macam air longkang. Ikan pun bolih mati. Tapi, masih bolih ditapis kalau ada usaha yang baik.

4. Macam mana dua jenama ini bolih duduk satu kerusi? INI BUKAN POLITIK ISLAM sebab bau busuk....berpenyakit....banyak kudis...banyak lalat...tiada ubatnya, buat ketika ini atau masa akan datang.

5. Tetapi, begitu lah kehidupan orang orang yang sudah jadi bangsat yang dilaknati olih manusia, walaupun mereka tetap disayangi juga olih tuhan, pencipta makhluknya, supaya kita sedar dan insaf ada juga mahkluk yang begini berjalan dan hidup dimuka bumi. Dulu Firaun seperti yang dijanjikanNya, sekarang ini si bangsat. Kaum kaum dari puak bangsat seperti Ghadafi, Saddam, Shah, Marcos etc sudah pupus! Ini la bala dan balasanNya. Datuk is the witness to all these.

Tinta Hitam said...

PAS dan UMNO tiada.pilihan melainkan terpaksa bergabung utk menyelamatkan survivaliti parti masing masing..

Kedua duanya memilik sifat yg sama skg.Total submission to leaders,incompetent leaders,cronysm etc

RD. said...

Salam Dato Akj dan Pembahas sekalian.

Nampaknya ada lagi troll yang menyamar dalam blog Dato AKJ. Kali ini guna ID 'Suka sama suka' pula. Walaupun telah Dato sudah berikan nasihat supaya menjaga bahasa dan tidak maki-hamun berlebihan, dia buat tak endah saja.

Setakat tak Suka pada Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone Mohd Najib bin Abdul Razak, saya boleh juga faham. Tapi mengapa turut tak Suka pada Dato Seri Haji Hadi, President PAS. Lim Guan Eng yang mula putuskan hubungan dengan President PAS dan istihar akan terus 'berkerjasama dengan Party PAS. Tak Suka pada President PAS, tapi masih Suka pada Party PAS. Inikah 'bersetuju untuk tidak bersetuju' dalam Pakatan? Kemudian menaja 'pengkhianat' dari Party-rakan dalam Pakatan untuk menubuhkan party baru, ketika masih 'berbaik-baik'. (PASMA, kemudian jadi GHB dan akhirnya selepas KDN tidak benarkan guna nama Islam, menjelma jadi PAN pula)

Kalau ya pun Suka sama suka tak suka Haji Hadi, janganlah fitnah beliau yang bukan-bukan. Atau pun Suka sama suka tak suka UMNO dan PAS berbaik-baik ketika PRU untuk menjaga kepentingan Melayu?

PAS, sama seperti S46 dan PKR, asalnya dari ahli UMNO yang tawar hati atau 'membawa-diri' keluar UMNO dan buka Party baru atas sesuatu sebab dan yang sudah pasti ia bukan seperti ahli PAN yang kebanyakannya tersingkir dari Pemilihan Party atau Muktamar PAS. Cuba bayangkan apa jenis manusia, apabila ditolak oleh perwakilan, kemudian buka party baru dan bawa lari 'kerusi' yang PAS amanahkan untuk mereka tandingi pada PRU13. Itu belum diambil-kira Sumpah Laknat dan baiah yang mereka lafaz untuk setia kepada Paty. Tanpa rasa malu pula, guna 'amanah' sebagai nama party baru itu. 'Amanah' lazimnya diberi sesaorang atau sekumpulan orang, bukan digalas keatas bahu sendiri untuk dipikul.

Tamak-haloba PAN lebih terserlah bila mereka mendesak diberikan 24 kerusi majlis PBT di Selangor.

Saya ambil kata-kata Shabudin dot com:-

"Kerajaan negeri pula dilaporkan enggan melayan rasa tidak puas hati Amanah itu, sebaliknya meminta mereka bersyukur kerana sekurang-kurangnya 'daripada kosong, kini sudah ada lapan kerusi ahli majlis dalam PBT yang dimiliki.'
Dalam hal ini, Amanah harus kembali kepada realiti. Mereka adalah parti baru yang masih belum diuji sokongan rakyat dalam mana-mana pilihanraya. Semua kerusi Parlimen atau DUN yang mereka menangi sekarang adalah atas tiket Pas.'

(Bersambung)

RD. said...

(Sambungan)

Lagi satu perkara, Suka sama suka.
" Kaum kaum dari puak bangsat seperti Ghadafi, Saddam,......"

Saddam dan Gadaffi, jika Amerika tidak menipu mengenai WMD (Weapon of Mass Destruction) dan tidak menyerang dan membunuh mereka secara barbaric, dunia sudah tentu Dunia akan lebih aman hari ini. ISIS atau Daesh tidak ujud, untuk Arab Saudi dan Amerika biayai dengan WANG dan senjata, menjatuhkan Hafez Assad di Syria.

Hanya orang seperti Saddam dan Gadaffi yang boleh menyatukan puak-puak Arabs diNegara mereka sendiri. Jika Suka sama suka berfikiran bahawa dunia akan lebih selamat tanpa Saddam dan Gadaffi, kamu sangat bodoh atau pun kamu terlupa bahawa kamu sedang menyamar sebagai Melayu.

Ramai Melayu yang menyanjung-tinggi Saddam dan Gadaffi. Malah ada yang menamakan anak mereka Osama, Saddam dan Gadaffi. Ramai Melayu menangis bila Saddam digantung pada hari Raya Aidil Adha, 30 December 2006. Ketika itu orang Melayu amat benci pada Amerika. Malangnya hari ini mereka sokong pula Amerika membekalkan senjata kepada IS untuk menjatuhkan Hafez Assad di Syria.

Izinkan saya beri sedikit nasihat kepada Orang Melayu supaya tidak masuk campur dalam pergolakan di Negara-Negara Arab. Jika Saudagar Arab yang membawa Islam ke Nusantara, ~500 tahun dahulu berfahaman Syiah, sudah tentu kita Syiah hari ini.

Orang Melayu mahu disangjung dimata dunia, kita mesti berkecuali seperti Indonesia dalam konflik Sunni-Syiah. Kepada Israel dan Amerika, kedua-dua Mahzab ini adalah Islam. Hanya kita yang saling kafir-mengafir sesama sendiri. Apabila Sunni dan Syiah asyik berbunuhan sesama sendiri, yang paling untung adalah Zionist Israel dan mereka yang memusuhi Islam.

Atas dasar ini saya membantah secara keras, Malaysia membabitkan diri bersama 'Pakatan Arab Saudi membunuh Puak Houti di Yemen'. Mereka bukan memerangi keganasan apabila menyerang Yemen dan pada masa yang sama membiayai IS untuk menjatuhkan Hafez Assad Syria. Lebih baik kita sokong President Putin Russia memerangi IS dan mengembalikan keamanan di Timur-Tengah.

Sekian, harap maklum.

Suka sama suka said...

Datuk.

"Don’t use politics for business and personal interests, says Zahid. Deputy Prime Minister Ahmad Zahid Hamidi wants politicians whose businesses and personal interests took priority over the responsibility to serve the people to quit politics."

Published Today ((9th Jan, Sat) 6:18 pm http://www.malaysiakini.com/news/326131

1. Why is that when this kind of people talk good stuff, realy good things, but somehow it doesn't sound right....either it sound plain stupid for a guy with a Ph.D (really Ph.D????) or like something wrong or fishy or blatant lie or like another bangsat?

2. UMNO starts it all. Your boss, the current Prime Minister is doing it. Why are you telling me, Zahid? Now, suddenly you are doing reverse pyschology, but you neither have the psychology nor how to reverse it.

3. Zahid...you are not serious about this...for you will be the first person to quit politics even before you are born.

4. Zahid, you got to do a lot of cleaning up at KLSE before you talk like that.

5. Only real man talk like that....you are not of of them. Just **** off!

Suka sama suka said...

Datuk.

"'PAS advises all, Umno, DAP, even reporters': PAS advising Umno is not a big issue, as it is the party's usual practice to give guidance to all, said its vice-president Idris Ahmad."

http://www.malaysiakini.com/news/326129

1. NOW! someone got balls!

2. PAS is adviser to UMNO President who, as it turned out, the advisor to 1MDB.

3. PAS is to give guidance to UMNO President...about 1MDB and all its corroupt practices?????

4. At last, we see light at the end of the tunnel as PAS is giving advices and guidances to people like me too...which shall include Datuk, without exception and all the loin-clothed natives of Sarawak and Sabah. Damn! that's awesome, man.

5. To PAS and its vice-president Idris Ahmad, si bangsat is inviting all PAS members for pork-belly bakuteh breakfast...this one guarantee halal,brother, it's just across town, u know. By the way, 10,000 umrah/haji tickets for PAS members, courtesy of 1MDB's CSR is there whenever you are ready, Sir.

NOW WE ARE WAITING FOR YOUR ADVICE AND GUIDANCE! GIVE IT TO US!! NOW!

Hadi Abdullah said...

jika tidak berlaku perubahan drastik di dlm UMNO dan MIC/MCA/GERAKAN keputusan PRU 14 di semenanjung pasti berpihak kepada pembangkang.perpecahan antara PAN dan PAS adalah sementara utk kaum cina mudah membuat pilihan.bagi org melayu semakin nyata ABU terutamanya gen xy.puncanya amat terang tetapi apakan daya ahli UMNO sendiri semakin rabun warna.sejarah membuktikan bila berlaku defisit keyakinan dlm UMNO perlu ada perubahan kepimpinan.apabila perubahan ini berlaku aura baru semangat baru akan membantu.
bukan lagi soal siapa benar atau salah dlm isu2 yg sedang memberi kesan yg membimbangkan rakyat tetapi soal pengorbanan dan berjiwa besar perlu ada utk menyelamatkan BN dan UMNO.siapa yg perlu berkorban dan berjiwa besar?jawapannya satu Malaysia pun tahu.

Suka sama suka said...

Datuk.

Maklum balas untuk saudara RD.

1. "Kalau ya pun Suka sama suka tak suka Haji Hadi, janganlah fitnah beliau yang bukan-bukan. Atau pun Suka sama suka tak suka UMNO dan PAS berbaik-baik ketika PRU untuk menjaga kepentingan Melayu?

- Yang mana satu tulisan saya yang saudara rasa memfitnah Hadi yang bukan-bukan?

- Kalau dulu, dasar perjuangan UMNO itu ia-lah menjaga kepentingan Melayu dan juga bangsa lain di Malaysia. Jadi kita sokong. Kalau sekarang ini saudara rasa UMNO masih menjaga kepentingan Melayu, maka saudara harus terus menyokong UMNO, itu tidak salah sebab itu ada-lah hak mengundi.

- UMNO dan PAS bolih berbaik baik walaupun mereka ini ibarat "minyak dan air". Minyak tak bolih pakai kalau ada air. Air tak bolih diminum kalau ada bau minyak. Tetapi, memang ada cara nya mereka bolih bekerjasama secara "non-political". Contohnya

a. sembahyang la dalam satu masjid yang sama.
b. kunjungi lah saudara atau kawan yang mati, kawin atau kenduri.
c. jangan tuduh orang luar PAS orang kafir.
d. tarik balik fatwa-fatwa dan wasiat-wasiat yang memperbodohkan orang Melayu kampung.
e. budaya Melayu pakai baju Melayu dengan samping, bersongkok hitam. Budaya Arab pakai serban dan jubah. Pakai lah apa yang kamu suka, asal jangan hina orang lain atau "impose yor belief on others".
f. cari lah sumber duit yang halal untuk makan minum anak bini dan dana politik.
g. jangan membohong sebab kita Sunni bukannya Shia.

Saudara RD rasa, saya yang menyebabkan perkara a-g?

- UMNO dan PAS tidak dapat bekerjasama untuk kepentingan Melayu sebab Melayu itu bangsa dan Islam itu agama.

Hanya dalam perlembagaan kita saja yang mengatakan Melayu itu semestinya Islam. Orang Arab pun tak bolih buat perlembagaan macam itu.

Ini kita buat-buat untuk kita sahaja di Malaysia padahal ditegah dalam Islam. Ada dalam Al-Quran kata begitu?

Pada hakikatnya, sampai kiamat pun, bukan semua Melayu itu akan beragama Islam, sebab Melayu itu ada-lah rumpun suku-suku kaum seperti Bugis, Jawa, Batak, Suluk, Bajau, Berunai dsbnya yang tinggal diNusantara ini, bukan di Malaysia sahaja.

Bila tanam ubi kayu, dapat ubi kayu. Bila tanam pisang, dapat pisang. Mustahil ubi kayu berbuah pisang dan pisang menghasilkan ubi kayu. Itu lah beza nya antara Islam dan bangsa...tidak bolih dicampur-campur.

Tetapi, Bangsa Melayu seharusnya mengambil apa yang baik dari agama Islam seperti jangan rasuah, gila kuasa, curi duit anak yatim piatu, main judi, menipu, membohong dan seterusnya. INI LAH DASAR KERJASAMA "NON-POLITICAL" ANTARA UMNO DAN PAS....rasa rasa saudara RD, kita Melayu bolih buat semua ni ke? Buat la yang mana bolih, betul kan...TETAPI TOLONG LAH BAGI TAU PAS, nasihatkan dulu diri sendiri dan selepas tu betulkan PM Najib.

Jangan risau pasal Lim Guan Eng, kesian dia. Itu Cina baik. Tanya Dr.M, dia lagi tau.

2. "Jika Suka sama suka berfikiran bahawa dunia akan lebih selamat tanpa Saddam dan Gadaffi, kamu sangat bodoh atau pun kamu terlupa bahawa kamu sedang menyamar sebagai Melayu."

- Biar la saya bodoh, janji masih bolih mengundi diPRU14.

- Siapa dia Melayu? Apa itu Melayu? Saudara RD cari lah jawapan nya dan hiburkan lah hati kawan-kawan dan saudara-saudara Melayu saudara RD. What is so great being a Malay??????

Suka sama suka said...

Datuk.

Saudara RD : "Nampaknya ada lagi troll yang menyamar dalam blog Dato AKJ. Kali ini guna ID 'Suka sama suka' pula. Walaupun telah Dato sudah berikan nasihat supaya menjaga bahasa dan tidak maki-hamun berlebihan, dia buat tak endah saja."

Saudara RD yang saya hormati.

1. Ada-kah saya yang menuduh saudara sebagai bangsat dan haram zadah?

2. Suka ke saudara di panggil bangsat olih seorang Perdana Menteri Melayu Mohd Najib?

3. Tun M kata PM Najib bangsat bila PM Najib kata Melayu yang tidak sokong UMNO adalah Melayu bangsat. Itu bukan saya yang cakap.

4. Saya kata PM Najib bangsat sebab suka buat kerja haram zadah seperti skandal 1MDB, rasuah, pecah amanah, menipu dan membohong. Itu semua kerja orang bangsat. Bukan saya yang cakap, tapi Datuk AKJ yang cakap.

5. Datuk seorang pahlawan Melayu. Kerisnya, pensilnya. Saudara RD orang budiman, bahasa halus dan sangat berbudi. Bahasa saya, bahasa pasar, maka nya kasar, tetapi itu saja yang ada pada saya pada ketika ini. Ambil la kalau mau apa yang ada pada saya....saya tidak marah sebab saya tidak ada apa apa.

Suka sama suka said...

Datuk.

Saudara RD menulis: "...kamu (Suka sama suka) terlupa bahawa kamu sedang menyamar sebagai Melayu.

Ramai Melayu yang menyanjung-tinggi Saddam dan Gadaffi. Malah ada yang menamakan anak mereka Osama, Saddam dan Gadaffi. Ramai Melayu menangis bila Saddam digantung pada hari Raya Aidil Adha, 30 December 2006. Ketika itu orang Melayu amat benci pada Amerika."

1. "Menyamar sebagai Melayu" atau musang berbulu ayam atau gunting dalam lipatan.

- saya menyamar sebagai "se-ekor musang" dan "ayam" itu di-ibaratkan sebagai saudara RD dan orang-orang Melayu lain, termasuk pembaca blog ini.

Musang makan ayam sebab itu makanan nya. Ia pakai bulu ayam supaya dapat tangkap ayam. Ayam kurang cerdik kena tangkap, lalu jadi makanan. Jadi orang Melayu jangan kurang cerdik, nanti kena makan musang yang lagi jahat dari saya....musang itu ada banyak duit dan tinggi ilmu kebomohan nya.

Kalau saya jadi musang, tiada ayam di dunia ini!

2. Memang budaya orang Melayu yang beragama Islam menamakan anak-anaknya dengan nama yang baik baik supaya mereka jadi orang yang baik-baik.

Tun Razak menamakan anak sulung lelaki nya "Mohd Najib", suatu nama Arab, bukan nama Melayu, yang cukup harum dan agong.

Bapa nya menamakan nya "Anwar Ibrahim", suatu nama Arab, bukan nama Melayu, yang cukup baik.

"Hadi Awang", Hadi nama Arab(petunjuk), "Awang" nama Melayu (??). Orang ini Melayu sebab Awang 100% nama Melayu kuno...tiada sudah orang Melayu pakai nama yang cantik ini, kecuali di Negara Brunei, dimana nama ini masih disanjung tinggi.

"Abdul Kadir Jasin"..."Abdul Kadir" nama Arab (hamba kepada Tuhan yang Maha Berkuasa), "Jasin" nama Melayu (??). Ini orang Melayu, bukan menyamar sebagai Melayu. Kupas kulit dia, darah Melayu...tulang Melayu. Air muka tidak berapa hansem, tapi 100% air muka Melayu...bibir Melayu...hidung Melayu...mata pun Melayu. Dia ni bukan main main, kalau kesultanan Melaka masih ada, Datuk ini seorang Panglima Gagah berpangkat tinggi, silap silap jadi Bendahara. Keris dia beracun bisa, cukup dengan jampi kemanyan nya, kalau tikam orang, grantee mati. Keris yang satu itu, tak payah cerita la. Tapi, bukan "Bissu". Sayangnya, bila saya puji ini Datuk, habuk pun tarak. Bagus lagi saya puji orang lain dapat duit...duit curi pun duit juga.

Hadi Awang dan AKJ...pengaruh Islam memang kuat dikalangan orang tua mereka, satu ikut budaya Arab Islam (serban) dan yang satu budaya Melayu Islam (songkok hitam, minta maaf kalau saya salah). Jadi pengaruh Islam mereka kuat tetapi amalan budaya mungkin berbeza sikit. Ini lah Islam sebenar....Islam tulen.

Lim Kit Siang bagi nama anak lelakinya Lim Guan Eng, bukan nama Arab dan bukan nama Melayu. Bodow punya Cina. LKS tanya Dr.M macam mana kalau dia mau jadi Melayu. Dr.M menjawab dengan selamba je, "kena potong". LKS sayang dia punya "kulit", maka Cina la dia. Kalau LKS "potong", dia pun bolih "jadi Melayu". Sanggup ke saudara RD terima LKS/LGE sebagai "Melayu" kalau dia sanggup "potong" macam si Ridhuan Tee Abdullah? Bukan saja potong kulit, potong habis pun, LKS/LGE tidak akan jadi Melayu dari segi genetiknya, kecuali dari segi perlembagaan di Malaysia sahaja.

Atau mereka mereka ini sebenarnya ada motif lain untuk menyamar sebagai Melayu?

Zaman sekarang orang tidak perlu buang masa mau menyamar. Ada duit bolih beli tanah orang Melayu. Saudara RD bolih buat apa?

Berapa harga maruah orang Melayu? RM2.6 billion?...bolih dibeli.

Cerita pada saya, apa yang ada pada Melayu yang saya tidak bolih beli? CAKAP LAH. KALAU CAKAP KUAT KUAT SIKIT SUPAYA ORANG LAIN BOLIH DENGAR.

WAHAI ORANG ORANG MELAYU....WHAT IS YOUR PRICE?

RD. said...

Salam Dato AKJ dan Pembahas sekalian.

Saya proTun dan saya amat gembira setelah Suka sama suka, seolah-olah memberi penghormatan dan kepercayaan kepada Dr.M dengan berkata:-
"Jangan risau pasal Lim Guan Eng, kesian dia. Itu Cina baik. Tanya Dr.M, dia lagi tau."

Nampaknya, apa yang keluar dari mulut Dr.M, telah jadi 'gospel-truth' hari ini oleh mereka yang pernah menyumpah beliau dengan gelaran dictator, Firaun, Mamakutty, malah ada yang menidakkan beliau seorang Melayu, mungkin untuk memperlekehkan dan menyakitan hati orang Melayu.

Tapi pelik juga; Dr.M lebih tahu baik-buruk Guan Eng dari ahli-ahli Politik DAP di Melaka, sebelum dia 'lari' dan 'hijack' jawatan KM dari Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Saya bukan pemakan-dedak-Najib, tapi saya tidak suka penyamar memfitnah beliau dengan putar-belit kata-kata beliau seperti kerap di lakukan MK dan MI..

"Tun M kata PM Najib bangsat bila PM Najib kata Melayu yang tidak sokong UMNO adalah Melayu bangsat. Itu bukan saya yang cakap."

Ehmm...Bukan Suka sama suka cakap, tapi Suka sama suka tulis fitnah.

Harap maklum; Najib tidak pernah berkata demikian. Apa yang Najib maksudkan adalah, jika DAP yang mengetuai Pakatan menang PRU nanti, Melayu akan jadi bangsat di Negara sendiri. Najib TIDAK pernah berkata; 'Melayu yang tak sokong UMNO adalah Melayu bangsat' seperti yang difitnah Suka sama suka.

Walaubagaimana pun, saya tak berapa marah jika Najib difitnah. Saya hanya mempertahankan beliau dari fitnah yang boleh menjatuhkan murtabat/integriti Melayu dan Islam. Saya pun tak suka pada Najib, bukan saja issue 1MDB dan WANG dalam akaun peribadi beliau (RM2.6B) dan isteri (RM2juta). Banyak lagi yang saya tidak senang hati dengan polisi Najib.

1. Pembatalan Jabatan Bengkok.
Bayangkan kesan pertumbuhan ekonomi (hasil pelancongan dalam & luar negeri dan sumber pekerjaan dan rezeki kepada rakyat) yang akan terhasil jika banyak marina terbina di persisiran pantai Kelantan, Pahang, Johor, Perak hingga ke Langkawi dan membolehkan kapal persiaran kecil menyusuri pantai melalui Selat Tebrau. Semua pelayaran dalam perairan Negara.

2. Dasar luar Negara - Seolah-olah kita sudah jadi sekutu-kuat Amerika. Jika kita tidak mampu lagi mempertahankan 'sikap berkecuali', saya lebih suka kita menjadi sekutu Russia/China.

3. Sikap Najib yang gemar guna 'orang-tengah' kelabu asap, hujung hilang, pangkal lesap seperti Razak Baginda, Deepak Carpet dan Jho Low untuk berurusan bagi pihak kerajaan dan diri sendiri, amat menjengkelkan.

4. Berbelanja secara boros, mewah dan menunjuk-nunjuk, dalam menjalankan tugas rasmi atau pun tidak. Membayar konsultan RM7.2 Billion dalam masa 5 tahun adalah satu contoh.

5. Mencari popularity tidak kena tempat - Melepak, menyarung jersey MU, terkinja-kinja menyorak dan sokong pasukan asing yang juga bekas penjajah adalah tidak manis (dari segi nilai moral & patriotism) dilakukan seorang Ketua Kerajaan yang berdaulat dan Merdeka.

(Bersambung)

RD. said...

(Sambungan)

Bebalik kepada Saudara Suka sama suka.

"Siapa dia Melayu? Apa itu Melayu? Saudara RD cari lah jawapan nya dan hiburkan lah hati kawan-kawan dan saudara-saudara Melayu saudara RD. What is so great being a Malay??????"

Lepas tu, tulis lagi...

"Berapa harga maruah orang Melayu? RM2.6 billion?...bolih dibeli.
Cerita pada saya, apa yang ada pada Melayu yang saya tidak bolih beli? CAKAP LAH. KALAU CAKAP KUAT KUAT SIKIT SUPAYA ORANG LAIN BOLIH DENGAR."
WAHAI ORANG ORANG MELAYU....WHAT IS YOUR PRICE?"

Ehmmm....Saya ingatkan kata-kata diatas hanya boleh ditemui dalam MK, MI dan lain-lain blog yang anti-UMNO/Melayu dan sekarang Melayu PAS pula dicemuh, setelah tidak lagi 'berbaik-baik' dengan DAP. Mungkin saya tidak berapa terasa, bila Suka sama suka tanya sedemikian, kerana nampak seolah-olah ianya datang dari bangsa sendiri dan memang ada betulnya. Tetapi, jika ia datang dari seorang yang mengunakan ID *Vinnan, contohnya, sudah tentu saya dan orang Melayu akan marah pada kaum India.

*Nota: Saya telah ceritakkan siapa sebenarnya 'Vinnan' ini, lama dahulu. Beliau sebenarnya sorang Cina yang menyamar guna nama India untuk menyemai permusuhan Melayu-India, ketika sokongan kaum India ternampak sudah kembali kepada BN, sekitar PRU13.

Melayu memang senang di 'beli'. Kalau tidak, masakan Mat Sabu sanggup mengkhianati sumpahnya untuk bersama PAS sehingga akhir hayat. Melayu memang senang di'beli'. Maklumlah kita suka cari jalan mudah untuk jadi kaya. Bila kaya sikit saja, sudah mahu 'tayang' kekayaan itu dengan kereta mewah dan ada yang beristeri muda. Agama pun, Melayu sanggup gadai demi WANG. Lebih-kurang sama seperti orang Palestine, sekitar 1948an. Mereka sanggup jual tanah jika Zionist menawarkan WANG yang jauh lebih mahal dari sesama bangsa dan agama sendiri tawarkan. Itulah lazimnya. Tanah itu akan jatuh kepada 'the highest bidder'. Sama seperti Melayu, jika tanah yang dimiliki 'terlepas' ketangan keturunan-pendatang, tanpa 'pembelaan' kerajaan yang tunjangnya dipegang oleh Melayu sendiri. Kalau mahu contoh yang lebih menyakinkan, cuba selidik berapa banyak rezab tanah Melayu yang tinggal di Pulau Pinang dan Selangor, selepas dua penggal Pakatan memerintah. Dan disini, mungkin apa yang diucapkan Najib mengenai 'bangsat di Negara sendiri' mempunyai justifikasinya.

Orang banyak WANG seperti Suka sama suka, sanggup bayar, berapa saja, kerana mereka tahu, nilai tanah akan terus meningkat selagi belum nak kiamat atau tanah itu tidak terancam oleh peningkatan paras air-laut. Pasal itu, dengan bongkak, Suka sama suka bertanya, guna huruf besar pula, seolah-olah menjerit; "WAHAI ORANG ORANG MELAYU....WHAT IS YOUR PRICE?"

"What is so great being a Malay??????"

Saya bangga sebagai Melayu kerana berbesar dan murah-hati menerima 'ketururnan-pendatang' dan tidak mengasliminasikan mereka seperti di Siam, Indonesia dan Filipina. Tidak menganggap mereka seperti mana Myanmar melayan minority Rohinyas disana.

Saya bangga menjadi Melayu kerana sekurang-kurangnya saya tidak ditindas seperti Saudara saya di Selatan Siam dan Filipina.

Jika Kaum Cina ada Greater-China dan kaum India ada Greater-India untuk dibangga dan 'great'kan, saya juga ada 'Malay'sia untuk di'grat'kan. Tetapi malangnya, rasa 'great' itu semakin pudar apabila tampuk pemerintahan beralih ketangan Pak Lah dan semakin lesu ditangan Najib.

RD. said...

Saudara Suka sama suka.

"Sanggup ke saudara RD terima LKS/LGE sebagai "Melayu" kalau dia sanggup "potong" macam si Ridhuan Tee Abdullah?"

Saya terima siapa saja yang mengaku dirinya sebagai seAgama, samada Sunni atau pun Syiah, sama seperti YB Zairil Khir Johari yang mengaku beragama Islam selepas ibunya berkawin dengan Melayu. Bangsa sesaorang itu saya biarkan Jabatan Pendaftaran Negara yang tentukan. Sama juga seperti Hannah Yeoh yang punyai dua anak 'bangsa Malaysia dan kedua-duanya dicatatkan berlainan bangsa dalam sijil kelahiran.

Sekarang ini pun sudah ada 'bangsa' baru di Malaysia. Saya pun terkejut dengar berita TV3, akhir tahun lepas, menyebut 'Bangsa Johor'. Nampak-gayanya, jika semua Negeri-negeri di Malaysia, akan mula menyebut Bangsa-Kedah, Bangsa Perak, Bangsa Kelantan, Bangsa Selangor dan lain-lain. Satu hari nanti boleh lah kita berpecah dan masing-masing buat Negara sendiri. Ketika itu, kita buang semua ahli politik dan Sultan jadi pemerintah mutlak seperti Brunei. Tanpa orang 'cari-makan' melalui Politik, nak laksanakan Hudud, no problem, saya rasa.

Saya pun hairan. Mengapa Suka sama suka kata: "Pakai lah apa yang kamu suka, asal jangan hina orang lain atau "impose yor belief on others".

Saya pun tak sokong Hudud. Tapi orang Islam dan bukan-Islam tak perlu takut, kalau tak buat salah. Lagi pun, Hudud hanya terpakai kepada orang Islam.
Mungkin Suka sama suka tidak suka Hudud kerana Kerajaan sudah tentu tidak akan benarkan atau tidak beri lesen kepada pusat judi, rumah urut, bar dan pusat perjumpaan gay atau lesbian aka LGBT.

Hussein Hakim said...

Good day,

Well said..awaiting for saja saja to reply

Suka sama suka said...

Datuk.

1. Ini apa yang saya tulis: "PM Najib kata Melayu yang tidak sokong UMNO adalah Melayu bangsat

2. Ini saudara RD yang tulis: "...jika DAP yang mengetuai Pakatan menang PRU nanti, Melayu akan jadi bangsat di Negara sendiri."

3. Walaupun 1. dan 2. ada-lah benda yang sama, aku rasa suatu hari nanti mungkin Datuk bolih mengupasnya dengan lebih objektif kalau dibandingkan dengan saya yang tidak tau apa-apa.

Suka sama suka said...

Datuk.

Saudara RD tulis: "Walaubagaimana pun, saya tak berapa marah jika Najib difitnah. Saya hanya mempertahankan beliau dari fitnah yang boleh menjatuhkan murtabat/integriti Melayu dan Islam.

1. Fitnah ada-lah salah.

2. Kalau saya fitnah Najib, saya salah. Kalau saya fitnah Hadi, saya salah. Kalau saya fitnah Anwar, saya salah. Kalau kita fitnah Lim Kit Siang pun sama salahnya dengan kita fitnah Rasullulah s.a.w sebab yang salah tetap salah.

3. Kalau blog Datuk AKJ ini buat fitnah, saya tidak akan membacanya, jauh sekali membuang masa menulis disini. Tapi blog Datuk ini cukup bagus...cukup asam garamnya. Kalau lebih asamnya kita tahu itu fitnah, kalau kurang garamnya pun kita tau itu fitnah sebab kita tau rasa makanan yang sedap.

4. Maka itu saya setuju 100% bila saudara RD kata "fitnah yang boleh menjatuhkan murtabat/integriti Melayu dan Islam."

5. Ubat supaya jangan kena tipu olih fitnah.

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu”. [Al Hujurat : 6]."

Suka sama suka said...

Datuk.

Saudara RD tulis "Ehmmm...MK, MI...blog yang anti-UMNO/Melayu...Melayu PAS pula dicemuh...DAP. ..ID *Vinnan", seorang Cina yang menyamar guna nama India untuk menyemai permusuhan Melayu-India..."

1. Saudara RD, Datuk AKJ dan pembaca blog yang saya hormati sekelian...tidak akan tau identity saya yang sebenar. Itu tidak penting sebab saya orang biasa....pakai singlet china pagoda, seluar pendek, berselipar Jepun.

2. Yang tau saya ada-lah anak-anak saya sebab apa yang saya tulis ini hanya lah untuk mereka sahaja. INI PENTING. Lain lain tidak penting sama saya sebab saya tidak ada apa apa.

3. Kalau Melayu marah, mau pukul Cina, pukul saja lah, kalau itu maruah kita. Kalau Cina marah, mau pukul Melayu, pukul saja lah, kalau itu maruah kita. Di Amerika, 14,000 orang mati kena tembak setiap tahun sebab orang marah.

4. Itu sebab saya menyamar supaya tidak kena pukul.

5. Rasa rasanya bagus juga belajar silat siRustam. Tapi silat Melayu mana lah hebat kalau dibanding dengan Kung Fu Cina ala Bruce Lee, sampai Hollywood, Melayu punya silat tak pi mana pun, tak laku jadi bahan export. Itu lah Nabi kata "belajar la sampai ke Negeri China". Cina lagi! Sorry Lim kit Siang, bagus lu balik tanah besar supaya Melayu bolih hidup senang....aiyaaa! lu kasi susah olang Melayu oooooo!

Suka sama suka said...

Datuk.

Saudara RD tulis "Saya pun hairan. Mengapa Suka sama suka kata: "Pakai lah apa yang kamu suka, asal jangan hina orang lain atau "impose yor belief on others"."

1. Saya pakai singlet cina pagoda putih tiap tiap hari, siang dan malam. Berseluar pendek dan berseluar Jepun. Bini bising sebab rasa malu kalau mau jalan sama saya. Anak anak (pembaca blog ini) pula kata ok saja, walaupun pakain macam tak senonoh, mereka kata aku lagi hansem daripada Datuk AKJ. Apa kau Datuk?

2. Jangan hina saya kalau tidak pakai serban, tengkuluk dan jubah. Kesihani la saya.

3. Bila saya pakai jubah ala Arab...lalat pun bolih mati. Kalau saudara RD nampak saya pakai jubah ala Hudud, grantee saudara pengsan atau masuk ISIS. Mau begitu?

4. Itu baru nampak, apa cerita kalau saya paksa (impose) saudara RD pakai "jubah ala Hudud", mau ke? Syukur la kalau mau, tapi Datuk AKJ mana mau begitu....betul kan,Datuk?...itu lah maksudnya "don't impose yor belief on others".

5. Islam yang kata "tiada paksaan dalam agama"..."ugama mu, agama mu lah...ugama ku, agama ku lah". Saya tak kata begitu.

awang batuburok said...


Kedua dua nya dah masuk suku, berfikiran celaru harubiru akibat terkena nasi kangkang.

RD. said...

Kalau ya pun Saudara Suka sama suka mahu menyamar, biasakan lah menulis:-
1. mau sebagai mahu
2. tau sebagai tahu
3. Jangan cerita pasal "Berseluar pendek dan berseluar Jepun."
Apek-tua, memang suka berseluar pendek.

Jangan cuba menipu bila mengatakan, "don't impose yor belief on others" adalah memaksa orang-bukan Islam memakai pakaian-Arab atau pakaian-Melayu.

Hakikatnya:-
- Tiada sesiapa memaksa Ronnie Liu Tian Khiew memperagakan songkok dan Baju Melayu, bergambar dan pacak banyak bill-board ditepi jalan, ucap 'Selamat Hari Raya'.

- Tiada sesiapa memaksa Ong Kian Ming memperagakan songkok dan Baju Melayu, sambil mengacau periok kosong yang tidak berasap.

- Tiada sesiapa memaksa kariah CHC Subangjaya, diketuai Hannah Yeoh, berbaju-kurung dan bertudung, beramai-ramai masuk Surau dan Majid ketika Ramadan.

- Tiada sesiapa memaksa Lee Kuan Yew memakai Songkok ketika berkempen piliharaya pada 1959.

Yang peliknya, ahli politik DAP enggan pula mengenakan songkok bila peraturan dewan berhendakan mereka berbuat demikian semasa DYMM Sultan berada dalam Dewan.
Adakah kerana mereka 'tak suka' atau anti-Raja-Raja Melayu?

Akhir kata;
Saya harap Saudara Suka sama suka berhentilah dari memfitnah Haji Hadi & Najib yang bukan-bukan. Hanya mereka berdua mahu berbaik-baik tetapi Timbalan President PAS enggan 'mendokong biawak hidup'.

Suka sama suka said...

Datuk.

Saudara RD.

1. If you like to impose your beliefs on others, please make sure your belief system is far superior than others which I am pretty sure there is none so far, including but not limited to much touted Islamic belief system and that of Malay belief system, collectively known as "Ketuanan Melayu".

2. There IS NO ISLAMIC BELIEF SYSTEM in the world today and in the past despite some of us would love to hang on to some historical fantasy. It's gone for good. Remnants of it still exist to this very moment, but not so much here in Malaysia, but elsewhere. Example: Honesty is an Islamic value, but a rare commodity right here, as we speak.

3. There is NO MALAY BELIEF SYSTEM per se, save for some local rites of various kinds, some of which are not only unMalay, but outright animistic in nature and run contrary to Islamic teachings.
Example: Kenduri arwah. Some ustaz say ok. Some ustaz says not ok. But, we have been doing it since time immemorial. What say you? This is not for an argument...please saudara RD...not on this forum, please. It has to stop here, somewhat.

4. When you impose such beliefs systems on others, they are not always welcomed because they are simply not part of it. I am very sure you may not like it either when someone impose their systems on you, perhaps this explain to a certain degree why we are human. BUT, if you want to do something because your heart call for it, you feel good about it and in fact, appreciate those little things as they are.

5. However, if Malays want to impose their values on to others, they are free to do so. That's is what we have been doing for years, right from school to government. It is not wrong, but some are just plain stupidity and so absurd that others poke fun at us...not just you alone, but me too. And, I don't like it as much as you do. Let's keep our hands inside our pockets, shall we and we shall live happily ever after.

Lu susah mau lunding sama cina apek oooo, kawan. Gua bulih makan sama lu hidup hidup oooo, tau ka?

RD. said...

People such as Suka-sama-suka and those in DAP could only "makan sama lu hidup hidup", just like they 'makan' Mat Sabu and those in PAN, through bribery, trickery, manipulation and wile.

If we read what the editors of Sin Chew and Nan Yang Siang Pau wrote, we can notice that they tend to regards those religious people in PAS as people without much brains. And that was why I enrolled my eldest son into SRJKC; to know what the Chinese wrote about us, the Malays.

Since their 'pak-chu-cheng' with PAS turned sour, their hatred had become unbearable and rears its ugly-head through people like Suka-sama-suka in the way he expressed himself. They thought they could 'makan hidup-hidup' the Malays with their wealth and they could ride on PAS's back to defeat what they thought was a common enemy, UMNO.

Therefore, thanks to PAS, now we know that DAP is the real racist, anti-Malay and anti-Islam. The fact that majority of DAP's politicians are Evangelist are even more dangerous to Peace and stability in Malaysia.

About Me

My photo
I was born in 1947 in Kedah. I came from a rice farming family. I have been a journalist since 1969. I am the Editor-in-Chief of magazine publishing company, Berita Publishing Sdn Bhd. I was Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd between 1988 and 2000. I write fortnightly column “Other Thots” in the Malaysian Business magazine, Kunta Kinte Original in Berita Harian and A Kadir Jasin Bercerita in Dewan Masyarakat. Books: Biar Putih Tulang (1998), Other Thots – Opinions & Observations 1992-2001 (2001), The Wings of an Eagle (2003), Mencari Dugalia Huso (2006), Damned That Thots (2006), Blogger (2006), PRU 2008-Rakyat Sahut Cabaran (2008), Komedi & Tragedi-Latest in Contemporary Malaysian Politics (2009) and Membangun Bangsa dengan Pena (2009).